European flag

Επίσημη Εφημερίδα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

Σειρά L


2024/1244

2.5.2024

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2024/1244 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 24ης Απριλίου 2024

σχετικά με την υποβολή περιβαλλοντικών δεδομένων από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τη δημιουργία πύλης για τις βιομηχανικές εκπομπές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 192 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (3),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το 8ο πρόγραμμα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), απαιτεί από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη να εφαρμόζουν με αποτελεσματικό τρόπο υψηλά πρότυπα διαφάνειας, συμμετοχής του κοινού και πρόσβασης στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τη σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/HE) για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα («σύμβαση του Aarhus»), τόσο σε επίπεδο Ένωσης όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.

(2)

Η σύμβαση του Aarhus, η οποία κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στις 17 Φεβρουαρίου 2005 με την απόφαση 2005/370/ΕΚ του Συμβουλίου (5), αναγνωρίζει ότι η αυξημένη πρόσβαση του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες και η διάδοση των πληροφοριών αυτών συμβάλλουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα, την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, την ουσιαστικότερη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα και, τελικά, στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος. Επιπλέον, η σύμβαση του Aarhus αναγνωρίζει το δικαίωμα στην προστασία του εμπιστευτικού χαρακτήρα των προσωπικών δεδομένων και/ή αρχείων που αφορούν φυσικό πρόσωπο, σε περίπτωση που το εν λόγω πρόσωπο δεν έχει συγκατατεθεί στην κοινολόγηση των πληροφοριών στο κοινό, σε περίπτωση που ο εν λόγω εμπιστευτικός χαρακτήρας προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο. Όταν το ενωσιακό δίκαιο απαιτεί να παραμένουν εμπιστευτικές εμπορικές ή βιομηχανικές πληροφορίες, για την προστασία έννομου οικονομικού συμφέροντος, η εμπιστευτικότητα αυτή θα πρέπει να διαφυλάσσεται.

(3)

Οι κανονισμοί (ΕΕ) 2016/679 (6) και (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) εφαρμόζονται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα κράτη μέλη και από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, αντίστοιχα, στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού. Συνεπώς, τα υποκείμενα των δεδομένων έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων τους στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού και σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων τους δυνάμει των εν λόγω κανονισμών.

(4)

Στις 2 Δεκεμβρίου 2005 η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επικύρωσε το πρωτόκολλο της ΟΕΕ/ΗΕ για τα μητρώα έκλυσης και μεταφοράς ρύπων («πρωτόκολλο») με την απόφαση 2006/61/ΕΚ του Συμβουλίου (8).

(5)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9), συστάθηκε ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

(6)

Η έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006, που δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων θα πρέπει να εξορθολογιστούν με την περαιτέρω διερεύνηση των συνεργειών με άλλες συναφείς νομοθετικές πράξεις της Ένωσης για το περιβάλλον όσον αφορά τη ρύπανση από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης ειδικότερα της οδηγίας 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10) και της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου (11). Στην έκθεση τονίστηκε επίσης η ανάγκη να διερευνηθούν επιλογές για πρόσθετες συναφείς πληροφορίες, ώστε τα υποβαλλόμενα δεδομένα να καταστούν αποτελεσματικότερα.

(7)

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 12ης Μαΐου 2021, με τίτλο «Η πορεία προς έναν υγιή πλανήτη για όλους: σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα, και του εδάφους», καθορίστηκε σχέδιο δράσης της Ένωσης για μηδενική ρύπανση, για την ενέργεια, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την κυκλική οικονομία, και προωθείται η αποτελεσματική χρήση των υποβαλλόμενων πληροφοριών στο ευρύτερο πλαίσιο παρακολούθησης και προοπτικών για μηδενική ρύπανση και στο πλαίσιο παρακολούθησης που προβλέπεται στο 8ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον.

(8)

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής στην έκθεσή της σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006, που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017, η Επιτροπή, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος («Οργανισμός»), δημιούργησε τον Ιούνιο του 2021 μια πύλη για τις βιομηχανικές εκπομπές («πύλη») προς αντικατάσταση του ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων, αποσκοπώντας στη βελτίωση των συνεργειών με την υποβολή εκθέσεων βάσει της οδηγίας 2010/75/ΕΕ.

(9)

Η πύλη θα πρέπει να παρέχει στο κοινό δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση σε ένα πιο ολοκληρωμένο και συνεκτικό σύνολο δεδομένων σχετικά με τις βασικές περιβαλλοντικές πιέσεις που προκαλούνται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς τα εν λόγω δεδομένα αποτελούν ένα οικονομικά αποδοτικό εργαλείο για τη διενέργεια συγκρίσεων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα, την ενθάρρυνση καλύτερων περιβαλλοντικών επιδόσεων, την παρακολούθηση των τάσεων, την απόδειξη της προόδου όσον αφορά τη μείωση της ρύπανσης, τη συγκριτική αξιολόγηση των εγκαταστάσεων, την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες, τον καθορισμό προτεραιοτήτων και την αξιολόγηση της προόδου που επιτυγχάνεται μέσω ενωσιακών και εθνικών πολιτικών και προγραμμάτων για το περιβάλλον.

(10)

Η πύλη θα πρέπει να παρουσιάζει τα δεδομένα που περιέχει σε συγκεντρωτική και αναλυτική μορφή, ώστε να επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν στοχευμένες αναζητήσεις, καθώς και να παρέχει εύχρηστα ηλεκτρονικά μέσα εξαγωγής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων συνόλων δεδομένων βάσει συγκεκριμένων ερωτημάτων.

(11)

Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα πρέπει να εφαρμόζονται σε «επίπεδο εγκατάστασης», προκειμένου να υλοποιηθούν συνέργειες μεταξύ της πύλης και βάσεων δεδομένων σχετικά με τις περιβαλλοντικές πιέσεις που ασκούν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων όσων καλύπτονται από την οδηγία 2010/75/ΕΕ, και να διασφαλιστεί η συνοχή με την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας και η στήριξή της.

(12)

Για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου, οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες που απαριθμούνται στο παράρτημα I του πρωτοκόλλου και, κατά την εκπλήρωση των εν λόγω απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, θα πρέπει να αναφέρεται η μονάδα στην οποία ανήκει η εγκατάσταση ή τμήμα αυτής. Επίσης, με σκοπό την επίτευξη συνεργειών με τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία της Ένωσης που επηρεάζει τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού θα πρέπει επίσης να εναρμονίζεται με τις βιομηχανικές δραστηριότητες που αναφέρονται στα παραρτήματα I και Ια της οδηγίας 2010/75/ΕΕ και με ορισμένες δραστηριότητες που καλύπτονται από την οδηγία (ΕΕ) 2015/2193 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12).

(13)

Για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, τα δεδομένα που πρέπει να περιλαμβάνονται στην πύλη θα πρέπει να καλύπτουν εκλύσεις ορισμένων ρύπων στο περιβάλλον, εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων μεταφορές λυμάτων που περιέχουν αυτούς τους ρύπους και εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων μεταφορές αποβλήτων, οι οποίες υπερβαίνουν τα ισχύοντα ποσοτικά όρια που απαριθμούνται στο παράρτημα II.

(14)

Η πύλη θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με τη χρήση του νερού, της ενέργειας και των σχετικών πρώτων υλών από τις οικείες εγκαταστάσεις, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση της προόδου προς μια κυκλική οικονομία με ιδιαίτερα αποδοτική χρήση των πόρων. Τα δεδομένα που θα περιλαμβάνονται στην πύλη θα πρέπει να καλύπτουν σχετικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής και έχουν σημαντικές επιπτώσεις ή σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ο προσδιορισμός του τι πρέπει να θεωρείται σχετική πρώτη ύλη θα πρέπει να βασίζεται στην προετοιμασία της σύνταξης των εγγράφων αναφοράς για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ) σύμφωνα με την οδηγία 2010/75/ΕΕ.

(15)

Προκειμένου να εξασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού όσον αφορά την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών από τους φορείς εκμετάλλευσης, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή για την κατάρτιση του καταλόγου των σχετικών πρώτων υλών που πρέπει να κοινοποιούνται από τους φορείς εκμετάλλευσης μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, τις σχετικές βιομηχανίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13).

(16)

Οι φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων θα πρέπει να υποβάλλουν πληροφορίες σχετικά με τον όγκο παραγωγής και τις ώρες λειτουργίας της οικείας εγκατάστασης, προκειμένου να είναι δυνατή η πλαισίωση των δεδομένων που υποβάλλονται σχετικά με τις εκλύσεις ρύπων, τις εκτός των εγκαταστάσεων μεταφορές λυμάτων που περιέχουν τους εν λόγω ρύπους και τις μεταφορές αποβλήτων εκτός των εγκαταστάσεων. Ο χειρισμός των εν λόγω πληροφοριών θα πρέπει, κατά περίπτωση, να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού περί εμπιστευτικότητας.

(17)

Το συνολικό όφελος της πύλης για την πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες που αφορούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί με τη συμπερίληψη πληροφοριών που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή σύμφωνα με την οδηγία 2010/75/ΕΕ, καθώς και άλλων πληροφοριών που απορρέουν από την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, την προστασία του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, καθώς και τη διαχείριση των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής εκθέσεων βάσει της οδηγίας 2012/18/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14), της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15) και της οδηγίας 2010/75/ΕΕ. Επίσης, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αξία της πύλης για τους χρήστες, η πύλη θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να διευκολύνεται η μελλοντική ενοποίηση με άλλες σχετικές ροές περιβαλλοντικών δεδομένων.

(18)

Για λόγους ασφάλειας δικαίου, οι φορείς εκμετάλλευσης ή τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναφέρουν αν τα δεδομένα σχετικά με την έκλυση ρύπων, τις εκτός των εγκαταστάσεων μεταφορές λυμάτων που περιέχουν τους εν λόγω ρύπους και τις εκτός των εγκαταστάσεων μεταφορές αποβλήτων είναι κάτω από τα όρια αναφοράς.

(19)

Για να βελτιωθεί η ποιότητα των υποβαλλομένων δεδομένων και να διασφαλιστεί η συγκρισιμότητά τους, είναι σκόπιμο να εναρμονιστούν οι μέθοδοι ποσοτικοποίησης που θα χρησιμοποιούν οι φορείς εκμετάλλευσης κατά την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την έκλυση ρύπων, τις μεταφορές εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων λυμάτων που περιέχουν τους εν λόγω ρύπους, τις μεταφορές εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων αποβλήτων και τη χρήση πόρων. Δεδομένου ότι η μέτρηση είναι η ακριβέστερη μέθοδος ποσοτικού προσδιορισμού, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό. Εάν η μέτρηση δεν είναι εφικτή, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να προβαίνουν σε υπολογισμό. Η εκτίμηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση.

(20)

Δεδομένου ότι οι φορείς εκμετάλλευσης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας ενδέχεται να μη διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους για να ποσοτικοποιήσουν επακριβώς τις σκόπιμες εκλύσεις ρύπων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ποσοτικοποιούν τις εν λόγω εκλύσεις εξ ονόματός τους.

(21)

Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για τον καθορισμό του είδους και του μορφοτύπου των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται και των προθεσμιών υποβολής. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

(22)

Δεδομένης της σημασίας που έχει για τους πολίτες της Ένωσης η ταχεία πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να δημοσιοποιούν τα δεδομένα τόσο γρήγορα όσο είναι τεχνικά εφικτό. Για τον σκοπό αυτόν, παρόλο που η ακριβής προθεσμία υποβολής εκθέσεων θα καθοριστεί σε εκτελεστική πράξη, δεν θα πρέπει να είναι μεταγενέστερη των 11 μηνών από το τέλος του οικείου έτους αναφοράς.

(23)

Κατά περίπτωση, η πύλη θα πρέπει να διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις εκλύσεις ρύπων από διάσπαρτες πηγές, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων να έχουν πληρέστερη εικόνα για τις εν λόγω εκλύσεις ρύπων και να επιλέγουν την αποδοτικότερη λύση για τον περιορισμό της ρύπανσης.

(24)

Τα δεδομένα που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη και τους φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, ιδίως όσον αφορά την ακρίβεια, την πληρότητα, τη συνέπεια και την αξιοπιστία τους. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αξιολογούν την ποιότητα των δεδομένων που παρέχουν οι φορείς εκμετάλλευσης.

(25)

Η πρόσβαση του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που υποβάλλουν τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι απεριόριστη, ενώ οι εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτόν θα πρέπει να είναι δυνατές μόνο σύμφωνα με την οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (16) ή με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (17), κατά περίπτωση.

(26)

Θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμμετοχή του κοινού σε οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη της πύλης, μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής παροχής δυνατοτήτων υποβολής παρατηρήσεων, πληροφοριών, αναλύσεων και γνωμοδοτήσεων για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

(27)

Προκειμένου να ενισχυθεί η χρησιμότητα και ο αντίκτυπος της πύλης, η Επιτροπή, με την υποστήριξη του Οργανισμού, θα πρέπει να καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή των διατάξεων που δεν αποτελούσαν μέρος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006 και στις πιθανές επιπτώσεις σε τομείς που δεν καλύπτονται από τον εν λόγω κανονισμό.

(28)

Για να μπορεί η Επιτροπή να επικαιροποιεί τον κατάλογο των βιομηχανικών ή γεωργικών δραστηριοτήτων για τις οποίες ισχύουν απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), ώστε να τροποποιεί τον παρόντα κανονισμό με σκοπό την ευθυγράμμιση του παραρτήματος I με τις τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου.

(29)

Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξουσιοδοτηθεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 290 ΣΛΕΕ για την τροποποίηση του παραρτήματος II του παρόντος κανονισμού με σκοπό τον καθορισμό ορίων κοινοποίησης, την προσθήκη ρύπων που υπόκεινται σε ειδικά κανονιστικά μέτρα βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας για την ποιότητα των υδάτων και του αέρα και για τα χημικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (18) και των οδηγιών 2000/60/ΕΚ (19), 2004/107/ΕΚ (20), 2006/118/ΕΚ (21), 2008/50/ΕΚ (22), 2008/105/ΕΚ (23) και (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (24), και για την αποτύπωση των αλλαγών που επέρχονται στο πρωτόκολλο όσον αφορά τους ρύπους που πρέπει να δηλώνονται ή τα οικεία όρια κοινοποίησης. Για να διευκολυνθεί η πλήρης εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θα πρέπει, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, να εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την επανεξέταση του καταλόγου των ουσιών και των κατώτατων ορίων που καθορίζονται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, αξιολόγησης της ανάγκης μείωσης των ορίων υποβολής εκθέσεων για τις υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και άλλες σχετικές ουσίες.

(30)

Κατά την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (25). Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(31)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται για παραβάσεις του και να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους.

(32)

Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 πρέπει να τροποποιηθεί ουσιαστικά, θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από τον παρόντα κανονισμό για λόγους ασφάλειας δικαίου, σαφήνειας και διαφάνειας.

(33)

Δεδομένου ότι οι στόχοι του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η βελτίωση της πρόσβασης του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες μέσω της σύστασης μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων σε επίπεδο Ένωσης καθώς και η δυνατότητα παρακολούθησης της βιομηχανικής ρύπανσης προκειμένου να συμβάλει στην πρόληψη και τη μείωσή της, δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, διότι η ανάγκη συγκρισιμότητας των δεδομένων στα κράτη μέλη συνηγορεί υπέρ ενός υψηλού επιπέδου εναρμόνισης, μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων της δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, η οποία διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

(34)

Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να εφαρμόζονται από το έτος αναφοράς 2027, ώστε να παρέχεται επαρκής χρόνος στα κράτη μέλη και στους φορείς εκμετάλλευσης για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

(35)

Προκειμένου να διασφαλιστούν η συνέχεια των δεδομένων και η ασφάλεια δικαίου, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται για το έτος αναφοράς 2026,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για τη συλλογή και την υποβολή περιβαλλοντικών δεδομένων σχετικά με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και θεσπίζει πύλη για τις βιομηχανικές εκπομπές (η «πύλη») σε επίπεδο Ένωσης με τη μορφή διαδικτυακής βάσης δεδομένων που παρέχει δημόσια πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα.

Ο παρών κανονισμός θέτει σε εφαρμογή το πρωτόκολλο της ΟΕΕ/HE περί των μητρώων έκλυσης και μεταφοράς ρύπων («πρωτόκολλο»).

Άρθρο 2

Στόχοι

Στόχοι του παρόντος κανονισμού είναι η βελτίωση της πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίες μέσω της δημιουργίας της πύλης, διευκολύνοντας έτσι τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον, καθώς και στον εντοπισμό πηγών βιομηχανικής ρύπανσης, και να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της βιομηχανικής ρύπανσης προκειμένου να συμβάλει στην πρόληψη και τη μείωσή της.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«εγκατάσταση»: κάθε ακίνητη τεχνική μονάδα εντός της οποίας εκτελούνται μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητες του παραρτήματος I, καθώς και όλες οι άλλες άμεσα συνδεδεμένες δραστηριότητες στον ίδιο χώρο, οι οποίες είναι τεχνικώς συναφείς με τις δραστηριότητες που απαριθμούνται στο προαναφερθέν παράρτημα, και ενδέχεται να επηρεάζουν τις εκπομπές και τη ρύπανση·

2)

«μονάδα»: μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις, ή τμήματα αυτών, που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και των οποίων η εκμετάλλευση ασκείται από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο·

3)

«χώρος»: η γεωγραφική θέση της εγκατάστασης και της μονάδας·

4)

«κοινό»: το κοινό όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 16) της οδηγίας 2010/75/ΕΕ·

5)

«έκλυση»: η εισαγωγή ενός ρύπου στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας, σκόπιμης ή τυχαίας, συνήθους ή έκτακτης, συμπεριλαμβανομένης της έκλυσης, εκπομπής, απόρριψης, έγχυσης, διάθεσης ή ταφής/πόντισης, ή μέσω αποχετευτικών συστημάτων χωρίς τελική επεξεργασία των λυμάτων·

6)

«ρύπος»: ουσία ή ομάδα ουσιών που μπορεί να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία εξαιτίας των ιδιοτήτων και της εισαγωγής του στο περιβάλλον·

7)

«ουσία»: η ουσία όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 1) της οδηγίας 2010/75/ΕΕ·

8)

«φορέας εκμετάλλευσης»: φορέας εκμετάλλευσης όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 15) της οδηγίας 2010/75/ΕΕ·

9)

«μεταφορά εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων»: η εκτός των ορίων της εγκατάστασης μεταφορά των αποβλήτων που προορίζονται για ανάκτηση ή διάθεση και των ρύπων σε λύματα που προορίζονται για επεξεργασία·

10)

«απόβλητα»: απόβλητα όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 1 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ·

11)

«λύματα»: τα αστικά, οικιακά και βιομηχανικά λύματα, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφοι 1, 2 και 3 της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, αντίστοιχα, καθώς και κάθε άλλο λύμα που, λόγω των ουσιών ή αντικειμένων που περιέχει, υπόκειται σε ρύθμιση βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας·

12)

«διάσπαρτες πηγές»: οι πολλές μικρότερες ή διασκορπισμένες πηγές από τις οποίες είναι δυνατόν να διαφύγουν ρύποι στο έδαφος, στον ατμοσφαιρικό αέρα ή στα ύδατα, των οποίων η συνδυασμένη επίδραση στα μέσα αυτά μπορεί να είναι σημαντική και για τους οποίους δεν ενδείκνυται, από πρακτικής απόψεως, η υποβολή εκθέσεων για κάθε επιμέρους πηγή·

13)

«αρμόδια αρχή»: η εθνική αρχή ή οι εθνικές αρχές ή οποιοσδήποτε άλλος αρμόδιος φορέας ή φορείς που υποδεικνύονται από τα κράτη μέλη·

14)

«επικίνδυνα απόβλητα»: επικίνδυνα απόβλητα κατά την έννοια του άρθρου 3 σημείο 2 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ·

15)

«ανάκτηση»: κάθε εργασία που αναφέρεται στο παράρτημα II της οδηγίας 2008/98/ΕΚ·

16)

«διάθεση»: κάθε εργασία που αναφέρεται στο παράρτημα I της οδηγίας 2008/98/ΕΚ·

17)

«έτος αναφοράς»: το ημερολογιακό έτος για το οποίο πρέπει να συγκεντρωθούν δεδομένα·

18)

«υδατοκαλλιέργεια»: η υδατοκαλλιέργεια όπως ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 25) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (26).

Άρθρο 4

Περιεχόμενο της πύλης

1.   Η πύλη περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α)

δεδομένα σχετικά με τις εκλύσεις ρύπων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο α)·

β)

δεδομένα σχετικά με τις εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων μεταφορές αποβλήτων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β), και ρύπων στα λύματα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο γ)·

γ)

πληροφορίες σχετικά με μεμονωμένες εγκαταστάσεις, που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή σύμφωνα με την οδηγία 2010/75/ΕΕ, και ιδίως το άρθρο 72·

δ)

δεδομένα σχετικά με τη χρήση υδάτων, ενέργειας και σχετικών πρώτων υλών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο δ)·

ε)

συναφείς πληροφορίες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο ε)·

στ)

δεδομένα σχετικά με την έκλυση ρύπων από διάσπαρτες πηγές, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 1, εφόσον τα εν λόγω δεδομένα είναι διαθέσιμα.

2.   Η πύλη περιλαμβάνει συνδέσμους προς τα εξής:

α)

εθνικά μητρώα έκλυσης και μεταφοράς ρύπων που συστήνονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το πρωτόκολλο·

β)

άλλα υπάρχοντα δημόσια προσβάσιμα μητρώα, βάσεις δεδομένων ή ιστοτόπους που έχουν συσταθεί σε επίπεδο κρατών μελών ή Ένωσης και που παρέχουν πρόσβαση στις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στο δίκαιο της Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, για την προστασία του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, καθώς και για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Άρθρο 5

Σχεδιασμός και δομή της πύλης

1.   Η Επιτροπή καθιστά την πύλη προσβάσιμη στο κοινό παρουσιάζοντας τα δεδομένα τυποποιημένα τόσο σε συγκεντρωτική όσο και σε αναλυτική μορφή, με σκοπό την παροχή δυνατότητας πραγματοποίησης αναζητήσεων, εξαγωγής δεδομένων και λήψης συνόλων δεδομένων βάσει συγκεκριμένων ερωτημάτων με βάση τα εξής:

α)

τη μονάδα, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής της εταιρείας κατά περίπτωση, και γεωγραφική θέση της, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης απορροής ποταμών·

β)

την εγκατάσταση·

γ)

τη δραστηριότητα·

δ)

τα επίπεδα παρουσίας στο κράτος μέλος ή σε ενωσιακό επίπεδο·

ε)

τον ρύπο, τα απόβλητα ή τον πόρο, κατά περίπτωση·

στ)

το περιβαλλοντικό μέσο (αέρας, νερό ή έδαφος), στο οποίο εκλύεται ο ρύπος·

ζ)

τις μεταφορές αποβλήτων εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων και, κατά περίπτωση, τον προορισμό τους·

η)

τις μεταφορές ρύπων στα λύματα εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων·

θ)

τις διάσπαρτες πηγές· και

ι)

τον ιδιοκτήτη ή τον φορέα εκμετάλλευσης της εγκατάστασης.

2.   Η πύλη σχεδιάζεται με τρόπο ώστε να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσβαση του κοινού στα δεδομένα, ώστε αυτά, υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, να είναι συνεχώς και εύκολα προσβάσιμα μέσω διαδικτύου. Περιλαμβάνει δε όλα τα δεδομένα που υποβλήθηκαν τα τελευταία τουλάχιστον 10 έτη. Ο σχεδιασμός της πύλης λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασής της.

Άρθρο 6

Ενημέρωση των αρμόδιων αρχών από φορείς εκμετάλλευσης

1.   Κάθε φορέας εκμετάλλευσης εγκατάστασης που αναλαμβάνει μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητες που απαριθμούνται στο παράρτημα I, οι οποίες πληρούν ή υπερβαίνουν τα εφαρμοστέα όρια δυναμικότητας που καθορίζονται στο εν λόγω παράρτημα και είτε εκλύει οποιονδήποτε από τους ρύπους που απαριθμούνται στο παράρτημα II σε ποσότητα που υπερβαίνει τα ισχύοντα όρια, είτε υπερβαίνει τα όρια αποβλήτων που ορίζονται στο στοιχείο β) της παρούσας παραγράφου, υποβάλλει ετησίως στην αρμόδια αρχή του τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες και δεδομένα, εκτός εάν οι εν λόγω πληροφορίες ή τα στοιχεία είναι ήδη διαθέσιμα στην αρμόδια αρχή:

α)

δεδομένα σχετικά με τις εκλύσεις στον ατμοσφαιρικό αέρα, στα ύδατα και στο έδαφος, κάθε ρύπου που απαριθμείται στο παράρτημα II, για τον οποίο έχει σημειωθεί υπέρβαση του εφαρμοστέου ορίου που ορίζεται στο εν λόγω παράρτημα·

β)

δεδομένα σχετικά με μεταφορές, εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων, επικίνδυνων αποβλήτων που υπερβαίνουν τους 2 τόνους ανά μονάδα ετησίως ή μη επικίνδυνων αποβλήτων που υπερβαίνουν τους 2 000 τόνους ανά μονάδα ετησίως, για τυχόν εργασία ανάκτησης ή διάθεσης, με εξαίρεση τις εργασίες με επεξεργασία στο έδαφος και τις εργασίες με βαθεία έγχυση, όπως προσδιορίζεται στο παράρτημα I της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, με την αντίστοιχη ένδειξη «R» (για ανάκτηση) ή «D» (για διάθεση), ανάλογα με το αν τα απόβλητα προορίζονται, αντίστοιχα, για ανάκτηση ή διάθεση και, για τις διαμεθοριακές μεταφορές επικίνδυνων αποβλήτων, το όνομα και τη διεύθυνση της επιχείρησης που εκτέλεσε τις εργασίες ανάκτησης ή διάθεσης που αφορούν τα απόβλητα και του πραγματικού χώρου ανάκτησης ή διάθεσης· τα απόβλητα τα οποία υπόκεινται σε εργασίες διάθεσης με επεξεργασία στο έδαφος ή βαθεία έγχυση δηλώνονται ως έκλυση στο έδαφος μόνον από τον φορέα εκμετάλλευσης της εγκατάστασης, από την οποία προέρχονται τα απόβλητα·

γ)

δεδομένα σχετικά με τις μεταφορές, εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων, ρύπων που απαριθμούνται στο παράρτημα II σε λύματα που προορίζονται για επεξεργασία, για τα οποία έχει σημειωθεί υπέρβαση της οριακής τιμής που ορίζεται στη στήλη 1β του εν λόγω παραρτήματος·

δ)

δεδομένα σχετικά με τη χρήση υδάτων, ενέργειας και σχετικών πρώτων υλών, όπως καθορίζονται στην εκτελεστική πράξη που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο·

ε)

πληροφορίες που επιτρέπουν να προσδιοριστεί το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα δεδομένα που δηλώνονται βάσει των στοιχείων α) έως δ), συμπεριλαμβανομένων του όγκου παραγωγής και του αριθμού των ωρών λειτουργίας·

στ)

πληροφορίες σχετικά με κατά πόσον η εγκατάσταση καλύπτεται επίσης από την οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (27), την οδηγία 91/271/ΕΟΚ, την οδηγία 2010/75/ΕΕ, την οδηγία 2012/18/ΕΕ, την οδηγία (ΕΕ) 2015/2193 ή οποιαδήποτε άλλη περιβαλλοντική νομοθετική πράξη της Ένωσης που προσδιορίζεται στον μορφότυπο υποβολής εκθέσεων που αναφέρεται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού·

ζ)

πληροφορίες σχετικά με τη μονάδα στην οποία ανήκει η εγκατάσταση.

Η Επιτροπή εγκρίνει, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, μέσω εκτελεστικών πράξεων, κατάλογο των σχετικών πρώτων υλών που πρέπει να αναφέρονται σύμφωνα με το στοιχείο δ) του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, προσδιορίζοντας τους τύπους και τις μονάδες, με βάση τα έγγραφα αναφοράς βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών (ΒΔΤ), όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο (11) της οδηγίας 2010/75/ΕΕ. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή επανεξετάζει τις εν λόγω εκτελεστικές πράξεις και τις αναθεωρεί, κατά περίπτωση.

2.   Όταν οι εκλύσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) ή οι εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων μεταφορές ρύπων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) δεν υπερβαίνουν τα εφαρμοστέα όρια που καθορίζονται στο παράρτημα II ή όταν οι εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων μεταφορές αποβλήτων δεν υπερβαίνουν τα όρια που καθορίζονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο β), ο φορέας εκμετάλλευσης της οικείας εγκατάστασης δηλώνει, στην έκθεσή του, ότι οι εκλύσεις ρύπων ή οι μεταφορές ρύπων ή αποβλήτων εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων είναι χαμηλότερες από τα εν λόγω όρια.

Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αναφέρουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο μόνο στην πρώτη έκθεση για μια εγκατάσταση, ή μέρος αυτής, η οποία συντάσσεται από φορέα εκμετάλλευσης μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού ή στην πρώτη έκθεση που συντάσσει ένας φορέας εκμετάλλευσης, αφού η έκλυση ρύπων ή οι μεταφορές ρύπων ή αποβλήτων εκτός των εγκαταστάσεων δεν υπερβαίνουν πλέον τα ισχύοντα όρια που καθορίζονται στο παράρτημα II.

3.   Κατά τη σύνταξη της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου, οι φορείς εκμετάλλευσης χρησιμοποιούν τις βέλτιστες διαθέσιμες πληροφορίες. Οι φορείς εκμετάλλευσης λαμβάνουν τα δεδομένα μέσω μέτρησης. Όταν η εν λόγω μέθοδος δεν προσφέρει βέλτιστες διαθέσιμες πληροφορίες, δεν είναι εφικτή ή δεν είναι τεχνολογικά και οικονομικά βιώσιμη, οι φορείς εκμετάλλευσης λαμβάνουν τα δεδομένα μέσω υπολογισμού. Όταν δεν είναι εφικτή ούτε η μέτρηση ούτε ο υπολογισμός, οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να λαμβάνουν τα δεδομένα κατ’ εκτίμηση. Οι πληροφορίες μπορούν να περιλαμβάνουν δεδομένα παρακολούθησης, συντελεστές εκπομπών, εξισώσεις ισοζυγίου μάζας, έμμεση παρακολούθηση ή άλλους υπολογισμούς, τεχνικές κρίσεις και άλλες μεθόδους που είναι σύμφωνες με το άρθρο 9 παράγραφος 1 και, εφόσον είναι διαθέσιμες, σύμφωνα με διεθνώς εγκεκριμένες μεθοδολογίες.

4.   Οι φορείς εκμετάλλευσης προσδιορίζουν στην έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη των δεδομένων. Όταν τα δεδομένα λαμβάνονται με μέτρηση, αναφέρεται η μέθοδος ανάλυσης. Όταν τα δεδομένα λαμβάνονται με υπολογισμό, αναφέρεται η μέθοδος υπολογισμού.

5.   Οι εκλύσεις που αναφέρονται στο παράρτημα II οι οποίες δηλώνονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο περιλαμβάνουν όλες τις εκλύσεις από όλες τις πηγές που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I στον χώρο της εγκατάστασης..

6.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 πρώτο εδάφιο, τα δεδομένα σχετικά με εκλύσεις και μεταφορές δηλώνονται ως σύνολα όλων των σκόπιμων, τυχαίων, συνήθων και έκτακτων δραστηριοτήτων. Κατά την παροχή των εν λόγω δεδομένων, οι φορείς εκμετάλλευσης προσδιορίζουν, όπου υπάρχουν, δεδομένα για τις τυχαίες εκλύσεις ρύπων.

7.   Ο φορέας εκμετάλλευσης κάθε εγκατάστασης συγκεντρώνει, με την κατάλληλη συχνότητα, τα δεδομένα που χρειάζονται για να καθοριστεί ποιες από τις εκλύσεις της εγκατάστασης ή μέρους αυτής και τις εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων μεταφορές υπόκεινται στις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της παραγράφου 1 πρώτο εδάφιο.

8.   Ο φορέας εκμετάλλευσης κάθε εγκατάστασης τηρεί και θέτει στη διάθεση της οικείας αρμόδιας αρχής τα μητρώα από τα οποία προήλθαν τα υποβληθέντα δεδομένα, επί 5 έτη από το τέλος του συγκεκριμένου έτους αναφοράς. Τα μητρώα αυτά περιέχουν επίσης τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τη συλλογή δεδομένων.

9.   Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να ποσοτικοποιήσουν τις σκόπιμες εκλύσεις όπως αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του παρόντος άρθρου τα ίδια εξ ονόματος των φορέων εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων που καλύπτονται από τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη δεύτερη και την έβδομη σειρά του παραρτήματος I. Στις περιπτώσεις αυτές, οι παράγραφοι 1 έως 8 του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται στους εν λόγω φορείς εκμετάλλευσης όσον αφορά τις εν λόγω εκλύσεις.

10.   Για τους σκοπούς του άρθρου 7, τα κράτη μέλη καθορίζουν ημερομηνία έως την οποία οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να υποβάλουν τα δεδομένα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο στις οικείες αρμόδιες αρχές.

11.   Έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 3, όταν μια εγκατάσταση, ή μέρος αυτής, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου, αλλά αποτελεί μέρος εγκατάστασης που πληροί τις εν λόγω προϋποθέσεις, η εν λόγω εγκατάσταση, ή μέρος αυτής, υπόκειται στις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στο παρόν άρθρο, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 7

Υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή

1.   Σε ετήσια βάση, το αργότερο 11 μήνες από το τέλος του έτους αναφοράς, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή, με ηλεκτρονικά μέσα, έκθεση που συμπεριλαμβάνει όλα τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 6, σε μορφότυπο που καθορίζει η Επιτροπή μέσω εκτελεστικών πράξεων. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2.

2.   Οι υπηρεσίες της Επιτροπής, επικουρούμενες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος («Οργανισμός»), ενσωματώνουν στην πύλη τα δεδομένα που υποβάλλουν τα κράτη μέλη εντός ενός μηνός από την ολοκλήρωση της υποβολής έκθεσης από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 1.

Άρθρο 8

Δεδομένα σχετικά με την έκλυση ρύπων από διάσπαρτες πηγές

1.   Η Επιτροπή, επικουρούμενη από τον Οργανισμό, περιλαμβάνει στην πύλη δεδομένα σχετικά με την έκλυση ρύπων από διάσπαρτες πηγές, εφόσον υπάρχουν τέτοια δεδομένα και έχουν ήδη αναφερθεί από τα κράτη μέλη.

2.   Τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα στην πύλη επιτρέπουν στους χρήστες να αναζητούν και να εντοπίζουν εκλύσεις ρύπων από διάσπαρτες πηγές σύμφωνα με κατάλληλη γεωγραφική κατανομή, και περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες για τον τύπο της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή των δεδομένων.

3.   Όταν η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για τις εκλύσεις ρύπων από διάσπαρτες πηγές, εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 16, προκειμένου να συμπληρώσει τον παρόντα κανονισμό με την έναρξη υποβολής εκθέσεων για τις εκλύσεις συναφών ρύπων από μία ή περισσότερες διάσπαρτες πηγές, χρησιμοποιώντας διεθνώς εγκεκριμένες μεθοδολογίες, όπου ενδείκνυνται.

Άρθρο 9

Διασφάλιση και εκτίμηση ποιότητας

1.   Οι φορείς εκμετάλλευσης μιας εγκατάστασης που υπόκεινται στις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 6, διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που υποβάλλουν είναι υψηλής ποιότητας.

2.   Οι αρμόδιες αρχές αξιολογούν την ποιότητα των δεδομένων που υποβάλλονται από τους φορείς εκμετάλλευσης όπως αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ιδίως όσον αφορά την ακρίβεια, την πληρότητα, τη συνοχή και την αξιοπιστία των εν λόγω δεδομένων. Σε περίπτωση που υπάρχουν ποιοτικές ελλείψεις στα δεδομένα που παρέχονται δυνάμει του άρθρου 6, κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών οι φορείς εκμετάλλευσης της οικείας εγκατάστασης παρέχουν χωρίς καθυστέρηση τα διορθωμένα δεδομένα στις αρμόδιες αρχές.

Άρθρο 10

Πρόσβαση σε πληροφορίες

1.   Η Επιτροπή, επικουρούμενη από τον Οργανισμό, καθιστά τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στην πύλη προσβάσιμα στο κοινό, δωρεάν, μέσω διαδικτύου, εντός ενός μηνός από την υποβολή των εκθέσεων από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1.

2.   Όταν το κοινό δεν έχει εύκολα πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχονται στην πύλη, το οικείο κράτος μέλος και η Επιτροπή διευκολύνουν την ηλεκτρονική πρόσβαση στην πύλη σε χώρους δημόσιας πρόσβασης.

3.   Κάθε κράτος μέλος θέτει στη διάθεση του κοινού τα οικεία δεδομένα, τα οποία υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 6 και, εφόσον είναι διαθέσιμα, το άρθρο 8 παράγραφος 1, σε συνεχή βάση, δωρεάν και χωρίς να απαιτείται εγγραφή των χρηστών προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Άρθρο 11

Εμπιστευτικότητα

Όταν τα δεδομένα θεωρούνται εμπιστευτικά από ένα κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 της οδηγίας 2003/4/ΕΚ, η έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού επισημαίνει, για το αντίστοιχο έτος αναφοράς, χωριστά για κάθε εγκατάσταση, ποια δεδομένα δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται και παρέχει τους λόγους γι’ αυτό.

Άρθρο 12

Συμμετοχή του κοινού

1.   Η Επιτροπή παρέχει στο κοινό έγκαιρες και ουσιαστικές ευκαιρίες συμμετοχής στην περαιτέρω ανάπτυξη της πύλης, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας υποδομής και της επεξεργασίας τροποποιήσεων του παρόντος κανονισμού.

2.   Το κοινό έχει την ευκαιρία να υποβάλλει σχόλια, πληροφορίες, αναλύσεις και γνώμες εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης.

3.   Η Επιτροπή λαμβάνει δεόντως υπόψη τις συνεισφορές αυτές και ενημερώνει το κοινό για τα αποτελέσματα της συμμετοχής του.

Άρθρο 13

Κατευθυντήριες γραμμές

Η Επιτροπή, επικουρούμενη από τον Οργανισμό και έπειτα από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, καταρτίζει και επικαιροποιεί περιοδικά κατευθυντήρια έγγραφα για την υποστήριξη της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, τα οποία αφορούν τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων, ενώ δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις διατάξεις που δεν αποτελούσαν μέρος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006 και στους τομείς που δεν καλύπτονταν από τον εν λόγω κανονισμό, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις μεθόδους που διευκολύνουν την ανάλυση για την παρακολούθηση των PFAS, όπως τα όρια ανίχνευσης, οι παραμετρικές τιμές και η συχνότητα δειγματοληψίας·

β)

τα προς υποβολή δεδομένα·

γ)

τη διασφάλιση ποιότητας και αξιολόγηση·

δ)

την αναφορά του είδους των δεδομένων που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν και, όσον αφορά τα δεδομένα που παραμένουν απόρρητα, τους λόγους της μη δημοσιοποίησής τους·

ε)

την παραπομπή σε διεθνώς εγκεκριμένες μεθόδους για τον προσδιορισμό, την ανάλυση και τη δειγματοληψία των εκλύσεων·

στ)

τις ονομασίες τυχόν μητρικών εταιρειών·

ζ)

τις μεθόδους υπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των συντελεστών εκπομπών ανά τεχνολογία μείωσης, στην κτηνοτροφία και την υδατοκαλλιέργεια·

η)

τον τρόπο εφαρμογής στην πράξη, τους ορισμούς που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό για χώρους, μονάδες και εγκαταστάσεις, μέσω, μεταξύ άλλων, καταλόγου παραδειγμάτων ή συγκεκριμένων εξηγήσεων, εικόνων, σχεδίων, διαγραμμάτων ή κάθε άλλης οπτικής αναφοράς ή βοήθειας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τα στοιχεία α) έως ζ) του πρώτου εδαφίου θα καταρτιστούν για πρώτη φορά το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2026.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν το στοιχείο η) του πρώτου εδαφίου θα καταρτιστούν για πρώτη φορά το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2025, μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη.

Άρθρο 14

Ευαισθητοποίηση

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή προάγουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πύλη και την κατανόηση και χρήση των δεδομένων που περιέχονται σε αυτήν.

Άρθρο 15

Τροποποίηση των παραρτημάτων

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 16 του παρόντος κανονισμού, για την τροποποίηση του παραρτήματος I με σκοπό την εναρμόνισή του με το πρωτόκολλο μετά την έγκριση τυχόν τροποποίησης των παραρτημάτων του.

2.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 16, για την τροποποίηση του παραρτήματος II για έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους σκοπούς:

α)

την προσθήκη ενός ρύπου, όταν η έκλυσή του στον αέρα, το νερό ή το έδαφος έχει ή μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένου ενός ρύπου που εκλύεται από τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο παράρτημα I και που πληροί μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i)

ο ρύπος έχει χαρακτηριστεί ως ουσία που καλύπτεται από καταχώριση στο παράρτημα XIV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 ή από περιορισμό που περιλαμβάνεται στο παράρτημα XVII του εν λόγω κανονισμού·

ii)

ο ρύπος έχει χαρακτηριστεί ως ουσία προτεραιότητας σύμφωνα με τις οδηγίες 2000/60/ΕΚ ή 2008/105/ΕΚ·

iii)

ο ρύπος περιλαμβάνεται στους καταλόγους επιτήρησης που καταρτίζονται στο πλαίσιο των οδηγιών 2006/118/ΕΚ, 2008/105/ΕΚ ή (ΕΕ) 2020/2184·

iv)

ο ρύπος υπόκειται σε οριακές τιμές ή άλλους περιορισμούς σύμφωνα με τις οδηγίες 2004/107/ΕΚ, 2006/118/ΕΚ, 2008/50/ΕΚ ή (ΕΕ) 2020/2184·

β)

τον καθορισμό και την επικαιροποίηση ορίων για τις εκλύσεις ρύπων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της καταγραφής τουλάχιστον του 90 % των εκλύσεων κάθε ρύπου, στον αέρα, το νερό και το έδαφος, από τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο παράρτημα I, συμπεριλαμβανομένων μηδενικών ορίων για ουσίες που αποτελούν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον·

γ)

την προσθήκη ή την αφαίρεση ρύπου και, κατά περίπτωση, την τροποποίηση του ισχύοντος κατώτατου ορίου προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού με το πρωτόκολλο·

δ)

την αφαίρεση ρύπου που δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως ουσία προτεραιότητας όπως αναφέρεται στο στοιχείο α) σημείο ii) της παρούσας παραγράφου ή που έχει αφαιρεθεί από τους καταλόγους επιτήρησης που αναφέρονται στο στοιχείο α) σημείο iii) της παρούσας παραγράφου.

3.   Η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με την παράγραφο 2 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει πρόσθετες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις μετά την εν λόγω ημερομηνία σύμφωνα με την παράγραφο 2.

Άρθρο 16

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.   Η προβλεπόμενη στο άρθρο 8 παράγραφος 3 και στο άρθρο 15 παράγραφοι 1 και 2 εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο πέντε ετών από τις 22 Μαΐου 2024. Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου των πέντε ετών. Η εξουσιοδότηση ανανεώνεται σιωπηρά για περιόδους ίδιας διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλουν αντιρρήσεις το αργότερο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.

3.   Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 8 παράγραφος 3 και στο άρθρο 15 παράγραφοι 1 και 2 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση και παράγει αποτελέσματα από την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.   Πριν από την έκδοση μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.   Μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.   Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 8 παράγραφος 3 ή του άρθρου 15 παράγραφοι 1 ή 2 τίθεται σε ισχύ μόνο αν δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα κοινοποίησης της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η προθεσμία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 17

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.   Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 18

Κυρώσεις και μέτρα διασφάλισης της συμμόρφωσης

1.   Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους κανόνες για τις κυρώσεις που εφαρμόζονται σε περίπτωση παραβιάσεων του παρόντος κανονισμού και λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην Επιτροπή τους εν λόγω κανόνες και τα μέτρα και την ενημερώνουν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχετικά με κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση των εν λόγω κανόνων ή μέτρων.

2.   Οι κυρώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν την επιβολή προστίμων.

3.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι κυρώσεις που θεσπίζονται δυνάμει του παρόντος άρθρου λαμβάνουν δεόντως υπόψη τα εξής, κατά περίπτωση:

α)

τη φύση, τη βαρύτητα και την έκταση παράβασης, λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεων στον στόχο της επίτευξης υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος·

β)

τον βαθμό της υπαιτιότητας στην παράβαση·

γ)

τον επαναλαμβανόμενο ή μη χαρακτήρα της παράβασης.

4.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα διασφάλισης της συμμόρφωσης για την πρόληψη και τον εντοπισμό των παραβάσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 19

Επανεξέταση

Η Επιτροπή επανεξετάζει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και των παραρτημάτων του, τουλάχιστον ανά πενταετία από την ημερομηνία εφαρμογής του. Σκοπός της επανεξέτασης είναι, μεταξύ άλλων, να εξασφαλιστεί η ευθυγράμμιση του παρόντος κανονισμού και των παραρτημάτων του με την επιστημονική πρόοδο και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Κατά την επανεξέταση λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της έκλυσης ρύπων από βιομηχανικές δραστηριότητες και ο αντίκτυπος της έκλυσης των εν λόγω ρύπων στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον, οι βέλτιστες πρακτικές και η πρόοδος των κρατών μελών στον τομέα αυτό, καθώς και η πρόοδος στην έρευνα και την τεχνολογία.

Κατά περίπτωση, η Επιτροπή υποβάλλει νομοθετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού ή των παραρτημάτων του, ή και των δύο.

Άρθρο 20

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2028.

Οι παραπομπές στον καταργούμενο κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 166/2006 νοούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος III του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 21

Μεταβατικές διατάξεις

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 20 εδάφιο 1 του παρόντος κανονισμού, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 εξακολουθεί να εφαρμόζεται όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων για το έτος 2026.

Άρθρο 22

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2028.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο, 24 Απριλίου 2024.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Πρόεδρος

R. METSOLA

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. MICHEL


(1)   ΕΕ C 443 της 22.11.2022, σ. 130.

(2)   ΕΕ C 498 της 30.12.2022, σ. 154.

(3)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Μαρτίου 2024 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 12ης Απριλίου 2024.

(4)  Απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Απριλίου 2022, σχετικά με γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2030 (ΕΕ L 114 της 12.4.2022, σ. 22).

(5)  Απόφαση 2005/370/ΕΚ του Συμβουλίου, της 17ης Φεβρουαρίου 2005, για σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της σύμβασης για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε θέματα περιβάλλοντος (ΕΕ L 124 της 17.5.2005, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(8)  Απόφαση 2006/61/ΕΚ του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2005, σχετικά με τη σύναψη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του πρωτοκόλλου της ΟΕΕ των ΗΕ για τα μητρώα έκλυσης και μεταφοράς ρύπων (ΕΕ L 32 της 4.2.2006, σ. 54).

(9)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, για τη σύσταση ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων και για την τροποποίηση των οδηγιών 91/689/ΕΟΚ και 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 33 της 4.2.2006, σ. 1).

(10)  Οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) (ΕΕ L 334 της 17.12.2010, σ. 17).

(11)  Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1991, για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (ΕΕ L 135 της 30.5.1991, σ. 40).

(12)  Οδηγία (ΕΕ) 2015/2193 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2015, για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης (ΕΕ L 313 της 28.11.2015, σ. 1).

(13)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

(14)  Οδηγία 2012/18/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες και για την τροποποίηση και στη συνέχεια την κατάργηση της οδηγίας 96/82/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 197 της 24.7.2012, σ. 1).

(15)  Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008, για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών (ΕΕ L 312 της 22.11.2008, σ. 3).

(16)  Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26).

(17)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43).

(18)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ και για κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ (ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1).

(19)  Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1).

(20)  Οδηγία 2004/107/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2004, σχετικά με το αρσενικό, το κάδμιο, τον υδράργυρο, το νικέλιο και τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες στον ατμοσφαιρικό αέρα (ΕΕ L 23 της 26.1.2005, σ. 3).

(21)  Οδηγία 2006/118/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με την προστασία των υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση και την υποβάθμιση (ΕΕ L 372 της 27.12.2006, σ. 19).

(22)  Οδηγία 2008/50/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2008, για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη (ΕΕ L 152 της 11.6.2008, σ. 1).

(23)  Οδηγία 2008/105/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος στον τομέα της πολιτικής των υδάτων καθώς και σχετικά με την τροποποίηση και τη συνακόλουθη κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 82/176/ΕΟΚ, 83/513/ΕΟΚ, 84/156/ΕΟΚ, 84/491/ΕΟΚ και 86/280/ΕΟΚ και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 348 της 24.12.2008, σ. 84).

(24)  Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (ΕΕ L 435 της 23.12.2020, σ. 1).

(25)   ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.

(26)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22).

(27)  Οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας και την τροποποίηση της οδηγίας 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 275 της 25.10.2003, σ. 32).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Δραστηριότητες

Δραστηριότητα

Όριο δυναμικότητας

1

Δραστηριότητες που παρατίθενται στο παράρτημα I της οδηγίας 2010/75/ΕΕ

Πάνω από τα εφαρμοστέα όρια δυναμικότητας που καθορίζονται στην οδηγία 2010/75/ΕΕ

2

Δραστηριότητες που παρατίθενται στο παράρτημα Iα της οδηγίας 2010/75/ΕΕ

Πάνω από τα εφαρμοστέα όρια δυναμικότητας που καθορίζονται στην οδηγία 2010/75/ΕΕ

3

Δραστηριότητες που αναφέρονται στο άρθρο 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/2193 (όταν δεν καλύπτονται από το παράρτημα I της οδηγίας 2010/75/ΕΕ)

Μονάδες καύσης με ονομαστική θερμική ισχύ τουλάχιστον 20 MW και κάτω των 50 MW

4

Υπόγεια εκμετάλλευση και συναφείς εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης αργού πετρελαίου ή φυσικού αερίου, είτε χερσαία είτε υπεράκτια (όταν δεν καλύπτονται από το παράρτημα I της οδηγίας 2010/75/ΕΕ)

Δεν εφαρμόζεται όριο δυναμικότητας (όλες οι εγκαταστάσεις υπόκεινται σε υποβολή εκθέσεων)

5

Υπαίθρια εκμετάλλευση και λατομείο (όταν δεν καλύπτονται από το παράρτημα I της οδηγίας 2010/75/ΕΕ)

Έκταση της επιφάνειας, η οποία τελεί πράγματι υπό εξόρυξη, ίση προς 25 εκτάρια

6

Μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων

Δυναμικότητα επεξεργασίας 100 000 μονάδων ισοδυνάμου πληθυσμού και άνω

7

Υδατοκαλλιέργεια που βασίζεται σε ζωοτροφές

Υπερβαίνει ετήσια παραγωγική ικανότητα 500 τόνων

8

Εγκαταστάσεις ναυπήγησης και/ή διάλυσης πλοίων και βαφής ή αφαίρεσης της βαφής πλοίων

Πλοίων μήκους άνω των 100 m

9

Ηλεκτρόλυση νερού για την παραγωγή υδρογόνου

Παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Ρύποι (1)

αριθ.

Αριθμός CAS

Ρύπος (1)

Όριο έκλυσης

(στήλη 1)

στην ατμόσφαιρα

(στήλη 1α)

kg/έτος

στο νερό

(στήλη 1β)

kg/έτος

στο έδαφος

(στήλη 1γ)

kg/έτος

1

74-82-8

Μεθάνιο (CH4)

100 000

 (2)

2

630-08-0

Μονοξείδιο του άνθρακα (CO)

500 000

3

124-38-9

Διοξείδιο του άνθρακα (CO2)

100 εκατομμύρια

4

 

Υδροφθοράνθρακες (HFC) (3)

100

5

10024-97-2

Υποξείδιο του αζώτου (N2O)

10 000

6

7664-41-7

Αμμωνία (NH3)

10 000

7

 

Πτητικές οργανικές ενώσεις εκτός μεθανίου (NMVOC)

100 000

8

 

Οξείδια του αζώτου (NOx/NO2)

100 000

9

 

Υπερφθοράνθρακες (PFC) (4)

100

10

2551-62-4

Εξαφθοριούχο θείο (SF6)

50

11

 

Οξείδια θείου (SOx/SO2)

150 000

12

 

Ολικό άζωτο

50 000

50 000

13

 

Ολικός φωσφόρος

5 000

5 000

14

 

Υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC) (5)

1

15

 

Χλωροφθοράνθρακες (CFC) (6)

1

16

 

Halons (Αλογονωμένοι υδρογονάνθρακες) (7)

1

17

 

Αρσενικό και ενώσεις του (ως As) (8)

20

5

5

18

 

Κάδμιο και ενώσεις του (ως Cd) (8)

10

5

5

19

 

Χρώμιο και ενώσεις του (ως Cr) (8)

100

50

50

20

 

Χαλκός και ενώσεις του (ως Cu) (8)

100

50

50

21

 

Υδράργυρος και ενώσεις του (ως Hg) (8)

10

1

1

22

 

Νικέλιο και ενώσεις του (ως Νi) (8)

50

20

20

23

 

Μόλυβδος και ενώσεις του (ως Pb) (8)

200

20

20

24

 

Ψευδάργυρος και ενώσεις του (ως Zn) (8)

200

100

100

25

15972-60-8

Alachlor (αλαχλώριο)

1

1

26

309-00-2

Aldrin (αλδρίνη)

1

1

1

27

1912-24-9

Atrazine (ατραζίνη)

1

1

28

57-74-9

Chlordane (χλωρδάνιο)

1

1

1

29

143-50-0

Chlordecone (χλωρδεκόνη)

1

1

1

30

470-90-6

Chlorfenvinphos (χλωροφαινβινφός)

1

1

31

85535-84-8

Χλωροαλκάνια, C10-C13

1

1

32

2921-88-2

Chlorpyrifos (χλωροπυριφός)

1

1

33

50-29-3

DDT (διχλωροδιφαινυλοτριχλωραιθάνιο)

1

1

1

34

115-32-2

Dicofol (δικοφόλη)

1

1

1

35

107-06-2

Διχλωροαιθάνιο-1, 2 (EDC)

1 000

10

10

36

75-09-2

Διχλωρομεθάνιο (DCM)

1 000

10

10

37

60-57-1

Dieldrin (διελδρίνη)

1

1

1

38

330-54-1

Diuron (διουρόνη)

1

1

39

115-29-7

Endosulphan (ενδοσουλφάνη)

1

1

40

72-20-8

Endrin (ενδρίνη)

1

1

1

41

 

Αλογονωμένες οργανικές ενώσεις (ως AOX) (9)

1 000

1 000

42

76-44-8

Heptachlor (επταχλώριο)

1

1

1

43

118-74-1

Εξαχλωροβενζόλιο (HCB)

10

1

1

44

87-68-3

Εξαχλωροβουταδιένιο (HCBD)

1

1

45

608-73-1

1, 2,3, 4,5, 6-εξαχλωροκυκλοεξάνιο (HCH)

10

1

1

46

58-89-9

Lindane (λινδάνιο)

1

1

1

47

2385-85-5

Μirex

1

1

1

48

 

PCDD + PCDF (διοξίνες + φουράνια) (ως Teq) (10)

0,0001

0,0001

0,0001

49

608-93-5

Πενταχλωροβενζόλιο

1

1

1

50

87-86-5

Πενταχλωροφαινόλη (PCP)

10

1

1

51

335-67-1

Υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και τα άλατά του

1

1

1

52

355-46-4

Υπερφθοροεξανο-1-σουλφονικό οξύ ((PFHxS)και τα άλατά του

1

1

1

53

1336-36-3

Πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB)

0,1

0,1

0,1

54

122-34-9

Simazine (σιμαζίνη)

1

1

55

127-18-4

Τετραχλωροαιθυλένιο (PER)

2 000

10

56

56-23-5

Τετραχλωρομεθάνιο (TCM)

100

1

57

12002-48-1

Τριχλωροβενζόλια (TCB) (όλα τα ισομερή)

10

1

58

71-55-6

1, 1,1-τριχλωροαιθάνιο

100

59

79-34-5

1, 1,2, 2-τετραχλωροαιθάνιο

50

60

79-01-6

Τριχλωροαιθυλένιο

2 000

10

61

67-66-3

Τριχλωρομεθάνιο

500

10

62

8001-35-2

Toxaphene (τοξαφαίνιο)

1

1

1

63

75-01-4

Βινυλοχλωρίδιο

1 000

10

10

64

120-12-7

Ανθρακένιο

50

1

1

65

71-43-2

Βενζόλιο

1 000

200 (ως BTEX) (11)

200 (ως BTEX) (11)

66

 

Βρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες (PBDE) (12)

1

1

67

 

Εννεανυλική φαινόλη και αιθοξυλικά άλατα εννεανυλικής φαινόλης (NP/NPE)

1

1

68

100-41-4

Αιθυλικό βενζόλιο

200 (ως BTEX) (11)

200 (ως BTEX) (11)

69

75-21-8

Αιθυλενοξείδιο

1 000

10

10

70

34123-59-6

Isoproturon (ισοπροτουρόνη)

1

1

71

91-20-3

Ναφθαλίνη

100

10

10

72

 

Οργανοκασσιτερικές ενώσεις (ως ολικός Sn)

50

50

73

117-81-7

Φθαλικός δι-(2- αιθυλεξυλ) εστέρας (DEHP)

10

1

1

74

108-95-2

Φαινόλες (ως ολικός C) (13)

20

20

75

 

Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) (14)

50

5

5

76

108-88-3

Τολουόλιο

200 (ως BTEX) (11)

200 (ως BTEX) (11)

77

 

Τριβουτυλικός κασσίτερος και ενώσεις του (15)

1

1

78

 

Τριφαινυλικός κασσίτερος και ενώσεις του (16)

1

1

79

 

Ολικός οργανικός άνθρακας (TOC) (ως ολικός C ή COD/3)

50 000

80

1582-09-8

Trifluralin (τριφθοραλίνη)

1

1

81

1330-20-7

Ξυλόλια (17)

200 (ως BTEX) (11)

200 (ως BTEX) (11)

82

 

Χλωριούχες ενώσεις (ως ολικό Cl)

2 εκατομμύρια

2 εκατομμύρια

83

 

Χλώριο και ανόργανες ενώσεις αυτού ως υδροχλώριο

10 000

84

1332-21-4

Αμίαντος

1

1

1

85

 

Κυανιούχα (ως ολικό CN)

50

50

86

 

Φθοριούχα (ως ολικό F)

2 000

2 000

87

 

Φθόριο και ανόργανες ενώσεις του (ως HF)

5 000

88

74-90-8

Υδροκυάνιο (HCN)

200

89

 

Αιωρούμενα σωματίδια (PM10)

50 000

90

1806-26-4

Οκτυλοφαινόλες και αιθοξυλικά άλατα οκτυλοφαινόλης

1

91

206-44-0

Φλουορανθένιο

1

92

465-73-6

Isodrin (ισοδρίνη)

1

93

36355-1-8

Εξαβρωμοδιφαινύλιο

0,1

0,1

0,1

94

191-24-2

Βενζο(g,h,i)περυλένιο

 

1

 


(1)  Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, κάθε ρύπος που περιλαμβάνεται στο παρόν παράρτημα αποτελεί αντικείμενο έκθεσης ως η ολική μάζα αυτού του ρύπου ή, όταν ο ρύπος είναι ομάδα ουσιών, ως η ολική μάζα της ομάδας.

(2)  Τυχόν παύλα (—) σημαίνει ότι για την αντίστοιχη παράμετρο και το αντίστοιχο μέσο δεν απαιτείται υποβολή έκθεσης.

(3)  Ολική μάζα υδροφθορανθράκων: άθροισμα HFC23, HFC32, HFC41, HFC4310mee, HFC125, HFC134, HFC134a, HFC152a, HFC143, HFC143a, HFC227ea, HFC236fa, HFC245ca, HFC365mfc.

(4)  Ολική μάζα υπερφθορανθράκων: άθροισμα CF4, C2F6, C3F8, C4F10, c-C4F8, C5F12, C6F14.

(5)  Ολική μάζα ουσιών και των ισομερών τους που περιλαμβάνονται στην ομάδα VIII του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος (ΕΕ L 286 της 31.10.2009, σ. 1).

(6)  Ολική μάζα ουσιών και των ισομερών τους που περιλαμβάνονται στις ομάδες I και II του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2009.

(7)  Ολική μάζα ουσιών και των ισομερών τους που περιλαμβάνονται στις ομάδες ΙΙΙ και VI του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2009.

(8)  Όλα τα μέταλλα δηλώνονται στις εκθέσεις ως η ολική μάζα του στοιχείου σε όλες τις χημικές μορφές που υπάρχουν στην έκλυση.

(9)  Οι αλογονωμένες οργανικές ενώσεις που μπορούν να προσροφηθούν σε ενεργό άνθρακα εκπεφρασμένες ως χλωριούχος ένωση.

(10)  Εκπεφρασμένα ως I-TEQ.

(11)  Πρέπει να δηλώνονται στις εκθέσεις μεμονωμένοι ρύποι εάν σημειώνεται υπέρβαση του ορίου για BTEX (η αθροιστική παράμετρος για το βενζόλιο, το τολουόλιο, το αιθυλικό βενζόλιο, το ξυλόλιο).

(12)  Ολική μάζα των ακόλουθων βρωμιούχων διφαινυλαιθέρων: πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρας, οκταβρωμοδιφαινυλαιθέρας και δεκαβρωμοδιφαινυλαιθέρας.

(13)  Ολική μάζα φαινόλης και φαινολών που έχουν αντικατασταθεί εκπεφρασμένες ως ολικός άνθρακας.

(14)  Για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκλύσεις στην ατμόσφαιρα, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) πρέπει να μετρούνται ως βενζο(a)πυρένιο (50-32-8), βενζο(b)φλουορανθένιο (205-99-2), βενζο(k)φλουορανθένιο (207-08-9) και ινδενο(1,2,3-cd)πυρένιο (193-39-5), όπως προσδιορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1021 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τους έμμονους οργανικούς ρύπους (ΕΕ L 169 της 25.6.2019, σ. 45).

(15)  Ολική μάζα ενώσεων τριβουτυλικού κασσιτέρου, εκπεφρασμένη ως μάζα τριβουτυλικού κασσιτέρου.

(16)  Ολική μάζα ενώσεων τριφαινυλικού κασσιτέρου, εκπεφρασμένη ως μάζα τριφαινυλικού κασσιτέρου.

(17)  Ολική μάζα ξυλολίου (ορθο-ξυλόλιο, μετα-ξυλόλιο, παρα-ξυλόλιο).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Πίνακας αντιστοιχίας

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006

Παρών κανονισμός

Άρθρο 1

Άρθρο 1

Άρθρο 2 σημείο 1

Άρθρο 3 σημείο 4

Άρθρο 2 σημείο 2

Άρθρο 3 σημείο 13

Άρθρο 2 σημείο 3

Άρθρο 3 σημείο 1

Άρθρο 2 σημείο 4

Άρθρο 3 σημείο 2

Άρθρο 2 σημείο 5

Άρθρο 3 σημείο 3

Άρθρο 2 σημείο 6

Άρθρο 3 σημείο 8

Άρθρο 2 σημείο 7

Άρθρο 3 σημείο παράγραφος 17

Άρθρο 2 σημείο 8

Άρθρο 3 σημείο 7

Άρθρο 2 σημείο 9

Άρθρο 3 σημείο 6

Άρθρο 2 σημείο 10

Άρθρο 3 σημείο 5

Άρθρο 2 σημείο 11

Άρθρο 3 σημείο 9

Άρθρο 2 σημείο 12

Άρθρο 3 σημείο 12

Άρθρο 2 σημείο 13

Άρθρο 3 σημείο 10

Άρθρο 2 σημείο 14

Άρθρο 3 σημείο 14

Άρθρο 2 σημείο 15

Άρθρο 3 σημείο 11

Άρθρο 2 σημείο 16

Άρθρο 3 σημείο 16

Άρθρο 2 σημείο 17

Άρθρο 3 σημείο 15

Άρθρο 3 στοιχείο α)

Άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α)

Άρθρο 3 στοιχείο β)

Άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 3 στοιχείο γ)

Άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο στ)

Άρθρο 4 παράγραφος 1

Άρθρο 5 παράγραφος 1

Άρθρο 4 παράγραφος 2

Άρθρο 5 παράγραφος 2

Άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α)

Άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο α)

Άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ)

Άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο γ)

Άρθρο 5 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο

Άρθρο 5 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο

Άρθρο 6 παράγραφος 4

Άρθρο 5 παράγραφος 1 τέταρτο εδάφιο

Άρθρο 6 παράγραφος 5

Άρθρο 5 παράγραφος 2

Άρθρο 6 παράγραφος 6

Άρθρο 5 παράγραφος 3

Άρθρο 6 παράγραφος 7

Άρθρο 5 παράγραφος 4

Άρθρο 5 παράγραφος 5

Άρθρο 6 παράγραφος 8

Άρθρο 6

Άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 7 παράγραφος 1

Άρθρο 6 παράγραφος 10

Άρθρο 7 παράγραφος 2

Άρθρο 7 παράγραφος 1

Άρθρο 7 παράγραφος 3

Άρθρο 7 παράγραφος 2

Άρθρο 8 παράγραφος 1

Άρθρο 8 παράγραφος 1

Άρθρο 8 παράγραφος 2

Άρθρο 8 παράγραφος 2

Άρθρο 8 παράγραφος 3

Άρθρο 8 παράγραφος 3

Άρθρο 9 παράγραφος 1

Άρθρο 9 παράγραφος 1

Άρθρο 9 παράγραφος 2

Άρθρο 9 παράγραφος 2

Άρθρο 9 παράγραφος 3

Άρθρο 9 παράγραφος 4

Άρθρο 10 παράγραφος 1

Άρθρο 10 παράγραφος 1

Άρθρο 10 παράγραφος 2

Άρθρο 10 παράγραφος 2

Άρθρο 11

Άρθρο 11

Άρθρο 12 παράγραφος 1

Άρθρο 12 παράγραφος 1

Άρθρο 12 παράγραφος 2

Άρθρο 12 παράγραφος 2

Άρθρο 12 παράγραφος 3

Άρθρο 12 παράγραφος 3

Άρθρο 13

Άρθρο 14

Άρθρο 13

Άρθρο 15

Άρθρο 14

Άρθρο 18

Άρθρο 15

Άρθρο 18α

Άρθρο 16

Άρθρο 19

Άρθρο 17

Άρθρο 20

Άρθρο 18

Άρθρο 21

Παράρτημα I

Παράρτημα I

Παράρτημα II

Παράρτημα II


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1244/oj

ISSN 1977-0669 (electronic edition)