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OPINION OF ADVOCATE GENERAL
GULMANN

delivered on 6 May 1993~

My President,
Members of the Court,

1. The question referred to the Court for a
preliminary ruling by the Finanzgericht
(Finance Court) Baden-Wiirttemberg arises
out of a dispute berween the German com-
pany, Dr Tretter GmbH®&Co. (hereinafter
‘Tretter’), and a German customs authority
and concerns the levying of an anti-dumping
duty on bearing bushes imported from Japan
by the company in 1986.

2. The anti-dumping duty was levied on the
basis of Council Regulation (EEC) No
1739/85 imposing a definitive anti-dumping
duty on imports of certain ball bearings and
tapered roller bearings originating in Japan. !
That regulation imposed under Article 1(1)
thereof a definitive anti-dumping duty on
imports of ‘ball bearings with greatest exter-
nal diameter of more than 30mm ... falling
within heading No ex 84.62 of the Common

Customs Tariff and corresponding to
Nimexe codes 84.62-09 ..., originating in
Japan ...

The customs authorities classified the

imported bearing bushes under heading
No 84.62 of the Common Customs Tariff 2

* Original language: Danish.

I — O] 1985 L 167, p. 3.

2 — That heading has the following wording: ‘Ball, roller or nee-
dle roller bearings™. See the annex to Council Regulation
(EEC) No 3400/84 of 27 November 1984 amending Regu-
lation (EEC) No 950/68 on the Common Customs Tariff
(O] 1984 L 320, p. 1).

(Nimexe code 84.62-09) 3 and levied an anti-
dumping duty of 21.7% on the basis of Arti-
cle 1(2) of the said regulation.

Tretter contended that that decision was
unlawful and put forward two arguments in
that regard, principally to the effect that the
bearing bushes were not covered by the anti-
dumping regulation since they did not fall
within heading No 84.62 (Nimexe code
84.62-09). The alternative argument was that
Artuicle 1 of the regulation was void if it cov-
ered bearing bushes, because the prior inves-
tigation in connection with the anti-dumping
proceeding did not extend to bearing bushes.

3. In the order for reference, the Finanzge-
richt stated, in particular:

““Ball bearings” in the technical sense means
only radial bearings. They are mass produced
and imported in great quantities from Japan
into the EEC. On the other hand the
imported “bearing bushes”, which appar-
ently are manufactured and imported in
much smaller quantities, have, like sliding
bushes, technically only linear movements
intended for sliding, for example, machine
cartridges and tables. Both their function and
construction thus distinguish them from
“ball bearings” with which all they have in

3 — That code number contains the following description: *Oth-
cr’ (than ball bearings with greatest external £.1melcr not
more than 30 mm). Sce the annex to Commission Regulation
(EEC) No 3529/84 of 14 December 1984 amending the
nomenclature of goods for the external trade statistics of the
Community and staustics of trade between Member States
(Nimexe) (O] 1984 L 337, p. 1).
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common from the technical point of view is
the type of roller used, namely balls.’

The Finanzgericht added:

“If in spite of that technical distinction the
bushes are to be classified under Nimexe
code 84.62-09, as the Senate inclines to think
they should be, that does not necessarily
mean that the wording (“ball bearings ... cor-
responding to Nimexe code 84.62-09 ...”) of
Article 1(1) of Council Regulation (EEC)
No 1739/85 is in that respect “too wide” and
therefore invalid in so far as it includes bear-
ing bushes although there may have been no
investigation of dumping practices in relation
thereto. At least in those circumstances the
provision could be interpreted as not includ-
ing bearing bushes.’

It is against that background that the ques-
tion raised by the Finanzgericht should be
understood. It reads as follows:

‘Is Article 1(1) of Council Regulation (EEC)
No 1739/85 of 24 June 1985 imposing a
definitive anti-dumping duty on imports of
certain ball bearings and tapered roller bear-
ings ... invalid or to be interpreted as mean-
ing that “ball bearings ... corresponding to
Nimexe code 84.62-09 ...” includes only ball
bearings in the technical sense, that is to say
only radial bearings, and not so-called bear-
ing bushes (Kugelbuchsen) (linear-only
guideways)?’
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4, Thus, the question concerns Article 1 of
the anti-dumping regulation. In my opinion,
the question must be interpreted as meaning
that the Finanzgericht started off from the
premise that beading No 84.62 of the Com-
mon Customs Tariff (Nimexe code 84.62-09),
covers the bearing bushes at issue here. It is
on that basis that it asks whether that article
of the anti-dumping regulation is invalid, or
whether it may be interpreted restrictively,
so that it does not cover bearing bushes.

I consider that the Court may also — in
spite of Tretter’s arguments to the contrary
— start from that premise. 4

In those circumstances it is not necessary for
the Court to express a view in this case on
the interpretation of heading No 84.62.

That is all the clearer, since according to the
observations of the Commission and the
Council in this case, it may be considered as
established that in no circumstances did
Article 1 of the anti-dumping regulation seek
to cover the bearing bushes at issue here.

5. That is due, in particular, to the fact that
there is no doubt, in the light of the genesis
and objective of the regulation that the bear-
ing bushes in question were not to be subject
to anti-dumping duty. They were not cov-
ered by the investigation concerning the rel-
evant market, which is mandatory in accord-
ance with the rules in force, before there can
be any question of their being ‘dumped
products’ and before an anti-dumping duty,

4 — The Commission explained that the Nomenclature Commit-
tee for the Common Customs Tariff stated at its 116th meet-
ing on 15 May 1990 that bearing bushes should be classified
f}§ l’l:i}z;_ll bearings in accordance with the Common Customs

al .



DR TRETTER v HAUPTZOLLAMT STUTTGART-OST

if appropriate, may be levied. 5 The Commis-
sion, which undertook the investigation of
the relevant market for ball bearings, stated
that the anti-dumping proceeding did not
concern bearing bushes which differ, both
from an operational and from a structural
point of view, from ball bearings, which
rotate radially.

The conclusion which I have reached is also
based on the fact that, as the Commission
and Council have stated, Article 1 of the
anti-dumping regulation refers to the diame-
ter of the ‘dumped products’. It is reasonable
to speak of the diameter only where the
products have radial motion, which is not
necessarily the case with bearing bushes.
Even though bearing bushes, whose move-
ment may be linear, are also manufactured
and used in a radial form, it would have been
necessary to incorporate additional descrip-
tive features in order that the regulation

Conclusion

might apply to that type of bearing bush and
not also to bearing bushes with other cross-
sections.

6. It is not necessary to declare, as Tretter
claims, that Article 1 is void. As the Council
and the Commission state, it is possible to
interpret the regulation so as not to cover
bearing bushes. Both the title of the anti-
dumping regulation, under which it applies
only to ‘imports of certain ball bearings’, and
the words in Article 1(1) ‘falling within
heading No ex 84.62 ... corresponding to
Nimexe codes ..." show that the regulation is
intended only to apply to a limited group of
all the products defined by the tariff heading
to which it refers. Moreover, that is con-
firmed by the argument referred to above as
regards the reference to the diameter of the
products. Thus, it is possible to interpret that
provision, in accordance with its genesis and
objective, as covering only ball bearings in
the technical sense and not bearing bushes.

7. I therefore propose that the Court should answer the question referred to it for

a preliminary ruling as follows:

Article 1(1) of Council Regulation No 1739/85 of 24 June 1985 must be interpreted

as meaning that the expression ‘ball bearings

... corresponding to Nimexe code

84.62-09” includes only ball bearings in the technical sense, that is to say only radial

bearings, and not so-called bearing bushes.

5 — The obligation to carry out a prior investigation before an
anti-dumping duty is levied on the products 15 apparent from
Article 7(1)(c) of Council Regulation (EEC) No 2176/84 on
protection against dumped or subsidized imports from coun-
trics not members of the European Economic Community
(OJ 1984 L 201, p. 1).
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