ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 176

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

63ό έτος
5 Ιουνίου 2020


Περιεχόμενα

 

II   Μη νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/743 της Επιτροπής, της 30ής Μαρτίου 2020, για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 όσον αφορά τον υπολογισμό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από τις οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών

1

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/744 της Επιτροπής, της 4ης Ιουνίου 2020, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1800 για τον καθορισμό εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά την αντιστοίχιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εξωτερικών οργανισμών πιστοληπτικών αξιολογήσεων σε μια αντικειμενική κλίμακα βαθμίδων πιστωτικής ποιότητας σύμφωνα με την οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 1 )

4

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/745 της Επιτροπής, της 4ης Ιουνίου 2020, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1042 όσον αφορά τη μετάθεση των ημερομηνιών εφαρμογής ορισμένων μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 ( 1 )

11

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/746 της Επιτροπής, της 4ης Ιουνίου 2020, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/947 όσον αφορά τη μετάθεση των ημερομηνιών εφαρμογής ορισμένων μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 ( 1 )

13

 

 

Διορθωτικά

 

*

Διορθωτικό στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/625 της Επιτροπής, της 4ης Μαρτίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις για την είσοδο στην Ένωση φορτίων ορισμένων ζώων και αγαθών που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο ( EE L 131 της 17.5.2019 )

15

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις των οποίων οι τίτλοι έχουν τυπωθεί με λευκά στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Μη νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

5.6.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 176/1


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/743 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 30ής Μαρτίου 2020

για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 όσον αφορά τον υπολογισμό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από τις οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 37 στοιχείο γ) σημεία i) και iv),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Οι ασθένειες των φυτών ή οι προσβολές από επιβλαβείς οργανισμούς προκαλούν όλο και περισσότερες ζημίες στην παραγωγή οπωροκηπευτικών στην Ένωση εδώ και αρκετά χρόνια. Για παράδειγμα, η εκδήλωση εστιών και η εξάπλωση του βακτηρίου Xyllela fastidiosa την περίοδο 2013-2018 έπληξαν, μεταξύ άλλων, πυρηνόκαρπα δέντρα, όπως δαμασκηνιές, κερασιές και αμυγδαλιές, στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Το 2018-2019 η παραγωγή τομάτας (Solanum lycopersicum L.) και πιπεριάς (Capsicum annuum) στην Ιταλία και τη Γερμανία υπέστη ζημίες λόγω της εισαγωγής και της εξάπλωσης του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (ToBRFV). Όσον αφορά τους επιβλαβείς οργανισμούς, το Eurytoma schreineri Schreiner, για παράδειγμα, που εισήχθη στην Ένωση με εισαγωγές το 2013, προκάλεσε ζημίες στην παραγωγή δαμάσκηνων, βερίκοκων και κερασιών στη Βουλγαρία και στις γειτονικές χώρες. Πιο πρόσφατα, το 2019, η ασιατική βρωμούσα (Halyomorpha halys) προκάλεσε μεγάλες απώλειες παραγωγής στις βόρειες περιφέρειες της Ιταλίας, συγκεκριμένα στις περιφέρειες Εμίλια-Ρομάνια, Βένετο, Τρεντίνο – Άλτο Άντιτζε, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Φριούλι – Βενέτσια Τζούλια, και είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από τις οργανώσεις παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιφέρειες.

(2)

Λαμβανομένης υπόψη της αύξησης της συχνότητας των ζημιών φυτοϋγειονομικού χαρακτήρα, απαιτείται μακροπρόθεσμη λύση όσον αφορά τον υπολογισμό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από οργανώσεις παραγωγών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους στο μέλλον. Είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής (2) με την πρόβλεψη ευελιξίας για τον υπολογισμό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από τις οργανώσεις παραγωγών στην Ένωση σε περίπτωση που οι εν λόγω οργανώσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ζημίες φυτοϋγειονομικού χαρακτήρα, οι οποίες καθιστούν την παραγωγή ακατάλληλη τόσο για κατανάλωση όσο και για μεταποίηση.

(3)

Οι μεγάλες απώλειες στην αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο λόγω ζημιών φυτοϋγειονομικού χαρακτήρα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης που λαμβάνουν οι οργανώσεις παραγωγών κατά το επόμενο έτος, καθώς το ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης υπολογίζεται ως ποσοστό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από κάθε οργάνωση παραγωγών. Οι οργανώσεις παραγωγών, των οποίων μεγάλο μέρος ή το σύνολο της συγκομιδής καταστρέφεται, κινδυνεύουν να χάσουν την αναγνώρισή τους, καθώς ένα από τα κριτήρια αναγνώρισης είναι η επίτευξη ορισμένης ελάχιστης αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο, η οποία καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν διπλή οικονομική ζημία, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των οργανώσεων παραγωγών.

(4)

Συνεπώς, θα πρέπει να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον υπολογισμό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από τις οργανώσεις παραγωγών. Η ευελιξία αυτή είναι αναγκαία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι οργανώσεις παραγωγών που επενδύουν σε προληπτικά μέτρα και παρ’ όλα αυτά υφίστανται σημαντικές ζημίες φυτοϋγειονομικού χαρακτήρα, αφενός, να υποστούν απώλειες στην αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και, αφετέρου, να αντιμετωπίσουν σημαντική και απότομη μείωση της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής τους το επόμενο έτος. Η εν λόγω ευελιξία για τον υπολογισμό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο θα πρέπει, ωστόσο, να είναι διαθέσιμη μόνο για τις οργανώσεις παραγωγών που αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα κατά των ασθενειών των φυτών και της προσβολής από επιβλαβείς οργανισμούς, όπως η χρήση διχτυών προστασίας, η παρακολούθηση των επιβλαβών οργανισμών και των ασθενειών, ο βιολογικός έλεγχος των επιβλαβών οργανισμών και άλλα μέτρα για τη μείωση της εμφάνισης των επιβλαβών οργανισμών και των ασθενειών και τον περιορισμό των ζημιών που προκαλούν στην παραγωγή.

(5)

Λαμβανομένων υπόψη της αύξησης της συχνότητας των προσβολών από επιβλαβείς οργανισμούς ή των ασθενειών των φυτών και της σημαντικά μεγαλύτερης επακόλουθης απώλειας παραγωγής σε σύγκριση με τις ζημίες λόγω καιρικών συνθηκών, δεν επαρκεί η δικλείδα ασφαλείας που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, σύμφωνα με το οποίο η αξία της παραγωγής προϊόντος που διατίθεται στο εμπόριο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 65 % της αξίας της κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς.

(6)

Ως εκ τούτου, και με δεδομένη την ανάγκη να διασφαλιστεί οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα για τις οργανώσεις παραγωγών που πλήττονται από σημαντικές απώλειες στην αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο λόγω ζημιών φυτοϋγειονομικού χαρακτήρα, θα πρέπει να αυξηθεί το κατώτατο όριο για τον υπολογισμό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο. Με βάση τα ανωτέρω και λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες προσβολές από επιβλαβείς οργανισμούς, η αξία της παραγωγής που διατέθηκε στην αγορά, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, θα πρέπει να αυξηθεί σε 85 %.

(7)

Λαμβανομένου υπόψη ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα εφαρμόζονται ανά ημερολογιακό έτος και ότι ο υπολογισμός της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και καθορίζει το ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης βασίζεται στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είναι αναγκαίο ο παρών κανονισμός να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(8)

Συνεπώς, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891

Στο άρθρο 23 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Σε περίπτωση που προκύπτει μείωση της αξίας ενός προϊόντος κατά τουλάχιστον 35 %, για λόγους που δεν εμπίπτουν στην ευθύνη και στον έλεγχο της οργάνωσης παραγωγών, η αξία της παραγωγής του σχετικού προϊόντος που διατίθεται στο εμπόριο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 65 % της αξίας της κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Η οργάνωση παραγωγών αποδεικνύει στην αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους ότι οι λόγοι αυτοί δεν εμπίπτουν στην ευθύνη και στον έλεγχό της.

Σε περίπτωση που προκύπτει μείωση της αξίας ενός προϊόντος κατά τουλάχιστον 35 %, λόγω ασθενειών των φυτών ή προσβολών από επιβλαβείς οργανισμούς που δεν εμπίπτουν στην ευθύνη και στον έλεγχο της οργάνωσης παραγωγών, η αξία της παραγωγής του σχετικού προϊόντος που διατίθεται στο εμπόριο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 85 % της αξίας της κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Η οργάνωση παραγωγών αποδεικνύει στην αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους ότι έλαβε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα κατά της συγκεκριμένης ασθένειας των φυτών ή της προσβολής από επιβλαβείς οργανισμούς.

Αυτή η παράγραφος εφαρμόζεται επίσης για τον σκοπό της εξακρίβωσης της συμμόρφωσης με την ελάχιστη αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9.».

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 30 Μαρτίου 2020.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2017, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στους εν λόγω τομείς, καθώς και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 543/2011 (ΕΕ L 138 της 25.5.2017, σ. 4).


5.6.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 176/4


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/744 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 4ης Ιουνίου 2020

για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1800 για τον καθορισμό εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά την αντιστοίχιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εξωτερικών οργανισμών πιστοληπτικών αξιολογήσεων σε μια αντικειμενική κλίμακα βαθμίδων πιστωτικής ποιότητας σύμφωνα με την οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II) (1), και ιδίως το άρθρο 109α παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1800 της Επιτροπής (2) καθορίζει, μεταξύ άλλων, στο παράρτημα III, την αντιστοίχιση των σχετικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων που έχουν εκδοθεί από εξωτερικό οργανισμό πιστοληπτικών αξιολογήσεων («ECAI») με τις βαθμίδες πιστωτικής ποιότητας που ορίζονται στον τίτλο I κεφάλαιο I τμήμα 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/35 της Επιτροπής (3) («Εξωτερικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις»).

(2)

Μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1800 με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/633 της Επιτροπής (4), έχουν αλλάξει οι ποσοτικοί και ποιοτικοί παράγοντες στους οποίους στηρίζονται οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις ορισμένων κατατάξεων στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1800. Επιπλέον, ορισμένοι ECAI έχουν επεκτείνει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους σε νέα τμήματα της αγοράς, με αποτέλεσμα νέες κλίμακες διαβάθμισης και νέους τύπους πιστοληπτικής διαβάθμισης. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να επικαιροποιηθεί η κατάταξη των σχετικών ECAI.

(3)

Αφότου εκδόθηκε ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/633, έχει εγγραφεί και άλλος οργανισμός πιστοληπτικών αξιολογήσεων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5). Δεδομένου ότι, βάσει του άρθρου 136 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), απαιτείται καθορισμός της κατάταξης για όλους τους ECAI (ΕΟΠΑ), είναι αναγκαίο να προβλεφθεί κατάταξη για αυτόν τον πρόσφατα εγγεγραμμένο ECAI. Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις που εφαρμόζονται από τον πρόσφατα εγγεγραμμένο ECAI βασίζονται στην ίδια μεθοδολογία με εκείνες που εφαρμόζονται από τη μητρική του εταιρεία, ECAI τρίτης χώρας, για την οποία είχε ήδη καθοριστεί κατάταξη. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να αντικατοπτρίζει η κατάταξη για τον πρόσφατα εγγεγραμμένο ECAI την κατάταξη που είχε καθοριστεί για τον εν λόγω ECAI τρίτης χώρας.

(4)

Ο παρών κανονισμός βασίζεται στα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που υπέβαλαν στην Επιτροπή από κοινού η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) (οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές).

(5)

Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές διενήργησαν ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με τα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στα οποία βασίζεται ο παρών κανονισμός, ανέλυσαν τα ενδεχόμενα συναφή κόστη και τις ωφέλειες και ζήτησαν τη γνώμη της ομάδας τραπεζικών συμφεροντούχων, που έχει συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), τη γνώμη της ομάδας συμφεροντούχων κινητών αξιών και αγορών, που έχει συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8), και τη γνώμη της ομάδας συμφεροντούχων ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, που έχει συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9).

(6)

Επομένως, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1800 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1800

Το παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1800 της Επιτροπής αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 4 Ιουνίου 2020.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 335 της 17.12.2009, σ. 1.

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1800 της Επιτροπής, της 11ης Οκτωβρίου 2016, για τον καθορισμό εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά την αντιστοίχιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εξωτερικών οργανισμών πιστοληπτικών αξιολογήσεων σε μια αντικειμενική κλίμακα βαθμίδων πιστωτικής ποιότητας σύμφωνα με την οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 275 της 12.10.2016, σ. 19).

(3)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/35 της Επιτροπής, της 10ης Οκτωβρίου 2014, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II) (ΕΕ L 12 της 17.1.2015, σ. 1).

(4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/633 της Επιτροπής, της 24ης Απριλίου 2018, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1800 για τον καθορισμό εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά την αντιστοίχιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εξωτερικών οργανισμών πιστοληπτικών αξιολογήσεων σε μια αντικειμενική κλίμακα βαθμίδων πιστωτικής ποιότητας σύμφωνα με την οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 105 της 25.4.2018, σ. 6).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1)

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/78/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 12).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/79/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 48).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Αντιστοίχιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εξωτερικών οργανισμών πιστοληπτικών αξιολογήσεων σε μια αντικειμενική κλίμακα βαθμίδων πιστωτικής ποιότητας σύμφωνα με την οδηγία 2009/138/ΕΚ

Βαθμίδα πιστωτικής ποιότητας

0

1

2

3

4

5

6

ACRA Europe a.s (πρώην European Rating Agency, a.s.)

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Γενική κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης

 

S1

 

S2

S3, S4, NS

 

 

AM Best Europe-Rating Services Ltd.

Κλίμακα μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών διαβαθμίσεων εκδότη

aaa

aa, aa-

a+, a, a-

bbb+, bbb, bbb-

bb+, bb, bb-

b+, b, b-

ccc+, ccc, ccc-, cc, c, d, e, f, s

Κλίμακα μακροπρόθεσμων διαβαθμίσεων έκδοσης

aaa

aa, aa-

a+, a, a-

bbb+, bbb, bbb-

bb+, bb, bb-

b+, b, b-

ccc+, ccc, ccc-, cc, c, d, s

Κλίμακα διαβαθμίσεων οικονομικής ευρωστίας

 

A++, A+

A, A-

B++, B+

B, B-

C++, C+

C, C-, D, E, F, S

Κλίμακα βραχυπρόθεσμων διαβαθμίσεων εκδότη

 

AMB-1+

AMB-1-

AMB-2,

AMB-3

AMB- 4, d, e, f, s

 

 

Κλίμακα βραχυπρόθεσμων διαβαθμίσεων έκδοσης

 

AMB-1+

AMB-1-

AMB-2,

AMB-3

AMB- 4, d, s

 

 

ARC Ratings S.A.

Κλίμακα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διαβάθμισης εκδοτών

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διαβάθμισης εκδόσεων

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης εκδοτών

 

A-1+

A-1

A-2, A-3

B, C, D

 

 

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης εκδόσεων

 

A-1+

A-1

A-2, A-3

B, C, D

 

 

ASSEKURATA Assekuranz Rating-Agentur GmbH

Κλίμακα μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC/C, D

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης επιχειρήσεων

 

A++

A

 

B, C, D

 

 

Axesor Risk Management SL

Γενική κλίμακα διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D, E

Banque de France

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών διαβαθμίσεων εκδότη

 

3++

3+, 3

4+

4, 5+

5, 6

7, 8, 9, P

BCRA - Credit Rating Agency AD

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμων διαβαθμίσεων

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Γενική κλίμακα βραχυπρόθεσμων διαβαθμίσεων

 

A-1+

A-1

A-2, A-3

B, C, D

 

 

Κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης ασφαλιστικών εταιρειών συνταξιοδοτικών παροχών

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης ασφαλιστικών εταιρειών συνταξιοδοτικών παροχών

 

A-1+

A-1

A-2, A-3

B, C, D

 

 

Κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης συνταξιοδοτικών ταμείων

AAA pf

AA pf

A pf

BBB pf

BB pf

B pf

C pf

Κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης ταμείων εγγυήσεων

AAA

AA

A

BBB

BB

B

C, D

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης ταμείων εγγυήσεων

 

A-1+

A-1

A-2, A-3

B, C, D

 

 

Capital Intelligence Ratings Ltd

Διεθνής κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης εκδότη

AAA

AA

A

BBB

BB

B

C, RS, SD, D

Διεθνής κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης έκδοσης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Διεθνής κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης οικονομικής ευρωστίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων

AAA

AA

A

BBB

BB

B

C, RS, SD, D

Διεθνής κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης εκδότη

 

A1+

A1

A2, A3

B, C, RS, SD, D

 

 

Διεθνής κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης έκδοσης

 

A1+

A1

A2, A3

B, C, D

 

 

Διεθνής κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης οικονομικής ευρωστίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων

 

A1+

A1

A2, A3

B, C, RS, SD, D

 

 

Cerved Rating Agency S.p.A.

Κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης επιχειρήσεων

A1.1

A1.2, A1.3

A2.1, A2.2, A3.1

B1.1, B1.2

B2.1, B2.2

C1.1

C1.2, C2.1

Creditreform Rating AG

Κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

AAA

AA

A

 

BBB

BB

B, C, SD, D

CRIF Ratings S.r.l.

Κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης εκδότη

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D1S, D

Κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης έκδοσης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, DS

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης εκδότη

 

IG-1

 

IG-2

SIG-1, SIG-2, SIG-3, SIG-4

 

 

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης έκδοσης

 

IG-1

 

IG-2

SIG-1, SIG-2, SIG-3, SIG-4

 

 

Dagong Europe Credit Rating

Κλίμακα μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης

 

A-1

 

A-2, A-3

B, C, D

 

 

DBRS Ratings Limited

Κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης υποχρεώσεων

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα διαβάθμισης εμπορικών χρεογράφων και βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης χρέους

 

R-1 H, R-1 M

R-1 L

R-2, R-3

R-4, R-5, D

 

 

Κλίμακα διαβάθμισης οικονομικής ευρωστίας

 

AAA, AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, R

Egan-Jones Ratings Co.

Κλίμακα μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης

 

A-1+

A-1

A-2

A-3, B, C, D

 

 

Euler Hermes Rating GmbH

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, SD, D

EuroRating Sp. z o.o.

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Fitch Ratings

Κλίμακα μακροπρόθεσμων διαβαθμίσεων αθέτησης του εκδότη

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, RD, D

Υποχρεώσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων – Κλίμακα μακροπρόθεσμων διαβαθμίσεων

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C

Διεθνής κλίμακα μακροπρόθεσμων διαβαθμίσεων οικονομικής ευρωστίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C

Κλίμακα διαβαθμίσεων αντισυμβαλλομένου παραγώγου

 

AAA dcr, AA dcr

A dcr

BBB dcr

BB dcr

B dcr

CCC dcr, CC dcr, C dcr C dcr

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης

 

F1+

F1

F2, F3

B, C, RD, D

 

 

Κλίμακα βραχυπρόθεσμων διαβαθμίσεων οικονομικής ευρωστίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων

 

F1+

F1

F2, F3

B, C

 

 

GBB-Rating Gesellschaft für Bonitätsbeurteilung mbH

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

AAA

AA

 

A, BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

HR Ratings de México, SA de C.V.

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

HR AAA(G)

HR AA(G)

HR A(G)

HR BBB(G)

HR BB(G)

HR B(G)

HR C(G)/HR D(G)

Γενική κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης

HR+1(G)

HR1(G)

HR2(G)

HR3(G)

HR4(G), HR5(G), HR D(G)

 

 

ICAP Group S.A

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

 

 

AA, A

BB, B

C, D

E, F

G, H

INC Rating Sp. z o.o.

Κλίμακα μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης εκδότη

 

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Japan Credit Rating Agency Ltd

Κλίμακα μακροπρόθεσμων διαβαθμίσεων εκδότη

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, LD, D

Κλίμακα μακροπρόθεσμων διαβαθμίσεων έκδοσης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα βραχυπρόθεσμων διαβαθμίσεων εκδότη

 

J-1+

J-1

J-2

J-3, NJ, LD, D

 

 

Κλίμακα βραχυπρόθεσμων πιστοληπτικών διαβαθμίσεων έκδοσης

 

J-1+

J-1

J-2

J-3, NJ, D

 

 

Kroll Bond Rating Agency

Κλίμακα μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης

 

K1+

K1

K2, K3

B, C, D

 

 

Kroll Bond Rating Agency Europe

Κλίμακα μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης

 

K1+

K1

K2, K3

B, C, D

 

 

modeFinance S.r.l.

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

A1

A2

A3

B1

B2

B3

C1, C2, C3, D

Moody’s Investors Service

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

Aaa

Aa

A

Baa

Ba

B

Caa, Ca, C

Γενική κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης

 

P-1

P-2

P-3

NP

 

 

QIVALIO SAS (πρώην Spread Research)

Γενική κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Γενική κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης

 

SR0

 

SR1, SR2

SR3, SR4, SR5, SRD

 

 

Rating-Agentur Expert RA GmbH

Διεθνής κλίμακα πιστοληπτικής διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D, E

Διεθνής κλίμακα διαβάθμισης αξιοπιστίας

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D, E

Scope Ratings AG

Κλίμακα μακροπρόθεσμης διαβάθμισης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα βραχυπρόθεσμης διαβάθμισης

 

S-1+

S-1

S-2

S-3, S-4

 

 

S&P Global Ratings

Κλίμακα μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών διαβαθμίσεων εκδότη

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, R, SD/D

Κλίμακα μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών διαβαθμίσεων έκδοσης

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

Κλίμακα διαβαθμίσεων οικονομικής ευρωστίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, SD/D, R

Κλίμακα διαβαθμίσεων αξιολόγησης μέσης αγοράς

 

 

MM1

MM2

MM3, MM4

MM5, MM6

MM7, MM8, MMD

Κλίμακα βραχυπρόθεσμων πιστοληπτικών διαβαθμίσεων εκδότη

 

A-1+

A-1

A-2, A-3

B, C, R, SD/D

 

 

Κλίμακα βραχυπρόθεσμων πιστοληπτικών διαβαθμίσεων έκδοσης

 

A-1+

A-1

A-2, A-3

B, C, D

 

 

The Economist Intelligence Unit Ltd

Κλίμακα φάσματος διαβάθμισης κρατικών ομολόγων

AAA

AA

A

BBB

BB

B

CCC, CC, C, D

»

5.6.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 176/11


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/745 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 4ης Ιουνίου 2020

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1042 όσον αφορά τη μετάθεση των ημερομηνιών εφαρμογής ορισμένων μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2018, για τη θέσπιση κοινών κανόνων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και την ίδρυση Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια, και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, (ΕΕ) αριθ. 996/2010, (ΕΕ) αριθ. 376/2014 και των οδηγιών 2014/30/ΕΕ και 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 552/2004 και (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3922/91 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 23, το άρθρο 31 και το άρθρο 62 παράγραφος 15,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Τα μέτρα που θεσπίστηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας COVID-19 παρεμποδίζουν σοβαρά την ικανότητα των κρατών μελών και του κλάδου των αερομεταφορών να προετοιμαστούν για την εφαρμογή ορισμένων εκτελεστικών κανονισμών που εκδόθηκαν πρόσφατα στον τομέα της ασφάλειας της αεροπορίας.

(2)

Τα περιοριστικά μέτρα και η αλλαγή των συνθηκών εργασίας και διαθεσιμότητας των εργαζομένων σε συνδυασμό με τον πρόσθετο φόρτο εργασίας που απαιτείται για τη διαχείριση των σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εμποδίζουν την προετοιμασία για την εφαρμογή των εν λόγω εκτελεστικών κανονισμών.

(3)

Οι νέες απαιτήσεις για τους ελέγχους αλκοολαιμίας, τα προγράμματα υποστήριξης από ομοτίμους και οι ψυχολογικές αξιολογήσεις των χειριστών, όπως θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1042 της Επιτροπής (2), δεν μπορούν να εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον εν λόγω κανονισμό, δηλαδή από τις 14 Αυγούστου 2020, επειδή τα κράτη μέλη εφάρμοσαν διάφορα μέτρα περιορισμού. Τα κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ότι τα πληρώματα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμορφωθούν με τις νέες υποχρεώσεις που εισάγονται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1042, καθώς αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει τη διαθεσιμότητα των πληρωμάτων κατά την επανέναρξη των πτήσεων στο πλαίσιο της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19. Ως εκ τούτου, η ημερομηνία έναρξης ισχύος των εν λόγω απαιτήσεων θα πρέπει να μετατεθεί κατά 6 μήνες, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της καθυστέρησης κατά την πρακτική εφαρμογή των εν λόγω μέτρων λόγω της πανδημίας COVID-19.

(4)

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας έχει επιβεβαιώσει στην Επιτροπή ότι η αναβολή της εφαρμογής των διατάξεων που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 3 είναι δυνατή χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της αεροπορίας, δεδομένου ότι αφορά πολύ περιορισμένη χρονική περίοδο και, στο πλαίσιο της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19, είναι πιθανόν η εναέρια κυκλοφορία να χαρακτηρίζεται από χαμηλό και σταδιακό ρυθμό ανάκαμψης, με μικρότερη έκθεση στους κινδύνους που εντοπίζονται στον τομέα του ελέγχου ψυχοτρόπων ουσιών και των προγραμμάτων ψυχολογικής υποστήριξης.

(5)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να παρασχεθεί άμεση ανακούφιση στις εθνικές αρχές και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ώστε να μπορέσουν να προσαρμόσουν τον σχεδιασμό τους για να προετοιμαστούν για την αναβληθείσα εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.

(6)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 127 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1042, το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ωστόσο, το άρθρο 1 σημεία 1 και 3 εφαρμόζεται από τις 14 Φεβρουαρίου 2021 και τα σημεία 3 στ) και 6 β) του παραρτήματος εφαρμόζονται από τις 14 Αυγούστου 2018.».

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 4 Ιουνίου 2020.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 212 της 22.8.2018, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1042 της Επιτροπής, της 23ης Ιουλίου 2018, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012, όσον αφορά τις τεχνικές απαιτήσεις και τις διοικητικές διαδικασίες σχετικά με την εισαγωγή υποστηρικτικών προγραμμάτων, την ψυχολογική αξιολόγηση πληρωμάτων πτήσης, καθώς και τον συστηματικό και τον δειγματοληπτικό έλεγχο ψυχοτρόπων ουσιών, για να διασφαλίζεται η καλή κατάσταση της υγείας των μελών πληρωμάτων πτήσης και των μελών πληρωμάτων θαλάμου επιβατών και όσον αφορά τον εξοπλισμό νεότευκτων αεροπλάνων με στροβιλοκινητήρα, μέγιστης πιστοποιημένης μάζας απογείωσης έως 5 700 kg και εγκεκριμένων να μεταφέρουν έξι έως εννέα επιβάτες, με σύστημα προειδοποίησης γειτνίασης εδάφους (ΕΕ L 188 της 25.7.2018, σ. 3).


5.6.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 176/13


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/746 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 4ης Ιουνίου 2020

για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/947 όσον αφορά τη μετάθεση των ημερομηνιών εφαρμογής ορισμένων μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2018, για τη θέσπιση κοινών κανόνων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και την ίδρυση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, (ΕΕ) αριθ. 996/2010, (ΕΕ) αριθ. 376/2014 και των οδηγιών 2014/30/ΕΕ και 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 552/2004 και (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3922/91 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 57,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Τα μέτρα που θεσπίστηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας COVID-19 παρεμποδίζουν σοβαρά την ικανότητα προετοιμασίας των κρατών μελών και του κλάδου των αερομεταφορών για την εφαρμογή ορισμένων εκτελεστικών κανονισμών που εκδόθηκαν πρόσφατα στο πεδίο της ασφάλειας της αεροπορίας.

(2)

Τα περιοριστικά μέτρα και η αλλαγή των συνθηκών εργασίας και διαθεσιμότητας των εργαζομένων σε συνδυασμό με τον πρόσθετο φόρτο εργασίας που απαιτείται για τη διαχείριση των σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εμποδίζουν την προετοιμασία για την εφαρμογή των εν λόγω εκτελεστικών κανονισμών.

(3)

Η καθυστέρηση στην εκτέλεση των διαφόρων καθηκόντων που απαιτούνται για την ορθή και έγκαιρη εφαρμογή του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/947 της Επιτροπής (2), ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία ψηφιακών και διαλειτουργικών συστημάτων νηολόγησης, καθώς και η προσαρμογή των αδειών, των δηλώσεων και των πιστοποιήσεων που έχουν εκδοθεί βάσει του εθνικού δικαίου είναι αναπόφευκτη λόγω της πανδημίας COVID-19.

(4)

Η διαδικασία τυποποίησης και άλλες σχετικές δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση του κλάδου και οργανισμών τυποποίησης, όπως η προετοιμασία των μεθοδολογιών δοκιμών, ή οι δοκιμές τεχνικών χαρακτηριστικών, όπως η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση, έχουν καθυστερήσει. Αυτό με τη σειρά του θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα των κατασκευαστών να διαθέσουν στην αγορά συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών («ΣμηΕΑ») που πληρούν τις νέες τυποποιημένες απαιτήσεις σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/945 της Επιτροπής (3).

(5)

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας όλων των τύπων ΣμηΕΑ υπό τις υφιστάμενες συνθήκες για 6 επιπλέον μήνες. Ως εκ τούτου, οι ημερομηνίες εφαρμογής του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/947 θα πρέπει να μετατεθούν ανάλογα, ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης ΣμηΕΑ να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ΣμηΕΑ που δεν συμμορφώνονται με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/945 για επιπλέον 6 μήνες.

(6)

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας επιβεβαίωσε στην Επιτροπή ότι η αναβολή της εφαρμογής των διατάξεων που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 3 είναι δυνατή χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της αεροπορίας, δεδομένου ότι αφορά πολύ περιορισμένη περίοδο, ότι η εναέρια κυκλοφορία είναι πιθανό να επανέλθει με αργούς ρυθμούς στο πλαίσιο της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19, γεγονός που συνεπάγεται μικρότερη έκθεση στους κινδύνους, και ότι στα κράτη μέλη στα οποία επιτρέπονται οι πτητικές λειτουργίες ΣμηΕΑ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η εθνική νομοθεσία.

(7)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να παρασχεθεί άμεση ανακούφιση στις εθνικές αρχές και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και να τους δοθεί η δυνατότητα να προσαρμόσουν τον σχεδιασμό τους ώστε να προετοιμαστούν για αναβληθείσα εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 127 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/947 τροποποιείται ως εξής:

1)

στο άρθρο 20, η ημερομηνία «1η Ιουλίου 2022» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «1η Ιανουαρίου 2023»·

2)

το άρθρο 21 τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 1, η ημερομηνία «1η Ιουλίου 2021» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «1η Ιανουαρίου 2022»·

β)

στην παράγραφο 2, η ημερομηνία «1η Ιουλίου 2021» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «1η Ιανουαρίου 2022»·

γ)

στην παράγραφο 3, η ημερομηνία «1η Ιουλίου 2022» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «1η Ιανουαρίου 2023»·

3)

στο άρθρο 22, οι λέξεις «δύο ετών» αντικαθίσταται από τις λέξεις «30 μηνών»·

4)

το άρθρο 23 τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 1, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Εφαρμόζεται από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.»·

β)

η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   Το άρθρο 15 παράγραφος 3 εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022.».

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και εφαρμόζεται άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 4 Ιουνίου 2020.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 212 της 22.8.2018, σ. 1.

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/947 της Επιτροπής, της 24ης Μαΐου 2019, για τους κανόνες και τις διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΕΕ L 152 της 11.6.2019, σ. 45).

(3)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/945 της Επιτροπής, της 12ης Μαρτίου 2019, για συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τρίτων χωρών (ΕΕ L 152 της 11.6.2019, σ. 1).


Διορθωτικά

5.6.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 176/15


Διορθωτικό στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/625 της Επιτροπής, της 4ης Μαρτίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις για την είσοδο στην Ένωση φορτίων ορισμένων ζώων και αγαθών που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο

( Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 131 της 17ης Μαΐου 2019 )

Στη σελίδα 28, στο άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχείο γ):

αντί:

«γ)

φύτρα και σπόροι που προορίζονται για την παραγωγή φύτρων και αναφέρονται με τους ακόλουθους κωδικούς ΕΣ: 0704 90, 0706 90, 0708 10, 0708 20, 0708 90, 0713 10, 0713 33, 0712 34, 0712 35, 0713 39, 0713 40, 0712 50, 0712 60, 0713 90, 0910 99, 1201 10, 1201 90, 1207 50, 1207 99, 1209 10, 1209 21, 1209 91 ή 1214 90 του δεύτερου μέρους του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87.»

διάβαζε:

«γ)

φύτρα και σπόροι που προορίζονται για την παραγωγή φύτρων και αναφέρονται με τους ακόλουθους κωδικούς ΕΣ: 0704 90, 0706 90, 0708 10, 0708 20, 0708 90, 0713 10, 0713 33, 0713 34, 0713 35, 0713 39, 0713 40, 0713 50, 0713 60, 0713 90, 0910 99, 1201 10, 1201 90, 1207 50, 1207 99, 1209 10, 1209 21, 1209 91 ή 1214 90 του δεύτερου μέρους του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87.».