
EN

Reports of Cases

ECLI:EU:C:2016:417 1

Case C-332/14

Wolfgang und Dr. Wilfried Rey Grundstücksgemeinschaft GbR
v

Finanzamt Krefeld

(Request for a preliminary ruling from the Bundesfinanzhof)

(Reference for a preliminary ruling — Taxation — Value added tax — Directive  77/388/EEC — 
Third subparagraph of Article  17(5) — Field of application — Deduction of input tax — Goods and 

services used for both taxable and exempt transactions (mixed-use goods and  services) — 
Determination of the assignation of goods and services purchased for the construction, use, 

conservation and maintenance of a building that serves to carry out, in part, transactions in respect of 
which VAT is deductible and, in part, transactions in respect of which VAT is not deductible — 

Amendment of the national legislation laying down the method of calculating the deductible 
proportion — Article  20 — Adjustment of deductions — Legal certainty — Legitimate expectations)

Summary  — Judgment of the Court (Fourth Chamber), 9  June 2016

1. Harmonisation of fiscal legislation — Common system of value added tax — Deduction of input 
tax — Goods and services used both for transactions in respect of which VAT is deductible and for 
transactions in respect of which it is not deductible — Letting of a building for commercial and 
residential use — Proportional deduction — Calculation — Obligation to assign the input goods 
and services to the transactions in respect of the construction, acquisition, use, conservation or 
maintenance of the building before calculating the proportion for the mixed-use goods and 
services — No such obligation — Allocation key other than a turnover-based allocation key — 
Lawfulness — Condition

(Council Directive  77/388, as amended by Directive  95/7, Art. 17(5))

2. Harmonisation of fiscal legislation — Common system of value added tax — Deduction of input 
tax — Adjustment of the initial deduction — Goods and services used both for transactions in 
respect of which VAT is deductible and for transactions in respect of which it is not deductible — 
Factors used to determine the amount to be deducted — Adoption of an allocation key other than a 
turnover-based allocation key — Included

(Council Directive  77/388, as amended by Directive  95/7, Art. 20)

3. Harmonisation of fiscal legislation — Common system of value added tax — Deduction of input 
tax — Adjustment of the initial deduction — Amendment of the factors used to determine the 
amount to be deducted — No transitional arrangements — Permissibility in the light of the 
principles of the protection of legitimate expectations and of legal certainty — Conditions

(Council Directive  77/388, as amended by Directive  95/7, Art. 20)
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1. Article  17(5) of Sixth Directive  77/388 on the harmonisation of the laws of the Member States 
relating to turnover taxes, as amended by Directive  95/7, must be interpreted as meaning that, where 
a building is used in order to carry out certain output transactions in respect of which value added tax 
(VAT) is deductible and others in respect of which it is not, the Member States are not required to 
prescribe that the input goods and services used for the construction, acquisition, use, conservation or 
maintenance of that building must, in a first stage, be assigned to those various transactions when such 
assignation is difficult to carry out, in order that, in a second stage, only the deduction entitlement due 
in respect of those of the goods and services which are used both for certain transactions in respect of 
which value added tax is deductible and for others in respect of which it is not is determined by 
applying a turnover-based allocation key or, provided that this method guarantees a more precise 
determination of the deductible proportion, on the basis of floor area.

It is true that, in the light of the difference in the extent of the right to deduct according to the 
intended use of the goods and services on which VAT has been charged, the Member States are, in 
principle, required to lay down that taxable persons, in order to determine the amount that they are 
entitled to deduct, must, in a first stage, assign the input goods and services to the various output 
transactions which have been carried out and for the performance of which they were intended and, 
in a second stage, apply, in respect of those goods or services, the deduction arrangement 
corresponding to their assignation; the arrangement laid down in Article  17(5) of the Sixth Directive 
should be applied so far as concerns goods and services which do not relate to a single type of 
transaction.

However, national legislation may, first of all, authorise taxable persons not to assign those goods and 
services, irrespective of the use to which they will be put, where they relate to the acquisition or 
construction of a mixed-use building and their assignation is, in practice, difficult to carry out.

Next, when the Member States make use of certain of the options provided for in the third 
subparagraph of Article  17(5) of the Sixth Directive, they may apply a calculation method different 
from the one consisting in applying a turnover-based allocation key, subject to the condition, in 
particular, that the method used guarantees a more precise determination of the deductible 
proportion of the input VAT than that arising from application of the first method. That condition 
does not, however, mean that the method chosen must necessarily be the most precise possible. It is 
required merely that the method chosen must guarantee a more precise result than the result which 
would arise from application of the turnover-based allocation key.

Finally, where a Member State chooses to have recourse to a deduction method different from that 
provided for by the Sixth Directive, that does not call into question the power available to it to 
provide that taxable persons are not required to link each of the goods or services used for the 
acquisition or construction of a mixed-use building to a particular output transaction, since the 
requirement of precision relates to the method of calculating the deductible proportion of the amount 
of VAT and not to assignation of the goods and services used.

(see paras  26, 28, 32, 33, 35, 36, operative part  1)

2. Article  20 of Sixth Directive  77/388 on the harmonisation of the laws of the Member States relating 
to turnover taxes, as amended by Directive  95/7, must be interpreted as requiring value-added-tax 
deductions made in respect of goods or services falling within Article  17(5) of that directive to be 
adjusted following the adoption, during the adjustment period in question, of a value-added-tax 
allocation key used to calculate those deductions that departs from the method provided for by the 
directive for determining the deduction entitlement.

Article  20(1)(b) of the Sixth Directive provides that initial deductions must be adjusted where, after the 
return giving rise to the deduction is made, some change occurs in the factors used to determine the 
amount to be deducted.
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The allocation key and, therefore, the method of calculating the amount of the deduction applied 
constitute factors used to determine the amount to be deducted, within the meaning of 
Article  20(1)(b) of the Sixth Directive.

(see paras  38, 42, 47, operative part  2)

3. The general principles of EU law of legal certainty and of the protection of legitimate expectations 
must be interpreted as not precluding applicable national legislation which does not expressly prescribe 
an input tax adjustment, within the meaning of Article  20 of Sixth Directive  77/388 on the 
harmonisation of the laws of the Member States relating to turnover taxes, as amended by 
Directive  95/7, following amendment of the value-added-tax allocation key used to calculate certain 
deductions or lay down transitional arrangements although the input tax allocation applied by the 
taxable person in accordance with the allocation key applicable before that amendment had been 
recognised as generally reasonable by the supreme court.

So far as concerns the lack of an express reference, in national legislation, to the obligation to make an 
adjustment where the method of calculating the deduction entitlement is amended, it should be 
recalled that such an obligation results from Article  20 of the Sixth Directive. When the Member 
States apply the provisions of their domestic law transposing a directive, they are required to interpret 
them, as far as possible, in accordance with that directive.

It follows that the principles of legal certainty and of the protection of legitimate expectations cannot 
be interpreted as meaning that, in order for an adjustment of the deduction entitlement to be capable 
of being imposed in the event of the method of calculating that entitlement being amended, the 
national legislation by virtue of which that amendment was made must have expressly pointed out 
that such adjustment is mandatory.

Nevertheless, in particular situations, where the principles of legal certainty and of the protection of 
legitimate expectations so require, it may be necessary to introduce transitional arrangements 
appropriate to the circumstances. Thus, a national legislature may breach the principles of legal 
certainty and of the protection of legitimate expectations when it suddenly and unexpectedly adopts a 
new law which withdraws a right that taxable persons enjoyed until then, without allowing them the 
time necessary to adjust, when the objective to be attained did not so require. In particular, taxable 
persons must have time to adapt when withdrawal of the right which they enjoyed until then obliges 
them to carry out consequential economic adjustments.

However, even assuming that an amendment of the national legislation defining the method of 
calculating the deduction entitlement can be regarded as sudden and unexpected, first, an amendment 
of the calculation method has the effect not of withdrawing the right to deduct possessed by taxable 
persons but of adapting its ambit.

Secondly, such an amendment does not itself in principle mean that taxable persons carry out 
consequential economic adjustments and, therefore, time to adapt does not appear strictly necessary.

(see paras  52-54, 57-62, 65, operative part  3)
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