European flag

Επίσημη Εφημερίδα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

Σειρά L


2024/214

17.1.2024

ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2024/214 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 10ης Ιανουαρίου 2024

σχετικά με κατευθυντήριες γραμμές για τον καθορισμό της μεθοδολογίας με σκοπό τη συγκέντρωση και την επεξεργασία δεδομένων για την κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης όσον αφορά τον έλεγχο των εξαγωγών, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας, της διαμετακόμισης και της μεταφοράς ειδών διπλής χρήσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2021, για τη θέσπιση ενωσιακού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας, της διαμετακόμισης και της μεταφοράς ειδών διπλής χρήσης (1) (στο εξής: κανονισμός), και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός θεσπίζει ενωσιακό σύστημα ελέγχου των εξαγωγών, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας, της διαμετακόμισης και της μεταφοράς ειδών διπλής χρήσης.

(2)

Με τον κανονισμό η Ένωση αποδεικνύει τη δέσμευσή της στη διατήρηση αυστηρών νομικών απαιτήσεων όσον αφορά τα είδη διπλής χρήσης, καθώς και στην ενίσχυση της ανταλλαγής σχετικών πληροφοριών και της διαφάνειας.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 του κανονισμού η Επιτροπή υποβάλλει, κατόπιν διαβούλευσης με τη συντονιστική ομάδα ειδών διπλής χρήσης, ετήσια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού, και για τις δραστηριότητες, τις έρευνες και τις διαβουλεύσεις της συντονιστικής ομάδας διπλής χρήσης. Η ετήσια έκθεση της Ένωσης δημοσιεύεται και αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διαφάνεια των ελέγχων των εξαγωγών της ΕΕ.

(4)

Η ετήσια έκθεση της Ένωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει συναφείς πληροφορίες σχετικά με την αδειοδότηση και την επιβολή των ελέγχων δυνάμει του κανονισμού, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας της εμπιστευτικότητας ορισμένων δεδομένων, ιδίως όταν η δημοσίευση δεδομένων αδειοδότησης θα μπορούσε να θίξει ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια τις οποίες εγείρουν τα κράτη μέλη ή να θέσει σε κίνδυνο το εμπορικό απόρρητο και να επιτρέψει στους προμηθευτές εκτός της Ένωσης να υποσκελίσουν τις περιοριστικές αποφάσεις αδειοδότησης από τα κράτη μέλη.

(5)

Για τους σκοπούς κατάρτισης της ετήσιας έκθεσης, το άρθρο 26 παράγραφος 2 προβλέπει ότι η Επιτροπή και το Συμβούλιο παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μεθοδολογία συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων για την κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των τύπων των ειδών και της διαθεσιμότητας δεδομένων επιβολής.

(6)

Η παρούσα σύσταση περιγράφει τη μεθοδολογία για τη συγκέντρωση και τη δημοσίευση των δεδομένων που θα πρέπει να περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση της Ένωσης.

(7)

Η παρούσα σύσταση αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένων διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας ειδών διπλής χρήσης το 2022 και το 2023 και λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023.

ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

Συνιστάται στα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη τις μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές που παρέχονται στο παράρτημα της παρούσας σύστασης, προκειμένου να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821.

Βρυξέλλες, 10 Ιανουαρίου 2024.

Για την Επιτροπή

Valdis DOMBROVSKIS

Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος


(1)   ΕΕ L 206 της 11.6.2021, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 5
ΕΙΣΑΓΩΓΗ 7

1.

Σχετικές νομοθετικές διατάξεις 8

2.

Εφαρμογή 8

3.

Συγκέντρωση δεδομένων 9

4.

Δεδομένα σχετικά με τα είδη διπλής χρήσης, τα οποία δεν ταξινομούνται ως είδη κυβερνοεπιτήρησης σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 20 του κανονισμού 9

4.1.

Τύποι ειδών 9

4.2.

Πληροφορίες σχετικά με τις άδειες 9

4.2.1.

Ειδικές άδειες 9

4.2.2.

Συνολικές άδειες εξαγωγής 9

4.2.3.

Εθνικές και ενωσιακές γενικές άδειες 10

5.

Πρόσθετα δεδομένα για την ετήσια έκθεση της ΕΕ 10

5.1.

Επισκόπηση των αδειών με βάση τον αντίστοιχο τύπο (άδειας) τους 10

5.2.

Καταχωρισμένοι χρήστες εθνικών και ενωσιακών γενικών αδειών εξαγωγής 10

5.3.

Δεδομένα σχετικά με τη χρήση γενικών και συνολικών αδειών εξαγωγής 10

6.

Αρνήσεις και απαγορεύσεις 11

7.

Δεδομένα σχετικά με τα είδη διπλής χρήσης, τα οποία δεν ταξινομούνται ως είδη κυβερνοεπιτήρησης σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 20 του κανονισμού 11

8.

Πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση και την επιβολή 11

9.

Κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης 11

9.1.

Ετήσια έκθεση της ΕΕ για τις άδειες 12

9.1.1.

Ειδικές άδειες 12

9.1.2.

Συνολικές άδειες εξαγωγής 13

9.1.3.

Εθνικές γενικές άδειες εξαγωγής 14

9.1.4.

Χρήση συνολικών, ενωσιακών και εθνικών γενικών αδειών εξαγωγής 16

9.1.5.

Αρνήσεις και απαγορεύσεις (Παράρτημα Α) 18

9.1.6.

Είδη κυβερνοεπιτήρησης 18

10.

Πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση και την επιβολή των ελέγχων 19

10.1.

Διαχείριση των ελέγχων 19

10.2.

Επιβολή των ελέγχων 19
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α 20
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 0 — ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 20
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 — ΕΙΔΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 20
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 — ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΛΙΚΩΝ 20
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 — ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 20
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 — ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 21
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5 — ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 21
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 6 — ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΪΖΕΡ 21
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 7 — ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ 21
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8 — ΝΑΥΤΙΚΟ 21
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 9 — ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΣΗ 22
ΜΗ ΑΠΑΡΙΘΜΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ 22
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B 27

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

Στο παρόν γλωσσάριο επεξηγούνται ή ορίζονται επαναλαμβανόμενοι όροι που χρησιμοποιούνται στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές. Τα είδη που επισημαίνονται με * αφορούν ορισμούς του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821 για τα είδη διπλής χρήσης της ΕΕ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1). Οι περιγραφές των ειδών χωρίς * δεν θα πρέπει να νοούνται ως νομικά δεσμευτικοί ορισμοί.

Όρος

Ορισμός

Παράρτημα I, παράρτημα II ή παράρτημα IV του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης της ΕΕ

Το παράρτημα I, το παράρτημα II ή το παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821. Τα παραρτήματα επικαιροποιούνται ετησίως μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης της Επιτροπής. Για την τελευταία επικαιροποιημένη έκδοση, ανατρέξτε στη διεύθυνση https://eur-lex.europa.eu.

Άδεια

Ο ορισμός της άδειας στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ βρίσκεται στο άρθρο 2 παράγραφοι 12, 13, 15, 16 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821 και επεξηγείται περαιτέρω στα άρθρα 4, 6, 7, 8, 11, 12 και 13 του κανονισμού:

Ειδικές και συνολικές άδειες, μεταξύ άλλων για μεγάλα έργα

Ενωσιακές και εθνικές γενικές άδειες εξαγωγής

Άδειες για την παροχή μεσιτικών υπηρεσιών

Άδειες διαμετακόμισης

Άδειες για την παροχή τεχνικής βοήθειας

Άδειες ενδοενωσιακής μεταφοράς

Άδειες για είδη που δεν απαριθμούνται στο παράρτημα I αλλά υπόκεινται σε άδεια στο πλαίσιο των γενικών ελέγχων

Άδειες στο πλαίσιο εθνικού μέτρου ελέγχου: για είδη που δεν απαριθμούνται στο παράρτημα I αλλά υπόκεινται σε άδεια στο πλαίσιο εθνικών μέτρων.

ΓΑΕ της ΕΕ

Ενωσιακή γενική άδεια εξαγωγής όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821

Γενικοί έλεγχοι

Έλεγχοι εξαγωγών για τα μη απαριθμούμενα είδη διπλής χρήσης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται ιδίως στα άρθρα 4, 5, 9 και 10 του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης της ΕΕ.

Είδη κυβερνοεπιτήρησης*

Είδη διπλής χρήσης ειδικά σχεδιασμένα για να επιτρέπουν τη συγκεκαλυμμένη επιτήρηση φυσικών προσώπων μέσω παρακολούθησης, εξαγωγής, συλλογής ή ανάλυσης δεδομένων από συστήματα πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών - άρθρο 2 παράγραφος 20 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821.

Αρνήσεις/απαγορεύσεις

Ο ορισμός των αρνήσεων/απαγορεύσεων στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης πρέπει να περιλαμβάνεται στα άρθρα 3, 4, 6, 7 και 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821:

Αρνήσεις εξαγωγής (άρθρα 3 και 4)

Αρνήσεις για την παροχή μεσιτικών υπηρεσιών (άρθρο 6)

Απαγορεύσεις διαμετακόμισης (άρθρο 7)

Άρνηση για την παροχή μεσιτικών υπηρεσιών (άρθρο 8)

Είδη διπλής χρήσης*

Τα είδη, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού και της τεχνολογίας, τα οποία δύνανται να χρησιμοποιούνται τόσο για πολιτική όσο και για στρατιωτική χρήση και περιλαμβάνουν είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή ή τη χρήση πυρηνικών, χημικών ή βιολογικών όπλων ή των φορέων αυτών, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών που μπορούν να χρησιμοποιούνται και για μη εκρηκτικές χρήσεις και για να στηρίζεται παντοιοτρόπως η κατασκευή πυρηνικών όπλων ή άλλων εκρηκτικών πυρηνικών μηχανισμών - άρθρο 2 παράγραφος 1.

Κανονισμός για τα είδη διπλής χρήσης (αναφέρεται επίσης ως κανονισμός ή ως DUR)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/821 ο οποίος θεσπίζει ενωσιακό σύστημα ελέγχου των εξαγωγών, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας, της διαμετακόμισης και της μεταφοράς ειδών διπλής χρήσης.

Προορισμός

Χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένος ο παραλήπτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχει ο εξαγωγέας στην αρμόδια αρχή. Η χώρα τελικού προορισμού είναι η χώρα στην οποία βρίσκεται ο τελικός χρήστης.

Εξαγωγή*

Ορίζεται ως εξής:

το καθεστώς εξαγωγής κατά την έννοια του άρθρου 269 του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα·

η επανεξαγωγή κατά την έννοια του άρθρου 270 του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα· επανεξαγωγή πραγματοποιείται επίσης εάν, κατά τη διάρκεια διαμετακόμισης μέσω του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 2 σημείο 11) του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης της ΕΕ, πρέπει να υποβληθεί συνοπτική διασάφηση εξόδου επειδή έχει αλλάξει ο τελικός προορισμός των ειδών·

η τελειοποίηση προς επανεισαγωγή κατά την έννοια του άρθρου 259 του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα·

η διαβίβαση λογισμικού ή τεχνολογίας με ηλεκτρονικά μέσα, μεταξύ άλλων με φαξ, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους σε προορισμό εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης· περιλαμβάνει τη διάθεση σε ηλεκτρονική μορφή του εν λόγω λογισμικού και τεχνολογίας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή σε εταιρικές σχέσεις εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης· περιλαμβάνει επίσης την προφορική μετάδοση τεχνολογίας, όταν η τεχνολογία περιγράφεται σε μέσο φωνητικής μετάδοσης - άρθρο 2 παράγραφος 2.

Εξαγωγέας*

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε εταιρική σχέση που:

κατά τον χρόνο που γίνεται δεκτή η διασάφηση εξαγωγής ή η διασάφηση επανεξαγωγής ή η συνοπτική διασάφηση εξόδου, κατέχει τη σύμβαση με τον παραλήπτη στην τρίτη χώρα και έχει την εξουσία να αποφασίσει την αποστολή του είδους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης· όταν δεν έχει συναφθεί σύμβαση εξαγωγής ή αν ο κάτοχος της σύμβασης δεν ενεργεί για ίδιο λογαριασμό, ως εξαγωγέας νοείται κάθε πρόσωπο που έχει την εξουσία να αποφασίσει την αποστολή των ειδών εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.

αποφασίζει να διαβιβάσει λογισμικό ή τεχνολογία με ηλεκτρονικά μέσα, μεταξύ άλλων με φαξ, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα σε προορισμό εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης ή να διαθέσει σε ηλεκτρονική μορφή το εν λόγω λογισμικό και την τεχνολογία σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή σε εταιρικές σχέσεις εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης. Όταν ένα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης διαμένον ή εγκατεστημένο πρόσωπο διαθέτει το δικαίωμα διάθεσης του είδους διπλής χρήσης σύμφωνα με τη σύμβαση βάσει της οποίας γίνεται η εξαγωγή, ως εξαγωγέας θεωρείται ο διαμένων ή εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης αντισυμβαλλόμενος.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που μεταφέρει τα είδη διπλής χρήσης προς εξαγωγή, όταν τα είδη αυτά περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές του εν λόγω προσώπου κατά την έννοια του άρθρου 1 σημείο 19) στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής - άρθρο 2 παράγραφος 3.

Εσωτερικό πρόγραμμα συμμόρφωσης (ΕΠΣ)*

Συνεχείς αποτελεσματικές, κατάλληλες και αναλογικές πολιτικές και διαδικασίες που υιοθετούνται από τους εξαγωγείς προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμόρφωση με τις διατάξεις και τους στόχους του παρόντος κανονισμού και με τους όρους και τις προϋποθέσεις των αδειών που εφαρμόζονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, μέτρων δέουσας επιμέλειας για την εκτίμηση των κινδύνων που σχετίζονται με την εξαγωγή των ειδών προς τελικούς χρήστες και τελικές χρήσεις - άρθρο 2 παράγραφος 21.

Ενδοενωσιακή μεταφορά ή μεταφορά

Διακίνηση ή διαβίβαση είδους διπλής χρήσης που απαριθμείται στο παράρτημα IV του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης της ΕΕ από προμηθευτή σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε παραλήπτη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Απαριθμούμενα είδη διπλής χρήσης

Είδη διπλής χρήσης που απαριθμούνται στο παράρτημα I του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης της ΕΕ.

Μη απαριθμούμενα είδη διπλής χρήσης

Είδη διπλής χρήσης που δεν απαριθμούνται στα παραρτήματα I και IV του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης της ΕΕ και τα οποία μπορούν να υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών (γενικοί έλεγχοι). Περιλαμβάνουν είδη διπλής χρήσης που βρίσκονται (ακριβώς) κάτω από τα τεχνικά όρια του παραρτήματος I του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης της ΕΕ.

ΣΟΔΧ

Συντονιστική ομάδα για τα είδη διπλής χρήσης που συστάθηκε βάσει του άρθρου 24 του κανονισμού

ΕΙΣΑΓΩΓΗ  (2)

Με την έκδοση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821 (στο εξής: κανονισμός), η Ένωση αποδεικνύει τη δέσμευσή της στη διατήρηση αυστηρών νομικών απαιτήσεων όσον αφορά τα είδη διπλής χρήσης, καθώς και στην ενίσχυση της ανταλλαγής σχετικών πληροφοριών και της διαφάνειας. Ο κανονισμός προβλέπει για πρώτη φορά ότι η δημοσίευση ετήσιας έκθεσης της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των ελέγχων θα πρέπει να περιλαμβάνει συναφείς πληροφορίες σχετικά με την αδειοδότηση και την επιβολή των ελέγχων δυνάμει του κανονισμού, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας της εμπιστευτικότητας ορισμένων δεδομένων, ιδίως όταν η διαβίβαση ή η δημοσίευση δεδομένων αδειοδότησης θα μπορούσε να θίξει ανησυχίες σχετικά με την άμυνα, την εξωτερική πολιτική ή την εθνική ασφάλεια ή να θέσει σε κίνδυνο την προστασία προσωπικών και εμπορικών ευαίσθητων πληροφοριών (άρθρο 26).

Από το 2013 η ΣΟΔΧ έχει αναπτύξει, σε εθελοντική βάση, μηχανισμό συλλογής δεδομένων αδειοδότησης και έχει συμβάλει στην εκπόνηση ετήσιας έκθεσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η οποία περιλαμβάνει συγκεντρωτικά δεδομένα αδειοδότησης της ΕΕ και άλλες πληροφορίες σχετικές με τον έλεγχο των εξαγωγών. Η συλλογή δεδομένων λάμβανε χώρα σε ετήσια βάση και ο μηχανισμός σταδιακά επεκτάθηκε σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν δεδομένα σχετικά με διάφορους τύπους αδειών και σχετικά με τη διαχείριση, την εφαρμογή και την επιβολή των ελέγχων. Βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που κατάρτισε η ΣΟΔΧ.

Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν τη νέα μεθοδολογία για τη συγκέντρωση και τη δημοσίευση των δεδομένων που θα πρέπει να περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση της Ένωσης. Η μεθοδολογία πρέπει να εφαρμόζεται από τις αρχές αδειοδότησης των κρατών μελών (στο εξής αναφερόμενες και ως «αρμόδιες αρχές»), σε συνεργασία με άλλες αρχές (όπως τα τελωνεία), κατά περίπτωση, και την Επιτροπή για τους σκοπούς της κατάρτισης της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης (3), η οποία καλύπτει όλες τις δραστηριότητες της ΕΕ στον τομέα ελέγχου των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης.

Τα κριτήρια για τον καθορισμό της μεθοδολογίας για τη συγκέντρωση δεδομένων και για την κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 του κανονισμού λαμβάνουν ιδίως υπόψη την ανάγκη μείωσης του διοικητικού φόρτου και του κόστους. Ως εκ τούτου, η μεθοδολογία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων του κανονισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών.

Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές καταρτίστηκαν από ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από εκπροσώπους των αρχών ελέγχου των εξαγωγών των κρατών μελών (4) και στην οποία προήδρευσε η ΓΔ Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν επίσης υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη που πραγματοποιήθηκε από τη ΓΔ Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023  (5).

Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές διατίθενται για την κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ σχετικά με τα δεδομένα αδειοδότησης για τα είδη διπλής χρήσης και εφαρμόζονται στα δεδομένα αδειοδότησης από το 2022 και μετά. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση εφαρμογής του νέου κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης, οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μεθοδολογία ενδέχεται να επικαιροποιηθούν και να βελτιωθούν περαιτέρω στο μέλλον, ανάλογα με τις ανάγκες.

1.   Σχετικές νομοθετικές διατάξεις

Το άρθρο 26 παράγραφος 2 εδάφιο 2 προσδιορίζει τις πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές η ετήσια έκθεση της ΕΕ. Η πρώτη πρόταση καθορίζει τη βάση για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις άδειες, τις αρνήσεις και τις απαγορεύσεις: «η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις άδειες, ιδίως τον αριθμό και την αξία ανά τύπο ειδών και ανά προορισμό σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών, τις αρνήσεις και τις απαγορεύσεις βάσει του παρόντος κανονισμού. Η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη διοίκηση, ιδίως όσον αφορά τη στελέχωση, τις δραστηριότητες συμμόρφωσης και προβολής, τα ειδικά εργαλεία αδειοδότησης ή ταξινόμησης και την επιβολή των ελέγχων, ιδίως τον αριθμό των παραβιάσεων και των κυρώσεων».

Η διατύπωση «ανά τύπο ειδών και ανά προορισμό» εντός παρενθέσεων στο άρθρο 26 παράγραφος 2 εδάφιο 2 πρέπει να θεωρείται ότι απαιτεί την αναφορά των αδειών ανά προορισμό και, χωριστά, ανά τύπο ειδών. Η ερμηνεία αυτή θεωρείται ότι συνάδει με την ανάγκη προστασίας των ευαίσθητων πληροφοριών βάσει του άρθρου 26 παράγραφος 3 και με την ανάγκη αποφυγής του κινδύνου να υποσκελιστούν οι περιοριστικές αποφάσεις αδειοδότησης στην Ένωση (6).

Ως « πληροφορίες σχετικά με τις άδειες » νοούνται οι άδειες εξαγωγής ειδών διπλής χρήσης που εκδίδονται/χορηγούνται από τα κράτη μέλη δυνάμει του κανονισμού της ΕΕ για τα είδη διπλής χρήσης ή της εθνικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά τις αρνήσεις και τις απαγορεύσεις, τα σχετικά αριθμητικά στοιχεία θα υποβάλλονται σε επίπεδο ΕΕ, δεδομένου ότι η διατύπωση «τον αριθμό και την αξία ανά τύπο ειδών και ανά προορισμό σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών» απουσιάζει στο σχετικό τμήμα του άρθρου 26 παράγραφος 2.

Όσον αφορά τα είδη κυβερνοεπιτήρησης, το άρθρο 26 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο ορίζει ότι «η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει ειδικές πληροφορίες σχετικά με τις άδειες, ιδίως σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων που λαμβάνονται ανά είδη, το κράτος μέλος έκδοσης και τους προορισμούς τους οποίους αφορούν οι εν λόγω αιτήσεις, καθώς και σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται επί των εν λόγω αιτήσεων».

Ως εκ τούτου, η ετήσια έκθεση θα περιλαμβάνει ειδική ενότητα για τα είδη κυβερνοεπιτήρησης. Θα περιλαμβάνει τον αριθμό των αιτήσεων που λαμβάνουν τα κράτη μέλη, καθώς και τον κατάλογο όλων των προορισμών τους οποίους αφορούν οι εν λόγω αιτήσεις και τα συναφή κράτη μέλη. Η διατύπωση «αποφάσεις που λαμβάνονται επί των εν λόγω αιτήσεων» ερμηνεύεται είτε ως άδεια είτε ως άρνηση/απαγόρευση, και οι πληροφορίες αυτές θα εκφράζονται ως συνολικός αριθμός της ΕΕ για όλα τα σχετικά είδη κυβερνοεπιτήρησης.

2.   Εφαρμογή

Η Επιτροπή θα επιδιώξει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 26 του κανονισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους (έτος αναφοράς +1), ανάλογα με την πραγματική διαθεσιμότητα και την πληρότητα των εθνικών δεδομένων και άλλων σχετικών παραγόντων.

Ως εκ τούτου, η πλήρης και ορθή διαβίβαση δεδομένων από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις 30 Απριλίου κάθε έτους (7).

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επανεξετάσουν τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι αρμόδιες αρχές και θα καταρτίσουν την ετήσια έκθεση σε διαβούλευση με τη ΣΟΔΧ.

3.   Συγκέντρωση δεδομένων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης, τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με τις άδειες για τους σκοπούς κατάρτισης της ετήσιας έκθεσης.

Η παρούσα μεθοδολογία συγκέντρωσης δεδομένων θα πρέπει να διατηρήσει την ανθεκτικότητά της σε βάθος χρόνου, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να παρέχουν σχετικές πληροφορίες στην Επιτροπή με αποτελεσματικό, οικονομικά αποδοτικό και στατιστικά ορθό τρόπο λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την προστασία πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα, εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών ή προστατευόμενων πληροφοριών στον τομέα της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής ή της εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, λαμβανομένων υπόψη των τακτικών ετήσιων επικαιροποιήσεων του παραρτήματος I του κανονισμού, οι ανάγκες αναθεώρησης της μεθοδολογίας αναμένεται να είναι ελάχιστες. Η παρούσα μεθοδολογία —συμπεριλαμβανομένων των συλλεγόμενων δεδομένων— δεν θα χρησιμοποιείται για κανέναν άλλο σκοπό πέραν της κατάρτισης της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 26 του κανονισμού.

4.   Δεδομένα σχετικά με τα είδη διπλής χρήσης, τα οποία δεν ταξινομούνται ως είδη κυβερνοεπιτήρησης σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 20 του κανονισμού

4.1.    Τύποι ειδών

Η ταξινόμηση των ειδών διπλής χρήσης στο παράρτημα I είναι ιδιαίτερα λεπτομερής: περιέχει πάνω από 1 800 καταχωρίσεις που ακολουθούν μια ολοκληρωμένη αλφαριθμητική ταξινόμηση. Η λογική αυτή ακριβώς οδήγησε τους νομοθέτες της ΕΕ να ομαδοποιήσουν τις καταχωρίσεις στο παράρτημα I σε «τύπους ειδών» (άρθρο 26 παράγραφος 2 εδάφιο 1) για τους σκοπούς της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ.

Παρά το ότι ορισμένα από τα είδη είναι εύκολα ταυτοποιήσιμα τελικά προϊόντα, π.χ. πυρηνικοί αντιδραστήρες (ECCN 0A001), πολλά άλλα αποτελούν μικρότερα μέρη και εξαρτήματα άλλων προϊόντων, π.χ. βαλβίδες, αντλίες, ειδικά υλικά, εξαρτήματα για ολοκληρωμένα κυκλώματα κ.λπ. Για να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο επίπεδο διαφάνειας στη δημόσια υποβολή εκθέσεων και παράλληλα η αποτελεσματική και ανθεκτική σε βάθος χρόνου συλλογή δεδομένων, αποφασίστηκε ότι ως βάση αναφοράς για τον καθορισμό των τύπων ειδών θα είναι η ταξινόμηση των ειδών διπλής χρήσης σε πενταψήφιο επίπεδο και ότι συγχρόνως ο καθορισμός αυτός των «τύπων ειδών» θα πρέπει να επιτρέπει την παροχή ουσιαστικών πληροφοριών από άποψη ασφάλειας και από πολιτική και εμπορική άποψη.

Ως εκ τούτου, στο παράρτημα Α των κατευθυντήριων γραμμών περιγράφεται ο κατάλογος των «τύπων ειδών» που πρέπει να χρησιμοποιείται για τη συλλογή δεδομένων αδειοδότησης και για τους σκοπούς κατάρτισης της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ.

Οι άδειες θα αναλύονται ανά τύπο είδους και ανά σχετικό προορισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού, ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται υπόψη η φύση, ο σκοπός και τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων αδειών, καθώς και οι διαφορετικές πρακτικές στα κράτη μέλη όσον αφορά την αδειοδότηση και τη συγκέντρωση δεδομένων. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο η συγκέντρωση και η υποβολή των σχετικών δεδομένων από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες των διαφόρων τύπων αδειών και εθνικών πρακτικών.

Η παρούσα μεθοδολογία αναγνωρίζει επίσης ότι οι άδειες μπορεί να αφορούν πολλαπλά είδη που εμπίπτουν σε πολλαπλούς τύπους ειδών..

Το έτος αναφοράς θα είναι το έτος έκδοσης της άδειας.

4.2.    Πληροφορίες σχετικά με τις άδειες

4.2.1.   Ειδικές άδειες

Οι ειδικές άδειες εξαγωγής, οι άδειες μεσιτείας, οι άδειες τεχνικής βοήθειας, οι άδειες διαμετακόμισης, οι άδειες μεταφοράς εντός της ΕΕ, οι άδειες στο πλαίσιο εθνικού μέτρου ελέγχου και οι άδειες για μη απαριθμούμενα είδη θα θεωρούνται όλες ειδικές άδειες για τους σκοπούς της παρούσας μεθοδολογίας. Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή τα αντίστοιχα δεδομένα αδειοδότησης.

4.2.2.   Συνολικές άδειες εξαγωγής

Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση, τον σκοπό και τα χαρακτηριστικά κάθε τύπου άδειας, η παρούσα μεθοδολογία αναγνωρίζει ότι οι συνολικές άδειες εξαγωγής περιέχουν πολύ συχνά εκτιμώμενες ή ανοικτές τιμές εξαγωγής και χορηγούνται είτε για ένα είτε για πολλαπλά είδη και για έναν και μόνο προορισμό ή για ένα ή περισσότερα είδη για πολλαπλούς προορισμούς. Ως εκ τούτου, οι συνολικές άδειες περιορίζουν τον διοικητικό φόρτο των αρμόδιων αρχών και των εξαγωγέων για παρόμοιες και/ή συχνές συναλλαγές. Για να διασφαλιστούν οι στόχοι μη διάδοσης, οι εξαγωγείς υποχρεούνται να καταρτίζουν και να υποβάλλουν εσωτερικό πρόγραμμα συμμόρφωσης, ούτως ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση συνολικής άδειας. Καθώς ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αποφασίσουν τη συγκεκριμένη δομή των συνολικών αδειών, υπάρχουν επίσης διαφορετικές πρακτικές μεταξύ των κρατών μελών. Με σκοπό την παροχή ουσιαστικών πληροφοριών στο κοινό και λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών εθνικών πρακτικών και του σκεπτικού των συνολικών αδειών εξαγωγής —όπως ήδη εξηγήθηκε περαιτέρω— η συγκέντρωση των σχετικών δεδομένων και η υποβολή εκθέσεων για τις συνολικές άδειες εξαγωγής πρέπει να προσαρμόζονται στους πίνακες που ακολουθούν, καθώς έτσι τα δεδομένα θα είναι πιο αντιπροσωπευτικά και χρήσιμα για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων. Τα κράτη μέλη θα παρέχουν στην Επιτροπή τα αντίστοιχα δεδομένα αδειοδότησης.

4.2.3.   Εθνικές και ενωσιακές γενικές άδειες

Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση κάθε τύπου αδειών, η παρούσα μεθοδολογία συνεκτιμά ότι:

οι ενωσιακές γενικές άδειες εξαγωγής (ΓΑΕ της ΕΕ) χορηγούνται εκ του νόμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εξαγωγείς που απευθύνουν κοινοποίηση στις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα συμμορφώνονται με τις συναφείς προϋποθέσεις που προβλέπει ο κανονισμός, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης και της συμμόρφωσης με τα σχετικά εσωτερικά προγράμματα συμμόρφωσης και τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας.

Οι εθνικές γενικές άδειες εξαγωγής χορηγούνται εκ του νόμου από τα κράτη μέλη σε εξαγωγείς που απευθύνουν κοινοποίηση στις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα συμμορφώνονται με τις συναφείς προϋποθέσεις της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης και της συμμόρφωσης με τα σχετικά εσωτερικά προγράμματα συμμόρφωσης και τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων.

Για τους σκοπούς της μη διάδοσης, εκδίδονται εθνικές και ενωσιακές γενικές άδειες εξαγωγής που διευκολύνουν το εμπόριο ειδών διπλής χρήσης, ενώ παράλληλα περιορίζουν τον διοικητικό φόρτο για τους εξαγωγείς και τις αρχές ελέγχου των εξαγωγών.

Κατά συνέπεια, κρίνεται σκόπιμο να προσαρμοστεί η μεθοδολογία συλλογής σχετικών δεδομένων και υποβολής εκθέσεων και τα κράτη μέλη να παρέχουν στην Επιτροπή τα αντίστοιχα δεδομένα αδειοδότησης.

Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής θα βασίζεται στην τελευταία έκδοση των ΓΑΕ της ΕΕ, καθώς και στις εθνικές γενικές άδειες εξαγωγής που θα παρατίθενται ως παράρτημα της ετήσιας έκθεσης.

5.   Πρόσθετα δεδομένα για την ετήσια έκθεση της ΕΕ

5.1.    Επισκόπηση των αδειών με βάση τον αντίστοιχο τύπο (άδειας) τους

Μολονότι αυτό δεν επιβάλλεται από εφαρμοστέες νομοθετικές διατάξεις, θεωρείται χρήσιμο τα κράτη μέλη να υποβάλλουν σε εθελοντική βάση πρόσθετα δεδομένα για τον αριθμό και την αξία των αδειών ανά τύπο άδειας.

5.2.    Καταχωρισμένοι χρήστες εθνικών και ενωσιακών γενικών αδειών εξαγωγής

Για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις κοινοποιήσεις των εξαγωγέων σύμφωνα με τον κανονισμό (8), κρίνεται σκόπιμο τα κράτη μέλη να παρέχουν πληροφορίες σε εθελοντική βάση ως προς τον αριθμό των εξαγωγέων που έχουν απευθύνει κοινοποίηση ή είναι καταχωρισμένοι στην αρμόδια αρχή για να κάνουν χρήση ενωσιακών ή εθνικών γενικών αδειών.

5.3.    Δεδομένα σχετικά με τη χρήση γενικών και συνολικών αδειών εξαγωγής

Δεδομένου ότι οι συνολικές άδειες εξαγωγής, οι ενωσιακές και οι εθνικές γενικές άδειες εξαγωγής αποτελούν τη νομική βάση για μεγάλο μέρος του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ για είδη διπλής χρήσης, κρίνεται χρήσιμο τα κράτη μέλη να παρέχουν πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τη χρήση των εν λόγω αδειών, όταν είναι διαθέσιμα.

Για λόγους συνέπειας, η έκθεση της Επιτροπής θα αποτυπώνει αντίστοιχα το γεγονός ότι τα δεδομένα σχετικά με τις άδειες δεν είναι συνώνυμα με τα δεδομένα που απεικονίζουν τη χρήση των αδειών.

Η παρούσα μεθοδολογία συνεκτιμά τα εξής:

τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν τα εν λόγω πρόσθετα στοιχεία σε εθελοντική βάση.

Για πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τη χρήση συνολικών, εθνικών και ενωσιακών γενικών αδειών εξαγωγής, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να παράσχουν είτε δεδομένα από τις στατιστικές των τελωνείων σχετικά με τις πραγματικές εξαγωγές είτε δεδομένα που υποβάλλουν οι εξαγωγείς, ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους (9).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα στοιχεία αυτά θα αντικατοπτρίζουν τις άδειες που χορηγήθηκαν πριν από το έτος αναφοράς, δεδομένου ότι η χρήση της άδειας εκτείνεται επί πολλά έτη μετά τη χορήγησή της.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού, τα κράτη μέλη διαθέτουν επί του παρόντος διαφορετικές διοικητικές πρακτικές όσον αφορά τις απαιτήσεις κοινοποίησης από τους εξαγωγείς τους.

6.   Αρνήσεις και απαγορεύσεις

Το άρθρο 26 του κανονισμού ορίζει ότι η ετήσια έκθεση της ΕΕ περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις αρνήσεις και τις απαγορεύσεις. Ο κανονισμός δεν προβλέπει ότι τα σχετικά δεδομένα θα πρέπει να υποβάλλονται ανά αριθμό, αξία, προορισμό σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο να αναφέρεται ο αριθμός των αρνήσεων και απαγορεύσεων σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και η συνολική τους αξία για στατιστικούς λόγους, όπως στην τρέχουσα πρακτική υποβολής ετήσιων εκθέσεων.

Αν και η αξία των αρνήσεων δεν απαιτείται από τον κανονισμό, θεωρείται χρήσιμο τα κράτη μέλη να κοινοποιούν τα δεδομένα αυτά σε εθελοντική βάση για τους σκοπούς της κατάρτισης της ετήσιας έκθεσης.

7.   Δεδομένα σχετικά με τα είδη διπλής χρήσης, τα οποία δεν ταξινομούνται ως είδη κυβερνοεπιτήρησης σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 20 του κανονισμού

Ο ορισμός του άρθρου 2 παράγραφος 20 για τα είδη κυβερνοεπιτήρησης περιλαμβάνει τα είδη που απαριθμούνται στο παράρτημα I, καθώς και τα μη απαριθμούμενα είδη.

Το παράρτημα Β περιγράφει τα είδη που απαριθμούνται στο παράρτημα I του κανονισμού και τα οποία κρίνεται ότι εμπίπτουν στον ορισμό του άρθρου 2 παράγραφος 20. Η απόφαση σχετικά με το κατά πόσον ένα συγκεκριμένο μη απαριθμούμενο είδος πληροί τις απαιτήσεις του νομικού ορισμού πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση από τα κράτη μέλη.

Οι αιτήσεις και οι άδειες για μη απαριθμούμενα είδη κυβερνοεπιτήρησης πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση, με βάση τα δεδομένα που παρέχουν τα κράτη μέλη.

Οι αιτήσεις και οι άδειες για άλλα απαριθμούμενα είδη μπορούν να συμπεριληφθούν στην έκθεση, με βάση την απόφαση της σχετικής αρμόδιας αρχής.

Τα κράτη μέλη θα παρέχουν στην Επιτροπή τα αντίστοιχα σχετικά δεδομένα αδειοδότησης.

8.   Πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση και την επιβολή

Προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις διαφάνειας που ορίζονται στον κανονισμό, τα κράτη μέλη θα κοινοποιούν στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με τα εξής:

Διοκητική στελέχωση (αριθμός υπαλλήλων αδειοδότησης/εμπειρογνωμόνων που διενεργούν τους ελέγχους ειδών διπλής χρήσης)

Δραστηριότητες συμμόρφωσης και προβολής που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους (διασκέψεις, συναντήσεις με ενώσεις του κλάδου κ.λπ.)

Αδειοδότηση ή εφαρμογή άλλων εργαλείων ελέγχου των εξαγωγών.

Αριθμός παραβάσεων που σημειώθηκαν και κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους (λαμβανομένης δεόντως υπόψη της ισχύουσας νομοθεσίας, για παράδειγμα σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

Τα κράτη μέλη θα παρέχουν επίσης σε εθελοντική βάση πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές ετήσιες εκθέσεις που δημοσιεύονται για την εφαρμογή των ελέγχων ειδών διπλής χρήσης κατά το έτος αναφοράς και τις σχετικές διαδικτυακές πηγές, εφόσον είναι διαθέσιμες (10).

9.   Κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης

Η Επιτροπή θα καταρτίζει την ετήσια έκθεση με βάση τα στοιχεία που διατίθενται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τη μεθοδολογία που περιγράφεται στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές. Η έκθεση θα χρησιμοποιεί εργαλεία απεικόνισης δεδομένων και διαγράμματα για λόγους συγκρισιμότητας σε βάθος χρόνου.

Οι παρακάτω πίνακες παρέχουν παραδείγματα πινάκων δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης.

9.1.    Ετήσια έκθεση της ΕΕ για τις άδειες

9.1.1.   Ειδικές άδειες

Πίνακας 1

Δημοσίευση στην ετήσια έκθεση της ΕΕ των επιμέρους αδειών (αριθμός και αξία) ανά τύπους ειδών

Παράδειγμα


Έτος

Τύπος είδους

Περιγραφή τύπου είδους

Κράτη μέλη

Αξία (EUR)

Αριθμός αδειών

2022

0EC1

Τύπος είδους 1

XX

300

3

 

 

 

 

ΧΥ

200

2

 

 

Σύνολο

500

5

1EC2

Τύπος είδους 2

ΧΥ

1 200

8

 

 

 

 

ΧΖ

1 000

10

 

 

Σύνολο

2 200

18

2EC3

Τύπος είδους 3

ΧΖ

500

5

 

 

Σύνολο

500

5

Σύνολο

 

 

3 200

28


Πίνακας 2

Δημοσίευση στην ετήσια έκθεση της ΕΕ των ειδικών αδειών (αριθμός και αξία) ανά προορισμό

Παράδειγμα


Έτος

Προορισμός

Κράτη μέλη

Αξία (EUR) (11)

Αριθμός αδειών

2022

Βραζιλία

ΧΖ

500

5

Κίνα

ΧΥ

1 000

10

ΗΠΑ

XX

200

2

Σύνολο

1 700

17

Το άρθρο 26 του κανονισμού δεν αναφέρει ότι η ετήσια έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει ανάλυση των αδειών με βάση τον τύπο τους. Ωστόσο, κρίνεται χρήσιμο και σκόπιμο να υποβάλλονται οι πληροφορίες αυτές, με βάση τα στοιχεία που παρέχουν τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση.

9.1.2.   Συνολικές άδειες εξαγωγής

Δημοσίευση δεδομένων σχετικά με τις συνολικές άδειες εξαγωγής (προορισμοί και τύποι ειδών) (12)

Παράδειγμα

Πίνακας 3

Προορισμοί

Αναγνωριστικός κωδικός προορισμού ISO

Αναγνωριστικός κωδικός κράτους μέλους ISO

Αριθμός συνολικών αδειών που εκδόθηκαν

US

 

3

 

2

 

4

 

1

CN

 

2

 

5

MY

 

4

 

3


Πίνακας 4

Τύπος ειδών

Τύπος ειδών

Αναγνωριστικός κωδικός κράτους μέλους ISO

Αριθμός συνολικών αδειών που εκδόθηκαν

0EC01

 

4

 

1

 

1

 

4

1EC03

 

2

 

5

4EC05

 

5

 

3


Πίνακας 5

Αξία των συνολικών αδειών εξαγωγής  (13)

Αναγνωριστικός κωδικός κράτους μέλους ISO

Αξία (EUR)

 

 

 

 

HU

 

NL

 

9.1.3.   Εθνικές γενικές άδειες εξαγωγής

Πίνακας 6

Προορισμοί

Παράδειγμα


Αναγνωριστικός κωδικός προορισμού ISO

Αναγνωριστικός κωδικός κράτους μέλους ISO

Αριθμός εθνικών γενικών αδειών εξαγωγής (14)

US

 

3

 

2

 

4

 

1

CN

 

2

 

5

MY

 

4

 

3


Πίνακας 7

Τύπος ειδών

Παράδειγμα


Κωδικός τύπου ειδών

Αναγνωριστικός κωδικός κράτους μέλους ISO

Αριθμός εθνικών γενικών αδειών εξαγωγής (15)

0EC01

 

4

 

1

 

1

 

4

1EC03

 

2

 

5

4EC05

 

5

 

3


Πίνακας 8

Αξία των εθνικών γενικών αδειών εξαγωγής  (16)

Παράδειγμα


Αναγνωριστικός κωδικός κράτους μέλους ISO

Αξία

 

 

 

 

 

 


Πίνακας 9

Δημοσίευση στην ετήσια έκθεση της ΕΕ των αδειών (αριθμός και αξία) ανά τύπους αδειών

Παράδειγμα


Έτος

Αναγνωριστικός κωδικός τύπου άδειας

Τύπος άδειας

Τύπος δεδομένων

Αναγνωριστικός κωδικός ISO των κρατών μελών

Αξία (EUR) (17)

Αριθμός

2022

ID1

Ειδική άδεια εξαγωγής

Άδειες

 

100

70

 

200

30

Σύνολο

300

100

 

ID2

Συνολικές άδειες εξαγωγής (18)

Άδειες

 

200

20

 

100

40

Σύνολο

300

60

 

ID3

Εθνική γενική άδεια εξαγωγής

Άδειες

 

Κατά περίπτωση

3

 

Κατά περίπτωση

4

Σύνολο

ΧΧΧ

7

 

ID4

Ενωσιακή γενική άδεια εξαγωγής (19)

Άδειες

 

Κατά περίπτωση

8

 

Κατά περίπτωση

8

Σύνολο

ΧΧΧ

16

 

ID5

Άδεια μεσιτείας (20)

Άδειες

 

50

10

 

50

3

Σύνολο

100

13

 

ID6

Άδεια τεχνικής βοήθειας (21)

Άδειες

 

700

40

 

100

5

Σύνολο

800

45

 

ID7

Άδεια διαμετακόμισης (22)

Άδειες

 

80

3

 

50

1

Σύνολο

130

4

 

ID8

Άδεια στο πλαίσιο εθνικού μέτρου ελέγχου (23)

Άδειες

 

50

40

 

50

10

Σύνολο

100

50

 

ID9

Άδεια για μη απαριθμούμενα είδη (24)

Άδειες

 

100

10

 

50

5

Σύνολο

150

15

 

ID10

Άδεια ενδοενωσιακής μεταφοράς (25)

Άδειες

 

60

25

 

20

15

Σύνολο

80

40

Σύνολο

ΧΧΧ

YYY

9.1.4.   Χρήση συνολικών, ενωσιακών και εθνικών γενικών αδειών εξαγωγής (26)

Πίνακας 10

Χρήση ΓΑΕ της ΕΕ από τους εξαγωγείς

Κοινοποιήσεις πρώτης χρήσης — Παράδειγμα


Έτος

Αναγνωριστικός κωδικός ISO 2 του κράτους μέλους

EU001 (27)

Αξία (28) σε EUR

EU002

Αξία EUR

EU003

Αξία EUR

EU004

Αξία EUR

EU008

Αξία EUR

2022

 

4

 

1

 

1

 

4

 

4

 

2022

 

5

 

4

 

2

 

3

 

5

 

2022

 

7

 

5

 

4

 

2

 

6

 

2022

 

1

 

6

 

5

 

1

 

3

 

2022

 

2

 

7

 

5

 

3

 

2

 

2022

 

3

 

8

 

3

 

5

 

1

 

2022

 

8

 

6

 

2

 

5

 

4

 

2022

 

4

 

7

 

1

 

2

 

5

 


Πίνακας 11

Συνολικός αριθμός εξαγωγέων που κάνουν χρήση ΓΑΕ της ΕΕ

Παράδειγμα


Αναγνωριστικός κωδικός ISO 2 του κράτους μέλους

EU001

EU002

EU003

EU004

EU005

EU006

EU007

EU008

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 


Πίνακας 12

Χρήση εθνικών γενικών αδειών εξαγωγής από εξαγωγείς

Παράδειγμα


Έτος

Αναγνωριστικός κωδικός ISO 2 του κράτους μέλους

Αριθμός κοινοποιήσεων πρώτης χρήσης ή πρώτων καταχωρίσεων κατά το έτος

Συνολικός αριθμός εξαγωγέων που χρησιμοποιούν εθνικές γενικές άδειες εξαγωγής

2022

 

14

 

2022

 

20

 

2022

 

16

 


Πίνακας 13

Πρόσθετα δεδομένα  (29) : λεπτομέρειες ανά τύπο ειδών

Παράδειγμα


Έτος

Αναγνωριστικός κωδικός ISO 2 του κράτους μέλους (30)

Κωδικός αναφοράς τύπου ειδών

Αξία σε EUR

Σύντομη περιγραφή της σχετικής συνολικής άδειας εξαγωγής, της εθνικής γενικής άδειας εξαγωγής ή του κωδικού των ΓΑΕ της ΕΕ

2022

 

0EC01

300

 

2022

 

1EC03

1 000

 


Πίνακας 14

Πρόσθετα δεδομένα  (31) : λεπτομέρειες ανά προορισμό

Παράδειγμα


Έτος

Αναγνωριστικός κωδικός ISO 2 του κράτους μέλους

Αναγνωριστικός κωδικός ISO 2 της χώρας προορισμού

Αξία σε EUR

Σύντομη περιγραφή της σχετικής συνολικής άδειας εξαγωγής, της εθνικής γενικής άδειας εξαγωγής ή του κωδικού των ΓΑΕ της ΕΕ

2022

 

US

300

 

2022

 

CN

1 000

 

9.1.5.   Αρνήσεις και απαγορεύσεις (Παράρτημα Α)

Πίνακας 15

Δεδομένα που δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση της ΕΕ σχετικά με τις αρνήσεις και τις απαγορεύσεις

Παράδειγμα


Έτος XXXX

Αριθμός αρνήσεων και απαγορεύσεων (σύνολο ΕΕ)

XX

Η ετήσια έκθεση της ΕΕ θα αναφέρει επίσης το σχετικό ποσοστό των συναλλαγών που απορρίφθηκαν επί της συνολικής αξίας των ειδών διπλής χρήσης της ΕΕ κατά το έτος αναφοράς.

9.1.6.   Είδη κυβερνοεπιτήρησης

Πίνακας 16

Δημοσίευση στην ετήσια έκθεση της ΕΕ δεδομένων σχετικά με τις αιτήσεις για είδη κυβερνοεπιτήρησης (παράρτημα Β)

Παράδειγμα


 

Λογισμικό παρακολούθησης

Τηλεπικοινωνιακά συστήματα υποκλοπών

Συστήματα διαδικτυακής επιτήρησης

Λογισμικό παρακολούθησης επικοινωνιών

Εγκληματολογικά/ερευνητικά εργαλεία

Άλλα (απαριθμούμενα) (32)

Άλλα (μη απαριθμούμενα) (33)

Σύνολο

Προορισμοί  (34)

Αιτήσεις που παραλήφθηκαν

54

89

76

3

4

4

 

ΧΧΧ

X, Y,Z, W

Κράτη μέλη έκδοσης  (35)

Κατάλογος των κρατών μελών

Κατάλογος των κρατών μελών

Κατάλογος των κρατών μελών

Κατάλογος των κρατών μελών

Κατάλογος των κρατών μελών

Κατάλογος των κρατών μελών

Κατάλογος των κρατών μελών

 

 


Πίνακας 17

Δημοσίευση στην ετήσια έκθεση της ΕΕ δεδομένων σχετικά με τις άδειες, τις αρνήσεις και τις απαγορεύσεις για είδη κυβερνοεπιτήρησης (παράρτημα Β)

Παράδειγμα


Έτος 2022 - ΕΕ

Αριθμός εκδοθεισών αρνήσεων και απαγορεύσεων

Κατάλογος των σχετικών κρατών μελών

Αριθμός εκδοθεισών αδειών

Κατάλογος των σχετικών κρατών μελών

10.   Πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση και την επιβολή των ελέγχων

Η ετήσια έκθεση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες.

10.1.    Διαχείριση των ελέγχων

Αριθμός υπαλλήλων (σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης) που συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση των ελέγχων στην ΕΕ: xx

Χρήση εργαλείων ελέγχου των εξαγωγών:

Ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης: κατάλογος των κρατών μελών που χρησιμοποιούν σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης

Εργαλείο ταξινόμησης: κατάλογος των κρατών μελών που χρησιμοποιούν εργαλεία ταξινόμησης

Άλλα εργαλεία: κατάλογος των κρατών μελών που χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία ή λογισμικό για την υποστήριξη των εξαγωγέων και/ή των αρχών ελέγχου των εξαγωγών κατά τη διενέργεια των ελέγχων

Αριθμός εκδηλώσεων προβολής που διοργανώθηκαν κατά το έτος αναφοράς: yy

Σύνδεσμοι που οδηγούν στις εθνικές εκθέσεις, εφόσον υπάρχουν.

10.2.    Επιβολή των ελέγχων

Αριθμός ελέγχων συμμόρφωσης που διενεργήθηκαν: xx Συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων από τελωνειακές ή άλλες υπηρεσίες.

Αριθμός παραβάσεων που αναφέρθηκαν: yy

Αριθμός διοικητικών και ποινικών κυρώσεων/προστίμων που επιβλήθηκαν: xx Από κάθε οικεία αρμόδια εθνική υπηρεσία επιβολής, σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών για τον έλεγχο των εξαγωγών.


(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1101/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαβίβαση στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές και της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής του στατιστικού προγράμματος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 87 της 31.3.2009, σ. 164).

(2)  Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές αφορούν την κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης και παράλληλα αναγνωρίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν διαφορετικές πρακτικές όσον αφορά τη δημόσια υποβολή εκθέσεων σε εθνική βάση.

(3)  Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής «με σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του ενωσιακού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών και να διασφαλιστεί η συνεπής και αποτελεσματική εφαρμογή ελέγχων σε ολόκληρο το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης», σύμφωνα με το άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821.

(4)  Η τεχνική ομάδα εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε διάφορες συνεδριάσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Ιουνίου 2023.

(5)  https://policy.trade.ec.europa.eu/consultations/guidelines-data-collection-and-preparation-eu-annual-report-dual-use-export-controls-under_el?etrans=el

(6)  Ο συνδυασμός δεδομένων σχετικά με τις άδειες ανά προορισμό και ανά τύπο ειδών σε έναν πίνακα θα οδηγούσε πιθανότατα σε σημαντικές παραβιάσεις του απορρήτου των εξαγωγέων ή θα μπορούσε να υποσκελίσει τις περιοριστικές αποφάσεις αδειοδότησης στην ΕΕ.

(7)  Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα παρέχουν πίνακες μετατροπής EUR/USD/εθνικών νομισμάτων στις αρχές του Ιανουαρίου κάθε έτους.

(8)  Βλέπε σχετικές διατάξεις για τις ενωσιακές γενικές άδειες εξαγωγής «Ο εξαγωγέας που χρησιμοποιεί την παρούσα άδεια ενημερώνει την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο διαμένει ή είναι εγκατεστημένος σχετικά με την πρώτη χρήση της άδειας εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της πρώτης εξαγωγής ή, εναλλακτικά, και σύμφωνα με απαίτηση της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους όπου διαμένει ή είναι εγκατεστημένος ο εξαγωγέας, πριν από την πρώτη χρήση αυτής της άδειας. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τον μηχανισμό κοινοποίησης που επέλεξαν για την παρούσα άδεια. Η Επιτροπή δημοσιεύει τις πληροφορίες που της διαβιβάζονται στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(9)  Όσον αφορά τα στοιχεία που παρέχουν οι εξαγωγείς, τα κράτη μέλη μπορούν να τα υποβάλλουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις κοινοποίησης των εξαγωγέων που εμφαίνονται στις αντίστοιχες συνολικές και εθνικές γενικές άδειες. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συγκρισιμότητα και η συνοχή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009, για τις μελλοντικές αναθεωρήσεις της παρούσας μεθοδολογίας θα συνεκτιμηθεί η δυνατότητα χρήσης αποκλειστικά των τελωνειακών δεδομένων.

(10)  Δεν υπάρχει σχετική νομική απαίτηση αλλά δημοσιεύονται για καλύτερη ενημέρωση.

(11)  Σε χιλιάδες EUR.

(12)  Ανάλογα με την πραγματική διαθεσιμότητα δεδομένων από τα κράτη μέλη.

(13)  Δεδομένου ότι όλα τα κράτη μέλη δεν ζητούν από τους εξαγωγείς να αναφέρουν σχετική αξία κατά την υποβολή αίτησης για συνολικές άδειες εξαγωγής, ο παρών πίνακας ισχύει κατά περίπτωση.

(14)  Σε αυτές περιλαμβάνεται ο σχετικός προορισμός.

(15)  Που περιλαμβάνουν τον σχετικό τύπο ειδών.

(16)  Κατά περίπτωση, σύμφωνα με την εθνική πρακτική.

(17)  Σε εκατ. EUR.

(18)  Με βάση την αξία που παρέχεται από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση, κατά περίπτωση.

(19)  Αξία που παρέχεται από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση.

(20)  Όπως παρέχεται στην Επιτροπή από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση.

(21)  Βλέπε ανωτέρω.

(22)  Βλέπε ανωτέρω.

(23)  Βλέπε ανωτέρω.

(24)  Βλέπε ανωτέρω.

(25)  Βλέπε ανωτέρω.

(26)  Σύμφωνα με στοιχεία που διατίθενται οικειοθελώς από τα κράτη μέλη σχετικά με τη χρήση ΓΑΕ της ΕΕ.

(27)  Αριθμός κοινοποιήσεων πρώτης χρήσης από εξαγωγείς κατά το έτος - Για όλες τις ισχύουσες ΓΑΕ της ΕΕ.

(28)  Συνολική αξία των εξαγωγών βάσει τελωνειακών στατιστικών στοιχείων ή εκθέσεων των εξαγωγέων. Σύμφωνα με δεδομένα σχετικά με την αξία που διατίθενται σε εθελοντική βάση από τα κράτη μέλη σχετικά με τη χρήση ΓΑΕ της ΕΕ, κατά περίπτωση.

(29)  Όπως διατίθενται από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση με τη χρήση συνολικών, εθνικών γενικών αδειών και ενωσιακών γενικών αδειών εξαγωγής.

(30)  Μόνο τα οικεία κράτη μέλη που έχουν παράσχει σχετικά δεδομένα σε εθελοντική βάση.

(31)  Βλέπε ανωτέρω.

(32)  Άλλα απαριθμούμενα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως είδη κυβερνοεπιτήρησης.

(33)  Άλλα μη απαριθμούμενα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως είδη κυβερνοεπιτήρησης.

(34)  Κατάλογος κωδικών χωρών.

(35)  Όταν μόνο ένα ή δύο κράτη μέλη απαριθμούνται ως αρχές έκδοσης, οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαβουλεύονται με τις οικίες αρχές και λαμβάνουν θετική απάντηση από τα κράτη μέλη, η γνώμη των οποίων ζητήθηκε, ώστε να δημοσιεύσουν δεδομένα κατά τρόπο που να προστατεύει την εμπιστευτικότητα των προσωπικών ή εμπορικών πληροφοριών, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική ή την εθνική ασφάλεια.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A

Τύποι ειδών σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 εδάφιο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821 για τα είδη διπλής χρήσης (δεν περιλαμβάνονται τα είδη κυβερνοεπιτήρησης)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 0 — ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αριθ. κωδικού αναφοράς

Τύποι ειδών

0EC1

Πυρηνικά υλικά, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

0EC2

Λογισμικό για πυρηνικά υλικά, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό

0EC3

Τεχνολογία για πυρηνικά υλικά, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 — ΕΙΔΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αριθ. κωδικού αναφοράς

Τύποι ειδών

1EC1

Υλικά, εξαρτήματα και κατασκευές για αεροσκάφη/αεροδιαστημική

1EC2

Εκρηκτικές ύλες, προωθητικά και συναφής εξοπλισμός

1EC3

Ινώδη, νηματοειδή υλικά και εξοπλισμός παραγωγής

1EC4

Ειδικά μέταλλα και κράματα και εξοπλισμός τους

1EC5

Πυρηνικά συναφή είδη και εξοπλισμός

1EC6

Τοξικές χημικές ουσίες, πρόδρομες ουσίες, παθογόνοι παράγοντες, τοξίνες και γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, συναφής εξοπλισμός προστασίας και ανίχνευσης και εξαρτήματα

1EC7

Λογισμικά για ειδικά υλικά και συναφής εξοπλισμός

1EC8

Τεχνολογία για ειδικά υλικά και συναφής εξοπλισμός

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 — ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

Κωδικός αναφοράς

Τύποι ειδών

2EC1

Μηχανικά εργαλεία, συστήματα και εξαρτήματα για βιομηχανικό εξοπλισμό

2EC2

Εξοπλισμός χημικής και βιολογικής μεταποίησης

2EC3

Λογισμικά για την επεξεργασία υλικών

2EC4

Τεχνολογία για την επεξεργασία υλικών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 — ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Κωδικός αναφοράς

Τύποι ειδών

3EC1

Ηλεκτρονικά είδη και εξαρτήματα

3EC2

Ηλεκτρονικές συναρμολογήσεις, μονάδες και εξοπλισμός

3EC3

Ηλεκτρονικά είδη χρησιμοποιήσιμα σε πυρηνικές εφαρμογές

3EC4

Εξοπλισμός για την κατασκευή και τη δοκιμή διατάξεων ή υλικών ημιαγωγών

3EC5

Υλικά ημιαγωγών

3EC6

Λογισμικό για ηλεκτρονικά είδη

3EC7

Τεχνολογία ηλεκτρονικών ειδών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 — ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Κωδικός αναφοράς

Τύποι ειδών ή «είδος»

4EC1

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές

4EC2

Λογισμικό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές

4EC3

Τεχνολογία για ηλεκτρονικούς υπολογιστές

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5 — ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Κωδικός αναφοράς

Τύποι ειδών ή «είδος»

5EC1

Είδη και εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών

5EC2

Ασφάλεια των πληροφοριών και είδη και εξοπλισμός κρυπτανάλυσης

5EC3

Λογισμικό για τηλεπικοινωνίες και ασφάλεια πληροφοριών

5EC4

Τεχνολογία για τηλεπικοινωνίες και ασφάλεια πληροφοριών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 6 — ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΪΖΕΡ

Κωδικός αναφοράς

Τύποι ειδών

6EC1

Οπτικός και ακουστικός εξοπλισμός, συναφή εξαρτήματα και υλικά· άλλοι αισθητήρες

6EC2

Λέιζερ, συναφής εξοπλισμός και υλικά

6EC3

Συστήματα ραντάρ, συναφής εξοπλισμός και εξαρτήματα

6EC4

Λογισμικό για αισθητήρες και λέιζερ

6EC5

Τεχνολογία για αισθητήρες και λέιζερ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 7 — ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

Κωδικός αναφοράς

Τύποι ειδών

7EC1

Εξοπλισμός αδρανειακής πλοήγησης

7EC2

Λοιπός εξοπλισμός σχετικός με τη ναυσιπλοΐα και την αεροηλεκτρονική

7EC3

Συστήματα ελέγχου πτήσης

7EC4

Εξοπλισμός παραγωγής για τη ναυσιπλοΐα και την αεροηλεκτρονική

7EC5

Λογισμικό πλοήγησης και αεροηλεκτρονικής

7EC6

Τεχνολογία πλοήγησης και αεροηλεκτρονικής

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8 — ΝΑΥΤΙΚΟ

Κωδικός αναφοράς

Τύποι ειδών

8EC1

Υποβρύχια οχήματα και σκάφη επιφανείας και συναφή θαλάσσια συστήματα, εξοπλισμός και εξαρτήματα

8EC2

Υλικά και εξοπλισμός για θαλάσσια σκάφη

8EC3

Λογισμικό για τη θάλασσα

8EC4

Τεχνολογία για τη θάλασσα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 9 — ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΣΗ

Κωδικός αναφοράς

Τύποι ειδών

9EC1

Αεροδιαστημικοί κινητήρες και αεριοστρόβιλοι (εκτός από UAV)

9EC2

UAV και προωστές τους

9EC3

Πύραυλοι και διαστημικά οχήματα

9EC4

Πυραυλοκινητήρες

9EC5

Εξοπλισμός για αεροσήραγγες, εγκαταστάσεις και θάλαμοι δοκιμών

9EC6

Λογισμικό αεροδιαστημικής και πρόωσης

9EC7

Λογισμικό αεροδιαστημικής και πρόωσης

ΜΗ ΑΠΑΡΙΘΜΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ

Κωδικός αναφοράς

Τύποι ειδών

XEC1

Άλλα/μη απαριθμούμενα


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B

Είδη κυβερνοεπιτήρησης σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 20 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821

Κωδικός αναφοράς

Είδη κυβερνοεπιτήρησης

CS1

Λογισμικό παρακολούθησης

CS2

Τηλεπικοινωνιακά συστήματα υποκλοπών

CS3

Συστήματα διαδικτυακής επιτήρησης

CS4

Λογισμικό παρακολούθησης επικοινωνιών

CS5

Εγκληματολογικά/ερευνητικά εργαλεία

CS6

Άλλα απαριθμούμενα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως είδη κυβερνοεπιτήρησης

CS7

Άλλα μη απαριθμούμενα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως είδη κυβερνοεπιτήρησης


ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/214/oj

ISSN 1977-0669 (electronic edition)