
Reports of Cases  

JUDGMENT OF THE COURT (Fifth Chamber) 

4 October 2018 * 

(Directive 2007/64/EC — Payment services in the internal market — Concept of ‘payment account’ —  
Potential inclusion of a savings account enabling its user to make payments and withdrawals by way of 

a current account opened in his name) 

In Case C-191/17, 

REQUEST for a preliminary ruling under Article 267 TFEU from the Oberster Gerichtshof (Supreme 
Court, Austria), made by decision of 28 March 2017, received at the Court on 13 April 2017, in the 
proceedings 

Bundeskammer für Arbeiter und Angestellte (Austria) 

v 

ING-DiBa Direktbank Austria Niederlassung der ING-DiBa AG, 

THE COURT (Fifth Chamber), 

composed of J.L. da Cruz Vilaça (Rapporteur), President of the Chamber, E. Levits, A. Borg Barthet, 
M. Berger and F. Biltgen, Judges,  

Advocate General: E. Tanchev,  

Registrar: A. Calot Escobar,  

having regard to the written procedure,  

after considering the observations submitted on behalf of:  

– the Bundeskammer für Arbeiter und Angestellte, by W. Reichholf, Rechtsanwalt,  

– ING-DiBa Direktbank Austria Niederlassung der ING-DiBa AG, by A. Zahradnik, Rechtsanwalt,  

– the German Government, by D. Klebs and T. Henze, acting as Agents,  

– the European Commission, by H. Tserepa-Lacombe and by T. Scharf, acting as Agents,  

after hearing the Opinion of the Advocate General at the sitting on 19 June 2018,  

gives the following  

* Language of the case: German. 

EN 
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Judgment 

1  This request for a preliminary ruling concerns the interpretation of Article 4(14) of Directive 
2007/64/EC of the European Parliament and of the Council of 13 November 2007 on payment 
services in the internal market amending Directives 97/7/EC, 2002/65/EC, 2005/60/EC 
and 2006/48/EC and repealing Directive 97/5/EC (OJ 2007 L 319, p. 1, ‘the Payment Services 
Directive’). 

2  The request has been made in proceedings between the Bundeskammer für Arbeiter und Angestellte 
(Federal Chamber of Workers and Employees), having legal standing in order to assert consumers’ 
interests, and ING-DiBa Direktbank Austria Niederlassung der ING-DiBa AG (‘ING-DiBa Direktbank 
Austria’) concerning the lawfulness of the standard terms and conditions of the contracts offered by 
that bank. 

Legal context 

European Union law 

The Payment Services Directive 

3  Article 2(1) of the Payment Services Directive provides that ‘this Directive shall apply to payment 
services provided within the Community’. 

4  Article 4 of that directive states: 

‘For the purposes of this Directive: 

… 

(3) “payment service” means any business activity listed in the Annex;  

…  

(5)  “payment transaction” means an act, initiated by the payer or by the payee, of placing, transferring 
or withdrawing funds, irrespective of any underlying obligations between the payer and the payee; 

… 

(14)  “payment account” means an account held in the name of one or more payment service users 
which is used for the execution of payment transactions; 

…’ 

5 The Annex to that directive categorises as ‘payment services’, inter alia: 

‘2. Services enabling cash withdrawals from a payment account as well as all the operations required 
for operating a payment account. 

3.  Execution of payment transactions, including transfers of funds on a payment account with the 
user’s payment service provider or with another payment service provider: 

–  execution of direct debits, including one-off direct debits, 
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–  execution of payment transactions through a payment card or a similar device, 

–  execution of credit transfers, including standing orders.’ 

The Payment Accounts Directive 

6  According to recital 12 of Directive 2014/92/EU of the European Parliament and of the Council of 
23 July 2014 on the comparability of fees related to payment accounts, payment account switching 
and access to payment accounts with basic features (OJ 2014 L 257, p. 214, ‘the Payment Accounts 
Directive’): 

‘The provisions of this Directive concerning the comparability of fees and payment account switching 
should apply to all payment service providers, as defined in [the Payment Services Directive]. … All 
provisions of this Directive should concern payment accounts through which consumers are able to 
carry out the following transactions: place funds, withdraw cash and execute and receive payment 
transactions to and from third parties, including the execution of credit transfers. … [A]ccounts such 
as savings accounts … should in principle be excluded from the scope of this Directive. However, 
should those accounts be used for day-to-day payment transactions and should they comprise all of 
the functions listed above, they will fall within the scope of this Directive ...’ 

7  Recital 14 of that directive states: 

‘The definitions contained in this Directive should be aligned as far as possible with those contained in 
other Union legislative acts, and in particular with those contained in [the Payment Services Directive].’ 

8  Article 1(6) of the Payment Accounts Directive provides: 

‘This Directive applies to payment accounts through which consumers are able at least to: 

(a)  place funds in a payment account; 

(b)  withdraw cash from a payment account; 

(c)  execute and receive payment transactions, including credit transfers, to and from a third party. 

…’ 

9  Article 2 of that directive provides: 

‘For the purposes of this Directive, the following definitions apply: 

… 

3.  “payment account” means an account held in the name of one or more consumers which is used 
for the execution of payment transactions; 

…’ 
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Austrian law 

10  Article 3 of the Zahlungsdienstegesetz (Law on payment services) (BGBl. I, 66/2009 (‘the ZaDiG’) 
provides: 

‘For the purposes of this law, the following definitions shall apply: 

… 

5. payment transaction: an act, initiated by the payer or by the payee, of placing, transferring or 
withdrawing funds, irrespective of any underlying obligations in the relationship between the payer 
and the payee; 

6. payment system: a funds transfer system with formal and standardised arrangements and common 
rules for the processing, clearing or settlement of payment transactions; 

7. payer: a person who holds a payment account and allows a payment order from that payment 
account, or, where there is no payment account, a person who gives a payment order; 

8. payee: a person who is the intended recipient of funds which have been the subject of a payment 
transaction; 

… 

10. payment service user: a person making use of a payment service in the capacity of either payer or 
payee, or both; 

11. consumer: a natural person who, in payment service contracts covered by this law, is acting for 
purposes other than his trade, business or profession; 

… 

13. payment account: an account held in the name of one or more payment service users which is 
used for the execution of payment transactions.’ 

11  Article 31 of the Bankwesengesetz (Law on banking) (BGBl. 532/1993), in the version published in 
BGBl. I, 118/2016, provides: 

‘(1) Savings deposits refer to funds which are deposited with credit institutions and are not intended 
for payment transactions, but for investment, and as such can only be accepted against the delivery of 
certain documents (savings documents) … 

…’ 

The dispute in the main proceedings and the question referred for a preliminary ruling 

12  ING-DiBa Direktbank Austria offers online savings accounts from which its customers can make 
payments and withdrawals by way of telebanking. Those transfers must always be made through 
reference accounts opened on behalf of those clients. Those reference accounts are current accounts 
which those clients may also hold in a bank other than ING-DiBa Direktbank Austria. The referring 
court states that transfers made from or to online savings accounts do not involve the use of a 
payment service provider. 
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13  Those online savings accounts require no notice, which means that customers may use the sums paid 
into those accounts at any time without negative repercussions on the interest generated. 

14  The dispute at issue in the main proceedings concerns the clauses contained in the standard terms and 
conditions of the contracts used by ING-DiBa Bank Direktbank Austria. According to the Federal 
Chamber for Workers and Employees, some of those clauses are contrary to the ZaDiG, which 
constitutes the transposition of the Payment Services Directive into national law, and therefore are 
unlawful. 

15  In order to rule on the lawfulness of those clauses, the referring court, the Oberster Gerichtshof 
(Supreme Court, Austria), takes the view that it must first address the issue of the applicability of the 
ZaDiG. In that context, the referring court must determine whether online savings accounts, such as 
those proposed by ING-DiBa Direktbank Austria, must be categorised as ‘payment accounts’, within 
the meaning of that directive, and, therefore, fall within the scope of that directive. 

16  The referring court states, inter alia, that the mere designation by the term ‘savings account’ does not 
make it possible to exclude such an account from the scope of the Payment Services Directive. 
However, it wonders whether, given their purpose, namely savings deposits, online savings accounts 
may be considered as being used to carry out payment transactions. 

17  In those circumstances, the Oberster Gerichtshof (Supreme Court) decided to stay the proceedings and 
to refer the following question to the Court of Justice for a preliminary ruling: 

‘Must Article 4(14) of [the Payment Services Directive] be interpreted as meaning that an online 
savings account with which a customer (without notice and without any particular involvement of the 
bank) may by way of telebanking make deposits into and withdrawals from a reference account (a 
current account in Austria) held in his name is also to be included within the term “payment 
account” and thus falls within the scope of that directive?’ 

Consideration of the question referred 

18  By its question, the referring court asks, in essence, whether Article 4(14) of the Payment Services 
Directive must be interpreted as meaning that of a savings account which allows for sums deposited 
without notice and from which payment and withdrawal transactions may be made solely by way of a 
current account, called a ‘reference account’, comes within the concept of ‘payment account’. 

19  It should be noted at the outset that, when interpreting a provision of EU law, it is necessary to 
consider not only its wording but also its context and the objectives pursued by the rules of which it 
is part (judgments of 2 September 2015, Surmačs, C-127/14, EU:C:2015:522, paragraph 28, and of 
16 November 2016, DHL Express (Austria), C-2/15, EU:C:2016:880, paragraph 19). 

20  It should accordingly be recalled, in the first place, that Article 4(14) of the Payment Services Directive 
defines a payment account as being ‘an account held in the name of one or more payment service 
users which is used for the execution of payment transactions’. 

21  A payment transaction is defined in Article 4(5) of that directive as being ‘an act, initiated by the payer 
or by the payee, of placing, transferring or withdrawing funds, irrespective of any underlying 
obligations between the payer and the payee’. 

22  Article 4(3) of that directive defines ‘payment service’ as covering ‘any business activity listed in the 
Annex’ of that directive. In particular, point 2 of that annex states that ‘services enabling cash 
withdrawals from a payment account as well as all the operations required for operating a payment 
account’ constitute payment services. Likewise, point 3 of that annex includes in payment services the 
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execution of payment transactions, including transfers of funds on a payment account with the user’s 
payment service provider or with another payment service provider, which includes the execution of 
direct debits, of payment transactions through a payment card and of credit transfers. 

23  As the Advocate General stated in points 28, 30 and 36 of his Opinion, the wording of those provisions 
does not in itself make it possible to determine whether or not the notion of ‘payment account’ 
includes accounts such as those at issue in the main proceedings, for which an intermediate step, 
involving the transfer of funds between the savings account and the user’s current account, is 
necessary in order to carry out a payment transaction. 

24  In the light of that finding, it is necessary, in the second place, to analyse the legislative context of the 
Payment Services Directive. 

25  Accordingly, it is important to take into account, in particular, the Payment Accounts Directive. 

26  Although that directive is not directly applicable to the dispute in the main proceedings, recital 12 
thereof states that it is to apply to all payment service providers, as defined in the Payment Services 
Directive. It is also set out in recital 14 of the Payment Accounts Directive that the definitions 
contained in that directive had to be aligned as far as possible with those contained in other Union 
legislative acts, and in particular with those contained in the Payment Services Directive. 

27  As regards the concept of ‘payment account’, it must first be pointed out that the definition provided 
for in Article 2(3) of the Payment Accounts Directive is almost identical to that set out in 
Article 4(14) of the Payment Services Directive. As the Advocate General stated in point 54 of his 
Opinion, the only difference, that the term ‘consumer’ used in the first of those definitions is replaced 
by the expression ‘user of payment services’ in the second of the definitions, does not reflect a 
substantial difference in the definition of that concept, but, rather, a difference of purpose between 
the two directives concerned. 

28  It should, next, be noted that recital 12 of the Payment Accounts Directive states, inter alia, that 
savings accounts are excluded from the scope of that directive in that they do not constitute payment 
accounts, unless they can be used for day-to-day payment transactions. 

29  Accordingly, while savings accounts do not, in principle, fall within the definition of the concept of 
‘payment account’, such an exclusion is not absolute. It follows, in fact, from recital 12, first, that the 
mere name of an account as a ‘savings account’ is not sufficient in itself to exclude the categorisation 
of ‘payment account’ and, second, that the determining criterion for the purposes of that 
categorisation lies in the ability to perform daily payment transactions from such an account. 

30  In that respect, it is important to take account of Article 1(6) of the Payment Accounts Directive, 
which provides that it applies to payment accounts through which consumers are able at least to 
place funds in a payment account, withdraw cash from a payment account, and execute and receive 
payment transactions, including credit transfers, to and from a third party. 

31  As a result, the possibility of making payment transactions to a third party from an account or of 
benefiting from such transactions carried out by a third party is a defining feature of the concept of 
‘payment account’. 

32  An account from which such payment transactions cannot be made directly, but for which use of an 
intermediary account is necessary, cannot therefore be regarded as being a ‘payment account’ within 
the meaning of the Payment Accounts Directive and, consequently, within the meaning of the 
Payment Services Directive. 
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33  It follows from all of the foregoing considerations that the answer to the question referred is that 
Article 4(14) of the Payment Services Directive must be interpreted as meaning that a savings account 
which allows for sums deposited without notice and from which payment and withdrawal transactions 
may be made solely by means of a current account does not come within the concept of ‘payment 
account’. 

Costs 

34  Since these proceedings are, for the parties to the main proceedings, a step in the action pending 
before the national court, the decision on costs is a matter for that court. Costs incurred in 
submitting observations to the Court, other than the costs of those parties, are not recoverable. 

On those grounds, the Court (Fifth Chamber) hereby rules: 

Article 4(14) of Directive 2007/64/EC of the European Parliament and of the Council of 
13 November 2007 on payment services in the internal market amending Directives 97/7/EC, 
2002/65/EC, 2005/60/EC and 2006/48/EC and repealing Directive 97/5/EC must be interpreted 
as meaning that a savings account which allows for sums deposited without notice and from 
which payment and withdrawal transactions may be made solely by means of a current account 
does not come within the concept of ‘payment account’. 

[Signatures] 
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