Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(21)

    Kertomus Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä instituutin vastaukset

    EUVL C 442, 10.12.2014, p. 184–192 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 442/184


    KERTOMUS

    Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä instituutin vastaukset

    (2014/C 442/21)

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (jäljempänä ”instituutti”) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 294/2008 (1). Budapestissä sijaitsevan instituutin tavoitteena on edistää Euroopan kestävää talouskasvua ja kilpailukykyä tehostamalla jäsenvaltioiden ja Euroopan unionin innovaatiokapasiteettia. Instituutti myöntää avustuksia kolmelle ”osaamis- ja innovaatioyhteisölle”, jotka toimivat linkkinä korkeakoulutuksen, tutkimuksen ja elinkeinoelämän välillä edistäen näin innovointia ja yrittäjyyttä (2). Osaamis- ja innovaatioyhteisöt koordinoivat satojen yhteistyökumppaneiden toimia. Instituutin myöntämin avustuksin korvataan yhteistyökumppaneille aiheutuneita kuluja sekä osaamis- ja innovaatioyhteisöjen koordinointitoimista aiheutuneita kuluja.

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    2.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja instituutin valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    instituutin tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta; ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    4.

    Toimiva johto vastaa instituutin tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

    a)

    Instituutin tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (6) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa instituutin tilinpäätöksen sen jälkeen, kun instituutin tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan instituutin taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    5.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko instituutin tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    6.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että instituutin taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein instituutin varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Perustelut varauman sisältävälle lausunnolle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    Ei kohtuullista varmuutta avustusmaksujen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    9.

    Vuonna 2013 instituutti suoritti avustuksiin liittyviä loppumaksuja ja selvitti ennakkomaksuja (tapahtumia), joiden suuruus oli 84,1 miljoonaa euroa (vuoden 2012 toimien osalta). Avustusmenot vastaavat noin 97:ää prosenttia vuoden 2013 kokonaismenoista. Komissio käy läpi kaikki avustusmaksut, ennen kuin instituutti hyväksyy ne. Instituutti pyrki edelleen panemaan tehokkaasti täytäntöön vaikuttavat ennakkotarkastukset saadakseen kohtuullisen varmuuden avustusmaksujen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Noin 87 prosenttia osaamis- ja innovaatioyhteisöjen ilmoittamista avustusmenoista kuuluu osaamis- ja innovaatioyhteisöjen ja niiden yhteistyökumppaneiden palkkaamien riippumattomien ulkoisten tarkastajien antamien tarkastuslausuntojen piiriin. Instituutti itse suoritti ennakkotarkastuksia, jotka koostuivat kattavista asiakirjatarkastuksista. Jos erityisiä riskejä havaittiin, instituutti tarkasti tositteet, jotka osaamis- ja innovaatioyhteisöt ja niiden yhteistyökumppanit olivat sille toimittaneet. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että tarkastuslausuntojen laatu on paranemassa, mikä osin johtuu paremmista ohjeista. Se totesi kuitenkin, että riippumattomien tarkastusyritysten työtä on yleisesti ottaen aihetta kehittää edelleen.

    10.

    Saadakseen lisävarmuuden avustusmaksujen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta instituutti teki riippumattoman tarkastusyrityksen kanssa sopimuksen täydentävistä jälkitarkastuksista. Jälkitarkastus kohdistettiin osaamis- ja innovaatioyhteisöjen 300 yhteistyökumppanista 29 kumppanin kuluilmoituksiin, mikä vastaa 29:ää prosenttia kaikista varainhoitovuoden 2013 avustusmaksuista. Jälkitarkastuksen tulokset vahvistivat, että ennakkotarkastukset ovat aiempaa parempia, mutta eivät vielä täysin vaikuttavia. Jälkitarkastuksilla havaittujen virheiden vuoksi instituutti päätti vuonna 2014 periä takaisin kaikkiaan 5 75  593 euron määrän, joka vastaa kolmea prosenttia tarkastetuista vuoden 2012 avustuksista.

    Olennaisia hankintavirheitä

    11.

    Neuvottelumenettelyn perusteella tehdyn kahden puitesopimuksen mukaisesti vuonna 2013 suoritettiin maksuja 6 65  000 euroa (vuonna 2010 tehty puitesopimus) ja 1 05  000 euroa (vuonna 2012 tehty puitesopimus). Tarkastuksessa ilmeni, että neuvottelumenettelyn käyttö ei ollut perusteltua, joten siihen liittyvät maksut ovat sääntöjenvastaisia.

    12.

    Kohdissa 9–11 kuvattujen seikkojen yhdistetty virhetaso on 2–3 prosenttia vuoden 2013 kokonaismenoista.

    Varauman sisältävä lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    13.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että varauman sisältävän lausunnon perusteluissa (ks. kohdat 9–12) kuvattujen seikkojen mahdollisia vaikutuksia lukuun ottamatta 31. päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    14.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta kyseenalaiseksi tilintarkastustuomioistuimen lausuntoa tilien luotettavuudesta eivätkä varauman sisältävää lausuntoa tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    HUOMAUTUKSET TOIMIEN LAILLISUUDESTA JA ASIANMUKAISUUDESTA (SÄÄNTÖJENMUKAISUUDESTA)

    15.

    Kolmen osaamis- ja innovaatioyhteisön kanssa tehdyissä puitekumppanuussopimuksissa määrätään, että instituutin rahoitusosuus voi ensimmäisten neljän vuoden aikana kattaa enintään 25 prosenttia osaamis- ja innovaatioyhteisöjen kokonaismenoista (1. tammikuuta 2010 alkaen joulukuuhun 2013 saakka). Osaamis- ja innovaatioyhteisöjen ilmoittamien lukujen mukaan kaikki kolme yhteisöä noudattivat tätä enimmäisosuutta. Luvut tarkastetaan kuitenkin vasta vuonna 2015, joten asianmukaista tarkastusevidenssiä ei ole saatavilla siitä, että instituutin myöntämä rahoitus ei ylittänyt 25 prosentin enimmäisosuutta.

    HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

    16.

    Sidottujen määrärahojen osuus oli vuonna 2013 kaikkiaan 97 prosenttia, mikä osoittaa, että kokonaissitoumukset tehtiin oikea-aikaisesti. Talousarvion toteuttamisaste oli kuitenkin alhainen (74 prosenttia EU:n rahoitusosuuksista osastossa 1 – henkilöstömenot). Tämä johtuu pääasiassa henkilöstön suuresta vaihtuvuudesta ja siitä, ettei palkkojen mukautuksia koskevia asetuksia ollut hyväksytty.

    17.

    Instituutti siirsi 1 93  420 euroa (24 prosenttia) sidottuja määrärahoja seuraavalle varainhoitovuodelle osastossa 2 (hallintomenot). Määrärahasiirrot seuraavalle varainhoitovuodelle johtuvat lähinnä laskuista, joita ei ollut vielä saatu, ja käynnissä olevista tietoteknisistä hankkeista. Instituutti ei käyttänyt 91  918 euron sidottuja määrärahoja (29 prosenttia), jotka oli siirretty tässä osastossa varainhoitovuodelta 2012 vuodelle 2013. Tähän on syynä pääasiassa se, että hallintoneuvoston kokouskulut oli arvioitu liian suuriksi.

    18.

    Instituutti oli budjetoinut 3 4 0 78  025 euroa osaamis- ja innovaatioyhteisöjen avustuksiin osastossa 3 (toimintamenot). Suhteellisen alhaiseen määrärahojen käyttöasteeseen (82 prosenttia) on syynä se, että osaamis- ja innovaatioyhteisöt eivät hyödyntäneet vuoden 2012 toimiin käytettävissä olleita varoja täysimääräisesti (vuoden 2012 avustukset).

    AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

    19.

    Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka instituutti on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Pietro RUSSON johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 16. syyskuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EUVL L 97, 9.4.2008, s. 1.

    (2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto instituutin vastuualueista ja toiminnasta.

    (3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

    (6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kun se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

    (7)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.


    LIITE I

    Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

    Vuosi

    Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

    Korjaavan toimenpiteen tilanne

    (Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

    2012

    Vuonna 2012 instituutti suoritti avustuksiin liittyviä loppumaksuja ja ennakkomaksujen selvittämisiä (tapahtumat) yhteensä 11,3 miljoonaa euroa vuoden 2010 toimien osalta ja 48,6 miljoonaa euroa vuoden 2011 toimien osalta.

    Komissio käy läpi kaikki avustuksia koskevat tapahtumat ennen kuin instituutti hyväksyy ne. Instituutti pyrki tehokkaasti panemaan täytäntöön vaikuttavat ennakkotarkastukset saadakseen kohtuullisen varmuuden avustusmaksujen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Noin 80 prosenttia osaamis- ja innovaatioyhteisöjen ilmoittamista avustusmenoista kuuluu osaamis- ja innovaatioyhteisöjen ja niiden yhteistyökumppaneiden palkkaamien riippumattomien ulkoisten tarkastajien antamien tarkastuslausuntojen piiriin. Instituutti itse suoritti ennakkotarkastuksia, jotka koostuivat kattavista asiakirjatarkastuksista. Instituutti tarkasti tositteita, joita osaamis- ja innovaatioyhteisöt ja niiden yhteistyökumppanit olivat sille toimittaneet, ainoastaan tapauksissa, joissa oli havaittu erityisiä riskejä.

    Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin, että tarkastuslausunnot ovat useissa tapauksissa laadultaan riittämättömiä (1). Saadakseen lisävarmuuden avustuksia koskevien tapahtumien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta instituutti otti vuoden 2012 lopussa käyttöön täydentävät jälkitarkastukset, joita sovellettiin vuoden 2011 toimiin liittyviin avustuksiin. Tarkastuksista vastasivat riippumattomat tarkastusyritykset, joiden kanssa instituutti oli tehnyt sopimuksen; tarkastuksia pidetään luotettavina. Jälkitarkastuksen tulokset vahvistivat, että ennakkotarkastukset eivät ole täysin vaikuttavia. Instituutti on kuitenkin perinyt takaisin havaitut sääntöjenvastaiset maksut, ja vuoden 2011 avustuksia koskeviin tapahtumiin liittyvä jäännösvirhetaso ei ole olennainen.

    Vuoden 2010 toimiin liittyviin avustuksiin (11,3 miljoonaa euroa) ei ole vielä kohdistettu jälkitarkastuksia. Kun lisäksi otetaan huomioon, että ennakkotarkastuksista voidaan saada vain rajallinen varmuus, näiden tapahtumien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta ei voida saada kohtuullista varmuutta. Tilintarkastustuomioistuin ei pystynyt saamaan tarpeellista määrää tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastamiensa vuoden 2010 toimiin liittyvien, avustuksia koskevien tapahtumien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    Toteutettu

    2012

    Kohdissa 9–13 kuvattujen seikkojen lisäksi vuosina 2010 ja 2011 tehtyjä avustussopimuksia koskevia määrärahoja, joihin liittyvät maksut suoritettiin vuonna 2012, ei ollut eritelty riittävän tarkasti. Hyväksyttyjen määrärahojen ja täytäntöön pantavien toimien välillä ei ollut yhteyttä. Avustussopimuksissa ei asetettu erillisiä raja-arvoja yksittäisille kustannusluokille (esim. henkilöstömenot, alihankintamenot ja oikeudellisista palveluista aiheutuvat menot), eivätkä ne sisältäneet osaamis- ja innovaatioyhteisöihin ja niiden yhteistyökumppaneihin sovellettavia tavaroiden ja palveluiden hankintasääntöjä.

    Instituutti kohdisti ennakkotarkastuksiensa yhteydessä kaikkiin rahoitettuihin hankkeisiin myös tekniset tarkastukset. Hanketoimien ja -tulosten vaikuttavaa arviointia haittasi kuitenkin kvantitatiivisesti ilmaistavissa olevien tavoitteiden puuttuminen. Toimintasuunnitelmissa ei määritetty täytäntöön pantavia toimia tarkasti eikä asetettu selkeitä välitavoitteita, toimintokohtaisia suoritteita tai laatukriteerejä.

    Varainhoitovuodelta 2011 siirretyistä sidotuista määrärahoista (noin 22 miljoonaa euroa) peruuntui vuonna 2012 noin 10 miljoonaa euroa (45 prosenttia). Syynä oli lähinnä se, että edunsaajat ilmoittivat vuoden 2011 avustussopimusten perusteella oletettua vähemmän kustannuksia (9,2 miljoonaa euroa eli 92 prosenttia peruuntuneista siirretyistä määrärahoista).

    Kesken

    2011

    Euroopan komissio (koulutuksen ja kulttuurin pääosasto) ja instituutti allekirjoittivat vuonna 2011 maksuihin johtaneet avustussopimukset järjestelmällisesti sen jälkeen, kun useimmat toiminnot oli jo pantu täytäntöön. Syyskuun 2011 ja joulukuun 2011 välisenä aikana instituutti suoritti yhteensä 4,2 miljoonan euron loppumaksut (2), jotka liittyivät kolmeen huomattavasti toimintojen alkamisen jälkeen allekirjoitettuun avustussopimukseen (3). Tämä on ongelma hyvän varainhoidon kannalta.

    Toteutettu


    (1)  Tarkastuslausunnoissa ei aina tuotu esille, mitkä menoilmoitukset oli tarkastettu. Kaikkia kustannusluokkia ei tarvinnut tarkastaa riittävän yksityiskohtaisesti (esimerkiksi tosiasiallisia välillisiä kuluja, jotka voidaan ilmoittaa ilman että niihin sovellettaisiin raja-arvoja, ei tarkastettu alkuperäisten tositteiden avulla). Kustannuksina ilmoitettua välineistön kaksinkertaista rahoitusta koskevaa riskiä ei tarkastettu kattavasti. Useimmissa tarkastuslausunnoissa ei mainittu, mitä tarkastetut menot kattoivat, eikä käytössä ollut yleistä menetelmää, jonka avulla olisi kyetty yksilöimään menoilmoitusten kokonaisvirhetaso.

    (2)  Ennakkomaksut oli suorittanut Euroopan komissio.

    (3)  Yhdessä tapauksessa sopimus oli allekirjoitettu 14 päivää ennen 13 kuukauden täytäntöönpanojakson päättymistä.


    LIITE II

    Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (Budapest)

    Vastuualueet ja toiminta

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 173 artikla)

    Euroopan unioni ja jäsenvaltiot huolehtivat siitä, että unionin teollisuuden kilpailukyvyn kannalta tarpeelliset edellytykset turvataan.

    Tällöin niiden toiminnalla pyritään avointen markkinoiden ja kilpailumarkkinoiden järjestelmän mukaisesti:

    nopeuttamaan teollisuuden mukauttamista rakenteellisiin muutoksiin

    edistämään kaikkialla unionissa yritysten, erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten, aloittamisen ja kehittämisen kannalta suotuisaa toimintaympäristöä

    edistämään yritysten välisen yhteistyön kannalta suotuisaa toimintaympäristöä

    edistämään keksintöjä, tutkimusta ja teknologista kehittämistä koskevan politiikan antamien teollisten mahdollisuuksien parempaa hyväksikäyttöä.

    Instituutin toimivaltuudet

    (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 294/2008)

    Tavoitteet

    Instituutin tavoitteena on edistää Euroopan kestävää talouskasvua ja kilpailukykyä tehostamalla jäsenvaltioiden ja yhteisön innovaatiokapasiteettia. Se pyrkii saavuttamaan tavoitteensa edistämällä ja integroimalla korkealuokkaisinta korkeakoulutus-, tutkimus- ja innovaatiotoimintaa.

    Tehtävät

    Saavuttaakseen tavoitteensa instituutti:

    a)

    määrittelee prioriteettialansa

    b)

    tekee toimintaansa tunnetuksi mahdollisten kumppaniorganisaatioiden parissa ja rohkaisee niitä osallistumaan toimintaansa

    c)

    valitsee ja nimeää osaamis- ja innovaatioyhteisöjä prioriteettialoilla sekä määrittelee sopimuksella niiden oikeudet ja velvollisuudet; tarjoaa niille asianmukaista tukea, soveltaa asianmukaisia laadunvalvontatoimenpiteitä, seuraa jatkuvasti niiden toimia ja arvioi niitä määräajoin sekä huolehtii niiden välisestä sopivan tasoisesta yhteensovittamisesta

    d)

    hankkii varoja julkisista ja yksityisistä lähteistä sekä käyttää resurssejaan tämän asetuksen mukaisesti. Se pyrkii erityisesti rahoittamaan toimintansa suurelta osin yksityisistä lähteistä ja sen omasta toiminnasta saaduilla tuloilla sekä kasvattamaan tätä osuutta

    e)

    edistää osaamis- ja innovaatioyhteisöissä kumppaneina toimivien korkea-asteen oppilaitosten myöntämien loppututkintojen, jotka voidaan myös luokitella EIT-tutkinnoiksi, tunnustamista jäsenvaltioissa

    f)

    edistää hyvien toimintatapojen levittämistä osaamiskolmion integroimiseksi ja yhteisen innovaatiokulttuurin sekä tietämyksen siirron kulttuurin kehittämiseksi

    g)

    pyrkii maailmanluokan huippuosaamista edustavaksi laitokseksi korkea-asteen koulutuksessa, tutkimuksessa ja innovaatiossa

    h)

    varmistaa instituutin ja yhteisön muiden ohjelmien välisen synergian ja keskinäisen täydentävyyden.

    Hallinto

    Hallintoneuvosto

    Kokoonpano

    Instituutin hallintoneuvosto koostuu 18 jäsenestä, jotka nimitetään tasapainoisesti kokemuksen ja huippuosaamisen perusteella yritystoiminnan, korkea-asteen koulutuksen ja tiede- ja tutkimustoiminnan piiristä, sekä neljästä osaamis- ja innovaatioyhteisöjen nimittämästä ja niitä edustavasta jäsenestä. Euroopan komissio on mukana tarkkailijana.

    Tehtävät

    Hallintoneuvosto vastaa instituutin toimien ohjaamisesta, osaamis- ja innovaatioyhteisöjen valinnasta, nimeämisestä ja arvioinnista sekä avustusten myöntämisestä niille ja kaikista muista strategisista päätöksistä.

    Toimeenpanokomitea

    Kokoonpano

    Toimeenpanokomitea koostuu viidestä hallintoneuvoston jäsenestä, mukaan lukien puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Toimeenpanokomitean puheenjohtajana toimii hallintoneuvoston puheenjohtaja.

    Tehtävät

    Toimeenpanokomitea valvoo instituutin toimintaa ja tekee tarvittaessa sitä koskevia päätöksiä hallintoneuvoston kokousten välillä.

    Johtaja

    Hallintoneuvosto nimittää johtajan. Johtaja on hallintoneuvostolle vastuussa instituutin hallinnosta ja varainhoidosta. Hän toimii instituutin oikeudellisena edustajana.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

    Instituutin resurssit vuonna 2013 (2012)

    Lopullinen talousarvio

    142,20 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 98,76 miljoonaa euroa maksumäärärahoja.

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

    Hyväksytyt toimet: 58 (52)

    Täytetyt toimet: 41 (47)

    Muut toimet: 0 (0)

    Henkilöstö yhteensä: 41 (47) henkilöstön jäsentä, joiden tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

    operatiiviset tehtävät: 25 (26)

    hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 16 (21)

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2013

    Järjestettiin neljä instituutin ja osaamis- ja innovaatioyhteisöjen välisen foorumin kokousta (tarkoituksena luoda säännöllinen yhteydenpito instituutin johtajan ja osaamis- ja innovaatioyhteisöjen toimitusjohtajien välille). Lisäksi järjestettiin osaamis- ja innovaatioyhteisöjen ja instituutin hallintoneuvoston Spring Workshop -seminaari.

    Hallintoneuvosto päätti 5. joulukuuta 2013 myöntää vuonna 2014 kolmen osaamis- ja innovaatioyhteisön lisäarvotoimiin yhteensä 180 miljoonaa euroa rahoituksen kilpailuttamisprosessin perusteella. Kilpailutettu määrä vastasi 36:ta prosenttia määrärahojen kokonaismäärästä. Lisäksi hallintoneuvosto päätti lykätä 40 miljoonan euron lisämäärärahojen jakamista osaamis- ja innovaatioyhteisöille vuonna 2014. Nämä määrärahat jaetaan erikseen tasapuolisesti muun muassa strategisia suosituksia koskevan seurannan perusteella.

    Vuonna 2013 kolme osaamis- ja innovaatioyhteisöä hallinnoi yhteensä 12 5 6 15  015 euron määrärahoja, jotka instituutti myönsi lisäarvotoimiin, sekä 75 0 5 35  096 euron verran muita kuin instituutin myöntämiä varoja KAVA-toimiin ja täydentäviin toimiin.

    Kolmeen osaamis- ja innovaatioyhteisöön kuului vuonna 2013 yhteensä jopa 487 yhteistyökumppania: Climate-KIC (187), EIT ICT Labs (105), ja KIC InnoEnergy (195).

    Vuonna 2013 osaamis- ja innovaatioyhteisöt toimittivat instituutille konsolidoidut tiedot kuudesta keskeisestä tulosindikaattorista ja kuhunkin indikaattoriin liittyvät asiakirjat vuodelta 2012. Instituutti arvioi ja validoi ne osana osaamis- ja innovaatioyhteisöjen aiemman tuloksellisuuden arviointia vuoden 2014 määrärahoja koskevaa rahoituksen kilpailuttamisprosessia varten. Osaamis- ja innovaatioyhteisöt toimittivat instituutille myös arviot keskeisistä tulosindikaattoreista vuodelta 2013.

    Dublinissa Irlannissa järjestettiin 29. ja 30. huhtikuuta 2013 konferenssi otsikolla ”Fostering Innovation and Strengthening Synergies within the EU” Irlannin toimiessa Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana.

    Julkaistiin tutkimus (Analysis of Synergies fostered by the EIT in the EU Innovation Landscape).

    Järjestettiin yrittäjien keskustelutilaisuus (Matching Entrepreneurship with Venture Capital) Grundlseessä Itävallassa 11.–13. heinäkuuta.

    Käynnistettiin instituutin entisten opiskelijoiden yhteisö 11. marraskuuta Budapestissä Unkarissa.

    Instituutti myönsi vuonna 2013 EIT Venture Award -palkinnon kolmelle voittajalle ja uuden EIT CH.A.N.G.E. -palkinnon kolmelle voittajalle. Palkinnot jaettiin 12. marraskuuta Budapestissä Unkarissa.

    Tiedotettiin useista osaamis- ja innovaatioyhteisöjen toimiin perustuvista menestystarinoista.

    Lähde: Instituutin toimittama liite.


    INSTITUUTIN VASTAUKSET

    9.

    Instituutti on tyytyväinen tilintarkastustuomioistuimelta saamaansa tunnustukseen, joka koskee sen pyrkimyksiä panna tehokkaasti täytäntöön vaikuttavat ennakkotarkastukset, jotta saataisiin kohtuullinen varmuus avustusmaksujen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Instituutti on sitoutunut kehittämään edelleen ohjeita lausuntoja antaville tilintarkastajille, jotta korjattaisiin tilintarkastustuomioistuimen tunnistamat heikkoudet ja parannettaisiin tarkastuslausuntojen varmuutta.

    10.

    Instituutin jälkitarkastusstrategian mukaisesti tarkastettavat osaamis- ja innovaatioyhteisön kumppanit valitaan ensisijaisesti rajallisten resurssien enimmäistehokkuudesta tehdyn riskiarvioinnin perusteella. Voidakseen kuitenkin antaa edustavan virheprosentin, instituutti valitsee osan otoksesta satunnaisesti. Tämä varmistaa osaamis- ja innovaatioyhteisön kumppaneiden tasaisemman kattavuuden puitekumppanuussopimusten voimassaolon ajan. Avustussopimusten osalta vuonna 2012 kokonaisvirhetaso itse asiassa oli 3 % tarkastetuista avustuksista – kuten tilintarkastustuomioistuin toteaa – mutta havaittu virheprosentti vain 1,37 %. Havaittu 3,29 %:n virheprosentti riskiperusteisessa otoksessa ei sinänsä ole edustava koko populaation osalta. Koska 1,37 %:n edustava virheprosentti jäi alle 2 %:n olennaisuusrajan, instituutti ei tehnyt varausta vuotuiseen toimintakertomukseen, ja se katsoo, että olennaisuusraja ei koske vuoden 2012 avustussopimuksen mukaisesti maksettuja avustuksia.

    11.

    Instituutin ennakoivan lähestymistavan on tarkoitus voida käynnistää välittömästi hankintoihin liittyviä lieventäviä toimenpiteitä seuraavasti: 1) Sisäisten menettelyjen, kierrosten ja mallien laaja tarkastus, joka koskee asianomaisten julkisten hankintamenettelysääntöjen noudattamista kaikilta osin, kiinnittäen erityistä huomiota järkevään tarpeet huomioon ottavaan suunnitteluun ja arvioitiin. 2) Tarvittavan palvelutarjonnan varmistamiseksi instituutti on ryhtynyt hyödyntämään komission käytettävissä olevia puitesopimuksia ja käynnistänyt hankintamenettelyjä uusien sopimusten tekemistä varten. 3) Instituutti on suunnitellut joukon hankintaan liittyviä koulutustilaisuuksia instituutin henkilöstölle. Lisäksi instituutti on sitoutunut tekemään lieventäviä toimenpiteitä, jotta hankintamenettelyihin liittyviltä virheiltä vältyttäisiin tulevaisuudessa.

    12.

    Instituutin laskelman mukaan – joka perustuu tilintarkastustuomioistuimen menetelmään – vuoden 2013 menojen yhdistetty virhetaso oli 2,12 %. Virhetaso on tilintarkastustuomioistuimen antamissa rajoissa. On tärkeää huomata, että varainhoitovirheet avustuksissa (eli 1,37 %:n edustava virheprosentti) jäivät reilusti alle olennaisuusrajaksi määritetyn 2 %:n kynnysarvon. Lisäksi instituutti on sitoutunut parantamaan sisäisiä menettelyitään, jotta tulevaisuudessa vältyttäisiin hankintamenettelyihin liittyviltä virheiltä.

    15.

    Instituutti saa tarkastuslausuntoja osaamis- ja innovaatioyhteisön täydentävien toimien kuluista ensimmäisellä vuoden 2015 vuosineljänneksellä, ja kumppanuutta koskevassa puitesopimuksessa annetun 25 %:n katon noudattaminen tarkastetaan lopullisten lukujen perusteella vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla. Jos 25 %:n ylärajaa ei noudateta, vastaava summa peritään osaamis- ja innovaatioyhteisö(i)ltä kumppanuutta koskevan puitesopimuksen säännösten mukaisesti. Kyseisenlainen periminen otetaan huomioon instituutin varainhoitovuoden 2014 tilinpäätöksessä.

    16.

    Instituutti on tyytyväinen tilintarkastustuomioistuimelta saamaansa tunnustukseen talousarvion toteuttamisesta. Maksusitoumusmäärärahojen kokonaistoteuttamisaste osastossa 1 (henkilöstömenot) oli 84 %. Pitää paikkansa, että EU:n rahoitusosuuden toteuttamisaste oli 74 %, kuten tilintarkastustuomioistuin totesi. On kuitenkin tärkeää huomata, että isäntävaltion rahoitusosuuden toteuttamisaste oli 100 %. Toteuttamatta jäänyt osa henkilöstömenoja liittyy henkilöstön korkeaan vaihtuvuuteen ja korvamerkittyihin määrärahoihin vuosien 2011 ja 2012 palkankorotuksia varten. Euroopan unionin tuomioistuimen lopulta tekemän päätöksen mukaan kyseiset palkankorotukset eivät tulleet maksettaviksi vuoden loppuun mennessä.

    17.

    Instituutti hyväksyy tilintarkastustuomioistuimen huomautukset siirtojen toteuttamisesta osastossa 2 (hallintomenot). Vuodelta 2012 vuodelle 2013 tässä osastossa siirretyt toteutumattomat määrärahat johtuvat lähinnä hallintoneuvoston joulukuussa 2012 pidettyä kokousta varten tehdystä ylisuuresta arviosta. Todelliset kulut osoittautuivat arvioitua pienemmiksi.

    18.

    Instituutti hyväksyy tilintarkastustuomioistuimen huomautukset vuodelta 2012 vuoteen 2013 siirrettyjen vuoden 2012 osaamis- ja innovaatioyhteisöjen avustuksiin liittyvien sitoumusten toteutuksesta.


    Top