Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0226

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Tiivistelmä vuotuisista täytäntöönpanokertomuksista, jotka koskevat vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta vuonna 2018 osarahoitettuja toimenpideohjelmia

    COM/2020/226 final

    Bryssel 8.6.2020

    COM(2020) 226 final

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Tiivistelmä vuotuisista täytäntöönpanokertomuksista, jotka koskevat vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta vuonna 2018 osarahoitettuja toimenpideohjelmia





    1. JOHDANTO

    Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahasto (FEAD) auttaa lievittämään EU:ssa pahimpia köyhyyden muotoja, kuten ruoan puutetta, lasten köyhyyttä ja asunnottomuutta. Rahastossa on saatavilla kaiken kaikkiaan 3,8 miljardia euroa (käypinä hintoina) vuosiksi 2014–2020. 1 EU:n osuus rahoituksesta on enintään 85 prosenttia, ja rahoitusta täydennetään jäsenvaltioiden omista varoista. Rahaston kokonaisarvo on siten noin 4,5 miljardia euroa.

    Jäsenvaltiot voivat käyttää rahastoa kahdella tavalla: i) elintarvikkeina ja/tai perushyödykkeinä annettavan avun toimenpideohjelman (toimenpideohjelma I) ja/tai ii) sosiaalista osallisuutta edistävän toimenpideohjelman (toimenpideohjelma II) kautta. Elintarvikkeina ja/tai perushyödykkeinä annettavaa apua on täydennettävä liitännäistoimenpitein, esimerkiksi ohjaamisella sosiaalipalveluiden piiriin.

    Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta annetun asetuksen (EU) N:o 223/2014 13 artiklan 9 kohdan mukaisesti tämä tiivistelmä perustuu komission hyväksymissä vuoden 2018 täytäntöönpanokertomuksissa annettuihin tietoihin. 2 Kaikki 27 jäsenvaltiota toimittivat täytäntöönpanokertomuksen. Yhdistynyt kuningaskunta ei ole toimittanut kertomusta, koska se ei ole tähän mennessä pannut FEAD-ohjelmaa täytäntöön. Tiivistelmäkertomuksessa esitellään edellisvuosien tapaan tilanteen kehittymistä ja rahoitusta koskevia tietoja vuoden 2018 jälkeen – jos niitä on saatavilla – erityisesti seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen 2021–2027 ja kauden 2019–2024 komission aloitteiden yhteydessä.

    2. VIIMEAIKAINEN KEHITYS EU:SSA

    Vuosien 2021–2027 monivuotinen rahoituskehys ja komission vuosien 2019–2024 aloitteet köyhyyden poistamiseksi

    Köyhyyden tai sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa olevien ihmisten osuus pieneni kuudetta peräkkäistä vuotta ja oli 21,9 prosenttia vuonna 2018. Vuosina 2017–2018 vakavasta aineellisesta puutteesta kärsivien osuus pieneni 6,6 prosentista 5,9 prosenttiin, mikä tarkoittaa 29,7:ää miljoonaa ihmistä. Silti 110 miljoonaa ihmistä on edelleen köyhyyden tai sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa. EU ei ole onnistunut vuoden 2020 tavoitteessaan eli köyhyyden tai sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa olevien ihmisten määrän pienentämisessä vähintään 20 miljoonalla: heidän määränsä on tähän mennessä vähentynyt vain seitsemällä miljoonalla. Lapset – erityisesti ne, joiden vanhemmat ovat vähän koulutettuja – ja vammaiset ovat huomattavasti suuremmassa köyhyyden vaarassa. Asuntomarkkinoilta syrjäytymisen ja asunnottomuuden kasvavaa suuntausta ei ole saatua käännettyä asuntomarkkinoiden jatkuvan paineen vuoksi. Siksi FEAD-ohjelman tuki on vähäosaisimpien yhteiskuntaryhmien kannalta ratkaisevaa.

    Komissio on ehdottanut, että vuosien 2021–2027 monivuotisessa rahoituskehyksessä yhdistetään FEAD ja Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). ESR+ -ehdotuksen tavoitteena on parantaa sosiaalista osallisuutta kasvattamalla kansallisia ESR+ -määrärahoja (nykyisen ESR:n 20 prosentista vähintään 25 prosenttiin) ja vähentää aineellista puutetta asettamalla EU:n tasolla neljän prosentin tavoite ja kahden prosentin vähimmäisosuus jäsenvaltiota kohti. Komissio katsoo, että tämän seurauksena aineellisen puutteen vähentämiseen kohdennettava rahoitus pysyy ennallaan verrattuna nykyiseen monivuotiseen rahoituskehykseen. Neuvottelut ehdotuksesta Euroopan parlamentissa ja neuvostossa ovat jo edenneet pitkälle. Neuvosto sopi huhtikuussa 2019 osittaisista neuvotteluvaltuuksista kolmikantaneuvotteluja varten. Euroopan parlamentti hyväksyi samassa kuussa tarkistetun kertomuksen, joka vahvistettiin uudessa parlamentissa äänestyksellä. Samaan aikaan on aloitettu kolmikantaneuvottelut ESR+:sta.

    Komissio valmistelee myös poliittista aloitetta ”lapsitakuusta”. Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin 11. periaatteen mukaan lapsilla on oikeus kohtuuhintaiseen varhaiskasvatukseen ja laadukkaaseen hoitoon sekä suojeluun köyhyyttä vastaan. Tässä periaatteessa todetaan myös, että heikoista lähtökohdista tulevilla lapsilla on oikeus yhtäläisiä mahdollisuuksia edistäviin erityistoimenpiteisiin. Siksi aloite on pilarin täytäntöönpanoa varten laaditun toimintasuunnitelman konkreettinen tulos.

    Koronaviruspandemian vastatoimena on laadittu ja hyväksytty kaksi koronaviruksen vaikutusten lieventämistä koskevaa investointialoitetta. Huhtikuussa 2020 hyväksytyssä toisessa koronavirusta koskevassa investointialoitteessa (CRII+) 3  lisätään poikkeuksellista joustoa Euroopan rakenne- ja investointirahastojen käytössä. Lisäksi siinä otetaan käyttöön erityisiä toimenpiteitä vähävaraisimpien tukemiseksi muuttamalla vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun (FEAD) sääntöjä ja mahdollistetaan se, että hallintoviranomaiset, kumppaniorganisaatiot ja muut toimijat voivat vastata nopeasti esiin tuleviin haasteisiin. Voidaan esimerkiksi toimittaa elintarvikeapua ja perushyödykkeitä arvoseteleillä sekä toimittaa henkilösuojaimia ja vähentää näin tartunnan riskiä. Tilivuoden 2020–2021 osalta on myös mahdollista rahoittaa toimenpiteitä 100-prosenttisesti.

    Lisäksi komissio on ehdottanut monivuotisen rahoituskehyksen tarkistusta pyrittäessä elpymään covid-19-pandemian vaikutuksista. Ehdotuksen mukaan jäsenvaltioille annetaan mahdollisuus tehdä uusia investointeja FEAD-rahastoon, jotta vähävaraisimmille suunnattua tukea voidaan jatkaa ja tehostaa.

    3. FEAD:N KOORDINOINTI EU:N TASOLLA

    FEAD:n asiantuntijaryhmä on edelleen hallintoviranomaisten tärkein rahaston täytäntöönpanoa koskevien tietojen vaihdon foorumi. Asiantuntijaryhmä on tavannut kaksi kertaa – vuosina 2018 ja 2019 – ja keskustellut FEAD-ohjelmien täytäntöönpanon eri näkökohdista, erityisesti liitännäistoimenpiteistä, elintarvikelahjoituksista, tarkastuksista ja koordinoinnista muiden rakennerahastojen kanssa. Komissio esitti jäsenvaltioille sekä FEAD:n väliarvioinnin että Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksen havainnot ja suositukset. Komissio esitti myös säännöllisesti ajantasaisia tietoja ESR+ -neuvotteluista, joiden painopiste oli aineelliseen puutteeseen kohdennettavissa ja vähäosaisimpien yhteiskuntaan integroitumiseen tähtäävissä toimenpiteissä.

    Komissio isännöi vuodesta 2016 vuoden 2019 loppuun yhteensä 18:aa FEAD-verkoston kokousta, joissa käsiteltiin sidosryhmäsuhteita. Kokouksissa osallistujilla oli mahdollisuus esitellä tapaustutkimuksia ja jakaa haasteita ja ratkaisuja liittyen erityisiin FEAD:n täytäntöönpanon näkökohtiin, esimerkiksi toimien kohdentamiseen vähäosaisimpiin ryhmiin, kuten lapsiin, asunnottomiin ja vanhuksiin. Yhdessä vuoden 2019 kokouksessa aiheena oli rahaston seuranta ja arviointi, ja siinä korostettiin hallintoviranomaisten ja kumppaniorganisaatioiden merkittäviä toimia. Komissio järjesti asetuksen mukaisesti vuosina 2018 ja 2019 myös vuotuiset EU:n tason kokoukset, joita johtivat kumppaniorganisaatioiden edustajat. Niissä oli painopisteenä siirtyminen valmiuksien parantamisen uuteen vaiheeseen. Vastavuoroisen oppimisen toimet korvaavat 18 seuraavan kuukauden aikana FEAD-verkoston kokoukset. Niiden tarkoituksena on auttaa ”FEAD-yhteisöä” keskustelemaan tehokkaammin jäljellä olevista haasteista täytäntöönpanossa sekä tulevan ESR+:n mahdollisuuksista.

    4. EDISTYMINEN TOIMENPIDEOHJELMIEN TÄYTÄNTÖÖNPANOSSA

    4.1. Rahoituksen toteutuminen

    FEAD-ohjelmien rahoituksen toteutuminen nopeutui vuonna 2018. Tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä, joka sidottiin FEAD-aloitteiden tukemiseen, kasvoi tasaisesti: kun se vuonna 2016 oli 564,7 miljoonaa euroa, vuonna 2017 se kasvoi 637,1 miljoonaan euroon ja vuonna 2018 jo 762,2 miljoonaan euroon. Vuoden 2018 lopussa sidottujen varojen kertymä (vuosilta 2014–2018) oli lähes 2 732 miljoonaa euroa eli 61 prosenttia ohjelmien kokonaismäärärahoista (joihin sisältyvät EU:n varat ja kansallinen osarahoitus). Myös maksut tuensaajille kasvoivat vuonna 2018 huomattavasti (497,9 miljoonaan euroon) verrattuna edellisvuosiin (409,9 miljoonaa euroa vuonna 2017 ja 436,0 miljoonaa euroa vuonna 2016). Liitteessä olevassa taulukossa I 4  on yksityiskohtainen indikaattori- ja jäsenvaltiokohtainen erittely.

    Jäsenvaltioiden komissiolle vuonna 2018 esittämissä maksatushakemuksissa ilmoitettujen tukikelpoisten julkisten menojen määrä oli yhteensä 345,3 miljoonaa euroa. Se oli vähemmän kuin edellisinä vuosina (478,2 miljoonaa euroa vuonna 2017 ja 353,4 miljoonaa euroa vuonna 2016), mikä johtui osin jäsenvaltioille myönnetystä joustosta maksupyyntöjen toimittamisessa. Komissiolle ilmoitettiin vuosilta 2014–2018 tukikelpoisia julkisia menoja yhteensä 1 223,3 miljoonaa euroa.

    Komissio oli maksanut 31. joulukuuta 2019 mennessä välimaksuina yhteensä 1,5 miljardia euroa (vuoden 2018 lopussa 955 miljoonaa euroa), mikä oli yli 38 prosenttia vuosien 2014–2020 kokonaismäärärahoista.

    FEAD:n rahoituksen toteutuminen on yleisesti ottaen edennyt suunnitelmien mukaisesti ja vastaa ohjelman edistymistä kentällä (ks. seuraava kohta). Indikaattorit osoittavat, että toteutuminen on yleisesti ottaen nopeutunut, vaikka maksatushakemusten kokonaismäärä on vähentynyt. Lisäksi automaattisia vapauttamisia on tehty tähän mennessä hyvin vähän (vain Yhdistyneen kuningaskunnan ohjelmassa, jota ei pantu täytäntöön).

    4.2 Täytäntöönpano käytännössä

    FEAD:n tavoittamat ihmiset ja loppukäyttäjien profiili

    FEAD:n tuki jatkui vuonna 2018 edellisten vuosien edistyksen pohjalta 26 jäsenvaltiossa. Useimmat jäsenvaltiot (22 valtiota 26:sta) jakoivat elintarvikkeina ja/tai perushyödykkeinä annettavaa apua ja toteuttivat liitännäistoimenpiteitä (toimenpideohjelma I, ks. taulukko 1). Kypros, Liettua ja Unkari jakoivat perushyödykkeinä annettavaa apua ensimmäisen kerran vuonna 2018. 5 Neljä jäsenvaltiota jatkoi sosiaalisen osallisuuden ohjelmien täytäntöönpanoa (toimenpideohjelma II, ks. taulukko 1). Romania ei antanut vuonna 2018 lainkaan apua siksi, että sen toimenpideohjelmien uudelleensuunnittelua viivästyttivät institutionaaliset muutokset, joita pahensivat julkisiin hankintoihin liittyvät ongelmat.

    Taulukko 1. Annetun avun tyyppi vuonna 2018

    Toimenpideohjelma

    Avun tyyppi

    Jäsenvaltio

    Toimenpideohjelma I

    Elintarvikkeet

    BE, BG, EE, ES, FI, FR, IT, MT, PL, PT ja SI (11)

    Perushyödykkeet

    AT (1)

    Molemmat

    CY, CZ, EL, HR, HU, IE, LT, LU, LV ja SK (10)

    Toimenpide-ohjelma II

    Sosiaalinen osallisuus

    DE, DK, NL ja SE (4)

    Lähde: SFC2014

    Vuonna 2018 arviolta 12,6 miljoonaa ihmistä hyötyi FEAD:n elintarvikeavusta, miljoona ihmistä sai apua perushyödykkeinä ja 39 000 ihmistä sai sosiaalisen osallisuuden edistämiseen tarkoitettua tukea. FEAD-rahaston vuosien 2014–2017 väliarvioinnissa ilmoitettuun vuotuiseen keskiarvoon perustuvan varovaisen arvion mukaan FEAD-tuesta hyötyi yhteensä lähes 13 miljoonaa ihmistä. 6 Lisäykset ihmisten tavoittamisessa olivat suurimpia Unkarissa (185 000 ihmistä enemmän kuin vuonna 2017), Irlannissa (92 011 enemmän), Belgiassa (82 619 enemmän) ja Portugalissa (41 276 enemmän, vaikkakin lukumäärä on vielä pieni). Sitä vastoin ihmisiä tavoitettiin aiempaa vähemmän 17 jäsenvaltiossa, varsinkin Kroatiassa (214 068 ihmistä vähemmän kuin vuonna 2017), Bulgariassa 7 , Espanjassa, Ranskassa (vaikkakin lukumäärä on edelleen suuri) ja Tšekissä. Romanialla on edelleen ongelmia täytäntöönpanossa (lisää aiheesta jäljempänä).

    Kaavio 1.    Elintarvike- ja/tai perushyödykeapua saavien henkilöiden määrä

    Kaavio 2.        Sosiaalisen osallisuuden edistämiseen tarkoitettua tukea saavien henkilöiden kokonaismäärä

    Lähde: SFC2014

    FEAD-rahaston tuen loppukäyttäjien yleinen profiili on pysynyt pitkälti muuttumattomana. Aiempien vuosien tavoin suurin ryhmä – vain hieman alle puolet (48 prosenttia) kaikista apua saaneista – olivat naiset. Lapset saivat lähes 30 prosenttia saatavilla olevasta tuesta. Seuraavaksi suurimmat avunsaajaryhmät olivat maahanmuuttajat, ulkomaalaistaustaiset ja vähemmistöihin kuuluvat (10 prosenttia) sekä asunnottomat (7 prosenttia). Vuonna 2018 kahdeksan prosenttia FEAD-rahaston tuen loppukäyttäjistä oli vähintään 65-vuotiaita ja viisi prosenttia vammaisia. Luvut ovat kumppaniorganisaatioiden arvioita, ja niihin on suhtauduttava varauksella.

    Lasten osuus elintarvikkeita, perushyödykkeitä tai sosiaalisen osallisuuden edistämiseen tarkoitettua tukea vuonna 2018 saaneista oli 29 prosenttia. Tämä osuus on pysynyt muuttumattomana edellisvuosiin verrattuna. Lapset saivat suurimman osan elintarvikeavusta useissa jäsenvaltioissa, erityisesti Kyproksessa, Kroatiassa, Maltassa, Unkarissa ja Tšekissä, joissa heidän osuutensa avusta oli 44–92 prosenttia kaikista loppukäyttäjistä. Vastaavasti lasten osuus perushyödykkeinä annetusta avusta oli Kyproksessa, Irlannissa, Unkarissa ja Itävallassa suuri, 93–100 prosenttia. Näiden maiden ohjelmiin kuuluu erityisesti lasten tukeminen. Lasten osuus elintarvikkeina annettavan avun vastaanottajista on muissa jäsenvaltioissa (esimerkiksi Belgiassa, Espanjassa ja Ranskassa) suuri, koska niiden ohjelmissa pyritään tavoittamaan haavoittuvassa asemassa olevia lapsiperheitä.

    Kehys 1. Kansallisia esimerkkejä lapsille kohdistettavasta avusta

    Tšekki: Tšekki tarjoaa kouluissa vähäosaisille lapsille tuettuja aterioita. Lapsille esikoulussa ja alemmalla perusasteella tarjottavan laadukkaan kouluruokailun katsotaan kannustavan oppilaita koulukäyntiin. Tällaisiin järjestelmiin osallistuvien koulujen määrä kasvaa jatkuvasti. Hyödykkeinä annettavaan apuun sisältyy Tšekissä viidentyyppisiä maidonvastikkeita ja eri ikäryhmille tarkoitettuja maitopohjaisia vierotusvalmisteita ja lastenruokia.

    Kypros: Lasten osuus sekä elintarvikkeina (92 prosenttia) että hyödykkeinä (100 prosenttia) annettavan avun loppukäyttäjistä on suuri. Koululaiset saavat kouluruokaloissa valmistettavat maksuttomat ateriat.

    Kroatia: Kouluohjelmassa autetaan köyhyydessä eläviä tai köyhyyden vaarassa olevia lapsia. Nämä lapset saavat koulussa ateriat sekä koululaukut ja oppimateriaalin.

    Malta: Vuonna 2018 käynnistettiin (liitännäistoimenpiteenä) järjestely, jossa koululaisille jaetaan hedelmiä, vihanneksia ja maitoa, laadukkaan ja kestävän ruokakulttuurin luomiseksi nuorten keskuudessa. Haavoittuvassa asemassa olevien ja hyvin pienituloisten perheiden lapset saavat myös apua esimerkiksi koulupukujen ja ‑tarvikkeiden hankintaan sekä koulun ulkopuolisten harrastusten ja muiden perustarpeiden täyttämiseen.

    Unkari: Lasten osuus loppukäyttäjistä on suuri. Köyhien perheiden lapset saavat tukea ruokapaketteina ja perushyödykkeinä annettavan avun muodossa.

    Irlanti: Ruokapankkeja käyttävien perheiden lapset hyötyvät myös näistä järjestelmistä. Uuteen kotiin muuttaville pakolaisperheille annettavat kodinperustajan aloituspakkaukset (joihin kuuluvat vauvapakkaukset) hyödyttävät myös lapsia. Vuonna 2018 yhteensä 40 000 koululaista ja 1 000 kansainvälistä suojelua hakeneiden lasta, jotka asuivat valtion järjestämässä majoituksessa, sai koulupakkaukset.

    Itävalta: Minimituloa saavien perheiden kouluikäisille lapsille kohdistettiin suoraan tukea koululaukkujen ja oppimateriaalin muodossa.

    Espanja: Vähäosaisille perheille annetaan tiettyjä ruoka-aineita (esimerkiksi lastenruokapurkkeja, lasten muroja ja maitojauhetta) lasten erityistarpeiden täyttämiseksi sekä heidän terveytensä, kasvunsa ja kehityksensä tukemiseksi).

    Noin 10 prosenttia loppukäyttäjistä oli maahanmuuttajia, ulkomaalaistaustaisia tai vähemmistöihin kuuluvia. On kuitenkin hyvä huomata, että tukea saaneita maahanmuuttajia koskevia tietoja ei tietosuojasyistä aina raportoida (Kreikka, Ranska ja Slovakia). Näistä ryhmistä eniten apua saivat pakolaiset ja turvapaikanhakijat (mainittiin 45 prosentissa maahanmuuttajille kohdennetuista toimenpideohjelmista).

    Arviolta seitsemän prosenttia FEAD:n loppukäyttäjistä oli asunnottomia. Heidän osuutensa oli vuonna 2018 suurempi kuin vuonna 2017. Asunnottomien lukumäärää on erityisen vaikea arvioida, koska heitä ei ole rekisteröity eivätkä he yleensä ole halukkaita antamaan henkilötietojaan. Asunnottomien osuuden suurenemisen pääsyynä on se, että Ranska raportoi vuoden 2018 luvuista mutta ei tehnyt sitä edellisenä vuotena. Irlannissa, Ranskassa ja Tšekissä yli 10 prosenttia asunnottomista saa elintarvikeapua. Apua saaneiden asunnottomien osuus pieneni vuonna 2018 vuoteen 2017 Espanjaa lukuun ottamatta. Erityisesti heidän osuutensa pieneni Italiassa.

    Toimenpideohjelma I – Elintarvikkeina annettava apu

    Elintarvikeapu pysyi laajalti samana edelliseen vuoteen verrattuna. Suurimmassa osassa ohjelmaan osallistuneista 21 jäsenvaltiosta elintarviketoimitusten määrä lisääntyi tai pysyi samana. Kaiken kaikkiaan elintarvikkeita toimitettiin vuonna 2018 hieman vähemmän kuin vuonna 2017, koska ateria- tai elintarvikepakettitoimitukset vähenivät joissakin suurissa jäsenvaltioissa. Viisi jäsenvaltiota (ES, FR, PL, IT ja BG) vastasi 82 prosentista kaikista toimitetuista elintarvikkeista vuonna 2018. Kolmessa jäsenvaltiossa toimitettujen elintarvikkeiden määrä kasvoi huomattavasti (PT, HU ja IE). Kymmenessä jäsenvaltiossa elintarvikkeita toimitettiin vähemmän kuin vuonna 2017 – Belgiassa, Italiassa, Kroatiassa, Sloveniassa ja Virossa huomattavasti vähemmän. 

    Kaavio 3. Elintarvikeapu vuosina 2014–2018 (tuhatta tonnia) jäsenvaltioittain

    Lähde: SFC2014

    Yli puolet (55 prosenttia) elintarvikeavusta koostui meijerituotteista sekä jauhoista, leivästä, perunoista ja muista tärkkelystuotteista. Meijerituotteiden osuus oli erityisen suuri Belgiassa ja Ranskassa. Italiassa, Latviassa, Slovakiassa ja Suomessa jauhojen, leivän, perunoiden ja muiden tärkkelystuotteiden osuus oli suuri. Jaettujen hedelmien ja vihannesten määrä kasvoi vuodesta 2014 vuoteen 2018 tasaisesti yhdeksästä prosentista 17 prosenttiin. 8 Rasvojen ja öljyjen määrä vaihteli ja oli keskimäärin kuusi prosenttia. Einesten osuus on melko suuri Irlannissa ja Unkarissa mutta muutoin suhteellisen pieni eli noin 11 prosenttia eri puolilla EU:ta. Irlannissa einekset kuuluvat kumppaniorganisaatioiden pyytämiin elintarvikeluokkiin. Tämä johtuu siitä, että asiakkaat haluavat niitä, ja sitä kautta elintarvikejätettä syntyy vähemmän. Jaettujen elintarvikkeiden kustannukset henkeä kohti vaihtelevat varsin paljon eri jäsenvaltioissa ja eri vuosina. Syynä siihen ovat lähinnä jaettujen tuotteiden määrät ja tyypit (esimerkiksi tuoretuotteiden suuri osuus) sekä tuen määrä.

    Elintarvikkeita jakaneet 21 jäsenvaltiota – Kyprosta lukuun ottamatta – jakoivat niitä standardoitujen elintarvikepakettien muodossa. Aterioita toimitti neljätoista jäsenvaltiota: Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Puola, Slovakia, Suomi, Tšekki ja Unkari. Jotkin jäsenvaltiot toimittavat myös valmisaterioita koululaisille (CY, CZ, HR ja IT) tai asunnottomille (FI, HU, IT, LV, PL ja SK). Viron ruokapankki teki paikallisviranomaisten ja kuntien kanssa tiivistä yhteistyötä päästäkseen mahdollisimman lähelle ihmisten koteja. Kumppanien välisen hyvin toimivan viestinnän ansiosta 95 prosenttia kaikista elintarvikeapupaketeista jaettiin tavoitejaksolla. Aiempien vuosien tapaan FEAD-ohjelma rahoitti kaiken kumppaniorganisaatioiden toimittaman elintarvikeavun Bulgariassa, Espanjassa, Kyproksessa ja Unkarissa. Muissa jäsenvaltioissa kumppaniorganisaatiot täydensivät FEAD-ohjelman elintarvikeapua muista lähteistä saatujen varojen tai lahjoitusten avulla.

    Toimenpideohjelma I – Perushyödykkeinä annettava apu

    Perushyödykkeinä annettavan avun vastaanottajien määrä kasvoi myös huomattavasti. Jäsenvaltiot jakoivat vuonna 2018 perushyödykeapuna 13,2 miljoonaa euroa, mikä on 29 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017, jolloin määrä oli jo lisääntynyt 25 prosentilla vuoteen 2016 verrattuna. Tämä huomattava lisäys johtui suurelta osin siitä, että kolme jäsenvaltiota, Kypros, Liettua ja Unkari, jakoivat perushyödykeapua ensimmäisen kerran vuonna 2018. Kahdeksan jäsenvaltiota jatkoi perushyödykeavun jakamista samaan tapaan kuin edellisenä vuotena (AT, CZ, EL, HR, IE, LU, LV ja SK). Suurin osa tavaroista jaettiin kolmessa jäsenvaltiossa: Itävallassa, Kreikassa ja Kyproksessa (ks. kaavio 4). Kreikka, Kroatia, Slovakia ja Tšekki toimittivat apua asunnottomille hygieniatuotteiden ja muiden tarvikkeiden muodossa. Kroatiassa he saivat myös keittiötarvikkeita ja vaatteita ja Kreikassa ja Kroatiassa makuupusseja.

    Koulutarvikkeet ja henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitetut tuotteet lapsiperheille olivat edelleen perushyödykeavun tärkeimpiä tuotteita. Vuonna 2018 lapsiperheille toimitettiin muun muassa koulutarvikkeita ja oppimateriaalia (AT, EL, HR, IE ja LV), koululaukkuja (AT, EL, HR ja LV), lastenhoitopakkauksia (HR, HU ja IE), vaippoja ja lasten kosteuspyyhkeitä (EL) sekä liikuntavarusteita ja vaatteita (HR). Irlannissa, Kreikassa, Slovakiassa ja Unkarissa jaettiin myös valko- ja kirjopyykinpesuaineita ja astianpesuaineita sekä vaippoja, rasvoja, saippuaa ja kosteuspyyhkeitä vauvoille ja taaperoille.

    Kaavio 4. Tavaroiden rahallinen kokonaisarvo 2014–2018 ja erittely jäsenvaltioittain

    Lähde: SFC2014

    Toimenpideohjelma I – Liitännäistoimenpiteet

    Kaikki jäsenvaltiot, jotka panivat toimenpideohjelman I ohjelmia täytäntöön vuonna 2018, toteuttivat myös liitännäistoimenpiteitä. Onnistuneita toimenpiteitä olivat i) viestintätoimet, jotka koskivat ”neuvontaa kotitalouden raha-asioiden hoidossa”, ”elintarvikejätteen synnyn ehkäisemistä” ja ”elintarvikkeiden valintaa” (PT), ii) elintarvikeavun vastaanottajille jaettava viron- ja venäjänkielinen lehti nimeltä ”Apua” 9  (EE), iii) FEAD-ohjelman elintarvikepakettien aineksista ja yleisesti lahjoitetuista elintarvikkeista valmistettavien ruokien ohjevihkosen jakelu (FI), iv) Punaisen Ristin ”We Are Together” -hanke, jossa tarjotaan sosiaalisesti heikommista lähtökohdista tuleville lapsille kulttuurielämyksiä, apua kotitöihin, tukihenkilöitä ja muuta apua (SI), v) Zadar Archdiocese Caritasin hallinnoima ”Taloudellisen haavoittuvuuden torjunta vapaaehtoistyöllä” -hanke (HR), joka ulottuu hyödykeapua pidemmälle ja motivoi osallistujia toteuttamaan toimia köyhyyden syiden poistamiseksi, ja vi) koululaukkujen mukana jaetut esitteet, joissa annetaan koululaisille neuvoja useissa asioissa aina koulusta ja työstä psykologisiin ongelmiin (AT).

    Useimmat jäsenvaltiot toteuttivat liitännäistoimenpiteiden yhdistelmän, ja vain muutama keskittyi vain yhteen tai kahteen toimenpiteeseen. Vuonna 2018 täytäntöön pantuja liitännäistoimenpiteitä (ks. kaavio 5) olivat muun muassa seuraavat:

    ·ruoan valmistusta ja säilytystä koskeva neuvonta (BE, BG, EE, FI, FR, LT, LU, PL, PT ja SK)

    ·terveellisen ravinnon edistämistä koskeva koulutustoiminta / ruoanvalmistustyöpajat (BE, BG, CZ, EE, ES, FI, FR, HR, IT, LT, LU, LV, MT, PL, PT ja SI)

    ·elintarvikejätteen vähentämistä koskeva neuvonta (BE, BG, LT, PL ja PT)

    ·henkilökohtaista hygieniaa koskeva neuvonta (BG, HU, LT, LV ja SK)

    ·ohjaaminen asiaankuuluvien palvelujen piiriin (esim. sosiaali-/hallintopalvelujen) (AT, BE, BG, EE, ES, FI, FR, IE, IT, LT, LU, LV, MT ja SK)

    ·henkilökohtainen neuvonta ja työpajat (BE, BG, CZ, EE, EL, ES, FR, LT, LU, LV, MT, SI ja SK)

    ·psykologinen ja terapeuttinen tuki (BE, BG, CZ, CY, EE, EL, HU, IT, LT, LV, SI ja SK)

    ·kotitalouden raha-asioiden hoitoa koskeva neuvonta (BE, BG, CZ, EL, FI, IT, LT, LV, MT, PL, PT ja SK)

    ·sosiaalinen ja vapaa-ajan toiminta (CZ, EL, FI, FR, LT, LU, PL ja SI)

    ·koulutustoiminta ja osaamisharjoittelu/-ohjelmat (EE, HR, IT, LT, MT ja SI)

    ·oikeudellisten palvelujen tarjoaminen (BE, EE, FR, IT, LT ja SK)

    muu (BE, EE, FI, IE, IT, LV, MT ja SI).

    Kaavio 5: Vuonna 2018 täytäntöön pantujen liitännäistoimenpiteiden tyypit (n=22)

    Toimenpideohjelma II – Sosiaalinen osallisuus

    Aiempien vuosien tapaan Alankomaat, Ruotsi, Saksa ja Tanska toteuttivat sosiaalista osallisuutta edistäviä toimia.

    Saksassa pääasiallinen toiminta oli sitä, että pyrittiin tavoittamaan hiljattain maahan saapuneita aikuisia sekä asunnottomia ja parantamaan heidän pääsyään neuvonnan ja tukitoimien piiriin. Saksa ylitti tällä osa-alueella jo useita tavoitteita. Lähes 90 prosenttia tavoitetuista hiljattain maahan saapuneista aikuisista ja asunnottomista, jotka osallistuivat osallisuutta edistävään toimintaan vuonna 2018, jatkoi sosiaalipalvelujen käyttöä (tavoitteena oli 50 prosenttia). Neuvontaa vuoteen 2018 mennessä saaneiden asunnottomien ja asunnottomuuden vaarassa olevien ihmisten kokonaismäärä oli 21 564, joka ylittää jo ohjelmakohtaisen tavoitteen. Edistystä saavutettiin myös maahan hiljattain saapuneiden päiväkoti-iässä olevien lasten (12 237) ja heidän vanhempiensa (13 734) ryhmässä. Näin ollen Saksassa saavutetaan todennäköisesti tavoite, joka on 19 700 lapsen ja vanhemman tavoittaminen vuoteen 2020 mennessä.

    Tanskassa asunnottomien – ja muista EU-maista tulleiden asunnottomien, joilla on oleskelulupa Tanskassa – olot paranivat, kun heille tarjottiin majoitusta ja sosiaalityöntekijöiden palveluja. Nämä ihmiset pääsivät tukitoimien kautta väliaikaiseen majoitukseen, pystyivät osallistumaan sosiaalisiin ja verkostoitumistapahtumiin ja saivat mahdollisuuden hankkia työkokemusta yksityisessä yrityksessä. Toimia mukautettiin niiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien asunnottomien maahanmuuttajien tilanteeseen, joilla oli kielimuureja ja muita haasteita. Vuosina 2014–2018 näistä toimista hyötyi yhteensä 1 412 henkilöä, mikä ylitti jo ohjelmakaudelle 2014–2020 asetetun tavoitteen (1 400).

    Alankomaissa jatkettiin vuonna 2018 hanketta ”Ikäihmiset naapurustossa”, jossa oli 776 osallistujaa. Se oli vähemmän kuin vuonna 2017 mutta ylitti vuoden 2016 tason reilusti. Hankkeessa pyritään lievittämään vähäosaisten ikäihmisten sosiaalista syrjäytymistä. Kaikki siihen osallistuneet olivat yli 65-vuotiaita. Vuosina 2014–2018 osallistujien kokonaismäärä oli 2 274 eli 45 prosenttia tavoitteesta (5 000). Merkittävin tulos oli se, että kahden vuoden osallistumisen jälkeen noin 84 prosenttia tavoitetuista ikäihmisistä oli edelleen mukana ohjelmassa, 45 prosenttia totesi, että heidän sosiaalinen verkostonsa oli laajentunut, ja 35 prosenttia oli vahvistanut digitaali- ja taloustaitojaan. Vuonna 2018 kiinnitettiin paljon huomiota maahanmuuttajataustaisten, erityisesti alkuperältään turkkilaisten ja marokkolaisten, ikäihmisten tavoittamiseen, koska heitä ei ole helppo tavoittaa ja heillä on siksi taipumus päätyä eristyksiin. Hankkeeseen osallistuneista 29 prosenttia oli syntynyt muualla kuin Alankomaissa.

    Ruotsissa sosiaalisen osallisuuden mittarit painottuvat terveyden edistämiseen ja perustietoihin Ruotsin yhteiskunnasta ja kohdentuivat muista EU-maista tai ETA-maista tuleviin vähäosaisiin ihmisiin. Tärkeimpiä kohderyhmiä ovat asunnottomat (tai asunnottomuuden vaarassa olevat ihmiset), maahanmuuttajat, ulkomaalaistaustaiset, vähemmistöihin kuuluvat ja naiset. Ohjelma on tähän mennessä tavoittanut 2 016 ihmistä, joista 414 tavoitettiin vuonna 2018. Niiden ihmisten prosenttiosuus, jotka toteavat saaneensa tukea tai apua, on vuodesta 2016 vuoteen 2018 kasvanut tasaisesti 43 prosentista 84 prosenttiin. Niiden ihmisten osuus, jotka toteavat tilanteensa parantuneen terveydestä ja hygieniasta huolehtimisen suhteen, on niin ikään kasvanut – 38 prosentista 82 prosenttiin vuosien 2016 ja 2018 välillä. Kummankin indikaattorin 40 prosentin tavoite on ylittynyt huomattavasti.

    Täytäntöönpanon esteet

    Täytäntöönpanon esteistä ilmoitti 19 jäsenvaltiota. Niitä olivat i) jäljellä olevat logistiikan haasteet, kuten toimitukset ja varastointi (EL, FI, HU ja PT), ii) oikeudelliset kysymykset, jotka liittyvät esimerkiksi julkisiin hankintoihin ja tietosuojaan (BE, BG, EE, EL, HU, IT, MT, PT ja RO), iii) kumppaniorganisaatioiden valmiuksien puute (DK, HU ja PL), iv) haasteet kohderyhmien tavoittamisessa (EE, HU, LV, PL ja SE), v) haasteet loppukäyttäjiä koskevien tietojen seurannassa ja keräämisessä (HU, IT ja RO) sekä vi) jaettuihin tavaroihin, esimerkiksi niiden laatuun, monipuolisuuteen ja painoon, liittyvät ongelmat 10 (FR ja HU). Romaniassa oli täytäntöönpanossa myös yleisiä haasteita, erityisesti julkisiin hankintoihin ja valmiuksiin liittyviä. Vaikka komissio seurasi tilannetta säännöllisesti ja antoi tukea Romanialle, joka hyödynsi käytettävissä olevaa teknistä apua aktiivisesti FEAD-ohjelman hallintoviranomaisen valmiuksien parantamiseen, ongelmia ei pystytty ratkaisemaan raportointivuoden aikana.

    FEAD-rahaston joustavuus sekä hallintoviranomaisten ja kumppaniorganisaatioiden välinen vahva yhteistyö auttoi maita ylittämään monet näistä esteistä. Italiassa hallintoviranomainen järjesti hyödykeavun tuensaajien kanssa kokouksen lisätuen tarjoamiseksi täytäntöönpanon ongelmien ratkaisemiseen. Ranska muutti vuonna 2018 hallintojärjestelmäänsä ja otti etenkin sisäistä valvontaa, logistiikkaa ja teknistä apua varten käyttöön uusia menettelyjä saadakseen ohjelman jäljitysketjun valmiiksi.

    Horisontaaliset periaatteet

    FEAD-asetuksen 5 artiklassa määritellään horisontaaliset periaatteet, joita olisi sovellettava kaikilta osin rahaston suunnittelussa ja täytäntöönpanossa. Niitä ovat rahoituksen täydentävyys, sukupuolten tasa-arvo, syrjimättömyys, elintarvikkeiden haaskauksen torjuminen, tasapainoinen ruokavalio sekä ympäristöön ja ilmastoon liittyvät näkökohdat. Jäsenvaltioiden olisi noudatettava näitä periaatteita ja raportoitava niistä vuotuisissa täytäntöönpanokertomuksissaan.

    Jäsenvaltiot ottavat nämä yleiset periaatteet huomioon. Ne täyttävät täydentävyysperiaatteen käyttämällä muita rahoitusvälineitä. Virossa sosiaaliministeriö on myös ESR:n välittävä toimielin, joka varmistaa yhtenäisen näkemyksen kahden rahaston tarjoamista palveluista ja niitä koskevan tiedonkulun. Suomi on raportoinut ESR:n osarahoittamien sosiaalisen osallisuuden hankkeiden välisistä synergioista. Hankkeet ovat FEAD-rahaston elintarvikejakelun liitännäistoimenpiteitä.

    Useat jäsenvaltiot ovat kertoneet, miten ne soveltavat sukupuolten tasa-arvon periaatetta. Tšekki pyrkii tavoittamaan yksinhuoltajaäidit, joiden se katsoo olevansa erityisen haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä. Saksa keskittyy lastenhoito- ja terveysongelmia koskevan neuvonnan antamiseen naisille ja on laatinut sukupuolten tasa-arvoa koskevia tiedotteita kumppaniorganisaatioiden käyttöön. Ruotsissa on kohdistettu kaksi hanketta erityisesti naisten terveyteen ja muita hankkeita on mukautettu, jotta ne sopisivat paremmin naisille. Ruotsissa ja Alankomaissa 80 prosenttia sosiaalisen osallisuuden avun vastaanottajista oli naisia.

    Useimmat jäsenvaltiot mainitsivat nimenomaan syrjinnän vastaiset toimet. Latvia ja Saksa laativat syrjimättömyyttä koskevia suuntaviivoja ja järjestivät aiheeseen liittyviä työpajoja. Unkarissa otetaan huomioon vammaisten erityistarpeet: esimerkiksi elintarvikejakelua järjestetään esteettömissä paikoissa ja elintarvikepaketin hakemiseen tarjotaan myös apua. Luxemburgissa varmistetaan esteettömyys vammaisten kannalta. Bulgaria vakuuttaa, että FEAD edistää tasavertaisia mahdollisuuksia toimittamalla etnisen taustan ja uskonnon perusteella erikoisaterioita.

    Useimmissa kansallisissa FEAD-ohjelmissa asetetaan etusijalle toimenpiteet, joilla torjutaan elintarvikkeiden haaskausta. Irlanti vähentää elintarvikejätettä yhdistämällä supermarketeista kerättyjä elintarvikkeita FEAD:n elintarviketoimituksiin. Maltassa ja Espanjassa elintarvikepaketit mukautetaan niiden vastaanottajien tarpeisiin jätteen syntymisen välttämiseksi. Sloveniassa asetetaan etusijalle elintarvikkeiden jakelujärjestelmän tehokkuus sen varmistamiseksi, että ihmiset saavat elintarvikkeet nopeasti ja hyvissä ajoin ennen niiden viimeisiä käyttöpäiviä. Belgiassa FEAD-ohjelman osana jaetaan tuoretta keittoa, joka on valmistettu myymättä jääneistä elintarvikkeista. Belgiassa kannustetaan myös tekemään elintarvikelahjoituksia antamalla vapautus arvonlisäverosta ja tekemällä asiasta elintarvikeapusektorin ja suurten vähittäiskauppojen välinen sopimus. Ranskassa kumppaniorganisaatiot soveltavat laajasti vuoden 2016 ”jätteenvastaista” lakia, mikä on vähentänyt elintarvikejätettä huomattavasti. Tavarantoimittajien valintaan liittyvässä tarjouskilpailumenettelyssä lisättiin vuonna 2016 yhdeksi ehdoksi hiilijalanjäljen huomioon ottaminen elintarvikekuljetuksissa. Kroatiassa elintarvikkeiden puutetta, perushyödykkeiden puutetta ja teknistä apua koskevan ehdotuspyynnön dokumentaatiossa määritellään, miten ehkäistään elintarvikejätteen syntymistä, varmistetaan tuoteturvallisuus ja suojellaan kansanterveyttä ja ympäristöä. Latviassa elintarvikepakettien ylijäämät toimitetaan ruokapalveluihin, jotka valmistavat ja toimittavat ruokaa asunnottomille.

    Monet jäsenvaltiot kertoivat jakavansa monipuolista ja ravitsemuksellisesti tasapainoista ruokaa. Ranskassa aterioita mukautetaan niitä saavien ihmisten iän ja elinolojen mukaan. Portugalissa tavoitteena on, että elintarvikepaketit täyttävät vähintään 50 prosenttia henkilön energia- ja ravintoainetarpeista ja päivittäisiin annoksiin sisältyy jotain jokaisesta seitsemästä elintarvikeryhmästä. Slovakiassa elintarvikepakettien koostumuksen arvioi kansanterveysviranomainen oikean ravitsemuksellisen tasapainon varmistamiseksi. Virossa kysyttiin elintarvikepakettien suhteen neuvoa terveyden kehittämisen kansalliselta instituutilta, joka suositteli jättämään pois yleisimmät allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet (esimerkiksi pähkinät ja niitä sisältävät elintarvikkeet). Bulgariassa otettiin huomioon terveysministeriön ohjeet sekä vastaanottajien palaute. Latvia järjesti terveydenedistämistoimia, jotka koskivat esimerkiksi terveellistä ruokavaliota, terveitä elämäntapoja, lastenhoitoa, riippuvuuksien ehkäisyä, ensiaputaitoja, hätätilanteiden hallintaa ja sairauksien ehkäisyä. 

    Monissa jäsenvaltioissa otetaan huomioon ilmastoon ja ympäristöön liittyvät näkökohdat. Itävalta raportoi valinneensa ympäristösyistä laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Tšekissä FEAD-ohjelman kautta tilataan vain ympäristöystävällisiä tuotteita, jotka kannustavat kierrätykseen. Kumppaniorganisaatiot valitsevat tuotteet tavaravalikoimasta asiakkaidensa tarpeiden mukaan. Näin ne eivät tarjoa ei-toivottuja tuotteita, mikä ehkäisee jätteen syntymistä.

    Arvioinnit

    FEAD-toimet ovat yksittäisissä jäsenvaltioissa perusteellisten arviointien mukaan yleisesti ottaen myönteisiä. Esimerkiksi Luxemburgin raportissa todettiin, että FEAD-ohjelman tuen avulla maa pystyi käyttämään talousarviovarojaan muihin julkisiin tarpeisiin. Portugalissa eräässä kansallisessa tutkimuksessa osoitettiin, että elintarvikeavun ansiosta 72 prosenttia toimintaohjelman kohderyhmään kuuluneista pystyi hoitamaan kotitaloutensa raha-asioita paremmin. Ranskassa arviointi toi esiin epävarmuustekijöitä FEAD-ohjelman ja köyhyyden vähentämisen välisessä yhteydessä köyhyyden monimutkaisen ja moniulotteisen luonteen vuoksi. Koska elintarvikeapu on ensimmäinen yhteys vaikeuksissa oleviin ihmisiin ja avaa väylän yksilölliseen tukeen, sillä pitäisi kuitenkin olla ajan mittaan havaittavia myönteisiä vaikutuksia.

    Jotkin jäsenvaltiot käyttivät erityisiä arviointiperusteita ja/tai arvioivat joitakin tiettyjä asioita. Belgiassa tehtiin markkinatutkimus sen selvittämiseksi, miten voitaisiin ostaa ja jakaa terveellisiä tuotteita, joiden ympäristövaikutukset olisivat mahdollisimman pieniä. Kreikassa tutkittiin ohjelman osuutta puutteellisen elintarviketurvan torjuntaan eli sitä, oliko sillä saavutettu tieteellisten suositusten mukainen ravintoaineiden saanti ja parannettu vastaanottajien elämänlaatua. 

    Kehys 2. Arviointitoimet Irlannissa ja Espanjassa

    Irlannissa FEAD-ohjelman hallintoviranomainen tekee säännöllisesti sidosryhmäkyselyjä. Niiden tärkeimpiin tuloksiin kuuluu se, että tuki vaikuttaa myönteisesti vähäosaisiin ihmisiin auttamalla heitä siirtymään elämässä eteenpäin ja lisäämään sosiaalisia yhteyksiä ja että se vapauttaa rahaa muihin keskeisiin toimiin. Koulupakkausten korkeaa laatua kiitettiin, ja niitä saaneet lapset olivat hyvin tyytyväisiä saadessaan samanlaisia tavaroita kuin ystävänsä. Toinen tärkeä hyöty on se, että ruokapankit ovat pystyneet lisäämään tarjontaansa ja varmistamaan sen säännöllisyyden. Lisäksi tärkein kumppaniorganisaatio ”FoodCloud Hubs” on pystynyt yhdistämään supermarketeista kerätyt elintarvikkeet ja FEAD-ohjelman rahoittamat elintarvikkeet. Tämä on ympäristön kannalta hyvä asia, koska mitä vähemmän kaatopaikoille viedään elintarvikejätettä hävitettäväksi, sitä pienemmät ovat hiilidioksidipäästöt.

    Espanjassa Punainen Risti ja ruokapankkien yhdistys tekivät vuonna 2018 FEAD-ohjelman kattavan arvioinnin. 11 Niiden raportissa todetaan, että tuensaajat arvostavat FEAD-tukea paljon: 96 prosenttia suosittelisi sitä muille ja 76 prosenttia sanoo toimitettujen elintarvikkeiden auttaneen heidät monissa vaikeissa tilanteissa. Raportissa vahvistetaan kuitenkin myös, että vaikka ohjelma auttaa lievittämään köyhyyden äärimuotoja ja tukee perheiden ravitsemustilannetta, se ei riitä siihen, että perheet ja yksilöt pystyisivät parantamaan epävarman tilanteensa pysyvästi.

    5.PÄÄTELMÄT

    FEAD-ohjelman rahoitussitoumukset kasvoivat vuonna 2018 huomattavasti, 762,2 miljoonaan euroon. Vuosien 2014–2018 sidottujen varojen kertymä oli lähes 2 732 miljoonaa euroa eli 61 prosenttia ohjelmien kokonaismäärärahoista (EU:n ja kansallinen osarahoitus). Tämä osoittaa, että FEAD-ohjelman talousarvion toteutus eteni suunnitelmien mukaisesti. Maksut kasvoivat myös tasaisesti, ja komission välimaksujen osuus vuosien 2014–2020 kokonaismäärärahoista oli 31. joulukuuta 2019 mennessä 38 prosenttia (vuoden 2018 loppuun mennessä 25 prosenttia).

    Useimpien jäsenvaltioiden tulokset avun toimittamisessa vakiintuivat, ja ne edistyivät hyvin tavoitteidensa saavuttamisessa. 26 jäsenvaltiota toimitti FEAD-ohjelman apua vuonna 2018 menestyksekkäästi. Elintarvikeapu pysyi laajalti samana edelliseen vuoteen verrattuna. Perushyödykeavun toimitusten kasvu jatkui: vuonna 2018 jaettiin 29 prosenttia enemmän apua verrattuna vuoteen 2017. Kypros, Liettua ja Unkari jakoivat perushyödykeapua ensimmäisen kerran vuonna 2018. Täytäntöönpanossa on kuitenkin vielä joitakin ongelmia, varsinkin viivästyksiä, sekä haasteita logistiikassa, oikeudellisissa näkökohdissa, kohderyhmien tavoittamisessa, seurannassa ja arvioinnissa, ja kumppaniorganisaatioilta puuttuu valmiuksia. Useimmissa jäsenvaltioissa kyettiin ratkaisemaan nämä ongelmat sidosryhmien luottamuksen ja yhteistyön ansiosta, vaikkakin ohjelmia oli joissakin tapauksissa muutettava. Komission tiiviistä seurannasta huolimatta Romania ei institutionaalisten muutosten ja jatkuvien hankintaongelmien vuoksi toimittanut lainkaan apua vuonna 2018.

    Arvion mukaan lähes 13 miljoonaa ihmistä hyötyi vuonna 2018 FEAD-tuesta. FEAD-tuki on vuosien mittaan osoittautunut vakaaksi. Elintarvikeapu on edelleen yleisin avun tyyppi. Vuonna 2018 loppukäyttäjistä yli 12,5 miljoonaa (92 prosenttia) sai elintarvikeapua, noin 998 000 (7 prosenttia) perushyödykkeitä ja lähes 39 000 osallistui sosiaalisen osallisuuden ohjelmiin (FEAD-toimenpideohjelma II). Lapset olivat aiempien vuosien tapaan edelleen suurin yksittäinen vastaanottajaryhmä (29 prosenttia kaikista loppukäyttäjistä). Erityisiä kohderyhmiä olivat muun muassa asunnottomat (7 prosenttia) ja vammaiset (5 prosenttia). Arviolta 10 prosenttia kaikista tukea saaneista oli maahanmuuttajia, ulkomaalaistaustaisia tai vähemmistöihin kuuluvia ja kahdeksan prosenttia vähintään 65-vuotiaita.

    Aiempien vuosien tapaan raportit osoittavat, että FEAD-ohjelman joustavuus on ollut sen tuloksellisen ja tehokkaan täytäntöönpanon kannalta keskeistä. Kumppaniorganisaatioiden osuus on ollut hyvin tärkeä kohderyhmien tuntemuksessa ja tavoittamisessa. FEAD myös auttoi kumppaniorganisaatioita toimimaan tehokkaammin muun muassa toimitusaikojen ja institutionaalisen yhteistyön suhteen. Lisäksi jäsenvaltiot ja kumppaniorganisaatiot ovat pystyneet tekemään päätöksiä siitä, miten ja milloin kohderyhmiä pyritään tavoittamaan, ja se oli ratkaisevaa keskinäiseen luottamukseen perustuvien suhteiden luomisessa loppukäyttäjien kanssa.

    Liitännäistoimenpiteet ovat hyvin vakiintuneita ja entistä monipuolisempia. Kaikki jäsenvaltiot, jotka panivat FEAD-ohjelmaa täytäntöön vuonna 2018, toteuttivat raporttiensa mukaan liitännäistoimenpiteitä. Yleisimpiä liitännäistoimenpiteitä olivat terveellisen ravinnon edistämistä koskeva koulutustoiminta ja ruoanvalmistustyöpajat, ja seuraavaksi yleisimpiä yksilöllinen valmennus ja työpajat sekä psykologinen ja terapeuttinen tuki. Ohjaaminen asianmukaisten palveluiden piiriin oli edelleen ratkaiseva ensimmäinen askel pois köyhyydestä. Kaiken kaikkiaan syntyi moninainen joukko hyviä käytäntöjä.

    Jäsenvaltiot raportoivat yleisesti noudattaneensa horisontaalisia periaatteita. Kaikki jäsenvaltiot varmistivat, että apu oli yhdenvertaisesti miesten ja naisten saatavilla. Useimmat niistä korostivat, että sukupuoleen, rotuun tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, vammaisuuteen, ikään tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää ei ole tapahtunut. Jotkin jäsenvaltiot pyrkivät elintarvikejätteen synnyn välttämiseksi varmistamaan, että FEAD-elintarvikepakettien sisältö vastasi kumppaniorganisaatioiden ja loppukäyttäjien pyyntöjä. Jäsenvaltiot pyrkivät tarjoamaan pääasiassa terveellisiä elintarvikkeita ja kiinnittivät erityistä huomiota varastointiin ja oikea-aikaiseen jakeluun sekä kierrätettyjen materiaalien käyttöön. Nämä seikat edistivät myös ilmaston ja ympäristön suojelua.

    FEAD-ohjelman ollessa täytäntöönpanon loppuvaiheessa huomio siirtyy vähävaraisimpien tuen onnistuneeseen integrointiin ESR+ -ohjelmaan. Komissio on vuoden 2018 ESR+ -ehdotuksessa luonut perustan vähävaraisimpien tukemisen onnistuneelle jatkamiselle. Euroopan parlamentissa ja neuvostossa parhaillaan käynnissä olevat neuvottelut ovat osoittaneet, että aikomusta luoda synergioita, yksinkertaistaa hallinnointia ja sisällyttää tuki vakaasti laajaan sosiaalisen osallisuuden lähestymistapaan arvostetaan paljon. Nyt on erittäin tärkeää päättää neuvottelut onnistuneesti, jotta ESR+ -ohjelmasuunnittelusta käytävässä vuoropuhelussa voidaan siirtyä viimeiseen vaiheeseen ja ohjelmat voidaan toteuttaa ilman viiveitä. ESR+ -ohjelma on myös keskeinen tekijä taloudellisen ja yhteiskunnallisen elpymisen tukemisessa koronaviruspandemian jälkeen sekä oikeudenmukaisen ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen edistämisessä Euroopan vihreän kehityksen ohjelman 12 tavoitteiden mukaisesti yhdessä oikeudenmukaisen siirtymän rahaston 13 kanssa. Se on myös yksi keskeisistä ohjelmista Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin 14 toteuttamisessa.

    (1)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 223/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta (EUVL L 72, 12.3.2014, s. 1). Asetusta muutettiin elokuussa 2018 tarkistamalla varainhoitoasetusta: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?qid=1537946431022&uri=CELEX%3A02014R0223-20180802  

    (2)

    Kootun kokonaisraportoinnin aikaviive johtui siitä, että jäsenvaltiot toimittivat täytäntöönpanokertomukset vuoden 2019 puolivälissä, minkä jälkeen ne kävivät komissiossa läpi hyväksymismenettelyn.

    (3)

    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/qanda_20_574

    (4)

    Useat jäsenvaltiot ovat päivittäneet FEAD:n yhteisten panosindikaattoreiden tiettyjä arvoja vuosilta 2015, 2016 ja 2017. Näin ollen tässä kohdassa raportoidut arvot voivat poiketa edellisinä vuosina julkaistuista arvoista.

    (5)

    Italia aloitti perushyödykkeinä annettavan avun jakamisen vuonna 2018 toimenpiteen 4 puitteissa mutta ei kirjannut mitään seurantajärjestelmään.

    (6)

    Toimenpideohjelmissa annetaan samoille ihmisille apua sekä elintarvikkeina että perushyödykkeinä. Vuotuisen täytäntöönpanokertomuksen tiedoista on vähennetty selvät päällekkäisyydet koottujen lukujen raportoimiseksi.

    (7)

    Bulgarian viranomaiset tarkistivat vuoden 2018 täytäntöönpanokertomustaan varten tämän vuoden ja edellisten vuosien tuotosindikaattorinsa. Näin ollen tässä kertomuksessa julkaistut arvot voivat poiketa edellisinä vuosina raportoiduista arvoista.

    (8)

    Syynä tähän oli muun muassa elintarvikejakelun lisääntyminen Portugalissa, jossa hedelmien ja vihannesten osuus on suuri.

    (9)

    Lehden vuoden 2018 numero oli omistettu terveelliselle ruokavaliolle, ja siinä oli ravitsemusasiantuntijoiden suosittelemia ohjeita terveellisen ruoan valmistamiseen elintarvikepaketin aineksista. Lehdessä on myös 38:n lisätukea antavan järjestön yhteystiedot.

    (10)

    Myös muista yksittäisistä ongelmista raportoitiin: elintarvikkeita on jäänyt toimittamatta (EL), tavaroita on tuhoutunut tai vahingoittunut (EL), hallintoviranomainen on tehnyt yhden indikaattorin osalta väärän laskelman, joka on korjattava (CY), kohderyhmälle ei ole tarjottu riittävästi elintarvikkeita (HR), hanke on aiheuttanut hallinnollista rasitusta ja taloudelliset resurssit ovat olleet rajalliset (EE), kumppaniorganisaatioiden kiinnostus on ollut vähäistä (SK), toimenpiteiden ei ole katsottu olevan kyseisenä ajankohtana tarkoituksenmukaisia, mikä on johtanut viivästyksiin täytäntöönpanossa (RO), ja kohderyhmää kohtaan on esiintynyt yhteiskunnassa ongelmallisia asenteita (SE).

    (11)

    Espanjan Punainen Risti (2018): ”FEAD impact assessment in Spain”.

    (12)

      https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:b828d165-1c22-11ea-8c1f-01aa75ed71a1.0003.02/DOC_1&format=PDF

    (13)

      https://ec.europa.eu/regional_policy/fi/newsroom/news/2020/01/14-01-2020-financing-the-green-transition-the-european-green-deal-investment-plan-and-just-transition-mechanism

    (14)

      https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=fi&catId=1226&furtherNews=yes&newsId=9524

    Top

    Bryssel 8.6.2020

    COM(2020) 226 final

    LIITE

    asiakirjaan

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Tiivistelmä vuotuisista täytäntöönpanokertomuksista, jotka koskevat vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta vuonna 2018 osarahoitettuja toimenpideohjelmia


    I.Yhteiset panosindikaattorit (toimenpideohjelmat I ja II) vuosina 2014–2020 1  

    Jäsenvaltio

    Indikaattori nro 1:

    Indikaattori nro 2:

    Indikaattori nro 2a:

    Indikaattori nro 2b:

    Indikaattori nro 3:

    Toimenpiteiden tukiedellytykset määrittävissä asiakirjoissa hyväksyttyjen tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä (euroa)

    Toimenpiteiden täytäntöönpanosta tuensaajille aiheutuneiden ja maksettujen tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä (euroa)

    Elintarvikeapuun liittyvien toimenpiteiden täytäntöönpanosta tuensaajille aiheutuneiden ja maksettujen tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä tapauksen mukaan (euroa)

    Perushyödykkeiden hankintaan liittyvien toimenpiteiden täytäntöönpanosta tuensaajille aiheutuneiden ja maksettujen tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä tapauksen mukaan (euroa)

    Komissiolle ilmoitettujen tukikelpoisten julkisten menojen kokonaismäärä (euroa)

    Ajanjakso

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    AT

    3 088 902,00

    11 996 936,00

    3 266 157

    11 778 408

    3 246 160,93

    11 034 678,76

    2 730 806,89

    8 363 437,36

    BE

    13 681 679,96

    64 831 366,42

    11 463 452

    53 028 238

    11 035 269,85

    51 116 166,30

    8 378 048,63

    44 661 222,10

    BG

    14 275 286,59

    114 162 079,85

    28 509 630

    76 252 082

    27 103 214,40

    72 946 734,65

    18 289 389,46

    54 444 227,85

    CY

    675 698,00

    3 248 570,00

    975 519

    1 334 999

    295 283,35

    584 414,75

    680 235,47

    680 235,47

    672 850,82

    890 460,32

    CZ

    6 454 755,85

    21 471 853,29

    5 770 270

    11 161 374

    3 808 699,75

    6 654 561,07

    1 961 599,88

    3 779 073,82

    3 731 145,48

    7 241 764,47

    EE

    1 197 024,00

    5 529 154,00

    1 197 024

    5 523 600

    1 197 024,00

    5 523 600,00

    866 310,00

    4 517 140,43

    EL

    25 988 166,11

    95 654 039,01

    34 815 109

    59 562 654

    29 413 865,24

    50 846 141,66

    5 401 243,85

    8 716 512,53

    36 867 818,79

    58 562 974,06

    ES

    100 752 032,48

    425 654 015,79

    89 316 571

    390 392 524

    85 487 074,62

    371 802 405,25

    46 177 639,16

    298 320 479,68

    FI

    3 861 000,00

    18 564 000,00

    3 764 999

    11 058 888

    3 636 853,58

    10 556 259,53

    3 772 275,93

    11 058 887,68

    FR

    84 980 186,61

    407 761 302,26

    81 240 469

    338 890 709

    80 963 893,93

    338 264 426,85

    47 650 006,06

    130 553 688,44

    HR

    13 771 944,04

    28 619 760,31

    8 184 204

    15 786 959

    6 835 776,01

    12 574 768,94

    1 044 392,86

    2 325 173,14

    9 069 121,06

    12 505 793,88

    HU

    115 461 946,72

    23 929 502

    27 582 097

    21 778 803,74

    25 425 004,48

    1 950 088,68

    1 950 088,68

    22 633 550,46

    25 558 573,48

    IE

    5 117 151,43

    8 564 513,35

    5 089 231

    8 427 163

    3 935 000,00

    7 187 842,90

    1 154 230,66

    1 239 320,17

    2 984 111,56

    6 065 592,36

    IT

    45 990 000,00

    254 300 000,00

    48 293 854

    203 068 693

    48 293 853,95

    203 068 692,89

    24 496 847,37

    123 053 436,64

    LT

    6 000 000,00

    66 857 522,24

    8 313 753

    39 565 368

    7 558 387,03

    38 810 002,16

    755 365,91

    755 365,91

    8 602 357,35

    33 414 564,73

    LU

    513 800,00

    2 766 745,00

    494 229

    2 217 368

    381 947,24

    1 439 499,52

    112 281,40

    478 806,93

    762 818,42

    LV

    7 027 253,00

    33 785 129,00

    5 598 708

    19 085 482

    4 485 968,00

    15 145 327,47

    815 094,00

    2 649 741,52

    5 407 220,00

    17 590 052,45

    MT

    4 640 777,00

    636 538

    2 236 351

    558 162,48

    2 092 800,52

    586 858,78

    1 716 230,22

    PL

    91 050 037,71

    342 000 684,07

    93 006 446

    271 340 072

    93 006 445,91

    271 340 072,12

    59 094 413,95

    220 664 547,28

    PT

    11 951 177,09

    113 412 866,59

    17 925 083

    40 123 040

    16 764 377,66

    38 401 202,35

    13 778 680,94

    34 685 174,76

    RO

    285 554 835,89

    465 653 226,30

    1 463 069

    171 989 502

    170 526 432,36

    1 463 069,33

    1 463 069,33

    76 622 690,32

    SI

    3 731 600,00

    18 212 028,64

    3 622 935

    11 940 038

    3 492 828,47

    11 495 157,31

    3 063 137,10

    9 718 850,42

    SK

    14 866 066,68

    40 745 143,85

    10 546 558

    21 547 183

    9 960 631,27

    19 792 140,32

    284 612,10

    908 339,10

    9 916 330,66

    20 811 575,91

    DE

    18 454 621,97

    53 714 548,12

    6 965 516

    33 785 914

    13 612 441,48

    16 246 970,30

    DK

    745 962,34

    1 704 226,89

    685 581

    1 595 179

    634 067,99

    1 448 592,36

    NL

    4 640 778,05

    888 871

    1 982 661

    399 515,00

    1 067 025,79

    SE

    2 517 071,00

    8 026 184,00

    1 918 931

    4 145 889

    1 865 890,00

    2 705 755,02

    Yhteensä

    762 246 252,75

    2 731 979 396,75

    497 882 207,30

    1 835 402 431,30

    459 993 360,48

    1 725 593 653,40

    18 868 375,07

    35 980 405,36

    345 280 834,92

    1 223 252 526,73

    II.Yhteiset tuotosindikaattorit jaetulle elintarvikeavulle (toimenpideohjelma I) vuosina 2014–2020 2

    Jäsenvaltio

    Indikaattori nro 4:

    Indikaattori nro 5:

    Indikaattori nro 6:

    Indikaattori nro 7:

    Indikaattori nro 8:

    Indikaattori nro 9:

    Hedelmien ja vihannesten määrä (tonnia)

    Lihan, kananmunien, kalan ja äyriäisten määrä (tonnia)

    Jauhojen, leivän, perunoiden, riisin ja muiden tärkkelystuotteiden määrä (tonnia)

    Sokerin määrä (tonnia)

    Maitotuotteiden määrä (tonnia)

    Rasvojen ja öljyjen määrä (tonnia)

    Ajanjakso

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    AT

    BE

    1 296,46

    6 534,02

    69,51

    1 547,50

    1 904,58

    9 651,68

    79,06

    567,37

    3 606,83

    14 647,04

    351,44

    1 469,09

    BG

    6 714,95

    12 633,72

    2 750,25

    5 482,23

    8 953,91

    25 280,44

    1 179,23

    4 046,54

    778,98

    1 460,96

    1 232,63

    1 493,97

    CY

    16,06

    32,07

    8,45

    16,88

    26,76

    53,45

    8,45

    16,88

    CZ

    159,07

    347,88

    132,59

    347,22

    262,88

    638,96

    82,95

    212,78

    196,30

    376,60

    79,40

    201,39

    EE

    55,00

    148,00

    139,00

    717,00

    150,00

    860,00

    90,00

    375,00

    278,00

    EL

    1 797,47

    7 914,42

    1 439,32

    4 456,59

    2 797,94

    5 065,85

    670,05

    1 906,42

    862,66

    2 380,08

    617,88

    1 591,78

    ES

    18 552,48

    68 659,94

    4 694,87

    18 352,63

    11 713,78

    68 184,82

    37 390,99

    148 355,78

    4 442,27

    17 724,64

    FI

    207,02

    663,47

    1 295,03

    4 323,68

    132,81

    444,66

    FR

    7 350,80

    36 299,31

    4 714,31

    20 081,77

    10 094,12

    50 262,29

    1 989,11

    12 281,08

    39 871,07

    204 279,98

    2 536,32

    15 283,31

    HR

    366,10

    2 056,49

    141,45

    575,79

    689,87

    2 866,95

    107,51

    568,70

    188,06

    1 134,47

    93,22

    498,88

    HU

    639,06

    755,02

    273,97

    304,93

    1 942,53

    2 483,69

    619,43

    718,29

    322,37

    509,38

    562,62

    661,48

    IE

    330,00

    625,19

    52,00

    75,80

    413,00

    715,77

    199,00

    351,50

    6,51

    IT

    1 360,19

    18 998,42

    631,18

    2 751,10

    20 842,94

    92 963,09

    539,76

    4 351,49

    8 501,64

    65 178,70

    2 499,21

    11 207,45

    LT

    272,76

    850,09

    363,89

    1 291,78

    2 559,62

    14 859,69

    709,62

    3 379,72

    434,85

    1 310,56

    680,80

    3 091,17

    LU

    415,00

    1 041,00

    137,00

    840,00

    279,00

    789,00

    58,00

    221,00

    560,00

    1 695,00

    63,00

    283,00

    LV

    21,42

    48,34

    289,93

    867,62

    1 241,65

    4 750,53

    164,36

    545,60

    133,14

    532,36

    161,61

    655,06

    MT

    56,96

    212,90

    15,22

    57,06

    60,32

    225,72

    39,35

    147,05

    PL

    15 725,56

    49 129,98

    10 109,13

    39 863,81

    12 853,25

    61 804,78

    5 654,37

    26 280,41

    12 011,52

    52 650,55

    5 142,53

    20 071,82

    PT

    5 326,68

    8 039,80

    2 011,94

    3 927,80

    1 431,64

    5 226,53

    981,00

    3 495,62

    9 255,46

    151,66

    1 540,86

    RO

    22 210,00

    80 692,00

    22 247,00

    30 164,00

    SI

    1 156,48

    6 146,81

    1 747,52

    6 866,89

    498,40

    1 378,06

    SK

    546,27

    1 384,08

    537,17

    1 361,02

    2 549,27

    6 459,09

    364,18

    922,72

    145,67

    369,09

    364,18

    922,72

    Yhteensä

    61 002,29

    215 710,67

    28 718,20

    125 792,00

    83 218,57

    444 304,82

    12 506,63

    79 956,62

    110 427,83

    511 618,00

    19 477,17

    108 516,68



    Jäsenvaltio

    Indikaattori nro 10:

    Indikaattori nro 11:

    Indikaattori nro 11a:

    Indikaattori nro 11b:

    Indikaattori nro 12:

    Indikaattori nro 13:

    Einesten ja muiden elintarvikkeiden (jotka eivät sisälly edellä mainittuihin luokkiin) määrä

    (tonnia)

    Jaetun elintarvikeavun kokonaismäärä (tonnia)

    Niiden elintarvikkeiden osuus, joiden osalta toimenpideohjelmasta maksettiin vain kuljetus, jakelu ja varastointi (%)

    Rahastosta yhteisrahoitettujen elintarvikkeiden osuus kumppaniorganisaatioiden jakamien elintarvikkeiden kokonaismäärästä (%) 3

    Niiden jaettujen aterioiden kokonaismäärä, jotka rahoitettiin osittain tai kokonaan toimenpideohjelmasta (lukumäärä) 4

    Niiden jaettujen elintarvikepakettien kokonaismäärä, jotka rahoitettiin osittain tai kokonaan toimenpideohjelmasta (lukumäärä) 5

    Ajanjakso

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    2018

    2018

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    AT

    BE

    952,77

    4 431,22

    8 260,65

    38 847,92

    50,00

    776 690

    5 573 258

    1 953 248

    8 518 569

    BG

    226,86

    561,67

    21 836,81

    50 959,53

    100,00

    11 499 324

    21 539 166

    600 003

    865 003

    CY

    59,72

    119,28

    100,00

    281 701

    562 642

    CZ

    186,07

    529,71

    1 099,26

    2 654,54

    55,00

    735 897

    1 025 040

    420 628

    820 715

    EE

    89,00

    317,00

    523,00

    2 695,00

    40,00

    36 041

    174 819

    EL

    1 455,01

    3 827,65

    9 640,33

    27 142,79

    78,00

    2 573 773

    5 745 500

    623 385

    183 533 585

    ES

    15 040,69

    85 499,75

    91 835,08

    406 777,56

    100,00

    30 684 658

    137 967 010

    3 754 578

    19 530 673

    FI

    268,36

    830,30

    1 903,22

    6 262,11

    45,00

    47 396

    170 590

    327 856

    986 355

    FR

    6 515,99

    28 102,55

    73 071,72

    366 590,29

    34,00

    54 249 743

    337 615 114

    HR

    117,90

    1 331,54

    1 704,11

    9 032,82

    81,45

    4 098 158

    5 394 705

    129 851

    429 672

    HU

    2 465,45

    2 631,29

    6 825,43

    8 064,08

    100,00

    1 024 560

    1 953 044

    562 613

    661 468

    IE

    327,00

    524,25

    1 321,00

    2 299,02

    63,00

    1 446 783

    3 287 766

    279 867

    637 339

    IT

    6 433,38

    24 770,08

    40 808,30

    220 220,33

    68,92

    18 801 412

    70 899 668

    11 595 378

    164 205 101

    LT

    914,21

    2 753,69

    5 935,75

    27 536,70

    52,32

    1 078 851

    5 558 175

    LU

    284,00

    1 920,00

    1 796,00

    6 789,00

    52,00

    21,00

    30 095

    76 253

    LV

    2 012,11

    7 399,51

    81,82

    330 060

    844 335

    322 427

    1 310 773

    MT

    10,23

    38,23

    182,08

    680,96

    32,00

    11 149

    37 122

    PL

    1 592,00

    2 481,16

    63 088,36

    252 282,51

    67,65

    1 769 096

    5 881 043

    6 720 013

    26 624 544

    PT

    484,96

    493,43

    12 902,50

    29 464,88

    73,65

    278,491

    1 155 639

    RO

    11 085,00

    166 398,00

    15 096 901

    SI

    570,22

    1 412,00

    3 972,62

    15 803,76

    70,55

    820 703

    3 533 024

    SK

    171,20

    379,63

    4 677,94

    11 798,35

    100,00

    41 997

    54 856

    364 181

    922 728

    Yhteensä

    38 105,30

    173 920,15

    353 455,99

    1 659 818,94

    72,12 6

    74 111 505

    260 898 623

    84 159 101

    772 293 572

    III.Yhteiset tulosindikaattorit jaetulle elintarvikeavulle (toimenpideohjelma I) vuosina 2014–2020 7

    Jäsenvaltio

    Indikaattori nro 14:

    Indikaattori nro 14a:

    Indikaattori nro 14b:

    Indikaattori nro 14c:

    Indikaattori nro 14d:

    Indikaattori nro 14e:

    Indikaattori nro 14f:

    Elintarvikeapua saavien henkilöiden kokonaismäärä

    Enintään 15-vuotiaiden lukumäärä

    Vähintään 65-vuotiaiden lukumäärä

    Naisten lukumäärä

    Maahanmuuttajien, ulkomaalaistaustaisten, vähemmistöjen (myös marginalisoituneiden yhteisöjen kuten romanien) lukumäärä

    Vammaisten lukumäärä

    Asunnottomien lukumäärä

    Ajanjakso

    2018

    2018

    2018

    2018

    2018

    2018

    2018

    AT

    BE

    393 824

    132 867

    36 368

    168 206

    118 448

    12 658

    19 929

    BG

    539 983

    138 078

    128 497

    300 670

    48 403

    133 469

    191

    CY

    1 766

    1 619

    883

    689

    CZ

    100 608

    44 664

    10 026

    40 668

    38 299

    9 612

    16 117

    EE

    22 920

    6 355

    2 223

    11 991

    4 492

    3 438

    1 000

    EL

    452 840

    102 979

    27 107

    225 953

    ES

    1 287 964

    397 913

    89 623

    677 181

    327 086

    24 550

    21 411

    FI

    281 330

    33 465

    81 726

    120 375

    29 967

    6 213

    2 222

    FR

    4 340 340

    1 505 296

    194 985

    2 291 810

    673 077

    HR

    42 421

    30 591

    12 262

    21 095

    1 774

    415

    4

    HU

    184 290

    114 616

    11 924

    37 737

    61 649

    56 449

    14 466

    IE

    151 863

    58 141

    12 539

    43 399

    22 303

    6 697

    24 497

    IT

    2 678 264

    501 596

    225 324

    1 037 555

    616 693

    39 838

    112 533

    LT

    197 196

    51 373

    14 866

    100 858

    2 082

    21 997

    334

    LU

    13 016

    3 854

    255

    6 768

    9 800

    401

    61

    LV

    69 643

    13 457

    13 954

    36 532

    949

    11 429

    924

    MT

    10 430

    6 527

    2 426

    7 453

    811

    70

    PL

    1 384 844

    386 095

    135 162

    706 671

    6 534

    246 152

    23 327

    PT

    79 037

    21 067

    4 752

    41 959

    7 821

    942

    16

    RO

    SI

    158 012

    30 633

    23 101

    83 156

    13 818

    5 988

    2 576

    SK

    191 810

    58 735

    4 247

    95 486

    8 086

    3 523

    Yhteensä

    12 582 401

    3 639 921

    1 031 367

    6 056 406

    1 311 618

    588 404

    916 208



    IV.Yhteiset tuotosindikaattorit jaetuille perushyödykkeille (toimenpideohjelma I) vuosina 2014–2020

    Jäsenvaltio

    Indikaattori nro 15:

    Indikaattori nro 15a:

    Indikaattori nro 15b:

    Indikaattori nro 15c:

    Jaettujen tavaroiden rahallinen kokonaisarvo

    Lapsille tarkoitettujen tavaroiden rahallinen kokonaisarvo

    Kodittomille tarkoitettujen tavaroiden rahallinen kokonaisarvo

    Muille kohderyhmille tarkoitettujen tavaroiden rahallinen kokonaisarvo

    Ajanjakso

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    2018

    Kertymä

    AT

    2 625 567

    9 973 338

    2 625 567

    9 973 338

    BE

    BG

    CY

    679 910

    679 910

    679 910

    679 910

    CZ

    757 821

    2 980 409

    270 721

    1 223 619

    81 882

    420 117

    405 218

    1 336 674

    EE

    EL

    2 923 408

    9 250 050

    531 966

    1 285 289

    19 365

    69 051

    2 393 896

    7 917 531

    ES

    FI

    FR

    HR

    720 712

    1 589 043

    246 131

    548 354

    2 495

    39 259

    472 086

    1 001 430

    HU

    1 884 295

    1 884 295

    1 884 295

    1 884 295

    IE

    1 160 693

    1 255 280

    1 155 431

    1 240 520

    6 462

    15 959

    IT

    LT

    1 344 033

    1 344 033

    LU

    112 281

    478 807

    112 281

    478 807

    LV

    712 513

    2 325 552

    712 513

    2 325 552

    MT

    PL

    PT

    RO

    SI

    SK

    282 600

    892 950

    259 752

    828 336

    7 878

    18 306

    14 970

    46 308

    Yhteensä

    13 203 834

    32 653 668

    8 366 286

    19 989 214

    111 620

    546 733

    3 404 913

    10 796 710

    (16)

    Lapsille jaetut tavaraluokat 8

    AT

    BE

    BG

    CY

    CZ

    EE

    EL

    ES

    FI

    FR

    HR

    HU

    IE

    IT

    LT

    LU

    LV

    MT

    PL

    PT

    RO

    SI

    SK

    16a

    Vauvanvaatteet ja -varusteet

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K

    K

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    16b

    Koululaukut

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    K

    E

    E

    E

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    16c

    Lehtiöt, vihot, kynät, maalausvälineet ja muut koulutarvikkeet (muut kuin vaatteet)

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    K

    E

    E

    E

    K

    E

    K

    E

    E

    E

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    16d

    Liikuntavarusteet (esim. urheilukengät, trikoot, uimapuvut)

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    16e

    Vaatteet (esim. talvitakit, kengät, koulupuvut)

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    16f

    Muut

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K 9

    E

    E

    E

    E

    K 10

    E

    E

    E

    E

    K 11

    E

    E

    E

    E

    E

    K 12

    (17)

    Asunnottomille jaetut tavaraluokat 13

    AT

    BE

    BG

    CY

    CZ

    EE

    EL

    ES

    FI

    FR

    HR

    HU

    IE

    IT

    LT

    LU

    LV

    MT

    PL

    PT

    RO

    SI

    SK

    17a

    Makuupussit/huovat

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    17b

    Keittiövarusteet (esim. kattilat, pannut, ruokailuvälineet)

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    17c

    Vaatteet (esim. talvitakit, kengät)

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    17d

    Liinavaatteet (pyyhkeet, vuodevaatteet)

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    17e

    Hygieniatarvikkeet (esim. ensiapusetti, saippua, hammasharja, kertakäyttöinen partahöylä)

    E

    E

    E

    E

    K

    E

    K

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K

    17f

    Muut

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K 14

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    (18)

    Luettelo muille kohderyhmille jaetuista tärkeimmistä tavaraluokista 15

    AT

    BE

    BG

    CY

    CZ

    EE

    ES

    EL

    FI

    FR

    HR

    HU

    IE

    IT

    LT

    LU

    LV

    MT

    PL

    PT

    RO

    SI

    SK

    18a

    Luokat täsmennettävä

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K 16

    E

    E

    E

    E

    K 17

    E

    E

    K 18

    E

    E

    E

    E

    E

    E

    K 19

    V.Yhteiset tuotosindikaattorit jaetuille perushyödykkeille 20  (toimenpideohjelma I) vuosina 2014–2020

    Jäsenvaltio

    Indikaattori nro 19

    Indikaattori nro 19a

    Indikaattori nro 19b

    Indikaattori nro 19c

    Indikaattori nro 19d

    Indikaattori nro 19e

    Indikaattori nro 19f

    Perushyödykeapua saavien henkilöiden kokonaismäärä

    Enintään 15-vuotiaiden lukumäärä

    Vähintään 65-vuotiaiden lukumäärä

    Naisten lukumäärä

    Maahanmuuttajien, ulkomaalaistaustaisten, vähemmistöjen (myös marginalisoituneiden yhteisöjen kuten romanien) lukumäärä

    Vammaisten lukumäärä

    Asunnottomien lukumäärä

    Ajanjakso

    2018

    2018

    2018

    2018

    2018

    2018

    2018

    AT

    44 555

    41 295

    22 723

    22 278

    BE

    BG

    CY

    700

    700

    408

    310

    CZ

    71 810

    26 221

    15 053

    37 463

    22 855

    8 399

    11 032

    EE

    EL

    452 840

    62 921

    14 954

    127 890

    673

    ES

    FI

    FR

    HR

    23 941

    8 630

    11 197

    9 987

    3 298

    1 875

    251

    HU

    25 970

    24 879

    1 091

    12 985

    1 299

    IE

    40 743

    40 112

    20 500

    1 743

    IT

    LT

    197 196

    51 373

    14 866

    100 858

    2 082

    21 997

    334

    LU

    13 016

    3 854

    255

    6 768

    9 800

    401

    61

    LV

    17 439

    12 159

    8 371

    694

    777

    MT

    PL

    PT

    RO

    SI

    SK

    110 223

    50 738

    31

    57 805

    2 464

    1 313

    Yhteensä

    998 433

    322 882

    56 356

    393 864

    76 045

    37 212

    13 664



    VI.Yhteiset tuotosindikaattorit sosiaalisen osallisuuden edistämiseen tarkoitetulle tuelle 21  (toimenpideohjelma II) vuosina 2014–2020

    Jäsenvaltio

    Indikaattori nro 20

    Indikaattori nro 20a

    Indikaattori nro 20b

    Indikaattori nro 20c

    Indikaattori nro 20d

    Indikaattori nro 20e

    Indikaattori nro 20f

    Sosiaalisen osallisuuden edistämiseen tarkoitettua tukea saavien henkilöiden kokonaismäärä

    Enintään 15-vuotiaiden lukumäärä

    Vähintään 65-vuotiaiden lukumäärä

    Naisten lukumäärä

    Maahanmuuttajien, ulkomaalaistaustaisten, vähemmistöjen (myös marginalisoituneiden yhteisöjen kuten romanien) lukumäärä

    Vammaisten lukumäärä

    Asunnottomien lukumäärä

    Ajanjakso

    2018

    2018

    2018

    2018

    2018

    2018

    2018

    DE

    37 062

    4 084

    480

    18 232

    31 575

    858

    6 508

    DK

    454

    31

    82

    382

    72

    454

    NL

    776

    776

    619

    209

    102

    SE

    414

    6

    1

    328

    413

    410

    Yhteensä

    38 706

    4 090

    1 288

    19 261

    32 579

    1 032

    7 372

    (1)

     Jäsenvaltiot voivat muuttaa arvoja, jotka indikaattorille on ilmoitettu edellisvuosina. Sarake ”Kertymä”, jossa on laskettu yhteen kustakin indikaattorista ilmoitetut arvot vuodesta 2014 alkaen, kattaa mahdolliset muutokset, joita jäsenvaltiot ovat tehneet vuosien 2014–2017 osalta ilmoitettuihin arvoihin vuoden 2018 täytäntöönpanokertomuksissaan.

    (2)

     Indikaattorit 4–11 sisältävät asianomaisia tuotteita missä tahansa muodossa: esimerkiksi tuoreina elintarvikkeina, säilykkeinä ja pakasteina.

    (3)

     Tämän indikaattorin arvot määritetään kumppaniorganisaatioiden tietoihin perustuvan arvion perusteella.

    (4)

     ’Ateria’ voidaan määritellä kumppaniorganisaation/toimenpiteen/hallintoviranomaisen tasolla. Tämän indikaattorin arvot määritetään kumppaniorganisaatioiden antaman arvion perusteella.

    (5)

     ’Elintarvikepaketti’ voidaan määritellä kumppaniorganisaation/toimenpiteen/hallintoviranomaisen tasolla. Pakettien ei tarvitse olla standardoituja koon tai sisällön suhteen. Tämän indikaattorin arvot määritetään kumppaniorganisaatioiden antaman arvion perusteella.

    (6)

     Kokonaismäärä on laskettu painotettuna aritmeettisena keskiarvona.

    (7)

    Näiden indikaattoreiden arvot määritetään kumppaniorganisaatioiden tekemän tietoon perustuvan arvion perusteella. Arvojen ei odoteta eikä edellytetä perustuvan loppukäyttäjien toimittamiin tietoihin. Indikaattorilla 14 (mukaan lukien 14a–14f) esitetään arvio tuettujen henkilöiden määrästä varainhoitovuotta kohti, ja sen vuoksi kumulatiivisiin arvoihin henkilöiden kokonaismäärästä on suhtauduttava varauksella, koska sama henkilö on voitu laskea mukaan joka vuosi. Lisäksi indikaattoreita 14 ja 19 (mukaan lukien a–f) on tarkasteltava yhdessä, koska joissakin maissa samat ihmiset saavat sekä elintarvike- että perushyödykeapua ja heidät lasketaan siksi mukaan kaksi kertaa.

    (8)

     Luettelo sisältää kaikki merkitykselliset luokat, jotka kattavat vähintään 75 % jaetuista tavaroista.

    (9)

     Kreikka jakaa muita tuotteita (lasten vaippoja ja kosteuspyyhkeitä), jotka on raportoitu indikaattorin 16f1 kohdalla, ja lapsille vaatteita, jotka on raportoitu indikaattorin 16f4 kohdalla.

    (10)

     Unkari jakaa ”kehitystyökaluja, desinfiointiaineita ja pesuaineita, jotka eivät kuulu luokkaan 16c”, jotka on raportoitu indikaattorien 16f16 ja 16f17 kohdalla.

    (11)

     Latvia jakaa ”yleispyykinpesuaineita, pyykinpesuaineita (värillisille liinavaatteille), astianpesuaineita, vaippoja, rasvoja vauvoille ja enintään 2-vuotiaille pikkulapsille, kosteuspyyhkeitä vauvoille ja pikkulapsille, vaippoja (sideharsoa) ja saippuaa vauvoille ja pikkulapsille”, jotka on raportoitu indikaattorien 16f0 ja 16f16–16f26 kohdalla.

    (12)

     Slovakia jakaa ”hygieniatuotteita (hammasharjoja ja -tahnaa, saippuaa ja shampoota)”, jotka on raportoitu indikaattorin 16f0 kohdalla.

    (13)

     Luettelo sisältää kaikki merkitykselliset luokat, jotka kattavat vähintään 75 % jaetuista tavaroista.

    (14)

     Kreikka jakaa ”muita tuotteita (kantolaukku)”, jotka on raportoitu indikaattorin 17f1 kohdalla.

    (15)

     Luettelo sisältää kaikki merkitykselliset luokat, jotka kattavat vähintään 75 % jaetuista tavaroista.

    (16)

     Kreikka jakaa ”Hammastahnaa ja -harjoja, saippuaa, shampoota, pyykinpesuainetta, yleispuhdistusainetta, astianpesuainetta, vaippoja vanhuksille ja muuta”, jotka on raportoitu indikaattorin 18f1–18f9 kohdalla.

    (17)

     Irlanti jakaa hygieniatarvikkeita (esim. ensiapusetti, saippua, hammasharja ja kertakäyttöinen partahöylä).

    (18)

     Luxemburg jakaa välttämättömyystarvikkeita – muille kohderyhmille jaettuja tavaraluokkia (indikaattori 18a-1).

    (19)

     Slovakia jakaa ”hygieniatuotteita (hammasharjoja ja -tahnaa, saippuaa ja shampoota)”, jotka on raportoitu indikaattorin 18f0 kohdalla.

    (20)

     Näiden indikaattoreiden arvot määritetään kumppaniorganisaatioiden tekemän tietoon perustuvan arvion perusteella. Arvojen ei odoteta eikä edellytetä perustuvan loppukäyttäjien toimittamiin tietoihin. Indikaattorilla 19 (mukaan lukien 19a–19f) esitetään arvio tuettujen henkilöiden määrästä varainhoitovuotta kohti. Näin ollen yhdistettyihin arvoihin henkilöiden kokonaismäärästä on suhtauduttava varauksella, koska samat henkilöt on voitu tavoittaa useaan kertaan. Lisäksi indikaattoreita 14 ja 19 (mukaan lukien a–f) on tarkasteltava yhdessä, koska joissakin maissa samat ihmiset saavat samanaikaisesti sekä elintarvike- että perushyödykeapua ja heidät lasketaan siksi mukaan kaksi kertaa.

    (21)

     Indikaattorilla 20 (mukaan lukien 20a–20f) esitetään arvio tuettujen henkilöiden määrästä varainhoitovuotta kohti. Näin ollen kumulatiivisiin arvoihin henkilöiden kokonaismäärästä on suhtauduttava varauksella, koska samat henkilöt on voitu tavoittaa useaan kertaan.

    Top