
If the answer to Question 1 is in the affirmative: 

2a. Does European Union law grant the legislatures of the 
Member States the option of providing for a legal 
presumption in favour of a transfer to the film-maker of the 
exploitation rights within the meaning of paragraph 1 to 
which the principal director of a cinematographic or audio­
visual work or other authors of films designated by the legis­
latures of the Member States are entitled, even in respect of rights 
other than rental and lending rights, and if so, must the 
conditions laid down in Article 2(5) and (6) of Directive 
92/100, in conjunction with Article 4 of that directive, be 
satisfied? 

2b. Must the primary ownership of rights of the principal 
director of a cinematographic or audiovisual work, or of 
other authors of films designated by the legislature of a 
Member State also be applied to the rights granted by the 
legislature of a Member State to equitable remuneration, 
such as ‘empty cassette remuneration’ pursuant to 
Paragraph 42b of the Austrian Urhebergesetz (Copyright 
law), or to rights to fair compensation within the 
meaning of Article 5(2)(b) of Directive 2001/29? 

If the answer to Question 2b is in the affirmative: 

3. Does European Union law grant the legislatures of the 
Member States the option of providing for a legal 
presumption in favour of a transfer to the film-maker of 
the rights to remuneration within the meaning of 
paragraph 2 to which the principal director of a cinemato­
graphic or audiovisual work or other authors of films 
designated by the legislatures of the Member States are 
entitled, and if so, must the conditions laid down in 
Article 2(5) and (6) of Directive 92/100, in conjunction 
with Article 4 of that directive, be satisfied? 

If the answer to Question 3 is in the affirmative: 

4. If a legal provision of a Member State accords to the 
principal director of a cinematographic or audiovisual 
work or other authors of films designated by the legislatures of 
the Member States a right to half of the statutory rights to 
remuneration, but provides that that right is capable of 
alteration and not therefore unwaivable, is that provision 
consistent with the aforementioned provisions of European 
Union law in the area of copyright and related rights? 
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Question referred 

Does Directive 97/13/EC ( 1 ) of the European Parliament and of 
the Council of 10 April 1997 on a common framework for 
general authorisations and individual licences in the field of 
telecommunications services and, in particular, Article 6 
thereof, permit Member States to charge holders of general 
authorisations an annual fee which is calculated on the basis 
of a percentage of gross operating income invoiced in the 
relevant year, subject to such amount not exceeding two per 
thousand, and which is applied for the purpose of defraying the 
costs, including management costs, incurred by the telecom­
munications regulatory body in the implementation of the 
scheme of licences and general authorisations, as provided for 
in Article 71 of Law 11/1998 of 24 April 1998 on telecom­
munications? 

( 1 ) OJ 1997 L 117, p. 15.
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