
(1999/C 341/165) WRITTEN QUESTION E-0459/99

by Laura González Álvarez (GUE/NGL)
and Pedro Marset Campos (GUE/NGL) to the Commission

(5 March 1999)

Subject: Access to European civil service A grade posts for Spanish university graduates in nursing studies

Spanish university graduates in nursing studies have a full university education, evidenced by a degree
certificate, as stated in ‘Royal Decree 1665/91’ transposing Directive 48/89/EEC (1) into Spanish law. Despite
all this, the degree in question is not included in competitions for European civil service A category posts.

1. Why does the Commission exclude holders of these degrees from these competitions?

2. Does such exclusion not infringe Article 27 of the Staff Regulations and therefore constitute
discrimination?

3. Staff regulations lay down that to qualify for category A the only requirement is to have completed a
university education attested by a degree certificate. On what provision of the Staff Regulations or of
Community law does the Commission have its requirement that the degree in question must make the holder
eligible for PhD studies?

(1) OJ L 19, 24.1.1989, p. 16.

Answer given by Mr Liikanen on behalf of the Commission

(8 April 1999)

All the replies which the Commission has already given to Written Questions E-2749/97 by Ms García
Arias (1), E-4186/97 by Ms Dührkop Dührkop (2), E-635/98 by Mr Hernández Mollar (3), E-995/98 by
Ms Sornosa Martínez (4), E-997/98 (5) and E-1001/98 by Ms De Esteban Martin (6), E-1309/98 by Ms González
Álvarez (7) and E-3777/98 by Ms Sornosa Martínez (8) concerning ‘technical engineers’ apply to the
qualifications of ‘Diplomados en Enfermería’. In fact, under Spanish law (9), the qualification referred to by
the Honourable Member is A like the diplomas in ‘Ingeniería Técnica’ A a diploma obtained on completion of
a short university course. In order to obtain the qualification ‘Diplomado en Enfermería’, it is therefore also
necessary to have completed three years’ study.

(1) OJ C 82, 17.3.1998, p. 136.
(2) OJ C 304, 2.10.1998, p. 15.
(3) OJ C 354, 19.11.1998, p. 11.
(4) OJ C 402, 22.12.1998, p. 55.
(5) OJ C 386, 11.12.1998, p. 69.
(6) OJ C 354, 19.11.1998, p. 50.
(7) OJ C 31, 5.2.1999, p. 32.
(8) OJ C 297, 15.10.1999.
(9) ‘Ley de Ordenación general del Sistema Educativo’ (Ley Orgánica 1/1990, de 3 de octubre); ‘Ley de Reforma

Universitaria’, 1983.

(1999/C 341/166) WRITTEN QUESTION P-0461/99

by W.G. van Velzen (PPE) to the Commission

(23 February 1999)

Subject: Implementation of the electricity directive in France

On 17 February 1999 the French parliament held a debate on the implementation of the European directive on
electricity. According to the Treaty every Member State is required to transpose a European directive into
national legislation. The electricity directive had to be transposed into national legislation by 18 February
1999.
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