EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0746

2014/746/EU: Komission päätös, annettu 27 päivänä lokakuuta 2014 , luettelon laatimisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY nojalla niistä toimialoista ja toimialojen osista, joiden katsotaan olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille, vuosiksi 2015–2019 (tiedoksiannettu numerolla C(2014) 7809) ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

OJ L 308, 29.10.2014, p. 114–124 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/746/oj

29.10.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 308/114


KOMISSION PÄÄTÖS,

annettu 27 päivänä lokakuuta 2014,

luettelon laatimisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY nojalla niistä toimialoista ja toimialojen osista, joiden katsotaan olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille, vuosiksi 2015–2019

(tiedoksiannettu numerolla C(2014) 7809)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2014/746/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta yhteisössä ja neuvoston direktiivin 96/61/EY muuttamisesta 13 päivänä lokakuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY (1) ja erityisesti sen 10 a artiklan 13 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Direktiivissä 2003/87/EY säädetään, että perusperiaatteena kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien jakamisessa laitosten toiminnanharjoittajille unionin päästökauppajärjestelmässä olisi vuodesta 2013 alkaen oltava päästöoikeuksien huutokauppaaminen. Edellytykset täyttävät toiminnanharjoittajat saavat kuitenkin edelleen maksutta jaettavia päästöoikeuksia vuosien 2013 ja 2020 välisenä aikana direktiivissä 2003/87/EY ja komission päätöksessä 2011/278/EU (2) vahvistettujen sääntöjen mukaisesti.

(2)

Se, ettei voimassa ole kunnianhimoista kansainvälistä ilmastonmuutossopimusta, jonka tavoitteena olisi rajoittaa maailmanlaajuinen lämpötilan nousu kahteen celsiusasteeseen, voisi heikentää unionin toimilla saavutettavaa hyötyä. Sitovien toimien puute kansainvälisellä tasolla voisi johtaa kasvihuonekaasupäästöjen lisääntymiseen kolmansissa maissa, joissa teollisuudella ei ole samanlaisia hiilidioksidipäästöjen rajoituksia (”hiilivuoto”). Direktiivissä 2003/87/EY säädetään hiilivuodon riskin käsittelemiseksi, että komissio laatii luettelon niistä toimialoista tai toimialojen osista, jäljempänä ’toimialojen ja toimialojen osien luettelo’, joiden katsotaan olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille, jollei kansainvälisten neuvottelujen tuloksista muuta johdu. Kyseisten toimialojen ja toimialojen osien olisi saatava ilmaisia päästöoikeuksia 100 prosenttia määrästä, joka määritetään direktiivin 2003/87/EY ja päätöksen 2011/278/EU perusteella; tässä yhteydessä sovelletaan direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan 5 kohdassa tarkoitettua ja komission päätöksen 2013/448/EU (3) liitteessä II esitettyä monialaista korjauskerrointa.

(3)

Tähän liittyen komissio analysoi sitä, missä määrin ne kolmannet maat, joissa tuotetaan maailmanlaajuisesti ratkaiseva osa tuotteista hiilivuodon riskiä koskevaan luetteloon sisältyvillä toimialoilla tai toimialojen osilla, sitoutuvat tiukasti vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä kyseisillä toimialoilla, ja ovatko kyseiset sitoumukset vertailukelpoisia unionin sitoumusten kanssa ja toteutetaanko ne saman aikataulun mukaisesti. Lisäksi tarkasteltiin sitä, missä määrin kyseisissä maissa sijaitsevien laitosten hiilitehokkuus on verrattavissa unionissa sijaitsevien laitosten hiilitehokkuuteen. Komissio katsoi, ettei kasvihuonekaasupäästöjen vähentämissitoumusten välillä voida määrittää vertailtavuutta ja sen vuoksi hiilitehokkuuden vertailtavuudella ei ole merkitystä.

(4)

Ensimmäinen luettelo niistä toimialoista ja toimialojen osista, joiden katsotaan olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille, vahvistettiin vuosiksi 2013 ja 2014 komission päätöksellä 2010/2/EU (4) vuonna 2009.

(5)

Arvioinnin olisi perustuttava määrällisiin tai laadullisiin perusteisiin sekä tietoihin kolmelta edeltävältä vuodelta. Tässä yhteydessä komissio käytti tietoja vuosilta 2009, 2010 ja 2011, koska tiedot vuodelta 2012 olivat saatavissa ainoastaan joidenkin muuttujien osalta.

(6)

Jotta voidaan vahvistaa toimialoja ja toimialojen osia koskeva luettelo, komissio arvioi toimialojen ja toimialojen osien hiilivuodon riskin unionin yhteisen tilastollisen toimialaluokituksen, sellaisena kuin se on määritettynä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1893/2006 (5), NACE 4 -tasolla. NACE 4 on taso, jolla tietojen saatavuus on optimaalinen ja toimialat määritellään tarkkaan. Toimiala määritetään NACE-luokittelun 4-numerotasolla ja toimialan osa toimialoittaisen tuoteluokituksen (CPA) 6-numerotasolla tai Prodcom-luokituksen 8-numerotasolla, jota käytetään NACE-luokittelusta suoraan johdettavissa teollisuustuotantoa koskevissa tilastoissa.

(7)

Toimialat arvioitiin ensimmäiseksi direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan 15 ja 16 kohdassa vahvistettujen määrällisten perusteiden mukaisesti. Kyseisten määrällisten perusteiden soveltamiseksi komission oli määritettävä direktiivin 2003/87/EY täytäntöönpanosta aiheutuvat suorat ja välilliset lisäkustannukset.

(8)

Suorat lisäkustannukset, jotka aiheutuvat niiden päästöoikeuksien määrästä, jotka toimialan olisi ostettava, jollei sen katsottaisi olevan alttiina merkittävälle hiilivuodon riskille, laskettiin toimialakohtaisesti suoria hiilidioksidipäästöjä koskevien tietojen perusteella. Euroopan unionin tapahtumalokissa (EUTL) olevien tietojen katsotaan olevan kaikkein tarkoin ja läpinäkyvin lähde hiilidioksidipäästötiedoille laitostasolla, ja näitä tietoja on sen vuoksi käytetty laskettaessa toimialojen suoria kustannuksia. Tapahtumalokissa ei ole päästötietoja niistä toimialoista ja kasvihuonekaasuista, jotka ovat kuuluneet EU:n päästökauppajärjestelmään vasta 1 päivästä tammikuuta 2013 alkaen. Tämän vuoksi komissio on näissä tapauksissa käyttänyt suoria hiilidioksidipäästöjä koskevia tietoja, jotka jäsenvaltiot ovat toimittaneet kansallisissa täytäntöönpanotoimenpiteissä päätöksen 2011/278/EU mukaisesti.

(9)

Välillisten lisäkustannusten määrittämiseksi komissio keräsi jäsenvaltioilta toimialakohtaisia tietoja sähkönkulutuksesta ja varmisti, ettei tapahdu sähkönkulutuksen kaksinkertaista laskentaa eri NACE-koodien välillä. Jotta voitiin määrittää eri toimialojen kuluttaman sähkön tuotantoon liittyvät päästöt päätöksessä 2010/2/EU vahvistettua toimialojen ja toimialojen osien luetteloa varten, komissio käytti keskimääräistä päästötekijää, joka johdettiin sähköntuotannon kokonaispolttoaineyhdistelmästä, koska sen katsottiin perustuvan kaikkein tarkimpiin tietoihin. Samaa keskimääräistä päästötekijää on käytetty tämän päätöksen perustana käytettävissä arvioinneissa.

(10)

Suorien ja välillisten lisäkustannusten määrittämiseksi komission oli arvioitava hiilen keskihinta. Jotta oli mahdollista määrittää toimialojen ja toimialojen osan ensimmäinen luettelo, arvioinneissa käytettiin oletettuna hiilen hintana 30 euroa hiiliekvivalenttitonnia kohti. Päätöksen 2010/2/EU soveltamisaikana on ilmennyt merkittävä ero arvioinneissa käytetyn oletetun hiilen hinnan ja tosiasiallisen hiilen hinnan välillä, joka on ollut huomattavasti alhaisempi. Komissio on kuitenkin ehdottanut tiedonannossaan ”Ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet vuosille 2020–2030” (6), että asetetaan ilman ehtoja tavoite kasvihuonekaasujen vähentämisestä 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta sekä vastaava tavoite uusiutuvien energialähteiden osuudelle. Komissio on myös ehdottanut, että EU:n päästökauppajärjestelmään perustetaan markkinavakausvaranto. Näissä hiilen hinnan odotetaan määräytyvän tulevaisuudessa suuremmassa määrin keskipitkän ja pitkän aikavälin päästövähennysten mukaisesti. Tämän vuoksi katsotaan perustelluksi käyttää edelleen oletettuna hiilen hintana 30 euroa hiilidioksidiekvivalenttitonnia kohti tämän päätöksen pohjana olevissa arvioinneissa.

(11)

Suorat ja välittömät lisäkustannukset olisi laskettava osuutena bruttoarvonlisäyksestä. Toimialakohtaista bruttoarvonlisäystä koskevissa arvioissa on käytetty Eurostatin yritystoiminnan rakennetilastoihin perustuvia tietoja.

(12)

Lisäksi komissio arvioi kunkin toimialan ja toimialan osan kaupan määrän Eurostatin Comext-tietokannasta saatujen tietojen perusteella.

(13)

Komissio arvioi yhteensä 245 toimialaa ja 24 toimialan osaa, jotka oli luokiteltu NACE-luokittelussa pääluokkiin ”Kaivostoiminta ja louhinta” ja ”Teollisuus”. Tämän päätöksen liitteessä olevassa 1 kohdassa luetellut toimialat ja toimialan osat täyttävät direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan 15 ja 16 kohdassa vahvistetut perusteet, ja niiden tulisi katsoa olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille.

(14)

Arviointeja, jotka perustuvat direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan 17 kohdassa vahvistettuihin laadullisiin perusteisiin, on suoritettu useilla toimialoilla, joiden ei katsota olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille, 10 a artiklan 15 ja 16 kohdassa vahvistettujen määrällisten perusteiden mukaisesti. Laadullinen arviointi tehtiin tapauksissa, jotka täyttivät laadulliset perusteet edellisen luettelon laatimisen yhteydessä, joissa toimialojen katsottiin olevan rajatapauksia tai joissa toimialan edustajat pyysivät arviointia.

(15)

Toimialojen ”Tekstiilien viimeistely” (NACE-koodi 1330), ”Poltettujen tiilien ja muun rakennuskeramiikan valmistus” (NACE-koodi 2332), ”Kipsituotteiden valmistus rakennustarkoituksiin” (NACE-koodi 2362), ”Raudan valu” (NACE-koodi 2451) ja ”Kevytmetallien valu” (NACE-koodi 2453) osalta päivitettiin laadulliset arvioinnit, jotka oli tehty laadittaessa edellistä toimialojen ja toimialojen osien luetteloa vuosille 2013–2014. Tässä yhteydessä tultiin siihen tulokseen, että olosuhteet, joiden perusteella kyseiset toimialat lisätään toimialojen ja toimialojen osien luetteloon, ovat edelleen voimassa. Tämän vuoksi kyseisten toimialojen tulisi katsoa olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille myös vuosina 2015–2019.

(16)

Laadullinen arviointi tehtiin toimialasta ”Maltaiden valmistus” (NACE-koodi 1106), koska tämä toimiala voidaan direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan 16 kohdan b alakohdan perusteella katsoa rajatapaukseksi. Kun otetaan huomioon direktiivin 2003/87/EY täytäntöönpanosta aiheutuvien kustannusten lisääntyminen, arviointi osoittaa korkeaa kaupan määrää ja merkittävää laskua kyseisen toimialan kannattavuudessa unionissa. Alhaiset voittomarginaalit rajoittavat laitosten kapasiteettiä investoida ja vähentää päästöjä. Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksen vuoksi kyseisen toimialan on katsottava olevan alttiina merkittävälle hiilivuodon riskille.

(17)

Liitteessä olevassa 2 kohdassa lueteltujen toimialojen olisi katsottava olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille laadullisten perusteiden pohjalta.

(18)

Koska liitteessä vahvistettu luettelo toimialoista ja toimialojen osista, joiden katsotaan olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille, on voimassa vuosina 2015–2019, tätä päätöstä olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2015.

(19)

Oikeusvarmuuden ja selvyyden vuoksi päätös 2010/2/EU olisi kumottava 1 päivästä tammikuuta 2015.

(20)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat ilmastonmuutoskomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Liitteessä olevassa luettelossa mainittujen toimialojen ja niiden osien on katsottava olevan alttiita merkittävälle hiilivuotoriskille.

2 artikla

Kumotaan päätös 2010/2/EU 1 päivästä tammikuuta 2015.

3 artikla

Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2015.

4 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 27 päivänä lokakuuta 2014.

Komission puolesta

Connie HEDEGAARD

Komission jäsen


(1)  EUVL L 275, 25.10.2013, s. 32.

(2)  Komission päätös 2011/278/EU, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2011, päästöoikeuksien yhdenmukaistettua maksutta tapahtuvaa jakoa koskevien unionin laajuisten siirtymäsäännösten vahvistamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan mukaisesti (EUVL L 130, 17.5.2011, s. 1.).

(3)  Komission päätös 2013/448/EU, annettu 5 päivänä syyskuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY 11 artiklan 3 kohdan mukaisista kansallisista täytäntöönpanotoimenpiteistä päästöoikeuksien jakamiseksi maksutta siirtymäaikana (EUVL L 240, 7.9.2013, s. 27).

(4)  Komission päätös 2010/2/EU, annettu 24 päivänä joulukuuta 2009, luettelon laatimisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY nojalla niistä toimialoista ja toimialojen osista, joiden katsotaan olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille (EUVL L 1, 5.1.2010, s. 10).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1893/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, tilastollisen toimialaluokituksen NACE Rev. 2 vahvistamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3037/90 ja tiettyjen eri tilastoaloja koskevien yhteisön asetusten muuttamisesta (EUVL L 393, 30.12.2006, s. 1).

(6)  COM(2014) 15 final/2, 28.1.2014.


LIITE

Toimialat ja niiden osat, joiden katsotaan direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan 13 kohdan nojalla olevan alttiita merkittävälle hiilivuotoriskille

1.   PERUSTUU DIREKTIIVIN 2003/87/EY 10 a ARTIKLAN 15 JA 16 KOHDASSA VAHVISTETTUIHIN PERUSTEISIIN

1.1   NACE-4 -tasolla

NACE-koodi

Kuvaus

Peruste

0510

Kivihiilen kaivu

C

0610

Raakaöljyn tuotanto

C

0620

Maakaasun tuotanto

C

0710

Rautamalmien louhinta

C

0729

Muiden värimetallimalmien louhinta

C

0891

Kemiallisten ja lannoitemineraalien louhinta

C

0893

Suolan tuotanto

A

0899

Muualla luokittelematon kaivostoiminta ja louhinta

A, C

1020

Kalan, äyriäisten ja nilviäisten jalostus ja säilöntä

C

1041

Kasvi- ja eläinperäisten öljyjen ja -rasvojen valmistus (pl. ravintorasvat)

C

1062

Tärkkelyksen ja tärkkelystuotteiden valmistus

A

1081

Sokerin valmistus

A

1086

Homogenoitujen ravintovalmisteiden ja dieettiruokien valmistus

C

1101

Alkoholijuomien tislaus ja sekoittaminen; etyylialkoholin valmistus käymisteitse

C

1102

Viinin valmistus rypäleistä

C

1104

Muiden tislaamattomien juomien valmistus käymisteitse

A

1310

Tekstiilikuitujen valmistelu ja kehruu

C

1320

Kankaiden kudonta

C

1391

Neulosten valmistus

C

1392

Sovitettujen tekstiilituotteiden valmistus (pl. vaatteet)

C

1393

Mattojen valmistus

C

1394

Purjelankojen, nuoran, sidelangan ja verkkojen valmistus

C

1395

Kuitukankaiden ja kuitukangastuotteiden valmistus (pl. vaatteet)

C

1396

Teknisten ja teollisuustekstiilien valmistus

C

1399

Muualla luokittelematon tekstiilituotteiden valmistus

C

1411

Nahkavaatteiden valmistus

C

1412

Työvaatteiden valmistus

C

1413

Muu takkien, pukujen, housujen, hameiden yms. valmistus

C

1414

Alusvaatteiden valmistus

C

1419

Muiden vaatteiden ja asusteiden valmistus

C

1420

Turkisvaatteiden ja -tuotteiden valmistus

C

1431

Sukkien ja sukkahousujen valmistus

C

1439

Muiden neulevaatteiden valmistus

C

1511

Turkisten ja nahan muokkaus ja värjäys

C

1512

Matka-, käsi- ym. laukkujen, satuloiden ja valjaiden valmistus

C

1520

Jalkineiden valmistus

C

1622

Asennettavien parkettilevyjen valmistus

C

1629

Muiden puutuotteiden valmistus; korkki-, olki- ja punontatuotteiden valmistus

C

1711

Massan valmistus

A, C

1712

Paperin, kartongin ja pahvin valmistus

A

1724

Tapettien valmistus

C

1910

Koksituotteiden valmistus

A, C

1920

Jalostettujen öljytuotteiden valmistus

A

2012

Värien ja pigmenttien valmistus

C

2013

Muiden epäorgaanisten peruskemikaalien valmistus

A, C

2014

Muiden orgaanisten peruskemikaalien valmistus

A, C

2015

Lannoitteiden ja typpiyhdisteiden valmistus

A, B

2016

Muoviaineiden valmistus

C

2017

Synteettisen kumiraaka-aineen valmistus

C

2020

Torjunta-aineiden ja muiden maatalouskemikaalien valmistus

C

2042

Hajuvesien ja hygieniatuotteiden valmistus

C

2053

Eteeristen öljyjen valmistus

C

2059

Muualla luokittelematon kemiallisten tuotteiden valmistus

C

2060

Tekokuitujen valmistus

C

2110

Lääkeaineiden valmistus

C

2120

Lääkkeiden ja muiden lääkevalmisteiden valmistus

C

2211

Renkaiden valmistus ja uudelleenpinnoitus

C

2219

Muiden kumituotteiden valmistus

C

2311

Tasolasin valmistus

A

2313

Onton lasin valmistus

A

2314

Lasikuitujen valmistus

A/C (1)

2319

Muu lasin valmistus ja muokkaus, mukaan lukien tekniset lasituotteet

C

2320

Tulenkestävien keraamisten tuotteiden valmistus

C

2331

Keraamisten tiilien ja laattojen valmistus

A, C

2341

Keraamisten talous- ja koriste-esineiden valmistus

C

2342

Keraamisten saniteettikalusteiden valmistus

C

2343

Keraamisten eristystuotteiden valmistus

C

2344

Muiden teknisten keraamisten tuotteiden valmistus

C

2349

Muiden keramiikkatuotteiden valmistus

C

2351

Sementin valmistus

B

2352

Kalkin ja kipsin valmistus

B

2370

Kiven leikkaaminen, muotoilu ja viimeistely

C

2391

Hiontatuotteiden valmistus

C

2410

Raudan, teräksen ja rautaseosten valmistus

A

2420

Putkien, profiiliputkien ja niihin liittyvien tarvikkeiden valmistus teräksestä

C

2431

Raudan ja teräksen kylmävetäminen

C

2441

Jalometallien valmistus

C

2442

Alumiinin valmistus

A, C

2443

Lyijyn, sinkin ja tinan valmistus

A

2444

Kuparin valmistus

C

2445

Muiden värimetallien valmistus

C

2446

Ydinpolttoaineen valmistus

A, C

2540

Aseiden ja ammusten valmistus

C

2571

Ruokailu- ja leikkuuvälineiden yms. valmistus

C

2572

Lukkojen ja saranoiden valmistus

C

2573

Työkalujen valmistus

C

2594

Kiinnittimien ja ruuvituotteiden valmistus

C

2599

Muiden metallituotteiden valmistus

C

2611

Elektronisten komponenttien valmistus

C

2612

Kalustettujen piirilevyjen valmistus

C

2620

Tietokoneiden ja niiden oheislaitteiden valmistus

C

2630

Viestintälaitteiden valmistus

C

2640

Viihde-elektroniikan valmistus

C

2651

Mittaus-, testaus- ja navigointivälineiden ja -laitteiden valmistus

C

2652

Kellojen valmistus

C

2660

Säteilylaitteiden sekä elektronisten lääkintä- ja terapialaitteiden valmistus

C

2670

Optisten instrumenttien ja valokuvausvälineiden valmistus

C

2680

Tallennevälineiden valmistus

C

2711

Sähkömoottorien, generaattorien ja muuntajien valmistus

C

2712

Sähkönjakelu- ja valvontalaitteiden valmistus

C

2720

Paristojen ja akkujen valmistus

C

2731

Optisten kuitukaapelien valmistus

C

2732

Muiden elektronisten ja sähköjohtojen sekä -kaapelien valmistus

C

2733

Kytkentälaitteiden valmistus

C

2740

Sähkölamppujen ja valaisimien valmistus

C

2751

Sähköisten kodinkoneiden valmistus

C

2752

Sähköistämättömien kodinkoneiden valmistus

C

2790

Muiden sähkölaitteiden valmistus

C

2811

Moottorien ja turbiinien valmistus (pl. lentokoneiden ja ajoneuvojen moottorit)

C

2812

Hydraulisten voimalaitteiden valmistus

C

2813

Pumppujen ja kompressoreiden valmistus

C

2814

Muiden hanojen ja venttiilien valmistus

C

2815

Laakereiden, hammaspyörien, vaihteisto- ja ohjauselementtien valmistus

C

2821

Teollisuusuunien, lämmitysjärjestelmien ja tulipesäpolttimien valmistus

C

2822

Nosto- ja siirtolaitteiden valmistus

C

2823

Konttorikoneiden ja -laitteiden valmistus (pl. tietokoneet ja niiden oheislaitteet)

C

2824

Voimakäyttöisten käsityökalujen valmistus

C

2825

Muuhun kuin kotitalouskäyttöön tarkoitettujen jäähdytys- ja tuuletuslaitteiden valmistus

C

2829

Muualla luokittelematon yleiskäyttöön tarkoitettujen koneiden valmistus

C

2830

Maa- ja metsätalouskoneiden valmistus

C

2841

Metallin työstökoneiden valmistus

C

2849

Muiden konetyökalujen valmistus

C

2891

Metallinjalostuskoneiden valmistus

C

2892

Kaivos-, louhinta- ja rakennuskoneiden valmistus

C

2893

Elintarvike-, juoma- ja tupakkateollisuuden koneiden valmistus

C

2894

Tekstiili-, vaate- ja nahkateollisuuden koneiden valmistus

C

2895

Paperi-, kartonki- ja pahviteollisuuden koneiden valmistus

C

2896

Muovi- ja kumiteollisuuden koneiden valmistus

C

2899

Muualla luokittelematon erikoiskoneiden valmistus

C

2910

Moottoriajoneuvojen valmistus

C

2931

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistus moottoriajoneuvoihin

C

3011

Laivojen ja kelluvien rakenteiden rakentaminen

C

3012

Huvi- ja urheiluveneiden rakentaminen

C

3030

Ilma- ja avaruusalusten ja niihin liittyvien koneiden valmistus

C

3091

Moottoripyörien valmistus

C

3092

Polkupyörien ja invalidiajoneuvojen valmistus

C

3099

Muiden muualla luokittelemattomien kulkuneuvojen valmistus

C

3109

Muiden huonekalujen valmistus

C

3211

Kolikoiden ja mitalien valmistus

C

3212

Jalokivikorujen ja muiden kultasepäntuotteiden valmistus

C

3213

Jäljitelmäkorujen ja muiden vastaavien tuotteiden valmistus

C

3220

Soitinten valmistus

C

3230

Urheiluvälineiden valmistus

C

3240

Pelien ja leikkikalujen valmistus

C

3250

Lääkintä- ja hammaslääkintäinstrumenttien ja -tarvikkeiden valmistus

C

3291

Luutien ja harjojen valmistus

C

3299

Muu muualla luokittelematon valmistus

C

1.2   CPA- tai Prodcom-tasolla

CPA- tai Prodcom-koodi

Kuvaus

Peruste

081221

Kaoliini ja muut kaoliinipitoiset savet

C

08122250

Tavalliset savet rakentamiskäyttöön (pois lukien bentoniitti, tulenkestävä savi ”fire-clay”, paisutettu savi, kaoliini ja kaoliinipitoiset savet); andalusiitti, kyaniitti ja sillimaniitti; mulliitti; samotti ja dinasmaa

C

10311130

Jäädytetyt perunat, valmistetut tai säilötyt, (mukaan lukien kokonaan tai osittain öljyssä kypsennetyt ja sen jälkeen jäädytetyt perunat, pois lukien etikan tai etikkahapon avulla säilötyt perunat)

A

10311300

Kuivatut perunat hienona tai karkeana jauhona, jauheena, hiutaleina, jyväsinä tai pelletteinä

A

10391725

Tomaattisose ja -pyree, tiivistetty

C

105121

Rasvaton maitojauhe

C

105122

Täysmaitojauhe

C

105153

Kaseiini

C

105154

Laktoosi ja laktoosisiirappi

C

10515530

Hera ja modifioitu hera, jauheena, rakeina tai muussa kiinteässä muodossa, myös tiivistetty tai lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta sisältävä

A, C

108211

Kaakaomassa, myös sellainen, josta rasva on poistettu

C

108212

Kaakaovoi, -rasva ja -öljy

C

108213

Kaakaojauhe, ei sisällä lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta

C

10891334

Leivontahiiva

C

20111150

Vety

B

20111160

Typpi

B

20111170

Happi

B

203021

Valmistetut pigmentit, samennusaineet ja värit, lasiintuvat emalit ja lasitteet, enkopit, nestemäiset lysterit ja niiden kaltaiset valmisteet; lasisulate (fritti)

C

239914

Keinotekoinen grafiitti; kolloidinen tai puolikolloidinen grafiitti; grafiittiin tai muuhun hiileen perustuvat valmisteet, puolivalmisteina

C

23991910

Kuonavilla, kivivilla ja niiden kaltainen kivennäisvilla (myös näiden keskinäiset sekoitukset), massatavarana, levyinä tai rullina

A

23991920

Paisutettu vermikuliitti, paisutettu savi, vaahdotettu kuona ja niiden kaltaiset paisutetut kivennäisaineet (myös näiden keskinäiset sekoitukset)

A

25501134

Voimansiirtoakselien ja kampiakselien osat (teräksen avomuottiin takominen)

A, C

Perusteet, joiden mukaisesti toimialan katsotaan olevan alttiina merkittävälle hiilivuodon riskille, ovat seuraavat:

A

:

Direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan 15 kohdassa vahvistetut perusteet;

B

:

Direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan 16 kohdan a alakohdassa vahvistetut perusteet;

C

:

Direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan 16 kohdan b alakohdassa vahvistetut perusteet.

2.   PERUSTUU DIREKTIIVIN 2003/87/EY 10 a ARTIKLAN 17 KOHDASSA VAHVISTETTUIHIN PERUSTEISIIN

NACE-koodi

Kuvaus

1106

Maltaiden valmistus

1330

Tekstiilien viimeistely

2332

Poltettujen tiilien ja muun rakennuskeramiikan valmistus

2362

Kipsituotteiden valmistus rakennustarkoituksiin

2451

Raudan valu

2453

Kevytmetallien valu


(1)  Toimialaa ”Lasikuitujen valmistus” kuvataan kahdella CPA-koodilla: ”231411 Raakalanka (slivers), jatkuvakuituinen kiertämätön lanka (rovings), lanka ja silputut säikeet lasikuidusta” ja ”231412 Ohutlevy (voiles), matot, levyt ja niiden kaltaiset tuotteet, lasikuitua, muut kuin kudotut kankaat”. Arvioituna NACE 4 -tasolla toimiala ei täytä direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan 15 ja 16 kohdassa vahvistettuja perusteita. Toimialan osa 231411 täyttää kuitenkin 10 a artiklan 16 kohdan b alakohdassa vahvistetut perusteet ja toimialan osa 231412 täyttää 10 a artiklan 15 kohdassa vahvistetut perusteet. Koska nämä kaksi CPA-koodia kattavat koko toimialan ”Lasikuitujen valmistus”, toimiala lisätään luetteloon NACE 4 -tasolla viittausten helpottamiseksi.


Top