
Question referred

Must Article 48 TFEU be interpreted as meaning that it precludes national legislation which requires as a condition for 
access to an early retirement pension that the amount of the pension to be received must be higher than the minimum 
pension which would be due to the person concerned under that same national legislation, the term ‘pension to be received’ 
being interpreted as the actual pension from the competent Member State (in this case, Spain) alone, without also taking 
into account the actual pension which that person may receive through another benefit of the same kind from one or more 
other Member States? 
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Question referred

Is a uniform capacity tariff which is not differentiated according to the type of network user but is, rather, differentiated 
according to the contracted capacity, compatible with Article 13(1) of Regulation (EC) No 715/2009 (1) of the European 
Parliament and of the Council of 13 July 2009 on conditions for access to the natural gas transmission networks and 
repealing Regulation (EC) No 1775/2005 (the Gas Regulation)? 

(1) OJ 2009 L 211, p. 36.
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Questions referred

1. Must any taxable person be regarded as a taxable person within the meaning of Article 138(2)(b) of Council Directive 
2006/112/EC (1) on the common system of value added tax (‘the VAT Directive’)? If not, to which taxable persons does 
that provision apply?
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2. If the Court of Justice’s answer is that Article 138(2)(b) of the VAT Directive applies to a situation such as that in the 
main proceedings (that is, the acquirer of the products is a taxable person registered for tax), must that provision be 
interpreted as meaning that, where the dispatch or transport of those products takes place in accordance with the 
relevant provisions of Council Directive 2008/118/EC (2) concerning the general arrangements for excise duty and 
repealing Directive 92/12/EEC (‘the Excise Duty Directive’), a supply connected with a procedure under the Excise Duty 
Directive must be regarded as a supply entitled to exemption under that provision, even though the conditions for 
exemption under Article 138(1) of the VAT Directive are not otherwise satisfied, having regard to the assignment of the 
transport of goods to another transaction?

3. If the Court of Justice’s answer is that Article 138(2)(b) of the VAT Directive does not apply to a situation such as that in 
the main proceedings, is the fact that the goods are transported under an excise duty suspension arrangement decisive 
for deciding the question of which of several successive supplies a transport is to be ascribed to for the purposes of the 
right to exemption from VAT under Article 138(1) of the VAT Directive?

4. Is ‘the right to dispose of the goods as owner’ within the meaning of the VAT Directive acquired by a taxable person who 
buys goods from another taxable person directly for a specific customer in order to fulfil an already existing order 
(identifying the type of goods, the quantity, place of origin and time of delivery) where he does not physically handle the 
goods himself since, in the context of concluding the contract of sale, his buyer agrees to arrange transport of the goods 
from their point of origin, so that he will only provide access to the requested goods via his suppliers and communicate 
the information necessary for acceptance of the goods (on his own behalf or on behalf of his sub-suppliers in the chain), 
and his profit from the transaction is the difference between the buying-in price and the selling price of such goods 
without the cost of transporting the goods being invoiced in the chain?

5. Does the Excise Duty Directive establish (for example, in Article 4(1), Article 17 or Article 19), either directly or 
indirectly through a limit on the effective handling of such goods, sufficient conditions for the transfer of the ‘right to 
dispose of the goods (that are subject to excise duty) as the owner’ within the meaning of the VAT Directive, with the 
result that the taking over of the goods under an excise duty suspension arrangement by an authorised warehousekeeper 
or registered consignee in accordance with the conditions arising from the Excise Duty Directive should be treated as a 
supply of goods for VAT purposes?

6. In this context, when considering the determination of a supply which is linked to transport within a chain of supply of 
goods under an excise duty suspension arrangement with a single transport, is it necessary to regard a transport in the 
sense of the VAT Directive as commencing and closing in accordance with Article 20 of the Excise Duty Directive?

7. Does the principle of VAT neutrality or any other principle of EU law prevent application of the constitutional principle 
of in dubio mitius in national law, which obliges the public authorities, where legal rules are ambiguous and objectively 
offer a number of possible interpretations, to choose the interpretation that benefits the person subject to the legal rule 
(here the taxable person for VAT)? Would the application of this principle be compatible with EU law at least if it were 
limited to situations where the relevant facts of the case preceded a binding interpretation of a disputed legal question by 
the Court of Justice of the European Union, which has determined that another interpretation less favourable to the 
taxable entity is correct?

If it is possible to apply the principle of in dubio mitius:

8. Was it possible, in terms of the limits set by EU law at the time when the taxable transactions took place in this case 
(November 2010 to May 2013), to consider the question whether the legal concept of supply of goods or transport of 
goods has (or does not have) the same content both for the purposes of the VAT Directive and for the purposes of the 
Excise Duty Directive objectively as legally uncertain and offering two interpretations?

(1) OJ 2006 L 347, p. 1.
(2) OJ 2009 L 9, p. 12.
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