ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 433I

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

63ό έτος
22 Δεκεμβρίου 2020


Περιεχόμενα

 

I   Νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2092 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, περί γενικού καθεστώτος αιρεσιμότητος για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης

1

 

*

Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027

11

 

 

II   Μη νομοθετικές πράξεις

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κανονισμός (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση της νόσου COVID-19

23

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

 

*

Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων, Διοργανική συμφωνία, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων

28

EL

Οι πράξεις των οποίων οι τίτλοι έχουν τυπωθεί με λευκά στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


I Νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

22.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

LI 433/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2092 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 16ης Δεκεμβρίου 2020

περί γενικού καθεστώτος αιρεσιμότητος για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 322 παράγραφος 1 στοιχείο α),

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως το άρθρο 106α,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες, οι οποίες κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Όπως υπενθυμίζεται στο άρθρο 2 ΣΕΕ, οι αξίες αυτές είναι κοινές στα κράτη μέλη εντός κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τον πλουραλισμό, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ανοχή, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

(2)

Στα συμπεράσματά του της 21ης Ιουλίου 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης προστατεύονται σύμφωνα με τις γενικές αρχές που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες, ιδίως τις αξίες που ορίζονται στο άρθρο 2 ΣΕΕ. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και τη σημασία του σεβασμού στο κράτος δικαίου.

(3)

Το κράτος δικαίου απαιτεί όλες οι δημόσιες εξουσίες να ενεργούν εντός των ορίων που θέτει ο νόμος, σύμφωνα με τις αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως ορίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ο χάρτης») και σε άλλα ισχύοντα μέσα, και υπό τον έλεγχο ανεξάρτητων και αμερόληπτων δικαστηρίων. Ειδικότερα, απαιτεί να τηρούνται οι αρχές της νομιμότητας (3), συμπεριλαμβανομένης της διαφανούς, υπεύθυνης, δημοκρατικής και πλουραλιστικής νομοθετικής διαδικασίας, της ασφάλειας δικαίου (4), της απαγόρευσης της αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας (5), της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και πρόσβασης σε ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια (6) και του χωρισμού των εξουσιών (7) (8).

(4)

Τα κριτήρια προσχώρησης που καθορίστηκαν το 1993 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης και ενισχύθηκαν το 1995 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μαδρίτης, αποτελούν τους βασικούς όρους που πρέπει μια υποψήφια χώρα να πληροί για να γίνει κράτος μέλος. Τα εν λόγω κριτήρια κατοχυρώνονται πλέον στο άρθρο 49 ΣΕΕ.

(5)

Μόλις μια υποψήφια χώρα γίνει κράτος μέλος, εντάσσεται σε ένα νομικό μόρφωμα που εδράζεται στη θεμελιώδη παραδοχή ότι κάθε κράτος μέλος αποδέχεται από κοινού με τα λοιπά κράτη μέλη, και αναγνωρίζει ότι τα εν λόγω κράτη αποδέχονται από κοινού με αυτό, μια σειρά κοινών αξιών επί των οποίων στηρίζεται η Ένωση, όπως διευκρινίζει το άρθρο 2 ΣΕΕ. Η παραδοχή αυτή συνεπάγεται και δικαιολογεί την ύπαρξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών ως προς την αναγνώριση των εν λόγω αξιών και, επομένως, ως προς την τήρηση του δικαίου της Ένωσης που υλοποιεί τις αξίες αυτές (9). Οι νόμοι και οι πρακτικές των κρατών μελών θα πρέπει να εξακολουθήσουν να συμμορφώνονται προς τις κοινές αξίες στις οποίες εδράζεται η Ένωση.

(6)

Παρόλο που δεν υπάρχει ιεράρχηση των αξιών της Ένωσης, ο σεβασμός του κράτους δικαίου έχει ζωτική σημασία για την προστασία των άλλων θεμελιωδών αξιών στις οποίες εδράζεται η Ένωση, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία και σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων χωρίς σεβασμό του κράτους δικαίου και αντιστρόφως.

(7)

Όταν τα κράτη μέλη εκτελούν τον προϋπολογισμό της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που διατίθενται με το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θεσπίστηκε δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου (10), και με δάνεια και άλλα μέσα υπό την εγγύηση του προϋπολογισμού της Ένωσης, και ανεξάρτητα από τη μέθοδο εκτέλεσης που χρησιμοποιούν, ο σεβασμός του κράτους δικαίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμόρφωση με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης που κατοχυρώνονται στο άρθρο 317 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

(8)

Τα κράτη μέλη μπορούν να διασφαλίσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση μόνο αν οι δημόσιες αρχές ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο, αν οι περιπτώσεις απάτης, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής απάτης, φοροδιαφυγής, διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων ή άλλων παραβάσεων του νόμου διώκονται αποτελεσματικά από τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές και αν οι αυθαίρετες ή παράνομες αποφάσεις των δημόσιων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των αρχών επιβολής του νόμου, είναι δυνατόν να υπόκεινται σε αποτελεσματικό δικαστικό έλεγχο από ανεξάρτητα δικαστήρια και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(9)

Η ανεξαρτησία και η αμεροληψία του δικαστικού συστήματος θα πρέπει πάντα να διασφαλίζονται, οι δε ανακριτικές και εισαγγελικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελούν προσηκόντως τα καθήκοντά τους. Θα πρέπει να διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και διαδικασίες ώστε να ενεργούν αποτελεσματικά και με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος αμερόληπτου δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των δικαιωμάτων υπεράσπισης. Οι τελεσίδικες αποφάσεις θα πρέπει να τυγχάνουν αποτελεσματικής εκτέλεσης. Οι προϋποθέσεις αυτές απαιτούνται ως ελάχιστη εγγύηση έναντι παράνομων και αυθαίρετων αποφάσεων δημόσιων αρχών που θα μπορούσαν να βλάψουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

(10)

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης προϋποθέτει, ιδίως, ότι το οικείο δικαστικό όργανο είναι σε θέση να ασκεί τα δικαστικά του καθήκοντα, τόσο στο πλαίσιο των σχετικών κανόνων όσο και στην πράξη, με πλήρη αυτονομία, χωρίς να υπόκειται σε οποιαδήποτε ιεραρχική σχέση ή σχέση υπαγωγής έναντι οποιουδήποτε φορέα και χωρίς να λαμβάνει εντολές ή οδηγίες οποιασδήποτε προέλευσης, και ότι, ως εκ τούτου, προστατεύεται από εξωτερικές παρεμβάσεις ή πιέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να θίξουν την ανεξάρτητη κρίση των μελών του και να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους. Οι εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας απαιτούν την ύπαρξη κανόνων, ιδίως όσον αφορά τη σύνθεση του οργάνου και τον διορισμό, τη διάρκεια της θητείας καθώς και τους λόγους εξαίρεσης ή παύσης των μελών του, ώστε οι πολίτες να μην έχουν καμία εύλογη αμφιβολία ως προς τη στεγανότητα του εν λόγω οργάνου έναντι εξωτερικών παραγόντων και ως προς την ουδετερότητά του έναντι των αντιμαχόμενων συμφερόντων.

(11)

Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι όχι μόνο απαραίτητος για τους πολίτες της Ένωσης, αλλά και για τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, την καινοτομία, τις επενδύσεις την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, οι οποίες ευδοκιμούν περισσότερο όπου υπάρχει σταθερό νομικό και θεσμικό πλαίσιο.

(12)

Το άρθρο 19 ΣΕΕ, το οποίο συγκεκριμενοποιεί την αξία του κράτους δικαίου που ορίζεται στο άρθρο 2 ΣΕΕ, επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να παρέχουν αποτελεσματική δικαστική προστασία στους τομείς που διέπονται από το δίκαιο της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης. Αυτή καθαυτήν η ύπαρξη αποτελεσματικού δικαστικού ελέγχου με σκοπό τη διασφάλιση της τήρησης των διατάξεων του δικαίου της Ένωσης είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ύπαρξη κράτους δικαίου και απαιτεί ανεξάρτητα δικαστήρια (11). Η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων έχει πρωταρχική σημασία, όπως επιβεβαιώνεται με το άρθρο 47 δεύτερο εδάφιο του Χάρτη (12). Αυτό ισχύει, ιδίως, για τον δικαστικό έλεγχο της νομιμότητας πράξεων, συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων που συνεπάγονται δαπάνες ή οφειλές για το Δημόσιο, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο διαδικασιών για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, των οποίων δύνανται επίσης να επιλαμβάνονται τα δικαστήρια.

(13)

Συνεπώς, υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του σεβασμού του κράτους δικαίου και της αποτελεσματικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ένωσης σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

(14)

Η Ένωση έχει αναπτύξει ποικίλα μέσα και διαδικασίες που προάγουν το κράτος δικαίου και την εφαρμογή του, όπως η χρηματοδοτική στήριξη για οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για το κράτος δικαίου και ο πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης, και προβλέπει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντίδρασης των θεσμικών οργάνων της Ένωσης σε παραβιάσεις του κράτους δικαίου μέσω των διαδικασιών επί παραβάσει και της προβλεπόμενης στο άρθρο 7 ΣΕΕ διαδικασίας. Ο μηχανισμός που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό συμπληρώνει τα μέσα αυτά προστατεύοντας τον προϋπολογισμό της Ένωσης από παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου που θίγουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείρισή του ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

(15)

Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης μπορούν να πληγούν σοβαρά από παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου, ιδίως εκείνες που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων αρχών και τον αποτελεσματικό δικαστικό έλεγχο. Αυτό ισχύει για μεμονωμένες παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου και έτι μάλλον για παραβιάσεις που είναι διαδεδομένες ή οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες πρακτικές ή παραλείψεις των δημόσιων αρχών ή σε γενικά μέτρα που λαμβάνονται από τις εν λόγω αρχές.

(16)

Ο προσδιορισμός των παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου απαιτεί ενδελεχή ποιοτική αξιολόγηση από την Επιτροπή. Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να είναι αντικειμενική, αμερόληπτη και δίκαιη και να λαμβάνει υπόψη τις σχετικές πληροφορίες από διαθέσιμες πηγές και αναγνωρισμένους θεσμικούς φορείς, μεταξύ των οποίων οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου και ο πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης, οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), και τα συμπεράσματα και οι συστάσεις συναφών διεθνών οργανισμών και δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως η ομάδα κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO) και η Επιτροπή της Βενετίας, ιδίως του καταλόγου ελέγχου της για το κράτος δικαίου, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Ανωτάτων Δικαστηρίων και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων. Η Επιτροπή μπορεί να συμβουλεύεται τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Επιτροπή της Βενετίας εάν είναι απαραίτητο με σκοπό την προετοιμασία μιας ενδελεχούς ποιοτικής αξιολόγησης.

(17)

Τα μέτρα δυνάμει του παρόντος κανονισμού είναι αναγκαία ιδίως σε περιπτώσεις όπου άλλες διαδικασίες που προβλέπονται στην ενωσιακή νομοθεσία δεν θα επέτρεπαν την αποτελεσματικότερη προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης. Η δημοσιονομική νομοθεσία της Ένωσης και οι εφαρμοστέοι τομεακοί και δημοσιονομικοί κανόνες προβλέπουν διάφορες δυνατότητες για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης, μεταξύ άλλων διακοπές, αναστολές ή δημοσιονομικές διορθώσεις που συνδέονται με παρατυπίες ή σοβαρές ελλείψεις των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου. Θα πρέπει να καθοριστούν τα μέτρα που πρέπει να θεσπίζονται για την περίπτωση παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου καθώς και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για τη θέσπισή τους. Στα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνονται η αναστολή πληρωμών και δεσμεύσεων, η αναστολή της εκταμίευσης δόσεων ή η πρόωρη αποπληρωμή δανείων, η μείωση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο υφιστάμενων δεσμεύσεων και η απαγόρευση της ανάληψης νέων δεσμεύσεων έναντι αποδεκτών ή της σύναψης νέων συμφωνιών για δάνεια ή άλλα μέσα υπό την εγγύηση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

(18)

Κατά τον προσδιορισμό των προς θέσπιση μέτρων, θα πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων ιδίως υπόψη της σοβαρότητας της κατάστασης, του χρόνου που έχει παρέλθει από την έναρξη της σχετικής πρακτικής, της διάρκειας και της επανάληψής της, της πρόθεσης, του βαθμού συνεργασίας του οικείου κράτους μέλους για τον τερματισμό των παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου, καθώς και των επιπτώσεων της υγειούς οικονομικής διαχείρισης επί του προϋπολογισμού της Ένωσης ή επί των οικονομικών της συμφερόντων.

(19)

Σε περίπτωση παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου είναι απαραίτητο να διασφαλίζονται δεόντως τα νόμιμα συμφέροντα των τελικών αποδεκτών και των δικαιούχων όταν θεσπίζονται μέτρα. Κατά την εξέταση της θέσπισης μέτρων, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον δυνητικό αντίκτυπό τους στους τελικούς αποδέκτες και στους δικαιούχους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, οι πληρωμές από την Επιτροπή προς τα κράτη μέλη είναι νομικά ανεξάρτητες από τις πληρωμές των εθνικών αρχών προς τους δικαιούχους, δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι τα κατάλληλα μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης των πληρωμών προς δικαιούχους σύμφωνα με τις προθεσμίες πληρωμής που καθορίζονται στους εφαρμοστέους τομεακούς και δημοσιονομικούς κανόνες. Οι αποφάσεις που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού και οι υποχρεώσεις έναντι των τελικών αποδεκτών ή των δικαιούχων που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό αποτελούν μέρος του εφαρμοστέου δικαίου της Ένωσης όσον αφορά την υλοποίηση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης. Τα κράτη μέλη που αφορούν τα μέτρα θα πρέπει να υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με τη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις τους έναντι των τελικών αποδεκτών ή των δικαιούχων. Η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις πληρωμής προς τους δικαιούχους που καθορίζονται στους εφαρμοστέους τομεακούς και δημοσιονομικούς κανόνες θα πρέπει να επιτρέπει στην Επιτροπή να επαληθεύει ότι οι αποφάσεις που θεσπίζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού δεν επηρεάζουν με κανέναν τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, τις πληρωμές που πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους εφαρμοστέους τομεακούς και δημοσιονομικούς κανόνες.

Για να ενισχυθεί η προστασία των τελικών αποδεκτών ή των δικαιούχων, η Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση μέσω ιστότοπου ή διαδικτυακής πύλης, μαζί με τα κατάλληλα εργαλεία για την ενημέρωση της Επιτροπής σχετικά με τυχόν παράβαση της νομικής υποχρέωσης των κρατικών φορέων και των κρατών μελών να εξακολουθούν να πραγματοποιούν πληρωμές μετά τη θέσπιση μέτρων βάσει του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθεί τις πληροφορίες αυτές για να εξακριβώνει αν έχουν τηρηθεί οι ισχύοντες κανόνες, ιδίως το [άρθρο 63, το άρθρο 68 παράγραφος 1 στοιχείο β) και το άρθρο 98] του κανονισμού (ΕΕ) …/... του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της …, για τη θέσπιση κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας και Αλιείας και τους αντιστοίχους χρηματοδοτικούς κανόνες και για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το μέσο διαχείρισης συνόρων και θεωρήσεων (13). Όταν είναι αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι κάθε ποσό που οφείλεται από κυβερνητικούς φορείς ή κράτη μέλη καταβάλλεται πράγματι στους τελικούς αποδέκτες ή στους δικαιούχους, η Επιτροπή θα πρέπει να ανακτά τις καταβληθείσες πληρωμές ή, κατά περίπτωση, να προβαίνει σε δημοσιονομική διόρθωση μειώνοντας τη στήριξη της Ένωσης προς ένα πρόγραμμα σύμφωνα με τους εφαρμοστέους τομεακούς και δημοσιονομικούς κανόνες.

(20)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενιαία εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και δεδομένης της σημασίας των δημοσιονομικών επιπτώσεων των μέτρων που επιβάλλονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να ενεργεί κατόπιν πρότασης της Επιτροπής.

(21)

Προτού η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση οποιουδήποτε μέτρου δυνάμει του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να γνωστοποιεί στο οικείο κράτος μέλος τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν παραβιάσεις των αρχών το κράτος δικαίου στο εν λόγω κράτος μέλος. Η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για κάθε τέτοια κοινοποίηση και για το περιεχόμενό της. Το οικείο κράτος μέλος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις παρατηρήσεις του. Η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις αυτές.

(22)

Κατά τον καθορισμό προθεσμιών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό για το οικείο κράτος μέλος, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, ιδίως, τον όγκο των πληροφοριών που παρέχονται και ζητούνται, την πολυπλοκότητα των συναφών πραγματικών περιστατικών και της αξιολόγησής τους, καθώς και τη διοικητική ικανότητα του εν λόγω κράτους μέλους.

(23)

Όταν η Επιτροπή κρίνει, αφού αναλύσει τις παρατηρήσεις του οικείου κράτους μέλους, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη θέσπιση μέτρων, θα πρέπει να υποβάλει στο Συμβούλιο πρόταση για τη θέσπιση κατάλληλων μέτρων. Το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει βάσει της πρότασης της Επιτροπής για τη θέσπιση κατάλληλων μέτρων με εκτελεστική απόφαση εντός προθεσμίας ενός μηνός, η οποία μπορεί κατ’ εξαίρεση να παραταθεί έως δύο επιπλέον μήνες κατ’ ανώτατο όριο. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το Συμβούλιο θα λάβει την απόφαση εντός της προθεσμίας αυτής, θα πρέπει η Επιτροπή να κάνει την πλέον ενδεδειγμένη χρήση των δικαιωμάτων της δυνάμει του άρθρου 237 ΣΛΕΕ και του εσωτερικού κανονισμού του Συμβουλίου (14).

(24)

Μετά τη θέσπιση τυχόν μέτρων δυνάμει του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την κατάσταση στο οικείο κράτος μέλος. Η Επιτροπή θα πρέπει να επαναξιολογεί την κατάσταση όταν το οικείο κράτος μέλος θεσπίζει νέα διορθωτικά μέτρα ή, σε κάθε περίπτωση, μετά από μέγιστη περίοδο ενός έτους από τη θέσπιση των μέτρων.

(25)

Το Συμβούλιο, ενεργώντας κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, θα πρέπει να αίρει τα μέτρα τα οποία έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, αν η κατάσταση που οδήγησε στην επιβολή των εν λόγω μέτρων έχει επανορθωθεί επαρκώς.

(26)

Η διαδικασία για τη θέσπιση και την άρση των μέτρων θα πρέπει να τηρεί τις αρχές της αντικειμενικότητας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της ίσης μεταχείρισης των κρατών μελών και να διεξάγεται αμερόληπτα και τεκμηριωμένα. Εάν, κατ’ εξαίρεση, το οικείο κράτος μέλος θεωρεί ότι υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των ανωτέρω αρχών, μπορεί να ζητήσει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε τέτοιες εξαιρετικές περιστάσεις, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται καμία απόφαση σχετικά με τα μέτρα μέχρις ότου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει το θέμα. Κατά κανόνα, η διαδικασία αυτή περατώνεται εντός τριών μηνών από την υποβολή της πρότασης της Επιτροπής στο Συμβούλιο.

(27)

Η Επιτροπή θα πρέπει να τηρεί ενήμερο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για οποιαδήποτε μέτρα προτείνονται, θεσπίζονται και αίρονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

(28)

Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Κατά την υποβολή έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, εκτός από την αποτελεσματικότητα των θεσπισθέντων μέτρων, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάζει και τη συνολική αποτελεσματικότητα της διαδικασίας που καθορίζεται στον παρόντα κανονισμό και τη συμπληρωματικότητα της παρούσας πράξης με άλλες πράξεις.

(29)

Ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να θίγει την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ή τις υποχρεώσεις των κρατών μελών τα οποία δεν συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου (15),

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός ορίζει τους κανόνες που είναι απαραίτητοι για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης στην περίπτωση παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

ως «κράτος δικαίου» νοείται η αξία της Ένωσης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 ΣΕΕ. Περιλαμβάνει τις αρχές της νομιμότητας, που υποδηλώνει διαφανή, υποκείμενη σε λογοδοσία, δημοκρατική και πλουραλιστική νομοθετική διαδικασία· ασφάλεια δικαίου· απαγόρευση της αυθαίρετης άσκησης εκτελεστικών εξουσιών· αποτελεσματική δικαστική προστασία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, από ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια, και όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα· διάκριση των εξουσιών· απαγόρευση των διακρίσεων και ισότητα ενώπιον του νόμου. Το κράτος δικαίου νοείται σε σχέση με τις άλλες αξίες και αρχές της Ένωσης που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 ΣΕΕ,

β)

ως «κρατικός φορέας» νοείται οποιαδήποτε δημόσια αρχή σε οποιοδήποτε επίπεδο διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, καθώς και των οργανισμών των κρατών μελών κατά την έννοια του άρθρου 2 σημείο 42 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (16) («δημοσιονομικός κανονισμός»).

Άρθρο 3

Παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, λογίζονται ενδεικτικά ως παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου τα ακόλουθα:

α)

η διακινδύνευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης·

β)

η παράλειψη αποτροπής, διόρθωσης ή κολασμού αυθαίρετων ή παράνομων αποφάσεων των δημόσιων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των αρχών επιβολής του νόμου, η παρακράτηση χρηματοοικονομικών και ανθρώπινων πόρων που επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία τους ή η παράλειψη διασφάλισης της απουσίας συγκρούσεων συμφερόντων·

γ)

ο περιορισμός της διαθεσιμότητας και της αποτελεσματικότητας των μέσων ένδικης προστασίας, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών δικονομικών κανόνων και η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων ή o περιορισμός της αποτελεσματικής διερεύνησης, δίωξης ή κολασμού παραβάσεων του νόμου.

Άρθρο 4

Προϋποθέσεις για τη θέσπιση μέτρων

1.   Λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα όταν διαπιστώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 6, ότι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου σε ένα κράτος μέλος επηρεάζουν ή απειλούν σοβαρά να επηρεάσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της Ένωσης ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης κατά τρόπο επαρκώς άμεσο.

2.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, οι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου αφορούν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

α)

την εύρυθμη λειτουργία των αρχών που εκτελούν τον προϋπολογισμό της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων δανείων και λοιπών μέσων με την εγγύηση του προϋπολογισμού της Ένωσης, ιδίως στο πλαίσιο διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων ή επιδοτήσεων·

β)

την εύρυθμη λειτουργία των αρχών που διενεργούν οικονομικούς ελέγχους, παρακολούθηση και λογιστικό έλεγχο, καθώς και την ορθή λειτουργία αποτελεσματικών και διαφανών συστημάτων δημοσιονομικής διαχείρισης και λογοδοσίας·

γ)

την εύρυθμη λειτουργία των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών σε σχέση με τη διερεύνηση και τη δίωξη της απάτης, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής απάτης, της διαφθοράς ή άλλων παραβάσεων του δικαίου της Ένωσης όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης·

δ)

τον αποτελεσματικό δικαστικό έλεγχο, από ανεξάρτητα δικαστήρια, των πράξεων ή παραλείψεων των αρχών που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) και γ)·

ε)

την πρόληψη και τον κολασμό της απάτης, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής απάτης, της διαφθοράς ή άλλων παραβάσεων του δικαίου της Ένωσης όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, και την επιβολή αποτελεσματικών και αποτρεπτικών κυρώσεων στους αποδέκτες από εθνικά δικαστήρια ή από διοικητικές αρχές·

στ)

την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών·

ζ)

την αποτελεσματική και έγκαιρη συνεργασία με τον OLAF και, με την επιφύλαξη της συμμετοχής του οικείου κράτους μέλους, με την EPPO στις έρευνες ή διώξεις σύμφωνα με την εφαρμοστέα ενωσιακή νομοθεσία, τηρώντας την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας·

η)

άλλες καταστάσεις ή πρακτικές των αρχών που άπτονται της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του προϋπολογισμού της Ένωσης ή της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

Άρθρο 5

Μέτρα για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης

1.   Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού, ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα κατάλληλα μέτρα μπορούν να θεσπιστούν σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού:

α)

όταν η Επιτροπή εκτελεί τον προϋπολογισμό της Ένωσης υπό καθεστώς άμεσης ή έμμεσης διαχείρισης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 62 παράγραφος 1 στοιχεία α) και γ) του δημοσιονομικού κανονισμού, και όταν ο αποδέκτης είναι κρατικός φορέας:

i)

αναστολή πληρωμών ή της εκτέλεσης της νομικής δέσμευσης ή καταγγελία της νομικής δέσμευσης σύμφωνα με το άρθρο 131 παράγραφος 3 του δημοσιονομικού κανονισμού·

ii)

απαγόρευση ανάληψης νέων νομικών δεσμεύσεων·

iii)

αναστολή της εκταμίευσης δόσεων εν όλω ή εν μέρει ή πρόωρη αποπληρωμή δανείων με την εγγύηση του προϋπολογισμού της Ένωσης·

iv)

αναστολή ή μείωση του οικονομικού πλεονεκτήματος δυνάμει μέσου με την εγγύηση του προϋπολογισμού της Ένωσης·

v)

απαγόρευση σύναψης νέων συμφωνιών για δάνεια ή άλλα μέσα με την εγγύηση του προϋπολογισμού της Ένωσης,

β)

όταν η Επιτροπή εκτελεί τον προϋπολογισμό της Ένωσης υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης με τα κράτη μέλη, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 62 παράγραφος 1 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού:

i)

αναστολή της έγκρισης ενός ή περισσοτέρων προγραμμάτων ή τροποποίησής τους·

ii)

αναστολή δεσμεύσεων·

iii)

μείωση δεσμεύσεων, μεταξύ άλλων μέσω δημοσιονομικών διορθώσεων ή μεταφορών σε άλλα προγράμματα δαπανών·

iv

μείωση της προχρηματοδότησης·

v)

διακοπή των προθεσμιών πληρωμής·

vi)

αναστολή πληρωμών.

2.   Εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στην απόφαση για τη θέσπιση των μέτρων, η επιβολή των κατάλληλων μέτρων δεν θίγει τις υποχρεώσεις των κρατικών φορέων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) ή των κρατών μελών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) να εκτελέσουν το πρόγραμμα ή το κονδύλιο που επηρεάζεται από το μέτρο, και ιδίως τις υποχρεώσεις που υπέχουν έναντι των τελικών αποδεκτών ή των δικαιούχων, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης καταβολής πληρωμών βάσει του παρόντος κανονισμού και των εφαρμοστέων τομεακών ή δημοσιονομικών κανόνων. Κατά την εκτέλεση κονδυλίων της Ένωσης υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης, τα κράτη μέλη τα οποία αφορούν μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωσή τους προς τις υποχρεώσεις αυτές κάθε τρεις μήνες από τη θέσπιση των εν λόγω μέτρων.

Η Επιτροπή επαληθεύει αν έχει τηρηθεί το εφαρμοστέο δίκαιο και, εφόσον απαιτείται, λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης, σύμφωνα με τους τομεακούς και δημοσιονομικούς κανόνες.

3.   Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αναλογικά. Καθορίζονται με βάση τον πραγματικό ή δυνητικό αντίκτυπο των παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της Ένωσης ή στα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Η φύση, η διάρκεια, η σοβαρότητα και η έκταση των παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου λαμβάνονται δεόντως υπόψη. Τα μέτρα στοχεύουν, στο μέτρο του δυνατού, τις δράσεις της Ένωσης που επηρεάζονται από τις παραβιάσεις.

4.   Η Επιτροπή παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση προς όφελος των τελικών αποδεκτών ή των δικαιούχων σχετικά με τις υποχρεώσεις των κρατών μελών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 μέσω ιστότοπου ή διαδικτυακής πύλης. Η Επιτροπή παρέχει επίσης, στον ίδιο ιστότοπο ή διαδικτυακή πύλη, επαρκή εργαλεία ώστε οι τελικοί αποδέκτες ή οι δικαιούχοι να ενημερώνουν την Επιτροπή για τυχόν παραβίαση των υποχρεώσεων αυτών που, κατά την άποψη των εν λόγω τελικών αποδεκτών ή των δικαιούχων, τους επηρεάζει άμεσα. Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται κατά τρόπο που διασφαλίζει την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν παραβάσεις του δικαίου της Ένωσης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (17). Οι πληροφορίες που παρέχονται από τους τελικούς αποδέκτες ή τους δικαιούχους σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο συνοδεύονται από αποδεικτικό στοιχείο ότι ο ενδιαφερόμενος τελικός αποδέκτης ή δικαιούχος έχει υποβάλει επίσημη καταγγελία στη σχετική αρχή του οικείου κράτους μέλους.

5.   Με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν οι τελικοί αποδέκτες ή οι δικαιούχοι σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι κάθε ποσό που οφείλεται από κρατικούς φορείς ή κράτη μέλη όπως αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου καταβάλλεται πράγματι στους τελικούς αποδέκτες ή στους δικαιούχους, σύμφωνα ιδίως με το άρθρο 63, το άρθρο 68 παράγραφος 1 στοιχείο β) και το άρθρο 98 του κανονισμού (ΕΕ) …/... του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της …, για τη θέσπιση κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας και Αλιείας και τους αντιστοίχους χρηματοδοτικούς κανόνες και για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το μέσο διαχείρισης συνόρων και θεωρήσεων.

Άρθρο 6

Διαδικασία

1.   Όταν η Επιτροπή διαπιστώνει ότι έχει βάσιμους λόγους να θεωρεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 4, αποστέλλει γραπτή κοινοποίηση στο εν λόγω κράτος μέλος, εκθέτοντας τα πραγματικά στοιχεία και τους συγκεκριμένους λόγους στους οποίους στήριξε τη διαπίστωσή της, εκτός εάν κρίνει ότι άλλες διαδικασίες που προβλέπονται στη νομοθεσία της Ένωσης θα της επιτρέψουν να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Η Επιτροπή ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την εν λόγω κοινοποίηση και το περιεχόμενό της.

2.   Βάσει των πληροφοριών που λαμβάνει δυνάμει της παραγράφου 1, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει την Επιτροπή σε διαρθρωμένο διάλογο σχετικά με τις διαπιστώσεις της.

3.   Κατά την αξιολόγηση του κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 4, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη σχετικές πληροφορίες από διαθέσιμες πηγές, μεταξύ των οποίων αποφάσεις, συμπεράσματα και συστάσεις των θεσμικών οργάνων της Ένωσης και άλλων συναφών διεθνών οργανισμών και άλλων αναγνωρισμένων θεσμικών φορέων.

4.   Η Επιτροπή μπορεί να ζητεί οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία είναι αναγκαία για να διενεργεί την αξιολόγηση που αναφέρεται στην παράγραφο 3, τόσο πριν όσο και μετά την αποστολή της γραπτής κοινοποίησης που προβλέπεται στην παράγραφο 1.

5.   Το οικείο κράτος μέλος παρέχει τις απαιτούμενες πληροφορίες και μπορεί να υποβάλει παρατηρήσεις σχετικά με τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται στην κοινοποίηση της παραγράφου 1 εντός προθεσμίας που καθορίζεται από την Επιτροπή και είναι το λιγότερο ένα μήνα και όχι περισσότερο από τρεις μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης της διαπίστωσης. Στις παρατηρήσεις του, το κράτος μέλος μπορεί να προτείνει τη λήψη διορθωτικών μέτρων ανταποκρινόμενων στη διαπίστωση που ορίζεται στην κοινοποίηση της Επιτροπής.

6.   Όταν αποφασίζει αν θα υποβάλει πρόταση για μια εκτελεστική απόφαση σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες που έχει λάβει και τυχόν παρατηρήσεις που έχει υποβάλει το οικείο κράτος μέλος, καθώς και την επάρκεια τυχόν προτεινόμενων διορθωτικών μέτρων. Η Επιτροπή πραγματοποιεί την αξιολόγησή της εντός ενδεικτικής προθεσμίας ενός μηνός από την παραλαβή πληροφοριών από το οικείο κράτος μέλος, ή από την παραλαβή των παρατηρήσεών του, ή, αν δεν ληφθούν πληροφορίες ή παρατηρήσεις, από τη λήξη της προθεσμίας της παραγράφου 5, και, σε κάθε περίπτωση, εντός εύλογου χρονικού.

7.   Όταν η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει πρόταση σύμφωνα με την παράγραφο 9, δίνει προηγουμένως τη δυνατότητα στο κράτος μέλος να υποβάλει τις παρατηρήσεις του, ιδίως όσον αφορά την αναλογικότητα των σχεδιαζόμενων μέτρων, εντός ενός μηνός.

8.   Κατά την αξιολόγηση της αναλογικότητας των μέτρων που πρόκειται να επιβληθούν, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες και τις κατευθύνσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3.

9.   Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 4 και ότι τα τυχόν διορθωτικά μέτρα που προτείνει το κράτος μέλος σύμφωνα με την παράγραφο 5 δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη διαπίστωση που περιέχεται στην κοινοποίηση της Επιτροπής, υποβάλλει στο Συμβούλιο πρόταση εκτελεστικής πράξης σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα εντός ενός μηνός από την παραλαβή των παρατηρήσεων του κράτους μέλους ή, σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και σε κάθε περίπτωση εντός ενός μηνός από την προθεσμία που ορίζεται στην παράγραφο 7. Στην πρόταση μνημονεύονται οι συγκεκριμένοι λόγοι και τα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η διαπίστωση της Επιτροπής.

10.   Το Συμβούλιο εκδίδει την εκτελεστική απόφαση της παραγράφου 9 του παρόντος άρθρου εντός ενός μηνός από την παραλαβή της πρότασης της Επιτροπής. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η προθεσμία για την έκδοση της απόφασης μπορεί να παραταθεί κατά επιπλέον δύο μήνες κατά ανώτατο όριο. Για να διασφαλιστεί η έγκαιρη λήψη απόφασης, η Επιτροπή κάνει χρήση των δικαιωμάτων της δυνάμει του άρθρου 237 ΣΛΕΕ, όταν το κρίνει σκόπιμο.

11.   Το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία, μπορεί να τροποποιήσει την πρόταση της Επιτροπής και να εκδώσει το τροποποιημένο κείμενο με εκτελεστική απόφαση.

Άρθρο 7

Άρση των μέτρων

1.   Το οικείο κράτος μέλος μπορεί ανά πάσα στιγμή να θεσπίσει νέα διορθωτικά μέτρα και να υποβάλει στην Επιτροπή γραπτή κοινοποίηση που περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να καταδείξει ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις του άρθρου 4.

2.   Κατόπιν αιτήματος του οικείου κράτους μέλους, ή με δική της πρωτοβουλία και το αργότερο μετά την παρέλευση ενός έτους κατ’ ανώτατο όριο από τη θέσπιση μέτρων από το Συμβούλιο, η Επιτροπή επαναξιολογεί την κατάσταση στο οικείο κράτος μέλος λαμβάνοντας υπόψη τυχόν υποβληθέντα από αυτό αποδεικτικά στοιχεία καθώς και την επάρκεια τυχόν νέων διορθωτικών μέτρων που θεσπίζονται από το οικείο κράτος μέλος.

Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις του άρθρου 4, υποβάλλει στο Συμβούλιο πρόταση εκτελεστικής απόφασης για την άρση των μέτρων που θεσπίστηκαν.

Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι η κατάσταση που οδήγησε στη θέσπιση των μέτρων έχει διορθωθεί εν μέρει, υποβάλλει στο Συμβούλιο πρόταση εκτελεστικής απόφασης για την προσαρμογή των μέτρων που θεσπίστηκαν.

Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι η κατάσταση που οδήγησε στη θέσπιση των μέτρων δεν έχει διορθωθεί, απευθύνει αιτιολογημένη απόφαση στο οικείο κράτος μέλος και ενημερώνει σχετικά το Συμβούλιο.

Όταν το οικείο κράτος μέλος υποβάλει γραπτή κοινοποίηση δυνάμει της παραγράφου 1, η Επιτροπή υποβάλλει την πρότασή της ή λαμβάνει την εκτελεστική απόφασή της εντός ενός μηνός από την παραλαβή της εν λόγω κοινοποίησης. Η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, οπότε η Επιτροπή ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση το οικείο κράτος μέλος για τους λόγους της παράτασης.

Η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 6 παράγραφοι 3, 4, 5, 6, 9, 10 και 11 εφαρμόζεται κατ’ αναλογία.

3.   Όταν αίρονται μέτρα σχετικά με την αναστολή της έγκρισης ενός ή περισσότερων προγραμμάτων ή τροποποιήσεών τους κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο i) ή σχετικά με την αναστολή δεσμεύσεων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο ii), τα ποσά που αντιστοιχούν στις ανασταλείσες δεσμεύσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης με την επιφύλαξη του [άρθρου 5] του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου (18). Οι ανασταλείσες δεσμεύσεις του έτους ν δεν εγγράφονται στον προϋπολογισμό πέραν του έτους ν+2.

Άρθρο 8

Ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Επιτροπή ενημερώνει αμέσως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα μέτρα που προτείνονται, θεσπίζονται ή αίρονται σύμφωνα με τα άρθρα 5, 6 και 7.

Άρθρο 9

Υποβολή εκθέσεων

Η Επιτροπή υποβάλλει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024 έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, ιδίως όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των θεσπισθέντων μέτρων.

Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2020.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

D. M. SASSOLI

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. ROTH


(1)  ΕΕ C 291 της 17.8.2018, σ. 1.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Απριλίου 2019 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση της 14ης Δεκεμβρίου 2020. Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(3)  Απόφαση του Δικαστηρίου της 29ης Απριλίου 2004, CAS Succhi di Frutta, C-496/99 P, ECLI:EU:C:2004:236, σκέψη 63.

(4)  Απόφαση του Δικαστηρίου της 12ης Νοεμβρίου 1981, Amministrazione delle finanze dello Stato κατά Srl Meridionale Industria Salumi κ.λπ. — Ditta Italo Orlandi & Figlio και Ditta Vincenzo Divella κατά Amministrazione delle finanze dello Stato. συνεκδικασθείσες υποθέσεις 212 έως 217/80, ECLI:EU:C:1981:270, σκέψη 10.

(5)  Απόφαση του Δικαστηρίου της 21ης Σεπτεμβρίου 1989, Hoechst, συνεκδικασθείσες υποθέσεις 46/87 και 227/88, ECLI:EU:C:1989:337, σκέψη 19.

(6)  Απόφαση του Δικαστηρίου της 27ης Φεβρουαρίου 2018, Associação Sindical dos Juízes Portugueses κατά Tribunal de Contas, C-64/16, ECLI:EU:C:2018:117, σκέψεις 31, 40-41· απόφαση του Δικαστηρίου της 25ης Ιουλίου 2018, LM, C-216/18 PPU, ECLI:EU:C:2018:586, σκέψεις 63-67.

(7)  Απόφαση του Δικαστηρίου της 10ης Νοεμβρίου 2016, Kovalkovas, C-477/16, ECLI:EU:C:2016:861, σκέψη 36· απόφαση του Δικαστηρίου της 10ης Νοεμβρίου 2016, PPU Poltorak, C-452/16, ECLI:EU:C:2016:858, σκέψη 35· και απόφαση του Δικαστηρίου της 22ας Δεκεμβρίου 2010, DEB, C-279/09, ECLI:EU:C:2010:811, σκέψη 58.

(8)  Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου», COM(2014) 158, παράρτημα I.

(9)  Γνωμοδότηση 2/13, ECLI:EU:C:2014:2454, σκέψη 168.

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, για τη θέσπιση μέσου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση COVID-19 (βλέπε σελίδα 23 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(11)  Υπόθεση C-64/16, σκέψεις 32-36.

(12)  Υπόθεση C-64/16, σκέψεις 40-41.

(13)  Δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

(14)  Απόφαση 2009/937/ΕΕ του Συμβουλίου, της 1ης Δεκεμβρίου 2009, για τη θέσπιση του εσωτερικού του κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΕ L 325 της 11.12.2009, σ. 35).

(15)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).

(16)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(17)  Οδηγία (EE) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2019, σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης (ΕΕ L 305 της 26.11.2019, σ. 17).

(18)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (βλέπε σελίδα 11 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).


22.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

LI 433/11


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 17ης Δεκεμβρίου 2020

για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 312,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως το άρθρο 106α,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1),

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αφού ζήτησε τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,

Αφού ζήτησε τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης για επαρκή δυνατότητα πρόβλεψης στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της εκτέλεσης μεσοπρόθεσμων επενδύσεων, η διάρκεια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) θα πρέπει να ορίζεται στα επτά έτη, με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου 2021.

(2)

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης λόγω της COVID-19 απαιτούν από την Ένωση να παράσχει ένα μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα προετοιμάσει το έδαφος για μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση σε ένα πράσινο και ψηφιακό μέλλον, στηρίζοντας την πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης και καθιστώντας την ανθεκτική σε κλυδωνισμούς στο μέλλον.

(3)

Τα ετήσια ανώτατα όρια των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων ανά κατηγορία δαπανών και τα ετήσια ανώτατα όρια των πιστώσεων για πληρωμές που καθορίζονται από τον παρόντα κανονισμό οφείλουν να τηρούν τα ισχύοντα ανώτατα όρια για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και τους ίδιους πόρους, που ορίζονται με βάση την ισχύουσα απόφαση του Συμβουλίου για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 311 τρίτο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) («απόφαση για τους ίδιους πόρους»).

(4)

Όπου είναι απαραίτητο να παρασχεθούν οι εγγυήσεις που προέρχονται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης για χρηματοδοτική συνδρομή σε κράτη μέλη η οποία έχει εγκριθεί σύμφωνα με το άρθρο 220 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) («δημοσιονομικός κανονισμός»), το αναγκαίο ποσό θα πρέπει να παρασχεθεί πέραν των ανώτατων ορίων των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων και των πιστώσεων για πληρωμές του ΠΔΠ, αφού τηρηθεί το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων.

(5)

Το ΠΔΠ δεν θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις γραμμές του προϋπολογισμού που χρηματοδοτούνται με έσοδα για ειδικό προορισμό κατά την έννοια του δημοσιονομικού κανονισμού.

(6)

Το ΠΔΠ θα πρέπει να καθοριστεί σε τιμές του 2018. Θα πρέπει επίσης να καθοριστούν οι κανόνες για τις ετήσιες τεχνικές προσαρμογές του ΠΔΠ, προκειμένου να υπολογιστούν εκ νέου τα ανώτατα όρια και τα διαθέσιμα περιθώρια.

(7)

Θα πρέπει να καθοριστούν κανόνες για άλλες περιπτώσεις που ενδέχεται να απαιτούν προσαρμογή του ΠΔΠ. Οι εν λόγω προσαρμογές μπορεί να αφορούν την καθυστερημένη έγκριση νέων κανόνων ή προγραμμάτων στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, μέτρα που συνδέονται με τη χρηστή οικονομική διακυβέρνηση ή μέτρα που εγκρίνονται δυνάμει του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί γενικού καθεστώτος αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης. Θα πρέπει επίσης να καθοριστούν κανόνες σχετικά με μηχανισμό για ειδική προσαρμογή προγραμμάτων.

(8)

Θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη ευελιξία στον μέγιστο δυνατό βαθμό, προκειμένου η Ένωση να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 323 ΣΛΕΕ.

(9)

Τα ακόλουθα θεματικά ειδικά μέσα είναι απαραίτητα για να μπορεί η Ένωση να αντιδρά σε συγκεκριμένες απρόβλεπτες καταστάσεις ή συνέπειες και για να καθίσταται έτσι δυνατή η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας του προϋπολογισμού: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας και το Αποθεματικό Προσαρμογής στο Brexit. Το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας δεν προορίζεται να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των κρίσεων που είναι σχετικές με την αγορά και οι οποίες πλήττουν τη γεωργική παραγωγή ή διανομή.

(10)

Τα ακόλουθα μη θεματικά ειδικά μέσα είναι αναγκαία για την περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας: το Ενιαίο Μέσο Περιθωρίου και ο Μηχανισμός Ευελιξίας. Το Ενιαίο Μέσο Περιθωρίου θα πρέπει να επιτρέπει τη μεταφορά περιθωρίων που παραμένουν διαθέσιμα κάτω από τα ανώτατα όρια για πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων και για πληρωμές αντίστοιχα μεταξύ των οικονομικών ετών και, για πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων, μεταξύ τομέων του ΠΔΠ, χωρίς να σημειώνεται υπέρβαση των συνολικών ποσών των ανώτατων ορίων του ΠΔΠ για πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων και πιστώσεις για πληρωμές για ολόκληρη την περίοδο του ΠΔΠ. Ο Μηχανισμός Ευελιξίας θα πρέπει να επιτρέπει τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων απρόβλεπτων δαπανών για ένα δεδομένο οικονομικό έτος.

(11)

Θα πρέπει να προβλεφθούν ειδικές διατάξεις για τη δυνατότητα εγγραφής πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων και των αντίστοιχων πιστώσεων για πληρωμές στον προϋπολογισμό πέραν των ανώτατων ορίων που καθορίζονται στο ΠΔΠ όπου είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ειδικά μέσα.

(12)

Είναι αναγκαίο να προβλέπεται αναθεώρηση του ΠΔΠ σε περίπτωση αναθεώρησης των Συνθηκών με επιπτώσεις στον προϋπολογισμό, επανένωσης της Κύπρου ή διεύρυνσης της Ένωσης, λαμβανομένων επίσης υπόψη των όρων εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

(13)

Ο παρών κανονισμός ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να αναθεωρηθεί σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός των ορίων που καθορίζονται στο ΠΔΠ. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η πρόβλεψη της αναθεώρησης του ΠΔΠ σε αυτές τις περιπτώσεις.

(14)

Ακόμη, απαιτούνται ειδικοί κανόνες για την αντιμετώπιση έργων μεγάλης κλίμακας των οποίων η διάρκεια ζωής εκτείνεται πολύ πέραν της περιόδου που ορίζεται στο ΠΔΠ. Είναι αναγκαίος ο καθορισμός μέγιστων ποσών για τις συνεισφορές από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης στα εν λόγω έργα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν επηρεάζουν άλλα έργα που χρηματοδοτούνται από τον εν λόγω προϋπολογισμό.

(15)

Είναι αναγκαίο να καθοριστούν γενικοί κανόνες για τη διοργανική συνεργασία κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού, με παράλληλο σεβασμό των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής («θεσμικά όργανα») επί του προϋπολογισμού, όπως ορίζονται στις Συνθήκες, καθώς και των απαιτήσεων περί διαφάνειας.

(16)

Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση για νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πριν από την 1η Ιουλίου 2025, ώστε να μπορέσουν τα θεσμικά όργανα να το εγκρίνουν πολύ πριν από την έναρξη του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Σύμφωνα με το άρθρο 312 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ, τα ανώτατα όρια που αντιστοιχούν στο τελευταίο οικονομικό έτος του ΠΔΠ που προσδιορίζονται στον παρόντα κανονισμό πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται σε περίπτωση που δεν εγκριθεί νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πριν από τη λήξη του ΠΔΠ που καθορίζεται στον παρόντα κανονισμό,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Με τον παρόντα κανονισμό καθορίζεται το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021 έως 2027 (ΠΔΠ).

Άρθρο 2

Τήρηση των ανώτατων ορίων του ΠΔΠ

1.   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή («θεσμικά όργανα»), στη διάρκεια κάθε διαδικασίας του προϋπολογισμού και κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικείου οικονομικού έτους, τηρούν τα ετήσια ανώτατα όρια δαπανών τα οποία καθορίζονται στο παράρτημα I («ανώτατα όρια του ΠΔΠ»).

Το επιμέρους ανώτατο όριο για τον τομέα 3, όπως προσδιορίζεται στο παράρτημα I, καθορίζεται με την επιφύλαξη της ευελιξίας μεταξύ των δύο πυλώνων της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Το προσαρμοσμένο ανώτατο όριο που θα ισχύει για τον πυλώνα I της ΚΓΠ μετά τις μεταφορές μεταξύ του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των άμεσων ενισχύσεων ορίζεται στη σχετική νομική πράξη και το ΠΔΠ προσαρμόζεται ανάλογα βάσει της τεχνικής προσαρμογής που προβλέπεται στο άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού.

2.   Όταν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι πόροι από τα ειδικά μέσα που προβλέπονται στα άρθρα 8, 9, 10 και 12, οι πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων και οι αντίστοιχες πιστώσεις για πληρωμές εγγράφονται στον προϋπολογισμό πέραν των σχετικών ανώτατων ορίων του ΠΔΠ.

Όταν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι πόροι από το Ενιαίο Μέσο Περιθωρίου όπως καθορίζεται στο άρθρο 11, οι πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων και οι αντίστοιχες πιστώσεις για πληρωμές εγγράφονται στον προϋπολογισμό πέραν των σχετικών ανώτατων ορίων του ΠΔΠ για ένα δεδομένο έτος.

3.   Όταν είναι αναγκαίο να παρασχεθεί εγγύηση για χρηματοδοτική συνδρομή σε κράτη μέλη η οποία έχει εγκριθεί σύμφωνα με το άρθρο 220 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού, το αναγκαίο ποσό παρέχεται πέραν των ανώτατων ορίων του ΠΔΠ.

Άρθρο 3

Τήρηση του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων

1.   Για κάθε έτος που εμπίπτει στο ΠΔΠ, το σύνολο των αναγκαίων πιστώσεων για πληρωμές, μετά την ετήσια προσαρμογή και λαμβανομένης υπόψη κάθε άλλης προσαρμογής και αναθεώρησης, καθώς και της εφαρμογής του άρθρου 2 παράγραφοι 2 και 3, δεν οδηγεί σε ποσοστό πρόσκλησης προς καταβολή ιδίων πόρων υψηλότερο από το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων που καθορίζεται στην ισχύουσα απόφαση του Συμβουλίου για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 311 τρίτο εδάφιο της ΣΛΕΕ («απόφαση για τους ιδίους πόρους»).

2.   Εφόσον απαιτείται, τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ μειώνονται προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων που καθορίζεται στην απόφαση για τους ίδιους πόρους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΔΠ

Άρθρο 4

Τεχνικές προσαρμογές

1.   Κάθε έτος η Επιτροπή, προτού ξεκινήσει η διαδικασία του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους ν+1, προβαίνει στις ακόλουθες τεχνικές προσαρμογές του ΠΔΠ:

α)

επαναξιολόγηση, με τις τιμές του έτους ν+1, των ανώτατων ορίων και των συνολικών ποσών των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων και των πιστώσεων για πληρωμές,

β)

υπολογισμό του διαθέσιμου περιθωρίου κάτω από το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων που καθορίζεται στην απόφαση για τους ίδιους πόρους,

γ)

υπολογισμό του ποσού των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων που είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο του Ενιαίου Μέσου Περιθωρίου όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α), καθώς και του συνολικού μέγιστου ποσού που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο στοιχείο α),

δ)

υπολογισμό της προσαρμογής του ανώτατου ορίου πιστώσεων για πληρωμές στο πλαίσιο του Ενιαίου Μέσου Περιθωρίου όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο β), καθώς και του μέγιστου ποσού που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο στοιχείο β),

ε)

υπολογισμό των πρόσθετων κονδυλίων για ειδικά προγράμματα τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1, καθώς και του αποτελέσματος της ετήσιας προσαρμογής που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2.

2.   Η Επιτροπή πραγματοποιεί τις τεχνικές προσαρμογές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 βάσει σταθερού αποπληθωριστή 2 % ετησίως.

3.   Η Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα των τεχνικών προσαρμογών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και τις βασικές οικονομικές προβλέψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

4.   Με την επιφύλαξη των άρθρων 6 και 7, δεν πραγματοποιείται καμία άλλη τεχνική προσαρμογή για το συγκεκριμένο έτος, ούτε στη διάρκεια του οικονομικού έτους ούτε ως εκ των υστέρων διόρθωση στη διάρκεια των επόμενων ετών.

Άρθρο 5

Ειδική προσαρμογή προγραμμάτων

1.   Ποσό που αντιστοιχεί στα έσοδα από πρόστιμα που επιβάλλουν τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δυνάμει των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1/2003 (3) και (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (4), το οποίο έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του έτους ν-1 σύμφωνα με το άρθρο 107 του δημοσιονομικού κανονισμού, διατίθεται, μετά την αφαίρεση του ποσού για το έτος ν-1 που αναφέρεται στο άρθρο 141 παράγραφος 1 της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (5), ως πρόσθετο κονδύλιο σε:

α)

πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων για το έτος ν+1, με έτος έναρξης το 2022 και λήξης το 2027, για τα προγράμματα που απαριθμούνται στο παράρτημα II, σύμφωνα με τα ποσοστά που καθορίζονται για τα εν λόγω προγράμματα στη στήλη «Κλείδα κατανομής» του πίνακα στο παράρτημα II, και

β)

πιστώσεις για πληρωμές για το έτος ν+1, με έτος έναρξης το 2022 και λήξης το 2027.

Το συνολικό ποσό των πρόσθετων κονδυλίων για την περίοδο 2022 έως 2027 για πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων και πιστώσεις για πληρωμές αντίστοιχα ανέρχεται σε 11 000 εκατομμύρια EUR (σε τιμές 2018). Για καθένα από τα έτη 2022 έως 2026, το ετήσιο ποσό των πρόσθετων κονδυλίων για πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων και πιστώσεις για πληρωμές αντίστοιχα ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 500 εκατομμύρια EUR (σε τιμές 2018) και δεν υπερβαίνει τα 2 000 εκατομμύρια EUR (σε τιμές 2018).

Το συνολικό ποσό των πρόσθετων κονδυλίων για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για τα προγράμματα κατά την περίοδο 2022 έως 2027 ορίζεται στη στήλη «Συνολική πρόσθετη κατανομή πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων βάσει του άρθρου 5», στον πίνακα του παραρτήματος II.

2.   Τα ανώτατα όρια των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων των σχετικών τομέων για το έτος ν+1, με έτος έναρξης το 2022 και λήξης το 2027, προσαρμόζονται προς τα πάνω με τα ποσά που αντιστοιχούν στα πρόσθετα κονδύλια που ορίζονται στην παράγραφο 1, σύμφωνα με τα ποσοστά που καθορίζονται για τους εν λόγω τομείς στη στήλη «Κλείδα κατανομής» του πίνακα στο παράρτημα II. Το ανώτατο όριο των πιστώσεων πληρωμών για το έτος ν+1, με έτος έναρξης το 2022 και λήξης το 2027, προσαρμόζονται αυτομάτως προς τα πάνω με τα ποσά που αντιστοιχούν στα πρόσθετα κονδύλια που ορίζονται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 6

Προσαρμογές σχετικά με μέτρα που συνδέονται με τη χρηστή οικονομική διακυβέρνηση ή με γενικό καθεστώς αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης

1.   Σε περίπτωση που αρθεί η αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που αφορούν κονδύλια της Ένωσης, σύμφωνα με τις σχετικές βασικές πράξεις, στο πλαίσιο μέτρων που συνδέονται με τη χρηστή οικονομική διακυβέρνηση ή με μέτρα που εγκρίνονται δυνάμει του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί γενικού καθεστώτος αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης, τα ποσά που αντιστοιχούν στις ανασταλείσες δεσμεύσεις μεταφέρονται στα επόμενα οικονομικά έτη και τα αντίστοιχα ανώτατα όρια του ΠΔΠ προσαρμόζονται αναλόγως.

2.   Η Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα τυχόν προσαρμογών βάσει της παραγράφου 1 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

3.   Οι ανασταλείσες δεσμεύσεις του έτους ν δεν μπορεί να εγγράφονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης πέραν του έτους ν+2.

Άρθρο 7

Προσαρμογή μετά από νέους κανόνες ή προγράμματα στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης

1.   Σε περίπτωση έγκρισης, μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, νέων κανόνων ή προγραμμάτων στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και τον μηχανισμό για τη διαχείριση των συνόρων και τις θεωρήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων, τα ποσά που αντιστοιχούν στις πιστώσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν το 2021 μεταφέρονται σε ίσα μερίδια σε κάθε ένα από τα έτη 2022-2025 και τα αντίστοιχα ανώτατα όρια του ΠΔΠ προσαρμόζονται αναλόγως.

2.   Η Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα τυχόν προσαρμογών βάσει της παραγράφου 1 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΣΑ

ΤΜΗΜΑ 1

Θεματικά ειδικά μέσα

Άρθρο 8

Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

1.   Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, οι στόχοι και το πεδίο εφαρμογής του οποίου καθορίζονται στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, δεν υπερβαίνει το ανώτατο ετήσιο ποσό των 186 εκατομμυρίων EUR (σε τιμές 2018).

2.   Οι πιστώσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση εγγράφονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης ως πρόβλεψη.

Άρθρο 9

Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας

1.   Το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει:

α)

τη συνδρομή για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που οφείλονται σε μείζονες καταστροφές οι οποίες καλύπτονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του οποίου οι στόχοι και το πεδίο εφαρμογής καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου (6), και

β)

δράσεις ταχείας αντιμετώπισης συγκεκριμένων αναγκών έκτακτης ανάγκης εντός της Ένωσης ή σε τρίτες χώρες, λόγω γεγονότων που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ιδίως για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και για επιχειρήσεις υποστήριξης μετά από φυσικές καταστροφές οι οποίες δεν καλύπτονται από το στοιχείο α), ανθρωπογενείς καταστροφές, ανθρωπιστικές κρίσεις σε περιπτώσεις μαζικών απειλών για τη δημόσια υγεία και απειλών κτηνιατρικού ή φυτοϋγειονομικού χαρακτήρα, καθώς και σε καταστάσεις ιδιαίτερης πίεσης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης λόγω των μεταναστευτικών ροών, όπου το απαιτούν οι περιστάσεις.

2.   Το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας δεν υπερβαίνει το ανώτατο ετήσιο ποσό των 1 200 εκατομμυρίων EUR (σε τιμές 2018). Όποιο μέρος του ετήσιου ποσού δεν χρησιμοποιείται το έτος ν μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το έτος ν+1. Το μέρος του ετήσιου ποσού που προκύπτει από το προηγούμενο έτος χρησιμοποιείται πρώτο. Όποιο μέρος του ετήσιου ποσού του έτους ν δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του έτους ν+1 καταργείται.

3.   Οι πιστώσεις για το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας εγγράφονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης ως πρόβλεψη.

4.   Την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, τουλάχιστον ένα τέταρτο του ετήσιου ποσού που αναφέρεται στην παράγραφο 2 παραμένει διαθέσιμο για να καλύπτει ανάγκες που προκύπτουν έως το τέλος του εν λόγω έτους.

Με την επιφύλαξη του πρώτου εδαφίου, είναι δυνατό να κινητοποιούνται τα ακόλουθα μέγιστα ποσοστά του συνολικού ποσού που είναι διαθέσιμο έως την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους:

50 % για συνδρομή δυνάμει της παραγράφου 1 στοιχείο α)· το ποσό που προκύπτει από τον εν λόγω υπολογισμό μειώνεται κατά οποιοδήποτε ποσό έχει κινητοποιηθεί το προηγούμενο έτος κατ’ εφαρμογήν της παραγράφου 5,

35 % για συνδρομή σε τρίτες χώρες δυνάμει της παραγράφου 1 στοιχείο β),

15 % για συνδρομή εντός της Ένωσης δυνάμει της παραγράφου 1 στοιχείο β).

Με την επιφύλαξη του πρώτου εδαφίου, από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, το εναπομείναν μέρος του διαθέσιμου ποσού μπορεί να χρησιμοποιείται για οιαδήποτε συνδρομή εκ των αναφερομένων στο δεύτερο εδάφιο, για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν έως το τέλος του εν λόγω έτους.

5.   Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εάν το διαθέσιμο υπόλοιπο των χρηματοδοτικών πόρων στο Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας δεν επαρκεί για την κάλυψη των ποσών που θεωρούνται αναγκαία για τη συνδρομή σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο α) κατά το έτος εμφάνισης μιας καταστροφής, όπως αναφέρεται στο εν λόγω στοιχείο, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει να χρηματοδοτηθεί η διαφορά από τα ετήσια ποσά που είναι διαθέσιμα στο Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας το επόμενο έτος, μέχρι το ανώτατο ποσό των 400 εκατομμυρίων EUR (σε τιμές 2018).

Άρθρο 10

Αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit

1.   Το Αποθεματικό Προσαρμογής στο Brexit παρέχει συνδρομή για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και αρνητικών επιπτώσεων στα κράτη μέλη και στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, με την επιφύλαξη των όρων που καθορίζονται στο σχετικό μέσο και σύμφωνα με αυτούς.

2.   Το Αποθεματικό Προσαρμογής στο Brexit δεν υπερβαίνει το ετήσιο ποσό των 5 000 εκατομμυρίων EUR (σε τιμές 2018).

3.   Οι πιστώσεις για το Αποθεματικό Προσαρμογής στο Brexit εγγράφονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης ως πρόβλεψη.

ΤΜΗΜΑ 2

Μη θεματικά ειδικά μέσα

Άρθρο 11

Ενιαίο Μέσο Περιθωρίου

1.   Το Ενιαίο Μέσο Περιθωρίου συνίσταται σε:

α)

από το 2022, ποσά που αντιστοιχούν στα περιθώρια που παραμένουν διαθέσιμα κάτω από τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ για πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων του έτους ν-1, διαθέσιμα πέραν των ανώτατων ορίων του ΠΔΠ για πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων για τα έτη 2022-2027,

β)

από το 2022, ποσά που ισούνται με τη διαφορά μεταξύ των εκτελεσθεισών πληρωμών και του ανώτατου ορίου πληρωμών του ΠΔΠ του έτους ν-1 για την προσαρμογή προς τα άνω του ανώτατου ορίου πληρωμών για τα έτη 2022-2027 και

γ)

πρόσθετα ποσά που μπορούν να διατεθούν πέραν των ανώτατων ορίων του ΠΔΠ σε ένα δεδομένο έτος για πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων ή για πληρωμές, ή αμφότερες, ανάλογα με την περίπτωση, υπό την προϋπόθεση ότι αντισταθμίζονται πλήρως με τα περιθώρια σε έναν ή περισσότερους τομείς του ΠΔΠ για το τρέχον ή τα μελλοντικά οικονομικά έτη όσον αφορά τις πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων και ότι αντισταθμίζονται πλήρως με τα περιθώρια κάτω από το ανώτατο όριο πληρωμών για μελλοντικά οικονομικά έτη όσον αφορά τις πιστώσεις για πληρωμές.

Τα ποσά μπορούν να κινητοποιηθούν βάσει του πρώτου εδαφίου στοιχείο γ) μόνο εάν τα ποσά που είναι διαθέσιμα βάσει των στοιχείων α) και β) του εν λόγω εδαφίου, ανάλογα με την περίπτωση, είναι ανεπαρκή και, σε κάθε περίπτωση, ως έσχατη λύση προκειμένου να υπάρξει αντίδραση σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η προσφυγή στο πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) δεν οδηγεί σε υπέρβαση των συνολικών ποσών των ανώτατων ορίων του ΠΔΠ για τις πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων και για πληρωμές για το τρέχον και τα μελλοντικά οικονομικά έτη. Συνεπώς, τυχόν ποσά που αντισταθμίζονται σύμφωνα με το εν λόγω στοιχείο δεν κινητοποιούνται περαιτέρω στο πλαίσιο του ΠΔΠ.

2.   Η χρήση του Ενιαίου Μέσου Περιθωρίου βάσει της παραγράφου 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία α) και γ) δεν υπερβαίνει, σε ένα δεδομένο έτος, συνολικό ποσοστό:

α)

ύψους 0,04 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ένωσης σε πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων, όπως υπολογίζεται στην ετήσια τεχνική προσαρμογή του ΠΔΠ που αναφέρεται στο άρθρο 4,

β)

ύψους 0,03 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ένωσης σε πιστώσεις για πληρωμές, όπως υπολογίζεται στην ετήσια τεχνική προσαρμογή του ΠΔΠ που αναφέρεται στο άρθρο 4.

Η χρήση του Ενιαίου Μέσου Περιθωρίου σε ένα δεδομένο έτος τηρεί τα ανώτατα όρια των ιδίων πόρων που προβλέπονται στην απόφαση για τους ίδιους πόρους.

3.   Το σωρευτικό αποτέλεσμα των ετήσιων προσαρμογών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο β) δεν υπερβαίνει τα παρακάτω ανώτατα ποσά (σε τιμές 2018) για τα έτη 2025 έως 2027 σε σύγκριση με το αρχικό ανώτατο όριο πληρωμών των σχετικών ετών:

2025 – 8 000 εκατομμύρια EUR,

2026 – 13 000 εκατομμύρια EUR,

2027 – 15 000 εκατομμύρια EUR.

Τα ποσά που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο είναι πρόσθετα των ανώτατων ποσών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου.

Οποιαδήποτε προσαρμογή προς τα άνω αντισταθμίζεται εξολοκλήρου με αντίστοιχη μείωση του ανώτατου ορίου πληρωμών για το έτος ν-1.

4.   Τα ποσά που αναφέρονται στα στοιχεία α) και γ) του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορούν να κινητοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού που προβλέπεται στο άρθρο 314 ΣΛΕΕ για τη χρηματοδότηση δαπανών που δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εντός των διαθέσιμων ανωτάτων ορίων του ΠΔΠ για ένα δεδομένο έτος.

Η προσαρμογή προς τα άνω που αναφέρεται στο στοιχείο β) του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου πραγματοποιείται από την Επιτροπή, από το 2022 και έπειτα, ως μέρος της τεχνικής προσαρμογής που αναφέρεται στο άρθρο 4.

Άρθρο 12

Μηχανισμός Ευελιξίας

1.   Ο Μηχανισμός Ευελιξίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση, για ένα δεδομένο οικονομικό έτος, συγκεκριμένων απρόβλεπτων δαπανών στο πλαίσιο πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων και των αντίστοιχων πιστώσεων για πληρωμές οι οποίες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν εντός των διαθέσιμων ανώτατων ορίων για έναν ή περισσοτέρους άλλους τομείς. Το ανώτατο όριο του ετήσιου ποσού που είναι διαθέσιμο για τον Μηχανισμό Ευελιξίας ορίζεται σε 915 εκατομμύρια EUR (σε τιμές 2018).

2.   Το μη χρησιμοποιηθέν μέρος του ετήσιου ποσού του Μηχανισμού Ευελιξίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το έτος ν+2. Όποιο μέρος του ετήσιου ποσού προκύπτει από προηγούμενα έτη χρησιμοποιείται πρώτο, κατά χρονολογική σειρά. Όποιο μέρος του ετήσιου ποσού του έτους ν δεν χρησιμοποιείται έως και το έτος ν+2 καταργείται.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔΠ

Άρθρο 13

Αναθεώρηση του ΠΔΠ

1.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 3 παράγραφος 2 και των άρθρων 14 έως 17, σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων, το ΠΔΠ μπορεί να αναθεωρηθεί, τηρουμένου του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων που καθορίζεται στην απόφαση για τους ίδιους πόρους.

2.   Κατά κανόνα, κάθε πρόταση αναθεώρησης του ΠΔΠ σύμφωνα με την παράγραφο 1 υποβάλλεται και εγκρίνεται προτού αρχίσει η διαδικασία του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος ή το πρώτο από τα οικονομικά έτη τα οποία αφορά η αναθεώρηση αυτή.

3.   Κάθε πρόταση αναθεώρησης του ΠΔΠ σύμφωνα με την παράγραφο 1 εξετάζει τις δυνατότητες επαναδιάθεσης των δαπανών μεταξύ των προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στον τομέα τον οποίο αφορά η αναθεώρηση, με ιδιαίτερη αναφορά σε κάθε αναμενόμενη υποαπορρόφηση των πιστώσεων.

4.   Κάθε αναθεώρηση του ΠΔΠ σύμφωνα με την παράγραφο 1 λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες αντιστάθμισης της αύξησης του ανώτατου ορίου ενός τομέα με τη μείωση του ανώτατου ορίου άλλου τομέα.

5.   Κάθε αναθεώρηση του ΠΔΠ σύμφωνα με την παράγραφο 1 διατηρεί την ισορροπία μεταξύ πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων και για πληρωμές.

Άρθρο 14

Αναθεώρηση σχετικά με την εκτέλεση

Παράλληλα με την κοινοποίηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των αποτελεσμάτων των τεχνικών προσαρμογών του ΠΔΠ, η Επιτροπή υποβάλλει, κατά περίπτωση, κάθε πρόταση αναθεώρησης του συνολικού ποσού των πιστώσεων πληρωμών την οποία κρίνει απαραίτητη, λαμβανομένων υπόψη των όρων εκτέλεσης, ώστε να διασφαλιστεί η χρηστή διαχείριση των ετήσιων ανώτατων ορίων πληρωμών και ιδιαίτερα η ομαλή τους εξέλιξη σε σχέση με τις πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων.

Άρθρο 15

Αναθεώρηση σε περίπτωση αναθεώρησης των Συνθηκών

Σε περίπτωση αναθεώρησης των Συνθηκών με δημοσιονομικές επιπτώσεις, το ΠΔΠ αναθεωρείται αναλόγως.

Άρθρο 16

Αναθεώρηση σε περίπτωση διεύρυνσης της Ένωσης

Σε περίπτωση προσχώρησης ή προσχωρήσεων στην Ένωση, το ΠΔΠ αναθεωρείται, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες δαπανών που προκύπτουν από αυτήν ή από αυτές.

Άρθρο 17

Αναθεώρηση σε περίπτωση επανένωσης της Κύπρου

Σε περίπτωση επανένωσης της Κύπρου, το ΠΔΠ αναθεωρείται, ώστε να ληφθούν υπόψη η διεξοδική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και οι πρόσθετες χρηματοοικονομικές ανάγκες που θα προκύψουν από την επανένωση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

Άρθρο 18

Συνεισφορά στη χρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας

1.   Ένα μέγιστο ποσό ύψους 13 202 εκατομμυρίων EUR (σε τιμές 2018) διατίθεται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021 έως 2027 για έργα μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του διαστημικού προγράμματος της Ένωσης και του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαστημικό πρόγραμμα.

2.   Ένα μέγιστο ποσό ύψους 5 000 εκατομμυρίων EUR (σε τιμές 2018) διατίθεται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021 έως 2027 για το έργο του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Άρθρο 19

Διοργανική συνεργασία κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού

1.   Τα θεσμικά όργανα λαμβάνουν μέτρα για να διευκολύνουν την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού.

2.   Τα θεσμικά όργανα συνεργάζονται με καλή πίστη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να επιτύχουν την προσέγγιση των θέσεών τους. Τα θεσμικά όργανα, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, συνεργάζονται στο πλαίσιο κατάλληλων διοργανικών επαφών, ώστε να παρακολουθούν την πρόοδο των εργασιών και να αναλύουν τον βαθμό σύγκλισης.

3.   Τα θεσμικά όργανα μεριμνούν για τον κατά το δυνατό συντονισμό των οικείων χρονοδιαγραμμάτων εργασίας τους, ώστε οι εργασίες να διεξάγονται με συνεκτικό και συναινετικό πνεύμα, προκειμένου να καταλήξουν στην οριστική έγκριση του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης.

4.   Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και σε διάφορα επίπεδα εκπροσώπησης είναι δυνατό να πραγματοποιούνται τριμερείς συσκέψεις, ανάλογα με τη φύση των αναμενόμενων συζητήσεων. Κάθε θεσμικό όργανο, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του, ορίζει τους εκπροσώπους του σε κάθε σύσκεψη, καθορίζει την εντολή του για τις διαπραγματεύσεις και ενημερώνει εγκαίρως τα άλλα θεσμικά όργανα σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τις συσκέψεις.

Άρθρο 20

Ενότητα του προϋπολογισμού

Κάθε δαπάνη και έσοδο της Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας περιλαμβάνεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 7 του δημοσιονομικού κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που προκύπτουν από κάθε σχετική απόφαση που λαμβάνεται ομόφωνα από το Συμβούλιο κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του άρθρου 332 ΣΛΕΕ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 21

Μετάβαση στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Πριν από την 1η Ιουλίου 2025, η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Άρθρο 22

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2020.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

S. SCHULZE


(1)  Έγκριση της 16ης Δεκεμβρίου 2020 (δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1/2003 του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού που προβλέπονται στα άρθρα 81 και 82 της συνθήκης (ΕΕ L 1 της 4.1.2003, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου, της 20ής Ιανουαρίου 2004, για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων («Κοινοτικός κανονισμός συγκεντρώσεων») (ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1).

(5)  ΕΕ L 29 της 31.1.2020, σ. 7.

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 2002, για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 311 της 14.11.2002, σ. 3).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (ΕΕ-27)

(σε εκατομμύρια EUR - τιμές 2018)

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Σύνολο

2021-2027

1.

Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία

19 712

19 666

19 133

18 633

18 518

18 646

18 473

132 781

2.

Συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες

49 741

51 101

52 194

53 954

55 182

56 787

58 809

377 768

2α.

Οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή

45 411

45 951

46 493

47 130

47 770

48 414

49 066

330 235

2β.

Ανθεκτικότητα και αξίες

4 330

5 150

5 701

6 824

7 412

8 373

9 743

47 533

3.

Φυσικοί πόροι και περιβάλλον

55 242

52 214

51 489

50 617

49 719

48 932

48 161

356 374

εκ των οποίων: Δαπάνες σχετικές με την αγορά και άμεσες ενισχύσεις

38 564

38 115

37 604

36 983

36 373

35 772

35 183

258 594

4.

Μετανάστευση και διαχείριση των συνόρων

2 324

2 811

3 164

3 282

3 672

3 682

3 736

22 671

5.

Ασφάλεια και άμυνα

1 700

1 725

1 737

1 754

1 928

2 078

2 263

13 185

6.

Γειτονικές χώρες και υπόλοιπος κόσμος

15 309

15 522

14 789

14 056

13 323

12 592

12 828

98 419

7.

Ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση

10 021

10 215

10 342

10 454

10 554

10 673

10 843

73 102

εκ των οποίων: Διοικητικές δαπάνες των θεσμικών οργάνων

7 742

7 878

7 945

7 997

8 025

8 077

8 188

55 852

ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

154 049

153 254

152 848

152 750

152 896

153 390

155 113

1 074 300

ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

156 557

154 822

149 936

149 936

149 936

149 936

149 936

1 061 058


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΚΛΕΙΔΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

σε εκατομμύρια EUR, τιμές 2018

 

Κλείδα κατανομής

Συνολική πρόσθετη κατανομή πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων βάσει του άρθρου 5

1.

Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία

36,36 %

4 000

Ορίζων Ευρώπη

27,27 %

3 000

Ταμείο InvestEU

9,09 %

1 000

2β.

Ανθεκτικότητα και Αξίες

54,55 %

6 000

EU4Health

26,37 %

2 900

Erasmus+

15,46 %

1 700

Δημιουργική Ευρώπη

5,45 %

600

Δικαιώματα και αξίες

7,27 %

800

4.

Μετανάστευση και διαχείριση των συνόρων

9,09 %

1 000

Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων

9,09 %

1 000

ΣΥΝΟΛΟ

100,00 %

11 000


II Μη νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

22.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

LI 433/23


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/2094 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 14ης Δεκεμβρίου 2020

σχετικά με τη θέσπιση Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση της νόσου COVID-19

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 122,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου COVID-19, η οποία στις 11 Μαρτίου 2020 κηρύχθηκε πανδημία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα κράτη μέλη θέσπισαν μια σειρά μέτρων άνευ προηγουμένου.

(2)

Τα άνευ προηγουμένου μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως απάντηση στην εξαιρετική κατάσταση που προκλήθηκε από τη νόσο COVID-19, η οποία εκφεύγει του ελέγχου των κρατών μελών, προκάλεσαν σημαντικές διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα που αντανακλώνται σε απότομη πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και σε σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση, τις κοινωνικές συνθήκες, τη φτώχεια και τις ανισότητες. Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά έχουν διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παραγωγή και προκάλεσαν απουσίες από τον χώρο εργασίας. Επιπλέον, η παροχή πολλών υπηρεσιών έχει καταστεί πολύ δύσκολη ή αδύνατη. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική ζήτηση έχει μειωθεί. Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας και η φερεγγυότητά τους κινδυνεύει, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ ασταθείς. Σημαντικοί τομείς όπως τα ταξίδια και ο τουρισμός πλήττονται ιδιαίτερα. Γενικότερα, τα μέτρα αυτά έχουν ήδη οδηγήσει ή θα οδηγήσουν σε σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης πολλών επιχειρήσεων στην Ένωση.

(3)

Η κρίση που προκλήθηκε από τη νόσο COVID-19 εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ένωση και σε τρίτες χώρες. Για το 2020 προβλέπεται απότομη συρρίκνωση της ανάπτυξης στην Ένωση. Οι κίνδυνοι όσον αφορά την ανάκαμψη είναι πολύ άνισοι στα διάφορα κράτη μέλη, αυξάνοντας την απόκλιση μεταξύ των εθνικών οικονομιών. Η διαφορετική δημοσιονομική ικανότητα των κρατών μελών να παρέχουν οικονομική στήριξη όπου χρειάζεται περισσότερο για την ανάκαμψη και η απόκλιση μεταξύ των μέτρων των κρατών μελών θέτουν σε κίνδυνο την ενιαία αγορά καθώς και την κοινωνική και εδαφική συνοχή.

(4)

Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Η εν λόγω δέσμη μέτρων απαιτεί σημαντικά ποσά δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου να τεθεί σταθερά η Ένωση σε πορεία βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, να στηριχθεί η κοινωνική ενσωμάτωση και να αποκατασταθεί η άμεση ζημία που προκλήθηκε από την κρίση της νόσου COVID-19, με παράλληλη υποστήριξη των πράσινων και ψηφιακών προτεραιοτήτων της Ένωσης.

(5)

Η έκτακτη κατάσταση που προκλήθηκε από τη νόσο COVID-19, η οποία εκφεύγει του ελέγχου των κρατών μελών, απαιτεί συνεκτική και ενιαία προσέγγιση σε επίπεδο Ένωσης. Για να προληφθεί η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και να δοθεί ώθηση στη βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα έκτακτο και συντονισμένο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως προς εκείνα τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί πιο σοβαρά.

(6)

Δεδομένου ότι ο παρών κανονισμός αποτελεί έκτακτη απάντηση στις προσωρινές πλην όμως ακραίες περιστάσεις, η παρεχόμενη στήριξη θα πρέπει να είναι διαθέσιμη μόνο για τους σκοπούς της αντιμετώπισης των δυσμενών οικονομικών συνεπειών της κρίσης της νόσου COVID-19 ή της κάλυψης άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, προκειμένου να αποφευχθεί νέα κρίση της νόσου COVID-19.

(7)

Η στήριξη στο πλαίσιο του μέσου που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό (το «Μέσο») θα πρέπει να επικεντρώνεται ιδίως σε μέτρα για την αποκατάσταση των αγορών εργασίας και της κοινωνικής προστασίας καθώς και των συστημάτων υγείας, για την αναζωογόνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση με στόχο την ενίσχυση της συνοχής μεταξύ των κρατών μελών και τη στήριξη της μετάβασής τους σε πράσινη και ψηφιακή οικονομία, τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κρίσης της νόσου COVID-19, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στήριξη για επενδύσεις σε δραστηριότητες ουσιαστικές για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ένωση συμπεριλαμβανομένων των άμεσων χρηματοοικονομικών επενδύσεων σε επιχειρήσεις, μέτρα για την έρευνα και την καινοτομία ως απάντηση στην κρίση της νόσου COVID-19, για την ανάπτυξη ικανοτήτων σε επίπεδο Ένωσης για την ενίσχυση της ετοιμότητας αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, για τη διατήρηση των προσπαθειών για τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και στήριξη της γεωργίας και της ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης της νόσου COVID-19.

(8)

Για να εξασφαλιστεί βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ένωση και να διευκολυνθεί η υλοποίηση της οικονομικής στήριξης, θα χρησιμοποιηθούν οι καθιερωμένοι μηχανισμοί δαπανών μέσω προγραμμάτων της Ένωσης στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Η στήριξη στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών παρέχεται με τη μορφή μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, δανείων και σχηματισμού προβλέψεων για εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό. Η κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τον βαθμό στον οποίο τα εν λόγω προγράμματα είναι σε θέση να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του Μέσου. Προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Μέσου, τα εν λόγω προγράμματα θα πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά προς τους στόχους που καθορίζονται σε αυτό και οι οποίοι συνδέονται με τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση της νόσου COVID-19.

(9)

Δεδομένης της φύσης των προς χρηματοδότηση μέτρων, ένα μέρος των διαθέσιμων ποσών στο πλαίσιο του Μέσου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για δάνεια σε κράτη μέλη, ενώ το άλλο μέρος των ποσών θα πρέπει να αποτελέσει εξωτερικό έσοδο για τον σκοπό του άρθρου 21 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) («δημοσιονομικός κανονισμός») και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για μη επιστρεπτέα στήριξη, στήριξη στο πλαίσιο χρηματοοικονομικών μέσων ή σχηματισμό προβλέψεων για εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό και συναφείς δαπάνες από την Ένωση. Προς τον σκοπό αυτό, ως μέρος των αναγκαίων μέτρων βάσει του παρόντος κανονισμού, είναι σκόπιμο το άρθρο 21 παράγραφος 5 του δημοσιονομικού κανονισμού να προβλέπει, στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού, ως βασικής πράξης, τη χρησιμοποίηση μέρους των εσόδων που προβλέπονται στην έκτακτη και προσωρινή εξουσιοδότηση, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ του Συμβουλίου (2) («απόφαση για τους ιδίους πόρους»).

(10)

Παρότι το άρθρο 12 παράγραφος 4 στοιχείο γ) και το άρθρο 14 παράγραφος 3 του δημοσιονομικού κανονισμού εφαρμόζονται σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και σε πιστώσεις πληρωμών που διατίθενται σε σχέση με τα εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό δυνάμει του παρόντος κανονισμού, λαμβανομένων υπόψη των προθεσμιών που έχουν τεθεί για τα διάφορα είδη στήριξης, οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων που προκύπτουν από τα εν λόγω εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό δεν θα πρέπει να μεταφέρονται αυτομάτως πέραν των αντίστοιχων καταληκτικών ημερομηνιών, εκτός από τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων που είναι αναγκαίες για την τεχνική και διοικητική βοήθεια για την εφαρμογή των μέτρων που καθορίζονται στο Μέσο.

(11)

Οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για μη επιστρεπτέα στήριξη θα πρέπει να διατίθενται αυτόματα μέχρι το επιτρεπόμενο ποσό. Η διαχείριση της ρευστότητας θα πρέπει να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να αντλούνται πόροι μόνο όταν πρέπει να τηρηθούν οι νομικές δεσμεύσεις μέσω αντίστοιχων πιστώσεων πληρωμών.

(12)

Δεδομένης της σημασίας της χρήσης των ποσών κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής του Μέσου, είναι σκόπιμο να επανεξεταστεί η επιτευχθείσα πρόοδος στην εφαρμογή του Μέσου και στη χρήση της στήριξης που παρέχεται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή θα πρέπει να συντάξει έκθεση έως τις 31 Οκτωβρίου 2022.

(13)

Το άρθρο 135 παράγραφος 2 της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (3) (η «συμφωνία αποχώρησης») προβλέπει ότι οι τροποποιήσεις της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ που θεσπίζονται την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή μεταγενέστερα δεν εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο στον βαθμό που οι εν λόγω τροποποιήσεις επηρεάζουν τις οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Η στήριξη δυνάμει του παρόντος κανονισμού και η αντίστοιχη αύξηση του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων της Ένωσης θα έχουν αντίκτυπο στις οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Το άρθρο 143 παράγραφος 1 της συμφωνίας αποχώρησης περιορίζει την υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου να καλύψει το μερίδιό του επί των ενδεχόμενων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της Ένωσης σε εκείνες τις ενδεχόμενες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από χρηματοοικονομικές πράξεις που αποφασίστηκαν από την Ένωση πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης. Κάθε ενδεχόμενη χρηματοοικονομική υποχρέωση της Ένωσης που προκύπτει από στήριξη δυνάμει του παρόντος κανονισμού είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της συμφωνίας. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ηνωμένο Βασίλειο,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.   Προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη την επαύριο της κρίσης της νόσου COVID-19, ο παρών κανονισμός θεσπίζει το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το «Μέσο»).

2.   Η στήριξη στο πλαίσιο του Μέσου χρηματοδοτεί κυρίως τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών συνεπειών της κρίσης της νόσου COVID-19 ή της κάλυψης άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της εν λόγω κρίσης:

α)

μέτρα για την αποκατάσταση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας·

β)

μέτρα υπό τη μορφή μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για την αναζωογόνηση των δυνατοτήτων για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση με στόχο την ενίσχυση της συνοχής μεταξύ των κρατών μελών και την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους·

γ)

μέτρα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης της νόσου COVID-19, ιδίως μέτρα υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στήριξη για επενδύσεις σε δραστηριότητες που είναι ουσιαστικές για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων χρηματοοικονομικών επενδύσεων σε επιχειρήσεις·

δ)

μέτρα για την έρευνα και την καινοτομία ως απάντηση στην κρίση της νόσου CΟVID-19·

ε)

μέτρα για την αύξηση του επιπέδου της ετοιμότητας της Ένωσης για την αντιμετώπιση κρίσεων και την παροχή δυνατότητας ταχείας και αποτελεσματικής αντίδρασης της Ένωσης σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως ο σχηματισμός βασικών αποθεμάτων προμηθειών και ιατρικού εξοπλισμού και η απόκτηση των απαραίτητων υποδομών για ταχεία αντιμετώπιση κρίσεων·

στ)

μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι η δίκαιη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία δεν θα υπονομευθεί από την κρίση της νόσου COVID-19·

ζ)

μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση της νόσου COVID-19 στη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.

3.   Τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 υλοποιούνται στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων της Ένωσης και σύμφωνα με τις σχετικές πράξεις της Ένωσης για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με αυτά τα προγράμματα, τηρώντας πλήρως τους στόχους του Μέσου. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν τεχνική και διοικητική βοήθεια για την εφαρμογή τους.

Άρθρο 2

Χρηματοδότηση του Μέσου και κατανομή των κονδυλίων

1.   Το Μέσο χρηματοδοτείται μέχρι ποσού 750 000 εκατομμυρίων EUR σε τιμές 2018 βάσει της εξουσιοδότησης που προβλέπεται στο άρθρο 5 της απόφασης για τους ιδίους πόρους.

Για τους σκοπούς της εφαρμογής στο πλαίσιο των ειδικών προγραμμάτων της Ένωσης, το ποσό που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο προσαρμόζεται βάσει σταθερού αποπληθωριστή 2 % ετησίως. Για πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων ο εν λόγω αποπληθωριστής εφαρμόζεται στις ετήσιες δόσεις.

2.   Το ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 κατανέμεται ως εξής:

α)

στήριξη έως 384 400 εκατ. EUR σε τιμές 2018 με τη μορφή μη επιστρεπτέας στήριξης και επιστρεπτέας στήριξης μέσω χρηματοδοτικών μέσων, η οποία κατανέμεται ως εξής:

i)

έως 47 500 εκατ. EUR σε τιμές 2018 για διαρθρωτικά προγράμματα και προγράμματα συνοχής του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 όπως ενισχύθηκε έως το 2022, συμπεριλαμβανομένης στήριξης με χρηματοοικονομικά μέσα·

ii)

έως 312 500 εκατ. EUR σε τιμές 2018 για πρόγραμμα χρηματοδότησης της ανάκαμψης και της οικονομικής κοινωνικής ανθεκτικότητας μέσω της στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων·

iii)

έως 1 900 εκατ. EUR σε τιμές 2018 για προγράμματα που σχετίζονται με την πολιτική προστασία·

iv)

έως 5 000 εκατ. EUR σε τιμές 2018 για προγράμματα που σχετίζονται με την έρευνα και την καινοτομία, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης με χρηματοοικονομικά μέσα·

v)

έως 10 000 εκατ. EUR σε τιμές 2018 για προγράμματα στήριξης περιοχών στη μετάβασή τους προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία·

vi)

έως 7 500 εκατ. EUR σε τιμές 2018 για ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές·

β)

έως 360 000 εκατ. EUR σε τιμές 2018 σε δάνεια προς κράτη μέλη για πρόγραμμα χρηματοδότησης της ανάκαμψης και της οικονομικής κοινωνικής ανθεκτικότητας μέσω της στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων·

γ)

έως 5 600 εκατ. EUR σε τιμές 2018 για σχηματισμό προβλέψεων για εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό και σχετικές δαπάνες για προγράμματα που αποσκοπούν στη στήριξη επενδυτικών δραστηριοτήτων στον τομέα των εσωτερικών πολιτικών της Ένωσης.

Άρθρο 3

Κανόνες δημοσιονομικής εκτέλεσης

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 21 παράγραφος 5 του δημοσιονομικού κανονισμού, 384 400 εκατ. EUR σε τιμές 2018 από το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού συνιστούν εξωτερικά έσοδα ειδικού προορισμού για τα ενωσιακά προγράμματα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού και 5 600 εκατ. EUR σε τιμές 2018 από το εν λόγω ποσό συνιστούν εξωτερικά έσοδα ειδικού προορισμού για τα ενωσιακά προγράμματα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του παρόντος κανονισμού.

2.   360 000 εκατ. EUR σε τιμές 2018 από το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 χρησιμοποιούνται για δάνεια προς τα κράτη μέλη δυνάμει των ενωσιακών προγραμμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο β).

3.   Οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων που καλύπτουν τη στήριξη στα ενωσιακά προγράμματα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχεία α) και γ) διατίθενται αυτομάτως έως τα αντίστοιχα ποσά που αναφέρονται στα εν λόγω στοιχεία από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης για τους ιδίους πόρους η οποία προβλέπει την εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού.

4.   Οι νομικές δεσμεύσεις που συνεπάγονται δαπάνες στήριξης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο α) και, κατά περίπτωση, στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο γ), αναλαμβάνονται από την Επιτροπή ή από τους εκτελεστικούς της οργανισμούς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι νομικές δεσμεύσεις για τουλάχιστον 60 % του ποσού που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο α) αναλαμβάνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

5.   Οι αποφάσεις για τη χορήγηση των δανείων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο β) εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

6.   Οι εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της Ένωσης έως ένα ποσό, το οποίο, σύμφωνα με τον σχετικό συντελεστή σχηματισμού προβλέψεων που ορίζεται στις αντίστοιχες βασικές πράξεις, αντιστοιχεί στον σχηματισμό προβλέψεων για τις εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο γ), ανάλογα με το προφίλ κινδύνου των υποστηριζόμενων χρηματοδοτικών και επενδυτικών πράξεων, χορηγούνται μόνο για τη στήριξη των πράξεων που έχουν εγκριθεί από τους ομολόγους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι αντίστοιχες συμφωνίες εγγύησης από τον προϋπολογισμό περιλαμβάνουν διατάξεις που απαιτούν ότι οι οικονομικές πράξεις που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60 % του ποσού των εν λόγω εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό εγκρίνονται από τους ομολόγους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Σε περίπτωση που ο σχηματισμός προβλέψεων για τις εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό χρησιμοποιείται για μη επιστρεπτέα στήριξη που συνδέεται με τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες του άρθρου 2 παράγραφος 2 στοιχείο γ), οι σχετικές νομικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται από την Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

7.   Οι παράγραφοι 4 έως 6 του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται στην τεχνική και διοικητική βοήθεια που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3.

8.   Οι δαπάνες από την τεχνική και διοικητική βοήθεια για την εφαρμογή του Μέσου, όπως για δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

9.   Οι πληρωμές, οι οποίες σχετίζονται με τις αναληφθείσες νομικές δεσμεύσεις, εκδοθείσες αποφάσεις και εγκριθείσες διατάξεις όσον αφορά χρηματοοικονομικές πράξεις που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις παραγράφους 4 έως 6 του παρόντος άρθρου, πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, με εξαίρεση την τεχνική και διοικητική βοήθεια που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 και τις περιπτώσεις στις οποίες, κατ’ εξαίρεση και μολονότι έχει αναληφθεί νομική δέσμευση, έχει εκδοθεί απόφαση ή έχει εγκριθεί πράξη, προκειμένου να τηρηθεί η ισχύουσα προθεσμία σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, απαιτούνται πληρωμές μετά το 2026, προκειμένου η Ένωση να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι τρίτων, μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα τελεσίδικης απόφασης κατά της Ένωσης.

Άρθρο 4

Υποβολή εκθέσεων

Έως τις 31 Οκτωβρίου 2022, η Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την εφαρμογή του Μέσου και τη χρήση των κονδυλίων που κατανεμήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2.

Άρθρο 5

Εφαρμογή

1.   Ο παρών κανονισμός δεν ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

2.   Οι αναφορές σε «κράτη μέλη» στον παρόντα κανονισμό νοούνται ως μη περιλαμβάνουσες το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άρθρο 6

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2020.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. ROTH


(1)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(2)  Απόφαση 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2014, για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 168 της 7.6.2014, σ. 105).

(3)  ΕΕ L 29 της 31.1.2020, σ. 7.


ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

22.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

LI 433/28


ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ, ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΕΝΟΣ ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΙΔΙΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

της 16ης Δεκεμβρίου 2020

μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

καλούμενα εφεξής «θεσμικά όργανα»,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 295,

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

1.

Στόχος της παρούσας συμφωνίας είναι να εφαρμόσει δημοσιονομική πειθαρχία, να βελτιώσει τη λειτουργία της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού και τη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων σε δημοσιονομικά θέματα, καθώς και να διασφαλίσει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, και να καθιερώσει συνεργασία και να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για την εισαγωγή, κατά την περίοδο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 («ΠΔΠ 2021-2027»), νέων ιδίων πόρων οι οποίοι θα επαρκούν για να καλύψουν την αποπληρωμή του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου (1) («κανονισμός EURI»).

2.

Η δημοσιονομική πειθαρχία όπως αναφέρεται στην παρούσα συμφωνία διέπει όλες τις δαπάνες. Η παρούσα συμφωνία είναι δεσμευτική για τα θεσμικά όργανα καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της. Τα παραρτήματα της παρούσας συμφωνίας συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα της.

3.

Η παρούσα συμφωνία δεν επηρεάζει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και νομοθετικές εξουσίες των θεσμικών οργάνων σε θέματα προϋπολογισμού, όπως αυτές καθορίζονται στις Συνθήκες, στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου (2) («κανονισμός ΠΔΠ»), στον κανονισμό (EE, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) («δημοσιονομικός κανονισμός») και στην απόφαση (EE, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου (4) («απόφαση για τους ιδίους πόρους»), και δεν θίγει τις εξουσίες των εθνικών κοινοβουλίων όσον αφορά τους ιδίους πόρους.

4.

Για κάθε τροποποίηση της παρούσας συμφωνίας απαιτείται κοινή συμφωνία των θεσμικών οργάνων.

5.

Η παρούσα συμφωνία αποτελείται από τέσσερα μέρη:

το μέρος I περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) και τα θεματικά και μη θεματικά ειδικά μέσα,

το μέρος II αφορά τη διοργανική συνεργασία σε θέματα προϋπολογισμού,

το μέρος III περιέχει διατάξεις σχετικά με τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των κονδυλίων της Ένωσης,

το μέρος IV περιέχει διατάξεις σχετικά με την ποιότητα και τη συγκρισιμότητα των δεδομένων για δικαιούχους στο πλαίσιο της προστασίας του προϋπολογισμού της Ένωσης.

6.

Η παρούσα συμφωνία αρχίζει να ισχύει στις 16 Δεκεμβρίου 2020 και αντικαθιστά τη διοργανική συμφωνία της 2ας Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (5).

ΜΕΡΟΣ I

ΠΔΠ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΣΑ

A.   ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΔΠ

7.

Για τους σκοπούς της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, τα θεσμικά όργανα φροντίζουν να αφήνουν, στο μέτρο του δυνατού, κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού και κατά την έγκριση του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης, επαρκή διαθέσιμα περιθώρια κάτω από τα ανώτατα όρια των διάφορων τομέων του ΠΔΠ, εξαιρουμένου του υποτομέα για την «Οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή».

Επικαιροποίηση των προβλέψεων για τις πιστώσεις για πληρωμές

8.

Κάθε έτος, η Επιτροπή επικαιροποιεί τις προβλέψεις για τις πιστώσεις πληρωμών για την περίοδο τουλάχιστον έως το 2027. Για την εν λόγω επικαιροποίηση λαμβάνονται υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία, μεταξύ άλλων η πραγματική εκτέλεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για αναλήψεις υποχρεώσεων και των πιστώσεων του προϋπολογισμού για πληρωμές, καθώς και οι προβλέψεις εκτέλεσης. Επίσης λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες που έχουν σκοπό να διασφαλίζουν ότι οι πιστώσεις για πληρωμές εξελίσσονται ομαλά σε σύγκριση με τις πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων και με τις προβλέψεις ανάπτυξης που αφορούν το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) της Ένωσης.

B.   ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΣΑ

Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

9.

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις κινητοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση οι οποίες ορίζονται στη σχετική βασική πράξη, η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση κινητοποίησης και η απόφαση για την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση λαμβάνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα με την υποβολή της πρότασής της για απόφαση κινητοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο πρόταση μεταφοράς πιστώσεων στις αντίστοιχες γραμμές του προϋπολογισμού.

Οι μεταφορές πιστώσεων που αφορούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας

10.

Όταν η Επιτροπή κρίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις κινητοποίησης του Αποθεματικού Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας, υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο πρόταση μεταφοράς πιστώσεων από το εν λόγω αποθεματικό στις αντίστοιχες γραμμές του προϋπολογισμού σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

Η απόφαση κινητοποίησης ποσών δυνάμει του άρθρου 9 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού ΠΔΠ λαμβάνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατόπιν πρότασης της Επιτροπής σύμφωνα με τη σχετική βασική πράξη.

Προτού προβεί σε οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με τη μεταφορά πιστώσεων από το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας για συνδρομή δυνάμει του άρθρου 9 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού ΠΔΠ, η Επιτροπή εξετάζει τις δυνατότητες ανακατανομής πιστώσεων.

Αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit

11.

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις κινητοποίησης του Αποθεματικού Προσαρμογής στο Brexit οι οποίες ορίζονται στη σχετική πράξη, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο πρόταση μεταφοράς πιστώσεων στις αντίστοιχες γραμμές του προϋπολογισμού.

Οι μεταφορές που αφορούν το Αποθεματικό Προσαρμογής στο Brexit πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

Ενιαίο Μέσο Περιθωρίου

12.

Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την κινητοποίηση των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο ή σε μέρος των περιθωρίων που αναφέρονται στο άρθρο 11 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία α) και γ) του κανονισμού ΠΔΠ, όσον αφορά σχέδιο προϋπολογισμού ή σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού. Η κινητοποίηση τυχόν ποσών που αναφέρονται στο άρθρο 11 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) του εν λόγω κανονισμού προτείνεται από την Επιτροπή έπειτα από ενδελεχή εξέταση όλων των άλλων δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Τα εν λόγω ποσά μπορούν να κινητοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού που προβλέπεται στο άρθρο 314 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Μηχανισμός Ευελιξίας

13.

Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την κινητοποίηση του Μηχανισμού Ευελιξίας, αφού εξετάσει όλες τις δυνατότητες ανακατανομής πιστώσεων εντός του τομέα για τον οποίο απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες.

Η εν λόγω πρόταση προσδιορίζει τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και το ποσό. Τέτοια πρόταση μπορεί να υποβληθεί σε συνάρτηση με σχέδιο προϋπολογισμού ή σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού.

Ο Μηχανισμός Ευελιξίας μπορεί να κινητοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού που προβλέπεται στο άρθρο 314 ΣΛΕΕ.

ΜΕΡΟΣ II

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

A.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

14.

Οι λεπτομέρειες της διοργανικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του προϋπολογισμού καθορίζονται στο παράρτημα I.

15.

Σύμφωνα με το άρθρο 312 παράγραφος 5 ΣΛΕΕ, τα θεσμικά όργανα λαμβάνουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να διευκολύνουν τη θέσπιση νέου ΠΔΠ ή τυχόν αναθεώρησής του, σύμφωνα με την ειδική νομοθετική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 312 παράγραφος 2 ΣΛΕΕ. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν τακτικές συνεδριάσεις και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και, κατόπιν πρωτοβουλίας της Επιτροπής, συναντήσεις μεταξύ των Προέδρων των θεσμικών οργάνων όπως προβλέπεται στο άρθρο 324 ΣΛΕΕ, για την προώθηση της διαβούλευσης και της προσέγγισης των θέσεων των θεσμικών οργάνων. Όταν υποβάλλεται πρόταση για νέο ΠΔΠ ή για ουσιαστική αναθεώρηση, τα θεσμικά όργανα επιδιώκουν να καθορίσουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι τη θέσπιση.

Διαφάνεια του προϋπολογισμού

16.

Η Επιτροπή καταρτίζει ετήσια έκθεση, συνοδευτική του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται διαθέσιμες, μη εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με:

α)

τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απορρέουν από δανειοδοτικές και δανειοληπτικές πράξεις στις οποίες προβαίνει η Ένωση σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της δυνάμει των Συνθηκών,

β)

τα έσοδα, τις δαπάνες και τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (6), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και άλλων ενδεχόμενων μελλοντικών μηχανισμών,

γ)

τις δαπάνες των κρατών μελών στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας, στο μέτρο που δεν περιλαμβάνονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης,

δ)

τις δαπάνες υπέρ δράσεων για το κλίμα, βάσει αποτελεσματικής μεθοδολογίας καθορισμένης από την Επιτροπή και, όπου αρμόζει, σύμφωνα με την τομεακή νομοθεσία, για να παρακολουθούνται οι δαπάνες υπέρ δράσεων για το κλίμα και οι επιδόσεις τους, ώστε να επιτευχθεί ο γενικός στόχος τού να διατίθεται τουλάχιστον το 30 % του συνολικού ποσού των δαπανών του προϋπολογισμού της Ένωσης και του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ στόχων που σχετίζονται με το κλίμα, με συνεκτίμηση των συνεπειών της σταδιακής κατάργησης της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με διάκριση μεταξύ μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν, όπου είναι εφικτό.

Σε περίπτωση ανεπαρκούς προόδου προς την επίτευξη του στόχου δαπανών υπέρ δράσεων για το κλίμα σε ένα ή περισσότερα από τα σχετικά προγράμματα, τα θεσμικά όργανα, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και τη σχετική νομοθεσία, θα διαβουλεύονται μεταξύ τους σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες της Ένωσης για κλιματικούς στόχους καθ’ όλη τη διάρκεια του ΠΔΠ 2021-2027 αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 30 % του συνολικού ποσού των δαπανών του προϋπολογισμού της Ένωσης και Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ε)

τις δαπάνες που συμβάλλουν στην ανάσχεση και αντιστροφή της μείωσης της βιοποικιλότητας, με βάση μια αποτελεσματική, διαφανή και ολοκληρωμένη μεθοδολογία που καθορίζεται από την Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την τομεακή νομοθεσία, προκειμένου να επιτευχθεί η φιλοδοξία να διατεθεί το 7,5 % το 2024 και το 10 % το 2026 και το 2027 των ετήσιων δαπανών στο πλαίσιο του ΠΔΠ για στόχους βιοποικιλότητας, με συνεκτίμηση των υφιστάμενων επικαλύψεων μεταξύ κλιματικών στόχων και στόχων βιοποικιλότητας,

στ)

την προαγωγή της ισότητας γυναικών και ανδρών, καθώς και των δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών για όλους, καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης και παρακολούθησης των σχετικών προγραμμάτων, και την ενσωμάτωση των στόχων αυτών και της διάστασης της ισότητας των φύλων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των εκτιμήσεων των επιπτώσεων για την ισότητα των φύλων σε εκτιμήσεις και αξιολογήσεις αντικτύπου βάσει του πλαισίου για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Η Επιτροπή θα εξετάσει τον τρόπο ανάπτυξης μεθοδολογίας για τη μέτρηση των σχετικών δαπανών σε επίπεδο προγράμματος στο ΠΔΠ 2021-2027. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει την εν λόγω μεθοδολογία μόλις καταστεί διαθέσιμη. Το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2023, η Επιτροπή θα εφαρμόσει την εν λόγω μεθοδολογία για ορισμένα προγράμματα των οποίων η διαχείριση γίνεται κεντρικά, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσον είναι σκόπιμη. Μεσοπρόθεσμα, θα διερευνηθεί αν η μεθοδολογία μπορεί να επεκταθεί σε άλλα προγράμματα για το εναπομένον διάστημα του ΠΔΠ 2021-2027,

ζ)

την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών σε όλα τα σχετικά ενωσιακά προγράμματα του ΠΔΠ 2021-2027.

Οι αποτελεσματικές μεθοδολογίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχεία δ) και ε) θα περιλαμβάνουν, στο μέτρο του δυνατού, αναφορά στη συνεισφορά του προϋπολογισμού της Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την αρχή του «μη βλάπτειν».

Η αποτελεσματική μεθοδολογία που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) θα είναι διαφανής, ολοκληρωμένη, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και βασισμένη στις επιδόσεις, θα περιλαμβάνει δε ετήσια διαβούλευση της Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και θα προσδιορίζει τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται όταν η πρόοδος προς την επίτευξη των ισχυόντων στόχων κρίνεται ανεπαρκής.

Καμία από τις μεθοδολογίες που αναφέρονται στο παρόν σημείο δεν θα πρέπει να συνεπάγεται υπερβολικό διοικητικό φόρτο για τους φορείς των έργων ή για τους δικαιούχους.

17.

Η Επιτροπή καταρτίζει ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην εν λόγω ετήσια έκθεση συμπεριλαμβάνονται διαθέσιμες, μη εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με:

τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού που απορρέουν από δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις οι οποίες εκτελούνται δυνάμει του άρθρου 5 της απόφασης για τους ιδίους πόρους,

το συνολικό ποσό των εσόδων που διατέθηκαν για ενωσιακά προγράμματα κατ’ εφαρμογή του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το προηγούμενο έτος, ανά πρόγραμμα και γραμμή του προϋπολογισμού,

τη συνεισφορά των δανειακών κεφαλαίων στην επίτευξη των στόχων του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιμέρους ενωσιακών προγραμμάτων.

Β.   ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

18.

Κάθε νομοθετική πράξη που αφορά πολυετές πρόγραμμα και θεσπίζεται σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία περιλαμβάνει διάταξη με την οποία ο νομοθέτης καθορίζει το χρηματοδοτικό κονδύλιο του προγράμματος.

Το εν λόγω ποσό αποτελεί, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το ποσό προνομιακής αναφοράς κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού.

Όσον αφορά τα προγράμματα που αναφέρονται στο παράρτημα II του κανονισμού ΠΔΠ, το ποσό προνομιακής αναφοράς προσαυξάνεται αυτομάτως κατά τα πρόσθετα κονδύλια που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού ΠΔΠ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, καθώς και η Επιτροπή όταν καταρτίζει το σχέδιο προϋπολογισμού, αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μην αποκλίνουν από το εν λόγω ποσό καθ’ όλη τη διάρκεια του σχετικού προγράμματος κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 15 %, εκτός εάν προκύψουν νέες, αντικειμενικές και μακροχρόνιες περιστάσεις που αποτελούν αντικείμενο ρητής και επακριβούς αιτιολόγησης, στην οποία λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα που απορρέουν από την εφαρμογή του προγράμματος, ιδίως βάσει αξιολογήσεων. Οποιαδήποτε αύξηση προκύπτει από αυτήν τη μεταβολή παραμένει κάτω από το υφιστάμενο ανώτατο όριο για τον σχετικό τομέα, με την επιφύλαξη της κινητοποίησης μέσων που αναφέρονται στον κανονισμό ΠΔΠ και στην παρούσα συμφωνία.

Το τέταρτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται στα πρόσθετα κονδύλια που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο.

Το παρόν σημείο δεν εφαρμόζεται στις πιστώσεις συνοχής οι οποίες εγκρίνονται σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, καταλογίζονται εκ των προτέρων ανά κράτος μέλος και περιλαμβάνουν χρηματοδοτικό κονδύλιο για ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος, ούτε στα έργα μεγάλης κλίμακας που αναφέρονται στο άρθρο 18 του κανονισμού ΠΔΠ.

19.

Οι νομικά δεσμευτικές πράξεις της Ένωσης που αφορούν πολυετή προγράμματα και δεν εκδίδονται σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία δεν περιλαμβάνουν «ποσό κρινόμενο αναγκαίο».

Σε περίπτωση που το Συμβούλιο προτίθεται να συμπεριλάβει ποσό δημοσιονομικής αναφοράς, το εν λόγω ποσό έχει χαρακτήρα ενδεικτικό της βούλησης του νομοθέτη και δεν θίγει τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σε θέματα προϋπολογισμού, όπως αυτές ορίζονται στη ΣΛΕΕ. Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε κάθε νομικά δεσμευτική πράξη της Ένωσης που περιέχει τέτοιο ποσό δημοσιονομικής αναφοράς.

Γ.   ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

20.

Οι δαπάνες για τις αλιευτικές συμφωνίες υπόκεινται στους ακόλουθους ειδικούς κανόνες.

Η Επιτροπή αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προετοιμασία και την πορεία των διαπραγματεύσεων για τις αλιευτικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών επιπτώσεων των εν λόγω συμφωνιών.

Στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας σχετικά με τις αλιευτικές συμφωνίες, τα θεσμικά όργανα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε όλες οι διαδικασίες να εκτελούνται το ταχύτερο δυνατό.

Τα ποσά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για νέες αλιευτικές συμφωνίες ή για την ανανέωση αλιευτικών συμφωνιών που τίθενται σε ισχύ μετά την 1η Ιανουαρίου του σχετικού οικονομικού έτους εγγράφονται στο αποθεματικό.

Εάν οι πιστώσεις σχετικά με τις αλιευτικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του αποθεματικού, αποδειχθούν ανεπαρκείς, η Επιτροπή παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο τις αναγκαίες πληροφορίες για τα αίτια της κατάστασης και για τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες. Εφόσον απαιτείται, η Επιτροπή προτείνει τα κατάλληλα μέτρα.

Η Επιτροπή υποβάλλει ανά τρίμηνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των ισχυουσών αλιευτικών συμφωνιών, καθώς και δημοσιονομική πρόβλεψη για το υπόλοιπο έτος.

21.

Με την επιφύλαξη της συναφούς διαδικασίας που διέπει τη διαπραγμάτευση αλιευτικών συμφωνιών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναλαμβάνουν τη δέσμευση, στο πλαίσιο της συνεργασίας σε δημοσιονομικά θέματα, να καταλήγουν εγκαίρως σε συμφωνία σχετικά με τη δέουσα χρηματοδότηση των αλιευτικών συμφωνιών.

Δ.   ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΚΕΠΠΑ)

22.

Το συνολικό ποσό των επιχειρησιακών δαπανών της ΚΕΠΠΑ εγγράφεται ολόκληρο σε ένα κεφάλαιο του προϋπολογισμού, με τίτλο ΚΕΠΠΑ. Το εν λόγω ποσό καλύπτει τις πραγματικές προβλέψιμες ανάγκες, που έχουν εκτιμηθεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του σχεδίου προϋπολογισμού, βάσει προβλέψεων που πραγματοποιούνται ετησίως από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας («Ύπατος Εκπρόσωπος»). Προβλέπεται εύλογο περιθώριο για την κάλυψη απρόβλεπτων δράσεων. Κανένα ποσό δεν μπορεί να εγγραφεί σε αποθεματικό.

23.

Για τις δαπάνες της ΚΕΠΠΑ που βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 41 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεσμικά όργανα προσπαθούν, στην επιτροπή συνδιαλλαγής όπως αναφέρεται στο άρθρο 314 παράγραφος 5 ΣΛΕΕ και με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού που καταρτίζει η Επιτροπή, να καταλήγουν κάθε χρόνο σε συμφωνία σχετικά με το ποσό των επιχειρησιακών δαπανών και την κατανομή του εν λόγω ποσού μεταξύ των άρθρων του κεφαλαίου ΚΕΠΠΑ του προϋπολογισμού. Ελλείψει συμφωνίας, γίνεται δεκτό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγγράφουν στον προϋπολογισμό το ποσό που περιλαμβάνεται στον προηγούμενο προϋπολογισμό ή αυτό που προτείνεται στο σχέδιο προϋπολογισμού, εάν αυτό είναι μικρότερο.

Το συνολικό ποσό των επιχειρησιακών δαπανών ΚΕΠΠΑ κατανέμεται μεταξύ των άρθρων του κεφαλαίου ΚΕΠΠΑ του προϋπολογισμού, όπως προτείνεται στο τρίτο εδάφιο. Κάθε άρθρο καλύπτει δράσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, δράσεις οι οποίες έχουν προβλεφθεί αλλά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, καθώς και ποσά για μελλοντικές – δηλαδή απρόβλεπτες – δράσεις που πρόκειται να εγκρίνει το Συμβούλιο κατά τη διάρκεια του εκάστοτε οικονομικού έτους.

Εντός του κεφαλαίου ΚΕΠΠΑ του προϋπολογισμού, τα άρθρα στα οποία εγγράφονται οι δράσεις ΚΕΠΠΑ θα μπορούσαν να έχουν ως εξής:

επιμέρους μείζονες αποστολές όπως προβλέπονται στο άρθρο 52 παράγραφος 1 στοιχείο ζ) του δημοσιονομικού κανονισμού,

άλλες αποστολές (για επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, πρόληψη, επίλυση και σταθεροποίηση συγκρούσεων και παρακολούθηση και υλοποίηση διαδικασιών ειρήνευσης και ασφάλειας),

μη διάδοση και αφοπλισμός,

έκτακτα μέτρα,

προπαρασκευαστικές ενέργειες και ενέργειες παρακολούθησης,

Ειδικοί Εντεταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, η Επιτροπή έχει την εξουσία να προβαίνει αυτόνομα σε μεταφορές πιστώσεων μεταξύ των άρθρων του κεφαλαίου ΚΕΠΠΑ του προϋπολογισμού, εξασφαλίζεται αντίστοιχα η ευελιξία που θεωρείται αναγκαία για την ταχεία εφαρμογή των δράσεων ΚΕΠΠΑ. Στην περίπτωση κατά την οποία το ποσό του κεφαλαίου ΚΕΠΠΑ του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκαίων δαπανών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο επιδιώκουν την εξεύρεση επείγουσας λύσης, κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής.

24.

Κάθε έτος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ζητεί τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με έγγραφο για το μέλλον, που διαβιβάζεται μέχρι τις 15 Ιουνίου του εν λόγω έτους και στο οποίο παρουσιάζονται τα κύρια θέματα και οι βασικές επιλογές της ΚΕΠΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών επιπτώσεων για τον προϋπολογισμό της Ένωσης, αξιολόγησης των μέτρων που άρχισαν το έτος ν-1 και αξιολόγησης του συντονισμού και της συμπληρωματικότητας της ΚΕΠΠΑ με τα λοιπά μέσα εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης. Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνοντας κοινές διαβουλεύσεις τουλάχιστον πέντε φορές τον χρόνο, στο πλαίσιο του τακτικού πολιτικού διαλόγου για την ΚΕΠΠΑ, οι οποίες συμφωνούνται το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτος. Η συμμετοχή στις διαβουλεύσεις αυτές καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αντίστοιχα, με γνώμονα τον στόχο και τη φύση των πληροφοριών που ανταλλάσσονται κατά τις εν λόγω διαβουλεύσεις.

Η Επιτροπή καλείται να συμμετέχει σε αυτές τις διαβουλεύσεις.

Αν το Συμβούλιο εκδώσει απόφαση στον τομέα της ΚΕΠΠΑ η οποία συνεπάγεται δαπάνες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμέσως, και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός πέντε εργάσιμων ημερών, εκτίμηση περί του προβλεπομένου κόστους («δημοσιονομικό δελτίο»), ειδικότερα όσον αφορά τις δαπάνες που αφορούν το χρονοδιάγραμμα, το απασχολούμενο προσωπικό, τη χρήση χώρων και άλλων υποδομών, τα μέσα μεταφοράς, τις ανάγκες κατάρτισης και τις ρυθμίσεις ασφαλείας.

Η Επιτροπή ενημερώνει ανά τρίμηνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση των δράσεων ΚΕΠΠΑ και τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους.

Ε.   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

25.

Η Επιτροπή καθιερώνει άτυπο διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα αναπτυξιακής πολιτικής.

ΜΕΡΟΣ III

ΧΡΗΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Α.   ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

26.

Η Επιτροπή υποβάλλει δύο φορές ετησίως, την πρώτη φορά μαζί με τα έγγραφα που συνοδεύουν το σχέδιο προϋπολογισμού και τη δεύτερη μετά την έγκριση του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης, πλήρη δημοσιονομικό προγραμματισμό για τους τομείς 1, 2 (εκτός από τον υποτομέα «Οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή»), 3 (για «Περιβάλλον και δράση για το κλίμα» και «Θαλάσσια πολιτική και αλιεία»), 4, 5 και 6 του ΠΔΠ. Ο εν λόγω προγραμματισμός, δομημένος ανά τομέα, τομέα πολιτικής και γραμμή του προϋπολογισμού, θα πρέπει να προσδιορίζει:

α)

την ισχύουσα νομοθεσία, με διάκριση μεταξύ πολυετών προγραμμάτων και ετήσιων δράσεων:

i)

για τα πολυετή προγράμματα, η Επιτροπή θα πρέπει να επισημαίνει τη διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας εγκρίθηκαν (συνήθης ή ειδική νομοθετική διαδικασία), τη διάρκειά τους, το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο και το διατιθέμενο ποσό για διοικητικές δαπάνες,

ii)

για τα πολυετή προγράμματα που αναφέρονται στο παράρτημα II του κανονισμού ΠΔΠ, η Επιτροπή θα πρέπει να επισημαίνει με διαφάνεια τα πρόσθετα κονδύλια δυνάμει του άρθρου 5 του κανονισμού ΠΔΠ,

iii)

για τις ετήσιες δράσεις (σχετικά με πιλοτικά σχέδια, προπαρασκευαστικές δράσεις και οργανισμούς) και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται δυνάμει των προνομίων της Επιτροπής, η Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει πολυετείς εκτιμήσεις,

β)

τις εκκρεμείς νομοθετικές προτάσεις: τρέχουσες προτάσεις της Επιτροπής, με την τελευταία σχετική επικαιροποίηση.

Η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τρόπους διασταύρωσης παραπομπών του δημοσιονομικού προγραμματισμού με το νομοθετικό της πρόγραμμα ώστε να παρέχει πιο ακριβείς και αξιόπιστες προβλέψεις. Για κάθε νομοθετική πρόταση, η Επιτροπή θα πρέπει να επισημαίνει αν η πρόταση περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό που κοινοποιείται μαζί με την υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού ή μετά την τελική έγκριση του προϋπολογισμού. Η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ιδίως για:

α)

όλες τις νέες νομοθετικές πράξεις που θεσπίστηκαν και όλες τις εκκρεμείς προτάσεις που έχουν υποβληθεί αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν στον προγραμματισμό που κοινοποιείται μαζί με το σχέδιο προϋπολογισμού ή μετά την τελική έγκριση του προϋπολογισμού (με τα αντίστοιχα ποσά),

β)

τη νομοθεσία που προβλέπεται στο ετήσιο πρόγραμμα νομοθετικών εργασιών της Επιτροπής, με επισήμανση των δράσεων που ενδέχεται να έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Εφόσον είναι απαραίτητο, η Επιτροπή θα πρέπει να αναφέρει τον αναπρογραμματισμό που συνεπάγονται οι νέες νομοθετικές προτάσεις.

B.   ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

27.

Πριν υποβάλει πρόταση για τη σύσταση νέου οργανισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει ορθή, πλήρη και αντικειμενική αξιολόγηση αντικτύπου, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την κρίσιμη μάζα από άποψη προσωπικού και ικανοτήτων, τις πτυχές κόστους-οφέλους, την επικουρικότητα και την αναλογικότητα, τον αντίκτυπο σε εθνικές και ενωσιακές δραστηριότητες και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις για τον εκάστοτε τομέα δαπανών. Βάσει των πληροφοριών αυτών και με την επιφύλαξη των νομοθετικών διαδικασιών που διέπουν τη σύσταση του οργανισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεσμεύονται, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής συνεργασίας, να καταλήγουν εγκαίρως σε συμφωνία σχετικά με τη χρηματοδότηση του προτεινόμενου οργανισμού.

Εφαρμόζονται τα ακόλουθα διαδικαστικά στάδια:

πρώτον, η Επιτροπή παρουσιάζει συστηματικά κάθε πρόταση για τη σύσταση νέου οργανισμού στον πρώτο τριμερή διάλογο μετά την έγκριση της πρότασής της και υποβάλλει το δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει τη νομοθετική πρόταση για τη σύσταση του οργανισμού και περιγράφει τις συνέπειές της για την υπόλοιπη περίοδο του δημοσιονομικού προγραμματισμού,

δεύτερον, κατά τη νομοπαραγωγική διαδικασία, η Επιτροπή επικουρεί τον νομοθέτη στην αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων των προτεινόμενων τροπολογιών. Οι εν λόγω δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να εξετάζονται κατά τους σχετικούς νομοθετικούς τριμερείς διαλόγους,

τρίτον, πριν από την ολοκλήρωση της νομοπαραγωγικής διαδικασίας, η Επιτροπή υποβάλλει επικαιροποιημένο δημοσιονομικό δελτίο λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενες τροπολογίες του νομοθέτη· το εν λόγω τελικό δημοσιονομικό δελτίο εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη του τελικού νομοθετικού τριμερούς διαλόγου και εγκρίνεται επισήμως από τον νομοθέτη. Εγγράφεται επίσης στην ημερήσια διάταξη μεταγενέστερου δημοσιονομικού τριμερούς διαλόγου (σε επείγουσες περιπτώσεις, σε απλουστευμένη μορφή), προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη χρηματοδότηση,

τέταρτον, η συμφωνία που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια τριμερούς διαλόγου, λαμβανομένης υπόψη της δημοσιονομικής εκτίμησης της Επιτροπής όσον αφορά το περιεχόμενο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας, επιβεβαιώνεται με κοινή δήλωση. Η εν λόγω συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που αποφασίζουν το καθένα σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του.

Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται σε κάθε τροποποίηση νομικής πράξης που αφορά οργανισμό, η οποία θα επηρέαζε τους πόρους του εν λόγω οργανισμού.

Σε περίπτωση που τα καθήκοντα ενός οργανισμού μεταβληθούν ουσιαστικά χωρίς τροποποίηση της νομικής πράξης σύστασης του εν λόγω οργανισμού, η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μέσω αναθεωρημένου δημοσιονομικού δελτίου, ούτως ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να μπορέσουν να καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία σχετικά με τη χρηματοδότηση του οργανισμού.

28.

Στη διαδικασία του προϋπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι σχετικές διατάξεις της κοινής προσέγγισης που προσαρτάται στην κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς, η οποία υπογράφηκε στις 19 Ιουλίου 2012.

29.

Όταν προβλέπεται η ίδρυση νέου Ευρωπαϊκού Σχολείου από το ανώτατο συμβούλιο, πρέπει να εφαρμόζεται, τηρουμένων των αναλογιών, παρόμοια διαδικασία όσον αφορά τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

ΜΕΡΟΣ IV

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

30.

Σύμφωνα με τα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεπεία του σημείου 24 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταξύ 17 έως 21 Ιουλίου 2020, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης και του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από απάτες και παρατυπίες, τα θεσμικά όργανα συμφωνούν ως προς τη θέσπιση τυποποιημένων μέτρων για τη συλλογή, τη σύγκριση και τη συγκέντρωση πληροφοριών και αριθμητικών στοιχείων σχετικά με τους τελικούς αποδέκτες και δικαιούχους της ενωσιακής χρηματοδότησης, για τους σκοπούς του ελέγχου και του λογιστικού ελέγχου.

31.

Για τη διασφάλιση αποτελεσματικών λογιστικών και λοιπών ελέγχων, είναι αναγκαία η συλλογή δεδομένων σχετικά με όσους εντέλει επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, από ενωσιακή χρηματοδότηση στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης και από έργα και μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται δυνάμει του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των αποδεκτών της χρηματοδότησης. Οι κανόνες που αφορούν τη συλλογή και την επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανόνες για την προστασία των δεδομένων.

32.

Για την ενίσχυση της προστασίας του προϋπολογισμού της Ένωσης, η Επιτροπή θα διαθέσει ένα ολοκληρωμένο και διαλειτουργικό σύστημα πληροφόρησης και παρακολούθησης, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο εργαλείο εξόρυξης δεδομένων και βαθμολόγησης κινδύνου, για την προσπέλαση στα δεδομένα που αναφέρονται στο σημείο 31 και την ανάλυσή τους, με απώτερο στόχο τη γενικευμένη εφαρμογή από τα κράτη μέλη. Το εν λόγω σύστημα θα διασφάλιζε αποτελεσματικούς ελέγχους σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, παρατυπιών, διπλής χρηματοδότησης και τυχόν κατάχρησης των κονδυλίων. Η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και άλλοι οργανισμοί έρευνας και ελέγχου της Ένωσης θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά προκειμένου να ασκούν τα εποπτικά τους καθήκοντα σχετικά με τους λογιστικούς και λοιπούς ελέγχους που πρέπει αρχικά να διενεργούν τα κράτη μέλη για τον εντοπισμό παρατυπιών και τη διεξαγωγή διοικητικών ερευνών σχετικά με υποθέσεις κατάχρησης της σχετικής ενωσιακής χρηματοδότησης και προκειμένου να αποκτούν επακριβή εικόνα της κατανομής της.

33.

Με την επιφύλαξη των προνομίων των θεσμικών οργάνων δυνάμει των Συνθηκών, καθ’ όλη τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας που αφορά τις σχετικές βασικές πράξεις, τα θεσμικά όργανα δεσμεύονται να συνεργαστούν καλόπιστα για να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί συνέχεια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης έως της 21ης Ιουλίου του 2020, σύμφωνα με την προσέγγιση που περιγράφεται στο παρόν μέρος.

Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2020.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

Image 1

David Maria SASSOLI

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Image 2

Michael ROTH

Για την Επιτροπή,

εξ ονόματος της Προέδρου,

Image 3

Johannes HAHN


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, για τη θέσπιση Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση της νόσου COVID-19 (βλέπε σελίδα 23 της παρούσας Εφημερίδας).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (βλέπε σελίδα 11 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(4)  Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ (ΕΕ L 424 της 15.12.2020, σ. 1).

(5)  ΕΕ C 373 της 20.12.2013, σ. 1.

(6)  Όπως ορίζεται στην εσωτερική συμφωνία μεταξύ των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για τη χρηματοδότηση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014 έως 2020, δυνάμει της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, καθώς και για τη χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης στις υπερπόντιες χώρες και εδάφη για τις οποίες ισχύει το τέταρτο μέρος της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 210 της 6.8.2013, σ. 1) και στις προηγούμενες εσωτερικές συμφωνίες.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Μέρος Α.   Χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας του προϋπολογισμού

1.

Τα θεσμικά όργανα συμφωνούν ετησίως ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα σε εύθετο χρόνο πριν από την έναρξη της διαδικασίας του προϋπολογισμού βάσει της τρέχουσας πρακτικής.

2.

Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι σε θέση να ασκούν τις δημοσιονομικές εξουσίες τους με αποτελεσματικό τρόπο, για την υποβολή δημοσιονομικών καταστάσεων, μεταφορών κονδυλίων ή άλλων κοινοποιήσεων που συνεπάγονται την ενεργοποίηση προθεσμιών λαμβάνονται δεόντως υπόψη τυχόν περίοδοι διακοπής των δραστηριοτήτων, των οποίων οι ημερομηνίες έχουν γνωστοποιηθεί εγκαίρως από τα εν λόγω θεσμικά όργανα μέσω των αντίστοιχων υπηρεσιών τους.

Μέρος Β.   Προτεραιότητες για τη διαδικασία του προϋπολογισμού

3.

Σε εύθετο χρόνο πριν από την έγκριση του σχεδίου του προϋπολογισμού από την Επιτροπή, συγκαλείται τριμερής διάλογος για να συζητηθούν οι πιθανές προτεραιότητες του προϋπολογισμού για το ερχόμενο οικονομικό έτος και τυχόν ζητήματα που προκύπτουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος οικονομικού έτους, βάσει των πληροφοριών που παρέχει η Επιτροπή σύμφωνα με το σημείο 37.

Μέρος Γ.   Κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού και επικαιροποίηση των εκτιμήσεων

4.

Τα θεσμικά όργανα, εκτός της Επιτροπής, καλούνται να εγκρίνουν τη δήλωση εκτιμήσεών τους πριν από το τέλος Μαρτίου.

5.

Η Επιτροπή υποβάλλει κάθε χρόνο σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ένωσης.

Το σχέδιο αυτό λαμβάνει υπόψη:

α)

τις προβλέψεις για τα διαρθρωτικά ταμεία οι οποίες παρέχονται από τα κράτη μέλη,

β)

την ικανότητα εκτέλεσης των πιστώσεων, με παράλληλη προσπάθεια διατήρησης αυστηρού συσχετισμού μεταξύ πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων και πιστώσεων πληρωμών,

γ)

τις δυνατότητες ανάληψης νέων πολιτικών μέσω πιλοτικών σχεδίων, νέων προπαρασκευαστικών δράσεων ή και των δύο ή τις δυνατότητες συνέχισης πολυετών δράσεων που οδεύουν προς το τέλος τους, αφού προηγουμένως εκτιμηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη βασικής πράξης, κατά την έννοια του δημοσιονομικού κανονισμού (ορισμός βασικής πράξης, αναγκαιότητα βασικής πράξης για την εκτέλεση και εξαιρέσεις),

δ)

την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι κάθε μεταβολή των δαπανών σε σχέση με το προηγούμενο έτος συνάδει με τις επιταγές της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

6.

Τα θεσμικά όργανα αποφεύγουν, στο μέτρο του δυνατού, την εγγραφή στον προϋπολογισμό θέσεων για επιχειρησιακές δαπάνες τα ποσά των οποίων είναι ασήμαντα.

7.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναλαμβάνουν επίσης τη δέσμευση να συνεκτιμούν την αξιολόγηση των δυνατοτήτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού την οποία περιλαμβάνει η Επιτροπή στα σχέδιά της, καθώς και στο πλαίσιο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος οικονομικού έτους.

8.

Με γνώμονα τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και λόγω των επιπτώσεων που έχουν οι σημαντικές μεταβολές των τίτλων και των κεφαλαίων της ονοματολογίας του προϋπολογισμού στις υποχρεώσεις αναφοράς των υπηρεσιών της Επιτροπής όσον αφορά τη διαχείριση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεσμεύονται να εξετάζουν κατά τη διαδικασία συνδιαλλαγής κάθε σημαντική αλλαγή από κοινού με την Επιτροπή.

9.

Για λόγους καλόπιστης και ορθής θεσμικής συνεργασίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναλαμβάνουν να διατηρούν τακτικές και ενεργές επαφές σε όλα τα επίπεδα, μέσω των αντίστοιχων διαπραγματευτών τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του προϋπολογισμού και ιδίως καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου συνδιαλλαγής, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναλαμβάνουν να διασφαλίζουν την έγκαιρη και συνεχή αμοιβαία ανταλλαγή συναφών πληροφοριών και εγγράφων τόσο σε επίσημο όσο και σε ανεπίσημο επίπεδο, καθώς και να πραγματοποιούν τεχνικές ή άτυπες συνεδριάσεις, όταν κρίνεται απαραίτητο, κατά την περίοδο συνδιαλλαγής, σε συνεργασία με την Επιτροπή. Η Επιτροπή διασφαλίζει την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σε πληροφορίες και έγγραφα.

10.

Έως τη σύγκληση της επιτροπής συνδιαλλαγής, η Επιτροπή μπορεί, εάν χρειαστεί, να υποβάλει διορθωτικές επιστολές στο σχέδιο του προϋπολογισμού σύμφωνα με το άρθρο 314 παράγραφος 2 ΣΛΕΕ, συμπεριλαμβανομένης διορθωτικής επιστολής για επικαιροποίηση, ειδικότερα των εκτιμήσεων δαπανών για τη γεωργία. Η Επιτροπή υποβάλλει προς εξέταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πληροφορίες για τις επικαιροποιήσεις μόλις αυτές καταστούν διαθέσιμες. Παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στοιχεία.

Μέρος Δ.   Διαδικασία του προϋπολογισμού πριν από τη διαδικασία συνδιαλλαγής

11.

Συγκαλείται τριμερής διάλογος σε εύθετο χρόνο πριν από την ανάγνωση εκ μέρους του Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουν τα θεσμικά όργανα να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού.

12.

Προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να εκτιμήσει εγκαίρως την εκτελεσιμότητα των τροπολογιών που προτείνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και οι οποίες συνεπάγονται νέες προπαρασκευαστικές δράσεις ή πιλοτικά σχέδια ή παρατείνουν τα υφιστάμενα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώνουν την Επιτροπή για τις προθέσεις τους εν προκειμένω, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί μια πρώτη συζήτηση ήδη κατά τον εν λόγω τριμερή διάλογο.

13.

Είναι δυνατή η σύγκληση τριμερούς διαλόγου πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέρος Ε.   Διαδικασία συνδιαλλαγής

14.

Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τροπολογίες στη θέση του Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της ίδιας ολομέλειας, καταγράφει τις διαφορές στις θέσεις των δύο οργάνων και δίνει τη σύμφωνη γνώμη του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή συνδιαλλαγής. Η επιστολή σύγκλησης της επιτροπής συνδιαλλαγής αποστέλλεται το αργότερο έως την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου συνόδου κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία στην ολομέλεια και η περίοδος συνδιαλλαγής ξεκινά την επόμενη ημέρα. Η περίοδος των 21 ημερών υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 του Συμβουλίου (1).

15.

Αν το Συμβούλιο δεν μπορεί να συμφωνήσει σχετικά με όλες τις τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη θέση του μέσω επιστολής η οποία αποστέλλεται πριν από την πρώτη σύσκεψη που προβλέπεται κατά τη διάρκεια της περιόδου συνδιαλλαγής. Στην περίπτωση αυτή, η επιτροπή συνδιαλλαγής επιτελεί το έργο της υπό τους όρους που καθορίζονται στα κάτωθι σημεία.

16.

Η προεδρία της επιτροπής συνδιαλλαγής ασκείται από κοινού από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής συνδιαλλαγής προεδρεύει ο συμπρόεδρος από το θεσμικό όργανο στο οποίο γίνεται η συνεδρίαση. Κάθε θεσμικό όργανο, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του, ορίζει τους οικείους συμμετέχοντες σε κάθε συνεδρίαση και διατυπώνει την εντολή του για τις διαπραγματεύσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εκπροσωπούνται σε κατάλληλο επίπεδο στην επιτροπή συνδιαλλαγής, ούτως ώστε κάθε αντιπροσωπεία να μπορεί να δεσμεύσει πολιτικά το αντίστοιχο θεσμικό όργανό της και να είναι δυνατή η ουσιαστική πρόοδος για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

17.

Σύμφωνα με το άρθρο 314 παράγραφος 5 δεύτερο εδάφιο ΣΛΕΕ, η Επιτροπή συμμετέχει στις εργασίες της επιτροπής συνδιαλλαγής και αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με σκοπό την προσέγγιση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

18.

Τριμερείς διάλογοι πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συνδιαλλαγής, σε διαφορετικά επίπεδα εκπροσώπησης, με σκοπό την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων και την προετοιμασία του εδάφους για την επίτευξη συμφωνίας στην επιτροπή συνδιαλλαγής.

19.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής συνδιαλλαγής και οι τριμερείς διάλογοι πραγματοποιούνται εναλλάξ στα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με σκοπό την ισότιμη χρήση των εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών διερμηνείας.

20.

Οι ημερομηνίες των συνεδριάσεων της επιτροπής συνδιαλλαγής και των τριμερών διαλόγων καθορίζονται εκ των προτέρων κατόπιν συμφωνίας των θεσμικών οργάνων.

21.

Ένα κοινό σύνολο εγγράφων («έγγραφα εισαγωγής») τα οποία συγκρίνουν τα διάφορα στάδια της διαδικασίας του προϋπολογισμού διατίθεται στην επιτροπή συνδιαλλαγής (2). Τα εν λόγω έγγραφα περιλαμβάνουν «συγκριτικά ανά γραμμή» αριθμητικά στοιχεία, τα σύνολα ανά τομέα του ΠΔΠ και ένα ενοποιημένο έγγραφο με αριθμητικά στοιχεία και παρατηρήσεις για όλες τις γραμμές του προϋπολογισμού που θεωρούνται τεχνικά «ανοικτές». Υπό την επιφύλαξη της τελικής απόφασης της επιτροπής συνδιαλλαγής, ειδικό έγγραφο απαριθμεί όλες τις γραμμές του προϋπολογισμού που θεωρούνται τεχνικά κλειστές (3). Τα εν λόγω έγγραφα ταξινομούνται βάσει της ονοματολογίας του προϋπολογισμού.

Άλλα έγγραφα επισυνάπτονται επίσης στα έγγραφα εισαγωγής για την επιτροπή συνδιαλλαγής, συμπεριλαμβανομένης επιστολής της Επιτροπής για την εκτελεσιμότητα της θέσης του Συμβουλίου και των τροπολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τυχόν επιστολής ή επιστολών άλλων θεσμικών οργάνων σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου ή τις τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

22.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος της περιόδου συνδιαλλαγής, οι τριμερείς διάλογοι:

α)

καθορίζουν το εύρος των διαπραγματεύσεων για τα δημοσιονομικά θέματα που πρόκειται να συζητηθούν,

β)

εγκρίνουν τον κατάλογο των γραμμών του προϋπολογισμού που θεωρούνται τεχνικά κλειστές, υπό την επιφύλαξη τελικής συμφωνίας για ολόκληρο τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους,

γ)

συζητούν τα θέματα που έχουν επισημανθεί βάσει του στοιχείου α), με σκοπό να επιτευχθούν πιθανές συμφωνίες προς έγκριση από την επιτροπή συνδιαλλαγής,

δ)

εξετάζουν θεματικές πτυχές, μεταξύ άλλων ανά τομέα του ΠΔΠ.

Τα προσωρινά συμπεράσματα συντάσσονται από κοινού κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από κάθε τριμερή διάλογο και, ταυτόχρονα, συμφωνείται η ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης. Τα εν λόγω συμπεράσματα καταγράφονται από το θεσμικό όργανο που φιλοξενεί τον τριμερή διάλογο και λογίζονται προσωρινά εγκεκριμένα έπειτα από 24 ώρες, υπό την επιφύλαξη της τελικής απόφασης της επιτροπής συνδιαλλαγής.

23.

Τα συμπεράσματα των τριμερών διαλόγων και το έγγραφο προς πιθανή έγκριση διατίθενται στην επιτροπή συνδιαλλαγής κατά τις συνεδριάσεις της, μαζί με τις γραμμές του προϋπολογισμού ως προς τις οποίες έχει επιτευχθεί προσωρινή συμφωνία κατά τη διάρκεια των τριμερών διαλόγων.

24.

Το κοινό σχέδιο που προβλέπεται στο άρθρο 314 παράγραφος 5 ΣΛΕΕ συντάσσεται από τις γραμματείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τη βοήθεια της Επιτροπής. Αποτελείται από διαβιβαστική επιστολή των προέδρων των δύο αντιπροσωπειών προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η οποία περιέχει την ημερομηνία της συμφωνίας στην επιτροπή συνδιαλλαγής και παραρτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν:

α)

αριθμητικά στοιχεία ανά γραμμή για όλες τις θέσεις του προϋπολογισμού και συγκεντρωτικά στοιχεία ανά τομέα του ΠΔΠ,

β)

ενοποιημένο έγγραφο που περιέχει τα αριθμητικά στοιχεία και το τελικό κείμενο για όλες τις γραμμές που τροποποιήθηκαν κατά τη διαδικασία συνδιαλλαγής,

γ)

κατάλογο των γραμμών που δεν τροποποιούνται σε σχέση με το σχέδιο του προϋπολογισμού ή τη θέση του Συμβουλίου επ’ αυτού.

Η επιτροπή συνδιαλλαγής δύναται επίσης να εγκρίνει συμπεράσματα και πιθανές κοινές δηλώσεις σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

25.

Το κοινό σχέδιο μεταφράζεται στις επίσημες γλώσσες των θεσμικών οργάνων της Ένωσης (από τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και υποβάλλεται προς έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός προθεσμίας δεκατεσσάρων ημερών από την ημερομηνία της συμφωνίας επί του κοινού σχεδίου που αναφέρεται στο σημείο 24.

Ο προϋπολογισμός υπόκειται σε νομική και γλωσσική αναθεώρηση μετά την έγκριση του κοινού σχεδίου, κατά την οποία τα παραρτήματα του κοινού σχεδίου ενσωματώνονται στις γραμμές του προϋπολογισμού που δεν τροποποιήθηκαν κατά τη διαδικασία συνδιαλλαγής.

26.

Το θεσμικό όργανο στο οποίο διεξάγεται η συνεδρίαση (τριμερής διάλογος ή συνδιαλλαγή) παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας με πλήρες γλωσσικό καθεστώς που ισχύει για όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής συνδιαλλαγής και ad hoc γλωσσικό καθεστώς για τους τριμερείς διαλόγους.

Το θεσμικό όργανο στο οποίο διεξάγεται η συνεδρίαση μεριμνά για την αντιγραφή και διανομή των εγγράφων της συνεδρίασης.

Οι υπηρεσίες των θεσμικών οργάνων συνεργάζονται για την κωδικοποίηση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κοινό σχέδιο.

Μέρος ΣΤ.   Διορθωτικοί προϋπολογισμοί

Γενικές αρχές

27.

Έχοντας υπόψη ότι οι διορθωτικοί προϋπολογισμοί επικεντρώνονται συνήθως σε ειδικά και ενίοτε επείγοντα ζητήματα, τα θεσμικά όργανα συμφωνούν σχετικά με τις ακόλουθες αρχές για να διασφαλίσουν την κατάλληλη διοργανική συνεργασία για την ομαλή και ταχεία διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τους διορθωτικούς προϋπολογισμούς και παράλληλα να αποτρέψουν, στο μέτρο του δυνατού, την ανάγκη να συγκληθεί συνεδρίαση συνδιαλλαγής για διορθωτικούς προϋπολογισμούς.

28.

Στο μέτρο του δυνατού, τα θεσμικά όργανα προσπαθούν να περιορίσουν τον αριθμό των διορθωτικών προϋπολογισμών.

Χρονοδιάγραμμα

29.

Η Επιτροπή ενημερώνει εκ των προτέρων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις πιθανές ημερομηνίες έγκρισης των σχεδίων διορθωτικών προϋπολογισμών με την επιφύλαξη της τελικής ημερομηνίας έγκρισης.

30.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το καθένα σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του, προσπαθούν να εξετάσουν το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που προτείνει η Επιτροπή το ταχύτερο δυνατό μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή.

31.

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μεριμνούν ώστε τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα των εργασιών τους να είναι συντονισμένα όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου η διαδικασία αυτή να μπορεί να διεξαχθεί με συνεκτικό και συγκλίνοντα τρόπο. Επιδιώκουν επομένως το ταχύτερο δυνατό να καταρτίσουν ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για τα διάφορα στάδια που οδηγούν στην τελική έγκριση του διορθωτικού προϋπολογισμού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν υπόψη τον σχετικά επείγοντα χαρακτήρα του διορθωτικού προϋπολογισμού και την ανάγκη έγκρισής του σε εύθετο χρόνο ώστε να εφαρμοστεί στη διάρκεια του οικείου οικονομικού έτους.

Συνεργασία κατά τις αναγνώσεις

32.

Τα θεσμικά όργανα συνεργάζονται με καλή πίστη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο, στο μέτρο του δυνατού, για την έγκριση των διορθωτικών προϋπολογισμών σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας.

Εάν χρειάζεται, και όταν υπάρχει πιθανή απόκλιση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο, πριν το καθένα λάβει την τελική του θέση σχετικά με τον διορθωτικό προϋπολογισμό, ή η Επιτροπή ανά πάσα στιγμή, μπορεί να προτείνει τη σύγκληση ειδικού τριμερούς διαλόγου για να συζητηθούν οι αποκλίσεις και να καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη συμβιβασμού.

33.

Όλα τα σχέδια διορθωτικών προϋπολογισμών που προτείνει η Επιτροπή και τα οποία δεν έχουν ακόμη εγκριθεί οριστικά εγγράφονται συστηματικά στην ημερήσια διάταξη τριμερών διαλόγων που προγραμματίζονται για την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού. Η Επιτροπή υποβάλλει τα σχέδια διορθωτικών προϋπολογισμών, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καθιστούν γνωστές, στο μέτρο του δυνατού, τις αντίστοιχες θέσεις τους πριν από τον τριμερή διάλογο.

34.

Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός κατά τον τριμερή διάλογο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεσμεύονται να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα του τριμερούς διαλόγου στη διάρκεια των συζητήσεων για τον διορθωτικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τη ΣΛΕΕ και τον εσωτερικό κανονισμό τους.

Συνεργασία μετά τις αναγνώσεις

35.

Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει χωρίς τροπολογίες τη θέση του Συμβουλίου, ο διορθωτικός προϋπολογισμός εγκρίνεται σύμφωνα με τη ΣΛΕΕ.

36.

Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τροπολογίες με πλειοψηφία των μελών που το απαρτίζουν, εφαρμόζεται το άρθρο 314 παράγραφος 4 στοιχείο γ) ΣΛΕΕ. Εντούτοις, πριν συνεδριάσει η επιτροπή συνδιαλλαγής, συγκαλείται τριμερής διάλογος:

α)

εάν επιτευχθεί συμφωνία κατά τον εν λόγω τριμερή διάλογο και με την επιφύλαξη συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα αποτελέσματα του τριμερούς διαλόγου, η συνδιαλλαγή περατώνεται με ανταλλαγή επιστολών χωρίς να συνεδριάσει η επιτροπή συνδιαλλαγής,

β)

εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία κατά τον εν λόγω τριμερή διάλογο, η επιτροπή συνδιαλλαγής συνεδριάζει και οργανώνει τις εργασίες της ανάλογα με τις περιστάσεις, με στόχο να ολοκληρώσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο μέτρο του δυνατού πριν από την προθεσμία των 21 ημερών που προβλέπεται στο άρθρο 314 παράγραφος 5 ΣΛΕΕ. Η επιτροπή συνδιαλλαγής μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες της με ανταλλαγή επιστολών.

Μέρος Ζ.   Εκτέλεση του προϋπολογισμού, πληρωμές και υπόλοιπο προς εκκαθάριση

37.

Δεδομένου ότι πρέπει να διασφαλίζεται η ομαλή εξέλιξη των συνολικών πιστώσεων πληρωμών σε σχέση με τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε αφύσικη μετατόπιση του υπολοίπου προς εκκαθάριση από έτος σε έτος, τα θεσμικά όργανα συμφωνούν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις προβλέψεις πληρωμών και το επίπεδο του υπολοίπου προς εκκαθάριση, προκειμένου να μετριάζεται ο κίνδυνος παρεμπόδισης της εφαρμογής ενωσιακών προγραμμάτων λόγω έλλειψης πιστώσεων πληρωμών στο τέλος του ΠΔΠ.

Προκειμένου να διασφαλισθεί ένα διαχειρίσιμο επίπεδο και προφίλ των πληρωμών σε όλους τους τομείς, εφαρμόζονται αυστηρά κανόνες αποδέσμευσης σε όλους τους τομείς, ιδίως οι κανόνες αυτόματης αποδέσμευσης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του προϋπολογισμού, τα θεσμικά όργανα συνεδριάζουν τακτικά, προκειμένου να αξιολογούν από κοινού την κατάσταση και τις προοπτικές όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το τρέχον και τα επόμενα οικονομικά έτη. Η εν λόγω αξιολόγηση λαμβάνει τη μορφή ειδικών διοργανικών συνεδριάσεων στο κατάλληλο επίπεδο, πριν από τις οποίες η Επιτροπή παρέχει λεπτομερή στοιχεία για την κατάσταση, ανά ταμείο και ανά κράτος μέλος, όσον αφορά την εκτέλεση των πληρωμών, τις μεταφορές κονδυλίων, τις υποβληθείσες αιτήσεις επιστροφών και τις αναθεωρημένες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων προβλέψεων, κατά περίπτωση. Ειδικότερα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση μπορεί να εκπληρώσει όλες τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της που απορρέουν από υφιστάμενες και μελλοντικές αναλήψεις υποχρεώσεων κατά την περίοδο 2021-2027 σύμφωνα με το άρθρο 323 ΣΛΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναλύουν και συζητούν τις εκτιμήσεις της Επιτροπής όσον αφορά το απαιτούμενο επίπεδο των πιστώσεων πληρωμών.

Μέρος Η.   Συνεργασία όσον αφορά το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4)

38.

Αποκλειστικά για τον σκοπό της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης COVID-19, η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να δανείζεται κονδύλια σε κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της Ένωσης έως και 750 000 000 000 EUR σε τιμές του 2018, εκ των οποίων έως και 390 000 000 000 EUR σε τιμές του 2018 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες και έως 360 000 000 000 EUR σε τιμές του 2018 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση δανείων σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 της απόφασης για τους ιδίους πόρους. Όπως προβλέπεται στον κανονισμό EURI, το ποσό προς χρήση για δαπάνες συνιστά εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό για τους σκοπούς του άρθρου 21 παράγραφος 5 του δημοσιονομικού κανονισμού.

39.

Τα θεσμικά όργανα συμφωνούν ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, υπό την ιδιότητά τους ως αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής, χρειάζεται να ενισχυθεί σε σχέση με τα εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη εποπτεία και συμμετοχή στη χρήση των εν λόγω εσόδων, εντός των ορίων που καθορίζονται στον κανονισμό EURI και, κατά περίπτωση, στη σχετική τομεακή νομοθεσία. Τα θεσμικά όργανα συμφωνούν επίσης ως προς την ανάγκη διασφάλισης πλήρους διαφάνειας και προβολής όλων των κονδυλίων στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

40.

Δεδομένης της ανάγκης να διασφαλιστεί η δέουσα συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στη διακυβέρνηση των εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θεσμικά όργανα συμφωνούν ως προς τη διαδικασία που ορίζεται στα σημεία 41 έως 46.

41.

Η Επιτροπή θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες με το σχέδιο προβλέψεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν λεπτομερείς εκτιμήσεις των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων και των πιστώσεων για πληρωμές, καθώς και των νομικών δεσμεύσεων, κατανεμημένες ανά τομέα και ανά πρόγραμμα που λαμβάνει έσοδα για ειδικό προορισμό δυνάμει του κανονισμού EURI. Η Επιτροπή θα παρέχει τυχόν πρόσθετες σχετικές πληροφορίες που θα ζητηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η Επιτροπή θα επισυνάπτει στο σχέδιο προϋπολογισμού έγγραφο στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλες οι σχετικές πληροφορίες που αφορούν το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων συνοπτικών πινάκων που συγκεντρώνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού και τα έσοδα για ειδικό προορισμό δυνάμει του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω έγγραφο θα αποτελεί μέρος του παραρτήματος του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης σχετικά με τα εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό που προβλέπεται στο σημείο 44.

42.

Η Επιτροπή θα υποβάλλει τακτικές επικαιροποιήσεις των πληροφοριών που αναφέρονται στο σημείο 41 καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους και τουλάχιστον πριν από κάθε ειδική συνεδρίαση όπως αναφέρεται στο σημείο 45. Η Επιτροπή θα καθιστά διαθέσιμες τις σχετικές πληροφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο εγκαίρως, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή ουσιαστικών συζητήσεων και διαβουλεύσεων σχετικά με τα αντίστοιχα έγγραφα σχεδιασμού, ακόμη και πριν από την έκδοση σχετικών αποφάσεων από την Επιτροπή.

43.

Τα θεσμικά όργανα θα συνεδριάζουν τακτικά στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού με σκοπό την από κοινού αξιολόγηση της εκτέλεσης των εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές, καθώς επίσης τη συζήτηση των ετήσιων προβλέψεων που παρέχονται με τα αντίστοιχα σχέδια προϋπολογισμών και την κατανομή τους, λαμβανομένων δεόντως υπόψη των περιορισμών και των προϋποθέσεων που καθορίζονται στον κανονισμό EURI και, κατά περίπτωση, στη σχετική τομεακή νομοθεσία.

44.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα επισυνάπτουν στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, υπό μορφή παραρτήματος, έγγραφο στο οποίο θα εμφαίνονται όλες οι γραμμές του προϋπολογισμού που λαμβάνουν έσοδα για ειδικό προορισμό δυνάμει του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, θα χρησιμοποιούν τη δομή του προϋπολογισμού για την εγγραφή των εσόδων ειδικού προορισμού στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως τις παρατηρήσεις του προϋπολογισμού, προκειμένου να ασκούν τον δέοντα έλεγχο σχετικά με τη χρήση των εν λόγω εσόδων. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του δημοσιονομικού κανονισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα περιλαμβάνουν στη δήλωση δαπανών παρατηρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γενικών παρατηρήσεων, όπου θα προσδιορίζονται οι γραμμές προϋπολογισμού στις οποίες είναι δυνατόν να εγγραφούν οι πιστώσεις που αντιστοιχούν στα έσοδα για ειδικό προορισμό βάσει του κανονισμού EURI και θα αναφέρονται τα σχετικά ποσά. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο της ευθύνης της όσον αφορά την εκτέλεση των εσόδων για ειδικό προορισμό, δεσμεύεται να λαμβάνει δεόντως υπόψη τις παρατηρήσεις αυτές.

45.

Τα θεσμικά όργανα συμφωνούν να διοργανώσουν ειδικές διοργανικές συνεδριάσεις στο κατάλληλο επίπεδο με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης και των προοπτικών όσον αφορά τα εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εν λόγω συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον τρεις φορές σε ένα οικονομικό έτος αμέσως πριν ή μετά τους τριμερείς διαλόγους για τον προϋπολογισμό. Επιπλέον, τα θεσμικά όργανα συγκαλούν συνεδρίαση σε ad hoc βάση εάν ένα θεσμικό όργανο υποβάλει αιτιολογημένο αίτημα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποβάλουν γραπτές παρατηρήσεις σχετικά με την εκτέλεση των εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό. Η Επιτροπή δεσμεύεται να λαμβάνει δεόντως υπόψη τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Οι εν λόγω συνεδριάσεις ενδέχεται να αφορούν σημαντικές αποκλίσεις στις δαπάνες στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το σημείο 46.

46.

Η Επιτροπή παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε απόκλιση από τις αρχικές προβλέψεις της πριν από ειδική διοργανική συνεδρίαση όπως αναφέρεται στο σημείο 45 και σε ad hoc βάση σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης. Η απόκλιση από τις προβλεπόμενες δαπάνες στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική εάν οι δαπάνες αποκλίνουν από την πρόβλεψη για ένα δεδομένο οικονομικό έτος και για ένα δεδομένο πρόγραμμα κατά περισσότερο από 10 %. Σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από τις αρχικές προβλέψεις, τα θεσμικά όργανα θα συζητούν το θέμα, εάν είτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε το Συμβούλιο το ζητήσει εντός δύο εβδομάδων από τη γνωστοποίηση τέτοιας σημαντικής απόκλισης. Τα θεσμικά όργανα θα προβαίνουν ακολούθως σε από κοινού αξιολόγηση του θέματος προκειμένου να εξευρεθεί κοινό πεδίο συμφωνίας εντός τριών εβδομάδων από το αίτημα για συνεδρίαση. Η Επιτροπή θα λαμβάνει στον μέγιστο βαθμό υπόψη τυχόν παρατηρήσεις που λαμβάνει. Η Επιτροπή δεσμεύεται να μη λαμβάνει οποιαδήποτε απόφαση έως ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις ή λήξει η προθεσμία των τριών εβδομάδων. Στην τελευταία περίπτωση, η Επιτροπή αιτιολογεί δεόντως την απόφασή της. Σε επείγουσες περιπτώσεις, τα θεσμικά όργανα μπορούν να συμφωνήσουν να συντομεύσουν τις προθεσμίες κατά μία εβδομάδα.

Δάνεια χορηγούμενα στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

47.

Προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρης ενημέρωση, καθώς και διαφάνεια και προβολή όσον αφορά το σκέλος των δανείων στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δάνεια που χορηγούνται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τα σχέδια εκτιμήσεών της, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες χαίρουν προστασίας.

48.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα δάνεια στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εμφαίνονται στον προϋπολογισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 52 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του δημοσιονομικού κανονισμού και θα περιλαμβάνουν επίσης το παράρτημα που αναφέρεται στο σημείο iii) του εν λόγω στοιχείου.

(1)  Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 του Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 1971, περί καθορισμού των κανόνων που εφαρμόζονται στις προθεσμίες, ημερομηνίες και διορίες (ΕΕ L 124 της 8.6.1971, σ. 1).

(2)  Στα διάφορα στάδια περιλαμβάνονται: ο προϋπολογισμός του τρέχοντος οικονομικού έτους (συμπεριλαμβανομένων των εγκεκριμένων διορθωτικών προϋπολογισμών), το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού, η θέση του Συμβουλίου επί του σχεδίου του προϋπολογισμού, οι τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της θέσης του Συμβουλίου και οι διορθωτικές επιστολές της Επιτροπής (εάν δεν έχουν ακόμη εγκριθεί πλήρως από τα θεσμικά όργανα).

(3)  Μια γραμμή του προϋπολογισμού θεωρείται τεχνικά κλειστή όταν για αυτήν δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και δεν έχει υποβληθεί διορθωτική επιστολή.

(4)  Όταν η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση πράξης του Συμβουλίου δυνάμει του άρθρου 122 ΣΛΕΕ που ενδέχεται να έχει σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, εφαρμόζεται η διαδικασία που ορίζεται στην κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τον δημοσιονομικό έλεγχο των νέων προτάσεων βάσει του άρθρου 122 ΣΛΕΕ που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης (ΕΕ C 444 της 22.12.2020, σ. 5).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΙΔΙΩΝ ΠΟΡΩΝ

Προοίμιο

Α.

Τα θεσμικά όργανα δεσμεύονται να διατηρούν ειλικρινή και διαφανή συνεργασία και να προωθήσουν τις εργασίες για την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων κατά τη διάρκεια του ΠΔΠ 2021-2027.

Β.

Τα θεσμικά όργανα αναγνωρίζουν τη σημασία του πλαισίου του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο θα πρέπει να εισαχθούν οι νέοι ίδιοι πόροι.

Γ.

Αποκλειστικά για τον σκοπό της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης COVID-19, η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί, δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 1 της απόφασης για τους ιδίους πόρους, να δανείζεται κονδύλια σε κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της Ένωσης έως και 750 000 εκατομμύρια EUR σε τιμές 2018, εκ των οποίων έως και 390 000 εκατομμύρια EUR σε τιμές του 2018 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β) της εν λόγω απόφασης.

Δ.

Η αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων αυτών που πρόκειται να χρησιμοποιούνται για δαπάνες στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχετικών οφειλόμενων τόκων θα πρέπει να χρηματοδοτείται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, μεταξύ άλλων με επαρκή έσοδα από νέους ιδίους πόρους που θα εισαχθούν μετά το 2021. Όλες οι σχετικές υποχρεώσεις θα εξοφληθούν ολοσχερώς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2058 το αργότερο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο της απόφασης για τους ιδίους πόρους. Τα ετήσια καταβλητέα ποσά εξαρτώνται από τη ληκτότητα των εκδοθέντων ομολόγων και τη στρατηγική αποπληρωμής του χρέους, με παράλληλη τήρηση του ορίου για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων όπως αναφέρεται στο τρίτο εδάφιο της εν λόγω παραγράφου, το οποίο ορίζεται στο 7,5 % του μέγιστου ποσού που μπορεί να χρησιμοποιείται για τις δαπάνες που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β) της εν λόγω απόφασης.

E.

Οι δαπάνες από τον προϋπολογισμό της Ένωσης που σχετίζονται με την αποπληρωμή του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να οδηγούν σε αδικαιολόγητη μείωση των δαπανών προγραμμάτων ή των επενδυτικών μέσων στο πλαίσιο του ΠΔΠ. Ευκταίο είναι επίσης να μετριαστούν οι αυξήσεις του ιδίου πόρου βάσει του ΑΕΕ για τα κράτη μέλη.

ΣΤ.

Ως εκ τούτου, και προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η βιωσιμότητα του σχεδίου αποπληρωμής του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θεσμικά όργανα θα εργαστούν για την εισαγωγή επαρκών νέων ιδίων πόρων με σκοπό την κάλυψη ποσού που αντιστοιχεί στις αναμενόμενες δαπάνες που σχετίζονται με την αποπληρωμή. Σύμφωνα με την αρχή της καθολικότητας, αυτό δεν συνεπάγεται διάθεση ή εκχώρηση κανενός συγκεκριμένου ιδίου πόρου για την κάλυψη συγκεκριμένου τύπου δαπανών.

Ζ.

Τα θεσμικά όργανα αναγνωρίζουν ότι η εισαγωγή ενός καλαθιού νέων ιδίων πόρων θα πρέπει να στηρίζει την επαρκή χρηματοδότηση των δαπανών της Ένωσης στο ΠΔΠ, μειώνοντας παράλληλα το μερίδιο των εθνικών συνεισφορών βάσει του ΑΕΕ στη χρηματοδότηση του ετήσιου προϋπολογισμού της Ένωσης. Η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων με τη σειρά της θα μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη καλύτερης εστίασης των δαπανών σε επίπεδο Ένωσης σε τομείς προτεραιότητας και σε κοινά δημόσια αγαθά με μεγάλη βελτίωση της αποδοτικότητας σε σύγκριση με τις εθνικές δαπάνες.

Η.

Ως εκ τούτου, οι νέοι ίδιοι πόροι θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους πολιτικής της Ένωσης και θα πρέπει να στηρίζουν προτεραιότητες της Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, θα πρέπει δε να συμβάλλουν στη δίκαιη φορολόγηση και στην ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

Θ.

Τα θεσμικά όργανα συμφωνούν ότι οι νέοι ίδιοι πόροι θα πρέπει κατά προτίμηση να δημιουργούνται κατά τρόπο που να επιτρέπει την παραγωγή «φρέσκου χρήματος». Παράλληλα, αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και του φόρτου για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), και για τους πολίτες.

Ι.

Οι νέοι ίδιοι πόροι θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια της απλότητας, της διαφάνειας, της προβλεψιμότητας και της δικαιοσύνης. Ο υπολογισμός, η μεταφορά και ο έλεγχος των νέων ιδίων πόρων δεν θα πρέπει να συνεπάγονται υπερβολικό διοικητικό φόρτο για τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και τις εθνικές διοικήσεις.

ΙΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επαχθείς διαδικαστικές απαιτήσεις για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων, τα θεσμικά όργανα συμφωνούν ότι η αναγκαία μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων θα πρέπει να επιτευχθεί με περιορισμένο αριθμό αναθεωρήσεων της απόφασης για τους ιδίους πόρους.

ΙΒ.

Ως εκ τούτου, τα θεσμικά όργανα συμφωνούν να συνεργαστούν κατά την περίοδο 2021-2027 με βάση τις αρχές που καθορίζονται στο παρόν παράρτημα, προκειμένου να επεξεργαστούν την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που καθορίζεται στο μέρος Β και με τις ημερομηνίες που καθορίζονται σε αυτόν.

ΙΓ.

Τα θεσμικά όργανα αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία των εργαλείων για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου, όπως ορίζονται στη διοργανική συμφωνία, της 13ης Απριλίου 2016, για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (1), ιδίως δε της εκτίμησης επιπτώσεων.

Μέρος A.   Αρχές που διέπουν την υλοποίηση

1.

Η Επιτροπή θα υποβάλλει τις αναγκαίες νομοθετικές προτάσεις για νέους ιδίους πόρους και για δυνητικούς άλλους νέους ιδίους πόρους, όπως αναφέρεται στο σημείο 10, σύμφωνα με τις αρχές της βελτίωσης του νομοθετικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό, θα λαμβάνει δεόντως υπόψη τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Οι εν λόγω νομοθετικές προτάσεις θα συνοδεύονται από τη σχετική εκτελεστική νομοθεσία για τους ιδίους πόρους.

2.

Τα θεσμικά όργανα συμφωνούν επί των ακόλουθων κατευθυντήριων αρχών για την καθιέρωση ενός καλαθιού νέων ιδίων πόρων:

α)

άντληση, μέσω των νέων ιδίων πόρων, επαρκούς ποσού για την κάλυψη του επιπέδου των συνολικών αναμενόμενων δαπανών για την αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων των ποσών δανεισμού που χρησιμοποιούνται για δαπάνες που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β) της απόφασης για τους ιδίους πόρους, τηρουμένης παράλληλα της αρχής της καθολικότητας. Τα έσοδα από ιδίους πόρους που υπερβαίνουν τις ανάγκες αποπληρωμής εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό της Ένωσης ως γενικά έσοδα σύμφωνα με την αρχή της καθολικότητας,

β)

οι δαπάνες που καλύπτουν το κόστος χρηματοδότησης του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπούν στην αποφυγή μείωσης των δαπανών για προγράμματα και ταμεία της Ένωσης,

γ)

ευθυγράμμιση των ιδίων πόρων με τις προτεραιότητες της Ένωσης, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η κυκλική οικονομία, η έτοιμη Ευρώπη για την ψηφιακή εποχή και η συμβολή στη δίκαιη φορολόγηση και στην ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής,

δ)

τήρηση των κριτηρίων της απλότητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης,

ε)

διασφάλιση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας της ροής των εσόδων,

στ)

αποφυγή του υπερβολικού διοικητικού φόρτου για τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και τις εθνικές διοικήσεις,

ζ)

κατά προτίμηση δημιουργία πρόσθετων «φρέσκων» εσόδων,

η)

παράλληλα, επιδίωξη της μείωσης της γραφειοκρατίας και του φόρτου για τις επιχειρήσεις, ιδίως για τις ΜΜΕ, και για τους πολίτες.

3.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα αναλύσουν, θα συζητήσουν και θα προωθήσουν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση τις νομοθετικές προτάσεις που αναφέρονται στο σημείο 1 σύμφωνα με τις εσωτερικές τους διαδικασίες, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία λήψη απόφασης. Μετά την υποβολή των προτάσεων της Επιτροπής, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόσωποι του Συμβουλίου θα πραγματοποιούν συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών τους, παρουσία των αντιπροσώπων της Επιτροπής, ώστε να αλληλοενημερώνονται σχετικά με την αντίστοιχη κατάσταση. Επιπλέον, τα θεσμικά όργανα θα ξεκινήσουν τακτικό διάλογο για την καταγραφή της προόδου όσον αφορά τον οδικό χάρτη.

Μέρος Β.   Οδικός χάρτης προς την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων

Πρώτο στάδιο: 2021

4.

Ως πρώτο βήμα, θα εισαχθεί ένας νέος ίδιος πόρος που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021, αποτελούμενος από ένα μέρος των εσόδων από εθνικές συνεισφορές οι οποίες θα υπολογίζονται βάσει του βάρους των μη ανακυκλούμενων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών όπως προβλέπεται στην απόφαση για τους ιδίους πόρους. Η εν λόγω απόφαση προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, υπό την προϋπόθεση έγκρισής της από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους αντίστοιχους συνταγματικούς κανόνες τους.

5.

Η Επιτροπή θα επιταχύνει τις εργασίες της και, σε συνέχεια των εκτιμήσεων επιπτώσεων που δρομολογήθηκαν το 2020, θα υποβάλει προτάσεις σχετικά με ένα μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και ένα ψηφιακό τέλος, καθώς και συνοδευτική πρόταση για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων σε αυτήν τη βάση έως τον Ιούνιο του 2021, με στόχο την εισαγωγή τους το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2023.

6.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ την άνοιξη του 2021, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επέκτασής του στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές. Θα προτείνει έναν ίδιο πόρο με βάση το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ έως τον Ιούνιο του 2021.

7.

Τα θεσμικά όργανα συμφωνούν ότι ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ συνδέονται θεματικά μεταξύ τους και ότι, ως εκ τούτου, θα ήταν δικαιολογημένο να συζητηθούν με το ίδιο πνεύμα.

Δεύτερο στάδιο: 2022 και 2023

8.

Σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διαδικασίες δυνάμει των Συνθηκών και με την επιφύλαξη της έγκρισης από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τους αντίστοιχους συνταγματικούς τους κανόνες, οι νέοι αυτοί ίδιοι πόροι προβλέπεται να εισαχθούν έως την 1η Ιανουαρίου 2023.

9.

Το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση σχετικά με αυτούς τους νέους ιδίους πόρους έως την 1η Ιουλίου 2022 το αργότερο, ενόψει της εισαγωγής τους έως την 1η Ιανουαρίου 2023.

Τρίτο στάδιο: 2024-2026

10.

Η Επιτροπή, με βάση τις εκτιμήσεις επιπτώσεων, θα προτείνει πρόσθετους νέους ιδίους πόρους, οι οποίοι θα μπορούν να περιλαμβάνουν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και χρηματοδοτική συνεισφορά συνδεδεμένη με τον εταιρικό τομέα ή νέα κοινή βάση φορολογίας εταιρειών. Η Επιτροπή θα καταβάλει προσπάθειες για να υποβάλει πρόταση έως τον Ιούνιο του 2024.

11.

Σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διαδικασίες δυνάμει των Συνθηκών και με την επιφύλαξη της έγκρισης από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τους αντίστοιχους συνταγματικούς τους κανόνες, αυτοί οι πρόσθετοι νέοι ίδιοι πόροι προβλέπεται να εισαχθούν έως την 1η Ιανουαρίου 2026.

12.

Το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση σχετικά με αυτούς τους νέους ιδίους πόρους έως την 1η Ιουλίου 2025 το αργότερο ενόψει της εισαγωγής τους έως την 1η Ιανουαρίου 2026.

(1)  Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1).