EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0023

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle - Toimintaohjelma hallinnollisen rasituksen keventämiseksi Euroopan unionissa

/* KOM/2007/0023 lopull. */

52007DC0023

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja Alueiden komitealle - Toimintaohjelma hallinnollisen rasituksen keventämiseksi Euroopan unionissa


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 24.1.2007

KOM(2007) 23 lopullinen

.

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE, EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Toimintaohjelma hallinnollisen rasituksen keventämiseksi Euroopan unionissa

{SEK(2007) 84}{SEK(2007) 85}

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE, EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Toimintaohjelma hallinnollisen rasituksen keventämiseksi Euroopan unionissa

1. Johdanto

Komissio ehdotti marraskuussa 2006 haasteellisen toimintaohjelman käynnistämistä nykyiseen lainsäädäntöön EU:ssa liittyvän tarpeettoman hallinnollisen rasituksen keventämiseksi. Lisäksi komissio esitti, että keväällä 2007 kokoontuva Eurooppa-neuvosto vahvistaa rasitteen keventämistavoitteeksi 25 prosenttia, joka on määrä saavuttaa EU:n ja jäsenvaltioiden yhteisin toimin vuoteen 2012 mennessä[1]. Tämä on osoitus komission sitoutumisesta sääntelyn parantamiseen osana kasvu- ja työllisyysstrategiaa.

Yhteensä 25 prosentin yhteinen keventämistavoite voidaan saavuttaa vain yhteisvastuullisesti ja jäsenvaltioiden ja EU:n toimielinten yhteisin pyrkimyksin. Kaikkien osapuolten on tärkeää osallistua prosessiin toteuttamalla asianmukaisia toimia nopeasti, jotta poliittinen tavoite voidaan muuttaa käytännön toimenpiteiksi, joista on hyötyä yritysmaailmalle ja etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille sekä kuluttajille.

Toimintaohjelmassa ei ole kyse sääntelyn purkamisesta. Sillä ei myöskään pyritä muuttamaan nykyisessä yhteisön lainsäädännössä asetettuja tavoitteita tai vähentämään sen haasteellisuutta. Sen sijaan sillä pyritään yksinkertaistamaan politiikan tavoitteiden toteutustapaa ja vähentämään siitä johtuvaa rasitusta – tämä on yksi sääntelyn laatuun kaikilla tasoilla vaikuttavista tärkeistä toimenpiteistä. Tarpeettomalla ja suhteettoman suurella hallinnollisella rasituksella voi olla todellista taloudellista vaikutusta. Yrityksissä sitä pidetään myös ärtymystä ja häiriötä aiheuttavana asiana, ja se mainitaan usein yhtenä eniten yksinkertaistamista kaipaavista kohteista. Komissio on osaltaan sitoutunut vähentämään tarpeetonta rasitusta kaikilla tasoilla ja korostaa, että vastuu jakautuu jäsenvaltioiden ja EU:n toimielinten välille.

Tässä toimintaohjelmassa esitetään komission ehdotukset tiedonantovelvoitteiden yksilöinti-, määritys- ja keventämistavoista. Ohjelmassa määritetään hallintokustannukset, arvioidaan, mitkä näistä kustannuksista aiheuttavat tarpeetonta rasitusta ja vähennetään tarpeetonta hallinnollista rasitusta. Käytännössä sen jälkeen, kun määrittämisen tulokset on saatu, komissio analysoi ne ja tekee vaadittavia aloitteita tarpeettoman rasituksen keventämiseksi. Tässä tiedonannossa esitetty strategia on haasteellinen, ja sen onnistuminen riippuu merkittävästi jäsenvaltioiden ja muiden EU:n toimielinten aktiivisesta tuesta ja yhteistyöstä. Tähän mennessä toteutettu pilottihanke ja kansalliset selvitykset[2] ovat vahvistaneet, että hallinnollisen rasituksen keventämisestä vastaavat Euroopan parlamentti, neuvosto, komissio ja jäsenvaltiot yhdessä.

Taulukossa 1 esitetään tiivistetysti toimintaohjelman osatekijät viitaten tämän tiedonannon kohtiin, joissa kyseiset aiheet esitellään yksityiskohtaisemmin.

Taulukko 1: Hallinnollisen rasituksen keventämistä koskevan EU:n toimintaohjelman osatekijät |

Kustannusten määrittämisessä käytettävät menetelmät (kohdat 2.1–2.2) ja rasituksen keventämisen periaatteet (kohta 5) |

EY:n lainsäädäntöön sekä yksinomaan kansallisesti ja alueellisesti sovellettavaan lainsäädäntöön liittyvän tarpeettoman hallinnollisen rasituksen määrittämisen ja keventämisen tärkeimmät kohteet (kohta 2.3) |

Ehdotettu organisaatiorakenne (kohta 2.4) |

Hallinnollisen rasituksen keventämistavoitteet (kohta 3) |

Välittömästi toteutettavia toimia koskevat ehdotukset (kohta 4) |

Toimintaohjelmassa keskitytään vanhentuneisiin, tarpeettomiin tai päällekkäisiin tiedonantovelvoitteisiin. Ne olisi selkeästi erotettava lainsäädännön valmisteluun liittyvistä tekijöistä, jotka ovat johdonmukaisia tai välttämättömiä lainsäädännöstä saatavan hyödyn saavuttamisen kannalta. Tavoitteena on vähentää yrityksille koituvaa tarpeetonta hallinnollista rasitusta, ja ohjelmalla saavutetaan myös merkittäviä parannuksia kuluttajien kannalta esim. alhaisempien hintojen muodossa. Nämä toimenpiteet eivät tietenkään saa heikentää taustalla olevaa lainsäädännön tarkoitusta, ja on myös tapauksia, joissa tiedonantovelvoitteet ovat edelleen välttämättömiä esimerkiksi kansanterveyden, työntekijöiden oikeuksien tai ympäristön suojelemiseksi tai yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi ja moitteettoman varainhoidon varmistamiseksi.

Ehdotuksen ydinajatuksena on, että komissio määrittää jäsenvaltioiden avustamana yhteisön lainsäädäntöön ja sen kansalliseen täytäntöönpanoon liittyvän hallinnollisen rasituksen ja laatii rasituksen keventämisehdotuksia samalla kun jäsenvaltiot määrittävät yksinomaan kansallisella ja aluetasolla sovellettavan lainsäädännön hallinnollisen rasituksen ja keventävät sitä. Ohjelma käynnistyy toukokuussa 2007, ja valituista yhteisön säädöksistä aiheutuvien hallintokustannusten arviointi pyritään saamaan valmiiksi marraskuuhun 2008 mennessä. Tällä tavoin osallistutaan yrityksille koituvan hallinnollisen rasituksen keventämiseen 25 prosentilla vuoteen 2012 mennessä. Haasteellisen tavoitteen saavuttamiseksi jäsenvaltioiden ja komission on tehtävä yhteistyötä yrityksille koituvan tarpeettoman rasituksen kartoittamisessa, määrittämisessä ja keventämisessä.

Ohjelmalla pyritään pitkän aikavälin taloudellisiin hyötyihin ja konkreettisiin tuloksiin lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Ohjelman painopisteenä on tarpeettoman hallinnollisen rasituksen keventäminen tietyillä ensisijaisilla aloilla. EU:n lainsäädännön ensisijaisten alojen yksilöinnin perustana on käytetty lokakuussa 2006 päätökseen saadun pilottihankkeen[3] tuloksia, sidosryhmien kommentteja säännöllisesti tarkistettavaan yksinkertaistamisohjelmaan ja 14. marraskuuta 2006 hyväksyttyyn komission valmisteluasiakirjaan liittyvän kuulemismenettelyn tuloksia. Valitut ensisijaiset alat käsittävät lainsäädäntövaatimukset, jotka aiheuttavat valtaosan yrityksille koituvista hallintokustannuksista. Näin ollen komissio ja vastuulliset lainsäätäjät voivat keskittää toimensa ja resurssinsa sinne, missä on mahdollista saavuttaa yritysten sääntely-ympäristöä eniten parantavat vaikutukset. Muutoksia olisi tehtävä kuitenkin ainoastaan silloin, kun ne eivät vaaranna lainsäädännön taustalla olevien tavoitteiden toteutumista. Myöhemmässä vaiheessa komissio voi päättää laajentaa ohjelman koskemaan muita aloja, joita ei ole nyt asetettu etusijalle.

Keventämistavoitteiden ja ensisijaisten alojen lisäksi ohjelma käsittää luettelon kiireellisistä toimista, jotka on tarkoitus käynnistää Saksan puheenjohtajuuskaudella (liite III). Luettelo on rasituksen keventämistavoitteeseen tähtäävä ensimmäinen aloite, jolla saavutetaan nopeita lyhyen aikavälin tuloksia ja osoitetaan, miten tärkeänä komissio pitää hallinnollisen rasituksen keventämisstrategiaa. Toimintaohjelmalla pyritään jatkuvasti tuottamaan konkreettisia tuloksia, joiden ansiosta helpotetaan yritysten toimintaa.

1.1 Hallinnollinen rasitus ja yritysten toimintaympäristö EU:ssa

EU:n lainsäädännöllä pyritään perussopimuksissa asetettuihin tavoitteisiin sekä yleisen edun mukaisiin tavoitteisiin, jotka voidaan paremmin saavuttaa yhteisön kuin jäsenvaltioiden tasolla. Tähän sisältyy sen varmistaminen, että tehokkaasti toimivien sisämarkkinoiden edellytykset, myös turvallisuuden ja sosiaalisten olojen asianmukainen taso, ovat olemassa. Tiedonvälitys ja raportointi ovat vastavuoroisen luottamuksen keskeisiä tekijöitä sisämarkkinoiden ytimessä, jotta varmistetaan tasapuolisten toimintaedellytysten toteutuminen. Ne ovat tärkeitä myös esimerkiksi koheesiopolitiikan ja maatalouden aloilla, joilla hallinnoidaan edunsaajille myönnettäviä julkisia varoja. Tällaisten vaatimusten ja niistä aiheutuvan hallinnollisen rasituksen välistä tasapainoa on kuitenkin jatkuvasti tarkkailtava, ja se voi ajan myötä muuttua. Eräät käytössä olevat menettelyt ovatkin osoittautuneet turhan aikaavieviksi, liian monimutkaisiksi tai tarpeettomiksi, ja joissakin tapauksissa vaadittavat tiedot ovat jo saatavissa muista lähteistä.

Yritysten toimintaympäristö määräytyy pitkälti hallinnollisten vaatimusten mukaan, koska yritysten on kaikkialla EU:ssa käytettävä huomattavan paljon aikaa lomakkeiden täyttämiseen ja hyvin monenlaisista asioista raportointiin. Tällaisten kustannusten arvioidaan tällä hetkellä vastaavan 3,5:ttä prosenttia EU:n BKT:stä. Kun esimerkiksi tarpeetonta raportointia vähennetään, yritysten työntekijät voivat käyttää enemmän aikaa keskeiseen liiketoimintaan, jonka avulla alennetaan tuotantokustannuksia ja lisätään mahdollisuuksia investointien ja innovaatiotoiminnan toteutumiseen, minkä puolestaan on määrä parantaa tuottavuutta ja yleensä kilpailukykyä.

Yhteinen tavoite vähentää hallinnollista rasitusta 25 prosentilla vuoteen 2012 mennessä kattaa yhteisön lainsäädännön sekä kansalliset sääntelytoimet. Tavoitteen saavuttaminen voi keskipitkällä aikavälillä johtaa BKT:n kasvuun EU:ssa noin 1,4 prosentilla eli 150 miljardilla eurolla[4].

1.2 Hallintokustannusten ja hallinnollisen rasituksen määrittely

On tärkeää selkeyttää hallintomenojen ja hallinnollisen rasituksen määritelmiä. Seuraavassa esitettävät määritelmät perustuvat yhteisesti sovittuun kansainväliseen standardikustannusmallia käsittelevään oppaaseen ja EU:n standardikustannusmallin menetelmiin ja määritelmiin[5].

Sääntöjen noudattamisesta aiheutuvat kustannukset käsittävät kaikki muut tällaiset kustannukset paitsi suorat rahoituskulut ja pitkän aikavälin rakenteelliset seuraukset. Vakiokustannusmallissa nämä kustannukset voidaan jakaa varsinaisiin kustannuksiin ja hallintokustannuksiin. Hallintokustannuksilla tarkoitetaan yrityksille, vapaaehtoistoimijoille, viranomaisille ja kansalaisille koituvia kustannuksia siitä, että nämä täyttävät lakisääteiset velvoitteensa toimittaa toiminnastaan tai tuotannostaan tietoja joko viranomaisille tai yksityisille tahoille. Tiedot on ymmärrettävä laajasti: niihin sisältyvät kustannuksineen mm. merkinnät, raportointi, seuranta ja arvioinnit, joita tarvitaan tietojen tuottamiseen ja rekisteröintiin. Joissakin tapauksissa tiedot on toimitettava viranomaisille tai yksityisille tahoille. Joskus taas tietojen on oltava ainoastaan saatavilla, jotta niitä voidaan tutkia tai ne voidaan toimittaa pyynnöstä. On tärkeää erottaa toisistaan tiedot, joita yritykset keräisivät ilman lainsäädäntöäkin, ja tiedot, joita ei kerättäisi, jos säännöksiä ei olisi. Viimeksi mainittujen tietojen toimittamisesta aiheutuvia kustannuksia kutsutaan hallinnolliseksi rasitukseksi. Osa hallinnollisesta rasituksesta on välttämätöntä, jotta lainsäädännön perustavoitteet ja perussopimuksissa määritelty suojan taso saavutetaan tehokkaasti, esimerkiksi silloin, kun tarvitaan tietoja markkinoiden avoimuuden varmistamiseksi. On kuitenkin myös useita tapauksia, joissa rasitusta voidaan karsia ja vähentää ilman vaikutuksia itse lainsäädännön taustalla oleviin tavoitteisiin – ja joissa on kyse selkeästi tarpeettomasta rasituksesta. Toimintaohjelman tavoitteena on määrittää hallintokustannukset sekä yksilöidä hallinnollinen rasitus ja vähentää sitä heikentämättä lainsäädännön taustalla olevaa tavoitetta[6]. |

2. HALLINNOLLISEN RASITUKSEN MÄÄRITTÄMINEN EU:N LAAJUISESTI

2.1 EU:n standardikustannusmalli

Eurooppa-neuvosto kehotti 23. maaliskuuta 2005 ”komissiota ja neuvostoa tarkastelemaan yhteisiä menetelmiä hallinnollisten rasitteiden mittaamiseksi tavoitteena päästä sopimukseen ennen vuoden 2005 loppua”. Komission 16. maaliskuuta 2005 antamaan tiedonantoon ”Parempaa sääntelyä kasvun ja työllisyyden edistämiseksi Euroopan unionissa” liittyi komission yksiköiden valmisteluasiakirja, jossa esitettiin yksityiskohtainen ehdotus mahdolliseksi standardikustannusmalliin[7] perustuvaksi EU:n hallinnollisten nettokustannusten laskentamalliksi[8].

EU:n hallinnollisten nettokustannusten mallin luonnosta muutettiin ja hiottiin pilottivaiheessa, joka toteutettiin vuoden 2005 huhtikuusta syyskuuhun, ja sen perusteella komissio esitti tarkistetut menetelmät, joita kutsutaan EU:n standardikustannusmalliksi[9]. Komissio luetteli useita mahdollisia parannuksia EU:n standardikustannusmalliin, mutta totesi samalla, että mallia voitaisiin hyvin soveltaa myös sellaisenaan. Mallin käyttöohje liitettiin vaikutustenarviointiohjeisiin[10] 15. maaliskuuta 2006, ja se käännettiin kaikille EU:n virallisille kielille menetelmien lähentämisen helpottamiseksi. EU:n standardikustannusmallia on sovellettu monissa jo julkaistuissa tai tulevissa vaikutusten arvioinneissa[11] sen varmistamiseksi, että uudesta lainsäädännöstä aiheutuva hallinnollinen rasitus on perusteltu ja mahdollisimman vähäinen[12].

2.2 Tiedonantovelvoitteiden määrittäminen ja yksilöinti EU:ssa

Toimintaohjelmassa käytetään EU:n standardikustannusmallia[13] eniten rasitusta aiheuttavien tiedonantovelvoitteiden yksilöintiin (esim. vaatimustenmukaisuustodistuksen toimittaminen) tässä tiedonannossa esitetyillä ensisijaisilla aloilla, jotta tällaiset velvoitteet voidaan arvioida sekä pohtia keinoja niiden aiheuttaman rasituksen vähentämiseksi.

Pilottihankkeen keskeinen havainto oli se, että määritysohjelman perusyksiköiksi on otettava yksittäiset tiedonantovelvoitteet. Vaikka tiedonantovelvoitteiden määrän tiedetään vaihtelevan huomattavasti eri jäsenvaltioissa[14], tiedonantovelvoitteita on helpompi vertailla kuin kokonaisia säädöksiä, jotka ovat eri jäsenvaltioissa erilaisia. Voidaankin katsoa, että tiedonantovelvoitteet ovat hallinnollisen rasituksen vähentämisohjelman perusyksiköitä. Siksi EU:n ja kansallisen tason perussäädöksiin ja niihin perustuviin täytäntöönpanosääntöihin sisältyvät tiedonantovelvoitteet on tarpeen luokitella täsmällisesti. Ensivaiheessa kaikki valittujen alojen säädöksissä asetetut tärkeimmät tiedonantovelvoitteet kartoitetaan tarkasti. Kartoitus aloitetaan yhteisön lainsäädännön tiedonantovelvoitteista, minkä jälkeen siirrytään tarkastelemaan yhteisön lainsäädäntöön liittyviä säännöksiä, joita jäsenvaltiot ovat lisänneet täytäntöönpanosäädöksiinsä. Komissio ja jäsenvaltiot toimivat tiiviissä yhteistyössä tiedonantovelvoitteiden yksilöimiseksi ennen kustannusten määrittelyä.

Jäsenvaltiot, jotka ovat jo kartoittaneet lähtötilanteensa, ovat käyttäneet hieman alkuperäisestä standardikustannusmallista eroavia versioita, joten tietojen vertaileminen maiden välillä on vaikeaa. Erityisen hankalaa on tulosten yhteen laskeminen ja tiedonantovelvoitteiden alkuperän hahmottaminen. Siksi tarvitaan jonkin verran teknistä yhdenmukaistamista (ks. liite I).

2.3 Toimintaohjelmassa arvioitavat säädökset

Valmisteluasiakirjasta[15] järjestettyjen kuulemisten ja keskustelujen perusteella komissio ehdottaa toimintaohjelman rajaamista yrityksille asetettuihin velvoitteisiin samaan tapaan kuin kasvu- ja työllisyysstrategiassa.[16]

Lisäksi marraskuiseen valmisteluasiakirjaan liittyvän kuulemismenettelyn perusteella vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että komission ja jäsenvaltioiden olisi keskityttävä tiedonantovelvoitteiden yksilöintiin, niistä koituvien kustannusten määrittelyyn ja niistä aiheutuvaa rasitusta vähentävien toimien yksilöintiin seuraavissa säädöksissä[17]:

Jäsenvaltioiden ja komission toimia edellyttävä sääntely:

- EY:n asetukset ja direktiivit (myös kansainvälisestä oikeudesta johtuvat tiedonantovelvoitteet) niillä ensisijaisilla aloilla, joilla rasitus on suurin ja/tai joilla sen koetaan olevan suurin (yrityksissä ärtymystä aiheuttava rasitus)

sekä

- osaksi kansallista lainsäädäntöä saattavat toimenpiteet ja kansalliset täytäntöönpanotoimet, jotka liittyvät kyseisiin EY:n asetuksiin ja direktiiveihin.

Jäsenvaltioiden toimet:

- Jäsenvaltioiden olisi joko suoritettava omien tiedonantovelvoitteidensa kattava lähtötilanteen määritys tai yksilöitävä alat, joilla on ensisijaisesti määritettävä ja karsittava yksinomaan kansallisella ja aluetasolla sovellettavia tiedonantovelvoitteita.

Komissio pitää myönteisenä, että vuonna 2006 oli 17 sellaista jäsenvaltiota, jotka olivat päättäneet määrittää hallinnollisen rasituksen ja keventää sitä (edellisenä vuonna luku oli 11) ja että kaksi muuta jäsenvaltiota testaa parhaillaan menetelmiä. Toimintaohjelmassa pyritään siihen, että vuoteen 2009 mennessä kaikki jäsenvaltiot ovat saaneet tiedonantovelvoitteidensa määrityksen valmiiksi kansallisen ja aluetason tärkeimmillä ensisijaisilla aloilla. Jäsenvaltioiden ja komission on myös tarpeen sopia yhdessä tietyistä perusmäärityksistä ensisijaisilla aloilla sekä vähentämistavoitteista, jotka jaetaan yhteisön ja jäsenvaltioiden kesken hallinnollisen rasituksen alkuperän mukaan. Marraskuun 14. päivänä hyväksytystä valmisteluasiakirjasta järjestettyjen keskustelujen ja kuulemisten perusteella komissio on yksilöinyt seuraavat yhteisön lainsäädännön ensisijaiset alat, jotka olisi otettava käsiteltäväksi:

1. Yhtiöoikeus

2. Lääkelainsäädäntö

3. Työympäristö / työsuhteet

4. Verolainsäädäntö (ALV)

5. Tilastot

6. Maatalous ja maataloustuet

7. Elintarviketurvallisuus

8. Liikenne

9. Kalastus

10. Rahoituspalvelut

11. Ympäristö

12. Koheesiopolitiikka

13. Julkiset hankinnat

Liitteessä II olevaan ensisijaisten alojen luetteloon on liitetty kyseisten alojen erityssäädökset, jotka on valittu määrityksen kohteiksi. Aloilla, joilla hallintokustannusten määrittäminen tai lainsäädännön laajojen taloudellisten vaikutusten arviointi on jo käynnissä tai suunnitteilla vuonna 2007 (esim. yhtiöoikeus, maatalous, julkiset hankinnat ja koheesiopolitiikka), varmistutaan tiiviistä yhteistyöstä ja siitä saatavien synergiaetujen maksimoinnista. Jos selvitystyön aikana havaitaan runsaasti rasitusta aiheuttavia EU:n tason säädöksiä, joita ei ole liitteen luettelossa, ne lisätään siihen. Ensisijaisten alojen ja säädösten luettelo ei estä toteuttamasta jatkossa muita hallinnollisen rasituksen keventämistoimia. Joissakin tapauksissa määrityksen perusteella voi käydä ilmi, että lainsäädännön mukainen rasitus on välttämätön. Tällaisia velvoitteita ei tietenkään poisteta.

2.4 Organisointi

Komissio ehdottaa, että edellä esitetty toimintatapa pannaan täytäntöön yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa. Komissio huolehtii tämän toiminnan sopivuudesta sen aiemmin antamaan sitoumukseen esittää työohjelmissa lueteltuja ehdotuksia oikea-aikaisesti.

2.4.1 Ulkopuoliset konsultit

Komissio antaa ulkopuoliselle konsultille tehtäväksi varsinaisen yhteisön lainsäädännön hallintokustannusten määrittämisen. Konsultti valitaan vuoden 2007 alussa tarjouspyynnön perusteella. Konsultit toteuttavat määrittämisen tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden ja komission kanssa, raportoivat säädöksistä, jotka on valittu määritettäviksi, ja esittävät komissiolle keventämisehdotuksia kaikilta politiikan aloilta. Ohjelman soveltamisalaa voidaan laajentaa sitä mukaan kuin löydetään uusia karsittaviksi soveltuvia tiedonantovelvoitteita.

2.4.2 Jäsenvaltiot ja komissio

Ohjausryhmä ja useat myöhemmin määriteltävät asiantuntijoiden alaryhmät seuraavat hanketta.

Jäsenvaltioiden tointen koordinointi ehdotetaan annettavaksi kansallisista asiantuntijoista muodostetulle korkean tason ryhmälle, joka käsittelee sääntelyn parantamista. Ryhmä tarkastelee säännöllisin väliajoin edistymistä, antaa komissiolle neuvontaa sekä varmistaa, että komission yksiköillä ja toimeksisaajilla on käytettävissään jäsenvaltioiden viranomaisten yhteyspisteiden tiedot. Komissiolle neuvontaa antavia muita asiantuntijaryhmiä toimii yhteyspisteinä tietyillä ensisijaisilla aloilla.

Tarkoituksena on myös vaihtaa säännöllisesti näkemyksiä olemassa olevan standardikustannusmallia käsittelevän verkoston kanssa ja pyytää verkoston mielipiteitä mahdollisesti esiin nousevista menetelmäongelmista. Lisäksi komissio toimii yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa kansallisella ja aluetasolla rasitusta aiheuttavien tiedonantovelvoitteiden keventämistä koskevien hyvien toimintatapojen yksilöinnissä ja levittämisessä.

Komissio aikoo antaa säännöllisin väliajoin Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen toimintaohjelman edistymisestä.

2.4.3 Suhteet muihin asiaankuuluviin käynnissä oleviin toimiin

Yhteisön toimintaohjelma hallinnollisen rasituksen keventämiseksi on käynnissä samanaikaisesti monien muiden tointen kanssa. Niihin kuuluu esimerkiksi komission säännöllisesti tarkistettava yksinkertaistamisohjelma, jossa jo on mukana useita tässä toimintaohjelmassa ensisijaisiksi määriteltyjen alojen säädöksiä. Hallinnollisen rasituksen keventäminen on erityinen yksinkertaistamisen muoto, ja toimintaohjelmassa tehtävä määritys ja keventämiskohteiden analyysi tukevat komission yksinkertaistamisohjelmaa yleisemmin.

Useat hallinnollisen rasituksen määrittämistä koskevat meneillään tai suunnitteilla olevat tiettyjen alojen tutkimukset ovat myös tärkeitä toimintaohjelman kannalta[18]. Esimerkiksi neuvoston asetuksesta (EY) N:o 1782/2003 käynnistettiin joulukuussa 2006 tutkimus, jossa määritetään vuoden 2003 yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta viljelijöille johtuva hallinnollinen rasitus.

2.4.4 Määrittämistä ja yksinkertaistamista koskevien ehdotusten tulokset

Määrittäminen kestää noin kaksi vuotta, mutta toimintaohjelmassa on tarkoitus ryhtyä välittömiin toimiin. Komissio ei aio odottaa hankkeen päättymistä ennen hallinnollisen rasituksen vähentämistä koskevien ehdotusten tekemistä. Määrittämisen aikana komissio pyrkii jatkuvasti yksilöimään vaatimuksia, joita voidaan yksinkertaistaa, poistaa tai muuttaa tarpeettoman hallinnollisen rasituksen keventämiseksi.

2.4.5 Sidosryhmien osallistuminen

Toimintaohjelmassa noudatetaan avointa lähestymistapaa, jossa jatkuvasti vastataan eri puolilla Eurooppaa toimivien sidosryhmien kommentteihin[19]. Lisäksi eurooppalaisilla yrityksillä on mahdollisuus olla tiiviisti mukana määrittämisessä esimerkiksi osallistumalla yksityiskohtaisiin haastattelututkimuksiin. Myös sähköisten välineiden käyttöä vuorovaikutukseen tarkastellaan.

3. HALLINNOLLISEN RASITUKSEN VÄHENTÄMISTAVOITTEET

Komissio on ehdottanut haastavia tavoitteita sisältävää strategiaa, jossa kartoitetaan ja määritetään hallinnollinen rasitus EU:ssa sekä kevennetään sitä. Yhteisen keventämistavoitteen avulla varmistetaan poliittinen tuki ja lisätään vastuullisuutta kaikilla tasoilla. Tavoitteiden ansiosta koko hallinnollisen rasituksen vähentämisprosessia pystytään seuraamaan helpommin[20]. Kun asiat määritetään, ne tulevat myös tehdyksi.

Komissio on ehdottanut yhteistä yhteisön sekä kansallisen ja aluetason kattavaa EU:n laajuista tavoitetta keventää hallinnollista rasitusta 25 prosenttia vuoteen 2012 mennessä. Ehdotus on asetettujen kansallisten tavoitteiden mukainen[21].

3.1 Tavoitteenasettelu neljässä jäsenvaltiossa

Hallinnollisen rasituksensa jo aiemmin määrittäneiden ja keventämisohjelmia toteuttaneiden jäsenvaltioiden toiminnasta voidaan tehdä seuraavat johtopäätökset, jotka kannattaa ottaa huomioon kehitettäessä EU:n strategiaa.

Neljä jäsenvaltiota on määrittänyt lähtötilanteensa kokonaisuudessaan eli sekä yhteisön tasolta että jäsenvaltioiden tasolta peräisin olevan rasituksen osalta. Niiden saamat kokemukset osoittavat, että 25 prosentin vähennystavoite voidaan saavuttaa, jos tiedonantovaatimuksia päivitetään ja karsitaan molemmilla tasoilla. Tätä havaintoa vahvistavat myös rajatummat laskelmat, joita monet jäsenvaltiot ovat tehneet yksittäisillä aloilla. Empiiriset tulokset osoittavat huomattavia hallinnollisia rasituksia, joita voitaisiin keventää jäljempänä kuvatuilla kustannusten vähentämismenetelmillä muuttamatta taustalla olevan lainsäädännön tavoitteita.

3.2 EU:n tavoitteiden asettamisen lähtökohdat

3.2.1 Ohjelman yhteinen perustavoite: 25 prosenttia

Jäsenvaltioiden kokemukset osoittavat, että yleistavoite olisi hyvä asettaa varhaisessa vaiheessa, kun käynnistetään yhteisesti sovittujen menetelmien mukaisesti toteutettavaa hallintokustannusten laskentavaihetta. Komissio katsoo, että Eurooppa-neuvoston olisi asetettava tällainen yhteinen tavoite keväällä 2007. Hallinnollista rasitusta ehdotetaan kevennettävän 25 prosentilla kaikkialla EU:ssa, ja tätä tavoitetta olisi käytettävä toimille annettavan poliittisen tuen perustana.

Komissio myös katsoo, että Eurooppa-neuvoston olisi vahvistettava 25 prosentin keventämistavoite, joka kattaa sekä EU:n lainsäädännön että sen täytäntöönpanotoimet. Eurooppa-neuvoston olisi kehotettava jäsenvaltioita asettamaan vertailukelpoisia kansallisen tason tavoitteita lokakuuhun 2008 mennessä. Vain tällaisen yhteisen strategian ansiosta yritykset saavat näkyvää hyötyä toimintaympäristönsä paranemisena.

3.2.2 EU:n ja jäsenvaltioiden yhteiset toimet hallinnollisen rasituksen keventämiseksi

Tässä toimintaohjelmassa komissio esittelee suunnitelmansa yhteisön lainsäädännöstä ja siihen liittyvistä täytäntöönpanotoimista aiheutuvan hallinnollisen rasituksen määrittämiseksi ja keventämiseksi. Jotta yhteinen 25 prosentin keventämistavoite tuottaisi mahdollisimman hyviä tuloksia, jäsenvaltioilta vaaditaan yhtäläistä sitoutumista yksinomaan kansallisella ja aluetasolla sovellettavien toimenpiteiden ja täytäntöönpanon osalta.

Komission yhdessä jäsenvaltioiden kanssa tekemässä määrittelyssä keskitytään tässä toimintaohjelmassa luetelluista ensisijaisista aloista johtuvaan rasitukseen[22]. Ehdotettu 25 prosentin yhteinen tavoite saavutetaan todennäköisesti viidessä vuodessa. Edistymistä ehdotetaan tarkasteltavan vuoden 2009 keväällä. Tavoitteeseen pyrkiminen tässä ajassa on haastavaa, sillä näin laajaa määrittelyä ei ole aiemmin tehty, ja se vie huomattavan paljon aikaa – tämänhetkisten arvioiden mukaan vähintään 1,5 vuotta. Komission ja jäsenvaltioiden on tarpeen laatia keventämisehdotuksia, joissa ilmoitetaan, miksi tiedonantovelvoitteita ei enää tarvita. Yhteisön tasolla tehtävistä muutoksista on lisäksi usein päätettävä toimielinten välisen prosessin kautta. Tämä aikataulu edellyttää EU:n toimielimiltä ja jäsenvaltioilta tiukkaa sitoutumista sen varmistamiseen, että EU:n ja kansallisen tason lainsäädäntöprosessit saadaan asiaankuuluvien toimenpiteiden osalta ajoissa päätökseen, jotta uudet menettelyt voivat tulla voimaan vuoteen 2012 mennessä.

Määrittelyn tuloksiin perustuvia tarkempia osatavoitteita ehdotetaan asetettavaksi politiikan aloittain keväällä 2009 järjestettävään Eurooppa-neuvoston kokoukseen mennessä. Korkeampia vähennystavoitteita voidaan harkita sellaisilla aloilla, joilla hallinnollinen rasitus on erityisen suuri ja vähentämisen varaa on paljon. Yleisesti 25 prosentin tavoitetta olisi pidettävä kokonaisvaltaisena poliittisena tavoitteena. Sen vuoksi suunnitteilla on eriytettyjä tavoitteita. Tavoitteet voivat vaihdella etenkin jäsenvaltioiden välillä erilaisten sääntelyperinteiden vuoksi ja alojen tai jopa säädösten välillä sen mukaan, mikä on sääntelyvaikutusten voimakkuus ja mitkä ovat hallinnollisen yksinkertaistamisen mahdollisuudet.

Tavoitteen asettamisen vertailukohdaksi ehdotetaan vuoden 2004 hallinnollisen rasituksen tasoa, jolloin varmistetaan, että yhteisö ja jäsenvaltiot saavat tunnustusta jo tehdystä työstä[23].

Koska hallinnollisen rasituksen keventämistä koskevat tulevat ehdotukset eivät aiheuta muutoksia yksittäisten ehdotusten poliittisiin tavoitteisiin tai yhteisön politiikan asiasisältöön, kolmen toimielimen olisi suotavaa sopia, että hallinnollisen rasituksen vähentämisehdotuksia käsitellään toimielinten välisessä päätöksenteossa ensisijaisina[24].

4. VÄLITTÖMÄSTI TOTEUTETTAVIA TOIMIA KOSKEVA STRATEGIA

Tavoitteet täydentävät pitkän aikavälin haasteellista muutosohjelmaa. Komissio ehdottaa kuitenkin, että joidenkin yhteisön tason hallinnollisen rasituksen keventämisehdotusten käsittely aloitetaan jo vuoden 2007 alkupuoliskolla. Komissio on yksilöinyt tietyt nopeasti toteutettavat toimet, joiden ansiosta saavutettaisiin merkittävää hyötyä rasituksen taustalla olevaan lainsäädäntöön tehtävien suhteellisten vähäisten muutosten tuloksena. Näin ollen toimet ovat suhteellisen helposti päätettävissä ja toteutettavissa ilman, että lainsäädännön kokonaistavoitteeseen puututaan. Ehdotukset perustuvat sidosryhmien kuulemiseen ja jäsenvaltioiden ja komission asiantuntijoiden esityksiin. Näiden muutosten nopea käytännön toteutus edellyttäisi vahvaa sitoutumista sekä neuvostolta että parlamentilta. Sen vuoksi komissio pyytää Eurooppa-neuvostoa antamaan neuvostolle ja Euroopan parlamentille kehotuksen asettaa liitteessä III vahvistetut toimenpiteet asialistan kärkeen sen jälkeen, kun komissio on antanut vastaavat ehdotukset.

Liitteessä III esitetään 11 ehdotusta, joilla hallinnollista rasitusta voidaan vähentää noin 1,3 miljardin euron verran[25].

5. HALLINNOLLISEN RASITUKSEN KEVENTÄMISEN YHTEISET PERIAATTEET

Hallinnollisten vaatimusten määrittäminen EU:ssa ei ole tavoite sinänsä. Tavoitteena on vähentää muodollisuuksia, joita yritykset joutuvat noudattamaan Euroopassa. Rasituksen vähentämiseksi komissio esittää seuraavien periaatteiden noudattamista, koska niiden ansiosta voidaan merkittävästi vähentää hallinnollista rasitusta:

- Pidennetään määräaikaisten raporttien antamisväliä mahdollisimman paljon, kuitenkin siten, että lainsäädännön varsinaiset vaatimukset edelleen täyttyvät, ja yhdenmukaistetaan toisiinsa liittyvien eri säädösten perusteella esitettävien määräaikaisten raporttien antamisvälit, mikäli mahdollista.

- Tarkistetaan, pyydetäänkö samat tiedot toimittamaan useaan kertaan eri kanavien kautta, ja poistetaan päällekkäisyydet (esim. eräät ympäristöön liittyvät tiedonantovelvoitteet sisältyvät tällä hetkellä useampaan kuin yhteen säädökseen).

- Vaaditaan sähköistä ja verkkopohjaista raportointia nykyisen kirjallisen tiedonkeruun sijasta käyttämällä mahdollisuuksien mukaan älykkäitä portaaleja.

- Asetetaan tiedonantovelvoitteisiin liittyvät kynnysarvot eli jätetään, aina kun se on mahdollista, pienet ja keskisuuret yritykset niiden ulkopuolelle, tai luotetaan otantamenetelmään (on hyvin tiedossa, että pk-yritykset kärsivät hallinnollisesta rasituksesta erityisen paljon – informatiivisiin tarkoituksiin tehtävässä tiedonkeruussa pitäisi ottaa tämä huomioon).

- Harkitaan mahdollisuutta korvata kaikkia tietyn alan yrityksiä koskevat tiedonantovelvoitteet riskiin perustuvalla lähestymistavalla ja kohdistaa tiedonantovelvoitteet suurimman riskin toimintoja suorittaviin toimijoihin.

- Vähennetään tai poistetaan sellaisia tiedonantovelvoitteita, jotka liittyvät varsinaisten velvoitteiden käyttöönoton jälkeen kumottuihin tai muutettuihin lakisääteisiin vaatimuksiin (esim. maantiekuljetusten alalla on edelleen tiedonantovelvoitteita, jotka ovat peräisin ajalta, jolloin tarvittiin erillinen lupa kansainvälisiä kuljetuksia varten).

- Annetaan virallisia selvennyksiä monimutkaisiin säädöksiin, jotka voivat aiheuttaa liiketoiminnan hidastumista tai edellyttää oikeudellista asiantuntemusta.

6. SEURAAVAT TOIMET

Komissio ehdotti useita toimia strategisessa katsauksessaan, jossa käsitellään sääntelyn parantamista Euroopan unionissa[26]. Yksi niitä on tämän toimintaohjelman esittäminen hallinnollisen rasituksen vähentämiseksi komission valmisteluasiakirjaan ja sääntelyn parantamista käsittelevään strategiseen katsaukseen liittyvien kuulemisten tulosten perusteella.

[pic]

Komission, muiden EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden olisi sen jälkeen käynnistettävä hallintomenojen määritysohjelma ja edettävä nopeasti toteutettavien toimien toteutuksessa. Komissio käynnistää EY:n lainsäädännön ja siihen liittyvien täytäntöönpanotoimien laajan määrityksen keväällä 2007 ja raportoi siitä vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä. Toimia myös seurataan säännöllisesti tarkistettavassa yksinkertaistamisohjelmassa, johon sisältyy jo ennestään useita tärkeitä ehdotuksia hallinnollisen rasituksen vähentämiseksi[27]. Hallinnollisen rasituksen keventämisessä edistymisestä raportoidaan säännöllisesti. Jäsenvaltioiden olisi ryhdyttävä samanaikaisesti vastaaviin toimiin ja osallistuttava hallinnollisen rasituksen keventämiseen tekemällä muutoksia kansalliseen ja/tai alueelliseen lainsäädäntöön. Jäsenvaltioiden olisi annettava selvitys kansallisten hallinnollisen rasituksen vähentämisohjelmiensa edistymisestä kasvu- ja työllisyysstrategian puitteissa annettavien määräaikaiskertomustensa sääntelyn parantamista käsittelevässä luvussa. Komissio puolestaan laatii joka vuosi kertomuksen edistymisen kokonaistilanteesta – yhteisön tasolla ja kansallisella tasolla – vuosittaisessa kasvu- ja työllisyysstrategian edistymistä käsittelevässä kertomuksessaan ja auttaa näin Eurooppa-neuvostoa täsmentämään ohjelman päämääriä. Kuten edellä todettiin, vuoden 2009 keväällä kokoontuva Eurooppa-neuvosto on tärkeä välietappi toimintaohjelmassa, ja komission vuosittainen edistymistä käsittelevä kertomus 2008 sisältää siksi ohjelman väliarvioinnin ja tarvittaessa täydentäviä ehdotuksia ohjelman lujittamiseksi.

Vuoden 2009 maaliskuuhun mennessä kaikkien jäsenvaltioiden on määrä saada päätökseen määrittely ainakin kansallisen tason ensisijaisilla aloilla, jolloin ne voivat vahvistaa omat kansalliset eritystavoitteensa. Kyseessä on prosessi, jossa otetaan aina huomioon jäsenvaltioiden erilaiset lähtökohdat. Useat jäsenvaltiothan ovat jo suorittaneet lähtötilanteen määritykset ja edenneet kustannusten alentamiseen tähtäävissä ohjelmissaan.

Vain jos kaikki mukana olevat toimijat sitoutuvat noudattamaan edellä esitettyä aikataulua vuoden 2012 keväällä kokoontuva Eurooppa-neuvosto voi tarkastella koko strategista ohjelmaa ja päättää sen.

7. PÄÄTELMÄT

Tässä tiedonannossa esitetty toimintaohjelma antaa mahdollisuuden parantaa huomattavasti yritysten toimintaympäristöä EU:ssa. Se sisältää yksityiskohtaisen suunnitelman tarpeettoman hallinnollisen rasituksen keventämiseksi EU:ssa sekä tavoitteet, joihin prosessilla pyritään.

Toimintaohjelma edellyttää vahvaa sitoutumista jäsenvaltioilta sekä lainsäätäjiltä. Sen vuoksi keväällä 2007 kokoontuvaa Eurooppa-neuvostoa pyydetään

1) vahvistamaan tässä tiedonannossa esitetty toimintaohjelma hallinnollisen rasituksen keventämiseksi sekä valitut ensisijaiset alat, ehdotetut menetelmät, rasituksen keventämisen periaatteet, nopeasti toteutettavien toimien luettelo sekä organisaatiorakenne;

2) kehottamaan jäsenvaltioita tukemaan komissiota yhteisön lainsäädäntöön ja sen täytäntöönpanoon liittyvän hallinnollisen rasituksen määrittämisessä tässä tiedonannossa esitetyllä tavalla;

3) asettamaan yhteiseksi tavoitteeksi EY:n ja kansallisesta lainsäädännöstä aiheutuvan hallinnollisen rasituksen keventämisen yhteensä 25 prosentilla vuoteen 2012 mennessä. Tavoitteeseen pääsemisen helpottamiseksi tämä 25 prosentin keventämistavoite olisi asetettava myös erityisesti EY:n lainsäädäntöön ja sen täytäntöönpanoon liittyvälle hallinnolliselle rasitukselle. Sen jälkeen tämä tavoite asetetaan erikseen kullekin ensisijaiselle alalle toimintaohjelman tulosten perusteella.

4) kehottamaan jäsenvaltioita asettamaan hallinnollisen rasituksen keventämistavoitteita kansallisella tasolla vuoden 2008 lokakuuhun mennessä ja raportoimaan hallinnollisen rasituksen määrityksestä ja keventämisestä vuosittain lokakuusta 2007 alkaen kansallisissa kasvu- ja työllisyysstrategian edistymistä käsittelevissä kertomuksissaan;

5) kehottamaan neuvostoa ja Euroopan parlamenttia antamaan ehdoton etusija liitteessä III esitetyille toimenpiteille sen jälkeen, kun komissio on esittänyt vastaavat ehdotukset, jotta toimenpiteet voidaan hyväksyä mahdollisimman pian vuoden 2007 aikana.

14. Liite I: Yhdenmukaistamista koskevat vähimmäisvaatimukset

Jäsenvaltiot, jotka ovat jo kartoittaneet lähtötilanteensa, ovat käyttäneet hieman alkuperäisestä standardikustannusmallista eroavia versioita, joten tietojen vertaileminen maiden välillä on vaikeaa. Erityisen hankalaa on tulosten yhteen laskeminen ja tiedonantovelvoitteiden alkuperän hahmottaminen.

Vuoden 2006 lokakuussa päätökseen saatu pilottihanke osoitti, että eri maiden tietojen validointi ja vertailu edellyttävät määritelmien vähimmäistason yhdenmukaistamista, jotta voidaan laatia EU:n tasolla vertailukelpoisia tietoja ja asettaa tilapäisiä vähentämistavoitteita. Kyse on erityisesti seuraavista:

- tiedonantovelvoitteiden luokittelu alkuperän mukaan

- standardoidut kustannussuhteet (yleiskustannukset)

- hallinnollisen toiminnan tyyppi ja sen piiriin kuuluva kohderyhmä (alojen/yritysten lukumäärän jakautuminen)

- tehokkaan liiketoiminnan määritelmä

- kohteena olevat tahot (esim. kotitaloudet, yritykset, virastot jne.).

Komissio ehdottaa toimintaohjelman rajaamista yrityksille asetettuihin velvoitteisiin samaan tapaan kuin kasvu- ja työllisyysstrategiassa[28].

Annex II: Priority areas for the Commission's measurement of administrative burdens deriving from information obligations

No. | Area | EC Legislation |

1 | Company Law 1 | Fourth Council Directive 78/660/EEC of 25 July 1978 based on Article 54 (3) (g) of the Treaty on the annual accounts of certain types of companies. |

3rd Council Directive of 9 October 1978 (78/855/EEC) |

6th Council Directive of 17 December 1982 (82/891/EEC) |

Second Council Directive of 13 December 1976 on coordination of safeguards which, for the protection of the interests of members and others, are required by Member States of companies within the meaning of the second paragraph of Article 58 of the Treaty. |

2 | Pharmaceutical legislation | Directive 2001/83/EC of the European Parliament and of the Council of 6 November 2001 on the Community code relating to medicinal products for human use |

Directive 2001/20/EC on the approximation of laws, regulations and administrative provisions of the Member States relating to the implementation of good clinical practice in the conduct of clinical trials on medicinal products for human use |

3 | Working environment/ employment relations | Council Directive 89/391/EEC of 12 June 1989 on the introduction of measures to encourage improvements in the safety and health of workers at work |

Directive 92/57/EEC of 24 June 1992 on the implementation of minimum safety and health requirements at temporary or mobile construction sites |

4 | Tax law (VAT) | Sixth Council Directive 77/388/EEC of 17 May 1977 on the harmonization of the laws of the Member States relating to turnover taxes - Common system of value added tax: uniform basis of assessment |

5 | Statistics | Council Regulation (EEC) No 3330/91 on the statistics relating to the trading of goods between Member States |

Council Directive 2001/109/EC of the EP and Council on fruit trees; Council; Council Directive 93/23/EEC of 1 June 1993 on the statistical surveys to be carried out on pig production, Council Directive 93/24/EEC of 1 June 1993 on the statistical surveys to be carried out on bovine animals |

Council Regulation (EEC N) 3924/91of 19 December 1991 on the establishment of a Community survey of industrial production |

Council Regulation (EC, Euratom) No 58/97 of 20 December 1996 concerning structural business statistics |

Annex II: Priority areas for the Commission's measurement of administrative burdens deriving from information obligations |

No. | Area | EC Legislation |

6 | Agriculture and Agricultural Subsidies | Council Regulation (EC) 1782/2003 of 29 September 2003 establishing common rules for direct support schemes under the common agricultural policy and establishing certain support schemes for farmers 2. |

Commission Regulation (EC) No 1291/2000 of 9 June 2000 Laying down common detailed rules for the application of the system of import and export licences and advance fixing certificates for agricultural products. |

7 | Food Safety | Regulation (EC) No 1760/2000 of the European Parliament and of the Council of 17 July 2000 establishing a system for the identification and registration of bovine animals and regarding the labelling of beef and beef products and repealing Council Regulation (EC) No 820/97 |

Council Regulation (EC) No 21/2004 of 17 December 2003 establishing a system for the identification and registration of ovine and caprine animals and amending Regulation (EC) No 1782/2003 and Directives 92/102/EEC and 64/432/EEC. |

Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council of 20 March 2000 on the approximation of the laws of the Member States relating to the labelling, presentation and advertising of foodstuffs. |

Council Regulation (EC) 1/2005 - Protection of animals during transport and related operations. |

Regulation 1830/2003 GMOs - traceability rules require that operators have in place system to hold information for 5 years. |

Council Directive Plant health – legislation requires operators to keep plant passports (certificates confirming compliance with EC legislation in this area) for 1 year. |

Directive 98/6/EEC of the European Parliament and the Council of 16 February 1998 on consumer protection in the indication of the prices of products offered to consumers |

8 | Transport | Regulation (EC) No 561/2006 of the European Parliament and of the Council of 15 March 2006 on the harmonisation of certain social legislation relating to road transport and amending Council Regulations (EEC) No 3821/85 and (EC) No 2135/98 and repealing Council Regulation (EEC) No 3820/85 3 |

(Directive 2004/49/EC of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on safety on the Community's railways and amending Council Directive 95/18/EC on the licensing of railway undertakings and Directive 2001/14/EC on the allocation of railway infrastructure capacity and the levying of charges for the use of railway infrastructure and safety certification (Railway Safety Directive);) |

9 | Fisheries | Council Regulation (EEC) No 2847/93 of 12 October 1993 establishing a control system applicable to the common fisheries policy |

Annex II: Priority areas for the Commission's measurement of administrative burdens deriving from information obligations |

No. | Area | EC Legislation |

10 | Financial Services | Directive 2006/48/EC of the European Parliament and of the Council of 14 June 2006 relating to the taking up and pursuit of the business of credit institutions. |

Directive 2006/49/EC of the European Parliament and of the Council of 14 June 2006 on the capital adequacy of investment firms and credit institutions. |

Directive 2002/83/EC of the European Parliament and of the Council of 5 November 2002 concerning life insurance |

11 | Environment | Regulation (EC) No 1013/2006 of the European Parliament and of the Council of 14 June 2006 on shipments of waste 4 |

Council Directive 96/61/EC of 24 September 1996 concerning integrated pollution prevention and control 5 |

Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) Directive 2002/96/EC. |

Directive 2000/53/EC of the European Parliament and of the Council of 18 September 2000 on end-of life vehicles |

Directive 2003/105/EC of the European Parliament and of the Council of 16 December 2003 amending Council Directive 96/82/EC on the control of major-accident hazards involving dangerous substances |

12 | Cohesion policy | Council Regulation (EC) No 1105/2003 of 26 May 2003 amending Regulation (EC) No 1260/1999 laying down general provisions on the Structural Funds. |

Council Regulation (EC) No 1260/1999 of 21 June 1999 laying down general provisions on the Structural Funds. |

Commission Regulation (EC) No 621/2004 of 1 April 2004 laying down rules for implementing Council Regulation (EC) No 1164/94 as regards information and publicity measures concerning the activities of the Cohesion Fund. |

13 | Public Procurement 6 | Directive 2004/17/EC of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 coordinating the procurement procedures of entities operating in the water, energy, transport and postal services sectors. |

Directive 2004/18/EC of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 on the coordination of procedures for the award of public work contracts, public supply contracts and public service contracts. |

Commission Regulation (EC) No 1564/2005 of 7 September 2005 establishing standard forms for the publication of notices in the framework of public procurement procedures pursuant to Directives 2004/17/EC and 2004/18/EC of the European Parliament and of the Council (Text with EEA relevance). |

(1) A separate study to measure administrative cost stemming from company law is already in progress. |

(2) The administrative burden related to Council Regulation (EC) No 1782/2003 is measured in a separate study which is ongoing. The results of this study will be available in 2007 and will be taken into account when the regulation will be up for review in 2008. Any reduction in administrative burden resulting from this review will be taken into account for the 25% administrative burden target. |

(3) Measurement to focus on the benefits of the new act compared to the old legislation 4) The measurement for this piece of legislation will commence only in 2008 in order to provide an insight into the expected reductions made by the 2006 revision as compared to the 1993 regulation. (5) The Commission is completing a full review of the IPPC directive and will propose a legislative revision before the end of 2007. Administrative burdens have been taken into account as a part of this review and the work of the consultants will therefore primarily focus on identifying and measuring those burdens that exist as a result of Member States' application of the directive. |

(6) Measurements in the public procurement area shall be carried out as an integrated part of the overall intermediate evaluation of these relevant Directives currently scheduled to commence in 2008. |

Annex III Items for fast track actions

Area | Company Law |

Description | Ease requirements regarding written reports to the stockholders in case of merger and division |

EC legislation | Third Council Directive 78/855/EEC of 9 October 1978 based on Article 54 (3) (g) of the Treaty concerning mergers of public limited liability companies and Sixth Council Directive 82/891/EEC of 17 December 1982 based on Article 54 (3) (g) of the Treaty, concerning the division of public limited liability companies |

Reduction measure | Make the requirements voluntary and give stockholders the opportunity to decide whether the document should be drawn up in a national merger or division to align with the provision of the tenth directive |

Area | Agriculture |

Description | Ease the obligations for farmers, collectors and/or processors of energy crops that have to be complied with in order for the farmers to receive support for the cultivation of energy crops |

EC legislation | Commission Regulation (EC) No 1973/2004 |

Reduction measure | Reduce the reporting obligation for the operators and make it possible to replace the obligatory lodging of a security by the operators by another system offering equivalent assurance for the good financial control of the system |

Area | Agriculture |

Description | Ease the requirements concerning the documentary proof to be delivered by operators in order to receive export refunds for exporting certain agricultural produce |

EC legislation | Commission Regulation (EC) No 800/1999 |

Reduction measure | Raise threshold. Article 16(1) requires exporters to deliver a copy of a customs document as proof of importation in a third country in order to get differentiated refunds paid. Under certain conditions the paper copy may be replaced by IT generated information. Article 17 gives Member States the option to waive the requirement of article 16 (1) for refunds up to certain thresholds, depending on the destination. In that case only a transport document is required. To the extent possible, an extension of the waiver in order to cover more situations will be considered |

Area | Statistics |

Description | Ease certain statistical obligations on farmers |

EC legislation | Council Directives 93/23/EEC; 93/24/EEC and 93/25/EEC |

Reduction measure | Reduce frequency of certain agricultural statistics to once a year by merging and simplifying the 3 Directives. More specifically frequencies will be reduced for surveys in Member States with pig populations smaller than 3 million head and cattle population smaller than 1.5 million heads. Furthermore, Member States will be allowed to use sources other than surveys (e.g. the system for the identification and registration of bovine animals) to make the required estimates, thus easing the response burden on farmers |

Area | Statistics |

Description | Ease certain statistical obligations regarding the information society |

EC legislation | Implementing regulation applying (EC) No 808/2004 of the European Parliament and of the Council of 21 April 2004 concerning Community statistics on the information society |

Reduction measure | Simplify the ordinary and sector questionnaire in the annual Commission Regulation that implements regulation 808/2004, thus easing the administrative burdens for respondents. The proposal aims at reducing the volume of statistical questions posed to businesses in the information society. |

Area | Transport |

Description | Ease certain obligations to provide transport statistics |

EC legislation | EEC Council: Regulation No 11 concerning the abolition of discrimination in transport rates and conditions, in implementation of Article 79 (3) of the Treaty establishing the European Economic Community |

Reduction measure | Remove the obligation to provide information on tariffs, agreements, price deals and transport. The proposal will remove outdated requirements (from 1960) for documentation on a series of issues when transporting goods across national borders within the EU. |

Area | Transport |

Description | Ease information obligations in the transport sector |

EC legislation | Council Directive 96/26/EC of 29 April 1996 on admission to the occupation of road haulage operator and road passenger transport operator and mutual recognition of diplomas, certificates and other evidence of formal qualifications intended to facilitate for these operators the right to freedom of establishment in national and international transport operations. |

Reduction measure | Introduce electronic register to enhance exchange of data and allow targeted checks, thereby reducing administrative burdens on businesses. |

Area | Transport |

Description | Ease information obligations in the maritime sector |

EC legislation | Council Directive 96/35/EC of 3 June 1996 on the appointment and vocational qualification of safety advisers for the transport of dangerous goods by road, rail and inland waterway |

Reduction measure | Simplify the administrative procedures both for public authorities (EU or national) and for private bodies. |

Area | Food hygiene |

Description | Exempt small businesses from certain HACCP requirements |

EC legislation | Regulation 852/2004 |

Reduction measure | Exempt mall retailers (butchers, bakers etc.) from certain HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) requirements, thereby not imposing the same burdens on small butchers, bakers, etc. as on large supermarkets.. |

Area | Food hygiene |

Description | Simplify administrative requirements for small fishing vessels |

EC legislation | Regulation 853/2004 |

Reduction measure | Remove unnecessary requirements for small fishing vessels |

[1] Komission valmisteluasiakirja – Hallintomenojen määrittäminen ja hallinnollisen rasituksen keventäminen Euroopan unionissa, KOM(2006) 691; Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Strateginen katsaus: sääntelyn parantaminen Euroopan unionissa, KOM(2006) 689.

[2] ”Pilot project on administrative burdens”, WIFO-CEPS, lokakuu 2006.

[3] ”Pilot project on administrative burdens”, WIFO-CEPS, lokakuu 2006.

[4] Gelauff, G.M.M. and A.M. Lejour (2005). Five Lisbon highlights: The economic impact of reaching these targets. CPB Document 104. CPB, Haag.

[5] EU model – manual , maaliskuu 2006, s. 1 (http://ec.europa.eu/governance/impact/docs/sec_2005_0791_anx_10_en.pdf); International Standard Cost Model Manual – measuring and reducing administrative burdens for businesses , lokakuu 2005, s. 7 (http://www.oecd.org/dataoecd/32/54/34227698.pdf).

[6] ”International SCM manual” http://www.oecd.org/dataoecd/32/54/34227698.pdf.

[7] Standardikustannusmallin käyttö on huomattavasti edistänyt sääntelyuudistusta useissa jäsenvaltioissa, ja tässä toimintaohjelmassa pyritään selkeästi hyödyntämään saatuja kokemuksia. Standardikustannusmallia käytetään tällä hetkellä 17 jäsenvaltiossa ja OECD:ssä. http://www.administrative-burdens.com/

[8] Euroopan komissio, valmisteluasiakirja, liite vuoden 2005 tiedonantoon ”Parempaa sääntelyä kasvun ja työllisyyden edistämiseksi Euroopan unionissa”, Minimizing Administrative Costs Imposed by Legislation, Detailed Outline of a Possible EU Net Administrative Cost Model, SEC(2005) 175, 16.3.2005.

[9] Ks. valmisteluasiakirja Developing an EU common methodology for assessing administrative costs imposed by EU legislation - Report on the Pilot Phase (April– September 2005), SEC(2005) 1329, liitetty tiedonantoon EU:n yhteisestä metodiikasta lainsäädännöstä johtuvien hallintokustannusten arvioimiseksi, KOM(2005) 518, 21.10.2005.

[10] Ks. http://ec.europa.eu/governance/impact/docs_en.htm.

[11] Ks. esimerkiksi asiakirjaan KOM(2006) 594 liitetty arviointi vaikutuksista postipalveluihin, SEC(2006) 1292.

[12] Vaikka menetelmät ovat samat, hallinnollisen rasituksen keventämistoimet poikkeavat tavanomaisesta vaikutusten arvioinnista. Hallinnollisen rasituksen keventämishankkeessa on tarkoitus laatia tietyn politiikanalan lainsäädännön kattava jälkiarviointi kaikilla lainsäädäntötasoilla ja sen jälkeen yksilöidä rasituksen keventämiskohteet. Vaikutusten arvioinnissa puolestaan määritetään käytettävissä olevien toimintavaihtoehtojen kaikki kustannukset ja hyödyt, kun hallinnollisen rasituksen määrittämismenetelmää sovelletaan suhteutetusti ja käytetään vain ehdotettujen lainsäädäntömuutosten vaikutusten ennakkoarviointiin (marginaalinen lähestymistapa).

[13] SEC(2005) 175.

[14] Yhdistynyt kuningaskunta kartoitti lähes 20 000 velvoitetta, kun Tanskassa niitä analysoitiin 1 100 ja Alankomaissa 3 000.

[15] Komission valmisteluasiakirja – Hallintomenojen määrittäminen ja hallinnollisen rasituksen keventäminen Euroopan unionissa, KOM(2006) 691.

[16] Komissio kuitenkin arvioi kaikille koheesiopolitiikan edunsaajille asetettuja hallinnollisia vaatimuksia. Toimintaohjelma ei myöskään estä komissiota tekemästä muita aloitteita, joilla vähennetään kansalaisille, viranomaisille ja/tai vapaaehtoissektorille aiheutuvaa hallinnollista rasitusta.

[17] Teknisiä lisätietoja on saatavilla asiakirjassa EU Model – manual (http://ec.europa.eu/governance/impact/docs/sec_2005_0791_anx_10_en.pdf).

[18] KOM(2006) 689, s. 10.

[19] Tämä toteutetaan vuoden 2007 talousarviossa esitetyn pilottihankkeen avulla (budjettikohta: 26 01 08).

[20] World Bank Group Review of the Dutch Administrative Burden Reduction Program, marraskuu 2006; Administrative Simplification In The Netherlands, OECD, 24.11.2006.

[21] Jotkin maat ovat määrittäneet yleisen ”poliittisen” tavoitteen ennen tulosten valmistumista (Yhdistynyt kuningaskunta, Ruotsi) tai jopa ennen määrityksen aloittamista (Alankomaat, Tanska, Tšekki, Itävalta). Kaikki nämä maat ovat asettaneet keventämistavoitteksi 25 prosenttia, paitsi Tšekki (20 prosenttia).

[22] Neuvoston asetukseen (EY) N:o 1782/2003 liittyvä hallinnollinen rasitus määritetään meneillään olevassa erillisessä tutkimuksessa. Tutkimuksen tulokset tulevat saataville vuoden 2007 kuluessa, ja ne otetaan huomioon asetuksen uudelleentarkastelussa vuonna 2008. Siitä mahdollisesti johtuva hallinnollisen rasituksen kevennys otetaan huomioon 25 prosentin keventämistavoitteessa.

[23] Myös säännöllisesti tarkistettavassa yksinkertaistamisohjelmassa saavutettujen vähennysten vaikutukset arvioidaan.

[24] Toimielinten välinen sopimus paremmasta lainsäädännöstä, joulukuu 2003 (EUVL C 321, 31.12.2003, s. 1).

[25] Kokonaismäärän laskenta on vielä kesken.

[26] KOM(2006) 689 lopullinen, 14.11.2006.

[27] Ks. ”First progress report on the Simplification Strategy To Improve The Regulatory Environment”, komission yksiköiden valmisteluasiakirja, lokakuu 2006. Siinä tuodaan esiin muun muassa seuraavat alat: ympäristö: ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämiseksi annetun direktiivin ja muun teollisuuden päästöihin liittyvän lainsäädännön tarkistaminen selkeyden ja johdonmukaisuuden lisäämiseksi (etenkin raportoinnin osalta) ja vaatimusten karsimiseksi; rakennusalan tuotteita koskevan direktiivin tarkistaminen sen selkiyttämiseksi ja erityisesti pk-yrityksille aiheutuvan hallinnollisen rasituksen vähentämiseksi lisäämällä joustavuutta teknisten eritelmien laatimiseen ja käyttöön, keventämällä sertifiointisääntöjä ja poistamalla ne täytäntöönpanon esteet, jotka ovat toistaiseksi estäneet rakennusalan tuotteiden täydellisten sisämarkkinoiden luomisen; tilastot: kevennetään talouden toimijoilta vaadittavaa tilastoraportointia – josta pk-yritykset voitaisiin ehkä vapauttaa – ottaen huomioon tulokset hallintomenojen määrittämistä ja vähentämistä koskevasta meneillään olevasta pilottihankkeesta ja toteutettavuustutkimuksesta, jossa analysoidaan yksisuuntaisen keruujärjestelmän toteuttamiskelpoisuutta.

[28] Komissio kuitenkin arvioi koheesiopoliittisten varojen kaikille edunsaajille asetettuja hallinnollisia vaatimuksia. Kyseessä on pilottivaiheen toiminta. Toimintaohjelma ei myöskään estä komissiota tekemästä muita aloitteita, joilla vähennetään kansalaisille, viranomaisille ja/tai vapaaehtoissektorille aiheutuvaa hallinnollista rasitusta.

Top