Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31996R0216

    Komission asetus (EY) N:o 216/96, annettu 5 päivänä helmikuuta 1996, sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston (tavaramerkit ja mallit) valituslautakuntien menettelysäännöistä

    EYVL L 28, 6.2.1996, p. 11–13 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/09/2017; Kumoaja 32017R1430

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1996/216/oj

    6.2.1996   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 28/11


    KOMISSION ASETUS (EY) N:o 216/96,

    annettu 5 päivänä helmikuuta 1996,

    sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston (tavaramerkit ja mallit) valituslautakuntien menettelysäännöistä

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon yhteisön tavaramerkistä 20 päivänä joulukuuta 1993 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 (1), sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 3288/94 (2), ja erityisesti sen 140 artiklan 3 kohdan,

    sekä katsoo, että

    asetuksella (EY) N:o 40/94 toteutetaan uusi tavaramerkkijärjestelmä, jonka mukainen koko yhteisön alueella voimassa oleva tavaramerkki voidaan hankkia jättämällä hakemus sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle (tavaramerkit ja mallit), jäljempänä ”virasto”,

    tätä tarkoitusta varten asetuksessa (EY) N:o 40/94 on annettu säännöksiä erityisesti yhteisön tavaramerkin rekisteröintimenettelystä sekä yhteisön tavaramerkkejä koskevista hallinnollisista järjestelyistä, viraston päätöksiä koskevista valituksista ja yhteisön tavaramerkin menettämis- tai mitätöintivaatimuksiin liittyvistä menettelytavoista,

    asetuksen (EY) N:o 40/94 130 artiklan mukaan valituslautakunnat ovat toimivaltaisia ratkaisemaan tutkijoiden, väiteosastojen, tavaramerkkien hallinto- ja oikeudellisten kysymysten osastojen ja mitättömyysosastojen päätöksistä tehdyt valitukset,

    asetuksen (EY) N:o 40/94 VII osasto sisältää tutkijoiden, väiteosastojen, tavaramerkkien hallinto- ja oikeudellisten kysymysten osastojen ja mitättömyysosastojen päätöksistä tehtyjä valituksia koskevat periaatteet,

    yhteisön tavaramerkistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 täytäntöönpanosta 13 päivänä joulukuuta 1995 annetun komission asetuksen (EY) N:o 2868/95 X osasto sisältää asetuksen (EY) N:o 40/94 VII osastoa koskevat täytäntöönpanosäännöt (3),

    tämä asetus täydentää muita sääntöjä, erityisesti lautakuntien organisoinnista ja suullisesta käsittelystä,

    ennen kunkin toimintavuoden alkua tätä tarkoitusta varten perustetun puheenjohtajiston olisi laadittava valituslautakuntien työnjakoa koskeva suunnitelma; tätä tarkoitusta varten puheenjohtajiston olisi asetettava objektiivisia perusteita kuten tavaroiden ja palveluiden luokkia tai hakijoiden nimien alkukirjaimia,

    valitusten käsittelyn ja valmistelun helpottamiseksi jokaista asiaa varten nimitetään esittelijä, joka vastaa muun muassa osapuolille annettavien tiedonantojen valmistelusta ja päätösluonnosten laatimisesta,

    valituslautakuntien menettelyjen osapuolet eivät ehkä voi tai halua saattaa käsiteltävää asiaa koskevia yleisesti kiinnostavia kysymyksiä valituslautakuntien tietoon; sen vuoksi valituslautakuntien olisi voitava pyytää, joko omasta aloitteestaan tai pääjohtajan pyynnön perusteella, viraston pääjohtajaa lausumaan valituslautakunnan käsiteltävänä olevaan asiaan liittyvistä yleisesti kiinnostavista kysymyksistä, ja

    tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 40/94 141 artiklan mukaisesti perustetun komitean lausunnon mukaiset,

    ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Työnjako ja puheenjohtajisto

    1.   Ennen kunkin toimintavuoden alkua päätetään valituslautakuntien välisestä työnjaosta käyttäen objektiivisia perusteita ja nimetään jokaisen lautakunnan jäsenet sekä heidän varajäsenensä. Kuka tahansa valituslautakunnan jäsen voidaan nimetä useisiin valituslautakuntiin jäseneksi tai varajäseneksi. Tarvittaessa näitä toimenpiteitä voidaan muuttaa kyseisen toimintavuoden aikana.

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetut toimenpiteet toteuttaa puheenjohtajisto, johon kuuluvat viraston pääjohtaja puheenjohtajana, valituslautakuntien toiminnasta vastaava viraston varapääjohtaja, valituslautakuntien puheenjohtajat ja valituslautakuntien kaikkien jäsenten, puheenjohtajia lukuun ottamatta, kyseiseksi toimintavuodeksi valitsemat kolme muuta valituslautakuntien jäsentä. Puheenjohtajisto on päätösvaltainen ainoastaan, jos vähintään viisi jäsentä on läsnä, mukaan lukien pääjohtaja tai yksi varapääjohtajista ja kaksi valituslautakunnan puheenjohtajaa. Päätökset tehdään enemmistön äänin. Äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee. Puheenjohtajisto voi vahvistaa oman työjärjestyksensä.

    3.   Edellä 2 kohdassa tarkoitettu puheenjohtajisto ratkaisee valituslautakuntien välisestä työnjaosta aiheutuvat erimielisyydet.

    4.   Niin kauan kun ei ole enempää kuin kolme valituslautakuntaa, puheenjohtajiston, josta säädetään 2 kohdassa, muodostavat viraston pääjohtaja puheenjohtajana, valituslautakunnista vastaava viraston varapääjohtaja, jo perustettujen valituslautakuntien puheenjohtaja tai puheenjohtajat ja valituslautakunnan kaikkien jäsenten, puheenjohtajaa tai puheenjohtajia lukuun ottamatta, kyseiseksi toimintavuodeksi valitsema yksi valituslautakuntien jäsen. Puheenjohtajisto on päätösvaltainen ainoastaan, jos läsnä on vähintään kolme sen jäsentä mukaan lukien viraston pääjohtaja tai varapääjohtaja.

    2 artikla

    Jäsenten korvaaminen

    1.   Perusteena jäsenen korvaamiseen varajäsenellä voi olla erityisesti loma, sairaus, väistämättömät velvollisuudet ja asetuksen (EY) N:o 40/94 132 artiklassa mainitut esteellisyydet.

    2.   Jäsenen, joka pyytää tulla korvatuksi varajäsenellä, on viipymättä ilmoitettava asiasta asianomaisen lautakunnan puheenjohtajalle.

    3 artikla

    Esteellisyys ja jäävääminen

    1.   Jos lautakunnan tiedossa on asetuksen (EY) N:o 40/94 132 artiklan 3 kohdan mukainen mahdollinen esteellisyyden tai jääväämisen syy, joka ei johdu jäsenestä itsestään eikä menettelyn osapuolista, on sovellettava mainitun asetuksen 132 artiklan 4 kohtaa.

    2.   Kyseistä jäsentä kehotetaan lausumaan esteellisyyden tai jääväämisen syystä.

    3.   Asian käsittely keskeytetään siksi, kunnes on päätetty asetuksen (EY) N:o 40/94 132 artiklan 4 kohdan mukaisista toimista.

    4 artikla

    Esittelijät

    1.   Jokaisen valituslautakunnan puheenjohtajan on nimettävä kunkin valituksen esittelijäksi lautakuntansa jäsen tai itsensä.

    2.   Esittelijä tutkii valituksen alustavasti. Hän laatii osapuolille tiedonantoja lautakunnan puheenjohtajan antamien ohjeiden mukaisesti. Esittelijä allekirjoittaa tiedonannot lautakunnan puolesta.

    3.   Esittelijä valmistelee lautakunnan kokoukset ja suulliset käsittelyt.

    4.   Esittelijä laatii luonnoksen päätökseksi.

    5 artikla

    Kirjaamot

    1.   Perustetaan valituslautakuntia varten kirjaamoja. Kirjaajat vastaavat kirjaamotehtävistä. Yksi kirjaaja voidaan nimetä pääkirjaajaksi.

    2.   Puheenjohtajisto, josta säädetään 1 artiklan 2 kohdassa, antaa kirjaajille valtuudet sellaisten tehtävien suorittamiseen, joihin ei sisälly oikeudellisia tai teknisiä vaikeuksia, erityisesti tehtäviin, jotka liittyvät edustamiseen, käännösten toimittamiseen sekä asiakirjojen ja ilmoitusten tutkittavaksi antamiseen.

    3.   Kirjaajan on toimitettava asianomaisen lautakunnan puheenjohtajalle kertomus jokaisen uuden jätetyn valituksen hyväksyttävyydestä.

    4.   Kirjaaja tai, viraston pääjohtajan suostumuksella, muu lautakunnan puheenjohtajan nimeämä viraston virkamies laatii pöytäkirjat suullisista käsittelyistä ja todistajien kuulemisesta.

    6 artikla

    Lautakunnan kokoonpanon muuttaminen

    1.   Jos lautakunnan kokoonpanoa muutetaan suullisen käsittelyn jälkeen, käsittelyihin osallistuneille osapuolille on ilmoitettava, että uudessa kokoonpanossa toimiva lautakunta järjestää uuden suullisen käsittelyn minkä tahansa osapuolen pyynnöstä. Uusi suullinen käsittely järjestetään myös, jos uusi jäsen tätä pyytää ja lautakunnan muut jäsenet siihen suostuvat.

    2.   Aiemmin tehty väliaikainen päätös sitoo uutta jäsentä samalla tavalla kuin muita jäseniä.

    3.   Jos jäsen on estynyt lautakunnan jo tehtyä lopullisen päätöksen, häntä ei korvata varajäsenellä. Jos puheenjohtaja on estynyt, kyseisen lautakunnan pidempään lautakunnassa työskennellyt jäsen tai yhtä kauan työskennelleistä jäsenistä vanhempi allekirjoittaa päätöksen puheenjohtajan puolesta.

    7 artikla

    Valituksen yhdistäminen

    1.   Jos samasta päätöksestä on tehty useita valituksia, nämä valitukset on käsiteltävä samassa menettelyssä.

    2.   Jos eri päätöksistä on tehty valituksia, jotka kaikki on osoitettu samassa kokoonpanossa toimivan lautakunnan tutkittavaksi, lautakunta voi käsitellä nämä valitukset yhdistetyssä menettelyssä tutkittavaksi osapuolten suostumuksella.

    8 artikla

    Valituksen palauttaminen ensimmäiselle asteelle

    Jos valituksenalaisen päätöksen tehneen ensimmäisen asteen menettely on mitätöitävä olennaisten puutteellisuuksien takia, lautakunta kumoaa päätöksen ja, jollei ole syytä menetellä toisin, palauttaa asian ensimmäiselle asteelle uudelleen käsiteltäväksi tai ratkaisee itse asian.

    9 artikla

    Suullinen käsittely

    1.   Jos suullinen käsittely on tarpeen, lautakunnan on varmistettava, että osapuolet ovat toimittaneet ennen kuulemista kaikki merkitykselliset tiedot ja asiakirjat.

    2.   Lautakunta voi lähettää suullista käsittelyä koskevan kutsun mukana tiedonannon, jossa kiinnitetään huomiota erityisen merkittäviin seikkoihin tai jossa ilmoitetaan, että tietyt kysymykset eivät ole enää riidanalaisia, tai jonka sisältämät huomautukset voivat auttaa keskittymään olennaisiin kysymyksiin suullisessa käsittelyssä.

    3.   Lautakunnan on varmistettava, että asia voidaan ratkaista suullisen käsittelyn päättyessä, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

    10 artikla

    Tiedonannot osapuolille

    Jos lautakunta katsoo tarkoituksenmukaiseksi ilmoittaa osapuolille tosiseikkojen tai oikeudellisten kysymysten mahdollisesta arvioinnista, tällainen tiedonanto on laadittava siten, ettei sen voi tulkita sitovan millään tavalla lautakuntaa.

    11 artikla

    Yleisesti kiinnostavia kysymyksiä koskevat kannanotot

    Lautakunta voi omasta aloitteestaan tai viraston pääjohtajan kirjallisen, perustellun pyynnön perusteella pyytää pääjohtajaa kirjallisesti tai suullisesti lausumaan yleisesti kiinnostavista lautakunnan menettelyn aikana esiin tulevista kysymyksistä. Osapuolilla on oikeus lausua pääjohtajan kannanotoista.

    12 artikla

    Päätöksiä edeltävät neuvottelut

    Esittelijän on laadittava päätösluonnos lautakunnan muille jäsenille ja varattava kohtuullinen määräaika, jonka kuluessa erimielisyydet tai muutosehdotukset on esitettävä. Lautakunta kokoontuu neuvottelemaan tehtävästä päätöksestä, jos näyttää siltä, että kaikki lautakunnan jäsenet eivät ole asiasta samaa mieltä. Ainoastaan lautakunnan jäsenet osallistuvat neuvotteluihin; kyseisen lautakunnan puheenjohtaja voi kuitenkin antaa muille virkamiehille, kuten kirjaajille ja tulkeille, valtuudet osallistua. Neuvottelut ovat salassa pidettäviä.

    13 artikla

    Äänestysjärjestys

    1.   Lautakunnan jäsenten käsittelyssä ensiksi kuullaan esittelijän lausunto ja puheenjohtajan lausunto viimeisenä, jollei hän ole esittelijänä.

    2.   Jos äänestäminen on tarpeen, äänestys toteutetaan samassa järjestyksessä, paitsi puheenjohtajan ollessa myös esittelijä hän äänestää viimeisenä. Äänestyksestä pidättäytyminen ei ole sallittua.

    14 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 5 päivänä helmikuuta 1996.

    Komission puolesta

    Mario MONTI

    Komission jäsen


    (1)  EYVL N:o L 11, 14.1.1994, s. 1

    (2)  EYVL N:o L 349, 31.12.1994, s. 83

    (3)  EYVL N:o L 303, 15.12.1995, s. 1


    Top