ISSN 1725-2547

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 304

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

49ό έτος
3 Νοεμβρίου 2006


Περιεχόμενα

 

I   Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση

Σελίδα

 

*

Απόφαση αριθ. 1622/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, για τη θέσπιση κοινοτικής δράσης όσον αφορά την εκδήλωση Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τα έτη 2007 έως 2019

1

EL

Οι πράξεις οι τίτλοι οποίων έχουν τυπωθεί με ημίμαυρα στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


I Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση

3.11.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 304/1


ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 1622/2006/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 24ης Οκτωβρίου 2006

για τη θέσπιση κοινοτικής δράσης όσον αφορά την εκδήλωση «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για τα έτη 2007 έως 2019

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 151,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η απόφαση αριθ. 1419/1999/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) θέσπισε κοινοτική δράση όσον αφορά την εκδήλωση «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για τα έτη 2005 έως 2019.

(2)

Μελέτη σχετικά με τα αποτελέσματα της εκδήλωσης «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πόλη» ως το 2004 έδειξε ότι η εκδήλωση είχε θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την απήχηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη και την αναγνώριση από πλευράς κατοίκων της σημασίας της ανακήρυξης της πόλης τους· ωστόσο, η δράση αυτή χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, ιδίως όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη επίδρασή της στην πολιτιστική ανάπτυξη της ενδιαφερόμενης πόλης και περιοχής.

(3)

Η παροχή στις πόλεις της δυνατότητας να περιλάβουν και τη γειτονική τους περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των νήσων, δημιουργεί τη δυνατότητα προσέγγισης ευρύτερου κοινού και ενίσχυσης της εμβέλειας της εκδήλωσης.

(4)

Τα ενδιαφερόμενα μέρη της εκδήλωσης υπογράμμισαν τα προβλήματα τα οποία ανακύπτουν κατά τη διαδικασία επιλογής που καθορίζεται με την απόφαση αριθ. 1419/1999/ΕΚ και συνέστησαν την παρακολούθηση των προτάσεων, ιδίως για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή τους διάσταση, τη βελτίωση του ανταγωνισμού και τον αναπροσδιορισμό του ρόλου της επιτροπής επιλογής.

(5)

Η σημασία και η εμβέλεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης επιβάλλουν τη θέσπιση μεικτής διαδικασίας επιλογής, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ισχυρά στοιχεία εποπτείας και διαβούλευσης, για την ενσωμάτωση της εθνικής συνιστώσας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης.

(6)

Η προπαρασκευαστική φάση της εκδήλωσης έχει ζωτική σημασία για την επιτυχία της σύμφωνα με τους στόχους της δράσης.

(7)

Για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας της δράσης, μετά την ανακήρυξη απαιτείται περίοδος εποπτείας, κατά την οποία, πρώτον, λαμβάνεται μέριμνα για την εκπλήρωση των κριτηρίων που τίθενται για το πολιτιστικό πρόγραμμα και, δεύτερον, παρέχονται συμβουλές ειδικών και βοήθεια.

(8)

Θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή από έξι εθνικούς και επτά ευρωπαίους εμπειρογνώμονες· ολόκληρη η επιτροπή, απαρτιζόμενη από 13 εμπειρογνώμονες («κριτική επιτροπή»), θα πρέπει να επιβλέπει τη φάση επιλογής μέχρι την ανακήρυξη της πόλης· μόνον οι 7 ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής επιλογής («εποπτική και συμβουλευτική επιτροπή») θα πρέπει να επιβλέπουν την εποπτική διαδικασία και να καθοδηγούν τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της φάσης εποπτείας και μέχρι την εκδήλωση.

(9)

Με σκοπό την παροχή στήριξης και βοήθειας τόσο στις υποψήφιες όσο και στις ανακηρυχθείσες πόλεις, θα πρέπει να δημιουργηθεί ιστοχώρος, ο οποίος να συντηρείται συνεχώς και να τροφοδοτείται τακτικά με τα νέα στοιχεία από την Επιτροπή, σχετικά με τις «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης» (υποψηφιότητα, επιλογή, εφαρμογή και σύνδεσμοι).

(10)

Είναι σημαντικό να ενθαρρυνθεί η διάδοση των πλέον ενδεδειγμένων πρακτικών, ιδίως για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία της δράσης. Συνεπώς, τα δίκτυα των πρώην επισήμων Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο για να συμμερίζονται οι πόλεις αυτές τις εμπειρίες τους και τις πλέον ενδεδειγμένες πρακτικές με τις μελλοντικές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, ιδίως μέσω ανταλλαγών κατά τη φάση της προετοιμασίας.

(11)

Είναι σημαντικό η ποιότητα του προγράμματος όσον αφορά τους στόχους και τα κριτήρια της δράσης, και ιδίως την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία να επιβραβεύονται με την απονομή χρηματικού επάθλου.

(12)

Για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση της εκδήλωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ευκταίο είναι να αξιοποιηθεί η πρωτοβουλία, καθώς και οι δομές και οι δυνατότητες που αυτή δημιουργεί, ως βάση για στρατηγική διαρκούς πολιτιστικής ανάπτυξης των ενδιαφερομένων πόλεων.

(13)

Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε τρίτες χώρες να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτοβουλίες, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Μήνα (4) ή παρεμφερών πρωτοβουλιών.

(14)

Η διαδικασία ανακήρυξης που καθορίζεται με την παρούσα απόφαση χρειάζεται έξι έτη για να εφαρμοστεί· το εξαετές αυτό διάστημα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί για τα έτη 2011 και 2012 δεδομένου ότι η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει το 2007. Κατά συνέπεια, προβλέπεται διαδικασία ανακήρυξης για τα έτη αυτά.

(15)

Για λόγους σαφήνειας, η απόφαση αριθ. 1419/1999/ΕΚ θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από την παρούσα απόφαση,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Θεσπίζεται κοινοτική δράση με τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για να καταδείξει τον πλούτο, την ποικιλομορφία και τα κοινά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών πολιτισμών και να προαγάγει τη βαθύτερη αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ευρωπαίων πολιτών.

Άρθρο 2

Πρόσβαση στη δράση

1.   Οι πόλεις των κρατών μελών και των χωρών που θα προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την 31η Δεκεμβρίου 2006 δικαιούνται να ανακηρυχθούν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για ένα έτος, με τη σειρά που καθορίζεται στον κατάλογο του παραρτήματος.

2.   Ανακηρύσσεται μία πόλη από κάθε κράτος μέλος που αναγράφεται στον κατάλογο του παραρτήματος.

Η χρονολογική σειρά που προβλέπεται στον εν λόγω κατάλογο μπορεί να τροποποιηθεί με κοινή συμφωνία των ενδιαφερομένων κρατών μελών.

Άρθρο 3

Αιτήσεις

1.   Κάθε αίτηση περιλαμβάνει πολιτιστικό πρόγραμμα με ευρωπαϊκή διάσταση, που βασίζεται κυρίως στην πολιτιστική συνεργασία, σύμφωνα με τους στόχους και τη δράση που προβλέπονται στο άρθρο 151 της συνθήκης.

2.   Το πολιτιστικό πρόγραμμα της εκδήλωσης σχεδιάζεται ειδικά για το έτος «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και προβάλλει την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 4.

3.   Το πρόγραμμα συμβαδίζει με κάθε εθνική στρατηγική ή πολιτική στον πολιτιστικό τομέα του αντίστοιχου κράτους μέλους ή, κατά περίπτωση, στο πλαίσιο του θεσμικού πλαισίου των κρατών μελών, κάθε περιφερειακή πολιτιστική στρατηγική, υπό τον όρο ότι κάθε αντίστοιχη στρατηγική ή πολιτική δεν αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των πόλεων που μπορούν να ληφθούν υπόψη προκειμένου να ανακηρυχθούν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης βάσει της παρούσας απόφασης.

4.   Το πρόγραμμα διαρκεί ένα έτος. Εφόσον τούτο δικαιολογείται δεόντως, οι ορισθείσες πόλεις μπορούν να επιλέξουν συντομότερο χρονικό διάστημα.

5.   Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των προγραμμάτων των πόλεων που έχουν ανακηρυχθεί Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το ίδιο έτος.

6.   Οι πόλεις μπορεί να επιλέξουν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα την περιφέρειά τους.

Άρθρο 4

Κριτήρια για το πολιτιστικό πρόγραμμα

Το πολιτιστικό πρόγραμμα πληροί τα κάτωθι κριτήρια, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: «ευρωπαϊκή διάσταση» και «πόλη και πολίτες».

1.

Όσον αφορά την «ευρωπαϊκή διάσταση», το πρόγραμμα:

α)

ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών φορέων, καλλιτεχνών και πόλεων από τα αντίστοιχα κράτη μέλη και άλλα κράτη μέλη σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς·

β)

καταδεικνύει τον πλούτο της πολιτιστικής πολυμορφίας στην Ευρώπη·

γ)

αναδεικνύει τις κοινές πτυχές των ευρωπαϊκών πολιτισμών.

2.

Όσον αφορά την κατηγορία «πόλη και πολίτες», το πρόγραμμα:

α)

ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών που ζουν στην πόλη και τα περίχωρά της και κεντρίζει το ενδιαφέρον τους καθώς και το ενδιαφέρον πολιτών από το εξωτερικό·

β)

είναι βιώσιμο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης.

Άρθρο 5

Υποβολή αιτήσεων

1.   Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων δημοσιεύεται από κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος το αργότερο έξι έτη πριν από την έναρξη της εν λόγω εκδήλωσης.

Κάθε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων, που απευθύνεται στις υποψήφιες για τον τίτλο πόλεις, αναφέρεται στα κριτήρια του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης και τα καθοδηγητικά στοιχεία που διατίθενται στον ιστοχώρο της Επιτροπής.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενόψει κάθε σχετικής πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων λήγει το αργότερο δέκα μήνες από τη δημοσίευσή της.

Οι αιτήσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων παρουσιάζουν το διάγραμμα του προγράμματος που η υποψήφια πόλη σκοπεύει να υλοποιήσει κατά το δεδομένο έτος.

2.   Οι αιτήσεις κοινοποιούνται στην Επιτροπή από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Άρθρο 6

Επιτροπή επιλογής

1.   Συγκροτείται επιτροπή ελέγχου για κάθε κράτος μέλος, η οποία αξιολογεί τις αιτήσεις των υποψήφιων πόλεων. Κάθε επιτροπή επιλογής συνιστά την υποψηφιότητα μίας πόλης του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.

2.   Κάθε επιτροπή επιλογής αποτελείται από 13 μέλη, επτά από τα οποία είναι τα πρόσωπα που ορίζονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατά την παράγραφο 4. Τα υπόλοιπα έξι μέλη ορίζονται από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος κατόπιν διαβουλεύσεως με την Επιτροπή. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος διορίζει εν συνεχεία την επιτροπή επιλογής. Η επιτροπή ορίζει τον πρόεδρό της μεταξύ των προσώπων που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.

3.   Τα μέλη της επιτροπής επιλογής είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες χωρίς συγκρούσεις συμφερόντων όσον αφορά τις πόλεις που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων και με ουσιαστική εμπειρία και επαγγελματική πείρα στον πολιτιστικό τομέα, στην πολιτιστική ανάπτυξη πόλεων ή στη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

4.   Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ορίζουν τα μέλη των επιτροπών επιλογής για χρονικό διάστημα τριών ετών ως εξής: δύο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δύο από το Συμβούλιο, δύο από την Επιτροπή και ένα από την Επιτροπή των Περιφερειών. Κατ’ εξαίρεση, το πρώτο έτος ισχύος της παρούσας απόφασης διορίζονται δύο εμπειρογνώμονες από την Επιτροπή για ένα έτος, δύο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δύο έτη, δύο από το Συμβούλιο για τρία έτη και ένας από την Επιτροπή των Περιφερειών για τρία έτη.

Άρθρο 7

Προεπιλογή

1.   Κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος συγκαλεί την οικεία επιτροπή επιλογής του άρθρου 6 για μία συνάντηση προεπιλογής, το αργότερο πέντε έτη πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

2.   Η επιτροπή επιλογής αξιολογεί, σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 4, τις αιτήσεις των πόλεων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων.

Η επιτροπή επιλογής καταλήγει σε συνοπτικό κατάλογο των προεπιλεγόμενων υποψηφίων πόλεων που θα εξεταστούν περαιτέρω και καταρτίζει έκθεση σχετικά με τις αιτήσεις των υποψηφίων πόλεων καθώς και συστάσεις προς τις προεπιλεγείσες υποψήφιες πόλεις.

3.   Η επιτροπή επιλογής υποβάλλει την έκθεσή της στο οικείο κράτος μέλος και στην Επιτροπή. Κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος εγκρίνει επισήμως τον συνοπτικό κατάλογο βάσει της εκθέσεως της επιτροπής επιλογής.

Άρθρο 8

Τελική επιλογή

1.   Οι προεπιλεγείσες υποψήφιες πόλεις ολοκληρώνουν τις αιτήσεις τους και τις διαβιβάζουν στα οικεία κράτη μέλη, τα οποία με τη σειρά τους τις προωθούν στην Επιτροπή.

2.   Κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος συγκαλεί την επιτροπή επιλογής για την τελική επιλογή εννέα μήνες μετά τη συνεδρίαση για την προεπιλογή.

3.   Η επιτροπή επιλογής αξιολογεί τα τροποποιημένα προγράμματα των προεπιλεγεισών υποψηφίων πόλεων σύμφωνα με τα κριτήρια της παρούσας δράσης και τις συστάσεις που εξέδωσε η επιτροπή κατά τη συνεδρίαση προεπιλογής.

4.   Η επιτροπή επιλογής καταρτίζει έκθεση σχετικά με τα προγράμματα των προεπιλεγέντων υποψηφίων πόλεων και εισηγείται την υποψηφιότητα μίας πόλης του ενδιαφερομένου κράτους μέλους ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης συστάσεις προς την επιλεγείσα πόλη σχετικά με την πρόοδο και τις διευθετήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το δεδομένο έτος, εάν το Συμβούλιο την ανακηρύξει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η έκθεση υποβάλλεται στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος και στην Επιτροπή. Δημοσιεύεται στον ιστοχώρο της Επιτροπής.

Άρθρο 9

Ανακήρυξη

1.   Κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος προτείνει μία πόλη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, το αργότερο τέσσερα έτη πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Η γνωστοποίηση συνοδεύεται από αιτιολόγηση της υποψηφιότητας βάσει των εκθέσεων της επιτροπής επιλογής.

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητας λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις της επιτροπής επιλογής.

2.   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να διαβιβάσει γνώμη στην Επιτροπή το αργότερο τρεις μήνες από την παραλαβή των υποψηφιοτήτων των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

3.   Το Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής η οποία συντάσσεται υπό το πρίσμα της γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αιτιολόγησης που βασίζεται στις εκθέσεις των κριτικών επιτροπών, ανακηρύσσει επίσημα τις εν λόγω πόλεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης του έτους για το οποίο υπέβαλαν υποψηφιότητα.

Άρθρο 10

Εποπτική και συμβουλευτική επιτροπή

1.   Δημιουργείται εποπτική και συμβουλευτική επιτροπή για να εποπτεύει την εφαρμογή των στόχων και των κριτηρίων της δράσης και να παρέχει στήριξη και καθοδήγηση στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης από τη στιγμή της ανακήρυξής τους έως την έναρξη της εκδήλωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

2.   Η επιτροπή απαρτίζεται από τους επτά εμπειρογνώμονες που έχουν ορίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, η Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών, κατά το άρθρο 6 παράγραφος 4. Επί πλέον, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ορίζει στην εν λόγω επιτροπή έναν παρατηρητή.

3.   Οι ενδιαφερόμενες πόλεις διαβιβάζουν στην Επιτροπή εκθέσεις προόδου το αργότερο τρεις μήνες πριν από τις συνεδριάσεις της επιτροπής επιλογής.

4.   Η Επιτροπή συγκαλεί την επιτροπή και τους εκπροσώπους της ενδιαφερόμενης πόλης. Η επιτροπή συγκαλείται δύο φορές για να γνωμοδοτήσει και να λάβει γνώση των προετοιμασιών για την εκδήλωση με σκοπό να βοηθήσει τις πόλεις να συστήσουν πρόγραμμα υψηλής ποιότητας με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση. Η πρώτη συνεδρίασή της πραγματοποιείται το αργότερο δύο έτη πριν από την εκδήλωση και η δεύτερη το αργότερο οκτώ μήνες πριν από την εκδήλωση.

5.   Μετά από κάθε συνεδρίαση, η κριτική επιτροπή συντάσσει έκθεση σχετικά με την κατάσταση της προετοιμασίας της εκδήλωσης και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Οι εκθέσεις αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία της εκδήλωσης, σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 4 και τις συστάσεις που περιέχονται στις εκθέσεις της επιτροπής επιλογής και της εποπτικής και συμβουλευτικής επιτροπής.

6.   Οι εκθέσεις διαβιβάζονται στην Επιτροπή και στις ενδιαφερόμενες πόλεις και κράτη μέλη. Δημοσιεύονται στον ιστοχώρο της Επιτροπής.

Άρθρο 11

Βραβείο

Με βάση την έκθεση που συντάσσει η εποπτική και συμβουλευτική επιτροπή μετά τη δεύτερη συνεδρίασή της κατά το άρθρο 10 παράγραφος 4 η Επιτροπή απονέμει στις ανακηρυχθείσες πόλεις χρηματικό βραβείο προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 4 και έχουν εφαρμόσει τις συστάσεις που διατύπωσαν τόσο η κριτική, όσο και η εποπτική και συμβουλευτική επιτροπή. Το βραβείο απονέμεται εις το ακέραιο το αργότερο τρεις μήνες πριν την έναρξη του αντίστοιχου έτους.

Άρθρο 12

Αξιολόγηση

Κάθε χρόνο η Επιτροπή εξασφαλίζει την εξωτερική και ανεξάρτητη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εκδήλωσης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του προηγούμενου έτους σύμφωνα με τους στόχους και τα κριτήρια της δράσης που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση.

Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση της αξιολόγησης αυτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή των Περιφερειών μέχρι τα τέλη του έτους που έπεται της εκδήλωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Άρθρο 13

Κατάργηση

Η απόφαση αριθ. 1419/1999/ΕΚ καταργείται. Η εν λόγω απόφαση εξακολουθεί ωστόσο να εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των πόλεων που ανακηρύχθηκαν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2007, 2008 και 2009.

Άρθρο 14

Μεταβατικές διατάξεις

1.   Οι πόλεις που ανακηρύσσονται Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το έτος 2010 βάσει της απόφασης αριθ. 1419/1999/ΕΚ, υποβάλλονται στη διαδικασία εποπτείας του άρθρου 10 της παρούσας απόφασης. Η Επιτροπή απονέμει βραβείο στις ανακηρυχθείσες πόλεις βάσει του άρθρου 11 της παρούσας απόφασης.

2.   Κατά παρέκκλιση από τα άρθρα 3 έως 9, η διαδικασία ανακήρυξης των Πρωτευουσών της Ευρώπης για τα έτη 2011 και 2012 διέπεται από την ακόλουθη διαδικασία λήψης αποφάσεων:

1.

Οι πόλεις των κρατών μελών ανακηρύσσονται Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, σύμφωνα με το παράρτημα.

2.

Κάθε κράτος μέλος υποβάλλει, κατά τα οριζόμενα στο παράρτημα, την υποψηφιότητα μιας ή περισσότερων πόλεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών.

3.

Η υποψηφιότητα υποβάλλεται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, μπορεί δε να συνοδεύεται από εισήγηση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.

4.

Η Επιτροπή συγκροτεί κάθε χρόνο επιτροπή επιλογής η οποία συντάσσει έκθεση για τις υποψηφιότητες βάσει των στόχων και των χαρακτηριστικών της δράσης.

5.

Η επιτροπή επιλογής αποτελείται από επτά κορυφαίες ανεξάρτητες προσωπικότητες, εμπειρογνώμονες στον πολιτιστικό τομέα, από τις οποίες δύο διορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δύο από το Συμβούλιο, δύο από την Επιτροπή και ένας από την Επιτροπή των Περιφερειών.

6.

Η επιτροπή επιλογής υποβάλλει την έκθεσή της στην Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

7.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να διαβιβάσει γνώμη στην Επιτροπή σχετικά με την υποψηφιότητα ή τις υποψηφιότητες το αργότερο τρεις μήνες από την παραλαβή της έκθεσης.

8.

Το Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής η οποία συντάσσεται υπό το πρίσμα της γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της έκθεσης της επιτροπής επιλογής, ανακηρύσσει επίσημα την εν λόγω πόλη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του έτους για το οποίο υπέβαλε υποψηφιότητα.

3.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4, στην περίπτωση των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για τα έτη 2010, 2011 και 2012, εφαρμόζονται τα κριτήρια του άρθρου 3 και του παραρτήματος ΙΙ της απόφασης αριθ. 1419/1999/ΕΚ, εκτός αν οι εν λόγω πόλεις αποφασίσουν να βασίσουν το πρόγραμμά τους στα κριτήρια του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 15

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2007, με εξαίρεση το άρθρο 5, το οποίο εφαρμόζεται από την 23η Νοεμβρίου 2006.

Στρασβούργο, 24 Οκτωβρίου 2006.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. BORRELL FONTELLES

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. LEHTOMÄKI


(1)  ΕΕ C 115 της 16.5.2006, σ. 56.

(2)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Απριλίου 2006 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 25ης Σεπτεμβρίου 2006.

(3)  ΕΕ L 166 της 1.7.1999, σ. 1. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση αριθ. 649/2005/ΕΚ (ΕΕ L 117 της 4.5.2005, σ. 20).

(4)  Συμπεράσματα των υπουργών πολιτισμού που συνέρχονται στα πλαίσια του Συμβουλίου της 18ης Μαΐου 1990 σχετικά με τα κριτήρια επιλογής για την «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και σχετικά με έναν ειδικό «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Μήνα» (ΕΕ C 162 της 3.7.1990, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Σειρά υποβολής υποψηφιοτήτων για την ₫Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης₻ (1)

2007

Λουξεμβούργο

Ρουμανία (2)

2008

Ηνωμένο Βασίλειο

 

2009

Αυστρία

Λιθουανία

2010

Γερμανία

Ουγγαρία

2011

Φινλανδία

Εσθονία

2012

Πορτογαλία

Σλοβενία

2013

Γαλλία

Σλοβακία

2014

Σουηδία

Λεττονία

2015

Βέλγιο

Τσεχική Δημοκρατία

2016

Ισπανία

Πολωνία

2017

Δανία

Κύπρος

2018

Κάτω Χώρες

Μάλτα

2019

Ιταλία

Βουλγαρία (3)


(1)  Η Ιρλανδία είχε δικαίωμα να ορίσει ₫Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης₻ το 2005 και η Ελλάδα το 2006.

(2)  Με βάση τις διατάξεις της απόφασης αριθ. 1419/1999/ΕΚ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2007 ανακηρύχθηκε η ρουμανική πόλη Σίμπιου.

(3)  Εφόσον προσχωρήσει στην ΕΕ, η Βουλγαρία θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2019.