Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0678

    Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Japanin välisellä talouskumppanuussopimuksella perustetussa sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta moottoriajoneuvoja ja niiden osia koskevan liitteen 2-C lisäysten 2-C-1 ja 2-C-2 muuttamiseen

    COM/2020/678 final

    Bryssel 28.10.2020

    COM(2020) 678 final

    2020/0309(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Euroopan unionin ja Japanin välisellä talouskumppanuussopimuksella perustetussa sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta moottoriajoneuvoja ja niiden osia koskevan liitteen 2-C lisäysten 2-C-1 ja 2-C-2 muuttamiseen


    PERUSTELUT

    1.Ehdotuksen kohde

    Tämä ehdotus koskee päätöstä Euroopan unionin ja Japanin välisellä talouskumppanuussopimuksella perustetussa sekakomiteassa unionin puolesta otettavan kannan vahvistamisesta, kun sekakomitean on määrä hyväksyä päätös moottoriajoneuvoja ja niiden osia koskevan liitteen 2-C lisäysten 2-C-1 ja 2-C-2 muuttamisesta.

    2.Ehdotuksen tausta

    2.1.Euroopan unionin ja Japanin välinen talouskumppanuussopimus

    Euroopan unionin ja Japanin välisen talouskumppanuussopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, tarkoituksena on vapauttaa ja helpottaa kauppaa ja sijoituksia sekä tukea osapuolten tiiviitä taloussuhteita. Sopimus tuli voimaan 1. helmikuuta 2019.

    2.2.Sekakomitea

    Sopimuksen 22.1 artiklan 1 kohdalla perustetaan sekakomitea, joka koostuu molempien osapuolten edustajista. Sopimuksen 22.1 artiklan 4 kohdassa määrätään, että sopimuksen asianmukaisen ja tehokkaan toiminnan varmistamiseksi ”sekakomitea

    a)vahvistaa työjärjestyksenä ensimmäisessä kokouksessaan; ja

    b)hyväksyy ensimmäisessä kokouksessaan 21.30 artiklassa tarkoitetut paneelin työjärjestyksen ja välimiehiä koskevat käytännesäännöt sekä 21.6 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun sovittelumenettelyn.”

    Sopimuksen 22.2 artiklan 3 kohdan mukaan kaikki sekakomitean päätökset ja suositukset annetaan yksimielisesti.

    2.3.Suunniteltu sekakomitean säädös

    Jotta voidaan ottaa huomioon Japanissa ja EU:ssa E-sääntöjen täytäntöönpanossa tapahtuneet muutokset, ehdotetaan, että sekakomitea hyväksyy päätöksen sopimuksen liitteen 2-C lisäysten 2-C-1 ja 2-C-2 muuttamisesta. Muutokset koskevat E-sääntöjen 53, 85, 145 ja 146 sisällyttämistä lisäykseen 2-C-1 ja E-sääntöjen 53 ja 85 poistamista lisäyksestä 2-C-2.

    Suunnitellusta säädöksestä tulee osapuolia sitova sopimuksen 22.2 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Siinä määrätään seuraavaa: ”Sekakomitea voi tehdä päätöksiä, jos siitä määrätään tässä sopimuksessa. Nämä päätökset sitovat osapuolia. Kumpikin osapuoli toteuttaa toimenpiteet, jotka ovat tarpeen tehtyjen päätösten täytäntöönpanemiseksi.”

    3.Unionin puolesta otettava kanta

    Tässä ehdotuksessa neuvoston päätökseksi vahvistetaan sopimuksella perustetussa sekakomiteassa unionin puolesta otettava kanta sopimuksen liitteen 2-C lisäysten 2-C-1 ja 2-C-2 muuttamiseen.

    Moottoriajoneuvoja ja niiden osia käsittelevän työryhmän tekemän arvion perusteella osapuolet ovat sopineet suosittelevansa sekakomitealle päätöksen hyväksymistä edellä mainittujen lisäysten muuttamiseksi, jotta niissä voidaan ottaa huomioon sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomissiossa (UNECE) sääntelystä käydyissä keskusteluissa saavutettu edistyminen.

    Näiden uusien E-sääntöjen sisällyttäminen kyseisiin lisäyksiin parantaisi talouden toimijoiden oikeusvarmuutta osapuolten välisten etuuskohteluun perustuvien kauppasuhteiden sääntelykehyksen osalta.

    4.Oikeusperusta

    4.1.Menettelyllinen oikeusperusta

    4.1.1.Periaatteet

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 218 artiklan 9 kohdassa määrätään päätöksistä ”sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, silloin kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita”.

    Ilmaisu ”säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia” kattaa myös säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia kyseiseen elimeen sovellettavan kansainvälisen oikeuden nojalla. Se kattaa myös välineet, joilla ei ole sitovaa vaikutusta kansainvälisen oikeuden nojalla, mutta jotka ”voivat vaikuttaa ratkaisevasti sen säännöstön sisältöön, jonka unionin lainsäätäjä antaa” 1 .

    4.1.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

    Sekakomitea on Euroopan unionin ja Japanin välisellä talouskumppanuussopimuksella perustettu elin.

    Säädös, joka sekakomitean on määrä antaa, on säädös, jolla on oikeusvaikutuksia. Suunniteltu säädös on sitova kansainvälisen oikeuden nojalla sopimuksen 22.2 artiklan mukaisesti.

    Suunnitellulla säädöksellä ei täydennetä eikä muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita.

    Sen vuoksi ehdotetun päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

    4.2.Aineellinen oikeusperusta

    4.2.1.Periaatteet

    SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta otettava kanta koskee. Jos suunnitellulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.

    4.2.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

    Suunnitellun säädöksen pääasiallinen tavoite ja sisältö liittyvät yhteisteen kauppapolitiikkaan.

    Sen vuoksi ehdotetun päätöksen aineellinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 207 artikla.

    4.3.Päätelmät

    Ehdotetun päätöksen oikeusperustana on SEUT-sopimuksen 207 artikla yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.

    5.Suunnitellun säädöksen julkaiseminen

    Koska sekakomitean säädös muuttaa sopimuksen liitteen 2-C lisäyksiä 2-C-1 ja 2-C-2, on aiheellista julkaista säädös Euroopan unionin virallisessa lehdessä sen jälkeen kun se on hyväksytty.

    2020/0309 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Euroopan unionin ja Japanin välisellä talouskumppanuussopimuksella perustetussa sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta moottoriajoneuvoja ja niiden osia koskevan liitteen 2-C lisäysten 2-C-1 ja 2-C-2 muuttamiseen

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan 4 kohdan ensimmäisen alakohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Euroopan unionin ja Japanin välinen talouskumppanuussopimus 2 , jäljempänä ’sopimus’, tuli voimaan 1 päivänä helmikuuta 2019.

    (2)Sopimuksen liitteen 2-C (Moottoriajoneuvot ja niiden osat) lisäyksessä 2-C-1 esitetään luettelo E-säännöistä, joita kumpikin osapuoli soveltaa, ja lisäyksessä 2-C-2 luettelo E-säännöistä, joita yksi osapuoli soveltaa mutta toinen osapuoli ei vielä ota huomioon.

    (3)Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomissiossa (UNECE) sääntelystä käydyissä keskusteluissa saavutetun edistymisen myötä osapuolet soveltavat nyt myös sellaisia E-sääntöjä, joita ei alun perin lueteltu lisäyksissä 2-C-1 ja 2-C-2. Mainittujen E-sääntöjen sisällyttäminen asiaa koskeviin lisäyksiin parantaisi talouden toimijoiden oikeusvarmuutta osapuolten välisten etuuskohteluun perustuvien kauppasuhteiden sääntelykehyksen osalta.

    (4)Sopimuksen 23.2 artiklan 3 kohdassa ja 23.2 artiklan 4 kohdan b alakohdassa määrätään, että osapuolten omien sisäisten oikeudellisten menettelyiden mukaisesti sekakomitea voi tehdä päätöksiä sopimuksen liitteen 2-C lisäysten 2-C-1 ja 2-C-2 muuttamisesta.

    (5)Oikeudellisten vaatimusten täyttämiseksi on vahvistettava sekakomiteassa unionin puolesta otettava kanta, koska suunniteltu sekakomitean päätös tulee olemaan unionia sitova.

    (6)Sekakomitean päätös muuttaa sopimusta, minkä vuoksi kyseinen päätös on aiheellista julkaista Euroopan unionin virallisessa lehdessä sen jälkeen kun sekakomitea on sen hyväksynyt,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Sekakomiteassa unionin puolesta otettava kanta sopimuksen liitteen 2-C lisäysten 2-C-1 ja 2-C-2 muuttamiseen vahvistetaan liitteessä.

    2 artikla

    Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

    3 artikla

    Sekakomitean päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)    Unionin tuomioistuimen tuomio, 7.10.2014, Saksa v. neuvosto, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, 61–64 kohta.
    (2)    EUVL L 330, 27.12.2018, s. 1–2.
    Top

    Bryssel 28.10.2020

    COM(2020) 678 final

    LIITE

    asiakirjaan

    Ehdotus neuvoston päätökseksi

    Euroopan unionin ja Japanin välisellä talouskumppanuussopimuksella perustetussa sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta moottoriajoneuvoja ja niiden osia koskevan liitteen 2-C lisäysten 2-C-1 ja 2-C-2 muuttamiseen


    LUONNOS

    EUROOPAN UNIONIN JA JAPANIN VÄLISELLÄ TALOUSKUMPPANUUSSOPIMUKSELLA PERUSTETUN SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o 3/2020,

    annettu [pvm],

    moottoriajoneuvoja ja niiden osia koskevan liitteen 2-C lisäysten 2-C-1 ja 2-C-2 muuttamisesta

    SEKAKOMITEA, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin ja Japanin välisen talouskumppanuussopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, ja erityisesti sen 23.2 artiklan 3 kohdan, 23.2 artiklan 4 kohdan b alakohdan ja 9 artiklan 1 kohdan sekä liitteen 2-C,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomissiossa (UNECE) sääntelystä käydyissä keskusteluissa saavutetun edistymisen myötä tuloksena Euroopan unionin ja Japani, jäljempänä ’osapuolet’, soveltavat nyt myös sellaisia E-sääntöjä, joita ei alun perin lueteltu lisäyksissä 2-C-1 ja 2-C-2. Mainittujen E-sääntöjen sisällyttäminen lisäykseen 2-C-1 parantaisi talouden toimijoiden oikeusvarmuutta osapuolten välisten etuuskohteluun perustuvien kauppasuhteiden sääntelykehyksen osalta.

    (2)Sen jälkeen kun moottoriajoneuvoja ja niiden osia käsittelevä työryhmä antoi puoltavan lausunnon 11 päivänä marraskuuta 2019, on vahvistettu, että lisäystä 2-C-1 muutetaan lisäämällä siihen E-säännöt 53, 85, 145 ja 146 ja lisäystä 2-C-2 muutetaan poistamalla siitä E-säännöt 53 ja 85.

    (3)Osapuolet ovat jo saattaneet päätökseen sisäiset menettelynsä sopimuksella perustetun sekakomitean päätöksen hyväksymiseksi ja aikovat vaihtaa diplomaattinootteja päätöksen vahvistamiseksi 15 päivän kuluessa päätöksen antamisesta,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    1.Korvataan sopimuksen lisäys 2-C-1 tämän päätöksen liitteessä 1 olevalla tekstillä.

    2.Korvataan sopimuksen lisäys 2-C-2 tämän päätöksen liitteessä 2 olevalla tekstillä.

    2 artikla

    Päätös laaditaan kahtena kappaleena sopimuksen todistusvoimaisilla kielillä, joista määrätään sopimuksen 23.8 artiklan 1 kohdassa, ja kaikki tekstit ovat yhtä todistusvoimaisia.

    3 artikla

    Tämä päätös vahvistetaan ja se tulee voimaan diplomaattinoottien vaihdolla sopimuksen 23.2 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Tämä päätös tulee voimaan mainittujen diplomaattinoottien vaihtamista seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä.

    Tehty ...

    Sopimuksen sekakomitean puolesta

    [Japanin] puheenjohtaja

    [EU:n] puheenjohtaja

    Liite 1

    LISÄYS 2-C-1

    E-SÄÄNNÖT, JOITA KUMPIKIN OSAPUOLI SOVELTAA

    Sääntö

    nro

    Nimi

    3

    Moottoriajoneuvoissa ja niiden perävaunuissa käytettävien heijastinlaitteiden tyyppihyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    4

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat takarekisterikilpien valaisimia moottorikäyttöisissä ajoneuvoissa ja niiden perävaunuissa

    6

    Moottoriajoneuvoissa ja niiden perävaunuissa käytettävien suuntavalaisimien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    7

    Moottoriajoneuvojen (moottoripyöriä lukuun ottamatta) ja niiden perävaunujen etuvalaisimia, takavalaisimia, jarruvalaisimia ja äärivalaisimia koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    10

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää sähkömagneettisen yhteensopivuuden osalta

    11

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää ovisalpojen ja ovien pidätysmekanismien komponenttien osalta

    12

    Ajoneuvojen hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset kuljettajan suojaamiseksi törmäyksessä ohjausmekanismia vasten

    13

    M-, N- ja O-luokan ajoneuvojen jarrulaitteiden hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    13-H

    Henkilöautojen jarrulaitteiden hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset määräykset

    14

    Ajoneuvojen hyväksyntään liittyvät yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat turvavöiden kiinnityspisteitä, ISOFIX-kiinnitysjärjestelmiä, ISOFIX-ylähihnakiinnityspisteitä ja kokoluokan i istuinpaikkoja

    16

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat seuraavien hyväksyntää:

    I. Moottoriajoneuvojen matkustajien turvavyöt, turvajärjestelmät, lasten turvajärjestelmät ja lasten ISOFIX-turvajärjestelmät

    II. Turvavöillä, turvavyömuistutuksella, turvajärjestelmillä, lasten turvajärjestelmillä, lasten ISOFIX-turvajärjestelmillä ja kokoluokan i lasten turvajärjestelmillä varustetut ajoneuvot

    17

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää istuimien, niiden kiinnityspisteiden ja mahdollisten pääntukien osalta

    19

    Moottoriajoneuvojen etusumuvalaisimien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    21

    Ajoneuvojen hyväksyntään liittyvät yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat niiden sisustusta

    23

    Moottoriajoneuvoissa ja niiden perävaunuissa käytettävien peruutusvalaisimien ja apuvalaisimien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    25

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvon istuimiin sisältyvien ja muiden pääntukien (niskatukien) hyväksyntää

    26

    Ajoneuvojen ulkonevien osien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    27

    Varoituskolmioiden hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    28

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat äänimerkinantolaitteiden hyväksymistä ja moottoriajoneuvojen hyväksymistä niiden äänimerkkien osalta

    30

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen ilmarenkaiden hyväksyntää

    34

    Ajoneuvojen hyväksyntää palovaaran torjumisen osalta koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    37

    Moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen hyväksytyissä valaisinyksiköissä käytettäviä hehkulamppuja koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    38

    Moottoriajoneuvoissa ja niiden perävaunuissa käytettävien takasumuvalaisimien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    39

    Yhdenmukaiset tekniset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää nopeus- ja matkamittarilaitteistojen ja niiden asennuksen osalta

    41

    Moottoripyörien hyväksyntää melun osalta koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    43

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat turvalasien ja niiden ajoneuvoihin asennuksen hyväksyntää

    44

    Moottoriajoneuvojen lapsimatkustajien turvalaitteiden hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset (”lasten turvajärjestelmät”)

    45

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajovalonpesimien hyväksyntää ja moottoriajoneuvojen hyväksyntää ajovalonpesimien osalta

    46

    Epäsuoran näkemän tarjoavien laitteiden sekä tällaisten laitteiden asentamisen osalta moottoriajoneuvojen hyväksymistä koskevat yhdenmukaiset määräykset

    48

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää valaisimien ja merkkivalolaitteiden asennuksen osalta

    50

    Luokan L ajoneuvojen etuvalaisimia, takavalaisimia, jarruvalaisimia, suuntavalaisimia ja takarekisterikilven valaisimia koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    51

    Yhdenmukaiset vaatimukset vähintään nelirenkaisten moottoriajoneuvojen hyväksynnästä niiden melupäästöjen osalta

    53

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat luokan L3 ajoneuvojen hyväksyntää valaisimien ja merkkivalolaitteiden asennuksen osalta

    54

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat hyötyajoneuvojen ja niiden perävaunujen ilmarenkaiden hyväksyntää

    58

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat seuraavien hyväksyntää:

    I.Taka-alleajosuojia

    II.Ajoneuvoja hyväksytyn taka-alleajosuojan asentamisen osalta

    III.Ajoneuvoja niiden taka-alleajosuojauksen osalta

    60

    Kaksipyöräisten moottoripyörien ja mopojen hallintalaitteita sekä hallintalaitteiden, ilmaisimien ja osoittimien tunnistamista koskevat yhdenmukaiset hyväksymisvaatimukset

    62

    Ohjaustangolla varustettuja moottorikäyttöisiä ajoneuvoja koskevat yhdenmukaiset hyväksymisvaatimukset luvattomalta käytöltä suojaamisen osalta

    64

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää sellaisten varusteiden suhteen kuin tilapäiskäyttöön tarkoitettu varapyörä-rengasyhdistelmä, itsekantavat run-flat-renkaat ja/tai run-flat-järjestelmä ja/tai rengaspaineen seurantajärjestelmä

    66

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat suurten henkilöajoneuvojen hyväksymistä niiden korirakenteen lujuuden osalta

    70

    Raskaiden ja pitkien ajoneuvojen takamerkintäkilpien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    75

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat luokan L ajoneuvojen ilmarenkaiden hyväksyntää

    77

    Moottorikäyttöisten ajoneuvojen pysäköintivalaisimien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    78

    Luokkien L1, L2, L3, L4 ja L5 ajoneuvojen jarrulaitteiden hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    79

    Ajoneuvojen ohjauslaitteitten hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    80

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat suurten henkilöajoneuvojen istuinten hyväksymistä ja tällaisten ajoneuvojen hyväksymistä istuinten ja niiden kiinnityspisteiden lujuuden osalta

    81

    Yhdenmukaiset hyväksymisvaatimukset, jotka koskevat taustapeilejä kaksipyöräisissä moottorikäyttöisissä ajoneuvoissa sekä sivuvaunun kanssa että ilman sivuvaunua siltä osin, mikä koskee taustapeilien asentamista ohjaustankoon

    85

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat luokkiin M ja N kuuluvien moottoriajoneuvojen käyttövoimaksi tarkoitettujen polttomoottoreiden tai sähköisten ajolaitteiden hyväksymistä niiden nettotehon ja sähköisen ajolaitteen 30 minuutin enimmäistehon mittauksen osalta

    87

    Moottorikäyttöisten ajoneuvojen huomiovalaisimien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    91

    Moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sivuvalaisimien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    93

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat seuraavien hyväksyntää:

    I.Etualleajosuojat

    II.Ajoneuvot hyväksytyn etualleajosuojatyypin asennuksen osalta

    III.Ajoneuvot etualleajosuojauksen osalta

    94

    Ajoneuvojen hyväksyntää matkustajien etutörmäyssuojauksen osalta koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    95

    Ajoneuvojen hyväksyntää matkustajien sivutörmäyssuojauksen osalta koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    98

    Moottoriajoneuvojen kaasupurkausvalonlähteillä varustettujen ajovalaisimien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    99

    Moottoriajoneuvojen kaasupurkausvalaisinyksiköissä käytettävien kaasupurkausvalonlähteiden tyyppihyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    100

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää sähköiseen voimalaitteeseen sovellettavien erityisvaatimusten osalta

    104

    Luokkiin M, N ja O kuuluvissa ajoneuvoissa käytettävien heijastavien merkintöjen hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    110

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat seuraavien hyväksyntää:

    I.Paineistettua maakaasua (CNG) ja/tai nesteytettyä maakaasua (LNG) moottorin polttoaineena käyttävien ajoneuvojen erityisosat

    II.Tyyppihyväksytyillä erityisosilla varustetut, paineistettua maakaasua (CNG) ja/tai nesteytettyä maakaasua (LNG) moottorin polttoaineena käyttävät ajoneuvot tällaisten erityisosien asennuksen osalta

    112

    Epäsymmetrisen lähivalon tai kaukovalon aikaansaavien, hehkulampuilla ja/tai valodiodimoduuleilla (LED) varustettujen moottoriajoneuvojen ajovalaisimien tyyppihyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    113

    Symmetrisen lähivalon tai kaukovalon tai molemmat aikaansaavien, hehkulampuilla, kaasupurkausvalonlähteillä tai LED-moduuleilla varustettujen moottoriajoneuvojen ajovalaisimien tyyppihyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    116

    Moottoriajoneuvojen luvattoman käytön estäviä laitteita koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    117

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat renkaiden hyväksyntää vierintämelun ja/tai märkäpidon ja/tai vierintävastuksen osalta

    119

    Moottorikäyttöisten ajoneuvojen kulmavalaisimien hyväksyntää koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    121

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien sijainnin ja tunnistamisen osalta

    123

    Moottoriajoneuvoille tarkoitettujen mukautuvien etuvalaisinjärjestelmien (AFS-järjestelmien) tyyppihyväksyntää koskevat yhdenmukaiset määräykset

    125

    Yhdenmukaiset määräykset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen tyyppihyväksyntää kuljettajan etunäkyvyysalueen osalta

    127

    Moottoriajoneuvojen hyväksyntää jalankulkijoiden turvallisuuden osalta koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    128

    Moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen hyväksytyissä valaisinyksiköissä käytettäviä valodiodivalonlähteitä (LED) koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    129

    Yhdenmukaiset vaatimukset moottoriajoneuvoissa käytettävien parannettujen lasten turvajärjestelmien hyväksymisestä

    130

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen hyväksyntää kaistavahtijärjestelmien osalta

    131

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen hyväksyntää kehittyneiden hätäjarrutusjärjestelmien osalta

    134

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen ja niiden komponenttien hyväksymistä vetyä polttoaineena käyttävien ajoneuvojen turvallisuuteen liittyvän suorituskyvyn osalta 1

    135

    Yhdenmukaiset tekniset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää pylvässivutörmäyskäyttäytymisen osalta

    136

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat luokan L ajoneuvojen hyväksyntää sähköiseen voimalaitteeseen sovellettavien erityisvaatimusten osalta

    137

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat henkilöautojen hyväksyntää etutörmäyssuojauksen osalta kiinnittäen erityistä huomiota matkustajien turvajärjestelmään

    138

    Hiljaisten maantieajoneuvojen hyväksymistä heikon kuuluvuuden osalta koskevat yhdenmukaiset vaatimukset

    139

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat henkilöautojen hyväksyntää hätäjarrutehostinjärjestelmien (BAS) osalta

    140

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat henkilöautojen hyväksyntää elektronisten ajonvakautusjärjestelmien (ESC) osalta

    141

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää rengaspaineen seurantajärjestelmien (TPMS) osalta

    142

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen hyväksyntää niiden renkaiden asennuksen osalta

    145

    Ajoneuvojen hyväksyntään liittyvät yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ISOFIX-kiinnitysjärjestelmiä, ISOFIX-ylähihnakiinnityspisteitä ja kokoluokan i istuinpaikkoja

    146

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen ja niiden komponenttien hyväksymistä vetyä polttoaineena käyttävien luokkien L1, L2, L3, L4 ja L5 ajoneuvojen turvallisuuteen liittyvän suorituskyvyn osalta

    Liite 2

    LISÄYS 2-C-2

    E-SÄÄNNÖT, JOITA YKSI OSAPUOLI SOVELTAA MUTTA TOINEN OSAPUOLI EI VIELÄ OTA HUOMIOON

    Sääntö nro

    Nimi

    Päivä, jona toinen osapuoli aloittaa soveltamisen 2

    73

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat seuraavien hyväksyntää: I. Ajoneuvot niiden sivusuojien (LPD) osalta II. Sivusuojat (LPD) III. Ajoneuvot tämän säännön II osan mukaisesti hyväksyttyä tyyppiä olevien sivusuojien asennuksen osalta

    126

    Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat matkustajia siirtyviltä matkatavaroilta suojaavien, muina kuin alkuperäisosina toimitettavien tilanjakojärjestelmien hyväksymistä

    (1) Tämän alaviitteen voimassaolo lakkaa, kun kumpikin osapuoli on saanut päätökseen vety- ja polttokennoajoneuvoja koskevan maailmanlaajuisen teknisen säännön nro 13 vaiheen 2 työn ja alkanut soveltaa vastaavaa E-sääntöä vuoden 1958 sopimuksen mukaisesti.    Sikäli kuin säiliöt on merkitty korkeapaineisen kaasun turvallisuutta koskevan Japanin lain (vuonna 1951 annettu laki nro 204) 46 §:n mukaisesti, Japani hyväksyy ajoneuvotyypin, jonka Euroopan unionin tyyppihyväksyntäviranomainen on hyväksynyt E-säännön nro 134 mukaisesti, seuraavin edellytyksin: i)    Säiliöiden materiaali vastaa Japanin teollisuusstandardissa JIS G 3214 tarkoitettua teräslaatua SUS F-316L. Tämän alakohdan soveltamiseksi vaatimus katsotaan tämän sopimuksen voimaantulopäivästä täytetyksi noudattamalla standardia DIN1.4435; ii)    Nikkeliekvivalenssi (massaprosentteina) on suurempi kuin 28,5. Tämän alakohdan soveltamiseksi ’nikkeliekvivalenssista’ käytetään määritelmää ”12,6[C]+0,35[Si]+1,05[Mn]+[Ni]+0,65[Cr]+0,98[Mo]”, ja siitä on esitettävä todistus tehtaan antamalla materiaalitietolomakkeella; ja iii)    Murtokurouman arvo on testissä suurempi kuin 75 %. Jos testitulos on 72–75 %, hakemuksen tarkastelussa otetaan huomioon nikkeliekvivalenssi; ja
    (2)    Päivämääristä sovitaan tämän liitteen 5 artiklan 2 kohdan mukaisesti.
    Top