ISSN 1725-2547

doi:10.3000/17252547.L_2009.349.ell

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 349

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

52ό έτος
29 Δεκεμβρίου 2009


Περιεχόμενα

 

V   Πράξεις εκδιδόμενες, από την 1η Δεκεμβρίου 2009, δυνάμει της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνθήκης Ευρατόμ

Σελίδα

 

 

ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

 

*

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1272/2009 της Επιτροπής της 11ης Δεκεμβρίου 2009 για τη θέσπιση κοινών λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά την αγορά και την πώληση γεωργικών προϊόντων από τη δημόσια παρέμβαση

1

EL

Οι πράξεις οι τίτλοι οποίων έχουν τυπωθεί με ημίμαυρα στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


V Πράξεις εκδιδόμενες, από την 1η Δεκεμβρίου 2009, δυνάμει της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνθήκης Ευρατόμ

ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

29.12.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 349/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1272/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 11ης Δεκεμβρίου 2009

για τη θέσπιση κοινών λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά την αγορά και την πώληση γεωργικών προϊόντων από τη δημόσια παρέμβαση

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2007, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών και ειδικών διατάξεων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα (Ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ) (1), και ιδίως το άρθρο 43 στοιχεία α), αα), γ), δ), στ), ι), ια) και ιβ), σε συνδυασμό με το άρθρο 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 προβλέπει ότι η δημόσια παρέμβαση εφαρμόζεται για τον μαλακό σίτο, τον σκληρό σίτο, το κριθάρι, τον αραβόσιτο, το σόργο, το αναποφλοίωτο ρύζι, τη λευκή ή ακατέργαστη ζάχαρη που παράγεται στο πλαίσιο ποσόστωσης, το νωπό ή διατηρημένο με απλή ψύξη κρέας του τομέα του βοείου κρέατος, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη.

(2)

Το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 72/2009 του Συμβουλίου (2), προβλέπει ότι, όσον αφορά τη ζάχαρη, το καθεστώς δημόσιας παρέμβασης θα είναι διαθέσιμο μόνο για τις περιόδους εμπορίας 2008/09 και 2009/10. Προκειμένου να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα του καθεστώτος αυτού για τον τομέα της ζάχαρης και να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους επιχειρηματίες και τις εθνικές διοικητικές υπηρεσίες, κρίνεται σκόπιμο να μη συμπεριληφθούν οι υφιστάμενοι κανόνες εφαρμογής για τον τομέα της ζάχαρης στους παρόντες λεπτομερείς κανόνες για την περίοδο εμπορίας 2009/10.

(3)

Εφόσον πληρούνται οι όροι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, εφαρμόζεται καθεστώς δημόσιας παρέμβασης για τα προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο 10 του εν λόγω κανονισμού.

(4)

Για την απλοποίηση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών διαχείρισης και ελέγχου που αφορούν το καθεστώς δημόσιας παρέμβασης, πρέπει να θεσπιστούν κοινοί κανόνες για όλα τα προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, εκτός από τη ζάχαρη.

(5)

Το άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 72/2009, περιορίζει τη δημόσια παρέμβαση σε καθορισμένες τιμές για τον σκληρό σίτο, το κριθάρι, τον αραβόσιτο και το σόργο σε 0 τόνους για την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαΐου και για το αναποφλοίωτο ρύζι σε 0 τόνους για την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου.

(6)

Το άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και δ) και το άρθρο 18 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 72/2009, περιορίζουν τη δημόσια παρέμβαση σε καθορισμένες τιμές για το βούτυρο σε 30 000 τόνους, για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη σε 109 000 τόνους για την περίοδο από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου και για τον σκληρό σίτο σε 3 εκατ. τόνους για την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαΐου.

(7)

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3 και το άρθρο 18 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 72/2009, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να επεκτείνει την εφαρμογή του καθεστώτος δημόσιας παρέμβασης μέσω διαγωνισμού πέραν των ορίων που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 72/2009, εάν η εξέλιξη των τιμών της αγοράς το δικαιολογεί.

(8)

Είναι αναγκαίο να καθοριστούν οι κανόνες όσον αφορά τις αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη δημόσια παρέμβαση στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 884/2006 της Επιτροπής, της 21ης Ιουνίου 2006, για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων του ΕΓΤΕ και τη λογιστική καταχώριση των ενεργειών δημόσιας αποθεματοποίησης από τους οργανισμούς πληρωμών των κρατών μελών (3). Οι εν λόγω αρχές πρέπει να ονομάζονται «οργανισμοί παρέμβασης» για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού.

(9)

Για να εξασφαλιστεί η απλούστερη και αποτελεσματικότερη δυνατή λειτουργία του καθεστώτος δημόσιας παρέμβασης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όσον αφορά την αγορά επιλέξιμων προϊόντων, αφενός, και την επαναπώληση των προϊόντων που έχουν παραληφθεί από τους οργανισμούς παρέμβασης, αφετέρου, πρέπει να καθοριστούν οι όροι που πρέπει να πληρούνται από τις αποθήκες. Ειδικότερα, όσον αφορά τα σιτηρά και το ρύζι, για την τήρηση των διατάξεων του άρθρου 41 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, πρέπει να διευκρινιστούν οι κανόνες σχετικά με την προηγούμενη έγκριση των κέντρων παρέμβασης από τα κράτη μέλη, πριν από τον ορισμό των εν λόγω κέντρων από την Επιτροπή. Προκειμένου να εξορθολογιστεί ο τρόπος λειτουργίας της παρέμβασης, με την παύση της χρησιμοποίησης μικρών εγκαταστάσεων αποθεματοποίησης οι οποίες μπορεί να είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη την περιφέρεια, πρέπει να καθοριστεί η ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης για το κέντρο παρέμβασης και τις αποθήκες που απαρτίζουν το κέντρο παρέμβασης, η οποία όμως δεν πρέπει να ισχύει σε περίπτωση που οι αποθήκες έχουν εύκολη πρόσβαση σε ποτάμια, θαλάσσια ή σιδηροδρομική σύνδεση.

(10)

Γενικά, για τη διευκόλυνση της διαχείρισης και του ελέγχου, η συμμετοχή στο καθεστώς δημόσιας παρέμβασης πρέπει να επιτρέπεται μόνο στους επιχειρηματίες οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε κράτος μέλος και εγγεγραμμένοι στο οικείο μητρώο ΦΠΑ.

(11)

Για τους σκοπούς της αγοράς σιτηρών και ρυζιού, εάν σε κάποια κράτη μέλη ορισμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο καθεστώς, δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ΦΠΑ, κρίνεται σκόπιμο να επιτρέπεται επίσης η συμμετοχή στο καθεστώς δημόσιας παρέμβασης στους επιχειρηματίες που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εκμεταλλεύσεων.

(12)

Δεδομένου ότι τα προϊόντα που καλύπτονται από τα μέτρα παρέμβασης έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά την παραγωγή ή τον χρόνο συγκομιδής και τις απαιτήσεις αποθεματοποίησης, πρέπει να προβλεφθούν ειδικοί όροι.

(13)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός έλεγχος της παραγωγής στον τομέα του βοείου κρέατος, ιδίως για τις εγκαταστάσεις αφαίρεσης των οστών και αποθεματοποίησης, οι επιχειρηματίες οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή στο καθεστώς δημόσιας παρέμβασης μέσω διαγωνισμού πρέπει να πληρούν πρόσθετους όρους.

(14)

Τα σιτηρά και το αναποφλοίωτο ρύζι των οποίων η ποιότητα δεν επιτρέπει την κατάλληλη μεταγενέστερη χρήση ή αποθεματοποίηση, πρέπει να μη γίνονται δεκτά στην παρέμβαση. Συνεπώς, πρέπει να καθοριστούν οι μέθοδοι που είναι αναγκαίες για τη διαπίστωση της ποιότητας των σιτηρών και του ρυζιού.

(15)

Οι εγγενείς κίνδυνοι της υπέρβασης των ανωτάτων ορίων αποδεκτών προσμείξεων μπορούν να εντοπίζονται από τους οργανισμούς πληρωμών ή τους οργανισμούς παρέμβασης βάσει των πληροφοριών που λαμβάνουν από τους προσφέροντες ή τους διαγωνιζόμενους και των δικών τους κριτηρίων ανάλυσης. Για τον περιορισμό του οικονομικού κόστους, δικαιολογείται, συνεπώς, η απαίτηση αναλύσεων, υπό την ευθύνη των οργανισμών, πριν από την παραλαβή των προϊόντων και μόνο βάσει ανάλυσης επικινδυνότητας, η οποία επιτρέπει τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων κατά την είσοδό τους στο καθεστώς παρέμβασης.

(16)

Όσον αφορά τα προϊόντα βοείου κρέατος, οι όροι επιλεξιμότητας των προϊόντων πρέπει να καθοριστούν αποκλείοντας, αφενός, αυτά που δεν είναι αντιπροσωπευτικά της εθνικής παραγωγής των κρατών μελών και δεν τηρούν τους ισχύοντες υγειονομικούς και κτηνιατρικούς κανόνες και, αφετέρου, αυτά των οποίων το βάρος υπερβαίνει το επίπεδο που κανονικά επιδιώκει η αγορά.

(17)

Για να είναι επιλέξιμο για την παρέμβαση, το βούτυρο πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, καθώς και όρους ποιότητας και παρουσίασης που πρέπει να καθοριστούν. Πρέπει επίσης να καθοριστούν οι μέθοδοι ανάλυσης και οι λεπτομερείς κανόνες που θα διέπουν τον ποιοτικό έλεγχο του βουτύρου και του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, να προβλεφθούν έλεγχοι για ραδιενέργεια στο βούτυρο και στο αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, τα ανώτατα επίπεδα της οποίας πρέπει να καθοριστούν, εφόσον είναι αναγκαίο μέσω της κοινοτικής νομοθεσίας. Ωστόσο, πρέπει να προβλεφθεί για τα κράτη μέλη η δυνατότητα να εγκρίνουν σύστημα αυτοελέγχου, υπό ορισμένους όρους.

(18)

Όσον αφορά το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του καθεστώτος παρέμβασης, είναι αναγκαίο να διευκρινιστούν οι όροι έγκρισης των επιχειρήσεων παραγωγής και ο έλεγχος της τήρησής τους. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων, πρέπει να προβλεφθούν μέτρα σε περίπτωση μη τήρησης των όρων αυτών. Δεδομένου ότι το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη μπορούν να αγοραστούν στο πλαίσιο της παρέμβασης από αρμόδιο οργανισμό κράτους μέλους διαφορετικού από εκείνο στην επικράτεια του οποίου έχουν παραχθεί, ο αρμόδιος οργανισμός που προβαίνει στην αγορά πρέπει να μπορεί, στις περιπτώσεις αυτές, να εξακριβώνει κατά πόσον τηρούνται οι όροι που αφορούν την ποιότητα και την παρουσίαση.

(19)

Για τη χρηστή διαχείριση του καθεστώτος, είναι αναγκαίο να καθοριστεί ελάχιστη ποσότητα, κάτω από την οποία ο οργανισμός παρέμβασης δεν μπορεί να αποδεχθεί προσφορά απευθείας ή μέσω διαγωνισμού, τόσο για αγορά όσο και για πώληση. Ωστόσο, εάν δικαιολογείται η εφαρμογή ελάχιστων ποσοτήτων μεγαλύτερων από εκείνες που έχουν καθοριστεί από τις συνθήκες και τις πρακτικές του χονδρικού εμπορίου ή από τους περιβαλλοντικούς κανόνες που ισχύουν σε ένα κράτος μέλος, το σχετικό κράτος μέλος δύναται να απαιτήσει ελάχιστες ποσότητες μεγαλύτερες από τις καθορισμένες, για την αγορά σε καθορισμένη τιμή.

(20)

Οι προσφορές πρέπει να περιέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την αξιολόγησή τους και πρέπει να προβλεφθεί επικοινωνία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής.

(21)

Όσον αφορά τον μαλακό σίτο, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, για την τήρηση των ορίων των 3 000 000, 30 000 και 109 000 τόνων, αντιστοίχως, πρέπει να προβλεφθεί περίοδος εξέτασης, πριν από τη λήψη απόφασης για τις προσφορές, κατά την οποία μπορούν να λαμβάνονται μέτρα, ιδίως για τις προσφορές που εκκρεμούν. Τα εν λόγω μέτρα είναι δυνατόν να συνίστανται στο κλείσιμο της παρέμβασης, στην εφαρμογή συντελεστή μείωσης ή στην απόρριψη των προσφορών που εκκρεμούν. Τα μέτρα αυτά απαιτούν ταχείες ενέργειες και η Επιτροπή πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

(22)

Βάσει των λαμβανόμενων προσφορών, μπορεί να καθοριστεί μέγιστη τιμή. Εντούτοις, οι συνθήκες της αγοράς ενδέχεται να διαμορφωθούν κατά τρόπον ώστε οικονομικοί ή άλλοι λόγοι να επιβάλλουν την απόρριψη όλων των προσφορών.

(23)

Τόσο στην περίπτωση της καθορισμένης τιμής παρέμβασης όσο και στην περίπτωση διαγωνισμού για τη δημόσια παρέμβαση, είναι αναγκαία η σύσταση εγγύησης για να διασφαλιστούν η σοβαρότητα της προσφοράς και το επιθυμητό αποτέλεσμα του μέτρου στην αγορά. Συνεπώς, πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις για την αποδέσμευση και την κατάπτωση της συσταθείσας εγγύησης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2220/85 της Επιτροπής, της 22ας Ιουλίου 1985, για τον καθορισμό των κοινών λεπτομερειών εφαρμογής του καθεστώτος εγγυήσεων για τα γεωργικά προϊόντα (4).

(24)

Για να εξασφαλιστεί σαφής και αποτελεσματική λειτουργία του καθεστώτος δημόσιας παρέμβασης, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν γενικοί κανόνες σχετικά με την παράδοση των προϊόντων στην αποθήκη που ορίζεται από τον οργανισμό παρέμβασης. Επιπλέον, για τα σιτηρά και το ρύζι, καθώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τομέων αυτών, είναι αναγκαίοι ειδικοί κανόνες οι οποίοι θα συμπληρώνουν τους γενικούς κανόνες.

(25)

Για την ορθή διαχείριση των αποθεμάτων σε αποθεματοποίηση, πρέπει να εξειδικευτούν οι υποχρεώσεις των κρατών μελών, ως προς τη μέγιστη απόσταση της αποθήκης και το κόστος που συνεπάγεται η υπέρβαση της απόστασης αυτής. Ωστόσο, λόγω του διαφορετικού χαρακτήρα των προϊόντων, δικαιολογείται ο καθορισμός διαφορετικών μέγιστων αποστάσεων για τα σιτηρά και το ρύζι σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

(26)

Για τη θέσπιση κοινών κανόνων, πρέπει να προβλεφθεί ότι οι έλεγχοι των προϊόντων κατά την αποθεματοποίηση πρέπει να διενεργούνται όπως ορίζει το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006.

(27)

Για την εναρμόνιση των υφιστάμενων κανόνων που εφαρμόζονται στους διάφορους τομείς, πρέπει να προβλεφθεί ότι μετά την παράδοση των προϊόντων στις αποθήκες, η παραλαβή τους από τον οργανισμό παρέμβασης πρέπει να εξαρτάται από τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων και αναλύσεων που διεξάγονται για να διαπιστωθεί ότι πληρούν τις απαιτήσεις για την αγορά. Πρέπει να καταρτίζεται πρωτόκολλο παραλαβής, με βάση τους εν λόγω ελέγχους και αναλύσεις, αλλά το αργότερο 60 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης. Εφόσον τα προϊόντα δεν πληρούν τις ισχύουσες απαιτήσεις, πρέπει να επιστρέφονται στον προσφέροντα και αυτός να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα που σχετίζονται με την υπό αίρεση παραλαβή για την περίοδο κατά την οποία τα προϊόντα είχαν αποθεματοποιηθεί στις αποθήκες παρέμβασης.

(28)

Για την αποφυγή κερδοσκοπίας λόγω της πολύ μεγάλης μεταβλητότητας των τιμών στους τομείς των σιτηρών και του ρυζιού, τα προϊόντα που προσφέρονται στην παρέμβαση πρέπει να βρίσκονται όντως στην κατοχή του προσφέροντος κατά τον χρόνο υποβολής της προσφοράς. Τα ανωτέρω πρέπει να αποτελούν μία από τις πρωτογενείς απαιτήσεις για την υπαγωγή στο καθεστώς δημόσιας παρέμβασης. Οι οργανισμοί παρέμβασης πρέπει να βεβαιώνονται επαρκώς ότι οι προσφερόμενες ποσότητες βρίσκονται πράγματι στην αποθήκη που αναφέρεται στην προσφορά. Προς τον σκοπό αυτό, πρέπει να απαιτείται από τους προσφέροντες να υποβάλλουν σχετική δήλωση μαζί με την προσφορά τους.

(29)

Για να εξασφαλιστεί απλή και αποδοτική διαχείριση της παρέμβασης, είναι αναγκαίο να οριστεί ότι η παρτίδα σιτηρών που παρουσιάζεται στην παρέμβαση πρέπει να είναι ομοιογενής και η παρτίδα ρυζιού πρέπει να αποτελείται από την ίδια ποικιλία.

(30)

Για τα σιτηρά και το ρύζι, κρίνεται σκόπιμο να μην γίνονται δεκτά στην παρέμβαση τα προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ή δεν επιτρέπουν την κατάλληλη αποθεματοποίηση. Για τον σκοπό, πρέπει να καθοριστούν οι μέθοδοι προσδιορισμού της ποιότητας των σιτηρών και του ρυζιού.

(31)

Το άρθρο 18 παράγραφος 2 και παράγραφος 4 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 72/2009, προβλέπει ότι οι τιμές παρέμβασης για τα σιτηρά καθορίζονται από την Επιτροπή μέσω διαγωνισμού, με την επιφύλαξη της αύξησης ή της μείωσης των τιμών για λόγους ποιότητας. Κρίνεται σκόπιμο να αναφέρονται οι διακυμάνσεις των τιμών σε συνάρτηση με τα βασικά κριτήρια ποιότητας για τα σιτηρά.

(32)

Το άρθρο 18 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 προβλέπει ότι οι τιμές παρέμβασης για το ρύζι καθορίζονται για ποιοτικό τύπο και ότι, εάν η ποιότητα του ρυζιού που προσφέρεται στην παρέμβαση διαφέρει από τον ποιοτικό τύπο, η τιμή παρέμβασης αναπροσαρμόζεται με βάση συντελεστές μείωσης και αύξησης. Η εφαρμογή των εν λόγω συντελεστών πρέπει να αντικατοπτρίζει τις διαφορές των τιμών στην αγορά ρυζιού λόγω ποιότητας. Προς τον σκοπό αυτό, κρίνεται σκόπιμο να λαμβάνονται υπόψη τα βασικά χαρακτηριστικά του ρυζιού, τα οποία επιτρέπουν αντικειμενική αξιολόγηση της ποιότητας.

(33)

Τα προϊόντα τα οποία αγοράζονται από τους οργανισμούς παρέμβασης σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 πρέπει να διατίθενται κατά τρόπον ώστε να αποφεύγονται οι διαταραχές της αγοράς και να εξασφαλίζεται ισότιμη πρόσβαση στα προϊόντα και ισότιμη μεταχείριση των αγοραστών. Οι διαγωνισμοί επιτρέπουν την επίτευξη του στόχου αυτού.

(34)

Οι προκηρύξεις διαγωνισμών πρέπει να καταρτίζονται και να δημοσιεύονται από τον οργανισμό παρέμβασης που έχει στην κατοχή του αποθέματα παρέμβασης διαθέσιμα προς πώληση, ώστε να παρέχονται οι αναγκαίες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των προϊόντων και για τον τόπο αποθεματοποίησης. Προς τον σκοπό αυτό, πρέπει να προβλεφθεί ότι μεσολαβεί εύθετο χρονικό διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας της δημοσίευσης αυτής και της πρώτης καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών.

(35)

Η ορθή διαχείριση των αποθεμάτων παρέμβασης προϋποθέτει την επαναπώληση των προϊόντων μόλις προκύπτουν δυνατότητες διάθεσης. Για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στα προς πώληση προϊόντα, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εξετάζουν με δικά τους έξοδα δείγματα των προϊόντων που τίθενται προς πώληση.

(36)

Για να καταστεί δυνατή η σύγκριση μεταξύ των προσφορών, για τα σιτηρά ή το ρύζι, οι προσφορές πρέπει να υποβάλλονται για συγκεκριμένη ποιότητα. Πρέπει να προβλεφθεί η προσαρμογή της τιμής πώλησης στις περιπτώσεις που τα σιτηρά και το ρύζι διαφέρουν από τον ποιοτικό τύπο.

(37)

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική λειτουργία του καθεστώτος δημόσιας παρέμβασης, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν οι γενικοί κανόνες για την έξοδο των προϊόντων από την αποθεματοποίηση. Για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, λαμβανομένου υπόψη του ειδικού χαρακτήρα των προϊόντων αυτών, είναι αναγκαίοι ειδικοί κανόνες οι οποίοι θα συμπληρώσουν τους γενικούς κανόνες.

(38)

Ο διαγωνισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί ορθά μόνο εάν οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αληθείς προσφορές. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την απαίτηση σύστασης εγγύησης, η οποία αποδεσμεύεται εφόσον καταβληθεί η τιμή πώλησης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

(39)

Οι οργανισμοί παρέμβασης πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή τις προσφορές που γίνονται δεκτές. Βάσει των προσφορών και της κατάστασης της κοινοτικής αγοράς, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίζει εάν θα καθορίσει ή όχι ελάχιστη τιμή πώλησης. Ανάλογα με την απόφαση αυτή, οι οργανισμοί παρέμβασης αποδέχονται ή απορρίπτουν τις προσφορές για τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα προς πώληση.

(40)

Για τη διευκόλυνση της πώλησης μικρών ποσοτήτων που παραμένουν στις αποθήκες σε ένα κράτος μέλος και για την εξασφάλιση χρηστής διαχείρισης του συστήματος, κρίνεται σκόπιμο να προβλεφθεί ότι ο οργανισμός παρέμβασης, με δική του ευθύνη, δύναται να προκηρύξει διαγωνισμό για την επαναπώληση, εφαρμόζοντας τους κανόνες που ισχύουν για τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται από την Κοινότητα, τηρουμένων των αναλογιών, με στόχο την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των ενδιαφερομένων μερών. Για τους ίδιους λόγους, πρέπει να επιτραπεί στον οργανισμό παρέμβασης να διαθέτει για άμεση πώληση ποσότητες οι οποίες, μετά από οπτική εξέταση στο πλαίσιο της ετήσιας απογραφής ή κατά τον έλεγχο μετά την παραλαβή στην παρέμβαση, δεν είναι δυνατόν να επανασυσκευασθούν ή έχουν υποστεί φθορά.

(41)

Για την αποτελεσματική διαχείριση του συστήματος, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή σε τακτά χρονικά διαστήματα για την κατάσταση των αποθεμάτων και για τα προϊόντα που εισέρχονται και εξέρχονται από τις αποθήκες. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να διαβιβάζονται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών στην Επιτροπή με ηλεκτρονικά μέσα, χρησιμοποιώντας το έντυπο το οποίο τίθεται στη διάθεσή τους από την Επιτροπή.

(42)

Στον παρόντα κανονισμό ενσωματώνονται ορισμένες διατάξεις για τα μέτρα παρέμβασης που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 562/2005 της Επιτροπής της 5ης Απριλίου 2005 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 του Συμβουλίου όσον αφορά τις κοινοποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (5). Ως εκ τούτου, ο εν λόγω κανονισμός πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(43)

Δεδομένου ότι στόχος του παρόντος κανονισμού είναι να εναρμονίσει τις διατάξεις που εφαρμόζονται στα προϊόντα τα οποία καλύπτονται από τη δημόσια παρέμβαση, πρέπει να αντικαταστήσει τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 75/91 της Επιτροπής, της 11ης Ιανουαρίου 1991, περί καθορισμού των διαδικασιών και των όρων πώλησης του ρυζιού paddy που βρίσκεται στην κατοχή των οργανισμών παρέμβασης (6), στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 214/2001 της Επιτροπής της 12ης Ιανουαρίου 2001, περί λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 όσον αφορά τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη (7), στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1669/2006 της Επιτροπής, της 8ης Νοεμβρίου 2006, περί λεπτομερειών εφαρμογή του κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1254/1999 όσον αφορά τα καθεστώτα αγοράς στη δημόσια παρέμβαση στον τομέα του βοείου κρέατος (8), στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 105/2008 της Επιτροπής, της 5ης Φεβρουαρίου 2008, περί λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 όσον αφορά τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά του βουτύρου (9), στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 687/2008 της Επιτροπής, της 18ης Ιουλίου 2008, περί των διαδικασιών παραλαβής σιτηρών από τους οργανισμούς πληρωμών ή τους οργανισμούς παρέμβασης, καθώς και των αναλυτικών μεθόδων για τον καθορισμό της ποιότητας των σιτηρών (10), στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 127/2009 της Επιτροπής, της 12ης Φεβρουαρίου 2009, για τον καθορισμό των διαδικασιών και των όρων διάθεσης των σιτηρών που κατέχουν οι οργανισμοί πληρωμών ή οργανισμοί παρέμβασης (11) και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 670/2009, της 24ης Ιουλίου 2009, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τη δημόσια παρέμβαση μέσω διαγωνισμού για την αγορά σκληρού σίτου ή αναποφλοίωτου ρυζιού, και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 428/2008 και (ΕΚ) αριθ. 687/2008 (12). Κατά συνέπεια, οι εν λόγω κανονισμοί πρέπει να καταργηθούν.

(44)

Η Διαχειριστική Επιτροπή για την Κοινή Οργάνωση των Γεωργικών Αγορών δεν εξέδωσε γνώμη εντός της προθεσμίας που όρισε ο πρόεδρός της,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΤΙΤΛΟΣ Ι

ΚΟΙΝΟΊ ΚΑΝΌΝΕΣ ΚΑΙ ΌΡΟΙ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΌΣΙΑ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Πεδίο εφαρμογής, ορισμός και έγκριση των κέντρων παρέμβασης και αποθηκών

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής και ορισμός

1.   Ο παρών κανονισμός ορίζει κοινούς λεπτομερείς κανόνες αγοράς για την παρέμβαση και πώλησης από την παρέμβαση, όσον αφορά τα προϊόντα που παρατίθενται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχεία α), β), δ), ε) και στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

Εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που θεσπίζονται με τους κανονισμούς της Επιτροπής για την προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά προϊόντων ή με τους κανονισμούς της Επιτροπής για τις πωλήσεις προϊόντων από την παρέμβαση.

2.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ως «οργανισμός παρέμβασης» νοείται ο οργανισμός πληρωμών ή ο εξουσιοδοτημένος από τον οργανισμό πληρωμών οργανισμός, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006.

Άρθρο 2

Ορισμός και έγκριση των κέντρων παρέμβασης και των αποθηκών

1.   Τα κέντρα παρέμβασης και οι αποθήκες όπου αποθεματοποιούνται τα προϊόντα που αγοράζονται τελούν υπό την ευθύνη των οργανισμών παρέμβασης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 884/2006, ιδίως όσον αφορά ζητήματα ευθύνης και ελέγχων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 του εν λόγω κανονισμού.

2.   Τα κέντρα παρέμβασης που ορίζει η Επιτροπή για τα σιτηρά και το ρύζι σύμφωνα με το άρθρο 41 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 υπόκεινται σε εκ των προτέρων έγκριση από τους οργανισμούς παρέμβασης. Ένα κέντρο παρέμβασης μπορεί να αποτελείται από μία ή περισσότερες αποθήκες που βρίσκονται σε περιφέρεια κράτους μέλους.

3.   Οι αποθήκες ενός κέντρου παρέμβασης υπόκεινται σε έγκριση από τους οργανισμούς παρέμβασης. Οι οργανισμοί παρέμβασης εξασφαλίζουν ότι τα κέντρα παρέμβασης και οι αποθήκες πληρούν τουλάχιστον του όρους του άρθρου 3.

4.   Οι πληροφορίες σχετικά με τα κέντρα παρέμβασης και τις οικείες αποθήκες επικαιροποιούνται και διατίθενται στα κράτη μέλη και στο κοινό σύμφωνα με το άρθρο 55 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Απαιτήσεις για τα κέντρα παρέμβασης

1.   Για τα σιτηρά και το ρύζι:

α)

κάθε κέντρο παρέμβασης διαθέτει ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης:

i)

20 000 τόνων για τα σιτηρά, για το σύνολο των αποθηκών·

ii)

10 000 τόνων για το ρύζι, για το σύνολο των αποθηκών·

β)

κάθε αποθήκη:

i)

διαθέτει ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης 5 000 τόνων όσον αφορά τις αγορές από την περίοδο παρέμβασης 2012/13·

ii)

έχει κατασκευαστεί ή είναι κατάλληλη για την αποθεματοποίηση και τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των σιτηρών και του ρυζιού, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3·

iii)

διαθέτει τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό για την παραλαβή σιτηρών και ρυζιού·

iv)

επιτρέπει την έξοδο των ποσοτήτων για την τήρηση της περιόδου εξόδου που καθορίζεται στο άρθρο 51 παράγραφος 2.

Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, ως «ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης» ενός κέντρου παρέμβασης νοείται η ελάχιστη χωρητικότητα η οποία μπορεί να μην είναι διαθέσιμη διαρκώς, αλλά που μπορεί να επιτευχθεί εύκολα κατά την περίοδο που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η αγορά στην παρέμβαση. Η ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης ισχύει για όλα τα σιτηρά και τις ποικιλίες ρυζιού που αγοράζονται στην παρέμβαση.

Σε περίπτωση που οι αποθήκες έχουν εύκολη πρόσβαση σε ποτάμια, θαλάσσια ή σιδηροδρομική σύνδεση, δεν ισχύει η ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης που καθορίζεται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο β) σημείο i).

2.   Όσον αφορά το βούτυρο ή το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, κάθε αποθήκη διαθέτει ελάχιστη χωρητικότητα αποθεματοποίησης 400 τόνων. Η απαίτηση της ελάχιστης χωρητικότητας αποθεματοποίησης δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που η αποθήκη έχει εύκολη πρόσβαση σε ποτάμια, θαλάσσια ή σιδηροδρομική σύνδεση.

3.   Όσον αφορά το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, το βούτυρο, τα σιτηρά και το ρύζι, οι αποθήκες πρέπει:

α)

να είναι στεγνές, καλά συντηρημένες και χωρίς επιβλαβείς οργανισμούς·

β)

να μην έχουν ασυνήθη οσμή·

γ)

να μπορούν να εξαερίζονται καλά, εκτός από τις ψυκτικές αποθήκες.

4.   Όσον αφορά το βούτυρο, οι οργανισμοί παρέμβασης θεσπίζουν τεχνικά πρότυπα, προβλέποντας, ειδικότερα, θερμοκρασία αποθεματοποίησης ίση με - 15 oC ή χαμηλότερη και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν τη σωστή συντήρηση του βουτύρου.

5.   Όσον αφορά τα προϊόντα του τομέα του βοείου κρέατος, στο εξής «βόειο κρέας», οι αποθήκες επιλέγονται από τα κράτη μέλη με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των μέτρων παρέμβασης. Οι εγκαταστάσεις των εν λόγω αποθηκών πρέπει να επιτρέπουν:

α)

την παραλαβή κρεάτων με οστά·

β)

την κατάψυξη όλων των κρεάτων που πρέπει να διατηρηθούν χωρίς περαιτέρω επεξεργασία·

γ)

την αποθήκευση των εν λόγω κρεάτων για ελάχιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών υπό ικανοποιητικές τεχνικές συνθήκες.

Για τα κρέατα με οστά από τα οποία πρόκειται να αφαιρεθούν τα οστά, επιλέγονται μόνο αποθήκες των οποίων οι εγκαταστάσεις τεμαχισμού και οι ψυκτικές εγκαταστάσεις δεν συνδέονται με το σφαγείο ή/και τον υπερθεματιστή και των οποίων η λειτουργία, η διαχείριση και το προσωπικό δεν εξαρτώνται από το σφαγείο ή/και τον υπερθεματιστή. Ωστόσο, εφόσον η τήρηση των απαιτήσεων αυτών προσκρούει σε πρακτικές δυσχέρειες εντός της αλυσίδας μεταποίησης, τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέψουν παρέκκλιση από τις απαιτήσεις αυτές, υπό τον όρο ότι εντείνουν τους ελέγχους κατά την αποδοχή σύμφωνα με το μέρος III σημείο 5 του παραρτήματος III.

Εκτός ειδικών παρεκκλίσεων που προβλέπονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 195 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, οι ψυκτικές αποθήκες που βρίσκονται στο κράτος μέλος στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο οργανισμός παρέμβασης πρέπει να επιτρέπουν την αποθήκευση όλου του βοείου κρέατος χωρίς οστά που κατανέμεται από τον οργανισμό παρέμβασης, για ελάχιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών υπό ικανοποιητικές τεχνικές συνθήκες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

Πρόσβαση στη δημόσια παρέμβαση

Άρθρο 4

Επιλεξιμότητα των επιχειρηματιών

1.   Κάθε επιχειρηματίας που είναι εγκατεστημένος και εγγεγραμμένος σε μητρώο ΦΠΑ στην Κοινότητα μπορεί να υποβάλει προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού, στο πλαίσιο καθεστώτος δημόσιας παρέμβασης.

Ωστόσο, για τους σκοπούς της αγοράς σιτηρών και ρυζιού, εάν ο επιχειρηματίας δεν είναι εγγεγραμμένος σε μητρώο ΦΠΑ, αρκεί η εγγραφή σε μητρώο εκμεταλλεύσεων.

2.   Για την αγορά βοείου κρέατος επιτρέπεται να υποβάλλουν προσφορές μέσω διαγωνισμού μόνο οι ακόλουθοι επιχειρηματίες:

α)

τα σφαγεία βοοειδών που έχουν καταχωρισθεί ή εγκριθεί σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13), ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος και

β)

οι έμποροι ζώων ή κρεάτων που αναθέτουν τη σφαγή στα εν λόγω σφαγεία για λογαριασμό τους.

3.   Για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, οι εγκεκριμένες επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 είναι επιλέξιμες μόνο εάν πληρούν τους όρους του μέρους III του παραρτήματος IV και του μέρους ΙΙΙ του παραρτήματος V.

Άρθρο 5

Διαδικασία υποβολής προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού

1.   Κατά την υποβολή προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, εφαρμόζεται η μέθοδος που διατίθεται στους επιχειρηματίες από το οικείο κράτος μέλος.

2.   Οι οργανισμοί παρέμβασης μπορούν να απαιτήσουν να συνοδεύονται οι ηλεκτρονικές προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού από προηγούμενη ηλεκτρονική υπογραφή, κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 2 της οδηγίας 1999/93/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14) ή από ηλεκτρονική υπογραφή η οποία να εγγυάται κατά τρόπο ισοδύναμο τις λειτουργίες που αποδίδονται σε μια υπογραφή, εφαρμόζοντας κανόνες και όρους ίδιους με εκείνους που εφαρμόζει η Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις της για τα ηλεκτρονικά και ψηφιοποιημένα έγγραφα, όπως αυτές ορίζονται στην απόφαση 2004/563/ΕΚ, Ευρατόμ (15) και στους λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής της.

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Άρθρο 6

Τύπος της διαδικασίας αγοράς

1.   Η αγορά των προϊόντων που παρατίθενται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχεία α), β), δ), ε) και στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 διεξάγεται είτε ως αγορά σε καθορισμένη τιμή είτε ως αγορά μέσω διαγωνισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 12, 13 και 18 του εν λόγω κανονισμού.

2.   Οι προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού για τον μαλακό σίτο, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη μπορούν να υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος τίτλου κατά τη διάρκεια των περιόδων παρέμβασης που καθορίζονται στο άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Γενικοί κανόνες

Τμήμα I

Κοινοί όροι για την αγορά

Άρθρο 7

Επιλεξιμότητα των προϊόντων

1.   Επιπλέον των απαιτήσεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, προκειμένου να είναι επιλέξιμα για δημόσια παρέμβαση, τα προϊόντα είναι υγιή, ανόθευτα και σύμφωνα με τα συναλλακτικά ήθη.

Ειδικότερα, πληρούν τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παρόντα κανονισμό:

για τα σιτηρά: στο παράρτημα I μέρη Ι, ΙΙ και ΙΙΙ,

για το ρύζι: στο παράρτημα II μέρη Ι και ΙΙΙ,

για το βόειο κρέας: στο παράρτημα III μέρη I, III, V και VI,

για το βούτυρο: στο άρθρο 28 και στο παράρτημα IV μέρη I και IV,

για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: στο άρθρο 28 και στο παράρτημα V μέρη I, IV και V.

2.   Προκειμένου να διαπιστωθεί η επιλεξιμότητα των προϊόντων, διεξάγονται δοκιμές σύμφωνα με τις μεθόδους που καθορίζονται:

για τα σιτηρά: στο παράρτημα I μέρη IV έως VIIΙ και μέρος XII,

για το ρύζι: στο παράρτημα II μέρος VΙ,

για το βόειο κρέας: στο παράρτημα IΙΙ μέρος ΙΙΙ,

για το βούτυρο: στο παράρτημα IV μέρος IV,

για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: στο παράρτημα V μέρος IV.

Άρθρο 8

Προσφερόμενες ελάχιστες ποσότητες προϊόντων

1.   Οι ελάχιστη ποσότητα που προσφέρεται για αγορά σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού είναι:

α)

για τον μαλακό σίτο, το κριθάρι, τον αραβόσιτο και το σόργο: 80 τόνοι·

β)

για τον σκληρό σίτο: 10 τόνοι·

γ)

για το ρύζι: 20 τόνοι·

δ)

για το βόειο κρέας: 10 τόνοι·

ε)

για το βούτυρο: 20 τόνοι·

στ)

για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: 20 τόνοι.

2.   Για την αγορά προϊόντων σε καθορισμένη τιμή, το κράτος μέλος μπορεί να απαιτήσει ελάχιστες ποσότητες μεγαλύτερες από εκείνες που ορίζονται στην παράγραφο 1, εάν δικαιολογείται από τις συνθήκες και τις πρακτικές του χονδρικού εμπορίου ή από τους περιβαλλοντικούς κανόνες που ισχύουν στο κράτος μέλος.

Άρθρο 9

Εγγύηση

Κατά την υποβολή προσφοράς αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού, συστήνεται η ακόλουθη εγγύηση υπέρ του οργανισμού παρέμβασης στον οποίο υποβάλλεται η προσφορά σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2220/85:

α)

για τα σιτηρά: 20 ευρώ/τόνο·

β)

για το αναποφλοίωτο ρύζι: 30 ευρώ/τόνο·

γ)

για το βόειο κρέας: 300 ευρώ/τόνο·

δ)

για το βούτυρο: 50 ευρώ/τόνο·

ε)

για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: 50 ευρώ/τόνο.

Άρθρο 10

Όροι για την υποβολή και το παραδεκτό των προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού

1.   Για να γίνει δεκτή από τον οργανισμό παρέμβασης, η προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού πρέπει να έχει υποβληθεί στην επίσημη γλώσσα ή σε μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο υποβάλλεται και να περιλαμβάνει:

α)

έντυπο το οποίο διατίθεται από τα κράτη μέλη και παρέχει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

i)

το όνομα του προσφέροντος, τη διεύθυνση και τον αριθμό εγγραφής σε μητρώο ΦΠΑ στο κράτος μέλος στο οποίο ασκεί την κύρια δραστηριότητά του ή, ελλείψει αυτού, τον αριθμό καταχώρισης της εκμετάλλευσης·

ii)

το προσφερόμενο προϊόν με ένδειξη, για τα σιτηρά και το ρύζι, του οικείου κωδικού ΣΟ και, για το ρύζι, του τύπου και της ποικιλίας·

iii)

εκτός από το βόειο κρέας, τον τόπο στον οποίο φυλάσσεται το προϊόν κατά τον χρόνο υποβολής της προσφοράς·

iv)

για τα σιτηρά και το ρύζι, την εγκεκριμένη αποθήκη ενός κέντρου παρέμβασης για την οποία υποβάλλεται η προσφορά με το χαμηλότερο κόστος, λαμβανομένου υπόψη του άρθρου 29. Η αποθήκη αυτή δεν είναι η αποθήκη στην οποία βρίσκεται το προϊόν κατά την υποβολή της προσφοράς·

v)

το έτος συγκομιδής και την περιοχή ή τις περιοχές παραγωγής στην Κοινότητα, για τα σιτηρά και το ρύζι·

vi)

την ημερομηνία παραγωγής για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη·

vii)

την προσφερόμενη ποσότητα εντός των ορίων του άρθρου 8·

viii)

για τα σιτηρά και το ρύζι, τα κύρια χαρακτηριστικά του προσφερόμενου προϊόντος·

ix)

για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, την επωνυμία και τον αριθμό έγκρισης της επιχείρησης·

β)

τα ακόλουθα συνημμένα έγγραφα:

i)

απόδειξη σύστασης της εγγύησης που αναφέρεται στο άρθρο 9 από τον προσφέροντα,

ii)

για τα σιτηρά και το ρύζι, δήλωση του προσφέροντος ότι η προσφερόμενη ποσότητα βρίσκεται πράγματι στην αποθήκη που αναφέρεται στο στοιχείο α) σημείο iii) της παρούσας παραγράφου,

iii)

για τα σιτηρά και το ρύζι, δήλωση του προσφέροντος ότι τα προϊόντα είναι κοινοτικής καταγωγής και ότι η προσφορά αναφέρεται σε ομοιογενή παρτίδα η οποία, προκειμένου για ρύζι, πρέπει να περιλαμβάνει αναποφλοίωτο ρύζι της ίδιας ποικιλίας και

iv)

για τα σιτηρά και το ρύζι, δήλωση στην οποία αναφέρεται εάν έχει πραγματοποιηθεί ή όχι επεξεργασία μετά τη συγκομιδή, το όνομα του σχετικού προϊόντος και ότι το προϊόν χρησιμοποιήθηκε σύμφωνα με τους όρους χρήσης και έχει εγκριθεί δυνάμει της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (16).

2.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 στοιχείο α) σημείο iv) του παρόντος άρθρου, ο προσφέρων μπορεί να ζητήσει, στο έντυπο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α), την παραλαβή του προϊόντος στην αποθήκη στην οποία αυτό βρίσκεται κατά την υποβολή της προσφοράς, υπό τον όρο ότι η αποθήκη πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 3 και, όσον αφορά τα σιτηρά και το ρύζι, ότι έχει εγκριθεί σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3.

3.   Εάν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι επίσημη αργία, οι προσφορές πρέπει να υποβάλλονται το αργότερο την τελευταία εργάσιμη ημέρα που προηγείται της επίσημης αργίας.

4.   Οι προσφορές που υποβάλλονται Σάββατο, Κυριακή ή επίσημη αργία θεωρείται ότι έχουν παραληφθεί από τον οργανισμό παρέμβασης την πρώτη εργάσιμη ημέρα που έπεται της ημέρας κατά την οποία υποβλήθηκαν.

5.   Οι προσφορές δεν αποσύρονται ούτε τροποποιούνται μετά την υποβολή τους.

6.   Ο οργανισμός παρέμβασης καταγράφει τις παραδεκτές προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού την ημέρα παραλαβής τους, καθώς και τις σχετικές ποσότητες.

7.   Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την αποδοχή της προσφοράς αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού δεν είναι μεταβιβάσιμα.

Άρθρο 11

Επαλήθευση των προσφορών αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού από τον οργανισμό παρέμβασης

1.   Οι οργανισμοί παρέμβασης ελέγχουν κατά πόσον οι προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού είναι παραδεκτές, με βάση τα απαιτούμενα στοιχεία που παρατίθενται στο άρθρο 10 παράγραφος 1.

Εάν η προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού δεν είναι παραδεκτή, ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας ενημερώνεται από τον οργανισμό παρέμβασης εντός τριών εργάσιμων ημερών. Για τις προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή, εάν ο επιχειρηματίας δεν ενημερωθεί, η προσφορά θεωρείται παραδεκτή.

2.   Τα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημεία ii), iii) και iv) μπορούν να ελέγχονται ως προς τη συμμόρφωσή τους, εφόσον ο οργανισμός παρέμβασης επαληθεύσει ότι οι προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού είναι παραδεκτές, εάν χρειαστεί με τη συνδρομή του οργανισμού παρέμβασης ο οποίος είναι αρμόδιος για την αποθήκη που υποδεικνύεται από τον προσφέροντα, σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 3.

Τμήμα II

Ειδικοί όροι για την αγορά σε καθορισμένη τιμή

Άρθρο 12

Διαδικασία αγοράς προϊόντων σε καθορισμένη τιμή

1.   Η αγορά μαλακού σίτου, βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη σε καθορισμένη τιμή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του τμήματος I και του παρόντος τμήματος.

2.   Οι προσφορές μπορούν να υποβληθούν στον οργανισμό παρέμβασης από την έναρξη των περιόδων που καθορίζονται στο άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

Άρθρο 13

Κοινοποιήσεις στην Επιτροπή

1.   Οι οργανισμοί παρέμβασης κοινοποιούν στην Επιτροπή τις ποσότητες μαλακού σίτου, βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη για τις οποίες υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή, καθώς και τις σχετικές πληροφορίες.

2.   Οι κοινοποιήσεις αποστέλλονται:

α)

για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: κάθε Δευτέρα, το αργότερο έως τις 14:00 (ώρα Βρυξελλών)·

β)

για τον μαλακό σίτο: κάθε Τετάρτη, το αργότερο έως τις 12:00 (ώρα Βρυξελλών), στο πλαίσιο της κοινοποίησης που αναφέρεται στο άρθρο 56 παράγραφος 1.

3.   Εάν, για τον μαλακό σίτο, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, οι προσφερόμενες ποσότητες πλησιάζουν τις ανώτατες ποσότητες που καθορίζονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχεία α), γ) ή δ) ή στο άρθρο 18 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, η Επιτροπή γνωστοποιεί στα κράτη μέλη την ημερομηνία από την οποία πρέπει να της κοινοποιούν τις ποσότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου κάθε εργάσιμη ημέρα πριν από τις 14:00 (ώρα Βρυξελλών), όσον αφορά τις ποσότητες μαλακού σίτου, βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη που προσφέρθηκαν στην παρέμβαση κατά την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

4.   Οι κοινοποιήσεις δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημεία i) και ix).

5.   Οι κοινοποιήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 58.

Άρθρο 14

Μέτρα για την τήρηση των ανωτάτων ποσοτήτων παρέμβασης

1.   Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση προς τις ανώτατες ποσότητες που προβλέπονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχεία α), γ) και δ) και στο άρθρο 18 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, η Επιτροπή αποφασίζει, χωρίς τη συνδρομή της επιτροπής του άρθρου 195 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού:

α)

να κλείσει την αγορά για την παρέμβαση σε καθορισμένη τιμή·

β)

εάν η αποδοχή του συνόλου της προσφερόμενης ποσότητας μια συγκεκριμένη ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση της ανώτατης ποσότητας, να καθορίσει συντελεστή κατανομής εφαρμοστέο επί της συνολικής ποσότητας των προσφορών που παρελήφθησαν και κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή κατά την ημέρα εκείνη από κάθε προσφέροντα·

γ)

όπου κρίνεται σκόπιμο, να απορρίψει τις εκκρεμούσες προσφορές οι οποίες υποβλήθηκαν στους οργανισμούς παρέμβασης των κρατών μελών.

Η Επιτροπή αποφασίζει εντός δύο εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 και εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 3.

2.   Για τον μαλακό σίτο, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, ο προσφέρων στον οποίο εφαρμόζεται ο συντελεστής κατανομής που προβλέπεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) μπορεί να αποσύρει την προσφορά του εντός πέντε εργασίμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού που ορίζει τον συντελεστή κατανομής.

Τμήμα III

Ειδικοί όροι για την αγορά μέσω διαγωνισμόυ

Άρθρο 15

Διαδικασία αγοράς προϊόντων μέσω διαγωνισμού

Η αγορά των προϊόντων που παρατίθενται στο άρθρο 18 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 διεξάγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του τμήματος I και του παρόντος τμήματος.

Άρθρο 16

Διαδικασία διαγωνισμού

1.   Για την αγορά προϊόντων είναι δυνατόν να προκηρυχθεί διαγωνισμός σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 195 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, μέσω κανονισμού ο οποίος εφεξής καλείται «κανονισμός προκήρυξης του διαγωνισμού».

2.   Η Επιτροπή προκηρύσσει χωρίς τη συνδρομή της επιτροπής του άρθρου 195 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007:

α)

τον διαγωνισμό για την αγορά μαλακού σίτου για ποσότητες που υπερβαίνουν τη μέγιστη προσφερόμενη ποσότητα των 3 εκατ. τόνων·

β)

τον διαγωνισμό για την αγορά βοείου κρέατος ανά κατηγορία και κράτος μέλος ή περιφέρειά του με βάση τις δύο πλέον πρόσφατες καταγραφείσες εβδομαδιαίες αγοραίες τιμές, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και το άρθρο 18 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

3.   Ειδικότερα, ο κανονισμός προκήρυξης του διαγωνισμού περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

για τα σιτηρά και το ρύζι, τα καλυπτόμενα προϊόντα με τους σχετικούς κωδικούς ΣΟ, με ένδειξη, για το ρύζι, του τύπου και της ποικιλίας·

β)

την καλυπτόμενη περίοδο («περίοδος διαγωνισμού») και, εφόσον χρειάζεται, τις διάφορες υποπεριόδους κατά τις οποίες μπορούν να υποβληθούν οι προσφορές.

4.   Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, σε ειδικές περιστάσεις μπορεί να προκηρυχθεί περιορισμένος διαγωνισμός σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 195 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007. Στην περίπτωση αυτή, ο κανονισμός αναφέρει το συγκεκριμένο κράτος μέλος ή περιφέρεια κράτους μέλους που καλύπτεται από τον διαγωνισμό

5.   Για το ρύζι, ο διαγωνισμός μπορεί να περιοριστεί σε έναν ή περισσότερους τύπους ρυζιού, όπως ορίζονται στο μέρος I σημείο I.2 του παραρτήματος ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 («στρογγυλόσπερμο ρύζι», «μεσόσπερμο ρύζι», «μακρόσπερμο ρύζι Α» ή «μακρόσπερμο ρύζι B»).

6.   Για τους σκοπούς του άρθρου 12 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και του άρθρου 18 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

α)

για τη μέση αγοραία τιμή ανά επιλέξιμη κατηγορία σε κράτος μέλος ή σε περιφέρειά του λαμβάνονται υπόψη οι τιμές των ποιοτήτων U, R και O, εκφραζόμενες σε ποιότητα R3 με χρήση των συντελεστών που ορίζονται στο μέρος II του παραρτήματος III του παρόντος κανονισμού, στο σχετικό κράτος μέλος ή περιφέρεια παρέμβασης·

β)

οι μέσες αγοραίες τιμές καταγράφονται σύμφωνα με τους όρους και για τις ποιότητες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1249/2008 της Επιτροπής (17)·

γ)

η μέση αγοραία τιμή ανά επιλέξιμη κατηγορία σε κράτος μέλος ή σε περιφέρειά του είναι ο μέσος όρος των αγοραίων τιμών για όλες τις ποιότητες που αναφέρονται στο στοιχείο β), σταθμισμένος με βάση την αναλογία της καθεμίας στο σύνολο των σφαγών στο εν λόγω κράτος μέλος ή περιφέρεια.

Το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει τις εξής δύο περιφέρειες παρέμβασης:

περιφέρεια Ι: Μεγάλη Βρετανία,

περιφέρεια ΙΙ: Βόρεια Ιρλανδία.

7.   Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 και 6 του παρόντος άρθρου, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους κοινοποιεί στην Επιτροπή τις μέσες αγοραίες τιμές σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1249/2008 και το άρθρο 58 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 17

Υποβολή και παραδεκτό των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού

1.   Παράλληλα με τους γενικούς όρους του άρθρου 10, μια προσφορά αγοράς μέσω διαγωνισμού είναι παραδεκτή εάν προτείνει μια τιμή σε ευρώ ανά μονάδα μέτρησης, στρογγυλοποιημένη μέχρι και το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, χωρίς ΦΠΑ.

Για τα σιτηρά και το ρύζι, η προτεινόμενη τιμή ανά τόνο προϊόντος είναι η τιμή που αντιστοιχεί στην ελάχιστη ποιότητα για τα σιτηρά ή στον ποιοτικό τύπο για το ρύζι, με παράδοση στην αποθήκη που υποδεικνύει ο προσφέρων, χωρίς εκφόρτωση.

Για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, η προτεινόμενη τιμή είναι η τιμή ανά 100 kg προϊόντων με παράδοση στην εξέδρα φόρτωσης της αποθήκης που ορίζει ο οργανισμός παρέμβασης σύμφωνα με το άρθρο 25 και το άρθρο 30 παράγραφος 1.

Για το βόειο κρέας, οι προσφέροντες δηλώνουν την προτεινόμενη τιμή σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 5 στοιχείο α) και το άρθρο 19 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, εκφραζόμενη ανά 100 kg προϊόντων ποιότητας R3.

2.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 20 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού, η προτεινόμενη τιμή ισούται κατ’ ανώτατο όριο, για τα σιτηρά, το ρύζι, το βόειο κρέας και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, με την τιμή αναφοράς που καθορίζεται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, για δε το βούτυρο, με το 90 % της τιμής αναφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού.

Άρθρο 18

Κοινοποίηση των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού στην Επιτροπή

1.   Όλες οι παραδεκτές προσφορές αγοράς μέσω διαγωνισμού κοινοποιούνται στην Επιτροπή από τους οργανισμούς παρέμβασης, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός προκήρυξης του διαγωνισμού, και περιλαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες.

2.   Οι κοινοποιήσεις δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημεία i) και ix).

3.   Σε περίπτωση μη υποβολής προσφορών, οι οργανισμοί παρέμβασης προβαίνουν σε σχετική κοινοποίηση στην Επιτροπή εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

4.   Οι κοινοποιήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 58.

Άρθρο 19

Αποφάσεις βάσει των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού

1.   Με βάση τις προσφορές αγοράς μέσω διαγωνισμού που έχουν κοινοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 18, η Επιτροπή καθορίζει τη μέγιστη τιμή αγοράς ή αποφασίζει να μην καθορίσει μέγιστη τιμή αγοράς, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 195 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

2.   Για το βόειο κρέας:

α)

η μέγιστη τιμή αγοράς για την ποιότητα R3 καθορίζεται ανά κατηγορία·

β)

είναι δυνατόν να καθοριστεί διαφορετική τιμή αγοράς ανά κράτος μέλος ή περιφέρειά του, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι μέσες καταγραφείσες αγοραίες τιμές, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 12 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

Κατά την παραλαβή κρέατος άλλων ποιοτήτων εκτός της ποιότητας R3, η τιμή που πρέπει να καταβληθεί στους υπερθεματιστές αναπροσαρμόζεται με εφαρμογή του συντελεστή που ισχύει για την αγορασθείσα ποιότητα, όπως ορίζεται στο μέρος II του παραρτήματος III.

3.   Οι αποφάσεις σχετικά με τη δημόσια παρέμβαση που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 20

Ατομικές αποφάσεις επί των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού

1.   Εάν έχει καθοριστεί μέγιστη τιμή αγοράς σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1, οι οργανισμοί παρέμβασης δέχονται τις προσφορές που είναι ίσες ή μικρότερες από το μέγιστο ποσό. Όλες οι άλλες προσφορές απορρίπτονται.

2.   Εάν δεν έχει καθοριστεί μέγιστη τιμή αγοράς, απορρίπτονται όλες οι προσφορές αγοράς μέσω διαγωνισμού.

Οι οργανισμοί παρέμβασης δεν δέχονται τις προσφορές αγοράς μέσω διαγωνισμού που δεν κοινοποιήθηκαν όπως προβλέπεται στο άρθρο 18.

3.   Οι οργανισμοί παρέμβασης λαμβάνουν τις αποφάσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής σχετικά με τη δημόσια παρέμβαση που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 3 και γνωστοποιούν στους προσφέροντες την έκβαση της συμμετοχής τους εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος.

Άρθρο 21

Ειδικά κριτήρια για τον τομέα του βοείου κρέατος

1.   Για το βόειο κρέας, οι προσφορές αγοράς μέσω διαγωνισμού δεν λαμβάνονται υπόψη εάν η προσφερόμενη τιμή είναι υψηλότερη από τη μέση αγοραία τιμή που καταγράφεται ανά κατηγορία σε κάθε κράτος μέλος ή σε περιφέρειά του, μετατρεπόμενη σε ποιότητα R3 με εφαρμογή των συντελεστών που καθορίζονται στο μέρος II του παραρτήματος III και προσαυξημένη κατά 10 ευρώ ανά 100 kg βάρους σφαγίου.

2.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, οι προσφορές αγοράς μέσω διαγωνισμού απορρίπτονται εάν η προσφερόμενη τιμή είναι υψηλότερη από τη μέγιστη τιμή αγοράς που αναφέρεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο για τη σχετική υποπερίοδο διαγωνισμού.

3.   Εάν η τιμή αγοράς που κατακυρώθηκε στους προσφέροντες είναι υψηλότερη από τη μέση αγοραία τιμή που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η κατακυρωθείσα τιμή αναπροσαρμόζεται, πολλαπλασιαζόμενη επί τον συντελεστή που προκύπτει με εφαρμογή του τύπου A του μέρους VIΙ του παραρτήματος III. Ωστόσο, ο συντελεστής δεν μπορεί:

α)

να είναι μεγαλύτερος της μονάδας·

β)

να επιφέρει μείωση της τιμής που κατακυρώθηκε μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ της εν λόγω τιμής και της μέσης αγοραίας τιμής.

Εάν το κράτος μέλος διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία και κατάλληλα μέσα εξακρίβωσης, μπορεί να αποφασίσει να υπολογίσει τον συντελεστή για κάθε προσφέροντα με τον τύπο B του μέρους VIΙ του παραρτήματος III.

Άρθρο 22

Περιορισμός της αγοράς βοείου κρέατος

Εάν στους οργανισμούς παρέμβασης προσφέρεται βόειο κρέας σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που είναι σε θέση να παραλάβουν αμέσως, μπορούν να περιορίσουν την αγορά στις ποσότητες που είναι σε θέση να παραλάβουν στο έδαφός τους ή σε μία από τις οικείες περιφέρειες παρέμβασης, όπως ορίζονται στο άρθρο 16 παράγραφος 5 δεύτερο εδάφιο.

Οι οργανισμοί παρέμβασης διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε περίπτωση εφαρμογής του εν λόγω περιορισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

Πρωτογενείς απαιτήσεις και αποδέσμευση ή κατάπτωση της εγγύησης

Άρθρο 23

Πρωτογενείς απαιτήσεις

Οι ακόλουθες υποχρεώσεις συνιστούν πρωτογενείς απαιτήσεις κατά την έννοια του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2220/85:

α)

διατήρηση της προσφοράς αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού·

β)

παράδοση των προϊόντων στην αποθήκη που έχει οριστεί από τους οργανισμούς παρέμβασης εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο δελτίο παράδοσης σύμφωνα με το άρθρο 25·

γ)

συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του άρθρου 7·

δ)

για τα σιτηρά και το ρύζι, η παρουσία των προϊόντων στην αποθήκη που υποδεικνύεται κατά τον χρόνο υποβολής της προσφοράς αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού.

Άρθρο 24

Αποδέσμευση και κατάπτωση της εγγύησης

1.   Η εγγύηση που αναφέρεται στο άρθρο 9 αποδεσμεύεται μόλις ο προσφέρων παραδώσει την ποσότητα που αναγράφεται στο δελτίο παράδοσης σύμφωνα με το άρθρο 25, εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο εν λόγω δελτίο, και διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του άρθρου 7.

2.   Εάν τα προϊόντα δεν πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 7, δεν γίνονται δεκτά και η εγγύηση καταπίπτει ως προς τις ποσότητες που δεν έγιναν δεκτές.

3.   Εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας, εάν ο υποβάλλων προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού δεν παραδώσει τα προϊόντα εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο δελτίο παράδοσης, η εγγύηση καταπίπτει κατ’ αναλογία των ποσοτήτων που δεν παραδόθηκαν και η αγορά ακυρώνεται για τις ποσότητες που δεν παραδόθηκαν ακόμη.

4.   Εάν οι προσφορές αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού δεν είναι παραδεκτές ή απορριφθούν, οι εγγυήσεις αποδεσμεύονται.

5.   Για τα σιτηρά και το ρύζι, εάν ο οργανισμός παρέμβασης δεν έχει λάβει ικανοποιητικές αποδείξεις της παρουσίας στην αποθήκη των ποσοτήτων για τις οποίες υποβλήθηκαν προσφορές αγοράς, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο ii), η εγγύηση καταπίπτει.

Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου, ο οργανισμός παρέμβασης διενεργεί ελέγχους επί των ποσοτήτων που βρίσκονται στις αποθήκες εφαρμόζοντας, τηρουμένων των αναλογιών, τους κανόνες και τους όρους του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006 για τους ελέγχους της φυσικής παρουσίας των αποθεματοποιημένων προϊόντων στο πλαίσιο των ενεργειών δημόσιας αποθεματοποίησης, και ειδικότερα εκείνους που προβλέπονται στο μέρος Β σημείο III του παραρτήματος I του εν λόγω κανονισμού. Οι εν λόγω έλεγχοι διεξάγονται τουλάχιστον επί του 5 % των προσφορών αγοράς μέσω διαγωνισμού και επί του 5 % των προσφερόμενων ποσοτήτων, με βάση ανάλυση επικινδυνότητας.

6.   Για τα σιτηρά και το ρύζι, εάν η ποσότητα που όντως παραδόθηκε και έγινε δεκτή είναι μικρότερη από την κατακυρωθείσα ποσότητα, η εγγύηση αποδεσμεύεται πλήρως εάν η διαφορά δεν είναι μεγαλύτερη από 5 %.

7.   Για το βόειο κρέας, εάν η ποσότητα που όντως παραδόθηκε και έγινε δεκτή είναι μικρότερη από την κατακυρωθείσα ποσότητα, η εγγύηση:

α)

αποδεσμεύεται πλήρως εάν η διαφορά δεν είναι μεγαλύτερη από 5 % ή 175 kg·

β)

εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας, καταπίπτει:

i)

εν μέρει για τις ποσότητες που δεν παραδόθηκαν ή δεν έγιναν δεκτές, εάν η διαφορά δεν είναι μεγαλύτερη από 15 %·

ii)

εξ ολοκλήρου στις άλλες περιπτώσεις, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 29 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2220/85.

8.   Η εγγύηση αποδεσμεύεται σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 14 παράγραφος 2.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

Κοινοί κανόνες για τις παραδόσεις

Τμήμα I

Παραδόσεις

Άρθρο 25

Παραδόσεις και δελτία παράδοσης

Μετά τον έλεγχο του παραδεκτού των προσφορών που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1 και τη γνωστοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 3, ο οργανισμός παρέμβασης εκδίδει δελτίο παράδοσης, με την επιφύλαξη των μέτρων που θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 και το άρθρο 19 παράγραφος 1. Το δελτίο παράδοσης είναι αριθμημένο, φέρει ημερομηνία και αναφέρει:

α)

την ποσότητα που πρόκειται να παραδοθεί·

β)

την καταληκτική προθεσμία παράδοσης των προϊόντων·

γ)

την αποθήκη στην οποία παραδίδονται τα προϊόντα·

δ)

την τιμή στην οποία έγινε δεκτή η προσφορά.

Τα δελτία παράδοσης δεν εκδίδονται για ποσότητες που δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 και στο άρθρο 18 παράγραφος 1.

Άρθρο 26

Ειδικές διατάξεις για την παράδοση σιτηρών και ρυζιού

1.   Εάν τα σιτηρά ή το ρύζι δεν είναι δυνατόν να παραδοθούν στην αποθήκη του κέντρου παρέμβασης που υπέδειξε ο προσφέρων και η οποία αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο iv), ο οργανισμός παρέμβασης ορίζει άλλη αποθήκη του ίδιου κέντρου παρέμβασης ή αποθήκη άλλου εγκεκριμένου κέντρου παρέμβασης, στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί η παράδοση με το χαμηλότερο κόστος.

2.   Η παράδοση στην αποθήκη πραγματοποιείται το αργότερο έως τα τέλη του τρίτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης του δελτίου παράδοσης που αναφέρεται στο άρθρο 25 και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερα στις 30 Ιουνίου για τα σιτηρά και στις 31 Αυγούστου για το ρύζι.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 35 παράγραφος 2, η παράδοση πραγματοποιείται το αργότερο στις 31 Αυγούστου, για τα σιτηρά, και στις 31 Οκτωβρίου για το ρύζι.

3.   Η παραδιδόμενη ποσότητα ζυγίζεται παρουσία του προσφέροντος και εκπροσώπου του οργανισμού παρέμβασης, ανεξάρτητου έναντι του προσφέροντος.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του οργανισμού παρέμβασης μπορεί επίσης να είναι ο αποθεματοποιητής. Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός παρέμβασης, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της υπό αίρεση παραλαβής που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 1, διενεργεί ο ίδιος επιθεώρηση η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον ογκομετρικό έλεγχο· τυχόν διαφορά μεταξύ της ποσότητας που προσδιορίστηκε με ζύγιση και της ποσότητας που υπολογίστηκε βάσει της ογκομετρικής μεθόδου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5 %.

Εάν δεν σημειωθεί υπέρβαση της ανοχής, ο αποθεματοποιητής αναλαμβάνει όλα τα έξοδα που συνεπάγεται η διαφορά που διαπιστώνεται, σε μεταγενέστερη ζύγιση, από το βάρος που καταχωρίστηκε στα λογιστικά βιβλία κατά την παραλαβή των σιτηρών ή του ρυζιού.

Εάν σημειωθεί υπέρβαση της ανοχής, τα σιτηρά ή το ρύζι ζυγίζονται αμέσως. Τα έξοδα της ζύγισης βαρύνουν τον αποθεματοποιητή, εάν το μετρηθέν βάρος είναι μικρότερο από το βάρος που καταγράφηκε, ή το κράτος μέλος εάν είναι μεγαλύτερο.

Άρθρο 27

Ειδικές διατάξεις για την παράδοση βοείου κρέατος

1.   Τα έξοδα εκφόρτωσης βαρύνουν τον υπερθεματιστή.

2.   Ο υπερθεματιστής παραδίδει τα προϊόντα εντός προθεσμίας δέκα επτά ημερών από την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την ημέρα δημοσίευσης του κανονισμού για τον καθορισμό της μέγιστης τιμής αγοράς.

Ωστόσο, ανάλογα με τις κατακυρωθείσες ποσότητες, ο οργανισμός παρέμβασης μπορεί να παρατείνει κατά μία εβδομάδα την προθεσμία αυτή. Η παραλαβή δύναται να γίνει τμηματικά.

3.   Οι ειδικές απαιτήσεις για την παράδοση βοείου κρέατος καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ μέρος ΙΙΙ.

Άρθρο 28

Ειδικές διατάξεις για την παράδοση βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη

1.   Το βούτυρο συσκευάζεται και παραδίδεται σε τεμάχια καθαρού βάρους τουλάχιστον 25 χιλιογράμμων και πληροί τις απαιτήσεις του μέρους IV του παραρτήματος IV. Οι συσκευασίες του βουτύρου είναι καινούργιες, από ανθεκτικό υλικό και κατασκευασμένες κατά τρόπο που διασφαλίζει την προστασία του βουτύρου καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς, της εισόδου στο απόθεμα, της αποθεματοποίησης και της εξόδου από το απόθεμα. Στη συσκευασία αναγράφονται τουλάχιστον οι ακόλουθες ενδείξεις, ενδεχομένως με κωδικούς:

α)

ο αριθμός έγκρισης που ταυτοποιεί το εργοστάσιο και το κράτος μέλος παραγωγής·

β)

η ημερομηνία παραγωγής·

γ)

η ημερομηνία εισόδου στο απόθεμα·

δ)

ο αριθμός της παρτίδας παραγωγής και ο αριθμός του δέματος· ο αριθμός του δέματος μπορεί να αντικατασταθεί από τον αριθμό της παλέτας που αναγράφεται σε αυτή·

ε)

η ένδειξη «γλυκιάς κρέμας γάλακτος», εφόσον το pH της υγρής φάσης του βουτύρου έχει αντίστοιχη τιμή.

Τα κράτη μέλη μπορούν να άρουν την υποχρέωση αναγραφής στις συσκευασίες της ημερομηνίας εισόδου στο απόθεμα, υπό τον όρο ότι ο υπεύθυνος της αποθήκης αποθεματοποίησης αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί αρχείο, στο οποίο εγγράφονται κατά την ημερομηνία εισόδου στο απόθεμα οι ενδείξεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.

2.   Το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη τοποθετείται σε σάκους καθαρού βάρους 25 χιλιογράμμων, που πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήματος V μέρη II και III και επί των οποίων αναγράφονται οι ακόλουθες ενδείξεις, ενδεχομένως με κωδικούς:

α)

ο αριθμός έγκρισης που ταυτοποιεί το εργοστάσιο και το κράτος μέλος παρασκευής·

β)

η ημερομηνία και, κατά περίπτωση, η εβδομάδα παραγωγής·

γ)

ο αριθμός της παρτίδας παραγωγής·

δ)

η ένδειξη «αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη που παρασκευάζεται με καταιωνισμό».

3.   Ο υπερθεματιστής παραδίδει το βούτυρο ή το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη στην εξέδρα φόρτωσης της αποθήκης εντός 28 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του δελτίου παράδοσης. Η παράδοση μπορεί να γίνει και τμηματικά.

Το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και το βούτυρο παραδίδονται σε παλέτες κατάλληλης ποιότητας για μακροχρόνια αποθεματοποίηση, οι οποίες ανταλλάσσονται με ισοδύναμες παλέτες

Οι δαπάνες που ενδεχομένως προκύπτουν από την εκφόρτωση του βουτύρου ή του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη στην εξέδρα φόρτωσης της αποθήκης βαρύνουν τον υπερθεματιστή.

Τμήμα II

Κόστος μεταφοράς

Άρθρο 29

Κόστος μεταφοράς σιτηρών και ρυζιού

1.   Το κόστος μεταφοράς των σιτηρών ή του ρυζιού στην αποθήκη που υποδεικνύεται από τον προσφέροντα ως το χαμηλότερο, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο iv), βαρύνει τον προσφέροντα, όταν η σχετική απόσταση είναι ίση ή μικρότερη των 100 km. Εάν η απόσταση αυτή είναι μεγαλύτερη, το κόστος μεταφοράς πέραν των 100 km βαρύνει τον οργανισμό παρέμβασης.

2.   Εάν ο οργανισμός παρέμβασης αλλάξει την αποθήκη που υπέδειξε ο προσφέρων, σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 1, το επιπλέον κόστος μεταφοράς, με κατώτατο όριο 20 km, βαρύνει τον οργανισμό παρέμβασης. Ωστόσο, το κόστος μεταφοράς πέραν των 100 km εξακολουθεί να βαρύνει εξ ολοκλήρου τον οργανισμό παρέμβασης. Η παρούσα παράγραφος δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 31 παράγραφος 2.

3.   Το αναφερόμενο στις παραγράφους 1 και 2 κόστος, που βαρύνει τον οργανισμό παρέμβασης, καλύπτεται από την Επιτροπή, όχι κατ’ αποκοπή, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006.

4.   Το κόστος μεταφοράς που συνεπάγεται η αντικατάσταση των προϊόντων η οποία αναφέρεται στο άρθρο 35 παράγραφος 2, βαρύνει αποκλειστικά τον προσφέροντα.

Άρθρο 30

Κόστος μεταφοράς βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη

1.   Ο οργανισμός παρέμβασης επιλέγει τη διαθέσιμη αποθήκη που βρίσκεται πλησιέστερα στον τόπο αποθεματοποίησης του βουτύρου ή του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη.

Ωστόσο, ο οργανισμός παρέμβασης μπορεί να επιλέξει άλλη αποθήκη εντός ακτίνας 350 km, υπό την προϋπόθεση ότι η επιλογή της εν λόγω αποθήκης δεν επιφέρει επιπρόσθετες δαπάνες αποθεματοποίησης.

Ο οργανισμός παρέμβασης μπορεί να επιλέξει αποθήκη σε μεγαλύτερη απόσταση, εάν η εν λόγω επιλογή συνεπάγεται μικρότερες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών αποθεματοποίησης και μεταφοράς. Στην περίπτωση αυτή, ο οργανισμός παρέμβασης ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση την Επιτροπή για την επιλογή του.

2.   Στην περίπτωση που ο οργανισμός παρέμβασης ο οποίος προβαίνει σε αγορά βουτύρου ή αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη βρίσκεται σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο έδαφος του οποίου είναι αποθεματοποιημένο το προσφερόμενο βούτυρο ή αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, τότε, για τον υπολογισμό της μέγιστης απόστασης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, δεν λαμβάνεται υπόψη η απόσταση μεταξύ της αποθήκης του προσφέροντος και των συνόρων του κράτους μέλους του αρμόδιου οργανισμού που προβαίνει στην αγορά.

3.   Πέραν της μέγιστης απόστασης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, το επιπλέον κόστος μεταφοράς βαρύνει τον οργανισμό παρέμβασης με τιμή 0,05 ευρώ ανά τόνο και ανά χιλιόμετρο για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και 0,065 ευρώ για το βούτυρο. Οι πρόσθετες δαπάνες βαρύνουν τον οργανισμό παρέμβασης μόνο αν η θερμοκρασία του βουτύρου δεν υπερβαίνει τους 6 oC κατά την άφιξη στην ψυκτική αποθήκη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Παραλαβή, αρχικοί έλεγχοι και δειγματοληψία

Άρθρο 31

Παραλαβή υπό αίρεση

1.   Η ημερομηνία της υπό αίρεσης παραλαβής είναι:

α)

για τα σιτηρά, το ρύζι, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, η ημέρα εισόδου στην υποδειχθείσα αποθήκη του συνόλου της ποσότητας, αλλά όχι νωρίτερα από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του δελτίου παράδοσης·

β)

για κάθε φορτίο βοείου κρέατος που αναφέρεται στο άρθρο 27, η ημέρα εισόδου στο σημείο ζύγισης που βρίσκεται στην εγκατάσταση τεμαχισμού της αποθήκης παρέμβασης.

2.   Ο οργανισμός παρέμβασης μπορεί να αποφασίσει ότι η παραλαβή των σιτηρών, του ρυζιού, του βουτύρου ή αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αποθήκη όπου βρίσκονται τα προϊόντα κατά τον χρόνο της υποβολής της προσφοράς, υπό τον όρο ότι η αποθήκη πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 3 και, όσον αφορά τα σιτηρά και το ρύζι, ότι έχει εγκριθεί σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3. Στην περίπτωση αυτή, η υπό αίρεση παραλαβή πραγματοποιείται την επόμενη ημέρα από την έκδοση του δελτίου παράδοσης.

3.   Τα προϊόντα παραλαμβάνονται από τον οργανισμό παρέμβασης ή από εκπρόσωπό του, ο οποίος πρέπει να είναι πρόσωπο ανεξάρτητο από τον προσφέροντα.

Άρθρο 32

Μέτρα ελέγχου

1.   Με την επιφύλαξη των ελέγχων που απαιτούνται από τον παρόντα κανονισμό για την παραλαβή προϊόντων, οι έλεγχοι των αποθεμάτων παρέμβασης διεξάγονται υπό τους όρους του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006.

2.   Για τα σιτηρά, εάν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι πρέπει να διεξαχθούν με βάση την ανάλυση επικινδυνότητας που αναφέρεται στο μέρος Ι τρίτο εδάφιο του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τις οικονομικές συνέπειες κάθε έλλειψης συμμόρφωσης με τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα προσμείξεων σύμφωνα με τους κανόνες του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006.

Ωστόσο, όσον αφορά την ωχρατοξίνη A και την αφλατοξίνη, εάν το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος είναι σε θέση να αποδείξει στην Επιτροπή ότι κατά την είσοδο τηρήθηκαν τα πρότυπα, οι κανονικές συνθήκες αποθεματοποίησης, καθώς και οι λοιπές δεσμεύσεις του αποθεματοποιητή, η οικονομική ευθύνη βαρύνει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

3.   Για τα σιτηρά και το ρύζι, εάν η αποθήκη που υποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο iii) βρίσκεται σε κράτος μέλος άλλο από εκείνο στο οποίο έχει υποβληθεί η προσφορά αγοράς σε καθορισμένη τιμή ή μέσω διαγωνισμού και ο οργανισμός παρέμβασης που έλαβε την προσφορά αποφασίσει να διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο, προκειμένου να εξακριβώσει την πραγματική παρουσία των προϊόντων, ο εν λόγω οργανισμός αποστέλλει αίτημα ελέγχου και αντίγραφο της προσφοράς στον οργανισμό παρέμβασης που είναι υπεύθυνος για την αποθήκη αυτή. Ο επιτόπιος έλεγχος διενεργείται εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζεται από τον οργανισμό παρέμβασης ο οποίος έλαβε την προσφορά.

4.   Οι διατάξεις για τους ελέγχους που ορίζονται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού είναι δυνατόν να τροποποιηθούν σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 195 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, ιδίως εάν η κατάσταση της αγοράς διαταραχθεί σοβαρά λόγω των προσμείξεων ή εάν ο έλεγχος των επιπέδων ραδιενεργού μόλυνσης των προϊόντων απαιτεί ειδική παρακολούθηση.

5.   Ο προσφέρων αναλαμβάνει τα έξοδα των δοκιμών που διεξάγονται για τα σιτηρά, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αναφέρεται στο παράρτημα Ι μέρος ΧΙΙ, δηλαδή:

i)

τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας του σόργου σε τανίνη·

ii)

τη δοκιμασία αμυλασικής δράσης (Hagberg)·

iii)

τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας του σκληρού και του μαλακού σίτου σε πρωτεΐνες·

iv)

τη δοκιμή Zeleny·

v)

τη δοκιμή επιδεκτικότητας μηχανικής κατεργασίας·

vi)

τις αναλύσεις προσμίξεων.

6.   Σε περίπτωση διαφοράς όσον αφορά τα αποτελέσματα, ο προσφέρων αναλαμβάνει τα έξοδα για την εκ νέου διεξαγωγή των αναγκαίων σχετικών δοκιμών, μόνο εφόσον είναι το ηττηθέν μέρος.

Άρθρο 33

Ειδικές διατάξεις για την παραλαβή στην αποθήκη του αποθεματοποιητή σιτηρών και ρυζιού

1.   Εάν η παραλαβή των σιτηρών ή του ρυζιού γίνεται στην αποθήκη όπου βρίσκονται τα προϊόντα κατά τον χρόνο υποβολής της προσφοράς, οι ποσότητες που παραλαμβάνονται διαπιστώνονται με βάση τα βιβλία αποθήκης, τα οποία πληρούν τα επαγγελματικά πρότυπα που επιτρέπουν τη διασφάλιση της τήρησης της κοινοτικής νομοθεσίας, ιδίως του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006, και υπό τον όρο ότι:

α)

στα βιβλία αποθήκης εμφαίνονται:

i)

το βάρος που προκύπτει από τη ζύγιση που πραγματοποιήθηκε εντός περιόδου δέκα μηνών το πολύ πριν από την παραλαβή·

ii)

τα φυσικά ποιοτικά χαρακτηριστικά κατά τη ζύγιση, και ιδίως η υγρασία·

iii)

οι ενδεχόμενες μεταφορές σε άλλα σιλό, καθώς και οι πραγματοποιηθείσες επεξεργασίες·

β)

ο αποθεματοποιητής δηλώνει ότι η προσφερθείσα παρτίδα ανταποκρίνεται ως προς όλα τα στοιχεία της στις ενδείξεις των βιβλίων αποθήκης·

γ)

τα διαπιστωθέντα κατά τη ζύγιση ποιοτικά χαρακτηριστικά συμπίπτουν με εκείνα του αντιπροσωπευτικού δείγματος που προκύπτει από τα δείγματα που ελήφθησαν από τον οργανισμό παρέμβασης ή τον εκπρόσωπό του με συχνότητα μιας λήψης ανά εξήντα τόνους.

2.   Σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 1, το βάρος που πρέπει να καταγραφεί, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006, είναι αυτό που έχει εγγραφεί στα βιβλία αποθήκης, προσαρμοσμένο, ενδεχομένως, για να ληφθεί υπόψη η διαφορά μεταξύ της υγρασίας ή/και του ποσοστού διαφόρων ξένων προσμείξεων (Schwarzbesatz) που καταγράφονται κατά τη ζύγιση και εκείνων που διαπιστώνονται με βάση το αντιπροσωπευτικό δείγμα. Η διαφορά στο ποσοστό διαφόρων ξένων προσμείξεων μπορεί να ληφθεί υπόψη μόνο για τη μείωση του βάρους που έχει εγγραφεί στα βιβλία αποθήκης.

Εντός 45 ημερών από την παραλαβή, ο οργανισμός παρέμβασης διενεργεί πρόσθετο ογκομετρικό έλεγχο. Η διαφορά μεταξύ της ζυγισθείσας ποσότητας και της εκτιμηθείσας σύμφωνα με την ογκομετρική μέθοδο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5 %.

Σε περίπτωση μη υπέρβασης της ανοχής, ο αποθεματοποιητής αναλαμβάνει όλα τα έξοδα σχετικά με τη διαφορά που διαπιστώνεται σε μεταγενέστερη ζύγιση σε σχέση με το βάρος που καταχωρίστηκε στα λογιστικά βιβλία κατά την παραλαβή.

Σε περίπτωση υπέρβασης της ανοχής, τα σιτηρά ή το ρύζι ζυγίζονται αμέσως. Τα έξοδα της ζύγισης βαρύνουν τον αποθεματοποιητή, εάν το διαπιστούμενο βάρος είναι κατώτερο από το βάρος που έχει καταγραφεί, ή το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ), εάν το βάρος είναι μεγαλύτερο, λαμβάνεται δε υπόψη η ανοχή που προβλέπεται στο παράρτημα ΧΙ παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006.

Άρθρο 34

Το πρωτόκολλο παραλαβής

1.   Ο οργανισμός παρέμβασης καταρτίζει πρωτόκολλο παραλαβής, αφού διαπιστωθεί από τους ελέγχους και τις αναλύσεις ότι πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 7, το αργότερο 60 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των προϊόντων που αναφέρεται στο άρθρο 25 στοιχείο β). Στο πρωτόκολλο αναφέρονται:

α)

η ημερομηνία ελέγχου της ποσότητας και των ελάχιστων χαρακτηριστικών·

β)

το παραδοθέν βάρος και, για το ρύζι, η ποικιλία·

γ)

ο αριθμός των δειγμάτων που ελήφθησαν με σκοπό τη σύσταση αντιπροσωπευτικού δείγματος για τα σιτηρά και το ρύζι·

δ)

τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που προκύπτουν από τις αναλύσεις·

ε)

η οντότητα που είναι υπεύθυνη για τις αναλύσεις και τα αποτελέσματα·

στ)

η ημερομηνία της υπό αίρεση παραλαβής που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 1·

ζ)

εφόσον είναι αναγκαίο, για τα σιτηρά και το ρύζι, οι ποσότητες που έχουν παραληφθεί. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ενημερωθεί ο προσφέρων.

2.   Το πρωτόκολλο φέρει ημερομηνία και διαβιβάζεται στον προσφέροντα και στον αποθεματοποιητή.

Ωστόσο, το πρωτόκολλο μπορεί να καταχωριστεί στο σύστημα λογιστικής του οργανισμού παρέμβασης και να διαβιβαστεί ηλεκτρονικά.

Άρθρο 35

Υποχρεώσεις του προσφέροντος

1.   Εάν οι έλεγχοι καταδείξουν ότι τα προϊόντα δεν πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 7, ο προσφέρων:

α)

ανακτά τα σχετικά προϊόντα με δικά του έξοδα·

β)

καταβάλλει τις σχετικές δαπάνες από την ημέρα εισόδου των προϊόντων στην αποθήκη έως την ημερομηνία εξόδου τους από τα αποθέματα.

Οι δαπάνες που πρέπει να καταβληθούν από τον προσφέροντα καθορίζονται με βάση κατ’ αποκοπή ποσά για δαπάνες εισόδου, εξόδου και αποθεματοποίησης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006.

2.   Στις περιπτώσεις που οι αναλύσεις και οι έλεγχοι δεν επιτρέπουν να γίνουν δεκτά στην παρέμβαση τα προσφερόμενα σιτηρά ή το ρύζι, ο προσφέρων μπορεί να αντικαταστήσει την ποσότητα που δεν πληροί τις απαιτήσεις. Στην περίπτωση αυτή, ο οργανισμός παρέμβασης μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία παράδοσης, με την επιφύλαξη της προθεσμίας παράδοσης που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 2.

Άρθρο 36

Ειδικός όρος για το βόειο κρέας — Απαίτηση αφαίρεσης των οστών

Ο οργανισμός παρέμβασης μεριμνά ώστε να αφαιρεθούν τα οστά του συνόλου του βοείου κρέατος που έχει αγοραστεί, σύμφωνα με το μέρος IV του παραρτήματος III.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Τιμή παρέμβασης, τιμή αγοράς και πληρωμές

Άρθρο 37

Τιμή αγοράς για το βόειο κρέας

Η τιμή αγοράς του βοείου κρέατος είναι η τιμή «ελεύθερο» στο σημείο ζύγισης που βρίσκεται στην είσοδο των εγκαταστάσεων τεμαχισμού της αποθήκης.

Άρθρο 38

Τιμές παρέμβασης και τιμές αγοράς για τα σιτηρά και το ρύζι

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 13 παράγραφος 3, του άρθρου 18 παράγραφος 1 και του άρθρου 18 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, όσον αφορά τον τομέα των σιτηρών, η τιμή παρέμβασης που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της καθορισμένης τιμής αγοράς είναι η τιμή αναφοράς που ορίζεται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

2.   Για τα σιτηρά και το ρύζι, η τιμή που πρέπει να καταβάλλεται είναι η εξής:

α)

για τον προσφέροντα, σε περίπτωση αγοράς σε καθορισμένη τιμή, είναι η τιμή που αναφέρεται στην παράγραφο 1·

β)

για τον υπερθεματιστή, σε περίπτωση διαγωνισμού, είναι η τιμή που υπολογίζεται από τον οργανισμό παρέμβασης με βάση την τιμή της προσφοράς.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις, η τιμή αναπροσαρμόζεται με συνεκτίμηση της ποιότητας των προϊόντων, σύμφωνα με τα μέρη IX, X και ΧΙ του παραρτήματος I, όσον αφορά τα σιτηρά, και τα μέρη II και III του παραρτήματος I, όσον αφορά το ρύζι.

3.   Για τα σιτηρά και το ρύζι, εάν ο οργανισμός παρέμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 2 παραλαμβάνει και αποθεματοποιεί τα προϊόντα στην αποθήκη όπου αυτά βρίσκονται κατά τον χρόνο υποβολής της προσφοράς, μειώνεται η τιμή αγοράς που πρέπει να καταβληθεί. Η μείωση αυτή συνίσταται στα εξής:

α)

έξοδα μεταφοράς μεταξύ του πραγματικού τόπου παραλαβής που όρισε ο οργανισμός παρέμβασης και της αποθήκης που αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο iv) όπου τα προϊόντα έπρεπε να είχαν παραδοθεί με το χαμηλότερο κόστος και

β)

έξοδα εξόδου από την αποθήκη παρέμβασης.

Τα έξοδα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχεία α) και β) υπολογίζονται με βάση τα ποσοστά που πράγματι καταγράφονται στο σχετικό κράτος μέλος.

Άρθρο 39

Πληρωμές

1.   Οι πληρωμές για τις παραληφθείσες σύμφωνα με το άρθρο 34 ποσότητες πραγματοποιούνται το αργότερο την 65η ημέρα από την ημερομηνία της υπό αίρεση παραλαβής που αναφέρεται στο άρθρο 31.

2.   Πραγματοποιείται πληρωμή μόνο για την ποσότητα που όντως παραδόθηκε και έγινε δεκτή. Ωστόσο, εάν η ποσότητα που όντως παραδόθηκε και έγινε δεκτή είναι μεγαλύτερη από την κατακυρωθείσα ποσότητα, η πληρωμή καλύπτει μόνο την ποσότητα που κατακυρώθηκε.

ΤΙΤΛΟΣ III

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟÏΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Διαδικασία διαγωνισμού

Άρθρο 40

Προκήρυξη του διαγωνισμού

1.   Τα προϊόντα που παραλαμβάνονται και διατίθενται προς πώληση πωλούνται με διαγωνισμό.

2.   Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 195 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 μέσω κανονισμού, ο οποίος εφεξής καλείται «κανονισμός προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης».

Η πρώτη προθεσμία υποβολής προσφορών ορίζεται τουλάχιστον σε έξι ημέρες από τη δημοσίευση του κανονισμού προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης.

3.   Οι διαγωνισμοί μπορούν να προκηρυχθούν για την επαναπώληση αποθεματοποιημένων προϊόντων σε μια ή περισσότερες περιφέρειες της Κοινότητας ή του κράτους μέλους.

4.   Ο κανονισμός προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης περιλαμβάνει ιδίως, τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

τα καλυπτόμενα προϊόντα με μνεία για τα σιτηρά και το ρύζι, των σχετικών κωδικών ΣΟ, για το ρύζι με ένδειξη του τύπου και της ποικιλίας και, για το βόειο κρέας, με τη σχετική περιγραφή·

β)

την καλυπτόμενη περίοδο («περίοδος διαγωνισμού») και τις διάφορες υποπεριόδους κατά τις οποίες μπορούν να υποβληθούν προσφορές.

Επιπλέον, ο εν λόγω κανονισμός μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

τις συνολικές ποσότητες που καλύπτονται από τον διαγωνισμό·

β)

τις διατάξεις σχετικά με το κόστος μεταφοράς για τα σιτηρά και το ρύζι, κατά περίπτωση.

5.   Οι διαγωνισμοί μπορούν να περιορίζονται σε ειδικές χρήσεις ή/και προορισμούς, ιδίως για τη μεταποίηση σιτηρών σε αιθυλική αλκοόλη (βιοαιθανόλη) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων στην Κοινότητα.

Άρθρο 41

Προκήρυξη διαγωνισμού και ρυθμίσεις σχετικά με τον διαγωνισμό

1.   Κάθε οργανισμός παρέμβασης που διαθέτει αποθέματα παρέμβασης διαθέσιμα προς πώληση καταρτίζει την προκήρυξη του διαγωνισμού και τη δημοσιεύει τουλάχιστον τέσσερεις ημέρες πριν από την πρώτη ημερομηνία υποβολής προσφορών.

2.   Ειδικότερα, στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρονται:

α)

το όνομα και η διεύθυνση του οργανισμού παρέμβασης που προκηρύσσει τον διαγωνισμό·

β)

τα στοιχεία του κανονισμού προκήρυξης του διαγωνισμού·

γ)

οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής προσφορών για κάθε επιμέρους διαγωνισμό·

δ)

οι αποθήκες, τα ονόματα και οι διευθύνσεις των αποθεματοποιητών, οι διαθέσιμες ποσότητες και,

i)

για τα σιτηρά και το ρύζι, που παρουσιάζονται σε παρτίδες πώλησης κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων μερών μαζί με την ποιότητα κάθε παρτίδας·

ii)

για το βόειο κρέας, ανά προϊόν και ψυκτική αποθήκη, η ημερομηνία αγοράς του βοείου κρέατος·

ε)

το στάδιο παράδοσης που αναφέρεται στο άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο ε) και, κατά περίπτωση, το είδος συσκευασίας·

στ)

ενδεχομένως, οι εγκαταστάσεις της αποθήκης για τη φόρτωση σε μεταφορικό μέσο·

ζ)

σε περίπτωση διαγωνισμού για εξαγωγή σιτηρών και ρυζιού, ο λιμένας ή ο τόπος εξόδου με το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς, που διαθέτει τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό για την εξαγωγή των προϊόντων που τίθενται σε διαγωνισμό·

η)

για το βούτυρο, η προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρει επίσης, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, τον τύπο του βουτύρου που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχείο ε) για τον οποίο υποβάλλεται η προσφορά.

3.   Ο οργανισμός παρέμβασης διασφαλίζει την ενδεδειγμένη δημοσιότητα για τις προκηρύξεις διαγωνισμών, μεταξύ άλλων με ανάρτηση στην έδρα του και μέσω του ιστοτόπου του ή του ιστοτόπου του αρμόδιου υπουργείου.

4.   Ο οργανισμός παρέμβασης προβαίνει στις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα:

α)

να ελέγξουν και, με εξαίρεση το βόειο κρέας, να λάβουν και να εξετάσουν δείγματα του προς πώληση προϊόντος με δικά τους έξοδα, πριν υποβάλουν προσφορά·

β)

να λάβουν γνώση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που αναφέρονται στο μέρος XII του παραρτήματος I, στο μέρος VI του παραρτήματος II, στο μέρος V του παραρτήματος IV και στο μέρος VI του παραρτήματος V.

5.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 2 στοιχείο ζ), οι λιμένες Rijeka και Split μπορούν να θεωρούνται ως τόποι εξόδου.

Άρθρο 42

Υποβολή και παραδεκτό των προσφορών

1.   Μια προσφορά είναι παραδεκτή όταν πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

α)

αναφέρει τα στοιχεία του κανονισμού προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης και την ημερομηνία λήξης της υποπεριόδου υποβολής προσφορών·

β)

αναφέρει τα στοιχεία ταυτότητας του διαγωνιζόμενου: όνομα, διεύθυνση και αριθμό μητρώου ΦΠΑ·

γ)

αναφέρει τα προϊόντα με τους σχετικούς κωδικούς ΣΟ, εφόσον είναι αναγκαίο, για τα σιτηρά και το ρύζι και με τη σχετική περιγραφή για το βόειο κρέας·

δ)

αναφέρει την προσφερόμενη ποσότητα και για τα σιτηρά και το ρύζι, την παρτίδα πώλησης·

ε)

αναφέρει την προσφερόμενη τιμή σε ευρώ ανά μονάδα μέτρησης, στρογγυλοποιημένη μέχρι και το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, χωρίς ΦΠΑ, για τη φόρτωση του προϊόντος στο μεταφορικό μέσο, στην περίπτωση των σιτηρών και του ρυζιού, ή για παράδοση του προϊόντος στην εξέδρα φόρτωσης της αποθήκης για τα άλλα προϊόντα·

στ)

αφορά τουλάχιστον την ελάχιστη ποσότητα που αναφέρεται στο άρθρο 43 παράγραφος 2 για το βόειο κρέας, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη·

ζ)

αναφέρει την αποθήκη στην οποία φυλάσσεται το προϊόν και, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενδεχομένως, εναλλακτική αποθήκη.

η)

παρέχει αποδεικτικό σύστασης εγγύησης από τον προσφέροντα σύμφωνα με το άρθρο 44·

θ)

δεν περιλαμβάνει πρόσθετους όρους που τίθενται από τον διαγωνιζόμενο, εκτός από αυτούς που επιβάλλονται από τον παρόντα κανονισμό και τον κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης·

ι)

έχει συνταχθεί στην επίσημη γλώσσα ή σε μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο υποβάλλεται η προσφορά.

2.   Για τα σιτηρά και το ρύζι, η τιμή της προσφοράς αναφέρεται στην ελάχιστη ποιότητα ή στον ποιοτικό τύπο που ορίζονται, αντιστοίχως, στο παράρτημα I μέρος ΙΙ του παρόντος κανονισμού και στο παράρτημα IV τμήμα A του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

Στην περίπτωση διαγωνισμού για εξαγωγή σιτηρών που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ μέρος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 376/2008 της Επιτροπής (18), οι προσφορές είναι παραδεκτές μόνο εάν συνοδεύονται από αίτηση πιστοποιητικού εξαγωγής.

Επιτρέπεται να προβλεφθεί ότι οι προσφορές που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 47 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 376/2008  δεν είναι παραδεκτές.

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 22 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 376/2008, τα πιστοποιητικά εξαγωγής που εκδίδονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό θεωρείται, για τον καθορισμό της διάρκειας ισχύος τους, ότι έχουν εκδοθεί κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών.

3.   Για το βόειο κρέας, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, η τιμή της προσφοράς ισχύει για το καθαρό βάρος. Για το βόειο κρέας, καθαρό βάρος θεωρείται η διαφορά μεταξύ του μεικτού βάρους που διαπιστώνεται στην εξέδρα φόρτωσης της ψυκτικής αποθήκης και του μέσου βάρους της συσκευασίας που διαπιστώνεται πριν από τη χρήση.

4.   Για το βούτυρο, οι προσφορές περιλαμβάνουν, όπου κρίνεται σκόπιμο, ένδειξη του τύπου βουτύρου που αναφέρεται στο άρθρο 412 στοιχείο η) για τον οποίο υποβάλλεται η προσφορά.

5.   Οι προσφορές που υποβάλλονται Σάββατο, Κυριακή ή επίσημη αργία θεωρείται ότι παραλαμβάνονται από τον αρμόδιο φορέα την πρώτη εργάσιμη ημέρα που έπεται της ημέρας κατά την οποία υποβλήθηκαν.

6.   Εάν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι επίσημη αργία, οι προσφορές υποβάλλονται το αργότερο την τελευταία εργάσιμη ημέρα που προηγείται της επίσημης αργίας.

7.   Οι προσφορές δεν μπορούν ούτε να αποσυρθούν ούτε να τροποποιηθούν μετά την υποβολή τους.

Άρθρο 43

Ποσότητα ανά προσφορά

1.   Για τα σιτηρά και το ρύζι, η προσφορά υποβάλλεται για τη συνολική ποσότητα της παρτίδας πώλησης, που αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

2.   Η προσφορά υποβάλλεται για ελάχιστη ποσότητα:

α)

2 τόνων για το βόειο κρέας·

β)

10 τόνων για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη.

3.   Εάν η διαθέσιμη ποσότητα στην αποθήκη είναι μικρότερη από την ελάχιστη ποσότητα, η διαθέσιμη ποσότητα συνιστά την ελάχιστη ποσότητα.

Άρθρο 44

Εγγυήσεις

Κατά την υποβολή προσφοράς για την πώληση προϊόντων, συστήνεται η ακόλουθη εγγύηση υπέρ του οργανισμού παρέμβασης στον οποίο υποβάλλεται η προσφορά, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2220/85:

α)

για το ρύζι και τα σιτηρά: 10 ευρώ/τόνο·

β)

για το βόειο κρέας, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: 60 ευρώ/τόνο.

Άρθρο 45

Κοινοποίηση των προσφορών στην Επιτροπή

1.   Όλες οι παραδεκτές προσφορές κοινοποιούνται στην Επιτροπή από τους οργανισμούς παρέμβασης εντός των προθεσμιών που ορίζονται στον κανονισμό προκήρυξης του διαγωνισμού.

2.   Οι κοινοποιήσεις δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο β).

3.   Σε περίπτωση μη υποβολής προσφορών, οι οργανισμοί παρέμβασης προβαίνουν σε σχετική κοινοποίηση στην Επιτροπή εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

4.   Οι κοινοποιήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 58.

Άρθρο 46

Απόφαση βάσει των προσφορών

1.   Με βάση τις προσφορές που κοινοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 1, η Επιτροπή καθορίζει ελάχιστη τιμή πώλησης ή αποφασίζει να μην καθορίσει ελάχιστη τιμή πώλησης, με τη διαδικασία του άρθρου 195 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

Για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, η ελάχιστη τιμή πώλησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη θέση των προϊόντων που προσφέρονται προς πώληση.

2.   Οι αποφάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 47

Ατομικές αποφάσεις επί των προσφορών

1.   Εάν δεν έχει καθορισθεί ελάχιστη τιμή πώλησης, απορρίπτονται όλες οι προσφορές.

2.   Εάν έχει καθορισθεί ελάχιστη τιμή πώλησης, οι οργανισμοί παρέμβασης απορρίπτουν κάθε προσφορά που είναι χαμηλότερη από την ελάχιστη τιμή πώλησης.

Οι οργανισμοί παρέμβασης δεν αποδέχονται τις προσφορές που δεν έχουν κοινοποιηθεί όπως προβλέπεται στο άρθρο 45.

3.   Ο οργανισμός παρέμβασης εκδίδει την απόφαση που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2 μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 46 παράγραφος 2. Ο οργανισμός παρέμβασης γνωστοποιεί στους προσφέροντες την έκβαση της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, εντός τριών εργασίμων ημερών από την έναρξη ισχύος της απόφασης της Επιτροπής. Κοινοποιεί στους υπερθεματιστές τις δεκτές ποσότητες και την τιμή που πρέπει να καταβληθεί, αναπροσαρμοσμένη, για τα σιτηρά και το ρύζι, μέσω αυξήσεων ή μειώσεων που καθορίζονται σύμφωνα με το παράρτημα I μέρη ΙΧ, X και XI και με το παράρτημα II μέρος II και μέρος III σημείο 2, εάν η ποιότητα του προϊόντος διαφέρει από την ελάχιστη ποιότητα ή τον ποιοτικό τύπο, αντιστοίχως.

4.   Σε περίπτωση εξαγωγής σιτηρών, εάν η αίτηση πιστοποιητικού εξαγωγής, που υποβάλλεται από τον υπερθεματιστή σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 2, βασίζεται στο άρθρο 47 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 376/2008, ο οργανισμός παρέμβασης ακυρώνει την πώληση για τις ποσότητες για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο.

5.   Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του υπερθεματιστή δεν είναι μεταβιβάσιμα.

Άρθρο 48

Ειδικοί κανόνες για την κατανομή γαλακτοκομικών προϊόντων και βοείου κρέατος

1.   Για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, υπερθεματιστής ανακηρύσσεται όποιος έχει υποβάλει την προσφορά με την υψηλότερη τιμή. Εάν δεν κατανεμηθεί το σύνολο της διαθέσιμης ποσότητας, η υπόλοιπη ποσότητα κατακυρώνεται στους άλλους διαγωνιζομένους με βάση τις τιμές των προσφορών τους, αρχίζοντας από την υψηλότερη τιμή.

2.   Εάν η αποδοχή μιας προσφοράς συνεπάγεται κατακύρωση συμβάσεων καθ’ υπέρβαση της διαθέσιμης ποσότητας σε συγκεκριμένη αποθήκη, κατακυρώνεται μόνον η διαθέσιμη ποσότητα στον σχετικό προσφέροντα. Ωστόσο, ο οργανισμός παρέμβασης μπορεί να ορίσει, μετά από συμφωνία με τον προσφέροντα, άλλες αποθήκες για τη συμπλήρωση της ποσότητας που αναφέρεται στην προσφορά.

3.   Εάν η αποδοχή δύο ή περισσότερων προσφορών με την ίδια τιμή για προϊόν που βρίσκεται σε συγκεκριμένη αποθήκη συνεπάγεται κατακύρωση συμβάσεων καθ’ υπέρβαση της διαθέσιμης ποσότητας, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται με κατανομή της διαθέσιμης ποσότητας κατ’ αναλογία των ποσοτήτων για τις οποίες υποβλήθηκαν προσφορές. Ωστόσο, σε περίπτωση που η κατανομή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την κατακύρωση ποσοτήτων μικρότερων από την ποσότητα που αναφέρεται στο άρθρο 43 παράγραφος 2, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται με κλήρωση.

4.   Σε περίπτωση που, μετά την αποδοχή όλων των προσφορών που έχουν επιλεγεί, η εναπομένουσα στην αποθήκη ποσότητα είναι μικρότερη από εκείνη που αναφέρεται στο άρθρο 43 παράγραφος 2, η εναπομένουσα αυτή ποσότητα προσφέρεται από τον οργανισμό παρέμβασης στους υπερθεματιστές, αρχίζοντας από εκείνον που προσέφερε την υψηλότερη τιμή. Στον υπερθεματιστή παρέχεται η δυνατότητα αγοράς της εναπομένουσας ποσότητας στην ελάχιστη τιμή πώλησης.

5.   Ο οργανισμός παρέμβασης κατανέμει το βούτυρο ή το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη με βάση την ημερομηνία εισόδου του στο απόθεμα, αρχίζοντας από το παλαιότερο προϊόν της συνολικής διαθέσιμης ποσότητας στην αποθήκη που υποδείχθηκε από τον προσφέροντα ή, ενδεχομένως, από την παλαιότερη ποσότητα βουτύρου γλυκιάς κρέμας γάλακτος ή όξινης κρέμας γάλακτος που διατίθεται στην ψυκτική αποθήκη η οποία υποδείχθηκε από τον προσφέροντα.

6.   Οι σχετικοί οργανισμοί παρέμβασης πωλούν πρώτα το βόειο κρέας που βρίσκεται στο απόθεμα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Άρθρο 49

Πληρωμές

Πριν από την έξοδο του προϊόντος και εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 51 παράγραφος 2, οι υπερθεματιστές καταβάλλουν στον οργανισμό παρέμβασης το ποσό που αντιστοιχεί στην προσφορά τους για κάθε ποσότητα που αποσύρουν, όπως αυτό καθορίστηκε και κοινοποιήθηκε από τον οργανισμό παρέμβασης σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 3.

Άρθρο 50

Πωλήσεις από τα κράτη μέλη

1.   Εφόσον δεν προκηρύσσεται διαγωνισμός σύμφωνα με το άρθρο 40, ένα κράτος μέλος μπορεί το ίδιο να προκηρύξει διαγωνισμό για πώληση όταν η συνολική ποσότητα που απομένει στις αποθήκες του είναι μικρότερη από:

α)

για κάθε σιτηρό: 5 000 τόνους·

β)

για το ρύζι: 1 000 τόνους·

γ)

για το βόειο κρέας, το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη: 100 τόνους.

2.   Στον διαγωνισμό που προκηρύσσει το κράτος μέλος σύμφωνα με την παράγραφο 1, εφαρμόζεται ο παρών τίτλος, εκτός από το άρθρο 40 παράγραφος 2, το άρθρο 41 παράγραφος 2 στοιχείο β), το άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχεία α) και στ), τα άρθρα 43 και 45, το άρθρο 46 παράγραφος 2 και τον τίτλο IV. Το άρθρο 46 παράγραφος 1 εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών μέσω απόφασης του κράτους μέλους.

3.   Τα κράτη μέλη μπορούν να διαθέτουν για άμεση πώληση προϊόντα τα οποία, μετά από οπτική εξέταση από τους οργανισμούς παρέμβασης στο πλαίσιο της ετήσιας απογραφής ή κατά τον έλεγχο, δεν είναι δυνατόν να επανασυσκευασθούν ή έχουν υποστεί φθορά, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχεία δ) και στ) του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 884/2006.

Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται εντός των ορίων των ποσοτήτων που καθορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

4.   Οι οργανισμοί παρέμβασης διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων μερών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

Έξοδος από την αποθήκη

Άρθρο 51

Δελτίο εξόδου

1.   Αφού καταβληθεί το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 49, ο οργανισμός παρέμβασης εκδίδει δελτίο εξόδου, στο οποίο αναγράφονται:

α)

η ποσότητα για την οποία έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό·

β)

η αποθήκη στην οποία είναι αποθεματοποιημένο το προϊόν·

γ)

η προθεσμία εξόδου του προϊόντος.

2.   Ο υπερθεματιστής απομακρύνει από την αποθήκη το προϊόν που κατακυρώθηκε σε αυτόν εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 47 παράγραφος 3.

3.   Κατόπιν αιτήματος του υπερθεματιστή, ο οργανισμός παρέμβασης μπορεί να επιτρέψει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την έξοδο από τον αποθήκη. Ωστόσο, εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας, εάν το προϊόν δεν απομακρυνθεί εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2, το κόστος αποθεματοποίησης βαρύνει τον υπερθεματιστή από την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας εξόδου του προϊόντος. Επιπλέον, ο προσφέρων φέρει τον κίνδυνο της αποθεματοποίησης.

Άρθρο 52

Έξοδος βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη

1.   Κατά την έξοδο από την αποθήκη, ο οργανισμός παρέμβασης διαθέτει το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη σε παλέτες στην εξέδρα φόρτωσης της αποθήκης.

2.   Ο αγοραστής επιστρέφει στον οργανισμό παρέμβασης παλέτες ισοδύναμης ποιότητας κατά την έξοδο από την αποθήκη.

3.   Οι δαπάνες φόρτωσης και οι τυχόν δαπάνες εκφόρτωσης από τις παλέτες βαρύνουν τον αγοραστή του βουτύρου ή του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη. Οι εν λόγω δαπάνες καθορίζονται από τα κράτη μέλη κατ’ αποκοπή και κοινοποιούνται κατόπιν αιτήματος στα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

Πρωτογενείς απαιτήσεις και αποδέσμευση ή κατάπτωση της εγγύησης

Άρθρο 53

Πρωτογενείς απαιτήσεις

Η διατήρηση των προσφορών μετά τη χρονική περίοδο που αναφέρεται στο άρθρο 40 παράγραφος 4 στοιχείο β) και η καταβολή της τιμής σύμφωνα με το άρθρο 49 συνιστούν πρωτογενείς απαιτήσεις, κατά την έννοια του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2220/85.

Άρθρο 54

Αποδέσμευση και κατάπτωση της εγγύησης

1.   Για όλους τους διαγωνιζόμενους εκτός του υπερθεματιστή, η εγγύηση που προβλέπεται στο άρθρο 44 αποδεσμεύεται αμέσως μετά την απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 46 παράγραφος 2 και στο άρθρο 50 παράγραφος 2.

2.   Για τους υπερθεματιστές, η εγγύηση αποδεσμεύεται για τις ποσότητες για τις οποίες η τιμή πώλησης καταβλήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 49.

3.   Εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας, η εγγύηση καταπίπτει για τις ποσότητες για τις οποίες η πληρωμή δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 49 και η πώληση ακυρώνεται για τις εν λόγω απλήρωτες ποσότητες.

ΤΙΤΛΟΣ IV

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Άρθρο 55

Οργανισμοί και κέντρα παρέμβασης για τα σιτηρά και το ρύζι

1.   Για τα σιτηρά και το ρύζι, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή:

α)

τους εγκεκριμένους οργανισμούς παρέμβασης·

β)

τα εγκεκριμένα κέντρα παρέμβασης·

γ)

τις εγκεκριμένες αποθήκες των κέντρων παρέμβασης και

δ)

την ελάχιστη ποσότητα που απαιτείται για την αγορά προϊόντων σε καθορισμένη τιμή, εάν είναι διαφορετική από τις ποσότητες που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 1.

2.   Οι κοινοποιήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 58.

3.   Στον κατάλογο των οργανισμών παρέμβασης, των κέντρων παρέμβασης και των οικείων αποθηκών και στις επικαιροποιήσεις του έχουν πρόσβαση τα κράτη μέλη και το ευρύ κοινό με κάθε κατάλληλο μέσο, μέσω των πληροφορικών συστημάτων που έχει εγκαταστήσει η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης στο Διαδίκτυο.

Άρθρο 56

Εβδομαδιαία κοινοποίηση για τα σιτηρά και το ρύζι

1.   Όταν ανοίξει η παρέμβαση και μέχρι να ολοκληρωθεί η αγορά, για καθένα από τα σιτηρά που παρατίθενται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 και για το ρύζι, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε Τετάρτη, το αργότερο έως τις 12:00 (ώρα Βρυξελλών), για την προηγούμενη εβδομάδα:

α)

τις συνολικές ποσότητες μαλακού σίτου που προσφέρθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 13·

β)

τις ποσότητες των προσφορών που έγιναν δεκτές σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 1·

γ)

τις ποσότητες για τις οποίες ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 24 παράγραφος 5·

δ)

τις ποσότητες οι οποίες υπόκεινται σε υπό αίρεση παραλαβή σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 1 στοιχείο α)·

2.   Για καθένα από τα σιτηρά του άρθρου 10 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 και για το ρύζι, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή την κατάσταση των αποθεμάτων, κάθε Τετάρτη, το αργότερο έως τις 12:00 (ώρα Βρυξελλών), για την προηγούμενη εβδομάδα:

α)

τις ποσότητες που αποθεματοποιήθηκαν στην αρχή της περιόδου εμπορίας·

β)

τις συνολικές ποσότητες που παρελήφθησαν από την αρχή της περιόδου εμπορίας·

γ)

τις συνολικές ποσότητες που εξήλθαν από τις αποθήκες από την αρχή της περιόδου εμπορίας, ανά τύπο χρήσης ή προορισμό, και τις συνολικές ποσότητες που απωλέσθηκαν·

δ)

τις συνολικές δεσμευμένες ποσότητες (με σύμβαση), ανά τύπο χρήσης ή προορισμό·

ε)

τις ποσότητες που αποτελούν αντικείμενο προσφοράς στο τέλος της εβδομαδιαίας περιόδου κοινοποίησης.

3.   Για κάθε σιτηρό και ποιότητα σιτηρού που θεωρείται σημαντική για την κοινοτική αγορά, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε Τετάρτη, το αργότερο έως τις 12:00 (ώρα Βρυξελλών), για την προηγούμενη εβδομάδα, τις αντιπροσωπευτικές αγοραίες τιμές, εκφραζόμενες σε εθνικό νόμισμα ανά τόνο. Οι τιμές αυτές υπολογίζονται τακτικά, ανεξάρτητα και με διαφάνεια και αναφέρονται, ιδίως, στο στάδιο μεταποίησης, στον τόπο διαπίστωσης των τιμών κάθε προϊόντος και στο στάδιο εμπορίας.

4.   Για κάθε ποικιλία ρυζιού που θεωρείται σημαντική για την κοινοτική αγορά, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε Τετάρτη, το αργότερο έως τις 12:00 (ώρα Βρυξελλών), για την προηγούμενη εβδομάδα, τις αντιπροσωπευτικές αγοραίες τιμές, εκφραζόμενες σε εθνικό νόμισμα ανά τόνο. Οι τιμές αυτές υπολογίζονται τακτικά, ανεξάρτητα και με διαφάνεια και αναφέρονται, ιδίως, στο στάδιο μεταποίησης, στον τόπο διαπίστωσης των τιμών κάθε προϊόντος και στο στάδιο εμπορίας.

5.   Οι κοινοποιήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 58.

Άρθρο 57

Μηνιαίες κοινοποιήσεις

1.   Οι οργανισμοί παρέμβασης που διατηρούν αποθέματα παρέμβασης κοινοποιούν στην Επιτροπή, το αργότερο έως την 15η εκάστου μηνός, για τον προηγούμενο μήνα, τα ακόλουθα:

α)

για τα σιτηρά, τον σταθμισμένο μέσο όρο των αποτελεσμάτων που αφορούν το ειδικό βάρος, την υγρασία, το ποσοστό θραυσμένων σπόρων και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καταγράφηκαν για τις παρτίδες καθενός από τα σιτηρά που παρελήφθησαν, στα περιφερειακά επίπεδα που ορίζονται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 837/90 του Συμβουλίου (19)·

β)

για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη:

i)

τις ποσότητες κάθε προϊόντος σε αποθεματοποίηση στο τέλος του σχετικού μήνα και τις ποσότητες που εισήλθαν και εξήλθαν από τις αποθήκες κατά τον εν λόγω μήνα·

ii)

ανάλυση των ποσοτήτων κάθε προϊόντος που εξήλθαν από τις αποθήκες κατά τον σχετικό μήνα, ανά κανονισμό από τον οποίο καλύπτονται·

iii)

ανάλυση, ανά παλαιότητα, των ποσοτήτων σε αποθεματοποίηση στο τέλος του σχετικού μήνα·

γ)

για το βόειο κρέας:

i)

τις ποσότητες κάθε προϊόντος σε αποθεματοποίηση στο τέλος του σχετικού μήνα και τις ποσότητες που εισήλθαν και εξήλθαν από τις αποθήκες κατά τον εν λόγω μήνα·

ii)

ανάλυση των ποσοτήτων κάθε προϊόντος που εξήλθαν από τις αποθήκες κατά τον σχετικό μήνα, ανά κανονισμό από τον οποίο καλύπτονται·

iii)

τις ποσότητες κάθε προϊόντος χωρίς οστά για τις οποίες συνήφθησαν συμβάσεις πώλησης κατά τη διάρκεια του σχετικού μήνα·

iv)

τις ποσότητες κάθε προϊόντος χωρίς οστά για τις οποίες εκδόθηκαν δελτία απόσυρσης ή ανάλογα έγγραφα κατά τον εν λόγω μήνα·

v)

τις ποσότητες κάθε προϊόντος χωρίς οστά που ελήφθη από βόειο κρέας με οστά το οποίο αγοράστηκε στην παρέμβαση κατά τον εν λόγω μήνα·

vi)

τα εκτός σύμβασης και τα φυσικά αποθέματα κάθε προϊόντος χωρίς οστά στο τέλος του εν λόγω μήνα, με ένδειξη του χρόνου κατά τον οποίο τα εκτός σύμβασης αποθέματα έχουν παραμείνει σε αποθεματοποίηση·

δ)

για όλα τα προϊόντα, τις προκηρύξεις διαγωνισμών, τις κατακυρωθείσες ποσότητες και τις ελάχιστες τιμές πώλησης που καθορίζονται σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 50.

2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 στοιχείο β), νοούνται ως:

α)

«εισερχόμενες ποσότητες» οι ποσότητες που βρίσκονται πραγματικά σε αποθεματοποίηση, ανεξάρτητα από το εάν έχουν παραληφθεί ή όχι από τον οργανισμό παρέμβασης·

β)

«εξερχόμενες ποσότητες» οι ποσότητες που έχουν εξέλθει ή, οι ποσότητες που έχουν παραληφθεί, εάν παρελήφθησαν από τον αγοραστή πριν από την έξοδό τους.

3.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 στοιχείο γ), νοούνται ως:

α)

«αποθέματα εκτός σύμβασης», τα αποθέματα που δεν έχουν ακόμη αποτελέσει αντικείμενο σύμβασης πώλησης·

β)

«φυσικά αποθέματα», το σύνολο των αποθεμάτων εκτός σύμβασης και των αποθεμάτων που έχουν αποτελέσει αντικείμενο σύμβασης πώλησης, αλλά δεν έχουν ακόμη παραληφθεί·

4.   Όσον αφορά τις κοινοποιήσεις στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, οι οργανισμοί παρέμβασης διαβιβάζουν τις κοινοποιήσεις με περιεχόμενο «ουδέν» στην Επιτροπή.

5.   Οι κοινοποιήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 58.

Άρθρο 58

Μέθοδος που εφαρμόζεται στις υποχρεώσεις κοινοποίησης

1.   Όταν γίνεται μνεία στο παρόν άρθρο, τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή με ηλεκτρονικά μέσα, χρησιμοποιώντας το έντυπο το οποίο διατίθεται από την Επιτροπή.

2.   Η μορφή και το περιεχόμενο των κοινοποιήσεων ορίζονται με βάση τα υποδείγματα ή τις μεθόδους που διατίθενται στις αρμόδιες αρχές από την Επιτροπή. Τα εν λόγω υποδείγματα και μέθοδοι προσαρμόζονται και επικαιροποιούνται αφού ενημερωθούν η επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 195 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 και οι οικείες αρμόδιες αρχές, κατά περίπτωση.

3.   Οι κοινοποιήσεις πραγματοποιούνται υπό την ευθύνη των αρμοδίων αρχών που ορίζουν τα κράτη μέλη.

ΤΙΤΛΟΣ V

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 59

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 562/2005

Το κεφάλαιο Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 562/2005 διαγράφεται.

Άρθρο 60

Καταργήσεις

Οι ακόλουθοι κανονισμοί καταργούνται:

α)

ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1669/2006, με ισχύ από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού·

β)

οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 214/2001 και (ΕΚ) αριθ. 105/2008, με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2010·

γ)

οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 687/2008, (ΕΚ) αριθ. 127/2009 και (ΕΚ) αριθ. 670/2009, με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2010, όσον αφορά τα σιτηρά·

δ)

οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 75/91 και (ΕΚ) αριθ. 670/2009, με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2010, όσον αφορά το ρύζι.

Οι εν λόγω καταργούμενοι κανονισμοί συνεχίζουν να εφαρμόζονται στις προσφορές που υποβάλλονται στο πλαίσιο των κανονισμών αυτών. Ωστόσο, ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στην αποθεματοποίηση και στη διάθεση των προϊόντων σε όλες τις περιπτώσεις.

Άρθρο 61

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ωστόσο, εφαρμόζεται από:

α)

την 1η Μαρτίου 2010 για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη·

β)

την 1η Ιουλίου 2010 για τα σιτηρά και

γ)

την 1η Σεπτεμβρίου 2010 για το ρύζι.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2009.

Για την Επιτροπή

José Manuel BARROSO

Πρόεδρος


(1)  ΕΕ L 299 της 16.11.2007, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 30 της 31.1.2009, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 171 της 23.6.2006, σ. 35.

(4)  ΕΕ L 205 της 3.8.1985, σ. 5.

(5)  ΕΕ L 95 της 14.4.2005, σ. 11.

(6)  ΕΕ L 9 της 12.1.1991, σ. 15.

(7)  ΕΕ L 37 της 7.2.2001, σ. 100.

(8)  ΕΕ L 312 της 11.11.2006, σ. 6.

(9)  ΕΕ L 32 της 6.2.2008, σ. 3.

(10)  ΕΕ L 192 της 19.7.2008, σ. 20.

(11)  ΕΕ L 42 της 13.2.2009, σ. 3.

(12)  ΕΕ L 194 της 25.7.2009, σ. 22.

(13)  ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 55.

(14)  ΕΕ L 13 της 19.1.2000, σ. 12.

(15)  ΕΕ L 251 της 27.7.2004, σ. 9.

(16)  ΕΕ L 230 της 19.8.1991, σ. 1.

(17)  ΕΕ L 337 της 16.12.2008, σ. 3.

(18)  ΕΕ L 114 της 26.4.2008, σ. 3.

(19)  ΕΕ L 88 της 3.4.1990, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΣΙΤΗΡΑ

ΜΈΡΟΣ I

Κριτήρια επιλεξιμότητας για τα σιτηρά

Οι απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1, όσον αφορά τα σιτηρά, είναι ιδίως οι εξής:

α)

τα σιτηρά έχουν το χρώμα που προσιδιάζει στο συγκεκριμένο σιτηρό·

β)

τα σιτηρά δεν έχουν ασυνήθη οσμή και ζώντες επιβλαβείς οργανισμούς, (συμπεριλαμβανομένων των ακάρεων) σε όλα τα στάδια ανάπτυξης·

γ)

τα σιτηρά ανταποκρίνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας που περιλαμβάνονται στο μέρος IΙ του παρόντος παραρτήματος και

δ)

οι προσμείξεις, συμπεριλαμβανομένης της ραδιενέργειας, δεν υπερβαίνουν τα ανώτατα επίπεδα που επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα προσμείξεων, των οποίων η υπέρβαση δεν επιτρέπεται, είναι τα ακόλουθα:

α)

για τον μαλακό και τον σκληρό σίτο, εκείνα που επιτρέπει ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 315/93 του Συμβουλίου (1), συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων σχετικά με το επίπεδο τοξινών φουζαρίου για τον μαλακό και τον σκληρό σίτο, που καθορίζονται στα σημεία 2.4 έως 2.7 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής (2)·

β)

για το κριθάρι, τον αραβόσιτο και το σόργο, εκείνα που καθορίζονται στην οδηγία 2002/32/ΕΚ.

Τα κράτη μέλη ελέγχουν τα επίπεδα προσμείξεων, συμπεριλαμβανομένης της ραδιενέργειας, βάσει ανάλυσης επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τον προσφέροντα και τις δεσμεύσεις του σχετικά με την τήρηση των απαιτούμενων προτύπων, κυρίως όσον αφορά τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Επιπλέον, όταν από τις αναλύσεις εμφαίνεται ότι ο δείκτης Zeleny μιας παρτίδας μαλακού σίτου κυμαίνεται μεταξύ 22 και 30, για να θεωρηθεί ότι το προϊόν έχει σταθερή, ανόθευτη και σύμφωνη με τα συναλλακτικά ήθη ποιότητα, η ζύμη που λαμβάνεται από τον σίτο αυτό πρέπει να κρίνεται ότι δεν είναι κολλώδης και ότι επιδέχεται μηχανική κατεργασία.

ΜΈΡΟΣ II

Ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας που αναφέρονται στο μέρος Ι

 

Σκληρός σίτος

Μαλακός σίτος

Κριθάρι

Αραβόσιτος

Σόργο

Α.

Μέγιστη υγρασία

14,5 %

14,5 %

14,5 %

13,5 %

13,5 %

Β.

Μέγιστη εκατοστιαία περιεκτικότητα σε άλλες ύλες πλην των βασικών σιτηρών άμεμπτης ποιότητας:

12 %

12 %

12 %

12 %

12 %

1.

Θραυσμένοι σπόροι

6 %

5 %

5 %

5 %

5 %

2.

Προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους (πλην εκείνων του σημείου 3)

5 %

7 %

12 %

5 %

5 %

εκ των οποίων:

 

 

 

 

 

α)

συρρικνωμένοι σπόροι

β)

άλλα σιτηρά

3 %

5 %

γ)

σπόροι προσβεβλημένοι από επιβλαβείς οργανισμούς

δ)

σπόροι με αποχρωματισμένο φύτρο

ε)

σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση

0,50 %

0,50 %

3 %

0,50 %

0,50 %

3.

Ευρωτιασμένοι σπόροι και/ή σπόροι που έχουν προσβληθεί από φουζαρίωση, εκ των οποίων:

5 %

σπόροι που έχουν προσβληθεί από φουζαρίωση

1,5 %

4.

Σπόροι που έχουν βλαστήσει

4 %

4 %

6 %

6 %

6 %

5.

Διάφορες ξένες προσμείξεις (Schwarzbesatz) εκ των οποίων:

3 %

3 %

3 %

3 %

3 %

α)

ξένοι σπόροι

επιβλαβείς

0,10 %

0,10 %

0,10 %

0,10 %

0,10 %

άλλοι

β)

κατεστραμμένοι σπόροι εκ των οποίων:

σπόροι οι οποίοι έχουν καταστραφεί από αυθόρμητη έκλυση θερμότητας ή από υπερθέρμανση κατά την ξήρανση

0,05 %

0,05 %

άλλοι

γ)

ξένες ύλες

δ)

λέπυρα

ε)

ερυσίβη

0,05 %

0,05 %

στ)

σάπιοι σπόροι

ζ)

νεκρά έντομα και μέρη αυτών

Γ.

Μέγιστη εκατοστιαία περιεκτικότητα σε αλευρώδεις, έστω μερικώς, σπόρους

27 %

Δ.

Μέγιστη περιεκτικότητα σε τανίνη (3)

1 %

Ε.

Ελάχιστο ειδικό βάρος (kg/hl)

78

73

62

ΣΤ.

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (3):

11,5 %

10,5 %

Ζ.

Αριθμός πτώσης Hagberg (δευτερόλεπτα)

220

220

Η.

Ελάχιστος δείκτης Zeleny (ml)

22

«—»

Δεν ισχύουν ειδικές διατάξεις

Οι ύλες που δεν είναι βασικά σιτηρά άμεμπτης ποιότητας ορίζονται στο μέρος ΙΙΙ του παρόντος παραρτήματος.

Οι σπόροι βασικών σιτηρών και άλλων σιτηρών οι οποίοι έχουν καταστραφεί, προσβληθεί από ερυσίβη ή σαπίσει ταξινομούνται στις «διάφορες ξένες προσμείξεις» ακόμη και αν παρουσιάζουν ελαττώματα που ανήκουν σε άλλες κατηγορίες.

ΜΈΡΟΣ III

1.   ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΣΙΤΗΡΑ ΑΜΕΜΠΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

1.1.   Θραυσμένοι σπόροι

Όλοι οι σπόροι των οποίων το ενδοσπέρμιο έχει μερικώς αποκαλυφθεί θεωρούνται θραυσμένοι σπόροι. Στην ίδια ομάδα ανήκουν επίσης οι κατεστραμμένοι από τον αλωνισμό σπόροι και εκείνοι των οποίων το φύτρο αφαιρέθηκε.

Για τον αραβόσιτο, ως «θραυσμένοι σπόροι» νοούνται τα τεμάχια σπόρων ή οι σπόροι που διέρχονται από κόσκινο με κυκλικούς βρόχους διαμέτρου 4,5 mm.

Για το σόργο, ως «θραυσμένοι σπόροι» νοούνται τα τεμάχια σπόρων ή οι σπόροι που διέρχονται από κόσκινο με κυκλικούς βρόχους διαμέτρου 1,8 mm.

1.2.   Προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους

α)   Συρρικνωμένοι σπόροι:

Σπόροι οι οποίοι, μετά την απομάκρυνση όλων των άλλων υλών του δείγματος που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα, διέρχονται από οπές κοσκίνων με τις ακόλουθες διαστάσεις: μαλακός σίτος 2,0 mm, σκληρός σίτος 1,9 mm, κριθάρι 2,2 mm.

Ωστόσο, κατά παρέκκλιση από τον ορισμό αυτό, νοούνται ως «συρρικνωμένοι σπόροι»:

για κριθάρι της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας με ειδικό βάρος τουλάχιστον 64 kg ανά εκατόλιτρο, το οποίο προσφέρεται στην παρέμβαση σε αυτά τα κράτη μέλη, ή

για κριθάρι με μέγιστη υγρασία 12,5 %, οι σπόροι οι οποίοι, μετά την απομάκρυνση όλων των άλλων υλών που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα, διέρχονται από κόσκινο με οπές των 2,0 mm.

Εξάλλου, συγκαταλέγονται στους συρρικνωμένους σπόρους, οι σπόροι που έχουν καταστραφεί από παγετό και οι σπόροι που παρουσιάζουν ατελή ωρίμαση (πράσινοι).

β)   Άλλα σιτηρά:

Όλοι οι σπόροι οι οποίοι δεν ανήκουν στα είδη του δειγματιζομένου σιτηρού.

γ)   Σπόροι προσβεβλημένοι από επιβλαβείς οργανισμούς:

Σπόροι που φέρουν νυγμούς. Οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από έντομα ανήκουν στην ίδια ομάδα.

δ)   Σπόροι με αποχρωματισμένο φύτρο, ευρωτιασμένοι σπόροι, σπόροι που έχουν προσβληθεί από φουζαρίωση

Σπόροι με αποχρωματισμένο φύτρο είναι εκείνοι των οποίων το καλυπτήριο σύστημα έχει χρώμα καστανό έως καστανόμαυρο και των οποίων το φύτρο είναι κανονικό και δεν έχει βλαστήσει. Για τον μαλακό σίτο, οι σπόροι των οποίων το φύτρο είναι αποχρωματισμένο παραβλέπονται μέχρι ποσοστού 8 %.

Για τον σκληρό σίτο:

σπόροι οι οποίοι παρουσιάζουν, σε άλλα σημεία εκτός από το ίδιο το φύτρο, χρωματισμούς που κυμαίνονται μεταξύ καστανού και καστανόμαυρου θεωρούνται ευρωτιασμένοι σπόροι,

σπόροι που έχουν προσβληθεί από φουζαρίωση είναι οι σπόροι των οποίων το περικάρπιο έχει μολυνθεί από το μυκήλιο του φουζαρίου· οι σπόροι αυτοί εμφανίζονται ελαφρώς συρρικνωμένοι, ρυτιδωμένοι και φέρουν διάσπαρτες κηλίδες λευκού ή ερυθρωπού χρωματισμού με ακαθόριστα όρια.

ε)

Σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση είναι εκείνοι που εμφανίζουν εξωτερικά ίχνη φρύξης αλλά δεν είναι κατεστραμμένοι σπόροι.

1.3.   Σπόροι που έχουν βλαστήσει

Σπόροι που έχουν βλαστήσει είναι εκείνοι των οποίων το ριζίδιο ή το βλαστίδιο είναι ορατό με γυμνό οφθαλμό. Εντούτοις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γενική όψη του δείγματος, όταν κρίνεται η περιεκτικότητά του σε σπόρους που έχουν βλαστήσει. Υπάρχουν είδη σιτηρών με φύτρο το οποίο προεξέχει, π.χ. ο σκληρός σίτος, και του οποίου το καλυπτήριο σύστημα διαρρήγνυται, όταν ανακινείται ποσότητα σιτηρών. Οι σπόροι αυτοί ομοιάζουν με τους σπόρους που έχουν βλαστήσει, αλλά δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την ομάδα. Σπόροι που έχουν βλαστήσει είναι μόνον εκείνοι των οποίων το φύτρο έχει υποστεί οφθαλμοφανείς αλλαγές, οι οποίες καθιστούν εύκολη τη διάκρισή τους από τους κανονικούς.

1.4.   Διάφορες ξένες προσμείξεις (Schwarzbesatz)

α)   Ξένοι σπόροι

«Ξένοι σπόροι» είναι οι σπόροι φυτών, καλλιεργουμένων ή όχι, εκτός των σιτηρών. Πρόκειται για σπόρους χωρίς αξία ανάκτησης, σπόρους που χρησιμοποιούνται για τα ζώα και επιβλαβείς σπόρους.

Ως «επιβλαβείς σπόροι» νοούνται οι τοξικοί για τον άνθρωπο και τα ζώα, οι σπόροι που εμποδίζουν ή περιπλέκουν τον καθαρισμό και την άλεση των σιτηρών, καθώς και εκείνοι που βλάπτουν την ποιότητα των μεταποιημένων προϊόντων σιτηρών.

β)   Κατεστραμμένοι σπόροι

«Κατεστραμμένοι σπόροι» είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν καταστεί ακατάλληλοι για τη διατροφή των ανθρώπων και, όσον αφορά τα κτηνοτροφικά σιτηρά για τη διατροφή των ζώων, λόγω σήψης, μυκήτων ή βακτηριδίων ή άλλων αιτίων.

Σπόροι οι οποίοι έχουν καταστραφεί από αυθόρμητη έκλυση θερμότητας ή από υπερθέρμανση κατά την ξήρανση ανήκουν ομοίως σε αυτήν την ομάδα. Αυτοί οι σπόροι, οι οποίοι έχουν «καεί» ή μαυρίσει είναι σπόροι πλήρως ανεπτυγμένοι, των οποίων το καλυπτήριο σύστημα έχει αποκτήσει χρώμα γκριζοκάστανο έως μαύρο, ενώ η διατομή του πυρήνα έχει αποκτήσει χρώμα γκριζοκίτρινο έως καστανόμαυρο.

Σπόροι προσβεβλημένοι από παράσιτα του σίτου θεωρούνται κατεστραμμένοι, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία πλέον του ημίσεως της επιφανείας του σπόρου εμφανίζει χρώμα γκρίζο έως μαύρο ως αποτέλεσμα δευτερογενούς κρυπτογαμικής προσβολής. Εάν ο αποχρωματισμός καλύπτει λιγότερο από το ήμισυ της επιφάνειας του σπόρου, αυτός κατατάσσεται στην κατηγορία των προσβεβλημένων από επιβλαβείς οργανισμούς σπόρων.

γ)   Ξένες ύλες

Όλες οι ύλες ενός δείγματος σιτηρών, οι οποίες συγκρατούνται από κόσκινο με οπές 3,5 mm (εκτός των σπόρων άλλων σιτηρών και των ιδιαιτέρως ευμεγεθών σπόρων του βασικού σιτηρού) και εκείνες οι οποίες διέρχονται από κόσκινο οπές 1,0 mm, θεωρούνται ξένες ύλες. Συμπεριλαμβάνονται επίσης στην ομάδα αυτή οι λίθοι, η άμμος, τα θραύσματα αχύρου και άλλες ξένες προσμείξεις των δειγμάτων, τα οποία διέρχονται από κόσκινο με οπές 3,5 mm και συγκρατούνται από κόσκινο με οπές 1,0 mm.

Ο ορισμός αυτός δεν ισχύει για τον αραβόσιτο. Για το σιτηρό αυτό, θεωρούνται ξένες ύλες όλες οι ύλες ενός δείγματος που διέρχονται από κόσκινο με οπές 1,0 mm, καθώς και όλες οι ύλες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.

δ)

Λέπυρα (για τον αραβόσιτο: θραύσματα του στάχυος)

ε)

Ερυσίβη

στ)

Σάπιοι σπόροι

ζ)

Νεκρά έντομα και μέρη αυτών

1.5.

Ζώντες επιβλαβείς οργανισμοί

1.6.   Αλευρώδεις σπόροι που έχουν απολέσει την υαλώδη όψη τους (pielbag ή mitadiné)

Αλευρώδεις σπόροι σκληρού σίτου είναι οι σπόροι των οποίων ο πυρήνας δεν μπορεί να θεωρηθεί τελείως υαλώδης.

2.   ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑ ΣΙΤΗΡΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΡΟΣΜΕΙΞΕΩΝ

2.1.   Σκληρός σίτος

Ως προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους, νοούνται οι συρρικνωμένοι σπόροι, οι σπόροι άλλων σιτηρών, οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από επιβλαβείς οργανισμούς, οι σπόροι με αποχρωματισμένο φύτρο, οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από ευρωτίαση ή φουζαρίωση και οι σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση.

Ως διάφορες ξένες προσμείξεις νοούνται οι ξένοι σπόροι, οι κατεστραμμένοι σπόροι, οι ξένες ύλες, τα λέπυρα, η ερυσίβη, οι σάπιοι σπόροι και τα νεκρά έντομα και μέρη εντόμων.

2.2.   Μαλακός σίτος

Ως προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους, νοούνται οι συρρικνωμένοι σπόροι, οι σπόροι άλλων σιτηρών, οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από επιβλαβείς οργανισμούς, οι σπόροι με αποχρωματισμένο φύτρο και οι σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση.

Ως διάφορες ξένες προσμείξεις νοούνται οι ξένοι σπόροι, οι κατεστραμμένοι σπόροι, οι ξένες ύλες, τα λέπυρα, η ερυσίβη, οι σάπιοι σπόροι και τα νεκρά έντομα και μέρη εντόμων.

2.3.   Κριθάρι

Ως προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους, νοούνται οι συρρικνωμένοι σπόροι, οι σπόροι άλλων σιτηρών οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από επιβλαβείς οργανισμούς και οι σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση.

Ως διάφορες ξένες προσμείξεις νοούνται οι ξένοι σπόροι, οι κατεστραμμένοι σπόροι, οι ξένες ύλες, τα λέπυρα, τα νεκρά έντομα και μέρη εντόμων.

2.4.   Αραβόσιτος

Ως προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους, νοούνται οι σπόροι άλλων σιτηρών, οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από επιβλαβείς οργανισμούς και οι σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση.

Για το σιτηρό αυτό, θεωρούνται ξένες όλες οι ύλες ενός δείγματος που διέρχονται από κόσκινο με οπές 1,0 mm.

Οι διάφορες ξένες προσμείξεις αποτελούνται από τους ξένους σπόρους, τους κατεστραμμένους σπόρους, τις ξένες ύλες, τα λέπυρα, τα νεκρά έντομα και μέρη εντόμων.

2.5.   Σόργο

Ως προσμείξεις συνιστάμενες από σπόρους, νοούνται οι σπόροι άλλων σιτηρών, οι σπόροι που έχουν προσβληθεί από επιβλαβείς οργανισμούς και οι σπόροι που έχουν υπερθερμανθεί κατά την ξήρανση.

Ως διάφορες ξένες προσμείξεις νοούνται οι ξένοι σπόροι, οι κατεστραμμένοι σπόροι, οι ξένες ύλες, τα λέπυρα, τα νεκρά έντομα και μέρη εντόμων.

ΜΈΡΟΣ IV

Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της ποιότητας των σιτηρών που προσφέρονται στην παρέμβαση

Για τον καθορισμό της ποιότητας των σιτηρών που προσφέρονται στην παρέμβαση, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες μέθοδοι:

α)

η πρότυπη μέθοδος για τον προσδιορισμό των υλών που δεν είναι βασικά σιτηρά άμεμπτης ποιότητας είναι η μέθοδος που παρατίθεται στο παράρτημα V·

β)

η πρότυπη μέθοδος για τον προσδιορισμό της υγρασίας είναι η μέθοδος που παρατίθεται στο μέρος VI του παρόντος παραρτήματος. Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους βασισμένες στην αρχή που αναφέρεται στο παράρτημα V, τη μέθοδο ISO 712:1998 ή μέθοδο που βασίζεται στην τεχνολογία υπερύθρου ακτινοβολίας. Σε περίπτωση διαφοράς, γίνονται δεκτά μόνο τα αποτελέσματα που προκύπτουν με τη μέθοδο η οποία παρατίθεται στο μέρος V του παρόντος παραρτήματος·

γ)

η πρότυπη μέθοδος για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας του σόργου σε τανίνη είναι η μέθοδος ISO 9648:1988·

δ)

η πρότυπη μέθοδος για τον προσδιορισμό του μη κολλώδους και της επιδεκτικότητας μηχανικής κατεργασίας της ζύμης που λαμβάνεται από μαλακό σίτο είναι η μέθοδος που παρατίθεται στο μέρος VIΙ του παρόντος παραρτήματος·

ε)

η πρότυπη μέθοδος για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας του αλεσμένου μαλακού σίτου σε πρωτεΐνες είναι η μέθοδος που αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ένωση Χημείας Σιτηρών (ICC), της οποίας το σχετικό πρότυπο φέρει τον αριθμό 105/2: «μέθοδος προσδιορισμού της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες των σιτηρών και των προϊόντων με βάση τα σιτηρά».

Τα κράτη μέλη μπορούν, εντούτοις, να χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει εκ των προτέρων να αποδείξουν στην Επιτροπή ότι αναγνωρίζεται από την ICC η ισοδυναμία των αποτελεσμάτων που λαμβάνονται με τη μέθοδο αυτή·

στ)

η μέθοδος για τον προσδιορισμό του δείκτη Zeleny του αλεσμένου μαλακού σίτου είναι σύμφωνη με τη μέθοδο ISO 5529:1992·

ζ)

η μέθοδος για τον προσδιορισμό του αριθμού πτώσης Hagberg (δοκιμή αμυλασικής δράσης) είναι σύμφωνη με τη μέθοδο ISO 3093:2004·

η)

η πρότυπη μέθοδος για τον προσδιορισμό του βαθμού απώλειας της υαλώδους όψης στον σκληρό σίτο είναι εκείνη που παρατίθεται στο μέρος VIIΙ του παρόντος παραρτήματος·

θ)

η πρότυπη μέθοδος για τον προσδιορισμό του ειδικού βάρους είναι σύμφωνη με τη μέθοδο ISO 7971/2:1995·

ι)

οι μέθοδοι δειγματοληψίας και οι αναλυτικές μέθοδοι αναφοράς για τον προσδιορισμό του ποσοστού μυκοτοξινών είναι εκείνες που αναφέρονται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 και παρατίθενται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 401/2006 της Επιτροπής (4).

ΜΈΡΟΣ V

Πρότυπη μέθοδος για τον προσδιορισμό άλλων υλών πλην των βασικών σιτηρών άμεμπτης ποιότητας

1.

Για τον μαλακό σίτο, τον σκληρό σίτο και το κριθάρι, ένα μέσο δείγμα 250 g πρέπει να διέλθει από δύο κόσκινα, εκ των οποίων το ένα πρέπει να έχει σχισμές 3,5 mm και το άλλο 1,0 mm, επί μισό λεπτό της ώρας για το καθένα.

Για να εξασφαλιστεί σταθερό κοσκίνισμα, συνιστάται η χρησιμοποίηση μηχανικού κόσκινου, για παράδειγμα δονούμενης τράπεζας εφοδιασμένης με κόσκινα.

Οι ύλες οι οποίες συγκρατούνται από το κόσκινο με τις σχισμές των 3,5 mm και εκείνες οι οποίες διέρχονται από το κόσκινο με τις σχισμές του 1,0 mm, πρέπει να ζυγίζονται μαζί, θεωρούμενες ξένες ύλες. Στην περίπτωση κατά την οποία οι ύλες που συγκρατούνται από το κόσκινο με τις σχισμές των 3,5 mm περιέχουν μέρη «άλλων σιτηρών» ή ιδιαίτερα ευμεγέθεις σπόρους του βασικού σιτηρού, τα εν λόγω μέρη ή σπόροι επαναφέρονται στο κοσκινισμένο δείγμα. Κατά το κοσκίνισμα, το κόσκινο με τις σχισμές του 1,0 mm πρέπει να ελέγχεται επισταμένως για την παρουσία ζώντων επιβλαβών οργανισμών.

Από το κοσκινισμένο δείγμα λαμβάνεται δείγμα 50 έως 100 g με τη βοήθεια διαχωριστή. Το μερικό αυτό δείγμα πρέπει να ζυγίζεται.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια λαβίδας ή σπάτουλας, απλώνεται το μερικό δείγμα σε λεπτό στρώμα σε μια τράπεζα και αφαιρούνται οι θραυσμένοι σπόροι, τα άλλα σιτηρά, οι σπόροι που έχουν βλαστήσει, οι προσβεβλημένοι από επιβλαβείς οργανισμούς σπόροι, οι κατεστραμμένοι από παγετό σπόροι, οι σπόροι που εμφανίζουν αποχρωματισμό του φύτρου, οι ευρωτιασμένοι σπόροι, οι ξένοι σπόροι, η ερυσίβη, οι κατεστραμμένοι και οι σάπιοι σπόροι, τα λέπυρα, οι ζώντες επιβλαβείς οργανισμοί και τα νεκρά έντομα.

Σε περίπτωση κατά την οποία το μερικό δείγμα περιλαμβάνει σπόρους που περιβάλλονται από τα λέπυρα, αφαιρούνται τα λέπυρα χειρωνακτικά. Τα κατ’ αυτόν τον τρόπο λαμβανόμενα λέπυρα θεωρούνται τεμάχια λεπύρων. Οι λίθοι, η άμμος και τα θραύσματα αχύρου θεωρούνται ξένες ύλες.

Το μερικό δείγμα αφήνεται να διέλθει επί μισό λεπτό από κόσκινο με βρόχους 2,0 mm για τον μαλακό σίτο, 1,9 mm για τον σκληρό σίτο και 2,2 mm για την κριθάρι. Οι ύλες οι οποίες διέρχονται από το κόσκινο αυτό θεωρούνται συρρικνωμένοι σπόροι. Οι σπόροι οι οποίοι έχουν καταστραφεί από παγετό και οι πράσινοι, ατελούς ωρίμασης σπόροι ανήκουν στην ομάδα των συρρικνωμένων σπόρων.

2.

Ένα μέσο δείγμα 500 g για τον αραβόσιτο και 250 g για το σόργο αφήνεται να διέλθει από κόσκινο με σχισμές 1,0 mm επί μισό λεπτό. Ελέγχεται η παρουσία ζώντων επιβλαβών οργανισμών και νεκρών εντόμων.

Με τη βοήθεια λαβίδας ή σπάτουλας αφαιρούνται από τις ύλες οι οποίες συγκρατούνται από το κόσκινο με τις σχισμές του 1,0 mm οι λίθοι, η άμμος, τα θραύσματα αχύρου και οι λοιπές ξένες ύλες.

Προστίθενται οι αφαιρεθείσες ξένες ύλες στις ύλες οι οποίες διήλθαν από το κόσκινο με τις σχισμές του 1,0 mm και ζυγίζονται μαζί.

Με τη βοήθεια διαχωριστή, λαμβάνεται δείγμα 100 έως 200 g, στην περίπτωση του αραβοσίτου, και 25 έως 50 g, προκειμένου για σόργο, από το δείγμα το οποίο διήλθε από το κόσκινο. Ζυγίζεται το μερικό αυτό δείγμα. Ακολούθως, απλώνεται σε λεπτό στρώμα σε μια τράπεζα. Αφαιρούνται, με τη βοήθεια λαβίδας η σπάτουλας, τα τεμάχια άλλων σιτηρών, οι προσβεβλημένοι από επιβλαβείς οργανισμούς σπόροι, οι κατεστραμμένοι από παγετό σπόροι, οι σπόροι οι οποίοι έχουν βλαστήσει, οι ξένοι σπόροι, οι κατεστραμμένοι σπόροι, τα λέπυρα, οι ζώντες επιβλαβείς οργανισμοί και τα νεκρά έντομα.

Ακολούθως το μερικό αυτό δείγμα αφήνεται να διέλθει ένα κόσκινο με κυκλικούς βρόχους διαμέτρου 4,5 mm για τον αραβόσιτο και 1,8 mm για το σόργο. Οι ύλες οι οποίες διέρχονται από το κόσκινο αυτό θεωρούνται θραυσμένοι σπόροι.

3.

Οι ομάδες άλλων υλών πλην των βασικών σιτηρών άμεμπτης ποιότητας, οι οποίες προσδιορίσθηκαν σύμφωνα με τις μεθόδους που αναφέρονται στα σημεία 1 και 2, πρέπει να ζυγίζονται με ακρίβεια 0,01 g και να ανάγονται σε επί τοις εκατό του μέσου δείγματος. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση αναλύσεων αναφέρονται με ακρίβεια 0,1 %. Ελέγχεται η παρουσία ζώντων επιβλαβών οργανισμών.

Κατά γενικό κανόνα, πρέπει να εκτελούνται δύο αναλύσεις ανά δείγμα. Αυτές δεν πρέπει να διαφέρουν κατά περισσότερο από 10 % ως προς το σύνολο των προαναφερόμενων υλών.

4.

Τα χρησιμοποιούμενα όργανα για τις εργασίες οι οποίες αναφέρονται στα σημεία 1, 2 και 3 είναι τα ακόλουθα:

α)

διαχωριστής δειγμάτων, για παράδειγμα κωνική ή αυλακωτή συσκευή·

β)

ζυγός ακριβείας ή αναλυτικός·

γ)

κόσκινα με σχισμές 1,0, 1,8, 1,9, 2,0, 2,2, 3,5 mm και κόσκινα με κυκλικούς βρόχους διαμέτρου 1,8 και 4,5 mm. Τα κόσκινα μπορούν να είναι στερεωμένα σε δονουμένη τράπεζα.

ΜΈΡΟΣ VI

Πρότυπη μέθοδος προσδιορισμού της υγρασίας

1.   Βασική αρχή

Το προϊόν ξηραίνεται σε θερμοκρασία 130 έως 133 oC υπό κανονική ατμοσφαιρική πίεση. Η διάρκεια καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος των σωματιδίων.

2.   Πεδίο εφαρμογής

Η παρούσα μέθοδος ξήρανσης εφαρμόζεται σε λειοτριβημένα σιτηρά τα οποία διέρχονται, τουλάχιστον σε ποσοστό 50 %, από κόσκινο με βρόχους 0,5 mm και δεν αφήνουν υπολείμματα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10 % κόσκινο με κυκλικούς βρόχους 1,0 mm. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ομοίως στα άλευρα.

3.   Εργαστηριακά σκεύη και όργανα

Ζυγός ακριβείας.

Συσκευή λειοτρίβησης από υλικό το οποίο δεν απορροφά υγρασία και της οποίας ο καθορισμός είναι εύκολος. Η συσκευή αυτή πρέπει να λειοτριβεί ταχέως και ομοιόμορφα, χωρίς να προκαλείται υπερθέρμανση, να περιορίζει κατά το μέγιστο την επαφή με τον εξωτερικό αέρα και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σημείου 2 (επί παραδείγματι, μύλος με αποσπώμενους κυλίνδρους).

Δοχείο από μη διαβρώσιμο μέταλλο ή από γυαλί, εφοδιασμένο με κάλυμμα το οποίο εφαρμόζει καλά· η ωφέλιμη επιφάνεια πρέπει να επιτρέπει την επιτυχή κατανομή του εξεταζόμενου δείγματος, ήτοι 0,3 g ανά cm2.

Ισοθερμικός μικρός ηλεκτρικός κλίβανος, ρυθμιζόμενος σε θερμοκρασία 130 έως 133 oC (5), ο οποίος διαθέτει ικανοποιητικό εξαερισμό (6).

Ξηραντήρας με μεταλλική πλάκα ή, ελλείψει αυτής, με πλάκα από πορσελάνη, ικανού πάχους, διάτρητη, ο οποίος περιέχει κατάλληλο αφυδατικό υλικό.

4.   Διαδικασία

Ξήρανση

Ζυγίζεται στο προζυγισμένο δοχείο, με ακρίβεια ± 1 mg, ποσότητα λίγο μεγαλύτερη από 5 g λειοτριβημένων μικρόκοκκων σιτηρών ή 8 g λειοτριβημένου αραβοσίτου. Τοποθετείται το δοχείο σε κλίβανο θερμοκρασίας 130 έως 133 oC σε ελάχιστο χρόνο προς αποφυγή μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας. Τα μικρόκοκκα σιτηρά αφήνονται να ξηρανθούν επί δύο ώρες και ο αραβόσιτος επί 4 ώρες, από τη στιγμή κατά την οποία ο κλίβανος ανακτά τη θερμοκρασία των 130 έως 133 oC. Απομακρύνεται το δοχείο από τον κλίβανο, τοποθετείται αμέσως το κάλυμμα, αφήνεται να ψυχθεί σε ξηραντήρα επί 30-45 λεπτά και ζυγίζεται (με ακρίβεια ± 1 mg).

5.   Μέθοδος υπολογισμού και τύποι

E

=

η αρχική μάζα, σε γραμμάρια, του δείγματος

M

=

η μάζα, σε γραμμάρια, του δείγματος μετά την προετοιμασία

M’

=

η μάζα, σε γραμμάρια, του δείγματος μετά τη λειοτρίβηση

m

=

η μάζα, σε γραμμάρια, του ξηρού δοκιμίου.

Η υγρασία, ως ποσοστό επί τοις εκατό του προϊόντος, είναι ίση προς:

χωρίς προετοιμασία (E - m) × 100/E,

με προετοιμασία [(M’ - m)M/M’ + E - M] × 100/E = 100 (1 - Mm/EM’)

Πρέπει να εκτελούνται τουλάχιστον δύο δοκιμές.

6.   Επανάληψη

Η διαφορά μεταξύ των τιμών που προκύπτουν από δύο προσδιορισμούς, οι οποίοι έχουν διεξαχθεί ταυτόχρονα ή με μικρή χρονική διαφορά από τον ίδιο αναλυτή, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,15 g υγρασίας ανά 100 g δείγματος. Σε περίπτωση μεγαλύτερης διαφοράς, επαναλαμβάνονται οι προσδιορισμοί.

ΜΈΡΟΣ VΙI

Μέθοδος για τον προσδιορισμό του μη κολλώδους και της επιδεκτικότητας μηχανικής κατεργασίας της ζύμης που λαμβάνεται από μαλακό σίτο

1.   Τίτλος

Μέθοδος για δοκιμή αρτοποίησης σιτάλευρου.

2.   Πεδίο εφαρμογής

Η μέθοδος εφαρμόζεται στα άλευρα που λαμβάνονται από πειραματική άλεση σίτου για την παραγωγή άρτου με ζυμομύκητες (μαγιά).

3.   Βασική αρχή

Παρασκευάζεται ζύμη από άλευρο, νερό, ζυμομύκητες, αλάτι και σακχαρόζη μέσα σε συγκεκριμένο αναμεικτήρα. Μετά τη διαίρεση και σφαιροποποίηση, τα τεμάχια ζύμης αφήνονται σε ηρεμία επί 30 λεπτά. Μορφοποιούνται, τοποθετούνται στις πλάκες ψησίματος και ψήνονται μετά από τελική δοκιμή επί ορισμένο χρόνο. Σημειώνονται οι ιδιότητες μάλαξης της ζύμης. Ο άρτος κρίνεται από τον όγκο και το ύψος.

4.   Συστατικά

4.1.   Ζυμομύκητες

Ενεργοί ξηροί ζυμομύκητες Saccharomyces cerevisiae, τύπου DHW-Hamburg-Wansbeck, ή προϊόν που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

4.2.

Νερό πόσιμο

4.3.   Σακχαρούχο και αλατούχο διάλυμα ασκορβικού οξέος

Διαλύονται 30 ±0,5 g χλωριούχου νατρίου (εμπορίου), 30 ±0,5 g σακχαρόζης (εμπορίου) και 0,040 ±0,001 g ασκορβικού οξέος σε 800 ± 5 g νερού. Παρασκευάζεται κάθε ημέρα νέο διάλυμα.

4.4.   Σακχαρούχος διάλυση

Διάλυση 5 ±0,1 g σακχαρόζης (εμπορίου) σε 95 ± 1 g νερού. Παρασκευάζεται κάθε ημέρα νέο διάλυμα.

4.5.   Βυνάλευρο (με ενζυμική δραστικότητα)

Ποιότητα εμπορίου.

5.   Εργαστηριακά σκεύη και όργανα

5.1.   Αρτοποιείο

Με σύστημα διατήρησης της θερμοκρασίας μεταξύ 22 και 25 oC.

5.2.   Ψυγείο

Που διατηρεί θερμοκρασία 4 ± 2 oC.

5.3.   Ζυγός

Μέγιστου φορτίου 2 kg και ακρίβειας 2 g.

5.4.   Ζυγός

Μέγιστου φορτίου 0,5 kg και ακρίβειας 0,1 g.

5.5.   Αναλυτικός ζυγός

Ακρίβειας 0,1 × 10–3 g.

5.6.   Αναμεικτήρας

Stephan UMTA 10, με βραχίονα «Detmold» (Stephan Soehne GmbH) ή ανάλογη συσκευή με τα ίδια χαρακτηριστικά.

5.7.   Θάλαμος δοκιμής

Με σύστημα διατήρησης θερμοκρασίας 30 ± 1 oC.

5.8.   Ανοικτά πλαστικά κουτιά

Από πολυμεθυλομεθακρυλικό πολυμερές (Plexiglas, Perspex). Εσωτερικές διαστάσεις: 25 × 25, ύψος 15 cm, πάχος τοιχωμάτων 0,5 ±0,05 cm.

5.9.   Τετράγωνες πλαστικές πλάκες

Από πολυμεθυλομεθακρυλικό πολυμερές (Plexiglas, Perspex), διαστάσεων τουλάχιστον 30 x 30 cm, πάχους 0,5 ±0,05 cm.

5.10.   Συσκευή μορφοποίησης

Ομογενοποιητής σφαιρών Brabender (Brabender OHG) ή ανάλογη συσκευή με τα ίδια χαρακτηριστικά.

6.   Δειγματοληψία

Κατά το πρότυπο ICC αριθ. 101.

7.   Διαδικασία

7.1.   Προσδιορισμός της ενυδάτωσης

Η απορρόφηση νερού προσδιορίζεται σύμφωνα με το πρότυπο ICC αριθ. 115/1.

7.2.   Προσδιορισμός της προσθήκης βυνάλευρου

Προσδιορίζεται ο αριθμός πτώσης του αλεύρου κατά ISO 3093/1982. Αν ο αριθμός πτώσης είναι μεγαλύτερος του 250, προσδιορίζεται η ποσότητα βυνάλευρου που χρειάζεται να προστεθεί για να επιτευχθεί αριθμός πτώσης μεταξύ 200 και 250, με μια σειρά αναμείξεων με αυξανόμενες ποσότητες βυνάλευρου (4.5). Αν ο αριθμός πτώσης είναι μικρότερος του 250, δεν χρειάζεται προσθήκη βυνάλευρου.

7.3.   Απενεργοποίηση των ενεργών ξηρών ζυμομυκήτων

Ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σακχαρούχου διαλύματος (4.4) σε 35 ± 1 oC. Ένα μέρος βάρους των ενεργών ξηρών ζυμομυκήτων προστίθεται σε τέσσερα μέρη βάρους αυτού του χλιαρού σακχαρούχου διαλύματος χωρίς ανάδευση. Αν χρειαστεί, το σύνολο ανακινείται με περιδίνηση.

Αφήνεται σε ηρεμία επί 10 ± 1 λεπτό. Ακολουθεί ανάδευση μέχρις ότου επιτευχθεί ομοιογενές εναιώρημα. Το εναιώρημα αυτό χρησιμοποιείται τα επόμενα δέκα λεπτά.

7.4.   Ρύθμιση της θερμοκρασίας του αλεύρου και των υγρών συστατικών της ζύμης

Η θερμοκρασία του αλεύρου και του νερού πρέπει να ρυθμίζεται για να επιτυγχάνεται θερμοκρασία ζύμης μετά την ανάμειξη 27 ± 1 oC.

7.5.   Σύνθεση της ζύμης

Ζυγίζονται, με ακρίβεια 2 g, 10 y/3 g αλεύρου με υγρασία ως έχει (που αντιστοιχούν σε 1 kg αλεύρου υγρασίας 14 %), όπου y είναι η ποσότητα του χρησιμοποιούμενου αλεύρου στη δοκιμή φαρινογράφου (βλέπε πρότυπο ICC αριθ. 115/1).

Ζυγίζεται, με ακρίβεια ±0,2 g, ποσότητα βυνάλευρου ικανή να επιφέρει αριθμό πτώσης μεταξύ 200 και 250 (7.2).

Ζυγίζονται 430 ± 5 g σακχαρούχου και αλατούχου διαλύματος ασκορβικού οξέος (4.3) και προστίθεται νερό μέχρις ότου επιτευχθεί συνολική μάζα (x - 9) 10 y/3 g (10.2), όπου x είναι η ποσότητα του χρησιμοποιούμενου νερού στη δοκιμή φαρινογράφου (βλέπε πρότυπο ICC αριθ. 115/1). Η συνολική αυτή μάζα (συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 450 και 650 g) πρέπει να επιτυγχάνεται με ακρίβεια 1,5 g.

Ζυγίζονται 90 ± 1 g εναιωρήματος ζυμομυκήτων (7.3).

Σημειώνεται η συνολική μάζα της ζύμης (Ρ), που είναι το άθροισμα των μαζών αλεύρου, σακχαρούχου και αλατούχου διαλύματος ασκορβικού οξέος, νερού, εναιωρήματος ζυμομυκήτων και βυνάλευρου.

7.6.   Ανάμιξη

Ρυθμίζεται πρώτα η θερμοκρασία του αναμεικτήρα στους 27 ± 1 oC με κατάλληλη ποσότητα χλιαρού νερού.

Φέρονται τα υγρά συστατικά της ζύμης στον αναμεικτήρα και στην επιφάνεια τοποθετούνται το άλευρο και το βυνάλευρο.

Τίθεται σε κίνηση ο αναμεικτήρας (1η ταχύτητα, 1 400 στροφές/λεπτό) και αφήνεται να λειτουργήσει 60 δευτερόλεπτα. Μετά 20 δευτερόλεπτα από την έναρξη της ανάμειξης, εκτελούνται δύο περιστροφές του ξέστρου που είναι προσαρμοσμένο στο κάλυμμα του κάδου του αναμεικτήρα.

Μετράται η θερμοκρασία της ζύμης. Αν δεν κυμαίνεται μεταξύ 26 και 28 oC, απορρίπτεται η ζύμη αυτή και παρασκευάζουμε νέα, αφού ρυθμιστεί η θερμοκρασία των συστατικών.

Σημειώνονται οι τις ιδιότητες της ζύμης, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εκφράσεις:

μη κολλώδης και επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία ή

κολλώδης και μη επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία.

Για να θεωρηθεί «μη κολλώδης και επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία» στο τέλος της ανάμειξης, η ζύμη πρέπει να αποτελεί μια συμπαγή μάζα που δεν προσκολλάται στα τοιχώματα του κάδου και στην άτρακτο του αναμεικτήρα. Η ζύμη αυτή πρέπει εύκολα να συγκεντρώνεται με τα χέρια και να εξάγεται από τον κάδο με μια κίνηση, χωρίς αισθητές απώλειες.

7.7.   Τεμαχισμός και σφαιροποίηση

Ζυγίζονται, με ακρίβεια 2 g, τρία τεμάχια ζύμης κατά τον ακόλουθο τύπο:

p

=

0,25 Ρ, όπου:

p

=

μάζα του τεμαχίου ζύμης

Ρ

=

συνολική μάζα της ζύμης.

Τα τεμάχια της ζύμης σφαιροποιούνται αμέσως, επί 15 δευτερόλεπτα, στη συσκευή μορφοποίησης (5.10) και, εν συνεχεία, φέρονται για χρονικό διάστημα 30 ± 2 λεπτών στον θάλαμο δοκιμής (5.7), τοποθετημένα επάνω στις τετράγωνες πλαστικές πλάκες (5.9) που καλύπτονται με τα πλαστικά κουτιά ανεστραμμένα (5.8).

Τα τεμάχια της ζύμης δεν αλευρώνονται.

7.8.   Μορφοποίηση

Τα τεμάχια της ζύμης που βρίσκονται στις πλαστικές πλάκες, καλυμμένα με τα ανεστραμμένα κουτιά, τοποθετούνται στη συσκευή μορφοποίησης (5.10) και σφαιροποιείται εκ νέου κάθε τεμάχιο επί 15 δευτερόλεπτα. Το κάλυμμα που προστατεύει τη ζύμη αφαιρείται μόνο την τελευταία στιγμή πριν από τη σφαιροποίηση. Σημειώνονται εκ νέου οι ιδιότητες της ζύμης, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εκφράσεις:

μη κολλώδης και επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία ή

κολλώδης και μη επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία.

Για να θεωρηθεί «μη κολλώδης και επιδεχόμενη μηχανική κατεργασία», η ζύμη πρέπει να προσκολλάται ελάχιστα ή και καθόλου στα τοιχώματα θαλάμου κατά τη λειτουργία της συσκευής, ώστε να πλάθεται με ελεύθερη περιστροφική κίνηση για να αποκτήσει κανονικό σχήμα σφαίρας. Στο τέλος της εργασίας, η ζύμη δεν πρέπει να προσκολλάται στα τοιχώματα του θαλάμου μορφοποίησης όταν ανασηκώνεται το κάλυμμά του.

8.   Έκθεση δοκιμής

Η έκθεση δοκιμής πρέπει να αναφέρει:

τις ιδιότητες μάλαξης της ζύμης στο τέλος της ανάμειξης και κατά τη μορφοποίηση,

τον αριθμό πτώσης του αλεύρου χωρίς προσθήκη βυνάλευρου,

όλες τις παρατηρηθείσες ανωμαλίες.

Πρέπει επιπλέον να περιλαμβάνει:

τη χρησιμοποιηθείσα μέθοδο,

όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του δείγματος.

9.   Γενικές παρατηρήσεις

9.1.

Ο τύπος για τον υπολογισμό της ποσότητας των υγρών συστατικών της ζύμης βασίζεται στους ακόλουθους υπολογισμούς:

Η προσθήκη x ml ύδατος σε ποσότητα ισοδύναμη με 300 g αλεύρου υγρασίας 14 % δίδει την επιθυμητή σύσταση. Καθώς στη δοκιμή αρτοποίησης χρησιμοποιείται 1 kg αλεύρου (υγρασία 14 %), ενώ το x βασίζεται σε 300 g αλεύρου, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί στη δοκιμή αρτοποίησης το x διαιρούμενο διά τρία και πολλαπλασιαζόμενο επί 10 g νερού, δηλαδή 10 x/3 g.

Τα 430 g του σακχαρούχου και αλατούχου διαλύματος ασκορβικού οξέος περιέχουν 15 g άλατος και 15 g σακχάρου. Αυτά τα 430 g διαλύματος περιλαμβάνονται στα υγρά συστατικά της ζύμης. Επομένως, για να προστεθούν 10 x/3 g νερού στη ζύμη, πρέπει να προστεθούν (10 x/3 + 30) g υγρών συστατικών που αποτελούνται από 430 g σακχαρούχου και αλατούχου διαλύματος ασκορβικού οξέος και μια συμπληρωματική ποσότητα νερού.

Μολονότι ένα μέρος του νερού που προστίθεται με το εναιώρημα ζυμομυκήτων απορροφάται από αυτούς, το εναιώρημα αυτό περιέχει επίσης ελεύθερο νερό. Χρησιμοποιείται η αυθαίρετη παραδοχή ότι 90 g του εναιωρήματος ζυμομυκήτων περιέχουν 60 g ελεύθερου νερού. Πρέπει, ως εκ τούτου, διορθωθεί η ποσότητα των υγρών συστατικών για να ληφθούν υπόψη τα εν λόγω 60 g ελεύθερου νερού του εναιωρήματος ζυμομυκήτων, ήτοι πρέπει να προστεθούν τελικά 10 x/3 συν 30 μείον 60 g, το οποίο μετατρέπεται σε (10 x/3 + 30) - 60 = 10 x - 30 = (x/3 - 3) 10 = (x - 9) 10/3, δηλαδή τον τύπο του σημείου 7.5. Αν, για παράδειγμα, η ποσότητα νερού x που χρησιμοποιείται στη δοκιμή φαρινογράφου είναι 165 ml, αντικαθίσταται η τιμή αυτή στον τύπο, με αποτέλεσμα τα 430 g σακχαρούχου και αλατούχου διαλύματος ασκορβικού οξέος να πρέπει να αυξηθούν με την προσθήκη νερού μέχρι συνολικής μάζας:

(165 - 9) 10/3 = 156 × 10/3 = 520 g.

9.2.

Η μέθοδος δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη στον σίτο. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για τον χαρακτηρισμό των αρτοποιητικών ιδιοτήτων του σίτου είναι ο ακόλουθος:

Καθαρίζεται το δείγμα σίτου και προσδιορίζεται η υγρασία του καθαρισμένου σίτου. Δεν θερμαίνεται ο σίτος, αν η υγρασία του κυμαίνεται μεταξύ 15 και 16 %. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ρυθμίζεται η υγρασία σε 15,5 ±0,5 %, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την άλεση.

Παρασκευάζεται το άλευρο από τον σίτο με εργαστηριακό μύλο Buehler MLU 202 ή Brabender Quadrumant Senior ή ανάλογη συσκευή που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Επιλέγεται πρόγραμμα άλεσης με το οποίο επιτυγχάνεται ελάχιστο ποσοστό εξαγωγής αλεύρου 72 %, με περιεκτικότητα σε τέφρα μεταξύ 0,50 και 0,60 % επί ξηρού.

Προσδιορίζεται η τέφρα του αλεύρου κατά το παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1501/95 της Επιτροπής και η υγρασία κατά τον παρόντα κανονισμό. Υπολογίζεται το ποσοστό εξαγωγής

με την εξίσωση:

Ε = [((100 - f) F)/(100 - w) W] × 100 %

όπου:

Ε

=

ποσοστό εξαγωγής

f

=

υγρασία του αλεύρου

w

=

υγρασία του σίτου

F

=

μάζα του αλεύρου που παρήχθη με υγρασία f

W

=

μάζα του σίτου που αλέστηκε με υγρασία w.

Σημείωση

:

Πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και τον εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιούνται παρέχει το έγγραφο Τ/77 300 της 31ης Μαρτίου 1977 που δημοσιεύθηκε από το ίδρυμα Instituut voor Graan, Meel en Brood, TNO — Postbus 15, Wageningen, Nederland (Κάτω Χώρες).

ΜΈΡΟΣ VIIΙ

Προσδιορισμός του βαθμού απώλειας της υαλώδους όψης

1.   Βασική αρχή

Μόνον ένα τμήμα του δείγματος χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της εκατοστιαίας αναλογίας των σπόρων που έχουν απολέσει, έστω μερικώς, την υαλώδη όψη τους. Οι σπόροι τεμαχίζονται με σποροτόμο Pohl ή ισοδύναμο όργανο.

2.   Εργαστηριακά σκεύη και όργανα

σποροτόμος Pohl ή ισοδύναμο όργανο,

λαβίδες, νυστέρι,

δίσκος ή τρυβλίο.

3.   Διαδικασία

α)

Ο προσδιορισμός εκτελείται σε δείγμα 100 g, αφού διαχωριστούν οι ύλες που δεν αποτελούν βασικά σιτηρά άμεμπτης ποιότητας.

β)

Το δείγμα απλώνεται σε δίσκο και ομοιογενοποιείται.

γ)

Αφού εισαχθεί μια πλάκα στον σποροτόμο, απλώνεται μια χούφτα σπόρων πάνω στο πλέγμα. Με ελαφρά χτυπήματα κατανέμονται οι σπόροι κατά τρόπο ώστε να υπάρχει ένας σπόρος ανά οπή. Χαμηλώνεται το κινητό τμήμα για να συγκρατηθούν οι σπόροι στη θέση τους και, στη συνέχεια, οι σπόροι τεμαχίζονται.

δ)

Χρησιμοποιείται επαρκής αριθμός πλακών ώστε να τεμαχιστούν τουλάχιστον 600 σπόροι.

ε)

Καταμετρώνται οι σπόροι που έχουν απολέσει, έστω μερικώς, την υαλώδη όψη τους.

στ)

Υπολογίζεται η εκατοστιαία αναλογία των σπόρων που έχουν απολέσει, έστω μερικώς, την υαλώδη όψη τους.

4.   Έκφραση των αποτελεσμάτων

Ι

=

μάζα των υλών που δεν αποτελούν βασικά σιτηρά άμεμπτης ποιότητας, εκφρασμένη σε γραμμάρια,

Μ

=

εκατοστιαία αναλογία των σπόρων που έχουν απολέσει, έστω μερικώς, την υαλώδη όψη τους στους καθαρισμένους σπόρους που εξετάστηκαν.

5.   Αποτελέσματα

Η εκατοστιαία αναλογία των σπόρων που έχουν απολέσει, έστω μερικώς, την υαλώδη όψη τους στο δοκίμιο ισούται με:

[M × (100 - I)]/100 = …

ΜΈΡΟΣ IX

Αυξήσεις και μειώσεις της τιμής

Πίνακας I

Αυξήσεις της τιμής για την υγρασία

Αραβόσιτος και σόργο

Λοιπά σιτηρά

Υγρασία

(%)

Αύξηση

(EUR/τόνο)

Υγρασία

(%)

Αύξηση

(EUR/τόνο)

13,4

0,1

13,3

0,2

13,2

0,3

13,1

0,4

13,0

0,5

12,9

0,6

12,8

0,7

12,7

0,8

12,6

0,9

12,5

1,0

12,4

0,1

12,4

1,1

12,3

0,2

12,3

1,2

12,2

0,3

12,2

1,3

12,1

0,4

12,1

1,4

12,0

0,5

12,0

1,5

11,9

0,6

11,9

1,6

11,8

0,7

11,8

1,7

11,7

0,8

11,7

1,8

11,6

0,9

11,6

1,9

11,5

1,0

11,5

2,0

11,4

1,1

11,4

2,1

11,3

1,2

11,3

2,2

11,2

1,3

11,2

2,3

11,1

1,4

11,1

2,4

11,0

1,5

11,0

2,5

10,9

1,6

10,9

2,6

10,8

1,7

10,8

2,7

10,7

1,8

10,7

2,8

10,6

1,9

10,6

2,9

10,5

2,0

10,5

3,0

10,4

2,1

10,4

3,1

10,3

2,2

10,3

3,2

10,2

2,3

10,2

3,3

10,1

2,4

10,1

3,4

10,0

2,5

10,0

3,5


Πινακασ ΙΙ

Μειώσεις της τιμής για την υγρασία

Αραβόσιτος και σόργο

Λοιπά σιτηρά

Υγρασί

(%)

Μείωση

(EUR/τόνο)

Υγρασί

(%)

Μείωση

(EUR/τόνο)

13,5

1,0

14,5

1,0

13,4

0,8

14,4

0,8

13,3

0,6

14,3

0,6

13,2

0,4

14,2

0,4

13,1

0,2

14,1

0,2


Πινακασ III

Μειώσεις της τιμής για το ειδικό βάρος

Σιτηρό

Ειδικό βάρο

(kg/hl)

Μείωση της τιμής

(EUR/τόνο)

Μαλακός σίτος

Κάτω των 76 — 75

0,5

 

Κάτω των 75 —74

1,0

 

Κάτω των 74 — 73

1,5

Κριθάρι

Κάτω των 64 — 62

1,0


Πινακασ IV

Μειώσεις της τιμής για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Ποσοστό πρωτεϊνών (7)

(N × 5,7)

Μείωση

(EUR/τόνο)

Κάτω των 11,5 — 11,0

2,5

Κάτω των 11,0 — 10,5

5

ΜΈΡΟΣ X

Πρακτική μέθοδος καθορισμού της μείωσης που επιβάλλεται στην τιμή του σόργου από τους οργανισμούς παρέμβασης

1.   Βασικά δεδομένα

P

=

εκατοστιαία αναλογία τανίνης στο ακατέργαστο προϊόν,

0,4 %

=

η ανωτέρω εκατοστιαία αναλογία τανίνης στην οποία επιβάλλεται η μείωση, 11 % (8) = η μείωση που αντιστοιχεί σε 1 % τανίνης επί ξηρού.

2.   Υπολογισμός της μείωσης

Η μείωση, εκφρασμένη σε ευρώ, που επιβάλλεται στην τιμή αναφοράς, υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

11 (P - 0,40)

Image

Image

ΜΈΡΟΣ ΧΙ

Υπολογισμός των αυξήσεων και μειώσεων της τιμής

Οι μειώσεις και αυξήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 38 εκφράζονται σε ευρώ ανά τόνο και επιβάλλονται στην τιμή παρέμβασης των σιτηρών που προσφέρονται στην παρέμβαση, με πολλαπλασιασμό της τιμής αυτής επί το άθροισμα των καθορισθέντων ποσοστών μείωσης και αύξησης ως ακολούθως:

α)

όταν η υγρασία των προσφερόμενων στην παρέμβαση σιτηρών είναι μικρότερη από 13 % για τον αραβόσιτο και το σόργο και από 14 % για τα λοιπά σιτηρά, οι αυξήσεις που πρέπει να επιβληθούν είναι εκείνες που προβλέπονται στον πίνακα Ι του μέρους IX του παρόντος παραρτήματος. Όταν η υγρασία των προσφερόμενων στην παρέμβαση σιτηρών είναι μεγαλύτερη από 13 % και 14 %, αντιστοίχως, οι μειώσεις που πρέπει να επιβληθούν είναι εκείνες που προβλέπονται στον πίνακα ΙΙ του μέρους VΙΙ του παρόντος παραρτήματος·

β)

όταν το ειδικό βάρος των προσφερόμενων στην παρέμβαση σιτηρών αποκλίνει από το λόγο βάρους/όγκου 76 kg/hl για τον μαλακό σίτο και 64 kg/hl για το κριθάρι, οι μειώσεις που πρέπει να επιβληθούν είναι εκείνες που αναφέρονται στον πίνακα ΙΙΙ του μέρους VΙΙ του παρόντος παραρτήματος·

γ)

όταν το ποσοστό των θραυσμένων σπόρων υπερβαίνει το 3 % για τον σκληρό σίτο, τον μαλακό σίτο και το κριθάρι και το 4 % για τον αραβόσιτο και το σόργο, επιβάλλεται μείωση 0,05 ευρώ για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 0,1 %·

δ)

όταν το ποσοστό των προσμείξεων που συνίστανται σε σπόρους υπερβαίνει το 2 % για τον σκληρό σίτο, το 4 % για τον αραβόσιτο και το σόργο και το 5 % για τον μαλακό σίτο και το κριθάρι, επιβάλλεται μείωση 0,05 ευρώ για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 0,1 %·

ε)

όταν το ποσοστό των σπόρων που έχουν βλαστήσει υπερβαίνει το 2,5 %, επιβάλλεται μείωση 0,05 ευρώ για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 0,1 %·

στ)

όταν το ποσοστό των διαφόρων ξένων προσμείξεων (Schwarzbesatz) υπερβαίνει το 0,5 % για τον σκληρό σίτο και 1 % για τον μαλακό σίτο, το κριθάρι, τον αραβόσιτο και το σόργο, επιβάλλεται μείωση 0,1 ευρώ για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 0,1 %·

ζ)

όταν, για τον σκληρό σίτο, η εκατοστιαία αναλογία των αλευρωδών σπόρων υπερβαίνει το 20 %, επιβάλλεται μείωση 0,2 ευρώ για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 1 % ή κλάσμα του 1 %·

η)

όταν η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του μαλακού σίτου είναι μικρότερη από 11,5 %, οι μειώσεις που πρέπει να επιβληθούν προκύπτουν από τον πίνακα IV του μέρους IX του παρόντος παραρτήματος·

θ)

όταν η περιεκτικότητα σε τανίνη του σόργου που προσφέρεται στην παρέμβαση είναι μεγαλύτερη του 0,4 % επί ξηρού, η μείωση που πρέπει να επιβληθεί υπολογίζεται σύμφωνα με την πρακτική μέθοδο που καθορίζεται στο μέρος X του παρόντος παραρτήματος.

ΜΈΡΟΣ XII

Μεθοδολογία δειγματοληψίας και αναλύσεων για τα σιτηρά

1.

Για κάθε παρτίδα σιτηρών, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαπιστώνονται βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος της προσφερόμενης παρτίδας, το οποίο αποτελείται από δείγματα που λαμβάνονται με συχνότητα μιας δειγματοληψίας για κάθε παράδοση και τουλάχιστον ανά 60 τόνους.

2.

Ο οργανισμός παρέμβασης πραγματοποιεί αναλύσεις, υπ’ ευθύνη του, των χαρακτηριστικών των ληφθέντων δειγμάτων εντός προθεσμίας είκοσι εργάσιμων ημερών από τη λήψη του αντιπροσωπευτικού δείγματος.

3.

Οι μέθοδοι αναφοράς που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της ποιότητας των προσφερόμενων στην παρέμβαση σιτηρών ορίζονται στα μέρη IV, V, VI και VII του παρόντος παραρτήματος.

4.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων κοινοποιούνται στον προσφέροντα μέσω του πρωτοκόλλου παραλαβής που αναφέρεται στο άρθρο 34.

5.

Σε περίπτωση διαφοράς, ο οργανισμός παρέμβασης υποβάλλει εκ νέου τα επίμαχα προϊόντα στους αναγκαίους ελέγχους.


(1)  ΕΕ L 37 της 13.2.1993, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 364 της 20.12.2006, σ. 5.

(3)  Σε % επί ξηρού

(4)  ΕΕ L 70 της 9.3.2006, σ. 12.

(5)  Θερμοκρασία του αέρα στο εσωτερικό του κλιβάνου.

(6)  Ο κλίβανος πρέπει να έχει τέτοια θερμαντική ικανότητα ώστε, ρυθμιζόμενος σε θερμοκρασία 130 έως 133 oC, να μπορεί να επανέλθει στη θερμοκρασία αυτή σε λιγότερο από 45 λεπτά μετά την τοποθέτηση, εντός του κλιβάνου, του μέγιστου αριθμού δειγμάτων προς ταυτόχρονη ξήρανση. Ο κλίβανος θα πρέπει να διαθέτει εξαερισμό τέτοιο ώστε, όταν ξηραίνονται επί 2 ώρες μικρόκοκκα σιτηρά (μαλακός σίτος, σκληρός σίτος, κριθάρι και σόργο) και επί 4 ώρες αραβόσιτος, τα αποτελέσματα όλων των δοκιμίων σιμιγδαλιού ή, κατά περίπτωση, αραβόσιτου που μπορεί να χωρέσει να εμφανίζουν διαφορά κάτω του 0,15 % από τα αποτελέσματα που λαμβάνονται μετά 3 ώρες ξήρανσης για τα μικρόκοκκα σιτηρά και 5 ώρες ξήρανσης για τον αραβόσιτο.

(7)  Σε % επί ξηρού

(8)  Μείωση που επιβάλλεται στην τιμή του σόργου με βάση την περιεκτικότητα 1 000 g σε τανίνη επί ξηρού:

α)

Ενέργεια μεταβολισμού 1 000 g ξηράς ουσίας σόργου με θεωρητική περιεκτικότητα σε τανίνη 0 % στα πουλερικά: 3 917 Kcal

β)

Μείωση της ενέργειας μεταβολισμού 1 000 g ξηράς ουσίας σόργου στα πουλερικά ανά πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα τανίνης: 419 Kcal

γ)

Διαφορά, εκφραζόμενη σε ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ της μέγιστης καθορισμένης περιεκτικότητας σε τανίνη για το σόργο που γίνεται δεκτό στην παρέμβαση και της περιεκτικότητας σε τανίνη που έχει καθοριστεί για τον ποιοτικό τύπο: 1,0 - 0,30 = 0,70

δ)

Διαφορά, εκφραζόμενη σε ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ της ενέργειας μεταβολισμού σόργου με περιεκτικότητα σε τανίνη 1,0 % και της ενέργειας μεταβολισμού σόργου με την περιεκτικότητα του ποιοτικού τύπου σε τανίνη (0,30 %) στα πουλερικά

ε)

Μείωση που αντιστοιχεί σε περιεκτικότητα σε τανίνη 1 % επί ξηρού καθ’ υπέρβαση του 0,30 %


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΡΥΖΙ

ΜΈΡΟΣ I

Κριτήρια επιλεξιμότητας για το αναποφλοίωτο ρύζι

Οι απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1, όσον αφορά το ρύζι, είναι ιδίως οι εξής:

α)

το αναποφλοίωτο ρύζι είναι απαλλαγμένο από οσμή και ζώντα έντομα·

β)

η υγρασία του δεν υπερβαίνει το 14,5 %·

γ)

η απόδοση κατά τη βιομηχανική επεξεργασία δεν υπολείπεται περισσότερο από πέντε μονάδες των βασικών αποδόσεων που απαριθμούνται στο μέρος ΙΙΙ του παρόντος παραρτήματος·

δ)

η εκατοστιαία αναλογία των διαφόρων ξένων προσμείξεων, των κόκκων ρυζιού άλλων ποικιλιών και των κόκκων που δεν ανταποκρίνονται στον ποιοτικό τύπο, που ορίζεται στο παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, δεν υπερβαίνει τις μέγιστες τιμές που προβλέπονται στο μέρος IV του παρόντος παραρτήματος, ανά είδος ρυζιού·

ε)

το επίπεδο ραδιενέργειας δεν υπερβαίνει τα ανώτατα επίπεδα που επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Για την εφαρμογή του παρόντος παραρτήματος, ως «διάφορες ξένες προσμείξεις» νοούνται οι ξένες ύλες εκτός από το ρύζι.

ΜΈΡΟΣ II

Αυξήσεις και μειώσεις της τιμής

1.

Οι μειώσεις και αυξήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 38 εκφράζονται σε ευρώ ανά τόνο και επιβάλλονται στην τιμή παρέμβασης του αναποφλοίωτου ρυζιού που προσφέρεται στην παρέμβαση, με πολλαπλασιασμό της τιμής αυτής επί το άθροισμα των καθορισθέντων ποσοστών μείωσης και αύξησης ως ακολούθως:

α)

όταν η υγρασία του αναποφλοίωτου ρυζιού υπερβαίνει το 13 %, το ποσοστό μείωσης της τιμής παρέμβασης ισούται προς τη διαφορά μεταξύ της υγρασίας του αναποφλοίωτου ρυζιού που προσφέρεται στην παρέμβαση, μετρούμενης με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου, και του 13 %·

β)

όταν η απόδοση κατά τη βιομηχανική επεξεργασία αποκλίνει της βασικής απόδοσης κατά τη βιομηχανική επεξεργασία για τη συγκεκριμένη ποικιλία, που προβλέπεται στο μέρος ΙΙΙ σημείο 1 του παρόντος παραρτήματος, οι αυξήσεις και μειώσεις της τιμής παρέμβασης ανά ποικιλία ρυζιού, που πρέπει να επιβάλλονται, καθορίζονται ανά είδος ρυζιού στο μέρος ΙΙΙ σημείο 2 του παρόντος παραρτήματος·

γ)

όταν τα ελαττώματα των κόκκων αναποφλοίωτου ρυζιού υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια ανοχής για τον ποιοτικό τύπο του αναποφλοίωτου ρυζιού, το ποσοστό μείωσης της τιμής παρέμβασης που πρέπει να εφαρμόζεται καθορίζεται στο μέρος V του παρόντος παραρτήματος, ανά είδος ρυζιού·

δ)

όταν το ποσοστό των διαφόρων ξένων προσμείξεων του αναποφλοίωτου ρυζιού υπερβαίνει το 0,1 %, το ρύζι αυτό αγοράζεται στην παρέμβαση με μείωση της τιμής παρέμβασης κατά 0,02 % για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 0,01 %·

ε)

όταν μια παρτίδα αναποφλοίωτου ρυζιού προσφέρεται στην παρέμβαση για μια συγκεκριμένη ποικιλία και περιέχει ποσοστό κόκκων ρυζιού άλλων ποικιλιών που υπερβαίνει το 3 %, η παρτίδα αυτή αγοράζεται με μείωση της τιμής παρέμβασης κατά 0,1 % για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 0,1 %.

2.

Οι μειώσεις και αυξήσεις που αναφέρονται στο σημείο 1 εφαρμόζονται με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο των αποτελεσμάτων των δοκιμών στα αντιπροσωπευτικά δείγματα, όπως προβλέπεται στο μέρος VI του παρόντος παραρτήματος.

ΜΈΡΟΣ III

Κριτήρια για την απόδοση κατά τη βιομηχανική επεξεργασία

1.   Βασική απόδοση κατά τη βιομηχανική επεξεργασία

Ονομασία της ποικιλίας

Απόδοση σε ολόκληρους κόκκους

(σε %)

Συνολική απόδοση

(σε %)

Argo, Selenio, Couachi

66

73

Alpe, Arco, Balilla, Balilla Sollana, Bomba, Elio, Flipper, Lido, Sara, Thainato, Thaiperla, Veta, Guadiamar

65

73

Ispaniki A, Makedonia

64

73

Bravo, Europa, Loto, Riva, Rosa Marchetti, Savio, Veneria

63

72

 

63

71

 

63

70

Ariete, Bahia, Carola, Cigalon, Cripto, Drago, Eolo, Gladio, Graldo, Koral, Mercurio, Niva, Onda, Padano, Panda, Ribe, S. Andrea, Saturno, Senia, Smeraldo, Dion, Zeus

62

72

Strymonas

62

71

Baldo, Redi, Roma, Tebre, Volano

61

72

Thaibonnet, Puntal

60

72

Evropi,

60

70

Arborio, Rea

58

72

 

58

70

Carnaroli, Elba, Vialone Nano

57

72

Axios

57

67

Roxani

57

66

 

52

71

Μη κατονομαζόμενες ποικιλίες

64

72

2.   Αυξήσεις και μειώσεις της τιμησ για την αποδόση κατά τη βιομηχανική επεξεργασία

Απόδοση του αναποφλοίωτου ρυζιού σε ολόκληρους κόκκους λευκασμένου ρυζιού

Αυξήσεις και μειώσεις της τιμής ανά μονάδα απόδοσης

Ανώτερη από τη βασική απόδοση

Αύξηση κατά 0,75 %

Κατώτερη από τη βασική απόδοση

Μείωση κατά 1 %

Συνολική απόδοση αναποφλοίωτου ρυζιού σε λευκασμένο ρύζι

Αυξήσεις και μειώσεις ανά μονάδα απόδοσης

Ανώτερη από τη βασική απόδοση

Αύξηση κατά 0,60 %

Κατώτερη από τη βασική απόδοση

Μείωση κατά 0,80 %

ΜΈΡΟΣ IV

Μέγιστες εκατοστιαίες αναλογίες

Ελαττώματα των κόκκων

Στρογγυλόσπερμο ρύζι κωδικός ΣΟ

1006 10 92

Μεσόσπερμο ρύζι και μακρόσπερμο ρύζι Α

κωδικοί ΣΟ 1006 10 94 και 1006 10 96

Μακρόσπερμο ρύζι Β κωδικός ΣΟ

1006 10 98

Κόκκοι αλευρώδεις

6

4

4

Κόκκοι με ερυθρές ραβδώσεις

10

5

5

Διάστικτοι και κηλιδωμένοι κόκκοι

4

2,75

2,75

Κόκκοι χρώματος ηλέκτρου

1

0,50

0,50

Κίτρινοι κόκκοι

0,175

0,175

0,175

Διάφορες προσμείξεις

1

1

1

Κόκκοι ρυζιού άλλων ποικιλιών

5

5

5

ΜΈΡΟΣ V

Μειώσεις για τα ελαττώματα των κόκκων

 

Ποσοστό ελαττωμάτων των κόκκων που επιφέρει μείωση της τιμής παρέμβασης

Ποσοστό μείωσης (1) που έχει εφαρμογή στην πρόσθετη απόκλιση από το ελάχιστο όριο

Ελαττώματα των κόκκων

Στρογγυλόσπερμο ρύζι κωδικός ΣΟ

1006 10 92

Μεσόσπερμο ρύζι και μακρόσπερμο ρύζι Α κωδικοί ΣΟ

1006 10 94 και 1006 10 96

Μακρόσπερμο ρύζι Β κωδικός ΣΟ

1006 10 98

Κόκκοι αλευρώδεις

από 2 % έως 6 %

από 2 % έως 4 %

από 1,5 έως 4 %

1 % για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 0,5 %

Κόκκοι με ερυθρές ραβδώσεις

από 1 % έως 10 %

από 1 % έως 5 %

από 1 % έως 10 % 5 %

1 % για κάθε πρόσθετη απόκλιση 1 κατά %

Διάστικτοι και κηλιδωμένοι κόκκοι

από 0,50 % έως 4 %

από 0,50 % έως 2,75 %

από 0,50 % έως 2,75 %

0,8 % για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 0,25 %

Κόκκοι χρώματος ηλέκτρου

από 0,05 % έως 1 %

από 0,05 % έως 0,50 %

από 0,05 % έως 0,50 %

1,25 % για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 0,25 %

Κίτρινοι κόκκοι

από 0,02 % έως 0,175 %

από 0,02 % έως 0,175 %

από 0,02 % έως 0,175 %

6 % για κάθε πρόσθετη απόκλιση κατά 0,125 %

ΜΈΡΟΣ VI

Μεθοδολογία δειγματοληψίας και αναλύσεων για το αναποφλοίωτο ρύζι

1.

Για την επαλήθευση των ποιοτικών απαιτήσεων που αναφέρονται στο μέρος Ι του παρόντος παραρτήματος, πραγματοποιούνται δειγματοληψίες από τον οργανισμό παρέμβασης, παρουσία του προσφέροντος ή δεόντως εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του.

Συλλέγονται τρία αντιπροσωπευτικά δείγματα, καθένα από τα οποία έχει βάρος τουλάχιστον ενός χιλιόγραμμου. Τα δείγματα αυτά προορίζονται, ανά ένα, για:

α)

τον προσφέροντα·

β)

την αποθήκη στην οποία πραγματοποιείται η παραλαβή·

γ)

τον οργανισμό παρέμβασης.

Ο αριθμός των δειγμάτων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να σχηματισθούν τα αντιπροσωπευτικά δείγματα προκύπτει από τη διαίρεση της ποσότητας της προσφερόμενης παρτίδας διά δέκα τόνων. Όλα τα επιμέρους δείγματα έχουν ίδιο βάρος. Τα αντιπροσωπευτικά δείγματα προκύπτουν από τη διαίρεση του αθροίσματος των επιμέρους δειγμάτων διά του τρία.

Η επαλήθευση των ποιοτικών απαιτήσεων πραγματοποιείται στο αντιπροσωπευτικό δείγμα που προορίζεται για την αποθήκη στην οποία πραγματοποιείται η παραλαβή.

2.

Τα αντιπροσωπευτικά δείγματα λαμβάνονται από κάθε μερική παράδοση (με φορτηγό αυτοκίνητο, φορτηγίδα, βαγόνι σιδηροδρόμου) σύμφωνα με τους όρους του σημείου 1.

Η εξέταση κάθε μερικής παράδοσης μπορεί να περιοριστεί, πριν από την είσοδο σε αποθήκη παρέμβασης, σε επαλήθευση της υγρασίας, του ποσοστού προσμείξεων και της απουσίας ζώντων εντόμων. Εντούτοις, εάν αργότερα το τελικό πόρισμα της επαλήθευσης οδηγεί στη διαπίστωση ότι η μερική παράδοση δεν είναι σύμφωνη προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας, η παραλαβή της σχετικής ποσότητας δεν πραγματοποιείται. Εάν σε κάποιο κράτος μέλος, ο οργανισμός παρέμβασης είναι σε θέση να επαληθεύσει όλες τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας για κάθε μερική παράδοση πριν από την είσοδο στην αποθήκη, δεν παραλαμβάνει τη μερική παράδοση που δεν πληροί τις απαιτήσεις αυτές.

3.

Ο έλεγχος του επιπέδου ραδιενέργειας διενεργείται μόνον εάν το απαιτεί η κατάσταση και για περιορισμένη περίοδο.

4.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων κοινοποιούνται στον προσφέροντα μέσω του πρωτοκόλλου παραλαβής που αναφέρεται στο άρθρο 34.

5.

Σε περίπτωση διαφοράς, ο οργανισμός παρέμβασης υποβάλλει εκ νέου τα επίμαχα προϊόντα στους αναγκαίους ελέγχους και οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν την ηττημένη πλευρά.

Διενεργείται νέα ανάλυση από εργαστήριο αναγνωρισμένο από τον οργανισμό παρέμβασης με βάση νέο αντιπροσωπευτικό δείγμα, το οποίο σχηματίζεται από ίσα μέρη δειγμάτων που έχουν κρατήσει ο προσφέρων και ο οργανισμός παρέμβασης. Σε περίπτωση μερικών παραδόσεων της προσφερόμενης παρτίδας, το αποτέλεσμα δίδεται από τον σταθμισμένο μέσο όρο των αποτελεσμάτων των αναλύσεων των νέων αντιπροσωπευτικών δειγμάτων που λαμβάνονται από κάθε μερική παράδοση.


(1)  Κάθε απόκλιση υπολογίζεται από το ποσοστό των ελαττωματικών κόκκων με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΒΟΕIΟ ΚΡΕΑΣ

ΜΈΡΟΣ I

Κριτήρια επιλεξιμότητας για το βόειο κρέας

1.

Επιτρέπεται η αγορά στην παρέμβαση των προϊόντων που απαριθμούνται στο μέρος V του παρόντος παραρτήματος και υπάγονται στις ακόλουθες κατηγορίες, οι οποίες ορίζονται στο παράρτημα V μέρος A σημείο II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου:

α)

κρέατα που προέρχονται από νεαρά αρσενικά ζώα μη ευνουχισμένα, ηλικίας κάτω των δύο ετών (κατηγορία Α)·

β)

κρέατα που προέρχονται από ευνουχισμένα αρσενικά ζώα (κατηγορία Γ).

2.

Η αγορά σφαγίων ή ημιμορίων σφαγίων επιτρέπεται μόνον εφόσον:

α)

έχουν λάβει την υγειονομική σήμανση καταλληλότητας που προβλέπεται στο κεφάλαιο III του μέρους I του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1)·

β)

δεν έχουν χαρακτηριστικά που καθιστούν τα προϊόντα που παράγονται από αυτά ακατάλληλα για αποθεματοποίηση ή μετέπειτα χρησιμοποίηση·

γ)

δεν προέρχονται από ζώα που έχουν σφαγεί στο πλαίσιο μέτρων έκτακτης ανάγκης·

δ)

κατάγονται από την Κοινότητα κατά την έννοια του άρθρου 39 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής (2)·

ε)

προέρχονται από ζώα τα οποία έχουν εκτραφεί σύμφωνα με τις ισχύουσες κτηνιατρικές απαιτήσεις·

στ)

δεν υπερβαίνουν τα ανώτατα, δυνάμει της κοινοτικής νομοθεσίας, επιτρεπτά επίπεδα ραδιενέργειας·

ζ)

προέρχονται από σφάγια των οποίων το βάρος δεν υπερβαίνει τα 340 χιλιόγραμμα.

Διενεργείται έλεγχος του επιπέδου ραδιενέργειας μόνον εάν το απαιτεί η κατάσταση και για περιορισμένη χρονική περίοδο.

3.

Η αγορά σφαγίων ή ημιμορίων σφαγίων επιτρέπεται μόνον εφόσον:

α)

παρουσιάζονται, κατά περίπτωση, μετά τον τεμαχισμό τους σε τεταρτημόρια με έξοδα του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μέρους V του παρόντος παραρτήματος του παρόντος κανονισμού. Ειδικότερα, η συμφωνία προς τις απαιτήσεις του σημείου 2 του εν λόγω μέρους πρέπει να εκτιμάται με έλεγχο μερών του σφαγίου. Η μη τήρηση μιας και μόνον από τις απαιτήσεις αυτές συνεπάγεται απόρριψη. Σε περίπτωση απόρριψης τεταρτημορίου λόγω μη τήρησης των εν λόγω όρων παρουσίασης, ιδίως εάν μια ελαττωματική παρουσίαση δεν μπορεί να βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποδοχής, το δεύτερο τεταρτημόριο του ίδιου ημιμορίου σφαγίου πρέπει επίσης να απορρίπτεται·

β)

έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με την κοινοτική κλίμακα που προβλέπεται στο άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007. Οι οργανισμοί παρέμβασης απορρίπτουν τα προϊόντα των οποίων την ταξινόμηση δεν κρίνουν σύμφωνη με την εν λόγω κλίμακα ύστερα από ενδελεχή έλεγχο κάθε μέρους του σφαγίου·

γ)

αναγνωρίζονται, αφενός, από σήμανση, στην οποία εμφαίνονται η κατηγορία, το είδος διάπλασης και η κατάσταση πάχυνσης και, αφετέρου, με την αναγραφή του αριθμού ταυτοποίησης ή σφαγής. Η σήμανση, στην οποία εμφαίνονται η κατηγορία, το είδος διάπλασης και η κατάσταση πάχυνσης, πρέπει να είναι ευανάγνωστη και να έχει τοποθετηθεί με σφράγιση με μη τοξική μελάνη, ανεξίτηλη και ταχέως σταθεροποιούμενη, σύμφωνα με διαδικασία που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Τα γράμματα και οι αριθμοί πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο εκατοστά ύψος. Στα οπίσθια τεταρτημόρια, τα σήματα τοποθετούνται στο ψευδοφιλέτο, στο ύψος του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου και, στα εμπρόσθια τεταρτημόρια, τοποθετούνται σε απόσταση 10 έως 30 εκατοστών περίπου από το άκρο της τομής του στέρνου. Ο αριθμός ταυτοποίησης ή σφαγής αναγράφεται στο μέσο της εσωτερικής επιφάνειας κάθε τεταρτημορίου είτε με σφράγιση, είτε με τη χρησιμοποίηση ανεξίτηλου μαρκαδόρου, εγκεκριμένου από τον οργανισμό παρέμβασης·

δ)

φέρουν ετικέτα σύμφωνα με το σύστημα που καθιερώθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3).

ΜΈΡΟΣ II

Συντελεστές μετατροπής

Ποσότητες

Συντελεστής

U2

1,058

U3

1,044

U4

1,015

R2

1,015

R3

1,000

R4

0,971

O2

0,956

O3

0,942

O4

0,914

ΜΈΡΟΣ III

Όροι και έλεγχοι για την παραλαβή

1.

Τα προϊόντα παραδίδονται σε φορτία ποσότητας μεταξύ 10 και 20 τόνων. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή μπορεί να είναι μικρότερη από 10 τόνους, μόνο όταν αποτελεί το υπόλοιπο της αρχικής προσφοράς ή εφόσον αυτή μειώθηκε σε λιγότερο από 10 τόνους.

Η αποδοχή και η παραλαβή των παραδιδόμενων προϊόντων εξαρτώνται από την επαλήθευση από τον οργανισμό παρέμβασης ότι τα προϊόντα αυτά είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού. Η τήρηση των απαιτήσεων του μέρους I παράγραφος 2 στοιχείο ε) του παρόντος παραρτήματος, και ιδίως η απουσία απαγορευμένων ουσιών, σύμφωνα με το άρθρο 3 και το άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 96/22/ΕΚ του Συμβουλίου (4), επαληθεύονται με ανάλυση δείγματος, του οποίου το μέγεθος και η μέθοδος λήψης είναι τα προβλεπόμενα από τη σχετική κτηνιατρική νομοθεσία.

2.

Όταν δεν διενεργείται προέλεγχος αμέσως πριν από τη φόρτωση στην εξέδρα φόρτωσης του σφαγείου και πριν από τη μεταφορά στην αποθήκη παρέμβασης, τα ημιμόρια σφαγίων αναγνωρίζονται ως εξής:

α)

εάν έχουν απλώς τοποθετηθεί σήματα, η σήμανση πρέπει να πληροί τους όρους του μέρους I παράγραφος 3 στοιχείο γ) του παρόντος παραρτήματος και καταρτίζεται έγγραφο στο οποίο προσδιορίζονται ο αριθμός ταυτοποίησης ή σφαγής καθώς και η ημερομηνία σφαγής για τα ημιμόρια σφαγίων·

β)

εάν έχουν επικολληθεί πρόσθετες ετικέτες, πρέπει να είναι σύμφωνες με το άρθρο 6 παράγραφοι 4, 5 και 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1249/2008 της Επιτροπής.

Εάν τα ημιμόρια σφαγίων έχουν τεμαχισθεί σε τεταρτημόρια, ο τεμαχισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το μέρος VI του παρόντος παραρτήματος. Για να γίνουν δεκτά τα τεταρτημόρια, ομαδοποιούνται ανά σφάγιο ή ημιμόριο σφαγίου κατά την παραλαβή. Εάν τα ημιμόρια σφαγίων δεν έχουν τεμαχισθεί σε τεταρτημόρια πριν από τη μεταφορά τους στην αποθήκη παρέμβασης, τεμαχίζονται κατά την άφιξή τους σύμφωνα με το μέρος VI του παρόντος παραρτήματος.

Στο σημείο αποδοχής, κάθε τεταρτημόριο αναγνωρίζεται μέσω ετικέτας σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφοι 4, 5 και 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1249/2008. Στην ετικέτα αναφέρονται επίσης το βάρος του τεταρτημορίου και ο αριθμός της σύμβασης του διαγωνισμού. Οι ετικέτες επικολλώνται απευθείας είτε στους τένοντες στο κότσι των εμπρόσθιων και οπίσθιων άκρων είτε στον τένοντα του τραχήλου, στο εμπρόσθιο τεταρτημόριο, ή στη λάπα, στο οπίσθιο τεταρτημόριο, χωρίς μεταλλικούς ή πλαστικούς συνδετήρες.

Η διαδικασία αποδοχής περιλαμβάνει συστηματική εξέταση της παρουσίασης, της ταξινόμησης, του βάρους και της σήμανσης κάθε τεταρτημορίου που παραδίδεται. Ελέγχεται επίσης η θερμοκρασία σε ένα από τα οπίσθια τεταρτημόρια κάθε σφαγίου. Ειδικότερα, κανένα σφάγιο δεν γίνεται δεκτό εάν το βάρος του υπερβαίνει το μέγιστο βάρος που αναφέρεται στο μέρος I παράγραφος 2 στοιχείο ζ) του παρόντος παραρτήματος.

3.

Αμέσως πριν από τη φόρτωση στην εξέδρα φόρτωσης του σφαγείου, μπορεί να προηγηθεί έλεγχος που αφορά το βάρος, την ταξινόμηση, την παρουσίαση και τη θερμοκρασία των ημιμορίων σφαγίου. Ειδικότερα, κανένα σφάγιο δεν γίνεται αποδεκτό εάν το βάρος του υπερβαίνει το μέγιστο βάρος που αναφέρεται στο μέρος I παράγραφος 2 στοιχείο ζ) του παρόντος παραρτήματος. Στα απορριφθέντα προϊόντα τοποθετείται σχετική σήμανση και απαγορεύεται πλέον να παρουσιάζονται στον προέλεγχο ή στη διαδικασία αποδοχής.

Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται σε φορτία έως 20 τόνων ημιμορίων σφαγίων, όπως προβλέπεται από τον οργανισμό παρέμβασης. Ωστόσο, όταν η προσφορά περιλαμβάνει τεταρτημόρια, ο οργανισμός παρέμβασης δύναται να επιτρέψει φορτία άνω των 20 τόνων ημιμορίων σφαγίων. Όταν ο αριθμός των ημιμορίων σφαγίων που έχουν απορριφθεί είναι μεγαλύτερος από 20 % του συνολικού αριθμού ημιμορίων του φορτίου που ελέγχθηκε, απορρίπτεται ολόκληρο το φορτίο σύμφωνα με τις διατάξεις του σημείου 6.

Πριν από τη μεταφορά τους στην αποθήκη παρέμβασης, τα ημιμόρια των σφαγίων τεμαχίζονται σε τεταρτημόρια σύμφωνα με το μέρος VI του παρόντος παραρτήματος. Κάθε τεταρτημόριο ζυγίζεται συστηματικά και αναγνωρίζεται μέσω ετικέτας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφοι 4, 5 και 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1249/2008. Στην ετικέτα αναφέρονται επίσης το βάρος του τεταρτημορίου και ο αριθμός της σύμβασης του διαγωνισμού. Οι ετικέτες επικολλώνται απευθείας είτε στους τένοντες στο κότσι των εμπρόσθιων και οπίσθιων άκρων είτε στον τένοντα του τραχήλου, στο εμπρόσθιο τεταρτημόριο, ή στη λάπα, στο οπίσθιο τεταρτημόριο, χωρίς μεταλλικούς ή πλαστικούς συνδετήρες.

Στη συνέχεια, τα τεταρτημόρια που αντιστοιχούν σε κάθε σφάγιο ομαδοποιούνται ώστε η διαδικασία αποδοχής να είναι δυνατόν να διεκπεραιωθεί ανά σφάγιο ή ημιμόριο σφαγίου κατά την παραλαβή.

Κάθε φορτίο συνοδεύεται έως το σημείο αποδοχής από κατάλογο ελέγχου που περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα ημιμόρια ή τα τεταρτημόρια, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ημιμορίων ή των τεταρτημορίων που παρουσιάστηκαν και έγιναν δεκτά ή απορρίφθηκαν. Ο εν λόγω κατάλογος ελέγχου παραδίδεται στον υπάλληλο που είναι αρμόδιος για την αποδοχή.

Το μέσο μεταφοράς σφραγίζεται πριν από την αναχώρησή του από το σφαγείο. Ο αριθμός της σφραγίδας περιλαμβάνεται στο υγειονομικό πιστοποιητικό ή στον κατάλογο ελέγχου.

Κατά τη διαδικασία αποδοχής, διενεργούνται έλεγχοι που αφορούν την παρουσίαση των τεταρτημορίων που παραδίδονται, την ταξινόμησή τους, το βάρος τους, τη σήμανσή τους και τη θερμοκρασία τους.

4.

Ο προέλεγχος και η αποδοχή των προσφερόμενων στην παρέμβαση προϊόντων πραγματοποιούνται από υπάλληλο του οργανισμού παρέμβασης ή από εντεταλμένο αυτού, ο οποίος διαθέτει τα προσόντα που είναι απαραίτητα για την ταξινόμηση, δεν ενέχεται στις εργασίες ταξινόμησης στο σφαγείο και είναι εντελώς ανεξάρτητος από τον προσφέροντα. Η ανεξαρτησία αυτή διασφαλίζεται ιδίως με την περιοδική εναλλαγή των εν λόγω υπαλλήλων στις διάφορες αποθήκες παρέμβασης.

Κατά την παραλαβή, καταγράφεται το συνολικό βάρος των τεταρτημορίων κάθε φορτίου και το σχετικό αρχείο φυλάσσεται από τον οργανισμό παρέμβασης.

Ο υπάλληλος που είναι αρμόδιος για την αποδοχή καταρτίζει έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία σχετικά με το βάρος και τον αριθμό των προϊόντων που παρουσιάστηκαν και έγιναν δεκτά ή απορρίφθηκαν.

5.

Για την παραλαβή κρεάτων με οστά από τα οποία πρόκειται να αφαιρεθούν τα οστά, σε αποθήκες παρέμβασης που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 3 παράγραφος 5 δεύτερο εδάφιο, οι απαιτήσεις σχετικά με την ταυτοποίηση, την παράδοση και τον έλεγχο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

α)

κατά την παραλαβή που αναφέρεται στην παράγραφο 1, τα εμπρόσθια και τα οπίσθια τεταρτημόρια από τα οποία πρόκειται να αφαιρεθούν τα οστά ταυτοποιούνται με την αναγραφή των γραμμάτων «IΝΤ» στην εσωτερική και την εξωτερική τους επιφάνεια, σύμφωνα με τους κανόνες του μέρους I σημείο 3 στοιχείο γ) του παρόντος παραρτήματος για τη σήμανση της κατηγορίας και του αριθμού σφαγής και την τοποθέτηση των αντιστοίχων σημάτων· εντούτοις, τα γράμματα «IΝΤ» τίθενται στην εσωτερική επιφάνεια κάθε τεταρτημορίου, στο ύψος της τρίτης ή τέταρτης πλευράς στο εμπρόσθιο τεταρτημόριο και της έβδομης ή όγδοης πλευράς στο οπίσθιο τεταρτημόριο·

β)

το λίπος των όρχεων πρέπει να παραμένει προσκολλημένο έως την παραλαβή και να αφαιρείται πριν από τη ζύγιση·

γ)

τα προϊόντα που παραδίδονται χωρίζονται σε φορτία, όπως καθορίζεται στο σημείο 1 του παρόντος μέρους.

Σε περίπτωση που σφάγια ή τεταρτημόρια σφαγίων, τα οποία έχουν σημανθεί με τα γράμματα «IΝΤ», ανακαλύπτονται εκτός των ζωνών που προορίζονται γι’ αυτά, το κράτος μέλος διενεργεί έρευνα, λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα και ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή.

6.

Στην περίπτωση που, με βάση τον αριθμό των ημιμορίων ή τεταρτημορίων σφαγίων που παρουσιάζονται, απορρίπτεται πάνω από το 20 % της παρτίδας που παρουσιάστηκε, απορρίπτονται όλα τα προϊόντα του φορτίου, στα απορριφθέντα προϊόντα τοποθετείται σχετική σήμανση και απαγορεύεται πλέον να παρουσιαστούν στον προέλεγχο ή στη διαδικασία αποδοχής.

ΜΈΡΟΣ IV

Αφαίρεση των οστών

I.   Γενικοί όροι αφαίρεσης των οστών

1.

Τα οστά επιτρέπεται να αφαιρούνται μόνο σε καταχωρισμένες ή εγκεκριμένες εγκαταστάσεις τεμαχισμού κατά την έννοια του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004, οι οποίες διαθέτουν μία ή περισσότερες παρακείμενες σήραγγες κατάψυξης.

Μετά από αίτηση κράτους μέλους, η Επιτροπή δύναται να επιτρέπει χρονικά περιορισμένη παρέκκλιση από τις υποχρεώσεις που επιβάλλει το πρώτο εδάφιο. Στη σχετική απόφασή της, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και εξοπλισμών, τις υγειονομικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ελέγχου, καθώς και την επιδιωκόμενη προοδευτική εναρμόνιση στο πεδίο αυτό.

2.

Τα τεμάχια χωρίς οστά πρέπει να πληρούν τους όρους του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004, καθώς και τις απαιτήσεις του μέρους VIII του παρόντος παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

3.

Η αφαίρεση των οστών απαγορεύεται να αρχίζει πριν από το πέρας της παραλαβής του αντίστοιχου φορτίου.

4.

Κατά την αφαίρεση των οστών, την προετοιμασία και τη συσκευασία των βοείων κρεάτων παρέμβασης, στην αίθουσα τεμαχισμού απαγορεύεται να βρίσκεται άλλο κρέας. Εντούτοις, επιτρέπεται η παρουσία χοίρειου κρέατος στην αίθουσα τεμαχισμού συγχρόνως με το βόειο κρέας, εφόσον η επεξεργασία του πραγματοποιείται σε άλλη γραμμή παραγωγής.

5.

Οι εργασίες αφαίρεσης των οστών πραγματοποιούνται από τις 07.00 έως τις 18.00, εκτός από το Σάββατο, την Κυριακή και τις αργίες. Το ωράριο αυτό μπορεί να παραταθεί το πολύ επί δίωρο, εφόσον εξασφαλισθεί η παρουσία των ελεγκτικών αρχών.

Εάν οι εργασίες αφαίρεσης των οστών δεν μπορούν να ολοκληρωθούν την ημέρα παραλαβής των προϊόντων, ψυκτικοί θάλαμοι όπου αποθηκεύονται τα προϊόντα σφραγίζονται από την αρμόδια αρχή, η οποία είναι και η μόνη επιφορτισμένη με την αφαίρεση της σφραγίδας κατά την επανάληψη των εργασιών αφαίρεσης των οστών.

II.   Συμβάσεις και προδιαγραφές

1.

Η αφαίρεση των οστών πραγματοποιείται δυνάμει συμβάσεων, των οποίων οι όροι καθορίζονται από τους οργανισμούς παρέμβασης και σύμφωνα με τις οικείες προδιαγραφές.

2.

Στις προδιαγραφές, οι οργανισμοί παρέμβασης καθορίζουν τις επιβαλλόμενες στις εγκαταστάσεις τεμαχισμού απαιτήσεις, προσδιορίζουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις και διασφαλίζουν την τήρηση των κοινοτικών κανόνων όσον αφορά την προετοιμασία των τεμαχίων.

Υποδεικνύουν ιδίως τις λεπτομερείς συνθήκες αφαίρεσης των οστών και προσδιορίζουν τους τρόπους προετοιμασίας, περιποίησης, συσκευασίας, κατάψυξης και διατήρησης των τεμαχίων ενόψει της παραλαβής τους από τον οργανισμό παρέμβασης.

III.   Παρακολούθηση των εργασιών αφαίρεσης των οστών

1.

Οι οργανισμοί παρέμβασης εξασφαλίζουν συνεχή φυσική παρακολούθηση όλων των εργασιών αφαίρεσης των οστών.

Η παρακολούθηση αυτή μπορεί να ανατεθεί σε φορείς οι οποίοι είναι εντελώς ανεξάρτητοι από τους εμπόρους, τους σφαγείς και τους αποθεματοποιητές. Στην περίπτωση αυτή, υπάλληλοι του οργανισμού παρέμβασης προβαίνουν σε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των εργασιών αφαίρεσης των οστών που καλύπτει κάθε προσφορά. Κατά τις επιθεωρήσεις αυτές, πραγματοποιείται δειγματοληπτική εξέταση των χαρτοκιβωτίων των τεμαχίων πριν και μετά την κατάψυξη, καθώς και σύγκριση των ποσοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν με τις ποσότητες που παρήχθησαν, αφενός, και με τα οστά, τεμάχια λίπους και άλλα περισσεύματα από την προετοιμασία του κρέατος, αφετέρου. Η εξέταση αυτή αφορά τουλάχιστον το 5 % των χαρτοκιβωτίων που πληρούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα δεδομένο είδος τεμαχίου και, εφόσον υπάρχουν αρκετά χαρτοκιβώτια, τουλάχιστον πέντε χαρτοκιβώτια ανά τεμάχιο.

2.

Οι εργασίες αφαίρεσης των οστών από τα οπίσθια και τα εμπρόσθια τεταρτημόρια εκτελούνται χωριστά. Για κάθε ημέρα εργασιών αφαίρεσης των οστών:

α)

συγκρίνεται ο αριθμός των τεμαχίων με τον αριθμό των χαρτοκιβωτίων που έχουν πληρωθεί·

β)

συμπληρώνεται δελτίο στο οποίο εμφαίνεται χωριστά η απόδοση της αφαίρεσης των οστών από τα εμπρόσθια και από τα οπίσθια τεταρτημόρια.

IV.   Ειδικοί όροι για την αφαίρεση των οστών

1.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών αφαίρεσης των οστών, προετοιμασίας των κρεάτων και συσκευασίας που προηγείται της κατάψυξης, η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τους + 7 oC.

Η μεταφορά των τεμαχίων δεν επιτρέπεται πριν από την ταχεία κατάψυξή τους, εκτός από την περίπτωση των παρεκκλίσεων που προβλέπονται στο τμήμα I σημείο 1 του παρόντος μέρους.

2.

Όλες οι ετικέτες και τα ξένα σώματα πρέπει να αφαιρούνται τελείως, αμέσως πριν από την αφαίρεση των οστών.

3.

Όλα τα οστά, οι τένοντες, οι χόνδροι, οι αυχενικοί σύνδεσμοι (Ligamentum nuchae) και οι χονδροί συνεκτικοί ιστοί πρέπει να αφαιρούνται με ακρίβεια. Η προετοιμασία των τεμαχίων πρέπει να περιορίζεται στην αφαίρεση του λίπους, των χόνδρων, των τενόντων, των θυλάκων, των αρθρώσεων και άλλων συγκεκριμένων περισσευμάτων. Όλοι οι εμφανείς νευρικοί και λεμφικοί ιστοί πρέπει να αφαιρούνται.

4.

Τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και οι θρόμβοι καθώς και οι ακάθαρτες επιφάνειες αφαιρούνται προσεκτικά με τα λιγότερα δυνατά περισσεύματα.

V.   Συσκευασία των τεμαχίων

1.

Τα τεμάχια συσκευάζονται αμέσως μετά την αφαίρεση των οστών και κατά τέτοιο τρόπο ώστε κανένα μέρος του κρέατος να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το χαρτοκιβώτιο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μέρους VIII του παρόντος παραρτήματος.

2.

Το πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιείται για την επένδυση των χαρτοκιβωτίων καθώς και το πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιείται σε φύλλα ή σάκους για τη συσκευασία των τεμαχίων πρέπει να είναι πάχους 0,05 χιλιοστών τουλάχιστον και ποιότητας κατάλληλης για περιτύλιγμα προϊόντων διατροφής.

3.

Τα χαρτοκιβώτια, οι παλέτες και τα εμπορευματοκιβώτια που χρησιμοποιούνται πρέπει να πληρούν τους όρους του μέρους IX του παρόντος παραρτήματος.

VI.   Αποθεματοποίηση των τεμαχίων

Οι οργανισμοί παρέμβασης εξασφαλίζουν ότι όλα τα κρέατα χωρίς οστά που έχουν αγοραστεί, αποθηκεύονται χωριστά και είναι εύκολα αναγνωρίσιμα ανά διαγωνισμό, τεμάχιο και μήνα αποθεματοποίησης.

Τα αποκτώμενα τεμάχια αποθεματοποιούνται σε ψυκτικές αποθήκες που βρίσκονται στο έδαφος του κράτους μέλους στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο οργανισμός παρέμβασης.

VII.   Δαπάνες αφαίρεσης των οστών

Οι συμβάσεις που αναφέρονται στο τμήμα II του παρόντος μέρους και η σχετική αμοιβή καλύπτουν τις εργασίες και τις δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, και ιδίως:

α)

τις ενδεχόμενες δαπάνες μεταφοράς στις εγκαταστάσεις τεμαχισμού του προϊόντος με οστά μετά την αποδοχή του·

β)

τις εργασίες αφαίρεσης των οστών, προετοιμασίας κρεάτων, συσκευασίας και ταχείας κατάψυξης·

γ)

την αποθεματοποίηση των κατεψυγμένων τεμαχίων, τη φόρτωσή τους, τη μεταφορά και την παραλαβή τους από τον οργανισμό παρέμβασης στις ψυκτικές αποθήκες που έχει ορίσει·

δ)

τις δαπάνες υλικών, ιδίως για τη συσκευασία·

ε)

την αξία των οστών, των τεμαχίων λίπους και των άλλων περισσευμάτων από την προετοιμασία, τα οποία οι οργανισμοί παρέμβασης εγκαταλείπουν στις εγκαταστάσεις τεμαχισμού.

VIII.   Προθεσμίες

Οι εργασίες αφαίρεσης των οστών, προετοιμασίας των κρεάτων και συσκευασίας ολοκληρώνονται σε δέκα ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα της σφαγής. Ωστόσο, το κράτος μέλος μπορεί να ορίσει συντομότερη προθεσμία.

Η ταχεία κατάψυξη πραγματοποιείται αμέσως μετά τη συσκευασία και αρχίζει, σε κάθε περίπτωση, την ημέρα της συσκευασίας. Η ποσότητα των κρεάτων των οποίων τα οστά έχουν αφαιρεθεί δεν υπερβαίνει την ημερήσια δυναμικότητα της σήραγγας κατάψυξης.

Η ταχεία κατάψυξη των κρεάτων χωρίς οστά πρέπει να επιτρέπει την επίτευξη εσωτερικής θερμοκρασίας του κρέατος χωρίς οστά ίσης με — 7 oC ή χαμηλότερης, εντός 36 ωρών.

IX.   Απόρριψη προϊόντων

1.

Όταν, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που αναφέρονται στο τμήμα III σημείο 1 του παρόντος μέρους, διαπιστωθεί ότι το εργαστήριο αφαίρεσης των οστών παραβαίνει τα σημεία 1 έως 8 του παρόντος μέρους για συγκεκριμένο τεμάχιο, οι εν λόγω έλεγχοι διευρύνονται για την κάλυψη ενός επιπλέον ποσοστού 5 % των χαρτοκιβωτίων που πληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν περαιτέρω παραβάσεις, ελέγχονται επιπλέον δείγματα που αντιστοιχούν στο 5 % του συνολικού αριθμού των χαρτοκιβωτίων του σχετικού τεμαχίου. Εφόσον, στον τέταρτο έλεγχο του 5 % των χαρτοκιβωτίων, διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον το 50 % των χαρτοκιβωτίων δεν είναι σύμφωνα με τα προαναφερόμενα άρθρα, ελέγχεται η συνολική παραγωγή της ημέρας για το συγκεκριμένο τεμάχιο. Ωστόσο, δεν απαιτείται έλεγχος της συνολικής παραγωγής της ημέρας όταν διαπιστώνεται παράβαση στο 20 % τουλάχιστον των χαρτοκιβωτίων του συγκεκριμένου τεμαχίου.

2.

Όταν βάσει του σημείου 1 διαπιστώνεται παράβαση σε λιγότερο από το 20 % των χαρτοκιβωτίων ενός συγκεκριμένου τεμαχίου, το σύνολο του περιεχομένου των χαρτοκιβωτίων απορρίπτεται και δεν πραγματοποιείται πληρωμή για τα χαρτοκιβώτια αυτά. Το εργαστήριο αφαίρεσης των οστών καταβάλλει στον οργανισμό παρέμβασης ποσό ίσο με την τιμή που εμφαίνεται στο μέρος Χ του παρόντος παραρτήματος για τα τεμάχια που απορρίφθηκαν.

Αν διαπιστωθεί παράβαση σε τουλάχιστον 20 % των χαρτοκιβωτίων ενός συγκεκριμένου τεμαχίου, η συνολική παραγωγή της ημέρας για το συγκεκριμένο τεμάχιο απορρίπτεται από τον οργανισμό παρέμβασης και δεν πραγματοποιείται πληρωμή. Το εργαστήριο αφαίρεσης των οστών καταβάλλει στον οργανισμό παρέμβασης ποσό ίσο με την τιμή που εμφαίνεται στο μέρος Χ του παρόντος παραρτήματος για τα τεμάχια που απορρίφθηκαν.

Αν διαπιστωθεί παράβαση σε τουλάχιστον 20 % των χαρτοκιβωτίων διαφόρων τεμαχίων της ημερήσιας παραγωγής, η συνολική παραγωγή της ημέρας απορρίπτεται από τον οργανισμό παρέμβασης και δεν πραγματοποιείται πληρωμή. Το εργαστήριο αφαίρεσης των οστών καταβάλλει στον οργανισμό παρέμβασης ποσό ίσο με την τιμή που πρέπει να καταβληθεί από τον οργανισμό στον υπερθεματιστή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παράγραφος 2 και των άρθρων 27, 37 και 39 για τα αρχικά προϊόντα με οστά που αγοράστηκαν στην παρέμβαση και τα οποία απορρίφθηκαν μετά την αφαίρεση των οστών, με προσαύξηση 20 %.

Εφόσον εφαρμόζονται οι διατάξεις του τρίτου εδαφίου, οι διατάξεις του πρώτου και δεύτερου εδαφίου είναι άνευ αντικειμένου.

3.

Κατά παρέκκλιση από τα σημεία 1 και 2, όταν, λόγω σοβαρής αμέλειας ή απάτης, το εργαστήριο αφαίρεσης των οστών δεν τηρεί τα τμήματα I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII και IX του παρόντος μέρους:

α)

όλα τα προϊόντα που λαμβάνονται μετά την αφαίρεση των οστών κατά τη διάρκεια της ημέρας, για τα οποία έχει διαπιστωθεί μη τήρηση των ανωτέρω διατάξεων, απορρίπτονται από τον οργανισμό παρέμβασης και δεν πραγματοποιείται πληρωμή·

β)

το εργαστήριο αφαίρεσης οστών καταβάλλει στον οργανισμό παρέμβασης ποσό ίσο με την τιμή που πρέπει να καταβληθεί από τον οργανισμό στον υπερθεματιστή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παράγραφος 2 και των άρθρων 27, 37 και 39, προσαυξημένο κατά 20 %, για τα αρχικά προϊόντα με οστά που αγοράσθηκαν στην παρέμβαση και τα οποία απορρίφθηκαν μετά την αφαίρεση των οστών, σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου α).

ΜΈΡΟΣ V

Ταξινόμηση των προϊόντων

 

BELGIQUE/BELGIË

Carcasses, demi-carcasses: Hele dieren, halve dieren:

Catégorie A, classe U2/

Categorie A, klasse U2

Catégorie A, classe U3/

Categorie A, klasse U3

Catégorie A, classe R2/

Categorie A, klasse R2

Catégorie A, classe R3/

Categorie A, klasse R3

 

БЪЛГАРИЯ

Tрупове, половинки трупове:

категория А, клас R2

категория А, клас R3

 

ČESKÁ REPUBLIKA

Jatečně upravená těla, půlky jatečněupravených těl:

Kategorie A, třída R2

Kategorie A, třída R3

 

DANMARK

Hele og halve kroppe:

Kategori A, klasse R2

Kategori A, klasse R3

 

DEUTSCHLAND

Ganze oder halbe Tierkörper:

Kategorie A, Klasse U2

Kategorie A, Klasse U3

Kategorie A, Klasse R2

Kategorie A, Klasse R3

 

EESTI

Rümbad, poolrümbad:

Kategooria A, klass R2

Kategooria A, klass R3

 

EIRE/IRELAND

Carcases, half-carcases:

Category C, class U3

Category C, class U4

Category C, class R3

Category C, class R4

Category C, class O3

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ολόκληρα ή μισά σφάγια:

Κατηγορία A, κλάση R2

Κατηγορία A, κλάση R3

 

ESPAÑA

Canales o semicanales:

Categoría A, clase U2

Categoría A, clase U3

Categoría A, clase R2

Categoría A, clase R3

 

FRANCE

Carcasses, demi-carcasses:

Catégorie A, classe U2

Catégorie A, classe U3

Catégorie A, classe R2/

Catégorie A, classe R3/

Catégorie C, classe U2

Catégorie C, classe U3

Catégorie C, classe U4

Catégorie C, classe R3

Catégorie C, classe R4

Catégorie C, classe O3

 

ITALIA

Carcasse e mezzene:

Categoria A, classe U2

Categoria A, classe U3

Catégorie A, classe R2

Categoria A, classe R3

 

ΚΥΠΡΟΣ

Ολόκληρα ή μισά σφάγια:

Κατηγορία A, κλάση R2

 

LATVIJA

Liemeņi, pusliemeņi:

A kategorija, R2 klase

A kategorija, R3 klase

 

LIETUVA

Skerdenos ir skerdenų pusės:

A kategorija, R2 klasė

A kategorija, R3 klasė

 

LUXEMBOURG

Carcasses, demi-carcasses:

Catégorie A, classe U2

Catégorie A, classe U3

Catégorie A, classe R2

Catégorie A, classe R3

 

MAGYARORSZÁG

Hasított test vagy hasított féltest:

A kategória, R2 osztály

A kategória, R3 osztály

 

MALTA

Karkassi u nofs karkassi:

Kategorija A, klassi R3

 

NEDERLAND

Hele dieren, halve dieren:

Categorie A, klasse R2

Categorie A, klasse R3

 

ÖSTERREICH

Ganze oder halbe Tierkörper:

Kategorie A, Klasse U2

Kategorie A, Klasse U3

Kategorie A, Klasse R2

Kategorie A, Klasse R3

 

POLSKA

Tusze, półtusze:

Kategoria A, klasa R2

Kategoria A, klasa R3

 

PORTUGAL

Carcaças ou meias-carcaças

Categoria A, classe U2

Categoria A, classe U3

Categoria A, classe R2

Categoria A, classe R3

 

ROMÂNIA

Carcase, jumătăți de carcase

categoria A, clasa R2

categoria A, clasa R3

 

SLOVENIJA

Trupi, polovice trupov:

Kategorija A, razred R2

Kategorija A, razred R3

 

SLOVENSKO

Jatočné telá, jatočné polovičky:

kategória A, akostná trieda R2

kategória A, akostná trieda R3

 

SUOMI/FINLAND

Ruhot, puoliruhot/Slaktkroppar, halva slaktkroppar:

Kategoria A, luokka R2/Kategori A, klass R2

Kategoria A, luokka R3/Kategori A, klass R3

 

SVERIGE

Slaktkroppar, halva slaktkroppar:

Kategori A, klass R2

Kategori A, klass R3

 

UNITED KINGDOM

I.

Great Britain

 

Carcases, half-carcases:

Category C, class U3

Category C, class U4

Category C, class R3

Category C, class R4

II.

Northern Ireland

 

Carcases, half-carcases:

Category C, class U3

Category C, class U4

Category C, class R3

Category C, class R4

Category C, class O3

ΜΈΡΟΣ VI

Διατάξεις που εφαρμόζονται στα σφάγια και στα ημιμόρια και τεταρτημόρια σφαγίων

1.

Ολόκληρα σφάγια ή ημιμόρια σφαγίων, νωπά ή κατεψυγμένα (κωδικός ΣΟ 0201) προερχόμενα από ζώα που εσφάγησαν πριν από έξι ημέρες κατ’ ανώτατο όριο και πριν από δύο ημέρες τουλάχιστον.

2.

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθα ορισμοί:

α)

«σφάγιο»: ολόκληρο το σώμα του σφαγμένου ζώου, το οποίο είναι αναρτημένο από το άγκιστρο του σφαγείου από τον τένοντα της κνήμης (κότσι), μετά από αφαιμάτωση, εκσπλαχνισμό και εκδορά, και το οποίο παρουσιάζεται:

χωρίς το κεφάλι και χωρίς τα πόδια· το κεφάλι χωρίζεται από το σφάγιο στο ύψος της ατλαντοϊνιακής αρθρώσεως, τα πόδια κόβονται στο ύψος της καρπομετακαρπίου ή ταρσομεταρσίου αρθρώσεως,

χωρίς τα όργανα που περιέχονται στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα, χωρίς τους νεφρούς, το περινεφρικό λίπος καθώς και το λίπος της λεκάνης,

χωρίς τα γεννητικά όργανα με τους προσκολλημένους μυς,

χωρίς το διάφραγμα ούτε τους στύλους του διαφράγματος,

χωρίς την ουρά και χωρίς τον πρώτο κοκκυγικό σπόνδυλο,

χωρίς νωτιαίο μυελό,

χωρίς το λίπος των όρχεων και χωρίς το προσκολλημένο λίπος της εσωτερικής επιφάνειας της λάπας,

χωρίς τη λευκή γραμμή απονεύρωσης του υπογαστρίου μυός,

χωρίς κορόνα του προσαγωγού μυός (τρανς),

χωρίς τη σφαγίτιδα φλέβα και το προσκολλημένο λίπος, με το λαιμό κομμένο σύμφωνα με τις κτηνιατρικές απαιτήσεις,

χωρίς να έχει αφαιρεθεί ο μυς του λαιμού, ενώ το λίπος του στήθους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 εκατοστό σε πάχος·

β)

«ημιμόριο σφαγίου»: το προϊόν το οποίο προκύπτει από τον τεμαχισμό του σφαγίου που αναφέρεται στο στοιχείο α) με συμμετρική τομή, η οποία διέρχεται διαμέσου κάθε αυχενικού, ραχιαίου και οσφυϊκού σπονδύλου και του ιερού οστού και διαμέσου του στέρνου και της ηβο-ισχιακής σύμφυσης. Κατά τη μεταποίηση του σφαγίου, οι ραχιαίοι και οσφυϊκοί σπόνδυλοι δεν πρέπει να μετατοπίζονται σε μεγάλο βαθμό· οι προσκολλημένοι μύες και οι τένοντες δεν πρέπει να εμφανίζουν σοβαρές βλάβες από τη χρήση των πριονιών ή μαχαιριών·

γ)

εμπρόσθια τεταρτημόρια:

τεμαχισμός του σφαγίου αφού κρυώσει εντελώς,

ευθεία τομή στην πέμπτη πλευρά·

δ)

οπίσθια τεταρτημόρια:

τεμαχισμός του σφαγίου αφού κρυώσει εντελώς,

ευθεία τομή στην όγδοη πλευρά.

3.

Τα προϊόντα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 πρέπει να προέρχονται από καλώς αφαιματωμένα σφάγια, των οποίων η εκδορά έχει πραγματοποιηθεί κατά τον ορθό τρόπο και τα οποία δεν παρουσιάζουν ούτε αποκοπή τμημάτων του υποδορίου ιστού, ούτε εκχυμώσεις, αιματώματα ή σημαντικές αποκολλήσεις ή διαρρήξεις επιφανειακών λιπωδών ιστών. Ο υπεζωκότας πρέπει να παραμένει ανέπαφος εκτός εάν πρόκειται να διευκολυνθεί η ανάρτηση εμπρόσθιου τεταρτημορίου. Τα σφάγια δεν πρέπει να έχουν ακαθαρσίες που μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης, και ιδίως περιττώματα ή μεγάλες κηλίδες αίματος.

4.

Τα προϊόντα που αναφέρονται στο σημείο 2 στοιχεία γ) και δ) πρέπει να προέρχονται από σφάγια ή ημιμόρια σφαγίων τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σημείου 2 στοιχεία α) και β).

5.

Τα προϊόντα που αναφέρονται στα σημεία 1 και 2 πρέπει να ψύχονται αμέσως μετά τη σφαγή για 48 ώρες τουλάχιστον, με τρόπο ώστε στο τέλος του χρόνου ψύξης, η εσωτερική τους θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους + 7 oC. Η θερμοκρασία αυτή πρέπει να διατηρείται έως την παραλαβή.

ΜΈΡΟΣ VII

Συντελεστές που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 3

Τύπος Α

Συντελεστής n = (α/β)

όπου:

a

=

ο μέσος όρος των μέσων αγοραίων τιμών που διαπιστώνονται στο κράτος μέλος ή σε περιφέρεια του κράτους μέλους κατά τις δύο/τρεις εβδομάδες μετά από εκείνη της απόφασης κατακύρωσης του διαγωνισμού,

b

=

η μέση αγοραία τιμή που διαπιστώνεται στο κράτος μέλος ή σε περιφέρεια του κράτους μέλους και η οποία αναφέρεται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 και εφαρμόζεται στον σχετικό διαγωνισμό.

Τύπος Β

Συντελεστής n’ = (α′/β′)

όπου:

a’

=

ο μέσος όρος των τιμών αγοράς που καταβάλλονται από τον προσφέροντα για ζώα της ίδιας ποιότητας και της ίδιας κατηγορίας με εκείνα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της μέσης αγοραίας τιμής κατά τις δύο/τρεις εβδομάδες μετά από εκείνη της απόφασης κατακύρωσης του διαγωνισμού,

b’

=

ο μέσος όρος των τιμών αγοράς που καταβάλλονται από τον προσφέροντα για τα ζώα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της μέσης αγοραίας τιμής κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων βάσει των οποίων προσδιορίζεται η μέση αγοραία τιμή που εφαρμόζεται στον σχετικό διαγωνισμό.

ΜΈΡΟΣ VIII

Προδιαγραφές για την αφαίρεση των οστών στο πλαίσιο της παρέμβασης

1.   ΤΕΜΑΧIΑ ΟΠIΣΘIΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗΜΟΡIΟΥ

1.1   Περιγραφή των τεμαχίων

1.1.1   Κότσι οπίσθιου άκρου παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 11)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποκόπτεται με τομή που διέρχεται από το κότσι και το αποχωρίζει από το τρανς και το νουά ακολουθώντας τη γραμμή της φυσικής ραφής, αφήνοντας το μυ της φτέρνας προσκολλημένο στο κότσι· αφαιρούνται τα οστά από το οπίσθιο κότσι (κνήμη και ταρσός).

Προετοιμασία: κόβονται οι άκρες των τενόντων από το κρέας.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

1.1.2.   Στρογγυλό παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 12)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποχωρίζεται από το τρανς με ευθεία τομή προς τα κάτω και κατά μήκος του μηριαίου οστού και από το νουά συνεχίζοντας την τομή προς τα κάτω ακολουθώντας τη γραμμή της φυσικής ραφής. Το καπάκι πρέπει να παραμένει φυσιολογικά συνδεδεμένο.

Προετοιμασία: απομακρύνονται η επιγονατίδα, ο θύλακας της άρθρωσης και ο τένοντας. Η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

1.1.3.   Τρανς παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 13)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποχωρίζεται από το νουά και το οπίσθιο κότσι με τομή που ακολουθεί τη γραμμή της φυσικής ραφής και αποσπάται από το μηριαίο οστό· αφαιρείται ο κόκκυγας.

Προετοιμασία: απομακρύνονται ο πεϊκός σύνδεσμος, ο παρακείμενος χόνδρος και οι αδένες του όσχεου (επιπολής βουβωνικοί), ο χόνδρος και οι συνδετικοί ιστοί μαζί με την πύελο· η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

1.1.4.   Νουά παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 14)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποχωρίζεται από το τρανς και το οπίσθιο κότσι με τομή που ακολουθεί τη γραμμή της φυσικής ραφής· αφαιρείται το μηριαίο οστό.

Προετοιμασία: απομακρύνονται το παχύ στρώμα χόνδρου γύρω από την άρθρωση, το ιγνυακό λεμφογάγγλιο, το προσκείμενο λίπος και ο τένοντας· η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

1.1.5.   Φιλέτο παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 15)

Τεμαχισμός: αποσπάται το φιλέτο στο σύνολό του ελευθερώνοντας την κεφαλή (άκρο του συνδέσμου) από το ισχίο (λαγόνιο οστό) και τέμνοντας κατά μήκος του φιλέτου παράλληλα προς το σπόνδυλο, ελευθερώνοντας έτσι το φιλέτο από το κόντρα φιλέτο.

Προετοιμασία: απομακρύνονται οι αδένες και το λίπος· το νουά και ο περιβάλλων μυς παραμένουν ανέπαφα και πλήρως συνδεδεμένα. Πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τον τεμαχισμό, την προετοιμασία και τη συσκευασία αυτού του μεγάλης εμπορικής αξίας τεμαχίου.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα φιλέτα πρέπει να συσκευάζονται προσεκτικά κατά μήκος, λεπτά και χονδρά άκρα εναλλάξ, το νουά προς τα επάνω και δεν πρέπει να διπλώνονται.

Τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

1.1.6.   Κιλότο παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 16)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: το τεμάχιο αυτό αποχωρίζεται από το τεμάχιο «νουά/στρογγυλό» με ευθεία τομή, η οποία αρχίζει από ένα σημείο που απέχει περίπου 5 cm από το οπίσθιο άκρο του πέμπτου ιερού σπονδύλου και διέρχεται σε απόσταση περίπου 5 cm από το πρόσθιο άκρο του κόκκυγα, προσέχοντας να μην διατηρηθεί το στρογγυλό.

Αποχωρίζεται από το καρέ με τομή μεταξύ του τελευταίου οσφυϊκού και του πρώτου ιερού σπονδύλου και αποκολλώντας το πρόσθιο άκρο της πυέλου. Αφαιρούνται τα οστά και οι χόνδροι.

Προετοιμασία: απομακρύνεται η θήκη λίπους στην εσωτερική επιφάνεια κάτω από τον κεντρικό μυ· η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm. Πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τον τεμαχισμό, την προετοιμασία και τη συσκευασία αυτού του μεγάλης εμπορικής αξίας τεμαχίου.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

1.1.7.   Κόντρα φιλέτο παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 17)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποχωρίζεται από το κιλότο με ευθεία τομή μεταξύ του τελευταίου οσφυϊκού και του πρώτου ιερού σπονδύλου. Αποχωρίζεται από τις μπριζόλες (πέντε οστών) με ευθεία τομή μεταξύ της δέκατης και της ενδέκατης πλευράς. Αφαιρούνται με ακρίβεια τα οστά της σπονδυλικής στήλης. Αφαιρούνται οι πλευρές και οι αποφύσεις τους με «φυλλοειδή κοπή».

Προετοιμασία: απομακρύνονται όλοι οι χόνδροι που έχουν παραμείνει μετά την αφαίρεση των οστών. Πρέπει να απομακρύνεται ο τένοντας. Η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm. Πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τον τεμαχισμό, την προετοιμασία και τη συσκευασία αυτού του μεγάλης εμπορικής αξίας τεμαχίου.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

1.1.8.   Λάπα παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 18)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: η λάπα αποχωρίζεται στο σύνολό της από το οπίσθιο τεταρτημόριο οκτώ πλευρών που έχει ληφθεί με ευθεία τομή, τέμνοντας από το σημείο που βρίσκεται η λάπα και ακολουθώντας τη γραμμή της φυσικής ραφής των μυών προς τα κάτω και γύρω από την επιφάνεια των οπίσθιων μυών ως το σημείο που συνδέεται με οριζόντια ευθεία με το μέσο του τελευταίου οσφυϊκού σπονδύλου.

Η τομή συνεχίζεται προς τα κάτω σε ευθεία γραμμή παράλληλα προς το φιλέτο, από τη δέκατη τρίτη μέχρι και την έκτη πλευρά κατά μήκος γραμμής παράλληλης προς τη ραχιαία ακμή της σπονδυλικής στήλης, έτσι ώστε ολόκληρη η τομή προς τα κάτω να μην απέχει περισσότερα από 5 cm από το πλευρικό χείλος του κεντρικού μυός.

Αφαιρούνται όλα τα οστά και οι χόνδροι με «φυλλοειδή κοπή». Η λάπα πρέπει να παραμένει ακέραιη.

Προετοιμασία: απομακρύνεται το χονδρό περίβλημα συνδετικών ιστών που καλύπτει το περιτόναιο, αφήνοντάς το ανέπαφο. Περιορίζεται το λίπος έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό ορατού λίπους (εξωτερικό και διάμεσο) να μην υπερβαίνει το 30 %.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: η ακέραιη λάπα επιτρέπεται να διπλώνεται μόνο μία φορά για να συσκευαστεί. Δεν πρέπει να τεμαχίζεται ούτε να τυλίγεται σε ρόλο. Πρέπει να συσκευάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε το εσωτερικό της και το περιτόναιο να είναι ευδιάκριτα. Πριν από τη συσκευασία, κάθε χαρτοκιβώτιο πρέπει να επενδύεται με πολυαιθυλένιο, έτσι ώστε το (τα) τεμάχιο(-α) να περιτυλίγονται πλήρως.

1.1.9.   Κόντρα μπριζόλα παρέμβασης (πέντε οστά) (κωδικός IΝΤ 19)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: το τεμάχιο αυτό πρέπει να αποχωρίζεται από το κόντρα φιλέτο με ευθεία τομή ανάμεσα στην ενδέκατη και δέκατη πλευρά και να περιλαμβάνει το τμήμα από την έκτη έως και τη δέκατη πλευρά. Αφαιρούνται οι μεσοπλεύριοι μυς και ο υπεζωκότας σε ένα λεπτό φύλλο μαζί με τις πλευρές. Αφαιρούνται τα οστά της σπονδυλικής στήλης και οι χόνδροι καθώς, και το χείλος της ωμοπλάτης.

Προετοιμασία: απομακρύνονται οι αυχενικοί σύνδεσμοι. Η επικάλυψη εξωτερικού λίπους, σε όλο το τεμάχιο, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε πάχος το 1 cm. Το καπάκι πρέπει να παραμένει προσκολλημένο.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

2.   ΤΕΜΑΧIΑ ΕΜΠΡΟΣΘIΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗΜΟΡIΟΥ

2.1.   Περιγραφή των τεμαχίων

2.1.1.   Κότσι εμπρόσθιου άκρου παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 21)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αφαιρείται με τομή γύρω από την άρθρωση, αποχωρίζοντας την κερκίδα (radius) και το βραχιόνιο οστό (humerus). Αφαιρείται η κερκίδα.

Προετοιμασία: αποκόπτονται οι άκρες των τενόντων από το κρέας.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

Το κότσι εμπρόσθιου άκρου δεν πρέπει να συσκευάζεται μαζί με το κότσι οπίσθιου άκρου.

2.1.2.   Σπάλα παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 22)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: η σπάλα αποχωρίζεται από το εμπρόσθιο τεταρτημόριο με τομή που ακολουθεί τη γραμμή της φυσικής ραφής των μυών γύρω από το ακρώμιο και τους χόνδρους που βρίσκονται στο χείλος της ωμοπλάτης, συνεχίζοντας γύρω από τη ραφή ώστε να ανασηκωθεί η σπάλα από τη φυσική της υποδοχή. Αφαιρείται η ωμοπλάτη. Ο μυς που βρίσκεται κάτω από την ωμοπλάτη πρέπει να χαλαρώνει αλλά να παραμένει στη θέση του ώστε να είναι δυνατή η ακριβής αφαίρεση του οστού. Αφαιρείται το βραχιόνιο οστό.

Προετοιμασία: απομακρύνονται οι χόνδροι, οι τένοντες και οι θύλακοι των αρθρώσεων. Περιορίζεται το λίπος έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό ορατού λίπους (εξωτερικό και διάμεσο) να μην υπερβαίνει το 10 %.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

2.1.3.   Στήθος παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 23)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: αποχωρίζεται από το εμπρόσθιο τεταρτημόριο με ευθεία τομή κάθετη στο μέσο της πρώτης πλευράς. Αφαιρούνται οι μεσοπλεύριοι μυς και ο υπεζωκότας με «φυλλοειδή κοπή» μαζί με τις πλευρές, το στέρνο και τους χόνδρους. Οι στηθοπλευρές παραμένουν συνδεδεμένες με το στήθος. Το λίπος που βρίσκεται κάτω από τις στηθοπλευρές και το στέρνο πρέπει να αφαιρείται.

Προετοιμασία: περιορίζεται το λίπος έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό ορατού λίπους (εξωτερικό και διάμεσο) να μην υπερβαίνει το 30 %.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου, έτσι ώστε τα τεμάχια να είναι πλήρως περιτυλιγμένα.

2.1.4.   Εμπρόσθιο τεταρτημόριο παρέμβασης (κωδικός IΝΤ 24)

Τεμαχισμός και αφαίρεση των οστών: το τεμάχιο που απομένει μετά την αφαίρεση του στήθους, της σπάλας και του κοτσιού, αποτελεί το εμπρόσθιο τεταρτημόριο.

Αφαιρούνται οι πλευρές με «φυλλοειδή κοπή». Τα οστά του τραχήλου πρέπει να αφαιρούνται με ακρίβεια.

Ο περιβάλλων μυς πρέπει να παραμένει προσκολλημένος σε αυτό το τεμάχιο.

Προετοιμασία: απομακρύνονται οι τένοντες, οι θύλακοι των αρθρώσεων και οι χόνδροι. Περιορίζεται το λίπος έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό ορατού λίπους (εξωτερικό και διάμεσο) να μην υπερβαίνει το 10 %.

Περιτύλιγμα και συσκευασία: τα τεμάχια αυτά πρέπει να περιτυλίγονται το καθένα χωριστά με πολυαιθυλένιο πριν τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια, τα οποία φέρουν επένδυση πολυαιθυλενίου.

3.   ΣΥΣΚΕΥΑΣIΑ ΟΡIΣΜΕΝΩΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΤΕΜΑΧIΩΝ ΥΠΟ ΚΕΝΟ

Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να επιτρέπουν τη συσκευασία υπό κενό αντί της ατομικής περιτύλιξης που προβλέπεται στο σημείο 1 για τα τεμάχια των κωδικών IΝΤ 12, 13, 14, 15, 16, 17 και 19.

ΜΈΡΟΣ IX

Διατάξεις για τα χαρτοκιβώτια, τις παλέτες και τα εμπορευματοκιβώτια

I.   Χαρτοκιβώτια

1.

Τα χαρτοκιβώτια πρέπει να αντιστοιχούν στα εμπορικά πρότυπα και βάρη και να είναι επαρκώς ανθεκτικά ώστε να στοιβάζονται σε παλέτες.

2.

Στα χρησιμοποιούμενα χαρτοκιβώτια δεν πρέπει να φαίνεται το όνομα του σφαγείου ή της εγκατάστασης τεμαχισμού από το οποίο προέρχονται τα προϊόντα.

3.

Κάθε χαρτοκιβώτιο πρέπει να ζυγίζεται χωριστά αφού πληρωθεί· δεν επιτρέπονται τα χαρτοκιβώτια που έχουν πληρωθεί μέχρι προκαθορισμένου βάρους.

4.

Το καθαρό βάρος των τεμαχίων ανά χαρτοκιβώτιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 χιλιόγραμμα.

5.

Στο ίδιο χαρτοκιβώτιο τοποθετούνται μόνον τεμάχια του ίδιου είδους, που αναγνωρίζονται από την πλήρη ονομασία τους ή από τον κοινοτικό κωδικό και προέρχονται από την ίδια κατηγορία ζώων· τα χαρτοκιβώτια δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να περιέχουν τεμάχια λίπους ή άλλα περισσεύματα από την προετοιμασία του κρέατος.

6.

Τα χαρτοκιβώτια πρέπει να είναι σφραγισμένα:

σε κάθε ένα από τα άκρα τους, με ετικέτα του οργανισμού παρέμβασης,

στο μέσο της οπίσθιας και της εμπρόσθιας πλευράς, αλλά μόνο στην εμπρόσθια πλευρά σε περίπτωση μονοκόμματου χαρτοκιβωτίου, με ετικέτα του επίσημου κτηνιατρικού ελέγχου.

Οι ετικέτες αυτές πρέπει να φέρουν αύξοντα αριθμό και να είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να καταστρέφονται όταν ανοίγεται το χαρτοκιβώτιο.

7.

Στις ετικέτες του οργανισμού παρέμβασης πρέπει να αναγράφονται ο αριθμός της σύμβασης, το είδος και ο αριθμός των τεμαχίων, το καθαρό βάρος και η ημερομηνία συσκευασίας· οι διαστάσεις τους δεν πρέπει να είναι μικρότερες από 20 Χ 20 cm. Στις ετικέτες κτηνιατρικού ελέγχου πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης της εγκατάστασης τεμαχισμού.

8.

Οι αύξοντες αριθμοί των ετικετών που αναφέρονται στο σημείο 6 πρέπει να καταγράφονται για κάθε σύμβαση και να είναι δυνατόν να συγκριθεί ο αριθμός των χαρτοκιβωτίων που χρησιμοποιήθηκαν με τον αριθμό των ετικετών που εκδόθηκαν.

9.

Τα χαρτοκιβώτια κλείνονται με τέσσερις ταινίες, δύο κατά μήκος και δύο κατά πλάτος, σε απόσταση 10 εκατοστών από κάθε γωνία.

10.

Όταν οι ετικέτες σχίζονται κατά τους ελέγχους, πρέπει να αντικαθίστανται από δύο ετικέτες ανά χαρτοκιβώτιο που φέρουν αύξοντα αριθμό και χορηγούνται από τον οργανισμό παρέμβασης στις αρμόδιες αρχές.

II.   Παλέτες και εμπορευματοκιβώτια

1.

Τα χαρτοκιβώτια που σχετίζονται με διαφορετικούς διαγωνισμούς και περιέχουν διαφορετικά τεμάχια κρέατος πρέπει να αποθηκεύονται σε χωριστές παλέτες ανά διαγωνισμό ή ανά μήνα και ανά τεμάχιο. Οι παλέτες αυτές αναγνωρίζονται με ετικέτα, στην οποία αναγράφονται ο αριθμός του διαγωνισμού, το είδος του τεμαχίου, το καθαρό βάρος του προϊόντος και το απόβαρο, καθώς και ο αριθμός των χαρτοκιβωτίων ανά τεμάχιο.

2.

Η θέση αποθήκευσης των παλετών και των εμπορευματοκιβωτίων πρέπει να εμφαίνεται σε σχεδιάγραμμα αποθήκευσης.

ΜΈΡΟΣ X

Τιμές ανά απορριπτόμενο τεμάχιο παρέμβασης για τους σκοπούς του μέρους IV τμήμα IX σημείο 2 πρώτο και δεύτερο εδάφιο του παρόντος παραρτήματος

(EUR/τόνο)

Φιλέτο παρέμβασης

22 000

Κόντρα φιλέτο παρέμβασης

14 000

Τρανς παρέμβασης Κιλότο παρέμβασης

10 000

Νουά παρέμβασης Στρογγυλό παρέμβασης Κόντρα μπριζόλα παρέμβασης (με πέντε πλευρές)

8 000

Σπάλα παρέμβασης Εμπρόσθιο τεταρτημόριο παρέμβασης

6 000

Στήθος παρέμβασης Κότσι οπίσθιου και εμπρόσθιου άκρου παρέμβασης

5 000

Λάπα παρέμβασης

4 000

ΜΈΡΟΣ XI

Έλεγχος των προϊόντων

1.

Οι οργανισμοί παρέμβασης εξασφαλίζουν ότι το κρέας που καλύπτεται από τον παρόντα κανονισμό τοποθετείται και φυλάσσεται σε αποθήκες κατά τρόπο ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμο και σύμφωνο προς τις διατάξεις του μέρους IV τμήμα VI πρώτο εδάφιο του παρόντος κανονισμού.

2.

Η θερμοκρασία αποθήκευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους — 17 oC.

3.

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζεται η ικανοποιητική ποιοτική και ποσοτική διατήρηση των αποθεματοποιημένων προϊόντων και η άμεση αντικατάσταση των συσκευασιών που έχουν υποστεί φθορές. Τα κράτη μέλη προβλέπουν ασφαλιστική κάλυψη κατά των σχετικών κινδύνων υπό μορφή είτε συμβατικής υποχρέωσης των αποθεματοποιητών, είτε γενικής κάλυψης της ευθύνης του οργανισμού παρέμβασης. Τα κράτη μέλη δύναται επίσης να αυτασφαλιστούν.

4.

Κατά τη διάρκεια της αποθεματοποίησης, η αρμόδια αρχή διενεργεί τακτικούς ελέγχους σε σημαντικές ποσότητες των προϊόντων που αποθεματοποιούνται μετά την κατακύρωση διαγωνισμών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Τα προϊόντα τα οποία, κατά τη διάρκεια του εν λόγω ελέγχου, διαπιστώνεται ότι δεν πληρούν τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού απορρίπτονται και τοποθετείται σχετική σήμανση. Εάν είναι αναγκαίο και με την επιφύλαξη της επιβολής κυρώσεων, η αρμόδια αρχή προβαίνει σε ανάκτηση των καταβληθέντων ποσών από τα υπεύθυνα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ανωτέρω ελέγχους δεν λαμβάνουν εντολές από την υπηρεσία που έχει αγοράσει το κρέας.

5.

Η αρμόδια αρχή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα και την αποθεματοποίηση των προϊόντων ώστε η έξοδος από την αποθεματοποίηση και η μετέπειτα διάθεση των αποθεματοποιημένων προϊόντων να είναι όσο το δυνατόν αποδοτικότερη, λαμβανομένων ιδίως υπόψη των ενδεχόμενων απαιτήσεων που αφορούν την κτηνιατρική κατάσταση των ζώων.


(1)  ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 206.

(2)  ΕΕ L 253 της 11.10.1993, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 204 της 11.8.2000, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 125 της 23.5.1996, σ. 3.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV

ΒΟΥΤΥΡΟ

ΜΈΡΟΣ I

Κριτήρια επιλεξιμότητας για το βούτυρο

1.

Ο οργανισμός παρέμβασης αγοράζει μόνο βούτυρο που πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 10 παράγραφος 1 στοιχείο ε) πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, των σημείων 3,4,5 και 6 του παρόντος μέρους και του άρθρου 28 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού.

2.

Τα κριτήρια έγκρισης των επιχειρήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 παρατίθενται στο μέρος III του παρόντος παραρτήματος.

3.

Ο οργανισμός παρέμβασης ελέγχει την ποιότητα του βουτύρου χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που περιγράφονται στο μέρος IV του παρόντος παραρτήματος και δείγματα που λαμβάνονται σύμφωνα με τους κανόνες του μέρους V του παρόντος παραρτήματος. Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν, με έγγραφη άδεια της Επιτροπής, να θεσπίσουν σύστημα αυτοελέγχου, υπό την εποπτεία τους, για ορισμένες απαιτήσεις ποιότητας και για ορισμένες εγκεκριμένες επιχειρήσεις.

4.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο βούτυρο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα ανώτατα επίπεδα ραδιενέργειας που επιτρέπει, κατά περίπτωση, η κοινοτική νομοθεσία.

Ο έλεγχος των επιπέδων ραδιενεργού μόλυνσης του βουτύρου διενεργείται μόνον εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις και κατά τη διάρκεια της αναγκαίας περιόδου.

5.

Το βούτυρο πρέπει να έχει παρασκευαστεί κατά τη διάρκεια των 31 ημερών που προηγούνται της ημέρας παραλαβής της προσφοράς πώλησης από τον οργανισμό παρέμβασης ή, σε περίπτωση διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια των 31 ημερών που προηγούνται της ημερομηνίας λήξης της υποπεριόδου υποβολής προσφορών.

6.

Σε περίπτωση που το βούτυρο προσφέρεται στην παρέμβαση σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος παραγωγής, η αγορά υπόκειται στην προσκόμιση πιστοποιητικού το οποίο χορηγείται από τον αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους παραγωγής.

Το πιστοποιητικό προσκομίζεται στον αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους αγοράς το αργότερο 35 ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής της προσφοράς ή την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στο πλαίσιο διαγωνισμού και περιλαμβάνει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και δ) του παρόντος κανονισμού, καθώς και επιβεβαίωση της παραγωγής του βουτύρου απευθείας και αποκλειστικά από παστεριωμένη κρέμα γάλακτος, κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, σε εγκεκριμένη επιχείρηση της Κοινότητας.

7.

Εφόσον το κράτος μέλος παραγωγής έχει διενεργήσει τους ελέγχους που αναφέρονται στο σημείο 3 του παρόντος μέρους, το πιστοποιητικό περιλαμβάνει επίσης τα πορίσματα των ελέγχων αυτών και βεβαιώνει ότι πρόκειται για βούτυρο που πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 10 παράγραφος 1 στοιχείο ε) πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007. Στην περίπτωση αυτή, η συσκευασία που αναφέρεται στο μέρος VI σημείο 6 του παρόντος παραρτήματος πρέπει να σφραγίζεται με αριθμημένη ετικέτα του αρμόδιου φορέα του κράτους μέλους παραγωγής. Ο αριθμός της ετικέτας αναγράφεται στο πιστοποιητικό.

ΜΈΡΟΣ II

Παραλαβή και αρχικοί έλεγχοι του βουτύρου

1.

Το βούτυρο υπόκειται σε δοκιμαστική περίοδο αποθεματοποίησης. Η περίοδος αυτή ορίζεται σε 30 ημέρες από την ημέρα παραλαβής του.

2.

Ο οργανισμός παρέμβασης απαιτεί την τοποθέτηση και αποθεματοποίηση του βουτύρου σε παλέτες, κατά τρόπο ώστε να σχηματίζονται εύκολα αναγνωρίσιμες και προσπελάσιμες παρτίδες.

ΜΈΡΟΣ III

Κριτήρια έγκρισης των επιχειρήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 (κοινό μέρος για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη)

1.

Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2007/1234 εγκρίνονται μόνον εφόσον:

α)

είναι εγκεκριμένες σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 και διαθέτουν τις κατάλληλες τεχνικές εγκαταστάσεις·

β)

δεσμεύονται να τηρούν μόνιμα αρχεία υπό τη μορφή που ορίζει ο αρμόδιος φορέας κάθε κράτους μέλους, στα οποία καταγράφονται ο προμηθευτής και η καταγωγή των πρώτων υλών, οι λαμβανόμενες ποσότητες βουτύρου και οι λαμβανόμενες ποσότητες αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, βουτυρογάλακτος και ορού γάλακτος, η συσκευασία, η ταυτοποίηση και η ημερομηνία εξόδου κάθε παρτίδας παραγωγής που προορίζεται για τη δημόσια παρέμβαση·

γ)

αποδέχονται τη διενέργεια ειδικού επίσημου ελέγχου της οικείας παραγωγής βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη που είναι πιθανόν να προσφερθεί στη δημόσια παρέμβαση·

δ)

δεσμεύονται να γνωστοποιούν στον αρμόδιο φορέα, τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες νωρίτερα, την πρόθεσή τους να παρασκευάσουν βούτυρο για τη δημόσια παρέμβαση. Ωστόσο, το κράτος μέλος μπορεί να ορίσει συντομότερη προθεσμία.

2.

Για να διασφαλιστεί η τήρηση των διατάξεων του παρόντος κανονισμού, ο αρμόδιος φορέας διενεργεί αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους, βάσει του προγράμματος παραγωγής βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη παρέμβασης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Διενεργείται τουλάχιστον:

α)

ένας έλεγχος ανά 28 ημέρες παραγωγής για την παρέμβαση και τουλάχιστον ένας έλεγχος ετησίως, για να εξετάζονται τα αρχεία που αναφέρονται στο σημείο 1 στοιχείο β)·

β)

ένας έλεγχος ετησίως, για να επαληθεύεται η τήρηση των άλλων όρων έγκρισης που αναφέρονται στο σημείο 1.

3.

Η έγκριση ανακαλείται εάν δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις του σημείου 1 στοιχείο α). Με αίτηση της ενδιαφερόμενης επιχείρησης, η έγκριση μπορεί να επαναχορηγηθεί μετά από ελάχιστο διάστημα έξι μηνών και μετά από ενδελεχή έλεγχο.

Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση δεν τηρεί μια από τις δεσμεύσεις της που αναφέρονται στο σημείο 1 στοιχεία β), γ) και δ), η έγκριση αναστέλλεται για έναν έως δώδεκα μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παρατυπίας.

Η εν λόγω αναστολή δεν επιβάλλεται, εάν το κράτος μέλος διαπιστώσει ότι η παρατυπία δεν διαπράχθηκε από πρόθεση ή βαρεία αμέλεια και ότι είναι μικρής σημασίας για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που προβλέπονται στο σημείο 2.

4.

Για τους ελέγχους που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των σημείων 2 και 3 συντάσσεται έκθεση, στην οποία προσδιορίζονται:

α)

η ημερομηνία του ελέγχου·

β)

η διάρκεια του ελέγχου·

γ)

οι εκτελεσθείσες εργασίες.

Η έκθεση φέρει την υπογραφή του αρμόδιου ελεγκτή.

ΜΈΡΟΣ IV

Απαιτήσεις σύνθεσης, ποιοτικά χαρακτηριστικά και αναλυτικές μέθοδοι

Το βούτυρο είναι στερεό γαλάκτωμα, κυρίως του τύπου «νερό σε έλαιο», με την ακόλουθη σύνθεση και ποιοτικά χαρακτηριστικά:

Παράμετροι

Περιεκτικότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Λίπος

Ελάχιστο 82 %

Νερό

Μέγιστο 16 %

Στερεό υπόλειμμα χωρίς λίπος

Μέγιστο 2 %

Ελεύθερα λιπαρά οξέα

Μέγιστο 1,2 mmol/100 g λίπους

Αριθμός υπεροξειδίου

Μέγιστο 0,3 meq οξυγόνου/1 000 g λίπους

Κολοβακτηρίδια

Μη ανιχνεύσιμα σε 1 g

Λίπος πλην του λίπους γάλακτος

Μη ανιχνεύσιμο με ανάλυση τριγλυκεριδίων

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Τουλάχιστον 4 βαθμοί πεντάβαθμης κλίμακας για την όψη, τη γεύση και τη σύσταση

Διασπορά σε νερό

Τουλάχιστον 4 βαθμοί

Οι εφαρμοστέες μέθοδοι αναφοράς καθορίζονται στους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 213/2001 (ΕΕ L 37 της 7.2.2001, σ. 1) και (ΕΚ) αριθ. 273/2008 (ΕΕ L 88 της 29.3.2008, σ. 1).

ΜΈΡΟΣ V

Δειγματοληψία για χημική και μικροβιολογική ανάλυση και οργανοληπτική εξέταση

1.   Χημική και μικροβιολογική ανάλυση

Ποσότητα βουτύρου

(kg)

Ελάχιστος αριθμός δειγμάτων

(> 100 g)

≤ 1 000

2

> 1 000 ≤ 5 000

3

> 5 000 ≤ 10 000

4

> 10 000 ≤ 15 000

5

> 15 000 ≤ 20 000

6

> 20 000 ≤ 25 000

7

> 25 000

7 + 1 ανά 25 000 kg ή μέρος αυτών

Η δειγματοληψία για μικροβιολογική ανάλυση πρέπει να εκτελείται υπό ασηπτικές συνθήκες.

Μέχρι πέντε δείγματα των 100 g επιτρέπεται να ενώνονται σε ένα δείγμα, το οποίο αναλύεται μετά από επιμελή ανάμειξη.

Τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται τυχαία από διάφορα μέρη της προσφερόμενης ποσότητας πριν ή κατά την είσοδο στη ψυκτική αποθήκη που ορίζεται από τον αρμόδιο φορέα.

Παρασκευή σύνθετου δείγματος βουτύρου (χημική ανάλυση):

α)

με τη βοήθεια καθαρού ξηρού δειγματολήπτη βουτύρου ή ανάλογου κατάλληλου οργάνου, εξάγεται ένας πυρήνας βουτύρου 30 g τουλάχιστον και φέρεται σε δοχείο δειγματοληψίας. Το σύνθετο δείγμα πρέπει κατόπιν να σφραγίζεται και να αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση·

β)

στο εργαστήριο, το σύνθετο δείγμα θερμαίνεται στους 30 oC στο αρχικό του δοχείο, χωρίς αυτό να ανοιχθεί, και ανακινείται συχνά μέχρις ότου ληφθεί ομοιογενές ρευστό γαλάκτωμα χωρίς σκληρά τεμάχια. Το δοχείο πρέπει να είναι γεμάτο μέχρι το μισό ή τα δύο τρίτα του όγκου του.

Για κάθε παραγωγό που προσφέρει βούτυρο στην παρέμβαση, πρέπει να αναλύονται ετησίως δύο δείγματα για μη γαλακτικές λιπαρές ουσίες.

2.   Οργανοληπτική εξέταση

Ποσότητα βουτύρου

(kg)

Ελάχιστος αριθμός δειγμάτων

1 000 ≤ 5 000

2

> 5 000 ≤ 25 000

3

> 25 000

3 + 1 ανά 25 000 kg ή μέρος αυτών

Τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται τυχαία από διάφορα μέρη της προσφερόμενης ποσότητας, μεταξύ της 30ής και της 45ης ημέρας από την υπό αίρεση παραλαβή του βουτύρου, και να ταξινομούνται.

Κάθε δείγμα πρέπει να εξετάζεται χωριστά, σύμφωνα με το παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 278/2008. Δεν επιτρέπεται επανάληψη της δειγματοληψίας ούτε της εξέτασης.

3.   Κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση ελαττωματικού δείγματος

α)

Χημική και μικροβιολογική ανάλυση:

όταν αναλύονται χωριστά δείγματα, επιτρέπεται να υπάρχει ένα δείγμα με ένα μόνον ελάττωμα ανά πέντε έως δέκα δείγματα ή δύο δείγματα με ένα μόνον ελάττωμα ανά ένδεκα έως δεκαπέντε δείγματα. Σε περίπτωση ελαττωματικού δείγματος, πρέπει να λαμβάνονται δύο νέα δείγματα εκατέρωθεν του ελαττωματικού δείγματος και να ελέγχονται ως προς την επίμαχη παράμετρο. Εάν και τα δύο δείγματα δεν πληρούν την προδιαγραφή, η ποσότητα του βουτύρου που βρίσκεται μεταξύ των δύο αρχικών δειγμάτων εκατέρωθεν του ελαττωματικού δείγματος πρέπει να αφαιρείται από την προσφερόμενη ποσότητα.

Ποσότητα η οποία πρέπει να αφαιρείται σε περίπτωση που το νέο δείγμα παρουσιάζει ελάττωμα:

Image

Όταν αναλύονται σύνθετα δείγματα, εφόσον διαπιστωθεί ότι ένα δείγμα δεν πληροί μια παράμετρο, η ποσότητα που αντιπροσωπεύεται από το σύνθετο δείγμα αφαιρείται από την προσφερόμενη ποσότητα. Η ποσότητα που αντιπροσωπεύεται από σύνθετο δείγμα μπορεί να προσδιοριστεί με υποδιαίρεση της προσφερόμενης ποσότητας πριν από την τυχαία δειγματοληψία σε καθένα από τα μέρη της.

β)

Οργανοληπτική εξέταση

Όταν ένα δείγμα αποτυγχάνει στην οργανοληπτική εξέταση, η ποσότητα του βουτύρου που βρίσκεται μεταξύ δύο παρακείμενων δειγμάτων εκατέρωθεν του εκτός προδιαγραφών δείγματος πρέπει να αφαιρείται από την προσφερόμενη ποσότητα.

γ)

Όταν στα δείγματα διαπιστώνεται και οργανοληπτικό και χημικό ή μικροβιολογικό ελάττωμα, πρέπει να απορρίπτεται ολόκληρη η ποσότητα.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

ΜΈΡΟΣ I

Κριτήρια επιλεξιμότητας για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη

1.

Ο οργανισμός παρέμβασης αγοράζει μόνο αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη που πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 10 παράγραφος 1 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, των σημείων 2 έως 5 του παρόντος παραρτήματος και του άρθρου 28 παράγραφος 2.

2.

Τα κριτήρια έγκρισης των επιχειρήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 παρατίθενται στο μέρος IIΙ του παραρτήματος IV.

3.

Οι οργανισμοί παρέμβασης ελέγχουν την ποιότητα του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη σύμφωνα με τις μεθόδους ανάλυσης που παρατίθενται στο μέρος IV του παρόντος παραρτήματος και σε δείγματα που λαμβάνονται σύμφωνα με τους κανόνες του μέρους VΙ του παρόντος παραρτήματος. Από τους ελέγχους αυτούς πρέπει να διαπιστώνεται ότι, εκτός από τις επιτρεπόμενες πρώτες ύλες για την προσαρμογή της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, που αναφέρονται στο παράρτημα I παράγραφος 4 στοιχείο β) της οδηγίας 2001/114/ΕΚ του Συμβουλίου (1), το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη δεν περιέχει άλλα προϊόντα και ιδίως βουτυρόγαλα ή ορό γάλακτος, όπως ορίζονται στο μέρος IV του παρόντος παραρτήματος.

Η ενδεχόμενη προσαρμογή της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες εκτελείται σε υγρή φάση. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την προσαρμογή της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι κοινοτικής καταγωγής.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, να θεσπίσουν σύστημα αυτοελέγχου, υπό την εποπτεία τους, για ορισμένες απαιτήσεις ποιότητας και για ορισμένες εγκεκριμένες επιχειρήσεις.

4.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα ανώτατα επίπεδα που επιτρέπει, κατά περίπτωση, η κοινοτική νομοθεσία. Ο έλεγχος των επιπέδων ραδιενεργού μόλυνσης του προϊόντος διενεργείται μόνον εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις και κατά τη διάρκεια της αναγκαίας περιόδου.

5.

Το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη πρέπει να έχει παρασκευαστεί κατά τη διάρκεια των 31 ημερών που προηγούνται της ημέρας παραλαβής της προσφοράς πώλησης από τον οργανισμό παρέμβασης ή, σε περίπτωση διαγωνισμού, των 31 ημερών που προηγούνται της ημερομηνίας λήξης της υποπεριόδου υποβολής προσφορών. Σε περίπτωση κατά την οποία το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη αποθεματοποιείται σε σιλό που περιέχουν την παραγωγή περισσότερων της μιας ημερών, πρέπει να έχει παρασκευαστεί κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων πριν από την εβδομάδα κατά την οποία παρελήφθη η προσφορά πώλησης σε σταθερή τιμή ή, σε περίπτωση διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων πριν από την ημερομηνία λήξης της υποπεριόδου υποβολής προσφορών.

6.

Στην περίπτωση που το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη προσφέρεται στην παρέμβαση σε άλλο κράτος μέλος εκτός του κράτους μέλους παραγωγής, η αγορά υπόκειται στην προσκόμιση πιστοποιητικού που χορηγείται από τον αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους παραγωγής, το αργότερο 35 ημέρες μετά την ημέρα παραλαβής της προσφοράς ή την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στο πλαίσιο διαγωνισμού.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 28 παράγραφος 2 στοιχεία α), β) και γ), καθώς και επιβεβαίωση της παραγωγής του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη από γάλα σε εγκεκριμένη επιχείρηση της Κοινότητας και της προσαρμογής της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες σε υγρή φάση, εφόσον πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

Εφόσον το κράτος μέλος παραγωγής έχει διενεργήσει τους ελέγχους που αναφέρονται στο σημείο 2 ανωτέρω, το πιστοποιητικό περιλαμβάνει επίσης τα πορίσματα των ελέγχων αυτών και βεβαιώνει ότι πρόκειται για αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, κατά την έννοια του άρθρου 10 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007. Στην περίπτωση αυτή, οι σάκοι που αναφέρονται στο άρθρο 28 σφραγίζονται με αριθμημένη ετικέτα του οργανισμού παρέμβασης του κράτους μέλους παραγωγής. Ο αριθμός αυτός αναγράφεται στο πιστοποιητικό που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος σημείου.

ΜΈΡΟΣ II

Παραλαβή και αρχικοί έλεγχοι του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη

Οι οργανισμοί παρέμβασης απαιτούν την τοποθέτηση και αποθεματοποίηση του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη σε παλέτες, κατά τρόπο ώστε να σχηματίζονται που εύκολα αναγνωρίσιμες και προσπελάσιμες παρτίδες.

ΜΈΡΟΣ III

Κριτήρια για την έγκριση των επιχειρήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007

Εφαρμόζεται το μέρος ΙΙΙ του παραρτήματος IV του παρόντος κανονισμού.

ΜΈΡΟΣ IV

Απαιτήσεις σύνθεσης, ποιοτικά χαρακτηριστικά και αναλυτικές μέθοδοι

Παράμετροι

Περιεκτικότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Ελάχιστη 34,0 % επί του στερεού υπολείμματος χωρίς λίπος

Περιεκτικότητα σε λίπος

Μέγιστη 1,00 %

Περιεκτικότητα σε νερό

Μέγιστη 3,5 %

Ογκομετρούμενη οξύτητα, σε ml διαλύματος υδροξειδίου του νατρίου 0,1 Ν

Μέγιστη 19,5 ml

Περιεκτικότητα σε γαλακτικές ενώσεις

Μέγιστη 150 mg/100 g

Πρόσθετα

Απουσία

Δοκιμασία φωσφατάσης

Αρνητική, δηλαδή δραστικότητα φωσφατάσης που δεν υπερβαίνει τις 350 mU ανά λίτρο ανασυσταθέντος γάλακτος

Δείκτης διαλυτότητας

Μέγιστο 0,5 ml (24 oC)

Δείκτης καμένων σωματιδίων

Μέγιστο 15,0 mg, δηλαδή τουλάχιστον δίσκος Β

Περιεκτικότητα σε μικροοργανισμούς

Μέγιστη 40 000 ανά γραμμάριο

Ανίχνευση κολοβακτηριδίων

Αρνητική σε 0,1 g

Ανίχνευση βουτυρογάλακτος (2)

Αρνητική (3)

Ανίχνευση γλυκού ορού γάλακτος (4)

Απουσία

Ανίχνευση όξινου ορού γάλακτος (5)

Απουσία

Γεύση και οσμή

Απαλλαγμένο

Όψη

Χρώμα λευκό ή ελαφρώς κιτρινωπό, χωρίς ξένες προσμίξεις και έγχρωμα σωματίδια

Αντιμικροβιακές ουσίες

Αρνητική (6)

Οι εφαρμοστέες μέθοδοι αναφοράς καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 273/2008 της Επιτροπής (ΕΕ L 88 της 29.3.2008, σ. 1).

ΜΈΡΟΣ V

Όροι για τη συσκευασία

1.

Το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη συσκευάζεται σε καινούργιους, καθαρούς, ξηρούς και άθικτους χάρτινους σάκους καθαρού περιεχομένου 25 kg.

2.

Οι σάκοι αποτελούνται από τρία τουλάχιστον επάλληλα στρώματα, τα οποία αντιστοιχούν μαζί σε μέση απορρόφηση εφελκυστικής αντοχής (TEA) 420 J/m2 τουλάχιστον.

Το δεύτερο στρώμα καλύπτεται από φύλλο πολυαιθυλενίου 15 g/m2 τουλάχιστον.

Στο εσωτερικό των χάρτινων στρωμάτων, υπάρχει σάκος πολυαιθυλενίου, ελάχιστου πάχους 0,08 mm, συγκολλημένος στη βάση.

3.

Οι σάκοι είναι σύμφωνοι με το πρότυπο ΕΝ 770.

4.

Κατά την πλήρωση, η σκόνη αποκορυφωμένου γάλακτος πρέπει να συμπιέζεται καλά. Πρέπει να αποφεύγεται οπωσδήποτε η διείσδυση σκόνης μεταξύ των διαφόρων στρωμάτων.

ΜΈΡΟΣ VΙ

Δειγματοληψία και ανάλυση του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη που προσφέρεται στην παρέμβαση

1.

Η δειγματοληψία εκτελείται με τη διαδικασία που καθορίζεται στο διεθνές πρότυπο ΙSO 707. Ωστόσο τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο δειγματοληψίας, εφόσον στην τελευταία τηρούνται οι αρχές του προαναφερόμενου προτύπου.

2.

Αριθμός συσκευασιών που πρέπει να επιλέγονται για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους:

α)

προσφορές που περιλαμβάνουν έως 800 σάκους των 25 χιλιογράμμων: τουλάχιστον οκτώ·

β)

προσφορές που περιλαμβάνουν περισσότερους από 800 σάκους των 25 χιλιογράμμων: τουλάχιστον οκτώ, συν ένας ανά 800 επιπλέον σάκους ή κλάσμα του αριθμού αυτού.

3.

Βάρος δείγματος: από κάθε συσκευασία λαμβάνονται τουλάχιστον 200 γραμμάρια.

4.

Ομαδοποίηση των δειγμάτων: εννέα δείγματα, κατ’ ανώτατο όριο, ομαδοποιούνται σε ένα συνολικό δείγμα.

5.

Ανάλυση των δειγμάτων: κάθε συνολικό δείγμα υποβάλλεται σε ανάλυση για να επαληθευθούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπονται στο μέρος ΙΙΙ του παρόντος παραρτήματος.

6.

Σε περίπτωση ελαττώματος του δείγματος:

α)

εφόσον ένα σύνθετο δείγμα παρουσιάζει ελάττωμα ως προς μια παράμετρο, η ποσότητα από την οποία ελήφθη το δείγμα αυτό απορρίπτεται·

β)

εφόσον ένα σύνθετο δείγμα παρουσιάζει ελάττωμα ως προς περισσότερες παραμέτρους, η ποσότητα από την οποία ελήφθη το δείγμα αυτό απορρίπτεται και λαμβάνονται δείγματα από τις υπόλοιπες ποσότητες της προσφοράς που προέρχονται από την ίδια εγκατάσταση. Η ανάλυση των δειγμάτων αυτών είναι καθοριστική. Στην περίπτωση αυτή:

διπλασιάζεται ο αριθμός των δειγμάτων που προβλέπονται στο σημείο 2,

εφόσον ένα σύνθετο δείγμα παρουσιάζει ελάττωμα ως προς μία ή περισσότερες παραμέτρους, η ποσότητα από την οποία ελήφθη το δείγμα αυτό απορρίπτεται.


(1)  ΕΕ L 15 της 17.1.2002, σ. 19.

(2)  Ως «βουτυρόγαλα» νοείται το υποπροϊόν της παρασκευής βουτύρου το οποίο προκύπτει μετά από απόδαρση της κρέμας γάλακτος και διαχωρισμό της στερεάς λιπαρής φάσης.

(3)  Η απουσία βουτυρογάλακτος διαπιστώνεται είτε με αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο στην εγκατάσταση παραγωγής, τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως, είτε με εργαστηριακή ανάλυση του τελικού προϊόντος, με την οποία διαπιστώνεται μέγιστη αναλογία της ουσίας PEDP 69,31 mg ανά 100 g.

(4)  Ως «ορός γάλακτος» νοείται το υποπροϊόν της παρασκευής τυριού ή καζεΐνης που οφείλεται στη δράση οξέων, πυτιάς ή/και σε φυσικοχημικές διεργασίες.

(5)  Ως «ορός γάλακτος» νοείται το υποπροϊόν της παρασκευής τυριού ή καζεΐνης που οφείλεται στη δράση οξέων, πυτιάς ή/και σε φυσικοχημικές διεργασίες. Η εφαρμοστέα μέθοδος εγκρίνεται από τον οργανισμό παρέμβασης.

(6)  Το ανεπεξέργαστο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις του παραρτήματος ΙΙΙ τμήμα IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.


Πίνακας παραρτημάτων

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΣΙΤΗΡΑ

Μέρος Ι

Κριτήρια επιλεξιμότητας για τα σιτηρά

Μέρος II

Ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας που αναφέρονται στο μέρος I

Μέρος III

Ορισμός των υλών που δεν είναι βασικά σιτηρά άμεμπτης ποιότητας

Μέρος IV

Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της ποιότητας των σιτηρών που προσφέρονται στην παρέμβαση

Μέρος V

Πρότυπη μέθοδος για τον προσδιορισμό άλλων υλών πλην των βασικών σιτηρών άμεμπτης ποιότητας

Μέρος VI

Πρότυπη μέθοδος προσδιορισμού της υγρασίας

Μέρος VII

Μέθοδος για τον προσδιορισμό του μη κολλώδους και της επιδεκτικότητας μηχανικής κατεργασίας της ζύμης που λαμβάνεται από μαλακό σίτο

Μέρος VIII

Προσδιορισμός του βαθμού απώλειας της υαλώδους όψης

Μέρος IX

Αυξήσεις και μειώσεις της τιμής

Μέρος Χ

Πρακτική μέθοδος καθορισμού της μείωσης που επιβάλλεται στην τιμή του σόργου από τους οργανισμούς παρέμβασης

Μέρος XI

Υπολογισμός των αυξήσεων και μειώσεων της τιμής

Μέρος XII

Μεθοδολογία δειγματοληψίας και αναλύσεων για τα σιτηρά

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΡΥΖΙ

Μέρος Ι

Κριτήρια επιλεξιμότητας για το αναποφλοίωτο ρύζι

Μέρος II

Αυξήσεις και μειώσεις της τιμής

Μέρος III

Κριτήρια για την απόδοση κατά τη βιομηχανική επεξεργασία

Μέρος IV

Μέγιστες εκατοστιαίες αναλογίες

Μέρος V

Μειώσεις για τα ελαττώματα των κόκκων

Μέρος VI

Μεθοδολογία δειγματοληψίας και αναλύσεων για το αναποφλοίωτο ρύζι

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ

Μέρος Ι

Κριτήρια επιλεξιμότητας για το βόειο κρέας

Μέρος II

Συντελεστές μετατροπής

Μέρος III

Όροι και έλεγχοι για την παραλαβή

Μέρος IV

Αφαίρεση των οστών

Μέρος V

Ταξινόμηση των προϊόντων

Μέρος VI

Διατάξεις που εφαρμόζονται στα σφάγια και στα ημιμόρια και τεταρτημόρια σφαγίων

Μέρος VII

Συντελεστές που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 3

Μέρος VIII

Προδιαγραφές για την αφαίρεση οστών στο πλαίσιο της παρέμβασης

Μέρος IX

Διατάξεις για τα χαρτοκιβώτια, τις παλέτες και τα εμπορευματοκιβώτια

Μέρος Χ

Τιμές ανά απορριπτόμενο τεμάχιο παρέμβασης για τους σκοπούς του μέρους IV τμήμα IX σημείο 2 πρώτο και δεύτερο εδάφιο του παρόντος παραρτήματος

Μέρος XI

Έλεγχος των προϊόντων

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV

ΒΟΥΤΥΡΟ

Μέρος Ι

Κριτήρια επιλεξιμότητας για το βούτυρο

Μέρος II

Παραλαβή και αρχικοί έλεγχοι του βουτύρου

Μέρος III

Κριτήρια έγκρισης των επιχειρήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 (κοινό μέρος για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη)

Μέρος IV

Απαιτήσεις σύνθεσης, ποιοτικά χαρακτηριστικά και αναλυτικές μέθοδοι

Μέρος V

Δειγματοληψία για χημική και μικροβιολογική ανάλυση και οργανοληπτική εξέταση

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

Μέρος Ι

Κριτήρια επιλεξιμότητας για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη

Μέρος II

Παραλαβή και αρχικοί έλεγχοι του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη

Μέρος III

Κριτήρια έγκρισης των επιχειρήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007

Μέρος IV

Απαιτήσεις σύνθεσης, ποιοτικά χαρακτηριστικά και αναλυτικές μέθοδοι

Μέρος V

Όροι για τη συσκευασία

Μέρος VΙ

Δειγματοληψία και ανάλυση του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη που προσφέρεται στην παρέμβαση