European flag

Επίσημη Εφημερίδα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

Σειρά L


2024/1265

30.4.2024

ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2024/1265 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 29ης Απριλίου 2024

για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/85/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 126 παράγραφος 14 τρίτο εδάφιο,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1),

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση των κρατών μελών με τις υποχρεώσεις που υπέχουν από τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, και ιδίως όσον αφορά την αποφυγή υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η οδηγία 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου (3) θεσπίζει λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των δημοσιονομικών πλαισίων των κρατών μελών.

(2)

Αξιοποιώντας την πείρα που αποκτήθηκε από την οικονομική και νομισματική ένωση από την έναρξη ισχύος της οδηγίας 2011/85/ΕΕ και έπειτα, είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν οι απαιτήσεις της όσον αφορά τους κανόνες και τις διαδικασίες που διαμορφώνουν τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών.

(3)

Στην ειδική έκθεσή του αριθ. 22/ 2019 με τίτλο «Απαιτήσεις της ΕΕ για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια: ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυσή τους και για καλύτερη παρακολούθηση της εφαρμογής τους», το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εξέτασε τις απαιτήσεις της Ένωσης για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια και συνέστησε στην Επιτροπή να επανεξετάσει τις εν λόγω απαιτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση του πεδίου εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων, ιδίως όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια και τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα.

(4)

Στην ανακοίνωσή της της 5ης Φεβρουαρίου 2020 με τίτλο «Επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης. Έκθεση για την εφαρμογή των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1173/2011, 1174/2011, 1175/2011, 1176/2011, 1177/2011, 472/2013 και 473/2013, καθώς και για την καταλληλότητα της οδηγίας 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου», η Επιτροπή επισήμανε τη σημαντική αλλά άνιση πρόοδο στην ανάπτυξη των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων, δεδομένου ότι το δίκαιο της Ένωσης θέτει ελάχιστες μόνο απαιτήσεις, η δε εφαρμογή των εθνικών διατάξεων και η συμμόρφωση με αυτές παρουσίαζε ιδιαίτερη ανομοιομορφία. Στην εν λόγω ανακοίνωση εξετάστηκε επίσης ο βαθμός στον οποίο το πλαίσιο θα στηρίζει τις ανάγκες της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής που σχετίζονται με τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ψηφιακή ευρωπαϊκή οικονομία, συμπληρώνοντας τον βασικό ρόλο του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

(5)

Στην ανακοίνωσή της της 11ης Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», η Επιτροπή ζήτησε να αυξηθεί η χρήση εργαλείων για «πράσινους προϋπολογισμούς» για τον αναπροσανατολισμό των δημόσιων επενδύσεων, της κατανάλωσης και της φορολογίας προς πράσινες προτεραιότητες και μακριά από επιζήμιες επιδοτήσεις. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) θέτει στόχο κλιματικής ουδετερότητας για το σύνολο της Ένωσης έως το 2050 και απαιτεί από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και τα κράτη μέλη να σημειώσουν πρόοδο στη βελτίωση της ικανότητας προσαρμογής. Η Επιτροπή δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τον έλεγχο και τη συγκριτική αξιολόγηση των πράσινων δημοσιονομικών πρακτικών. Στην ανακοίνωσή της της 24ης Φεβρουαρίου 2021 με τίτλο «Διαμορφώνοντας μια Ευρώπη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή — η νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», η Επιτροπή επισήμανε τη μακροδημοσιονομική σημασία της κλιματικής αλλαγής και υπογράμμισε την αναγκαιότητα αύξησης της ανθεκτικότητας της Ένωσης σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι ένα ακόμη πλαίσιο για τη στήριξη τέτοιων προσπαθειών, το δε Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) παρέχει πρακτική συνδρομή για την υλοποίησή τους.

(6)

Στην ανακοίνωσή της της 9ης Νοεμβρίου 2022 σχετικά με τις κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, η Επιτροπή υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους και μείωσης των υψηλών δεικτών δημόσιου χρέους, με παράλληλη προώθηση βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη. Βασικοί στόχοι των κατευθύνσεων είναι η βελτίωση της ανάληψης ευθύνης σε εθνικό επίπεδο, η απλούστευση του πλαισίου και η μετάβαση σε μεγαλύτερη μεσοπρόθεσμη επικέντρωση, σε συνδυασμό με ισχυρότερη και συνεκτικότερη επιβολή.

(7)

Προκειμένου να βελτιωθεί η συμμόρφωση προς τις διατάξεις της ΣΛΕΕ, και ιδίως να προληφθούν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα κατά την έννοια του άρθρου 126 ΣΛΕΕ, η νομοθεσία των κρατών μελών θα πρέπει να περιέχει ειδικές διατάξεις για την ενίσχυση της ανάληψης ευθύνης σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, της 9ης Νοεμβρίου 2022, σχετικά με τις κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, πέραν εκείνων που απαιτούνται επί του παρόντος από την οδηγία 2011/85/ΕΕ. Βάσει των στοιχείων σχετικά με την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας, οι τροποποιήσεις αυτής θα πρέπει να αφορούν τη διαφάνεια, τις στατιστικές, τις προγνώσεις και τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν κατά την προηγούμενη εφαρμογή της.

(8)

Η παρούσα τροποιητική οδηγία είναι μέρος δέσμης μέτρων μαζί με τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/1263 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) και τον κανονισμό (EE) 2024/1264 του Συμβουλίου (7). Από κοινού, οι τρεις αυτές νομοθετικές πράξεις (καλούμενες εφεξής από κοινού «μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης») μεταρρυθμίζουν το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης, ενσωματώνοντας στο δίκαιο της Ένωσης την ουσία του τίτλου III (Δημοσιονομικό πλαίσιο) της Συνθήκης για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (8), της 2ας Μαρτίου 2012 («ΣΣΣΔ»), σύμφωνα με το άρθρο 16 της εν λόγω συνθήκης. Αξιοποιώντας την πείρα από την εφαρμογή της ΣΣΣΔ από τα κράτη μέλη, η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης διατηρεί τον μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό του δημοσιονομικού συμφώνου ως μέσο για την επίτευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας και την προώθηση της ανάπτυξης. Η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης ενισχύει την ειδική ανά χώρα διάστασή του με στόχο τη βελτίωση της αίσθησης ιδίας ευθύνης σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ άλλων μέσω της διατήρησης του συμβουλευτικού ρόλου των ανεξάρτητων δημοσιονομικών οργάνων, που θεμελιώνεται κατ’ ουσίαν στις κοινές αρχές του δημοσιονομικού συμφώνου για τους εθνικούς δημοσιονομικούς διορθωτικούς μηχανισμούς που πρότεινε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της της 20ής Ιουνίου 2012 σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 ΣΣΣΔ.Η ανάλυση δαπανών χωρίς να υπολογίζονται τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας στο σκέλος των εσόδων για τη συνολική αξιολόγηση της συμμόρφωσης η οποία απαιτείται από το δημοσιονομικό σύμφωνο καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2024/1263. Όπως και στο δημοσιονομικό σύμφωνο, προσωρινές αποκλίσεις από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/1263. Στο ίδιο πνεύμα με το δημοσιονομικό σύμφωνο, σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, θα πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα για τη διόρθωση των αποκλίσεων εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος. Η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης ενισχύει τις διαδικασίες δημοσιονομικής εποπτείας και επιβολής για την υλοποίηση της δέσμευσης προώθησης υγιών και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Επομένως, η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης διατηρεί τους θεμελιώδεις στόχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της βιωσιμότητας του χρέους που καθορίζονται στο δημοσιονομικό σύμφωνο.

(9)

Πλήρεις και αξιόπιστες πρακτικές δημόσιας λογιστικής για όλους τους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για την παραγωγή στατιστικών υψηλής ποιότητας οι οποίες θα είναι συγκρίσιμες μεταξύ των κρατών μελών. Η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που βασίζονται στο ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών («ΕΣΛ») έχει καθοριστική σημασία για την ορθή λειτουργία του πλαισίου δημοσιονομικής εποπτείας της Ένωσης. Το ΕΣΛ του 2010 βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχονται σε βάση δεδουλευμένων. Επομένως είναι επιθυμητό να βελτιωθεί η συλλογή δεδομένων δεδουλευμένων και πληροφοριών που απαιτούνται για την κατάρτιση στατιστικών σε βάση δεδουλευμένων κατά τρόπο συνολικό και συνεπή σε όλους τους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης.

(10)

Η διαθεσιμότητα δεδομένων υψηλής συχνότητας μπορεί να αποκαλύψει μοντέλα που απαιτούν προσεκτικότερη εποπτεία και να βελτιώσει την ποιότητα των δημοσιονομικών προβλέψεων. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή (Eurostat) θα πρέπει να δημοσιεύουν δεδομένα για το έλλειμμα και το χρέος σε τριμηνιαία βάση εφαρμόζοντας τους ορισμούς που καθορίζονται στο άρθρο 2 του πρωτοκόλλου (αριθ. 12) σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος που προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και τη ΣΛΕΕ. Η δημοσίευση δημοσιονομικών δεδομένων με υψηλότερη συχνότητα τα οποία είναι προσαρμοσμένα σε εθνικούς δημοσιονομικούς ορισμούς θα πρέπει να καθορίζεται βάσει εθνικών απαιτήσεων διαφάνειας και αναγκών των χρηστών, με σκοπό τη βελτίωση της ανάληψης ευθύνης σε εθνικό επίπεδο.

(11)

Οι μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για τους ετήσιους και πολυετείς νόμους περί προϋπολογισμού μπορούν να παρεμποδίσουν την αποτελεσματικότητα του δημοσιονομικού σχεδιασμού και, κατά συνέπεια, να εξασθενίσουν τη δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία. Για τη βελτίωση των βασικών παραδοχών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συγκρίνουν τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις τους με τις πλέον επικαιροποιημένες προβλέψεις της Επιτροπής και, ενδεχομένως, με αυτές άλλων ανεξάρτητων φορέων.

(12)

Οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για ετήσιο και πολυετή δημοσιονομικό σχεδιασμό της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να υπόκεινται σε τακτικές, αντικειμενικές και συνολικές εκ των υστέρων αξιολογήσεις που διενεργούνται από ανεξάρτητο φορέα ή από άλλους φορείς με λειτουργική αυτονομία έναντι των δημοσιονομικών αρχών των κρατών μελών διαφορετικούς από τον φορέα που καταρτίζει τις προβλέψεις, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητάς τους. Οι αξιολογήσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών παραδοχών, σύγκριση με τις προβλέψεις που έχουν καταρτίσει άλλα όργανα και αξιολόγηση των επιδόσεων παλαιότερων προβλέψεων.

(13)

Οι ανεξάρτητοι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών στα κράτη μέλη αποτελούν αποτελεσματικό στοιχείο για την οικοδόμηση δημοσιονομικών πλαισίων. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) απαιτεί από τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ να διαθέτουν ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα στα οποία ανατίθεται η έγκριση ή η κατάρτιση μακροοικονομικών προβλέψεων και καθορίζει ειδικές εγγυήσεις όσον αφορά την ανεξαρτησία και την τεχνική ικανότητά τους. Με την επιφύλαξη των απαιτήσεων του εν λόγω κανονισμού, το καθήκον των ανεξάρτητων δημοσιονομικών οργάνων να καταρτίζουν, να αξιολογούν ή να εγκρίνουν μακροοικονομικές προβλέψεις σύμφωνα με την παρούσα οδηγία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις καθιερωμένες εθνικές διαδικασίες και πρακτικές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν τη χρονική στιγμή ανάληψης του καθήκοντος.

(14)

Προκειμένου να ενισχυθεί η ευθύνη στη δημοσιονομική πολιτική, τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα θα πρέπει να διαθέτουν υψηλό επίπεδο λειτουργικής ανεξαρτησίας, τους αναγκαίους πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και εκτενή και έγκαιρη πρόσβαση στις αναγκαίες πληροφορίες. Τα κράτη μέλη μπορούν να συστήσουν περισσότερα του ενός ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα και καθένα από αυτά μπορεί να εκτελεί ένα ή περισσότερα από τα καθήκοντα που καθορίζονται στην παρούσα τροποποιητική οδηγία, εφόσον υπάρχει σαφής κατανομή ευθυνών και δεν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη μεταξύ τους όσον αφορά τις αρμοδιότητές τους. Θα πρέπει να αποφεύγεται ο υπερβολικός θεσμικός κατακερματισμός των καθηκόντων παρακολούθησης. Ο σχεδιασμός των εν λόγω οργάνων παρακολούθησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τη διοικητική δομή του συγκεκριμένου κράτους μέλους.

(15)

Για τη βελτίωση του δημοσιονομικού σχεδιασμού, θα πρέπει να αποδίδεται δέουσα προσοχή, κατά το δυνατόν, στους μακροδημοσιονομικούς κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών και διανεμητικών επιπτώσεών τους. Η κατανόηση των δυνητικών τρόπων με τους οποίους οι σχετικοί με το κλίμα κλυδωνισμοί επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά είναι καθοριστικής σημασίας στοιχείο για τις εθνικές στρατηγικές περιορισμού και διαχείρισης των δημοσιονομικών κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και συναφείς καταστροφές.

(16)

Μολονότι η έγκριση της ετήσιας νομοθεσίας περί προϋπολογισμού αποτελεί βασικό στάδιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού όσον αφορά τη δημοκρατική λογοδοσία, η μονοετής προοπτική για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό παρέχει περιορισμένη βάση για ορθές δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς τα περισσότερα μέτρα έχουν συνέπειες οι οποίες βαίνουν πολύ πέραν του ετήσιου δημοσιονομικού κύκλου. Επομένως, ο αποτελεσματικός μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός ενισχύει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα πρέπει να στηρίζεται σε σαφή και συνεπή ορισμό των εθνικών δημοσιονομικών στόχων μεσοπρόθεσμα για τη γενική κυβέρνηση, οι οποίοι παρουσιάζονται στα εθνικά μεσοπρόθεσμα σχέδια. Με σκοπό τη βελτίωση της πολυετούς δημοσιονομικής προοπτικής, η κατάρτιση της ετήσιας δημοσιονομικής νομοθεσίας θα πρέπει να συνάδει με τους μεσοπρόθεσμους εθνικούς δημοσιονομικούς στόχους.

(17)

Για να προωθήσουν αποτελεσματικά τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, τα δημοσιονομικά πλαίσια θα πρέπει να καλύπτουν συνολικά τα δημόσια οικονομικά. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής οι συναλλαγές των οργανισμών και ταμείων της γενικής κυβέρνησης οι οποίες δεν αποτελούν μέρος των τακτικών προϋπολογισμών, αλλά είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υποτομέων, και οι οποίες έχουν άμεσο ή μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο στις δημοσιονομικές θέσεις των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημοσιεύουν επίσης τις τιμές οι οποίες αντιστοιχούν στον συνδυασμένο αντίκτυπο στα ισοζύγια της γενικής κυβέρνησης και στο χρέος των εν λόγω οργανισμών και ταμείων. Θα πρέπει να δημοσιεύονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των φορολογικών δαπανών στα έσοδα.

(18)

Οι πράσινοι προϋπολογισμοί μπορούν να συμβάλουν στην ανακατεύθυνση δημόσιων εσόδων και δαπανών σε πράσινες προτεραιότητες. Εν προκειμένω, η τακτική αναφορά συναφών πληροφοριών βελτιώνει τις συζητήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα σχετικά στοιχεία στον προϋπολογισμό τους συμβάλλουν στην υλοποίηση σχετικών με το κλίμα και περιβαλλοντικών δεσμεύσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημοσιεύουν στοιχεία και περιγραφικές πληροφορίες χωριστά για τα κονδύλια δαπανών, φορολογικών δαπανών και εσόδων. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τον διανεμητικό αντίκτυπο των δημοσιονομικών πολιτικών και να λαμβάνουν υπόψη τις πτυχές που σχετίζονται με την απασχόληση και τις κοινωνικές και διανεμητικές πτυχές κατά την κατάρτιση πράσινων προϋπολογισμών όπως αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 473/2013 και στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 28ης Σεπτεμβρίου 2022 με τίτλο «Βελτίωση της εκτίμησης των διανεμητικών επιπτώσεων των πολιτικών των κρατών μελών».

(19)

Θα πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ύπαρξη ενδεχόμενων υποχρεώσεων. Οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ενδεχόμενες υποχρεώσεις οι οποίες εξαρτώνται από την επέλευση κάποιου αβέβαιου μελλοντικού γεγονότος ή παρούσες υποχρεώσεις, όταν η πληρωμή δεν είναι πιθανή ή το ποσό της πιθανής πληρωμής δεν μπορεί να αποτιμηθεί με αξιοπιστία. Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, κρατικές εγγυήσεις, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία δημόσιων επιχειρήσεων και, κατά το δυνατόν, ενδεχόμενες υποχρεώσεις σχετικές με καταστροφές και το κλίμα.

(20)

Φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει τα περισσότερα κράτη μέλη, η δε κλιματική αλλαγή αναμένεται να διευρύνει τη συχνότητα και την ένταση τέτοιων φαινομένων. Οι κυβερνήσεις επενδύουν σε μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και παρεμβαίνουν για την κάλυψη του κόστους καταστροφών για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ως ο ασφαλιστής έσχατης ανάγκης. Λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων και μελλοντικών προκλήσεων για τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις κρατικές υποχρεώσεις και τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά οι οποίοι απορρέουν από φυσικές καταστροφές και κλυδωνισμούς σχετικούς με το κλίμα, αρχής γενομένης από τη συλλογή και τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος συμβάντων του παρελθόντος, κατά το δυνατόν.

(21)

Η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους μακροδημοσιονομικούς κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που σχετίζονται με το κλίμα και τα δημοσιονομικά έξοδα λόγω καταστροφών βελτιώνεται, αλλά παραμένει σε αρχικό στάδιο, ενώ εξακολουθούν να αναπτύσσονται μεθοδολογίες και δείκτες για τη συγκεκριμένη υποβολή εκθέσεων. Η εφαρμογή της εν λόγω υποβολής εκθέσεων θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες από τη δημόσια διοίκηση. Η λήψη υπόψη των εν λόγω προκλήσεων και, στον βαθμό που είναι δυνατόν, η υποβολή εκθέσεων στους εν λόγω τομείς θα πρέπει να πραγματοποιούνται και να εξελίσσονται παράλληλα με τις εν λόγω μεθοδολογικές προόδους.

(22)

Η Επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τακτικά την εφαρμογή της οδηγίας 2011/85/ΕΕ. Οι βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας θα πρέπει να προσδιορίζονται και να ανταλλάσσονται.

(23)

Επομένως, η οδηγία 2011/85/ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(24)

Ενόψει της υφιστάμενης προθεσμίας που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η παρούσα οδηγία θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει επειγόντως την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η οδηγία 2011/85/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

1)

το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:

α)

στο πρώτο εδάφιο, η δεύτερη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Εν προκειμένω ισχύει επίσης ο ορισμός των υποτομέων της γενικής κυβέρνησης ως έχει στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1).

(*1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2013 για το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 174 της 26.6.2013, σ. 1).»·"

β)

το δεύτερο εδάφιο τροποποιείται ως εξής:

i)

το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)

δημόσια λογιστικά συστήματα και συστήματα στατιστικής αναφοράς από τη γενική κυβέρνηση·»·

ii)

το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

αριθμητικοί δημοσιονομικοί κανόνες ανά χώρα οι οποίοι συμβάλλουν ώστε η άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών μελών να είναι συνεπής με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους βάσει της ΣΛΕΕ και που εκφράζονται ως δείκτης δημοσιονομικών επιδόσεων, όπως είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο δημόσιος δανεισμός, το δημόσιο χρέος ή μια σημαντική συνιστώσα τους·»·

iii)

το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ε)

μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια, ως ειδικό σύνολο εθνικών δημοσιονομικών διαδικασιών, που επεκτείνουν τον ορίζοντα χάραξης της δημοσιονομικής πολιτικής πέραν του ετήσιου δημοσιονομικού κύκλου και συνεπάγονται επίσης τον καθορισμό πολιτικών προτεραιοτήτων και εθνικών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων·»·

iv)

προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

«η)

ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα ως διαρθρωτικά ανεξάρτητοι φορείς ή φορείς στους οποίους εξασφαλίζεται λειτουργική αυτονομία έναντι των δημοσιονομικών αρχών των κρατών μελών τα οποία συστήνονται με εθνικές νομικές διατάξεις σύμφωνα με το άρθρο 8α.»·

2)

το άρθρο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 3

1.   Όσον αφορά τα εθνικά δημόσια λογιστικά συστήματα, τα κράτη μέλη διαθέτουν δημόσια λογιστικά συστήματα τα οποία καλύπτουν συνολικά και συστηματικά όλους τους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης και τα οποία περιέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες για την παραγωγή δεδομένων δεδουλευμένων, προκειμένου να εκπονηθούν δεδομένα βάσει του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών. Τα εν λόγω δημόσια λογιστικά συστήματα της γενικής κυβέρνησης υπόκεινται σε εσωτερικό έλεγχο και ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο.

2.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν για την έγκαιρη και τακτική δημοσίευση δημοσιονομικών δεδομένων για όλους τους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 549/2013. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη δημοσιεύουν για την κεντρική διοίκηση, τη διοίκηση ομόσπονδων κρατιδίων, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης τριμηνιαία δεδομένα για το χρέος και, εκτός εάν διαθέτουν ολοκληρωμένα, συνολικά και εθνικά εναρμονισμένα συστήματα λογιστικής καταχώρισης σε δεδουλευμένη βάση, τα δεδομένα για το έλλειμμα χωριστά, πριν από το τέλος του επόμενου τριμήνου ή μετά τη δημοσίευση των σχετικών δεδομένων από την Επιτροπή (Eurostat).

3.   Η Επιτροπή (Eurostat) δημοσιεύει κάθε τρεις μήνες τα τριμηνιαία στατιστικά στοιχεία των δημόσιων οικονομικών σύμφωνα με τους πίνακες 25, 27 και 28 του παραρτήματος Β του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013.»·

3)

το άρθρο 4 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε ο ετήσιος και πολυετής δημοσιονομικός σχεδιασμός να βασίζεται σε ρεαλιστικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, χρησιμοποιώντας τις πλέον επίκαιρες πληροφορίες. Ο δημοσιονομικός σχεδιασμός βασίζεται στο πιθανότερο μακροοικονομικό δημοσιονομικό σενάριο ή σε επιφυλακτικότερο σενάριο. Οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις συγκρίνονται με τις πλέον επικαιροποιημένες προβλέψεις της Επιτροπής και, ενδεχομένως, τις προβλέψεις άλλων ανεξάρτητων οργανισμών. Σημαντικές διαφορές μεταξύ των μακροοικονομικών και των δημοσιονομικών προβλέψεων του κράτους μέλους και των προβλέψεων της Επιτροπής πρέπει να εξηγούνται, μεταξύ άλλων όταν το επίπεδο ή η εξέλιξη των μεταβλητών των εξωτερικών παραδοχών αποκλίνουν σημαντικά από τις τιμές που περιλαμβάνονται στις προβλέψεις της Επιτροπής.»·

β)

η παράγραφος 4 διαγράφεται·

γ)

οι παράγραφοι 5 και 6 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   Τα κράτη μέλη διευκρινίζουν ποιο όργανο είναι αρμόδιο για την κατάρτιση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων και δημοσιεύουν τις επίσημες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις που καταρτίζονται για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό. Τουλάχιστον κάθε έτος, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή διεξάγουν τεχνικό διάλογο σχετικά με τις παραδοχές στις οποίες στηρίζεται η προετοιμασία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων.

6.   Οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για ετήσιο και πολυετή δημοσιονομικό σχεδιασμό υπόκεινται σε τακτική, αντικειμενική και συνολική εκ των υστέρων αξιολόγηση από ανεξάρτητο φορέα ή από άλλους φορείς με λειτουργική αυτονομία έναντι των δημοσιονομικών αρχών των κρατών μελών διαφορετικούς από τον φορέα που καταρτίζει τις προβλέψεις. Τα αποτελέσματα της εν λόγω αξιολόγησης δημοσιοποιούνται και λαμβάνονται δεόντως υπόψη στις μελλοντικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις. Εάν η αξιολόγηση εντοπίσει σημαντική μεροληπτική αντιμετώπιση που επηρεάζει τις μακροοικονομικές προβλέψεις για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων συναπτών ετών, το συγκεκριμένο κράτος μέλος λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα και τα δημοσιοποιεί.»·

δ)

η παράγραφος 7 διαγράφεται·

4)

το άρθρο 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 5

Κάθε κράτος μέλος θεσπίζει τους δικούς του συγκεκριμένους αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες που προωθούν αποτελεσματικά, σε μια πολυετή περίοδο για ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση, τη συμμόρφωση προς τις αντίστοιχες εκ της ΣΛΕΕ υποχρεώσεις του στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής. Οι εν λόγω κανόνες προωθούν ιδίως:

α)

τη συμμόρφωση με τις τιμές αναφοράς και τις διατάξεις για το έλλειμμα και το χρέος, οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 1 του πρωτοκόλλου (αριθ. 12) σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ,

β)

την υιοθέτηση δημοσιονομικού σχεδιασμού με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, συνεπή με τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/1263 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*2).

(*2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1263 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2024, σχετικά με τον αποτελεσματικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την πολυμερή δημοσιονομική εποπτεία και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου (ΕΕ L, 2024/1263, 30.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1263/oj).» "

5)

το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 1, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

αποτελεσματική και έγκαιρη παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους κανόνες, βάσει αξιόπιστης και ανεξάρτητης ανάλυσης που να διενεργείται από ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα τα οποία συστήνονται σύμφωνα με το άρθρο 8α ή από άλλους φορείς με λειτουργική αυτονομία έναντι των δημοσιονομικών αρχών των κρατών μελών·»·

β)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Σε περίπτωση που οι αριθμητικοί δημοσιονομικοί κανόνες περιέχουν ρήτρες διαφυγής, αυτές πρέπει να προβλέπουν περιορισμένο αριθμό ειδικών περιστάσεων που συνάδουν με τις υποχρεώσεις του κράτους μέλους που απορρέουν από τη ΣΛΕΕ και τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/1263.»·

6)

το άρθρο 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 7

Ο ετήσιος νόμος περί προϋπολογισμού των κρατών μελών είναι συνεπής με τους ανά χώρα ισχύοντες αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες.»·

7)

το άρθρο 8 διαγράφεται·

8)

ο τίτλος του κεφαλαίου V αντικαθίσταται από τη φράση «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ»·

9)

στο κεφάλαιο V, παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

«Άρθρο 8α

1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι συστήνονται ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα με εθνικούς νόμους, κανονισμούς ή δεσμευτικές διοικητικές διατάξεις.

2.   Τα κράτη μέλη μπορούν να συστήσουν περισσότερα του ενός ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα.

3.   Τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα απαρτίζονται από μέλη που ορίζονται και διορίζονται βάσει της πείρας και των προσόντων τους στα δημόσια οικονομικά, τη μακροοικονομία ή τη δημοσιονομική διαχείριση και μέσω διαφανών διαδικασιών.

4.   Τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα:

α)

δεν λαμβάνουν οδηγίες από τις δημοσιονομικές αρχές του συγκεκριμένου κράτους μέλους ή από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα,

β)

έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν δημόσια σχετικά με τις εκτιμήσεις και τις γνώμες τους σε εύθετο χρόνο,

γ)

διαθέτουν επαρκείς και σταθερούς ιδίους πόρους για την άσκηση των καθηκόντων τους με αποτελεσματικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης κάθε είδους ανάλυσης στο πλαίσιο των καθηκόντων τους,

δ)

έχουν επαρκή και έγκαιρη πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους,

ε)

υπόκεινται σε τακτικές εξωτερικές αξιολογήσεις από ανεξάρτητους αξιολογητές.

5.   Με την επιφύλαξη των καθηκόντων και λειτουργιών που ανατίθενται σύμφωνα με τον κανονισμό (EE) αριθ. 473/2013 για τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ, όλα τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα ακόλουθα καθήκοντα να αναλαμβάνονται από ένα από τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα:

α)

κατάρτιση, αξιολόγηση ή έγκριση ετήσιων και πολυετών μακροοικονομικών προβλέψεων,

β)

παρακολούθηση της συμμόρφωσης με ειδικούς αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες ανά χώρα, εκτός εάν εκτελούνται από άλλους φορείς σύμφωνα με το άρθρο 6,

γ)

ανάληψη καθηκόντων σύμφωνα με το άρθρο 11, το άρθρο 15 παράγραφος 3 και το άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) 2024/1263 και το άρθρο 3 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου (*3),

δ)

αξιολόγηση της συνέπειας, της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας του εθνικού δημοσιονομικού πλαισίου,

ε)

κατόπιν προσκλήσεως, συμμετοχή σε τακτικές ακροάσεις και συζητήσεις στο εθνικό κοινοβούλιο.

6.   Τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα εκδίδουν εκτιμήσεις στο πλαίσιο των καθηκόντων που αναφέρονται στο στοιχείο α), β), γ) ή δ) της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου με την επιφύλαξη των καθηκόντων και λειτουργιών που ανατίθενται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 473/2013. Τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις εν λόγω εκτιμήσεις ή εξηγούν τους λόγους για τους οποίους δεν τις ακολουθούν. Η εν λόγω εξήγηση δημοσιοποιείται και υποβάλλεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των εν λόγω εκτιμήσεων.

(*3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου της, της 7ης Ιουλίου 1997, για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 6).»·"

10)

το άρθρο 9 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Τα κράτη μέλη διαμορφώνουν ένα αξιόπιστο, αποτελεσματικό εθνικό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει την υιοθέτηση δημοσιονομικού σχεδιασμού με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τριών ετών, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι ο εθνικός δημοσιονομικός σχεδιασμός εντάσσεται σε μια προοπτική πολυετούς δημοσιονομικού σχεδιασμού.»·

β)

η παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:

i)

η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Τα εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια περιλαμβάνουν διαδικασίες προκειμένου να καθορίζονται τα ακόλουθα στοιχεία:»·

ii)

το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)

συνολικούς και διαφανείς εθνικούς δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο ε) της παρούσας οδηγίας ως προς το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το δημόσιο χρέος και οποιονδήποτε άλλο δημοσιονομικό δείκτη, όπως οι δαπάνες και οι οποίοι διασφαλίζουν τη συνέπειά τους με τους ισχύοντες ειδικούς ανά χώρα αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες όπως προβλέπονται στο κεφάλαιο IV της παρούσας οδηγίας και στις σχετικές διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 2024/1263·»·

iii)

τα στοιχεία γ) και δ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

περιγραφή των προβλεπόμενων μεσοπρόθεσμων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, που έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης και στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με ανάλυση ανά σημαντικό στοιχείο εσόδων και δαπανών, όπου καταδεικνύεται ο τρόπος επίτευξης της προσαρμογής προς τους εθνικούς δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο ε), σε σύγκριση με τις προβλέψεις σε βάση αμετάβλητων πολιτικών·

δ)

εκτίμηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι προβλεπόμενες πολιτικές, υπό το πρίσμα του άμεσου μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου αντικτύπου τους στα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης, είναι πιθανόν να επηρεάσουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών και τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Στον βαθμό που είναι δυνατόν, η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη τους μακροδημοσιονομικούς κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής και τις περιβαλλοντικές και διανεμητικές επιπτώσεις της.»·

γ)

η παράγραφος 3 διαγράφεται·

11)

τα άρθρα 10 και 11 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 10

Η ετήσια νομοθεσία περί προϋπολογισμού συνάδει με τους μεσοπρόθεσμους εθνικούς δημοσιονομικούς στόχους όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο ε). Για κάθε απόκλιση δίνονται οι δέουσες επεξηγήσεις.

Άρθρο 11

Η παρούσα οδηγία δεν εμποδίζει ένα κράτος μέλος, σε περίπτωση νεοδιορισθείσας κυβέρνησης, να επικαιροποιεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιό της, ώστε αυτό να αντανακλά τις νέες πολιτικές προτεραιότητές της. Σε τέτοια περίπτωση, το κράτος μέλος επισημαίνει τις διαφορές μεταξύ του προηγούμενου και του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.»·

12)

ο τίτλος του κεφαλαίου VΙ αντικαθίσταται από τη φράση «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»·

13)

το άρθρο 12 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 12

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλα τα μέτρα που λαμβάνουν, προκειμένου να συμμορφωθούν με τα κεφάλαια II, III και IV, να εμφανίζουν συνέπεια μεταξύ όλων των υποτομέων της γενικής κυβέρνησης και να τους καλύπτουν συνολικά. Προς τούτο, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν, ιδίως, συνεπείς λογιστικούς κανόνες και διαδικασίες για τη γενική κυβέρνηση και να διασφαλίζουν την ακεραιότητα των συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων που στηρίζουν τους κανόνες και τις διαδικασίες.»·

14)

το άρθρο 14 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 14

1.   Στο πλαίσιο των ετήσιων και πολυετών δημοσιονομικών διαδικασιών, τα κράτη μέλη δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τους οργανισμούς και τα ταμεία που δεν αποτελούν μέρος των τακτικών προϋπολογισμών αλλά είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υποτομέων της γενικής κυβέρνησης. Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν επίσης τα ποσά τα οποία αντιστοιχούν στον συνδυασμένο αντίκτυπο στα ισοζύγια της γενικής κυβέρνησης και στο χρέος των εν λόγω οργανισμών και ταμείων.

2.   Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των φορολογικών δαπανών στα έσοδα.

3.   Για όλους τους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης, τα κράτη μέλη δημοσιεύουν σχετικές πληροφορίες για τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις οι οποίες είναι πιθανό να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς της γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών εγγυήσεων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων, όπως και για την έκτασή τους. Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν επίσης, στον βαθμό του δυνατού, πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενες υποχρεώσεις που σχετίζονται με καταστροφές και το κλίμα. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται λαμβάνουν υπόψη, κατά το δυνατόν, τις πληροφορίες σχετικά με τα δημοσιονομικά έξοδα εξαιτίας καταστροφών και κλυδωνισμών σχετικών με το κλίμα. Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν πληροφορίες για τις συμμετοχές της γενικής κυβέρνησης στο κεφάλαιο ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων για σημαντικά από οικονομικής απόψεως ποσά.»·

15)

το άρθρο 16 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 16α

1.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 το αργότερο και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με την κατάσταση:

α)

της δημόσιας λογιστικής της γενικής κυβέρνησης στην Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει καταγραφεί από την αξιολόγησή της του 2013 όσον αφορά την καταλληλότητα των διεθνών λογιστικών προτύπων του δημόσιου τομέα για τα κράτη μέλη,

β)

της ικανότητας και των καθηκόντων των ανεξάρτητων δημοσιονομικών οργάνων στην Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, με βάση τα πορίσματα της βάσης δεδομένων της Επιτροπής για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση και τις συζητήσεις με τους σχετικούς συμφεροντούχους, με σκοπό τη διερεύνηση ελάχιστων προτύπων.

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 το αργότερο και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Επιτροπή δημοσιεύει αξιολόγηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της παρούσας οδηγίας.».

Άρθρο 2

1.   Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που απαιτούνται για τη συμμόρφωσή τους προς την παρούσα οδηγία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

2.   Οι εν λόγω νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιέχουν παραπομπή στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από τέτοια παραπομπή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος παραπομπής αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

3.   Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να καταρτίσουν, προς ιδία χρήση και προς το συμφέρον της Ένωσης, τους δικούς τους πίνακες αντιστοιχίας, οι οποίοι θα αποτυπώνουν, στο μέτρο του δυνατού, την αντιστοιχία μεταξύ της παρούσας οδηγίας και των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, και να τους δημοσιοποιήσουν.

4.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των κυριότερων διατάξεων εθνικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

5.   Η Επιτροπή καταρτίζει ενδιάμεση έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή των κυριότερων διατάξεων της παρούσας οδηγίας βάσει των σχετικών πληροφοριών που παρέχονται από τα κράτη μέλη, την οποία υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έως τις 30 Ιουνίου 2025.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Λουξεμβούργο, 29 Απριλίου 2024.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

D. CLARINVAL


(1)  Γνώμη της 23ης Απριλίου 2024 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)   ΕΕ C 290 της 18.8.2023, σ. 17.

(3)  Οδηγία 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 41).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 401/2009 και (ΕΕ) 2018/1999 («ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα») (ΕΕ L 243 της 9.7.2021, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (ΕΕ L 57 της 18.2.2021, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1263 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2024, σχετικά με τον αποτελεσματικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την πολυμερή δημοσιονομική εποπτεία και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου (ΕΕ L, 2024/1263, 30.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1263/oj).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1264 του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2024, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΕΕ L, 2024/1264, 30.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1264/oj).

(8)   https://www.consilium.europa.eu/media/20399/st00tscg26_en12.pdf.

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την εκτίμηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ (ΕΕ L 140 της 27.5.2013, σ. 11).


ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2024/1265/oj

ISSN 1977-0669 (electronic edition)