
OPINION OF SIR GORDON SLYNN — CASE 283/84 

the territorial scope of value added tax 
must be determined in relation to the 
basic rules laid down in Articles 2 and 3 
which establish the principle of strict 
territoriality and not to the provisions of 
Article 9 which provide for derogations 
therefrom. 

2. Although the territorial scope of Council 
Directive No 77/388 corresponds to that 
of the EEC Treaty as defined for each 
Member State in Article 227, and 
although the rules laid down in the 
directive have binding and mandatory 
force throughout the national territory of 

the Member States, the directive, and in 
particular Article 9 (2) (b) thereof, in no 
way restricts the freedom of the Member 
States to extend the scope of their tax 
legislation beyond their normal territorial 
limits, so long as they do not encroach 
on the jurisdiction of other States. 
Accordingly, Article 9 (2) (b) does not 
prohibit a Member State from levying 
value added tax on a transport operation 
effected between two points within its 
national territory, even where part of the 
journey is completed outside its national 
territory, provided that it does not 
encroach on the tax jurisdiction of other 
States. 

O P I N I O N OF ADVOCATE GENERAL 
SIR G O R D O N SLYNN 

delivered on 12 December 1985 

My Lords, 

Trans Tirreno Express SpA carries 
passengers and goods by sea from the port 
of Livorno on the Italian mainland to the 
port of Olbia on the island of Sardinia, 
which is Italian territory and part of the 
Community. On 1 October 1981 the VAT 
office at Sassari required Trans Tirreno to 
pay LIT 943 479 000 in respect of VAT said 
to be due on the whole of the charges made 
for such transport during 1980. Trans 
Tirreno objected that this was unlawful — 
VAT was not due on that proportion of the 
charges which related to such part of the 
crossing, by far the greater part, as took 
place in international waters. 

The dispute came before the Appeals Board 
of the Tax Commission at Sassari which 
stayed the proceedings and referred to this 
Court the question whether 'Article 9 (2) (b) 
of the Sixth Directive (i.e. the Sixth Council 
Directive of 17 May 1977, 77/388, Official 
Journal 1977, L 145, p. 1) makes only 
distances crossed within the territory of 
Member States in the course of interna­
tional transport (from State to State) subject 
to VAT or whether national transport (from 
one point to another in the same Member 
State) which is carried out, as in this case, 
mainly by extra-territorial waters is also 
subject thereto'. 

The Directive is described in the title as 
being 'on the harmonization of the laws of 
the Member States relating to turnover 
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taxes — Common system of value added 
tax: uniform basis of assessment'. By Article 
1 it requires Member States to modify their 
present value added tax systems in 
accordance with its provisions. 

The Directive also provides inter alia: 

'Article 2 

The following shall be subject to value 
added tax: 

(1) The supply of goods or services effected 
for a consideration within the territory 
of the country by a taxable person 
acting as such; 

(2) The importation of goods.' 

'Article 3 

(1) For the purposes of this Directive, the 
"territory of the country" shall be the 
area of application of the Treaty estab­
lishing the European Economic 
Community as stipulated in respect of 
each Member State in Article 227.' 

'Article 9 

(1) The place where a service is supplied 
shall be deemed to be the place where 
the supplier has established his business 
or has a fixed establishment from which 
the service is supplied, or, in the absence 
of such a place of business or fixed 
establishment, the place where he has 
his permanent address or usually 
resides. 

(2) However: ... 

(b) the place where transport services 
are supplied shall be the place 
where transport takes place, having 
regard to the distances covered;' 

By Article 7 (4) (c) of Decreto del 
Presidente della Repubblica No 633 of 26 
October 1972 (Ordinary Supplement to 
Italian Official State Gazette No 292, p. 2) 
as amended by Decree No 94 of 31 March 
1979 (Italian Official State Gazette No 93 
p. 3011), transport services are regarded as 
supplied within the territory of the State in 
proportion to the distance covered within 
that State. 

The question raised is not relevant only to 
Italy. It applies also to transport between 
e.g. the mainland of France and Corsica 
(where exemption is granted in respect of 
passenger transport pursuant to Article 28 
paragraph 3 (b) and Annex F, item 17 under 
existing conditions); the mainland of 
Denmark and Bornholm, the rest of the 
Federal Republic of Germany and Berlin. It 
will become relevant to Greece. 

Trans Tirreno and the Federal Republic 
contend that the Directive only requires and 
empowers VAT to be charged in respect of 
transport within the territory of a Member 
State and its territorial waters even if the 
voyage begins and ends in the territory of 
that State. Any other result amounts to 
exercising sovereignty over territory which 
is not part of a Member State. 

The Federal Republic in particular relies on 
the terms of the Commission's proposal for 
a Nineteenth Council Directive relating to 
turnover taxes (Official Journal 1984, 
C 347, p. 5), which recites that 'certain 
differences of interpretation concerning the 
principles of territoriality relating to certain 
air and sea transport services should be 
resolved', and provides by Article 1 that the 
following shall be added to Article 9 
paragraph 2 (b) of the Sixth Directive: 'A 
journey by sea or air shall be deemed to 
take place entirely within a country when 
the place of departure and the place of 
arrival are in that country, provided there is 
no stop in another country'. 
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France contends that Member States are not 
obliged to impose VAT in respect of 
transport through international waters. If 
imposed, a tax on such transport would put 
at a disadvantage shipments from e.g. Nice 
to Corsica, where the whole journey would 
be subject to VAT, as compared with 
shipments from Genoa to Corsica when 
there would be no power to impose VAT in 
respect of the journey through international 
waters. 

Italy, Denmark and the Commission take 
the opposite view. Whilst accepting that the 
rule is not expressly spelled out in the Sixth 
Directive, they contend that there is nothing 
to exclude transport through international 
waters when the journey begins and ends in 
the same Member State. If it were 
otherwise, ships would seek to pass as far as 
possible through international rather than 
national waters. It is contended that the law 
of the flag should be-applied to carriage on 
a ship of the country in which the journey 
begins and ends so that the goods and 
passengers are deemed always to be on 
national territory. If it were otherwise it is 
said that an absurd result would be 
produced in that goods would be considered 
to be exported from and imported to the 
same Member State. 

So far as goods are concerned, the 
Commission contends that by virtue of 
Article 8 of the Directive, when goods begin 
and end the journey in the same Member 
State, the place of supply is the place where 
the goods are at the time of despatch or the 
transport begins and, by virtue of Article 11 
A paragraph 2 (b), the taxable amount shall 
include 'incidental expenses such as 
commission, packing, transport and 

insurance costs charged by the supplier to 
the purchaser or customer'. So far as 
persons are concerned, the place where 
transport services are supplied shall be the 
place where transport takes place, having 
regard to the distances covered, and by 
Article 11 A paragraph 1 (a) the taxable 
amount shall be 'everything which 
constitutes the consideration which has been 
or is to be obtained by the supplier' from, 
inter alios, the purchaser. The position is 
quite different where goods and persons are 
carried from one Member State to another. 
By virtue of Articles 11 B paragraph 3 and 
15 paragraphs 1 and 13, goods are taxed in 
the country of importation in an amount 
including the full price of transport and are 
exempt in the exporting country. For 
passengers, each Member State charges tax 
on that part of the journey completed 
within its territory. 

I do not consider that any assistance as to 
the construction of the Sixth Directive is to 
be derived from the proposal for the Nine­
teenth Directive. It is plain that views differ 
and that the Commission wants to spell out 
what it considers to be the correct position 
under the Sixth Directive to resolve those 
disagreements. The Sixth Directive must be 
considered alone. 

In Case 168/84 Berkholz v Finanz Hamburg-
Mitte-Altstadt (judgment of 4 July 1985) the 
Court had to consider Article 9 of the Sixth 
Directive. It found that the aim of that 
provision was to establish a rational 
arrangement of the spheres of application of 
national rules relating to VAT, fixing in a 
uniform manner the place where the tax fell 
to be paid. The object is to prevent two 
countries being free to tax, so that the tax 
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might be demanded twice, and in certain 
cases to prevent tax being avoided. The 
Court also, on the basis of Article 3, found 
that the field of application of the Directive 
coincided for each Member State with the 
field of application of the relevant fiscal 
legislation. Thus Article 9 did not limit the 
freedom of Member States to impose tax, 
outside the territory over which they were 
sovereign, on ships subject to their juris­
diction. In that case it was held that it was 
open to the Member State to tax the owners 
of slot machines, installed on ferry boats, at 
the owner's principal or fixed place of 
business. 

That case, however, concerns paragraph 1 
of Article 9, the general rule which fixes the 
supply at the place of the supplier's business, 
or a fixed establishment which he has, or at 
his permanent address or usual residence, 
and not paragraph 2, which by way of 
exception, fixes the place of supply as the 
place where the transport takes place. 

I consider that the Commission is right in its 
general approach to the directive. For goods 
which are supplied within a Member State, 
the place where the goods are when 
dispatch or transport begins is deemed to be 
the place of supply, and the taxable amount 
includes the cost of transport (Articles 8 and 
11 A paragraph 2 (b)). If goods are supplied 
from one Member State to another, the 
amount of the cost, including transport, is 
not liable to tax in the country of 
exportation but that tax is payable in the 
country of importation on an amount 
including the cost of the transport (Article 
15 paragraphs 1 and 13, Article 10 
paragraph 3, Article 11 B paragraph 3 (b)). 

For the carriage of persons within a 
Member State, VAT is payable on the 
journey within the Member State, 'the 
supply' taking place over the whole journey 
and tax being paid on the consideration. If a 
person is transported through two or more 
Member States at the present time, tax is 
payable in each Member State on the part 
of the transport which occurs there, each 
part being respectively a place of supply. 
Eventually by virtue of Article 28 paragraph 
5 passenger transport will be taxed in the 
country of departure in respect of the whole 
transport within the Community. 

On one point, however, I do not accept the 
Commission's argument. It is said that 
Article 9 paragraph 2 only applies to the 
transport of passengers. However, that 
paragraph, unlike other articles, does not 
specifically distinguish between the transport 
of persons and goods. It is in general terms. 
It seems to me to be perfectly capable of 
applying to the carriage of goods as an 
independent transaction, although not to 
the transport of goods which is an integral 
part of the supply of the goods. If that were 
not so, there would be an obvious gap in the 
directive. I do not consider that there is 
such a gap. 

As the preamble makes clear, an essential 
object of the directive was to remove 
conflict between jurisdictions. Articles 8 and 
9 thus set out to define the place of supply, 
principally in order to remove arguments as 
to the Member State in which the supply 
takes place. When the whole supply takes 
place within a Member State there is no 
such conflict: the crucial decisions then are 
(a) when the chargeable event occurs — 
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which by virtue of Article 10 paragraph 2 is 
'when the goods are delivered or the 
services are performed' and (b) what is the 
taxable amount, which, by virtue of Article 
11 A paragraph 1 is 'everything which 
constitutes the consideration which has been 
or is to be obtained by the supplier from the 
purchaser' including, under Article 11 A 
paragraph 2 (b), transport costs. Although 
these are the crucial questions, I read 
Articles 8 and 9, contrary to the argument 
of the Italian Government, as defining the 
place of supply for the purposes of all 
supplies including those taking place exclu­
sively within one Member State. 

On the basis that the field of application of 
the directive coincides with the field of 
application of the relevant fiscal legislation, 
as was said in Case 168/84 it seems to me 
that the essential question is whether 
anything in the directive prevents a Member 
State from imposing VAT on the whole of 
the transport between two points in its 
territory, even though part of the transport 
is through international waters. So long as 
no part of the transport takes place in the 
territory, including the territorial waters, of 
another Member State, I cannot find 
anything in the directive which prevents a 
Member State from so doing. Moreover, a 
power to do so seems to me to be consistent 
with Article 10 paragraph 2 where the 
transport services are to be taken to have 
been 'performed' when the transport begins 
(on the mainland) or, as I am inclined to 
think (by analogy with the delivery of 
goods), when it is completed (in Sardinia). 

Accordingly, Italy is at liberty, so far as the 
directive is concerned, to regard the whole 
transport from the mainland to Sardinia as 
constituting the supply of transport services 
subject to VAT even though part of the 
journey is through international waters. I do 

not regard this as being derived from any 
international law rule relating to the flag of 
the vessel, even if a ship carrying an Italian 
flag could additionally be regarded as 
constituting Italian territory for the 
purposes of ascertaining the place of 
transport. The rule is the same for goods or 
persons transported on vessels carrying 
other flags. It derives not from legal rules 
relating to the flag but from a proper inter­
pretation of the scope of the directive. 

Administrative difficulties in seeking to 
calculate which part of the transport is 
through international waters would not 
constitute a reason for interpreting a 
directive contrary to its clear terms, but they 
do go to support the interpretation that the 
whole journey between two points in a 
Member State, which does not cross other 
territory, is to be covered. 

France accepts this result, that a Member 
State is at liberty to charge VAT on the 
whole transport including passage through 
international waters. Italy, Denmark and the 
Commission go further — it is obligatory to 
tax the whole of the transport. The Federal 
Republic says it is forbidden to include the 
passage through international waters as part 
of the transport. 

For the purposes of its decision in the 
present case, the Italian tribunal does not 
need to know whether such tax must be 
charged; it is sufficient that it may be 
charged. For that reason, and because it is 
possible that an application under Article 
169 of the EEC Treaty may be brought 
before the full Court against another 
Member State, it is perhaps undesirable, as 
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well as unnecessary, that the Chamber 
should decide whether the imposition of 
such tax on the whole voyage is obligatory. 
Lest the Chamber take the view that this 
should be decided, I must deal with it. 

This point is not decided in Case 168/84. 
The Court there held that the directive did 
not limit the freedom of a Member State to 
impose tax on the relevant event. It did not 
say that a Member State was obliged to do 
so. 

There is, as has been seen, nothing in the 
directive which expressly says that the whole 
transport, including that through interna­
tional waters, must be so taxed. On the 
other hand, the essential aim of the directive 
is to harmonize Community rules dealing 
with VAT; the subheading 'Common system 
of value added tax: uniform basis of 
assessment' gives the indication. Once it is 
found that the transport is between two 

points in one Member State, the rules ought 
to be the same in all Member States. By 
attaching the liability to tax in one Member 
State by reference to the place of supply and 
the chargeable event, it seems to me, on the 
basis of the arguments advanced in this case, 
that tax must be charged on the whole 
transport even if part of it is through inter­
national waters. It would be extraordinary if 
the method of assessment of tax differed 
according to whether transport was by land 
or by sea between the same two points in a 
Member State. 

Different considerations, however, come 
into play if part of the transport is through 
the territory, including the territorial waters 
and the air space, of another State whether 
Member of the Community or not, so that 
the views here expressed do not bear 
directly on transport between Berlin and the 
rest of the Federal Republic of Germany. 

In the circumstances, however, I consider that the question posed should be 
answered on the basis that: 

The Sixth Council Directive of 17 May 1977 on the harmonization of the laws of 
the Member States relating to turnover taxes — Common system of value added 
tax: uniform basis of assessment, and in particular Article 9, paragraph 2 thereof, 
is not to be read as preventing a Member State from subjecting the transport of 
goods and persons from one point to another in the territory of that Member State 
to VAT, albeit that transport takes place mainly or partly in international waters, 
provided that no part of the transport takes place in the territory, including the 
territorial waters, of another Member State or a third State. 

The costs of the parties to the main proceedings fall to be dealt with by the 
national court: the costs of the intervening Member States and the Commission are 
not recoverable. 
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