Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Kansainvälisen kaupan säännöt: miten EU voi käyttää oikeuksiaan

Kansainvälisen kaupan säännöt: miten EU voi käyttää oikeuksiaan

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) 2015/1843 – Kansainvälisen kaupan säännöt: miten EU voi käyttää oikeuksiaan

TIIVISTELMÄ

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksessa säädetään menettelyistä, joiden mukaisesti unionin tuotannonaloilla ja jäsenmailla on mahdollisuus pyytää EU:n toimielimiä tutkimaan kolmansien maiden asettamia, kansainvälisten kauppasääntöjen vastaisia kaupan esteitä.
  • Siinä pyritään löytämään ratkaisu kaikenlaisiin kaupan esteisiin ja poistamaan tällaisista esteistä johtuva vahinko (esim. voittomarginaalien aleneminen EU:n markkinoilla) tai epäsuotuisat kaupalliset vaikutukset (esim. vientimarkkinoihin liittyvät taloudelliset tappiot).

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Kuka voi valittaa?

Kaikki EU:ssa olevat henkilöt, yritykset tai yhteisöt, jotka katsovat, että heille on kaupan esteiden vuoksi aiheutunut vahinkoa tai epäsuotuisia taloudellisia vaikutuksia, voivat toimittaa EU:lle kirjallisen valituksen. Myös EU-maat voivat toimittaa valituksen. Valituksessa on osoitettava riittävät todisteet kaupan esteiden olemassaolosta sekä niistä aiheutuvista vahingoista ja epäsuotuisista kaupallisista vaikutuksista.

Valitusmenettely

Valitukset lähetetään Euroopan komissiolle. Komission on ilmoitettava valittajille ja EU-maille, jos todisteet lisätutkimusten perusteeksi eivät ole riittävät. Päätös on yleensä tehtävä 45 päivän kuluessa valituksen tekemisestä.

Tutkimusmenettely

Komissio voi käynnistää tutkimusmenettelyn katsoessaan, että vahingosta on olemassa riittävät todisteet. Sen on ilmoitettava menettelystä Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Se voi pyytää lisätietoja asiaan liittyviltä osapuolilta (esim. valittajan kilpailijat) ja suorittaa tutkimuksia EU:n ulkopuolisissa maissa.

Valittajilla, asianomaisilla viejillä ja tuojilla ja EU-mailla on oikeus tutustua kaikkiin komissiolle annettuihin tietoihin ja saada tietoonsa kaikki olennaiset seikat. Komissio antaa lopullisen kertomuksensa EU:n jäsenmaiden edustajista koostuvalle neuvoa-antavalle komitealle viiden kuukauden kuluessa tai monimutkaisissa tapauksissa seitsemän kuukauden kuluessa.

Menettelyn päättäminen ja lykkääminen

Komissio voi päättää tutkimusmenettelyn, jos se tutkimusten perusteella toteaa, etteivät toimet ole tarpeen. Komissio voi lykätä menettelyä katsoessaan, että kyseessä olevat EU:n ulkopuoliset maat ovat toteuttaneet toimenpiteitä väitettyihin kaupan esteisiin puuttumiseksi.

Muut toimet vahingon tai kaupan esteiden poistamiseksi

Komissio voi ryhtyä erityisiin toimiin, jos se katsoo, että muut toimet ovat tarpeen vahingon ja/tai kyseessä olevan kaupan esteen poistamiseksi. Nämä toimet voivat olla seuraavia:

  • ensisijaisesti pyrkiminen yhteisesti hyväksyttävään ratkaisuun asianomaisen EU:n ulkopuolisen maan kanssa,
  • riitojenratkaisumenettelyn vireille paneminen Maailman kauppajärjestössä tai sovellettavan kahdenvälisen kauppasopimuksen perusteella,
  • asianomaisia maita koskevien kauppamyönnytysten lykkääminen,
  • tuonnista perittävien tullien käyttöönotto tai korottaminen,
  • asianomaisesta EU:n ulkopuolisesta maasta tulevaa tuontia tai sinne tapahtuvaa vientiä koskevien rajoitusten käyttöönotto.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 5. marraskuuta 2015 alkaen.

TAUSTAA

Kaupan esteitä koskevia tutkimuksia käsittelevä Euroopan komission verkkosivusto

SÄÄDÖS

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/1843, annettu 6 päivänä lokakuuta 2015, unionin menettelyistä yhteisessä kauppapolitiikassa kansainvälisen kaupan säännöissä unionille annettujen, erityisesti Maailman kauppajärjestössä (WTO) käyttöön otettujen oikeuksien käyttämisen varmistamiseksi (kodifikaatio) (EUVL L 272, 16.10.2015, s. 1–13)

Viimeisin päivitys: 14.03.2016

Top