ISSN 1977-0901

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 201A

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Ανακοινώσεις και Πληροφορίες

58ό έτος
18 Ιουνίου 2015


Ανακοίνωση αριθ

Περιεχόμενα

Σελίδα

 

V   Γνωστοποιήσεις

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

 

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO)

2015/C 201A/01

Προκήρυξη γενικών διαγωνισμών — EPSO/AD/310/15 — 1. Επιμελητής (AD 7) — 2. Εκπαιδευτής μουσείου (AD 7) — 3. Συντηρητής — Υπεύθυνος συντήρησης και συλλογής (AD 7) — EPSO/AST/136/15 — 1. Βοηθός επιμελητή (AST 3) — 2. Βοηθός υπευθύνου συντήρησης και συλλογής (AST 3)

1


EL

 


V Γνωστοποιήσεις

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO)

18.6.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CA 201/1


ΠΡΟΚΉΡΥΞΗ ΓΕΝΙΚΏΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΏΝ

EPSO/AD/310/15

1.

Επιμελητής (AD 7)

2.

Εκπαιδευτής μουσείου (AD 7)

3.

Συντηρητής — Υπεύθυνος συντήρησης και συλλογής (AD 7)

EPSO/AST/136/15

1.

Βοηθός επιμελητή (AST 3)

2.

Βοηθός υπευθύνου συντήρησης και συλλογής (AST 3)

(2015/C 201 A/01)

Προθεσμία εγγραφής: 23 Ιουλίου 2015 στις 12 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) διοργανώνει γενικό διαγωνισμό βάσει τίτλων και εξετάσεων για την κατάρτιση εφεδρικού πίνακα προσλήψεων από τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσλάβει νέα μέλη της δημόσιας διοίκησης ως «διοικητικούς υπαλλήλους» και «βοηθούς διοικητικούς υπαλλήλους» (ομάδα καθηκόντων AD και AST, αντίστοιχα) για το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Αριθμός επιτυχόντων ανά διαγωνισμό και ανά τομέα

Επιμελητής (AD 7): 20

Εκπαιδευτής μουσείου (AD 7): 15

Συντηρητής (υπεύθυνος συντήρησης και συλλογής) (AD 7): 5

Βοηθός επιμελητή (AST 3): 10

Βοηθός υπευθύνου συντήρησης και συλλογής (AST 3): 5

Η παρούσα προκήρυξη διαγωνισμού και οι γενικές διατάξεις που ισχύουν για τους γενικούς διαγωνισμούς και δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 70 A της 27ης Φεβρουαρίου 2015 (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL /TXT/?uri=OJ:C:2015:070A:TOC) αποτελούν το νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για την παρούσα διαδικασία επιλογής.

Η παρούσα ανακοίνωση αφορά δύο διαφορετικούς διαγωνισμούς με πολλούς τομείς ο καθένας. Οι υποψήφιοι μπορούν να εγγραφούν μόνο σε έναν τομέα ανά διαγωνισμό. Η επιλογή της προτίμησής σας πρέπει να γίνει κατά την ηλεκτρονική εγγραφή και δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί μετά την επιβεβαίωση και την επικύρωση της αίτησης υποψηφιότητάς σας με ηλεκτρονικό μέσο.

ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

Οι επιμελητές θα είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των εκθέσεων του μουσείου, ιδίως για τις προσωρινές και περιοδεύουσες εκθέσεις, τον εκσυγχρονισμό της μόνιμης έκθεσης, την αναζήτηση θέματος και αντικειμένων, τον εμπλουτισμό της μουσειακής συλλογής και τη σύνταξη σχετικών κειμένων προς δημοσίευση. Επίσης, θα αντιπροσωπεύουν το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (ΣΕΙ) σε εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Οι βοηθοί του επιμελητή θα βοηθούν τον (τους) επιμελητή(-ές) σε ορισμένα από τα προαναφερθέντα καθήκοντα.

Οι εκπαιδευτές μουσείου θα είναι αρμόδιοι για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της στρατηγικής μάθησης και των προγραμμάτων που σχετίζονται με τις εκθέσεις. Θα είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση ποικίλων ελκυστικών σεμιναρίων κατάρτισης για όλες τις ομάδες στόχου. Θα έχουν επίσης επαφές με σχολεία και θα οργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Οι συντηρητές θα είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη της συλλογής του ΣΕΙ και των δανεισμένων αντικειμένων. Θα εποπτεύουν τους χώρους αποθήκευσης και εκθέσεων, θα τηρούν αρχεία, θα εξετάζουν την κατάσταση των αντικειμένων, και θα προτείνουν μέτρα διατήρησης και αποκατάστασης και θα εκτιμούν το κόστος τους. Θα ελέγχουν επίσης τις συμβάσεις με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών. Οι βοηθοί συντηρητή θα βοηθούν τον (τους) συντηρητή(-ές) σε ορισμένα από τα καθήκοντα που έχουν σχέση με τη διαφύλαξη της προαναφερθείσας συλλογής.

Βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση των τυπικών καθηκόντων ανά διαγωνισμό και τομέα καθηκόντων.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Κατά την ημερομηνία επικύρωσης της υποψηφιότητάς τους οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν ΟΛΟΥΣ τους ακόλουθους όρους:

Γενικοί όροι

Να απολαύουν των πολιτικών τους δικαιωμάτων ως υπηκόων κράτους μέλους της ΕΕ

Να έχουν τακτοποιηθεί στρατολογικά σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία περί στρατολογίας

Να παρέχουν τα εχέγγυα ήθους που απαιτούνται για την άσκηση των μελλοντικών τους καθηκόντων

Ειδικοί όροι: γλώσσες

Γλώσσα 1: ελάχιστο επίπεδο — C1 σε μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ

Γλώσσα 2: ελάχιστο επίπεδο — B2 στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα· υποχρεωτικά διαφορετική από τη γλώσσα 1.

Για πληροφορίες σχετικά με τα γλωσσικά επίπεδα, βλ. Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τα γλωσσικά προσόντα (https://europass.cedefop.europa.eu/el/resources/european-language-levels-cefr)

Ειδικοί όροι: τίτλοι σπουδών και επαγγελματική πείρα

Βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II για τα ειδικά προσόντα και την επαγγελματική πείρα που απαιτούνται ανά διαγωνισμό και τομέα καθηκόντων

Για λεπτομέρειες σχετικά με τα διπλώματα/πτυχία, βλ. παράρτημα Ι των γενικών διατάξεων που ισχύουν για τους γενικούς διαγωνισμούς (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=OJ:C:2015:070A:TOC)

Η δεύτερη γλώσσα πρέπει να είναι η αγγλική , η γαλλική ή η γερμανική . Πρόκειται για τις κύριες γλώσσες εργασίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και, προς το συμφέρον της υπηρεσίας, οι νεοπροσλαμβανόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να εργαστούν αμέσως και να επικοινωνούν αποτελεσματικά στην καθημερινή τους εργασία σε τουλάχιστον μία από αυτές.

Βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙI για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις γλώσσες των διαγωνισμών της ΕΕ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

1)    Δοκιμασίες πολλαπλής επιλογής (MCQ) με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή

Εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά διαγωνισμό και τομέα καθηκόντων υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο , που καθορίζεται από την EPSO, η οποία ενεργεί ως αρμόδια για τους διορισμούς αρχή, όλοι οι υποψήφιοι που έχουν επικυρώσει το έντυπο υποψηφιότητάς τους έως τη λήξη της προθεσμίας θα κληθούν να υποβληθούν σε μια σειρά δοκιμασιών πολλαπλής επιλογής (MCQ) με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ένα από τα διαπιστευμένα κέντρα της EPSO. Αντιθέτως, σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων

είναι κάτω από το όριο , οι εν λόγω δοκιμασίες θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αξιολόγησης (σημείο 3).

Οι δοκιμασίες πολλαπλής επιλογής με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή θα διοργανωθούν ως εξής:

Δοκιμή

Γλώσσα

Ερωτήσεις

Διάρκεια

Ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία

Κατανόηση κειμένου

Γλώσσα 1

20 ερωτήσεις

35 λεπτά

10/20

Ευχέρεια σε αριθμητικούς υπολογισμούς

Γλώσσα 1

10 ερωτήσεις

20 λεπτά

Ευχέρεια σε αριθμητικούς υπολογισμούς + κατανόηση αφηρημένων εννοιών: 10/20

Κατανόηση αφηρημένων εννοιών

Γλώσσα 1

10 ερωτήσεις

10 λεπτά

Η αποτυχία στις εν λόγω δοκιμασίες συνεπάγεται αποκλεισμό και οι βαθμοί δεν συνυπολογίζονται με τους βαθμούς στις άλλες δοκιμασίες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Αξιολόγησης.

2)    Επιλογή βάσει τίτλων

Πρώτον, τα κριτήρια επιλεξιμότητας ελέγχονται με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στην ηλεκτρονική αίτηση των υποψηφίων. Οι πιθανές περιπτώσεις είναι δύο:

Εάν έχουν προηγουμένως διοργανωθεί δοκιμασίες πολλαπλής επιλογής με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι φάκελοι των υποψηφίων ελέγχονται ως προς την επιλεξιμότητά τους με φθίνουσα σειρά ως προς τη βαθμολογία που έχουν λάβει οι υποψήφιοι, έως ότου ο αριθμός των επιλέξιμων υποψηφίων φθάσει το όριο που αναφέρεται στο σημείο 1. Οι υπόλοιποι φάκελοι δεν ελέγχονται.

Εάν δεν έχουν προηγουμένως διοργανωθεί δοκιμασίες πολλαπλής επιλογής με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ελέγχονται ως προς την επιλεξιμότητά τους οι φάκελοι όλων των υποψηφίων.

Δεύτερον, μόνο για τους επιλέξιμους υποψηφίους που επελέγησαν όπως περιγράφεται ανωτέρω, η επιλογή βάσει τίτλων γίνεται με βάση τις πληροφορίες τις οποίες παρέχουν οι υποψήφιοι στο πεδίο «αξιολογητής ταλέντου» (talent screener) του εντύπου της αίτησης. Η εξεταστική επιτροπή αποδίδει σε κάθε κριτήριο επιλογής έναν συντελεστή στάθμισης που αντανακλά τη σχετική σημασία του (1 έως 3) και κάθε απάντηση του υποψηφίου βαθμολογείται με 0 έως 4 μονάδες.

Στη συνέχεια, η εξεταστική επιτροπή πολλαπλασιάζει τη βαθμολογία επί τον συντελεστή στάθμισης κάθε κριτηρίου και προσθέτει τα γινόμενα για να επιλέξει στους υποψηφίους των οποίων τα χαρακτηριστικά προσιδιάζουν καλύτερα στα καθήκοντα που θα κληθούν να εκτελέσουν.

Βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ για τον κατάλογο κριτηρίων ανά διαγωνισμό και τομέα καθηκόντων.

3)    Κέντρο Αξιολόγησης

Ο αριθμός των υποψηφίων που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη φάση είναι το πολύ τριπλάσιος από τον επιθυμητό αριθμό επιτυχόντων υποψηφίων ανά διαγωνισμό και τομέα καθηκόντων. Όσοι λάβουν μία από τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες κατά την επιλογή βάσει τίτλων θα κληθούν στο Κέντρο Αξιολόγησης για 1 ή 2 ημέρες, πιθανότατα στις Βρυξέλλες , όπου θα συμμετάσχουν σε δοκιμασίες που θα πραγματοποιηθούν στη γλώσσα 2 .

Εάν δεν έχουν προηγουμένως διεξαχθεί , οι δοκιμασίες πολλαπλής επιλογής με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή που περιγράφονται στο σημείο 1, θα διεξαχθούν στο Κέντρο Αξιολόγησης.

Στο Κέντρο Αξιολόγησης θα αξιολογηθούν επτά γενικές ικανότητες για τον διαγωνισμό AST και οκτώ γενικές ικανότητες για τον διαγωνισμό AD, καθώς και οι ειδικές δεξιότητες που απαιτούνται για κάθε διαγωνισμό και κατηγορία καθηκόντων, μέσω 4 δοκιμασιών (συνεντεύξεις με αντικείμενο τις γενικές ικανότητες και τις ειδικές δεξιότητες, ομαδική εξέταση και εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων), όπως περιγράφονται στους ακόλουθους πίνακες:

Ικανότητες

Δοκιμασίες

1.

Ανάλυση και επίλυση προβλημάτων

Εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων

Ομαδική άσκηση

2.

Επικοινωνία

Εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων

Συνέντευξη με αντικείμενο τις γενικές ικανότητες

3.

Ποιοτική και αποτελεσματική εργασία

Εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων

Συνέντευξη με αντικείμενο τις γενικές ικανότητες

4.

Μάθηση και εξέλιξη

Ομαδική άσκηση

Συνέντευξη με αντικείμενο τις γενικές ικανότητες

5.

Καθορισμός προτεραιοτήτων και οργάνωση

Εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων

Ομαδική άσκηση

6.

Ανθεκτικότητα

Ομαδική άσκηση

Συνέντευξη με αντικείμενο τις γενικές ικανότητες

7.

Συνεργασία με άλλους

Ομαδική άσκηση

Συνέντευξη με αντικείμενο τις γενικές ικανότητες

8.

Ηγετικές ικανότητες (μόνο για τον διαγωνισμό AD)

Ομαδική άσκηση

Συνέντευξη με αντικείμενο τις γενικές ικανότητες

Ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία για τον διαγωνισμό AST

3/10 ανά ικανότητα και 35/70 συνολικά

Ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία για τον διαγωνισμό AD

3/10 ανά ικανότητα και 40/80 συνολικά

Στάθμιση των γενικών ικανοτήτων

45 % της συνολικής βαθμολογίας


Ικανότητες

Δοκιμασία

Ειδικές ικανότητες στον τομέα

Συνέντευξη με αντικείμενο τις ειδικές ικανότητες

Ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία (για τον διαγωνισμό AST και τον διαγωνισμό AD)

50/100

Στάθμιση των ειδικών ικανοτήτων

55 % της συνολικής βαθμολογίας

4)    Εφεδρικός πίνακας προσλήψεων

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών των υποψηφίων, η εξεταστική επιτροπή καταρτίζει εφεδρικό πίνακα προσλήψεων ανά διαγωνισμό και κατηγορία καθηκόντων με τα ονόματα των επιλέξιμων υποψηφίων που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία στο Κέντρο Αξιολόγησης, μέχρι τη συμπλήρωση του επιθυμητού αριθμού επιτυχόντων. Τα ονόματα αναγράφονται με αλφαβητική σειρά.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Μπορείτε να εγγραφείτε ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της EPSO http://jobs.eu-careers.eu μέχρι τις:

23 Ιουλίου 2015 στις 12 (το μεσημέρι), ώρα Βρυξελλών.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

EPSO/AD/310/15

1.   Επιμελητής (AD 7)

Οι επιμελητές θα είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των εκθέσεων του μουσείου, ιδίως όσον αφορά τις προσωρινές και περιοδεύουσες εκθέσεις. Θα καθορίζουν τα θέματα και τα εκθέματα για τις εν λόγω εκθέσεις, θα τις επιμελούνται και θα τις βελτιώνουν σε συνεργασία με τους σχεδιαστές των εκθέσεων. Παράλληλα, θα είναι υπεύθυνοι για τον εκσυγχρονισμό της μόνιμης έκθεσης και για τον εμπλουτισμό της συλλογής του μουσείου.

Στα καθήκοντα συγκαταλέγονται:

η οργάνωση προσωρινών και περιοδευουσών εκθέσεων μουσείου σύμφωνα με τα αυστηρότερα μουσειολογικά πρότυπα,

η επικαιροποίηση και η ανανέωση της μόνιμης έκθεσης,

η αναζήτηση αντικειμένων, εικόνων, ταινιών και άλλου υλικού για παρουσίαση στις εκθέσεις,

η διερεύνηση και ο εμπλουτισμός τμημάτων της ίδιας συλλογής,

η σύνταξη κειμένων για την έκθεση καθώς και κειμένων προς δημοσίευση για το ευρύ κοινό σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά πρότυπα,

οι επαφές με άλλα μουσεία και με τα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα της αρμοδιότητάς τους,

η εκπροσώπηση του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας σε ειδικά ακαδημαϊκά και μουσειακά ακροατήρια,

ο συντονισμός μιας ομάδας βοηθών επιμελητή.

2.   Εκπαιδευτής μουσείου (AD 7)

Οι εκπαιδευτές θα φροντίζουν ώστε οι διάφορες ομάδες στόχου και οι μεμονωμένοι επισκέπτες να αποκτούν την καλύτερη δυνατή εκπαιδευτική εμπειρία από την επίσκεψή τους στην έκθεση.

Στα καθήκοντα συγκαταλέγονται τα εξής:

η ανάπτυξη της στρατηγικής μάθησης και εκπαίδευσης καθώς και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων,

η οργάνωση της υλοποίησης των εν λόγω προγραμμάτων,

η από κοινού ανάπτυξη της εκπαιδευτικής συνιστώσας των προσωρινών και περιοδευουσών εκθέσεων,

η επινόηση εκπαιδευτικών πόρων με στόχο να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του μουσείου σε ένα ευρύ φάσμα ομάδων στόχου,

οι επαφές με τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία, τους συναδέλφους και τους φορείς παροχής υπηρεσιών,

η διαχείριση διαφόρων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών,

η διαχείριση μιας ομάδας βοηθών εκπαιδευτών,

η συμμετοχή στη βελτίωση των θεμάτων των εκθέσεων και η συνεργασία με μια πολυθεματική ομάδα,

η πραγματοποίηση επισκέψεων και η οργάνωση σεμιναρίων για τις διάφορες ομάδες στόχου.

3.   Συντηρητής — υπεύθυνος συντήρησης και συλλογής (AD 7)

Ο συντηρητής θα είναι υπεύθυνος για τη διαφύλαξη της ίδιας συλλογής και των δανεικών αντικειμένων. Απαιτείται γενική γνώση των τεχνικών συντήρησης των διάφορων αντικειμένων.

Στα καθήκοντα συγκαταλέγονται:

η διαχείριση της συλλογής του μουσείου και η διαχείριση της ροής των μουσειακών αντικειμένων· η επίβλεψη της υλοποίησης της στρατηγικής σχετικά με τη συλλογή του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας,

η προετοιμασία των αποφάσεων σχετικά με τη συλλογή, όπως είναι οι αγορές, η ανοικτή πρόσβαση σε συλλογές και τα θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας,

η εποπτεία, η παρακολούθηση και ο έλεγχος του περιβάλλοντος στο οποίο θα πρέπει να αποθηκεύεται ή να εκτίθεται η συλλογή,

η εξέταση της κατάστασης των αντικειμένων,

η τήρηση αρχείων σχετικά με την κατάσταση όλων των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών αρχείων,

η προληπτική εκτέλεση εργασιών συντήρησης των αντικειμένων,

η εποπτεία των εργασιών συντήρησης που πραγματοποιούνται από εξωτερικούς αναδόχους,

η πρόταση εργασιών αποκατάστασης και η εκτίμηση του κόστους τους,

η ανάπτυξη και διατήρηση κατάλληλων προτύπων· η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τη διαχείριση των συλλογών, καθώς και τις τεχνικές και τις πρακτικές συντήρησης μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης,

η διαχείριση ομάδας βοηθών συντηρητών.

EPSO/AD/136/15

1.   Βοηθός επιμελητή (AST 3)

Οι βοηθοί επιμελητή θα βοηθούν τον (τους) επιμελητή(-ές) που είναι υπεύθυνος(-οι) για ορισμένους τομείς της μόνιμης έκθεσης. Στον τομέα της αρμοδιότητάς τους θα τους ζητηθεί να αναζητούν θέματα και αντικείμενα για τις εκθέσεις και τις μουσειακές συλλογές και να βοηθούν στον σχεδιασμό και στην οργάνωση προσωρινών και περιοδευουσών εκθέσεων.

Στα καθήκοντά τους συγκαταλέγονται τα εξής:

η υποβοήθηση των επιμελητών κατά την αναζήτηση θέματος και αντικειμένων για τη συλλογή,

η συμμετοχή στην αναζήτηση θέματος,

η βοήθεια για την αναζήτηση αντικειμένων, εικόνων, ταινιών και λοιπού υλικού για παρουσίαση σε εκθέσεις,

η συμμετοχή στην οργάνωση προσωρινών και περιοδευουσών εκθέσεων,

η βοήθεια για τη σύνταξη κειμένων για τις εκθέσεις καθώς και κειμένων προς δημοσίευση για το ευρύ κοινό σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά πρότυπα,

οι επαφές με άλλα μουσεία και με τα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα της αρμοδιότητάς τους.

2.   Βοηθός (AST 3) υπευθύνου συντήρησης και συλλογής

Ο βοηθός του υπευθύνου συντήρησης και συλλογής θα βοηθά τον υπεύθυνο συντήρησης και συλλογής για τη διαφύλαξη και διαχείριση της ίδιας συλλογής καθώς και των δανεικών αντικειμένων. Θα είναι υπεύθυνος για τον χειρισμό, τον έλεγχο της κατάστασης των αντικειμένων, τα μέτρα συντήρησης, τη μεταφορά των αντικειμένων και για συναφή θέματα.

Στα καθήκοντά του συγκαταλέγονται τα εξής:

η παρακολούθηση και ο έλεγχος του χώρου αποθήκευσης και έκθεσης της συλλογής,

η εξέταση της κατάστασης των αντικειμένων,

η τήρηση αρχείων σχετικά με την κατάσταση όλων των αρχείων συμπεριλαμβανομένων των οπτικών αρχείων,

η εκτέλεση εργασιών προληπτικής συντήρησης των αντικειμένων,

η εποπτεία των εργασιών συντήρησης από εξωτερικούς αναδόχους,

η πρόταση εργασιών αποκατάστασης και η εκτίμηση του κόστους τους,

η διαχείριση και η επίβλεψη της κατάλληλης συσκευασίας και μεταφοράς των εισερχόμενων και εξερχόμενων αντικειμένων· η εξέταση της κατάστασης των δανεικών αντικειμένων,

η ανάπτυξη και διατήρηση κατάλληλων προτύπων· η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις τεχνικές και τις πρακτικές συντήρησης μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης,

η συμμετοχή στην οργάνωση της μεταφοράς των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ταχυδρομείου.

Τέλος του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ι, κάντε κλικ εδώ για να επιστρέψετε στο κυρίως κείμενο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΤΊΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΏΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΉΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΉΣ

EPSO/AD/310/15

Επιμελητής (AD 7)

1.   Τίτλοι σπουδών και επαγγελματική πείρα

Τουλάχιστον 4 έτη ολοκληρωμένων πανεπιστημιακών σπουδών πιστοποιημένων με δίπλωμα/πτυχίο στην Ιστορία ή σε συναφές αντικείμενο καθώς και τουλάχιστον 6 έτη επαγγελματικής πείρας σε τομέα που έχει σχέση με τα επαγγελματικά προσόντα μετά την απόκτηση του πτυχίου.

2.   Κριτήρια επιλογής

Η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια για την επιλογή βάσει τίτλων:

1.

Διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία ή σε παρόμοιο αντικείμενο συναφές με τα καθήκοντα

2.

Μεταπτυχιακή κατάρτιση, πέραν του διδακτορικού, στην Ιστορία, στη Μουσειολογία ή σε παρόμοια αντικείμενα συναφή με τα καθήκοντα

3.

Επαγγελματική πείρα στην επιμέλεια ιστορικών εκθέσεων

4.

Επαγγελματική πείρα στην αναζήτηση θεμάτων και/ή διαφόρων ειδών εκθεμάτων, όπως αντικείμενα, εικόνες και/ή βίντεο

5.

Επαγγελματική πείρα στην αναζήτηση και/ή στον εμπλουτισμό συλλογών μουσείου

6.

Επαγγελματική πείρα στη σύνταξη κειμένων για το ευρύ κοινό, ιδίως κειμένων για την έκθεση, άρθρων για τον κατάλογο, και φωνητικών σχολίων για οπτικοακουστικά μέσα

7.

Επαγγελματική πείρα στη σύνταξη κειμένων σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά πρότυπα

8.

Επαγγελματική πείρα στην εφαρμογή επαγγελματικών προτύπων στον τομέα των μουσείων

9.

Συμμετοχή σε διεθνή επαγγελματικά δίκτυα και/ή σε διεθνείς διασκέψεις σε τομείς συναφείς με τα καθήκοντα

10.

Επαγγελματική πείρα στη διαχείριση ομάδας

11.

Επαγγελματική πείρα σε διεθνές και/ή πολυκλαδικό περιβάλλον

12.

Επαγγελματική πείρα στη σύνταξη κειμένων στην αγγλική, τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα

Εκπαιδευτής μουσείου (AD 7)

1.   Τίτλοι σπουδών και επαγγελματική πείρα

Τουλάχιστον 4 έτη ολοκληρωμένων πανεπιστημιακών σπουδών πιστοποιημένων με δίπλωμα/πτυχίο στην Εκπαίδευση Μουσείου, στη Μουσειολογία, στην Ιστορία ή σε συναφή αντικείμενα, καθώς και τουλάχιστον 6 έτη επαγγελματικής πείρας σε τομέα που έχει σχέση με τα επαγγελματικά προσόντα, μετά την απόκτηση του πτυχίου.

2.   Κριτήρια επιλογής

Η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια για την επιλογή βάσει τίτλων:

1.

Επαγγελματική πείρα στον προγραμματισμό μουσείου.

2.

Επαγγελματική πείρα στην επινόηση και/ή στη διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όπως σεμιναρίων και/ή ξεναγήσεων για διάφορες ομάδες στόχου.

3.

Επαγγελματική πείρα στην επινόηση της εκπαιδευτικής συνιστώσας των εκθέσεων (π.χ. αντικείμενα που επιτρέπεται να αγγίζουν οι επισκέπτες).

4.

Επαγγελματική πείρα στην επινόηση και/ή στην εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού ανάλογα με το περιεχόμενο των εκθέσεων και/ή για τις ομάδες στόχου.

5.

Επαγγελματική πείρα στην επινόηση δημόσιων ερευνών και/ή μετρήσεων σχετικά με την ικανοποίηση των επισκεπτών.

6.

Επαγγελματική πείρα στην εφαρμογή επαγγελματικών προτύπων στον τομέα των μουσείων.

7.

Συμμετοχή σε διεθνή επαγγελματικά δίκτυα και/ή σε διεθνείς διασκέψεις σε συναφείς με τα καθήκοντα τομείς.

8.

Επαγγελματική πείρα στη διαχείριση έργων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των ομάδων έργου.

9.

Επαγγελματική πείρα στη διαδικασία δημόσιων συμβάσεων.

10.

Επαγγελματική πείρα σε διεθνές και/ή πολυκλαδικό περιβάλλον.

11.

Επαγγελματική πείρα στη σύνταξη κειμένων στην αγγλική, τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα.

Συντηρητής — υπεύθυνος συντήρησης και συλλογής (AD 7)

1.   Τίτλοι σπουδών και επαγγελματική πείρα

Τουλάχιστον 4 έτη ολοκληρωμένων πανεπιστημιακών σπουδών πιστοποιημένων με δίπλωμα/πτυχίο στη συντήρηση και στη μουσειολογία ή σε συναφή αντικείμενα, καθώς και τουλάχιστον 6 έτη επαγγελματικής πείρας σε τομέα που έχει σχέση με τα επαγγελματικά προσόντα μετά την απόκτηση του πτυχίου.

2.   Κριτήρια επιλογής

Η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια για την επιλογή βάσει τίτλων:

1.

Μεταπτυχιακή κατάρτιση στη συντήρηση και στη μουσειολογία ή σε συναφείς με τα καθήκοντα τομείς.

2.

Επαγγελματική πείρα στη συλλογή και/ή διαχείριση αντικειμένων.

3.

Επαγγελματική πείρα στην αξιολόγηση της κατάστασης των αντικειμένων και/ή στην εκτίμηση της αναγκαιότητας και του κόστους των μέτρων αποκατάστασης.

4.

Επαγγελματική πείρα στον έλεγχο των κλιματικών και φωτιστικών συνθηκών των χώρων αποθήκευσης και εκθέσεων καθώς και/ή των προθηκών.

5.

Επαγγελματική πείρα στον χειρισμό αντικειμένων.

6.

Επαγγελματική πείρα στην εκπόνηση εκθέσεων σχετικά με εγκαταστάσεις.

7.

Επαγγελματική πείρα στον τομέα της προληπτικής συντήρησης ενός φάσματος αντικειμένων ή υλικών.

8.

Επαγγελματική πείρα στην εφαρμογή επαγγελματικών προτύπων στον τομέα του μουσείου.

9.

Συμμετοχή σε διεθνή επαγγελματικά δίκτυα και/ή σε διεθνείς διασκέψεις σε συναφείς με τα καθήκοντα τομείς.

10.

Επαγγελματική πείρα στη διαχείριση ομάδας.

11.

Επαγγελματική πείρα σε διεθνές και/ή διακλαδικό περιβάλλον.

12.

Επαγγελματική πείρα στη σύνταξη κειμένων στην αγγλική, τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα.

EPSO/AST/136/15

Βοηθός επιμελητή (AST 3)

1.   Τίτλοι σπουδών και επαγγελματική πείρα

Ολοκληρωμένες σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πιστοποιούμενες από δίπλωμα/πτυχίο στην Ιστορία ή σε συναφές αντικείμενο καθώς και επαγγελματική πείρα τουλάχιστον 3 ετών στον τομέα των εκθέσεων μουσείου μετά την απόκτηση του διπλώματος/πτυχίου.

Ή

Σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πιστοποιούμενες από δίπλωμα το οποίο παρέχει δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τουλάχιστον 6 έτη επαγγελματικής πείρας σε τομέα που έχει σχέση με τα επαγγελματικά προσόντα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 έτη στον τομέα των εκθέσεων μουσείου μετά την απόκτηση του διπλώματος/πτυχίου.

2.   Κριτήρια επιλογής

Η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια για την επιλογή βάσει τίτλων:

1.

Τη μεταπτυχιακή κατάρτιση στην Ιστορία, στη Μουσειολογία ή σε άλλους συναφείς με τα καθήκοντα τομείς.

2.

Την επαγγελματική πείρα στην επιμέλεια ιστορικών εκθέσεων.

3.

Την επαγγελματική πείρα στην αναζήτηση θέματος και/ή διαφόρων εκθεμάτων, π.χ. κειμένων, εικόνων, βίντεο.

4.

Την επαγγελματική πείρα στη σύνταξη κειμένων για το ευρύ κοινό, ιδίως κειμένων για την έκθεση, άρθρων για τον κατάλογο έκθεσης και/ή φωνητικά σχόλια για οπτικοακουστικά μέσα.

5.

Την επαγγελματική πείρα στην εφαρμογή επαγγελματικών προτύπων στον τομέα των μουσείων.

6.

Τη συμμετοχή σε διεθνή επαγγελματικά δίκτυα και/ή σε διεθνείς διασκέψεις σε συναφείς με τα καθήκοντα τομείς.

7.

Την επαγγελματική πείρα σε διεθνές και/ή διατομεακό περιβάλλον.

8.

Την επαγγελματική πείρα στη σύνταξη κειμένων στην αγγλική, τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα.

Βοηθός υπευθύνου συντήρησης και συλλογής (AST 3)

1.   Τίτλοι σπουδών και επαγγελματική πείρα

Ολοκληρωμένες σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πιστοποιούμενες από δίπλωμα/πτυχίο στη συντήρηση και τουλάχιστον 3 έτη επαγγελματικής πείρας σε τομέα που έχει σχέση με τα επαγγελματικά προσόντα μετά την απόκτηση του διπλώματος/πτυχίου.

Ή

Ολοκληρωμένες σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πιστοποιούμενες από δίπλωμα/πτυχίο το οποίο παρέχει δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τουλάχιστον 6 έτη επαγγελματικής πείρας σε συναφή τομέα που έχει σχέση με τα επαγγελματικά προσόντα μετά την απόκτηση του πτυχίου.

2.   Κριτήρια επιλογής

Η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια για την επιλογή βάσει τίτλων σπουδών:

1.

Κατάρτιση σε τεχνικές συντήρησης ενός φάσματος αντικειμένων ή υλικών.

2.

Επαγγελματική πείρα σε τεχνικές συντήρησης και/ή αποκατάστασης ενός φάσματος αντικειμένων ή υλικών.

3.

Επαγγελματική πείρα στην εκτίμηση της κατάστασης των αντικειμένων και στην εκτίμηση της αναγκαιότητας και/ή του κόστους των μέτρων αποκατάστασης.

4.

Επαγγελματική πείρα στον έλεγχο των κλιματικών και φωτιστικών συνθηκών των χώρων αποθήκευσης και εκθέσεων και/ή των προθηκών, ή επαγγελματική πείρα στην εκπόνηση εκθέσεων σχετικά με τις εγκαταστάσεις.

5.

Επαγγελματική πείρα στην τήρηση αρχείων σχετικά με τη συντήρηση και την κατάσταση αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών αρχείων.

6.

Επαγγελματική πείρα στον τομέα της προληπτικής συντήρησης ενός φάσματος αντικειμένων ή υλικών.

7.

Επαγγελματική πείρα στη διαχείριση και/ή την επίβλεψη της κατάλληλης συσκευασίας και μεταφοράς των εισερχόμενων ή/και εξερχόμενων αντικειμένων.

8.

Επαγγελματική πείρα στην εφαρμογή επαγγελματικών προτύπων στον τομέα των μουσείων.

9.

Συμμετοχή σε διεθνή επαγγελματικά δίκτυα ή σε διεθνείς διασκέψεις σε σχετικούς τομείς.

10.

Επαγγελματική πείρα σε διεθνές και/ή διατομεακό περιβάλλον.

11.

Επαγγελματική πείρα στη σύνταξη κειμένων στην αγγλική, τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα.

Τέλος του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙ, κάντε κλικ εδώ για να επιστρέψετε στο κυρίως κείμενο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Δυνάμει της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τμήμα μείζονος συνθέσεως) στην υπόθεση C-566/10 P, Ιταλική Δημοκρατία κατά Επιτροπής, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ υποχρεούνται να αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους η επιλογή της δεύτερης γλώσσας στον παρόντα διαγωνισμό περιορίζεται σε μικρό αριθμό επίσημων γλωσσών της ΕΕ.

Οι δυνατότητες επιλογής της δεύτερης γλώσσας των υποψηφίων στον παρόντα διαγωνισμό έχουν καθοριστεί βάσει του συμφέροντος της υπηρεσίας, το οποίο υπαγορεύει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβουν καθήκοντα αμέσως και να είναι ικανοί να επικοινωνούν αποτελεσματικά στην καθημερινή τους εργασία. Διαφορετικά, θα διαταρασσόταν σοβαρά η αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών οργάνων.

Η μακροχρόνια πρακτική να χρησιμοποιούνται η αγγλική, η γαλλική και η γερμανική για την εσωτερική επικοινωνία των οργάνων της ΕΕ, και ειδικότερα στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, καθώς και οι ανάγκες όσον αφορά την εξωτερική τους επικοινωνία και τον χειρισμό υποθέσεων, τις έχουν επιβάλει ως τις ευρύτερα χρησιμοποιούμενες γλώσσες. Εκτός αυτού, η αγγλική, η γαλλική και η γερμανική γλώσσα είναι οι πλέον διαδεδομένες δεύτερες γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτές που διδάσκονται περισσότερο ως δεύτερες γλώσσες. Το γεγονός αυτό συνεπώς επιβεβαιώνει ότι ένα από τα αναμενόμενα προσόντα, όσον αφορά την εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία των υποψηφίων για εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η γνώση τουλάχιστον μίας από τις εν λόγω γλώσσες. Ως εκ τούτου, σταθμίζοντας το συμφέρον και τις ανάγκες της υπηρεσίας με τις ικανότητες των υποψηφίων, και λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο πεδίο το οποίο αφορά ο παρών διαγωνισμός, είναι θεμιτή η διοργάνωση δοκιμασιών στις εν λόγω τρεις γλώσσες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, ανεξαρτήτως της πρώτης επίσημης γλώσσας τους, όλοι οι υποψήφιοι θα είναι σε θέση να εργάζονται τουλάχιστον σε μία από αυτές. Η αξιολόγηση των ειδικών ικανοτήτων με τον τρόπο αυτό επιτρέπει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκτιμούν την ικανότητα των υποψηφίων να αναλάβουν αμέσως καθήκοντα σε περιβάλλον παρόμοιο με αυτό στο οποίο θα κληθούν να εργαστούν.

Για τους ίδιους λόγους, είναι εύλογος ο περιορισμός των γλωσσών επικοινωνίας μεταξύ των υποψηφίων και του θεσμικού οργάνου, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας στην οποία πρέπει να συνταχθούν οι αιτήσεις υποψηφιότητας. Εξάλλου, η απαίτηση αυτή διασφαλίζει την ομοιογένεια κατά τη σύγκριση των υποψηφίων και τον έλεγχο των αιτήσεων υποψηφιότητάς τους.

Για λόγους ίσης μεταχείρισης, όλοι οι υποψήφιοι —συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων η πρώτη επίσημη γλώσσα είναι μία από τις τρεις— υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ορισμένες δοκιμασίες στη δεύτερη γλώσσα τους, την οποία μπορούν να επιλέξουν μεταξύ αυτών των τριών.

Οι διατάξεις αυτές δεν αποκλείουν την εκ των υστέρων εκμάθηση τρίτης γλώσσας εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης.

Τέλος του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙΙ, κάντε κλικ εδώ για να επιστρέψετε στο κυρίως κείμενο.