
(a) the trader requesting reimbursement of excise duty 
furnished proof that all the technical conditions laid 
down in Romanian law governing the admissibility of 
requests for reimbursement were satisfied, and in 
particular those relating to: (i) proof of payment of 
excise duty in Romania; and (ii) proof that the 
products subject to excise duty were dispatched to 
another Member State; 

(b) according to the requirements of Romanian tax law 
(Article 192 6 of the Tax Code, Paragraph 18 4 of the 
implementing provisions referred to in Government 
Decision No 44/2004, and Annex 11 to Title VII of 
the Tax Code), certain documents which had to 
accompany the request for reimbursement could be 
furnished only after the products subject to excise 
duty had been delivered in another Member State; 

(c) Romanian tax law (Article 18 4 (4) of the implementing 
provisions, which refers to Article 135 of the Code of 
Tax Procedure) provides for a general period of five 
years for each request for refund/reimbursement? 

2. Must Article 22([2])(a) of Directive 92/12/EEC be interpreted 
as meaning that failure by a trader to request reimbursement 
of excise duty in the Member State in which that excise duty 
was paid, before the products subject to excise duty were 
delivered in the other Member State where the products are 
intended for consumption, entails forfeiture of the trader’s 
right to obtain reimbursement of the excise duty paid? 

3. If the answer to Question 2 is in the affirmative, does the 
decision on the forfeiture of the trader’s right to obtain 
reimbursement of excise duty, which involves double 
taxation of the same products subject to excise duty (in 
the Member State in which the products subject to excise 
duty are initially released for consumption and in the 
Member State in which the products are intended for 
consumption), comply with the principle of fiscal neutrality? 

4. If the answer to Question 2 is in the affirmative, can the 
extremely brief period between the date of payment of the 
excise duty on the products released for consumption in 
one Member State and the date of dispatch of the 
products subject to excise duty to another Member State 
in which they are intended for consumption be regarded 
as complying with the principles of equivalence and effec­
tiveness? Is it relevant, in that regard, that the general period 
during which the refund/reimbursement of a tax, duty or 
charge can be requested in the Member State in question is 
significantly longer? 

( 1 ) Council Directive 92/12/EEC of 25 February 1992 on the general 
arrangements for products subject to excise duty and on the holding, 
movement and monitoring of such products (OJ 1992 L 76, p. 1). 
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Questions referred 

1. Is the retroactive levy of an anti-dumping duty pursuant to 
Article 1 of Council Implementing Regulation (EU) No 
723/2011 ( 1 ) of 18 July 2011 permissible, without a 
customs registration — except for the customs registration 
of the Single Administrative Document in the BIMIS system 
— taking place with the registration of the TARIC additional 
code which is mentioned in Article 2 of Council Regulation 
(EC) No 91/2009 ( 2 ) of 26 January 2009? 

2. What is, in accordance with recital 18 of Regulation No 
966/2010, ( 3 ) the appropriate amount for the retroactive 
levy of an anti-dumping duty during the execution of Regu­
lation No 723/2011? 

( 1 ) Council Implementing Regulation (EU) No 723/2011 of 18 July 
2011 extending the definitive anti-dumping duty imposed by Regu­
lation (EC) No 91/2009 on imports of certain iron or steel fasteners 
originating in the People’s Republic of China to imports of certain 
iron or steel fasteners consigned from Malaysia, whether declared as 
originating in Malaysia or not (OJ 2011 L 194, p. 6). 

( 2 ) Council Regulation (EC) No 91/2009 of 26 January 2009 imposing 
a definitive anti-dumping duty on imports of certain iron or steel 
fasteners originating in the People's Republic of China (OJ 2009 
L 29, p. 1). 

( 3 ) Commission Regulation (EU) No 966/2010 of 27 October 2010 
initiating an investigation concerning the possible circumvention 
of anti-dumping measures imposed by Council Regulation (EC) No 
91/2009 on imports of certain iron or steel fasteners originating in 
the People’s Republic of China by imports of certain iron or steel 
fasteners consigned from Malaysia, whether declared as originating 
in Malaysia or not, and making such imports subject to registration 
(OJ 2010 L 282, p. 29).
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