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Opinion on the proposal for an Eighth Council Directive on the harmonization of the laws of 
the Member States relating to turnover taxes - arrangements for the refund of value added tax 

to taxable persons not established in the territory of the country 

The text referred to the Committee has been published in Official Journal of the European 
Communities No C 26 of 1 February 1978, page 5. 

A. LEGAL BASIS FOR THE OPINION 

On 18 January 1978, the Council referred the abovementioned proposal to the Economic and 
Social Committee in accordance with Article 99, 100, 198 of the Treaty establishing the 
European Economic Community. 

B. OPINION OF THE ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE 

The Economic and Social Committee prepared its opinion on the above matter at its 159th 
plenary session, held in Brussels on 31 May and 1 June 1978. 

The full text of the opinion is as follows: 

THE ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE, 

Having regard to the Treaty establishing the European 
Economic Community, and in particular Articles 99, 100 
and 198 thereof, 

Having regard to the request made by the Council of the 
European Communities on 20 January 1978 for an 
opinion, 

Having regard to the decision taken by the Bureau of the 
Economic and Social Committee on 31 January 1978, 
entrusting the preparation of an opinion on the matter to 
the Section for Economic and Financial Questions, 

Having regard to the oral report made by Mr 
Peyromaure-Debord-Broca, the rapporteur, and the 
Section's discussions at its meeting on 16 May 1978, 

Having regard to the discussions at its 159th plenary 
session held on 31 May and 1 June 1978 (meeting of 
1 June 1978), 

HAS ADOPTED THE FOLLOWING OPINION 

by 38 votes to 0, with 19 abstentions: 

1. Introduction 

1.1. By virtue of Article 17 (4) of the Sixth Directive on 
the harmonization of the laws of the Member States 
relating to turnover taxes, common system of value added 
tax - uniform basis of assessment, the Commission has 
framed a proposal on arrangements for the refund of 

value added tax to taxable persons not established in the 
territory of the country where the service has been 
provided or the goods delivered. 

1.2. In the interests of equity, it is essential that taxable 
persons should qualify for VAT refunds in respect of 
services or goods which they purchase, in the course of 
their business, in Member States where they are not 
established. 

1.3. To obtain a refund from a country where he is not 
established, the person concerned must: 

— be considered, for taxation purposes, to be established 
outside the Member States where the transaction (in 
respect of which tax may be refundable) takes place, 

— provide the invoice or the import documents for the 
goods or services in respect of which refund is 
claimed, 

— produce official evidence that he is registered for 
VAT in the State where he carries on his business, 

— certify that he has not engaged in any business activity 
in the Member States where he has received the goods 
and services in respect of which a VAT refund is 
claimed. 

2. General discussion 

2.1. The question arose as to whether there were 
enough instances to warrant a Directive. 
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2.2. It was established that the Directive would cover 
all business activities (congresses, trade fairs, travel, etc.) 
of taxable persons in Member States where they are not 
established. It would, for instance, cover carriage of 
persons or goods, hotel expenses, petrol bills, vehicle 
repair bills, etc.). 

2.3. The issue of fictitious invoices was raised. 

2.4. This issue is not, however, peculiar to the matter in 
hand; fictitious invoices also pose a problem at national 
level. 

2.5. The scale cost of the formalities involved was 
raised. It was suggested that taxable persons should have 
the right to VAT deductions in the country where they 
were registered for VAT. 

2.6. But, such a right could not be granted auto-
matically. The country where the taxable person was 
registered for VAT would have to check with the country 
where the refundable VAT was paid. The parties and 
authorities in both countries would thus have to 
participate in the deduction procedure. In other words 
such deduction arrangements would entail real but 
apparently inevitable costs for the parties and 
Government departments concerned. 

2.7. In any case does the Sixth Directive allow such 
arrangements? 

2.8. Article 17 (4) of the Sixth Directive, in fact, only 
covers refunds, and the Commission's hands are therefore 
tied. 

2.9. Even if the deduction arrangements were operated 
solely by the States concerned without the taxable person 
having to take any action, there is still the problem of the 
differences in VAT rates. To what extent and at what cost 
is clearing possible, in view of the fact that VAT rates 
differ? 

2.10. In so far as VAT rates have not been 
standardized, care must be taken to avoid exacerbating 
the existing disparities. 

2.11. The draft Directive is apparently designed to 
establish transitional arrangements in the interests of 
fiscal justice and pending implementation of the general 
principle of the abolition of tax frontiers within the 
Community. 

2.12. The Committee endorses the draft Directive 
subject to the above general comments and the following 
specific comments. 

3. Specific comments 

3.1. Article 7 

The Committee wonders why the second paragraph of 
Article 7 specifies 25 and 50 units of account as the 
minimum sums for which refunds may be claimed. The 
Section notes the Commission statement that a higher 
threshold would not be in the interest of the taxable 
persons concerned but that a lower one would be 
conceivable, although the threshold of 50 units of account 
for one year was already generous. 

Done at Brussels, 1 June 1978. 

The Chairman 
of the Economic and Social Committee 

Basil de FERRANTI 


