ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 337

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

57ό έτος
25 Νοεμβρίου 2014


Περιεχόμενα

 

II   Μη νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1252/2014 της Επιτροπής, της 28ης Μαΐου 2014, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές καλής παρασκευής δραστικών ουσιών για φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση ( 1 )

1

 

*

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1253/2014 της Επιτροπής, της 7ης Ιουλίου 2014, για την εφαρμογή της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού μονάδων εξαερισμού ( 1 )

8

 

*

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1254/2014 της Επιτροπής, της 11ης Ιουλίου 2014, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την επισήμανση της κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών μονάδων εξαερισμού ( 1 )

27

 

*

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1255/2014 της Επιτροπής, της 17ης Ιουλίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους μέσω του ορισμού του περιεχομένου των ετήσιων και τελικών εκθέσεων υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου κοινών δεικτών

46

 

*

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1256/2014 της Επιτροπής, της 21ης Νοεμβρίου 2014, περί θεσπίσεως απαγόρευσης της αλιείας σελαχιών στα ενωσιακά ύδατα των ζωνών IIa και IV από σκάφη που φέρουν σημαία Κάτω Χωρών

51

 

*

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1257/2014 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2014, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα λιπάσματα, με σκοπό την προσαρμογή των παραρτημάτων I και IV ( 1 )

53

 

 

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1258/2014 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2014, για καθορισμό των κατ' αποκοπή τιμών εισαγωγής για τον προσδιορισμό της τιμής εισόδου ορισμένων οπωροκηπευτικών

66

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις των οποίων οι τίτλοι έχουν τυπωθεί με λευκά στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Μη νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

25.11.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 337/1


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1252/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 28ης Μαΐου 2014

για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές καλής παρασκευής δραστικών ουσιών για φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2001, περί κοινοτικού κώδικος για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση (1), και ιδίως το άρθρο 47 τρίτο εδάφιο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Όλες οι δραστικές ουσίες που παρασκευάζονται στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για εξαγωγή, θα πρέπει να παρασκευάζονται σύμφωνα με τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές καλής παρασκευής δραστικών ουσιών, οι οποίες περιλαμβάνονται στις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για την παρασκευή δραστικών ουσιών, που δημοσιεύτηκαν από την Επιτροπή. Είναι απαραίτητο να οριστούν οι αρχές και οι κατευθυντήριες γραμμές καλής παρασκευής δραστικών ουσιών στο πλαίσιο νομικά δεσμευτικής πράξης.

(2)

Με σκοπό να προαχθεί η χρήση εναρμονισμένων προτύπων σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να οριστούν αρχές και κατευθυντήριες γραμμές καλής παρασκευής δραστικών ουσιών που να συμβαδίζουν με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις δραστικές ουσίες τις οποίες θέσπισε η διεθνής διάσκεψη για την εναρμόνιση των τεχνικών προδιαγραφών για την καταχώριση φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση.

(3)

Θα πρέπει να οριστούν αρχές και κατευθυντήριες γραμμές καλής παρασκευής σε σχέση με όλα τα θέματα, τις πράξεις και τις διαδικασίες που έχουν αποφασιστική σημασία για τον καθορισμό της ποιότητας των δραστικών ουσιών, όπως είναι η διαχείριση ποιότητας, το προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός, η τεκμηρίωση, η διαχείριση υλικών, η παραγωγή, οι έλεγχοι κατά τη διεργασία παραγωγής, η συσκευασία, η επισήμανση, οι εργαστηριακοί έλεγχοι, οι επιστροφές, οι καταγγελίες και οι ανακλήσεις, η εξωτερική ανάθεση και η επανασυσκευασία. Για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση μ' αυτές τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές, οι παρασκευαστές δραστικών ουσιών θα πρέπει να οργανώσουν και να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της ποιότητας αυτών των ουσιών.

(4)

Η ποιότητα της δραστικής ουσίας διακυβεύεται όταν το προσωπικό εργάζεται σε ανθυγιεινές συνθήκες, φορά ακατάλληλα ρούχα ή ασκεί δραστηριότητες που μπορούν να μολύνουν τον χώρο παρασκευής. Αυτό θα πρέπει να προλαμβάνεται με την εφαρμογή κανόνων δημόσιας και προσωπικής υγιεινής που ενδείκνυνται για τις εκτελούμενες εργασίες παρασκευής. Οι πρακτικές αυτές θα πρέπει να προβλέπονται από το σύστημα διαχείρισης της ποιότητας που εφαρμόζει ο παρασκευαστής της δραστικής ουσίας.

(5)

Για να είναι ικανοποιητική η ποιότητα της δραστικής ουσίας, είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί η δυνητική μόλυνση και η διασταυρούμενη επιμόλυνση, με τη θέσπιση της απαίτησης να χρησιμοποιούνται εγκαταστάσεις, διεργασίες παραγωγής και περιέκτες ειδικά σχεδιασμένα γι' αυτό τον σκοπό, καθώς και να εφαρμόζονται κατάλληλοι έλεγχοι για μόλυνση.

(6)

Η πρόληψη της διασταυρούμενης επιμόλυνσης έχει ιδιαίτερη σημασία όταν παράγονται δραστικές ουσίες επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου. Η μόλυνση άλλων προϊόντων από εξαιρετικά ευαισθητοποιητικές δραστικές ουσίες θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια υγεία, επειδή η έκθεση στις ουσίες αυτές έχει πολύ συχνά ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη υπερευαισθησίας και αλλεργικών αντιδράσεων. Για τον λόγο αυτό, η παρασκευή των εν λόγω δραστικών ουσιών θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε χωριστούς χώρους παραγωγής. Η χρήση χωριστών χώρων παραγωγής μπορεί να είναι αναγκαία επίσης για την παραγωγή δραστικών ουσιών που είναι δυνητικά επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία λόγω της δραστικότητάς τους ή του μολυσματικού ή τοξικού χαρακτήρα τους. Για τις ουσίες αυτές, ο παρασκευαστής θα πρέπει να διενεργεί εκτίμηση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία και της ανάγκης για χωριστούς χώρους παραγωγής.

(7)

Για να διευκολύνεται η ανίχνευση, ο εντοπισμός και η επίλυση δυνητικών προβλημάτων ποιότητας, καθώς επίσης να εξακριβώνεται η συμμόρφωση με τους κανόνες καλής παρασκευής, ο παρασκευαστής θα πρέπει να τηρεί λεπτομερή γραπτά αρχεία όλων των διεργασιών που εκτελεί και οι οποίες συνδέονται με την παρασκευή δραστικών ουσιών, καθώς επίσης και των αποκλίσεων από αυτές τις διεργασίες.

(8)

Για να εξασφαλιστεί ότι τα φάρμακα έχουν το ενδεδειγμένο επίπεδο ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, οι παρασκευαστές μιας δραστικής ουσίας θα πρέπει να ανακοινώνουν αμέσως τυχόν αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της δραστικής ουσίας στους παρασκευαστές φαρμάκων που χρησιμοποιούν τη δραστική ουσία.

(9)

Είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται κατάλληλες διαδικασίες για την καταγραφή και τη διερεύνηση καταγγελιών και για τη διεξαγωγή των ανακλήσεων προϊόντων με σκοπό να αντιμετωπίζονται άμεσα οι ανησυχίες για θέματα ποιότητας και να αποσύρονται από την κυκλοφορία δραστικές ουσίες που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ποιότητας ή αντιπροσωπεύουν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

(10)

Όταν ο παρασκευαστής της δραστικής ουσίας αναθέτει οποιοδήποτε στάδιο της παρασκευής σε άλλο μέρος, είναι σημαντικό να διευκρινίζονται γραπτώς τα καθήκοντα του άλλου μέρους σε σχέση με τους κανόνες καλής παρασκευής και τα μέτρα ποιότητας.

(11)

Η εφαρμογή των κανόνων καλής παρασκευής στη διεργασία επανασυσκευασίας και επανεπισήμανσης είναι απαραίτητη, ώστε να αποφεύγεται κάθε λανθασμένη επισήμανση δραστικής ουσίας ή κάθε μόλυνσή της κατά τη διεργασία,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός ορίζει τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές καλής παρασκευής δραστικών ουσιών για φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, συμπεριλαμβανομένων των δραστικών ουσιών που προορίζονται για εξαγωγή.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)   «παρασκευή»: κάθε πλήρης ή μερική διαδικασία παραλαβής υλικών, παραγωγή, συσκευασία, επανασυσκευασία, επισήμανση, επανεπισήμανση, έλεγχος ποιότητας δραστικών ουσιών ή θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και συναφείς έλεγχοι·

2)   «αρχικό υλικό δραστικής ουσίας»: κάθε ουσία από την οποία παρασκευάζεται ή εκχυλίζεται μια δραστική ουσία·

3)   «ενδιάμεσο προϊόν δραστικής ουσίας»: ουσία που λαμβάνεται κατά την παραγωγή δραστικής ουσίας και προορίζεται για περαιτέρω επεξεργασία·

4)   «πρώτη ύλη»: κάθε ουσία, αντιδραστήριο ή διαλύτης που προορίζεται για χρήση στην παραγωγή μιας δραστικής ουσίας και από το οποίο δεν παρασκευάζεται απευθείας ούτε εκχυλίζεται απευθείας η δραστική ουσία.

Άρθρο 3

Διαχείριση ποιότητας

1.   Οι παρασκευαστές δραστικών ουσιών («παρασκευαστής») καθιερώνουν, τεκμηριώνουν και εφαρμόζουν ένα αποτελεσματικό σύστημα για τη διαχείριση της ποιότητας αυτών των ουσιών κατά τις εργασίες παρασκευής που εκτελούνται από τους ίδιους («διεργασία παρασκευής»). Το σύστημα προβλέπει την ενεργό συμμετοχή του διευθυντικού προσωπικού και του προσωπικού παρασκευής.

Το σύστημα εξασφαλίζει ότι οι δραστικές ουσίες ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές ποιότητας και καθαρότητας που θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1.

Το σύστημα περιλαμβάνει διαχείριση των κινδύνων που αφορούν την ποιότητα.

2.   Ο παρασκευαστής ορίζει μονάδα ποιότητας, ανεξάρτητη από τη μονάδα παραγωγής, ως υπεύθυνη για την εξασφάλιση της ποιότητας και για τον έλεγχο ποιότητας.

3.   Ο παρασκευαστής διενεργεί τακτικούς εσωτερικούς ελέγχους και μεταπαρακολούθηση των ευρημάτων.

Άρθρο 4

Προσωπικό

1.   Ο παρασκευαστής εξασφαλίζει επαρκή αριθμό προσωπικού που διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, τα οποία απέκτησε με σπουδές, κατάρτιση ή εμπειρία στην εκτέλεση και στην επίβλεψη της παρασκευής δραστικών ουσιών.

2.   Το προσωπικό τηρεί κανόνες δημόσιας και προσωπικής υγιεινής στον χώρο παρασκευής. Το προσωπικό δεν εισέρχεται στον χώρο παρασκευής στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

αν πάσχει από λοιμώδες νόσημα ή έχει ανοικτή πληγή ή άλλη δερματική πάθηση στην ακάλυπτη επιφάνεια του σώματος, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και την καθαρότητα της δραστικής ουσίας·

β)

αν φορά ρούχα εμφανώς βρόμικα ή αν δεν προστατεύει τη δραστική ουσία από πιθανή μόλυνση από το προσωπικό ή αν δεν προστατεύει το προσωπικό από την έκθεση σε δραστικές ουσίες δυνητικώς βλαβερές για την ανθρώπινη υγεία·

γ)

αν, κατά τη στιγμή εισόδου στον χώρο παρασκευής, εκτελεί δραστηριότητες που θα μπορούσαν να μολύνουν ή να διακυβεύσουν με άλλο τρόπο την ποιότητα της δραστικής ουσίας.

Άρθρο 5

Κτίρια και εγκαταστάσεις

1.   Τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή δραστικών ουσιών βρίσκονται σε κατάλληλες τοποθεσίες, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι κατάλληλα για τις προβλεπόμενες εργασίες και εύκολα για τον καθαρισμό και τη συντήρηση σε σχέση με το είδος και το στάδιο παρασκευής για το οποίο χρησιμοποιούνται τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις.

Οι εγκαταστάσεις και η ροή υλικών και προσωπικού μέσω των εγκαταστάσεων είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι διάφορες ουσίες και τα υλικά διατηρούνται χωριστά και δεν μολύνουν το ένα το άλλο.

2.   Τα κτίρια συντηρούνται σωστά, επισκευάζονται και διατηρούνται καθαρά.

3.   Η παραγωγή των εξαιρετικά ευαισθητοποιητικών ουσιών γίνεται σε χωριστούς χώρους.

Κατά την εκτέλεση εργασιών παραγωγής, ο παρασκευαστής αξιολογεί την ανάγκη χωριστών χώρων παραγωγής για την παραγωγή άλλων δραστικών ουσιών που είναι δυνητικά βλαβερές για την ανθρώπινη υγεία λόγω της δραστικότητάς τους ή του μολυσματικού ή τοξικού χαρακτήρα τους. Η αξιολόγηση εκτιμά τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία που ενέχουν οι εν λόγω δραστικές ουσίες, λαμβάνοντας υπόψη τη δραστικότητα, την τοξικότητα, τη μολυσματικότητα και τις διαδικασίες ελαχιστοποίησης του κινδύνου που εφαρμόζονται. Η αξιολόγηση τεκμηριώνεται γραπτώς.

Όταν η αξιολόγηση αποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης της ανθρώπινης υγείας, η δραστική ουσία παράγεται σε χωριστό χώρο παραγωγής.

Άρθρο 6

Εξοπλισμός

1.   Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την παρασκευή δραστικών ουσιών είναι κατάλληλα σχεδιασμένος, κατάλληλου μεγέθους και στην κατάλληλη θέση για την προβλεπόμενη χρήση του, για τον καθαρισμό, τη συντήρηση και, ενδεχομένως, την απολύμανσή του.

Ο εξοπλισμός κατασκευάζεται και λειτουργεί έτσι ώστε οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με πρώτες ύλες, με αρχικά υλικά δραστικής ουσίας, με ενδιάμεσα προϊόντα δραστικής ουσίας ή με δραστικές ουσίες να μην αλλοιώνουν την ποιότητα των πρώτων υλών, των αρχικών υλικών δραστικής ουσίας, των ενδιάμεσων προϊόντων δραστικής ουσίας ή των δραστικών ουσιών σε βαθμό που να μη συμμορφώνονται πλέον με τις προδιαγραφές που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1.

2.   Ο παρασκευαστής ορίζει γραπτές διαδικασίες για τον καθαρισμό του εξοπλισμού και την επακόλουθη εξακρίβωση της καταλληλότητάς του για χρήση στη διεργασία παρασκευής.

3.   Ο εξοπλισμός ελέγχου, ζύγισης, μέτρησης, παρακολούθησης και δοκιμής που έχει καθοριστική σημασία για τη διασφάλιση της ποιότητας της δραστικής ουσίας βαθμονομείται βάσει γραπτών διαδικασιών και καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Άρθρο 7

Τεκμηρίωση και αρχεία

1.   Ο παρασκευαστής καθιερώνει και διατηρεί σύστημα τεκμηρίωσης και γραπτές διαδικασίες για τη διεργασία παρασκευής.

Όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη διεργασία παρασκευής συντάσσονται, επανεξετάζονται, εγκρίνονται και διανέμονται βάσει γραπτών διαδικασιών.

Ο παρασκευαστής διατηρεί αρχεία τουλάχιστον για τα ακόλουθα στοιχεία σε σχέση με τη διεργασία παρασκευής:

1)

καθαρισμός και χρήση εξοπλισμού·

2)

προέλευση των πρώτων υλών, των αρχικών υλικών δραστικής ουσίας και των ενδιάμεσων προϊόντων δραστικής ουσίας·

3)

έλεγχοι σε σχέση με τις πρώτες ύλες, τα αρχικά υλικά δραστικής ουσίας και τα ενδιάμεσα προϊόντα δραστικής ουσίας·

4)

χρήση των πρώτων υλών, των αρχικών υλικών δραστικής ουσίας και των ενδιάμεσων προϊόντων δραστικής ουσίας·

5)

επισήμανση των δραστικών ουσιών και των υλικών συσκευασίας·

6)

βασικές οδηγίες παραγωγής·

7)

παραγωγή και έλεγχος παρτίδων·

8)

εργαστηριακοί έλεγχοι.

Η έκδοση, η αναθεώρηση, η αντικατάσταση και η αφαίρεση εγγράφων που αφορούν τη διεργασία παρασκευής ελέγχεται, ενώ επίσης τηρούνται αρχεία της αναθεώρησης, αντικατάστασης και αφαίρεσης εγγράφων.

2.   Όλες οι δραστηριότητες που αφορούν την ποιότητα και εκτελούνται κατά τη διεργασία παραγωγής καταγράφονται κατά τον χρόνο εκτέλεσής τους. Κάθε απόκλιση από τις γραπτές διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 τεκμηριώνεται και εξηγείται. Οι αποκλίσεις που επηρεάζουν την ποιότητα της δραστικής ουσίας ή εμποδίζουν τη δραστική ουσία να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 διερευνώνται, η δε διερεύνηση και τα συμπεράσματά της τεκμηριώνονται.

3.   Μετά την εκτέλεση των εργασιών παραγωγής και ελέγχου, ο παρασκευαστής διατηρεί όλα τα αρχεία παραγωγής και ελέγχου τουλάχιστον για έναν χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης της παρτίδας. Όταν η δραστική ουσία έχει ημερομηνία επανάληψης δοκιμής, ο παρασκευαστής διατηρεί τα αρχεία για τρία τουλάχιστον χρόνια αφότου διατεθεί στην αγορά ολόκληρη η παρτίδα.

Άρθρο 8

Διαχείριση υλικών

1.   Ο παρασκευαστής εφαρμόζει γραπτές διαδικασίες για τη διασφάλιση της ποιότητας των εισερχόμενων υλικών, οι οποίες καλύπτουν τα ακόλουθα:

1)

παραλαβή·

2)

ταυτοποίηση·

3)

καραντίνα·

4)

αποθήκευση·

5)

διακίνηση·

6)

δειγματοληψία·

7)

δοκιμή·

8)

έγκριση·

9)

απόρριψη.

2.   Ο παρασκευαστής εφαρμόζει σύστημα για την αξιολόγηση των προμηθευτών κρίσιμων υλικών.

Άρθρο 9

Παραγωγή και έλεγχος κατά τη διεργασία παραγωγής

1.   Οι εργασίες παραγωγής υπόκεινται σε ελέγχους για την παρακολούθηση και τη διόρθωση της διεργασίας παραγωγής ή για την επαλήθευση της συμμόρφωσης της δραστικής ουσίας με τις προδιαγραφές ποιότητας και καθαρότητας σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1. Οι εργασίες παραγωγής βάσει των οποίων κρίνεται ότι η δραστική ουσία πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 εκτελούνται υπό την οπτική παρακολούθηση ειδικευμένου προσωπικού ή υποβάλλονται σε ισοδύναμο έλεγχο.

2.   Η ζύγιση και η μέτρηση πρώτων υλών και αρχικών υλικών δραστικής ουσίας είναι ακριβείς και διενεργούνται κατά τρόπο που δεν επηρεάζει την καταλληλότητά τους προς χρήση.

3.   Οι διεργασίες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης κάθε εργασίας μετά τον καθαρισμό των ενδιάμεσων προϊόντων της δραστικής ουσίας, διενεργείται κατά τρόπο που εμποδίζει τη μόλυνση των πρώτων υλών, των αρχικών υλικών δραστικής ουσίας, των ενδιάμεσων προϊόντων δραστικής ουσίας και των δραστικών ουσιών από άλλα υλικά.

Άρθρο 10

Συσκευασία και επισήμανση

1.   Οι περιέκτες προσφέρουν επαρκή προστασία από αλλοίωση ή μόλυνση της δραστικής ουσίας από τη στιγμή της συσκευασίας της ως τη στιγμή της χρησιμοποίησής της στην παρασκευή φαρμάκων.

2.   Ελέγχεται η αποθήκευση, η εκτύπωση και η χρήση ετικετών στη συσκευασία δραστικών ουσιών. Οι ετικέτες περιέχουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να εξασφαλίζεται η ποιότητα της δραστικής ουσίας.

Άρθρο 11

Διάθεση στην αγορά

Μια δραστική ουσία διατίθεται στην αγορά μόνον αφότου τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία προς πώληση από τη μονάδα ποιότητας.

Άρθρο 12

Εργαστηριακοί έλεγχοι

1.   Ο παρασκευαστής ορίζει προδιαγραφές ποιότητας και καθαρότητας για τις δραστικές ουσίες που παρασκευάζει και για τις πρώτες ύλες, τα αρχικά υλικά δραστικής ουσίας και τα ενδιάμεσα προϊόντα δραστικής ουσίας που χρησιμοποιούνται στη διεργασία παραγωγής.

2.   Διεξάγονται εργαστηριακές δοκιμές για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές που μνημονεύονται στην παράγραφο 1.

Ο παρασκευαστής εκδίδει πιστοποιητικά ανάλυσης για κάθε παρτίδα δραστικής ουσίας μετά από αίτηση:

α)

των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών·

β)

των παρασκευαστών δραστικών ουσιών που προμηθεύονται άμεσα ή έμμεσα τη δραστική ουσία με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία, τη συσκευασία, την επανασυσκευασία, την επισήμανση ή την επανεπισήμανση της δραστικής ουσίας·

γ)

των διανομέων και των μεσιτών δραστικών ουσιών·

δ)

των παρασκευαστών φαρμάκων που προμηθεύονται άμεσα ή έμμεσα τη δραστική ουσία.

3.   Ο παρασκευαστής παρακολουθεί τη σταθερότητα της δραστικής ουσίας μέσω μελετών σταθερότητας. Με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων που προκύπτουν από τις μελέτες σταθερότητας ορίζονται ημερομηνίες λήξης ή επανάληψης δοκιμής της δραστικής ουσίας. Δείγματα της δραστικής ουσίας, ορθά ταυτοποιημένα, διατηρούνται σύμφωνα με πρόγραμμα δειγματοληψίας που καταστρώνεται βάσει της διάρκειας ζωής της δραστικής ουσίας.

Άρθρο 13

Επικύρωση

Ο παρασκευαστής ορίζει και εφαρμόζει πολιτική επικύρωσης για εκείνες τις διεργασίες και τις διαδικασίες βάσει των οποίων κρίνεται ότι η δραστική ουσία πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας και καθαρότητας που θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1.

Άρθρο 14

Έλεγχος των αλλαγών

1.   Ο παρασκευαστής αξιολογεί τον δυνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της δραστικής ουσίας από κάθε αλλαγή στη διεργασία παρασκευής η οποία μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και τον έλεγχο της δραστικής ουσίας· η αξιολόγηση γίνεται πριν εφαρμοστεί η εκάστοτε αλλαγή.

2.   Αλλαγές στη διεργασία παρασκευής οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της δραστικής ουσίας δεν εφαρμόζονται.

3.   Ο παρασκευαστής δραστικής ουσίας κοινοποιεί αμέσως κάθε αλλαγή στη διεργασία παρασκευής η οποία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της δραστικής ουσίας στους παρασκευαστές φαρμάκων στους οποίους προμηθεύει τη δραστική ουσία.

Άρθρο 15

Απόρριψη και επιστροφές

1.   Οι παρτίδες δραστικών ουσιών και ενδιάμεσων προϊόντων δραστικών ουσιών που δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές οι οποίες θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 απορρίπτονται, επισημαίνονται ως απορριφθείσες και τίθενται σε καραντίνα.

2.   Ο παρασκευαστής που επανεπεξεργάζεται ή τροποποιεί απορριφθείσες παρτίδες δραστικής ουσίας οι οποίες δεν πληρούν τις προδιαγραφές ή ανακτά πρώτες ύλες και διαλύτες για να τα επαναχρησιμοποιήσει στη διεργασία παρασκευής ακολουθεί τις διαδικασίες που θεσπίζονται βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 1 και εκτελεί τους ενδεδειγμένους ελέγχους με σκοπό να εξασφαλίσει ότι:

α)

η επανεπεξεργασμένη ή τροποποιημένη δραστική ουσία πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας που θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1·

β)

οι πρώτες ύλες και οι διαλύτες που ανακτήθηκαν είναι κατάλληλα για την προβλεπόμενη χρήση τους στη διεργασία παρασκευής.

3.   Οι δραστικές ουσίες που επιστρέφονται ταυτοποιούνται ως επιστραφείσες και τίθενται σε καραντίνα.

Άρθρο 16

Καταγγελίες και ανακλήσεις

1.   Ο παρασκευαστής καταγράφει και διερευνά κάθε καταγγελία που αφορά θέματα ποιότητας.

2.   Ο παρασκευαστής ορίζει διαδικασίες για την ανάκληση των δραστικών ουσιών από την αγορά.

3.   Όταν η δραστική ουσία που αποτελεί αντικείμενο ανάκλησης θέτει σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, ο παρασκευαστής ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές χωρίς καθυστέρηση.

Άρθρο 17

Παρασκευή βάσει σύμβασης

1.   Όταν μια εργασία παρασκευής ή μια εργασία που συνδέεται με την εργασία παρασκευής πρόκειται να εκτελεστεί για λογαριασμό του παρασκευαστή της δραστικής ουσίας από άλλο μέρος («επί συμβάσει παρασκευαστής»), η εν λόγω εργασία αποτελεί αντικείμενο γραπτής σύμβασης.

Η σύμβαση ορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του επί συμβάσει παρασκευαστή όσον αφορά τους κανόνες καλής παρασκευής.

2.   Ο παρασκευαστής της δραστικής ουσίας ελέγχει κατά πόσον συμμορφώνονται οι εργασίες που εκτελούνται από επί συμβάσει παρασκευαστή με τους κανόνες καλής παρασκευής.

3.   Όταν μια εργασία παρασκευής ή μια εργασία που συνδέεται με την εργασία παρασκευής έχει ανατεθεί σε επί συμβάσει παρασκευαστή, η εν λόγω εργασία δεν ανατίθεται υπεργολαβικά σε τρίτο μέρος χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του παρασκευαστή της δραστικής ουσίας.

Άρθρο 18

Επανασυσκευασία

Όταν η δραστική ουσία επανασυσκευάζεται από παρασκευαστή σε περιέκτη ο οποίος διαφέρει από τον αρχικό περιέκτη ως προς τον όγκο ή ως προς το υλικό ή ως προς την αδιαπερατότητα από το φως, ο παρασκευαστής εκπονεί μελέτες σταθερότητας για τη δραστική ουσία και αποδίδει ημερομηνία λήξης ή επανάληψης της δοκιμής για την ουσία με βάση τις μελέτες αυτές.

Άρθρο 19

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρχίζει να εφαρμόζεται στις 25 Μαΐου 2015.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Μαΐου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 311 της 28.11.2001, σ. 67.


25.11.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 337/8


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1253/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 7ης Ιουλίου 2014

για την εφαρμογή της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού μονάδων εξαερισμού

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, για τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα (1), και συγκεκριμένα το άρθρο 15 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με την οδηγία 2009/125/ΕΚ, στα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα, τα οποία αντιπροσωπεύουν σημαντικό όγκο πωλήσεων και εμπορικών συναλλαγών, έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο εσωτερικό της Ένωσης και παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων χωρίς υπερβολικό κόστος, οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού καλύπτονται από μέτρα εφαρμογής ή αυτορρύθμισης.

(2)

Η Επιτροπή προέβη σε εκτίμηση των τεχνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών πτυχών των μονάδων εξαερισμού. Από την εκτίμηση προέκυψε ότι οι μονάδες εξαερισμού διατίθενται στην αγορά της Ένωσης σε μεγάλες ποσότητες. Η κατανάλωση ενέργειας κατά τη φάση χρήσης συνιστά τη σημαντικότερη περιβαλλοντική πτυχή των μονάδων εξαερισμού, παρουσιάζοντας σημαντικές δυνατότητες οικονομικά αποδοτικής εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

(3)

Οι ανεμιστήρες αποτελούν σημαντικό τμήμα των μονάδων εξαερισμού. Οι γενικές ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τους ανεμιστήρες προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 327/2011 της Επιτροπής (2). H κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τις λειτουργίες εξαερισμού των ανεμιστήρων οι οποίοι αποτελούν τμήμα των μονάδων εξαερισμού καλύπτεται από τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης του εν λόγω κανονισμού· ωστόσο, σε πολλές μονάδες εξαερισμού χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον εν λόγω κανονισμό. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η θέσπιση μέτρων εφαρμογής για τις μονάδες εξαερισμού.

(4)

Είναι σκόπιμο να γίνεται διάκριση μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζονται σε οικιακές μονάδες εξαερισμού και των μέτρων που εφαρμόζονται σε μη οικιακές μονάδες εξαερισμού, με βάση τις κατά περίπτωση τιμές παροχής αέρα, διότι στην πράξη χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές δέσμες προτύπων μέτρησης.

(5)

Οι μικρές μονάδες εξαερισμού με ηλεκτρική ισχύ εισόδου κάτω των 30 W ανά ρεύμα αέρα πρέπει να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, εκτός από τις απαιτήσεις παροχής πληροφοριών. Οι εν λόγω μονάδες είναι σχεδιασμένες για ευρύ φάσμα ποικίλων εφαρμογών οι οποίες έχουν περιοδικό κυρίως χαρακτήρα λειτουργίας και συμπληρωματική μόνο χρήση, για παράδειγμα σε χώρους λουτρού. Η συμπερίληψη των μονάδων αυτών στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συνεπάγεται σημαντικό διοικητικό φόρτο από πλευράς εποπτείας της αγοράς λόγω του μεγάλου όγκου πωλήσεων, ενώ συμβάλλει σε μικρό μόνο βαθμό στις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. Εντούτοις, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι λειτουργικές τους δυνατότητες μοιάζουν με τις αντίστοιχες άλλων μονάδων εξαερισμού, πρέπει να εξεταστεί εξίσου το ενδεχόμενο συμπερίληψής τους, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του παρόντος κανονισμού. Επιπλέον, πρέπει να εξαιρούνται και οι μονάδες εξαερισμού που είναι ειδικά σχεδιασμένες να λειτουργούν αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή σε εξαιρετικές και σε επικίνδυνες συνθήκες, διότι χρησιμοποιούνται σπανίως και για σύντομο χρονικό διάστημα. Στις εξαιρέσεις διευκρινίζεται επίσης ότι εξαιρούνται οι πολυλειτουργικές μονάδες των οποίων πρωταρχικός σκοπός είναι η θέρμανση ή η ψύξη, καθώς και οι απορροφητήρες κουζίνας. Η Επιτροπή εκπόνησε προπαρασκευαστικές μελέτες για την ανάλυση των τεχνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών πτυχών των μονάδων εξαερισμού οικιακής και μη οικιακής χρήσης. Οι μελέτες εκπονήθηκαν από κοινού με ενδιαφερόμενους φορείς και ενδιαφερόμενα μέρη από την Ένωση και τρίτες χώρες και τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν.

(6)

Η περιβαλλοντική παράμετρος των προϊόντων που καλύπτονται από τις μελέτες η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον σημαντική παράμετρος για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού είναι η κατανάλωση ενέργειας κατά τη φάση χρήσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2010 η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα προϊόντα που υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό ανερχόταν στην Ένωση σε 77,6 TWh. Παράλληλα, τα εν λόγω προϊόντα εξοικονομούν 2 570 PJ ενέργειας για τη θέρμανση χώρου. Συνολικά, με τη χρήση συντελεστή μετατροπής πρωτογενούς ενέργειας της τάξης του 2,5 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίστηκε το 2010 ενεργειακό ισοζύγιο ύψους 1 872 PJ ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας. Χωρίς ειδικά μέτρα, προβλέπεται ότι η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα αυξηθεί το 2025 σε 2 829 PJ.

(7)

Από τις προκαταρκτικές μελέτες προκύπτει ότι είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά η ενεργειακή κατανάλωση των προϊόντων που διέπονται από τον παρόντα κανονισμό. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα των απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό και τον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1254/2014 της Επιτροπής (3) αναμένεται να αποφέρει συνολική αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 1 300 PJ (45 %), η οποία θα ανέρχεται το 2025 σε 4 130 PJ.

(8)

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες, δεν είναι αναγκαίες για τις μονάδες εξαερισμού απαιτήσεις σχετικά με τις άλλες παραμέτρους οικολογικού σχεδιασμού που αναφέρονται στο παράρτημα I μέρος 1 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ, δεδομένου ότι η κατανάλωση ενέργειας κατά τη φάση χρήσης είναι μακράν η σημαντικότερη περιβαλλοντική παράμετρος.

(9)

Οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού πρέπει να καθιερωθούν σταδιακά, προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος στους κατασκευαστές ώστε να επανασχεδιάσουν τα προϊόντα που υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό. Στο χρονοδιάγραμμα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στο κόστος για τους τελικούς χρήστες και τους κατασκευαστές, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης των μονάδων εξαερισμού χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

(10)

Οι παράμετροι των προϊόντων πρέπει να μετρώνται και να υπολογίζονται με αξιόπιστες, ακριβείς και αναπαραγώγιμες μεθόδους οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη τις γενικώς αποδεκτές σύγχρονες μεθόδους μετρήσεων και υπολογισμών, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, εναρμονισμένων προτύπων τα οποία έχουν εκδοθεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4).

(11)

Είναι σκόπιμο να οριστούν, στο πλαίσιο του μέτρου εφαρμογής, δείκτες αναφοράς για τους τύπους των μονάδων εξαερισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης που είναι επί του παρόντος διαθέσιμοι, με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται κατά το στάδιο κατάρτισης του μέτρου εφαρμογής, προκειμένου οι κατασκευαστές να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την αξιολόγηση αυτή για να αξιολογούν τις εναλλακτικές σχεδιαστικές λύσεις και την επιτευχθείσα περιβαλλοντική επίδοση του προϊόντος βάσει δεικτών αναφοράς. Αυτό θα συμβάλει στην εξασφάλιση ευρέως διαθέσιμων και ευχερώς προσπελάσιμων πληροφοριών, ειδικότερα για τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η υιοθέτηση των βέλτιστων τεχνολογιών σχεδιασμού και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη αποδοτικότερων προϊόντων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

(12)

Ζητήθηκε η γνώμη του φόρουμ διαβούλευσης που αναφέρεται στο άρθρο 18 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ.

(13)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 19 παράγραφος 1 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στις μονάδες εξαερισμού και ορίζει απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τη διάθεσή τους στην αγορά και τη θέση τους σε λειτουργία.

2.   Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε μονάδες εξαερισμού οι οποίες:

α)

είναι μονοκατευθυντικής ροής (απαγωγής ή παροχής αέρα) με ηλεκτρική ισχύ εισόδου κάτω των 30 W, με εξαίρεση τις απαιτήσεις παροχής πληροφοριών·

β)

είναι αμφίδρομης ροής, με συνολική ηλεκτρική ισχύ εισόδου κάτω των 30 W ανά ρεύμα αέρα για τους ανεμιστήρες, με εξαίρεση τις απαιτήσεις παροχής πληροφοριών·

γ)

συνιστούν αξονικούς ή φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι μόνο με περίβλημα κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 327/2011·

δ)

έχουν σχεδιαστεί ειδικά για λειτουργία σε εκρήξιμη ατμόσφαιρα, όπως αυτή ορίζεται στην οδηγία 94/9/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5)·

ε)

έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για λειτουργία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για σύντομα χρονικά διαστήματα, και συμμορφώνονται με τις βασικές απαιτήσεις δομικών κατασκευών όσον αφορά την πυρασφάλεια, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 305/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6)·

στ)

έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για λειτουργία:

i)

σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία λειτουργίας του ρεύματος αέρα υπερβαίνει τους 100 °C,

ii)

σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία περιβάλλοντος λειτουργίας του κινητήρα που τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα, αν βρίσκεται εκτός του ρεύματος αέρα, υπερβαίνει τους 65 °C,

iii)

σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία του ρεύματος αέρα ή η θερμοκρασία περιβάλλοντος λειτουργίας του κινητήρα, αν βρίσκεται εκτός του ρεύματος αέρα, είναι χαμηλότερη από – 40 °С,

iv)

σε συνθήκες όπου η τάση τροφοδότησης υπερβαίνει 1 000 V συνεχούς ρεύματος ή 1 500 V εναλλασσόμενου ρεύματος,

v)

σε τοξικό, πολύ διαβρωτικό ή εύφλεκτο περιβάλλον ή σε περιβάλλον με λειαντικές ουσίες·

ζ)

περιλαμβάνουν εναλλάκτη θερμότητας και αντλία θερμότητας για την ανάκτηση θερμότητας ή για τη δυνατότητα μεταφοράς ή εξαγωγής θερμότητας επιπλέον της θερμότητας του συστήματος ανάκτησης θερμότητας, με εξαίρεση τη μεταφορά θερμότητας για αντιπαγετική προστασία ή απόψυξη·

η)

ταξινομούνται στην κατηγορία των απορροφητήρων κουζίνας που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 66/2014 της Επιτροπής (7) για τις ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)   «μονάδα εξαερισμού (ΜΕ)»: ηλεκτροκίνητη συσκευή η οποία είναι εξοπλισμένη με τουλάχιστον μία πτερωτή, έναν κινητήρα και περίβλημα και η οποία προορίζεται για την αντικατάσταση του χρησιμοποιημένου αέρα με φρέσκο αέρα στο εσωτερικό κτιρίου ή τμήματος κτιρίου·

2)   «οικιακή μονάδα εξαερισμού (ΟΜΕ)»: μονάδα εξαερισμού στην οποία:

α)

η μέγιστη τιμή παροχής δεν υπερβαίνει τα 250 m3/h,

β)

η μέγιστη τιμή παροχής κυμαίνεται μεταξύ 250 και 1 000 m3/h και ο κατασκευαστής δηλώνει ότι η προτεινόμενη χρήση της αφορά αποκλειστικά και μόνο οικιακές εφαρμογές εξαερισμού·

3)   «μη οικιακή μονάδα εξαερισμού (ΜΟΜΕ)»: μονάδα εξαερισμού στην οποία η μέγιστη τιμή παροχής της μονάδας εξαερισμού υπερβαίνει τα 250 m3/h και, σε περίπτωση που η μέγιστη τιμή παροχής κυμαίνεται μεταξύ 250 και 1 000 m3/h, ο κατασκευαστής δεν έχει δηλώσει ότι η προτεινόμενη χρήση της αφορά αποκλειστικά και μόνο οικιακές εφαρμογές εξαερισμού·

4)   «μέγιστη τιμή παροχής»: η δηλωμένη μέγιστη τιμή ογκομετρικής παροχής αέρα της μονάδας εξαερισμού η οποία μπορεί να επιτευχθεί με ενσωματωμένους ή ξεχωριστά παρεχόμενους (μαζί με τη μονάδα) ρυθμιστές υπό κανονικές συνθήκες αέρα (20 °C) και 101 325 Pa, εφόσον η μονάδα είναι εγκατεστημένη με πλήρη εξοπλισμό (π.χ. συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων καθαρισμού) και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή· ως μέγιστη τιμή παροχής για τις ΟΜΕ με αεραγωγούς νοείται η οικεία παροχή αέρα με διαφορά εξωτερικής στατικής πίεσης 100 Pa, ενώ για τις ΟΜΕ χωρίς αεραγωγούς νοείται η οικεία παροχή αέρα με τη χαμηλότερη δυνατή διαφορά ολικής πίεσης που επιλέγεται από το φάσμα τιμών 10 (ελάχιστη τιμή)-20-50-100-150-200-250 Pa, αναλόγως με το ποια τιμή είναι ίση ή λίγο χαμηλότερη από τη μετρούμενη τιμή διαφοράς πίεσης·

5)   «μονάδα εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής (ΜΕΜΡ)»: μονάδα εξαερισμού η οποία παράγει ροή αέρα προς μία μόνο κατεύθυνση, είτε από τον εσωτερικό προς τον εξωτερικό χώρο (απαγωγή συστήματος αερισμού) είτε από τον εξωτερικό προς τον εσωτερικό χώρο (παροχή συστήματος αερισμού), στην οποία η μηχανικώς παραγόμενη ροή αέρα εξισορροπείται από τη φυσική παροχή ή απαγωγή αέρα·

6)   «μονάδα εξαερισμού αμφίδρομης ροής» (ΜΕΑΡ): μονάδα εξαερισμού η οποία παράγει ροή αέρα μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου και η οποία είναι εξοπλισμένη με ανεμιστήρες απαγωγής και παροχής αέρα·

7)   «ισοδύναμο μοντέλο μονάδας εξαερισμού»: μονάδα εξαερισμού με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά κατά την έννοια των εφαρμοστέων απαιτήσεων παροχής πληροφοριών σχετικά με το προϊόν, το οποίο διατίθεται ωστόσο στην αγορά ως διαφορετικό μοντέλο μονάδας εξαερισμού από τον ίδιο κατασκευαστή, εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο ή εισαγωγέα.

Πρόσθετοι ορισμοί για τους σκοπούς των παραρτημάτων II έως IX παρατίθενται στο παράρτημα I.

Άρθρο 3

Απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού

1.   Από 1ης Ιανουαρίου 2016, οι ΟΜΕ συμμορφώνονται με τις ειδικές απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που καθορίζονται στο παράρτημα II σημείο 1.

2.   Από 1ης Ιανουαρίου 2016, οι ΜΟΜΕ συμμορφώνονται με τις ειδικές απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που καθορίζονται στο παράρτημα III σημείο 1.

3.   Από 1ης Ιανουαρίου 2018, οι ΟΜΕ συμμορφώνονται με τις ειδικές απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που καθορίζονται στο παράρτημα II σημείο 2.

4.   Από 1ης Ιανουαρίου 2018, οι ΜΟΜΕ συμμορφώνονται με τις ειδικές απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που καθορίζονται στο παράρτημα III σημείο 2.

Άρθρο 4

Απαιτήσεις παροχής πληροφοριών

1.   Από 1ης Ιανουαρίου 2016, οι κατασκευαστές, οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποί τους και οι εισαγωγείς ΟΜΕ υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις παροχής πληροφοριών που καθορίζονται στο παράρτημα IV.

2.   Από 1ης Ιανουαρίου 2016, οι κατασκευαστές, οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποί τους και οι εισαγωγείς ΜΟΜΕ υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις παροχής πληροφοριών που καθορίζονται στο παράρτημα V.

Άρθρο 5

Αξιολόγηση της συμμόρφωσης

1.   Οι κατασκευαστές μονάδων εξαερισμού διενεργούν την αξιολόγηση της συμμόρφωσης που προβλέπεται στο άρθρο 8 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ με τη χρήση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου σχεδιασμού που καθορίζεται στο παράρτημα IV της εν λόγω οδηγίας ή του συστήματος διαχείρισης που καθορίζεται στο παράρτημα V της ίδιας οδηγίας.

Για τους σκοπούς της αξιολόγησης της συμμόρφωσης των ΟΜΕ, ο υπολογισμός στο πλαίσιο της απαίτησης ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης πραγματοποιείται σύμφωνα με το παράρτημα VIII του παρόντος κανονισμού.

Για τους σκοπούς της αξιολόγησης της συμμόρφωσης των ΜΟΜΕ, οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί στο πλαίσιο των ειδικών απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού πραγματοποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα IX του παρόντος κανονισμού.

2.   Ο φάκελος τεχνικής τεκμηρίωσης που καταρτίζεται σύμφωνα με το παράρτημα IV της οδηγίας 2009/125/ΕΚ περιέχει αντίγραφο των πληροφοριών σχετικά με το προϊόν που καθορίζονται στα παραρτήματα IV και V του παρόντος κανονισμού.

Όταν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην τεχνική τεκμηρίωση για συγκεκριμένο μοντέλο μονάδας εξαερισμού προέρχονται από υπολογισμό με βάση τη μελέτη ή παρέκταση από άλλες μονάδες εξαερισμού ή και τα δύο, η τεχνική τεκμηρίωση περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

λεπτομέρειες των ανωτέρω υπολογισμών ή παρεκτάσεων ή και των δύο·

β)

λεπτομέρειες των δοκιμών που διενεργήθηκαν από τους κατασκευαστές για την επαλήθευση της ακρίβειας των υπολογισμών και των παρεκτάσεων·

γ)

κατάλογο τυχόν άλλων μοντέλων μονάδων εξαερισμού για τα οποία προέκυψαν με τον ίδιο τρόπο οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην τεχνική τεκμηρίωση·

δ)

κατάλογο των ισοδύναμων μοντέλων μονάδων εξαερισμού.

Άρθρο 6

Διαδικασία επαλήθευσης για σκοπούς εποπτείας της αγοράς

Όταν διενεργούν τους ελέγχους εποπτείας της αγοράς κατά το άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ, οι αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν την καθοριζόμενη στο παράρτημα VI του παρόντος κανονισμού διαδικασία για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού για τις ΟΜΕ και στο παράρτημα III του παρόντος κανονισμού για τις ΜΟΜΕ.

Άρθρο 7

Δείκτες αναφοράς

Οι δείκτες αναφοράς, οι οποίοι παρατίθενται στο παράρτημα I μέρος 3 σημείο 2 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ και πρέπει να εφαρμόζονται στις μονάδες εξαερισμού ορίζονται στο παράρτημα VII του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 8

Επανεξέταση

Η Επιτροπή προβαίνει σε εκτίμηση της ανάγκης καθορισμού απαιτήσεων σχετικά με τους συντελεστές διαρροής αέρα με βάση την τεχνολογική πρόοδο και υποβάλλει το αποτέλεσμα της εν λόγω εκτίμησης στο φόρουμ διαβούλευσης το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η Επιτροπή επανεξετάζει τον παρόντα κανονισμό με βάση την τεχνολογική πρόοδο και υποβάλλει το αποτέλεσμα της εν λόγω επανεξέτασης στο φόρουμ διαβούλευσης το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2020.

Η επανεξέταση περιλαμβάνει αξιολόγηση των ακόλουθων στοιχείων:

α)

της πιθανής επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του παρόντος κανονισμού ώστε να καλύπτει μονάδες μονοκατευθυντικής ροής με ηλεκτρική ισχύ εισόδου κάτω των 30 W, καθώς και μονάδες αμφίδρομης ροής με συνολική ηλεκτρική ισχύ εισόδου κάτω των 30 W ανά ρεύμα αέρα για τους ανεμιστήρες·

β)

των ανοχών επαλήθευσης που καθορίζονται στο παράρτημα VI·

γ)

της σκοπιμότητας συνεκτίμησης των επιπτώσεων των φίλτρων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας στην ενεργειακή απόδοση·

δ)

της ανάγκης καθιέρωσης νέας φάσης με αυστηρότερες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 7 Ιουλίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 285 της 31.10.2009, σ. 10.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 327/2011 της Επιτροπής, της 30ής Μαρτίου 2011, για την εφαρμογή της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού ανεμιστήρων με κινητήρα ηλεκτρικής ισχύος εισόδου μεταξύ 125 W και 500 kW (ΕΕ L 90 της 6.4.2011, σ. 8).

(3)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1254/2014 της Επιτροπής, της 11ης Ιουλίου 2014, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την επισήμανση της κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών μονάδων εξαερισμού (βλέπε σελίδα 27 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 12).

(5)  Οδηγία 94/9/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Μαρτίου 1994, σχετικά με την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών για τις συσκευές και τα συστήματα προστασίας που προορίζονται για χρήση σε εκρήξιμες ατμόσφαιρες (ΕΕ L 100 της 19.4.1994, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 305/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2011, για τη θέσπιση εναρμονισμένων όρων εμπορίας προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών και για την κατάργηση της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 88 της 4.4.2011, σ. 5).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 66/2014 της Επιτροπής, της 14ης Ιανουαρίου 2014, σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού των οικιακών φούρνων, εστιών και απορροφητήρων κουζίνας (ΕΕ L 29 της 31.1.2014, σ. 33).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ορισμοί

Ορισμοί που εφαρμόζονται για τους σκοπούς των παραρτημάτων II έως IX του παρόντος κανονισμού:

1.

Ορισμοί:

1)   «ειδική ενεργειακή κατανάλωση (SEC)»: [εκφραζόμενη σε kWh/(m2.a)] συντελεστής για τον ορισμό της ενέργειας που καταναλώνεται κατά τον εξαερισμό ανά τετραγωνικό μέτρο (m2) εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου κατοικίας ή κτιρίου, ο οποίος υπολογίζεται για τις ΟΜΕ σύμφωνα με το παράρτημα VIII·

2)   «στάθμη ηχητικής ισχύος (LWA: ο εκλυόμενος από το περίβλημα αερομεταφερόμενος θόρυβος με στάθμη ηχητικής ισχύος στάθμισης Α, εκφραζόμενη σε ντεσιμπέλ (dB), χρησιμοποιώντας για τη μέτρηση της ηχητικής ισχύος την κλίμακα που ξεκινά από ένα picowatt (1 pW), σε συνάρτηση με την τιμή αναφοράς της παροχής αέρα·

3)   «σύστημα μετάδοσης κίνησης πολλαπλών ταχυτήτων»: κινητήρας ανεμιστήρα με δυνατότητα λειτουργίας σε τρεις ή περισσότερες σταθερές ταχύτητες, επιπλέον της μηδενικής («off»)·

4)   «σύστημα μετάδοσης κίνησης μεταβλητής ταχύτητας (VSD)»: ηλεκτρονική διάταξη ελέγχου, η οποία είναι ενσωματωμένη ή λειτουργεί ως ενιαίο σύστημα ή παρέχεται ξεχωριστά με τον κινητήρα και τον ανεμιστήρα και προσαρμόζει συνεχώς την ηλεκτρική ισχύ τροφοδότησης του ηλεκτροκινητήρα ώστε να ελέγχει την τιμή παροχής·

5)   «σύστημα ανάκτησης θερμότητας (HRS)»: το τμήμα της μονάδας εξαερισμού αμφίδρομης ροής που είναι εξοπλισμένο με εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για τη μεταφορά της θερμότητας που περιέχεται στον (μολυσμένο) αέρα απαγωγής προς τον (καθαρό) αέρα παροχής·

6)   «θερμική απόδοση οικιακού συστήματος ανάκτησης θερμότητας (HRS) (ηt: ο λόγος του κέρδους θερμοκρασίας του αέρα παροχής προς την απώλεια θερμοκρασίας του αέρα απαγωγής, αμφότερα τα μεγέθη σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία, που μετράται υπό ξηρές συνθήκες του HRS και υπό κανονικές συνθήκες αέρα, με σταθμισμένη παροχή μάζας, στην τιμή παροχής αναφοράς, με διαφορά 13 K μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας, χωρίς διόρθωση για το θερμικό κέρδος από τους κινητήρες των ανεμιστήρων·

7)   «συντελεστής εσωτερικής διαρροής»: το κλάσμα του αέρα εξαγωγής που βρίσκεται στον αέρα παροχής των μονάδων εξαερισμού με HRS, όπως προκύπτει από τη διαρροή μεταξύ των ρευμάτων αέρα εξαγωγής και παροχής στο εσωτερικό του περιβλήματος, όταν η μονάδα λειτουργεί στην τιμή αναφοράς της ογκομετρικής παροχής αέρα που μετράται στους αγωγούς· η δοκιμή εκτελείται στην τιμή των 100 Pa για τις ΟΜΕ και στην τιμή των 250 Pa για τις ΜΟΜΕ·

8)   «παροχέτευση»: το ποσοστό του αέρα απαγωγής που επιστρέφει στον αέρα παροχής για αναγεννώμενο εναλλάκτη θερμότητας με βάση την τιμή παροχής αναφοράς·

9)   «συντελεστής εξωτερικής διαρροής»: το κλάσμα διαρροής της τιμής αναφοράς της ογκομετρικής παροχής αέρα που διαφεύγει προς ή από το εσωτερικό του περιβλήματος της μονάδας ή από τον περιβάλλοντα αέρα κατά την υποβολή της σε δοκιμή πίεσης· η δοκιμή εκτελείται στην τιμή των 250 Pa για τις ΟΜΕ και στην τιμή των 400 Pa για τις ΜΟΜΕ, υπό συνθήκες υποπίεσης και υπερπίεσης για αμφότερες τις ΟΜΕ και ΜΟΜΕ·

10)   «ανάμειξη»: η άμεση ανακυκλοφορία ή βραχυκύκλωση των ρευμάτων αέρα μεταξύ των στομίων εξόδου και εισόδου σε αμφότερους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ακροδέκτες, ούτως ώστε να μη συμβάλλουν στον ενεργό εξαερισμό χώρου κτιρίου όταν η μονάδα λειτουργεί στην τιμή αναφοράς της ογκομετρικής παροχής αέρα·

11)   «αναλογία ανάμειξης»: το κλάσμα του ρεύματος αέρα εξαγωγής —ως μέρος της συνολικής τιμής αναφοράς του όγκου αέρα— που ανακυκλοφορεί μεταξύ των στομίων εξόδου και εσόδου σε αμφότερους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ακροδέκτες και, κατά συνέπεια, δεν συμβάλλει στον ενεργό εξαερισμό χώρου κτιρίου όταν η μονάδα λειτουργεί στην τιμή αναφοράς του όγκου αέρα (ο οποίος μετράται σε απόσταση ενός μέτρου από τον αγωγό παροχής της εσωτερικής μονάδας), αφαιρουμένου του ποσοστού εσωτερικής διαρροής·

12)   «ενεργός ισχύς εισόδου»: (εκφραζόμενη σε W) η ηλεκτρική ισχύς εισόδου με βάση την παροχή αναφοράς και την αντίστοιχη διαφορά εξωτερικής ολικής πίεσης. Συμπεριλαμβάνει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τους ανεμιστήρες, τους ρυθμιστές (περιλαμβανομένων των τηλεχειριστηρίων) και την αντλία θερμότητας (εφόσον είναι ενσωματωμένη στη μονάδα)·

13)   «ειδική ισχύς εισόδου (SPI)»: [εκφραζόμενη σε W/(m3/h)] ο λόγος της ενεργού ισχύος εισόδου (σε W) προς την παροχή αναφοράς (σε m3/h)·

14)   «τιμή παροχής/διάγραμμα πιέσεων»: σύνολο καμπυλών που αφορούν την τιμή παροχής (οριζόντιος άξονας) και τη διαφορά πίεσης μονάδας εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής (ΜΕΜΡ) ή την πλευρά παροχής μονάδας εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ). Κάθε καμπύλη αντιπροσωπεύει μία τιμή ταχύτητας ανεμιστήρα με οκτώ τουλάχιστον ισαπέχοντα σημεία δοκιμής και ο αριθμός των καμπυλών καθορίζεται βάσει του αριθμού διακριτών επιλογών ταχυτήτων ανεμιστήρα (μία, δύο ή τρεις) ή περιλαμβάνει, στην περίπτωση ανεμιστήρα με σύστημα μετάδοσης κίνησης μεταβλητής ταχύτητας, τουλάχιστον μία ελάχιστη, μία μέγιστη και μία ενδεδειγμένη ενδιάμεση καμπύλη που προσεγγίζει τις τιμές αναφοράς του όγκου αέρα και της διαφοράς πίεσης για τη δοκιμή SPI·

15)   «παροχή αναφοράς»: (εκφραζόμενη σε m3/s) η τετμημένη σημείου σε καμπύλη του διαγράμματος παροχής/πιέσεων η οποία βρίσκεται είτε επάνω είτε εγγύτερα σε σημείο αναφοράς τουλάχιστον στο 70 % της μέγιστης παροχής και σε τιμή πίεσης 50 Pa για μονάδες με αεραγωγούς ή σε ελάχιστη τιμή πίεσης για μονάδες χωρίς αεραγωγούς. Για τις μονάδες εξαερισμού αμφίδρομης ροής, η τιμή αναφοράς της ογκομετρικής παροχής αέρα εφαρμόζεται στο στόμιο κατάθλιψης της παροχής αέρα·

16)   «συντελεστής ρύθμισης (CTRL)»: συντελεστής διόρθωσης για τον υπολογισμό της SEC, ανάλογα με τον τύπο χειριστηρίου ρύθμισης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη μονάδα εξαερισμού, σύμφωνα με την περιγραφή που περιλαμβάνεται στο παράρτημα VIII πίνακας 1·

17)   «παράμετρος ρύθμισης»: μετρήσιμη παράμετρος ή σύνολο μετρήσιμων παραμέτρων που καθορίζουν την εντολή εξαερισμού, π.χ. το ποσοστό σχετικής υγρασίας (RH), διοξειδίου του άνθρακα (CO2), πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) ή άλλων αερίων· η ανίχνευση ύπαρξης, κίνησης ή συνεχούς παρουσίας, χάρη στην εκπομπή υπέρυθρης θερμότητας από το σώμα ή μέσω της ανάκλασης υπερηχητικών κυμάτων· η παραγωγή ηλεκτρικών σημάτων από τον χειρισμό φωτισμού ή εξοπλισμού από ανθρώπινο παράγοντα·

18)   «χειροκίνητη ρύθμιση»: οιοδήποτε είδος εντολής χειρισμού γίνεται χωρίς τη χρήση του χειριστηρίου ρύθμισης·

19)   «χειριστήριο ρύθμισης»: διάταξη ή σύνολο διατάξεων, οι οποίες είναι ενσωματωμένες ή παρέχονται ξεχωριστά, και βάσει των οποίων μετρώνται οι παράμετροι ρύθμισης και το αποτέλεσμα της μέτρησης χρησιμοποιείται για την αυτόματη ρύθμιση της τιμής παροχής της μονάδας και/ή των τιμών παροχής των αεραγωγών·

20)   «διεπαφή χρονισμού»: χρονισμένη (ημερήσια ρυθμιζόμενη) διεπαφή χρήστη για τη ρύθμιση της ταχύτητας ανεμιστήρα/τιμής παροχής της μονάδας εξαερισμού. Διαθέτει τουλάχιστον επτά χειροκίνητες ρυθμίσεις, που αντιστοιχούν στις ημέρες της εβδομάδας, με τις οποίες προσαρμόζεται η τιμή παροχής ώστε να αντιστοιχεί σε δύο τουλάχιστον περιόδους μειωμένης παροχής, δηλαδή περιόδους κατά τις οποίες εφαρμόζεται μειωμένη ή μηδενική τιμή παροχής·

21)   «εξαερισμός ρυθμιζόμενος από το χειριστήριο (DCV)»: μονάδα εξαερισμού που λειτουργεί με βάση το χειριστήριο ρύθμισης·

22)   «μονάδα με αεραγωγούς»: μονάδα εξαερισμού η οποία προορίζεται για τον εξαερισμό ενός ή περισσότερων δωματίων ή κλειστών χώρων κτιρίου με τη χρήση αεραγωγών και πρόκειται να εξοπλιστεί με συνδέσεις αεραγωγών·

23)   «μονάδα χωρίς αεραγωγούς»: μονάδα εξαερισμού ενός μόνο δωματίου η οποία προορίζεται για τον εξαερισμό ενός μόνο δωματίου ή κλειστού χώρου κτιρίου και δεν πρόκειται να εξοπλιστεί με συνδέσεις αεραγωγών·

24)   «κεντρικό χειριστήριο ρύθμισης»: χειριστήριο μονάδας εξαερισμού με αεραγωγούς με το οποίο ρυθμίζονται σε συνεχή βάση μία ή περισσότερες ταχύτητες του ανεμιστήρα καθώς και η τιμή παροχής, με βάση έναν αισθητήρα για ολόκληρο το εξαεριζόμενο κτίριο ή μέρος του κτιρίου σε κεντρικό επίπεδο·

25)   «χειριστήριο τοπικής ρύθμισης»: χειριστήριο ρύθμισης μονάδας εξαερισμού με το οποίο ρυθμίζονται σε συνεχή βάση μία ή περισσότερες ταχύτητες του ανεμιστήρα καθώς και η τιμή παροχής, με βάση έναν τουλάχιστον αισθητήρα για μονάδες εξαερισμού με αεραγωγούς ή έναν αισθητήρα για μονάδες εξαερισμού χωρίς αεραγωγούς·

26)   «στατική πίεση (psf: η ολική πίεση, αφαιρουμένης της δυναμικής πίεσης του ανεμιστήρα·

27)   «ολική πίεση (pf: η διαφορά μεταξύ της πίεσης ανακοπής στο στόμιο κατάθλιψης του ανεμιστήρα και της πίεσης ανακοπής στο στόμιο αναρρόφησης του ανεμιστήρα·

28)   «πίεση ανακοπής»: η πίεση που μετράται σε ένα σημείο σε ρέον αέριο όταν αυτό φέρεται σε ηρεμία μέσω ισεντροπικής διεργασίας·

29)   «δυναμική πίεση»: η πίεση που υπολογίζεται από την παροχή μάζας και τη μέση πυκνότητα του αερίου στο στόμιο κατάθλιψης και το εμβαδόν του στομίου κατάθλιψης της μονάδας·

30)   «εναλλάκτης ανακτήσιμης θερμότητας»: εναλλάκτης θερμότητας ο οποίος προορίζεται για τη μεταφορά θερμικής ενέργειας από το ένα ρεύμα αέρα στο άλλο χωρίς την κίνηση εξαρτημάτων, όπως επίπεδος ή σωληνοειδής εναλλάκτης θερμότητας παράλληλης, εφαπτόμενης ή αντίθετης ροής, ή συνδυασμός αυτών, ή επίπεδος ή σωληνοειδής εναλλάκτης θερμότητας με διασκορπισμό ατμού·

31)   «αναγεννώμενος εναλλάκτης θερμότητας»: περιστροφικός εναλλάκτης θερμότητας με ενσωματωμένο περιστρεφόμενο τροχό για τη μεταφορά θερμικής ενέργειας από το ένα ρεύμα αέρα στο άλλο, συμπεριλαμβανομένου κατάλληλου υλικού για τη μεταφορά της λανθάνουσας θερμότητας, μηχανισμό μετάδοσης κίνησης, περίβλημα ή πλαίσιο και στεγανοδακτυλίους για τη μείωση της παράκαμψης και της διαρροής αέρα από το ένα ρεύμα στο άλλο· οι συγκεκριμένοι εναλλάκτες θερμότητας διαθέτουν ποικίλους βαθμούς ανάκτησης υγρασίας, ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείται·

32)   «δεκτικότητα της παροχής αέρα στις διακυμάνσεις πίεσης» των ΟΜΕ χωρίς αεραγωγούς: ο λόγος της μέγιστης απόκλισης από τη μέγιστη τιμή παροχής ΟΜΕ στην τιμή + 20 Pa και της αντίστοιχης απόκλισης στην τιμή – 20 Pa ως προς τη διαφορά εξωτερικής ολικής πίεσης·

33)   «αεροστεγανότητα εσωτερικού/εξωτερικού χώρου» των ΟΜΕ χωρίς αεραγωγούς: η τιμή παροχής (εκφραζόμενη σε m3/h) μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου όταν ένας ή περισσότεροι ανεμιστήρες είναι απενεργοποιημένοι·

34)   «μονάδα διπλής χρήσης»: μονάδα εξαερισμού η οποία είναι σχεδιασμένη για σκοπούς εξαερισμού, καθώς και για σκοπούς πυρασφάλειας και απαγωγής καπνού, και συμμορφώνεται με τις βασικές απαιτήσεις δομικών κατασκευών όσον αφορά την πυρασφάλεια, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 305/2011·

35)   «διάταξη θερμικής παράκαμψης»: οποιαδήποτε λύση παρακάμπτει τον εναλλάκτη θερμότητας ή ρυθμίζει αυτόματα ή χειρωνακτικά την απόδοση ανάκτησης θερμότητας του εναλλάκτη, χωρίς να απαιτείται κατ' ανάγκη φυσική παράκαμψη της παροχής αέρα (για παράδειγμα, κυτίο θερινής λειτουργίας, ρύθμιση ταχύτητας ρότορα, ρύθμιση παροχής αέρα).

2.

Ορισμοί για τις ΜΟΜΕ, επιπλέον των ορισμών του παραρτήματος I μέρος 1:

1)   «ονομαστική ηλεκτρική ισχύς εισόδου (P)»: (εκφραζόμενη σε kW) η ενεργός ηλεκτρική ισχύς εισόδου των συστημάτων μετάδοσης κίνησης των ανεμιστήρων, συμπεριλαμβανομένου τυχόν εξοπλισμού ρύθμισης του κινητήρα, σε σχέση με την ονομαστική εξωτερική πίεση και την ονομαστική παροχή αέρα·

2)   «απόδοση ανεμιστήρα (ηfan: η στατική απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης του κινητήρα και του συστήματος μετάδοσης κίνησης του ενός ή περισσότερων επιμέρους ανεμιστήρων της μονάδας εξαερισμού (παραμετροποίηση αναφοράς), όπως ορίζεται στην ονομαστική τιμή παροχής αέρα και στην ονομαστική τιμή πτώσης εξωτερικής πίεσης·

3)   «παραμετροποίηση αναφοράς μονάδας εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ)»: προϊόν το οποίο περιλαμβάνει ένα περίβλημα, τουλάχιστον δύο ανεμιστήρες με συστήματα μετάδοσης κίνησης μεταβλητής ταχύτητας ή πολλαπλών ταχυτήτων, ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας (HRS), ένα λεπτό φίλτρο καθαρισμού στην πλευρά του στομίου αναρρόφησης και ένα μεσαίο φίλτρο καθαρισμού στην πλευρά απαγωγής αέρα·

4)   «παραμετροποίηση αναφοράς μονάδας εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής (ΜΕΜΡ)»: προϊόν το οποίο περιλαμβάνει ένα περίβλημα και τουλάχιστον έναν ανεμιστήρα με σύστημα μετάδοσης κίνησης μεταβλητής ταχύτητας ή πολλαπλών ταχυτήτων και, σε περίπτωση που το προϊόν πρόκειται να εξοπλιστεί με φίλτρο στην πλευρά του στομίου αναρρόφησης, το φίλτρο αυτό είναι λεπτό φίλτρο καθαρισμού·

5)   «ελάχιστη απόδοση ανεμιστήρα (ηνu: η ειδική απαίτηση ελάχιστης απόδοσης για τις μονάδες εξαερισμού (ΜΕ) που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού·

6)   «ονομαστική τιμή παροχής (qnom: (εκφραζόμενη σε m3/s) η δηλωμένη τιμή παροχής εκ του σχεδιασμού για ΜΟΜΕ υπό κανονικές συνθήκες αέρα 20 °C και πίεσης 101 325 Pa, όταν εγκαθίσταται η μονάδα ολοκληρωμένα (για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων) και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή·

7)   «ονομαστική εξωτερική πίεση (Δps, ext: (εκφραζόμενη σε Pa) η δηλωμένη διαφορά μεταξύ εξωτερικής στατικής πίεσης και προδιαγραφών εκ του σχεδιασμού, στην ονομαστική τιμή παροχής·

8)   «μέγιστη ονομαστική ταχύτητα ανεμιστήρα (vfan_rated: (εκφραζόμενη σε στροφές ανά λεπτό — σ.α.λ.) η ταχύτητα του ανεμιστήρα στην ονομαστική τιμή παροχής και υπό την ονομαστική εξωτερική πίεση·

9)   «πτώση εσωτερικής πίεσης των κατασκευαστικών στοιχείων εξαερισμού (Δps,int: (εκφραζόμενη σε Pa) το άθροισμα των επιμέρους τιμών πτώσης στατικής πίεσης της παραμετροποίησης αναφοράς ΜΕΑΡ ή ΜΕΜΡ στην ονομαστική τιμή παροχής·

10)   «πτώση εσωτερικής πίεσης πρόσθετων μη εξαεριστικών κατασκευαστικών στοιχείων (Δps,add: (εκφραζόμενη σε Pa) το υπόλοιπο από το άθροισμα όλων των τιμών εσωτερικής στατικής πίεσης στην ονομαστική τιμή παροχής και υπό την ονομαστική εξωτερική πίεση μετά την αφαίρεση της πτώσης εσωτερικής πίεσης των κατασκευαστικών στοιχείων εξαερισμού (Δps,int

11)   «θερμική απόδοση μη οικιακού συστήματος ανάκτησης θερμότητας (HRS) (ηt_nrvu: ο λόγος του κέρδους θερμοκρασίας του αέρα παροχής προς την απώλεια θερμοκρασίας του αέρα απαγωγής, αμφότερα τα μεγέθη σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία, που μετράται υπό ξηρές συνθήκες αναφοράς, με σταθμισμένη παροχή μάζας, διαφορά μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας 20 K, εξαιρουμένου του θερμικού κέρδους από τους κινητήρες των ανεμιστήρων και από τις εσωτερικές διαρροές·

12)   «εσωτερική ειδική ισχύς ανεμιστήρα των κατασκευαστικών στοιχείων εξαερισμού (SFPint: [εκφραζόμενη σε W/(m3/s)] ο λόγος της πτώσης εσωτερικής πίεσης των κατασκευαστικών στοιχείων εξαερισμού προς την απόδοση του ανεμιστήρα, όπως ορίζεται στην παραμετροποίηση αναφοράς·

13)   «μέγιστη εσωτερική ειδική ισχύς ανεμιστήρα των κατασκευαστικών στοιχείων εξαερισμού (SFPint_limit: [εκφραζόμενη σε W/(m3/s)] η ειδική απαίτηση απόδοσης για την SFPint των μονάδων εξαερισμού που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού·

14)   «σύστημα ανάκτησης θερμότητας (HRS) με πτερυγιοφόρους σωλήνες»: σύστημα ανάκτησης θερμότητας στο οποίο η διάταξη ανάκτησης θερμότητας στην πλευρά απαγωγής και η διάταξη παροχής της ανακτημένης θερμότητας στο ρεύμα αέρα που εκλύεται από την πλευρά παροχής αέρα σε εξαεριζόμενο χώρο συνδέονται μέσω συστήματος μεταφοράς θερμότητας, όπου οι δύο πλευρές του συστήματος ανάκτησης θερμότητας μπορούν να τοποθετηθούν ελεύθερα σε διαφορετικά τμήματα του κτιρίου·

15)   «μετωπική ταχύτητα»: (εκφραζόμενη σε m/s) η μεγαλύτερη από τις ταχύτητες παροχής και απαγωγής αέρα. Ως ταχύτητες νοούνται οι ταχύτητες του αέρα της μονάδας εξαερισμού όπως αναπτύσσονται στα εσωτερικά μέρη της μονάδας όπου διενεργούνται η παροχή και η απαγωγή αέρα. Η ταχύτητα υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του τμήματος φίλτρου της αντίστοιχης μονάδας ή, εάν δεν έχει εγκατασταθεί φίλτρο, με βάση την επιφάνεια του τμήματος ανεμιστήρα·

16)   «μπόνους απόδοσης (E)»: συντελεστής διόρθωσης που συνυπολογίζει ότι η αποδοτικότερη ανάκτηση θερμότητας προκαλεί υψηλότερη πτώση πίεσης, η οποία απαιτεί, με τη σειρά της, υψηλότερη ισχύ του αντίστοιχου ανεμιστήρα·

17)   «διόρθωση φίλτρου (F)»: (εκφραζόμενη σε Pa) η διόρθωση τιμής που πρέπει να εφαρμόζεται σε περίπτωση που η μονάδα παρεκκλίνει από την παραμετροποίηση αναφοράς της ΜΕΑΡ·

18)   «λεπτό φίλτρο»: φίλτρο το οποίο πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις που περιγράφονται στο παράρτημα IX·

19)   «μεσαίο φίλτρο»: φίλτρο το οποίο πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις που περιγράφονται στο παράρτημα IX·

20)   «απόδοση φίλτρου»: ο μέσος λόγος του κλάσματος σκόνης που δεσμεύεται προς την ποσότητα σκόνης που απορροφάται από το φίλτρο, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο παράρτημα IX για τα λεπτά και τα μεσαία φίλτρα.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Ειδικές απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τις οικιακές μονάδες εξαερισμού (ΟΜΕ) κατά το άρθρο 3 παράγραφοι 1 και 3

1.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016:

Η ειδική ενεργειακή κατανάλωση (SEC), η οποία υπολογίζεται για τις μέσες κλιματικές συνθήκες, δεν θα υπερβαίνει την τιμή των 0 kWh/(m2.a).

Οι μονάδες χωρίς αεραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων εξαερισμού που πρόκειται να εξοπλιστούν με μία σύνδεση αεραγωγού είτε στην πλευρά παροχής είτε στην πλευρά απαγωγής αέρα, θα έχουν μέγιστη LWA 45 dB.

Όλες οι μονάδες εξαερισμού, εκτός από τις μονάδες διπλής χρήσης, θα είναι εξοπλισμένες με σύστημα μετάδοσης κίνησης είτε πολλαπλών ταχυτήτων είτε μεταβλητής ταχύτητας.

Όλες οι μονάδες εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ) θα είναι εξοπλισμένες με διάταξη θερμικής παράκαμψης.

2.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018:

Η ειδική ενεργειακή κατανάλωση (SEC), η οποία υπολογίζεται για τις μέσες κλιματικές συνθήκες, δεν θα υπερβαίνει την τιμή των – 20 kWh/(m2.a).

Οι μονάδες χωρίς αεραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων εξαερισμού που πρόκειται να εξοπλιστούν με μία σύνδεση αεραγωγού είτε στην πλευρά παροχής είτε στην πλευρά απαγωγής αέρα, θα έχουν μέγιστη LWA 40 dB.

Όλες οι μονάδες εξαερισμού, εκτός από τις μονάδες διπλής χρήσης, θα είναι εξοπλισμένες με σύστημα μετάδοσης κίνησης είτε πολλαπλών ταχυτήτων είτε μεταβλητής ταχύτητας.

Όλες οι μονάδες εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ) θα είναι εξοπλισμένες με διάταξη θερμικής παράκαμψης.

Οι μονάδες εξαερισμού που είναι εξοπλισμένες με φίλτρο θα διαθέτουν λειτουργία οπτικού προειδοποιητικού σήματος αλλαγής φίλτρου.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Ειδικές απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τις μη οικιακές μονάδες εξαερισμού (ΜΟΜΕ) κατά το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 4

1.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016:

Όλες οι μονάδες εξαερισμού, εκτός από τις μονάδες διπλής χρήσης, θα είναι εξοπλισμένες με σύστημα μετάδοσης κίνησης είτε πολλαπλών ταχυτήτων είτε μεταβλητής ταχύτητας.

Όλες οι μονάδες εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ) θα διαθέτουν σύστημα ανάκτησης θερμότητας (HRS).

Το σύστημα ανάκτησης θερμότητας θα είναι εξοπλισμένο με διάταξη θερμικής παράκαμψης.

Η ελάχιστη θερμική απόδοση ηt_nrvu όλων των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας, εξαιρουμένων των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας (HRS) με πτερυγιοφόρους σωλήνες των μονάδων εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ), θα είναι 67 % και το μπόνους απόδοσης E = (ηt_nrvu – 0,67) * 3 000, εάν η θερμική απόδοση ηt_nrvu είναι τουλάχιστον 67 %, διαφορετικά E = 0.

Η ελάχιστη θερμική απόδοση ηt_nrvu των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας με πτερυγιοφόρους σωλήνες των ΜΕΑΡ θα είναι 63 % και το μπόνους απόδοσης E = (ηt_nrvu – 0,63) * 3 000, εάν η θερμική απόδοση ηt_nrvu είναι τουλάχιστον 63 %, διαφορετικά E = 0.

Η ελάχιστη απόδοση ανεμιστήρα για τις μονάδες εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής (ΜΕΜΡ) είναι

6,2 % * ln(P) + 35,0 %, εάν P ≤ 30 kW, και

56,1 %, εάν P > 30 kW.

Η μέγιστη εσωτερική ισχύς ανά ανεμιστήρα των κατασκευαστικών στοιχείων εξαερισμού (SFPint_limit ) σε W/(m3/s) είναι

για ΜΕΑΡ με HRS με πτερυγιοφόρους σωλήνες

1 700 + E – 300 * qnom /2 – F, εάν qnom < 2 m3/s, και

1 400 + E – F, εάν qnom ≥ 2 m3/s·

για ΜΕΑΡ με διαφορετικό τύπο HRS

1 200 + E – 300 * qnom /2 – F, εάν qnom < 2 m3/s, και

900 + E – F, εάν qnom ≥ 2 m3/s·

250, για ΜΕΜΡ που προορίζεται να λειτουργεί με τη χρήση φίλτρου.

2.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018:

Όλες οι μονάδες εξαερισμού, εκτός από τις μονάδες διπλής χρήσης, θα είναι εξοπλισμένες με σύστημα μετάδοσης κίνησης είτε πολλαπλών ταχυτήτων είτε μεταβλητής ταχύτητας.

Όλες οι μονάδες εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ) θα διαθέτουν σύστημα ανάκτησης θερμότητας (HRS).

Το σύστημα ανάκτησης θερμότητας θα είναι εξοπλισμένο με διάταξη θερμικής παράκαμψης.

Η ελάχιστη θερμική απόδοση ηt_nrvu όλων των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας, εξαιρουμένων των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας (HRS) με πτερυγιοφόρους σωλήνες των μονάδων εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ), θα είναι 73 % και το μπόνους απόδοσης E = (ηt_nrvu – 0,73) * 3 000, εάν η θερμική απόδοση ηt_nrvu είναι τουλάχιστον 73 %, διαφορετικά E = 0.

Η ελάχιστη θερμική απόδοση ηt_nrvu των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας με πτερυγιοφόρους σωλήνες των ΜΕΑΡ θα είναι 68 % και το μπόνους απόδοσης E = (ηt_nrvu – 0,68) * 3 000, εάν η θερμική απόδοση ηt_nrvu είναι τουλάχιστον 68 %, διαφορετικά E = 0.

Η ελάχιστη απόδοση ανεμιστήρα για τις μονάδες εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής (ΜΕΜΡ) είναι

6,2 % * ln(P) + 42,0 %, εάν P ≤ 30 kW, και

63,1 %, εάν P > 30 kW.

Η μέγιστη εσωτερική ισχύς ανά ανεμιστήρα των κατασκευαστικών στοιχείων εξαερισμού (SFPint_limit ) σε W/(m3/s) είναι

για ΜΕΑΡ με HRS με πτερυγιοφόρους σωλήνες

1 600 + E – 300 * qnom /2 – F, εάν qnom < 2 m3/s, και

1 300 + E – F, εάν qnom ≥ 2 m3/s,

για ΜΕΑΡ με διαφορετικό τύπο HRS

1 100 + E – 300 * qnom /2 – F, εάν qnom < 2 m3/s, και

800 + E – F, εάν qnom ≥ 2 m3/s,

230, για ΜΕΜΡ που προορίζεται να λειτουργεί με τη χρήση φίλτρου.

Όταν στα χαρακτηριστικά του προϊόντος συμπεριλαμβάνεται μονάδα φίλτρου, το σύστημα ελέγχου θα είναι εξοπλισμένο με διάταξη παραγωγής οπτικών σημάτων ή με συναγερμό, που θα ενεργοποιείται εάν η τιμή πτώσης πίεσης υπερβεί τη μέγιστη επιτρεπόμενη τελική τιμή πτώσης πίεσης.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Απαιτήσεις παροχής πληροφοριών για τις οικιακές μονάδες εξαερισμού (ΟΜΕ) κατά το άρθρο 4 παράγραφος 1

1.

Από 1ης Ιανουαρίου 2016 θα παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν:

α)

το όνομα/η επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή·

β)

το αναγνωριστικό μοντέλου του προμηθευτή, δηλαδή ο κωδικός, συνήθως αλφαριθμητικός, που χρησιμοποιείται για τη διάκριση συγκεκριμένου μοντέλου οικιακής μονάδας εξαερισμού από άλλα μοντέλα με το ίδιο εμπορικό σήμα ή όνομα/επωνυμία προμηθευτή·

γ)

η ειδική ενεργειακή κατανάλωση (SEC) σε kWh/(m2.a) για κάθε εφαρμοστέα κλιματική ζώνη και η τάξη SEC·

δ)

η δηλωμένη τυπολογία σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού (ΟΜΕ ή ΜΟΜΕ, μονοκατευθυντικής ή αμφίδρομης ροής)·

ε)

ο τύπος του συστήματος μετάδοσης κίνησης που είναι εγκατεστημένος ή πρόκειται να εγκατασταθεί (σύστημα μετάδοσης κίνησης πολλαπλών ταχυτήτων ή μεταβλητής ταχύτητας)·

στ)

ο τύπος του συστήματος ανάκτησης θερμότητας (εναλλάκτης ανακτήσιμης θερμότητας, αναγεννώμενος εναλλάκτης θερμότητας, κανένα)·

ζ)

η θερμική απόδοση της ανάκτησης θερμότητας (σε % ή «άνευ αντικειμένου» εάν το προϊόν δεν διαθέτει σύστημα ανάκτησης θερμότητας)·

η)

η μέγιστη τιμή παροχής σε m3/h·

θ)

η ισχύς ηλεκτρικού ρεύματος εισόδου του συστήματος μετάδοσης κίνησης του ανεμιστήρα, συμπεριλαμβανομένου τυχόν εξοπλισμού ρύθμισης του κινητήρα, στη μέγιστη τιμή παροχής (W)·

ι)

η στάθμη ηχητικής ισχύος (LWA), στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο·

ια)

η παροχή αναφοράς σε m3/s·

ιβ)

η διαφορά πίεσης αναφοράς σε Pa·

ιγ)

η ειδική ισχύς εισόδου (SPI) σε W/(m3/h)·

ιδ)

ο συντελεστής ρύθμισης και η τυπολογία ρύθμισης σύμφωνα με τους σχετικούς ορισμούς και την ταξινόμηση του πίνακα 1 του παραρτήματος VIII·

ιε)

οι δηλωμένοι μέγιστοι συντελεστές εσωτερικής και εξωτερικής διαρροής (%) για τις μονάδες εξαερισμού αμφίδρομης ροής ή η παροχέτευση (μόνο για τους αναγεννώμενους εναλλάκτες θερμότητας) και οι συντελεστές εξωτερικής διαρροής (%) για τις μονάδες εξαερισμού με αεραγωγούς·

ιστ)

η αναλογία ανάμειξης των μονάδων εξαερισμού αμφίδρομης ροής χωρίς αεραγωγούς που δεν πρόκειται να εξοπλιστούν με σύνδεση αεραγωγού ούτε στην πλευρά παροχής ούτε στην πλευρά απαγωγής αέρα·

ιζ)

η θέση και η περιγραφή των προειδοποιητικών οπτικών σημάτων φίλτρου για τις ΟΜΕ που προορίζονται για χρήση με φίλτρα, συμπεριλαμβανομένου του κειμένου στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία των τακτικών αλλαγών φίλτρου για την επίδοση και την ενεργειακή απόδοση της εκάστοτε μονάδας·

ιη)

για τα συστήματα εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής, οι οδηγίες εγκατάστασης ρυθμιζόμενων σχαρών αερισμού παροχής/απαγωγής αέρα στην πρόσοψη για την εξασφάλιση της φυσικής παροχής/εξαγωγής αέρα·

ιθ)

η διεύθυνση του δικτυακού τόπου στον οποίο παρέχονται οδηγίες αποσυναρμολόγησης, όπως αναφέρεται στο σημείο 3·

κ)

μόνο για τις μονάδες χωρίς αεραγωγούς: η δεκτικότητα παροχής αέρα στις διακυμάνσεις πίεσης στις τιμές + 20 Pa και – 20 Pa·

κα)

μόνο για τις μονάδες χωρίς αεραγωγούς: η αεροστεγανότητα εσωτερικού/εξωτερικού χώρου σε m3/h·

2.

Οι πληροφορίες που απαριθμούνται στο σημείο 1 θα είναι διαθέσιμες:

στον φάκελο τεχνικής τεκμηρίωσης των ΟΜΕ, και

στους δωρεάν προσβάσιμους ιστότοπους των κατασκευαστών, των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων τους και των εισαγωγέων.

3.

Στον δωρεάν προσβάσιμο ιστότοπο του κατασκευαστή θα διατίθενται αναλυτικές οδηγίες στις οποίες θα προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, τα απαιτούμενα εργαλεία για τη χειρωνακτική αποσυναρμολόγηση των κινητήρων μόνιμου μαγνήτη, καθώς και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (πλακέτες/πλαίσια τυπωμένου κυκλώματος και οθόνες > 10 g ή > 10 cm2), των μπαταριών και των μεγαλύτερων πλαστικών μερών (> 100 g), για σκοπούς αποδοτικής ανακύκλωσης των υλικών, με εξαίρεση τα μοντέλα που παράγονται σε ποσότητες μικρότερες από πέντε ετησίως.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Απαιτήσεις παροχής πληροφοριών για τις μη οικιακές μονάδες εξαερισμού (ΜΟΜΕ) κατά το άρθρο 4 παράγραφος 2

1.

Από 1ης Ιανουαρίου 2016 θα παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν:

α)

όνομα/επωνυμία του κατασκευαστή ή εμπορικό σήμα·

β)

το αναγνωριστικό μοντέλου του κατασκευαστή, δηλαδή ο κωδικός, συνήθως αλφαριθμητικός, που χρησιμοποιείται για τη διάκριση συγκεκριμένου μοντέλου μη οικιακής μονάδας εξαερισμού από άλλα μοντέλα με το ίδιο εμπορικό σήμα ή όνομα/επωνυμία προμηθευτή·

γ)

η δηλωμένη τυπολογία σύμφωνα με το άρθρο 2 (ΟΜΕ ή ΜΟΜΕ, ΜΕΜΡ ή ΜΕΑΡ)·

δ)

ο τύπος του συστήματος μετάδοσης κίνησης που είναι εγκατεστημένος ή πρόκειται να εγκατασταθεί (σύστημα μετάδοσης κίνησης πολλαπλών ταχυτήτων ή μεταβλητής ταχύτητας)·

ε)

ο τύπος του συστήματος ανάκτησης θερμότητας (HRS) (σύστημα με πτερυγιοφόρους σωλήνες, άλλο, κανένα)·

στ)

η θερμική απόδοση της ανάκτησης θερμότητας (σε % ή «άνευ αντικειμένου» εάν το προϊόν δεν διαθέτει σύστημα ανάκτησης θερμότητας)·

ζ)

η ονομαστική τιμή παροχής της ΜΟΜΕ σε m3/s·

η)

η ενεργός ηλεκτρική ισχύς εισόδου (kW)·

θ)

η SFPint σε W/(m3/s)·

ι)

η μετωπική ταχύτητα σε m/s στην τιμή παροχής εκ του σχεδιασμού·

ια)

η ονομαστική εξωτερική πίεση (Δps, ext) σε Pa·

ιβ)

η πτώση εσωτερικής πίεσης των κατασκευαστικών στοιχείων εξαερισμού (Δps,int) σε Pa·

ιγ)

προαιρετικά: η πτώση εσωτερικής πίεσης των μη εξαεριστικών κατασκευαστικών στοιχείων (Δps,add) σε Pa·

ιδ)

η στατική απόδοση των ανεμιστήρων που χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 327/2011·

ιε)

ο δηλωμένος μέγιστος συντελεστής εξωτερικής διαρροής (%) του περιβλήματος των μονάδων εξαερισμού και ο δηλωμένος μέγιστος συντελεστής εσωτερικής διαρροής (%) των μονάδων εξαερισμού αμφίδρομης ροής ή η παροχέτευση (μόνο για τους αναγεννώμενους εναλλάκτες θερμότητας)· αμφότεροι οι συντελεστές μετρώνται ή υπολογίζονται σύμφωνα με τη μέθοδο δοκιμής δημιουργίας πίεσης ή με τη μέθοδο δοκιμής αερίου καταγραφής διαρροών, στη δηλωμένη τιμή πίεσης του συστήματος·

ιστ)

η ενεργειακή απόδοση, κατά προτίμηση η κατάταξη βάσει ενεργειακής κατανάλωσης των φίλτρων (δηλωθείσες πληροφορίες σχετικά με την υπολογιζόμενη ετήσια ενεργειακή κατανάλωση)·

ιζ)

η περιγραφή των προειδοποιητικών οπτικών σημάτων φίλτρου για τις ΜΟΜΕ που προορίζονται για χρήση με φίλτρα, συμπεριλαμβανομένου του κειμένου στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία των τακτικών αλλαγών φίλτρου για την επίδοση και την ενεργειακή απόδοση της εκάστοτε μονάδας·

ιη)

στην περίπτωση των ΜΟΜΕ που προορίζονται ειδικά για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, η στάθμη ηχητικής ισχύος (LWA) του περιβλήματος, στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο·

ιθ)

η διεύθυνση του δικτυακού τόπου στον οποίο παρέχονται οδηγίες αποσυναρμολόγησης, όπως αναφέρεται στο σημείο 3.

2.

Οι πληροφορίες που απαριθμούνται στο σημείο 1 στοιχεία α) έως ιθ) θα είναι διαθέσιμες:

στον φάκελο τεχνικής τεκμηρίωσης των ΜΟΜΕ, και

στους δωρεάν προσβάσιμους ιστότοπους των κατασκευαστών, των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων τους και των εισαγωγέων.

3.

Στον δωρεάν προσβάσιμο ιστότοπο του κατασκευαστή θα διατίθενται αναλυτικές οδηγίες στις οποίες θα προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, τα απαιτούμενα εργαλεία για τη χειρωνακτική προσυναρμολόγηση/αποσυναρμολόγηση των κινητήρων μόνιμου μαγνήτη, καθώς και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (πλακέτες/πλαίσια τυπωμένου κυκλώματος και οθόνες > 10 g ή > 10 cm2), των μπαταριών και των μεγαλύτερων πλαστικών μερών (> 100 g), για σκοπούς αποδοτικής ανακύκλωσης των υλικών, με εξαίρεση τα μοντέλα που παράγονται σε ποσότητες μικρότερες από πέντε ετησίως.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Διαδικασία επαλήθευσης για σκοπούς επιτήρησης της αγοράς

Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στα παραρτήματα II έως V, οι αρχές των κρατών μελών υποβάλλουν σε δοκιμή μία μόνο μονάδα εξαερισμού. Εάν οι μετρούμενες τιμές ή οι υπολογιζόμενες τιμές βάσει των μετρούμενων τιμών δεν αντιστοιχούν στις δηλωμένες τιμές του κατασκευαστή κατά την έννοια του άρθρου 5, οι οποίες υπόκεινται στις ανοχές επαλήθευσης του πίνακα 1:

για τα μοντέλα που παράγονται σε ποσότητες μικρότερες από πέντε ετησίως, το μοντέλο δεν θεωρείται σύμφωνο με τον παρόντα κανονισμό,

για τα μοντέλα που παράγονται σε ποσότητες των πέντε και άνω ετησίως, η αρχή εποπτείας της αγοράς υποβάλλει σε δοκιμή, με τυχαία επιλογή, τρεις επιπλέον μονάδες.

Εάν ο αριθμητικός μέσος όρος των μετρούμενων τιμών για τις εν λόγω τρεις μονάδες δεν πληροί τις απαιτήσεις, οι οποίες υπόκεινται στις ανοχές επαλήθευσης του πίνακα 1, θεωρείται ότι τόσο το συγκεκριμένο μοντέλο όσο και όλα τα άλλα ισοδύναμα μοντέλα δεν συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις των παραρτημάτων II έως V.

Οι αρχές του κράτους μέλους παρέχουν τα αποτελέσματα των δοκιμών και άλλες σχετικές πληροφορίες στις αρχές των άλλων κρατών μελών και στην Επιτροπή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που ελήφθη η απόφαση περί μη συμμόρφωσης του μοντέλου.

Οι αρχές των κρατών μελών υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις μεθόδους μέτρησης και υπολογισμού που καθορίζονται στα παραρτήματα VIII και IX και να εφαρμόζουν μόνο τις ανοχές επαλήθευσης που προβλέπονται στον πίνακα 1.

Πίνακας 1

Παράμετρος

Ανοχές επαλήθευσης

SPI

Η μετρούμενη τιμή δεν υπερβαίνει τη μέγιστη δηλωμένη τιμή περισσότερο από 1,07 φορές.

Θερμική απόδοση ΟΜΕ και ΜΟΜΕ

Η μετρούμενη τιμή δεν είναι χαμηλότερη από την ελάχιστη δηλωμένη τιμή κατά περισσότερο από 0,93 φορές.

SFPint

Η μετρούμενη τιμή δεν υπερβαίνει τη μέγιστη δηλωμένη τιμή περισσότερο από 1,07 φορές.

Απόδοση ανεμιστήρα ΜΕΜΡ, μη οικιακής χρήσης

Η μετρούμενη τιμή δεν είναι χαμηλότερη από την ελάχιστη δηλωμένη τιμή κατά περισσότερο από 0,93 φορές.

Στάθμη ηχητικής ισχύος ΟΜΕ

Η μετρούμενη τιμή δεν υπερβαίνει τη μέγιστη δηλωμένη τιμή, αυξημένη κατά 2 dB.

Στάθμη ηχητικής ισχύος ΜΟΜΕ

Η μετρούμενη τιμή δεν υπερβαίνει τη μέγιστη δηλωμένη τιμή, αυξημένη κατά 5 dB.

Οι ανοχές επαλήθευσης δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα για τον καθορισμό των αριθμητικών τιμών που αναφέρονται στην τεχνική τεκμηρίωση ή για την ερμηνεία των εν λόγω τιμών με σκοπό την εξασφάλιση της συμμόρφωσης.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

Δείκτες αναφοράς

Οικιακές μονάδες εξαερισμού:

α)

SEC: – 42 kWh/(m2.a) για τις ΜΕΑΡ και – 27 kWh/(m2.a) για τις ΜΕΜΡ.

β)

Ανάκτηση θερμότητας ηt: 90 % για τις ΜΕΑΡ.

Μη οικιακές μονάδες εξαερισμού:

α)

SFPint: 150 W/(m3/s) κάτω από το όριο της φάσης 2 για τις ΜΟΜΕ με τιμή παροχής ≥ 2 m3/s και 250 W/(m3/s) κάτω από το όριο της φάσης 2 για τις ΜΟΜΕ με τιμή παροχής < 2 m3/s.

β)

Ανάκτηση θερμότητας ηt_nrvu : 85 %, και με συστήματα ανάκτησης θερμότητας με πτερυγιοφόρους σωλήνες 80 %.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

Υπολογισμός της απαίτησης ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης

Η ειδική ενεργειακή κατανάλωση (SEC) υπολογίζεται με την ακόλουθη εξίσωση:

Formula

όπου:

SEC, η ειδική ενεργειακή κατανάλωση για τον εξαερισμό ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου κατοικίας ή κτιρίου [kWh/(m2.a)],

ta , οι ετήσιες ώρες λειτουργίας [h/a],

pef, ο συντελεστής πρωτογενούς ενέργειας για την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας [-],

qnet , η ζήτηση του ποσοστού καθαρού εξαερισμού ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου [m3/h.m2],

MISC, το άθροισμα συντελεστών γενικής τυπολογίας στο οποίο περιλαμβάνονται οι συντελεστές για την αποδοτικότητα του εξαερισμού, τη διαρροή των αεραγωγών και την πρόσθετη διείσδυση αέρα [-],

CTRL, ο συντελεστής ρύθμισης του εξαερισμού [-],

x, ο δείκτης ο οποίος λαμβάνει υπόψη τη μη γραμμικότητα μεταξύ της θερμικής ενέργειας και της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά του κινητήρα και του συστήματος μετάδοσης κίνησης [-],

SPI, η ειδική ισχύς εισόδου [kW/(m3/h)],

th , ο συνολικός αριθμός ωρών της εποχής θέρμανσης [h],

ΔΤh , η μέση διαφορά μεταξύ της εσωτερικής (19 °C) και της εξωτερικής θερμοκρασίας καθ' όλη τη διάρκεια μιας εποχής θέρμανσης, αφαιρουμένης της διορθωτικής τιμής 3 K για το ηλιακό και το εσωτερικό κέρδος [K],

ηh , η μέση απόδοση της θέρμανσης χώρου [-],

cair , η ειδική θερμοχωρητικότητα του αέρα υπό σταθερή πίεση και πυκνότητα [kWh/(m3 K)],

qref , το ποσοστό αναφοράς φυσικού αερισμού ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου [m3/h.m2],

ηt , η θερμική απόδοση της ανάκτησης θερμότητας [-],

Qdefr , η ετήσια θερμική ενέργεια ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου [kWh/m2.a] για την απόψυξη, βάσει της θέρμανσης με μεταβλητές ηλεκτρικές αντιστάσεις.

Formula

όπου:

tdefr , η διάρκεια της περιόδου απόψυξης, δηλαδή όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από – 4 °C [h/a], και

ΔΤdefr , η μέση διαφορά (K) μεταξύ της εξωτερικής θερμοκρασίας και της θερμοκρασίας των – 4 °C κατά τη διάρκεια της περιόδου απόψυξης.

Το μέγεθος Qdefr εφαρμόζεται μόνο σε μονάδες αμφίδρομης ροής με εναλλάκτη ανακτήσιμης θερμότητας· για τις μονάδες μονοκατευθυντικής ροής ή για τις μονάδες με αναγεννώμενο εναλλάκτη θερμότητας, η τιμή Qdefr ισούται με μηδέν (Qdefr  = 0).

Τα μεγέθη SPI και ηt είναι οι τιμές που προκύπτουν από τις μεθόδους δοκιμών και υπολογισμού.

Άλλες παράμετροι και οι προκαθορισμένες τιμές τους παρατίθενται στον πίνακα 1.

Πίνακας 1

Παράμετροι υπολογισμού της ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης (SEC)

Γενική τυπολογία

MISC

Μονάδες με αεραγωγούς

1,1

Μονάδες χωρίς αεραγωγούς

1,21

Έλεγχος εξαερισμού

CTRL

Χειροκίνητη ρύθμιση (χωρίς DCV)

1

Διεπαφή χρονισμού (χωρίς DCV)

0,95

Κεντρικό χειριστήριο ρύθμισης

0,85

Χειριστήριο τοπικής ρύθμισης

0,65

Κινητήρας & σύστημα μετάδοσης κίνησης

Τιμή x

Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση (on/off) & μία ταχύτητα

1

2 ταχυτήτων

1,2

Πολλαπλών ταχυτήτων

1,5

Μεταβλητή ταχύτητα

2

Κλίμα

th

σε h

ΔΤh

σε K

tdefr

σε h

ΔΤdefr

σε K

Qdefr  (1)

σε kWh/a.m2

Ψυχρό

6 552

14,5

1 003

5,2

5,82

Μέσο

5 112

9,5

168

2,4

0,45

Θερμό

4 392

5

Προκαθορισμένες τιμές

Τιμή

Ειδική θερμοχωρητικότητα του αέρα, cair σε kWh/(m3K)

0,000344

Απαίτηση καθαρού εξαερισμού ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου, qnet σε m3/h.m2

1,3

Ποσοστό αναφοράς φυσικού αερισμού ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου, qref σε m3/h.m2

2,2

Ετήσιες ώρες λειτουργίας, ta σε h

8 760

Συντελεστής πρωτογενούς ενέργειας για την παραγωγή & διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, pef

2,5

Απόδοση θέρμανσης χώρου, ηh

75 %


(1)  Η λειτουργία απόψυξης εφαρμόζεται μόνο σε μονάδες αμφίδρομης ροής με εναλλάκτη ανακτήσιμης θερμότητας και υπολογίζεται ως εξής: Qdefr = tdefr * Δtdefr * cair * qnet * pef. Για τις μονάδες μονοκατευθυντικής ροής ή για τις μονάδες με αναγεννώμενο εναλλάκτη θερμότητας, η τιμή Qdefr  = 0.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX

Μετρήσεις και υπολογισμοί για τις μη οικιακές μονάδες εξαερισμού (ΜΟΜΕ)

Οι ΜΟΜΕ υποβάλλονται σε δοκιμές και υπολογισμούς με τη χρήση «παραμετροποίησης αναφοράς» του προϊόντος.

Οι μονάδες διπλής χρήσης υποβάλλονται σε δοκιμές και υπολογισμούς όταν η μονάδα βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας εξαερισμού.

1.   ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΗ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Η θερμική απόδοση μη οικιακού συστήματος ανάκτησης θερμότητας ορίζεται ως εξής:

Formula

όπου:

ηt , η θερμική απόδοση του συστήματος ανάκτησης θερμότητας (HRS) [-],

t2, η θερμοκρασία του αέρα παροχής που εξάγεται από το σύστημα ανάκτησης θερμότητας (HRS) και εισέρχεται στον χώρο [°C],

t2, η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα [°C],

t1, η θερμοκρασία του αέρα απαγωγής που εξάγεται από τον χώρο και εισέρχεται στο σύστημα ανάκτησης θερμότητας (HRS) [°C].

2.   ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΦΙΛΤΡΟΥ

Σε περίπτωση που ελλείπουν ένα ή περισσότερα φίλτρα σε σύγκριση με την παραμετροποίηση αναφοράς, γίνεται η ακόλουθη διόρθωση φίλτρων:

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2016:

 

F = 0, εάν η παραμετροποίηση αναφοράς είναι πλήρης·

 

F = 160, εάν ελλείπει το μεσαίο φίλτρο·

 

F = 200, εάν ελλείπει το λεπτό φίλτρο·

 

F = 360, εάν ελλείπουν αμφότερα το μεσαίο και το λεπτό φίλτρο.

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2018:

 

F = 150, εάν ελλείπει το μεσαίο φίλτρο·

 

F = 190, εάν ελλείπει το λεπτό φίλτρο·

 

F = 340, εάν ελλείπουν αμφότερα το μεσαίο και το λεπτό φίλτρο.

Ως «λεπτό φίλτρο» νοείται το φίλτρο που πληροί τις προϋποθέσεις για την απόδοση φίλτρου στις μεθόδους δοκιμών και υπολογισμών που παρατίθενται ακολούθως, και η οποία απόδοση πρέπει να δηλώνεται από τον προμηθευτή φίλτρων. Τα λεπτά φίλτρα υποβάλλονται σε δοκιμή με παροχή αέρα 0,944 m3/s και πρόσθια επιφάνεια φίλτρου 592 × 592 mm (πλαίσιο εγκατάστασης 610 × 610 mm) (μετωπική ταχύτητα 2,7 m/s). Μετά από κατάλληλη προετοιμασία, βαθμονόμηση και έλεγχο ομοιογένειας του ρεύματος αέρα, μετρώνται η αρχική απόδοση του φίλτρου και η πτώση πίεσης του φίλτρου καθαρισμού. Ο κορεσμός του φίλτρου συντελείται σταδιακά με κατάλληλη ποσότητα σκόνης έως ότου επιτευχθεί τελική τιμή πτώσης πίεσης του φίλτρου ίση προς 450 Pa. Η διάταξη παραγωγής σκόνης τροφοδοτείται αρχικά με 30 g και κατόπιν πρέπει να ακολουθήσουν τουλάχιστον 4 ισαπέχοντα στάδια κορεσμού του φίλτρου με σκόνη για να επιτευχθεί η τελική τιμή πίεσης. Η σκόνη τροφοδοτείται στο φίλτρο σε συγκέντρωση 70 mg/m3. Η απόδοση του φίλτρου μετράται με σταγονίδια κλίμακας μεγέθους μεταξύ 0,2 και 3 μm ενός αεροζόλ δοκιμής (DEHS DiEthylHexylSebacate), με τιμή περίπου 0,39 dm3/s (1,4 m3/h). Τα σωματίδια μετρώνται 13 φορές, διαδοχικά προς τα ανάντη και τα κατάντη του φίλτρου σε ελάχιστο χρόνο 20 δευτερολέπτων, με οπτικό μετρητή σωματιδίων (OPC). Με τον τρόπο αυτόν καθορίζονται οι επαυξητικές τιμές της απόδοσης φίλτρου και της πτώσης πίεσης. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής υπολογίζεται η μέση απόδοση του φίλτρου για τις διάφορες κατηγορίες μεγέθους των σωματιδίων. Για να χαρακτηριστεί «λεπτό» ένα φίλτρο, η μέση απόδοση για σωματίδια μεγέθους 0,4 μm πρέπει να υπερβαίνει το 80 % και η ελάχιστη απόδοση πρέπει να είναι άνω του 35 %. Ως ελάχιστη απόδοση νοείται η χαμηλότερη τιμή απόδοσης μεταξύ της παραγόμενης απόδοσης, της αρχικής απόδοσης και της χαμηλότερης απόδοσης καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κορεσμού του φίλτρου κατά τη δοκιμή. Η δοκιμή παραγόμενης απόδοσης είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη δοκιμή μέσης απόδοσης που αναφέρεται ανωτέρω, με τη διαφορά ότι το επίπεδο φύλλο των υλικών φίλτρου έχει αποφορτιστεί ηλεκτροστατικά με ισοπροπανόλη (IPA) πριν από τη δοκιμή.

Ως «μεσαίο φίλτρο» νοείται το φίλτρο που πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις απόδοσης φίλτρου: «μεσαίο φίλτρο» είναι ένα φίλτρο αέρα για χρήση σε μονάδα εξαερισμού του οποίου η απόδοση δοκιμάζεται και υπολογίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με το λεπτό φίλτρο, αλλά πληροί τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες η μέση απόδοση για σωματίδια μεγέθους 0,4 μm πρέπει να υπερβαίνει το 40 % και πρέπει να δηλώνεται από τον προμηθευτή φίλτρων.


25.11.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 337/27


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1254/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 11ης Ιουλίου 2014

για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την επισήμανση της κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών μονάδων εξαερισμού

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2010, για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων από τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα μέσω της επισήμανσης και της παροχής ομοιόμορφων πληροφοριών σχετικά με αυτά (1), και ιδίως το άρθρο 10,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με την οδηγία 2010/30/ΕΕ, η Επιτροπή οφείλει να θεσπίζει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις όσον αφορά την επισήμανση των συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων. Οι κατ' εξουσιοδότηση πράξεις πρέπει να θεσπίζονται σε περίπτωση που τα προϊόντα παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και μεγάλες διαφορές ως προς τα επίπεδα επιδόσεων, μολονότι έχουν ισοδύναμα λειτουργικά χαρακτηριστικά, και εφόσον οι πολιτικοί στόχοι δεν αναμένεται να επιτευχθούν ταχύτερα ή με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις υποχρεωτικές απαιτήσεις μέσω νομοθετικών πράξεων της Ένωσης ή πράξεων αυτορρύθμισης.

(2)

Η Επιτροπή προέβη σε εκτίμηση των τεχνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών πτυχών των οικιακών μονάδων εξαερισμού. Από την εκτίμηση προέκυψε ότι η κατανάλωση ενέργειας από τις οικιακές μονάδες εξαερισμού καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό της συνολικής οικιακής ζήτησης ενέργειας στην Ένωση. Παρά τις βελτιώσεις που έχουν ήδη επέλθει όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των εν λόγω προϊόντων, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας των συγκεκριμένων μονάδων. Με την εκτίμηση επιβεβαιώθηκε επίσης η ύπαρξη μεγάλων διαφορών ως προς τα επίπεδα επιδόσεων και διαπιστώθηκε ότι οι στόχοι πολιτικής δεν μπορούν να επιτευχθούν με πράξεις αυτορρύθμισης ή εθελοντικές συμφωνίες.

(3)

Οι μικρές μονάδες εξαερισμού με ηλεκτρική ισχύ εισόδου κάτω των 30 W ανά ρεύμα αέρα θα πρέπει να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Οι εν λόγω μονάδες είναι σχεδιασμένες για ευρύ φάσμα ποικίλων εφαρμογών, οι οποίες λειτουργούν κυρίως με διαλείποντα ρυθμό και συμπληρωματικά, για παράδειγμα σε χώρους λουτρού. Η συμπερίληψη των συγκεκριμένων μονάδων εξαερισμού στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συνεπάγεται σημαντικό διοικητικό φόρτο από πλευράς εποπτείας της αγοράς λόγω του μεγάλου όγκου πωλήσεων, ενώ αναμένεται να ενισχύσει σε μικρό μόνο βαθμό τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. Δεδομένου, ωστόσο, ότι προσφέρουν παρόμοιες λειτουργικές δυνατότητες με άλλες μονάδες εξαερισμού, θα πρέπει παρομοίως να εξεταστεί η πιθανότητα συμπερίληψής τους κατά την επανεξέταση του παρόντος κανονισμού. Οι μη οικιακές μονάδες εξαερισμού (ΜΟΜΕ) θα πρέπει να εξαιρούνται από την υποχρέωση επισήμανσης, διότι τα προϊόντα αυτά επιλέγονται από πολεοδόμους και αρχιτέκτονες και είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά των καταναλωτών και της αγοράς. Θα πρέπει να εξαιρούνται επίσης οι μονάδες εξαερισμού που είναι ειδικά σχεδιασμένες να λειτουργούν αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή υπό εξαιρετικές ή επικίνδυνες συνθήκες, διότι χρησιμοποιούνται σπάνια και για σύντομο χρονικό διάστημα. Οι εξαιρέσεις καθιστούν επίσης σαφές ότι οι πολυλειτουργικές μονάδες που κατά κύριο λόγο θερμαίνουν ή ψύχουν και οι απορροφητήρες κουζίνας εξαιρούνται επίσης. Θα πρέπει να θεσπιστούν εναρμονισμένες διατάξεις για τις ετικέτες και τις τυποποιημένες πληροφορίες προϊόντων όσον αφορά την ειδική ενεργειακή κατανάλωση των οικιακών μονάδων εξαερισμού, ώστε να παροτρύνονται οι κατασκευαστές να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των εν λόγω μονάδων, να ενθαρρυνθούν οι τελικοί χρήστες να αγοράζουν ενεργειακώς αποδοτικά προϊόντα και να υποστηριχθεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

(4)

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η στάθμη ηχητικής ισχύος μιας οικιακής μονάδας εξαερισμού μπορεί να αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τους καταναλωτές, οι σχετικές πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνονται στην ετικέτα.

(5)

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα του παρόντος κανονισμού και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1253/2014 της Επιτροπής (2) αναμένεται να αποφέρει συνολική αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 1 300 PJ (45 %), η οποία θα ανέρχεται το 2025 σε 4 130 PJ.

(6)

Οι πληροφορίες που παρέχονται στην ετικέτα πρέπει να προκύπτουν με αξιόπιστες, ακριβείς και αναπαραγώγιμες μεθόδους, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη τις γενικώς αποδεκτές σύγχρονες μεθόδους μετρήσεων και υπολογισμών, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, εναρμονισμένων προτύπων τα οποία έχουν εκδοθεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης, όπως αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3).

(7)

Με τον παρόντα κανονισμό πρέπει να προσδιοριστούν απαιτήσεις σχετικά με τον ενιαίο σχεδιασμό και το περιεχόμενο της ετικέτας, της τεχνικής τεκμηρίωσης και του δελτίου προϊόντος. Επίσης, είναι σκόπιμο να καθοριστούν απαιτήσεις όσον αφορά τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σε κάθε μορφή πώλησης εξ αποστάσεως, διαφημίσεων και τεχνικού υλικού προώθησης για τις μονάδες εξαερισμού, λόγω της εντεινόμενης σημασίας των πληροφοριών που παρέχονται στους τελικούς χρήστες μέσω του διαδικτύου.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει απαιτήσεις επισήμανσης της κατανάλωσης ενέργειας για τις οικιακές μονάδες εξαερισμού.

2.   Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε οικιακές μονάδες εξαερισμού οι οποίες:

α)

είναι μονοκατευθυντικής ροής (απαγωγής ή παροχής αέρα) με ηλεκτρική ισχύ εισόδου κάτω των 30 W·

β)

έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για λειτουργία σε εκρήξιμη ατμόσφαιρα, όπως αυτή ορίζεται στην οδηγία 94/9/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4)·

γ)

έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για λειτουργία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για σύντομα χρονικά διαστήματα, και συμμορφώνονται με τις βασικές απαιτήσεις δομικών κατασκευών όσον αφορά την πυρασφάλεια, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 305/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5)·

δ)

έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για λειτουργία:

i)

σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία λειτουργίας του ρεύματος αέρα υπερβαίνει τους 100 °C,

ii)

σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία περιβάλλοντος λειτουργίας του κινητήρα που τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα, αν βρίσκεται εκτός του ρεύματος αέρα, υπερβαίνει τους 65 °C,

iii)

σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία του ρεύματος αέρα ή η θερμοκρασία περιβάλλοντος λειτουργίας του κινητήρα, αν βρίσκεται εκτός του ρεύματος αέρα, είναι χαμηλότερη από – 40 °С,

iv)

σε συνθήκες όπου η τάση τροφοδότησης υπερβαίνει τα 1 000 V AC ή 1 500 V DC,

v)

σε τοξικό, πολύ διαβρωτικό ή εύφλεκτο περιβάλλον ή σε περιβάλλον με λειαντικές ουσίες·

ε)

περιλαμβάνουν εναλλάκτη θερμότητας και αντλία θερμότητας, που προορίζονται για την ανάκτηση θερμότητας ή που επιτρέπουν τη μεταφορά ή απαγωγή θερμότητας επιπλέον της θερμότητας του συστήματος ανάκτησης θερμότητας, εκτός αν πρόκειται για μεταφορά θερμότητας με σκοπό την προστασία από τον παγετό ή την αποπάγωση·

στ)

χαρακτηρίζονται απορροφητήρες κουζίνας που καλύπτονται από τον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αρ. 65/2014 της Επιτροπής (6).

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται οι ακόλουθοι ορισμοί:

(1)   «μονάδα εξαερισμού (ΜΕ)»: ηλεκτροκίνητη συσκευή η οποία είναι εξοπλισμένη με τουλάχιστον μία πτερωτή, έναν κινητήρα και περίβλημα, και η οποία προορίζεται για την αντικατάσταση του χρησιμοποιημένου αέρα με φρέσκο αέρα στο εσωτερικό κτιρίου ή τμήματος κτιρίου·

(2)   «οικιακή μονάδα εξαερισμού (ΟΜΕ)»: μονάδα εξαερισμού στην οποία:

α)

η μέγιστη τιμή παροχής δεν υπερβαίνει τα 250 m3/h·

β)

η μέγιστη τιμή παροχής κυμαίνεται μεταξύ 250 και 1 000 m3/h και ο κατασκευαστής δηλώνει ότι η προτεινόμενη χρήση της αφορά αποκλειστικά και μόνο οικιακές εφαρμογές εξαερισμού·

(3)   «μέγιστη τιμή παροχής»: η δηλωμένη μέγιστη τιμή ογκομετρικής παροχής αέρα της μονάδας εξαερισμού η οποία μπορεί να επιτευχθεί με ενσωματωμένους στη μονάδα ή ξεχωριστά παρεχόμενους ρυθμιστές υπό κανονικές συνθήκες αέρα (20 °C και 101 325 Pa), όταν η μονάδα είναι εγκατεστημένη ολοκληρωμένα (π.χ. συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων καθαρισμού) και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για ΟΜΕ με αεραγωγούς, η μέγιστη παροχή αφορά την παροχή αέρα με διαφορά εξωτερικής στατικής πίεσης 100 Pa και, για ΟΜΕ χωρίς αεραγωγούς, την παροχή αέρα με τη χαμηλότερη δυνατή διαφορά ολικής πίεσης που επιλέγεται από το φάσμα τιμών 10 (ελάχιστη τιμή)-20-50-100-150-200-250 Pa, αναλόγως με το ποια τιμή είναι ίση ή αμέσως κατώτερη από τη μετρούμενη τιμή διαφοράς πίεσης·

(4)   «μονάδα εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής (ΜΕΜΡ)»: μονάδα εξαερισμού η οποία παράγει ροή αέρα προς μία μόνο κατεύθυνση, είτε από τον εσωτερικό προς τον εξωτερικό χώρο (απαγωγή συστήματος αερισμού) είτε από τον εξωτερικό προς τον εσωτερικό χώρο (παροχή συστήματος αερισμού), όπου η μηχανικώς παραγόμενη ροή αέρα εξισορροπείται από την παροχή φυσικού αέρα ή από την απαγωγή αέρα·

(5)   «μονάδα εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ)»: μονάδα εξαερισμού η οποία παράγει ροή αέρα μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου και η οποία είναι εξοπλισμένη με ανεμιστήρες απαγωγής και παροχής αέρα·

(6)   «ισοδύναμο μοντέλο μονάδας εξαερισμού»: μονάδα εξαερισμού με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τις ισχύουσες απαιτήσεις παροχής πληροφοριών για το προϊόν, αλλά το οποίο τίθεται στην αγορά ως διαφορετικό μοντέλο της μονάδας εξαερισμού από τον ίδιο κατασκευαστή, εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο ή εισαγωγέα.

Πρόσθετοι ορισμοί για τους σκοπούς των παραρτημάτων II έως IX παρατίθενται στο παράρτημα I.

Άρθρο 3

Ευθύνες των προμηθευτών

1.   Οι προμηθευτές που διαθέτουν στην αγορά οικιακές μονάδες εξαερισμού μεριμνούν ώστε να πληρούνται, από 1ης Ιανουαρίου 2016, οι ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

κάθε οικιακή μονάδα εξαερισμού συνοδεύεται από τυπωμένη ετικέτα με τη μορφή και τις πληροφορίες που καθορίζονται στο παράρτημα III και η ετικέτα αυτή παρέχεται τουλάχιστον στη συσκευασία της μονάδας. Για κάθε μοντέλο οικιακής μονάδας εξαερισμού διατίθεται στους εμπόρους ηλεκτρονική ετικέτα με τη μορφή και τις πληροφορίες που καθορίζονται στο παράρτημα III·

β)

διατίθεται δελτίο προϊόντος, όπως προβλέπεται στο παράρτημα IV. Το δελτίο πρέπει να παρέχεται τουλάχιστον στη συσκευασία της μονάδας. Στους εμπόρους και σε δωρεάν προσβάσιμους δικτυακούς τόπους διατίθεται, για κάθε μοντέλο οικιακής μονάδας εξαερισμού, ηλεκτρονικό δελτίο προϊόντος, όπως προβλέπεται στο παράρτημα IV·

γ)

στις αρχές των κρατών μελών και την Επιτροπή διατίθεται, κατόπιν αιτήματος, τεχνικός φάκελος σύμφωνα με το παράρτημα V·

δ)

καθίστανται διαθέσιμες οι οδηγίες χρήσης·

ε)

κάθε διαφήμιση για συγκεκριμένο μοντέλο οικιακής μονάδας εξαερισμού που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια ή την τιμή περιέχει την τάξη ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης του εν λόγω μοντέλου·

στ)

κάθε διαφημιστικό τεχνικό υλικό, το οποίο αφορά συγκεκριμένο μοντέλο οικιακής μονάδας εξαερισμού και περιγράφει τις ειδικές τεχνικές παραμέτρους του, περιλαμβάνει την τάξη ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης του μοντέλου αυτού.

2.   Από 1ης Ιανουαρίου 2016, οι οικιακές μονάδες εξαερισμού που διατίθενται στην αγορά παρέχονται με ετικέτα η οποία έχει τη μορφή που καθορίζεται στο παράρτημα III σημείο 1, εφόσον πρόκειται για οικιακές μονάδες εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής, και με ετικέτα η οποία έχει τη μορφή που καθορίζεται στο παράρτημα III σημείο 2, εφόσον πρόκειται για μονάδες εξαερισμού αμφίδρομης ροής.

Άρθρο 4

Ευθύνες των εμπόρων

Οι έμποροι μεριμνούν ώστε:

α)

στο σημείο πώλησης, κάθε οικιακή μονάδα εξαερισμού να φέρει την ετικέτα, που παρέχεται από τους προμηθευτές κατά το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α), εξωτερικά στην μπροστινή ή την πάνω πλευρά της, έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτη·

β)

όταν δεν μπορεί να αναμένεται ότι ο τελικός χρήστης θα δει το προϊόν εκτεθειμένο στο σημείο πώλησης, οι προσφερόμενες προς πώληση, μίσθωση ή αγορά με δόσεις οικιακές μονάδες εξαερισμού να διατίθενται στην αγορά με τις πληροφορίες που παρέχουν οι προμηθευτές σύμφωνα με το παράρτημα VI, εκτός αν η προσφορά γίνεται μέσω διαδικτύου, οπότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του παραρτήματος VII·

γ)

κάθε διαφήμιση για συγκεκριμένο μοντέλο οικιακής μονάδας εξαερισμού που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια ή την τιμή να περιέχει αναφορά της τάξης ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης της μονάδας·

δ)

κάθε διαφημιστικό τεχνικό υλικό το οποίο αφορά συγκεκριμένο μοντέλο οικιακής μονάδας εξαερισμού και περιγράφει τις συγκεκριμένες τεχνικές παραμέτρους του, να περιλαμβάνει αναφορά της τάξης ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης του μοντέλου αυτού και τις οδηγίες χρήσης που παρέχει ο προμηθευτής.

Άρθρο 5

Μέθοδοι μέτρησης

Για τους σκοπούς της παροχής πληροφοριών δυνάμει των άρθρων 3 και 4, η τάξη ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης προσδιορίζεται σύμφωνα με τον πίνακα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα II. Η ειδική ενεργειακή κατανάλωση, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η ετήσια εξοικονόμηση θερμότητας, η μέγιστη τιμή παροχής και η στάθμη ηχητικής ισχύος προσδιορίζονται σύμφωνα με τις μεθόδους μέτρησης και υπολογισμού που καθορίζονται στο παράρτημα VIII και λαμβάνουν υπόψη τις γενικώς αποδεκτές σύγχρονες μεθόδους μέτρησης και υπολογισμού.

Άρθρο 6

Διαδικασία επαλήθευσης για σκοπούς εποπτείας της αγοράς

Κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης της μονάδας εξαερισμού, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τη διαδικασία που καθορίζεται στο παράρτημα IX.

Άρθρο 7

Επανεξέταση

Το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2020, η Επιτροπή προβαίνει στην επανεξέταση του παρόντος κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη συντελεσθείσα τεχνολογική πρόοδο, και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της εν λόγω επανεξέτασης στο φόρουμ διαβούλευσης.

Κατά την επανεξέταση αξιολογούνται ειδικότερα η πιθανή συμπερίληψη άλλων μονάδων εξαερισμού, ιδίως μη οικιακών μονάδων με ολική ηλεκτρική ισχύ εισόδου κάτω των 30 W, και ο υπολογισμός και οι τάξεις ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης για μονάδες εξαερισμού ρυθμιζόμενου από χειριστήριο, μονοκατευθυντικής και αμφίδρομης ροής.

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 153 της 18.6.2010, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1253/2014 της Επιτροπής, της 7ης Ιουλίου 2014, για την εφαρμογή της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού μονάδων εξαερισμού (βλέπε σελίδα 8 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 12).

(4)  Οδηγία 94/9/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Μαρτίου 1994, σχετικά με την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών για τις συσκευές και τα συστήματα προστασίας που προορίζονται για χρήση σε εκρήξιμες ατμόσφαιρες (ΕΕ L 100 της 19.4.1994, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 305/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2011, για τη θέσπιση εναρμονισμένων όρων εμπορίας προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών και για την κατάργηση της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 88 της 4.4.2011, σ. 5).

(6)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αρ. 65/2014 της Επιτροπής, της 1ης Οκτωβρίου 2013, που συμπληρώνει την οδηγία 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την επισήμανση της κατανάλωσης ενέργειας από οικιακούς φούρνους και απορροφητήρες κουζίνας (ΕΕ L 29 της 31.1.2014, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ορισμοί που ισχύουν για τα παραρτήματα II έως IX

1.   «ειδική ενεργειακή κατανάλωση (SEC)»: [εκφρασμένη σε kWh/(m2.a)] συντελεστής για τον ορισμό της ενέργειας που καταναλώνεται κατά τον εξαερισμό ανά τετραγωνικό μέτρο (m2) εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου κατοικίας ή κτιρίου, ο οποίος υπολογίζεται για τις ΟΜΕ σύμφωνα με το παράρτημα VIII·

2.   «στάθμη ηχητικής ισχύος (LWA: ο εκλυόμενος από το περίβλημα αερομεταφερόμενος θόρυβος με στάθμη ηχητικής ισχύος στάθμισης Α, εκφρασμένη σε ντεσιμπέλ (dB) η οποία μετράται σύμφωνα με την κλίμακα που ξεκινά από ένα picowatt (1 pW), σε συνάρτηση με την τιμή αναφοράς της παροχής αέρα·

3.   «σύστημα μετάδοσης κίνησης πολλαπλών ταχυτήτων»: κινητήρας ανεμιστήρα με δυνατότητα λειτουργίας σε τρεις ή περισσότερες σταθερές ταχύτητες, επιπλέον της μηδενικής («off»)·

4.   «σύστημα μετάδοσης κίνησης μεταβλητής ταχύτητας (VSD)»: ηλεκτρονικός ρυθμιστής ο οποίος είναι ενσωματωμένος ή λειτουργεί ως ενιαίο σύστημα ή παρέχεται ξεχωριστά με τον κινητήρα και τον ανεμιστήρα και προσαρμόζει συνεχώς την ηλεκτρική ισχύ τροφοδότησης του κινητήρα, ώστε να ελέγχει την παροχή·

5.   «σύστημα ανάκτησης θερμότητας (HRS)»: το τμήμα της μονάδας εξαερισμού αμφίδρομης ροής που είναι εξοπλισμένο με εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για τη μεταφορά της θερμότητας που περιέχεται στον (μολυσμένο) αέρα απαγωγής προς τον (καθαρό) αέρα παροχής·

6.   «θερμική απόδοση οικιακού συστήματος ανάκτησης θερμότητας (HRS) (ηt: ο λόγος του κέρδους θερμοκρασίας του αέρα παροχής προς την απώλεια θερμοκρασίας του αέρα απαγωγής, αμφότερα τα μεγέθη σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία, που μετράται υπό ξηρές συνθήκες του HRS και υπό κανονικές συνθήκες αέρα, με σταθμισμένη παροχή μάζας στην τιμή αναφοράς της παροχής, με διαφορά 13 K μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας, χωρίς διόρθωση για το θερμικό κέρδος από τους κινητήρες των ανεμιστήρων·

7.   «ποσοστό εσωτερικής διαρροής»: το κλάσμα του αέρα εξαγωγής που βρίσκεται στον αέρα παροχής των μονάδων εξαερισμού με HRS, όπως προκύπτει από τη διαρροή μεταξύ των ρευμάτων αέρα εξαγωγής και παροχής στο εσωτερικό του περιβλήματος, όταν η μονάδα λειτουργεί στην τιμή αναφοράς της ογκομετρικής παροχής αέρα που μετράται στους αγωγούς· η δοκιμή διενεργείται στα 100 Pa·

8.   «ανακυκλοφορία»: το ποσοστό του αέρα απαγωγής που επιστρέφει στον αέρα παροχής για έναν αναγεννώμενο εναλλάκτη θερμότητας ανάλογα με την παροχή αναφοράς·

9.   «ποσοστό εξωτερικής διαρροής»: το κλάσμα της τιμής αναφοράς της ογκομετρικής παροχής αέρα που διαφεύγει από το περίβλημα της μονάδας κατά την υποβολή της σε δοκιμή πίεσης· η δοκιμή διενεργείται στα 250 Pa σε συνθήκες τόσο υποπίεσης όσο και υπερπίεσης·

10.   «ανάμειξη»: η άμεση ανακυκλοφορία ή βραχυκύκλωση των ρευμάτων αέρα μεταξύ των στομίων εξόδου και εισόδου σε αμφότερους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ακροδέκτες, ούτως ώστε να μη συμβάλλουν στον ενεργό εξαερισμό χώρου κτιρίου όταν η μονάδα λειτουργεί στην τιμή αναφοράς της ογκομετρικής παροχής αέρα·

11.   «αναλογία ανάμειξης»: το κλάσμα του ρεύματος αέρα εξαγωγής —ως μέρος της συνολικής τιμής αναφοράς του όγκου αέρα— που ανακυκλοφορεί μεταξύ των στομίων εξόδου και εσόδου σε αμφότερους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ακροδέκτες και, κατά συνέπεια, δεν συμβάλλει στον ενεργό εξαερισμό χώρου κτιρίου όταν η μονάδα λειτουργεί στην τιμή αναφοράς του όγκου αέρα (ο οποίος μετράται σε απόσταση ενός μέτρου από τον αγωγό παροχής της εσωτερικής μονάδας), αφαιρουμένου του ποσοστού εσωτερικής διαρροής·

12.   «ενεργός ισχύς εισόδου»: (εκφρασμένη σε W) η ηλεκτρική ισχύς εισόδου με βάση την παροχή αναφοράς και την αντίστοιχη διαφορά εξωτερικής ολικής πίεσης. Συμπεριλαμβάνει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τους ανεμιστήρες, τους ρυθμιστές (περιλαμβανομένων των τηλεχειριστηρίων) και την αντλία θερμότητας (εφόσον είναι ενσωματωμένη στη μονάδα)·

13.   «ειδική ισχύς εισόδου (SPI)»: [εκφρασμένη σε W/(m3/h)] ο λόγος της ενεργού ισχύος εισόδου (σε W) προς την παροχή αναφοράς (σε m3/h)·

14.   «τιμή παροχής/διάγραμμα πιέσεων»: σύνολο καμπυλών που αφορούν την τιμή παροχής (οριζόντιος άξονας) και τη διαφορά πίεσης μονάδας εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής (ΜΕΜΡ) ή την πλευρά παροχής μονάδας εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ). Κάθε καμπύλη αντιπροσωπεύει μία τιμή ταχύτητας ανεμιστήρα με οκτώ τουλάχιστον ισαπέχοντα σημεία δοκιμής και ο αριθμός των καμπυλών καθορίζεται βάσει του αριθμού διακριτών επιλογών ταχυτήτων ανεμιστήρα (μία, δύο ή τρεις) ή περιλαμβάνει, στην περίπτωση ανεμιστήρα με σύστημα μετάδοσης κίνησης μεταβλητής ταχύτητας, τουλάχιστον μία ελάχιστη, μία μέγιστη και μία ενδεδειγμένη ενδιάμεση καμπύλη που προσεγγίζει τις τιμές αναφοράς του όγκου αέρα και της διαφοράς πίεσης για τη δοκιμή SPI·

15.   «παροχή αναφοράς»: (εκφρασμένη σε m3/s) η τετμημένη σημείου σε καμπύλη του διαγράμματος παροχής/πιέσεων η οποία βρίσκεται είτε επάνω είτε εγγύτερα σε σημείο αναφοράς τουλάχιστον στο 70 % της μέγιστης παροχής και σε τιμή πίεσης 50 Pa για μονάδες με αεραγωγούς ή σε ελάχιστη τιμή πίεσης για μονάδες χωρίς αεραγωγούς. Για τις μονάδες εξαερισμού αμφίδρομης ροής, η τιμή αναφοράς της ογκομετρικής παροχής αέρα εφαρμόζεται στο στόμιο κατάθλιψης της παροχής αέρα·

16.   «συντελεστής ρύθμισης (CTRL)»: συντελεστής διόρθωσης για τον υπολογισμό της SEC, ανάλογα με τον τύπο χειριστηρίου ρύθμισης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη μονάδα εξαερισμού, σύμφωνα με την περιγραφή που περιλαμβάνεται στο παράρτημα VIII πίνακας 1·

17.   «παράμετρος ρύθμισης»: μετρήσιμη παράμετρος ή σύνολο μετρήσιμων παραμέτρων που καθορίζουν την εντολή εξαερισμού, π.χ. το ποσοστό σχετικής υγρασίας (RH), διοξειδίου του άνθρακα (CO2), πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) ή άλλων αερίων· η ανίχνευση ύπαρξης, κίνησης ή συνεχούς παρουσίας, χάρη στην εκπομπή υπέρυθρης θερμότητας από το σώμα ή μέσω της ανάκλασης υπερηχητικών κυμάτων· η παραγωγή ηλεκτρικών σημάτων από τον χειρισμό φωτισμού ή εξοπλισμού από ανθρώπινο παράγοντα·

18.   «χειροκίνητη ρύθμιση»: οποιοδήποτε είδος εντολής χειρισμού γίνεται χωρίς τη χρήση του χειριστηρίου ρύθμισης·

19.   «χειριστήριο ρύθμισης»: διάταξη ή σύνολο διατάξεων, οι οποίες είναι ενσωματωμένες ή παρέχονται χωριστά, και βάσει των οποίων μετρώνται οι παράμετροι ρύθμισης και το αποτέλεσμα της μέτρησης χρησιμοποιείται για την αυτόματη ρύθμιση της τιμής παροχής της μονάδας και/ή των τιμών παροχής των αγωγών·

20.   «διεπαφή χρονισμού»: χρονισμένη (ημερήσια ρυθμιζόμενη) διεπαφή χρήστη για τη ρύθμιση της ταχύτητας ανεμιστήρα/τιμής παροχής της μονάδας εξαερισμού. Διαθέτει τουλάχιστον επτά χειροκίνητες ρυθμίσεις, που αντιστοιχούν στις ημέρες της εβδομάδας, με τις οποίες προσαρμόζεται η τιμή παροχής ώστε να αντιστοιχεί σε δύο τουλάχιστον περιόδους μειωμένης παροχής, δηλαδή περιόδους κατά τις οποίες εφαρμόζεται μειωμένη ή μηδενική τιμή παροχής·

21.   «εξαερισμός ρυθμιζόμενος από το χειριστήριο (DCV)»: μονάδα εξαερισμού που λειτουργεί με βάση το χειριστήριο ρύθμισης·

22.   «μονάδα με αεραγωγούς»: μονάδα εξαερισμού η οποία προορίζεται για τον εξαερισμό ενός ή περισσότερων δωματίων ή κλειστών χώρων κτιρίου με τη χρήση αεραγωγών και πρόκειται να εξοπλιστεί με συνδέσεις αεραγωγών·

23.   «μονάδα χωρίς αεραγωγούς»: μονάδα εξαερισμού ενός μόνο δωματίου η οποία προορίζεται για τον εξαερισμό ενός μόνο δωματίου ή κλειστού χώρου κτιρίου και δεν πρόκειται να εξοπλιστεί με συνδέσεις αεραγωγών·

24.   «χειριστήριο κεντρικής ρύθμισης»: χειριστήριο μονάδας εξαερισμού με αεραγωγούς, με το οποίο ρυθμίζονται συνεχώς μία ή περισσότερες ταχύτητες του ανεμιστήρα, καθώς και η τιμή παροχής, με βάση έναν αισθητήρα για ολόκληρο το εξαεριζόμενο κτίριο ή μέρος του κτιρίου σε κεντρικό επίπεδο·

25.   «χειριστήριο τοπικής ρύθμισης»: χειριστήριο μονάδας εξαερισμού με αεραγωγούς με το οποίο ρυθμίζονται συνεχώς μία ή περισσότερες ταχύτητες του ανεμιστήρα καθώς και οι μεμονωμένες τιμές παροχής με βάση περισσότερους από έναν αισθητήρες για μονάδα εξαερισμού με αεραγωγούς ή με βάση έναν αισθητήρα για μονάδα χωρίς αεραγωγούς·

26.   «στατική πίεση (psf: η ολική πίεση, αφαιρουμένης της δυναμικής πίεσης του ανεμιστήρα·

27.   «ολική πίεση (pf: η διαφορά μεταξύ της πίεσης ανακοπής στο στόμιο κατάθλιψης του ανεμιστήρα και της πίεσης ανακοπής στο στόμιο αναρρόφησης του ανεμιστήρα·

28.   «πίεση ανακοπής»: η πίεση που μετράται σε ένα σημείο σε ρέον αέριο όταν αυτό φέρεται σε ηρεμία μέσω ισεντροπικής διεργασίας·

29.   «δυναμική πίεση»: η πίεση που υπολογίζεται από την παροχή μάζας και τη μέση πυκνότητα του αερίου στο στόμιο κατάθλιψης και το εμβαδόν του στομίου κατάθλιψης της μονάδας·

30.   «εναλλάκτης ανακτήσιμης θερμότητας»: εναλλάκτης θερμότητας ο οποίος προορίζεται για τη μεταφορά θερμικής ενέργειας από το ένα ρεύμα αέρα στο άλλο χωρίς την κίνηση εξαρτημάτων, όπως επίπεδος ή σωληνοειδής εναλλάκτης θερμότητας παράλληλης, εφαπτόμενης ή αντίθετης ροής, ή συνδυασμός αυτών, ή επίπεδος ή σωληνοειδής εναλλάκτης θερμότητας με διασκορπισμό ατμού·

31.   «αναγεννώμενος εναλλάκτης θερμότητας»: περιστροφικός εναλλάκτης θερμότητας με ενσωματωμένο περιστρεφόμενο τροχό για τη μεταφορά θερμικής ενέργειας από το ένα ρεύμα αέρα στο άλλο, συμπεριλαμβανομένου κατάλληλου υλικού για τη μεταφορά της λανθάνουσας θερμότητας, μηχανισμό μετάδοσης κίνησης, περίβλημα ή πλαίσιο και στεγανοδακτυλίους για τη μείωση της παράκαμψης και της διαρροής αέρα από το ένα ρεύμα στο άλλο· οι συγκεκριμένοι εναλλάκτες θερμότητας διαθέτουν ποικίλους βαθμούς ανάκτησης υγρασίας, ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείται·

32.   «δεκτικότητα της παροχής αέρα στις διακυμάνσεις πίεσης» των ΟΜΕ χωρίς αεραγωγούς: ο λόγος της μέγιστης απόκλισης από τη μέγιστη τιμή παροχής ΟΜΕ στην τιμή + 20 Pa και της αντίστοιχης απόκλισης στην τιμή – 20 Pa ως προς τη διαφορά εξωτερικής ολικής πίεσης·

33.   «αεροστεγανότητα εσωτερικού/εξωτερικού χώρου» των ΟΜΕ χωρίς αεραγωγούς: η τιμή παροχής (εκφρασμένη σε m3/h) μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου όταν ένας ή περισσότεροι ανεμιστήρες είναι απενεργοποιημένοι.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Τάξεις ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης

Τάξεις ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης (SEC) για οικιακές μονάδες εξαερισμού σε μέσες κλιματικές συνθήκες:

Πίνακας 1

Κατάταξη από 1ης Ιανουαρίου 2016

Τάξη SEC

SEC σε kWh/a.m2

A+ (ανώτατη απόδοση)

SEC < – 42

A

– 42 ≤ SEC < – 34

B

– 34 ≤ SEC < – 26

C

– 26 ≤ SEC < – 23

D

– 23 ≤ SEC < – 20

E

– 20 ≤ SEC < – 10

F

– 10 ≤ SEC < 0

G (κατώτατη απόδοση)

0 ≤ SEC


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Ετικέτα

1.

Ετικέτα για μονάδες εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής (ΜΕΜΡ) που διατίθενται στην αγορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2016:

Image

Η ετικέτα πρέπει να παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

I.

το όνομα/την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή·

II.

το αναγνωριστικό μοντέλου από τον προμηθευτή·

III

την ενεργειακή απόδοση· η αιχμή του βέλους, που περιέχει την τάξη της ενεργειακής απόδοσης της συσκευής, τοποθετείται έναντι της αιχμής του βέλους της οικείας τάξης ενεργειακής απόδοσης. Η αναφερόμενη ενεργειακή απόδοση αφορά «μέσες» κλιματικές συνθήκες·

IV.

τη στάθμη ηχητικής ισχύος (LWA) σε dB στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο·

V.

τη μέγιστη τιμή παροχής σε m3/h στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο, συνοδευόμενη από ένα βέλος που αντιπροσωπεύει τις ΜΕΜΡ.

2.

Ετικέτα για μονάδες εξαερισμού αμφίδρομης ροής (ΜΕΑΡ) που διατίθενται στην αγορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2016:

Image

Η ετικέτα πρέπει να παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

I.

το όνομα/την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή·

II.

το αναγνωριστικό μοντέλου από τον προμηθευτή·

III.

την ενεργειακή απόδοση· η αιχμή του βέλους, που περιέχει την τάξη της ενεργειακής απόδοσης της συσκευής, τοποθετείται έναντι της αιχμής του βέλους της οικείας τάξης ενεργειακής απόδοσης. Η αναφερόμενη ενεργειακή απόδοση αφορά «μέσες» κλιματικές συνθήκες·

IV.

τη στάθμη ηχητικής ισχύος (LWA) σε dB στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο·

V.

τη μέγιστη τιμή παροχής σε m3/h στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο, συνοδευόμενη από δύο βέλη σε αντίθετες κατευθύνσεις που αντιπροσωπεύουν τις ΜΕΑΡ.

3.

Το σχέδιο των ετικετών για τις οικιακές μονάδες εξαερισμού που ορίζονται στα σημεία 1 ως 2 είναι το ακόλουθο:

Image

Όπου ισχύουν τα εξής:

 

Η ετικέτα έχει ελάχιστο πλάτος 75 mm και ελάχιστο ύψος 150 mm. Εάν η ετικέτα τυπώνεται σε μεγαλύτερες διαστάσεις, πρέπει εντούτοις να τηρούνται στο περιεχόμενό της οι αναλογίες σύμφωνα με τις ανωτέρω προδιαγραφές.

 

Το φόντο είναι λευκό.

 

Τα χρώματα είναι κωδικοποιημένα με το χρωματικό μοντέλο CMYK —κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο— σύμφωνα με το ακόλουθο παράδειγμα: 00-70-X-00, όπου: 0 % κυανό, 70 % ματζέντα, 100 % κίτρινο, 0 % μαύρο.

 

Η ετικέτα πληροί όλες τις ακόλουθες απαιτήσεις (οι αριθμοί αναφέρονται στην ανωτέρω εικόνα):

Image

Πάχος περιγράμματος ετικέτας ΕΕ: 3,5 pt — χρώμα: κυανό 100 % — στρογγυλεμένες γωνίες: 2,5 mm.

Image

Λογότυπο ΕΕ: χρώματα: X-80-00-00 και 00-00-X-00.

Image

Λογότυπο κεφαλίδας «ενέργεια»: χρώμα: X-00-00-00.

Εικονόγραμμα όπως απεικονίζεται: λογότυπο ΕΕ + λογότυπο κεφαλίδας «ενέργεια»: πλάτος: 62 mm, ύψος: 12 mm.

Image

Περίγραμμα επιμέρους λογότυπου: 1 pt — χρώμα: κυανό 100 % — μήκος: 62 mm.

Image

Κλίμακες A+–G:

βέλος: ύψος: 6 mm, κενό: 1 mm — χρώματα:

ανώτατη τάξη: X-00-X-00,

δεύτερη τάξη: 70-00-X-00,

τρίτη τάξη: 30-00-X-00,

τέταρτη τάξη: 00-00-X-00,

πέμπτη τάξη: 00-30-X-00,

έκτη τάξη: 00-70-X-00,

έβδομη τάξη: 00-Χ-Χ-00,

κατώτατη τάξη: 00-X-X-00·

κείμενο: έντονη γραμματοσειρά Calibri 13 pt, κεφαλαία, λευκό.

Image

Τάξη ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης

βέλος: πλάτος: 17 mm, ύψος: 9 mm, 100 % μαύρο,

κείμενο: έντονη γραμματοσειρά Calibri 18,5 pt, κεφαλαία, λευκό· σύμβολα «+»: έντονη γραμματοσειρά Calibri 11 pt, λευκό ευθυγραμμισμένο σε μία σειρά.

Image

Στάθμη ηχητικής ισχύος σε dB:

περίγραμμα: 1,5 pt — χρώμα: κυανό 100 % — στρογγυλεμένες γωνίες: 2,5 mm,

αριθμητική τιμή: έντονη γραμματοσειρά Calibri 16 pt, 100 % μαύρο,

«dB»: κανονική γραμματοσειρά Calibri 10 pt, 100 % μαύρο.

Image

Μέγιστη τιμή παροχής σε m3/h:

περίγραμμα: 1,5 pt — χρώμα: κυανό 100 % — στρογγυλεμένες γωνίες: 2,5 mm,

αριθμητική τιμή: έντονη γραμματοσειρά Calibri 16 pt, 100 % μαύρο,

«m3/h»: έντονη γραμματοσειρά Calibri 16 pt, 100 % μαύρο·

ένα ή δύο βέλη

πλάτος καθενός: 10 mm, ύψος καθενός: 10 mm,

χρώμα: κυανό 100 %.

Image

Ενέργεια:

Κείμενο: κανονική γραμματοσειρά Calibri 6 pt, κεφαλαία, μαύρο.

Image

Περίοδος αναφοράς:

Κείμενο: έντονη γραμματοσειρά Calibri 8 pt.

Image

Επωνυμία ή εμπορικό σήμα του προμηθευτή

Image

Αναγνωριστικό μοντέλου από τον προμηθευτή

Image

Η επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή και το αναγνωριστικό του μοντέλου πρέπει να χωρούν σε περιοχή διαστάσεων 62 × 10 mm.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Δελτίο προϊόντος

Οι πληροφορίες στο δελτίο προϊόντος των οικιακών μονάδων εξαερισμού που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) παρέχονται με την ακόλουθη σειρά και περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο του προϊόντος ή σε άλλο έγγραφο το οποίο παρέχεται μαζί με το προϊόν:

α)

όνομα/επωνυμία ή εμπορικό σήμα του προμηθευτή·

β)

αναγνωριστικό μοντέλου του προμηθευτή, δηλαδή ο κωδικός, συνήθως αλφαριθμητικός, που χρησιμοποιείται για τη διάκριση συγκεκριμένου μοντέλου οικιακής μονάδας εξαερισμού από άλλα μοντέλα με το ίδιο εμπορικό σήμα ή όνομα/επωνυμία προμηθευτή·

γ)

ειδική ενεργειακή κατανάλωση (SEC) σε kWh/(m2.a) για κάθε σχετική κλιματική ζώνη και τάξη SEC·

δ)

δηλωμένη τυπολογία σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού (ΟΜΕ ή ΜΟΜΕ, μονοκατευθυντικής ή αμφίδρομης ροής)·

ε)

τύπος του συστήματος μετάδοσης κίνησης που είναι εγκατεστημένος ή πρόκειται να εγκατασταθεί (σύστημα μετάδοσης κίνησης πολλαπλών ταχυτήτων ή μεταβλητής ταχύτητας)·

στ)

τύπος του συστήματος ανάκτησης θερμότητας (εναλλάκτης ανακτήσιμης θερμότητας, αναγεννώμενος εναλλάκτης θερμότητας, κανένα)·

ζ)

θερμική απόδοση της ανάκτησης θερμότητας (σε % ή «άνευ αντικειμένου» όταν το προϊόν δεν έχει σύστημα ανάκτησης θερμότητας)·

η)

μέγιστη τιμή παροχής σε m3/h·

θ)

ισχύς ηλεκτρικού ρεύματος εισόδου του συστήματος μετάδοσης κίνησης του ανεμιστήρα, συμπεριλαμβανομένου τυχόν εξοπλισμού ρύθμισης του κινητήρα, στη μέγιστη τιμή παροχής (W)·

ι)

στάθμη ηχητικής ισχύος (LWA), στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο·

ια)

παροχή αναφοράς σε m3/s·

ιβ)

διαφορά πίεσης αναφοράς σε Pa·

ιγ)

ειδική ισχύς εισόδου (SPI) σε W/(m3/h)·

ιδ)

συντελεστής ρύθμισης και τυπολογία ρύθμισης σύμφωνα με τους σχετικούς ορισμούς και την ταξινόμηση του πίνακα 1 του παραρτήματος VIII·

ιε)

δηλωμένο μέγιστο ποσοστό εσωτερικής και εξωτερικής διαρροής (%) για τις μονάδες εξαερισμού αμφίδρομης ροής ή ποσοστό ανακυκλοφορίας (μόνο για αναγεννώμενους εναλλάκτες θερμότητας) (%) και ποσοστό εξωτερικής διαρροής (%) για τις μονάδες εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής με αεραγωγούς·

ιστ)

αναλογία ανάμειξης των τοπικών μονάδων εξαερισμού αμφίδρομης ροής χωρίς αεραγωγούς που δεν πρόκειται να εξοπλιστούν με συνδέσεις αεραγωγών είτε στην πλευρά της παροχής αέρα είτε στην πλευρά της εξαγωγής αέρα·

ιζ)

θέση και περιγραφή των προειδοποιητικών οπτικών σημάτων φίλτρου για τις ΟΜΕ που προορίζονται για χρήση με φίλτρα, συμπεριλαμβανομένου του κειμένου στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία των τακτικών αλλαγών φίλτρου για την επίδοση και την ενεργειακή απόδοση της εκάστοτε μονάδας·

ιη)

για τα συστήματα εξαερισμού μονοκατευθυντικής ροής, οι οδηγίες εγκατάστασης ρυθμιζόμενων σχαρών αερισμού παροχής/απαγωγής αέρα στην πρόσοψη για την εξασφάλιση της φυσικής παροχής/εξαγωγής αέρα·

ιθ)

διεύθυνση του δικτυακού τόπου στον οποίο παρέχονται οδηγίες προσυναρμολόγησης/αποσυναρμολόγησης·

κ)

μόνο για τις μονάδες χωρίς αεραγωγούς: δεκτικότητα παροχής αέρα στις διακυμάνσεις πίεσης στις τιμές + 20 Pa και – 20 Pa·

κα)

μόνο για τις μονάδες χωρίς αεραγωγούς: αεροστεγανότητα εσωτερικού/εξωτερικού χώρου σε m3/h·

κβ)

ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (AEC) (σε kWh ηλεκτρικής ενέργειας/a)·

κγ)

ετήσια εξοικονόμηση θερμότητας (AHS) (σε kWh πρωτογενούς ενέργειας/a) για κάθε τύπο κλιματικών συνθηκών («μέσες», «θερμές», «ψυχρές»).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Τεχνικός φάκελος

Ο τεχνικός φάκελος που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο γ) περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

το όνομα/την επωνυμία και τη διεύθυνση του προμηθευτή·

β)

το αναγνωριστικό μοντέλου από τον προμηθευτή, δηλαδή τον κωδικό, συνήθως αλφαριθμητικό, που χρησιμοποιείται για τη διάκριση συγκεκριμένου μοντέλου οικιακής μονάδας εξαερισμού από άλλα μοντέλα με το ίδιο εμπορικό σήμα ή όνομα/επωνυμία προμηθευτή·

γ)

κατά περίπτωση, παραπομπές στα εναρμονισμένα πρότυπα που εφαρμόστηκαν·

δ)

κατά περίπτωση, τις άλλες μεθόδους υπολογισμού, πρότυπα μέτρησης και προδιαγραφές που χρησιμοποιήθηκαν·

ε)

τα στοιχεία ταυτότητας και την υπογραφή του προσώπου που είναι εξουσιοδοτημένο να δεσμεύει τον προμηθευτή·

στ)

κατά περίπτωση, τις τεχνικές παραμέτρους για τις μετρήσεις, που καθορίστηκαν σύμφωνα με το παράρτημα VIII·

ζ)

τις εξωτερικές διαστάσεις·

η)

τις προδιαγραφές του τύπου ΟΜΕ·

θ)

την τάξη ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης του μοντέλου κατά το παράρτημα II·

ι)

την ειδική ενεργειακή κατανάλωση (SEC) για κάθε σχετική κλιματική ζώνη·

ια)

τη στάθμη ηχητικής ισχύος (LWA

ιβ)

τα αποτελέσματα των υπολογισμών που εκτελέστηκαν κατά το παράρτημα VIII.

Οι προμηθευτές επιτρέπεται να περιλαμβάνουν πρόσθετες πληροφορίες στο τέλος του ανωτέρω καταλόγου.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Παρεχόμενες πληροφορίες στην περίπτωση που μπορεί να αναμένεται ότι οι τελικοί χρήστες θα δουν εκτιθέμενο το προϊόν μόνο στο διαδίκτυο

1.

Όταν μπορεί να αναμένεται ότι οι τελικοί χρήστες θα δουν το προϊόν εκτεθειμένο μόνο στο διαδίκτυο, οι πληροφορίες παρέχονται με την ακόλουθη σειρά:

α)

τάξη ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης του μοντέλου κατά το παράρτημα II·

β)

ειδική ενεργειακή κατανάλωση (SEC) σε kWh/(m2.a) για κάθε σχετική κλιματική ζώνη·

γ)

μέγιστη τιμή παροχής (σε m3/h)·

δ)

στάθμη ηχητικής ισχύος (LWA) σε dB(A) στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο.

2.

Όταν παρέχονται επίσης άλλες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο δελτίο πληροφοριών για το προϊόν, τηρούνται η μορφή και η σειρά που καθορίζονται στο παράρτημα IV.

3.

Το μέγεθος των γραμμάτων και η γραμματοσειρά με τα οποία εκτυπώνονται ή παρουσιάζονται όλες οι πληροφορίες σύμφωνα με το παρόν παράρτημα πρέπει να είναι ευανάγνωστα.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σε περίπτωση πώλησης, μίσθωσης ή αγοράς με δόσεις μέσω του διαδικτύου

1.

Για τους σκοπούς των σημείων 2 έως 5 του παρόντος παραρτήματος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)   «μηχανισμός απεικόνισης»: οθόνη, συμπεριλαμβανομένης οθόνης αφής, ή άλλη οπτική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση διαδικτυακού περιεχομένου στους χρήστες·

β)   «ένθετη απεικόνιση»: οπτική διεπαφή όπου η πρόσβαση σε εικόνα ή σύνολο δεδομένων γίνεται μέσω επιλογής (κλικ) με το ποντίκι ή κύλισης (roll-over) του ποντικιού πάνω σε άλλη εικόνα ή άλλο σύνολο δεδομένων ή μέσω επέκτασης άλλης εικόνας ή άλλου συνόλου δεδομένων σε οθόνη αφής·

γ)   «οθόνη αφής»: οθόνη που αντιδρά στην αφή, όπως π.χ. η οθόνη σε υπολογιστή ταμπλέτα, υπολογιστή αβάκιο (slate) ή έξυπνο τηλέφωνο (smartphone)·

δ)   «εναλλακτικό κείμενο»: κείμενο παρεχόμενο αντί γραφικού, ώστε να είναι δυνατή η παρουσίαση πληροφοριών που είναι αδύνατον να εμφανιστούν ως γραφικό σε συσκευές απεικόνισης οι οποίες δεν μπορούν να εμφανίσουν γραφικά, ή ως βοήθημα προσβασιμότητας, π.χ. ως εισερχόμενα δεδομένα σε εφαρμογές σύνθεσης φωνής.

2.

Η κατάλληλη ετικέτα που παρέχουν οι προμηθευτές σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) εμφαίνεται στον μηχανισμό απεικόνισης κοντά στην τιμή του προϊόντος σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που καθορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3. Το μέγεθος είναι τέτοιο ώστε η ετικέτα να είναι ευδιάκριτη και ευανάγνωστη και ανάλογο με το μέγεθος που καθορίζεται στο παράρτημα III. Η ετικέτα επιτρέπεται να εμφανίζεται με τη χρήση ένθετης απεικόνισης, οπότε η εικόνα που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στην ετικέτα πρέπει να τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται στο σημείο 3 του παρόντος παραρτήματος. Αν εφαρμόζεται ένθετη απεικόνιση, η ετικέτα εμφανίζεται με την πρώτη επιλογή (κλικ) με το ποντίκι ή την πρώτη κύλιση (roll-over) του ποντικιού πάνω στην εικόνα ή την πρώτη επέκταση της εικόνας σε οθόνη αφής.

3.

Στην περίπτωση ένθετης απεικόνισης, η εικόνα που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στην ετικέτα:

α)

είναι βέλος χρώματος ίδιου με εκείνο της τάξης ενεργειακής απόδοσης του προϊόντος στην ετικέτα·

β)

φέρει επί του βέλους την τάξη ενεργειακής απόδοσης του προϊόντος σε λευκό χρώμα και μέγεθος γραμματοσειράς ίδιο με εκείνο της τιμής του προϊόντος· και

γ)

έχει μ'ια από τις ακόλουθες δύο μορφές:

Image

4.

Στην περίπτωση ένθετης απεικόνισης, η σειρά απεικόνισης της ετικέτας είναι η ακόλουθη:

α)

η εικόνα που αναφέρεται στο σημείο 3 του παρόντος παραρτήματος εμφαίνεται στον μηχανισμό απεικόνισης κοντά στην τιμή του προϊόντος·

β)

η εικόνα συνδέεται ηλεκτρονικά με την ετικέτα·

γ)

η ετικέτα εμφανίζεται κατόπιν επιλογής (κλικ) με το ποντίκι ή κύλισης (roll-over) του ποντικιού πάνω στην εικόνα ή επέκτασης της εικόνας σε οθόνη αφής·

δ)

η ετικέτα εμφανίζεται από αναδυόμενο (pop-up) μήνυμα, νέα καρτέλα (tab), νέα σελίδα ή ένθετη απεικόνιση στην οθόνη·

ε)

για τη μεγέθυνση της ετικέτας στις οθόνες αφής ισχύουν οι προδιαγραφές της διάταξης απεικόνισης για τη μεγέθυνση με αφή·

στ)

η ετικέτα παύει να εμφανίζεται με την επιλογή «κλείσιμο» ή άλλους συνήθεις μηχανισμούς κλεισίματος εικόνας·

ζ)

το εναλλακτικό κείμενο αντί του γραφικού, που πρέπει να εμφανίζεται όταν δεν είναι δυνατόν να εμφανιστεί η ετικέτα, είναι η τάξη ενεργειακής απόδοσης του προϊόντος σε μέγεθος γραμματοσειράς ίδιο με εκείνο της τιμής του προϊόντος.

5.

Το κατάλληλο δελτίο προϊόντος που παρέχουν οι προμηθευτές σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) εμφαίνεται στον μηχανισμό απεικόνισης κοντά στην τιμή του προϊόντος. Το μέγεθος είναι τέτοιο ώστε το δελτίο προϊόντος να είναι ευδιάκριτο και ευανάγνωστο. Το δελτίο προϊόντος επιτρέπεται να εμφανίζεται με τη χρήση ένθετης απεικόνισης, οπότε στον σύνδεσμο που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο δελτίο πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς και ευανάγνωστα «Δελτίο προϊόντος». Αν εφαρμόζεται ένθετη απεικόνιση, το δελτίο προϊόντος εμφανίζεται με την πρώτη επιλογή (κλικ) με το ποντίκι ή την πρώτη κύλιση (roll-over) του ποντικιού πάνω στον σύνδεσμο ή την πρώτη επέκταση του συνδέσμου σε οθόνη αφής.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

Μετρήσεις και υπολογισμοί

1.

Η ειδική ενεργειακή κατανάλωση (SEC) υπολογίζεται με την ακόλουθη εξίσωση:

Formula

όπου:

SEC, η ειδική ενεργειακή κατανάλωση για τον εξαερισμό ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου κατοικίας ή κτιρίου [kWh/m2.a],

ta , οι ετήσιες ώρες λειτουργίας [h/a],

pef, ο συντελεστής πρωτογενούς ενέργειας για την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας [-],

qnet , η ζήτηση του ποσοστού καθαρού εξαερισμού ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου [m3/h.m2],

MISC, το άθροισμα συντελεστών γενικής τυπολογίας στο οποίο περιλαμβάνονται οι συντελεστές για την αποδοτικότητα του εξαερισμού, τη διαρροή των αεραγωγών και την πρόσθετη διείσδυση αέρα [-],

CTRL, ο συντελεστής ρύθμισης του εξαερισμού [-],

x, εκθέτης ο οποίος λαμβάνει υπόψη τη μη γραμμικότητα μεταξύ της θερμικής ενέργειας και της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά του κινητήρα και του συστήματος μετάδοσης κίνησης [-],

SPI, η ειδική ισχύς εισόδου [kW/(m3/h)],

th , ο συνολικός αριθμός ωρών της εποχής θέρμανσης [h],

ΔΤh , η μέση διαφορά μεταξύ της εσωτερικής (19 °C) και της εξωτερικής θερμοκρασίας καθ' όλη τη διάρκεια μιας εποχής θέρμανσης, αφαιρουμένης της διορθωτικής τιμής 3 K για το ηλιακό και το εσωτερικό κέρδος [K],

ηh , η μέση απόδοση της θέρμανσης χώρου [-],

cair , η ειδική θερμοχωρητικότητα του αέρα υπό σταθερή πίεση και πυκνότητα [kWh/(m3 K)],

qref , το ποσοστό αναφοράς φυσικού αερισμού ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου [m3/h.m2],

ηt , η θερμική απόδοση της ανάκτησης θερμότητας [-],

Qdefr , η ετήσια θερμική ενέργεια ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου [kWh/m2.a] για την απόψυξη, βάσει της θέρμανσης με μεταβλητές ηλεκτρικές αντιστάσεις.

Formula

όπου:

tdefr , η διάρκεια της περιόδου απόψυξης, δηλαδή όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από – 4 °C [h/a], και

ΔΤdefr , η μέση διαφορά (K) μεταξύ της εξωτερικής θερμοκρασίας και της θερμοκρασίας των – 4 °C κατά τη διάρκεια της περιόδου απόψυξης.

Το μέγεθος Qdefr εφαρμόζεται μόνο σε μονάδες αμφίδρομης ροής με εναλλάκτη ανακτήσιμης θερμότητας· για τις μονάδες μονοκατευθυντικής ροής ή για τις μονάδες με αναγεννώμενους εναλλάκτες θερμότητας, η τιμή Qdefr ισούται με μηδέν (Qdefr  = 0).

Τα μεγέθη SPI και ηt είναι οι τιμές που προκύπτουν από τις μεθόδους δοκιμών και υπολογισμού.

Άλλες παράμετροι και οι προκαθορισμένες τιμές τους παρατίθενται στον πίνακα 1. Η SEC για την κατηγορία της ετικέτας βασίζεται σε «μέσες» κλιματικές συνθήκες.

2.

H ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά 100 m2 εμβαδού (AEC) (σε kWh/a ανά έτος) και η ετήσια εξοικονόμηση θερμότητας (AHS), ήτοι η ετήσια εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση (σε kWh ακαθάριστης θερμογόνου δύναμης καυσίμου ανά έτος) υπολογίζονται ως ακολούθως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σημείου 1 και τις προκαθορισμένες τιμές που αναγράφονται στον πίνακα 1, για κάθε τύπο κλιματικών συνθηκών (μέσες, θερμές και ψυχρές):

Formula

Formula

Πίνακας 1

Παράμετροι υπολογισμού της ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης (SEC)

Γενική τυπολογία

MISC

Μονάδες εξαερισμού με αεραγωγούς

1,1

Μονάδες εξαερισμού χωρίς αεραγωγούς

1,21

Έλεγχος εξαερισμού

CTRL

Χειροκίνητη ρύθμιση (χωρίς DCV)

1

Διεπαφή χρονισμού (χωρίς DCV)

0,95

Χειριστήριο κεντρικής ρύθμισης

0,85

Χειριστήριο τοπικής ρύθμισης

0,65

Κινητήρας & σύστημα μετάδοσης κίνησης

Τιμή x

Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση (on/off) & μία ταχύτητα

1

2 ταχυτήτων

1,2

3 ταχυτήτων

1,5

Μεταβλητή ταχύτητα

2

Κλίμα

th

σε h

ΔΤh

σε K

tdefr

σε h

ΔΤdefr

σε K

Qdefr  (1)

σε kWh/a.m2

Ψυχρό

6 552

14,5

1 003

5,2

5,82

Μέσο

5 112

9,5

168

2,4

0,45

Θερμό

4 392

5

Προκαθορισμένες τιμές

Τιμή

Ειδική θερμοχωρητικότητα του αέρα, cair σε kWh/(m3K)

0,000344

Απαίτηση καθαρού εξαερισμού ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου, qnet σε m3/h.m2

1,3

Ποσοστό αναφοράς φυσικού αερισμού ανά m2 εμβαδού θερμαινόμενου δαπέδου, qref σε [m3/h.m2]

2,2

Ετήσιες ώρες λειτουργίας, ta σε h

8 760

Συντελεστής πρωτογενούς ενέργειας για την παραγωγή & διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, pef

2,5

Απόδοση θέρμανσης χώρου, ηh

75 %


(1)  Η λειτουργία απόψυξης εφαρμόζεται μόνο σε μονάδες αμφίδρομης ροής με εναλλάκτη ανακτήσιμης θερμότητας και υπολογίζεται ως εξής: Qdefr = tdefr * Δtdefr * cair * qnet * pef. Για τις μονάδες μονοκατευθυντικής ροής ή για τις μονάδες με αναγεννώμενο εναλλάκτη θερμότητας, Qdefr  = 0


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX

Διαδικασία επαλήθευσης για την επιτήρηση της αγοράς

Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα II, οι αρχές των κρατών μελών υποβάλλουν σε δοκιμή μία μόνον ΟΜΕ. Εάν οι μετρούμενες τιμές ή οι υπολογιζόμενες τιμές βάσει των μετρούμενων τιμών δεν αντιστοιχούν στις δηλωμένες τιμές του κατασκευαστή κατά την έννοια του άρθρου 3, οι οποίες υπόκεινται στις ανοχές επαλήθευσης του πίνακα 1, οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σε άλλες τρεις μονάδες.

Εάν ο αριθμητικός μέσος όρος των μετρούμενων τιμών για τις εν λόγω τρεις μονάδες δεν πληροί τις απαιτήσεις, οι οποίες υπόκεινται στις ανοχές επαλήθευσης του πίνακα 1, θεωρείται ότι τόσο το συγκεκριμένο μοντέλο όσο και όλα τα ισοδύναμα μοντέλα δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παραρτήματος II.

Οι αρχές των κρατών μελών παρέχουν τα αποτελέσματα της δοκιμής και άλλες σχετικές πληροφορίες στις αρχές των άλλων κρατών μελών και στην Επιτροπή εντός ενός μηνός από τη λήψη της απόφασης σχετικά με τη μη συμμόρφωση του μοντέλου.

Οι αρχές των κρατών μελών χρησιμοποιούν τις μεθόδους μετρήσεων και υπολογισμών που καθορίζονται στο παράρτημα VIII.

Πίνακας 1

Παράμετρος

Ανοχές επαλήθευσης

SPI

Η μετρούμενη τιμή να μην υπερβαίνει τη μέγιστη δηλωμένη τιμή κατά περισσότερο από 7 %.

Θερμική απόδοση της ΟΜΕ

Η μετρούμενη τιμή να μην είναι μικρότερη του 93 % της ελάχιστης δηλωμένης τιμής.

Στάθμη ηχητικής ισχύος

Η μετρούμενη τιμή να μην υπερβαίνει την κατά 2 dB επαυξημένη μέγιστη δηλωμένη τιμή.

Οι ανοχές επαλήθευσης που ορίζονται στο παρόν παράρτημα αφορούν μόνο την επαλήθευση των μετρούμενων παραμέτρων από τις αρχές των κρατών μελών και δεν χρησιμοποιούνται από τον προμηθευτή ως επιτρεπόμενες ανοχές για τον καθορισμό των αριθμητικών τιμών που αναφέρονται στον τεχνικό φάκελο. Οι τιμές και οι τάξεις στην ετικέτα ή στο (ηλεκτρονικό) δελτίο προϊόντος δεν είναι ευνοϊκότερες για τον προμηθευτή σε σχέση με τις τιμές που αναφέρονται στην τεχνική τεκμηρίωση.


25.11.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 337/46


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1255/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 17ης Ιουλίου 2014

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους μέσω του ορισμού του περιεχομένου των ετήσιων και τελικών εκθέσεων υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου κοινών δεικτών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (1) και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 6,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 προβλέπει ότι η Επιτροπή εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις για τη συμπλήρωση μη ουσιωδών στοιχείων όσον αφορά το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (TEBA).

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 προβλέπει ότι τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή ετήσιες και τελικές εκθέσεις οι οποίες περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ), συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που αφορούν τους κοινούς και ειδικούς δείκτες προγράμματος, κατά περίπτωση.

(3)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη παρακολούθηση της υλοποίησης των ΕΠ και η συμβολή τους στην επίτευξη των ειδικών στόχων του TEBA, θα πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις όσον αφορά το περιεχόμενο των ετήσιων και τελικών εκθέσεων υλοποίησης, καθώς και τον κατάλογο των κοινών δεικτών που πρέπει να αναφέρονται.

(4)

Οι απαιτήσεις που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό θα πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014, καθώς και του ισχύοντος δικαίου της Ένωσης σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, ιδίως την οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

(5)

Δεδομένης της διαφορετικής φύσης των πράξεων που υποστηρίζονται από τα ΕΠ Ι και ΕΠ ΙΙ και σύμφωνα με τις διάφορες διατάξεις που ισχύουν για κάθε ΕΠ, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 223/2014, θα πρέπει να ισχύουν διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά το περιεχόμενο των ετήσιων και τελικών εκθέσεων υλοποίησης, καθώς και τον κατάλογο των κοινών δεικτών, οι οποίοι θα πρέπει να αναφέρονται για κάθε ΕΠ. Με βάση την ειδική ανάγκη προστασίας της αξιοπρέπειας των ατόμων που υποστηρίζονται από το ΤΕΒΑ και με σκοπό τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους δικαιούχους στο ελάχιστο αναγκαίο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014, οι τιμές ορισμένων δεικτών καθορίζονται βάσει της εμπεριστατωμένης εκτίμησης των συνεργαζόμενων οργανώσεων και όχι βάσει των πληροφοριών που παρέχονται από τους τελικούς αποδέκτες.

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η άμεση εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό, ο εν λόγω κανονισμός τίθεται σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο εν λόγω κανονισμός θεσπίζει τις διατάξεις για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014 όσον αφορά το περιεχόμενο των ετήσιων και τελικών εκθέσεων υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των κοινών δεικτών.

Άρθρο 2

Περιεχόμενο των ετήσιων και τελικών εκθέσεων υλοποίησης και κατάλογος των κοινών δεικτών

[Άρθρο 13 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014]

1.   Οι ετήσιες και τελικές εκθέσεις υλοποίησης περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

Πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος με βάση τους κοινούς δείκτες για τις πράξεις που έχουν ολοκληρωθεί εν μέρει ή πλήρως.

β)

Πληροφορίες και εκτίμηση των δράσεων με βάση τις αρχές που ορίζονται στα άρθρα 5 παράγραφοι 6 και 11 και, κατά περίπτωση, στο άρθρο 5 παράγραφος 13 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014.

Εκτός από τις πληροφορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, οι ετήσιες και τελικές εκθέσεις υλοποίησης του ΕΠ ΙΙ παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν τους ειδικούς δείκτες του προγράμματος, τους ποσοτικά προσδιορισμένους στόχους και τις αλλαγές των δεικτών αποτελεσμάτων, καθώς και παρέχουν πληροφορίες και εκτιμούν την πρόοδο προς την επίτευξη των ειδικών στόχων του επιχειρησιακού προγράμματος.

2.   Οι δείκτες για τους οποίους γίνεται λόγος στο στοιχείο α) της παραγράφου 1 απαριθμούνται στο παράρτημα.

3.   Εκτός από τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η τελική έκθεση υλοποίησης και η ετήσια έκθεση υλοποίησης του 2017 και 2022 παραθέτουν πληροφορίες και εκτιμούν τη συμβολή τους στην επίτευξη των ειδικών και γενικών στόχων του ΤΕΒΑ, που προβλέπονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Ιουλίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 72 της 12.3.2014, σ. 1.

(2)  Οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΟΙΝΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠ Ι ΚΑΙ ΕΠ ΙΙ

Δείκτες εισροών

1.

Συνολικό ποσό των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών που εγκρίνονται στα έγγραφα, τα οποία καθορίζουν τους όρους για την υποστήριξη των πράξεων

2.

Συνολικό ποσό των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών που επωμίστηκαν οι δικαιούχοι και καταβλήθηκαν για την υλοποίηση των πράξεων

Εκ των οποίων, κατά περίπτωση:

α)

Συνολικό ποσό των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών που επωμίστηκαν οι δικαιούχοι και καταβλήθηκαν για την υλοποίηση των πράξεων σχετικά με την παροχή επισιτιστικής βοήθειας

β)

Συνολικό ποσό των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών που επωμίστηκαν οι δικαιούχοι και καταβλήθηκαν για την υλοποίηση των πράξεων σχετικά με την παροχή βασικής υλικής βοήθειας

3.

Συνολικό ποσό των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών που δηλώθηκαν στην Επιτροπή

Τα εν λόγω στοιχεία εκφράζονται σε ευρώ.

ΚΟΙΝΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠ Ι

Δείκτες εκροών για τη διανεμόμενη επισιτιστική βοήθεια  (1)

4.

Ποσότητα φρούτων και λαχανικών

5.

Ποσότητα κρέατος, αυγών, ιχθύων, θαλασσινών

6.

Ποσότητα αλεύρου, ψωμιού, γεωμήλων, ρυζιού και άλλων αμυλούχων προϊόντων

7.

Ποσότητα ζάχαρης

8.

Ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων

9.

Ποσότητα λιπών, ελαίων

10.

Ποσότητα έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, άλλων τροφίμων (που δεν εμπίπτουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες)

11.

Συνολική ποσότητα διανεμόμενης επισιτιστικής βοήθειας

εκ της οποίας:

α)

Ποσοστό τροφίμων, των οποίων μόνο η μεταφορά, η διανομή και η αποθήκευση καλύφθηκε από το ΕΠ (σε %)

β)

Ποσοστό των συγχρηματοδοτούμενων από το ΤΕΒΑ τροφίμων επί του συνολικού όγκου των διανεμόμενων τροφίμων από τις συνεργαζόμενες οργανώσεις (σε %) (2)

12.

Συνολικός αριθμός των διανεμόμενων γευμάτων, τα οποία χρηματοδοτούνται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από το ΕΠ (3)

13.

Συνολικός αριθμός των διανεμόμενων συσκευασιών τροφίμων, οι οποίες χρηματοδοτούνται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από το ΕΠ (4)

Δείκτες αποτελεσμάτων για τη διανεμόμενη επισιτιστική βοήθεια  (5)

14.

Συνολικός αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια

εκ των οποίων:

α)

Αριθμός παιδιών ηλικίας 15 ετών και κάτω

β)

Αριθμός ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω

γ)

Αριθμός γυναικών

δ)

Αριθμός μεταναστών, συμμετεχόντων αλλοδαπής προέλευσης, μειονοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά)

ε)

Αριθμός ατόμων με αναπηρία

στ)

Αριθμός αστέγων

Δείκτες εκροών για τη διανεμόμενη βασική υλική βοήθεια

15.

Συνολική χρηματική αξία των διανεμόμενων αγαθών

εκ της οποίας:

α)

Συνολική χρηματική αξία των αγαθών για τα παιδιά

β)

Συνολική χρηματική αξία των αγαθών για τους άστεγους

γ)

Συνολική χρηματική αξία των αγαθών για άλλες ομάδες-στόχους

16.

Κατάλογος των πλέον σχετικών κατηγοριών αγαθών που διανέμονται στα παιδιά (6)

α)

Είδη ένδυσης

β)

Σχολικές τσάντες

γ)

Γραφική ύλη, τετράδια, στυλογράφοι, είδη ζωγραφικής και άλλα είδη που απαιτούνται στο σχολείο (μη είδη ένδυσης)

δ)

Αθλητικά είδη (αθλητικά παπούτσια, κορμάκια χορού, μαγιό…)

ε)

Ρούχα (χειμωνιάτικα παλτά, υποδήματα, σχολικές στολές…)

στ)

Άλλη κατηγορία — να προσδιοριστεί

17.

Κατάλογος των πλέον σχετικών κατηγοριών αγαθών που διανέμονται στους άστεγους (6)

α)

Υπνόσακοι/κουβέρτες

β)

Εξοπλισμός κουζίνας (δοχεία, τηγάνια, μαχαιροπίρουνα…)

γ)

Ρούχα (χειμωνιάτικα παλτά, υποδήματα…)

δ)

Πανικά οικιακής χρήσεως (πετσέτες, κλινοσκεπάσματα)

ε)

Είδη υγιεινής (κουτί πρώτων βοηθειών, σαπούνι, οδοντόβουρτσα, ξυραφάκι μιας χρήσης…)

στ)

Άλλη κατηγορία — να προσδιοριστεί

18.

Κατάλογος των πλέον σχετικών κατηγοριών αγαθών που διανέμονται στις άλλες ομάδες-στόχους (6)

α)

Οι κατηγορίες πρέπει να προσδιοριστούν

Δείκτες αποτελεσμάτων για τη διανεμόμενη βασική υλική βοήθεια  (5)

19.

Συνολικός αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν βασική υλική βοήθεια

εκ των οποίων:

α)

Αριθμός παιδιών ηλικίας 15 ετών και κάτω

β)

Αριθμός ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω

γ)

Αριθμός γυναικών

δ)

Αριθμός μεταναστών, συμμετεχόντων αλλοδαπής προέλευσης, μειονοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά)

ε)

Αριθμός ατόμων με αναπηρία

στ)

Αριθμός αστέγων

ΚΟΙΝΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠ ΙΙ

Δείκτες εκροών για την παροχή βοήθειας κοινωνικής ένταξης

20.

Συνολικός αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν βοήθεια κοινωνικής ένταξης

εκ των οποίων:

α)

Αριθμός παιδιών ηλικίας 15 ετών και κάτω

β)

Αριθμός ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω

γ)

Αριθμός γυναικών

δ)

Αριθμός μεταναστών, συμμετεχόντων αλλοδαπής προέλευσης, μειονοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά)

ε)

Αριθμός ατόμων με αναπηρία

στ)

Αριθμός αστέγων

Τα εν λόγω δεδομένα για το ΕΠ ΙΙ αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με το άρθρο 7 της οδηγίας 95/46/ΕΚ. Η επεξεργασία τους είναι απαραίτητη για την τήρηση της εκ του νόμου υποχρέωσης του υπευθύνου της επεξεργασίας (άρθρο 7 στοιχείο γ) της οδηγίας 95/46/ΕΚ). Για τον ορισμό του υπευθύνου της επεξεργασίας, βλέπε άρθρο 2 της οδηγίας 95/46/ΕΚ.


(1)  Οι δείκτες (4) έως (11) περιλαμβάνουν κάθε μορφή των εν λόγω προϊόντων, π.χ. φρέσκα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα, και πρέπει να εκφράζονται σε τόνους.

(2)  Οι τιμές για τον εν λόγω δείκτη πρέπει να βασίζονται στην εμπεριστατωμένη εκτίμηση των συνεργαζόμενων οργανώσεων.

(3)  Ο ορισμός σχετικά με το τι θεωρείται ως γεύμα μπορεί να παρασχεθεί στο επίπεδο της συνεργαζόμενης οργάνωσης/της πράξης/της διαχειριστικής αρχής. Οι τιμές για τον εν λόγω δείκτη πρέπει να βασίζονται στην εκτίμηση των συνεργαζόμενων οργανώσεων.

(4)  Ο ορισμός σχετικά με το τι θεωρείται ως συσκευασία τροφίμων μπορεί να παρασχεθεί στο επίπεδο της συνεργαζόμενης οργάνωσης/της πράξης/της διαχειριστικής αρχής. Οι συσκευασίες δεν πρέπει να είναι τυποποιημένες ως προς το μέγεθος ή το περιεχόμενο. Οι τιμές για τον εν λόγω δείκτη πρέπει να βασίζονται στην εκτίμηση των συνεργαζόμενων οργανώσεων.

(5)  Οι τιμές για τους εν λόγω δείκτες πρέπει να καθορίζονται βάσει της εμπεριστατωμένης εκτίμησης των συνεργαζόμενων οργανώσεων. Δεν αναμένεται ούτε απαιτείται να βασίζονται στις πληροφορίες που παρέχονται από τους τελικούς αποδέκτες.

(6)  Ο κατάλογος περιλαμβάνει όλες τις σχετικές κατηγορίες που καλύπτουν τουλάχιστον το 75 % των διανεμόμενων αγαθών.


25.11.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 337/51


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1256/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 21ης Νοεμβρίου 2014

περί θεσπίσεως απαγόρευσης της αλιείας σελαχιών στα ενωσιακά ύδατα των ζωνών IIa και IV από σκάφη που φέρουν σημαία Κάτω Χωρών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής (1), και ιδίως το άρθρο 36 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 43/2014 του Συμβουλίου (2), καθορίζει ποσοστώσεις για το 2014.

(2)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των οποίων έγινε αποδέκτης η Επιτροπή, τα αλιεύματα του αποθέματος το οποίο αναφέρεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, από σκάφη τα οποία φέρουν τη σημαία ή είναι νηολογημένα στο κράτος μέλος που αναφέρεται σε αυτό, έχουν εξαντλήσει την ποσόστωση που έχει κατανεμηθεί για το 2014.

(3)

Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η απαγόρευση των αλιευτικών δραστηριοτήτων για το εν λόγω απόθεμα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Εξάντληση ποσόστωσης

Η αλιευτική ποσόστωση που χορηγήθηκε στο κράτος μέλος το οποίο αναφέρεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού σχετικά με το απόθεμα που αναφέρεται σε αυτό για το 2014 θεωρείται ότι έχει εξαντληθεί από την ημερομηνία που καθορίζεται στο εν λόγω παράρτημα.

Άρθρο 2

Απαγορεύσεις

Η αλιεία του αποθέματος που αναφέρεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, από σκάφη τα οποία φέρουν τη σημαία του κράτους μέλους το οποίο αναφέρεται στο εν λόγω παράρτημα ή είναι νηολογημένα σε αυτό, απαγορεύεται από την ημερομηνία που καθορίζεται στο εν λόγω παράρτημα. Απαγορεύονται ειδικότερα η διατήρηση επί του σκάφους, η μετατόπιση, η μεταφόρτωση ή η εκφόρτωση ιχθύων από το υπόψη απόθεμα οι οποίοι έχουν αλιευθεί από τα σκάφη αυτά μετά την εν λόγω ημερομηνία.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014.

Για την Επιτροπή,

εξ ονόματος του Προέδρου,

Lowri EVANS

Γενική Διευθύντρια Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας


(1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 43/2014 του Συμβουλίου, της 20ής Ιανουαρίου 2014, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2014, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα, και για τα ενωσιακά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα (ΕΕ L 24 της 28.1.2014, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Αριθ.

74/TQ43

Κράτος μέλος

Κάτω Χώρες

Απόθεμα

SRX/2AC4-C

Είδος

Σελάχια (Rajiformes)

Ζώνη

Ενωσιακά ύδατα των ζωνών IIa και IV

Ημερομηνία απαγόρευσης

10.11.2014


25.11.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 337/53


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1257/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 24ης Νοεμβρίου 2014

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα λιπάσματα, με σκοπό την προσαρμογή των παραρτημάτων I και IV

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά με τα λιπάσματα (1), και ιδίως το άρθρο 31 παράγραφοι 1 και 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Τα ακατέργαστα άλατα καλίου είναι υλικά που λαμβάνονται από φυσικούς πόρους μέσω εξόρυξης. Για τέτοια φυσικά προϊόντα, οι απαιτήσεις ελάχιστης περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στην καταχώριση 1 του πίνακα A.3 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 καθορίστηκαν σύμφωνα με την ορθή βιομηχανική πρακτική. Ωστόσο, όταν η περιεκτικότητα του μεταλλεύματος σε κάλιο μειώνεται με φυσικό τρόπο, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες συμμόρφωσης με τα ισχύοντα όρια, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την αδιάλειπτη προμήθεια των επαγγελματιών αγροτών σε λιπάσματα τα οποία παρασκευάζονται από ακατέργαστα άλατα καλίου. Ως εκ τούτου, τα όρια αυτά θα πρέπει να μειωθούν ελαφρά με τροποποίηση της καταχώρισης 1 του πίνακα Α.3 του εν λόγω παραρτήματος, προκειμένου να επιτραπεί στους παραγωγούς να εξακολουθήσουν να διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα τους ως «λιπάσματα ΕΚ». Η τροποποίηση αυτή λαμβάνει υπόψη ότι οι αναθεωρημένες, ελαφρώς χαμηλότερες οριακές τιμές επιτρέπουν επίσης αποδοτική λίπανση και συνεπώς μπορούν να θεωρηθούν τεχνική πρόοδος σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003.

(2)

Το φωσφορικό 3,4-διμεθυλο-1H-πυραζόλιο (εφεξής «DMPP») είναι ένας αναστολέας της νιτροποίησης κατάλληλος προς χρήση με τα συνήθη αζωτούχα λιπάσματα (σε στερεά ή υγρή μορφή). Το DMPP μειώνει τους κινδύνους απωλειών αζώτου στο έδαφος και στην ατμόσφαιρα και επομένως αυξάνει την αποδοτικότητα της χρήσης αζώτου.

(3)

Το μείγμα αντίδρασης μεταξύ N-βουτυλο-θειοφωσφορικού τριαμιδίου και N-προπυλο-θειοφωσφορικού τριαμιδίου (εφεξής «NBPT/NPPT») είναι ένας αναστολέας της ουρεάσης. Το NBPT/NPPT μειώνει τον κίνδυνο απωλειών αζώτου υπό μορφή εκπομπών αμμωνίας μετά τη χρήση λιπασμάτων που περιέχουν ουρία και ως εκ τούτου βελτιώνει την αποδοτικότητα της χρήσης αζώτου.

(4)

Προκειμένου να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμα στους αγρότες σε όλη την Ένωση, το DMPP και τα NBPT/NPPT θα πρέπει να προστεθούν στους καταλόγους των εγκεκριμένων αναστολέων της νιτροποίησης και της ουρεάσης στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003, σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003.

(5)

Στερεά ή υγρά λιπάσματα καθαρής ουρίας-φορμαλδεΰδης, καθώς και στερεά λιπάσματα NPK, NP και NK που περιέχουν ουρία-φορμαλδεΰδη παρατίθενται ως τύποι λιπασμάτων στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003. Παρόλο που τα συμπυκνώματα ουρίας-φορμαλδεΰδης είναι σταθερά υπό μορφή διαλύματος και εναιωρήματος, τα υγρά λιπάσματα NPK, NP και NK που περιέχουν ουρία-φορμαλδεΰδη δεν παρατίθενται ακόμη στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 ως ξεχωριστός τύπος προϊόντος. Δεδομένου ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εμπορία υγρών λιπασμάτων NPK, NP και NK που περιέχουν ορισμένη ποσότητα ουρίας-φορμαλδεΰδης ως πηγής αζώτου, η ουρία-φορμαλδεΰδη θα πρέπει να επιτρέπεται στην παρασκευή υγρών λιπασμάτων NPK, NP και NK. Έξι νέες ονομασίες τύπου θα πρέπει, επομένως, να περιληφθούν στον πίνακα Γ.2 του παραρτήματος I του εν λόγω κανονισμού.

(6)

Εκτός από την εισαγωγή των DMPP και NBPT/NPPT στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003, θα πρέπει να προστεθούν στο παράρτημα IV του εν λόγω κανονισμού οι αναλυτικές μέθοδοι που πρέπει να εφαρμόζονται για τον επίσημο έλεγχο εκείνων των λιπασμάτων.

(7)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(8)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μέθοδος για την ανάλυση των NBPT/NPPT, η οποία είναι επί του παρόντος στο στάδιο της επικύρωσης, θα δημοσιευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης πριν από την προσθήκη των NBPT/NPPT στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 και της νέας αναλυτικής μεθόδου για τον εν λόγω τύπο λιπάσματος στο παράρτημα IV του κανονισμού, η εφαρμογή θα πρέπει να ανασταλεί όσον αφορά τις εν λόγω τροποποιήσεις.

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 32 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το παράρτημα I τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

2)

Το παράρτημα IV τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παράρτημα I σημείο 4) και το παράρτημα II σημείο 2) εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 304 της 21.11.2003, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στον πίνακα Α.3 η καταχώριση 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1

Ακατέργαστο άλας καλίου

Προϊόν παραγόμενο από ακατέργαστα άλατα καλίου

9 % K2O

Το κάλιο εκφράζεται ως υδατοδιαλυτό K2O

2 % MgO

Το μαγνήσιο με τη μορφή υδατοδιαλυτών αλάτων εκφράζεται ως οξείδιο του μαγνησίου

Μπορούν να προστεθούν οι συνήθεις εμπορικές ονομασίες

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του καλίου

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του μαγνησίου

Ολικό οξείδιο του νατρίου

Πρέπει να δηλώνεται η περιεκτικότητα σε χλώριο»

.

2)

Ο πίνακας Γ.2 τροποποιείται ως εξής:

α)

Οι καταχωρίσεις Γ.2.2 έως Γ.2.8 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Γ.2.2

Ονομασία τύπου:

Διάλυμα λιπάσματος NPK που περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν που λαμβάνεται χημικώς και με διάλυση σε νερό, με σταθερή μορφή σε ατμοσφαιρική πίεση, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης, το οποίο περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο 15 % (N + P2O5 + K2O)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό:

5 % N, τουλάχιστον 25 % του δηλωθέντος περιεχομένου ολικού αζώτου πρέπει να προέρχεται από μορφή αζώτου (5)

3 % P2O5

3 % K2O

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: (ουρικό N + N ουρίας-φορμαλδεΰδης) × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

(5)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

Υδατοδιαλυτό P2O5

Υδατοδιαλυτό K2O

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

(4)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, δύναται να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

Υδατοδιαλυτό P2O5

(1)

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του καλίου

(2)

Η ένδειξη “φτωχό σε χλώριο” δύναται να χρησιμοποιείται μόνο όπου η περιεκτικότητα σε χλώριο δεν υπερβαίνει το 2 %

(3)

Η περιεκτικότητα σε χλώριο μπορεί να δηλώνεται


Γ.2.3

Ονομασία τύπου:

Εναιώρημα λιπάσματος NPK

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν σε υγρή μορφή, του οποίου τα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από ουσίες που βρίσκονται ταυτόχρονα σε εναιώρημα στο νερό και σε διάλυμα, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο: 20 %, (N + P2O5 + K2O)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό: 3 % N, 4 % P2O5, 4 % K2O

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: ουρικό N × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

(1)

Υδατοδιαλυτό P2O5

(2)

P2O5 διαλυτό σε ουδέτερο κιτρικό αμμώνιο

(3)

P2O5 διαλυτό σε ουδέτερο κιτρικό αμμώνιο και σε νερό

Υδατοδιαλυτό K2O

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, δύναται να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

Τα λιπάσματα δεν πρέπει να περιέχουν σκωρίες Thomas, φωσφορικό αργιλιοασβέστιο, πεφρυγμένα φωσφορικά άλατα, μερικώς διαλυτοποιημένα φωσφορικά άλατα ή ορυκτά φωσφορικά άλατα

(1)

Αν το υδατοδιαλυτό P2O5 είναι χαμηλότερο από 2 %, δηλώνεται μόνο η διαλυτότητα 2

(2)

Αν το υδατοδιαλυτό P2O5 είναι τουλάχιστον 2 %, δηλώνεται η διαλυτότητα 3 και η περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτό P2O5

(1)

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του καλίου

(2)

Η ένδειξη “φτωχό σε χλώριο” δύναται να χρησιμοποιείται μόνο όπου η περιεκτικότητα σε χλώριο δεν υπερβαίνει το 2 %

(3)

Η περιεκτικότητα σε χλώριο μπορεί να δηλώνεται


Γ.2.4

Ονομασία τύπου:

Εναιώρημα λιπάσματος NPK που περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν σε υγρή μορφή, του οποίου τα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από ουσίες που βρίσκονται ταυτόχρονα σε διάλυμα και σε εναιώρημα στο νερό, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης, το οποίο περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο 20 % (N + P2O5 + K2O)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό:

5 % N, τουλάχιστον 25 % του δηλωθέντος περιεχομένου ολικού αζώτου πρέπει να προέρχεται από μορφή αζώτου (5)

Τουλάχιστον 3/5 της δηλωθείσας περιεκτικότητας σε άζωτο (5) πρέπει να είναι διαλυτά σε καυτό νερό

4 % P2O5

4 % K2O

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: (ουρικό N + N ουρίας-φορμαλδεΰδης) × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

(5)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

(1)

Υδατοδιαλυτό P2O5

(2)

P2O5 διαλυτό σε ουδέτερο κιτρικό αμμώνιο

(3)

P2O5 διαλυτό σε ουδέτερο κιτρικό αμμώνιο και σε νερό

Υδατοδιαλυτό K2O

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

(4)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, είναι δυνατό να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

Τα λιπάσματα δεν πρέπει να περιέχουν σκωρίες Thomas, φωσφορικό αργιλιοασβέστιο, πεφρυγμένα φωσφορικά άλατα, μερικώς διαλυτοποιημένα φωσφορικά άλατα ή ορυκτά φωσφορικά άλατα

(1)

Αν το υδατοδιαλυτό P2O5 είναι χαμηλότερο από 2 %, δηλώνεται μόνο η διαλυτότητα (2)

(2)

Αν το υδατοδιαλυτό P2O5 είναι τουλάχιστον 2 %, δηλώνονται η διαλυτότητα (3) και η περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτό P2O5

(1)

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του καλίου

(2)

Η ένδειξη “φτωχό σε χλώριο” δύναται να χρησιμοποιείται μόνο όπου η περιεκτικότητα σε χλώριο δεν υπερβαίνει το 2 %

(3)

Η περιεκτικότητα σε χλώριο μπορεί να δηλώνεται


Γ.2.5

Ονομασία τύπου:

Διάλυμα λιπάσματος NP

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν που λαμβάνεται χημικώς και με διάλυση σε νερό, με σταθερή μορφή σε ατμοσφαιρική πίεση, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο: 18 %, (N + P2O5)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό: 3 % N, 5 % P2O5

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: ουρικό N × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

Υδατοδιαλυτό P2O5

 

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, δύναται να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

Υδατοδιαλυτό P2O5

 


Γ.2.6

Ονομασία τύπου:

Διάλυμα λιπάσματος NP που περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν που λαμβάνεται χημικώς και με διάλυση σε νερό, με σταθερή μορφή σε ατμοσφαιρική πίεση, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης, το οποίο περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο 18 % (N + P2O5)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό:

5 % N, τουλάχιστον 25 % του δηλωθέντος περιεχομένου ολικού αζώτου πρέπει να προέρχεται από μορφή αζώτου (5)

5 % P2O5

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: (ουρικό N + N ουρίας-φορμαλδεΰδης) × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

(5)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

Υδατοδιαλυτό P2O5

 

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

(4)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, δύναται να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

Υδατοδιαλυτό P2O5

 


Γ.2.7

Ονομασία τύπου:

Εναιώρημα λιπάσματος NP

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν σε υγρή μορφή, του οποίου τα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από ουσίες που βρίσκονται ταυτόχρονα σε διάλυμα και σε εναιώρημα στο νερό, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο: 18 %, (N + P2O5)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό: 3 % N, 5 % P2O5

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: ουρικό N × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων. Λοιπές απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

(1)

Υδατοδιαλυτό P2O5

(2)

P2O5 διαλυτό σε ουδέτερο κιτρικό αμμώνιο

(3)

P2O5 διαλυτό σε ουδέτερο κιτρικό αμμώνιο και σε νερό

 

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, δύναται να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

Τα λιπάσματα δεν μπορούν να περιέχουν σκωρίες Thomas, φωσφορικό αργιλιοασβέστιο, πεφρυγμένα φωσφορικά άλατα, μερικώς διαλυτοποιημένα φωσφορικά άλατα ή ορυκτά φωσφορικά άλατα

(1)

Αν το υδατοδιαλυτό P2O5 είναι χαμηλότερο από 2 %, δηλώνεται μόνο η διαλυτότητα 2

(2)

Αν το υδατοδιαλυτό P2O5 είναι τουλάχιστον 2 %, δηλώνεται η διαλυτότητα 3 και πρέπει να δηλώνεται η περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτό P2O5

 


Γ.2.8

Ονομασία τύπου:

Εναιώρημα λιπάσματος NP που περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν σε υγρή μορφή, του οποίου τα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από ουσίες που βρίσκονται ταυτόχρονα σε διάλυμα και σε εναιώρημα στο νερό, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης, το οποίο περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο 18 % (N + P2O5)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό:

5 % N, τουλάχιστον 25 % του δηλωθέντος περιεχομένου ολικού αζώτου πρέπει να προέρχεται από μορφή αζώτου (5)

Τουλάχιστον 3/5 της δηλωθείσας περιεκτικότητας σε άζωτο (5) πρέπει να είναι διαλυτά σε καυτό νερό

5 % P2O5

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: (ουρικό N + N ουρίας-φορμαλδεΰδης) × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

(5)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

(1)

Υδατοδιαλυτό P2O5

(2)

P2O5 διαλυτό σε ουδέτερο κιτρικό αμμώνιο

(3)

P2O5 διαλυτό σε ουδέτερο κιτρικό αμμώνιο και σε νερό

 

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

(4)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, δύναται να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

Τα λιπάσματα δεν πρέπει να περιέχουν σκωρίες Thomas, φωσφορικό αργιλιοασβέστιο, πεφρυγμένα φωσφορικά άλατα, μερικώς διαλυτοποιημένα φωσφορικά άλατα ή ορυκτά φωσφορικά άλατα

(1)

Αν το υδατοδιαλυτό P2O5 είναι χαμηλότερο από 2 %, δηλώνεται μόνο η διαλυτότητα (2)

(2)

Αν το υδατοδιαλυτό P2O5 είναι τουλάχιστον 2 %, δηλώνονται η διαλυτότητα (3) και η περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτό P2O5»

 

.

β)

Προστίθενται οι ακόλουθες καταχωρίσεις Γ.2.9 έως Γ.2.14:

«Γ.2.9

Ονομασία τύπου:

Διάλυμα λιπάσματος ΝΚ

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν που λαμβάνεται χημικώς και με διάλυση σε νερό, με σταθερή μορφή σε ατμοσφαιρική πίεση, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο: 15 % (N + K2O)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό: 3 % N, 5 % K2O

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: ουρικό N × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

 

Υδατοδιαλυτό K2O

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, δύναται να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

 

(1)

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του καλίου

(2)

Η ένδειξη “φτωχό σε χλώριο” δύναται να χρησιμοποιείται μόνο όπου η περιεκτικότητα σε χλώριο δεν υπερβαίνει το 2 %

(3)

Η περιεκτικότητα σε χλώριο μπορεί να δηλώνεται


Γ.2.10

Ονομασία τύπου:

Διάλυμα λιπάσματος ΝΚ που περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν που λαμβάνεται χημικώς και με διάλυση σε νερό, με σταθερή μορφή σε ατμοσφαιρική πίεση, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης, το οποίο περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο 15 % (N + K2O)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό:

5 % N, τουλάχιστον 25 % του δηλωθέντος περιεχομένου ολικού αζώτου πρέπει να προέρχεται από μορφή αζώτου (5)

5 % K2O

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: (ουρικό N + N ουρίας-φορμαλδεΰδης) × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

(5)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

 

Υδατοδιαλυτό K2O

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

(4)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, δύναται να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

 

(1)

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του καλίου

(2)

Η ένδειξη “φτωχό σε χλώριο” δύναται να χρησιμοποιείται μόνο όπου η περιεκτικότητα σε χλώριο δεν υπερβαίνει το 2 %

(3)

Η περιεκτικότητα σε χλώριο μπορεί να δηλώνεται


Γ.2.11

Ονομασία τύπου:

Εναιώρημα λιπάσματος ΝΚ

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν σε υγρή μορφή, του οποίου τα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από ουσίες που βρίσκονται ταυτόχρονα σε διάλυμα και σε εναιώρημα στο νερό, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο: 18 % (N + K2O)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό: 3 % N, 5 % K2O

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: ουρικό N × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

 

Υδατοδιαλυτό K2O

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, δύναται να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

 

(1)

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του καλίου

(2)

Η ένδειξη “φτωχό σε χλώριο” δύναται να χρησιμοποιείται μόνο όπου η περιεκτικότητα σε χλώριο δεν υπερβαίνει το 2 %

(3)

Η περιεκτικότητα σε χλώριο μπορεί να δηλώνεται


Γ.2.12

Ονομασία τύπου:

Εναιώρημα λιπάσματος ΝΚ που περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν σε υγρή μορφή, του οποίου τα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από ουσίες που βρίσκονται ταυτόχρονα σε διάλυμα και σε εναιώρημα στο νερό, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης, το οποίο περιέχει ουρία-φορμαλδεΰδη

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο 18 % (N + K2O)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό:

5 % N, τουλάχιστον 25 % του δηλωθέντος περιεχομένου ολικού αζώτου πρέπει να προέρχεται από μορφή αζώτου (5)

Τουλάχιστον 3/5 της δηλωθείσας περιεκτικότητας σε άζωτο (5) πρέπει να είναι διαλυτά σε καυτό νερό

5 % K2O

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διουρία: (ουρικό N + N ουρίας-φορμαλδεΰδης) × 0,026

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Νιτρικό άζωτο

(3)

Αμμωνιακό άζωτο

(4)

Ουρικό άζωτο

(5)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

 

Υδατοδιαλυτό K2O

(1)

Ολικό άζωτο

(2)

Εάν κάποια από τις μορφές αζώτου (2), (3) και (4) περιέχεται σε αναλογία όχι μικρότερη από 1 % κατά βάρος, πρέπει να δηλώνεται

(3)

Άζωτο από ουρία-φορμαλδεΰδη

(4)

Αν η περιεκτικότητα σε διουρία είναι χαμηλότερη από 0,2 %, δύναται να προστίθεται η ένδειξη “φτωχό σε διουρία”

 

(1)

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του καλίου

(2)

Η ένδειξη “φτωχό σε χλώριο” δύναται να χρησιμοποιείται μόνο όπου η περιεκτικότητα σε χλώριο δεν υπερβαίνει το 2 %

(3)

Η περιεκτικότητα σε χλώριο μπορεί να δηλώνεται


Γ.2.13

Ονομασία τύπου:

Διάλυμα λιπάσματος PK

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν που λαμβάνεται χημικώς και με διάλυση σε νερό, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο: 18 % (P2O5 + K2O)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό: 5 % P2O5, 5 % K2O

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

 

Υδατοδιαλυτό P2O5

Υδατοδιαλυτό K2O

 

Υδατοδιαλυτό P2O5

(1)

Υδατοδιαλυτό οξείδιο καλίου

(2)

Η ένδειξη “φτωχό σε χλώριο” δύναται να χρησιμοποιείται μόνο όπου η περιεκτικότητα σε χλώριο δεν υπερβαίνει το 2 %

(3)

Η περιεκτικότητα σε χλώριο μπορεί να δηλώνεται


Γ.2.14

Ονομασία τύπου:

Εναιώρημα λιπάσματος PK

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής:

Προϊόν σε υγρή μορφή, του οποίου τα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από ουσίες που βρίσκονται ταυτόχρονα σε διάλυμα και σε εναιώρημα σε νερό, χωρίς προσθήκη οργανικών θρεπτικών συστατικών ζωικής ή φυτικής προέλευσης

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ποσοστό κατά βάρος) και άλλες απαιτήσεις:

Σύνολο: 18 % (P2O5 + K2O)

Για κάθε θρεπτικό συστατικό: 5 % P2O5, 5 % K2O

Οι μορφές, οι διαλυτότητες και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να δηλώνονται όπως καθορίζεται στις στήλες 4, 5 και 6 — Μέγεθος σωματιδίων

Δεδομένα για την ταυτοποίηση των λιπασμάτων — Άλλες απαιτήσεις

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

2

3

4

5

6

 

(1)

Υδατοδιαλυτό P2O5

(2)

P2O5 διαλυτό σε ουδέτερο κιτρικό αμμώνιο

(3)

P2O5 διαλυτό σε ουδέτερο κιτρικό αμμώνιο και σε νερό

Υδατοδιαλυτό K2O

 

Τα λιπάσματα δεν πρέπει να περιέχουν σκωρίες Thomas, φωσφορικό αργιλιοασβέστιο, πεφρυγμένα φωσφορικά άλατα, μερικώς διαλυτοποιημένα φωσφορικά άλατα ή ορυκτά φωσφορικά άλατα

(1)

Αν το υδατοδιαλυτό P2O5 είναι χαμηλότερο από 2 %, δηλώνεται μόνο η διαλυτότητα 2

(2)

Αν το υδατοδιαλυτό P2O5 είναι τουλάχιστον 2 %, δηλώνονται η διαλυτότητα 3 και η περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτό P2O5

(1)

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του καλίου

(2)

Η ένδειξη “φτωχό σε χλώριο” δύναται να χρησιμοποιείται μόνο όπου η περιεκτικότητα σε χλώριο δεν υπερβαίνει το 2 %

(3)

Η περιεκτικότητα σε χλώριο μπορεί να δηλώνεται»

.

(3)

Στον πίνακα ΣΤ.1 προστίθεται η ακόλουθη καταχώριση 4:

«4

φωσφορικό 3,4-διμεθυλο-1H-πυραζόλιο (DMPP)

Αριθ. ΕΚ 424-640-9

Κατώτατη: 0,8

Ανώτατη: 1,6»

 

 

.

(4)

Στον πίνακα ΣΤ.2 προστίθεται η ακόλουθη καταχώριση 3:

«3

Μείγμα αντίδρασης N-βουτυλο-θειοφωσφορικού τριαμιδίου (NBPT) και N-προπυλο-θειοφωσφορικού τριαμιδίου (NPPT) [αναλογία 3:1 (1)]

Αριθ. ΕΚ 700-457-2

Κατώτατη: 0,02

Ανώτατη: 0,3.

 

 

.


(1)  Ανοχή στο τμήμα του N-προπυλο-θειοφωσφορικού τριαμιδίου (NPPT): 20 %»


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Στο παράρτημα IV τμήμα Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 προστίθενται οι ακόλουθες μέθοδοι:

«Μέθοδος 12.6

Προσδιορισμός DMPP

EN 16328: Λιπάσματα — Προσδιορισμός του φωσφορικού 3,4-διμεθυλο-1H-πυραζολίου (DMPP) — Μέθοδος που χρησιμοποιεί υγροχρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC)

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε διεργαστηριακό έλεγχο.

Μέθοδος 12.7

Προσδιορισμός NBPT/NPPT

EN 16651: Λιπάσματα — Προσδιορισμός του N-(n-βουτυλο)θειοφωσφορικού τριαμιδίου (NBPT) και N-(n-προπυλο)θειοφωσφορικού τριαμιδίου (NPPT) — Μέθοδος που χρησιμοποιεί υγροχρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC)

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε διεργαστηριακό έλεγχο.»


25.11.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 337/66


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1258/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 24ης Νοεμβρίου 2014

για καθορισμό των κατ' αποκοπή τιμών εισαγωγής για τον προσδιορισμό της τιμής εισόδου ορισμένων οπωροκηπευτικών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1),

Έχοντας υπόψη τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2011, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (2), και ιδίως το άρθρο 136 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 543/2011 προβλέπει, κατ' εφαρμογή των αποτελεσμάτων των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ουρουγουάης, τα κριτήρια για τον καθορισμό από την Επιτροπή των κατ' αποκοπή τιμών εισαγωγής από τρίτες χώρες, για τα προϊόντα και τις περιόδους που ορίζονται στο παράρτημα XVI μέρος A του εν λόγω κανονισμού.

(2)

Η κατ' αποκοπή τιμή εισαγωγής υπολογίζεται κάθε εργάσιμη ημέρα, σύμφωνα με το άρθρο 136 παράγραφος 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, λαμβανομένων υπόψη των ημερήσιων μεταβλητών στοιχείων. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Οι κατ' αποκοπή τιμές εισαγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 136 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011 καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2014.

Για την Επιτροπή,

εξ ονόματος του Προέδρου,

Jerzy PLEWA

Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  ΕΕ L 157 της 15.6.2011, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οι κατ' αποκοπή τιμές εισαγωγής για τον προσδιορισμό της τιμής εισόδου ορισμένων οπωροκηπευτικών

(ευρώ/100 kg)

Κωδικός ΣΟ

Κωδικός τρίτων χωρών (1)

Κατ' αποκοπή τιμή εισαγωγής

0702 00 00

AL

66,6

IL

45,2

MA

77,1

ZZ

63,0

0707 00 05

AL

91,9

JO

203,0

TR

135,5

ZZ

143,5

0709 93 10

MA

35,1

TR

125,7

ZZ

80,4

0805 20 10

MA

76,2

ZZ

76,2

0805 20 30, 0805 20 50, 0805 20 70, 0805 20 90

CN

59,1

PE

74,4

TR

72,6

ZZ

68,7

0805 50 10

TR

77,9

ZZ

77,9

0808 10 80

AU

203,7

BR

51,7

CA

133,4

CL

82,8

NZ

96,9

US

93,2

ZA

147,3

ZZ

115,6

0808 30 90

CN

82,7

US

201,1

ZZ

141,9


(1)  Ονοματολογία των χωρών που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1106/2012 της Επιτροπής, της 27ης Νοεμβρίου 2012, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 471/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις κοινοτικές στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου με τις τρίτες χώρες, όσον αφορά την επικαιροποίηση της ονοματολογίας των χωρών και εδαφών (ΕΕ L 328 της 28.11.2012, σ. 7). Ο κωδικός «ZZ» αντιπροσωπεύει «άλλες χώρες καταγωγής».