Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0196

    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta kannasta työttömiksi jääneitä työntekijöitä tukevasta Euroopan globalisaatiorahastosta (EGR) ja asetuksen (EU) N:o 1309/2013 kumoamisesta annettavan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen hyväksymiseksi

    COM/2021/196 final

    Bryssel 20.4.2021

    COM(2021) 196 final

    2018/0202(COD)

    KOMISSION TIEDONANTO
    EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

    neuvoston vahvistamasta kannasta työttömiksi jääneitä työntekijöitä tukevasta Euroopan globalisaatiorahastosta (EGR) ja asetuksen (EU) N:o 1309/2013 kumoamisesta annettavan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen hyväksymiseksi


    2018/0202 (COD)

    KOMISSION TIEDONANTO
    EUROOPAN PARLAMENTILLE


    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

    neuvoston vahvistamasta kannasta työttömiksi jääneitä työntekijöitä tukevasta Euroopan globalisaatiorahastosta (EGR) ja asetuksen (EU) N:o 1309/2013 kumoamisesta annettavan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen hyväksymiseksi

    1.Tausta

    Päivä, jona ehdotus on toimitettu Euroopan parlamentille ja neuvostolle (asiakirja COM(2018) 380 final – 2018/0202 (COD)) 1 :

    30. toukokuuta 2018

    Päivä, jona Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on antanut lausuntonsa:

    12. joulukuuta 2018

    Päivä, jona Euroopan parlamentti on vahvistanut ensimmäisen käsittelyn kantansa:

    16. tammikuuta 2019

    Päivä, jona neuvosto pääsi yhteisymmärrykseen yleisnäkemyksestä:

    Päivä, jona kolmikantakokoukset pidettiin:

    Päivä, jona pysyvien edustajien komiteassa saavutettiin poliittinen yhteisymmärrys:

    Päivä, jona neuvoston ensimmäisen käsittelyn kanta vahvistettiin:

    15. maaliskuuta 2019

    4. helmikuuta 2020

    15. lokakuuta 2020

    27. lokakuuta 2020

    16. joulukuuta 2020

    20. tammikuuta 2021

    19. huhtikuuta 2021

    […].

    2.Komission ehdotuksen tavoite

    Euroopan globalisaatiorahasto (EGR) on monivuotisen rahoituskehyksen enimmäismäärien ulkopuolinen erityisväline, jonka avulla unioni voi edelleen reagoida ennakoimattomiin olosuhteisiin. EGF on konkreettinen osoitus EU:n solidaarisuudesta merkittävässä rakenneuudistuksessa työpaikkansa menettäneitä eurooppalaisia työntekijöitä kohtaan. Työttömiksi jääneille työntekijöille tarjotaan tukea yksilöllisenä toimenpidepakettina, jonka tavoitteena on saada heidät palaamaan kestävästi työelämään mahdollisimman nopeasti. Ehdotuksen päätavoitteena on varmistaa Euroopan globalisaatiorahaston (EGR) toiminnan jatkuminen 31. joulukuuta 2020 jälkeen.

    Komission ehdottamat keskeiset muutokset rahaston tehokkuuden ja reagointikyvyn lisäämiseksi ovat seuraavat:

    Laajennettu soveltamisala. Rahaston soveltamisalaa laajennetaan, jotta se voisi reagoida joustavammin talouden kehitykseen, kuten automaatioon, digitalisaatioon tai vähähiiliseen talouteen siirtymiseen. Näin ollen rahaston varojen käyttöönotto perustuisi rakenneuudistuksen syiden sijaan sen odotettuihin vaikutuksiin.

    Alhaisempi kynnysarvo. Hakemuksen voi esittää, jos työttömiksi jääneitä työntekijöitä on 250 entisen 500 työntekijän sijaan.

    Yksityiskohtaisemmat seurantatiedot. Erityisesti tiedot työntekijöiden ryhmästä (ammatillinen ja koulutuksellinen tausta), heidän ammattiasemastaan ja siitä, millaista työtä he ovat löytäneet; laadullisten tietojen keruu edunsaajia koskevalla selvityksellä.

    Digitaalisten taitojen jakaminen. Pakollinen osa työttömiksi jääneille työntekijöille tarjottua toimenpidepakettia.

    Yksinkertaisempi ja nopeampi varojen käyttöönotto. Vain yksi toimi (määrärahasiirtopyyntö) riittäisi. Komission ehdotusta varojen käyttöönotosta ei enää tarvittaisi, koska ainoa toimintakriteeri hakemuksen esittämiselle olisi työttömiksi jääneiden työntekijöiden määrä määritellyn viiteajanjakson aikana.

    Yhteisrahoitusosuus mukautetaan Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) korkeimpaan yhteisrahoitusosuuteen kussakin jäsenvaltiossa rahastojen välisen kilpailun välttämiseksi.

    3.Huomautukset neuvoston kannasta

    Neuvoston kanta heijastaa kolmikantaneuvotteluissa saavutettua sopimusta. Merkittävimmät komission ehdotukseen tehdyt muutokset ovat seuraavat:

    Rahaston nimi: Nimi muutetaan muotoon ”työttömiksi jääneitä työntekijöitä tukeva Euroopan globalisaatiorahasto (EGR)”. Nykyinen lyhenne, EGR, pidetään ennallaan.

    Toimintakriteerit: Madalletaan kynnysarvoa edelleen 200 työttömäksi jääneeseen työntekijään, mutta säilytetään viiteajanjaksot komission ehdotuksen mukaisesti.

    Yhteisrahoitusosuus: Sen lisäksi, että yhteisrahoitusosuus mukautetaan ESR+:n korkeimpaan yhteisrahoitusosuuteen kussakin jäsenvaltiossa, otetaan käyttöön 60 prosentin vähimmäisyhteisrahoitusosuus.

    Varojen käyttöönottomenettely: Vaikka komission ehdotukseen kuului yksinkertaisempi ja nopeampi varojen käyttöönottomenettely, lainsäädäntövallan käyttäjät sopivat monivuotisesta rahoituskehyksestä käytävissä horisontaalisissa neuvotteluissa nykyisen käyttöönottomenettelyn pitämisestä ennallaan. EGR-asetusta mukautettiin vastaavasti.

    Tuloksellisuuden hallintokehys: Pitkän aikavälin tulosindikaattori, jota tarkastellaan 18 kuukautta täytäntöönpanon päättymisen jälkeen, poistetaan. Lisäksi vastuu edunsaajia koskevan selvityksen tulosten analysoinnista siirretään jäsenvaltioilta komissiolle. Komissiolle siirretty valta muuttaa indikaattoreita delegoidulla säädöksellä poistetaan.

    EGR-asetuksen voimassaoloaika: Komissio ehdotti EGR:lle rajoittamatonta toimintakautta muiden monivuotisen rahoituskehyksen enimmäismäärien ulkopuolisten erityisvälineiden mukaisesti. Neuvoston kannassa esitetään aikarajoitusta monivuotisen rahoituskehyksen mukaisesti (2021–2027).

    Edunsaajia koskevien tietojen keruu ja käsittely: Talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta 16. joulukuuta 2020 tehdyssä toimielinten sopimuksessa 2 edellytetään, että jäsenvaltiot keräävät tietoja yhteentoimivalla tavalla sääntöjenvastaisuuksien ja petosten havaitsemiseksi ja että komissio kehittää ja asettaa jäsenvaltioiden käyttöön yksittäisen tiedonlouhintavälineen. Neuvoston kannan mukaan yksittäisen tiedonlouhintavälineen käyttö on kannustettavaa, mutta jäsenvaltiot voivat kehittää omia välineitään. Koska tämä poikkeaa talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta tehdystä toimielinten sopimuksesta, komissio antoi liitteessä olevan lausuman.

    Komissio on tyytyväinen siihen, että saavutetussa yhteisymmärryksessä säilytetään yleisesti ottaen komission alkuperäisessä ehdotuksessa olleet tavoitteet. Edunsaajia koskevien tietojen keruun ja käsittelyn osalta komissio antoi liitteessä olevan lausunnon.

    4.Päätelmät

    Komissio hyväksyy neuvoston kannan. Yksittäisen tietojenlouhintavälineen käyttöä koskevan sanamuodon osalta komissio katsoo, että tulos ei ole toimielinten välisen sopimuksen mukainen, ja se antoi asiasta lausuman. Lausuma on liitteenä.

    (1)    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan globalisaatiorahastosta (EGR).
    (2)    Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission välinen toimielinten sopimus, tehty 16 päivänä joulukuuta 2020, talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta, talousarvioyhteistyöstä ja moitteettomasta varainhoidosta sekä uusista omista varoista, mukaan lukien etenemissuunnitelma uusien omien varojen käyttöönottamiseksi (EUVL L 433I, 22.12.2020, s. 28–46).
    Top

    Bryssel 20.4.2021

    COM(2021) 196 final

    LIITE

    asiakirjaan

    KOMISSION TIEDONANTO
    EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

    neuvoston vahvistamasta kannasta työttömiksi jääneitä työntekijöitä tukevasta Euroopan globalisaatiorahastosta (EGR) ja asetuksen (EU) N:o 1309/2013 kumoamisesta annettavan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen hyväksymiseksi


    LIITE

    Komission lausuma

    Talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta, talousarvioyhteistyöstä ja moitteettomasta varainhoidosta sekä uusista omista varoista, mukaan lukien etenemissuunnitelma uusien omien varojen käyttöönottamiseksi, tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välisen toimielinten sopimuksen 30–33 kohdassa edellytetään, että komissio asettaa käyttöön integroidun ja yhteentoimivan tieto- ja seurantajärjestelmän, johon kuuluu yksittäinen tiedonlouhinta- ja riskienpisteytysväline, vaadittujen tietojen arviointia ja analysointia varten tarkoituksena ottaa se yleisesti käyttöön jäsenvaltioissa. Lisäksi kyseiset kolme toimielintä sopivat tekevänsä vilpittömästi yhteistyötä asiaan kuuluviin perussäädöksiin liittyvän lainsäädäntömenettelyn aikana sen varmistamiseksi, että Eurooppa-neuvoston heinäkuussa 2020 antamia päätelmiä noudatetaan tältä osin.

    Komissio katsoo, että lainsäädäntövallan käyttäjien 23 artiklan 1 a kohdan mukaisesti saavuttama yhteisymmärrys yksittäisen tiedonlouhintavälineen pakollisesta käytöstä ja rahoituksen saajien tosiasiallisia omistajia ja edunsaajia koskevien avoimien ja vertailukelpoisten tietojen keräämisestä ja analysoinnista ei riitä parantamaan unionin talousarvion ja Next Generation EU -välineen suojaa petoksilta ja sääntöjenvastaisuuksilta ja takaamaan eturistiriitoja, sääntöjenvastaisuuksia, päällekkäistä rahoitusta ja varojen rikollista väärinkäyttöä koskevat tehokkaat tarkastukset. Sen vuoksi lainsäädäntövallan käyttäjien sopima toimintatapa työttömiksi jääneitä työntekijöitä tukevaa Euroopan globalisaatiorahastoa koskevassa asetuksessa ei vastaa asianmukaisesti toimielinten välisen sopimuksen kunnianhimoa ja henkeä.

    Top