
1. In interpreting national law, is account to be taken of the 
directive in respect of events which occurred after the 
directive entered into force on 22 June 2001, but before 
it became applicable on 22 December 2002? 

2. Do reproductions effected by means of printers constitute 
reproductions effected by the use of any kind of photo­
graphic technique or by some other process having similar 
effects within the meaning of Article 5(2)(a) of the directive? 

3. If Question 2 is answered affirmatively: can the 
requirements laid down in the directive relating to fair 
compensation for exceptions or limitations to the right of 
reproduction under Article 5(2) and (3) of the directive, 
having regard to the fundamental right to equal treatment 
under Article 20 of the EU Charter of Fundamental rights, 
be fulfilled also where the appropriate reward must be paid 
not by the manufacturers, importers and traders of the 
printers but by the manufacturers, importers and traders 
of another device or several other devices of a chain of 
devices capable of making the relevant reproductions? 

4. Does the possibility of applying technological measures 
under Article 6 of the directive abrogate the condition 
relating to fair compensation within the meaning of 
Article 5(2)(b) thereof? 

5. Is the condition relating to fair compensation (Article 5(2)(a) 
and (b) of the directive) and the possibility thereof (see 
recital 36 in the preamble to the directive) abrogated 
where the rightholders have expressly or implicitly auth­
orised reproduction of their works? 

( 1 ) OJ 2001 L 167, p. 10. 
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The following questions concerning the interpretation of 
Directive 2001/29/EC ( 1 ) of the European Parliament and of 
the Council of 22 May 2001 on the harmonisation of certain 
aspects of copyright and related rights in the information 
society are hereby referred to the Court of Justice of the 
European Union for a preliminary ruling: 

1. In interpreting national law, is account to be taken of the 
directive in respect of events which occurred after the 
directive entered into force on 22 June 2001, but before 
it became applicable on 22 December 2002? 

2. Do reproductions effected by means of printers constitute 
reproductions effected by the use of any kind of photo­
graphic technique or by some other process having similar 
effects within the meaning of Article 5(2)(a) of the directive? 

3. If Question 2 is answered affirmatively: can the 
requirements laid down in the directive relating to fair 
compensation for exceptions or limitations to the right of 
reproduction under Article 5(2) and (3) of the directive, 
having regard to the fundamental right to equal treatment 
under Article 20 of the EU Charter of Fundamental rights, 
be fulfilled also where the appropriate reward must be paid 
not by the manufacturers, importers and traders of the 
printers but by the manufacturers, importers and traders 
of another device or several other devices of a chain of 
devices capable of making the relevant reproductions? 

4. Does the possibility of applying technological measures 
under Article 6 of the directive abrogate the condition 
relating to fair compensation within the meaning of 
Article 5(2)(b) thereof? 

5. Is the condition relating to fair compensation (Article 5(2)(a) 
and (b) of the directive) and the possibility thereof (see 
recital 36 in the preamble to the directive) abrogated 
where the rightholders have expressly or implicitly auth­
orised reproduction of their works? 
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