Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Rahoitus- ja talouskriisin jälkeen käyttöön otetut talouden ohjausjärjestelmän säännöt

Rahoitus- ja talouskriisin jälkeen käyttöön otetut talouden ohjausjärjestelmän säännöt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA

Tiedonanto (COM(2014) 905 final) — Talouden ohjausjärjestelmän uudelleentarkastelu

TIEDONANNON TARKOITUS

  • Kertomuksessa tarkastellaan useita säädöstekstejä, jotka kulkevat nimillä six-pack ja two-pack. Niillä pyritään vahvistamaan talouden ohjausjärjestelmää Euroopan unionissa (EU).
  • Kertomuksessa analysoidaan, kuinka uusien sääntöjen tavoite, talouspolitiikan tiiviimpi koordinointi, on saavutettu.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Talous- ja finanssikriisin puhkeamisen jälkeen Euroopan unionin talouden ohjausjärjestelmä on muuttunut merkittävästi. Muutoksilla on ollut suuri merkitys jatkuvan lähentymisen, talouskasvun ja työpaikkojen luomisen takaamisessa.

Pakettien tavoitteet

Uudelleentarkastelun kohteena olevien seitsemän asetuksen tavoitteena on

Julkisen talouden valvonta

Talous- ja finanssikriisi kasvatti julkisen talouden alijäämää ja velkoja EU:ssa sekä paljasti aukkoja finanssipolitiikan valvonnassa. Lainsäädännöllä on uudistettu vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevä ja korjaava osio:

  • Vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevää osiota (suunniteltu liiallisen julkisen talouden alijäämän välttämiseksi) on lujitettu ja vahvistettu ottamalla käyttöön menojen kasvulle asetettava vertailuarvo ja merkittävää poikkeamaa koskeva menettely.
  • Korjaavaa osiota on parannettu panemalla täytäntöön perussopimuksen mukainen velkakriteeri (julkisen velan raja suhteessa BKT:hen 60 %) ja tiukentamalla rangaistuksia, joita annetaan euroalueen maille liiallisen alijäämän menettelyn mukaisten suositusten noudattamatta jättämisestä.
  • Vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevää ja korjaavaa osiota voidaan soveltaa kriisitilanteessa joustavasti. Vahvistaakseen investointien, rakenneuudistusten ja budjettivastuun välistä yhteyttä komissio ehdotti tammikuussa 2015 EU-maille uusia suuntaviivoja, joiden avulla vakaus- ja kasvusopimuksen voimassa oleviin sääntöihin sisältyvää joustoa voitaisiin hyödyntää parhaiten.
  • Two-packin ensimmäisellä asetuksella (asetus (EU) N:o 473/2013) otetaan käyttöön lisätoimia, joilla vahvistetaan euroalueen maiden julkisen talouden valvontaa ja kansallisia budjettikehyksiä. Sen avulla komissio voi arvioida maiden alustavia talousarviosuunnitelmia ja vahvistaa edelleen liiallisen alijäämän menettelyä. Tämä mahdollistaa komissiolle esimerkiksi suositusten antamisen itsenäisesti maille, joilla on liiallinen alijäämä.

Makrotalouden epätasapainoa koskeva menettely

Six-packilla laajennettiin talouspolitiikan valvontaa luomalla makrotalouden epätasapainoa koskeva menettely makrotalouden epätasapainon havaitsemiseksi, ennaltaehkäisemiseksi ja korjaamiseksi. Menettelyyn sisältyy useita vaiheita:

  • Varoitusmekanismia koskevassa kertomuksessa analysoidaan EU-maiden tilanteita käyttäen talouden eri tunnuslukuja mahdollisen epätasapainon havaitsemiseksi. Siinä nostetaan esiin EU-maat, joiden osalta tarvitaan yksityiskohtaisempaa analyysia (perusteellinen tarkastelu).
  • Perusteellinen tarkastelu: komissio laatii perusteellisen arvion niiden maiden tilanteesta, joissa havaittiin epätasapainon riski varoitusmekanismia koskevassa kertomuksessa. Kertomus todistaa epätasapainon olemassaolon oikeaksi tai vääräksi sekä sen, onko epätasapaino liiallinen vai ei.
  • Liiallista epätasapainoa koskeva menettely: jos epätasapaino todetaan liialliseksi, kyseessä olevaan maahan voidaan soveltaa liiallista epätasapainoa koskevaa menettelyä, ja sen on hyväksyttävä korjaussuunnitelma, johon sisältyy aikataulu ja tietyt määräajat.
  • Sakot : jos euroalueen maan korjaussuunnitelma ei ole riittävä tai sitä sovelletaan huonosti.

Rahoitusvakauteen liittyvistä vaikeuksista kärsivät euroalueen maat

Two-packin toisen asetuksen (asetus (EU) N:o 472/2013) tarkoituksena on tiukentaa rahoitusvakautensa osalta vakavissa vaikeuksissa olevien tai vakavien vaikeuksien uhasta kärsivien EU-maiden valvontaa. Sen tavoitteena on luoda valvontaprosessit sellaisia EU-maita varten, jotka ovat tehostetussa valvonnassa, makrotalouden sopeutusohjelmassa tai ohjelman jälkeisessä valvonnassa.

Asetusten tehokkuuden arviointi

  • Yllä mainitut talouden ohjausjärjestelmää koskevat lait ovat selvästi vahvistaneet nykyistä ohjausrakennetta.
    • Vaikka julkisen talouden valvonnan uudistettu kehys on otettu käyttöön vasta äskettäin, sillä on jo ollut merkitystä liiallisten alijäämien korjaamisessa. Koko EU:n keskimääräinen julkisen talouden alijäämä laski 4,5 prosentista vuonna 2011 vuodelle 2014 ennustettuun noin 3 prosenttiin suhteessa BKT:hen. Liiallisen alijäämän menettelyssä olevien maiden määrä putosi 23:sta (maita yhteensä 27) 11:een (maita yhteensä 28) vuoden 2014 loppuun mennessä.
    • Makrotalouden epätasapainoa koskeva menettely on edistänyt yhteisymmärrystä EU-maiden kohtaamista strategisista haasteista sekä korjattavista epätasapainoista.
    • Uudet säännöt ovat lisänneet talousvaikeuksissa olevien tai niitä todennäköisesti kohtaavien maiden valvonnan läpinäkyvyyttä, ennustettavuutta, toteutettavuutta ja tehokkuutta.
  • Kuitenkin, kun otetaan huomioon, että uusi talouden ohjausjärjestelmä otettiin käyttöön vasta äskettäin, tässä vaiheessa on vaikea vetää johtopäätöksiä asetusten tehokkuudesta.
  • Tähän mennessä järjestelmää on sovellettu vakavan finanssi- ja talouskriisin yhteydessä. Järjestelmän tehokkuus riippuu kuitenkin suuressa määrin sen ennaltaehkäisevän osion asianmukaisesta toiminnasta, ja se jää nähtäväksi suotuisampaan taloudelliseen ympäristöön.
  • Vaikka asetuksilla on lujitettu EU:n talouden ohjausjärjestelmää, uudelleentarkastelu paljastaa, että parannettavaakin löytyy. Tällainen asia on sääntöihin perustuvan kehyksen avoimuus ja monimutkaisuus ja sen vaikutus kasvuun ja epätasapainoon.

TAUSTAA

  • Talous- ja finanssikriisin paljastettua talouden ohjausjärjestelmän heikkoudet EU on toteuttanut monenlaisia toimenpiteitä järjestelmän lujittamiseksi sekä jatkuvan lähentymisen, talouskasvun ja työpaikkojen varmistamiseksi. Näissä toimissa ovat olleet keskeisellä sijalla lainsäädäntöpaketit, jotka kulkevat nimillä six-pack (joka astui voimaan joulukuussa 2011) ja two-pack (joka astui voimaan toukokuussa 2013).
  • Vaikka direktiivi 2011/85/EU jäsenvaltioiden julkisen talouden kehyksiä koskevista vaatimuksista on osa six-packia, se ei kuulu uudelleentarkastelun piirin. Sitä koskee erillinen aikataulu, ja sen uudelleentarkastelun määräaika on 14. joulukuuta 2018.
  • Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan keskuspankille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Talouden ohjausjärjestelmän uudelleentarkastelu: Kertomus asetusten (EU) N:o 1173/2011, 1174/2011, 1175/2011, 1176/2011, 1177/2011, 472/2013 ja 473/2013 soveltamisesta (COM(2014) 0905, 28.11.2014)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1173/2011, annettu 16 päivänä marraskuuta 2011, julkisen talouden valvonnan tehokkaasta täytäntöönpanosta euroalueella (EUVL L 306, 23.11.2011, s. 1–7)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1174/2011, annettu 16 päivänä marraskuuta 2011, täytäntöönpanotoimista liiallisen makrotalouden epätasapainon korjaamiseksi euroalueella (EUVL L 306, 23.11.2011, s. 8–11)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1175/2011, annettu 16 päivänä marraskuuta 2011, julkisyhteisöjen rahoitusaseman valvonnan sekä talouspolitiikan valvonnan ja koordinoinnin tehostamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1466/97 muuttamisesta (EUVL L 306, 23.11.2011, s. 12–24)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1176/2011, annettu 16 päivänä marraskuuta 2011 makrotalouden epätasapainon ennalta ehkäisemisestä ja korjaamisesta (EUVL L 306, 23.11.2011, s. 25–32)

Neuvoston asetus (EU) N:o 1177/2011, annettu 8 päivänä marraskuuta 2011, liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn täytäntöönpanon nopeuttamisesta ja selkeyttämisestä annetun asetuksen (EY) N:o 1467/97 muuttamisesta (EUVL L 306, 23.11.2011, s. 33–40)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 472/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, rahoitusvakautensa osalta vakavissa vaikeuksissa olevien tai vakavien vaikeuksien uhasta kärsivien euroalueen jäsenvaltioiden talouden ja julkisen talouden valvonnan tiukentamisesta (EUVL L 140, 27.5.2013, s. 1–10)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 473/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013 alustavien talousarviosuunnitelmien seurantaa ja arviointia sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistamista koskevista yhteisistä säännöksistä (EUVL L 140, 27.5.2013, s. 11–23)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan keskuspankille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, alueiden komitealle ja Euroopan investointipankille – Vapaus- ja kasvusopimukseen sisältyvän jouston mahdollisimman tehokas hyödyntäminen (COM(2015) 12 final, 13.1.2015)

Viimeisin päivitys: 30.03.2017

Top