ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 87

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

63ό έτος
23 Μαρτίου 2020


Περιεχόμενα

 

II   Μη νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/427 της Επιτροπής, της 13ης Ιανουαρίου 2020, για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένους λεπτομερείς κανόνες παραγωγής για τα βιολογικά προϊόντα ( 1 )

1

 

 

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

 

*

Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2020/428 τησ Ευρωπαϊκήσ Κεντρικήσ Τράπεζασ, της 5ης Μαρτίου 2020, που καταργεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/16 σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων για υπηρεσίες χρηματικού (ΕΚΤ/2020/12)

4

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις των οποίων οι τίτλοι έχουν τυπωθεί με λευκά στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Μη νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

23.3.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 87/1


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/427 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 13ης Ιανουαρίου 2020

για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένους λεπτομερείς κανόνες παραγωγής για τα βιολογικά προϊόντα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 (1) του Συμβουλίου, και ιδίως το άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο ε), το άρθρο 14 παράγραφος 2 στοιχείο γ) και το άρθρο 15 παράγραφος 2 στοιχεία α) και δ),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 καθορίζει γενικούς κανόνες παραγωγής για τα βιολογικά προϊόντα, ενώ οι λεπτομερείς κανόνες παραγωγής καθορίζονται στο παράρτημα II του εν λόγω κανονισμού.

(2)

Δεδομένου ότι για την παραγωγή σπόρων με φύτρο, τα σπορόφυτα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα αποθέματα των σπόρων για να βλαστήσουν και καταναλώνονται απευθείας ως τρόφιμα, οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σπόρων με φύτρο θα πρέπει να είναι βιολογικοί.

(3)

Όσον αφορά τη διατροφή των πληθυσμών μελισσών, όταν απειλείται η επιβίωση του πληθυσμού λόγω κλιματικών συνθηκών, η δυνατότητα χρήσης γύρης από βιολογική μελισσοκομία θα μπορούσε να αποτρέψει τη λιμοκτονία των προνυμφών. Κρίνεται σκόπιμο να επιτρέπεται η σίτιση των πληθυσμών μελισσών με βιολογική γύρη, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής τους.

(4)

Όσον αφορά τις απαιτήσεις προέλευσης των ζώων υδατοκαλλιέργειας, ιδίως για την παραγωγή νεαρών ζώων, η εκτροφή των προνυμφών χαρακτηρίζεται από τρεις φάσεις: την εκκόλαψη των αυγών και την αυτοτροφική φάση, κατά την οποία οι προνύμφες καταναλώνουν τα αποθέματα του λεκιθικού σάκου τους, την ετεροτροφική φάση, κατά την οποία οι προνύμφες τρέφονται με πλαγκτόν και την τελική φάση του απογαλακτισμού που οδηγεί σε νέα συστήματα σίτισης. Δεδομένου ότι αυτή η τελική φάση της ανάπτυξης των προνυμφών οδηγεί στη νεανική μορφή, θα πρέπει να προβλεφθούν νέες συνθήκες για την παραγωγή νεαρών ζώων, οι οποίες θα ενσωματώνουν τις πλέον πρόσφατες γνώσεις στον τομέα σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

(5)

Οι ισχύοντες κανόνες για τη σίτιση των σαρκοφάγων ζώων υδατοκαλλιέργειας περιλαμβάνουν έναν γενικό ποσοτικό περιορισμό για τις τροφές φυτικής προέλευσης. Καθώς η διατροφή που προκύπτει δεν ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες όλων των ειδών και των σταδίων της ανάπτυξης, ο εν λόγω περιορισμός θα πρέπει να καταργηθεί.

(6)

Κατά συνέπεια, το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(7)

Για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 13 Ιανουαρίου 2020.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 τροποποιείται ως εξής:

1)

στο μέρος I, το σημείο 1.3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.3.

Κατά παρέκκλιση από το σημείο 1.1, η παραγωγή σπόρων με φύτρο, υπό την προϋπόθεση ότι οι σπόροι είναι βιολογικοί, και η λήψη κεφαλών κιχωρίου μεταξύ άλλων με εμβάπτιση σε καθαρά ύδατα επιτρέπεται.»

2)

στο σημείο 1.9.6.2 του μέρους II, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

η τεχνητή διατροφή των πληθυσμών μελισσών δύναται να πραγματοποιείται μόνο σε περίπτωση που απειλείται η επιβίωσή του πληθυσμού λόγω κλιματικών συνθηκών. Σε παρόμοια περίπτωση, η εκτροφή του πληθυσμού μελισσών πραγματοποιείται με βιολογικό μέλι, βιολογική γύρη, βιολογικό σιρόπι ζάχαρης ή βιολογική ζάχαρη.»

3)

Το μέρος III τροποποιείται ως εξής:

α)

Στο σημείο 3.1.2., προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

«3.1.2.3.

Παραγωγή νεαρών ζώων

Κατά την εκτροφή προνυμφών θαλάσσιων ιχθύων, μπορούν να χρησιμοποιούνται συστήματα εκτροφής (κατά προτίμηση τα συστήματα «μεσόκοσμος» ή «μεγάλου όγκου»). Τα εν λόγω συστήματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

το αρχικό επίπεδο πυκνότητας πρέπει να είναι μικρότερο από 20 αυγά ή προνύμφες ανά λίτρο,

β)

η δεξαμενή εκτροφής των προνυμφών πρέπει να έχει όγκο τουλάχιστον 20 m3 και

γ)

οι προνύμφες πρέπει να τρέφονται με το φυσικό πλαγκτόν που αναπτύσσεται στη δεξαμενή, το οποίο συμπληρώνεται, κατά περίπτωση, από φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν που παράγεται εξωτερικά.»

β)

στο σημείο 3.1.3.3., το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ε)

βιολογικές πρώτες ύλες ζωοτροφών φυτικής ή ζωικής προέλευσης.»


ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

23.3.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 87/4


ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΕ) 2020/428 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

της 5ης Μαρτίου 2020

που καταργεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/16 σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων για υπηρεσίες χρηματικού (ΕΚΤ/2020/12)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 128 παράγραφοι 1 και 2,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 16,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η ανταλλαγή δεδομένων για υπηρεσίες χρηματικού (Data Exchange for Cash Services – DECS) είναι μια διεπαφή που θεσπίστηκε με την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/16 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (1) με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας και την περαιτέρω εναρμόνιση των συναλλαγών μετρητών μεταξύ εθνικών κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ (ΕθνΚΤ) και των πελατών τους στη ζώνη του ευρώ. Δεδομένου του σημαντικού βαθμού διαφοροποίησης των υπηρεσιών χρηματικού που παρέχουν σήμερα οι ΕθνΚΤ, η DECS διασφαλίζει τη δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με διασυνοριακές συναλλαγές μετρητών και μεταφορές μεγάλων ποσοτήτων τραπεζογραμματίων ευρώ μεταξύ ΕθνΚΤ που χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα διαχείρισης χρηματικού.

(2)

Η DECS υιοθετήθηκε από τις περισσότερες ΕθνΚΤ μεταξύ των ετών 2012 και 2015.

(3)

Η DECS, αν και μετά την εισαγωγή της δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε σχέση με συναλλαγές μετρητών μεταξύ ΕθνΚΤ και πελατών τους στη ζώνη του ευρώ, αποτελεί λειτουργία που απαιτεί τακτική συντήρηση εκ μέρους των ΕθνΚΤ, το κόστος της οποίας πρέπει να καλύπτεται με δημόσια κονδύλια. Επομένως, η DECS θα πρέπει να παύσει να χρησιμοποιείται για σκοπούς ανταλλαγής δεδομένων αναφορικά με τις εν λόγω συναλλαγές.

(4)

Οι ΕθνΚΤ θα πρέπει να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μηνύματα σχετικά με τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων τραπεζογραμματίων ευρώ και θα πρέπει να θεσπιστούν προς τούτο εσωτερικές ρυθμίσεις.

(5)

Για τους λόγους αυτούς η κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/16 θα πρέπει να καταργηθεί,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ:

Άρθρο 1

Κατάργηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2012/16

Η κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/16 καταργείται από την 1η Απριλίου 2020.

Άρθρο 2

Έναρξη παραγωγής αποτελεσμάτων

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή αρχίζει να παράγει αποτελέσματα την ημέρα της κοινοποίησής της στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ.

Άρθρο 3

Αποδέκτες

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή απευθύνεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.

Φρανκφούρτη, 5 Μαρτίου 2020.

Για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ

H Πρόεδρος της ΕΚΤ

Christine LAGARDE


(1)  Κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/16 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 20ής Ιουλίου 2012, σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων για υπηρεσίες χρηματικού (ΕΕ L 245 της 11.9.2012, σ. 3).