Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0473

    Komission kertomus neuvostolle ja Euroopan parlamentille Euroopan tutkimusneuvoston toimista ja erityisohjelmassa ”Ideat” asetettujen tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2007

    /* KOM/2008/0473 lopull. */

    52008DC0473

    Komission kertomus neuvostolle ja Euroopan parlamentille Euroopan tutkimusneuvoston toimista ja erityisohjelmassa ”Ideat” asetettujen tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2007 /* KOM/2008/0473 lopull. */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel 18.7.2008

    KOM(2008) 473 lopullinen

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Euroopan tutkimusneuvoston toimista ja erityisohjelmassa ”Ideat” asetettujen tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2007

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Euroopan tutkimusneuvoston toimista ja erityisohjelmassa ”Ideat” asetettujen tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2007

    1. Johdanto

    Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on uusi kunnianhimoinen osa Euroopan unionin tutkimuspolitiikkaa. Se perustettiin seitsemännen puiteohjelman mukaisesti toteuttamaan vuosina 2007–2013 erityisohjelmaa ”Ideat” 7,51 miljardin euron budjetilla. ERC muodostuu riippumattomasta tieteellisestä neuvostosta ja sitä tukevasta erityisestä täytäntöönpanorakenteesta ja toimii tieteellisen huippuosaamisen, itsenäisyyden, tehokkuuden, avoimuuden ja vastuullisuuden periaatteiden mukaisesti. Sen tehtävänä on edistää huippututkimusta osaamisen eturintamassa kaikilla tieteen ja tutkimuksen aloilla Euroopan yksittäisten tutkimusryhmien välisellä kilpailulla.

    ”Ideat”-erityisohjelmasta tehdyn päätöksen 4 artiklan 4 kohdassa säädetään seuraavaa:

    Komissio takaa Euroopan tutkimusneuvoston itsenäisyyden ja riippumattomuuden, varmistaa, että tutkimusneuvostolle uskotut tehtävät suoritetaan asianmukaisesti, sekä esittää vuosittain kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle ERC:n toiminnasta ja erityisohjelmassa asetettujen tavoitteiden toteutumisesta.

    Saman päätöksen liitteessä I säädetään yhteistyössä tieteellisen neuvoston kanssa vuosittain laadittavasta kertomuksesta.

    Tässä vuotta 2007 koskevassa komission kertomuksessa, joka on laadittu yhteistyössä ERC:n tieteellisen neuvoston kanssa, esitetään komission arvio ERC:n toimista ja tavoitteiden saavuttamisesta sen ensimmäisenä toimintavuotena.

    2. Oikeudellinen ja organisatorinen perusta

    Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) perustettiin virallisesti 2. helmikuuta 2007 komission päätöksellä[1] seitsemännestä tutkimuksen puiteohjelmasta[2] tehdyn neuvoston ja parlamentin päätöksen ja ohjelmaan osallistumista koskevien sääntöjen[3] sekä erityisohjelmasta ”Ideat”[4] tehdyn neuvoston päätöksen mukaisesti.

    Tällä komission päätöksellä perustettiin virallisesti ERC:n tieteellinen neuvosto ja siinä säädettiin erityisestä täytäntöönpanorakenteesta ja tieteellistä neuvostoa avustavan ERC:n pääsihteerin asemasta. Pääsihteerin tehtävänä on avustaa tieteellistä neuvostoa varmistamaan toimivat yhteydet komission sekä erityisen täytäntöönpanorakenteen kanssa[5].

    Tätä seuranneella komission päätöksellä[6] nimitettiin tieteellisen neuvoston riippumattomasti valitsema ERC:n ensimmäinen pääsihteeri komission erityisneuvonantajaksi.

    Tieteellinen neuvosto on riippumaton elin, joka edustaa Euroopan tutkimusyhteisöä ja johon kuuluu 22 arvostettua tieteenharjoittajaa, insinööriä ja tutkijaa, jotka edustavat laajasti eri aloja ja joiden tehtävänä on laatia ”Ideat”-erityisohjelmalle tieteellinen strategia. Sillä on täydet valtuudet tehdä päätökset siitä, minkä tyyppistä tutkimusta rahoitetaan, ja se takaa toiminnan laadun tieteellisestä näkökulmasta. Sen tehtäviin kuuluvat vuosittaisen työohjelman ja tarvittavien mukautusten laatiminen, mukaan lukien ehdotuspyynnöt, vertaisarviointiprosessin menetelmien ja menettelyjen vahvistaminen ja ehdotusten arviointi, ohjelman täytäntöönpanon seuranta ja laadunvalvonta tieteellisestä näkökulmasta sekä viestintä.

    Heti kun päätös ERC:n perustamisesta oli tehty, tieteellinen neuvosto valitsi puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa, hyväksyi työjärjestyksen, mukaan lukien määräykset tieteellisen neuvoston toiminnasta, yhteydenpidon erityisen täytäntöönpanorakenteen kanssa ERC:n pääsihteerin välityksellä, menettelysäännöt ja ilmoituksen eturistiriitojen käsittelystä ja luottamuksellisuuden varmistamisesta.

    Varmistaakseen tehokkaat toimet ja yhteistyön komission ja erityisen täytäntöönpanorakenteen (ERC-DIS) kanssa tieteellinen neuvosto perusti ERC:stä tehdyn päätöksen1 5 artiklan 4 kohdan mukaisesti johtoryhmän, joka koostuu puheenjohtajasta ja varapuheenjohtajista sekä ERC:n pääsihteeristä. Erityisen täytäntöönpanorakenteen johtaja kutsutaan mukaan kokouksiin.

    Erityinen täytäntöönpanorakenne perustetaan suppeaksi ja kustannustehokkaaksi ulkoiseksi rakenteeksi. Siitä tule ERC:n toimeenpanovirasto (ERCEA), joka on komission toimeenpanovirasto ja jonka tehtävänä on ”Ideat”-ohjelman täytäntöönpano, kunnes ERCEA alkaa toimia. ERC-DIS:n toiminnasta vastaa tutkimuksen pääosaston linja S, joka on uusi tätä tarkoitusta varten 1. lokakuuta 2006 perustettu linja.

    Komissio eteni merkittävästi vuonna 2007 ERCEA:n perustamisessa. Kuultuaan komission yksiköitä ja yhteisön muita toimielimiä toimeenpanovirastoja käsittelevä jäsenvaltioiden sääntelykomitea antoi 14. marraskuuta myönteisen lausunnon ehdotusluonnoksesta. Tätä seurasi Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan myönteinen äänestystulos 27. marraskuuta. Tämän jälkeen tehtiin 14. joulukuuta komission päätös ERCEA:n perustamisesta[7].

    Komissio teki myös erityiset ERC-päätökset täytäntöönpanojärjestelyistä, erityisesti ERC:n apurahasopimuksesta , joka kattaa eturintamassa olevat tutkimushankkeet, sekä siihen liittyvästä ERC:n lisäsopimuksesta , jossa asetetaan päätutkijan[8] isäntäjärjestön velvoitteet, ja ERC:n säännöistä, jotka koskevat ehdotusten jättämistä sekä ”Ideat”-erityisohjelman arviointi-, valinta- ja ratkaisumenettelyjä[9].

    3. ERC:n strategia, työohjelma ja vertaisarviointimenetelmät

    Strategia

    Tieteellisen neuvoston tehtävänä on laatia ERC:n tieteellinen strategia ja siihen kuuluu myös vuosittaisten ”Ideat”-työohjelmien laatiminen. Tieteellinen neuvosto kokoontui vuonna 2007 kahdeksaan täysistuntoon. ERC:n johtoryhmä, jonka tieteellinen neuvosto on perustanut, kokoontui vuoden aikana 10 kertaa suunnittelemaan tieteellisen neuvoston kokouksia ja hoitamaan yhteydenpitoa erityisen täytäntöönpanorakenteen kanssa.

    ”Ideat”-erityisohjelman tavoitteiden mukaisesti tieteellinen neuvosto on kehittänyt kaksi perusrahoitusjärjestelmää, jotka perustuvat tutkijakeskeiseen periaatteeseen ja antavat yksittäisten päätutkijoiden johtamille yksittäisille kansallisille tai rajat ylittäville ryhmille mahdollisuuden ehdottaa alhaalta ylöspäin suuntautuvia tutkimushankkeita (joilla ei ole ennalta määriteltyjä aiheita), mukaan luettuina korkeariskiset tieteidenväliset hankkeet, joita arvioidaan yksinomaan huippuosaamisen perusteella:

    ERC:n aloitteleville riippumattomille tutkijoille tarkoitetuilla apurahoilla (”ERC:n aloittelevien tutkijoiden apurahat”) tuetaan, kansalaisuudesta riippumatta, jäsenvaltioissa tai assosioituneissa valtioissa olevien tai niihin tulevien sellaisten huippututkijoiden riippumatonta urakehitystä, jotka ovat käynnistämässä tai vahvistamassa omaa riippumatonta tutkimusryhmäänsä tai, alasta riippuen, perustamassa riippumatonta tutkimusohjelmaansa.

    ERC:n edistyneille tutkijoille tarkoitetuilla apurahoilla (”ERC:n edistyneiden tutkijoiden apurahat”) tuetaan sellaisia innovoivia tutkijalähtöisiä huippututkimuksen hankkeita jäsenvaltioissa ja assosioituneissa valtioissa, joita johtavat pitkälle edenneet sellaiset tutkijat iästä riippumatta, jotka ovat jo osoittautuneet riippumattomiksi ja itsenäisiksi tutkimuksen johtajiksi.

    Nämä rahoitusjärjestelmät on suunniteltu edistämään huippututkimusta kaikilla osaamisen ja tieteen aloilla ja varmistamaan vastaavan henkisen pääoman säilymisen sekä pitämällä Euroopassa että rekrytoimalla asteittain ulkomailta nykyisiä ja tulevia huippututkijoita. Ne tarjoavat merkittävää rahoitusta (jopa 400 000 euroa vuodessa viiden vuoden ajan aloittelevien apurahoina ja 500 000 euroa vuodessa viiden vuoden ajan edistyneiden apurahoina) ja joustavat edellytykset apurahan saannille. Näiden rahoitusjärjestelmien on tarkoitus toimia koko seitsemännen puiteohjelman ajan. Hakemuspyyntöjen budjetteja lisätään asteittain, ja hakemuspyynnöillä on vuotuiset määräajat, mikä merkitsee tutkimusyhteisön kannalta suurta jatkuvuutta ja ennakoitavuutta.

    Työohjelmat

    Tieteellinen neuvosto laati ERC:n ja ”Ideat”-erityisohjelman työohjelmat vuosille 2007 ja 2008 edellä esitetyn strategian mukaisesti.

    Tieteellinen neuvosto (edeltäjänä) toimitti lokakuussa 2006 komissiolle vuoden 2007 ”Ideat”-työohjelman, jossa käynnistettiin ERC:n ensimmäinen aloittelevien tutkijoiden apurahoja koskeva hakemuspyyntö. Sisäisen lausuntokierroksen ja ohjelmakomitean lausunnon jälkeen komissio hyväksyi väliaikaiset työohjelmat joulukuussa 2006 ja hakemuspyyntö julkaistiin 22. joulukuuta 2006. Seitsemännen puiteohjelman, erityisohjelmien ja osallistumista koskevien sääntöjen tultua voimaan ja kun ERC oli muodollisesti perustettu, vuoden 2007 ”Ideat”-työohjelma hyväksyttiin muutoksitta 26. helmikuuta 2007[10] ja muutettuna 2. lokakuuta 2007[11].

    Tieteellinen neuvosto toimitti lokakuussa 2007 komissiolle vuoden 2008 ”Ideat”-työohjelman[12], jolla käynnistettiin ensimmäinen edistyneiden tutkijoiden apurahoja koskeva hakemuspyyntö ja jonka komissio hyväksyi muutoksitta 29. marraskuuta 2007. Vuoden 2008 työohjelmaan kuului myös koordinointi- ja tukitoimien tarjouspyyntö, jonka tavoitteena oli hankkeista, tutkimuksista ja niihin liittyvistä aloitteista muodostuva kokonaisuus, joka tukisi ERC:n toiminnan vaikutuksista tehtävää arviointia ja antaisi panoksensa ERC:n väliarviointiin (ks. jäljempänä kohta 7). Siihen kuului myös toimia, jotka koskivat erityisten juridisten yksikköjen (nimettyjen edunsaajien) toimintaa, jolla tuetaan tieteellisen neuvoston puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajia heidän työpaikoillaan[13].

    Vertaisarviointimenetelmät

    Koska ERC:n vertaisarviointiprosessi ja sen tutkimusyhteisössä herättämä luottamus ovat elintärkeitä ERC:n tavoitteiden saavuttamiseksi, tieteellinen neuvosto kiinnitti suurta huomiota ERC:n vertaisarviointimenetelmiin. Se hyväksyi korkeatasoiset vertaisarviointiraadit, jotka kattavat tutkimuksen eri alojen kirjon ja jotka on järjestetty kolmen tärkeimmän tutkimusalan yhteyteen – fysiikka ja tekniikan alat, biotieteet sekä yhteiskuntatieteet ja humanistiset tieteet. Tieteellinen neuvosto tekee ehdotukset raadin jäseniksi, jotka ovat kansainvälisesti arvostettuja tieteenharjoittajia, insinöörejä ja tutkijoita EU:sta ja sen ulkopuolelta.

    Kukin raati kattaa laajan aihepiirin, millä varmistetaan, että korkealaatuiset tieteidenväliset ehdotukset otetaan asianmukaisesti huomioon. ERC:n aloittelevien tutkijoiden apurahoja koskevaa ensimmäistä hakemuspyyntöä varten perustettiin 20 raatia, jotka kattoivat kaikki tieteen alat. Hakemuspyynnöstä saadun kokemuksen perusteella raatien määrä nostettiin 25:een ERC:n edistyneiden tutkijoiden apurahoja koskevaa ensimmäistä hakemuspyyntöä varten.

    4. Ohjelman toteuttaminen

    ERC-DIS vastaa työohjelman mukaisesti kaikista hallintoon ja ohjelman toteuttamiseen liittyvistä seikoista. Se toteuttaa erityisesti arviointimenettelyt sekä vertaisarviointi- ja valintaprosessit tieteellisen neuvoston hyväksymien periaatteiden mukaisesti ja varmistaa apurahojen varainhoidon ja tieteellisen hallinnoinnin.

    Vuoden 2007 tärkeimpiä toimia ovat olleet strategisen ja hallinnollisen tuen antaminen tieteelliselle neuvostolle, ERC:n aloittelevien tutkijoiden apurahoja koskevan ensimmäisen hakemuspyynnön toteuttaminen, mukaan lukien hakemuspyynnön hallinnointi- ja vertaisarviointijärjestelmien operatiivinen kehittäminen, ERC:n edistyneiden tutkijoiden apurahoja koskevan ensimmäisen hakemuspyynnön järjestäminen, yhteydet tiedeyhteisöön sekä menettelyjen ja prosessien yhtenäisyyden varmistaminen.

    ERC:n aloittelevien tutkijoiden apurahoja koskeva hakemuspyyntö

    ERC:n aloittelevien tutkijoiden apurahojen hakemuspyyntö julkaistiin 22. joulukuuta 2006 ja hakemusten jättämisen määräaika oli 25. huhtikuuta 2007. Tätä koskeva ohjeellinen budjetti oli 290 miljoonaa euroa. ERC-DIS toteutti ERC:n vertaisarviointijärjestelmän, johon kuului raadin jäsenten nimeäminen tieteellisen neuvoston antamien määritysten mukaisesti.

    Hakemuksia tuli 9 167 ja niistä 8 794:lle tehtiin kelpoisuustarkistusten jälkeen kahdessa vaiheessa toteutettu vertaisarviointi. Ensimmäisen vaiheen jälkeen pyydettiin 559 hyväksyttyä hakijaa (6 %) tekemään yksityiskohtaisempi hakemus 17. syyskuuta 2007 mennessä. Vertaisarvioinnin toisessa vaiheessa raadin jäsenet tekivät yksittäiset etäarviot, tarkastivat suositukset ja asiaa käsitelevä raati teki henkilökohtaiset haastattelut[14], minkä jälkeen raati käsitteli hakemukset lopullisesti ja asetti hakijat paremmuusjärjestykseen.

    Työohjelman mukaisesti raadit suosittelivat kullekin valitulle hakemukselle rahoitustasoa, jolle ERC-DIS voi tehdä teknisiä tarkistuksia tietyissä tapauksissa varmistaakseen osallistumista koskevien sääntöjen mukaisesti palkkakustannusten yhtenäisen ja asianmukaisen käsittelyn. Hakemusten rahoitus yltää hieman yli miljoonaan euroon ja sen lisäksi hakemuspyynnön ohjeelliseen budjettiin[15] tulee kolmansien maiden käytössä oleva osuus, minkä vuoksi todennäköisesti noin 300 hakemusta rahoitetaan, tiukasti vertaisarviointiraatien tekemää paremmuusjärjestystä noudattaen. Näistä hankkeista 95:ää arvioi ulkoinen eettinen raati ja näistä 40:lle tehtiin täydellinen eettinen tarkastelu. Yksi hankkeista koskee ihmisen alkion kantasolujen käyttöä ja siitä pyydetään lausunto ohjelmakomitealta säännönmukaista hyväksymistä varten.

    Muutoksenhaku

    ERC toteutti muutoksenhakumenettelyt seitsemännessä puiteohjelmassa annetun mallin mukaisesti[16]. ”Ideat”-erityisohjelman muutoksenhakukomitea käsitteli 245 muutoshakemusta, jotka koskivat 9 167 hakemukselle ensimmäisessä vaiheessa tehtyä vertaisarviointia; määrä vastaa suunnilleen kolmea prosenttia kaikista hakemuksista. Muutoksenhakukomitea päätyi toteamaan, että 15 tapauksessa (6 % valituksista; 0,16 % jätetyistä ehdotuksista) oli tehtävä uusi arviointi, jonka seurauksena yksi hakemus pääsi toiseen vaiheeseen[17]. Arviointimenettelyn toisessa vaiheessa käsiteltiin 27 tapausta, joista yksikään ei johtanut toimiin[18].

    Apurahojen hallinnointi

    ERC-DIS on perustanut menettelyt myös apurahojen varainhoitoa ja tieteellistä hallinnointia varten ja ne perustuvat hyviin käytänteisiin ja tarvittaessa selkeytettyihin prosesseihin. ERC-DIS:lle on laadittu välineet ERC:n apurahasopimusten valmistelemista ja apurahojen hallintoa varten ja ne on toteutettu tehokkaasti ”Ideat”-erityisohjelmassa annettujen periaatteiden mukaisesti siten, että tutkimushankkeet voidaan toteuttaa joustavammin ja samalla täysin vastuullisesti.

    ERC:n apurahoja seurataan tieteellisesti ja varainhoidon kannalta koko hankkeen keston ajan. Päätutkijan hallinnollisten rasitteiden minimoimiseksi useimmissa tapauksissa vaaditaan vain tieteellinen väliarvio. Varainhoidosta ja varojen käytöstä raportoidaan useammin ja isäntälaitos toimittaa asianmukaiset tiedot kunkin varainhoitoa koskevan raportointikauden lopulla. Sen varmistamiseksi, että päätutkijat voivat mukautua tieteiden kehitykseen ja tehdä työtä, josta voi olla odottamattomia tuloksia, hankkeiden maksuja ei perusteta suoritteisiin, vaan hankkeen pyrkimyksiin ja varojen (rahoituksen) käyttöön.

    ERC:n edistyneiden tutkijoiden apurahoja koskeva hakemuspyyntö

    ERC:n edistyneiden tutkijoiden apurahoja koskeva hakemuspyyntö julkaistiin 30. marraskuuta 2007 ja siinä asetettiin keväälle 2008 kolme eri alakohtaista määräaikaa (fysiikka ja tekniikan alat; biotieteet; yhteiskuntatieteet ja humanistiset tieteet). Hakemuspyyntöön kuuluu yksivaiheinen hakemusprosessi (hakijoiden on jätettävä määräaikaan mennessä täydelliset ehdotuksensa tiivistelmineen ja osoitukset ansioistaan tieteellisessä johtajuudessa) ja kaksivaiheinen arviointi.

    5. Viestintä

    Vuonna 2007 on tehty paljon työtä ERC:n toiminnan tehokkaassa tiedottamisessa tiedeyhteisölle ja yleisen tietoisuuden herättämisessä.

    Tiedon välittämiseksi ERC:stä kehitettiin vuonna 2007 useita viestintävälineitä, -tuotteita ja -kanavia . Tässä yhteydessä perustettiin myös ERC:n verkkosivut http://erc.europa.eu, jotka julkistettiin 14. helmikuuta 2007[19]; sekä kansalliset yhteyspisteet yli 36 maahan (27 jäsenvaltioon, 9 assosioituneeseen maahan ja muutamiin kolmansiin maihin). Lisäksi tuotettiin tieteellistä neuvostoa esittelevä lehtinen, joka jaettiin 75 000 kohteeseen Euroopassa, muun muassa tutkimuksen, politiikan ja talouden merkkihenkilöille, ja käynnistettiin tiedotuskampanja ERC:stä ensimmäisen aloittelevien tutkijoiden apurahoja koskevan hakemuspyynnön yhteydessä. Kampanjassa toteutettiin yli 90 esittelyä seitsemännen puiteohjelman ja ERC:n esittelytilaisuuksissa 23 maassa sekä levitettiin 5 000 julistetta tutkimusjärjestöille ja välittäjille osoitetusta hakemuspyynnöstä.

    Erittäin onnistunut ERC-esittelykokous pidettiin Berliinissä 27–28. helmikuuta 2007. Sen yhteisjärjestäjinä toimivat Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG (Saksan tutkimussäätiö) ja Euroopan komissio.

    6. Varat

    Linjan S henkilöstö kasvoi vuonna 2007 84:stä 108:aan. Kun otetaan huomioon ensimmäisen hakemuspyynnön yhteydessä saatujen ja arvioitujen ehdotusten määrä ja ERC:n rakenteiden, järjestelmien ja menettelyjen perustamiseen vaadittu työmäärä, luku osoittaa hyvin niukkaa hallintoa[20].

    ”Ideat”-ohjelman toiminnalliset määrärahat, maksusitoumukset 266 790 220 euroa ja maksut 1 372 598 euroa, toteutettiin täysimääräisesti (99,99 % ensin mainitun kohdalla ja 99,11 % viimeksi mainitun kohdalla).

    7. ERC:n seuranta ja arviointi

    Vuonna 2007 pyrittiin varmistamaan ERC:n toimien tehokkuus, avoimuus ja vastuullisuus ja ERC toimiminen todellisena ”johtavana organisaationa”, joka arvioi saavutuksia jatkuvalta perustalta tarkistaen ja parantaen menettelyjä kokemuksen perusteella.

    Tieteellinen neuvosto on raportoinut säännöllisesti komissiolle tavanomaisessa toiminnassaan (erityisesti työohjelmaa, apurahasopimusta ja ehdotusten jättämistä koskevia sääntöjä hyväksyttäessä) ja erityisissä kokouksissa, joihin tieteellisen neuvoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat ovat osallistuneet.

    ”Ideat”-ohjelman ohjelmakomitean jäsenet tapasivat epävirallisesti vuoden 2006 lopulla ja komitean kokoukset pidettiin 26. maaliskuuta ja 27. syyskuuta. Ohjelmakomitean muodollisen toiminnan (komitea toimii yleensä neuvonantajana) lisäksi kyseisten kokousten tarkoituksena on ollut tiedottaa komitealle ”Ideat”-ohjelman toteuttamisesta ja ERC:stä sekä antaa mahdollisuus strategiaa ja toimintaa koskevien tietojen vaihtoon komitean, ERC:n tieteellisen neuvoston ja pääsihteerin sekä ERC-DIS:n kesken.

    Tieteellinen neuvosto on tutkinut tarkkaan ensimmäisestä aloittelevien tutkijoiden apurahoja koskevasta hakemuspyynnöstä saadun kokemuksen ja tulokset, jotta niistä opittaisiin ja ne otettaisiin huomioon ERC:n rahoitusjärjestelyissä ja -menettelyissä; tarkistuksia tehtiin esimerkiksi paremman tasapainon saavuttamiseksi apurahahakemusten ja käytettävissä olevan budjetin välillä. Näin ollen vuoden 2008 työohjelman yhteydessä toteutettuun ERC:n edistyneiden tutkijoiden apurahojen ensimmäiseen hakemuspyyntöön liitettiin erityisiä toimenpiteitä ja ERC:n aloittelevien tutkijoiden apurahoja koskevaan toiseen hakemuspyyntöön tehdään myös tarkistuksia.

    ERC-DIS on myös pyrkinyt tehostamaan toimintaansa toteuttamalla toimenpiteitä hallinnollisten menettelyjen selkiyttämiseksi esimerkiksi asiantuntijoiden ja tarkastajien nimittämisen osalta.

    Tieteellinen neuvosto ja ERC-DIS ovat jo alkaneet kehittää tiiviissä yhteistyössä tutkimuksen pääosaston arviointiyksikön kanssa ERC:n yhteydessä toteutettavaa asianmukaista seurantaa ja arviointia sekä ”Ideat”-erityisohjelman toteuttamista. Tarkoituksena on avustaa tulevaa strategian laadintaa ja antaa jatkuvaa palautetta prosessien tehokkuudesta ja päätöksenteon tuloksista, mitkä molemmat edistävät jatkuvaa oppimista ja mukautumista sekä pitkällä aikavälillä jälkikäteen tehtävää arviointia.

    Tätä varten julkaistiin marraskuussa 2007 vuoden 2008 ”Ideat”-työohjelmaan kuuluva koordinointi- ja tukitoimia koskeva ehdotuspyyntö, jonka määräaika oli 6. maaliskuuta 2008. Tarkoituksena on saada aikaan hankkeiden, tutkimusten ja niihin liittyvien aloitteiden kokonaisuus, jolla edistetään ERC:n ja ”Ideat”-ohjelman seurantaa, arviointia ja vaikutusten arviointia.

    8. Päätelmät ja vuoden 2008 näkymät

    Komissio voi todeta, että ERC:n tärkeimmät rakenteet perustettiin vuonna 2007 onnistuneesti laaditun aikataulun mukaisesti ja ohjelmaa on toteutettu ”Ideat”-erityisohjelman periaatteiden mukaisesti.

    Tieteellinen neuvosto ja ERC-DIS ovat toteuttaneet ”Ideat”-ohjelmaa tiiviissä ja tehokkaassa yhteistyössä ja edistyneet ERCEA:n muodostamisessa itsenäiseksi ja riippumattomaksi kokonaisuudeksi.

    Aloittelevien tutkijoiden apurahoja koskevaan hakemuspyyntöön saatiin valtavasti vastauksia, mikä asetti suuret vaatimukset ERC:n toimille jo heti varhaisessa ja mahdollisesti haavoittuvassa vaiheessa, koetteli vertaisarviointiprosessia ja aiheutti hallinnolle ja raadeille erittäin suuren työmäärän sekä vakavia logistiikkaan liittyviä haasteita.

    ERC-DIS ja muut tutkimuksen pääosaston tukiyksiköt (erityisesti tietotekniikan infrastruktuuri: sähköinen ehdotusten jättämispalvelu ja arvioinnin tukipalvelu) selviytyivät kuitenkin erittäin hyvin, ja vertaisarviointi voitiin toteuttaa alkuperäisen kaavan mukaisesti ja noudattaen korkealaatuisia standardeja, kuten raadit itse totesivat. Tästä oli osoituksena myös muutoksenhakutapausten melko alhainen osuus.

    Rakenteita, mekanismeja ja hallintoa kehitetään edelleen vuonna 2008, mistä aiheutuu ERC:lle dynaaminen ja haastava ympäristö sen pyrkiessä edelleen hallinnolliseen itsenäisyyteen. Tutkimuksen pääosasto tekee vuoden 2008 alussa ehdotuksen komission päätökseksi tehtävien delegoinnista toimeenpanovirastolle. Kun ERCEA:n muodollinen perustaminen ja tehtävien asettaminen edistyy vuonna 2008, linja S:n nykyiset tehtävät siirretään virastolle ja palvelukseen otetaan lisää henkilöstöä. Linja S lopetetaan heti, kun ERCEA on valmis ottamaan paikkansa ERC-DIS:nä. Komissio on sitoutunut perustamaan tehokkaat ja toimivat rakenteet ja samalla varmistamaan ”Ideat”-ohjelman toteuttamisen, ja se tukee vuoden 2008 aikana näiden tavoitteiden saavuttamista.

    Komissio esittää myös vuonna 2008 Euroopan parlamentille ja neuvostolle tiedonannon ulkopuolisten asiantuntijoiden vuoteen 2010 mennessä ERC:n rakenteista ja mekanismeista toteuttamassa arviossa käytettävistä metodologiasta ja vertailutiedoista huipputieteellisten kriteerien, itsenäisyyden, tehokkuuden ja avoimuuden kannalta. Tiedonannossa tarkastellaan nimenomaan toimeenpanovirastorakenteeseen liittyviä etuja ja haittoja verrattuna perustamissopimuksen 171 artiklaan perustuvaan vaihtoehtoiseen rakenteeseen.

    Keskeinen haaste on edelleenkin viestintä, jolla varmistetaan ERC:n hyvä maine ja myönteinen kuva Euroopassa ja sen ulkopuolella. Nämä ominaisuudet perustuvat laajalti sen strategian ja toimien laatuun ja pidemmällä aikavälillä vaikutuksiin, joita sillä voi olla eurooppalaiselle tutkimukselle. Vuodesta 2008 alkaen käynnistetään ERC-rahoitteisia eturintamassa olevia tutkimushankkeita ja ERC tuo esiin päätutkijoita ja hankkeita, joita esitellään Euroopan huippututkimuksen vertailukohteina ja tapaustutkimuksina mahdollisten hakijoiden tietoisuuden ja innokkuuden lisäämiseksi.

    ERC on asettanut vuoden 2007 saavutuksineen erittäin korkeat standardit. Komission ja ERC:n haasteena on edelleen tehokas edistyminen toiminnallisesti itsenäisen hallinnollisen yhteisön toteuttamisessa vuonna 2008 ja lisäarvon ja mahdollisuuksien tarjoamisessa Euroopan kilpailukyvylle EU:n eturintamassa olevan tutkimusohjelman avulla.

    [1] 2007/134/EY; EUVL L 57, 24.2.2007, s. 14.

    [2] 1982/2006/EY, 18.12.2006, EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1.

    [3] 1906/2006/EY, 18.12.2006, EUVL L 391, 30.12.2006, s. 1.

    [4] 2006/972/EY, 19.12.2006, EUVL L 400, 30.12.2006, s. 243 ja oikaisu EUVL L 54, 22.2.2007, s. 81.

    [5] ERC:n toiminnan aloittamisen valmistelemiseksi komissio perusti edeltäjät tieteelliselle neuvostolle ja erityiselle täytäntöönpanorakenteelle ennen seitsemännestä puiteohjelmasta tehtyä päätöstä. Komission jäsen Janez Potočnik nimitti tieteellisen neuvoston jäsenet heinäkuussa 2005 ja ensimmäinen kokous pidettiin lokakuussa 2005.

    [6] C(2007)4670-3, 15.10.2007, ei julkaistu.

    [7] 2008/37/EY; EUVL L 9, 12.1.2008, s. 15.

    [8] C(2007)1625, 16.4.2007, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission päätöksellä C(2007)3598, 31.7.2007, ei julkaistu.

    [9] C(2007)2286, 6.6.2007, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission päätöksellä C(2007)4429, 27.9.2007, ei julkaistu.

    [10] C(2007)561, 26.2.2007, ei julkaistu.

    [11] C(2007)4467, 2.10.2007, ei julkaistu.

    [12] C(2007)5746, 29.11.2007, ei julkaistu.

    [13] Nämä tukitoimet seurasivat samaan tarkoitukseen perustettuja tieteellisiä tukitoimia kuudenteen puiteohjelmaan kuuluvina valmistelutoimina.

    [14] ”Ideat”-työohjelmaa C(2007)4467, 2.10.2007, ja ehdotusten jättämistä koskevia ERC:n sääntöjä C(2007)4429, 27.9.2007 muutettiin ja niihin otettiin määräys ERC:n raadin haastatteluun Brysseliin kutsuttujen hakijoiden matkakustannusten korvaamisesta.

    [15] Komission päätöksessä työohjelman mukauttamisesta C(2008)1640, 29.4.2008, hakemuspyynnön käytettävissä oleva budjetti ylsi 335 miljoonaan euroon.

    [16] EUVL L 391 (EY:n säännöistä) ja EUVL L 400 (euratomin säännöistä), 31.12.2006 ja Euratomia koskeva oikaisu EUVL L 54, 22.2.2007, s. 4.

    [17] Yhden ensimmäisen vaiheen muutoshakemuksen käsittely on vielä kesken (oikeusasiamiehen käsiteltäväksi jätetty asia nro 485/2008/(IG)IP).

    [18] Tiedot muutoksenhakumenettelyistä on julkaistu CORDIS:n verkkosivuilla: http://cordis.europa.eu/fp7/ideas/redress_en.html

    [19] Sivut perustuvat CORDIS:n verkkosivujen rakenteeseen.

    [20] Todettakoon, että vuonna 2007 linja S vastasi myös tutkimuksen kuudennen puiteohjelman NEST-osaan (uusi ja esiin nouseva tiede ja teknologia) kuuluvien hankkeiden hallinnoinnista. Hankkeiden pääasiallisena tarkoituksena oli säilyttää ja vahvistaa erityisen täytäntöönpanorakenteen tieteellisen hallinnoinnin ja varainhoidon valmiuksia ennen ERC-hankkeiden toteuttamista.

    Top