
EN

Reports of Cases

ECLI:EU:C:2015:542 1

Case C-463/14

Asparuhovo Lake Investment Company OOD
v

Direktor na Direktsia «Obzhalvane i danachno-osiguritelna praktika» Varna pri Tsentralno 
upravlenie na Natsionalnata agentsia za prihodite

(Request for a preliminary ruling from the Administrativen sad  — Varna)

(Reference for a preliminary ruling — Common system of value added tax — Directive 2006/112/EC — 
Articles 24(1), 25(b), 62(2), 63 and  64(1) — Meaning of ‘supply of services’ — Subscription contract for 

the supply of consulting services — Chargeable event — Need for proof of the actual supply of 
services — Chargeability of the tax)

Summary  — Judgment of the Court (Third Chamber), 3  September 2015

1. Questions referred for a preliminary ruling — Jurisdiction of the Court — Limits — Jurisdiction of 
the national court — Establishing and assessing the facts of the dispute — Necessity of a question 
referred and relevance of the questions raised — Assessment by the national court

(Art. 267 TFEU)

2. Tax provisions — Harmonisation of laws — Turnover taxes — Common system of value added 
tax — Supply of services — Concept — Subscription contracts for the supply of consulting 
services — Supplier made available to the customer during the term of the contract — Included

(Council Directive 2006/112, Art. 24(1))

3. Tax provisions — Harmonisation of laws — Turnover taxes — Common system of value added 
tax — Chargeable event and chargeability of the tax — Subscription contracts for the supply of 
consulting services — Supplier made available to the customer during the term of the contract — 
Chargeable event and chargeability and the end of each period relating to the agreed payment

(Council Directive 2006/112, Arts  62(2), 63 and  64(1))

1. See the text of the decision.

(see para.  29)

2. Article  24(1) of Directive 2006/112 on the common system of value added tax must be interpreted 
as meaning that the term ‘supply of services’ includes subscription contracts for the supply of 
consulting services to an undertaking, in particular those of a legal, commercial or financial nature, 
under which a supplier has agreed to be available to the customer during the term of the contract.
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SUMMARY — CASE C-463/14
ASPARUHOVO LAKE INVESTMENT COMPANY

The basis of assessment for a supply of services is everything which makes up the consideration for the 
service and a supply of services is therefore taxable only if there is a direct link between the service 
supplied and the consideration received. Where the supply of services in question is characterised, 
inter alia, by the permanent availability of the service provider in order to supply, at the appropriate 
time, the services required by the customer, it is not necessary, in order to find that there is a direct 
link between that service and the consideration received, to establish that a payment relates to a 
personalised supply of services at a specific time carried out at the request of a customer. The fact 
that the services provided are neither defined in advance nor personalised and that the payment is 
made in the form of a lump sum is also not such as to affect the direct link between the supply of 
services made and the consideration received, the amount of which is determined in advance on the 
basis of well-established criteria.

(see paras  35, 38, 39, 43, operative part 1)

3. As regards subscription contracts for consulting services, under which a supplier has agreed to be 
available to the customer during the term of the contract, Articles  62(2), 63 and  64(1) of Directive 
2006/112 on the common system of value added tax must be interpreted as meaning that the 
chargeable event and the chargeability of the tax occur upon the expiry of the period in respect of 
which the payment has been agreed, irrespective of whether and how often the customer has actually 
made use of the supplier’s services.

A service which in essence entails being permanently available to the customer in order to provide it 
with consulting services and which is remunerated by means of fixed sums paid periodically must be 
regarded as being supplied in the period to which the payment relates, irrespective of whether the 
service provider has actually provided advice to its customer during that period. It is at the end of 
each period to which the payments relate that the supply must be regarded as having been completed 
for the purposes of Article  64(1) of Directive 2006/112.

(see paras  49-51, operative part 2)
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