ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 208

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

61ό έτος
17 Αυγούστου 2018


Περιεχόμενα

 

II   Μη νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2018/1145 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2018, για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 όσον αφορά τις οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών

1

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1146 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2018, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009 για καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 όσον αφορά τις κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων, τις οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται

9

 

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

*

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1147 της Επιτροπής, της 10ης Αυγούστου 2018, για τον καθορισμό των συμπερασμάτων των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών (ΒΔΤ) για την επεξεργασία των αποβλήτων, σύμφωνα με την οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2018) 5070]  ( 1 )

38

 

*

Απόφαση (ΕΕ) 2018/1148 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 10ης Αυγούστου 2018, σχετικά με την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων χρεογράφων έκδοσης ή πλήρους εγγύησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2016/1041 (ΕΚΤ/2018/21)

91

 

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

 

*

Σύσταση (ΕΕ) 2018/1149 της Επιτροπής, της 10ης Αυγούστου 2018, για μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τον προσδιορισμό περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου και άλλων κινδύνων της αλυσίδας εφοδιασμού βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

94

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις των οποίων οι τίτλοι έχουν τυπωθεί με λευκά στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Μη νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

17.8.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 208/1


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/1145 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 7ης Ιουνίου 2018

για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 όσον αφορά τις οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 37,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής (2) συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2393 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση για τις οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Επομένως, ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

(2)

Θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι διατάξεις σχετικά με την εθνική χρηματοδοτική συνδρομή στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

(3)

Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι διατάξεις σχετικά με τις περιπτώσεις στις οποίες οι παραγωγοί που είναι μέλη μιας οργάνωσης παραγωγών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πωλούν ένα ορισμένο ποσοστό των προϊόντων τους εκτός της οργάνωσης παραγωγών, εφόσον το επιτρέπει η οργάνωση παραγωγών βάσει του καταστατικού της και εφόσον αυτό γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του κράτους μέλους. Πρέπει να αποσαφηνιστεί το κατώτατο όριο για τις πωλήσεις εκτός της οργάνωσης παραγωγών.

(4)

Νέα μέτρα για καθοδήγηση μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών και για την ανατροφοδότηση ταμείων αλληλοβοήθειας στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων θα πρέπει να είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική ενίσχυση από την Ένωση.

(5)

Τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν εθνική χρηματοδοτική συνδρομή από τον εθνικό προϋπολογισμό σε οργανώσεις παραγωγών σε περιφέρειες της Ένωσης στις οποίες ο βαθμός οργάνωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η καταβολή εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής στον τομέα των οπωροκηπευτικών καθώς και η μέθοδος υπολογισμού του βαθμού οργάνωσης που αναφέρεται στο άρθρο 34 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, για την αποφυγή στρεβλώσεων της εσωτερικής αγοράς της Ένωσης.

(6)

Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι διατάξεις σχετικά με την επιλεξιμότητα ορισμένων επενδύσεων για ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή.

(7)

Όσον αφορά την επιλεξιμότητα των δράσεων και των δραστηριοτήτων για ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή πρέπει να αποσαφηνιστούν οι επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ενέργειες που έχουν σχέση με την προώθηση και την επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση και την εδραίωση στις αγορές οπωροκηπευτικών προϊόντων, είτε για λόγους πρόληψης κρίσης είτε σε περίοδο κρίσης.

(8)

Θα πρέπει να απλουστευθούν οι διατάξεις σχετικά με τις ετήσιες εκθέσεις για τις οργανώσεις παραγωγών, τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των διεθνικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, και τις ομάδες παραγωγών, καθώς και για τα επιχειρησιακά ταμεία, τα επιχειρησιακά προγράμματα και τα σχέδια αναγνώρισης. Οι εκθέσεις αυτές πρέπει να επιτρέπουν στην Επιτροπή την κατάλληλη παρακολούθηση του τομέα.

(9)

Επομένως, ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(10)

Θα πρέπει να οριστούν μεταβατικές διατάξεις για να διασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση από τις ισχύουσες απαιτήσεις, τα ισχύοντα μέτρα και τις ισχύουσες δράσεις που ορίζονται στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/891, στις νέες απαιτήσεις, στα νέα μέτρα και στις νέες δράσεις, που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

(11)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την ίδια ημερομηνία με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393. Ωστόσο, οι διατάξεις που αφορούν την εθνική χρηματοδοτική συνδρομή, τους δείκτες και την παρακολούθηση πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019 έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για τα κράτη μέλη και τους οικονομικούς φορείς προκειμένου να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες,

(12)

Οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των νέων μέτρων και δράσεων, επιλέξιμων για ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, θα πρέπει να εφαρμοστούν από την ημερομηνία εφαρμογής των τροποποιήσεων που επέρχονται στον εν λόγω κανονισμό με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοράς για τις οργανώσεις παραγωγών και τα μέλη τους, δεδομένου ιδίως ότι τα εν λόγω μέτρα αφορούν κυρίως την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων, και να τους δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθούν πλήρως από τα νέα μέτρα. Για τη διασφάλιση των θεμιτών προσδοκιών, οι οργανώσεις παραγωγών μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν τα τρέχοντα επιχειρησιακά προγράμματα με βάση τους κανόνες που ισχύουν κατά τον χρόνο της έγκρισης των προγραμμάτων ή να τροποποιήσουν τα επιχειρησιακά τους προγράμματα για να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα και τις νέες δράσεις που είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική ενίσχυση από την Ένωση, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891

Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το άρθρο 2 στοιχείο ε) αντικαθίσταται ως εξής:

«ε)   «διεθνική οργάνωση παραγωγών»: κάθε ένωση οργανώσεων παραγωγών στην οποία μία τουλάχιστον από τις οργανώσεις-μέλη ή τις ενώσεις έχει την έδρα της σε κράτος μέλος άλλο από εκείνο στο οποίο είναι εγκατεστημένη η έδρα της ένωσης·»·

2)

Το άρθρο 12 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 12

Διάθεση της παραγωγής στην αγορά εκτός του πλαισίου της οργάνωσης παραγωγών

1.   Εάν το επιτρέπει η οργάνωση παραγωγών στο καταστατικό της και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχει καθορίσει το κράτος μέλος και η οργάνωση παραγωγών, οι παραγωγοί που είναι μέλη της μπορούν:

α)

να διαθέτουν προϊόντα προς πώληση απευθείας στους καταναλωτές για την κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών, στις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης ή εκτός αυτής·

β)

να διαθέτουν στην αγορά, οι ίδιοι ή μέσω άλλης οργάνωσης παραγωγών που ορίζεται από την οργάνωση παραγωγών τους, ποσότητες προϊόντων οι οποίες, όσον αφορά τον όγκο ή την αξία τους, είναι αμελητέες σε σύγκριση με τον όγκο ή την αξία της εμπορεύσιμης παραγωγής των σχετικών προϊόντων της οργάνωσής τους·

γ)

να διαθέτουν στην αγορά, οι ίδιοι ή μέσω άλλης οργάνωσης παραγωγών που ορίζεται από την οργάνωσή τους, προϊόντα τα οποία, λόγω των χαρακτηριστικών τους ή λόγω της περιορισμένης σε όγκο ή αξία παραγωγής των παραγωγών-μελών, δεν εμπίπτουν κανονικά στις εμπορικές δραστηριότητες της συγκεκριμένης οργάνωσης παραγωγών.

2.   Το ποσοστό της παραγωγής που διαθέτουν οι παραγωγοί-μέλη στο εμπόριο εκτός της οργάνωσης παραγωγών, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, δεν υπερβαίνει σε όγκο ή σε αξία το 25 % της εμπορεύσιμης παραγωγής κάθε παραγωγού-μέλους.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη δύνανται να ορίσουν ένα χαμηλότερο ποσοστό της παραγωγής που οι παραγωγοί-μέλη μπορούν να διαθέτουν στο εμπόριο εκτός της οργάνωσης παραγωγών, από εκείνο που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο. Τα κράτη μέλη δύνανται να αυξήσουν αυτό το ποσοστό έως και στο 40 % στην περίπτωση των προϊόντων που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (*1) ή στην περίπτωση που οι παραγωγοί-μέλη διαθέτουν την παραγωγή τους στο εμπόριο μέσω άλλης οργάνωσης παραγωγών που ορίζεται από τη δική τους οργάνωση.

(*1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2007, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 (ΕΕ L 189 της 20.7.2007, σ. 1).»·"

3)

Στο άρθρο 22, η παράγραφος 10 αντικαθίσταται ως εξής:

«10.   Σε περίπτωση μείωσης της παραγωγής που προκαλείται από φυσική καταστροφή, κλιματικό φαινόμενο, ασθένειες ζώων ή φυτών, ή προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς, η αποζημίωση από ασφάλεια που λαμβάνεται για τις αιτίες αυτές στο πλαίσιο των δράσεων ασφάλισης συγκομιδής που προβλέπονται στο κεφάλαιο III τμήμα 7, ή ισοδύναμων δράσεων τις οποίες διαχειρίζεται η οργάνωση παραγωγών ή οι παραγωγοί-μέλη της, μπορεί να συμπεριληφθεί στην αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο.»·

4)

Στο άρθρο 30, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Οι οργανώσεις παραγωγών ή οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών στις οποίες έχει χορηγηθεί η στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 ή στο άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 702/2014 της Επιτροπής (*2) μπορούν να εφαρμόσουν επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι το οικείο κράτος μέλος διασφαλίζει ότι οι δικαιούχοι λαμβάνουν στήριξη για κάθε συγκεκριμένη δράση στο πλαίσιο ενός μόνο καθεστώτος.

(*2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 702/2014 της Επιτροπής, της 25ης Ιουνίου 2014, για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ' εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 193 της 1.7.2014, σ. 1).»·"

5)

Στο άρθρο 31 παράγραφος 6 πρώτο εδάφιο, η πρώτη φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στο πλαίσιο συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης, μπορούν να χρηματοδοτούνται μέσω του επιχειρησιακού ταμείου με εφάπαξ ποσό ή σε δόσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα.»·

6)

Στον τίτλο II κεφάλαιο III, το τμήμα 3 αντικαθίσταται με το ακόλουθο κείμενο:

«Τμήμα 3

Στήριξή που συνδέεται με τα ταμεία αλληλοβοήθειας

Άρθρο 40

Στήριξη που συνδέεται με τα ταμεία αλληλοβοήθειας

1.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν λεπτομερείς διατάξεις όσον αφορά τη στήριξη για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών σύστασης ταμείων αλληλοβοήθειας και ανατροφοδότησης των ταμείων αλληλοβοήθειας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

2.   Η στήριξη για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών σύστασης ταμείων αλληλοβοήθειας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει τόσο την ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή όσο και την εισφορά της οργάνωσης παραγωγών. Το συνολικό ποσό αυτής της στήριξης δεν υπερβαίνει το 5 %, το 4 % ή το 2 % αντίστοιχα της εισφοράς της οργάνωσης παραγωγών στο ταμείο αλληλοβοήθειας κατά το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο έτος λειτουργίας.

3.   Μια οργάνωση παραγωγών μπορεί να λάβει τη στήριξη για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών σύστασης ταμείων αλληλοβοήθειας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ετών λειτουργίας του ταμείου αλληλοβοήθειας. Σε περίπτωση που η οργάνωση παραγωγών ζητεί στήριξη μόνο κατά το δεύτερο ή το τρίτο έτος λειτουργίας του ταμείου αλληλοβοήθειας, η στήριξη ανέρχεται στο 4 % ή το 2 % αντίστοιχα της εισφοράς της οργάνωσης παραγωγών στα ταμεία αλληλοβοήθειας κατά το δεύτερο και το τρίτο έτος λειτουργίας του.

4.   Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν ανώτατα όρια όσον αφορά τα ποσά τα οποία είναι δυνατόν να λάβει μια οργάνωση παραγωγών ως στήριξη η οποία σχετίζεται με τα ταμεία αλληλοβοήθειας.»·

7)

Στον τίτλο II κεφάλαιο III, προστίθεται το ακόλουθο τμήμα 8:

«Τμήμα 8

Στήριξή που συνδέεται με την καθοδήγησή

Άρθρο 51α

Εφαρμογή μέτρων καθοδήγησης

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 33 παράγραφος 3 στοιχείο θ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα ακόλουθα μέτρα καθοδήγησης είναι επιλέξιμα για στήριξη:

α)

η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, για την παροχή βοήθειας σε αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών ή μεμονωμένους παραγωγούς, ώστε να αξιοποιείται η εμπειρία στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων·

β)

η προώθηση της σύστασης νέων οργανώσεων παραγωγών, η συγχώνευση υφιστάμενων οργανώσεων ή η παροχή δυνατότητας σε μεμονωμένους παραγωγούς να προσχωρήσουν σε υφιστάμενη οργάνωση παραγωγών·

γ)

η δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης για τους παρόχους και τους αποδέκτες καθοδήγησης, προκειμένου να ενισχυθούν ιδίως οι δίαυλοι εμπορίας ως μέσο πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων.

2.   Ο πάροχος καθοδήγησης είναι η ένωση οργανώσεων παραγωγών ή η οργάνωση παραγωγών. Ο πάροχος καθοδήγησης είναι ο δικαιούχος της στήριξης για τη λήψη μέτρων καθοδήγησης.

3.   Ο αποδέκτης καθοδήγησης είναι αναγνωρισμένη οργάνωση παραγωγών ή ομάδα παραγωγών που βρίσκεται σε περιφέρειες με ποσοστό οργάνωσης χαμηλότερο από 20 %, επί τρία συναπτά έτη πριν από την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος.

Οι μεμονωμένοι παραγωγοί, τα μη μέλη μιας οργάνωσης παραγωγών ή των ενώσεών τους, μπορούν να είναι αποδέκτες καθοδήγησης, ακόμη κι αν βρίσκονται σε περιφέρειες με ποσοστό οργάνωσης άνω του 20 %.

4.   Οι δαπάνες που σχετίζονται με την καθοδήγηση αποτελούν μέρος των μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων του επιχειρησιακού προγράμματος που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

Τα επιλέξιμα έξοδα που σχετίζονται με την καθοδήγηση παρατίθενται στο παράρτημα III του παρόντος κανονισμού.

Όλα τα έξοδα που προσδιορίζονται στο παράρτημα III καταβάλλονται στον πάροχο καθοδήγησης.

5.   Τα μέτρα καθοδήγησης δεν ανατίθενται σε εξωτερικούς φορείς.»·

8)

Το άρθρο 52 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 52

Όροι για την εφαρμογή της εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 35 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, ο βαθμός οργάνωσης των παραγωγών σε μια περιφέρεια κράτους μέλους υπολογίζεται με βάση την αξία των οπωροκηπευτικών που παράγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια και διατίθενται στο εμπόριο από:

α)

αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών· και

β)

ομάδες παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 125ε του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 ή οργανώσεις παραγωγών και ομάδες παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.

Για τους σκοπούς του υπολογισμού, η αξία που καθορίζεται όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο διαιρείται διά της συνολικής αξίας των οπωροκηπευτικών που παράγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

2.   Η αξία των οπωροκηπευτικών που παράγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια και διατίθενται στο εμπόριο από τις οργανώσεις, ενώσεις και ομάδες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία α) και β) περιλαμβάνει μόνο τα προϊόντα για τα οποία είναι αναγνωρισμένες οι συγκεκριμένες οργανώσεις, ενώσεις και ομάδες. Το άρθρο 22 εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών.

Για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας των οπωροκηπευτικών που παράγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, η μεθοδολογία που αναφέρεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 138/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*3) εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών.

3.   Μόνο για τα οπωροκηπευτικά που παράγονται στην περιφέρεια που αναφέρεται στην παράγραφο 4 μπορεί να χορηγηθεί εθνική χρηματοδοτική συνδρομή.

4.   Τα κράτη μέλη ορίζουν τις περιφέρειες ως διακριτό μέρος της επικράτειάς τους, σύμφωνα με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια, όπως τα γεωπονικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους και το περιφερειακό γεωργικό δυναμικό και δυναμικό παραγωγής οπωροκηπευτικών ή τη θεσμική ή διοικητική δομή τους για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό του βαθμού οργάνωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Οι περιφέρειες που ορίζονται από ένα κράτος μέλος δεν τροποποιούνται για τουλάχιστον πέντε έτη, εκτός εάν η τροποποίηση αυτή δικαιολογείται αντικειμενικά, ιδίως από λόγους που δεν συνδέονται με τον υπολογισμό του βαθμού οργάνωσης παραγωγών στη σχετική περιφέρεια ή περιφέρειες.

5.   Πριν από τη χορήγηση εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κατάλογο με τις περιφέρειες που πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται στις παραγράφους 1) και 2) του άρθρου 35 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, και το ποσό της εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής που χορηγείται στις οργανώσεις παραγωγών στις περιφέρειες αυτές.

Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τυχόν τροποποιήσεις των περιφερειών που πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται στις παραγράφους 1) και 2) του άρθρου 35 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

(*3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 138/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2003, για τους οικονομικούς λογαριασμούς της γεωργίας στην Κοινότητα (ΕΕ L 33 της 5.2.2004, σ. 1).»·"

9)

Το άρθρο 56 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 56

Δείκτες

1.   Τα επιχειρησιακά προγράμματα και οι εθνικές στρατηγικές αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης και αξιολόγησης με σκοπό την εκτίμηση της συντελούμενης προόδου στην επίτευξη των στόχων που έχουν καθοριστεί στα επιχειρησιακά προγράμματα, καθώς και της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας σε σχέση με τους εν λόγω στόχους.

2.   Η πρόοδος, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εκτιμώνται καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος, με βάση δείκτες οι οποίοι ορίζονται στο παράρτημα II τμήμα 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892, σχετικά με τις δράσεις και τα μέτρα που υλοποιούνται από αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και ομάδες παραγωγών κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών προγραμμάτων.»·

10)

Το άρθρο 57 τροποποιείται ως εξής:

α)

Στην παράγραφο 2, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

να παρέχουν πληροφορίες για τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.»

β)

Η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:

i)

το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης εξετάζεται η πρόοδος που συντελείται προς την επίτευξη των γενικών στόχων του προγράμματος, με βάση τους δείκτες που ορίζονται στο παράρτημα II τμήμα 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892»·

ii)

το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η έκθεση αξιολόγησης επισυνάπτεται στην αντίστοιχη ετήσια έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 21 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892.»·

11)

Τα παραρτήματα II, III και V τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Μεταβατικές διατάξεις

Με την επιφύλαξη του άρθρου 34 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί δυνάμει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής (4) ή του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 πριν από την 20ή Ιανουαρίου 2018 εξακολουθεί να υλοποιείται μέχρι το τέλος του υπό τους όρους που ίσχυαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος οργάνωσης παραγωγών ή ένωσης οργανώσεων παραγωγών, τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν τροποποιήσεις σε επιχειρησιακά προγράμματα που έχουν εγκριθεί δυνάμει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011 ή του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 πριν από την 20ή Ιανουαρίου 2018. Οι τροποποιήσεις αυτές πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393, του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του παρόντος κανονισμού και του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892 όπως τροποποιήθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/1146 (5).

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Ωστόσο, τα σημεία 8, 9 και 10 του άρθρου 1 και το σημείο 3 του παραρτήματος εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου 2018.

Για την Επιτροπή

O Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/891 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2017, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στους εν λόγω τομείς, καθώς και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 543/2011 (ΕΕ L 138 της 25.5.2017, σ. 4).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2393 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2017, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής, (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και (ΕΕ) αριθ. 652/2014 για τη θέσπιση διατάξεων σχετικά με τη διαχείριση των δαπανών που αφορούν, αφενός, τη διατροφική αλυσίδα, την υγεία των ζώων και την καλή μεταχείριση των ζώων και, αφετέρου, την υγεία των φυτών και το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό (ΕΕ L 350 της 29.12.2017, σ. 15).

(4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2011, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (ΕΕ L 157 της 15.6.2011, σ. 1).

(5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1146 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2018, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009 για καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 όσον αφορά τις κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων, τις οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται (βλέπε σελίδα 9 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα παραρτήματα του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 τροποποιούνται ως εξής:

1)

Το παράρτημα II τροποποιείται ως εξής:

α)

το σημείο 20 αντικαθίσταται ως εξής:

«20.

Μέτρα τα οποία ανέθεσε υπεργολαβικά η οργάνωση παραγωγών ή οι ενώσεις τους στο εξωτερικό της Ένωσης, εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπου εφαρμόζεται προώθησή τους στο εξωτερικό της Ένωσης δυνάμει του άρθρου 14 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892.»

β)

Προστίθεται το ακόλουθο νέο σημείο 21:

«21.

Εξαγωγικές πιστώσεις που συνδέονται με δράσεις και δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν στη διαφοροποίηση και την εδραίωση στις αγορές οπωροκηπευτικών προϊόντων, είτε για λόγους πρόληψης κρίσης είτε σε περίοδο κρίσης.»

2)

Στο παράρτημα III προστίθενται τα ακόλουθα νέα σημεία 12, 13 και 14:

«12.

Έξοδα που σχετίζονται με την καθοδήγηση στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων του επιχειρησιακού προγράμματος.

Επιλέξιμα έξοδα στο πλαίσιο αυτού του μέτρου είναι τα εξής:

α)

έξοδα διοργάνωσης και παροχής καθοδήγησης, και

β)

έξοδα ταξιδιού και διαμονής και οι ημερήσιες δαπάνες των παρόχων καθοδήγησης.

13.

Έξοδα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση, καθώς και την εφαρμογή και τη διαχείριση φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων τρίτων χωρών στο έδαφος της Ένωσης εφόσον βαρύνουν την οργάνωση παραγωγών ή την ένωση οργανώσεων παραγωγών στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 στοιχεία α) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, εκτός από την επιστροφή εξόδων τρίτων χωρών.

14.

Έξοδα που σχετίζονται με τα μέτρα προώθησης και επικοινωνίας τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 14 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, επιλέξιμα έξοδα είναι τα έξοδα που συνδέονται με τη διοργάνωση και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων δημοσίων σχέσεων και των εκστρατειών προώθησης και ενημέρωσης, και μπορούν να λαμβάνουν τη μορφή συμμετοχής σε εκδηλώσεις, εκθέσεις και εμποροπανηγύρεις εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς σημασίας. Τα έξοδα που συνδέονται με υπηρεσίες παροχής τεχνικών συμβουλών είναι επιλέξιμα εφόσον είναι αναγκαία για τη διοργάνωση ή τη συμμετοχή στις εν λόγω εκδηλώσεις ή για εκστρατείες προώθησης και ενημέρωσης.»·

3)

Το παράρτημα V αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση των κρατών μελών που αναφέρεται στο άρθρο 54 στοιχείο β)

Όλες οι πληροφορίες αφορούν στοιχεία σχετικά με το ημερολογιακό έτος για το οποίο υποβάλλεται έκθεση. Καλύπτουν στοιχεία για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν και τις διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν όσον αφορά το συγκεκριμένο έτος. Όσον αφορά τις πληροφορίες που ποικίλλουν κατά τη διάρκεια του έτους η ετήσια έκθεση θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση στις 31 Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο υποβάλλεται έκθεση.

ΜΕΡΟΣ Α — ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

1.

Διοικητικές πληροφορίες:

α)

αλλαγές στην εθνική νομοθεσία που θεσπίστηκε για την εφαρμογή του τίτλου I κεφάλαιο II τμήμα 3 και του τίτλου II κεφάλαιο III τμήματα 1, 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013·

β)

αλλαγές που αφορούν την εθνική στρατηγική για βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα η οποία εφαρμόζεται στα επιχειρησιακά προγράμματα.

2.

Πληροφορίες σχετικά με τις οργανώσεις παραγωγών, τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, τις διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και τις ομάδες παραγωγών:

α)

συνολικός αριθμός των οργανώσεων παραγωγών, των ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, των διεθνικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών και των ομάδων παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί/των οποίων η αναγνώριση έχει ανασταλεί. Επιπροσθέτως:

i)

για τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών: αριθμός οργανώσεων παραγωγών μελών·

ii)

για τις διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών: αριθμός οργανώσεων παραγωγών μελών και τα κράτη μέλη στα οποία βρίσκεται η έδρα αυτών των μελών·

β)

συνολικός αριθμός οργανώσεων παραγωγών, ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, διεθνικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών και ομάδων παραγωγών για τις οποίες ανεστάλη η αναγνώριση. Επιπροσθέτως, για τις διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών: αριθμός οργανώσεων μελών και κράτη μέλη στα οποία βρίσκεται η έδρα αυτών των μελών·

γ)

συνολικός αριθμός συγχωνεύσεων μεταξύ οργανισμών (με αναλυτική αναφορά στους συνολικούς αριθμούς, στον αριθμό νέων οργανώσεων και στους νέους αριθμούς ταυτοποίησης)·

δ)

αριθμός μελών (ως σύνολο και με κατανομή μεταξύ νομικών οντοτήτων, φυσικών προσώπων και παραγωγών οπωροκηπευτικών)·

ε)

συνολικός αριθμός οργανισμών/ομάδων με επιχειρησιακό πρόγραμμα/σχέδιο αναγνώρισης (με κατανομή μεταξύ όσων έχουν αναγνωριστεί, εκείνων των οποίων η αναγνώριση έχει ανασταλεί και όσων έχουν συγχωνευτεί)·

στ)

τμήμα της παραγωγής προϊόντων που προορίζεται για την αγορά νωπών προϊόντων (με αναφορά της αξίας και του όγκου τους)·

ζ)

τμήμα της παραγωγής προϊόντων που προορίζεται για μεταποίηση (με αναφορά της αξίας και του όγκου τους)·

η)

έκταση παραγωγής οπωροκηπευτικών.

3.

Πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες:

α)

δαπάνες που σχετίζονται με τις οργανώσεις παραγωγών, τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και τις διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (κατανεμημένες μεταξύ του επιχειρησιακού ταμείου, του τελικού επιχειρησιακού ταμείου και της εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής)·

β)

σύνολο πραγματικών δαπανών των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών, των ενώσεων οργανώσεων παραγωγών και των διεθνικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών (κατανεμημένων μεταξύ των δράσεων και των μέτρων που συνδέονται με τους στόχους τους)·

γ)

σύνολο πραγματικών δαπανών για τις ομάδες παραγωγών·

δ)

αποσύρσεις κατανεμημένες ανά κατηγορία προϊόντων (όγκος, συνολικές δαπάνες, ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ και προορισμοί (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, μεταποιητική βιομηχανία κ.ά.)).

4.

Πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και των σχεδίων αναγνώρισης:

α)

δείκτες που αφορούν τις οργανώσεις παραγωγών, τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και τις διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (κατανεμημένοι μεταξύ των δράσεων και των μέτρων που συνδέονται με τους στόχους τους)·

β)

δείκτες που αφορούν τις ομάδες παραγωγών.

ΜΕΡΟΣ Β — ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Πληροφορίες σχετικά με τους ελέγχους και τις διοικητικές κυρώσεις:

α)

έλεγχοι τους οποίους διενεργεί το κράτος μέλος: στοιχεία των οργανισμών που αποτέλεσαν αντικείμενο επίσκεψης και ημερομηνίες αυτών·

β)

ποσοστά ελέγχου·

γ)

αποτελέσματα των ελέγχων·

δ)

διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν.

»

17.8.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 208/9


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/1146 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 7ης Ιουνίου 2018

για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009 για καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 όσον αφορά τις κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων, τις οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 38, το άρθρο 182 παράγραφοι 1 και 4 και το άρθρο 223,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (EE) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου (2), και ιδίως το άρθρο 62 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/892 της Επιτροπής (3) θεσπίζει κανόνες για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2393 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) τροποποίησε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, ιδίως όσον αφορά τις ενισχύσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Επομένως, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/892 θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

(2)

Οι κανόνες εφαρμογής σχετικά με την εθνική χρηματοδοτική συνδρομή στον τομέα των οπωροκηπευτικών θα πρέπει να επικαιροποιηθούν.

(3)

Θα πρέπει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της αύξησης του ορίου της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής από 50 % σε 60 % στα κράτη μέλη στα οποία οι οργανώσεις παραγωγών διαθέτουν στο εμπόριο λιγότερο από το 20 % της παραγωγής οπωροκηπευτικών που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, και ιδίως οι λεπτομέρειες υπολογισμού του βαθμού οργάνωσης των παραγωγών σε ένα κράτος μέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αιτήσεις ενίσχυσης και η επαλήθευση των προϋποθέσεων αύξησης εφαρμόζονται με συνεκτικό τρόπο σε όλη την Ένωση.

(4)

Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι η προώθηση των προϊόντων, ως μέτρο διαχείρισης κρίσεων, περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση και την εδραίωση των αγορών οπωροκηπευτικών.

(5)

Θα πρέπει να απλουστευθούν οι διατάξεις σχετικά με τις ετήσιες εκθέσεις για τις οργανώσεις παραγωγών, τις ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των διεθνικών οργανώσεων, και τις ομάδες παραγωγών, καθώς και τα επιχειρησιακά ταμεία, τα επιχειρησιακά προγράμματα και τα σχέδια αναγνώρισης. Οι εκθέσεις αυτές αναμένεται να επιτρέψουν στην Επιτροπή την κατάλληλη παρακολούθηση του τομέα.

(6)

Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι επιβολής των εισαγωγικών δασμών που αναφέρονται στο άρθρο 182 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, οι οποίοι ενδέχεται να ισχύουν για τις εισαγωγές ορισμένων οπωροκηπευτικών.

(7)

Όταν μια ένωση οργανώσεων παραγωγών ή διεθνική ένωση οργανώσεων παραγωγών εφαρμόζει επιχειρησιακό πρόγραμμα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης και τη διενέργεια των κατάλληλων ελέγχων για τις δράσεις που υλοποιούνται στο επίπεδο της ένωσης οργανώσεων παραγωγών, καθώς και στο επίπεδο των οργανώσεων παραγωγών που είναι μέλη της, όπως απαιτείται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013.

(8)

Τα παραρτήματα I και II του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892 θα πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να απλουστευθεί το μέρος Α της ετήσιας έκθεσης των κρατών μελών και οι κοινοί δείκτες επιδόσεων, καθώς και να αρθούν οι κοινοί δείκτες εκκίνησης.

(9)

Επομένως, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/892 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(10)

Στο παράρτημα VIII μέρος I τμήμα Α σημείο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 ορίζεται η υποχρέωση των κρατών μελών να κοινοποιούν στην Επιτροπή οποιαδήποτε αύξηση των ορίων που καθορίζονται στο σημείο 2 του εν λόγω τμήματος. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 606/2009 της Επιτροπής (5) θα πρέπει να τροποποιηθεί για να προβλέπει τις λεπτομέρειες υποβολής των εν λόγω πληροφοριών από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή.

(11)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την ίδια ημέρα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2017/2393. Ωστόσο, οι διατάξεις που αφορούν την υποβολή εκθέσεων θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2019 ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη και στους οικονομικούς φορείς επαρκής χρόνος για να εφαρμόσουν τις τροποποιήσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Η ευελιξία που παρέχεται στις οργανώσεις παραγωγών χάρη στα νέα μέτρα και τις δράσεις, και την οποία εισήγαγαν οι μεταβατικές διατάξεις, πρέπει να εφαρμοστεί από κοινού με αναδρομική ισχύ ώστε να συμπέσει με την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2393, προκειμένου να τηρηθεί η εφαρμογή των τροποποιήσεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

(12)

Οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των νέων μέτρων και δράσεων, επιλέξιμων για ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, θα πρέπει να εφαρμοστούν από την ημερομηνία εφαρμογής των τροποποιήσεων που επέρχονται στον εν λόγω κανονισμό με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοράς για τις οργανώσεις παραγωγών και τα μέλη τους, δεδομένου ιδίως ότι τα εν λόγω μέτρα αφορούν κυρίως την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων, και να τους δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθούν πλήρως από τα νέα μέτρα. Για τη διασφάλιση των θεμιτών προσδοκιών, οι οργανώσεις παραγωγών μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν τα επιχειρησιακά τους προγράμματα με βάση το προηγούμενο νομικό πλαίσιο ή να τροποποιήσουν τα επιχειρησιακά τους προγράμματα για να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα και τις δράσεις που είναι επιλέξιμα για ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

(13)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/892

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/892 τροποποιείται ως εξής:

1)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο νέο άρθρο 8α:

«Άρθρο 8α

Εφαρμογή της αύξησης του ορίου χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης από 50 % σε 60 %

1.   Χορηγείται αύξηση του ορίου χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης από 50 % σε 60 % για επιχειρησιακό πρόγραμμα ή μέρος επιχειρησιακού προγράμματος αναγνωρισμένης οργάνωσης παραγωγών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 34 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, εάν:

α)

πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 σε κάθε έτος υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος και με την επιφύλαξη της διαδικασίας που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο ζ) του παρόντος κανονισμού:

β)

έχει υποβληθεί αίτημα από αναγνωρισμένη οργάνωση παραγωγών κατά τον χρόνο υποβολής του επιχειρησιακού προγράμματός της.

2.   Για τους σκοπούς της αύξησης του ορίου χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης από 50 % σε 60 % για επιχειρησιακό πρόγραμμα ή μέρος αυτού, το ποσοστό εμπορίας της παραγωγής οπωροκηπευτικών από οργανώσεις παραγωγών που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 υπολογίζεται για κάθε έτος διάρκειας του επιχειρησιακού προγράμματος, ως μερίδιο της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από οργανώσεις παραγωγών σε δεδομένο κράτος μέλος, επί της συνολικής αξίας της παραγωγής οπωροκηπευτικών που διατίθεται στο εμπόριο στο συγκεκριμένο κράτος μέλος για την περίοδο αναφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν την εναλλακτική μέθοδο που ορίζεται στο άρθρο 23 παράγραφος 3 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891 υπολογίζουν το ποσοστό εμπορίας της παραγωγής οπωροκηπευτικών από τις οργανώσεις παραγωγών που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για κάθε έτος διάρκειας του επιχειρησιακού προγράμματος, ως μερίδιο της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από οργανώσεις παραγωγών σε δεδομένο κράτος μέλος, επί της συνολικής αξίας της παραγωγής οπωροκηπευτικών που διατίθεται στο εμπόριο στο συγκεκριμένο κράτος μέλος, για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της έγκρισης της ενίσχυσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του παρόντος κανονισμού.

3.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην αιτούσα οργάνωση παραγωγών το εγκριθέν ποσό της ενίσχυσης, καθώς και το ποσό της αύξησης που χορηγήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 8 του παρόντος κανονισμού.

4.   Τα κράτη μέλη επαληθεύουν κάθε έτος διάρκειας του επιχειρησιακού προγράμματος ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση του ορίου της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης από 50 % σε 60 %, όπως αναφέρεται στο άρθρο 34 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.».

2)

Στο άρθρο 4, η παράγραφος 1 στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)

περιγραφή της αρχικής κατάστασης, με βάση, ενδεχομένως, τους δείκτες που απαριθμούνται στον πίνακα 4.1 του παραρτήματος II·».

3)

Στο άρθρο 9, οι παράγραφοι 6 και 7 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«6.   Οι οργανώσεις παραγωγών υποβάλλουν αίτηση για ενίσχυση στο κράτος μέλος στο οποίο αναγνωρίζονται όσον αφορά τις δράσεις που εφαρμόζονται στο επίπεδο των οργανώσεων παραγωγών. Εάν είναι μέλη διεθνικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών, οι οργανώσεις παραγωγών διαβιβάζουν αντίγραφο της αίτησης στο κράτος μέλος στο οποίο έχει την έδρα της η διεθνική ένωση οργανώσεων παραγωγών.

7.   Η διεθνική ένωση οργανώσεων παραγωγών υποβάλλει αίτηση για ενίσχυση όσον αφορά τις δράσεις που υλοποιούνται στο επίπεδο της διεθνικής ένωσης στο κράτος μέλος στο οποίο η ένωση αυτή έχει την έδρα της. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος διπλής χρηματοδότησης.».

4)

Στο άρθρο 14, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν διατάξεις σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μέτρα προώθησης και επικοινωνίας, καθώς και οι δράσεις και δραστηριότητες που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση και εδραίωση των αγορών οπωροκηπευτικών, εφόσον τα εν λόγω μέτρα σχετίζονται με την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων. Οι εν λόγω διατάξεις επιτρέπουν την ταχεία εφαρμογή των μέτρων όταν απαιτείται.

Κύριος στόχος των εν λόγω μέτρων είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο από τις οργανώσεις παραγωγών και τις ενώσεις τους σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της αγοράς, απώλειας της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ή άλλων σχετικών προβλημάτων.

Οι ειδικοί στόχοι των μέτρων προώθησης και επικοινωνίας που υλοποιούνται από τις οργανώσεις παραγωγών και τις ενώσεις τους είναι:

α)

η αύξηση της ενημέρωσης σχετικά με την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην Ένωση και με τα υψηλά πρότυπα ποιότητας που ισχύουν για την παραγωγή τους στην Ένωση·

β)

η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης των γεωργικών προϊόντων και ορισμένων μεταποιημένων προϊόντων που παράγονται στην Ένωση, καθώς και της ενημέρωσης σχετικά με την ποιότητά τους τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης·

γ)

η αύξηση της ενημέρωσης σχετικά με τα ενωσιακά καθεστώτα ποιότητας, τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης·

δ)

η αύξηση του μεριδίου αγοράς των γεωργικών προϊόντων και ορισμένων μεταποιημένων προϊόντων που παράγονται στην Ένωση, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές τρίτων χωρών που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης· και

ε)

η συμβολή στην αποκατάσταση των κανονικών συνθηκών της αγοράς στην αγορά της Ένωσης, σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της αγοράς, απώλειας της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ή άλλων σχετικών προβλημάτων.».

5)

Το κεφάλαιο III απαλείφεται.

6)

Το άρθρο 21 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 21

Πληροφορίες και ετήσιες εκθέσεις από τις ομάδες παραγωγών, τις οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και ετήσιες εκθέσεις από τα κράτη μέλη

Κατόπιν αιτήματος αρμόδιας αρχής κράτους μέλους, οι ομάδες παραγωγών που έχουν συσταθεί βάσει του άρθρου 125ε του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, οι διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και οι ομάδες παραγωγών διαβιβάζουν κάθε σχετική πληροφορία η οποία είναι αναγκαία για την εκπόνηση της ετήσιας έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 54 στοιχείο β) του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891.Η δομή της ετήσιας έκθεσης καθορίζεται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των μελών, τον όγκο και την αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο, από οργανώσεις παραγωγών οι οποίες δεν έχουν υποβάλει επιχειρησιακά προγράμματα. Οι οργανώσεις παραγωγών και οι ομάδες παραγωγών που αναφέρονται στο άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 καλούνται να υποβάλουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των μελών, τον όγκο και την αξία τις παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο.».

7)

Στο άρθρο 33, οι παράγραφοι 3 και 4 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Το κράτος μέλος στο οποίο έχει την έδρα της η διεθνική ένωση οργανώσεων παραγωγών:

α)

έχει τη συνολική ευθύνη για την οργάνωση των ελέγχων όσον αφορά τις δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος που υλοποιούνται στο επίπεδο της διεθνικής ένωσης και του επιχειρησιακού ταμείου της διεθνικής ένωσης, καθώς και για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί κατά τους εν λόγω ελέγχους ότι οι υποχρεώσεις δεν έχουν τηρηθεί, και

β)

διασφαλίζει τον συντονισμό των ελέγχων και των πληρωμών όσον αφορά τις δράσεις στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της διεθνικής ένωσης που υλοποιούνται εκτός της επικράτειας του κράτους μέλους όπου έχει την έδρα της.

4.   Οι δράσεις στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων είναι σύμφωνες με την εθνική νομοθεσία και την εθνική στρατηγική του κράτους μέλους στο οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφοι 6 και 7, υποβάλλεται η αίτηση ενίσχυσης.

Ωστόσο, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα, καθώς και τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, εφαρμόζονται οι κανόνες του κράτους μέλους στο οποίο υλοποιούνται τα εν λόγω μέτρα και οι δράσεις.».

8)

Στο άρθρο 39, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Πρόσθετος εισαγωγικός δασμός, που αναφέρεται στο άρθρο 182 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, μπορεί να επιβληθεί στα προϊόντα και κατά τις περιόδους που περιλαμβάνονται στο παράρτημα VII του παρόντος κανονισμού. Ο εν λόγω πρόσθετος δασμός επιβάλλεται εάν η ποσότητα των προϊόντων που τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία για οποιαδήποτε από τις περιόδους εφαρμογής που ορίζονται στο παράρτημα υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο ενεργοποίησης για το εν λόγω προϊόν, εκτός εάν δεν θεωρείται πιθανό να διαταραχθεί η αγορά της Ένωσης από τις εισαγωγές ή εάν τα αποτελέσματα του πρόσθετου εισαγωγικού δασμού θα ήταν δυσανάλογα προς τον επιδιωκόμενο στόχο.».

9)

Τα παραρτήματα I και ΙΙ αντικαθίστανται από το κείμενο του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 606/2009

Στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 606/2009 παρεμβάλλεται το ακόλουθο νέο άρθρο 12α:

«Άρθρο 12α

Κοινοποιήσεις των αποφάσεων των κρατών μελών που επιτρέπουν αύξηση του φυσικού κατ' όγκο αλκοολικού τίτλου

1.   Τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας να επιτρέπουν την αύξηση του φυσικού κατ' όγκο αλκοολικού τίτλου σύμφωνα με το παράρτημα VIII μέρος I τμήμα Α σημείο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή πριν από την έκδοση της απόφασής τους. Στην κοινοποίηση τα κράτη μέλη προσδιορίζουν τα ποσοστά κατά τα οποία έχουν αυξηθεί τα όρια που καθορίζονται στο παράρτημα VIII μέρος I τμήμα Α σημείο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, καθώς και τις περιφέρειες και τις ποικιλίες που αφορά η απόφαση και υποβάλλουν δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι κλιματικές συνθήκες υπήρξαν εξαιρετικά δυσμενείς στις εν λόγω περιοχές.

2.   Η κοινοποίηση γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1183 (*1) και του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/1185 (*2).

3.   Η κοινοποίηση διαβιβάζεται από την Επιτροπή στις αρχές των λοιπών κρατών μελών μέσω του πληροφοριακού συστήματος που έχει εγκαταστήσει η Επιτροπή.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Ωστόσο, τα σημεία 5, 6 και 9 του άρθρου 1 εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου 2018.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549.

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/892 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2017, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (ΕΕ L 138 της 25.5.2017, σ. 57).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2393 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2017, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής, (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και (ΕΕ) αριθ. 652/2014 για τη θέσπιση διατάξεων σχετικά με τη διαχείριση των δαπανών που αφορούν, αφενός, τη διατροφική αλυσίδα, την υγεία των ζώων και την καλή μεταχείριση των ζώων και, αφετέρου, την υγεία των φυτών και το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό (ΕΕ L 350 της 29.12.2017, σ. 15).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 606/2009 της Επιτροπής, της 10ης Ιουλίου 2009, για καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 όσον αφορά τις κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων, τις οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται (ΕΕ L 193 της 24.7.2009, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Δομή και περιεχόμενο της εθνικής στρατηγικής για βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα που αναφέρονται στο άρθρο 2

1.   Διάρκεια της εθνικής στρατηγικής

Ορίζεται από το κράτος μέλος.

2.   Ανάλυση της κατάστασης όσον αφορά τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες και τις δυνατότητες ανάπτυξης, τη στρατηγική που έχει επιλεγεί για την ανταπόκριση στα εν λόγω πλεονεκτήματα και αδυναμίες και αιτιολόγηση των επιλεγόμενων προτεραιοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 36 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

2.1.   Ανάλυση της κατάστασης

Περιγραφή, με ποσοτικά στοιχεία, της επικρατούσας κατάστασης στον τομέα των οπωροκηπευτικών, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες, τις ανισότητες, τις ανάγκες, τις ελλείψεις και το δυναμικό ανάπτυξης, βάσει των σχετικών δεικτών που ορίζονται στον πίνακα 4.1 του παραρτήματος II. Η περιγραφή αφορά τουλάχιστον:

τις επιδόσεις του τομέα των οπωροκηπευτικών: τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του τομέα, την ανταγωνιστικότητα και το δυναμικό ανάπτυξης των οργανώσεων παραγωγών·

τα αποτελέσματα στο περιβάλλον (επιπτώσεις, πιέσεις και οφέλη) της παραγωγής οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών τάσεων.

2.2.   Στρατηγική που έχει επιλεγεί για την ανταπόκριση στα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες.

Περιγραφή των βασικών τομέων στους οποίους η παρέμβαση αναμένεται να επιφέρει τη μέγιστη προστιθέμενη αξία:

καταλληλότητα των στόχων που έχουν τεθεί για τα επιχειρησιακά προγράμματα, των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και βαθμός στον οποίο μπορούν ρεαλιστικά να επιτευχθούν·

εσωτερική συνοχή της στρατηγικής, ύπαρξη αμοιβαία επωφελών αλληλεπιδράσεων και πιθανών συγκρούσεων ή αντιθέσεων μεταξύ των επιχειρησιακών στόχων των διαφόρων δράσεων που έχουν επιλεγεί·

συμπληρωματικότητα και συνεκτικότητα των επιλεγόμενων δράσεων με άλλες εθνικές ή περιφερειακές δράσεις, και με δραστηριότητες που λαμβάνουν στήριξη από ταμεία της Ένωσης, ιδίως με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και προώθησης·

αναμενόμενα αποτελέσματα και αντίκτυπος σε σχέση με την κατάσταση εκκίνησης, και συμβολή τους στους ενωσιακούς στόχους.

2.3.   Αντίκτυπος της προηγούμενης εθνικής στρατηγικής (κατά περίπτωση)

Περιγραφή των αποτελεσμάτων και του αντίκτυπου των επιχειρησιακών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.

3.   Στόχοι των επιχειρησιακών προγραμμάτων και δείκτες επιδόσεων που αναφέρονται στο άρθρο 36 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

Περιγραφή των ειδών δράσεων που κρίθηκαν επιλέξιμες για ενίσχυση (μη εξαντλητικός κατάλογος), των επιδιωκόμενων στόχων, των επαληθεύσιμων ειδικών στόχων και των δεικτών για την εκτίμηση της προόδου προς την επίτευξη των στόχων, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.

3.1.   Απαιτήσεις για το σύνολο ή μέρος των ειδών δράσεων

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην εθνική στρατηγική και στο εθνικό πλαίσιο μπορούν να επαληθευθούν και να ελεγχθούν. Σε περίπτωση που στο πλαίσιο της αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων διαπιστωθεί ότι οι απαιτήσεις όσον αφορά τη δυνατότητα επαλήθευσης και ελέγχου δεν πληρούνται, οι εν λόγω δράσεις προσαρμόζονται αναλόγως ή διαγράφονται. Όταν η στήριξη παρέχεται βάσει τυποποιημένων κατ' αποκοπή συντελεστών ή κλιμάκων μοναδιαίου κόστους, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι σχετικοί υπολογισμοί είναι κατάλληλοι και ακριβείς, και πραγματοποιούνται εκ των προτέρων βάσει σωστού, δίκαιου και επαληθεύσιμου υπολογισμού. Οι περιβαλλοντικές δράσεις συνάδουν με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 33 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

Τα κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα, διατάξεις και ελέγχους που διασφαλίζουν ότι οι δράσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες για ενίσχυση δεν αποτελούν επίσης αντικείμενο στήριξης από άλλα συναφή μέσα της κοινής γεωργικής πολιτικής, και ιδίως από προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και προώθησης ή άλλα εθνικά ή περιφερειακά καθεστώτα. Αποτελεσματικά μέτρα που λαμβάνονται, δυνάμει του άρθρου 33 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, για να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος από πιθανές αυξημένες πιέσεις που απορρέουν από επενδύσεις οι οποίες αποτελούν αντικείμενο στήριξης στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων, και κριτήρια που ορίζονται, κατ' εφαρμογή του άρθρου 36 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού, για να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις σε επιμέρους εκμεταλλεύσεις που αποτελούν αντικείμενο στήριξης στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων τηρούν τους στόχους που προβλέπονται στο άρθρο 191 της ΣΛΕΕ και στο έβδομο ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον.

3.2.   Συγκεκριμένα στοιχεία που απαιτούνται για είδη δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται ή αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 (συμπληρώνεται μόνο για τα είδη δράσεων που έχουν επιλεγεί).

3.2.1.   Απόκτηση πάγιων στοιχείων ενεργητικού

είδη επενδύσεων που είναι επιλέξιμες για στήριξη,

άλλες μορφές αγορών που είναι επιλέξιμες για στήριξη, π.χ. μίσθωση, χρηματοδοτική μίσθωση,

λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για στήριξη.

3.2.2.   Άλλες δράσεις

περιγραφή των ειδών δράσεων που είναι επιλέξιμες για στήριξη,

λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για στήριξη.

4.   Ορισμός των αρμόδιων αρχών και των αρμόδιων οργανισμών

Ορισμός από το κράτος μέλος της εθνικής αρχής που είναι αρμόδια για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της εθνικής στρατηγικής.

5.   Περιγραφή των συστημάτων παρακολούθησης και αξιολόγησης

Οι δείκτες επιδόσεων που καθορίζει η εθνική στρατηγική περιλαμβάνουν τους δείκτες που προβλέπονται στο άρθρο 4 και απαριθμούνται στον πίνακα 4.1 του παραρτήματος II. Όταν κρίνεται σκόπιμο, η εθνική στρατηγική καθορίζει πρόσθετους δείκτες που αντικατοπτρίζουν τις εθνικές ή περιφερειακές ανάγκες, και τους όρους και στόχους των εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

5.1.   Αξιολόγηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων από τις οργανώσεις παραγωγών που αναφέρονται στο άρθρο 36 παράγραφος 2 στοιχεία δ) και ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

Περιγραφή των απαιτήσεων και των διαδικασιών για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση σχετικά με τα επιχειρησιακά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων από τις οργανώσεις παραγωγών.

5.2.   Παρακολούθηση και αξιολόγηση της εθνικής στρατηγικής

Περιγραφή των απαιτήσεων και των διαδικασιών παρακολούθησης και αξιολόγησης σχετικά με την εθνική στρατηγική.

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Ετήσια έκθεση – Μέρος Α

ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ — ΜΕΡΟΣ Α

Τα υποδείγματα αυτά συνιστούν το μέρος Α της ετήσιας έκθεσης την οποία απαιτείται να διαβιβάζουν κάθε έτος οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Νοεμβρίου του έτους που έπεται του ημερολογιακού έτους που αφορά η έκθεση.

Τα υποδείγματα αυτά βασίζονται στις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 54 στοιχείο β) και στο παράρτημα V του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/891, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών.

1.   Διοικητικές πληροφορίες

Πίνακας 1.1.

Τροποποιήσεις της εθνικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε για την εφαρμογή του τίτλου I κεφάλαιο II τμήμα 3 και του τίτλου II κεφάλαιο III τμήματα 1, 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 (για τον τομέα των οπωροκηπευτικών)

Πίνακας 1.2.

Αλλαγές που συνδέονται με την εθνική στρατηγική για βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα που εφαρμόζεται σε επιχειρησιακά προγράμματα

2.   Πληροφορίες για οργανώσεις παραγωγών, διεθνικές οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και ομάδες παραγωγών

Πίνακας 2.1.

Οργανώσεις παραγωγών

Πίνακας 2.2.

Διεθνικές οργανώσεις παραγωγών

Πίνακας 2.3.

Ενώσεις οργανώσεων παραγωγών

Πίνακας 2.4.

Διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών

Πίνακας 2.5.

Ομάδες παραγωγών

3.   Πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες

Πίνακας 3.1.

Δαπάνες σχετικά με οργανώσεις παραγωγών, διεθνικές οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών

Πίνακας 3.2.

Συνολικές δαπάνες επιχειρησιακών προγραμμάτων για οργανώσεις παραγωγών, διεθνικές οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών

Πίνακας 3.3.

Συνολικές δαπάνες για ομάδες παραγωγών

Πίνακας 3.4.

Αποσύρσεις

4.   Παρακολούθηση επιχειρησιακών προγραμμάτων/σχέδια αναγνώρισης

Πίνακας 4.1.

Δείκτες όσον αφορά οργανώσεις παραγωγών και διεθνικές οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών

Πίνακας 4.2.

Δείκτες για ομάδες παραγωγών

Επεξηγηματικές σημειώσεις

Συντομογραφίες

Κοινή Οργάνωση Αγοράς

ΚΟΑ

Ομάδα Παραγωγών

ΟμΠ

Οργάνωση Παραγωγών

ΟΠ

Διεθνική οργάνωση παραγωγών

ΔΟΠ

Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών

ΕΟΠ

Διεθνική ένωση οργανώσεων παραγωγών

ΔΕΟΠ

Επιχειρησιακό Ταμείο

ΕΤ

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

ΕΠ

Αξία Διατεθείσας στο Εμπόριο Παραγωγής

ΑΔΕΠ

Κράτος μέλος

ΚΜ

Κωδικοί χωρών

Όνομα χώρας (γλώσσα πηγή)

Ονομασία (στα ελληνικά)

Κωδικός

Belgique/België

Βέλγιο

BE

България (*1)

Βουλγαρία

BG

Česká republika

Τσεχική Δημοκρατία

CZ

Danmark

Δανία

DK

Deutschland

Γερμανία

DE

Eesti

Εσθονία

EE

Éire/Ireland

Ιρλανδία

IE

Ελλάδα (*1)

Ελλάδα

EL

España

Ισπανία

ES

France

Γαλλία

FR

Italia

Ιταλία

IT

Κύπρος (*1)

Κύπρος

CY

Latvija

Λετονία

LV

Lietuva

Λιθουανία

LT

Luxembourg

Λουξεμβούργο

LU

Magyarország

Ουγγαρία

HU

Malta

Μάλτα

MT

Nederland

Κάτω Χώρες

NL

Österreich

Αυστρία

AT

Polska

Πολωνία

PL

Portugal

Πορτογαλία

PT

Republika Hrvatska

Κροατία

HR

România

Ρουμανία

RO

Slovenija

Σλοβενία

SI

Slovensko

Σλοβακία

SK

Suomi/Finland

Φινλανδία

FI

Sverige

Σουηδία

SE

United Kingdom

Ηνωμένο Βασίλειο

UK

Κωδικοί περιφερειών

Vlaams Gewest

BE2

Région Wallonne

BE3

Τα κράτη μέλη που θεωρούν ενδεδειγμένο να πραγματοποιήσουν περιφερειακή κατανομή έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν τη σχετική περιοχή στην αρχική σελίδα κάθε τμήματος και στην αρχή κάθε πίνακα.

Κωδικός Αριθμός (ΚΑ) των ΟΠ, ΔΟΠ, ΕΟΠ, ΔΕΟΠ και ΟμΠ

Ο κωδικός αριθμός κάθε ΟΠ, ΔΟΠ, ΕΟΠ, ΔΕΟΠ ή ΟμΠ είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. Εάν αρθεί η αναγνώριση μιας ΟΠ, ΔΟΠ, ΕΟΠ, ΔΕΟΠ ή ΟμΠ, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά ο ίδιος κωδικός αριθμός.

Νομισματικές αξίες

Όλες οι νομισματικές αξίες πρέπει να εκφράζονται σε ευρώ, εκτός από τα κράτη μέλη τα οποία χρησιμοποιούν εθνικό νόμισμα. Η θέση “ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ” εμφανίζεται στην ΑΡΧΗ των πινάκων.

Νόμισμα

 

Στη θέση πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός του χρησιμοποιούμενου εθνικού νομίσματος.

 

ΚΩΔΙΚΟΣ

ευρώ

EUR

Λίρα στερλίνα

GBP

Σημείο επαφής για την επικοινωνία

Κράτος μέλος:

 

Έτος:

 

Περιφέρεια:

 

 

 


Οργανισμός

Ονομασία

 

Ταχυδρομική διεύθυνση

 

Αρμόδιος επικοινωνίας 1

Επώνυμο

 

Όνομα

 

Επάγγελμα

 

Διεύθυνση email

 

Τηλ. εργασίας

 

Φαξ εργασίας

 

Αρμόδιος επικοινωνίας 2

Επώνυμο

 

Όνομα

 

Επάγγελμα

 

Διεύθυνση email

 

Τηλ. εργασίας

 

Φαξ εργασίας

 

Ετήσια έκθεσή – Μέρος Α

Κράτος μέλος:

 

Έτος:

 

Περιφέρεια:

 

 

 

ΤΜΗΜΑ 1

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΈΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ

Πίνακας 1.1.   Τροποποιήσεις της εθνικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε για την εφαρμογή του τίτλου I κεφάλαιο II τμήμα 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 (για τον τομέα των οπωροκηπευτικών)

Εθνική νομοθεσία

Τίτλος

Δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους μέλους

Υπερσύνδεσμος

 

 

 


Πίνακας 1.2.   Αλλαγές που επήλθαν στην εθνική στρατηγική για βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα που εφαρμόζεται σε επιχειρησιακά προγράμματα

Εθνική στρατηγική

Αλλαγές που επήλθαν στην εθνική στρατηγική  (1)

Υπερσύνδεσμος

 

 

Ετήσια έκθεσή – Μέρος Α

Κράτος μέλος:

 

Έτος:

 

Περιφέρεια:

 

 

 

ΤΜΗΜΑ 2

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΟΠ, ΔΟΠ, ΕΟΠ, ΔΕΟΠ ΚΑΙ ΟΜΠ

Πίνακας 2.1.   Οργανώσεις παραγωγών

Συνολικός αριθμός αναγνωρισμένων ΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανεστάλη

 

Συνολικός αριθμός ΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανακλήθηκε

 

Συνολικός αριθμός ΟΠ που συγχωνεύθηκαν με άλλη (ή άλλες) ΟΠ/ΕΟΠ/ΔΟΠ/ΔΕΟΠ

Συνολικός αριθμός σχετικών ΟΠ

 

Συνολικός αριθμός νέων ΟΠ/ΕΟΠ/ΔΟΠ/ΔΕΟΠ

 

Νέος/-οι κωδικός/-οί αριθμός/-οί

 

Αριθμός μελών των ΟΠ

Σύνολο

 

Νομικά πρόσωπα

 

Φυσικά πρόσωπα

 

Αριθμός παραγωγών οπωροκηπευτικών

 

Συνολικός αριθμός ΟΠ που εφαρμόζουν επιχειρησιακό πρόγραμμα

αναγνωρισμένες ΟΠ

 

ΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανεστάλη

 

ΟΠ που υπόκεινται σε συγχώνευση

 

Μέρος της παραγωγής προορίζεται για την αγορά νωπών προϊόντων

Αξία

 

Όγκος (σε τόνους)

 

Μέρος της παραγωγής προορίζεται για μεταποίηση

Αξία

 

Όγκος (σε τόνους)

 

Συνολική έκταση παραγωγής οπωροκηπευτικών (ha)  (*2)

 


Πίνακας 2.2.   Διεθνικές οργανώσεις παραγωγών  (2)

Συνολικός αριθμός αναγνωρισμένων ΔΟΠ

 

 

Αριθμός μελών ΟΠ

 

 

Κατάλογος ΚΜ στα οποία έχουν την έδρα τους μέλη των ΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΔΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανεστάλη

 

 

Αριθμός μελών ΟΠ

 

 

Κατάλογος ΚΜ στα οποία έχουν την έδρα τους μέλη των ΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΔΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανακλήθηκε

 

 

Αριθμός μελών ΟΠ

 

 

Κατάλογος ΚΜ στα οποία έχουν την έδρα τους μέλη των ΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΔΟΠ που συγχωνεύθηκαν με άλλη (ή άλλες) ΔΟΠ/ΔΕΟΠ

Συνολικός αριθμός σχετικών ΟΠ

 

Συνολικός αριθμός νέων ΔΟΠ/ΔΕΟΠ

 

Νέος/-οι κωδικός/-οί αριθμός/-οί

 

Αριθμός μελών των ΔΟΠ

Σύνολο

 

Νομικά πρόσωπα

 

Φυσικά πρόσωπα

 

Αριθμός παραγωγών οπωροκηπευτικών

 

Συνολικός αριθμός ΔΟΠ που εφαρμόζουν επιχειρησιακό πρόγραμμα

αναγνωρισμένες ΔΟΠ

με πλήρες ΕΠ

 

με μερικό ΕΠ

 

ΔΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανεστάλη

με πλήρες ΕΠ

 

με μερικό ΕΠ

 

ΔΟΠ που υπόκεινται σε συγχώνευση

με πλήρες ΕΠ

 

με μερικό ΕΠ

 

Μέρος της παραγωγής προορίζεται για την αγορά νωπών προϊόντων

Αξία

 

Όγκος (σε τόνους)

 

Μέρος της παραγωγής προορίζεται για μεταποίηση

Αξία

 

Όγκος (σε τόνους)

 

Συνολική έκταση παραγωγής οπωροκηπευτικών (ha)  (*3)

 


Πίνακας 2.3.   Ενώσεις οργανώσεων παραγωγών  (3)

Συνολικός αριθμός αναγνωρισμένων ΕΟΠ

 

 

Αριθμός μελών ΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΕΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανεστάλη

 

 

Αριθμός μελών ΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΕΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανακλήθηκε

 

 

Αριθμός μελών ΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΕΟΠ που συγχωνεύθηκαν με άλλη (ή άλλες) ΕΟΠ/ΔΕΟΠ

Συνολικός αριθμός σχετικών ΕΟΠ

 

Συνολικός αριθμός νέων ΕΟΠ/ΔΕΟΠ

 

Νέος/-οι κωδικός/-οί αριθμός/-οί

 

Αριθμός μελών των ΑΟΠ

Σύνολο

 

Νομικά πρόσωπα

 

Φυσικά πρόσωπα

 

Αριθμός παραγωγών οπωροκηπευτικών

 

Συνολικός αριθμός ΕΟΠ που εφαρμόζουν επιχειρησιακό πρόγραμμα

αναγνωρισμένες ΕΟΠ

με πλήρες ΕΠ

 

με μερικό ΕΠ

 

ΕΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανεστάλη

με πλήρες ΕΠ

 

με μερικό ΕΠ

 

ΕΟΠ που υπόκεινται σε συγχώνευση

με πλήρες ΕΠ

 

με μερικό ΕΠ

 

Μέρος της παραγωγής προορίζεται για την αγορά νωπών προϊόντων

Αξία

 

Όγκος (σε τόνους)

 

Μέρος της παραγωγής προορίζεται για μεταποίηση

Αξία

 

Όγκος (σε τόνους)

 

Συνολική έκταση παραγωγής οπωροκηπευτικών (ha)  (*4)

 


Πίνακας 2.4.   Διεθνικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών  (4)

Συνολικός αριθμός αναγνωρισμένων ΔΕΟΠ

 

 

Αριθμός μελών ΟΠ/ΔΟΠ/ΕΟΠ

 

 

Κατάλογος ΚΜ στα οποία έχουν την έδρα τους τα μέλη των ΟΠ/ΔΟΠ/ΕΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΔΕΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανεστάλη

 

 

Αριθμός μελών ΟΠ/ΔΟΠ/ΕΟΠ

 

 

Κατάλογος ΚΜ στα οποία έχουν την έδρα τους τα μέλη των ΟΠ/ΔΟΠ/ΕΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΔΕΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανακλήθηκε

 

 

Αριθμός μελών ΟΠ/ΔΟΠ/ΕΟΠ

 

 

Κατάλογος ΚΜ στα οποία έχουν την έδρα τους τα μέλη των ΟΠ/ΔΟΠ/ΕΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΔΕΟΠ που συγχωνεύθηκαν με άλλη (ή άλλες) ΔΕΟΠ

Συνολικός αριθμός σχετικών ΔΕΟΠ

 

Συνολικός αριθμός νέων ΔΕΟΠ

 

Νέος/-οι κωδικός/-οί αριθμός/-οί

 

Αριθμός μελών των ΔΕΟΠ

Σύνολο

 

Νομικά πρόσωπα

 

Φυσικά πρόσωπα

 

Αριθμός παραγωγών οπωροκηπευτικών

 

Συνολικός αριθμός ΔΕΟΠ που εφαρμόζουν επιχειρησιακό πρόγραμμα

αναγνωρισμένες ΔΕΟΠ

με πλήρες ΕΠ

 

με μερικό ΕΠ

 

ΔΕΟΠ των οποίων η αναγνώριση ανεστάλη

με πλήρες ΕΠ

 

με μερικό ΕΠ

 

ΔΕΟΠ που υπόκεινται σε συγχώνευση

με πλήρες ΕΠ

 

με μερικό ΕΠ

 

Μέρος της παραγωγής προορίζεται για την αγορά νωπών προϊόντων

Αξία

 

Όγκος (σε τόνους)

 

Μέρος της παραγωγής προορίζεται για μεταποίηση

Αξία

 

Όγκος (σε τόνους)

 

Συνολική έκταση παραγωγής οπωροκηπευτικών (ha)  (*5)

 


Πίνακας 2.5.   Ομάδες παραγωγών

Συνολικός αριθμός αναγνωρισμένων ΟμΠ

 

Συνολικός αριθμός ΟμΠ των οποίων η αναγνώριση ανεστάλη

 

Συνολικός αριθμός ΟμΠ των οποίων η αναγνώριση ανακλήθηκε

 

Συνολικός αριθμός ΟμΠ που έγιναν ΟΠ

 

Συνολικός αριθμός ΟμΠ που συγχωνεύθηκαν με άλλη (ή άλλες) ΟμΠ

Συνολικός αριθμός σχετικών ΟμΠ

 

Συνολικός αριθμός νέων ΟμΠ

 

Νέος/-οι κωδικός/-οί αριθμός/-οί

 

Αριθμός μελών των ΟμΠ

Σύνολο

 

Νομικά πρόσωπα

 

Φυσικά πρόσωπα

 

Αριθμός παραγωγών οπωροκηπευτικών

 

Μέρος της παραγωγής προορίζεται για την αγορά νωπών προϊόντων

Αξία

 

Όγκος (σε τόνους)

 

Μέρος της παραγωγής προορίζεται για μεταποίηση

Αξία

 

Όγκος (σε τόνους)

 

Συνολική έκταση παραγωγής οπωροκηπευτικών (ha)  (*6)

 

Ετήσια έκθεσή – Μέρος Α

Κράτος μέλος:

 

Έτος:

 

Περιφέρεια:

 

 

 

ΤΜΗΜΑ 3

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Πίνακας 3.1.   Δαπάνες σχετικά με ΟΠ, ΔΟΠ, ΕΟΠ και ΔΕΟΠ

 

Όλες οι ΟΠ

Όλες οι ΔΟΠ

Όλες οι ΕΟΠ

Όλες οι ΔΕΟΠ

Επιχειρησιακό Ταμείο

Εγκριθέν σύνολο

 

 

 

 

Ποσό της χρηματοδοτικής εισφοράς της οργάνωσης και/ή μελών της οργάνωσης

 

 

 

 

Ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής

 

 

 

 

Τελικό ποσό του Επιχειρησιακού Ταμείου

Συνολική δαπάνη

 

 

 

 

Ποσό της χρηματοδοτικής εισφοράς των μελών της οργάνωσης

 

 

 

 

Ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής

 

 

 

 

Εθνική χρηματοδοτική συνδρομή

Ποσό της εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει όντως καταβληθεί

 

 

Εκτιμώμενο ποσό της εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει όντως καταβληθεί το οποίο θα επιστραφεί από την EE

 

Κατάλογος των δικαιούχων περιφερειών δυνάμει του άρθρου 35 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013

 

Αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο (υπολογιζόμενη σύμφωνα με το άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/891)

 

 

 

 

(στοιχεία σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα)

Πίνακας 3.2.   Συνολικές πραγματοποιηθείσες δαπάνες επιχειρησιακών προγραμμάτων για ΟΠ, ΔΟΠ, ΕΟΠ και ΔΕΟΠ

Δράσεις/Μέτρα

Άρθρο 2 στοιχεία στ) και ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/891

Στόχοι

Άρθρο 33 παράγραφοι 1 και 3 και άρθρο 152 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013

Συνολικές πραγματοποιηθείσες δαπάνες (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα)

Όλες οι ΟΠ

Όλες οι ΔΟΠ

Όλες οι ΕΟΠ

Όλες οι ΔΕΟΠ

Επενδύσεις

Προγραμματισμός της παραγωγής

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

 

 

 

 

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά μέτρα

 

 

 

 

Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων

 

 

 

 

Έρευνα

 

 

 

 

Έρευνα και πειραματική παραγωγή

Προγραμματισμός της παραγωγής

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

 

 

 

 

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά μέτρα

 

 

 

 

Καθεστώτα ποιότητας (ΕΕ και εθνικά) και μέτρα που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

 

 

 

 

Προώθηση και επικοινωνία

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

 

 

 

 

Προώθηση των προϊόντων

 

 

 

 

Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων

 

 

 

 

Κατάρτιση και ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών

Προγραμματισμός της παραγωγής

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

 

 

 

 

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά μέτρα

 

 

 

 

Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων

 

 

 

 

Υπηρεσίες παροχής συμβουλών και τεχνικής βοήθειας

Προγραμματισμός της παραγωγής

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

 

 

 

 

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά μέτρα

 

 

 

 

Βιολογική παραγωγή

Περιβαλλοντικά μέτρα

 

 

 

 

Ολοκληρωμένη παραγωγή

 

 

 

 

Βελτιωμένη χρήση ή διαχείριση των υδάτων, συμπεριλαμβανομένων της εξοικονόμησης νερού και των αποστραγγίσεων

 

 

 

 

Δράσεις για τη διατήρηση του εδάφους

 

 

 

 

Δράσεις για τη δημιουργία ή τη διατήρηση ενδιαιτημάτων που ευνοούν τη βιοποικιλότητα ή τη διατήρηση του τοπίου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ιστορικών στοιχείων

 

 

 

 

Δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας (εξαιρουμένων των μεταφορών)

 

 

 

 

Δράση για τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και για τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων

 

 

 

 

Μεταφορές

 

 

 

 

Εμπορία

 

 

 

 

Σύσταση ταμείων αλληλοβοήθειας

Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων

 

 

 

 

Ανατροφοδότηση των ταμείων αλληλοβοήθειας

 

 

 

 

Αναφύτευση οπωρώνων

 

 

 

 

Απόσυρση από την αγορά

 

 

 

 

Δωρεάν διανομή

 

 

 

 

Άλλο

 

 

 

 

Πρώιμη συγκομιδή

 

 

 

 

Μη συγκομιδή

 

 

 

 

Ασφάλιση συγκομιδής

 

 

 

 

Καθοδήγηση (Coaching)

 

 

 

 

Διοικητικές δαπάνες

Προγραμματισμός της παραγωγής

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

Περιβαλλοντικά μέτρα

Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων

Έρευνα

Λοιπές

Προγραμματισμός της παραγωγής

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

 

 

 

 

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά μέτρα

 

 

 

 

Σημείωση:

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 προβλέπει τους ακόλουθους στόχους:

Προγραμματισμός της παραγωγής     Άρθρο 33 παράγραφος 1 στοιχείο α) και άρθρο 152 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημεία i), ii) και xi)

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων     Άρθρο 33 παράγραφος 1 στοιχείο β) και άρθρο 152 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημεία i), iv) και vi)

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων     Άρθρο 33 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και άρθρο 152 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημεία i), ii), iii), iv), ix) και xi)

Προώθηση των προϊόντων     Άρθρο 33 παράγραφος 1 στοιχείο δ) και άρθρο 152 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημεία vi) και ix)

Περιβαλλοντικά μέτρα     Άρθρο 33 παράγραφος 1 στοιχείο ε) και άρθρο 152 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημεία iii), iv), v), vii) και viii)

Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων     Άρθρο 33 παράγραφος 1 στοιχείο στ), άρθρο 33 παράγραφος 3 στοιχείο α) και άρθρο 152 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημεία iv) και xi)

Έρευνα     Άρθρο 152 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο iv)


Πίνακας 3.3.   Συνολικές πραγματοποιηθείσες δαπάνες για ομάδες παραγωγών

 

Συνολικές πραγματοποιηθείσες δαπάνες για όλες τις ΟμΠ

(σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα)

Επενδύσεις ΟμΠ

Αναγκαίες επενδύσεις για την αναγνώριση ΟμΠ

 

ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής

 

ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής των ΚΜ

 

ποσό της εισφοράς της ΟμΠ/μελών της ΟμΠ

 


Πίνακας 3.4.   Αποσύρσεις

 

Σύνολο ετήσιου όγκου

(σε τόνους)

Συνολικές δαπάνες

(σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα)

Ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ

Δωρεάν διανομή

(σε τόνους)

Λιπασματοποίηση

(σε τόνους)

Μεταποιητική βιομηχανία

(σε τόνους)

Άλλος προορισμός

(σε τόνους)

Προϊόντα του παραρτήματος IV του κανονισμού (ΕΕ) 2017/891

Κουνουπίδια

 

 

 

 

 

 

 

Ντομάτες

 

 

 

 

 

 

 

Μήλα

 

 

 

 

 

 

 

Σταφύλια

 

 

 

 

 

 

 

Βερίκοκα

 

 

 

 

 

 

 

Νεκταρίνια

 

 

 

 

 

 

 

Ροδάκινα

 

 

 

 

 

 

 

Αχλάδια

 

 

 

 

 

 

 

Μελιτζάνες

 

 

 

 

 

 

 

Πεπόνια

 

 

 

 

 

 

 

Καρπούζια

 

 

 

 

 

 

 

Πορτοκάλια

 

 

 

 

 

 

 

Μανταρίνια

 

 

 

 

 

 

 

Κλημεντίνες

 

 

 

 

 

 

 

Satsumas

 

 

 

 

 

 

 

Λεμόνια

 

 

 

 

 

 

 

Λοιπά προϊόντα

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετήσια έκθεσή – Μέρος Α

Κράτος μέλος:

 

Έτος:

 

Περιφέρεια:

 

 

 

ΤΜΗΜΑ 4

ΠΑΡΑΚΟΛΟΎΘΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΆΤΩΝ

Οι δείκτες σχετικά με τις δράσεις που αναλαμβάνονται από αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, διεθνικές οργανώσεις παραγωγών και ομάδες παραγωγών στο πλαίσιο επιχειρησιακού προγράμματος/σχεδίου αναγνώρισης δεν καλύπτουν κατ' ανάγκη όλους τους παράγοντες που είναι δυνατό να υπεισέλθουν και να επηρεάσουν τις επιδόσεις, τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο ενός επιχειρησιακού προγράμματος/σχεδίου αναγνώρισης. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες που παρέχουν οι δείκτες πρέπει να ερμηνεύονται υπό το πρίσμα των ποσοτικών και ποιοτικών πληροφοριών που συνδέονται με άλλους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην επιτυχία ή στην αποτυχία της υλοποίησης του προγράμματος/του σχεδίου.

Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν δείγματα για τον υπολογισμό των δεικτών, το μέγεθος του δείγματος, η αντιπροσωπευτικότητά του και τα λοιπά συστατικά στοιχεία του κοινοποιούνται στις υπηρεσίες της Επιτροπής, μαζί με την ετήσια έκθεση.

Πίνακας 4.1.   Δείκτες σχετικά με ΟΠ, ΔΟΠ, ΕΟΠ και ΔΕΟΠ

Δράσεις/Μέτρα

Άρθρο 2 στοιχεία στ) και ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/891

Στόχοι

Άρθρο 33 παράγραφοι 1 και 3 και άρθρο 152 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013

Δείκτες

Όλες οι ΟΠ

Όλες οι ΔΟΠ

Όλες οι ΕΟΠ

Όλες οι ΔΕΟΠ

Επενδύσεις (5)

Προγραμματισμός της παραγωγής

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Συνολική αξία

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Συνολική αξία

 

 

 

 

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Συνολική αξία

 

 

 

 

Συνολική αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο/Συνολικός όγκος της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα/kg)

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά μέτρα

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Συνολική αξία

 

 

 

 

Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Συνολική αξία

 

 

 

 

Έρευνα

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Συνολική αξία

 

 

 

 

Έρευνα και πειραματική παραγωγή

Προγραμματισμός της παραγωγής

Συνολική αξία

 

 

 

 

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

Συνολική αξία

 

 

 

 

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

Συνολική αξία

 

 

 

 

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά μέτρα

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Συνολική αξία

 

 

 

 

Καθεστώτα ποιότητας (ΕΕ και εθνικά) (6) και μέτρα που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

Έκταση ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ (7) (ha)

 

 

 

 

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Όγκος (σε τόνους)

 

 

 

 

Προώθηση και επικοινωνία (8)

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός εκστρατειών προώθησης

 

 

 

 

Προώθηση των προϊόντων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός εκστρατειών προώθησης

 

 

 

 

Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός εκστρατειών προώθησης

 

 

 

 

Κατάρτιση και ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών

Προγραμματισμός της παραγωγής

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός δράσεων

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός δράσεων

 

 

 

 

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός δράσεων

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά μέτρα

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός δράσεων

 

 

 

 

Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός δράσεων

 

 

 

 

Υπηρεσίες παροχής συμβουλών και τεχνικής βοήθειας

Προγραμματισμός της παραγωγής

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός δράσεων

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός δράσεων

 

 

 

 

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός δράσεων

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά μέτρα

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός δράσεων

 

 

 

 

Βιολογική παραγωγή

Περιβαλλοντικά μέτρα

Έκταση βιολογικής παραγωγής φρούτων και/ή λαχανικών (ha)

 

 

 

 

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Ολοκληρωμένη παραγωγή

Έκταση ολοκληρωμένης παραγωγής φρούτων και/ή λαχανικών (ha)

 

 

 

 

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Βελτιωμένη χρήση ή διαχείριση των υδάτων, συμπεριλαμβανομένων της εξοικονόμησης νερού και των αποστραγγίσεων

Έκταση παραγωγής οπωροκηπευτικών που αποτελεί αντικείμενο μείωσης της χρήσης ύδατος (ha)

 

 

 

 

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Διαφορά όγκου (m3)

(n – 1/n)

 

 

 

 

Δράσεις για τη διατήρηση του εδάφους

Έκταση παραγωγής οπωροκηπευτικών που διατρέχει κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους, στην οποία εφαρμόζονται αντιδιαβρωτικά μέτρα (ha)  (9)

 

 

 

 

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Διαφορές στη χρήση λιπασμάτων ανά ha (τόνοι/ha)

(n – 1/n)

 

 

 

 

Δράσεις για τη δημιουργία ή τη διατήρηση ενδιαιτημάτων που ευνοούν τη βιοποικιλότητα ή τη διατήρηση του τοπίου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ιστορικών στοιχείων

Έκταση την οποία αφορούν δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία των ενδιαιτημάτων και της βιοποικιλότητας (ha)

 

 

 

 

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας (εξαιρουμένων των μεταφορών)

Έκταση παραγωγής οπωροκηπευτικών που αποτελεί αντικείμενο μείωσης της χρήσης ενέργειας (ha)

 

 

 

 

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Διαφορές κατανάλωσης ενέργειας

(n – 1/n):

 

Στερεά

(τόνοι/όγκος παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο)

 

 

 

 

Υγρά

(L/όγκος παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο)

 

 

 

 

Αέριο

(m3/όγκος παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο)

 

 

 

 

Ηλεκτρική ενέργεια

(kwh/όγκος παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο)

 

 

 

 

Δράση για τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και για τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Διαφορά του όγκου των αποβλήτων (m3/όγκος της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο)

(n – 1/n)

 

 

 

 

Διαφορά του όγκου της συσκευασίας (m3/όγκος της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο)

(n – 1./n)

 

 

 

 

Μεταφορές

Διαφορές κατανάλωσης ενέργειας

(n – 1./n):

 

 

 

 

Υγρά

(L/όγκος παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο)

 

 

 

 

Αέριο

(m3/όγκος παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο)

 

 

 

 

Ηλεκτρική ενέργεια

(kwh/όγκος παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο)

 

 

 

 

Εμπορία

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αριθμός δράσεων

 

 

 

 

Σύσταση ταμείων αλληλοβοήθειας (10)

Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Ανατροφοδότηση των ταμείων αλληλοβοήθειας (11)

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Αναφύτευση οπωρώνων

Οικείες περιφέρειες (ha)

 

 

 

 

Απόσυρση από την αγορά (11)

Αριθμός δράσεων που αναλήφθηκαν

 

 

 

 

Πρώιμη συγκομιδή (12)

Αριθμός δράσεων που αναλήφθηκαν

 

 

 

 

Οικεία περιφέρεια (ha)

 

 

 

 

Μη συγκομιδή (12)

Αριθμός δράσεων που αναλήφθηκαν

 

 

 

 

Οικεία περιφέρεια (ha)

 

 

 

 

Ασφάλιση συγκομιδής

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Καθοδήγηση (Coaching)

Αριθμός δράσεων που αναλήφθηκαν

 

 

 

 

Λοιπές

Προγραμματισμός της παραγωγής

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Ενίσχυση της εμπορικής αξίας των προϊόντων

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά μέτρα

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

 

 

 

 


Πίνακας 4.2.   Δείκτες όσον αφορά ομάδες παραγωγών

 

Δείκτης

Αριθμός

Επενδύσεις ΟμΠ

Αναγκαίες επενδύσεις για την αναγνώριση ΟμΠ

Αριθμός μελών των ΟμΠ

 

Αριθμός ΟμΠ οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως ΟΠ

 

».

(*1)  Γλωσσική μεταγραφή στα λατινικά: България = Βουλγαρία· Ελλάδα = Elláda· Κύπρος = Kýpros.

(1)  Συνοπτική παρουσίαση των αλλαγών που επήλθαν στην εθνική στρατηγική κατά το έτος για το οποίο υποβάλλεται έκθεση.

(*2)  εξαιρουμένων των μανιταριών

(2)  Ο παρών πίνακας αναφέρεται στα κράτη μέλη στα οποία έχουν την έδρα τους οι ΔΟΠ.

Η συνολική έκταση είναι το σύνολο των εκτάσεων τις οποίες εκμεταλλεύονται τα μέλη των ΔΟΠ, και συγκεκριμένα οι ΟΠ, οι παραγωγοί που ανήκουν στις ΟΠ μέλη της ΔΟΠ και οι παραγωγοί μέλη της ΔΟΠ.

(*3)  εξαιρουμένων των μανιταριών

(3)  Ο παρών πίνακας αναφέρεται στα κράτη μέλη στα οποία έχουν την έδρα τους οι ΕΟΠ.

Η συνολική έκταση αναφέρεται στο σύνολο των εκτάσεων τις οποίες εκμεταλλεύονται τα μέλη των ΕΟΠ, και συγκεκριμένα οι ΟΠ, οι παραγωγοί που ανήκουν στις ΟΠ μέλη των ΕΟΠ.

(*4)  εξαιρουμένων των μανιταριών

(4)  Ο παρών πίνακας αναφέρεται στα κράτη μέλη στα οποία έχουν την έδρα τους οι ΔΕΟΠ.

Η συνολική έκταση αναφέρεται στο σύνολο των εκτάσεων τις οποίες εκμεταλλεύονται τα μέλη των ΔΕΟΠ, και συγκεκριμένα οι ΟΠ, οι παραγωγοί που ανήκουν στις ΟΠ μέλη των ΔΕΟΠ.

(*5)  εξαιρουμένων των μανιταριών

(*6)  εξαιρουμένων των μανιταριών

(5)  Συμπεριλαμβάνονται οι μη παραγωγικές επενδύσεις που συνδέονται με την επίτευξη των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος.

(6)  Αναφέρεται σε μια δέσμη λεπτομερών υποχρεώσεων όσον αφορά τις μεθόδους παραγωγής, α) των οποίων η τήρηση υπόκειται σε έλεγχο από ανεξάρτητο οργανισμό και β) οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ένα τελικό προϊόν του οποίου η ποιότητα i) υπερβαίνει σε σημαντικό βαθμό τις συνήθεις εμπορικές προδιαγραφές ως προς τη δημόσια υγεία, την υγεία των φυτών ή τα περιβαλλοντικά πρότυπα και ii) ανταποκρίνεται στις τρέχουσες και στις προβλέψιμες ευκαιρίες στην αγορά. Προτείνεται τα κύρια είδη “καθεστώτων ποιότητας” να καλύπτουν τα εξής: α) την πιστοποιημένη βιολογική παραγωγή· β) τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις και τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, γ) την πιστοποιημένη ολοκληρωμένη παραγωγή, δ) τα ιδιωτικά πιστοποιημένα συστήματα ποιότητας των προϊόντων.

(7)  Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης/Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη/Εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν

(8)  Κάθε ημέρα μιας εκστρατείας προώθησης/επικοινωνίας αποτελεί μία δράση.

(9)  Η έκφραση “που διατρέχει κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους” αφορά κάθε επικλινές αγροτεμάχιο που παρουσιάζει κλίση μεγαλύτερη του 10 %, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι ληφθεί αντιδιαβρωτικά μέτρα (π.χ. κάλυψη του εδάφους, αμειψισπορά κ.λπ.). Σε περίπτωση που υπάρχουν σχετικές πληροφορίες, το κράτος μέλος μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει τον ακόλουθο ορισμό: Η έκφραση “που διατρέχει κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους” αφορά κάθε αγροτεμάχιο για το οποίο η προβλεπόμενη απώλεια εδάφους υπερβαίνει τον φυσικό ρυθμό διαμόρφωσης του εδάφους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι ληφθεί αντιδιαβρωτικά μέτρα (π.χ. κάλυψη του εδάφους ή αμειψισπορά).

(10)  Οι δράσεις που αφορούν τη σύσταση/ανασύσταση διαφορετικών ταμείων αλληλοβοήθειας αποτελούν διαφορετικές δράσεις.

(11)  Η απόσυρση από την αγορά του ίδιου προϊόντος σε διαφορετικές περιόδους του έτους και οι αποσύρσεις από την αγορά διαφορετικών προϊόντων αποτελούν διαφορετικές δράσεις. Κάθε ενέργεια απόσυρσης από την αγορά για ένα δεδομένο προϊόν αποτελεί μία δράση.

(12)  Η πρώιμη συγκομιδή και η μη συγκομιδή διαφορετικών προϊόντων αποτελούν διαφορετικές δράσεις. Η πρώιμη συγκομιδή και η μη συγκομιδή του ίδιου προϊόντος αποτελούν μία δράση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ημερών που διαρκούν, τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που συμμετέχουν και τον αριθμό των σχετικών αγροτεμαχίων ή εκταρίων.


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

17.8.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 208/38


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1147 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 10ης Αυγούστου 2018

για τον καθορισμό των συμπερασμάτων των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών (ΒΔΤ) για την επεξεργασία των αποβλήτων, σύμφωνα με την οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2018) 5070]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) (1), και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Τα συμπεράσματα για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ) αποτελούν σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των όρων αδειοδότησης εγκαταστάσεων που καλύπτονται από το κεφάλαιο II της οδηγίας 2010/75/ΕΕ και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να καθορίσουν οριακές τιμές εκπομπών οι οποίες εξασφαλίζουν ότι, υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, οι εκπομπές δεν υπερβαίνουν τα επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές που ορίζονται στα συμπεράσματα ΒΔΤ.

(2)

Το φόρουμ, που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών, των ενδιαφερόμενων κλάδων και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, και το οποίο θεσπίστηκε με την απόφαση της Επιτροπής της 16ης Μαΐου 2011 (2), υπέβαλε στην Επιτροπή, στις 19 Δεκεμβρίου 2017, τη γνώμη του επί του προτεινόμενου περιεχομένου του εγγράφου αναφοράς για τις ΒΔΤ όσον αφορά μεγάλες μονάδες καύσης. Η εν λόγω γνώμη είναι διαθέσιμη στο κοινό.

(3)

Τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης είναι το βασικό στοιχείο του εγγράφου αναφοράς για τις ΒΔΤ.

(4)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συγκροτήθηκε βάσει του άρθρου 75 παράγραφος 1 της οδηγίας 2010/75/ΕΕ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Εγκρίνονται τα συμπεράσματα για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ) όσον αφορά την επεξεργασία των αποβλήτων, όπως παρατίθενται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 10 Αυγούστου 2018.

Για την Επιτροπή

Karmenu VELLA

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 334 της 17.12.2010, σ. 17.

(2)  Απόφαση της Επιτροπής, της 16ης Μαΐου 2011 σχετικά με τη συγκρότηση φόρουμ για την ανταλλαγή πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 13 της οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών εκπομπών (ΕΕ C 146 της 17.5.2011, σ. 3).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ (ΒΔΤ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Τα παρόντα συμπεράσματα ΒΔΤ αφορούν τις ακόλουθες δραστηριότητες που προσδιορίζονται στο παράρτημα I της οδηγίας 2010/75/ΕΕ, ήτοι:

5.1.

Διάθεση ή ανάκτηση των επικίνδυνων αποβλήτων ημερήσιας δυναμικότητας άνω των δέκα τόνων με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

α)

βιολογική επεξεργασία,

β)

φυσικοχημική επεξεργασία,

γ)

ανάμειξη ή μείξη, πριν από την υποβολή σε μια από τις άλλες δραστηριότητες που αναφέρονται στα σημεία 5.1 και 5.2 του παραρτήματος I της οδηγίας 2010/75/ΕΕ,

δ)

επανασυσκευασία πριν από την υποβολή σε μια από τις άλλες δραστηριότητες που αναφέρονται στα σημεία 5.1 και 5.2 του παραρτήματος I της οδηγίας 2010/75/ΕΕ,

ε)

ανάκτηση/αναγέννηση διαλυτών,

στ)

ανακύκλωση/ανάκτηση ανόργανων υλικών εκτός μετάλλων και μεταλλικών ενώσεων,

ζ)

αναγέννηση οξέων ή βάσεων,

η)

ανάκτηση συστατικών που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της ρύπανσης,

θ)

ανάκτηση συστατικών από καταλύτες,

ι)

επαναδιύλιση ή άλλη επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων ελαίων.

5.3.

α)

Διάθεση μη επικίνδυνων αποβλήτων, με ημερήσια δυναμικότητα άνω των 50 τόνων με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες, εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1):

i)

βιολογική επεξεργασία,

ii)

φυσικοχημική επεξεργασία,

iii)

προεπεξεργασία αποβλήτων προς αποτέφρωση ή συναποτέφρωση,

iv)

επεξεργασία τέφρας,

v)

επεξεργασία, σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού, αποβλήτων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους και των κατασκευαστικών στοιχείων τους.

β)

Ανάκτηση ή συνδυασμός ανάκτησης και διάθεσης μη επικίνδυνων αποβλήτων ημερήσιας δυναμικότητας άνω των 75 τόνων με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες, εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την οδηγία 91/271/ΕΟΚ:

i)

βιολογική επεξεργασία,

ii)

προεπεξεργασία αποβλήτων προς αποτέφρωση ή συναποτέφρωση,

iii)

επεξεργασία τέφρας,

iv)

επεξεργασία, σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού, αποβλήτων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους και των κατασκευαστικών στοιχείων τους.

Όταν η μοναδική επεξεργασία αποβλήτων που πραγματοποιείται είναι η αναερόβια ζύμωση, η κατώτατη οριακή δυναμικότητα ορίζεται σε 100 τόνους ημερησίως.

5.5.

Προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων που δεν καλύπτονται από το σημείο 5.4 του παραρτήματος I της οδηγίας 2010/75/ΕΕ, εν αναμονή μιας εκ των δραστηριοτήτων των σημείων 5.1, 5.2, 5.4 και 5.6 του παραρτήματος I της οδηγίας 2010/75/ΕΚ ολικής χωρητικότητας άνω των 50 τόνων, εξαιρουμένης της προσωρινής αποθήκευσης, εν αναμονή της συλλογής, στον χώρο παραγωγής των αποβλήτων.

6.11.

Ανεξάρτητη επεξεργασία λυμάτων που δεν καλύπτονται από την οδηγία 91/271/ΕΟΚ και απορρίπτονται από εγκατάσταση της οποίας οι δραστηριότητες καλύπτονται από τα σημεία 5.1, 5.3 ή 5.5 όπως παρατίθενται ανωτέρω.

Αναφορικά με την ανεξάρτητη επεξεργασία λυμάτων που δεν καλύπτονται από την οδηγία 91/271/ΕΟΚ ανωτέρω, τα παρόντα συμπεράσματα ΒΔΤ καλύπτουν επίσης τη συνδυασμένη επεξεργασία υγρών αποβλήτων από διάφορες προελεύσεις, αν το κύριο ρυπαντικό φορτίο προέρχεται από τις δραστηριότητες που καλύπτονται από τα σημεία 5.1, 5.3 ή 5.5 όπως παρατίθενται ανωτέρω.

Τα παρόντα συμπεράσματα ΒΔΤ δεν αφορούν τα ακόλουθα:

Τελμάτωση.

Διάθεση ή ανακύκλωση σφαγίων ή ζωικών απορριμμάτων που καλύπτονται από την περιγραφή δραστηριότητας στο σημείο 6.5 του παραρτήματος I της οδηγίας 2010/75/ΕΕ όταν αυτές καλύπτονται από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τον κλάδο των σφαγείων και των ζωικών υποπροϊόντων (SA).

Επεξεργασία της κοπριάς εντός της πτηνοκτηνοτροφικής εγκατάστασης, όταν αυτή καλύπτεται από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την εντατική εκτροφή πουλερικών ή χοίρων (IRPP).

Απευθείας ανάκτηση (δηλαδή χωρίς προεπεξεργασία) αποβλήτων ως υποκατάστατων πρώτων υλών σε εγκαταστάσεις που εκτελούν δραστηριότητες που καλύπτονται από άλλα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ, π.χ.:

Απευθείας ανάκτηση μολύβδου (π.χ. από μπαταρίες), ψευδαργύρου ή αλάτων αλουμινίου ή ανάκτηση των μετάλλων από καταλύτες. Αυτή ενδέχεται να καλύπτεται από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τις βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων (NFM).

Κατεργασία χαρτιού για ανακύκλωση. Αυτή ενδέχεται να καλύπτεται από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την παραγωγή χαρτοπολτού, χαρτιού και χαρτονιού (PP).

Χρήση των αποβλήτων ως καυσίμων/πρώτων υλών σε κλιβάνους τσιμέντου. Αυτή ενδέχεται να καλύπτεται από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την παραγωγή τσιμέντου, ασβέστου και οξειδίου του μαγνησίου (CLM).

(Συν)αποτέφρωση, πυρόλυση και αεριοποίηση αποβλήτων. Αυτή ενδέχεται να καλύπτεται από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την αποτέφρωση αποβλήτων (WI) ή από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τις μεγάλες μονάδες καύσης (LCP).

Υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Αυτή καλύπτεται από την οδηγία 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου (2). Συγκεκριμένα, η οδηγία 1999/31/ΕΚ καλύπτει τη μόνιμη και μακροχρόνια υπόγεια εναποθήκευση (≥ 1 έτος πριν από τη διάθεση, ≥ 3 έτη πριν από την ανάκτηση).

Επιτόπου αποκατάσταση του εδάφους που έχει υποστεί ρύπανση (δηλαδή του εδάφους που δεν έχει εκσκαφεί).

Επεξεργασία σκωρίας και τέφρας. Αυτή ενδέχεται να καλύπτεται από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την αποτέφρωση αποβλήτων (WI) και/ή από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τις μεγάλες μονάδες καύσης (LCP).

Σύντηξη απορριμμάτων μετάλλου και υλικών που περιέχουν μέταλλα. Αυτή ενδέχεται να καλύπτεται από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τις βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων (NFM), τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα (IS) και/ή τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας με σφυρηλάτηση και τα χυτήρια (SF).

Αναγέννηση χρησιμοποιημένων οξέων και αλκαλίων όταν αυτή καλύπτεται από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την κατεργασία σιδηρούχων μετάλλων.

Καύση καυσίμων όταν αυτή δεν παράγει θερμά αέρια τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με τα απόβλητα. Αυτή ενδέχεται να καλύπτεται από τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με μεγάλες μονάδες καύσης (LCP) ή από την οδηγία (ΕΕ) 2015/2193 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3).

Άλλα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ και έγγραφα αναφοράς τα οποία θα μπορούσαν να σχετίζονται με τις δραστηριότητες που καλύπτουν τα παρόντα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ είναι τα εξής:

Οικονομικές παράμετροι και διαστοιχειακές επιδράσεις (ECM)·

Εκπομπές από την αποθήκευση (EFS)·

Ενεργειακή απόδοση (ENE)·

Παρακολούθηση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα και στα ύδατα από εγκαταστάσεις IED (ROM)·

Παραγωγή τσιμέντου, ασβέστου και οξειδίου του μαγνησίου (CLM)·

Κοινά συστήματα επεξεργασίας/διαχείρισης υγρών αποβλήτων και αερίων αποβλήτων στον τομέα των χημικών προϊόντων (CWW)·

Εντατική εκτροφή πουλερικών ή χοίρων (IRPP).

Τα παρόντα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ εφαρμόζονται υπό την επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων της νομοθεσίας της ΕΕ, π.χ. για την ιεραρχία των αποβλήτων.

ΟΡΙΣΜΟΙ

Για τους σκοπούς των παρόντων συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

Χρησιμοποιούμενος όρος

Ορισμός

Γενικοί όροι

Διοχετευόμενες εκπομπές

Εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον μέσω κάθε είδους αγωγού, σωλήνα, καπνοδόχου κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων εκπομπών από βιοφίλτρα με ανοιχτό επάνω μέρος.

Συνεχής μέτρηση

Μέτρηση με χρήση ενός «αυτοματοποιημένου συστήματος μέτρησης» μόνιμα εγκατεστημένου επιτόπου.

Δήλωση καθαρότητας

Έγγραφο που υποβάλλει ο παραγωγός/κάτοχος των αποβλήτων το οποίο πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη άδεια συσκευασία αποβλήτων (π.χ. βαρέλια, δοχεία) είναι καθαρή ως προς τα κριτήρια αποδοχής.

Διάχυτες εκπομπές

Μη διοχετευόμενες εκπομπές (π.χ. σκόνης, οργανικών ενώσεων, οσμών) που μπορούν να προκύψουν από πηγές «επιφάνειας» (π.χ. δεξαμενές) ή πηγές «σημείου» (π.χ. φλάντζες σωλήνα), συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από κομποστοποίηση σε σωρούς σε ανοιχτό χώρο.

Άμεση απόρριψη

Απόρριψη σε υδάτινο αποδέκτη χωρίς περαιτέρω κατάντη επεξεργασία υγρών αποβλήτων.

Συντελεστές εκπομπών

Αριθμοί που μπορούν να πολλαπλασιαστούν με γνωστά δεδομένα όπως με δεδομένα μονάδων/διεργασιών ή δεδομένα διακίνησης για την εκτίμηση εκπομπών.

Υφιστάμενη μονάδα

Μονάδα που δεν είναι νέα μονάδα.

Καύση σε πυρσό

Οξείδωση σε υψηλή θερμοκρασία για την καύση καύσιμων ενώσεων αερίων αποβλήτων προερχομένων από βιομηχανικές δραστηριότητες με ανοιχτή φλόγα. Η καύση σε πυρσό χρησιμοποιείται κυρίως για την καύση εύφλεκτων αερίων για λόγους ασφάλειας ή υπό έκτακτες συνθήκες λειτουργίας.

Πτητικές τέφρες

Σωματίδια από τον θάλαμο καύσης ή σωματίδια που σχηματίζονται στο ρεύμα των απαερίων και μεταφέρονται στα απαέρια.

Διαφεύγουσες εκπομπές

Διάχυτες εκπομπές από σημειακές πηγές.

Επικίνδυνα απόβλητα

Τα επικίνδυνα απόβλητα, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ.

Έμμεση απόρριψη

Απόρριψη η οποία δεν είναι άμεση.

Υγρά βιοαποδομήσιμα απόβλητα

Απόβλητα βιολογικής προέλευσης με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. περιεχόμενα διαχωριστή λιπών, οργανική ιλύς, υπολείμματα τροφίμων).

Σημαντική αναβάθμιση μονάδας

Μία μείζονος σημασίας αλλαγή στον σχεδιασμό ή στην τεχνολογία μιας μονάδας με μείζονες προσαρμογές ή αντικαταστάσεις της τεχνικής ή των τεχνικών επεξεργασίας και/ή μείωσης και του σχετικού εξοπλισμού.

Μηχανική-βιολογική επεξεργασία (MBT)

Επεξεργασία ανάμεικτων στερεών αποβλήτων με συνδυασμό μηχανικής επεξεργασίας και βιολογικής επεξεργασίας, όπως για παράδειγμα αερόβιας ή αναερόβιας επεξεργασίας.

Νέα μονάδα

Μονάδα που αδειοδοτείται για πρώτη φορά στον χώρο της εγκατάστασης μετά τη δημοσίευση των παρόντων συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ ή πλήρης αντικατάσταση μονάδας μετά τη δημοσίευση των παρόντων συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ.

Εξερχόμενα απόβλητα

Τα επεξεργασμένα απόβλητα που εξέρχονται από τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων.

Πολτώδη απόβλητα

Ιλύς η οποία δεν ρέει ελεύθερα.

Περιοδική μέτρηση

Μέτρηση σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα, με χρήση χειροκίνητων ή αυτόματων μεθόδων.

Ανάκτηση

Η ανάκτηση όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 15 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ.

Επαναδιύλιση

Επεξεργασίες που εκτελούνται σε απόβλητα έλαια για τη μετατροπή τους σε βασικά έλαια.

Αναγέννηση

Επεξεργασίες και διεργασίες που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να κάνουν τα υλικά (π.χ. τον χρησιμοποιημένο ενεργό άνθρακα ή τον χρησιμοποιημένο διαλύτη) ξανά κατάλληλα για παρόμοια χρήση.

Ευαίσθητη περιοχή υποδοχής

Περιοχή η οποία χρήζει ειδικής προστασίας, όπως:

οικιστικές περιοχές,

περιοχές όπου εκτελούνται ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. γειτονικοί χώροι εργασίας, σχολεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, χώροι αναψυχής, νοσοκομεία ή οίκοι περίθαλψης).

Τελμάτωση

Έκχυση υγρών αποβλήτων ή ιλύων σε φρέατα, μικρές λίμνες, λεκάνες κ.λπ.

Επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

Επεξεργασία αποβλήτων ξύλου, αποβλήτων ορυκτέλαιου, πλαστικών αποβλήτων, αποβλήτων διαλυτών κ.λπ. για την απόκτηση καυσίμου ή για καλύτερη ανάκτηση της θερμογόνου αξίας τους.

VFC

Πτητικοί (υδρο)φθοράνθρακες: πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ) που αποτελούνται από φθοριωμένους υδρογονάνθρακες, συγκεκριμένα χλωροφθοράνθρακες (CFC), υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC) και υδροφθοράνθρακες (HFC).

VHC

Πτητικοί υδρογονάνθρακες: πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ) που αποτελούνται εξολοκλήρου από υδρογόνο και άνθρακα (π.χ. αιθάνιο, προπάνιο, ισοβουτάνιο, κυκλοπεντάνιο).

ΠΟΕ (VOC)

Πτητική οργανική ένωση, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 45 της οδηγίας 2010/75/ΕΕ.

Κάτοχος αποβλήτων

Ο κάτοχος αποβλήτων όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 6 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4).

Απόβλητα εισόδου

Τα εισερχόμενα απόβλητα προς επεξεργασία στη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων.

Υγρά απόβλητα υδατικής φάσης

Απόβλητα τα οποία αποτελούνται από υδατικά υγρά απόβλητα, οξέα/αλκάλια ή αντλήσιμη ιλύ (π.χ. γαλακτώματα, όξινα απόβλητα, υδατικά θαλάσσια απόβλητα) τα οποία δεν είναι υγρά βιοαποδομήσιμα απόβλητα.

Ρύποι/παράμετροι

ΑΟΧ

Οι προσροφούμενεςαλογονούχες οργανικές ενώσεις (ΑΟΧ), εκφρασμένες ως Cl, περιλαμβάνουν προσροφούμενες οργανικές ενώσεις χλωρίου, βρωμίου και ιωδίου.

Αρσενικό

Το αρσενικό, εκφρασμένο ως As, περιλαμβάνει όλες τις ανόργανες και οργανικές ενώσεις του αρσενικού, διαλυμένες ή δεσμευμένες σε σωματίδια.

BOD

Βιοχημικώς απαιτούμενο οξυγόνο. Ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται για τη βιοχημική οξείδωση οργανικής και/ή ανόργανης ύλης εντός 5 (BOD5) ή 7 (BOD7) ημερών.

Κάδμιο

Το κάδμιο, εκφρασμένο ως Cd, περιλαμβάνει όλες τις ανόργανες και οργανικές ενώσεις του καδμίου, διαλυμένες ή δεσμευμένες σε σωματίδια.

CFC

Χλωροφθορανθράκες: πτητικές οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, χλώριο και φθόριο.

Χρώμιο

Το χρώμιο, εκφρασμένο ως Cr, περιλαμβάνει όλες τις ανόργανες και οργανικές ενώσεις του χρωμίου, διαλυμένες ή δεσμευμένες σε σωματίδια.

Εξασθενές χρώμιο

Το εξασθενές χρώμιο, εκφρασμένο ως Cr(VI), περιλαμβάνει όλες τις ενώσεις του χρωμίου στις οποίες το χρώμιο είναι στην οξειδωτική κατάσταση +6.

COD

Χημικώς απαιτούμενο οξυγόνο. Ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται για την ολική χημική οξείδωση της οργανικής ύλης σε διοξείδιο του άνθρακα. Το COD είναι ένας δείκτης για τη συγκέντρωση μάζας των οργανικών ενώσεων.

Χαλκός

Ο χαλκός, εκφρασμένος ως Cu, περιλαμβάνει όλες τις ανόργανες και οργανικές ενώσεις του χαλκού, διαλυμένες ή δεσμευμένες σε σωματίδια.

Κυανίδιο

Ελεύθερο κυανίδιο, εκφρασμένο ως CN-.

Σκόνη

Συνολική σωματιδιακή ύλη (στον αέρα).

HOI

Δείκτης υδρογονανθράκων πετρελαίου. Το άθροισμα των ενώσεων που μπορούν να εξαχθούν με διαλύτη υδρογονανθράκων (συμπεριλαμβανομένων υδρογονανθράκων μακράς αλύσου ή διακλαδισμένων αλειφατικών, αλεικυκλικών, αρωματικών ή αλκυλιωμένων αρωματικών υδρογονανθράκων).

ΗCΙ

Όλες οι ανόργανες αέριες ενώσεις χλωρίου, εκφρασμένες ως HCl.

HF

Όλες οι ανόργανες αέριες ενώσεις φθορίου, εκφρασμένες ως HF.

H2S

Υδρόθειο. Το θειούχο καρβονύλιο και οι μερκαπτάνες δεν περιλαμβάνονται.

Μόλυβδος

Ο μόλυβδος, εκφρασμένος ως Pb, περιλαμβάνει όλες τις ανόργανες και οργανικές ενώσεις του μολύβδου, διαλυμένες ή δεσμευμένες σε σωματίδια.

Υδράργυρος

Ο υδράργυρος, εκφρασμένος ως Hg, περιλαμβάνει τον στοιχειακό υδράργυρο και όλες τις ανόργανες και οργανικές ενώσεις του υδράργυρου, σε αέρια μορφή, διαλυμένες ή δεσμευμένες σε σωματίδια.

NH3

Αμμωνία.

Νικέλιο

Το νικέλιο, εκφρασμένο ως Ni, περιλαμβάνει όλες τις ανόργανες και οργανικές ενώσεις του νικελίου, διαλυμένες ή δεσμευμένες σε σωματίδια.

Συγκέντρωση οσμών

Αριθμός ευρωπαϊκών μονάδων οσμής (ouE) σε ένα κυβικό μέτρο υπό κανονικές συνθήκες μετρούμενος με δυναμική οσφρησιομέτρηση σύμφωνα με το πρότυπο EN 13725.

PCB

Πολυχλωριωμένοδιφαινύλιο.

Παρόμοια με διοξίνες PCB

Πολυχλωριωμέναδιφαινύλια, όπως αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 199/2006 της Επιτροπής (5).

PCDD/F

Πολυχλωριωμένηδιβενζο-p-διοξίνη/φουράνιο ή φουράνια.

PFOA

Υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ.

PFOS

Σουλφονικόυπερφθοροοκτάνιο.

Δείκτης φαινόλης

Το άθροισμα των φαινολικών ενώσεων, εκφρασμένο ως συγκέντρωση φαινόλης και μετρούμενο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14402.

TOC

Ο ολικός οργανικός άνθρακας, εκφρασμένος ως C (στο νερό), περιλαμβάνει όλες τις οργανικές ενώσεις.

Ολικό άζωτο

Το ολικό άζωτο, εκφρασμένο ως N, περιλαμβάνει ελεύθερη αμμωνία και το αμμώνιο (NH4–N), νιτρώδη άλατα (NO2–N), νιτρικά άλατα (NO3–N) και αζωτούχες οργανικές ενώσεις.

Ολικός φώσφορος

Ο ολικός φώσφορος, εκφρασμένος ως P, περιλαμβάνει όλες τις ανόργανες και οργανικές ενώσεις του φωσφόρου, διαλυμένες ή δεσμευμένες σε σωματίδια

TSS

Ολικά αιωρούμενα στερεά. Συγκέντρωση μάζας του συνόλου των αιωρούμενων στερεών (στο νερό), μετρούμενη με διήθηση μέσω φίλτρων από ίνες υάλου και σταθμική μέθοδο.

Ολικές ΠΟΕ (TVOC)

Ολικός πτητικός οργανικός άνθρακας, εκφρασμένος ως C (στον αέρα).

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος, εκφρασμένος ως Zn, περιλαμβάνει όλες τις ανόργανες και οργανικές ενώσεις του ψευδάργυρου, διαλυμένες ή δεσμευμένες σε σωματίδια.

Για τους σκοπούς των παρόντων συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ ισχύουν τα ακόλουθα ακρωνύμια:

Ακρωνύμιο

Ορισμός

ΣΠΔ

Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης

ΟΤΚΖ

Οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους [όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 της οδηγίας 2000/53/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6)]

HEPA

(Φίλτρο) αέρα υψηλής απόδοσης για τη συγκράτηση σωματιδίων

IBC

Εμπορευματοκιβώτιο μεσαίας χωρητικότητας για φορτία χύμα

LDAR

Εντοπισμός και επισκευή διαρροών

LEV

Σύστημα εξαερισμού με εντοπισμένη αναρρόφηση

POP

Έμμονος οργανικός ρύπος [όπως αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 850/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7)]

ΑΗΗΕ

Τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού [όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της οδηγίας 2012/19/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8)]

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές

Οι τεχνικές που παρατίθενται και περιγράφονται στα παρόντα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ δεν είναι ούτε περιοριστικές ούτε εξαντλητικές. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται και άλλες τεχνικές που εξασφαλίζουν τουλάχιστον ισοδύναμο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος.

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ έχουν γενική εφαρμογή.

Επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ-AEL) για εκπομπές στην ατμόσφαιρα

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ-AEL) για εκπομπές στην ατμόσφαιρα που δίνονται στα εν λόγω συμπεράσματα ΒΔΤ, αναφέρονται σε συγκεντρώσεις (μάζα εκπεμπόμενων ουσιών ανά όγκο αερίων αποβλήτων) υπό τις ακόλουθες κανονικές συνθήκες: ξηρό αέριο σε θερμοκρασία 273,15 K και πίεση 101,3 kPa, χωρίς διόρθωση για την περιεκτικότητα σε οξυγόνο, εκφρασμένο σε μονάδες μg/Nm3 ή mg/Nm3.

Εφαρμόζονται οι ακόλουθοι ορισμοί για τις περιόδους υπολογισμού μέσων όρων για τις ΒΔΤ-AEL για εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Τύπος μέτρησης

Περίοδος υπολογισμού μέσου όρου

Ορισμός

Συνεχής

Ημερήσιος μέσος όρος

Μέσος όρος κατά τη διάρκεια μίας ημέρας βάσει έγκυρων μέσων όρων που λαμβάνονται ανά μισή ή μία ώρα.

Περιοδική

Μέσος όρος της περιόδου δειγματοληψίας

Η μέση τιμή τριών διαδοχικών μετρήσεων διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών έκαστη (9).

Στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται συνεχής μέτρηση, οι ΒΔΤ-AEL μπορούν να εκφραστούν ως ημερήσιοι μέσοι όροι.

Επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ-AEL) για εκπομπές στα ύδατα

Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, τα επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ-AEL) για τις εκπομπές στο νερό που περιλαμβάνονται στα παρόντα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ αναφέρονται σε συγκεντρώσεις (μάζα εκπεμπόμενων ουσιών ανά όγκο νερού) εκφρασμένες σε μg/l ή mg/l.

Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, οι περίοδοι υπολογισμού μέσου όρου που συνδέονται με τις ΒΔΤ-AEL αναφέρονται σε μία από τις παρακάτω δύο περιπτώσεις:

στην περίπτωση της συνεχούς απόρριψης, τιμές ημερήσιων μέσων όρων, δηλαδή 24ωρα σύνθετα δείγματα ανάλογα προς τη ροή,

στην περίπτωση της μη συνεχούς απόρριψης, τιμές μέσων όρων για τη διάρκεια της έκλυσης, που λαμβάνονται είτε ως σύνθετα δείγματα ανάλογα προς τη ροή, είτε ως στιγμιαία δείγματα πριν από την απόρριψη, εφόσον οι εκροές είναι κατάλληλα αναμεμειγμένες και ομοιογενείς.

Είναι δυνατή η χρήση σύνθετων δειγμάτων ανάλογων προς τον χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να αποδειχθεί επαρκής σταθερότητα ροής.

Όλες οι ΒΔΤ-AEL για τις εκπομπές στα ύδατα εφαρμόζονται στο σημείο όπου η εκροή εξέρχεται από την εγκατάσταση.

Αποτελεσματικότητα των μειώσεων

Ο υπολογισμός της μέσης αποτελεσματικότητας των μειώσεων που αναφέρεται στα παρόντα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ (βλέπε πίνακα 6.1) δεν περιλαμβάνει, για το COD και τον TOC, τα αρχικά βήματα επεξεργασίας που στοχεύουν στον διαχωρισμό της μάζας οργανικού περιεχομένου από τα υγρά απόβλητα με βάση το νερό, όπως για παράδειγμα την εξάτμιση-συμπύκνωση, τη θραύση γαλακτώματος ή τον διαχωρισμό φάσεων.

1.   ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΔΤ

1.1.   Συνολική περιβαλλοντική επίδοση

ΒΔΤ 1. Για τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή και τήρηση ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (ΣΠΔ) που να ενσωματώνει όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

I.

δέσμευση της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων διοικητικών στελεχών·

II.

προσδιορισμό, από τη διοίκηση, μιας περιβαλλοντικής πολιτικής η οποία να περιλαμβάνει τη συνεχή βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης της εγκατάστασης·

III.

προγραμματισμό και καθορισμό των απαραίτητων διαδικασιών, σκοπών και στόχων, σε συνάρτηση με τον οικονομικό προγραμματισμό και τις επενδύσεις·

IV.

εφαρμογή των διαδικασιών, με ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

α)

διάρθρωση και αρμοδιότητες,

β)

πρόσληψη, εκπαίδευση, συνειδητοποίηση και ικανότητα,

γ)

επικοινωνία,

δ)

συμμετοχή των εργαζομένων,

ε)

τεκμηρίωση,

στ)

αποτελεσματικό έλεγχο των διεργασιών,

ζ)

προγράμματα συντήρησης,

η)

ετοιμότητα και ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,

θ)

εξασφάλιση της συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία·

V.

έλεγχος επιδόσεων και λήψη διορθωτικών μέτρων, με ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

α)

παρακολούθηση και μέτρηση [βλέπε επίσης την έκθεση αναφοράς του JRC για την παρακολούθηση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα και στο νερό από εγκαταστάσεις αναφερόμενες στην οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές (IED) – ROM]·

β)

διορθωτικά και προληπτικά μέτρα·

γ)

τήρηση αρχείων·

δ)

ανεξάρτητη (όπου είναι εφικτό) εσωτερική ή εξωτερική επιθεώρηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν το ΣΠΔ συμμορφώνεται με τα προβλεπόμενα και εάν έχει εφαρμοστεί και τηρηθεί σωστά·

VI.

επανεξέταση του ΣΠΔ και της αδιάλειπτης καταλληλότητας, επάρκειας και αποτελεσματικότητάς του από ανώτερα διοικητικά στελέχη·

VII.

παρακολούθηση της ανάπτυξης καθαρότερων τεχνολογιών·

VIII.

συνεκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον παροπλισμό της μονάδας κατά το στάδιο του σχεδιασμού μιας νέας μονάδας και καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της·

IX.

εφαρμογή κλαδικής συγκριτικής αξιολόγησης σε τακτική βάση·

X.

διαχείριση ρεύματος αποβλήτων (βλέπε ΒΔΤ 2)·

XI.

μητρώο ρευμάτων υγρών αποβλήτων και αερίων αποβλήτων (βλέπε ΒΔΤ 3)·

XII.

σχέδιο διαχείρισης υπολειμμάτων (βλέπε περιγραφή στο τμήμα 6.5)·

XIII.

σχέδιο διαχείρισης ατυχημάτων (βλέπε περιγραφή στο τμήμα 6.5)·

XIV.

σχέδιο διαχείρισης οσμών (βλέπε ΒΔΤ 12)·

XV.

σχέδιο διαχείρισης θορύβου και κραδασμών (βλέπε ΒΔΤ 17).

Εφαρμογή

Το πεδίο εφαρμογής (π.χ. επίπεδο ανάλυσης) και ο χαρακτήρας του ΣΠΔ (π.χ. τυποποιημένο ή μη τυποποιημένο) συνδέονται γενικά με το είδος, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, καθώς και με το εύρος των ενδεχόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεών της (που καθορίζεται επίσης από το είδος και την ποσότητα των αποβλήτων που υφίστανται επεξεργασία).

ΒΔΤ 2. Για τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης της μονάδας, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση όλων των παρακάτω τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Κατάρτιση και εφαρμογή διαδικασιών χαρακτηρισμού και προαποδοχής αποβλήτων

Οι διαδικασίες αυτές στοχεύουν να εξασφαλίσουν την τεχνική (και νομική) καταλληλότητα των εργασιών επεξεργασίας αποβλήτων συγκεκριμένων αποβλήτων πριν από την άφιξή τους στη μονάδα. Περιλαμβάνουν διαδικασίες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα απόβλητα εισόδου και ενδέχεται να περιλαμβάνουν δειγματοληψία και χαρακτηρισμό αποβλήτων για την απόκτηση επαρκούς γνώσης για τη σύνθεση των αποβλήτων. Οι διαδικασίες προαποδοχής αποβλήτων βασίζονται στην εκτίμηση κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, τις επικίνδυνες ιδιότητες των αποβλήτων, τους κινδύνους που ενέχουν τα απόβλητα ως προς την ασφάλεια των διεργασιών, την ασφάλεια στην εργασία και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς και τις πληροφορίες που παρέχει ο προηγούμενος ή οι προηγούμενοι κάτοχοι των αποβλήτων.

β.

Κατάρτιση και εφαρμογή διαδικασιών αποδοχής αποβλήτων

Οι διαδικασίες αποδοχής στοχεύουν να επιβεβαιώσουν τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων, όπως προσδιορίζονται στο στάδιο προαποδοχής. Οι διαδικασίες αυτές ορίζουν τα στοιχεία προς εξακρίβωση κατά την άφιξη των αποβλήτων στη μονάδα, καθώς και τα κριτήρια αποδοχής και απόρριψης των αποβλήτων. Ενδέχεται να περιλαμβάνουν δειγματοληψία, επιθεώρηση και ανάλυση αποβλήτων. Οι διαδικασίες αποδοχής αποβλήτων βασίζονται στην εκτίμηση κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, τις επικίνδυνες ιδιότητες των αποβλήτων, τους κινδύνους που ενέχουν τα απόβλητα ως προς την ασφάλεια των διεργασιών, την εργασιακή ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και τις πληροφορίες που παρέχει ο προηγούμενος ή οι προηγούμενοι κάτοχοι των αποβλήτων.

γ.

Κατάρτιση και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας και καταχώρισης αποβλήτων

Το σύστημα ιχνηλασιμότητας και καταχώρισης αποβλήτων στοχεύει στην ανίχνευση της θέσης και της ποσότητας των αποβλήτων στη μονάδα. Διαθέτει όλες τις πληροφορίες που δημιουργούνται κατά τις διαδικασίες προαποδοχής αποβλήτων (π.χ. ημερομηνία άφιξης στη μονάδα και μοναδικός αριθμός αναφοράς των αποβλήτων, πληροφορίες για τον προηγούμενο κάτοχο ή τους κατόχους των αποβλήτων, αποτελέσματα ανάλυσης στοιχείων προαποδοχής και αποδοχής, σχεδιαζόμενη διαδρομή επεξεργασίας, είδος και ποσότητα των αποβλήτων που διαθέτει η εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων όλων των κινδύνων που έχουν εντοπιστεί), και κατά τις διαδικασίες αποδοχής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και/ή μεταφοράς τους εκτός της εγκατάστασης. Το σύστημα ιχνηλασιμότητας αποβλήτων βασίζεται σε εκτίμηση κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, τις επικίνδυνες ιδιότητες των αποβλήτων, τους κινδύνους που ενέχουν τα απόβλητα ως προς την ασφάλεια των διεργασιών, την εργασιακή ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και τις πληροφορίες που παρέχει ο προηγούμενος ή οι προηγούμενοι κάτοχοι των αποβλήτων.

δ.

Κατάρτιση και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας εξερχομένων αποβλήτων

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία και υλοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας εξερχομένων αποβλήτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας αποβλήτων ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, με τη χρήση, για παράδειγμα, υφιστάμενων προτύπων EN. Το εν λόγω σύστημα διαχείρισης επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της επίδοσης της επεξεργασίας αποβλήτων και ενδέχεται, για τον σκοπό αυτό, να περιλαμβάνει ανάλυση ροής υλικών για τα σχετικά συστατικά σε όλη την επεξεργασία αποβλήτων. Η χρήση ανάλυσης ροής υλικών βασίζεται στην εκτίμηση κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, τις επικίνδυνες ιδιότητες των αποβλήτων, τους κινδύνους που ενέχουν τα απόβλητα ως προς την ασφάλεια των διεργασιών, την ασφάλεια στην εργασία και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς και τις πληροφορίες που παρέχει ο προηγούμενος ή οι προηγούμενοι κάτοχοι των αποβλήτων.

ε.

Διασφάλιση διαχωρισμού αποβλήτων

Τα απόβλητα διατηρούνται διαχωρισμένα ανάλογα με τις ιδιότητές τους για ευκολότερη και περιβαλλοντικά ασφαλέστερη αποθήκευση και επεξεργασία. Ο διαχωρισμός των αποβλήτων βασίζεται στον φυσικό διαχωρισμό των αποβλήτων και σε διαδικασίες που προσδιορίζουν τον χρόνο και τον τόπο αποθήκευσης των αποβλήτων.

στ.

Διασφάλιση της συμβατότητας των αποβλήτων πριν από τη μείξη ή την ανάμειξη αποβλήτων

Η συμβατότητα διασφαλίζεται με ένα σύνολο μέτρων και δοκιμών εξακρίβωσης προκειμένου να ανιχνευτούν τυχόν ανεπιθύμητες και/ή δυνητικά επικίνδυνες χημικές αντιδράσεις μεταξύ των αποβλήτων (π.χ. πολυμερισμός, έκλυση αερίων, εξώθερμη αντίδραση, αποσύνθεση, κρυστάλλωση, καθίζηση) κατά τη μείξη, ανάμειξη ή εκτέλεση άλλων εργασιών επεξεργασίας. Οι δοκιμές συμβατότητας βασίζονται στην εκτίμηση κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, τις επικίνδυνες ιδιότητες των αποβλήτων, τους κινδύνους που ενέχουν τα απόβλητα ως προς την ασφάλεια των διεργασιών, την εργασιακή ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και τις πληροφορίες που παρέχει ο προηγούμενος ή οι προηγούμενοι κάτοχοι των αποβλήτων.

ζ.

Διαλογή εισερχόμενων στερεών αποβλήτων

Η διαλογή των εισερχόμενων στερεών αποβλήτων (10) στοχεύει στην παρεμπόδιση της εισόδου ανεπιθύμητων υλικών σε επόμενη διαδικασία ή διαδικασίες επεξεργασίας αποβλήτων. Μπορεί να περιλαμβάνει:

διαχωρισμό διά χειρός με οπτικό έλεγχο,

διαχωρισμό σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων ή όλων των μετάλλων,

οπτικό διαχωρισμό, π.χ. με σύστημα φασματοσκοπίας εγγύς υπερύθρου ακτινοβολίας ή με σύστημα ακτίνων Χ,

διαχωρισμό με βάση την πυκνότητα, π.χ. με ταξινόμηση αέρα, με δεξαμενές βύθισης και επίπλευσης, δονούμενες τράπεζες,

διαχωρισμό με βάση το μέγεθος με διαλογή/κοσκίνισμα.

ΒΔΤ 3. Προκειμένου να διευκολυνθεί η μείωση των εκπομπών στα ύδατα και στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στην κατάρτιση και τήρηση μητρώου των ρευμάτων υγρών και αερίων αποβλήτων, ως μέρος του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (βλέπε ΒΔΤ 1), που ενσωματώνει όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

i)

πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων προς επεξεργασία και τις διαδικασίες επεξεργασίας αποβλήτων, που περιλαμβάνουν τα εξής:

α)

απλοποιημένα διαγράμματα ροής διεργασιών που δείχνουν την προέλευση των εκπομπών·

β)

περιγραφές των τεχνικών που είναι ενσωματωμένες στη διεργασία και της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων/αερίων αποβλήτων στην πηγή, καθώς και των επιδόσεών τους·

ii)

πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ρευμάτων υγρών αποβλήτων, όπως:

α)

μέσες τιμές και διακύμανση της ροής, pH, θερμοκρασία και αγωγιμότητα·

β)

μέση συγκέντρωση και τιμές φορτίου των σχετικών ουσιών και μεταβλητότητά τους (π.χ. COD/TOC, αζωτούχες ενώσεις, φώσφορος, μέταλλα, ουσίες προτεραιότητας/μικρορύποι)·

γ)

δεδομένα σχετικά με την ικανότητα βιολογικής απομάκρυνσης [π.χ. BOD, αναλογία BOD/COD, δοκιμασία Zahn-Wellens, δυνατότητα βιολογικής αναστολής (π.χ. αναστολή ενεργοποιημένης ιλύος)] (βλέπε ΒΔΤ 52)·

iii)

πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ρευμάτων αερίων αποβλήτων, όπως:

α)

μέσες τιμές και διακύμανση της ροής και της θερμοκρασίας·

β)

μέση συγκέντρωση και τιμές φορτίου των σχετικών ουσιών και μεταβλητότητά τους (π.χ. οργανικές ενώσεις, POP όπως PCB)·

γ)

αναφλεξιμότητα, χαμηλότερα και υψηλότερα όρια εκρηκτικότητας, αντιδραστικότητα·

δ)

παρουσία άλλων ουσιών που ενδέχεται να επηρεάσουν το σύστημα επεξεργασίας αερίων αποβλήτων ή την ασφάλεια της μονάδας (π.χ. οξυγόνο, άζωτο, υδρατμοί, σκόνη).

Εφαρμογή

Το πεδίο εφαρμογής (π.χ. επίπεδο ανάλυσης) και ο χαρακτήρας του μητρώου συνδέονται γενικά με το είδος, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, καθώς και με το εύρος των ενδεχόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεών της (που καθορίζεται επίσης από το είδος και την ποσότητα των αποβλήτων που υφίστανται επεξεργασία).

ΒΔΤ 4. Για τη μείωση του περιβαλλοντικού κινδύνου που συνδέεται με την αποθήκευση αποβλήτων, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση όλων των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Βελτιστοποιημένη θέση αποθήκευσης

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

η αποθήκευση γίνεται όσο το δυνατό πιο μακριά, από τεχνικής και οικονομικής άποψης, από ευαίσθητες περιοχές υποδοχής, υδατορεύματα κ.λπ.,

η αποθήκευση γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να εξαλείφεται ή να ελαχιστοποιείται ο περιττός χειρισμός αποβλήτων εντός της μονάδας (π.χ. χειρισμός των ίδιων αποβλήτων δύο ή περισσότερες φορές ή περιττά μεγάλες αποστάσεις μεταφοράς στην εγκατάσταση).

Εφαρμόζεται γενικά στις νέες μονάδες.

β.

Επαρκής χωρητικότητα αποθήκευσης

Λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή συσσώρευσης αποβλήτων, όπως:

καθορίζεται με σαφήνεια και δεν υπερβαίνεται η μέγιστη χωρητικότητα αποθήκευσης αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων (π.χ. σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς) και τη δυναμικότητα επεξεργασίας,

παρακολουθείται τακτικά η ποσότητα των αποβλήτων που αποθηκεύονται σε σχέση με τη μέγιστη επιτρεπόμενη χωρητικότητα αποθήκευσης,

καθορίζεται με σαφήνεια ο μέγιστος χρόνος παραμονής των αποβλήτων.

Εφαρμόζεται γενικά.

γ.

Ασφαλής εργασία αποθήκευσης

Περιλαμβάνει μέτρα όπως:

ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τη φόρτωση, εκφόρτωση και αποθήκευση των αποβλήτων διαθέτει σαφή τεκμηρίωση και επισήμανση,

τα απόβλητα που είναι γνωστό ότι είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, το φως, τον αέρα, το νερό κ.λπ. προστατεύονται από τέτοιες περιβαλλοντικές συνθήκες,

τα δοχεία και τα βαρέλια είναι κατάλληλα για χρήση και αποθηκεύονται με ασφάλεια.

δ.

Ξεχωριστός χώρος για αποθήκευση και χειρισμό συσκευασμένων επικίνδυνων αποβλήτων

Κατά περίπτωση, χρησιμοποιείται ειδικά προβλεπόμενος χώρος για αποθήκευση και χειρισμό συσκευασμένων επικίνδυνων αποβλήτων.

ΒΔΤ 5. Για τη μείωση του περιβαλλοντικού κινδύνου που συνδέεται με τον χειρισμό και τη μεταφορά των αποβλήτων, η ΒΔΤ συνίσταται στην κατάρτιση και εφαρμογή διαδικασιών χειρισμού και μεταφοράς.

Περιγραφή

Οι διαδικασίες χειρισμού και μεταφοράς στοχεύουν να διασφαλίσουν τον ασφαλή χειρισμό και τη μεταφορά των αποβλήτων στον αντίστοιχο χώρο αποθήκευσης ή επεξεργασίας. Περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

ο χειρισμός και η μεταφορά των αποβλήτων εκτελούνται από ειδικευμένο προσωπικό,

ο χειρισμός και η μεταφορά των αποβλήτων διαθέτουν τη δέουσα τεκμηρίωση και επικύρωση πριν από την εκτέλεση και εξακρίβωση μετά από την εκτέλεση,

λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη, την ανίχνευση και τον μετριασμό διαρροών,

λαμβάνονται προφυλάξεις σχετικά με τη λειτουργία και τον σχεδιασμό κατά τη μείξη ή ανάμειξη αποβλήτων (π.χ. αναρρόφηση αποβλήτωνσε μορφή σκόνης και πούδρας).

Οι διαδικασίες χειρισμού και μεταφοράς βασίζονται σε εκτίμηση κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα ατυχημάτων και περιστατικών και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

1.2.   Παρακολούθηση

ΒΔΤ 6. Για σχετικές εκπομπές στα ύδατα, όπως προσδιορίζονται από το μητρώο ρευμάτων υγρών αποβλήτων (βλέπε ΒΔΤ 3), η ΒΔΤ συνίσταται στην παρακολούθηση των παραμέτρων των βασικών διεργασιών (π.χ. της ροής υγρών αποβλήτων, του pH, της θερμοκρασίας, της αγωγιμότητας, του BOD) σε καίριες θέσεις (π.χ. στο σημείο εισόδου και/ή εξόδου της προεπεξεργασίας, στο σημείο εισόδου στην τελική επεξεργασία, στο σημείο εξόδου της εκπομπής από την εγκατάσταση).

ΒΔΤ 7. Η ΒΔΤ συνίσταται στην παρακολούθηση των εκπομπών στα ύδατα τουλάχιστον με τη συχνότητα που αναφέρεται παρακάτω, και σύμφωνα με τα πρότυπα EN. Εάν δεν υπάρχουν πρότυπα EN, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση των προτύπων ISO, εθνικών ή άλλων διεθνών προτύπων που εξασφαλίζουν την παροχή στοιχείων ισοδύναμης επιστημονικής ποιότητας.

Ουσία/Παράμετρος

Πρότυπο(-α)

Διαδικασία επεξεργασίας αποβλήτων

Ελάχιστη συχνότητα παρακολούθησης (11)  (12)

Παρακολούθηση που σχετίζεται με τη

Προσροφούμενεςαλογονούχες οργανικές ενώσεις (ΑΟΧ) (13)  (14)

EN ISO 9562

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

ΒΔΤ 20

Βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλικό βενζόλιο, ξυλόλιο (BTEX) (13)  (14)

EN ISO 15680

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά κάθε μήνα

Χημικώς απαιτούμενο οξυγόνο (COD) (15)  (16)

Δεν υπάρχει διαθέσιμο πρότυπο EN

Όλες οι διαδικασίες επεξεργασίας αποβλήτων εκτός από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό

Μία φορά κάθε μήνα

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

Ελεύθερο κυανίδιο (CN-) (13)  (14)

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα πρότυπα EN (EN ISO 14403-1 και -2)

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

Δείκτης υδρογονανθράκων πετρελαίου (HOI) (14)

EN ISO 9377-2

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Μία φορά κάθε μήνα

Επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

Φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

Πλύση με νερό ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

Αρσενικό (As), κάδμιο (Cd), χρώμιο (Cr), χαλκός (Cu), νικέλιο (Ni), μόλυβδος (Pb), ψευδάργυρος (Zn) (13)  (14)

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα πρότυπα EN (π.χ. EN ISO 11885, EN ISO 17294-2, EN ISO 15586)

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Μία φορά κάθε μήνα

Επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Μηχανική-βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

Φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

Φυσικοχημική επεξεργασία για στερεά και/ή πολτώδη απόβλητα

Αναγέννηση χρησιμοποιημένων διαλυτών

Πλύση με νερό ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

Μαγγάνιο (Mn) (13)  (14)

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

Εξασθενές χρώμιο (Cr(VI)) (13)  (14)

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα πρότυπα EN (EN ISO 10304 -3, EN ISO 23913)

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

Υδράργυρος (Hg) (13)  (14)

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα πρότυπα EN (EN ISO 17852, EN ISO 12846)

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Μία φορά κάθε μήνα

Επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Μηχανική-βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

Φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

Φυσικοχημική επεξεργασία για στερεά και/ή πολτώδη απόβλητα

Αναγέννηση χρησιμοποιημένων διαλυτών

Πλύση με νερό ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

PFOA (13)

Δεν υπάρχει διαθέσιμο πρότυπο EN

Όλες οι διαδικασίες επεξεργασίας αποβλήτων

Μία φορά κάθε 6 μήνες

PFOS (13)

Δείκτης φαινόλης (16)

EN ISO 14402

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

Μία φορά κάθε μήνα

Φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό

Μία φορά την ημέρα

Ολικό άζωτο (TN) (16)

EN 12260, EN ISO 11905-1

Βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

Μία φορά κάθε μήνα

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό

Μία φορά την ημέρα

Ολικός οργανικός άνθρακας (TOC) (15)  (16)

EN 1484

Όλες οι διαδικασίες επεξεργασίας αποβλήτων εκτός από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά κάθε μήνα

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

Ολικός φώσφορος (TP) (16)

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα πρότυπα EN (EN ISO 15681-1 και -2, EN ISO 6878, EN ISO 11885)

Βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

Μία φορά κάθε μήνα

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

Συνολικά αιωρούμενα στερεά (TSS) (16)

EN 872

Όλες οι διαδικασίες επεξεργασίας αποβλήτων εκτός από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά κάθε μήνα

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μία φορά την ημέρα

ΒΔΤ 8. Η ΒΔΤ συνίσταται στην παρακολούθηση των διοχετευόμενων εκπομπών στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον με τη συχνότητα που αναφέρεται παρακάτω, και σύμφωνα με τα πρότυπα EN. Εάν δεν υπάρχουν πρότυπα EN, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση των προτύπων ISO, εθνικών ή άλλων διεθνών προτύπων που εξασφαλίζουν την παροχή στοιχείων ισοδύναμης επιστημονικής ποιότητας.

Ουσία/Παράμετρος

Πρότυπο(-α)

Διαδικασία επεξεργασίας αποβλήτων

Ελάχιστη συχνότητα παρακολούθησης (17)

Παρακολούθηση που σχετίζεται με τη

Βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (18)

Δεν υπάρχει διαθέσιμο πρότυπο EN

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Μία φορά τον χρόνο

ΒΔΤ 25

CFC

Δεν υπάρχει διαθέσιμο πρότυπο EN

Επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 29

Παρόμοια με διοξίνες PCB

EN 1948-1, -2, και -4 (19)

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού (18)

Μία φορά τον χρόνο

ΒΔΤ 25

Απολύμανση του εξοπλισμού που περιέχει PCB

Μία φορά κάθε τρεις μήνες

ΒΔΤ 51

Σκόνη

EN 13284-1

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 25

Μηχανική-βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

ΒΔΤ 34

Φυσικοχημική επεξεργασία για στερεά και/ή πολτώδη απόβλητα

ΒΔΤ 41

Θερμική επεξεργασία χρησιμοποιημένου ενεργού άνθρακα, καταλυτών αποβλήτων και ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

ΒΔΤ 49

Πλύση με νερό ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

ΒΔΤ 50

ΗCΙ

EN 1911

Θερμική επεξεργασία χρησιμοποιημένου ενεργού άνθρακα, καταλυτών αποβλήτων και ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές (18)

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 49

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό (18)

ΒΔΤ 53

HF

Δεν υπάρχει διαθέσιμο πρότυπο EN

Θερμική επεξεργασία χρησιμοποιημένου ενεργού άνθρακα, καταλυτών αποβλήτων και ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές (18)

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 49

Hg

EN 13211

Επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν υδράργυρο

Μία φορά κάθε τρεις μήνες

ΒΔΤ 32

H2S

Δεν υπάρχει διαθέσιμο πρότυπο EN

Βιολογική επεξεργασία αποβλήτων (20)

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 34

Μέταλλα και μεταλλοειδή εκτός από υδράργυρο

(π.χ. As, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Ni, Pb, Sb, Se, Tl, V) (18)

EN 14385

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Μία φορά τον χρόνο

ΒΔΤ 25

NH3

Δεν υπάρχει διαθέσιμο πρότυπο EN

Βιολογική επεξεργασία αποβλήτων (20)

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 34

Φυσικοχημική επεξεργασία για στερεά και/ή πολτώδη απόβλητα (18)

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 41

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό (18)

ΒΔΤ 53

Συγκέντρωση οσμών

EN 13725

Βιολογική επεξεργασία αποβλήτων (21)

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 34

PCDD/F (18)

EN 1948-1, -2 και -3 (19)

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Μία φορά τον χρόνο

ΒΔΤ 25

Ολικές ΠΟΕ

EN 12619

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 25

Επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 29

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία (18)

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 31

Μηχανική-βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 34

Φυσικοχημική επεξεργασία για στερεά και/ή πολτώδη απόβλητα (18)

Μία φορά κάθε 6 μήνες

ΒΔΤ 41

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

ΒΔΤ 44

Φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

ΒΔΤ 45

Αναγέννηση χρησιμοποιημένων διαλυτών

ΒΔΤ 47

Θερμική επεξεργασία χρησιμοποιημένου ενεργού άνθρακα, καταλυτών αποβλήτων και ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

ΒΔΤ 49

Πλύση με νερό ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

ΒΔΤ 50

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης (18)

ΒΔΤ 53

Απολύμανση του εξοπλισμού που περιέχει PCB (22)

Μία φορά κάθε τρεις μήνες

ΒΔΤ 51

ΒΔΤ 9. Η ΒΔΤ συνίσταται στην παρακολούθηση των διάχυτων εκπομπών οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα από την αναγέννηση χρησιμοποιημένων διαλυτών, την απολύμανση εξοπλισμού που περιέχει POP με διαλύτες και τη φυσικοχημική επεξεργασία διαλυτών για την ανάκτηση της θερμογόνου αξίας τους, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο με τη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Μέτρηση

Μέθοδοι εισπνοών, οπτική απεικόνιση αερίων, ροή ηλιακής απόκρυψης ή διαφορική απορρόφηση. Βλέπε περιγραφές στο τμήμα 6.2.

β.

Συντελεστές εκπομπών

Υπολογισμός των εκπομπών βάσει συντελεστών εκπομπών, που επικυρώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μία φορά κάθε δύο έτη) με μετρήσεις.

γ.

Ισοζύγιο μάζας

Υπολογισμός των διάχυτων εκπομπών με τη χρήση ισοζυγίου μάζας λαμβάνοντας υπόψη τους διαλύτες εισόδου, τις διοχετευόμενες εκπομπές στην ατμόσφαιρα, τις εκπομπές στα ύδατα, τον διαλύτη στο προϊόν της διεργασίας και τα υπολείμματα της διεργασίας (π.χ. της απόσταξης).

ΒΔΤ 10. Η ΒΔΤ συνίσταται στην περιοδική παρακολούθηση των εκπομπών οσμών.

Περιγραφή

Οι εκπομπές οσμών μπορούν να παρακολουθούνται με χρήση:

προτύπων EN (π.χ. δυναμική οσφρησιομέτρηση σύμφωνα με το πρότυπο EN 13725 προκειμένου να καθοριστεί η συγκέντρωση οσμών ή τα πρότυπα EN 16841-1 ή -2 προκειμένου να καθοριστεί η έκθεση σε οσμές),

όταν εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι για τις οποίες δεν υπάρχουν πρότυπα EN (π.χ. εκτίμηση των επιπτώσεων των οσμών), των προτύπων ISO, εθνικών ή άλλων διεθνών προτύπων που εξασφαλίζουν την παροχή στοιχείων ισοδύναμης επιστημονικής ποιότητας.

Η συχνότητα παρακολούθησης καθορίζεται στο σχέδιο διαχείρισης οσμών (βλέπε ΒΔΤ 12).

Εφαρμογή

Η εφαρμογή περιορίζεται σε περιπτώσεις που αναμένεται και/ή έχει τεκμηριωθεί όχληση λόγω οσμών σε ευαίσθητες περιοχές υποδοχής.

ΒΔΤ 11. Η ΒΔΤ συνίσταται στην παρακολούθηση της ετήσιας κατανάλωσης νερού, ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και της ετήσιας παραγωγής υπολειμμάτων και υγρών αποβλήτων, με συχνότητα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Περιγραφή

Η παρακολούθηση περιλαμβάνει απευθείας μετρήσεις, υπολογισμό ή καταγραφή, π.χ. με χρήση κατάλληλων μετρητών ή τιμολογίων. Η παρακολούθηση κατανέμεται στο πιο κατάλληλο επίπεδο (π.χ. στο επίπεδο της διεργασίας ή της μονάδας/εγκατάστασης) και λαμβάνει υπόψη τυχόν σημαντικές μεταβολές στη μονάδα/εγκατάσταση.

1.3.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 12. Για την πρόληψη ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τη μείωση των εκπομπών οσμών, η ΒΔΤ συνίσταται στην κατάρτιση, την εφαρμογή και την τακτική επανεξέταση σχεδίου διαχείρισης των οσμών, ως μέρος του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (βλέπε ΒΔΤ 1), το οποίο να περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα στοιχεία:

πρωτόκολλο που θα περιλαμβάνει δράσεις και χρονοδιαγράμματα·

πρωτόκολλο για την παρακολούθηση των οσμών όπως αναφέρεται στη ΒΔΤ 10·

πρωτόκολλο ανταπόκρισης σε εντοπιζόμενα περιστατικά οσμών, π.χ. παράπονα·

πρόγραμμα πρόληψης και μείωσης των οσμών, σχεδιασμένο να εντοπίζει την/τις πηγή/-ές· χαρακτηρισμό της συμβολής των πηγών· και εφαρμογή μέτρων πρόληψης και/ή μείωσης.

Εφαρμογή

Η εφαρμογή περιορίζεται σε περιπτώσεις που αναμένεται και/ή έχει τεκμηριωθεί όχληση λόγω οσμών σε ευαίσθητες περιοχές υποδοχής.

ΒΔΤ 13. Για την πρόληψη ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τη μείωση των εκπομπών οσμών, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Ελαχιστοποίηση των χρόνων παραμονής

Ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής (δυνητικά) οσμηρών αποβλήτων στα συστήματα αποθήκευσης ή χειρισμού (π.χ. σωλήνες, δεξαμενές, δοχεία), ιδίως υπό αναερόβιες συνθήκες. Κατά περίπτωση, γίνονται κατάλληλες προβλέψεις για την αποδοχή εποχιακά υψηλών όγκων αποβλήτων.

Εφαρμόζεται μόνο σε ανοιχτά συστήματα.

β.

Χρήση χημικής επεξεργασίας

Χρήση χημικών ουσιών για την καταστροφή ή τη μείωση του σχηματισμού οσμηρών ενώσεων (π.χ. για την οξείδωση ή καθίζηση υδρόθειου).

Δεν εφαρμόζεται αν μπορεί να εμποδίσει την επιθυμητή ποιότητα προϊόντος.

γ.

Βελτιστοποίηση αερόβιας επεξεργασίας

Στην περίπτωση της αερόβιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με βάση το νερό, μπορεί να περιλαμβάνει:

χρήση καθαρού οξυγόνου·

αφαίρεση του αφρού σε δεξαμενές·

συχνή συντήρηση του συστήματος αερισμού.

Στην περίπτωση της αερόβιας επεξεργασίας αποβλήτων εκτός των υγρών αποβλήτων με βάση το νερό, βλέπε ΒΔΤ 36.

Εφαρμόζεται γενικά.

ΒΔΤ 14. Για την πρόληψη ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τη μείωση των διάχυτων εκπομπών στην ατμόσφαιρα, ιδίως της σκόνης, των οργανικών ενώσεων και των οσμών, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση κατάλληλου συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχουν τα απόβλητα ως προς τις διάχυτες εκπομπές στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ 14δ είναι ιδιαίτερα σχετική.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Ελαχιστοποίηση του αριθμού των δυνητικών πηγών διάχυτων εκπομπών

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

κατάλληλο σχεδιασμό της διάταξης των σωληνώσεων (π.χ. ελαχιστοποίηση του μήκους των σωλήνων, μείωση του αριθμού φλαντζών και βαλβίδων, χρήση συγκολλημένων εξαρτημάτων και σωλήνων)·

ευνοϊκή χρήση της μεταφοράς βάσει της βαρύτητας έναντι της χρήσης αντλιών·

περιορισμός του ύψους ρίψης υλικών·

περιορισμός της ταχύτητας κυκλοφορίας·

χρήση ανεμοφρακτών.

Εφαρμόζεται γενικά.

β.

Επιλογή και χρήση εξοπλισμού υψηλής ακεραιότητας

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

βαλβίδες με παρεμβύσματα διπλής στεγανοποίησης ή εξίσου αποδοτικό εξοπλισμό

παρεμβύσματα υψηλής ακεραιότητας (όπως παρέμβυσμα σπειροειδούς περιέλιξης, δακτυλιοειδές παρέμβυσμα) για κρίσιμες εφαρμογές·

αντλίες/συμπιεστές/αναδευτήρες εφοδιασμένους με μηχανικά παρεμβύσματα αντί των στεγανοποιητικών·

μαγνητικώς οδηγούμενες αντλίες/συμπιεστές/αναδευτήρες·

κατάλληλη συντήρηση στις θύρες πρόσβασης εύκαμπτου σωλήνα, τις πένσες διάτρησης, τις κεφαλές διάτρησης, π.χ. κατά την απαερίωση ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VΗΓ.

Η εφαρμογή ενδέχεται να περιορίζεται για τις υφιστάμενες μονάδες λόγω απαιτήσεων λειτουργικότητας.

γ.

Πρόληψη διάβρωσης

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

κατάλληλη επιλογή υλικών οικοδομών·

εσωτερική επένδυση ή επικάλυψη του εξοπλισμού και βαφή των σωλήνων με αντιδιαβρωτικά μέσα.

Εφαρμόζεται γενικά.

δ.

Συγκράτηση, συλλογή και επεξεργασία διάχυτων εκπομπών

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

αποθήκευση, επεξεργασία και χειρισμό αποβλήτων και υλικών που μπορεί να παράγουν διάχυτες εκπομπές σε περίκλειστα κτίρια και/ή περίκλειστο εξοπλισμό (π.χ. μεταφορικές ταινίες)·

διατήρηση του περίκλειστου εξοπλισμού ή των κτιρίων υπό κατάλληλη πίεση·

συλλογή και οδήγηση των εκπομπών σε κατάλληλο σύστημα μείωσης (βλέπε τμήμα 6.1) μέσω ενός συστήματος εξαγωγής αέρα και/ή συστημάτων αναρρόφησης αέρα κοντά στις πηγές των εκπομπών.

Η χρήση περίκλειστου εξοπλισμού ή κτιρίων μπορεί να περιορίζεται από την εξέταση παραμέτρων ασφαλείας, όπως του κινδύνου έκρηξης ή εξάντλησης του οξυγόνου.

Η χρήση περίκλειστου εξοπλισμού ή κτιρίων μπορεί επίσης να περιορίζεται από τον όγκο των αποβλήτων.

ε.

Ύγρανση

Ύγρανση των πιθανών πηγών διάχυτων εκπομπών σκόνης (π.χ. της αποθήκης αποβλήτων, των χώρων κυκλοφορίας και των ανοιχτών διαδικασιών χειρισμού) με νερό ή εκνέφωση.

Εφαρμόζεται γενικά.

στ.

Συντήρηση

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

εξασφάλιση της πρόσβασης σε εξοπλισμό με δυνητική διαρροή·

τακτικό έλεγχο στον εξοπλισμό προστασίας όπως στις περσίδες, στις ταχυκίνητες πόρτες.

Εφαρμόζεται γενικά.

ζ.

Καθαρισμός των χώρων επεξεργασίας και αποθήκευσης των αποβλήτων

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως τακτικό καθαρισμό ολόκληρου του χώρου επεξεργασίας των αποβλήτων (των προθαλάμων, των χώρων κυκλοφορίας, των χώρων αποθήκευσης κ.λπ.), των μεταφορικών ταινιών, του εξοπλισμού και των δοχείων.

Εφαρμόζεται γενικά.

η.

Πρόγραμμα εντοπισμού και επισκευής διαρροών (LDAR)

Βλέπε τμήμα 6.2. Όταν αναμένονται εκπομπές οργανικών ενώσεων, καταρτίζεται και εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα LDAR, με τη χρήση μιας προσέγγισης που βασίζεται σε εκτίμηση κινδύνου, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τον σχεδιασμό της μονάδας και το είδος των συγκεκριμένων οργανικών ενώσεων.

Εφαρμόζεται γενικά.

ΒΔΤ 15. Η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση καύσης σε πυρσό μόνο για λόγους ασφάλειας ή για έκτακτες συνθήκες λειτουργίας (π.χ. έναρξη, παύση λειτουργίας), με χρήση και των δύο ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Σωστός σχεδιασμός μονάδας

Περιλαμβάνεται η παροχή συστήματος ανάκτησης αερίου με επαρκή χωρητικότητα και η χρήση ανακουφιστικών βαλβίδων υψηλής ακεραιότητας.

Εφαρμόζεται γενικά στις νέες μονάδες.

Οι υφιστάμενες μονάδες μπορούν να επανεξοπλιστούν με σύστημα ανάκτησης αερίου.

β.

Διαχείριση μονάδας

Περιλαμβάνεται η εξισορρόπηση του συστήματος αερίου και η χρήση προηγμένου ελέγχου διεργασίας.

Εφαρμόζεται γενικά.

ΒΔΤ 16. Για τη μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα από πυρσούς όταν η καύση σε πυρσό είναι αναπόφευκτη, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση και των δύο ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Ορθός σχεδιασμός διατάξεων καύσης σε πυρσό

Βελτιστοποίηση του ύψους και της πίεσης, της ενίσχυσης από ατμό, αέρα ή αέριο, του είδους των καυστήρων πυρσού κ.λπ., ώστε να καταστεί εφικτή η άκαπνη και αξιόπιστη λειτουργία και να διασφαλιστεί η αποδοτική καύση των αερίων υπερπαραγωγής.

Εφαρμόζεται γενικά στους νέους πυρσούς. Στις υφιστάμενες μονάδες η εφαρμογή ενδέχεται να είναι περιορισμένη, π.χ. λόγω του διαθέσιμου χρόνου συντήρησης.

β.

Παρακολούθηση και καταγραφή στο πλαίσιο της διαχείρισης πυρσών

Περιλαμβάνει συνεχή παρακολούθηση της ποσότητας αερίου που αποστέλλεται προς καύση σε πυρσό. Μπορεί να περιλαμβάνει εκτιμήσεις σχετικά με τις λοιπές παραμέτρους [π.χ. σύνθεση της ροής αερίου, περιεχόμενη θερμότητα, αναλογία της ενίσχυσης, ταχύτητα, ρυθμός ροής αερίου καθαρισμού, εκπομπές ρύπων (π.χ. NOX, CO, υδρογονάνθρακες), θόρυβος]. Η καταγραφή των συμβάντων καύσης σε πυρσό συνήθως περιλαμβάνει τη διάρκεια και τον αριθμό των συμβάντων, ενώ επιτρέπει την ποσοτικοποίηση των εκπομπών και πιθανή πρόληψη μελλοντικών συμβάντων καύσης σε πυρσό.

Εφαρμόζεται γενικά.

1.4.   Θόρυβος και κραδασμοί

ΒΔΤ 17. Για την πρόληψη ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τη μείωση των εκπομπών θορύβου και κραδασμών, η ΒΔΤ συνίσταται στην κατάρτιση, την εφαρμογή και την τακτική επανεξέταση σχεδίου διαχείρισης θορύβου και κραδασμών, ως μέρος του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (βλέπε ΒΔΤ 1), το οποίο να περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα στοιχεία:

I.

πρωτόκολλο που περιλαμβάνει κατάλληλες δράσεις και χρονοδιαγράμματα·

II.

πρωτόκολλο για την παρακολούθηση του θορύβου και των κραδασμών·

III.

πρωτόκολλο ανταπόκρισης σε εντοπιζόμενα συμβάντα θορύβου και κραδασμών, π.χ. παράπονα·

IV.

πρόγραμμα για τη μείωση του θορύβου και των κραδασμών σχεδιασμένο να εντοπίζει την/τις πηγή/-ές, να μετρά και να εκτιμά την έκθεση σε θόρυβο και κραδασμούς, να χαρακτηρίζει τη συμβολή των πηγών και να εφαρμόζει μέτρα για την πρόληψη και/ή τη μείωση.

Εφαρμογή

Η εφαρμογή περιορίζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αναμένεται και/ή έχει στοιχειοθετηθεί όχληση λόγω θορύβου ή κραδασμών σε ευαίσθητες περιοχές υποδοχής.

ΒΔΤ 18. Για την πρόληψη ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, για τη μείωση των εκπομπών θορύβου και κραδασμών, η ΒΔΤ συνίσταται στην υλοποίηση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Κατάλληλη τοποθεσία του εξοπλισμού και των κτιρίων

Τα επίπεδα θορύβου μπορούν να περιοριστούν με την αύξηση της απόστασης μεταξύ πηγής εκπομπής και δέκτη, με τη χρήση κτιρίων ως ηχοπετασμάτων και με τη μετεγκατάσταση των εξόδων ή των εισόδων των κτιρίων.

Για τις υφιστάμενες μονάδες η μετεγκατάσταση του εξοπλισμού και των εξόδων ή εισόδων των κτιρίων μπορεί να περιορίζεται από έλλειψη χώρου ή από υπερβολικό κόστος.

β.

Επιχειρησιακά μέτρα

Περιλαμβάνουν τεχνικές όπως:

i.

επιθεώρηση και συντήρηση του εξοπλισμού·

ii.

κλείσιμο θυρών και παραθύρων περίκλειστων χώρων, αν είναι εφικτό·

iii.

λειτουργία του εξοπλισμού από έμπειρο προσωπικό·

iv.

αποφυγή θορυβωδών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, εάν είναι εφικτό·

v.

προβλέψεις για έλεγχο του θορύβου κατά τις δραστηριότητες συντήρησης, κυκλοφορίας, χειρισμού και επεξεργασίας.

Εφαρμόζεται γενικά.

γ.

Εξοπλισμός χαμηλού θορύβου

Μπορεί να περιλαμβάνει κινητήρες, συμπιεστές, αντλίες και πυρσούς άμεσης μετάδοσης.

δ.

Εξοπλισμός ελέγχου θορύβου και κραδασμών

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

i.

υποβιβαστές θορύβου·

ii.

ακουστική και αντικραδασμική μόνωση του εξοπλισμού·

iii.

περίκλειση θορυβώδους εξοπλισμού·

iv.

ηχομόνωση κτιρίων.

Η εφαρμογή μπορεί να περιορίζεται από την έλλειψη χώρου (για τις υφιστάμενες μονάδες).

ε.

Μείωση του θορύβου

Η μετάδοση του θορύβου μπορεί να μειωθεί με την παρεμβολή φραγμών μεταξύ πηγών εμπομπής και δεκτών (π.χ. τοίχων προστασίας, αναχωμάτων και κτιρίων).

Ισχύει μόνο για τις υφιστάμενες μονάδες, καθώς ο σχεδιασμός νέων μονάδων θα πρέπει να καθιστά την τεχνική αυτή περιττή. Στην περίπτωση υφιστάμενων μονάδων, η παρεμβολή φραγμών μπορεί να περιορίζεται από την έλλειψη χώρου.

Για τη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού, εφαρμόζεται στο πλαίσιο των περιορισμών που συνδέονται με τον κίνδυνο ανάφλεξης στις εγκαταστάσεις τεμαχισμού.

1.5.   Εκπομπές στα ύδατα

ΒΔΤ 19. Για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης υδάτων, τη μείωση του όγκου των παραγόμενων υγρών αποβλήτων και την πρόληψη ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, για τη μείωση των εκπομπών στο έδαφος και στα ύδατα, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση κατάλληλου συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Διαχείριση των υδάτων

Η κατανάλωση των υδάτων βελτιστοποιείται με τη χρήση μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν:

σχέδια εξοικονόμησης υδάτων (π.χ. θέσπιση στόχων απόδοσης χρήσης ύδατος, διαγραμμάτων ροής και ισοζυγίων μάζας υδάτων)·

βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού πλύσης (π.χ. στεγνός καθαρισμός αντί της πλύσης με λάστιχο, χρήση συστήματος ελέγχου ενεργοποίησης σε όλο τον εξοπλισμό πλύσης)·

μείωση της χρήσης υδάτων για δημιουργία κενού (π.χ. χρήση αντλιών υγρού δακτυλίου με υγρά με υψηλό σημείο ζέσης).

Εφαρμόζεται γενικά.

β.

Επανακυκλοφορία υδάτων

Τα ρεύματα υδάτων τίθενται σε επανακυκλοφορία εντός της μονάδας, αν χρειαστεί μετά από επεξεργασία. Ο βαθμός επανακυκλοφορίας περιορίζεται από το ισοζύγιο υδάτων της μονάδας, την περιεκτικότητα σε προσμείξεις (π.χ. οσμηρές ενώσεις) και/ή τα χαρακτηριστικά των ρευμάτων υδάτων (π.χ. περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά).

Εφαρμόζεται γενικά.

γ.

Αδιάβροχη επιφάνεια

Ανάλογα με τους κινδύνους που ενέχουν τα απόβλητα ως προς τη ρύπανση του εδάφους και/ή των υδάτων, η επιφάνεια ολόκληρου του χώρου επεξεργασίας αποβλήτων (π.χ. χώρος υποδοχής, χειρισμού, αποθήκευσης, επεξεργασίας και αποστολής αποβλήτων) αδιαβροχοποιείται ως προς τα συγκεκριμένα υγρά.

Εφαρμόζεται γενικά.

δ.

Τεχνικές μείωσης της πιθανότητας και του αντίκτυπου υπερχειλίσεων και βλαβών σε δεξαμενές και δοχεία

Ανάλογα με τους κινδύνους που ενέχουν τα υγρά που περιέχονται σε δεξαμενές και δοχεία ως προς τη ρύπανση του εδάφους και/ή των υδάτων, περιλαμβάνουν τεχνικές όπως:

ανιχνευτές υπερχείλισης·

σωλήνες υπερχείλισης που οδηγούνται σε ένα περιορισμένο σύστημα αποστράγγισης (π.χ. το σχετικό δευτερεύον περίβλημα ή άλλο δοχείο)·

δεξαμενές υγρών που βρίσκονται σε κατάλληλο δευτερεύον περίβλημα· ο όγκος συνήθως υπολογίζεται ώστε να υποδεχτεί την απώλεια συγκράτησης της μεγαλύτερης δεξαμενής στο δευτερεύον περίβλημα·

μόνωση δεξαμενών, δοχείων και δευτερεύοντος περιβλήματος (π.χ. κλείσιμο βαλβίδων).

Εφαρμόζεται γενικά.

ε.

Επιστέγαση των χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας των αποβλήτων

Ανάλογα με τους κινδύνους που ενέχουν τα απόβλητα ως προς τη ρύπανση του εδάφους και/ή των υδάτων, η αποθήκευση και επεξεργασία των αποβλήτων γίνεται σε καλυμμένους χώρους για την πρόληψη της επαφής με όμβρια ύδατα και, ως εκ τούτου, την ελαχιστοποίηση του όγκου ρυπασμένων υδάτων απορροής.

Η εφαρμογή μπορεί να περιορίζεται όταν γίνεται αποθήκευση ή επεξεργασία μεγάλων όγκων (μηχανική κατεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού).

στ.

Διαχωρισμός ρευμάτων υδάτων

Για κάθε ρεύμα υδάτων (π.χ. επιφανειακά ύδατα απορροής, ύδατα διεργασίας) γίνεται ξεχωριστή συλλογή και επεξεργασία, βάσει της περιεκτικότητας σε ρύπους και του συνδυασμού των τεχνικών επεξεργασίας. Συγκεκριμένα, διαχωρίζονται τα μη ρυπασμένα ρεύματα υγρών αποβλήτων από τα ρεύματα υγρών αποβλήτων που χρειάζονται επεξεργασία.

Εφαρμόζεται γενικά στις νέες μονάδες.

Εφαρμόζεται γενικά σε υφιστάμενες μονάδες στο πλαίσιο των περιορισμών που συνδέονται με τη διάταξη του συστήματος συλλογής υδάτων.

ζ.

Κατάλληλη υποδομή αποστράγγισης

Ο χώρος επεξεργασίας των αποβλήτων συνδέεται με υποδομή αποστράγγισης.

Τα όμβρια ύδατα που πέφτουν στους χώρους επεξεργασίας και αποθήκευσης συλλέγονται στην υποδομή αποστράγγισης μαζί με το νερό πλύσης, τις περιστασιακές διαρροές κ.λπ. και, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε ρύπους, τίθενται σε επανακυκλοφορία ή αποστέλλονται για περαιτέρω επεξεργασία.

Εφαρμόζεται γενικά στις νέες μονάδες.

Εφαρμόζεται γενικά σε υφιστάμενες μονάδες στο πλαίσιο των περιορισμών που συνδέονται με τη διάταξη του συστήματος αποστράγγισης υδάτων.

η.

Προβλέψεις σχεδιασμού και συντήρησης για την ανίχνευση και επισκευή διαρροών

Η τακτική παρακολούθηση για πιθανές διαρροές βασίζεται στην εκτίμηση κινδύνου και, όταν είναι απαραίτητο, ο εξοπλισμός επισκευάζεται.

Ελαχιστοποιείται η χρήση υπόγειων στοιχείων. Όταν χρησιμοποιούνται υπόγεια στοιχεία, και ανάλογα με τους κινδύνους που ενέχουν τα απόβλητα που περιέχονται σε αυτά τα στοιχεία ως προς τη ρύπανση του εδάφους και/ή των υδάτων, τοποθετείται δευτερεύον περίβλημα στα υπόγεια στοιχεία.

Γενικά στις νέες μονάδες εφαρμόζεται η χρήση υπέργειων στοιχείων. Μπορεί να περιορίζεται, παρ' όλα αυτά, από τον κίνδυνο κατάψυξης.

Η εγκατάσταση δευτερεύοντος περιβλήματος μπορεί να περιορίζεται στην περίπτωση των υφιστάμενων μονάδων.

θ.

Κατάλληλη χωρητικότητα ενδιάμεσης αποθήκευσης

Παρέχεται κατάλληλη χωρητικότητα ενδιάμεσης αποθήκευσης για υγρά απόβλητα που παράγονται κατά τη διάρκεια μη κανονικών συνθηκών λειτουργίας με τη χρήση μιας προσέγγισης με βάση την εκτίμηση κινδύνου (π.χ. λαμβάνοντας υπόψη το είδος των ρύπων, τις συνέπειες της κατάντη επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και το περιβάλλον υποδοχής).

Η απόρριψη των υγρών αποβλήτων από αυτή την ενδιάμεση αποθήκευση είναι δυνατή μόνο αφού ληφθούν κατάλληλα μέτρα (π.χ. παρακολούθηση, επεξεργασία, επαναχρησιμοποίηση).

Εφαρμόζεται γενικά στις νέες μονάδες.

Για τις υφιστάμενες μονάδες η εφαρμογή μπορεί να περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα χώρου και από τη διάταξη του συστήματος συλλογής υδάτων.

ΒΔΤ 20. Για τη μείωση των εκπομπών στα ύδατα, η ΒΔΤ συνίσταται στην επεξεργασία υγρών αποβλήτων με τη χρήση κατάλληλου συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική (23)

Τυπικοί ρύποι οι οποίοι στοχεύονται

Εφαρμογή

Προκαταρκτική και πρωτοβάθμια επεξεργασία, π.χ.

α.

Εξισορρόπηση

Όλοι οι ρύποι

Εφαρμόζεται γενικά.

β.

Εξουδετέρωση

Οξέα, αλκάλια

γ.

Φυσικός διαχωρισμός, π.χ. φίλτρα, κόσκινα, διαχωριστές κοκκοειδών υλικών, λιποδιαχωριστές, διαχωρισμός ελαίου-νερού ή δεξαμενές πρωτοβάθμιας επεξεργασίας

Χονδρόκοκκα στερεά, αιωρούμενα στερεά, έλαια/λίπη

Φυσικοχημική επεξεργασία, π.χ.

δ.

Προσρόφηση

Προσροφούμενοι διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι, π.χ. υδρογονάνθρακες, υδράργυρος, AOX

Εφαρμόζεται γενικά.

ε.

Απόσταξη/διύλιση

Διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι που μπορούν να αποσταχθούν, π.χ. ορισμένοι διαλύτες

στ.

Καθίζηση

Διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι με δυνατότητα καθίζησης, π.χ. μέταλλα, φώσφορος

ζ.

Χημική οξείδωση

Οξειδωτικοί διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι, π.χ. νιτρώδη ιόντα, κυανίδιο

η.

Χημική αναγωγή

Αναγώγιμοι διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι π.χ. εξασθενές χρώμιο (Cr(VI))

θ.

Εξάτμιση

Διαλυτοί ρύποι

ι.

Ιοντοανταλλαγή

Ιονικοί διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι, π.χ. μέταλλα

ια.

Απογύμνωση

Ρύποι που μπορούν να καθαριστούν, π.χ. υδρόθειο (H2S), αμμωνία (NH3), ορισμένες προσροφούμενεςαλογονούχες οργανικές ενώσεις (AOX), υδρογονάνθρακες

Βιολογική επεξεργασία, π.χ.

ιβ.

Διεργασία ενεργοποιημένης ιλύος

Βιοαποδομήσιμες οργανικές ενώσεις

Εφαρμόζεται γενικά.

ιγ.

Βιοαντιδραστήρας μεμβράνης

Αφαίρεση αζώτου

ιδ.

Νιτροποίηση/απονίτρωση όταν η επεξεργασία περιλαμβάνει βιολογική επεξεργασία

Ολικό άζωτο, αμμωνία

Η νιτροποίηση ενδέχεται να μην μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση υψηλών συγκεντρώσεων ιόντων χλωρίου (π.χ. άνω των 10 g/l) και όταν η μείωση της χλωριούχου συγκέντρωσης πριν από τη νιτροποίηση δεν θα ήταν δικαιολογημένη από τα οφέλη για το περιβάλλον. Η νιτροποίηση δεν εφαρμόζεται όταν η θερμοκρασία των υγρών αποβλήτων είναι χαμηλή (π.χ. κάτω από 12 °C).

Αφαίρεση στερεών, π.χ.

ιε.

Συσσωμάτωση και κροκίδωση

Αιωρούμενα στερεά και μέταλλα δεσμευμένα σε σωματίδια

Εφαρμόζεται γενικά.

ιστ.

Κατακάθιση

ιζ.

Διήθηση (π.χ. αμμοδιήθηση, μικροδιήθηση, υπερδιήθηση)

ιη.

Επίπλευση


Πίνακας 6.1

Επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τη ΒΔΤ (ΒΔΤ-AEL) για άμεση απόρριψη σε υδάτινο αποδέκτη

Ουσία/Παράμετρος

ΒΔΤ-AEL (24)

Διαδικασία επεξεργασίας αποβλήτων για την οποία ισχύει η ΒΔΤ-AEL

Ολικός οργανικός άνθρακας (TOC) (25)

10-60 mg/l

Όλες οι διαδικασίες επεξεργασίας αποβλήτων εκτός από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό

10-100 mg/l (26)  (27)

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό

Χημικώς απαιτούμενο οξυγόνο (COD) (25)

30-180 mg/l

Όλες οι διαδικασίες επεξεργασίας αποβλήτων εκτός από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό

30-300 mg/l (26)  (27)

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό

Συνολικά αιωρούμενα στερεά σωματίδια (TSS)

5-60 mg/l

Όλες οι διαδικασίες επεξεργασίας αποβλήτων

Δείκτης υδρογονανθράκων πετρελαίου (HOI)

0,5-10 mg/l

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

Φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων θερμογόνο αξία

Πλύση με νερό ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Ολικό άζωτο (TN)

1-25 mg/l (28)  (29)

Βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

10-60 mg/l (28)  (29)  (30)

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Ολικός φωσφόρος (TP)

0,3-2 mg/l

Βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

1-3 mg/l (27)

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό

Δείκτης φαινόλης

0,05– 0,2 mg/l

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

Φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

0,05-0,3 mg/l

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Ελεύθερο κυανίδιο (CN-) (31)

0,02– 0,1 mg/l

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Προσροφούμενεςαλογονούχες οργανικές ενώσεις (ΑΟΧ) (31)

0,2-1 mg/l

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μέταλλα και μεταλλοειδή (31)

Αρσενικό (εκφρασμένο ως As)

0,01-0,05 mg/l

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Μηχανική-βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

Φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

Φυσικοχημική επεξεργασία για στερεά και/ή πολτώδη απόβλητα

Αναγέννηση χρησιμοποιημένων διαλυτών

Πλύση με νερό ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

Κάδμιο (εκφρασμένο ως Cd)

0,01-0,05 mg/l

Χρώμιο (εκφρασμένο ως Cr)

0,01-0,15 mg/l

Χαλκός (εκφρασμένος ως Cu)

0,05-0,5 mg/l

Μόλυβδος (εκφρασμένος ως Pb)

0,05–0,1 mg/l (32)

Νικέλιο (εκφρασμένο ως Ni)

0,05-0,5 mg/l

Υδράργυρος (εκφρασμένος ως Hg)

0,5–5 μg/l

Ψευδάργυρος (εκφρασμένος ως Zn)

0,1-1 mg/l (33)

Αρσενικό (εκφρασμένο ως As)

0,01-0,1 mg/l

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Κάδμιο (εκφρασμένο ως Cd)

0,01-0,1 mg/l

Χρώμιο (εκφρασμένο ως Cr)

0,01-0,3 mg/l

Εξασθενές χρώμιο (εκφρασμένο ως Cr(VI))

0,01-0,1 mg/l

Χαλκός (εκφρασμένος ως Cu)

0,05-0,5 mg/l

Μόλυβδος (εκφρασμένος ως Pb)

0,05-0,3 mg/l

Νικέλιο (εκφρασμένο ως Ni)

0,05-1 mg/l

Υδράργυρος (εκφρασμένος ως Hg)

1-10 μg/l

Ψευδάργυρος (εκφρασμένος ως Zn)

0,1-2 mg/l

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 7.

Πίνακας 6.2

Επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τη ΒΔΤ (ΒΔΤ-AEL) για έμμεση απόρριψη σε υδάτινο αποδέκτη

Ουσία/Παράμετρος

ΒΔΤ-AEL (34)  (35)

Διαδικασία επεξεργασίας αποβλήτων για την οποία ισχύει η ΒΔΤ-AEL

Δείκτης υδρογονανθράκων πετρελαίου (HOI)

0,5-10 mg/l

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

Φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

Πλύση με νερό ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Ελεύθερο κυανίδιο (CN-) (36)

0,02– 0,1 mg/l

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Προσροφούμενεςαλογονούχες οργανικές ενώσεις (AOX) (36)

0,2-1 mg/l

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Μέταλλα και μεταλλοειδή (36)

Αρσενικό (εκφρασμένο ως As)

0,01-0,05 mg/l

Μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Μηχανική-βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

Επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

Φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

Φυσικοχημική επεξεργασία για στερεά και/ή πολτώδη απόβλητα

Αναγέννηση χρησιμοποιημένων διαλυτών

Πλύση με νερό ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

Κάδμιο (εκφρασμένο ως Cd)

0,01-0,05 mg/l

Χρώμιο (εκφρασμένο ως Cr)

0,01-0,15 mg/l

Χαλκός (εκφρασμένος ως Cu)

0,05-0,5 mg/l

Μόλυβδος (εκφρασμένος ως Pb)

0,05-0,1 mg/l (37)

Νικέλιο (εκφρασμένο ως Ni)

0,05-0,5 mg/l

Υδράργυρος (εκφρασμένος ως Hg)

0,5–5 μg/l

Ψευδάργυρος (εκφρασμένος ως Zn)

0,1-1 mg/l (38)

Αρσενικό (εκφρασμένο ως As)

0,01-0,1 mg/l

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης

Κάδμιο (εκφρασμένο ως Cd)

0,01-0,1 mg/l

Χρώμιο (εκφρασμένο ως Cr)

0,01-0,3 mg/l

Εξασθενές χρώμιο (εκφρασμένο ως Cr(VI))

0,01-0,1 mg/l

Χαλκός (εκφρασμένος ως Cu)

0,05-0,5 mg/l

Μόλυβδος (εκφρασμένος ως Pb)

0,05-0,3 mg/l

Νικέλιο (εκφρασμένο ως Ni)

0,05-1 mg/l

Υδράργυρος (εκφρασμένος ως Hg)

1-10 μg/l

Ψευδάργυρος (εκφρασμένος ως Zn)

0,1-2 mg/l

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 7.

1.6.   Εκπομπές από ατυχήματα και περιστατικά

ΒΔΤ 21. Για την πρόληψη ή τον περιορισμό των περιβαλλοντικών συνεπειών ατυχημάτων και περιστατικών, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση όλων των ακόλουθων τεχνικών, ως μέρος του συστήματος διαχείρισης ατυχημάτων (βλέπε ΒΔΤ 1).

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Μέτρα προστασίας

Περιλαμβάνουν μέτρα όπως:

προστασία της μονάδας έναντι κακόβουλων ενεργειών·

σύστημα προστασίας έναντι πυρκαγιάς και έκρηξης, που περιλαμβάνει εξοπλισμό πρόληψης, ανίχνευσης και κατάσβεσης·

προσβασιμότητα και λειτουργικότητα του σχετικού εξοπλισμού ελέγχου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης·

β.

Διαχείριση εκπομπών από ατυχήματα/περιστατικά

Θεσπίζονται διαδικασίες και πραγματοποιούνται τεχνικές προβλέψεις για τη διαχείριση (ως προς την πιθανή συγκράτηση) εκπομπών από ατυχήματα και περιστατικά, όπως εκπομπών από διαρροές, νερό κατάσβεσης ή βαλβίδες ασφαλείας.

γ.

Σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης περιστατικών/ατυχημάτων

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

μητρώο/ημερολόγιο καταγραφής όλων των ατυχημάτων, περιστατικών, αλλαγών σε διαδικασίες και των ευρημάτων επιθεωρήσεων·

διαδικασίες για την αναγνώριση τέτοιων περιστατικών και ατυχημάτων, την αντίδραση σε αυτά και την απόκτηση διδαγμάτων από αυτά.

1.7.   Αποδοτική χρήση υλικών

ΒΔΤ 22. Για την αποδοτική χρήση υλικών, η ΒΔΤ συνίσταται στην αντικατάσταση υλικών με απόβλητα.

Περιγραφή

Χρησιμοποιούνται απόβλητα αντί άλλων υλικών για την επεξεργασία αποβλήτων (π.χ. χρησιμοποιούνται απόβλητα αλκάλια ή απόβλητα οξέα για ρύθμιση του pH, ενώ πτητικές τέφρες χρησιμοποιούνται ως συνδετικά υλικά).

Εφαρμογή

Ορισμένοι περιορισμοί στην εφαρμογή προέρχονται από τον κίνδυνο ρύπανσης/μόλυνσης που ενέχει η παρουσία προσμείξεων (π.χ. βαρέων μετάλλων, POP, αλάτων, παθογόνων παραγόντων) στα απόβλητα που αντικαθιστούν άλλα υλικά. Ένας άλλος περιορισμός είναι η συμβατότητα των αποβλήτων που αντικαθιστούν άλλα υλικά με τα απόβλητα εισόδου (βλέπε ΒΔΤ 2).

1.8.   Ενεργειακή απόδοση

ΒΔΤ 23. Για την αποδοτική χρήση της ενέργειας, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση και των δύο ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Σχέδιο ενεργειακής απόδοσης

Ένα σχέδιο ενεργειακής απόδοσης περιλαμβάνει ορισμό και υπολογισμό της συγκεκριμένης κατανάλωσης ενέργειας της δραστηριότητας (ή των δραστηριοτήτων), με ορισμό βασικών δεικτών απόδοσης σε ετήσια βάση (για παράδειγμα, συγκεκριμένη κατανάλωση ενέργειας εκφρασμένη σε kWh/τόνο αποβλήτων που υφίστανται επεξεργασία) και σχεδιασμό περιοδικών στόχων βελτίωσης και σχετικών ενεργειών. Το σχέδιο προσαρμόζεται στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της επεξεργασίας αποβλήτων ως προς τη διεργασία ή τις διεργασίες που εκτελούνται, το ρεύμα ή τα ρεύματα αποβλήτων στα οποία γίνεται επεξεργασία κ.λπ.

β.

Πίνακας ενεργειακού ισοζυγίου

Ένας πίνακας ενεργειακού ισοζυγίου περιλαμβάνει ανάλυση της κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής) ανά είδος πηγής (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, συμβατικά υγρά καύσιμα, συμβατικά στερεά καύσιμα και απόβλητα). Περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

i)

πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας ως προς την αποδιδόμενη ενέργεια·

ii)

πληροφορίες για την ενέργεια που εξάγει η εγκατάσταση·

iii)

πληροφορίες για τη ροή ενέργειας (π.χ. διαγράμματα Sankey ή ενεργειακά ισοζύγια) που δείχνουν πώς χρησιμοποιείται η ενέργεια σε όλη τη διεργασία.

Ο πίνακας ενεργειακού ισοζυγίου προσαρμόζεται στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της επεξεργασίας αποβλήτων ως προς τη διεργασία ή τις διεργασίες που εκτελούνται, το ρεύμα ή τα ρεύματα αποβλήτων στα οποία γίνεται επεξεργασία κ.λπ.

1.9.   Επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών

ΒΔΤ 24. Για τη μείωση της ποσότητας αποβλήτων που αποστέλλονται για απόρριψη, η ΒΔΤ συνίσταται στη μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης συσκευασιών, ως μέρος του σχεδίου διαχείρισης υπολειμμάτων (βλέπε ΒΔΤ 1).

Περιγραφή

Οι συσκευασίες (βαρέλια, δοχεία, IBC, παλέτες κ.λπ.) επαναχρησιμοποιούνται για τον περιορισμό των αποβλήτων, όταν είναι σε καλή κατάσταση και επαρκώς καθαρές, ανάλογα με τον έλεγχο συμβατότητας μεταξύ των περιεχόμενων ουσιών (σε διαδοχικές χρήσεις). Αν είναι απαραίτητο, οι συσκευασίες αποστέλλονται για κατάλληλη επεξεργασία πριν από την επαναχρησιμοποίηση (π.χ. επισκευή, καθαρισμό).

Εφαρμογή

Ορισμένοι περιορισμοί στην εφαρμογή προέρχονται από τον κίνδυνο μόλυνσης των αποβλήτων που ενέχει η επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία.

2.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΔΤ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο τμήμα 2 εφαρμόζονται στη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων όταν αυτή δεν συνδυάζεται με βιολογική επεξεργασία και επιπρόσθετα των γενικών συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο τμήμα 1.

2.1.   Γενικά συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων

2.1.1.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 25. Για τη μείωση των εκπομπών σκόνης, μετάλλων δεσμευμένων σε σωματίδια, PCDD/F και παρόμοιων με διοξίνες PCB στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή της ΒΔΤ 14δ και στη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Κυκλώνας

Βλέπε τμήμα 6.1.

Οι κυκλώνες χρησιμοποιούνται ως προκαταρκτικοί διαχωριστές για χονδρόκοκκη σκόνη.

Εφαρμόζεται γενικά.

β.

Υφασμάτινο φίλτρο

Βλέπε τμήμα 6.1.

Μπορεί να μην είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε απαγωγούς απευθείας συνδεδεμένους με την εγκατάσταση τεμαχισμού όταν δεν μπορούν να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ανάφλεξης στο υφασμάτινο φίλτρο (π.χ. με τη χρήση ανακουφιστικών βαλβίδων πίεσης).

γ.

Υγρός καθαρισμός

Βλέπε τμήμα 6.1.

Εφαρμόζεται γενικά.

δ.

Έγχυση νερού μέσα στην εγκατάσταση τεμαχισμού

Τα απόβλητα προς τεμαχισμό υγραίνονται με έγχυση νερού μέσα στην εγκατάσταση τεμαχισμού. Η ποσότητα νερού που εγχέεται ρυθμίζεται σε σχέση με την ποσότητα των αποβλήτων που τεμαχίζεται (η οποία μπορεί να παρακολουθείται μέσω της ενέργειας που καταναλώνει ο κινητήρας της εγκατάστασης τεμαχισμού).

Τα αέρια απόβλητα που περιέχουν υπολειμματική σκόνη οδηγούνται στον ή στους κυκλώνες και/ή σε μια διάταξη υγρού καθαρισμού.

Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο πλαίσιο των περιορισμών που συνδέονται με τις τοπικές συνθήκες (π.χ. χαμηλή θερμοκρασία, ξηρασία).


Πίνακας 6.3

Επίπεδο εκπομπών που συνδέεται με τις ΒΔΤ (ΒΔΤ-AEL) για διοχετευόμενες εκπομπές σκόνης στην ατμόσφαιρα από τη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων

Παράμετρος

Μονάδα

ΒΔΤ-AEL

(Μέσος όρος της περιόδου δειγματοληψίας)

Σκόνη

mg/Nm3

2–5 (39)

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

2.2.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο παρόν τμήμα ισχύουν για τη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού, επιπρόσθετα της ΒΔΤ 25.

2.2.1.   Συνολική περιβαλλοντική επίδοση

ΒΔΤ 26. Για τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης και την πρόληψη εκπομπών λόγω ατυχημάτων και περιστατικών, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση της ΒΔΤ 14ζ και όλων των ακόλουθων τεχνικών:

α.

εφαρμογή διαδικασίας λεπτομερούς επιθεώρησης για δεματοποιημένα απόβλητα πριν από τον τεμαχισμό·

β.

αφαίρεση επικίνδυνων αντικειμένων από το ρεύμα των αποβλήτων εισόδου και ασφαλής απόρριψή τους (π.χ. φιάλες αερίου, μη απορυπασμένα ΟΤΚΖ, μη απορυπασμένα ΑΗΗΕ, αντικείμενα ρυπασμένα με PCB ή υδράργυρο, ραδιενεργά αντικείμενα)·

γ.

επεξεργασία δοχείων μόνο όταν συνοδεύονται από δήλωση καθαρότητας.

2.2.2.   Αναφλέξεις

ΒΔΤ 27. Για την πρόληψη αναφλέξεων και τη μείωση των εκπομπών όταν συμβαίνουν αναφλέξεις, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση της τεχνικής α. και μίας ή και των δύο ακόλουθων τεχνικών β. και γ.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Σχέδιο διαχείρισης αναφλέξεων

Περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

πρόγραμμα μείωσης αναφλέξεων σχεδιασμένο να αναγνωρίζει την πηγή ή τις πηγές και να εφαρμόζει μέτρα για την πρόληψη συμβάντων ανάφλεξης, π.χ. επιθεώρηση των αποβλήτων εισόδου όπως περιγράφεται στη ΒΔΤ 26α, αφαίρεση επικίνδυνων αντικειμένων όπως περιγράφεται στη ΒΔΤ 26β·

ανασκόπηση ιστορικού περιστατικών ανάφλεξης και μέσων αποκατάστασης και διάχυση των γνώσεων σχετικά με τις αναφλέξεις·

πρωτόκολλο ανταπόκρισης σε περιστατικά ανάφλεξης.

Εφαρμόζεται γενικά.

β.

Αποσβέστες ανακούφισης πίεσης

Οι αποσβέστες ανακούφισης πίεσης εγκαθίστανται για να ανακουφίζουν τα κύματα πίεσης που προέρχονται από αναφλέξεις που διαφορετικά θα προκαλούσαν σοβαρή βλάβη και επακόλουθες εκπομπές.

γ.

Προτεμαχισμός

Χρήση τεμαχιστή χαμηλής ταχύτητας εγκατεστημένου ανάντη της κύριας εγκατάστασης τεμαχισμού

Εφαρμόζεται γενικά στις νέες μονάδες, ανάλογα με το υλικό εισόδου.

Εφαρμόζεται σε σημαντικές αναβαθμίσεις μονάδας όταν έχει στοιχειοθετηθεί σημαντικός αριθμός αναφλέξεων.

2.2.3.   Ενεργειακή απόδοση

ΒΔΤ 28. Για την αποδοτική χρήση της ενέργειας, η ΒΔΤ συνίσταται στη διατήρηση σταθερής τροφοδοσίας στην εγκατάσταση τεμαχισμού.

Περιγραφή

Η τροφοδοσία της εγκατάστασης τεμαχισμού εξισορροπείται αποφεύγοντας τη διακοπή ή υπερφόρτωση της τροφοδοσίας αποβλήτων που θα οδηγούσε σε ανεπιθύμητες παύσεις λειτουργίας και εκκινήσεις της εγκατάστασης τεμαχισμού.

2.3.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο παρόν τμήμα ισχύουν για την επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC, επιπρόσθετα της ΒΔΤ 25.

2.3.1.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 29. Για την πρόληψη ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, για τη μείωση των εκπομπών οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή της ΒΔΤ 14δ και της ΒΔΤ 14η, και στη χρήση της τεχνικής α. και μίας ή και των δύο ακόλουθων τεχνικών β. και γ.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Βελτιστοποιημένη αφαίρεση και δέσμευση ψυκτικών μέσων και ελαίων

Όλα τα ψυκτικά μέσα και τα έλαια αφαιρούνται από τα ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC και δεσμεύονται με ένα σύστημα αναρρόφησης κενού (π.χ. επιτυγχάνοντας αφαίρεση ψυκτικών μέσων τουλάχιστον 90 %). Τα ψυκτικά μέσα διαχωρίζονται από τα έλαια και τα έλαια απαεριώνονται.

Η ποσότητα ελαίου που απομένει στον συμπιεστή μειώνεται σε ένα ελάχιστο επίπεδο (έτσι ώστε ο συμπιεστής να μην στάζει).

β.

Κρυογονική συμπύκνωση

Τα αέρια απόβλητα που περιέχουν οργανικές ενώσεις όπως VFC/VHC αποστέλλονται σε μονάδα κρυογονικής συμπύκνωσης όπου υγροποιούνται (βλέπε περιγραφή στο τμήμα 6.1). Τα υγροποιημένα αέρια αποθηκεύονται σε δοχεία υπό πίεση για περαιτέρω επεξεργασία.

γ.

Προσρόφηση

Τα αέρια απόβλητα που περιέχουν οργανικές ενώσεις όπως VFC/VHC αποστέλλονται σε συστήματα προσρόφησης (βλέπε περιγραφή στο τμήμα 6.1). Ο χρησιμοποιημένος ενεργός άνθρακας αναγεννάται με την έκλυση θερμού αέρα μέσα στο φίλτρο για την εκρόφηση των οργανικών ενώσεων. Επακόλουθα, τα αναγεννημένα αέρια απόβλητα συμπιέζονται και ψύχονται για την υγροποίηση των οργανικών ενώσεων (σε ορισμένες περιπτώσεις με κρυογονική συμπύκνωση). Στη συνέχεια, τα υγροποιημένα αέρια αποθηκεύονται σε δοχεία υπό πίεση. Τα αέρια απόβλητα που απομένουν από το στάδιο της συμπίεσης συνήθως οδηγούνται πίσω στο σύστημα προσρόφησης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι εκπομπές VFC/VHC.


Πίνακας 6.4

Επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τις ΒΔΤ (ΒΔΤ-AEL) για τις διοχετευόμενες εκπομπές ολικών ΠΟΕ και CFC στην ατμόσφαιρα από την επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC

Παράμετρος

Μονάδα

ΒΔΤ-AEL

(Μέσος όρος της περιόδου δειγματοληψίας)

Ολικές ΠΟΕ

mg/Nm3

3-15

CFC

mg/Nm3

0,5-10

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

2.3.2.   Εκρήξεις

ΒΔΤ 30. Για την πρόληψη εκπομπών λόγω εκρήξεων κατά την επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν VFC και/ή VHC, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες τεχνικές.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Αδρανής ατμόσφαιρα

Με έγχυση αδρανούς αερίου (π.χ. αζώτου), η συγκέντρωση οξυγόνου σε περίκλειστο εξοπλισμό (π.χ. σε περίκλειστες εγκαταστάσεις τεμαχισμού, θραυστήρες, συλλέκτες σκόνης και αφρού) μειώνεται (π.χ. στο 4 % κατ' όγκο).

β.

Εξαναγκασμένος αερισμός

Με τη χρήση του εξαναγκασμένου αερισμού, η συγκέντρωση υδρογονανθράκων σε περίκλειστο εξοπλισμό (π.χ. σε περίκλειστες εγκαταστάσεις τεμαχισμού, θραυστήρες, συλλέκτες σκόνης και αφρού) μειώνεται σε < 25 % του κατώτερου ορίου εκρηκτικότητας.

2.4.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

Επιπρόσθετα της ΒΔΤ 25, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο παρόν τμήμα εφαρμόζονται στη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία που καλύπτουν τα σημεία 5.3 α) iii) και 5.3 β) ii) του παραρτήματος I της οδηγίας 2010/75/ΕΕ.

2.4.1.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 31. Για τη μείωση των εκπομπών οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή της ΒΔΤ 14δ και στη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Προσρόφηση

Βλέπε τμήμα 6.1.

β.

Βιοφίλτρο

γ.

Θερμική οξείδωση

δ.

Υγρός καθαρισμός


Πίνακας 6.5

Επίπεδο εκπομπών που συνδέεται με τις ΒΔΤ (ΒΔΤ-AEL) για διοχετευόμενες εκπομπές ολικών ΠΟΕ στην ατμόσφαιρα από τη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

Παράμετρος

Μονάδα

ΒΔΤ-AEL

(Μέσος όρος της περιόδου δειγματοληψίας)

Ολικές ΠΟΕ

mg/Nm3

10-30 (40)

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

2.5.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τη μηχανική επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν υδράργυρο

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο παρόν τμήμα ισχύουν για τη μηχανική επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν υδράργυρο, επιπρόσθετα της ΒΔΤ 25.

2.5.1.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 32. Για τη μείωση των εκπομπών υδραργύρου στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στη συλλογή των εκπομπών υδραργύρου στην πηγή, την αποστολή τους σε σύστημα μείωσης και την εκτέλεση της κατάλληλης παρακολούθησης.

Περιγραφή

Αυτό περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα μέτρα:

ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν υδράργυρο είναι περίκλειστος, υπό αρνητική πίεση και συνδεδεμένος με σύστημα εξαερισμού με εντοπισμένη αναρρόφηση (LEV)·

η επεξεργασία των αερίων αποβλήτων από τις διεργασίες γίνεται με τεχνικές αποκονίωσης, όπως κυκλώνες, υφασμάτινα φίλτρα και φίλτρα HEPA, και έπειτα με προσρόφηση σε ενεργό άνθρακα (βλέπε τμήμα 6.1)·

η αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας αερίων αποβλήτων παρακολουθείται·

τα επίπεδα υδράργυρου στους χώρους επεξεργασίας και αποθήκευσης μετρώνται συχνά (π.χ. μία φορά κάθε εβδομάδα) για την ανίχνευση πιθανών διαρροών υδραργύρου.

Πίνακας 6.6

Επίπεδο εκπομπών που συνδέεται με τις ΒΔΤ (ΒΔΤ-AEL) για διοχετευόμενες εκπομπές υδραργύρου στην ατμόσφαιρα από τη μηχανική επεξεργασία ΑΗΗΕ που περιέχουν υδράργυρο

Παράμετρος

Μονάδα

ΒΔΤ-AEL

(Μέσος όρος της περιόδου δειγματοληψίας)

Υδράργυρος (Hg)

μg/Nm3

2-7

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

3.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΔΤ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο τμήμα 3 εφαρμόζονται στη βιολογική επεξεργασία αποβλήτων και επιπρόσθετα των γενικών συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο τμήμα 1. Οι ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο τμήμα 3 δεν εφαρμόζονται στην επεξεργασία υγρών αποβλήτων υδατικής φάσης.

3.1.   Γενικά συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τη βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

3.1.1.   Συνολική περιβαλλοντική επίδοση

ΒΔΤ 33. Για τη μείωση των εκπομπών οσμών και τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης, η ΒΔΤ συνίσταται στην επιλογή των αποβλήτων εισόδου.

Περιγραφή

Η τεχνική περιλαμβάνει την προαποδοχή, αποδοχή και διαλογή των αποβλήτων εισόδου (βλέπε ΒΔΤ 2) για την εξασφάλιση της καταλληλότητας των αποβλήτων εισόδου για την επεξεργασία αποβλήτων, π.χ. ως προς την ισορροπία θρεπτικών συστατικών, την υγρασία ή τις τοξικές ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τη βιολογική δραστηριότητα.

3.1.2.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 34. Για τη μείωση των διοχετευόμενων εκπομπών σκόνης, οργανικών ενώσεων και οσμηρών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένων των H2S και NH3, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Προσρόφηση

Βλέπε τμήμα 6.1.

β.

Βιοφίλτρο

Βλέπε τμήμα 6.1.

Στην περίπτωση υψηλής περιεκτικότητας σε NH3 (π.χ. 5–40 mg/Nm3), ενδέχεται να χρειαστεί προεπεξεργασία των αερίων αποβλήτων πριν από το βιοφίλτρο (π.χ. με διάταξη καθαρισμού με νερό ή διάταξη καθαρισμού οξέων) προκειμένου να ελεγχθεί το pH των μέσων και να περιοριστεί ο σχηματισμός N2O μέσα στο βιοφίλτρο.

Ορισμένες άλλες οσμηρές ενώσεις (π.χ. μερκαπτάνες, H2S) μπορούν να προκαλέσουν οξίνιση των μέσων του βιοφίλτρου με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση διάταξης καθαρισμού με νερό ή διάταξης καθαρισμού με αλκάλια (βάσεις) για προεπεξεργασία των αερίων αποβλήτων πριν από το βιοφίλτρο.

γ.

Υφασμάτινο φίλτρο

Βλέπε τμήμα 6.1. Το υφασμάτινο φίλτρο χρησιμοποιείται στην περίπτωση της μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων.

δ.

Θερμική οξείδωση

Βλέπε τμήμα 6.1.

ε.

Υγρός καθαρισμός

Βλέπε τμήμα 6.1. Οι διατάξεις καθαρισμού με νερό, οι διατάξεις καθαρισμού οξέων ή οι διατάξεις καθαρισμού με αλκάλια (βάσεις) χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με βιοφίλτρο, θερμική οξείδωση ή προσρόφηση σε ενεργό άνθρακα.


Πίνακας 6.7

Επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τις ΒΔΤ (ΒΔΤ-AEL) για διοχετευόμενες εκπομπές NH3, οσμών, σκόνης και ολικών ΠΟΕ στην ατμόσφαιρα από τη βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

Παράμετρος

Μονάδα

ΒΔΤ-AEL

(Μέσος όρος της περιόδου δειγματοληψίας)

Διαδικασία επεξεργασίας αποβλήτων

NH3  (41)  (42)

mg/Nm3

0,3-20

Όλα τα είδη βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων

Συγκέντρωση οσμών (41)  (42)

ouE/Nm3

200-1 000

Σκόνη

mg/Nm3

2-5

Μηχανική-βιολογική επεξεργασία αποβλήτων

Ολικές ΠΟΕ

mg/Nm3

5-40 (43)

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

3.1.3.   Εκπομπές στα ύδατα και κατανάλωση υδάτων

ΒΔΤ 35. Για τη μείωση της παραγωγής υγρών αποβλήτων και τη μείωση της κατανάλωσης υδάτων, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση όλων των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Διαχωρισμός ρευμάτων υδάτων

Τα διασταλάγματα από τα σειράδια κομποστοποίησης διαχωρίζονται από τα επιφανειακά ύδατα απορροής (βλέπε ΒΔΤ 19στ).

Εφαρμόζεται γενικά στις νέες μονάδες.

Εφαρμόζεται γενικά σε υφιστάμενες μονάδες στο πλαίσιο των περιορισμών που συνδέονται με τη διάταξη των κυκλωμάτων υδάτων.

β.

Επανακυκλοφορία υδάτων

Επανακυκλοφορία ρευμάτων υδάτων διεργασιών (π.χ. από αφυδάτωση υγρών προϊόντων ζύμωσης σε αναερόβιες διεργασίες) ή χρήση όσο γίνεται περισσότερο άλλων ρευμάτων υδάτων (π.χ. συμπυκνώματος νερού, νερού πλύσης, επιφανειακών υδάτων απορροής). Ο βαθμός επανακυκλοφορίας περιορίζεται από το ισοζύγιο υδάτων της μονάδας, την περιεκτικότητα σε προσμείξεις (π.χ. βαρέα μέταλλα, άλατα, παθογόνοι παράγοντες, οσμηρές ενώσεις) και/ή τα χαρακτηριστικά των ρευμάτων υδάτων (π.χ. περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά).

Εφαρμόζεται γενικά.

γ.

Ελαχιστοποίηση της παραγωγής διασταλαγμάτων

Βελτιστοποίηση της περιεκτικότητας των αποβλήτων σε υγρασία προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή διασταλαγμάτων

Εφαρμόζεται γενικά.

3.2.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την αερόβια επεξεργασία αποβλήτων

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο παρόν τμήμα εφαρμόζονται στην αερόβια επεξεργασία αποβλήτων και επιπρόσθετα των γενικών συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ σχετικά με τη βιολογική επεξεργασία αποβλήτων που παρουσιάζονται στο τμήμα 3.1.

3.2.1.   Συνολική περιβαλλοντική επίδοση

ΒΔΤ 36. Για τη μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα και τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης, η ΒΔΤ συνίσταται στην παρακολούθηση και/ή τον έλεγχο των βασικών παραμέτρων των αποβλήτων και των διεργασιών.

Περιγραφή

Παρακολούθηση και/ή έλεγχος των βασικών παραμέτρων των αποβλήτων και των διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων:

των χαρακτηριστικών των αποβλήτων εισόδου (π.χ. λόγος C προς N, μέγεθος σωματιδίων)·

της θερμοκρασίας και της περιεκτικότητας σε υγρασία σε διάφορα σημεία στα σειράδια κομποστοποίησης·

του αερισμού του σειραδίουκομποστοποίησης (π.χ. μέσω της συχνότητας ανάδευσης του σειραδίου κομποστοποίησης, της συγκέντρωσης O2 και/ή CO2 στο σειράδια κομποστοποίησης, της θερμοκρασίας ρευμάτων αέρα στην περίπτωση εξαναγκασμένου αερισμού)·

του πορώδους, του ύψους και του πλάτους του σειραδίου κομποστοποίησης.

Εφαρμογή

Η παρακολούθηση της περιεκτικότητας σε υγρασία στο σειράδι κομποστοποίησης δεν εφαρμόζεται σε περίκλειστες διεργασίες όταν έχουν εντοπιστεί προβλήματα υγείας και/ή ασφαλείας. Σε αυτή την περίπτωση, η περιεκτικότητα σε υγρασία μπορεί να παρακολουθηθεί πριν από τη φόρτωση των αποβλήτων στο περίκλειστο στάδιο κομποστοποίησης και να ρυθμιστεί κατά την έξοδο από το περίκλειστο στάδιο κομποστοποίησης.

3.2.2.   Οσμές και διάχυτες εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 37. Για τη μείωση των διάχυτων εκπομπών σκόνης, οσμών και βιοαερολυμάτων στην ατμόσφαιρα από βήματα επεξεργασίας σε ανοιχτό χώρο, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση μίας ή και των δύο ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Χρήση ημιπερατού καλύμματος μεμβράνης

Τα ενεργά σειράδια κομποστοποίησης καλύπτονται με ημιπερατές μεμβράνες.

Εφαρμόζεται γενικά.

β.

Προσαρμογή των δραστηριοτήτων στις μετεωρολογικές συνθήκες

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

Εξέταση των καιρικών συνθηκών και των προγνώσεων κατά την ανάληψη σημαντικών δραστηριοτήτων εξωτερικών διεργασιών. Για παράδειγμα, αποφυγή σχηματισμού ή ανάδευσης σειραδίων κομποστοποίησης ή άλλων σωρών, διαλογής ή τεμαχισμού στην περίπτωση δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών ως προς τον διασκορπισμό των εκπομπών (π.χ. η ταχύτητα του ανέμου είναι υπερβολικά χαμηλή ή υπερβολικά υψηλή ή ο άνεμος φυσά προς την κατεύθυνση των ευαίσθητων περιοχών υποδοχής).

Προσανατολισμός των σειραδίων κομποστοποίησης, έτσι ώστε να εκτίθεται στον κυρίαρχο αέρα η μικρότερη δυνατή περιοχή της μάζας κομποστοποίησης για τη μείωση των ρύπων από την επιφάνεια του σειραδίου κομποστοποίησης. Τα σειράδια κομποστοποίησης και οι άλλοι σωροί τοποθετούνται κατά προτίμηση στο χαμηλότερο ύψος εντός της συνολικής διάταξης της εγκατάστασης.

Εφαρμόζεται γενικά.

3.3.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την αναερόβια επεξεργασία αποβλήτων

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο παρόν τμήμα εφαρμόζονται στην αναερόβια επεξεργασία αποβλήτων και επιπρόσθετα των γενικών συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ σχετικά με τη βιολογική επεξεργασία αποβλήτων που παρουσιάζονται στο τμήμα 3.1.

3.3.1.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 38. Για τη μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα και τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης, η ΒΔΤ συνίσταται στην παρακολούθηση και/ή τον έλεγχο των βασικών παραμέτρων των αποβλήτων και των διεργασιών.

Περιγραφή

Εφαρμογή συστήματος χειροκίνητης και/ή αυτόματης παρακολούθησης για:

την εξασφάλιση σταθερούς λειτουργίας του χωνευτηρίου·

την ελαχιστοποίηση των δυσκολιών λειτουργίας, όπως του σχηματισμού αφρού, που μπορεί να οδηγήσουν σε εκπομπές οσμών·

την παροχή επαρκούς έγκαιρης προειδοποίησης για αστοχίες του συστήματος που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια συγκράτησης και εκρήξεις.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η παρακολούθηση και/ή ο έλεγχος βασικών παραμέτρων των αποβλήτων και των διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων:

του pH και της αλκαλικότητας της τροφοδοσίας του χωνευτηρίου·

της θερμοκρασίας λειτουργίας του χωνευτηρίου·

του ρυθμού υδραυλικής και οργανικής φόρτωσης της τροφοδοσίας του χωνευτηρίου·

της συγκέντρωσης πτητικών λιπαρών οξέων (ΠΛΟ) και αμμωνίας εντός του χωνευτηρίου και του προϊόντος ζύμωσης·

της ποσότητας, της σύνθεσης (π.χ. H2S) και της πίεσης των βιοαερίων·

των επιπέδων υγρών και αφρού στο χωνευτήριο.

3.4.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τη μηχανική-βιολογική επεξεργασία (MBT) αποβλήτων

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο παρόν τμήμα εφαρμόζονται στη MBT και επιπρόσθετα των γενικών συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ σχετικά με τη βιολογική επεξεργασία αποβλήτων που παρουσιάζονται στο τμήμα 3.1.

Τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την αερόβια επεξεργασία (τμήμα 3.2) και την αναερόβια επεξεργασία (τμήμα 3.3) των αποβλήτων εφαρμόζονται, κατά περίπτωση, στη μηχανική-βιολογική επεξεργασία αποβλήτων.

3.4.1.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 39. Για τη μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση και των δύο ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Διαχωρισμός των ρευμάτων αερίων αποβλήτων

Διαχωρισμός του συνολικού ρεύματος αερίων αποβλήτων σε ρεύματα αερίων αποβλήτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ρύπους και ρεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ρύπους, όπως προσδιορίζονται στο μητρώο που αναφέρεται στη ΒΔΤ 3.

Εφαρμόζεται γενικά στις νέες μονάδες.

Εφαρμόζεται γενικά σε υφιστάμενες μονάδες στο πλαίσιο των περιορισμών που συνδέονται με τη διάταξη των κυκλωμάτων αέρα.

β.

Ανακυκλοφορία αερίων αποβλήτων

Ανακυκλοφορία αερίων αποβλήτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ρύπους στη βιολογική διεργασία και στη συνέχεια επεξεργασία αερίων αποβλήτων προσαρμοσμένη στη συγκέντρωση ρύπων (βλέπε ΒΔΤ 34).

Η χρήση αερίων αποβλήτων στη βιολογική διεργασία μπορεί να περιοριστεί από τη θερμοκρασία των αερίων αποβλήτων και/ή την περιεκτικότητά τους σε ρύπους.

Μπορεί να χρειαστεί να συμπυκνωθούν οι υδρατμοί που περιέχονται στα αέρια απόβλητα πριν από την επαναχρησιμοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η ψύξη και γίνεται επανακυκλοφορία του συμπυκνωμένου νερού, όταν είναι δυνατό, (βλέπε ΒΔΤ 35) ή επεξεργασία πριν από την απόρριψη.

4.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΔΤ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο τμήμα 4 εφαρμόζονται στη φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων και επιπρόσθετα των γενικών συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο τμήμα 1.

4.1.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τη φυσικοχημική επεξεργασία για στερεά και/ή πολτώδη απόβλητα

4.1.1.   Συνολική περιβαλλοντική επίδοση

ΒΔΤ 40. Για τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης, η ΒΔΤ συνίσταται στην παρακολούθηση των αποβλήτων εισόδου ως μέρος των διαδικασιών προαποδοχής και αποδοχής αποβλήτων (βλέπε ΒΔΤ 2).

Περιγραφή

Παρακολούθηση των αποβλήτων εισόδου, π.χ. ως προς:

την περιεκτικότητα οργανικών ενώσεων, οξειδωτικών μέσων, μετάλλων (π.χ. υδραργύρου), αλάτων, οσμηρών ενώσεων·

την πιθανότητα σχηματισμού H2 μετά τη μείξη υπολειμμάτων επεξεργασίας απαερίων, π.χ. πτητικών τεφρών, με νερό.

4.1.2.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 41. Για τη μείωση των εκπομπών σκόνης, οργανικών ενώσεων και NH3 στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή της ΒΔΤ 14δ και στη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Προσρόφηση

Βλέπε τμήμα 6.1.

β.

Βιοφίλτρο

γ.

Υφασμάτινο φίλτρο

δ.

Υγρός καθαρισμός


Πίνακας 6.8

Επίπεδο εκπομπών που συνδέεται με τις ΒΔΤ (ΒΔΤ-AEL) για διοχετευόμενες εκπομπές σκόνης στην ατμόσφαιρα από τη φυσικοχημική επεξεργασία για στερεά και/ή πολτώδη απόβλητα

Παράμετρος

Μονάδα

ΒΔΤ-AEL

(Μέσος όρος της περιόδου δειγματοληψίας)

Σκόνη

mg/Nm3

2-5

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

4.2.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων

4.2.1.   Συνολική περιβαλλοντική επίδοση

ΒΔΤ 42. Για τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης, η ΒΔΤ συνίσταται στην παρακολούθηση των αποβλήτων εισόδου ως μέρος των διαδικασιών προαποδοχής και αποδοχής αποβλήτων (βλέπε ΒΔΤ 2).

Περιγραφή

Παρακολούθηση των αποβλήτων εισόδου ως προς την περιεκτικότητα σε ενώσεις χλωρίου (π.χ. σε χλωριωμένους διαλύτες ή PCB).

ΒΔΤ 43. Για τη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που αποστέλλονται για απόρριψη, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση μίας ή και των δύο ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Ανάκτηση υλικών

Χρήση των οργανικών υπολειμμάτων από απόσταξη σε κενό, εκχύλιση με διαλύτη, συσκευές εξάτμισης λεπτών υμενίων κ.λπ. σε προϊόντα ασφάλτου κ.λπ.

β.

Ανάκτηση ενέργειας

Χρήση των οργανικών υπολειμμάτων από απόσταξη σε κενό, εκχύλιση με διαλύτη, συσκευές εξάτμισης λεπτών υμενίων κ.λπ. για την ανάκτηση ενέργειας.

4.2.2.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 44. Για τη μείωση των εκπομπών οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή της ΒΔΤ 14δ και στη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Προσρόφηση

Βλέπε τμήμα 6.1.

β.

Θερμική οξείδωση

Βλέπε τμήμα 6.1. Περιλαμβάνει την περίπτωση αποστολής των αερίων αποβλήτων σε κάμινο βιομηχανικών διεργασιών ή λέβητα.

γ.

Υγρός καθαρισμός

Βλέπε τμήμα 6.1.

Εφαρμόζεται η ΒΔΤ-AEL που ορίζεται στο τμήμα 4.5.

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

4.3.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τη φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία

4.3.1.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 45. Για τη μείωση των εκπομπών οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή της ΒΔΤ 14δ και στη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Προσρόφηση

Βλέπε τμήμα 6.1.

β.

Κρυογονική συμπύκνωση

γ.

Θερμική οξείδωση

δ.

Υγρός καθαρισμός

Εφαρμόζεται η ΒΔΤ-AEL που ορίζεται στο τμήμα 4.5.

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

4.4.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την αναγέννηση χρησιμοποιημένων διαλυτών

4.4.1.   Συνολική περιβαλλοντική επίδοση

ΒΔΤ 46. Για τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης της αναγέννηση χρησιμοποιημένων διαλυτών, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση μίας ή και των δύο ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Ανάκτηση υλικών

Η ανάκτηση διαλυτών από τα υπολείμματα απόσταξης γίνεται με εξάτμιση.

Η εφαρμογή μπορεί να περιοριστεί όταν η απαίτηση ενέργειας είναι υπερβολική σε σχέση με την ποσότητα διαλύτη που έχει ανακτηθεί.

β.

Ανάκτηση ενέργειας

Τα υπολείμματα απόσταξης χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση ενέργειας.

Εφαρμόζεται γενικά.

4.4.2.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 47. Για τη μείωση των εκπομπών οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή της ΒΔΤ 14δ και στη χρήση συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Ανακυκλοφορία απαερίων διεργασιών σε ατμολέβητα

Τα απαέρια διεργασιών από τους συμπυκνωτές αποστέλλονται στον ατμολέβητα που προμηθεύει τη μονάδα.

Μπορεί να μην μπορεί να εφαρμοστεί στην επεξεργασία αποβλήτων αλογονούχων διαλυτών προκειμένου να αποφευχθεί η παραγωγή και εκπομπή PCB και/ή PCDD/F.

β.

Προσρόφηση

Βλέπε τμήμα 6.1.

Ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί στην εφαρμογή της τεχνικής για λόγους ασφαλείας (π.χ. τα υποστρώματα του ενεργού άνθρακα τείνουν να αυταναφλέγονται όταν φορτώνονται με κετόνες).

γ.

Θερμική οξείδωση

Βλέπε τμήμα 6.1.

Μπορεί να μην μπορεί να εφαρμοστεί στην επεξεργασία αποβλήτων αλογονούχων διαλυτών προκειμένου να αποφευχθεί η παραγωγή και εκπομπή PCB και/ή PCDD/F.

δ.

Συμπύκνωση ή κρυογονική συμπύκνωση

Βλέπε τμήμα 6.1.

Εφαρμόζεται γενικά.

ε.

Υγρός καθαρισμός

Βλέπε τμήμα 6.1.

Εφαρμόζεται γενικά.

Εφαρμόζεται η ΒΔΤ-AEL που ορίζεται στο τμήμα 4.5.

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

4.5.   ΒΔΤ-AEL για εκπομπές οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα από την επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων, τη φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία και την αναγέννηση χρησιμοποιημένων διαλυτών

Πίνακας 6.9

Επίπεδο εκπομπών που συνδέεται με τις ΒΔΤ (ΒΔΤ-AEL) για διοχετευόμενες εκπομπές ολικών ΠΟΕ στην ατμόσφαιρα από τη διύλιση αποβλήτων πετρελαίου, τη φυσικοχημική επεξεργασία αποβλήτων με θερμογόνο αξία και την αναγέννηση χρησιμοποιημένων διαλυτών

Παράμετρος

Μονάδα

ΒΔΤ-AEL (44)

(Μέσος όρος της περιόδου δειγματοληψίας)

Ολικές ΠΟΕ

mg/Nm3

5-30

4.6.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με τη θερμική επεξεργασία χρησιμοποιημένου ενεργού άνθρακα, καταλυτών αποβλήτων και ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

4.6.1.   Συνολική περιβαλλοντική επίδοση

ΒΔΤ 48. Για τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης της θερμικής επεξεργασίας χρησιμοποιημένου ενεργού άνθρακα, καταλυτών αποβλήτων και ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση όλων των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

Εφαρμογή

α.

Ανάκτηση θερμότητας από τα απαέρια της καμίνου

Η θερμότητα που έχει ανακτηθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για την προθέρμανση του αέρα καύσης ή για την παραγωγή ατμού, που χρησιμοποιείται επίσης στην επανενεργοποίηση του χρησιμοποιημένου ενεργού άνθρακα.

Εφαρμόζεται γενικά.

β.

Έμμεσα τροφοδοτούμενη κάμινος

Χρησιμοποιείται έμμεσα τροφοδοτούμενη κάμινος για να αποφευχθεί η επαφή ανάμεσα στο περιεχόμενο της καμίνου και τα απαέρια από τον καυστήρα ή τους καυστήρες.

Οι έμμεσα τροφοδοτούμενες κάμινοι κατασκευάζονται συνήθως με έναν μεταλλικό σωλήνα, ενώ η εφαρμογή μπορεί να περιοριστεί λόγω προβλημάτων διάβρωσης.

Ενδέχεται επίσης να υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί για τον επανεξοπλισμό υφιστάμενων μονάδων.

γ.

Τεχνικές ενσωματωμένες στις διεργασίες για μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα

Περιλαμβάνουν τεχνικές όπως:

έλεγχο της θερμοκρασίας της καμίνου και της ταχύτητας περιστροφής της περιστροφικής καμίνου·

επιλογή καυσίμου·

χρήση στεγανοποιημένης καμίνου ή λειτουργία της καμίνου σε μειωμένη πίεση για να αποφευχθούν οι διάχυτες εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Εφαρμόζεται γενικά.

4.6.2.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 49. Για τη μείωση των εκπομπών HCl, HF, σκόνης και οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή της ΒΔΤ 14δ και στη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Κυκλώνας

Βλέπε τμήμα 6.1. Η τεχνική χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τεχνικές περαιτέρω μείωσης.

β.

Ηλεκτροστατικό φίλτρο (ESP)

Βλέπε τμήμα 6.1.

γ.

Υφασμάτινο φίλτρο

δ.

Υγρός καθαρισμός

ε.

Προσρόφηση

στ.

Συμπύκνωση

ζ.

Θερμική οξείδωση (45)

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

4.7.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την πλύση με νερό ρυπασμένων χωμάτων από εκσκαφές

4.7.1.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 50. Για τη μείωση των εκπομπών σκόνης και οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα από τα βήματα αποθήκευσης, χειρισμού και πλύσης, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή της ΒΔΤ 14δ και στη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Προσρόφηση

Βλέπε τμήμα 6.1.

β.

Υφασμάτινο φίλτρο

γ.

Υγρός καθαρισμός

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

4.8.   Συμπεράσματα για τις ΒΔΤ σχετικά με την απορύπανση εξοπλισμού που περιέχει PCB

4.8.1.   Συνολική περιβαλλοντική επίδοση

ΒΔΤ 51. Για τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης και τη μείωση των διοχετευόμενων εκπομπών PCB και οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στη χρήση όλων των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Κάλυψη των χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

εφαρμογή επιχρισμάτων με ρητίνες στο δάπεδο σκυροδέματος ολόκληρου του χώρου αποθήκευσης και επεξεργασίας.

β.

Εφαρμογή κανόνων πρόσβασης του προσωπικού για την πρόληψη του διασκορπισμού της ρύπανσης

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

κλείδωμα των σημείων πρόσβασης στους χώρους αποθήκευσης και επεξεργασίας·

απαίτηση ειδικής πιστοποίησης για την πρόσβαση στον χώρο αποθήκευσης και χειρισμού του εξοπλισμού που έχει μολυνθεί·

ξεχωριστοί χώροι φύλαξης «καθαρών» και «βρώμικων» για την τοποθέτηση/αφαίρεση ατομικής προστατευτικής ένδυσης.

γ.

Βελτιστοποιημένος καθαρισμός και αποστράγγιση εξοπλισμού

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

καθαρισμό των εξωτερικών επιφανειών του ρυπασμένου εξοπλισμού με ανιονικό απορρυπαντικό·

άδειασμα του εξοπλισμού με αντλία ή υπό κενό αντί για άδειασμα με τη βαρύτητα·

ορισμός και χρήση διαδικασιών για την πλήρωση, το άδειασμα και την (απο)σύνδεση του δοχείου κενού·

εξασφάλιση μακράς περιόδου αποστράγγισης (τουλάχιστον 12 ώρες) για την αποφυγή τυχόν σταξίματος μολυσμένου υγρού κατά τη διάρκεια εργασιών περαιτέρω επεξεργασίας, μετά από τον διαχωρισμό του πυρήνα από το περίβλημα του ηλεκτρικού μετασχηματιστή.

δ.

Έλεγχος και παρακολούθηση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

συλλογή και επεξεργασία του αέρα του χώρου απολύμανσης με φίλτρα ενεργού άνθρακα·

η έξοδος της αντλίας κενού που αναφέρεται στην τεχνική γ. ανωτέρω συνδέεται με ένα σύστημα μείωσης στο τέλος της διεργασίας (π.χ. αποτεφρωτήρας υψηλής θερμοκρασίας, θερμική οξείδωση ή προσρόφηση σε ενεργό άνθρακα)·

παρακολούθηση των διοχετευόμενων εκπομπών (βλέπε ΒΔΤ 8)·

παρακολουθείται η πιθανή εναπόθεση PCB στην ατμόσφαιρα (π.χ. μέσω φυσικοχημικών μετρήσεων ή βιοπαρακολούθησης).

ε.

Απόρριψη υπολειμμάτων επεξεργασίας αποβλήτων

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

αποστολή των πορωδών, μολυσμένων μερών του ηλεκτρικού μετασχηματιστή (ξύλο και χαρτί) στην αποτέφρωση υψηλής θερμοκρασίας·

καταστροφή των PCB στα έλαια (π.χ. αποχλωρίωση, υδρογόνωση, διεργασίες αναμεμειγμένου ήλεκτρου, αποτέφρωση υψηλής θερμοκρασίας).

στ.

Ανάκτηση διαλύτη όταν χρησιμοποιείται πλύση διαλύτη

Συλλογή και απόσταξη οργανικού διαλύτη προς επαναχρησιμοποίηση στη διεργασία.

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

5.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΔΤ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΕΡΟ

Εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα συμπεράσματα για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο τμήμα 5 εφαρμόζονται στην επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό και επιπρόσθετα των γενικών συμπερασμάτων για τις ΒΔΤ που παρουσιάζονται στο τμήμα 1.

5.1.   Συνολική περιβαλλοντική επίδοση

ΒΔΤ 52. Για τη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσης, η ΒΔΤ συνίσταται στην παρακολούθηση των αποβλήτων εισόδου ως μέρος των διαδικασιών προαποδοχής και αποδοχής αποβλήτων (βλέπε ΒΔΤ 2).

Περιγραφή

Παρακολούθηση των αποβλήτων εισόδου, π.χ. ως προς:

την ικανότητα βιολογικής απομάκρυνσης [π.χ. BOD, αναλογία BOD/COD, δοκιμασία Zahn-Wellens, δυνατότητα βιολογικής αναστολής (π.χ. αναστολή ενεργοποιημένης ιλύος)]·

καταλληλότητα της θραύσης γαλακτώματος, π.χ. με δοκιμές εργαστηριακής κλίμακας.

5.2.   Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

ΒΔΤ 53. Για τη μείωση των εκπομπών HCl, NH3 και οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, η ΒΔΤ συνίσταται στην εφαρμογή της ΒΔΤ 14δ και στη χρήση μίας ή συνδυασμού των ακόλουθων τεχνικών.

Τεχνική

Περιγραφή

α.

Προσρόφηση

Βλέπε τμήμα 6.1.

β.

Βιοφίλτρο

γ.

Θερμική οξείδωση

δ.

Υγρός καθαρισμός


Πίνακας 6.10

Επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τη ΒΔΤ (ΒΔΤ-AEL) για τις διοχετευόμενες εκπομπές HCl και ολικών ΠΟΕ στην ατμόσφαιρα από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων με βάση το νερό

Παράμετρος

Μονάδα

ΒΔΤ-AEL (46)

(Μέσος όρος της περιόδου δειγματοληψίας)

Υδροχλώριο (HCl)

mg/Nm3

1-5

Ολικές ΠΟΕ

3-20 (47)

Η σχετική παρακολούθηση δίνεται στη ΒΔΤ 8.

6.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

6.1.   Διοχετευόμενες εκπομπές στην ατμόσφαιρα

Τεχνική

Τυπικός ρύπος ή ρύποι που μειώνονται

Περιγραφή

Προσρόφηση

Υδράργυρος, πτητικές οργανικές ενώσεις, υδρόθειο, οσμηρές ενώσεις

Η προσρόφηση είναι μια ετερογενής αντίδραση στην οποία μόρια αερίου συγκρατούνται σε μια στερεή ή υγρή επιφάνεια που προτιμά συγκεκριμένες ενώσεις από άλλες και ως εκ τούτου τις αφαιρεί από ρεύματα εκροών. Όταν η επιφάνεια έχει προσροφήσει όσο μπορεί, το προσροφητικό υλικό αντικαθίσταται ή το περιεχόμενο που έχει προσροφηθείεκροφάται ως μέρος της αναγέννησης του προσροφητικού υλικού. Όταν εκροφηθούν, οι ρύποι είναι συνήθως σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και μπορούν είτε να ανακτηθούν ή να απορριφθούν. Το πιο συχνό προσροφητικό υλικό είναι ο κοκκώδης ενεργός άνθρακας.

Βιοφίλτρο

Αμμωνία, υδρόθειο, πτητικές οργανικές ενώσεις, οσμηρές ενώσεις

Το ρεύμα αερίων αποβλήτων περνά μέσα από ένα υπόστρωμα οργανικού υλικού (όπως τύρφη, ερείκη, κομπόστ, ρίζες, φλοιό δέντρων, ξύλο κωνοφόρων δέντρων και διάφορους συνδυασμούς) ή ορισμένα αδρανή υλικά (όπως πηλό, ενεργό άνθρακα και πολυουρεθάνη), όπου οξειδώνεται βιολογικά με μικροοργανισμούς που εμφανίζονται στη φύση σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό, ανόργανα άλατα και βιομάζα.

Το βιοφίλτρο σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη το είδος ή τα είδη των αποβλήτων εισόδου. Επιλέγεται κατάλληλο υλικό υποστρώματος, π.χ. ως προς την ικανότητα συγκράτησης νερού, την πυκνότητα της μάζας, το πορώδες, τη δομική ακεραιότητα. Επίσης σημαντικά είναι το κατάλληλο ύψος και εμβαδόν του υποστρώματος του φίλτρου. Το βιοφίλτρο συνδέεται με κατάλληλο σύστημα αερισμού και κυκλοφορίας αέρα προκειμένου να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη κατανομή αέρα μέσω του υποστρώματος και επαρκής χρόνος παραμονής των αερίων αποβλήτων μέσα στο υπόστρωμα.

Συμπύκνωση και κρυογονική συμπύκνωση

Πτητικές οργανικές ενώσεις

Η συμπύκνωση είναι μια τεχνική που εξαλείφει τους ατμούς διαλυτών από ένα ρεύμα αερίων αποβλήτων μειώνοντας τη θερμοκρασία του κάτω από το σημείο δρόσου του. Για την κρυογονική συμπύκνωση, η θερμοκρασία λειτουργίας μπορεί να φτάσει έως τους – 120 °C, αλλά στην πράξη είναι συχνά μεταξύ – 40 °C και – 80 °C μέσα στη συσκευή συμπύκνωσης. Η κρυογονική συμπύκνωση μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις ΠΟΕ και τους πτητικούς ανόργανους ρύπους, ανεξάρτητα από την πίεση των ατμών τους. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται επιτρέπουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα συμπύκνωσης η οποία την καθιστά κατάλληλη τεχνική ελέγχου εκπομπών τελικών ΠΟΕ.

Κυκλώνας

Σκόνη

Τα φίλτρα κυκλώνα χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση βαρύτερων σωματιδίων, τα οποία «πέφτουν έξω» καθώς τα αέρια απόβλητα εξαναγκάζονται σε περιστροφική κίνηση πριν φύγουν από τον διαχωριστή.

Οι κυκλώνες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο υλικού σωματιδίων, κυρίως PM10.

Ηλεκτροστατικό φίλτρο (ESP)

Σκόνη

Τα ηλεκτροστατικά φίλτρα λειτουργούν με τέτοιον τρόπο ώστε τα σωματίδια να φορτίζονται και να διαχωρίζονται υπό την επίδραση ενός ηλεκτρικού πεδίου. Τα ηλεκτροστατικά φίλτρα μπορούν να λειτουργήσουν σε μεγάλο εύρος συνθηκών. Στο ηλεκτροστατικό φίλτρο ξηρού τύπου, το συλλεγόμενο υλικό απομακρύνεται μηχανικά (π.χ. με ανατάραξη, κραδασμό, πεπιεσμένο αέρα), ενώ στο ηλεκτροστατικό φίλτρο υγρού τύπου, εκπλένεται με κατάλληλο υγρό, συνήθως νερό.

Υφασμάτινο φίλτρο

Σκόνη

Τα υφασμάτινα φίλτρα, τα οποία αποκαλούνται συχνά σακόφιλτρα, κατασκευάζονται από πορώδες υφαντό ή πιληματοποιημένο ύφασμα διαμέσου του οποίου περνούν τα αέρια, ώστε να απομακρυνθούν τα σωματίδια. Για τη χρήση υφασμάτινου φίλτρου απαιτείται η επιλογή κατάλληλου υφάσματος για τα χαρακτηριστικά των αερίων αποβλήτων και η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας.

Φίλτρο HEPA

Σκόνη

Τα φίλτρα HEPA (φίλτρα αέρα υψηλής απόδοσης για τη συγκράτηση σωματιδίων) είναι απόλυτα φίλτρα. Το μέσο του φίλτρου αποτελείται από χαρτί ή ίνες ματ υάλου με υψηλή πυκνότητα πλήρωσης. Το ρεύμα αερίων αποβλήτων περνά μέσα από το μέσο του φίλτρου, όπου συλλέγεται η ύλη των σωματιδίων.

Θερμική οξείδωση

Πτητικές οργανικές ενώσεις

Η οξείδωση καύσιμων αερίων και οσμηρών ουσιών σε ρεύμα αερίων αποβλήτων με θέρμανση του μείγματος των ρύπων με αέρα ή οξυγόνο πάνω από το σημείο αυτανάφλεξής του σε θάλαμο καύσης και η διατήρησή του σε υψηλή θερμοκρασία για αρκετό χρονικό διάστημα έως ότου να ολοκληρωθεί η καύση του σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Υγρός καθαρισμός

Σκόνη, πτητικές οργανικές ενώσεις, αέριες όξινες ενώσεις (διάταξη καθαρισμού με αλκάλια), αέριες αλκαλικές ενώσεις (διάταξη καθαρισμού οξέων)

Η απομάκρυνση αέριων ή σωματιδιακών ρύπων από ένα ρεύμα αερίων με μεταφορά μάζας σε υγρό διαλύτη, συχνά νερό ή υδατικό διάλυμα. Μπορεί να περιλαμβάνει χημική αντίδραση (π.χ. σε διάταξη καθαρισμού με αλκάλια ή σε διάταξη καθαρισμού οξέων). Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατή η ανάκτηση των ενώσεων από τον διαλύτη.

6.2.   Διάχυτες εκπομπές οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα

Πρόγραμμα εντοπισμού και επισκευής διαρροών (LDAR)

Πτητικές οργανικές ενώσεις

Μια διαρθρωμένη προσέγγιση για τη μείωση των διαφευγουσών εκπομπών οργανικών ενώσεων με τον εντοπισμό και την επακόλουθη επισκευή ή αντικατάσταση των εξαρτημάτων που παρουσιάζουν διαρροή. Σήμερα, για τον εντοπισμό διαρροών είναι διαθέσιμες η μέθοδος εισπνοών (που περιγράφεται από το πρότυπο EN 15446) και οι μέθοδοι οπτικής απεικόνισης αερίων.

Μέθοδος εισπνοών: Το πρώτο στάδιο είναι η ανίχνευση με τη χρησιμοποίηση φορητών αναλυτών οργανικών ενώσεων που μετρούν τη συγκέντρωση δίπλα στον εξοπλισμό (π.χ. με τη χρήση ιονισμού φλόγας ή φωτοϊονισμού). Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την περίκλειση του στοιχείου σε αδιάβροχο σάκο για την απευθείας μέτρηση στην πηγή των εκπομπών. Αυτό το δεύτερο στάδιο αντικαθίσταται ενίοτε από μαθηματικές καμπύλες συσχέτισης που προέρχονται από στατιστικά αποτελέσματα τα οποία λαμβάνονται από πολλές προηγούμενες μετρήσεις που έγιναν σε παρόμοια στοιχεία.

Μέθοδοι οπτικής απεικόνισης αερίων: Η οπτική απεικόνιση χρησιμοποιεί μικρές ελαφρές φορητές μηχανές λήψης που επιτρέπουν την οπτικοποίηση των διαρροών φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να εμφανίζονται ως «αιθάλη» σε μια συσκευή βιντεοεγγραφής μαζί με την κανονική εικόνα του σχετικού στοιχείου για τον εύκολο και γρήγορο εντοπισμό σημαντικών διαρροών οργανικών ενώσεων. Ενεργά συστήματα παράγουν μια εικόνα με οπισθοσκεδασμένο υπέρυθρο φως λέιζερ που ανακλάται στο στοιχείο και στο περιβάλλον του. Τα παθητικά συστήματα βασίζονται στη φυσική υπέρυθρη ακτινοβολία του εξοπλισμού και του περιβάλλοντός του.

Μέτρηση των διάχυτων εκπομπών ΠΟΕ (VOC)

Πτητικές οργανικές ενώσεις

Οι μέθοδοι εισπνοών και οπτικής απεικόνισης αερίων περιγράφονται στο πλαίσιο του προγράμματος εντοπισμού και επισκευής διαρροών.

Ο πλήρης έλεγχος και ο ποσοτικός προσδιορισμός των εκπομπών από την εγκατάσταση μπορούν να πραγματοποιηθούν με κατάλληλο συνδυασμό συμπληρωματικών μεθόδων, π.χ. ροή ηλιακής απόκρυψης (SOF) ή εκστρατείες διαφορικής απορρόφησης LIDAR (DIAL). Τα εν λόγω αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αξιολόγηση της τάσης διαχρονικά, επαλήθευση και επικαιροποίηση/επικύρωση του συνεχιζόμενου προγράμματος LDAR.

Ροή ηλιακής απόκρυψης (SOF): Η τεχνική βασίζεται στην καταγραφή και φασματομετρική ανάλυση μετασχηματισμού Fourierευρυζωνικού υπέρυθρου ή υπεριώδους/ορατού φάσματος ηλιακού φωτός σε δεδομένη γεωγραφική διαδρομή, κάθετα προς τη διεύθυνση του ανέμου και διαμέσου πλουμίων ΠΟΕ.

Διαφορική απορρόφηση LIDAR (DIAL): Πρόκειται για μια τεχνική που βασίζεται σε λέιζερ με χρήση της διαφορικής απορρόφησης LIDAR (lightdetection and ranging - φωτοεντοπισμού), η οποία είναι το οπτικό ανάλογο του ραδιοκυματικού RADAR. Η τεχνική βασίζεται στην οπισθοσκέδαση παλμών ακτίνας λέιζερ από ατμοσφαιρικά αερολύματα και στην ανάλυση των φασματικών ιδιοτήτων του επιστρεφόμενου φωτός που συλλέγεται με τηλεσκόπιο.

6.3.   Εκπομπές στα ύδατα

Τεχνική

Τυπικός/οί ρύπος/οι οι οποίοι στοχεύονται

Περιγραφή

Διεργασία ενεργοποιημένης ιλύος

Βιοαποδομήσιμες οργανικές ενώσεις

Η βιολογική οξείδωση των διαλυμένων οργανικών ρύπων με οξυγόνο, με χρήση του μεταβολισμού μικροοργανισμών. Παρουσία του διαλυμένου οξυγόνου (που εγχέεται ως αέρας ή καθαρό οξυγόνο) οι οργανικές ενώσεις μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό ή άλλους μεταβολίτες και βιομάζα (δηλαδή ενεργοποιημένη ιλύς). Οι μικροοργανισμοί διατηρούνται σε μορφή αιωρήματος στα υγρά απόβλητα και το σύνολο του μείγματος αερίζεται μηχανικά. Το μείγμα της ενεργοποιημένης ιλύος αποστέλλεται σε εγκατάσταση διαχωρισμού από την οποία η ιλύς ανακυκλώνεται στη δεξαμενή αερισμού.

Προσρόφηση

Προσροφούμενοι διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι, π.χ. υδρογονάνθρακες, υδράργυρος, AOX

Μέθοδος διαχωρισμού στην οποία οι ενώσεις (δηλαδή οι ρύποι) σε ένα ρευστό (δηλαδή στα υγρά απόβλητα) συγκρατούνται σε μια στερεή επιφάνεια (συνήθως ενεργό άνθρακα).

Χημική οξείδωση

Οξειδωτικοί διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι, π.χ. νιτρώδη ιόντα, κυανίδιο

Οι οργανικές ενώσεις οξειδώνονται σε λιγότερο επιβλαβείς και ευκολότερα βιοαποδομήσιμες ενώσεις. Οι τεχνικές περιλαμβάνουν υγρή οξείδωση ή οξείδωση με όζον ή υπεροξείδιο του υδρογόνου, με προαιρετική στήριξη από καταλύτες ή ακτινοβολία UV. Χρησιμοποιείται επίσης χημική οξείδωση για την αποδόμηση των οργανικών ενώσεων που προκαλούν οσμές, γεύση και χρώμα και για σκοπούς απολύμανσης.

Χημική αναγωγή

Αναγώγιμοι διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι π.χ. εξασθενές χρώμιο (Cr(VI))

Η χημική αναγωγή είναι η μετατροπή ρύπων με χημικούς παράγοντες αναγωγής σε παρόμοιες αλλά λιγότερο επιβλαβείς ή επικίνδυνες ενώσεις.

Συσσωμάτωση και κροκίδωση

Αιωρούμενα στερεά και μέταλλα δεσμευμένα σε σωματίδια

Η συσσωμάτωση και η κροκίδωση χρησιμοποιούνται για τον διαχωρισμό των αιωρούμενων στερεών από τα υγρά απόβλητα και διενεργούνται συχνά σε διαδοχικά στάδια. Η συσσωμάτωση εκτελείται με προσθήκη πηκτικών ουσιών με φορτία αντίθετα από εκείνα των αιωρούμενων στερεών. Η κροκίδωση εκτελείται με την προσθήκη πολυμερών, έτσι ώστε με τις συγκρούσεις σωματιδίων μικροκροκίδων να προκαλείται συνένωσή τους και δημιουργία μεγαλύτερων κροκίδων. Οι κροκίδες που σχηματίζονται στη συνέχεια διαχωρίζονται με κατακάθιση, επίπλευση αέρα ή διήθηση.

Απόσταξη/διύλιση

Διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι που μπορούν να αποσταχθούν, π.χ. ορισμένοι διαλύτες

Η απόσταξη είναι μια τεχνική διαχωρισμού ενώσεων με διαφορετικά σημεία ζέσεως μέσω μερικής εξάτμισης και υγροποίησης εκ νέου.

Απόσταξη των υγρών αποβλήτων είναι η αφαίρεση των ρύπων χαμηλού σημείου ζέσεως από τα υγρά απόβλητα μέσω της μετατροπής τους σε αέρια φάση. Η απόσταξη λαμβάνει χώρα σε στήλες, οι οποίες διαθέτουν πλάκες ή υλικό πλήρωσης, και σε έναν συμπυκνωτή κατάντη.

Εξισορρόπηση

Όλοι οι ρύποι

Εξισορρόπηση ροών και φορτίων ρύπων με τη χρήση δεξαμενών ή άλλων τεχνικών διαχείρισης.

Εξάτμιση

Διαλυτοί ρύποι

Η χρήση απόσταξης (βλέπε παραπάνω) για τη συγκέντρωση υδατικών διαλυμάτων ουσιών με υψηλά σημεία ζέσεως για περαιτέρω χρήση, επεξεργασία ή απόρριψη (π.χ. αποτέφρωση υγρών αποβλήτων) μέσω της μεταφοράς νερού σε αέρια φάση. Συνήθως πραγματοποιείται σε πολυβάθμιες υπομονάδες με αυξανόμενο κενό ώστε να μειώνονται οι ενεργειακές απαιτήσεις. Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται για επαναχρησιμοποίηση ή απόρριψη ως υγρά απόβλητα.

Διήθηση

Αιωρούμενα στερεά και μέταλλα δεσμευμένα σε σωματίδια

Ο διαχωρισμός των στερεών από τα υγρά απόβλητα με διήθησή τους μέσα από ένα πορώδες μέσο, π.χ. αμμοδιήθηση, μικροδιήθηση και υπερδιήθηση.

Επίπλευση

Διαχωρισμός στερεών ή υγρών σωματιδίων από τα υγρά απόβλητα με προσκόλλησή τους σε μικρές φυσαλίδες αερίου, συνήθως αέρα. Τα επιπλέοντα σωματίδια συσσωρεύονται στην επιφάνεια του νερού και συλλέγονται με ξαφριστές.

Ιοντοανταλλαγή

Ιονικοί διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι, π.χ. μέταλλα

Συγκράτηση ανεπιθύμητων ή επικίνδυνων ιοντικών στοιχείων από τα υγρά απόβλητα και αντικατάστασή τους από περισσότερο αποδεκτά ιόντα με χρήση ρητίνης ανταλλαγής ιόντων. Οι ρύποι συγκρατούνται προσωρινά και στη συνέχεια απελευθερώνονται σε υγρό αναγέννησης ή ανάδρομης έκπλυσης.

Βιοαντιδραστήρας μεμβράνης

Βιοαποδομήσιμες οργανικές ενώσεις

Συνδυασμός επεξεργασίας ενεργοποιημένης ιλύος και διήθησης μεμβράνης. Χρησιμοποιούνται δύο παραλλαγές: α) ένας βρόχος εξωτερικής ανακυκλοφορίας μεταξύ της δεξαμενής ενεργοποιημένης ιλύος και του δομοστοιχείου μεμβράνης· και β) εμβάπτιση του δομοστοιχείου μεμβράνης στην αεριζόμενη δεξαμενή ενεργοποιημένης ιλύος, όπου οι εκροές διηθούνται μέσω μεμβράνης κοίλων ινών, με τη βιομάζα να παραμένει στη δεξαμενή.

Διήθηση με μεμβράνη

Αιωρούμενα στερεά και μέταλλα δεσμευμένα σε σωματίδια

Η μικροδιήθηση (MF) και υπερδιήθηση (UF) είναι διεργασίες διήθησης με μεμβράνη που συγκρατούν και συγκεντρώνουν, από τη μία πλευρά της μεμβράνης, ρύπους όπως αιωρούμενα σωματίδια και κολλοειδή σωματίδια που περιέχονται σε υγρά απόβλητα.

Εξουδετέρωση

Οξέα, αλκάλια

Η ρύθμιση του pH των υγρών αποβλήτων σε ουδέτερο επίπεδο (περίπου 7) με την προσθήκη χημικών ουσιών. Για την αύξηση του pH, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υδροξείδιο του νατρίου (NaOH) ή υδροξείδιο του ασβεστίου (Ca(OH)2), ενώ για τη μείωση του pH μπορούν να χρησιμοποιηθούν θειικό οξύ (H2SO4), υδροχλωρικό οξύ (HCl) ή διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Κατά την εξουδετέρωση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί καθίζηση ορισμένων ρύπων.

Νιτροποίηση/απονίτρωση

Ολικό άζωτο, αμμωνία

Μια διαδικασία δύο σταδίων, η οποία συνήθως ενσωματώνεται σε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Το πρώτο βήμα είναι η αερόβια νιτροποίηση όπου οι μικροοργανισμοί οξειδώνουν το αμμώνιο (NH4 +) στο ενδιάμεσο νιτρώδες άλας (NO2 ), το οποίο στη συνέχεια οξειδώνεται περαιτέρω σε νιτρικό άλας (NO3 ). Στο επόμενο βήμα ανοξικής απονίτρωσης οι μικροοργανισμοί μειώνουν χημικά το νιτρικό άλας σε αέριο αζώτου.

Διαχωρισμός ελαίου-νερού

Έλαια/λίπη

Ο διαχωρισμός ελαίου και νερού και η επακόλουθη απομάκρυνση του ελαίου με διαχωρισμό βάσει βαρύτητας του ελεύθερου ελαίου, με χρήση εξοπλισμού διαχωρισμού ή θραύσης γαλακτώματος (χρήση χημικών θραύσης γαλακτώματος, όπως αλάτων μετάλλων, ορυκτών οξέων, προσροφητικών υλικών και οργανικών πολυμερών).

Ιζηματογένεση

Αιωρούμενα στερεά και μέταλλα δεσμευμένα σε σωματίδια

Διαχωρισμός των αιωρούμενων σωματιδίων με καθίζηση λόγω βαρύτητας.

Καθίζηση

Διαλυμένοι μη βιοαποδομήσιμοι ή ανασταλτικοί ρύποι με δυνατότητα καθίζησης, π.χ. μέταλλα, φώσφορος

Η μετατροπή διαλυμένων ρύπων σε αδιάλυτες ενώσεις με την προσθήκη αντιδραστηρίων καθίζησης. Τα στερεά ιζήματα που σχηματίζονται στη συνέχεια διαχωρίζονται με κατακάθιση, επίπλευση αέρα ή διήθηση.

Απογύμνωση

Ρύποι που μπορούν να καθαριστούν, π.χ. υδρόθειο (H2S), αμμωνία (NH3), ορισμένες προσροφούμενες αλογονούχες οργανικές ενώσεις (AOX), υδρογονάνθρακες

Η απομάκρυνση ρύπων που μπορούν να καθαριστούν από την υδάτινη φάση με μια αέρια φάση (π.χ. με ατμό, άζωτο ή αέρα) που περνά μέσα από το υγρό. Γίνεται έπειτα ανάκτηση (π.χ. με συμπύκνωση) για περαιτέρω χρήση ή απόρριψη. Η απόδοση της απομάκρυνσης μπορεί να ενισχυθεί με αύξηση της θερμοκρασίας ή μείωση της πίεσης.

6.4.   Τεχνικές διαλογής

Τεχνική

Περιγραφή

Ταξινόμηση με αέρα

Η ταξινόμηση με αέρα (ή διαχωρισμός με αέρα ή αεραυλικός διαχωρισμός) είναι μια διεργασία κατ' εκτίμηση ταξινόμησης κατά μέγεθος ξηρών μειγμάτων σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών σε ομάδες ή μεγέθη διαχωρισμού που κυμαίνονται σε μέγεθος από 10 mesh έως υποδιαιρέσεις mesh. Οι διαχωριστές αέρος συμπληρώνουν τα κόσκινα σε εφαρμογές που απαιτούν διαχωρισμό κάτω από το μέγεθος των εμπορικών κόσκινων και συμπληρώνουν επίσης κόσκινα για πιο χονδρή κοσκίνιση με την εγγύηση των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της ταξινόμησης αέρα.

Διαχωριστής όλων των μετάλλων

Γίνεται διαλογή των μετάλλων (σιδηρούχων και μη σιδηρούχων) με ένα πηνίο ανίχνευσης, στο οποίο το μαγνητικό πεδίο επηρεάζεται από σωματίδια μετάλλων και το οποίο είναι συνδεδεμένο με έναν επεξεργαστή ο οποίος ελέγχει τον εκτοξευτήρα αέρα για την αφαίρεση των υλικών που έχουν ανιχνευτεί.

Ηλεκτρομαγνητικός διαχωρισμός μη σιδηρούχων μετάλλων

Η διαλογή των μη σιδηρούχων μετάλλων γίνεται με διαχωριστές του ρεύματος του Foucault. Το ρεύμα του Foucault ωθείται με μια σειρά από σπάνιους μαγνητικούς ή κεραμικούς ρότορες στην κεφαλή ενός μεταφορέα που περιστρέφεται σε υψηλή ταχύτητα ανεξάρτητα από τον μεταφορέα. Η διεργασία αυτή προκαλεί προσωρινές μαγνητικές δυνάμεις σε μη μαγνητικά μέταλλα ίδιας πολικότητας με τον ρότορα, προκαλώντας την απώθηση των μετάλλων και έπειτα τον διαχωρισμό τους από άλλες πρώτες ύλες.

Χειροκίνητος διαχωρισμός

Το υλικό διαχωρίζεται χειροκίνητα με οπτική εξέταση από το προσωπικό σε μια γραμμή διαλογής ή στο δάπεδο είτε για να απομακρυνθεί επιλεκτικά ένα στοχευμένο υλικό από το γενικό ρεύμα αποβλήτων ή για την απομάκρυνση μόλυνσης από ένα ρεύμα εξόδου για την αύξηση της καθαρότητας. Η τεχνική αυτή στοχεύει γενικά σε ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλί, πλαστικό κ.λπ.) και οποιουσδήποτε ρύπους, επικίνδυνα υλικά και υπερμεγέθη υλικά, όπως ΑΗΗΕ.

Μαγνητικός διαχωρισμός

Η διαλογή των σιδηρούχων μετάλλων γίνεται με μαγνήτη ο οποίος έλκει τα υλικά με σιδηρούχα μέταλλα. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, με έναν μαγνητικό διαχωριστή πάνω από τον μεταφορέα ή ένα μαγνητικό τύμπανο.

Φασματοσκοπία εγγύς υπερύθρου ακτινοβολίας (NIRS)

Η διαλογή των υλικών γίνεται με αισθητήρα εγγύς υπερύθρου ακτινοβολίας ο οποίος σαρώνει όλο το πλάτος της μεταφορικής ταινίας και μεταδίδει τα χαρακτηριστικά φάσματα των διάφορων υλικών σε έναν επεξεργαστή δεδομένων ο οποίος ελέγχει έναν εκτοξευτήρα αέρα για την αφαίρεση των υλικών που έχουν ανιχνευτεί. Γενικά, η NIRS δεν είναι κατάλληλη για τη διαλογή μαύρων υλικών.

Δεξαμενές βύθισης και επίπλευσης

Τα στερεά υλικά διαχωρίζονται σε δύο ροές με αξιοποίηση των διαφορετικών πυκνοτήτων των υλικών.

Διαχωρισμός κατά μέγεθος

Η διαλογή των υλικών γίνεται σύμφωνα με το μέγεθος των σωματιδίων τους. Αυτό μπορεί να γίνει με κόσκινα τυμπάνου, γραμμικά και κυκλικά ταλαντούμενα κόσκινα, δισταθή κόσκινα, επίπεδα κόσκινα, ελλειπτικά ταλαντούμενα κόσκινα και κινούμενες σχάρες.

Δονούμενη τράπεζα

Τα υλικά διαχωρίζονται ανάλογα με την πυκνότητα και το μέγεθός τους, κινούμενα (σε πολτό, στην περίπτωση υγρών τραπεζών ή υγρών διαχωριστών πυκνότητας) σε μια κεκλιμένη τράπεζα η οποία δονείται προς τα πίσω και προς τα μπροστά.

Συστήματα ακτίνων Χ

Η διαλογή σύνθετων υλικών γίνεται ανάλογα με τις διάφορες πυκνότητες των υλικών, τα αλογονούχα συστατικά ή τα οργανικά συστατικά, με τη βοήθεια ακτίνων Χ. Τα χαρακτηριστικά των διάφορων υλικών μεταδίδονται σε έναν επεξεργαστή δεδομένων ο οποίος ελέγχει έναν εκτοξευτήρα αέρα για την αφαίρεση των υλικών που έχουν ανιχνευτεί.

6.5.   Τεχνικές διαχείρισης

Σχέδιο διαχείρισης ατυχημάτων

Το σχέδιο διαχείρισης ατυχημάτων είναι μέρος του ΣΠΔ (βλέπε ΒΔΤ 1) και προσδιορίζει τους κινδύνους που ενέχει η μονάδα και οι συνδεδεμένοι κίνδυνοι, και ορίζει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Λαμβάνει υπόψη το μητρώο των ρύπων που υπάρχουν ή μπορεί να υπάρξουν και οι οποίοι μπορεί να έχουν περιβαλλοντικές συνέπειες αν διαφύγουν.

Σχέδιο διαχείρισης υπολειμμάτων

Το σχέδιο διαχείρισης υπολειμμάτων είναι μέρος του ΣΠΔ (βλέπε ΒΔΤ 1) και είναι ένα σύνολο μέτρων που στοχεύει στην 1) ελαχιστοποίηση της παραγωγής υπολειμμάτων που προέρχονται από την επεξεργασία αποβλήτων, 2) βελτιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης, αναγέννησης, ανακύκλωσης και/ή ανάκτησης ενέργειας από τα υπολείμματα και 3) εξασφάλιση της κατάλληλης απόρριψης υπολειμμάτων.


(1)  Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (ΕΕ L 135 της 30.5.1991, σ. 40).

(2)  Οδηγία 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999, περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων (ΕΕ L 182 της 16.7.1999, σ. 1).

(3)  Οδηγία (ΕΕ) 2015/2193 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2015, για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης (ΕΕ L 313 της 28.11.2015, σ. 1).

(4)  Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008, για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών (ΕΕ L 312 της 22.11.2008, σ. 3).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 199/2006 της Επιτροπής, της 3ης Φεβρουαρίου 2006, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 466/2001 για τον καθορισμό μέγιστων τιμών ανοχής για ορισμένες προσμείξεις στα τρόφιμα όσον αφορά τις διοξίνες και τα παρόμοια με τις διοξίνες πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) (ΕΕ L 32 της 4.2.2006, σ. 34).

(6)  Οδηγία 2000/53/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Σεπτεμβρίου 2000, για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους (ΕΕ L 269 της 21.10.2000, σ. 34).

(7)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 850/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για τους έμμονους οργανικούς ρύπους και την τροποποίηση της οδηγίας 79/117/ΕΟΚ (ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 7)

(8)  Οδηγία 2012/19/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) (ΕΕ L 197 της 24.7.2012, σ. 38).

(9)  Για οποιαδήποτε παράμετρο για την οποία, λόγω περιορισμών δειγματοληψίας ή αναλυτικών περιορισμών, δεν ενδείκνυται μέτρηση 30 λεπτών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια πιο κατάλληλη περίοδος μέτρησης (π.χ. για τη συγκέντρωση οσμών). Στην περίπτωση των PCDD/F ή των παρόμοιων με διοξίνες PCB χρησιμοποιείται περίοδος δειγματοληψίας 6 έως 8 ωρών.

(10)  Οι τεχνικές διαλογής περιγράφονται στο τμήμα 6.4

(11)  Η συχνότητα παρακολούθησης μπορεί να μειωθεί αν αποδειχθεί ότι τα επίπεδα εκπομπών είναι επαρκώς σταθερά.

(12)  Σε περίπτωση που η συχνότητα της μη συνεχούς απόρριψης είναι μικρότερη από την ελάχιστη συχνότητα παρακολούθησης, η παρακολούθηση εκτελείται μία φορά ανά παρτίδα.

(13)  Η παρακολούθηση εφαρμόζεται μόνο όταν η συγκεκριμένη ουσία προσδιορίζεται ως σχετική στο μητρώο υγρών αποβλήτων που αναφέρεται στην ΒΔΤ 3.

(14)  Στην περίπτωση έμμεσης απόρριψης σε υδάτινο αποδέκτη, η συχνότητα παρακολούθησης μπορεί να μειωθεί αν η κατάντη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μειώσει τους συγκεκριμένους ρύπους.

(15)  Παρακολουθείται είτε ο TOC ή το COD. Ο TOC είναι η προτιμώμενη επιλογή, διότι η παρακολούθησή του δεν εξαρτάται από τη χρήση πολύ τοξικών ενώσεων.

(16)  Η παρακολούθηση εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση άμεσης απόρριψης σε υδάτινο αποδέκτη.

(17)  Η συχνότητα παρακολούθησης μπορεί να μειωθεί αν αποδειχθεί ότι τα επίπεδα εκπομπών είναι επαρκώς σταθερά.

(18)  Η παρακολούθηση εφαρμόζεται μόνο όταν η συγκεκριμένη ουσία προσδιορίζεται ως σχετική στο ρεύμα αερίων αποβλήτων βάσει του μητρώου που αναφέρεται στην ΒΔΤ 3.

(19)  Αντί του προτύπου EN 1948-1, η δειγματοληψία μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο CEN/TS 1948-5.

(20)  Διαφορετικά, μπορεί να γίνει παρακολούθηση της συγκέντρωσης οσμών.

(21)  Η παρακολούθηση των NH3 και H2S μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική στην παρακολούθηση της συγκέντρωσης οσμών.

(22)  Η παρακολούθηση εφαρμόζεται μόνο όταν ο διαλύτης χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του μολυσμένου εξοπλισμού.

(23)  Περιγραφές των τεχνικών παρατίθενται στο τμήμα 6.3.

(24)  Οι περίοδοι υπολογισμού του μέσου όρου ορίζονται στις Γενικές παρατηρήσεις.

(25)  Εφαρμόζεται το συνδεόμενο με τη ΒΔΤ επίπεδο εκπομπών COD ή το συνδεόμενο με τη ΒΔΤ επίπεδο εκπομπών TOC. Η παρακολούθηση του TOC είναι η προτιμώμενη επιλογή, διότι δεν στηρίζεται στη χρήση πολύ τοξικών ενώσεων.

(26)  Η ανώτερη τιμή του εύρους ενδέχεται να μην ισχύει:

όταν η αποτελεσματικότητα των μειώσεων είναι ≥ 95 % ως κινητός ετήσιος μέσος όρος και τα απόβλητα εισόδου παρουσιάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: TOC > 2 g/l (ή COD > 6 g/l) ως ημερήσιος μέσος όρος και υψηλή αναλογία πυρίμαχων οργανικών ενώσεων (που βιοαποδομούνται δύσκολα) ή

στην περίπτωση υψηλών συγκεντρώσεων ιόντων χλωρίου (π.χ. πάνω από 5 g/l στα απόβλητα εισόδου).

(27)  Η ΒΔΤ-AEL ενδέχεται να μην εφαρμόζεται σε μονάδες που επεξεργάζονται λάσπες/θρύμματα γεωτρήσεων.

(28)  Η ΒΔΤ-AEL ενδέχεται να μην εφαρμόζεται όταν η θερμοκρασία των υγρών αποβλήτων είναι χαμηλή (π.χ. κάτω από 12 °C).

(29)  Η ΒΔΤ-AEL ενδέχεται να μην εφαρμόζεται στην περίπτωση υψηλών συγκεντρώσεων ιόντων χλωρίου (π.χ. πάνω από 10 g/l στα απόβλητα εισόδου).

(30)  Η ΒΔΤ-AEL εφαρμόζεται μόνο στη βιολογική επεξεργασία υγρών αποβλήτων.

(31)  Οι ΒΔΤ-AEL εφαρμόζονται μόνο όταν η συγκεκριμένη ουσία προσδιορίζεται ως σχετική στο μητρώο υγρών αποβλήτων που αναφέρεται στην ΒΔΤ 3.

(32)  Η ανώτερη τιμή του εύρους είναι 0,3 mg/l για μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού.

(33)  Η ανώτερη τιμή του εύρους είναι 2 mg/l για μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού.

(34)  Οι περίοδοι υπολογισμού του μέσου όρου ορίζονται στις Γενικές παρατηρήσεις.

(35)  Οι ΒΔΤ-AEL ενδέχεται να μην εφαρμόζονται αν η κατάντη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μειώσει τους συγκεκριμένους ρύπους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν οδηγεί σε υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής ρύπανσης.

(36)  Οι ΒΔΤ-AEL εφαρμόζονται μόνο όταν η συγκεκριμένη ουσία προσδιορίζεται ως σχετική στο μητρώο υγρών αποβλήτων που αναφέρεται στην ΒΔΤ 3.

(37)  Η ανώτερη τιμή του εύρους είναι 0,3 mg/l για μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού.

(38)  Η ανώτερη τιμή του εύρους είναι 2 mg/l για μηχανική επεξεργασία αποβλήτων μετάλλων σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού.

(39)  Όταν δεν εφαρμόζεται υφασμάτινο φίλτρο, η ανώτερη τιμή του εύρους είναι 10 mg/Nm3.

(40)  Η ΒΔΤ-AEL εφαρμόζεται μόνο όταν οι οργανικές ενώσεις προσδιορίζονται ως σχετικές στο ρεύμα αερίων αποβλήτων, βάσει του μητρώου που αναφέρεται στην ΒΔΤ 3.

(41)  Εφαρμόζεται το συνδεόμενο με τη ΒΔΤ επίπεδο εκπομπών για το NH3 ή το συνδεόμενο με τη ΒΔΤ επίπεδο εκπομπών για τη συγκέντρωση οσμών.

(42)  Αυτό το ΒΔΤ-AEL δεν εφαρμόζεται στην επεξεργασία αποβλήτων που αποτελούνται κυρίως από κοπριά.

(43)  Η κατώτερη τιμή του εύρους μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση θερμικής οξείδωσης.

(44)  H ΒΔΤ-AEL δεν εφαρμόζεται όταν το φορτίο εκπομπών είναι κάτω από 2 kg/h στο σημείο εκπομπής υπό την προϋπόθεση ότι καμία καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος ή τοξική για την αναπαραγωγή (ΚΜΑ) ουσία δεν προσδιορίζεται ως σχετική στο ρεύμα αερίων αποβλήτων, βάσει του μητρώου που αναφέρεται στη ΒΔΤ 3.

(45)  Η θερμική οξείδωση εκτελείται με ελάχιστη θερμοκρασία 1 100 °C και χρόνο παραμονής δύο δευτερόλεπτα για την αναγέννηση του ενεργού άνθρακα που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές όπου πιθανόν να υπάρχουν πυρίμαχες αλογονούχες ή άλλες θερμικά ανθεκτικές ουσίες. Στην περίπτωση που ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται σε εφαρμογές με πόσιμο νερό και τρόφιμα κατάλληλα για κατανάλωση, αρκεί ένας μετακαυστήρας με ελάχιστη θερμοκρασία θέρμανσης τους 850 °C και χρόνο παραμονής δύο δευτερόλεπτα (βλέπε τμήμα 6.1).

(46)  Αυτές οι ΒΔΤ-AEL εφαρμόζονται μόνο όταν η συγκεκριμένη ουσία προσδιορίζεται ως σχετική στο ρεύμα αερίων, αποβλήτων βάσει του μητρώου που αναφέρεται στην ΒΔΤ 3.

(47)  Η ανώτερη τιμή του εύρους είναι 45 mg/Nm3 όταν το φορτίο εκπομπών είναι κάτω από 0,5 kg/h στο σημείο εκπομπής.


17.8.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 208/91


ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1148 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

της 10ης Αυγούστου 2018

σχετικά με την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων χρεογράφων έκδοσης ή πλήρους εγγύησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2016/1041 (ΕΚΤ/2018/21)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 127 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 3.1 πρώτη περίπτωση, το άρθρο 12.1, το άρθρο 18 και το άρθρο 34.1 δεύτερη περίπτωση,

Έχοντας υπόψη την κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 19ης Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2014/60) (1) (κατευθυντήρια γραμμή γενικής τεκμηρίωσης), και ιδίως το άρθρο 1 παράγραφος 4, τους τίτλους I, II, IV, V, VI και VIII του τέταρτου μέρους, και το έκτο μέρος,

Έχοντας υπόψη την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2014/31, της 9ης Ιουλίου 2014, σχετικά με συμπληρωματικά προσωρινά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την καταλληλότητα των ασφαλειών και σχετικά με την τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2007/9 (2), και ιδίως το άρθρο 1 παράγραφος 3, το άρθρο 6 παράγραφος 1 και το άρθρο 8,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 18.1 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ μπορούν να διενεργούν πιστοδοτικές και πιστοληπτικές πράξεις με πιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς της αγοράς, με επαρκή ασφάλεια προκειμένου για δάνεια.

(2)

Τα ενιαία κριτήρια και οι ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης, βάσει των οποίων καθορίζεται η καταλληλότητα της χρήσης των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων ως ασφαλειών για τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, προβλέπονται στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), και ιδίως στο άρθρο 59 και στον τίτλο II του τέταρτου μέρους της.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), το διοικητικό συμβούλιο μπορεί οποτεδήποτε να τροποποιεί τα εργαλεία, τα μέσα, τις απαιτήσεις, τα κριτήρια και τις διαδικασίες που αφορούν την εκτέλεση των πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 59 παράγραφος 6 της ως άνω κατευθυντήριας γραμμής, το Ευρωσύστημα διατηρεί το δικαίωμα να αποφαίνεται αν ορισμένη έκδοση ή ορισμένος εκδότης, οφειλέτης ή εγγυητής πληροί τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που το ίδιο θεσπίζει, με βάση οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να θεωρεί σημαντική προς διασφάλιση επαρκούς προστασίας του ιδίου έναντι των κινδύνων.

(4)

Κατά παρέκκλιση από τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος όσον αφορά τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, το άρθρο 8 παράγραφος 2 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31 προβλέπει ότι τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος δεν εφαρμόζονται στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται πλήρως κεντρική κυβέρνηση κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός εάν το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει ότι το συγκεκριμένο κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με τους όρους της οικονομικής στήριξης και/ή του μακροοικονομικού προγράμματος.

(5)

Στις 19 Αυγούστου 2015, μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοοικονομικής συνδρομής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για την Ελλάδα, το συμβούλιο διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε το τρέχον τριετές πρόγραμμα χρηματοοικονομικής συνδρομής για την Ελλάδα.

(6)

Το διοικητικό συμβούλιο αξιολόγησε τα αποτελέσματα του προαναφερόμενου προγράμματος του ΕΜΣ για την Ελλάδα, τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του και τη δέσμευση των ελληνικών αρχών στην πράξη για την πλήρη εφαρμογή του. Με βάση την ως άνω αξιολόγησή του, το διοικητικό συμβούλιο θεώρησε ότι η Ελληνική Δημοκρατία συμμορφώνεται με τους όρους του προγράμματος. Εν συνεχεία, στις 22 Ιουνίου 2016, το διοικητικό συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση (ΕΕ) 2016/1041 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2016/18) (3) η οποία αποκατέστησε την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία για τους σκοπούς των πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, με την επιφύλαξη της εφαρμογής συγκεκριμένων περικοπών αποτίμησης στα εν λόγω χρεόγραφα και όρισε ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να θωρείται κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ που συμμορφώνεται με πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

(7)

Επί του παρόντος, το άρθρο 1 παράγραφος 3 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31 ορίζει ότι, για τους σκοπούς του άρθρου 6 παράγραφος 1 και του άρθρου 8 της εν λόγω κατευθυντήριας γραμμής, η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να θεωρείται κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ που συμμορφώνεται με πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης, το άρθρο 8 παράγραφος 3 της ίδιας κατευθυντήριας γραμμής ορίζει ότι τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία υπόκεινται στις συγκεκριμένες περικοπές αποτίμησης του παραρτήματος I της εν λόγω κατευθυντήριας γραμμής.

(8)

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της 19ης Αυγούστου 2015 (4), ημερομηνία λήξης του τρέχοντος προγράμματος του ΕΜΣ είναι η 20ή Αυγούστου 2018. Ως εκ τούτου, από τις 21 Αυγούστου 2018 η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ που τελεί υπό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παράγραφος 2 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31, θα παύσουν να πληρούνται από την εν λόγω ημερομηνία οι όροι για την προσωρινή αναστολή των ελάχιστων ορίων πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος όσον αφορά εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία.

(9)

Για τους λόγους αυτούς το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι από τις 21 Αυγούστου 2018 θα πρέπει στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία να εφαρμόζονται τα ενιαία κριτήρια και τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος και ότι τα εν λόγω χρεόγραφα θα υπόκεινται στις ενιαίες περικοπές αποτίμησης που καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2016/65 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2015/35) (5),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Καταλληλότητα εμπορεύσιμων χρεογράφων έκδοσης ή πλήρους εγγύησης της Ελληνικής Δημοκρατίας

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 1 παράγραφος 3, του άρθρου 6 παράγραφος 1 και του άρθρου 8 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31, η Ελληνική Δημοκρατία παύει να θεωρείται κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ που τελεί υπό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

2.   Στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα έκδοσης ή πλήρους εγγύησης της Ελληνικής Δημοκρατίας εφαρμόζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος όσον αφορά τα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης, όπως καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), και ιδίως στο άρθρο 59 και στον τίτλο II του τέταρτου μέρους της.

3.   Τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία παύουν να υπόκεινται στην εφαρμογή των συγκεκριμένων περικοπών αποτίμησης που προβλέπονται στο παράρτημα I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31.

Άρθρο 2

Κατάργηση

Η απόφαση (ΕΕ) 2016/1041 (ΕΚΤ/2016/18) καταργείται.

Άρθρο 3

Τελικές διατάξεις

1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει στις 21 Αυγούστου 2018.

2.   Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ της παρούσας απόφασης και της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60) ή της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31, όπως αυτές ενσωματώνονται σε εθνικό επίπεδο από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ, κατισχύει η παρούσα απόφαση.

Φρανκφούρτη, 10 Αυγούστου 2018.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  ΕΕ L 91 της 2.4.2015, σ. 3.

(2)  ΕΕ L 240 της 13.8.2014, σ. 28.

(3)  Απόφαση (ΕΕ) 2016/1041 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 22ας Ιουνίου 2016, σχετικά με την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων χρεογράφων έκδοσης ή πλήρους εγγύησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2015/300 (ΕΚΤ/2016/18) (ΕΕ L 169 της 28.6.2016, σ. 14).

(4)  Διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο του ΕΜΣ (www.esm.europa.eu).

(5)  Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2016/65 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 18ης Νοεμβρίου 2015, σχετικά με τις περικοπές αποτίμησης κατά την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2015/35) (ΕΕ L 14 της 21.1.2016, σ. 30).


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

17.8.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 208/94


ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1149 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 10ης Αυγούστου 2018

για μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τον προσδιορισμό περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου και άλλων κινδύνων της αλυσίδας εφοδιασμού βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 292,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Οι φυσικοί ορυκτοί πόροι διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες για ανάπτυξη, αλλά σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις ή σε περιοχές υψηλού κινδύνου μπορεί να αποτελέσουν αιτία διαμάχης, εάν τα έσοδα τροφοδοτούν το ξέσπασμα ή τη συνέχιση βίαιων συγκρούσεων, υπονομεύοντας τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου. Στους τομείς αυτούς, η θραύση του δεσμού μεταξύ συγκρούσεων και παράνομης εκμετάλλευσης των ορυκτών είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ανάπτυξης και της σταθερότητας.

(2)

Για να αντιμετωπιστούν οι εν λόγω ανησυχίες, ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) καθορίζει υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας στην αλυσίδα εφοδιασμού των ενωσιακών εισαγωγέων κασσιτέρου, τανταλίου και βολφραμίου, των μεταλλευμάτων τους, καθώς και χρυσού, που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου· οι εν λόγω υποχρεώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021 (εφεξής «ο κανονισμός»).

(3)

Οι περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου για τους σκοπούς του εν λόγω κανονισμού ορίζονται ως περιοχές σε κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης ή σε ασταθή μεταπολεμική περίοδο, καθώς και περιοχές με ανεπαρκή ή ανύπαρκτη διακυβέρνηση και ασφάλεια, όπως αποσαθρωμένα κράτη, και με εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(4)

Το άρθρο 14 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού ορίζει ότι για να υπάρχει σαφήνεια και βεβαιότητα, καθώς και συνέπεια μεταξύ των πρακτικών των οικονομικών φορέων, και ιδίως των ΜΜΕ, η Επιτροπή, ύστερα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τον ΟΟΣΑ, εκπονεί μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για οικονομικούς φορείς, με τις οποίες θα εξηγείται ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής των κριτηρίων για τον προσδιορισμό των περιοχών συγκρούσεων και των περιοχών υψηλού κινδύνου (εφεξής «κατευθυντήριες γραμμές»).

(5)

Το εν λόγω άρθρο ορίζει επίσης ότι οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται στον ορισμό των περιοχών συγκρούσεων και των περιοχών υψηλού κινδύνου που καθορίζεται στον κανονισμό και λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια στον τομέα αυτόν, περιλαμβανομένων και άλλων κινδύνων της αλυσίδας εφοδιασμού που θέτουν σε ενέργεια προειδοποιητικά σήματα όπως αυτά προσδιορίζονται στα σχετικά συμπληρώματα των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών.

(6)

Για να είναι αποτελεσματικές, οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να καθορίζουν τη γενική έννοια της δέουσας επιμέλειας στις αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών και μετάλλων που συνδέονται με περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου, και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι εταιρείες για τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με την προέλευση του κασσιτέρου, του τανταλίου, του βολφραμίου και του χρυσού.

(7)

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι οι απαιτήσεις του κανονισμού για τους ενωσιακούς εισαγωγείς δεν αφορούν μόνο μέταλλα και ορυκτά που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου, αλλά και τους συναφείς κινδύνους σε όλη την ανάντη αλυσίδα όσον αφορά π.χ. το εμπόριο, την επεξεργασία και την εξαγωγή.

(8)

Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει επίσης να εξηγούν τις βασικές αρχές προσδιορισμού των περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου ειδικά για τον σκοπό εφαρμογής του κανονισμού, ενώ ο ορισμός των περιοχών αυτών και οι συναφείς εξηγήσεις δεν προδικάζουν τη θέση της Ένωσης σχετικά με το τι μπορεί να συνιστά περιοχή συγκρούσεων και περιοχή υψηλού κινδύνου εκτός του πλαισίου του εν λόγω κανονισμού.

(9)

Η παραπομπή σε σχετικές πληροφορίες ανοικτής πηγής που μπορούν να χρησιμοποιούν οι οικονομικοί φορείς για τον προσδιορισμό των περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο των παρουσών κατευθυντήριων γραμμών, λαμβανομένου υπόψη ότι οι σχετικές πηγές επικαιροποιούνται με διαφορετική περιοδικότητα και θα πρέπει, κατά περίπτωση, να συμπληρώνονται με άλλες πηγές.

(10)

Οι άλλοι κίνδυνοι της αλυσίδας εφοδιασμού που θέτουν σε ενέργεια προειδοποιητικά σήματα που καλύπτονται από τις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να σχετίζονται με την τοποθεσία, τους προμηθευτές και ασυνήθιστες συνθήκες των εμπορικών πράξεων και θα πρέπει να βασίζονται στο έργο του ΟΟΣΑ στον τομέα αυτό.

(11)

Το άρθρο 14 παράγραφος 2 του κανονισμού ορίζει ότι η Επιτροπή ζητεί να της χορηγηθεί εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη που θα προσφέρει ενδεικτικό, μη διεξοδικό, τακτικά επικαιροποιούμενο κατάλογο περιοχών συγκρούσεων και περιοχών υψηλού κινδύνου. Ο εν λόγω επικείμενος κατάλογος βασίζεται σε αναλύσεις των παρουσών κατευθυντήριων γραμμών από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και σε άλλες πληροφορίες που διατίθενται, μεταξύ άλλων, από τον επιστημονικό κόσμο και από συστήματα δέουσας επιμέλειας στην αλυσίδα εφοδιασμού.

(12)

Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές είναι μη δεσμευτικές και οι ενωσιακοί εισαγωγείς συνεχίζουν να υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας που επιβάλλονται με τον κανονισμό, ενώ οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξασφαλίζουν ότι οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές παραμένουν επίκαιρες με την πάροδο του χρόνου,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

1.

Οι ενωσιακοί εισαγωγείς με υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/821 θα πρέπει να ακολουθούν τις μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές που προβλέπονται στο παράρτημα της παρούσας σύστασης. Η τήρηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών θα τους βοηθήσει να προσδιορίζουν σωστά τις περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου καθώς και τα προειδοποιητικά σήματα, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του εν λόγω κανονισμού μόλις τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να ακολουθούνται επίσης από άλλες οντότητες που εφαρμόζουν δέουσα επιμέλεια στην αλυσίδα εφοδιασμού τους για τα ορυκτά.

2.

Η παρούσα σύσταση θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 10 Αυγούστου 2018.

Για την Επιτροπή

Cecilia MALMSTRÖM

Μέλος της Επιτροπής


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2017, για τον προσδιορισμό υποχρεώσεων δέουσας επιμέλειας στην αλυσίδα εφοδιασμού των ενωσιακών εισαγωγέων κασσιτέρου, τανταλίου και βολφραμίου, των μεταλλευμάτων τους, καθώς και χρυσού, που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου (ΕΕ L 130 της 19.5.2017, σ. 1)


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.   ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/821 (εφεξής «ο κανονισμός») τέθηκε σε ισχύ στις 8 Ιουνίου 2017 και εφαρμόζεται για τους ενωσιακούς εισαγωγείς (1) (συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των μεταλλουργείων και των εγκαταστάσεων εξευγενισμού) από την 1η Ιανουαρίου 2021. Όπως ορίζεται στο πρώτο του άρθρο, ο κανονισμός είναι σχεδιασμένος με σκοπό να παρέχει διαφάνεια και ασφάλεια σε ό,τι αφορά τις πρακτικές προμήθειας των ενωσιακών εισαγωγέων από περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και περιοχές υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την εκπόνηση μη δεσμευτικών κατευθυντήριων γραμμών υπό μορφή εγχειριδίου για οικονομικούς φορείς, στο οποίο θα εξηγείται ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής των κριτηρίων για τον προσδιορισμό των περιοχών συγκρούσεων και των περιοχών υψηλού κινδύνου. Το εν λόγω άρθρο αναφέρει επίσης ότι οι κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια (2) στον τομέα αυτόν, περιλαμβανομένων και άλλων κινδύνων της αλυσίδας εφοδιασμού που θέτουν σε ενέργεια τα λεγόμενα «προειδοποιητικά σήματα», όπως αυτά προσδιορίζονται στα σχετικά συμπληρώματα των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών.

Στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές,

στην ΕΝΟΤΗΤΑ 2 καθορίζεται η γενική έννοια της δέουσας επιμέλειας στις αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου, και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι εταιρείες για τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με την προμήθεια του κασσιτέρου, του τανταλίου, του βολφραμίου και του χρυσού.

στην ΕΝΟΤΗΤΑ 3 εξηγούνται τα βασικά στοιχεία ορισμού των περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου για τους σκοπούς του κανονισμού.

στην ΕΝΟΤΗΤΑ 4 περιλαμβάνονται πληροφορίες ανοικτής πηγής οι οποίες βοηθούν τις εταιρείες να προσδιορίσουν τις περιοχές συγκρούσεων και τις περιοχές υψηλού κινδύνου καθώς και άλλους κινδύνους.

στην ΕΝΟΤΗΤΑ 5 περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με άλλους δείκτες πιθανών κινδύνων (ή «προειδοποιητικά σήματα») στην αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών σε σχέση με την τοποθεσία, τους προμηθευτές, και ασυνήθιστες συνθήκες των εμπορικών πράξεων.

Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους εισαγωγείς της ΕΕ να ασκούν δέουσα επιμέλεια στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Οι κατευθυντήριες γραμμές ισχύουν υπό την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΕ) 2017/821 και δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, βάσει του άρθρου 14 παράγραφος 2 του κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει (σε μεταγενέστερο χρόνο) να της χορηγηθεί εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη που θα προσφέρει ενδεικτικό, μη διεξοδικό, τακτικά επικαιροποιούμενο κατάλογο περιοχών συγκρούσεων και περιοχών υψηλού κινδύνου. Ο εν λόγω κατάλογος θα βασίζεται σε αναλύσεις των παρουσών κατευθυντήριων γραμμών από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και σε πληροφορίες που διατίθενται, μεταξύ άλλων, από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, τον επιστημονικό κόσμο και από συστήματα δέουσας επιμέλειας στην αλυσίδα εφοδιασμού.

2.   ΔΕΟΥΣΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΟΡΥΚΤΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ

2.1.   Η έννοια της δέουσας επιμέλειας βάσει του κινδύνου

Στις περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου, οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη, την επεξεργασία και το εμπόριο ορυκτών έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν έσοδα, ανάπτυξη και ευημερία, να παρέχουν μέσα βιοπορισμού και να προωθούν την τοπική ανάπτυξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εταιρείες κινδυνεύουν επίσης να συμβάλουν σε ή να συσχετιστούν με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους ή τις αποφάσεις τους όσον αφορά την προμήθεια, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων συγκρούσεων και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, για να εξασφαλιστεί ότι οι εταιρείες δεν συμβάλλουν, είτε εκ προθέσεως είτε εξ αμελείας, ούτε συνδέονται (ή εξακολουθούν να συνδέονται) με αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις, πρέπει να ασκούν δέουσα επιμέλεια βάσει κινδύνου ως μέρος μια συνεχούς, προληπτικής και συμπληρωματικής διαδικασίας, πλήρως ενσωματωμένης στο σύστημα διαχείρισής τους.

Γενικά, η δέουσα επιμέλεια βάσει κινδύνου αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι εταιρείες για τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση πραγματικών ή δυνητικών κινδύνων στην αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών, με στόχο την πρόληψη και τον μετριασμό ενδεχόμενης συνεισφοράς σε δυσμενείς επιπτώσεις που σχετίζονται με την εξόρυξη, την παραγωγή, την εμπορία, τη μεταποίηση, την επεξεργασία και την εξαγωγή ορυκτών που συνδέονται με περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου. Οι κίνδυνοι ορίζονται σε σχέση με τις δυνητικά δυσμενείς επιπτώσεις των πράξεων της εκάστοτε εταιρείας, οι οποίες προκύπτουν από τις δραστηριότητες της ίδιας της εταιρείας ή που ενδέχεται να συνδέονται άμεσα με πράξεις, προϊόντα ή υπηρεσίες που προκύπτουν από επιχειρηματικές σχέσεις της με τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών και άλλων οντοτήτων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι δυσμενείς επιπτώσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν ζημίες σε πρόσωπα (δηλαδή εξωτερικές επιπτώσεις), δυσφήμηση ή νομική ευθύνη για την εταιρεία (δηλαδή εσωτερικές επιπτώσεις), ή και τα δύο.

Οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κινδύνους στις αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών τους διότι οι συνθήκες της εξόρυξης, της παραγωγής, της εμπορίας, της επεξεργασίας ή της εξαγωγής ορυκτών από τη φύση τους ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις, όπως η χρηματοδότηση συγκρούσεων ή η υποδαύλιση, διευκόλυνση ή επιδείνωση των συνθηκών σύγκρουσης όπως περιγράφεται στο παράρτημα II των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια και τα συμπληρώματά τους.

Λόγω αυτών των κινδύνων, οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν καλόπιστες προσπάθειες προκειμένου να προσδιορίζουν και να αξιολογούν τους κινδύνους που συνδέονται με την τοποθεσία, τους προμηθευτές ή τις συνθήκες και να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα δέουσας επιμέλειας προσαρμοσμένα στις εκάστοτε απαιτήσεις των εν λόγω κινδύνων. Η δέουσα επιμέλεια μπορεί επίσης να βοηθήσει τις εταιρείες να διασφαλίζουν ότι τηρούν το διεθνές δίκαιο και συμμορφώνονται με τις οικείες εθνικές νομοθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που διέπουν το παράνομο εμπόριο ορυκτών πόρων, καθώς και τις κυρώσεις του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της ΕΕ βάσει της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), ιδίως τα περιοριστικά μέτρα βάσει του άρθρου 215 της ΣΛΕΕ.

Ο γενικός στόχος του κανονισμού, o οποίος βασίζεται στις αρχές που διατυπώνονται στις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, είναι να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ασφαλών, διαφανών και επαληθεύσιμων αλυσίδων εφοδιασμού ορυκτών και να εξασφαλιστεί, να διευκολυνθεί και να προωθηθεί η υπεύθυνη εισαγωγή στην ΕΕ ορυκτών και μετάλλων από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου, χωρίς να υποβοηθούνται οι ένοπλες συγκρούσεις και οι συναφείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτως ώστε να προάγεται η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία των τοπικών κοινοτήτων.

2.2.   Δέουσα επιμέλεια - πλαίσιο πέντε βημάτων

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια, η δέουσα επιμέλεια βάσει κινδύνου είναι διαρθρωμένη γύρω από τα ακόλουθα πέντε βήματα, τα οποία έχουν επίσης ενσωματωθεί στον κανονισμό.

Οι εταιρείες σ' όλη την αλυσίδα εφοδιασμού θα πρέπει:

να δημιουργήσουν ένας ισχυρό σύστημα διαχείρισης και να υιοθετήσουν και να γνωστοποιήσουν με σαφήνεια στους προμηθευτές και το κοινό τη πολιτική τους για τα ορυκτά και τα μέταλλα που ενδέχεται να προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου. Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των πραγματικών συνθηκών υπό τις οποίες πραγματοποιούνται η εξόρυξη, η μεταφορά, η επεξεργασία, το εμπόριο, η μεταποίηση, η χύτευση, ο εξευγενισμός και η κραματοποίηση, την κατασκευή ή την πώληση προϊόντων που περιέχουν ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου (άρθρο 4 του κανονισμού).

να προσδιορίζουν και να αξιολογούν πραγματικούς ή δυνητικούς κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού (3) [άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού].

να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν στρατηγική με σκοπό την αντιμετώπιση των προσδιορισθέντων κινδύνων για την πρόληψη ή το μετριασμό τους, με τη θέσπιση και την εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης κινδύνων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη απόφασης για συνέχιση του εμπορίου σε όλη τη διάρκεια των προσπαθειών μετριασμού των κινδύνων, προσωρινή διακοπή του εμπορίου ενόσω συνεχίζονται οι προσπάθειες μετριασμού των κινδύνων, ή αποδέσμευση από έναν προμηθευτή είτε μετά από αποτυχημένες προσπάθειες μετριασμού των κινδύνων είτε σε περίπτωση που ο προμηθευτής διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. χείριστες μορφές παιδικής εργασίας, καταναγκαστική εργασία και βασανιστήρια) ή παρέχει άμεση ή έμμεση στήριξη σε παρακρατικές ένοπλες ομάδες [άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού].

να διεξάγουν ή να αναθέτουν ελέγχους μέσω ανεξάρτητου τρίτου μέρους των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, των διαδικασιών και των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της δέουσας επιμέλειας στην αλυσίδα εφοδιασμού σε προσδιορισμένα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού, ιδίως όσον αφορά τις πρακτικές δέουσας επιμέλειας των μεταλλουργείων και των εγκαταστάσεων εξευγενισμού (άρθρο 6 του κανονισμού).

να δημοσιεύουν εκθέσεις σχετικά με τις πολιτικές και τις πρακτικές δέουσας επιμέλειας στην αλυσίδα εφοδιασμού προκειμένου να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέτρα που λαμβάνουν οι εταιρείες (άρθρο 7 του κανονισμού).

3.   ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ο ορισμός των περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου που εφαρμόζεται στον κανονισμό συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις περιοχές αυτές και δεν προδικάζει τη θέση της ΕΕ σχετικά με το τι μπορεί να συνιστά περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου εκτός του πλαισίου του κανονισμού. Παρέχεται αποκλειστικά για τους σκοπούς της δέουσας επιμέλειας στην αλυσίδα εφοδιασμού όσον αφορά τα μέταλλα και τα ορυκτά στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού και έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι πρακτικός, εμπεριστατωμένος και εύκολα κατανοητός για τις εταιρείες.

Ορισμός των περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου στον κανονισμό [άρθρο 2 στοιχείο στ)]:

«περιοχές σε κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης ή σε ασταθή μεταπολεμική περίοδο, καθώς και περιοχές με ανεπαρκή ή ανύπαρκτη διακυβέρνηση και ασφάλεια, όπως αποσαθρωμένα κράτη, και με εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Ο ορισμός αυτός βασίζεται σε ορισμένες βασικές αρχές που καθορίζονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των «σε κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης», «σε ασταθή μεταπολεμική περίοδο» και «αποσαθρωμένα κράτη». Οι εν λόγω αρχές παρουσιάζονται και εξηγούνται κατωτέρω για να διευκολυνθεί η πρακτική κατανόησή τους στο πλαίσιο της υπεύθυνης διαχείρισης των αλυσίδων εφοδιασμού από τις εταιρείες.

Επιπλέον, αυτές οι βασικές αρχές θα πρέπει να επιτρέπουν την εύκολη διασταύρωση με πληροφορίες ανοικτής πηγής σχετικά με την επί τόπου κατάσταση σε περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου, και να συνδράμουν τις εταιρείες με τον ευρύτερο προσδιορισμό των κινδύνων στην αλυσίδα εφοδιασμού τους και τις δυνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους (πρβλ. ενότητα 4).

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η δέουσα επιμέλεια στην αλυσίδα εφοδιασμού που προβλέπεται στον κανονισμό -καθώς και στις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια— έχει ως στόχο τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων από τις δυσμενείς επιπτώσεις ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σχέσεων που αφορούν μέταλλα και ορυκτά που προέρχονται από ή που μεταφέρονται μέσω περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου (οι οποίες μπορεί να είναι υποεθνικές). Ειδικές ανά χώρα πληροφορίες μπορούν να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για να προσδιοριστεί το γενικό επίπεδο επιμέλειας που απαιτείται.

Βασικό στοιχείο του ορισμού

Επεξήγηση

Κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης

Η παρουσία ένοπλης σύγκρουσης, εκτεταμένης βίας ή άλλων κινδύνων πρόκλησης βλάβης σε ανθρώπους όπως περιγράφεται στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο ρυθμίζει τη διεξαγωγή των ένοπλων συγκρούσεων από μαχητές. Η ένοπλη σύγκρουση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως μια σύγκρουση διεθνούς ή μη διεθνούς χαρακτήρα, στην οποία μπορεί να εμπλέκονται δύο ή περισσότερα κράτη, ή που μπορεί να συνίσταται σε απελευθερωτικούς πολέμους ή εξεγέρσεις, εμφυλίους πολέμους κ.λπ.

Συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με την «κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης» παρέχεται στις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις κηρυχθέντος πολέμου ή οποιασδήποτε άλλης ένοπλης σύρραξης οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών, έστω και αν η κατάσταση πολέμου δεν αναγνωρίζεται από το ένα εξ αυτών· και όλες τις περιπτώσεις μερικής ή ολικής κατοχής των εδαφών ενός μέρους, ακόμα και αν η εν λόγω κατοχή δεν αντιμετωπίσει ένοπλη αντίσταση. Σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο II (1977) των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949, αυτές δεν εφαρμόζονται σε καταστάσεις εσωτερικών αναταραχών και εντάσεων, όπως ταραχών, μεμονωμένων και σποραδικών πράξεων βίας και άλλων πράξεων παρόμοιας φύσεως.

Περιοχές σε ασταθή μεταπολεμική περίοδο

Περιοχές με ανεπαρκή ή ανύπαρκτη διακυβέρνηση και ασφάλεια, όπως αποσαθρωμένα κράτη, και με εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι περιοχές σε ασταθή μεταπολεμική περίοδο είναι περιοχές με παύση των ενεργών εχθροπραξιών που βρίσκονται σε ασταθή κατάσταση, υπό την έννοια ότι η περιφέρεια ή το κράτος διαθέτει περιορισμένη ικανότητα να εκτελεί βασικές λειτουργίες διακυβέρνησης και δεν διαθέτει την ικανότητα να αναπτύξει αμοιβαία εποικοδομητικές σχέσεις εντός της κοινωνίας λόγω της προηγούμενης συγκρουσιακής κατάστασης. Τέτοιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε εσωτερικές ή εξωτερικές αναταράξεις, όπως οι οικονομικές κρίσεις ή οι φυσικές καταστροφές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως οι περιπτώσεις που καλύπτονται από την ακόλουθη παράγραφο του ορισμού (δηλαδή περιοχές με ανεπαρκή ή ανύπαρκτη διακυβέρνηση και ασφάλεια), οι οικονομικοί φορείς πρέπει να εξακριβώσουν ότι υπάρχουν είτε θεσμικές αδυναμίες είτε έλλειψη διακυβέρνησης και εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να προβούν σε διαπίστωση ότι η περιοχή αποτελεί περιοχή συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου. Ως εκ τούτου, η προϋπόθεση των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου εφαρμόζεται σωρευτικά στις προϋποθέσεις για τις περιοχές σε ασταθή μεταπολεμική περίοδο και τις περιοχές με ανεπαρκή ή ανύπαρκτη διακυβέρνηση και ασφάλεια. Σχετικά με το τελευταίο, η απουσία επίσημης διαδικασίας έκδοσης αδειών εξόρυξης θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποτελέσει απόδειξη της έλλειψης διακυβέρνησης.

Αποσαθρωμένα κράτη

Ένα «αποσαθρωμένο κράτος» αποτελεί παράδειγμα κατάστασης εξαιρετικής θεσμικής αδυναμίας. Το αποσαθρωμένο κράτος περιλαμβάνει κατάρρευση των δομών εξουσίας και διοίκησης, κατάρρευση του νόμου και της τάξης και απουσία θεσμικών οργάνων ικανών να εκπροσωπήσουν το κράτος.

4.   ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η παρούσα ενότητα περιλαμβάνει ενδεικτικό, μη εξαντλητικό κατάλογο των σχετικών πληροφοριών ανοικτής πηγής ώστε να παρέχει συνδρομή στις εταιρείες για τον προσδιορισμό περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου. Κατανοώντας το εθνικό και περιφερειακό πλαίσιο, καθώς και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχουν οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται ή από τις οποίες προμηθεύονται, οι εταιρείες θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν καλύτερα τις προσπάθειες δέουσας επιμέλειας. Τέτοιες πιο ευρείες, ειδικές ανά χώρα πληροφορίες μπορεί επίσης να είναι επωφελείς στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας των καταγγελιών για παραβιάσεις.

Οι πληροφορίες ανοικτής πηγής που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι ομαδοποιημένες βάσει των βασικών στοιχείων που καθορίζονται στον ορισμό των περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου (πρβλ. ενότητα 3):

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ – οι πληροφορίες θα καθιστούν δυνατή την αξιολόγηση του αν μια περιοχή βρίσκεται σε «κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης» ή αν βρίσκεται «σε ασταθή μεταπολεμική περίοδο».

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – καθιστούν δυνατή την αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο οι περιοχές διαθέτουν ανεπαρκή ή ανύπαρκτη διακυβέρνηση και ασφάλεια.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – καθιστούν δυνατή την αξιολόγηση του κατά πόσον μια περιοχή πλήττεται από εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (4).

Επιπλέον, ο κατάλογος που παρέχεται στην ενότητα 4.2 περιλαμβάνει πηγές πληροφοριών για τους ορυκτούς πόρους, ώστε να παρέχεται καλύτερη εικόνα του γενικού πλαισίου.

4.1.   Τρόποι καλύτερης χρήσης των πηγών πληροφοριών

Οι αναφερόμενες πηγές πληροφοριών δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν απαιτούν τέλη συνδρομής ή τυχόν χρηματοδοτική συνεισφορά. Όταν χρησιμοποιούν τις εν λόγω πηγές, οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάζουν αν οι πηγές παρέχουν επικαιροποιημένες πληροφορίες. Ο κανονισμός ορίζει ότι, επιπλέον των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή θα ζητήσει να της χορηγηθεί εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη που θα προσφέρει ενδεικτικό, μη διεξοδικό, τακτικά επικαιροποιούμενο κατάλογο περιοχών συγκρούσεων και περιοχών υψηλού κινδύνου. Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διασφαλίζουν, από κοινού με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, την κατάλληλη επικαιροποίηση του καταλόγου των πηγών πληροφοριών ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής συνάφειά του.

Πρόσθετες πηγές γενικότερης φύσης (μερικές εκ των οποίων δεν αναφέρονται ρητά στον κατάλογο κατωτέρω), στις οποίες είναι χρήσιμο να ανατρέχει κανείς, περιλαμβάνουν γεωλογικές έρευνες με πληροφορίες σχετικά με ορυκτούς πόρους (Βρετανικό και Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών), το Σύστημα Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Πρώτες Ύλες, τους ιστοτόπους κορυφαίων οργανισμών στο εν λόγω θέμα όπως π.χ. οι ανά χώρα εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (διακυβέρνηση και ανθρώπινα δικαιώματα), εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί από τους διάφορους εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών (συμπεριλαμβανομένων του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της UNHCR, του OHCHR, της UNICEF, του UNDP, της ΔΟΕ, και του ΔΟΜ) και άλλες συναφείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, για παράδειγμα τη Διεθνή Αμνηστία, την Global Witness, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την IMPACT (η πρώην Partnership Africa Canada). Για πιο θεματικές και επίκαιρες πληροφορίες μπορεί να ανατρέξει κανείς στου ιστοτόπους άλλων οργανισμών και άλλων πηγών πληροφοριών, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ο Natural Resource Governance Index (Δείκτης Διακυβέρνησης Φυσικών Πόρων), ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης κ.λπ.

Θα ήταν επίσης χρήσιμο να ανατρέχει κανείς σε εθνικές ή περιφερειακές πηγές πληροφοριών. Αν και ορισμένες φορές η πρόσβαση σε εθνικές/περιφερειακές πηγές είναι πιο δύσκολη, οι εν λόγω πηγές προσφέρουν μια πιο εμπεριστατωμένη επισκόπηση της κατάστασης σ' έναν συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με τις συγκεντρωτικές πληροφορίες για τη χώρα.

Οι εταιρείες που ανατρέχουν στις εν λόγω πηγές μπορούν να ενεργήσουν ως εξής:

1.

Οι εταιρείες, βάσει των πληροφοριών για την αλυσίδα εφοδιασμού που διατηρούν στο σύστημα διαχείρισης (βήμα 1 του πλαισίου πέντε βημάτων, πρβλ. ενότητα 2), θα πρέπει κατ' αρχάς να επιδιώκουν να προσδιορίσουν τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται για την εξόρυξη, την εμπορία, την επεξεργασία και τη μεταφορά ορυκτών, ώστε να κατανοήσουν το πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγονται οι δραστηριότητες εξόρυξης και εμπορίας και να προσδιορίσουν τους σχετικούς κινδύνους.

2.

Για τον σκοπό αυτό, οι εταιρείες μπορούν να συμβουλεύονται τις ανοικτές πηγές (δηλαδή πηγές ανάλυσης, χάρτες/πίνακες και ειδήσεις) που απαριθμούνται κατωτέρω και καλύπτουν τα τρία βασικά στοιχεία του ορισμού των περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου (δηλαδή σύγκρουση, διακυβέρνηση και ανθρώπινα δικαιώματα) για να κατανοήσουν την πολιτική κατάσταση καθώς και την κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια, και να προσδιορίσουν και να αξιολογήσουν τους δυνητικούς κινδύνους δυσμενών επιπτώσεων της αλυσίδας εφοδιασμού τους σε σχέση με την πολιτική τους για την αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία πρέπει να συνάδει με το παράρτημα II των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ και να λαμβάνει υπόψη τα «προειδοποιητικά σήματα» που καθορίζονται στα συμπληρώματά τους.

3.

Σε περίπτωση που οι πηγές που παρατίθενται κατωτέρω παρέχουν αντιφατικά στοιχεία ή στοιχεία που δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι εταιρείες θα πρέπει να επιδείξουν σύνεση πριν απεντάξουν μια περιοχή από τις διαδικασίες ενισχυμένης δέουσας επιμέλειας. Πρέπει να υπογραμμιστεί και πάλι ότι ευθύνη της δέουσας επιμέλειας είναι ο προσδιορισμός και η αντιμετώπιση πραγματικών ή δυνητικών κινδύνων με σκοπό την πρόληψη ή τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων των πράξεων, ιδίως του εφοδιασμού, των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων καθώς και άλλων περιστάσεων που συνδέονται με τις δραστηριότητες των εταιρειών και όχι μόνο στη χώρα ή την περιοχή προέλευσης των ορυκτών.

4.

Οι πηγές που αναφέρονται παρακάτω επικαιροποιούνται με διαφορετική περιοδικότητα και ενώ είναι συναφείς με το θέμα, ενδέχεται να μην είναι πάντοτε απολύτως ακριβείς. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά και με την προσθήκη συμπληρωματικών πηγών, κατά περίπτωση. Μόλις είναι διαθέσιμος ο προαναφερθείς ενδεικτικός, μη διεξοδικός, τακτικά επικαιροποιούμενος κατάλογος περιοχών συγκρούσεων και περιοχών υψηλού κινδύνου που πρόκειται να παρέχεται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, θα αποτελέσει πρόσθετη πηγή πληροφοριών.

4.2.   Κατάλογος ανοικτών πηγών πληροφοριών

Ζήτημα προς αξιολόγηση

Κάλυψη

Ανοικτές πηγές πληροφοριών

Περιεχόμενο των πηγών

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Παγκόσμια

Αναλυτικές πηγές πληροφοριών

Heidelberg Conflict Barometer (Βαρόμετρο Συγκρούσεων της Χαϊδελβέργης)

http://www.hiik.de/?lang=en/

Ανάλυση των πιο πρόσφατων συγκρούσεων παγκοσμίως με τη μορφή κειμένων και γραφικών παραστάσεων· σε χωριστά ανά περιφέρεια και ανά χώρα κεφάλαια.

Geneva Academy Rule of Law in Armed Conflicts («Κράτος δικαίου στις ένοπλες συγκρούσεις» της Ακαδημίας της Γενεύης)

http://www.rulac.org/

Βάση δεδομένων και αναλυτικές εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου σε ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο (παγκόσμια κάλυψη και σύντομες επισκοπήσεις).

Assessment Capacities Project – Global Emergency Overview (Πρόγραμμα αξιολόγησης ικανοτήτων – Παγκόσμια επισκόπηση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης)

https://www.acaps.org/countries/

Παγκόσμιος χάρτης και ειδικές ανά χώρα αναλύσεις που παρέχουν επισκόπηση και ανάλυση των χωρών που βρίσκονται σε «ανησυχητική κατάσταση», «ανθρωπιστική κρίση» και «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».

Πίνακες ή χάρτες

Uppsala Conflict Data Programme – Georeferenced Event Dataset (Πρόγραμμα δεδομένων για συγκρούσεις της Ουψάλα – Σύνολο δεδομένων συμβάντων με γεωαναφορά)

http://www.ucdp.uu.se/ged/

Διαδραστικός χάρτης περιστατικών οργανωμένης βίας με βάση πηγές ειδήσεων· συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με θανάτους και το είδος της βίας (κρατική, μη κρατική, μονόπλευρη)· ο χρήστης μπορεί να μεγεθύνει τον χάρτη σε επίπεδο μοναδικών περιστατικών.

CrisisWatch

http://www.crisisgroup.org

Εξέλιξη των πιο σημαντικών παγκόσμιων καταστάσεων συγκρούσεων/δυνητικών συγκρούσεων· διαδραστικός χάρτης και βάση δεδομένων που επιτρέπουν την αξιολόγηση της κατάστασης σε επιλεγμένες περιπτώσεις χωρών για τα έτη 2003-2018.

Global Peace Index (Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης)

http://www.visionofhumanity.org

Διαδραστικός χάρτης που μετρά την παγκόσμια ειρήνη βάσει ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών (σώματα ασφαλείας και αστυνομία, πολιτική αστάθεια, οργανωμένες συγκρούσεις, προσωπικό ενόπλων δυνάμεων κ.λπ.).

Major Episodes of Political Violence (Σημαντικά επεισόδια πολιτικής βίας)

http://www.systemicpeace.org

Χάρτες και πίνακες στους οποίους παρατίθενται π.χ. επεισόδια ένοπλης σύγκρουσης (συμπεριλαμβανομένων των θανάτων) στον κόσμο μεταξύ 1946 και 2017.

Περιφερειακή

Armed Conflict Location and Event Data (Δεδομένα για τοποθεσίες και συμβάντα ένοπλων συγκρούσεων)

http://www.acleddata.com/

Εκθέσεις και αναλύσεις των τάσεων των συγκρούσεων, μεταξύ άλλων σε μηνιαίες επικαιροποιήσεις σχετικά με την πολιτική βία στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία βάσει δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και ανάλυση των τρεχουσών και των ιστορικών δυναμικών σε συγκεκριμένες χώρες.

International Peace Information Service – Conflict Mapping (Διεθνής Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ειρήνη – Χαρτογράφηση συγκρούσεων)

http://ipisresearch.be/

Χάρτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (συγκρούσεις/ορυκτά από εμπόλεμες περιοχές), της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Σουδάν/Νότιου Σουδάν (αμφισβητούμενες περιοχές, συμβάντα, φυσικοί πόροι, εκπαίδευση, ενδοκοινοτική βία, ενδοκρατική και διακρατική βία)· παρέχεται ανάλυση των χαρτών.

International Tin Association (Διεθνής Ένωση Κασσιτέρου)

https://www.internationaltin.org/

http://www.itsci.org/

Η πρωτοβουλία για την αλυσίδα εφοδιασμού κασσιτέρου [Tin Supply Chain Initiative (iTSCi)] παρέχει εκθέσεις αξιολόγησης της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια των ορυχείων στη Ρουάντα, τις ανατολικές επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, το Μπουρούντι και την Ουγκάντα.

Mining Conflicts in Latin America (Μεταλλευτικές συγκρούσεις στη Λατινική Αμερική)

http://ejatlas.org/featured/mining-latam

Ο άτλαντας περιβαλλοντικής δικαιοσύνης καταγράφει και καταχωρίζει σε κατάλογο κοινωνικές συγκρούσεις γύρω από περιβαλλοντικά θέματα παρέχοντας συναφείς πληροφορίες.

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Παγκόσμια

Worldwide Governance Indicators (Παγκόσμιοι Δείκτες Διακυβέρνησης)

http://info.worldbank.org/governance/wgi

Σύνολο δεδομένων με επικαιροποιημένους συγκεντρωτικούς και επιμέρους δείκτες διακυβέρνησης για συγκεκριμένες χώρες, έξι διαστάσεις της διακυβέρνησης· οι ανά χώρα δείκτες συνοψίζονται σε ανά χώρα εκθέσεις.

Fragile States Index (Δείκτης αποσαθρωμένων κρατών)

http://ffp.statesindex.org

Δείκτης που εστιάζει σε δείκτες κινδύνου, με βάση ειδησεογραφικά άρθρα και ρεπορτάζ.

Corruption Perception Index (Δείκτης αντίληψης της διαφθοράς)

http://www.transparency.org/research/cpi/overview

Ο δείκτης της διαφθοράς όπως γίνεται αντιληπτή στις εκάστοτε χώρες.

National Resource Governance Institute (Ινστιτούτο για τη διακυβέρνηση των εθνικών πόρων)

https://resourcegovernance.org/

Ειδικές ανά χώρα πληροφορίες και συγκριτική ανάλυση για θέματα σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παγκόσμια

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ)

http://www.un.org/en/sc/documents/resolutions

Οι αποφάσεις του ΣΑΗΕ παρέχουν χρήσιμη περιγραφή της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης ασφάλειας στις χώρες που προκαλούν ανησυχία σε ετήσια βάση.

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών

http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/Pages/AboutCouncil.aspx

Καθολικές, περιοδικές επισκοπήσεις.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ohchr.org/EN/pages/home.aspx

Ειδικές ανά χώρα πληροφορίες σχετικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – Διεθνείς Δείκτες Ανθρώπινης Ανάπτυξης – Προφίλ Χωρών

http://hdr.undp.org/en/countries

Ετήσιες ειδικές ανά χώρα εκθέσεις για τις πρακτικές σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, παγκόσμια κάλυψη.

Διεθνής Αμνηστία

https://www.amnesty.org/en/countries/

 

Global Witness

https://www.globalwitness.org/en-gb/

 

Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

https://www.hrw.org/

 

Mines and Communities

http://www.minesandcommunities.org/

Ειδήσεις και αναλύσεις της εξόρυξης παγκοσμίως και των επιπτώσεών της· ταξινομημένες ανά θέμα και χώρα, εταιρεία, ορυκτά.

ΟΡΥΚΤΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Παγκόσμια

British Geological Survey (Βρετανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών)

https://www.bgs.ac.uk/mineralsuk/statistics/worldStatistics.html

Εκθέσεις ανά χώρα σχετικά με διεθνή στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες για τα ορυκτά.

U.S. Geological Survey (Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών)

http://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/country/

Εκθέσεις ανά χώρα σχετικά με διεθνή στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες για τα ορυκτά.

Σύστημα πληροφοριών της ΕΕ για τις πρώτες ύλες

http://rmis.jrc.ec.europa.eu/

Πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή, τις εμπορικές ροές και τις πολιτικές που σχετίζονται με τις πρώτες ύλες.

Πέραν των προαναφερόμενων ανοιχτών πηγών πληροφοριών, αναμένεται ότι ο ΟΟΣΑ θα παράσχει συμπληρωματικές πληροφορίες που είναι συναφείς για τον προσδιορισμό περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου (http://www.oecd.org/corporate/mne/mining.htm). Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές μπορούν επίσης να παράσχουν συναφείς πληροφορίες και να υποδείξουν περιοχές όπου μπορούν να παρουσιαστούν ένοπλες συγκρούσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το INFORM (πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της Μόνιμης Διοργανικής Επιτροπής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής· http://www.inform-index.org) αποτελεί χρήσιμη πηγή. Ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο στο πλαίσιο αυτό είναι ο δείκτης «Global Conflict Risk» (βάση τεκμηρίωσης ανοικτής πηγής για τη στήριξη της λήψης αποφάσεων σχετικά με μακροπρόθεσμους κινδύνους σύγκρουσης που αναπτύχθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://conflictrisk.jrc.ec.europa.eu/).

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει στήριξη στις ΜΜΕ στις προσπάθειές τους να θέσουν σε ισχύ και να εφαρμόσουν πολιτικές για την υπεύθυνη προμήθεια ορυκτών μέσω του προγράμματος COSME, το οποίο αναμένεται να σχετίζεται εν μέρει και με τον προσδιορισμό των περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/821.

5.   ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΟΡΥΚΤΩΝ – «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ» ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΔΕΟΥΣΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

5.1.   Εισαγωγή στα προειδοποιητικά σήματα και γενικές παρατηρήσεις

Η διαδικασία δέουσας επιμέλειας που ορίζεται στον κανονισμό και στις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια δεν περιορίζεται στον προσδιορισμό και τον μετριασμό των κινδύνων σε σχέση με την προέλευση και μεταφορά των ορυκτών σε περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου. Πράγματι, οι εταιρείες πρέπει να εξετάζουν και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την εμπορία, την επεξεργασία και την εξαγωγή ορυκτών σε όλο το μήκος του ανάντη σκέλους της αλυσίδας εφοδιασμού, και ασυνήθιστες συνθήκες.

Προς τον σκοπό αυτό, τα συμπληρώματα των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια παρέχουν κατάλογο των λεγόμενων περιπτώσεων «προειδοποιητικών σημάτων», που συνεπάγονται την ανάγκη ενισχυμένης δέουσας επιμέλειας, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πρόσθετων πληροφοριών μέσω του συστήματος διαχείρισης της εταιρείας, ιδίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:

A.

Προειδοποιητικά σήματα που αφορούν τις τοποθεσίες προέλευσης και διέλευσης των ορυκτών

Σε περίπτωση που τα ορυκτά προέρχονται από ή έχουν μεταφερθεί μέσα από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου·

Σε περίπτωση που τα ορυκτά θεωρείται ότι προέρχονται από χώρα μέσω της οποίας είναι γνωστό ή υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι διέρχονται ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου·

Σε περίπτωση που τα ορυκτά θεωρείται ότι προέρχονται από χώρα που έχει περιορισμένους γνωστούς ορυκτούς πόρους ή αποθέματα, πιθανούς πόρους ή αναμενόμενα επίπεδα παραγωγής του ορυκτού (π.χ. οι δηλωθείσες ποσότητες ορυκτών από αυτή τη χώρα δεν συνάδουν με τους γνωστούς ορυκτούς πόρους ή τα αναμενόμενα επίπεδα παραγωγής).

Για καθένα από αυτά τα «προειδοποιητικά σήματα» με γνώμονα την τοποθεσία, ιδίως σε περιπτώσεις ανεπαρκούς ή ανύπαρκτης διακυβέρνησης, ο κίνδυνος αυξάνεται σε περίπτωση αδύναμης επιβολής της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, των τελωνειακών ελέγχων και άλλης σχετικής νομοθεσίας περί κυβερνητικής εποπτείας, καθώς και σε περίπτωση εφαρμογής άτυπων τραπεζικών συστημάτων και εκτεταμένης χρήσης μετρητών.

B.

Προειδοποιητικά σήματα που αφορούν τους προμηθευτές

Σε περίπτωση που οι προμηθευτές της εταιρείας ή άλλες γνωστές ανάντη εταιρείες δραστηριοποιούνται σε μία από τις ανωτέρω τοποθεσίες προέλευσης και διέλευσης ορυκτών ή κατέχουν μετοχές ή άλλες συμμετοχές σε επιχειρήσεις που προμηθεύουν ορυκτά από μία από τις ανωτέρω τοποθεσίες προέλευσης ή διέλευσης ορυκτών που αποτελούν αντικείμενο «προειδοποιητικού σήματος».

Σε περίπτωση που οι προμηθευτές της εταιρείας ή άλλες γνωστές ανάντη εταιρείες είναι γνωστό ότι έχουν προμηθευτεί ορυκτά από τοποθεσία προέλευσης και διέλευσης ορυκτών που αποτελεί αντικείμενο «προειδοποιητικού σήματος» κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες.

Για τον χρυσό: σε περίπτωση που ο χρυσός θεωρείται ότι προέρχεται από ανακυκλώσιμο/σκραπ χρυσό ή μεικτές πηγές και έχει υποβληθεί σε εξευγενισμό σε χώρα μέσω της οποίας είναι γνωστό ή υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι διέρχεται χρυσός από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου.

Γ.

Προειδοποιητικά σήματα που αφορούν τις συνθήκες

Σε περίπτωση που από τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από το σύστημα διαχείρισης της εταιρείας προκύπτουν ανωμαλίες ή ασυνήθιστες συνθήκες, οι οποίες δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι τα ορυκτά μπορεί να συμβάλουν σε συγκρούσεις ή σοβαρές παραβιάσεις που συνδέονται με την εξόρυξη, τη μεταφορά ή το εμπόριό τους.

5.2.   Προσδιορισμός συγκεκριμένων προειδοποιητικών σημάτων και διασφάλιση ενδεδειγμένης δέουσας επιμέλειας

Μετά τον προσδιορισμό των «προειδοποιητικών σημάτων» που περιγράφεται στην ενότητα 5.1 στο πλαίσιο της αξιολόγησης κινδύνου της εταιρείας, οι εταιρείες θα πρέπει να διεξαγάγουν εμπεριστατωμένη επανεξέταση του πλαισίου όλων αυτών των «προειδοποιητικών σημάτων» με τη συλλογή συμπληρωματικών πληροφοριών μέσω του συστήματος διαχείρισης της εταιρείας και διασφαλίζοντας ότι οι σχετικοί κίνδυνοι έχουν ληφθεί δεόντως υπόψη.

Όπως επισημαίνεται στις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια, η δέουσα επιμέλεια είναι μια προοδευτική προσέγγιση βάσει κινδύνου, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόζουν κατάλληλα συστήματα και διαδικασίες διαχείρισης, να χαρτογραφούν τα πραγματικά περιστατικά σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού και να προσδιορίζουν τους κινδύνους που μπορούν να τους οδηγήσουν στην εφαρμογή ενισχυμένης δέουσας επιμέλειας.

Οι ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να βοηθήσουν τις εταιρείες να λαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με περιπτώσεις «προειδοποιητικών σημάτων» και να προσαρμόζουν τη δική τους δέουσα επιμέλεια κατά ενδεδειγμένο τρόπο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πηγές πληροφοριών που παρέχονται επικαιροποιούνται με διαφορετική περιοδικότητα και ενώ είναι συναφείς με το θέμα, ενδέχεται να μην είναι πάντοτε απολύτως ακριβείς. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά και με την προσθήκη συμπληρωματικών πηγών, κατά περίπτωση.

A.

Προειδοποιητικά σήματα που αφορούν τις τοποθεσίες προέλευσης και διέλευσης των ορυκτών

Προειδοποιητικό σήμα: ορυκτά που προέρχονται από ή μεταφέρονται μέσω περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου

Η ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση που τα ορυκτά προέρχονται από ή έχουν μεταφερθεί μέσω περιοχών συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου. Ο προσδιορισμός των περιοχών αυτών περιγράφεται στην ενότητα 4 των παρουσών κατευθυντήριων γραμμών.

Προειδοποιητικό σήμα: τα ορυκτά θεωρείται ότι προέρχονται από χώρα μέσω της οποίας είναι γνωστό ή υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι διέρχονται ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου.

Οι εταιρείες θα πρέπει να εκτιμούν την έκταση στην οποία ισχύουν τα ακόλουθα ζητήματα:

Η «διακυβέρνηση και τα άλλα ζητήματα της χώρας» πρέπει να εξεταστούν προκειμένου να προσδιοριστεί σε ποιο βαθμό οι χώρες ή οι περιοχές έχουν τον έλεγχο των συνόρων τους και επαρκείς εσωτερικούς μηχανισμούς επιβολής ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ανιχνευσιμότητα του εμπορίου ορυκτών ώστε να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι σχετικά με τη διαμετακόμιση σε περίπτωση ανεπαρκούς διακυβέρνησης.

Δείκτες

Πηγές πληροφοριών (5)

Η δηλωθείσα χώρα καταγωγής έχει διάτρητα σύνορα ή αδύναμη τελωνειακή επιβολή για εμπορεύματα.

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (πρβλ. ενότητα 4)

Πληροφορίες που παρέχονται από τις τοπικές πρεσβείες, τις αντιπροσωπείες της ΕΕ ή άλλες αντιπροσωπείες

Οι νόμοι για την καταπολέμηση της διαφθοράς επιβάλλονται ανεπαρκώς και υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις διαφθοράς στον τομέα της εξόρυξης και του εμπορίου.

Οι νόμοι για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για την τραπεζική εποπτεία είτε δεν υπάρχουν είτε δεν είναι επαρκείς είτε επιβάλλονται ανεπαρκώς.

Οι οικονομίες βασίζονται ως επί το πλείστον σε μετρητά, ιδίως για το εμπόριο ορυκτών.

Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF)

http://www.fatf-gafi.org/countries/

Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς από την Transparency International

http://www.transparency.org/research/cpi/overview

Παγκόσμιος Δείκτης Διακυβέρνησης από την Παγκόσμια Τράπεζα

http://info.worldbank.org/governance/wgi

Εκθέσεις της Global Financial Integrity

http://www.gfintegrity.org/

Πρβλ. ενότητα 4 των παρουσών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη «διακυβέρνηση»

Τα «άμεσης εγγύτητας, περιφερειακά και ιστορικά ζητήματα» παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα ψευδών δηλώσεων όσον αφορά τη χώρα προέλευσης, καθώς μπορεί να πρόκειται για λαθρεμπόριο από γειτονικές χώρες, χώρες με ιστορικούς δεσμούς ή χώρες που παρέχουν φορολογικά κίνητρα.

Δείκτες

Πηγές πληροφοριών

Η δηλωθείσα χώρα προέλευσης συνορεύει άμεσα με περιοχές όπου παράνομες ένοπλες ομάδες, δημόσιες δυνάμεις ασφαλείας ή εγκληματικές οργανώσεις εμπλέκονται στην παραγωγή και το εμπόριο ορυκτών.

Η δηλωθείσα χώρα προέλευσης έχει οικονομικούς δεσμούς με περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου και το συνδεόμενο με αυτές παράνομο εμπόριο ορυκτών.

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Τοπικές πρεσβείες, αντιπροσωπείες της ΕΕ

Πρβλ. ενότητα 4 των παρουσών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη «σύγκρουση»

Η φορολογική πολιτική της χώρας προέλευσης οδηγεί σε κίνητρα για λαθραία διακίνηση των ορυκτών σε χώρες διέλευσης όπου οι εξαγωγές υλών δεν φορολογούνται ή φορολογούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ για τους περιορισμούς στις εξαγωγές πρώτων υλών

http://www.oecd.org/tad/benefitlib/export-restrictions-raw-materials.htm

Προειδοποιητικό σήμα: ορυκτά που θεωρείται ότι προέρχονται από χώρα που έχει περιορισμένους γνωστούς ορυκτούς πόρους/αποθέματα ή αναμενόμενα επίπεδα παραγωγής

Ο παρακάτω κατάλογος καθορίζει «ειδικά ζητήματα σχετικά με τα ορυκτά και την αλυσίδα εφοδιασμού». Στο πλαίσιο της δέουσας επιμέλειας, οι εταιρείες θα πρέπει, ιδίως, να επαληθεύουν κατά πόσον μια υποτιθέμενη χώρα προέλευσης έχει πράγματι γνωστούς γεωλογικούς πόρους ή αναμενόμενα επίπεδα παραγωγής του εν λόγω ορυκτού. Ομοίως, οι εταιρείες θα πρέπει να εκτιμούν ευλόγως κατά πόσον η δηλωθείσα προέλευση έχει νόημα από οικονομική άποψη —όπως την παρουσία κοντινών και ελκυστικών αγορών.

Δείκτες

Πηγές πληροφοριών

Η δηλωθείσα χώρα προέλευσης έχει περιορισμένους γνωστούς ορυκτούς πόρους ή αποθέματα, πιθανούς πόρους ή αναμενόμενα επίπεδα παραγωγής των ορυκτών, καθώς και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ορυκτών.

Η δηλωθείσα χώρα προέλευσης έχει μεγάλο άτυπο ή «παραδοσιακό» και μικρής κλίμακας εξορυκτικό τομέα όπου οι συναφείς κίνδυνοι είναι συνήθως μεγαλύτεροι.

British Geological Survey (Βρετανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών):

https://www.bgs.ac.uk/mineralsuk/statistics/worldStatistics.html

USGS U.S. Geological Survey (Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών):

http://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/country/

Εθνικές γεωλογικές υπηρεσίες στα κράτη μέλη της ΕΕ

Γεωλογική υπηρεσία της εικαζόμενης χώρας προέλευσης

B.

Προειδοποιητικά σήματα που αφορούν τους προμηθευτές

Προειδοποιητικό σήμα: οι προμηθευτές της εταιρείας ή άλλες γνωστές ανάντη εταιρείες δραστηριοποιούνται σε μία από τις ανωτέρω τοποθεσίες προέλευσης και διέλευσης ορυκτών ή κατέχουν μετοχές ή άλλες συμμετοχές σε επιχειρήσεις που προμηθεύουν ορυκτά από μία από τις ανωτέρω τοποθεσίες προέλευσης ή διέλευσης ορυκτών που αποτελούν αντικείμενο «προειδοποιητικού σήματος» και σε περίπτωση που οι προμηθευτές της εταιρείας ή άλλες γνωστές ανάντη εταιρείες είναι γνωστό ότι έχουν προμηθευτεί ορυκτά από τοποθεσία προέλευσης και διέλευσης ορυκτών που αποτελεί αντικείμενο προειδοποιητικού σήματος κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες.

Οι εν λόγω ειδικές ανά προμηθευτή πληροφορίες θα πρέπει κυρίως να προκύπτουν από τα δεδομένα που συλλέγονται από τις εταιρείες μέσω της εφαρμογής του συστήματος δέουσας επιμέλειας. Όταν η ταυτότητα του προμηθευτή μιας εταιρείας ή άλλης γνωστής ανάντη εταιρείας είναι διαθέσιμη, οι εταιρείες πρέπει να επιδιώκουν να επαληθεύουν εάν ο προμηθευτής δραστηριοποιείται σε περιοχή που αποτελεί αντικείμενο «προειδοποιητικού σήματος», με βάση τα εξής:

Περιήγηση στο διαδίκτυο για γενικές πληροφορίες σχετικά με τον εν λόγω προμηθευτή/την ανάντη εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών (ιδίως τις εκθέσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ) και των αναφορών από διεθνείς και τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης γενικότερα.

Έλεγχος εταιρικών ιστοσελίδων, και κάθε διαθέσιμης έκθεσης δέουσας επιμέλειας (για παράδειγμα, έγγραφα υποβληθέντα στην Επιτροπή Χρηματιστηρίου των ΗΠΑ).

Έλεγχος καταλόγων των μεταλλουργείων/εγκαταστάσεων εξευγενισμού για υπάρχοντα συστήματα δέουσας επιμέλειας· και μόλις είναι διαθέσιμος, ο επερχόμενος κατάλογος υπεύθυνων μεταλλουργείων και εγκαταστάσεων εξευγενισμού παγκοσμίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής·

Περιήγηση στο εθνικό μητρώο εμπορίου που μπορεί να παράσχει ενδείξεις σχετικά με την τοποθεσία των κεντρικών γραφείων και τυχόν θυγατρικών εταιρειών.

Οι εταιρείες μπορούν επίσης να συμβουλεύονται μητρώα πραγματικών δικαιούχων, εφόσον είναι διαθέσιμα, καθώς και τις ανά χώρα εκθέσεις της πρωτοβουλίας για τη διαφάνεια των εξορυκτικών βιομηχανιών (EITI) (οι οποίες περιέχουν συνεχώς αυξανόμενο όγκο πληροφοριών σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εξορυκτική βιομηχανία).

Γ.

Προειδοποιητικά σήματα που αφορούν τις συνθήκες

Προειδοποιητικό σήμα: από τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από το σύστημα διαχείρισης της εταιρείας προκύπτουν ανωμαλίες ή ασυνήθιστες συνθήκες, οι οποίες δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι τα ορυκτά μπορεί να συμβάλουν σε συγκρούσεις ή σοβαρές παραβιάσεις που συνδέονται με την εξόρυξη, τη μεταφορά ή το εμπόριό τους.

Αυτές οι ειδικές επιχειρησιακές πληροφορίες είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου το αποτέλεσμα των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τις εταιρείες μέσα από την εφαρμογή της δέουσας επιμέλειας.

Οι ανωμαλίες/ασυνήθιστες συνθήκες μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές. Στις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια, στο συμπλήρωμα για τον χρυσό, παρέχεται το παράδειγμα ότι αν τα κοσμήματα που φοριούνται σε μια χώρα είναι συνήθως 14 καρατίων (58 %), θα πρέπει να αμφισβητείται μια προσφορά στην οποία δηλώνεται ότι αφορά ανακυκλωμένα κοσμήματα με περιεκτικότητα σε χρυσό της τάξης του 90 %.

Άλλα παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις όπου ένας ανάντη προμηθευτής (π.χ. ένας τοπικός εξαγωγέας) καταφέρνει με ανεξήγητο τρόπο να αυξήσει τον όγκο των εξαγόμενων υλικών σε βραχύ χρονικό διάστημα, και οι αναφορές συχνών κλοπών ορυκτών πόρων σε περιοχή από την οποία ο Ευρωπαίος εισαγωγέας έχει λόγους να πιστεύει ότι προέρχονται οι προμήθειές του.

Άλλα παραδείγματα «ασυνήθιστων συνθηκών» ιδίως όσον αφορά τον χρυσό (και άλλα πολύτιμα μέταλλα) περιέχονται στην παράγραφο 111 του εγγράφου καθοδήγησης βάσει κινδύνου για τους εμπόρους πολύτιμων μετάλλων και λίθων (Guidance for Dealers in Precious Metal and Stones) (6) της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης, καθώς και στην έκθεση του καναδικού κέντρου ανάλυσης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και εκθέσεων (Financial Transaction and Reports Analysis Centre of Canada) σχετικά με το εγχειρίδιο για την προσέγγιση βάσει κινδύνου για τους εμπόρους πολύτιμων μετάλλων και λίθων (7), π.χ.:

Άγνωστος μέχρι πρότινος πελάτης ζητεί από εγκατάσταση εξευγενισμού να μετατρέψει χρυσό σε ράβδους.

Η καθαρότητα, το βάρος, η προέλευση και η αξία του χρυσού έχουν καταχωριστεί εσφαλμένα στα έντυπα τελωνειακής διασάφησης.

Πρόσωπα ή επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορευματοποίησης χρυσού χωρίς άδεια.

Ράβδοι των οποίων τα φυσικά χαρακτηριστικά δεν συνάδουν με τα πρότυπα του κλάδου.


(1)  Όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/821, ως «ενωσιακός εισαγωγέας» νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο δηλώνει ορυκτά ή μέταλλα για τη διοχέτευσή τους σε ελεύθερη κυκλοφορία κατά την έννοια του άρθρου 201 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1) ή κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιείται η δήλωση αυτή, όπως ορίζεται στα στοιχεία δεδομένων 3/15 και 3/16 σύμφωνα με το παράρτημα Β του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής της 28ης Ιουλίου 2015 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 1).

(2)  Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την υπεύθυνη διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού ορυκτών από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου (δεύτερη έκδοση, ΟΟΣΑ 2013) αποτελούν το πλαίσιο για τη διαμόρφωση δέουσας επιμέλειας στις αλυσίδες εφοδιασμού σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/821.

(3)  Κίνδυνοι όπως ορίζονται στο παράρτημα II των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια, καθώς και κίνδυνοι που θέτουν σε ενέργεια τα «προειδοποιητικά σήματα» όπως ορίζονται στα συμπληρώματά τους.

(4)  Για τον ορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βλ. την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών· https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_ELL.pdf.

(5)  Οι πληροφορίες θα πρέπει να επικαιροποιούνται τακτικά, κατά περίπτωση

(6)  http://www.fatf-gafi.org/media/fatf/documents/reports/RBA%20for%20Dealers%20in%20Precious%20Metal%20and%20Stones.pdf

(7)  http://www.fintrac-canafe.gc.ca/guidance-directives/compliance-conformite/rba/rba-dpms-eng.asp