EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000D0820

Neuvoston päätös, tehty 22 päivänä joulukuuta 2000, Euroopan poliisiakatemian perustamisesta (EPC) (2000/820/YOS)

OJ L 336, 30.12.2000, p. 1–3 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 19 Volume 004 P. 36 - 38
Special edition in Estonian: Chapter 19 Volume 004 P. 36 - 38
Special edition in Latvian: Chapter 19 Volume 004 P. 36 - 38
Special edition in Lithuanian: Chapter 19 Volume 004 P. 36 - 38
Special edition in Hungarian Chapter 19 Volume 004 P. 36 - 38
Special edition in Maltese: Chapter 19 Volume 004 P. 36 - 38
Special edition in Polish: Chapter 19 Volume 004 P. 36 - 38
Special edition in Slovak: Chapter 19 Volume 004 P. 36 - 38
Special edition in Slovene: Chapter 19 Volume 004 P. 36 - 38

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2005; Kumoaja 32005D0681

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2000/820/oj

30.12.2000   

FI

Euroopan yhteisöjen virallinen lehti

L 336/1


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 22 päivänä joulukuuta 2000,

Euroopan poliisiakatemian perustamisesta (EPC)

(2000/820/YOS)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 30 artiklan 1 kohdan c alakohdan ja 34 artiklan 2 kohdan c alakohdan,

ottaa huomioon Portugalin tasavallan aloitteen (1),

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (2),

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Tampereella 15 ja 16 päivänä lokakuuta 1999 kokoontunut Eurooppa-neuvosto sopi, että olisi perustettava Euroopan poliisiakatemia, jäljempänä ’EPC’, ylempien poliisiviranomaisten kouluttamiseksi; ’poliisiviranomaisilla’ tarkoitetaan puheenjohtajavaltion päätelmien 47 kohdassa tarkoitettuja ’Law Enforcement Officials’.

(2)

Tampereen Eurooppa-neuvosto sopi, että EPC:n toiminta aloitetaan nykyisten kansallisten koulutuslaitosten välisenä verkostona ilman, että suljetaan pois pysyvän laitoksen perustamista myöhemmässä vaiheessa.

(3)

Nykyisin on jo olemassa kansallisia, eurooppalaisia ja kansainvälisiä poliiseja kouluttavia organisaatioita ja elimiä, joiden yhteistyöhön EPC:n pitäisi voida nojautua tehtäviään suorittaessaan.

(4)

On toivottavaa, että kehitetään nopeasti yhteistyösuhteet EPC:n sekä niiden ehdokasmaiden kansallisten oppilaitosten, joiden kanssa Euroopan unioni käy liittymisneuvotteluja, sekä Islannin ja Norjan kansallisten oppilaitosten välillä, jotta kyseiset laitokset voivat osallistua EPC:n toimintaan.

(5)

Euroopan unioni on ollut aktiivinen tällä alalla erityisesti hyväksymällä ja toteuttamalla Euroopan unionista tehdyn sopimuksen VI osaston nojalla esimerkiksi rikosten torjunnasta vastaavien viranomaisten välistä henkilöstövaihtoa ja koulutusta sekä näiden viranomaisten välistä yhteistyötä koskevan yhteisen ohjelman (OISIN) (3) ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta vastaaville henkilöille tarkoitetun vaihto-, koulutus- ja yhteistyöohjelman (FALCONE) (4).

(6)

EPC:n olisi toteutettava tehtäviään asteittain vuotuisissa työohjelmissa asetettujen tavoitteiden mukaisesti ja ottaen asianmukaisesti huomioon käytettävissä olevat voimavarat.

(7)

Päätöstä olisi tarkistettava kolmen vuoden kuluttua, jolloin olisi päätettävä EPC:n tehtävien laajentamisesta ja sen institutionaaliseen rakenteeseen tehtävistä muutoksista,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

I OSASTO

Organisaatio

1 artikla

1.   Perustetaan Euroopan poliisiakatemia (EPC).

2.   EPC muodostuu verkostosta, joka yhdistää jäsenvaltioiden ylempien poliisiviranomaisten koulutuksesta vastaavat kansalliset oppilaitokset, jotka ovat tiiviissä yhteistyössä tämän tavoitteen toteuttamiseksi, tämän kuitenkaan rajoittamatta 9 artiklassa tarkoitettua tulevaa kehitystä.

3.   EPC:n tehtävänä on toteuttaa hallintoneuvoston päättämiä ohjelmia ja aloitteita.

2 artikla

1.   Ylempien poliisiviranomaisten koulutuksesta vastaavien kansallisten oppilaitosten johtajat muodostavat EPC:n hallintoneuvoston. Jos yhdestä jäsenvaltiosta saapuu useita johtajia, he muodostavat valtuuskunnan.

2.   Hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii neuvoston puheenjohtajana toimivan jäsenvaltion kansallisen oppilaitoksen johtaja. Hallintoneuvosto kokoontuu vähintään kerran puheenjohtajakautena. Se vahvistaa työjärjestyksensä yksimielisesti.

3.   Kullakin valtuuskunnalla on hallintoneuvostossa yksi ääni.

Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristön, komission ja Europolin edustajia pyydetään osallistumaan kokouksiin tarkkailijoina ilman äänioikeutta. Hallintoneuvoston jäsenet voivat ottaa kokouksiin mukaan asiantuntijoita.

3 artikla

1.   Hallintoneuvosto tekee päätöksen vuosittaisesta jatko- ja täydennyskoulutusohjelmasta (opetussisältö, toteutettavien koulutustoimien tyyppi, määrä ja kesto). Se hyväksyy muita ohjelmia ja aloitteita tarpeen mukaan.

2.   Hallintoneuvosto laatii EPC:n toiminnasta vuosikertomuksen.

3.   Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitetut hallintoneuvoston päätökset tehdään yksimielisesti ja toimitetaan Euroopan unionin neuvostolle, joka merkitsee ne tiedoksi ja hyväksyy ne. Hallintoneuvosto ottaa asianmukaisesti huomioon kaikki Euroopan unionin neuvoston huomautukset.

Vuosikertomus EPC:n toiminnasta annetaan myös tiedoksi Euroopan parlamentille ja komissiolle.

4 artikla

1.   Hallintoneuvosto perustaa pysyvän sihteeristön avustamaan EPC:tä hallinnollisissa tehtävissä, jotka ovat sen toiminnan ja vuosittaisten ohjelmien sekä mahdollisten muiden ohjelmien ja aloitteiden täytäntöönpanon kannalta tarpeellisia. Sihteeristö voidaan sijoittaa jonkin kansallisen poliisikoulun yhteyteen. Euroopan unionin neuvosto tekee päätöksen pysyvän sihteeristön kotipaikasta.

2.   Sihteeristöä johtaa hallintojohtaja, jonka hallintoneuvosto nimittää kolmeksi vuodeksi.

3.   Kaikki sihteeristöä koskevat hallintoneuvoston päätökset tehdään yksimielisesti.

5 artikla

1.   Sihteeristö hallinnoi EPC:n talousarviota varainhoitoasetuksen perusteella.

2.   Jäsenvaltiot vastaavat yhdessä 3 artiklassa tarkoitettuun vuosittaiseen ohjelmaan sisältyvien toimien toteuttamiskustannuksista sekä EPC:n toimintakustannuksista. Kustannusten kattamiseksi kunkin jäsenvaltion vuosittainen osuus määritellään bruttokansantulon (BKTL) perusteella Euroopan unionin yleisen talousarvion rahoittamiseen tarkoitettujen omia varoja koskevan BKT-tekijän määrittämiseen käytetyn kaavan mukaisesti. Edellisen vuoden bruttokansantuloa käytetään kunkin jäsenvaltion vuosittaisena vertailuperusteena.

3.   Hallintoneuvosto päättää yksimielisesti EPC:n varainhoitoasetuksesta ja vuosittaisesta talousarviosta, ja ne saatetaan Euroopan unionin neuvostoon kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten hyväksyttäviksi.

4.   Seuraavia kohteita koskevat menot rahoitetaan EPC:n talousarviosta:

a)

vuosittaisen ohjelman valmistelu, täytäntöönpano ja arviointi,

b)

ulkopuolisten osallistujien palkat,

c)

hallintoneuvoston jäsenten matkakulut kahdelta hengeltä jäsenvaltiota kohti kyseisen neuvoston kokoontuessa,

d)

sihteeristön yleiset toimintakulut, lukuun ottamatta sihteeristön jäsenten palkkoja,

e)

hallintoneuvoston hyväksymien tai hallintojohtajan varainhoitoasetuksen mukaisesti toteuttamien muiden aloitteiden aiheuttamat kustannukset,

f)

sihteeristön jäsenten palkkauksesta vastaavalle jäsenvaltiolle tai vastaaville jäsenvaltioille aiheutuneiden kustannusten korvaaminen suhteessa jäsenvaltioiden osuuksiin.

5.   Sihteeristö voi hallintoneuvoston valtuuttamana esittää komissiolle koulutusta koskevia yhteisrahoitettavia hankkeita tai ohjelmia, jotka kuuluvat komission hallinnoimien talousarviosuunnitelmien piiriin, tämän kuitenkaan rajoittamatta jäsenvaltioiden esittämiä pyyntöjä.

II OSASTO

Tavoitteet ja tehtävät

6 artikla

1.   EPC:n tavoitteena on osallistua jäsenvaltioiden ylempien poliisiviranomaisten kouluttamiseen optimoimalla niiden laitosten välinen yhteistyö, joista se muodostuu. Se tukee ja kehittää eurooppalaista tapaa käsitellä tärkeimpiä jäsenvaltioissa esiintyviä, erityisesti rajat ylittäviä ongelmia rikollisuuden torjunnan, rikollisuuden ehkäisemisen sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidon alalla.

2.   Sen tavoitteena on:

a)

syventää eri jäsenvaltioiden kansallisten poliisijärjestelmien ja -rakenteiden, Europolin ja Euroopan unionissa toteutettavan rajat ylittävän poliisiyhteistyön tuntemusta,

b)

parantaa kansainvälisten välineiden, erityisesti jo olemassa olevien Euroopan unionin rikostentorjunnan yhteistyön välineiden, tuntemusta,

c)

varmistaa asianmukainen perehdyttäminen demokratian takeisiin, erityisesti puolustautumisoikeuden kunnioittamiseen,

d)

edistää yhteistyötä EPC:n ja Euroopan muiden poliisien koulutuksesta vastaavien oppilaitosten välillä.

3.   EPC tarjoaa myös niiden ehdokasmaiden ylemmille poliisiviranomaisille, joiden kanssa Euroopan unioni käy liittymisneuvotteluja, sekä Islannin ja Norjan ylemmille poliisiviranomaisille mahdollisuuden osallistua EPC:n toimintaan.

7 artikla

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi EPC voi erityisesti:

a)

järjestää ylemmille poliisiviranomaisille yhteisiin vaatimuksiin perustuvia koulutusjaksoja,

b)

osallistua yhdenmukaisten kurssiohjelmien laatimiseen keskijohdon poliisien, kenttätehtävissä toimivien keskijohdon poliisien ja kenttätehtävissä toimivien poliisien kouluttamiseksi Euroopan poliisivoimien rajat ylittävää yhteistyötä varten ja myötävaikuttaa jatkokoulutuksen tarkoituksenmukaisten ohjelmien laatimiseen,

c)

tarjota asiantuntijakoulutusta poliiseille, jotka ovat avainasemassa rajat ylittävän rikollisuuden torjunnassa, kiinnittäen erityistä huomiota järjestäytyneeseen rikollisuuteen,

d)

kehittää ja tarjota koulutusta kouluttajille,

e)

levittää parhaita käytäntöjä ja tutkimustuloksia,

f)

kehittää ja tarjota koulutusta, jonka tarkoituksena on valmistaa Euroopan unionin poliisivoimia osallistumaan ei-sotilaalliseen kriisinhallintaan,

g)

kehittää ja tarjota ehdokasvaltioiden poliisiviranomaisille tarkoitettua koulutusta, johon sisältyy avainasemassa olevien poliisien koulutus,

h)

helpottaa asianmukaista poliisivaihtoa ja poliisien siirtoa muihin tehtäviin koulutuksen puitteissa,

i)

kehittää sähköisen verkon EPC:n tukemiseksi sen tehtävien suorittamisessa huolehtimalla tarvittavien suojatoimenpiteiden käyttöönotosta,

j)

mahdollistaa jäsenvaltioiden korkeille poliisiviranomaisille asianmukaisen kielitaidon hankkimisen.

III OSASTO

Muut säännökset

8 artikla

EPC tarkastelee tapauskohtaisesti Euroopan yhteisöjen toimielinten ja Euroopan unionin muiden elinten virkamiesten mahdollisuuksia osallistua toimintaansa.

EPC voi toimia yhteistyössä Euroopan unioniin kuulumattomien valtioiden kansallisten poliisien koulutuksesta vastaavien oppilaitosten kanssa. Se solmii suhteet erityisesti niiden ehdokasmaiden kansallisiin oppilaitoksiin, joiden kanssa Euroopan unioni käy liittymisneuvotteluja, sekä Islannin ja Norjan kansallisiin oppilaitoksiin.

EPC tekee myös yhteistyötä Euroopan tasolla tärkeimpien koulutusalan järjestöjen, kuten Pohjoismaiden ja Baltian poliisiakatemian ja Keski-Euroopan poliisiakatemian (MEPA) kanssa.

9 artikla

Viimeistään kolmannen vuoden aikana tämän päätöksen noudattamisen alkamisesta hallintoneuvosto toimittaa Euroopan unionin neuvostolle raportin verkoston toiminnasta ja tulevaisuudesta Tampereen Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaisesti.

10 artikla

Tätä päätöstä noudatetaan sitä päivää seuraavasta päivästä, jona neuvosto tekee sen.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2001.

Tehty Brysselissä 22 päivänä joulukuuta 2000.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

C. PIERRET


(1)  EYVL C 206, 19.7.2000, s. 3.

(2)  Lausunto annettu 17. marraskuuta 2000 (ei julkaistu vielä virallisessa lehdessä).

(3)  EYVL L 7, 10.1.1997, s. 5.

(4)  EYVL L 99, 31.3.1998, s. 8.


Top