ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 95

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

66ό έτος
4 Απριλίου 2023


Περιεχόμενα

 

II   Μη νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κανονισμός (ΕΕ) 2023/730 του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2023, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 σχετικά με τον καθορισμό, για το 2023, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, καθώς και τον καθορισμό, για το 2023 και το 2024, των εν λόγω αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων, και του κανονισμού (ΕΕ) 2022/109

1

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/731 της Επιτροπής, της 3ης Απριλίου 2023, για ένα συντονισμένο πολυετές πρόγραμμα ελέγχου της Ένωσης για τα έτη 2024, 2025 και 2026 ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων και να εκτιμηθεί η έκθεση του καταναλωτή στα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων μέσα και πάνω στα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης και για την κατάργηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2022/741 ( 1 )

28

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/732 της Επιτροπής, της 28ης Μαρτίου 2023, για την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων [Aceite de Madrid] (ΠΟΠ)

41

 

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

*

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/733 της Επιτροπής, της 3ης Απριλίου 2023, για τον ορισμό ενωσιακών εγκαταστάσεων δοκιμών ραδιοεξοπλισμού και παιχνιδιών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

42

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις των οποίων οι τίτλοι έχουν τυπωθεί με λευκά στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Μη νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

4.4.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 95/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/730 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 31ης Μαρτίου 2023

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 σχετικά με τον καθορισμό, για το 2023, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, καθώς και τον καθορισμό, για το 2023 και το 2024, των εν λόγω αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων, και του κανονισμού (ΕΕ) 2022/109

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου (1) καθορίζει, για το 2023, τις αλιευτικές δυνατότητες για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, τα οποία ισχύουν στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα. Τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με τα TAC που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/194 θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να ληφθούν υπόψη η δημοσίευση επιστημονικών γνωμοδοτήσεων, καθώς και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τρίτες χώρες και των συνεδριάσεων των περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ).

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 καθορίζει προσωρινό TAC για τον γαύρο (Engraulis encrasicolus) στην υποζώνη ICES 8 για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2023, εν αναμονή της διαθεσιμότητας επιστημονικής γνωμοδότησης για το εν λόγω απόθεμα για το 2023. Το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) δημοσίευσε επιστημονική γνωμοδότηση για το εν λόγω απόθεμα για το 2023 στις 16 Δεκεμβρίου 2022. Το οριστικό TAC για το εν λόγω απόθεμα για το 2023 θα πρέπει να καθοριστεί σε ευθυγράμμιση με την εν λόγω γνωμοδότηση.

(3)

Μεταξύ 9 και 13 Μαρτίου 2023 διεξήχθησαν διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το επίπεδο του TAC για το αμμόχελο και τα σχετικά παρεμπίπτοντα αλιεύματα (Ammodytes spp.) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4, στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης ICES 2a και στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης 3a. Οι εν λόγω διαβουλεύσεις διεξήχθησαν σύμφωνα με το άρθρο 498 παράγραφοι 2, 4 και 6 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου (2) (ΣΕΣ) και με βάση τη θέση της Ένωσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 2 Μαρτίου 2023. Τα αποτελέσματα των εν λόγω διαβουλεύσεων καταγράφηκαν σε γραπτά πρακτικά. Ως εκ τούτου, το σχετικό TAC θα πρέπει να καθοριστεί στο επίπεδο που συμφωνήθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο.

(4)

Η Ένωση και η Νορβηγία διεξήγαγαν διμερείς διαβουλεύσεις επί των εξής θεμάτων: i) κοινά και υπό κοινή διαχείριση αποθέματα στο Skagerrak, συμπεριλαμβανομένων της γαρίδας της Αρκτικής (Pandalus borealis) και του νταουκιού Ατλαντικού (Merlangius merlangus) στη διαίρεση ICES 3a, με στόχο να συμφωνηθεί η διαχείριση των εν λόγω αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών δυνατοτήτων, ii) πρόσβαση στα ύδατα και iii) ανταλλαγές αλιευτικών δυνατοτήτων. Οι διαβουλεύσεις σχετικά με τη διαχείριση των κοινών αποθεμάτων στο Skagerrak πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 9 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου 2022, με βάση τη θέση της Ένωσης που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο. Μεταξύ της 9ης Νοεμβρίου 2022 και της 16ης Μαρτίου 2023 διεξήχθησαν διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόσβαση στα ύδατα και τις ανταλλαγές αλιευτικών δυνατοτήτων, με βάση επίσης τη θέση της Ένωσης που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο. Τα αποτελέσματα των εν λόγω διαβουλεύσεων καταγράφηκαν σε δύο εγκεκριμένα πρακτικά, τα οποία υπέγραψαν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ένωσης και της Νορβηγίας στις 17 Μαρτίου 2023. Οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθοριστούν στο επίπεδο που αναφέρεται στα εν λόγω εγκεκριμένα πρακτικά, ενώ οι λοιπές διατάξεις των εγκεκριμένων πρακτικών θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου. Οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/194 και οι αλιευτικές δυνατότητες για τον καπελάνο (Mallotus villosus) στα ύδατα Γροιλανδίας των υποζωνών ICES 5 και 14 που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2022/109 του Συμβουλίου (3) θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως.

(5)

Κατά την 11η ετήσια συνεδρίασή της το 2023, η Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης της Αλιείας του Νοτίου Ειρηνικού (SPRFMO) ενέκρινε όρια αλιευμάτων για το σαυρίδι της Χιλής (Trachurus murphyi), διατήρησε την εξερευνητική αλιεία για τους μπακαλιάρους της Ανταρκτικής (Dissostichus spp.) και κατάργησε το όριο αλιευτικής προσπάθειας για την πελαγική αλιεία. Τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.

(6)

Κατά την ετήσια συνεδρίασή της το 2022, η Επιτροπή Διαχείριση της Αλιείας Τόνου του Ινδικού Ωκεανού (IOTC) διατήρησε τα όρια αλιευμάτων για τον κιτρινόπτερο τόνο (Thunnus albacares) στην περιοχή αρμοδιότητας της IOTC στο πλαίσιο του σχεδίου ανασύστασης για το εν λόγω απόθεμα. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 καθορίζει την ποσόστωση της Ένωσης για το εν λόγω απόθεμα για το 2023 σε ευθυγράμμιση με το εν λόγω μέτρο της IOTC. Μετά την αναθεώρηση του βασικού ετήσιου ορίου αλιευμάτων της Ένωσης στο πλαίσιο του σχεδίου ανασύστασης για τον κιτρινόπτερο τόνο στην περιοχή αρμοδιότητας της IOTC, η IOTC αναθεώρησε την ποσόστωση της Ένωσης για το εν λόγω απόθεμα για το 2023 σε ευθυγράμμιση με το σχέδιο ανασύστασης. Η εν λόγω αναθεωρημένη ποσόστωση της Ένωσης θα πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.

(7)

Στο πλαίσιο διάφορων συστάσεων της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τόνων του Ατλαντικού (ICCAT), η Ένωση δύναται, κατόπιν αιτήματος, να μεταφέρει ποσοστό της αχρησιμοποίητης ποσόστωσής της για αποθέματα στην περιοχή της σύμβασης ICCAT από το προπροηγούμενο ή το προηγούμενο έτος ενός δεδομένου έτους, σύμφωνα με τους κανόνες για κάθε απόθεμα που καθορίζονται από την ICCAT. Οι εν λόγω συστάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου με βάση πρόταση της Επιτροπής το συντομότερο δυνατόν, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να χρησιμοποιούν τις ενωσιακές ποσοστώσεις για τα αποθέματα της ICCAT στο σύνολό τους όπως προβλέπονται από την ICCAT για το 2024. Εν αναμονή της εφαρμογής των εν λόγω συστάσεων στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 καθορίζει ποσοστώσεις για μεμονωμένα κράτη μέλη για ορισμένα αποθέματα με βάση τη συνολική ενωσιακή ποσόστωση για το 2023, όπως συμφωνήθηκε από την ICCAT, πριν από τυχόν προσαρμογές λόγω υπεραλίευσης ή υποαλίευσης από τα κράτη μέλη.

(8)

Οι ποσοστώσεις της Ένωσης για τα αποθέματα στην περιοχή της σύμβασης ICCAT για το 2023 προσαρμόστηκαν κατά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT τον Νοέμβριο του 2022 σύμφωνα με διάφορες συστάσεις της ICCAT, βάσει των οποίων επιτρέπεται στην Ένωση, κατόπιν αιτήματος, να μεταφέρει ένα καθορισμένο ποσοστό της αχρησιμοποίητης ποσόστωσης αλιευτικών δυνατοτήτων της από το 2021 στο 2023. Οι ποσοστώσεις για μεμονωμένα κράτη μέλη για τα εν λόγω αποθέματα για το 2023 θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις μεταφορές αχρησιμοποίητων ποσοστώσεων της Ένωσης που επέτρεψε η ICCAT πριν από την έναρξη των αλιευτικών περιόδων για τα εν λόγω αποθέματα. Ως εκ τούτου, οι ποσοστώσεις για τον μακρόπτερο τόνο του βορείου αποθέματος (Thunnus alalunga) (ALB/AN05N), για τον μακρόπτερο τόνο του νοτίου αποθέματος (ALB/AS05N), για τον μεγαλόφθαλμο τόνο (Thunnus obesus) στον Ατλαντικό Ωκεανό (BET/ATLANT), καθώς και για τον ξιφία (Xiphias gladius) στον Ατλαντικό Ωκεανό, βορείως των 5° Β (SWO/AΝ05N), και για τον ξιφία στον Ατλαντικό Ωκεανό, νοτίως των 5° Β (SWO/AS05N), θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να αποτυπώνουν τέτοιες προσαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της σχετικής σταθερότητας. Επιπλέον, ορισμένα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με τις αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να διατηρηθούν, προκειμένου να τηρούνται οι διεθνείς δεσμεύσεις της Ένωσης.

(9)

Τα όρια αλιευτικής προσπάθειας για τα ενωσιακά σκάφη που αλιεύουν τόνο (Thunnus thynnus) στην περιοχή της σύμβασης της ICCAT και το ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων και η μέγιστη ικανότητα για τα ιχθυοτροφεία τόνου της Ένωσης στην εν λόγω περιοχή βασίζονται στις πληροφορίες που παρέχονται στα ετήσια σχέδια αλιείας, στα ετήσια σχέδια διαχείρισης της αλιευτικής ικανότητας και στα ετήσια σχέδια διαχείρισης εκτροφής τόνου των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη οφείλουν να διαβιβάζουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1627 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4). Τα όρια της αλιευτικής προσπάθειας και το ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων και η μέγιστη ικανότητα εκτροφής υποβάλλονται στη συνέχεια από την Επιτροπή στη γραμματεία της ICCAT, μέσω του σχεδίου διαχείρισης της αλιευτικής ικανότητας της Ένωσης, για συζήτηση και έγκριση από την ICCAT σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1627. Τα όρια της αλιευτικής προσπάθειας της Ένωσης, το ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων και η μέγιστη ικανότητα εκτροφής της Ένωσης για το 2023 θα πρέπει να καθοριστούν σύμφωνα με το σχέδιο της Ένωσης που εγκρίθηκε από την ICCAT στις 8 Μαρτίου 2023.

(10)

Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(11)

Οι αλιευτικές δυνατότητες που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/194 εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2023. Ως εκ τούτου, οι διατάξεις που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2023, εκτός από τις αλιευτικές δυνατότητες για τον καπελάνο στα ύδατα Γροιλανδίας των υποζωνών ICES 5 και 14, που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις 15 Οκτωβρίου 2022 έως τις 15 Απριλίου 2023. Η εν λόγω αναδρομική εφαρμογή δεν θίγει τις αρχές της ασφάλειας δικαίου ή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, καθώς οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες είναι αυξημένες. Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης να αποφευχθεί οποιαδήποτε διακοπή των αλιευτικών δραστηριοτήτων, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 τροποποιείται ως εξής:

1)

το άρθρο 7 διαγράφεται,

2)

η παράγραφος 2 του άρθρου 34 διαγράφεται,

3)

τα παραρτήματα I-Α, I-B, Ι-Δ, I-H, Ι-Θ και VI τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/109

Στο παράρτημα IΒ του κανονισμού (ΕΕ) 2022/109, ο πίνακας για τον καπελάνο (Mallotus villosus) στα ύδατα Γροιλανδίας των υποζωνών ICES 5 και 14 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Καπελάνος

Mallotus villosus

Ζώνη:

Ύδατα Γροιλανδίας των 5 και 14

(CAP/514GRN)

Δανία

0

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Γερμανία

0

 

Σουηδία

0

 

Όλα τα κράτη μέλη

0

(1)

Ένωση

0

(2)

Νορβηγία

10 000

(2)

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Η Δανία, η Γερμανία, και η Σουηδία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ποσόστωση για «Όλα τα κράτη μέλη» μόνον αφού εξαντλήσουν τη δική τους ποσόστωση. Ωστόσο, τα κράτη μέλη που διαθέτουν περισσότερο από 10 % της ποσόστωσης της Ένωσης δεν έχουν πρόσβαση στην ποσόστωση για «Όλα τα κράτη μέλη». Τα αλιεύματα που καταλογίζονται στην εν λόγω κοινή ποσόστωση αναφέρονται χωριστά (CAP/514GRN_AMS).

(2)

Αλιευτική περίοδος από τις 15 Οκτωβρίου 2022 έως τις 15 Απριλίου 2023.

».

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2023, εκτός από τις διατάξεις που αφορούν τον καπελάνο (Mallotus villosus) στα ύδατα Γροιλανδίας των υποζωνών ICES 5 και 14, οι οποίες εφαρμόζονται από τις 15 Οκτωβρίου 2022 έως τις 15 Απριλίου 2023.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 31 Μαρτίου 2023.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

J. ROSWALL


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου, της 30ής Ιανουαρίου 2023, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2023, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, καθώς και τον καθορισμό, για το 2023 και το 2024, των εν λόγω αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων (ΕΕ L 28 της 31.1.2023, σ. 1).

(2)  Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου (ΕΕ L 149 της 30.4.2021, σ. 10).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/109 του Συμβουλίου, της 27ης Ιανουαρίου 2022, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2022, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα (ΕΕ L 21 της 31.1.2022, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1627 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Σεπτεμβρίου 2016, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 302/2009 του Συμβουλίου (ΕΕ L 252 της 16.9.2016, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα παραρτήματα του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 τροποποιούνται ως εξής:

1.

στο παράρτημα I-Α:

α)

στο μέρος Α, ο πρώτος πίνακας αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Γαύρος

Engraulis encrasicolus

Ζώνη:

8

(ANE/08.)

Ισπανία

 

29 700

 

Αναλυτικό TAC»

Γαλλία

 

3 300

 

Ένωση

 

33 000

 

 

 

 

 

TAC

 

33 000

 

,

β)

στο μέρος Β, οι πίνακες για τα αποθέματα που απαριθμούνται κατωτέρω αντικαθίστανται από τους ακόλουθους:

i)

ο πίνακας για αμμόχελο και σχετικά παρεμπίπτοντα αλιεύματα (Ammodytes spp.) στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 4, στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a και στα ενωσιακά ύδατα της 3a αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Αμμόχελο και σχετικά παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Ammodytes spp.

Ζώνη:

Ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 4· ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a· ενωσιακά ύδατα της 3a

Δανία

 

181 637

(1)

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96

Γερμανία

 

279

(1)

Σουηδία

 

6 678

(1)

Ένωση

 

188 594

 

Ηνωμένο Βασίλειο

 

5 773

 

 

 

 

 

TAC

 

194 367

 

(1)

Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα νταουκιού Ατλαντικού και σκουμπριού μπορούν να συνιστούν έως και το 2 % της ποσόστωσης (OT1/*2A3A4X). Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα νταουκιού Ατλαντικού και σκουμπριού που καταλογίζονται στην ποσόστωση σύμφωνα με την παρούσα διάταξη και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα ειδών που καταλογίζονται στην ποσόστωση σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 δεν υπερβαίνουν συνολικά το 9 % της ποσόστωσης.

Ειδικός όρος: εντός των ορίων των ποσοστώσεων αυτών, στις ακόλουθες περιοχές διαχείρισης αμμόχελου, όπως ορίζονται στο παράρτημα III, μπορούν να αλιεύονται κατ’ ανώτατο όριο οι κάτωθι ποσότητες:

 

1r

2r

3r

4

5r

6

7r

 

(SAN/234_1R)(1)

(SAN/234_2R) (1)

(SAN/234_3R) (1)

(SAN/234_4) (1)

(SAN/234_5R) (1)

(SAN/234_6) (1)

(SAN/234_7R) (1 )

Δανία

109 166

38 311

2 285

31 744

0

131

0

Γερμανία

167

59

4

49

0

0

0

Σουηδία

4 013

1 409

84

1 167

0

5

0

Ένωση

113 346

39 779

2 373

32 960

0

136

0

Ηνωμένο Βασίλειο

3 469

1 218

73

1 009

0

4

0

Σύνολο

116 815

40 997

2 446

33 969

0

140

0

(1)

Ως και 10 % της ποσόστωσης αυτής μπορεί να αποταμιευθεί και να χρησιμοποιηθεί το επόμενο έτος μόνον εντός της συγκεκριμένης περιοχής διαχείρισης.»

,

ii)

ο πίνακας για μπρόσμιο (Brosme brosme) στα νορβηγικά ύδατα της 4 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Μπρόσμιος

Brosme brosme

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα της 4

(USK/04-N.)

Βέλγιο

 

0

 

Προληπτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.»

Δανία

 

50

 

Γερμανία

 

0

 

Γαλλία

 

0

 

Κάτω Χώρες

 

0

 

Ένωση

 

50

 

 

 

 

 

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

,

iii)

ο πίνακας για ρέγγα (Clupea harengus) στην 3a αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Ρέγγα (1)

Clupea harengus

Ζώνη:

3a

(HER/03A.)

Δανία

 

9 771

(1)(2)(3)

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96

Γερμανία

 

156

(1)(2)(3)

Σουηδία

 

10 221

(1)(2)(3)

Ένωση

 

20 148

(1)(2)(3)

Νορβηγία

 

3 102

(2)

 

 

 

 

TAC

 

23 250

 

(1)

Αλιεύματα ρέγγας που αλιεύθηκαν με τη χρήση διχτυών με μέγεθος ματιών ίσο ή μεγαλύτερο από 32 mm.

(2)

Μόνο οι ακόλουθες ποσότητες αποθεμάτων ρέγγας HER/03A. (HER/*03A.) και HER/03A-BC (HER/*03A-BC) μπορούν να αλιευθούν στην 3a:

Δανία

559

 

Γερμανία

7

 

Σουηδία

403

 

Ένωση

969

 

Νορβηγία

310

 

(3)

Ειδικός όρος: έως 50 % αυτής της ποσότητας μπορεί να αλιευθεί στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 4 (HER/*04-UK), και 50% μπορούν να αλιευθούν στα ενωσιακά ύδατα της 4b (HER/*4B-EU).

»,

iv)

ο πίνακας για ρέγγα (Clupea harengus) στα ενωσιακά ύδατα, στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και στα νορβηγικά ύδατα της 4 βορείως των 53°30' Β αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Ρέγγα (1)

Clupea harengus

Ζώνη:

Ενωσιακά ύδατα, ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και νορβηγικά ύδατα της 4 βορείως των 53° 30' Β

(HER/4AB.)

Δανία

 

55 491

 

Αναλυτικό TAC

Εφαρμόζεται το άρθρο 8 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

Γερμανία

 

37 409

 

Γαλλία

 

19 555

 

Κάτω Χώρες

 

49 163

 

Σουηδία

 

3 753

 

Ένωση

 

165 371

 

Φερόες Νήσοι

0

 

Νορβηγία

 

115 001

(2)

Ηνωμένο Βασίλειο

72 563

 

 

 

 

 

TAC

 

396 556

 

(1)

Αλιεύματα ρέγγας που αλιεύθηκαν με τη χρήση διχτυών με μέγεθος ματιών ίσο ή μεγαλύτερο από 32 mm.

(2)

Τα αλιεύματα που αλιεύονται εντός της ποσόστωσης αυτής αφαιρούνται από το μερίδιο TAC της Νορβηγίας. Εντός του ορίου της ποσόστωσης αυτής, η ποσότητα που αναφέρεται κατωτέρω είναι η μέγιστη που μπορεί να αλιεύεται στα ενωσιακά ύδατα της 4b (HER/*4AB-C):

 

2 700

 

 

 

 

 

Ειδικός όρος: εντός των ορίων των ποσοστώσεων αυτών, η ποσότητα που αναφέρεται κατωτέρω είναι η μέγιστη που μπορεί να αλιευθεί από την Ένωση στα νορβηγικά ύδατα νοτίως των 62° Β:

Νορβηγικά ύδατα νοτίως των 62o Β (HER/*4N-S62)

 

 

 

 

Ένωση

 

2 700 »

 

 

 

 

 

,

v)

ο πίνακας για γάδο (Gadus morhua) στην 4, στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a και στο μέρος της 3a που δεν καλύπτεται στο Skagerrak και στο Kattegat αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Γάδος

Gadus morhua

Ζώνη:

4· ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a· το μέρος της 3a που δεν εντάσσεται στο Skagerrak και στο Kattegat

(COD/2A3AX4)

Βέλγιο

 

542

(1)

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δανία

 

3 118

 

Γερμανία

 

1 977

 

Γαλλία

 

670

(1)

Κάτω Χώρες

 

1 761

(1)

Σουηδία

 

21

 

Ένωση

 

8 089

 

Νορβηγία

 

3 681

(2)

Ηνωμένο Βασίλειο

9 882

(1)

 

 

 

 

TAC

 

21 652

 

(1)

Ειδικός όρος: εκ των οποίων ποσοστό μέχρι 5 % μπορεί να αλιευθεί στα ακόλουθα ύδατα: 7d (COD/*07D.).

 

(2)

Εκ των οποίων 3 064 τόνοι μπορούν να αλιεύονται στα ενωσιακά ύδατα. Τα αλιεύματα που αλιεύονται εντός της ποσόστωσης αυτής αφαιρούνται από το μερίδιο TAC της Νορβηγίας.

Ειδικός όρος: εντός των ορίων αυτών των ποσοστώσεων, στην ακόλουθη ζώνη μπορεί να αλιευθεί κατ’ ανώτατο όριο η κάτωθι ποσότητα:

Νορβηγικά ύδατα της 4 (COD/*04N-)

 

 

 

 

Ένωση

 

5 853 »

 

 

 

 

 

,

vi)

ο πίνακας για πεσκαντρίτσα (Lophiidae) στα νορβηγικά ύδατα της 4 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Πεσκαντρίτσα

Lophiidae

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα της 4

(ANF/04-N.)

Βέλγιο

 

33

 

Προληπτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δανία

 

842

 

Γερμανία

 

13

 

Κάτω Χώρες

 

12

 

Ένωση

 

900

 

 

 

 

 

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

»,

vii)

ο πίνακας για εγκλεφίνο (Melanogrammus aeglefinus) στην 4 και στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Εγκλεφίνος

Melanogrammus aeglefinus

Ζώνη:

4· ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a

(HAD/2AC4.)

Βέλγιο

 

363

(1)

Αναλυτικό TAC

Εφαρμόζεται το άρθρο 8 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

Δανία

 

2 495

(1)

Γερμανία

 

1 588

(1)

Γαλλία

 

2 768

(1)

Κάτω Χώρες

 

272

(1)

Σουηδία

 

223

(1)

Ένωση

 

7 709

(1)

Νορβηγία

 

13 432

(2)

Ηνωμένο Βασίλειο

 

37 261

 

 

 

 

 

TAC

 

58 402

 

(1)

Ειδικός όρος: εκ των οποίων ποσοστό μέχρι 10 % μπορεί να αλιευθεί στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου, στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα της 6a βορείως των 58° 30’ Β (HAD/*6AN58).

(2)

Εκ των οποίων 11 182 τόνοι μπορούν να αλιεύονται στα ενωσιακά ύδατα. Τα αλιεύματα που αλιεύονται εντός της ποσόστωσης αυτής αφαιρούνται από το μερίδιο TAC της Νορβηγίας.

Ειδικός όρος: εντός των ορίων αυτών των ποσοστώσεων, στην ακόλουθη ζώνη μπορεί να αλιευθεί κατ’ ανώτατο όριο η κάτωθι ποσότητα:

Νορβηγικά ύδατα της 4 (HAD/*04N-)

 

 

 

 

Ένωση

 

4 774

 

 

 

 

 

»,

viii)

ο πίνακας για νταούκι Ατλαντικού (Merlangius merlangus) στην 3a αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Νταούκι Ατλαντικού

Merlangius merlangus

Ζώνη:

3a

(WHG/03A.)

Δανία

 

480

 

Προληπτικό TAC

Κάτω Χώρες

 

2

 

Σουηδία

 

52

 

Ένωση

 

534

 

 

 

 

 

TAC

 

676

 

»,

ix)

ο πίνακας για νταούκι Ατλαντικού (Merlangius merlangus) στην 4 και στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Νταούκι Ατλαντικού

Merlangius merlangus

Ζώνη:

4· ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a

(WHG/2AC4.)

Βέλγιο

 

600

 

Αναλυτικό TAC

Εφαρμόζεται το άρθρο 8 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

Δανία

 

2 596

 

Γερμανία

 

675

 

Γαλλία

 

3 900

 

Κάτω Χώρες

 

1 500

 

Σουηδία

 

4

 

Ένωση

 

9 275

 

Νορβηγία

 

3 429

(1)

Ηνωμένο Βασίλειο

 

21 410

 

 

 

 

 

TAC

 

34 294

 

(1)

Εκ των οποίων 2 855 τόνοι μπορούν να αλιεύονται στα ενωσιακά ύδατα. Τα αλιεύματα που αλιεύονται εντός της ποσόστωσης αυτής αφαιρούνται από το μερίδιο TAC της Νορβηγίας.

Ειδικός όρος: εντός των ορίων αυτών των ποσοστώσεων, στην ακόλουθη ζώνη μπορεί να αλιευθεί κατ’ ανώτατο όριο η κάτωθι ποσότητα:

Νορβηγικά ύδατα της 4 (WHG/*04N-)

 

 

 

 

Ένωση

 

5 333

 

 

 

 

 

»

x)

ο πίνακας για μπακαλιάρο μερλούκιο (Merluccius merluccius) στα νορβηγικά ύδατα της 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«

Είδος:

Μπακαλιάρος μερλούκιος

Merluccius merluccius

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα της 4

(HKE/04-N.)

Βέλγιο

 

16

 

Προληπτικό TAC

Δανία

 

1 496

 

Γερμανία

 

169

 

Γαλλία

 

69

 

Κάτω Χώρες

 

120

 

Σουηδία

 

Άνευ αντικειμένου

 

Ένωση

 

1 870

 

 

 

 

 

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

»

xi)

ο πίνακας για προσφυγάκι (Micromesistius poutassou) στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα των 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8a, 8b, 8d, 8e, 12 και 14 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Προσφυγάκι

Micromesistius poutassou

Ζώνη:

Ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου, ενωσιακά και διεθνή ύδατα των 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8a, 8b, 8d, 8e, 12 και 14

(WHB/1X14)

Δανία

 

62 968

(1)

Αναλυτικό TAC

Εφαρμόζεται το άρθρο 8 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

Γερμανία

 

24 483

(1)

Ισπανία

 

53 383

(1)(2)

Γαλλία

 

43 821

(1)

Ιρλανδία

 

48 761

(1)

Κάτω Χώρες

 

76 784

(1)

Πορτογαλία

 

4 959

(1)(2)

Σουηδία

 

15 576

(1)

Ένωση

 

330 735

(1)(3)

Νορβηγία

 

74 000

(4)(5)

Φερόες Νήσοι

0

 

Ηνωμένο Βασίλειο

106 036

 

 

 

 

 

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Ειδικός όρος: εντός συνολικού ορίου πρόσβασης 0 τόνων για την Ένωση, τα κράτη μέλη μπορούν να αλιεύσουν μέχρι το ακόλουθο ποσοστό των ποσοστώσεών τους στα ύδατα των Φερόων Νήσων (WHB/*05-F.): 0 %

(2)

Μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταφορές αυτής της ποσόστωσης στα ύδατα των 8c, 9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1. Ωστόσο, οι μεταφορές αυτές πρέπει να κοινοποιούνται εκ των προτέρων στην Επιτροπή.

(3)

Ειδικός όρος: από τις ποσοστώσεις της Ένωσης στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα των 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8a, 8b, 8d, 8e, 12 και 14 (WHB/*NZJM1) και των 8c, 9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1 (WHB/*NZJM2), η ακόλουθη ποσότητα μπορεί να αλιευθεί στην οικονομική ζώνη της Νορβηγίας ή στην αλιευτική ζώνη γύρω από το Jan Mayen:

 

 

10 000

 

(4)

Μπορεί να αλιευθεί στα ενωσιακά ύδατα των 2a, 4, 6a βορείως των 56°30’Β, 6b και 7 δυτικά των 12°Δ.

(5)

Ειδικός όρος: από την ποσόστωση της Νορβηγίας, η ακόλουθη ποσότητα μπορεί να αλιευθεί στα ενωσιακά ύδατα των 2a, 4, 6a βορείως των 56°30’Β, 6b και 7 δυτικά των 12°Δ:

 

 

150 000

 

»

xii)

ο πίνακας για προσφυγάκι (Micromesistius poutassou) στις 8c, 9 και 10 και στα ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Προσφυγάκι

Micromesistius poutassou

Ζώνη:

8c, 9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1

(WHB/8C3411)

Ισπανία

 

41 910

 

Αναλυτικό TAC

Εφαρμόζεται το άρθρο 8 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

Πορτογαλία

 

10 477

 

Ένωση

 

52 387

(1)

 

 

 

 

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Ειδικός όρος: από τις ποσοστώσεις της Ένωσης στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα των 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8a, 8b, 8d, 8e, 12 και 14 (WHB/*NZJM1) και των 8c, 9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1 (WHB/*NZJM2), η ακόλουθη ποσότητα μπορεί να αλιευθεί στην οικονομική ζώνη της Νορβηγίας ή στην αλιευτική ζώνη γύρω από το Jan Mayen:

 

 

10 000

 

 

 

 

 

»

xiii)

ο πίνακας για μουρούνα (Molva molva) στα νορβηγικά ύδατα της 4 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Μουρούνα

Molva molva

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα της 4

(LIN/04-N.)

Βέλγιο

 

4

 

Προληπτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δανία

 

477

 

Γερμανία

 

13

 

Γαλλία

 

5

 

Κάτω Χώρες

 

1

 

Ένωση

 

500

 

 

 

 

 

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

»

xiv)

ο πίνακας για καραβίδα (Nephrops norvegicus) στα νορβηγικά ύδατα της 4 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Καραβίδα

Nephrops norvegicus

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα της 4

(NEP/04-N.)

Δανία

 

200

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Γερμανία

 

0

 

Ένωση

 

200

 

 

 

 

 

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

»

xv)

ο πίνακας για γαρίδα της Αρκτικής (Pandalus borealis) στην 3a αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Γαρίδα της Αρκτικής

Pandalus borealis

Ζώνη:

3a

(PRA/03A.)

Δανία

 

1 429

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Σουηδία

 

769

 

Ένωση

 

2 198

 

 

 

 

 

TAC

 

4 117

 

»

xvi)

ο πίνακας για γαρίδα της Αρκτικής (Pandalus borealis) στα νορβηγικά ύδατα νοτίως των 62o Β αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Γαρίδα της Αρκτικής

Pandalus borealis

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα νοτίως των 62o Β

(PRA/4N-S62)

Δανία

 

200

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Σουηδία

 

123

(1)

Ένωση

 

323

 

 

 

 

 

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα γάδου, εγκλεφίνου, κίτρινου μπακαλιάρου, νταουκιού Ατλαντικού και μαύρου μπακαλιάρου καταλογίζονται στις ποσοστώσεις των εν λόγω ειδών.

»

xvii)

ο πίνακας για φασί Ατλαντικού (Pleuronectes platessa) στην 4, στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a, στο μέρος της 3a που δεν εντάσσεται στο Skagerrak και στο Kattega αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Φασί Ατλαντικού

Pleuronectes platessa

Ζώνη:

4· ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a· το μέρος της 3a που δεν εντάσσεται στο Skagerrak και στο Kattegat

(PLE/2A3AX4)

Βέλγιο

 

4 732

 

Αναλυτικό TAC

Εφαρμόζεται το άρθρο 8 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

Δανία

 

15 378

 

Γερμανία

 

4 436

 

Γαλλία

 

887

 

Κάτω Χώρες

 

29 572

 

Ένωση

 

55 005

 

Νορβηγία

 

9 305

(1)

Ηνωμένο Βασίλειο

 

35 184

 

 

 

 

 

TAC

 

132 922

 

(1)

Εκ των οποίων 7 746 τόνοι μπορούν να αλιεύονται στα ενωσιακά ύδατα. Τα αλιεύματα που αλιεύονται εντός της ποσόστωσης αυτής αφαιρούνται από το μερίδιο TAC της Νορβηγίας.

Ειδικός όρος: εντός των ορίων αυτών των ποσοστώσεων, στην ακόλουθη ζώνη μπορεί να αλιευθεί κατ’ ανώτατο όριο η κάτωθι ποσότητα:

Νορβηγικά ύδατα της 4 (PLE/*04N-)

 

 

 

 

Ένωση

 

30 209

 

 

 

 

 

»

xviii)

ο πίνακας για μαύρο μπακαλιάρο (Pollachius virens) στις 3a και 4 και στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Μαύρος μπακαλιάρος

Pollachius virens

Ζώνη:

3α και 4· ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a

(POK/2C3A4)

Βέλγιο

 

17

(1)

Αναλυτικό TAC

Δανία

 

1 964

(1)

Γερμανία

 

4 960

(1)

Γαλλία

 

11 672

(1)

Κάτω Χώρες

 

50

(1)

Σουηδία

 

270

(1)

Ένωση

 

18 933

(1)

Νορβηγία

 

28 255

(2)

Ηνωμένο Βασίλειο

 

6 186

 

 

 

 

 

TAC

 

53 374

 

(1)

Ειδικός όρος: εκ των οποίων ποσοστό μέχρι 15 % μπορεί να αλιευθεί στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου, στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα της 6a βορείως των 58° 30’ Β (POK/*6AN58).

(2)

Εκ των οποίων 23 106 μπορούν να αλιευθούν στα ενωσιακά ύδατα της 4 και στην 3a (POK/*3A4-C). Τα αλιεύματα που αλιεύονται εντός της ποσόστωσης αυτής αφαιρούνται από το μερίδιο TAC της Νορβηγίας.

Ειδικός όρος: εντός των ορίων αυτών των ποσοστώσεων, στην ακόλουθη ζώνη μπορεί να αλιευθεί κατ’ ανώτατο όριο η κάτωθι ποσότητα:

Νορβηγικά ύδατα της 4 (POK/*04N-)

 

 

 

 

 

Ένωση

 

16 178

 

 

 

 

 

»

xix)

ο πίνακας για γλώσσα (Solea solea) στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 4 και στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Γλώσσα

Solea solea

Ζώνη:

Ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 4· ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της 2a

(SOL/24-C.)

Βέλγιο

 

681

 

Αναλυτικό TAC

Δανία

 

311

 

Γερμανία

 

545

 

Γαλλία

 

136

 

Κάτω Χώρες

 

6 151

 

Ένωση

 

7 824

 

Νορβηγία

 

5

(1)

Ηνωμένο Βασίλειο

 

1 323

 

 

 

 

 

TAC

 

9 152

 

(1)

Αλιεύονται μόνο στα ενωσιακά ύδατα της 4 (SOL/*04-EU).

»

xx)

ο πίνακας για άλλα είδη στα νορβηγικά ύδατα της 4 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Άλλα είδη

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα της 4

(OTH/04-N.)

Βέλγιο

 

14

 

Προληπτικό TAC

Δανία

 

1 320

 

Γερμανία

 

149

 

Γαλλία

 

61

 

Κάτω Χώρες

 

106

 

Σουηδία

 

Άνευ αντικειμένου

(1)

Ένωση

 

1 650

(2)

 

 

 

 

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Ποσόστωση «άλλων ειδών» που έχει χορηγηθεί από τη Νορβηγία στη Σουηδία σε παραδοσιακό επίπεδο.

(2)

Είδη που δεν καλύπτονται από άλλα TAC.

»

xxi)

ο πίνακας για άλλα είδη στα ενωσιακά ύδατα των 4 και 6a βορείως των 56°30' Β αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Άλλα είδη

Ζώνη:

Ενωσιακά ύδατα των 4 και 6a βορείως των 56° 30' Β

(OTH/46AN-EU)

Ένωση

 

Άνευ αντικειμένου

 

Προληπτικό TAC

Νορβηγία

 

500

(1)(2)

Φερόες Νήσοι

 

0

 

 

 

 

 

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Περιορίζεται στην 4 (OTH/*4-EU).

(2)

Είδη που δεν καλύπτονται από άλλα TAC.

»

2.

στο παράρτημα IΒ:

α)

ο πίνακας για ρέγγα (Clupea harengus) στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου, στα ύδατα Φερόων Νήσων, στα νορβηγικά ύδατα και στα διεθνή ύδατα των 1 και 2 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Ρέγγα

Clupea harengus

Ζώνη:

Ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου, ύδατα Φερόων Νήσων, νορβηγικά ύδατα και διεθνή ύδατα των 1 και 2

(HER/1/2-)

Βέλγιο

10

 

Αναλυτικό TAC

Δανία

10 220

 

Γερμανία

1 790

 

Ισπανία

34

 

Γαλλία

441

 

Ιρλανδία

2 646

 

Κάτω Χώρες

3 657

 

Πολωνία

517

 

Πορτογαλία

34

 

Φινλανδία

158

 

Σουηδία

3 787

 

Ένωση

23 294

 

Ηνωμένο Βασίλειο

9 983

 

 

 

 

TAC

511 171

 

Ειδικός όρος: εντός των ορίων αυτών των ποσοστώσεων, μπορούν να αλιεύονται κατ’ ανώτατο όριο οι κάτωθι ποσότητες στις ακόλουθες ζώνες:

Νορβηγικά ύδατα βορείως των 62° Β και αλιευτική ζώνη γύρω από το Jan Mayen (HER/*2AJMN)

 

19 780

 

 

 

2, 5b βορείως των 62° Β (ύδατα Φερόων Νήσων) (HER/*25B-F)

 

 

Βέλγιο

0

 

 

 

Δανία

0

 

 

 

Γερμανία

0

 

 

 

Ισπανία

0

 

 

 

Γαλλία

0

 

 

 

Ιρλανδία

0

 

 

 

Κάτω Χώρες

0

 

 

 

Πολωνία

0

 

 

 

Πορτογαλία

0

 

 

 

Φινλανδία

0

 

 

 

Σουηδία

0

 

 

 

»

β)

ο πίνακας για γάδο (Gadus morhua) στα νορβηγικά ύδατα των 1 και 2 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Γάδος

Gadus morhua

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα των 1 και 2

(COD/1N2AB.)

Γερμανία

2 081

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Ελλάδα

258

 

Ισπανία

2 321

 

Ιρλανδία

258

 

Γαλλία

1 911

 

Πορτογαλία

2 321

 

Ένωση

9 150

 

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

»

γ)

ο πίνακας για γρεναδιέρους (Macrourus spp.) στα ύδατα Γροιλανδίας των 5 και 14 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Γρεναδιέροι

Macrourus spp.

Ζώνη:

Ύδατα Γροιλανδίας των 5 και 14

(GRV/514GRN)

Ένωση

60

(1)

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

(2)

(1)

Ειδικός όρος: ο γρεναδιέρος των βράχων (Coryphaenoides rupestris) (RNG/514GRN) και η κορδέλα (Macrourus berglax) (RHG/514GRN) δεν αποτελούν αλιευτικό στόχο. Αλιεύονται μόνο ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα και αναφέρονται χωριστά.

(2)

Η παρακάτω ποσότητα, σε τόνους, κατανέμεται στη Νορβηγία. Ειδικός όρος για την ποσότητα αυτή: ο γρεναδιέρος των βράχων (Coryphaenoides rupestris) (RNG/514GRN) και η κορδέλα (Macrourus berglax) (RHG/514GRN) δεν αποτελούν αλιευτικό στόχο. Αλιεύονται μόνο ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα και αναφέρονται χωριστά.

 

 

45

 

 

 

»

δ)

ο πίνακας για γρεναδιέρους (Macrourus spp.) στα ύδατα Γροιλανδίας της NAFO 1 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Γρεναδιέροι

Macrourus spp.

Ζώνη:

Ύδατα Γροιλανδίας της NAFO 1

(GRV/N1GRN.)

Ένωση

45

(1)

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

(2)

(1)

Ειδικός όρος: ο γρεναδιέρος των βράχων (Coryphaenoides rupestris) (RNG/N1GRN.) και η κορδέλα (Macrourus berglax) (RHG/N1GRN.) δεν αποτελούν αλιευτικό στόχο. Αλιεύονται μόνο ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα και αναφέρονται χωριστά.

(2)

Η παρακάτω ποσότητα, σε τόνους, κατανέμεται στη Νορβηγία. Ειδικός όρος για την ποσότητα αυτή: ο γρεναδιέρος των βράχων (Coryphaenoides rupestris) (RNG/N1GRN.) και η κορδέλα (Macrourus berglax) (RHG/N1GRN.) δεν αποτελούν αλιευτικό στόχο. Αλιεύονται μόνο ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα και αναφέρονται χωριστά.

 

 

55

 

 

 

»

ε)

ο πίνακας για εγκλεφίνο (Melanogrammus aeglefinus) στα νορβηγικά ύδατα των 1 και 2 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Εγκλεφίνος

Melanogrammus aeglefinus

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα των 1 και 2

(HAD/1N2AB.)

Γερμανία

250

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Γαλλία

150

 

Ένωση

400

 

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

»

στ)

ο πίνακας για γαρίδα της Αρκτικής (Pandalus borealis) στα ύδατα Γροιλανδίας των 5 και 14 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Γαρίδα της Αρκτικής

Pandalus borealis

Ζώνη:

Ύδατα Γροιλανδίας των 5 και 14

(PRA/514GRN)

Δανία

1 439

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.»

Γαλλία

1 438

 

Ένωση

2 877

 

Νορβηγία

2 123

 

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

,

ζ)

ο πίνακας για μαύρο μπακαλιάρο (Pollachius virens) στα νορβηγικά ύδατα των 1 και 2 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Μαύρος μπακαλιάρος

Pollachius virens

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα των 1 και 2

(POK/1N2AB.)

Γερμανία

474

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Γαλλία

76

 

Ένωση

550

 

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

»

η)

ο πίνακας για ιππόγλωσσα της Γροιλανδίας (Reinhardtius hippoglossoides) στα νορβηγικά ύδατα των 1 και 2 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Ιππόγλωσσα της Γροιλανδίας

Reinhardtius hippoglossoides

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα των 1 και 2

(GHL/1N2AB.)

Γερμανία

125

(1)

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Ένωση

125

(1)

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

»

θ)

ο πίνακας για ιππόγλωσσα της Γροιλανδίας (Reinhardtius hippoglossoides) στα ύδατα Γροιλανδίας της NAFO 1 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Ιππόγλωσσα της Γροιλανδίας

Reinhardtius hippoglossoides

Ζώνη:

Ύδατα Γροιλανδίας της NAFO 1

(GHL/N1G-S68)

Γερμανία

1 700

(1)

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Ένωση

1 700

(1)

Νορβηγία

325

(1)

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Αλιεύεται νοτίως των 68o Β.

»

ι)

ο πίνακας για ιππόγλωσσα της Γροιλανδίας (Reinhardtius hippoglossoides) στα ύδατα Γροιλανδίας των 5, 12 και 14 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Ιππόγλωσσα της Γροιλανδίας

Reinhardtius hippoglossoides

Ζώνη:

Ύδατα Γροιλανδίας των 5, 12 και 14

(GHL/5-14GL)

Γερμανία

4 300

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Ένωση

4 300

(1)

Νορβηγία

850

 

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Αλιεύεται από έως έξι σκάφη ταυτόχρονα.

»

ια)

ο πίνακας για κοκκινόψαρο (Sebastes mentella) στα νορβηγικά ύδατα των 1 και 2 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Κοκκινόψαρο

Sebastes mentella

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα των 1 και 2

(REB/1N2AB.)

Γερμανία

851

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 847/96.

Ισπανία

106

 

Γαλλία

93

 

Πορτογαλία

450

 

Ένωση

1 500

 

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

»

ιβ)

ο πίνακας για κοκκινόψαρα (βενθοπελαγικό είδος) (Sebastes spp.) στα ύδατα Γροιλανδίας της NAFO 1F και στα ύδατα Γροιλανδίας των 5 και 14 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Κοκκινόψαρα (βενθοπελαγικό είδος)

Sebastes spp.

Ζώνη:

Ύδατα Γροιλανδίας της NAFO 1F και ύδατα Γροιλανδίας των 5 και 14

(RED/N1G14D)

Γερμανία

969

(1)

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Γαλλία

5

(1)

Ένωση

974

(1)

Νορβηγία

556

(1)

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Μπορεί να αλιεύεται μόνο με τράτα, και αποκλειστικά βόρεια και δυτικά της γραμμής που ορίζεται από τις κάτωθι συντεταγμένες:

Σημείο

Γεωγραφικό πλάτος

Γεωγραφικό μήκος

 

1

59° 15' Β

54° 26' Δ

 

2

59° 15' Β

44° 00' Δ

 

3

59° 30' Β

42° 45' Δ

 

4

60° 00' Β

42° 00' Δ

 

5

62° 00' Β

40° 30' Δ

 

6

62° 00' Β

40° 00' Δ

 

7

62° 40' Β

40° 15' Δ

 

8

63° 09' Β

39° 40' Δ

 

9

63° 30' Β

37° 15' Δ

 

10

64° 20' Β

35° 00' Δ

 

11

65° 15' Β

32° 30' Δ

 

12

65° 15' Β

29° 50' Δ

 

»

ιγ)

ο πίνακας για άλλα είδη στα νορβηγικά ύδατα των 1 και 2 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Άλλα είδη

Ζώνη:

Νορβηγικά ύδατα των 1 και 2

(OTH/1N2AB.)

Γερμανία

89

(1)

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Γαλλία

36

(1)

Ένωση

125

(1)

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

»

3.

στο παράρτημα IΔ:

α)

ο πίνακας για το βόρειο απόθεμα του μακρόπτερου τόνου (Thunnus alalunga) στον Ατλαντικό Ωκεανό, βορείως των 5° Β, αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Τόνος μακρόπτερος - βόρειο απόθεμα

Thunnus alalunga

Ζώνη:

Ατλαντικός Ωκεανός, βορείως των 5° Β

(ALB/AN05N)

Ιρλανδία

 

3 398,46

 

Αναλυτικό TAC

Ισπανία

 

19 154,93

 

Γαλλία

 

6 024,53

 

Πορτογαλία

 

2 100,86

 

Ένωση

 

30 678,78

(1) (2)

 

 

 

 

TAC

 

37 801

 

(1)

Ο αριθμός ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν το βόρειο απόθεμα μακρόπτερου τόνου ως στοχευόμενο είδος, σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 520/2007 ανέρχεται σε 1 241 .

(2)

Ειδικός όρος: εντός των ορίων της ποσόστωσης αυτής, μπορεί να αλιεύεται κατ’ ανώτατο όριο η κάτωθι ποσότητα στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου (ALB/* AN05N-UK): 280,00.

»

β)

ο πίνακας για το νότιο απόθεμα του μακρόπτερου τόνου (Thunnus alalunga) στον Ατλαντικό Ωκεανό, νοτίως των 5° Β, αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Τόνος μακρόπτερος - νότιο απόθεμα

Thunnus alalunga

Ζώνη:

Ατλαντικός Ωκεανός, νοτίως των 5° Β

(ALB/AS05N)

Ισπανία

 

1 051,29

 

Αναλυτικό TAC

Γαλλία

 

345,49

 

Πορτογαλία

 

735,71

 

Ένωση

 

2 132,50

 

 

 

 

 

TAC

 

28 000

 

»

γ)

ο πίνακας για μεγαλόφθαλμο τόνο (Thunnus obesus) στον Ατλαντικό Ωκεανό αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Τόνος μεγαλόφθαλμος

Thunnus obesus

Ζώνη:

Ατλαντικός Ωκεανός

(BET/ATLANT)

Ισπανία

 

8 181,90

(1)

Αναλυτικό TAC

Γαλλία

 

3 475,31

(1)

Πορτογαλία

 

3 106,23

(1)

Ένωση

 

14 763,44

(1)

 

 

 

 

TAC

 

62 000

(1)

(1)

Τα αλιεύματα μεγαλόφθαλμου τόνου από σκάφη γρι-γρι (BET/*ATLPS) και από μεγάλα παραγαδιάρικα σκάφη μήκους 20 μέτρων και άνω (BET/*ATLLL) αναφέρονται χωριστά. Από τον Ιούνιο, άπαξ και τα αλιεύματα φθάσουν στο 80 % της ποσόστωσης, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διαβιβάζουν τα αλιεύματα των εν λόγω σκαφών σε εβδομαδιαία βάση.

»

δ)

ο πίνακας για ξιφία (Xiphias gladius) στον Ατλαντικό Ωκεανό, βορείως των 5° Β, αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Ξιφίας

Xiphias gladius

Ζώνη:

Ατλαντικός Ωκεανός, βορείως των 5° Β

(SWO/AN05N)

Ισπανία

 

6 359,36

(2)

Αναλυτικό TAC

Πορτογαλία

 

1 155,83

(2)

Άλλα κράτη μέλη

129,84

(1)(2)

Ένωση

 

7 645,03

 

 

 

 

 

TAC

 

13 200

 

(1)

Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Τα αλιεύματα που καταλογίζονται στην εν λόγω κοινή ποσόστωση αναφέρονται χωριστά (SWO/AN05N_AMS).

(2)

Ειδικός όρος: ποσοστό μέχρι 2,39 % αυτής της ποσότητας μπορεί να αλιευθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, νοτίως των 5° Β (SWO/*AS05N). Τα αλιεύματα που καταλογίζονται με βάση τον ειδικό όρο της κοινής ποσόστωσης αναφέρονται χωριστά (SWO/*AS05N_AMS).

»

ε)

ο πίνακας για ξιφία (Xiphias gladius) στον Ατλαντικό Ωκεανό, νοτίως των 5° Β, αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Είδος:

Ξιφίας

Xiphias gladius

Ζώνη:

Ατλαντικός Ωκεανός, νοτίως των 5° Β

(SWO/AS05N)

Ισπανία

 

5 002,72

(1)

Αναλυτικό TAC

Πορτογαλία

 

329,53

(1)

Ένωση

 

5 332,26

 

 

 

 

 

TAC

 

10 000

 

(1)

Ειδικός όρος: ποσοστό μέχρι 3,51 % αυτής της ποσότητας μπορεί να αλιευθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, βορείως των 5° Β (SWO/*AN05N).

»

4.

το παράρτημα ΙΗ αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΗ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ SPRFMO

Είδος:

Μπακαλιάροι της Ανταρκτικής

Dissostichus spp.

Ζώνη:

Περιοχή της σύμβασης SPRFMO

(TOT/SPR-RB)

TAC

75

(1)

Προληπτικό TAC

(1)

Αυτό το ετήσιο TAC ισχύει μόνο για την εξερευνητική αλιεία. Η αλιεία περιορίζεται σε ένα και μόνο ταξίδι μέγιστης διάρκειας 60 διαδοχικών ημερών, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μεταξύ 1ης Μαΐου και 15 Νοεμβρίου 2023. Από την 1η έως τις 15 Νοεμβρίου 2023, τα παραγάδια ποντίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και όλες οι αλιευτικές δραστηριότητες παύουν αμέσως σε περίπτωση θανάτωσης:

α)

ενός ατόμου από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα είδη: άλμπατρος των ειδών Diomedea exulans, Thalassarche chrysostoma και Thalassarche melanophris, ρυνοτρυπίδες των ειδών Procellaria cinerea και Pterodroma mollis· ή

β)

τριών ατόμων από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα είδη: άλμπατρος του είδους Phoebetria palpebrata, ρυνοτρυπίδες των ειδών Macronectes giganteus και Macronectes halli.

Η αλιεία περιορίζεται περαιτέρω σε 5 000 αγκίστρια κατ’ ανώτατο όριο ανά πόντιση, με ανώτατο όριο τις 120 ποντίσεις. Τα παραγάδια απέχουν τουλάχιστον 3 ναυτικά μίλια μεταξύ τους και δεν ποντίζονται σε προηγούμενες θέσεις πόντισης παραγαδιών εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους. Η αλιεία διακόπτεται είτε όταν επιτευχθεί το TAC είτε όταν έχουν πραγματοποιηθεί 120 ποντίσεις και ανασύρσεις στη διάρκεια του ταξιδιού, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα. Η αλιεία περιορίζεται σε βάθη μεταξύ 600 m και 2 500  m και πραγματοποιείται μόνον εντός της ακόλουθης ενότητας έρευνας:

 

ΒΔ

50° 30’ Ν, 136° Α

 

 

ΒΑ

50° 30’ Ν, 140° 30’ Α

 

 

Α-εσοχή

52° 45’ Ν, 140° 30’ Α

 

 

Α-γωνία

52° 45’ Ν, 145° 30’ Α

 

 

ΝΑ

54° 50’ Ν, 145° 30’ Α

 

 

ΝΔ

54° 50’ Ν, 136° Α

 

 


Είδος:

Σαυρίδι της Χιλής

Trachurus murphyi

Ζώνη:

Περιοχή της σύμβασης SPRFMO

(CJM/SPRFMO)

Γερμανία

15 280,63

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Κάτω Χώρες

16 562,63

 

Λιθουανία

10 632,66

 

Πολωνία

18 282,08

 

Ένωση

60 758,00

 

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

»

5.

το παράρτημα IΘ αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΘ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ IOTC

Τα αλιεύματα κιτρινόπτερου τόνου (Thunnus albacares) από ενωσιακά σκάφη δεν υπερβαίνουν τα όρια αλιευμάτων που ορίζονται στο παρόν παράρτημα.

Είδος:

Τόνος κιτρινόπτερος

Thunnus albacares

Ζώνη:

Περιοχή αρμοδιότητας της IOTC

(YFT/IOTC)

Γαλλία

27 710

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Ιταλία

2 365

 

Ισπανία

42 903

 

Πορτογαλία

100

(1)

Ένωση

73 078

 

 

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

(1)

Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

»

6.

στο παράρτημα VI:

α)

το σημείο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.

Μέγιστος αριθμός των αλιευτικών σκαφών κάθε κράτους μέλους, τα οποία μπορούν να λάβουν άδεια να αλιεύουν, να διατηρούν επί του σκάφους, να μεταφορτώνουν, να μεταφέρουν ή να εκφορτώνουν τόνο στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο

Πίνακας A

 

Αριθμός αλιευτικών σκαφών (1)

 

Ελλάδα (2)

Ισπανία

Γαλλία

Κροατία

Ιταλία

Κύπρος (3)

Μάλτα (4)

Πορτογαλία

Γρι-γρι (5)

0

6

22

18

21

1

2

0

Παραγαδιάρικα

0

41

23

0

40

20

63

0

Σκάφη αλιείας με καλάμι

0

66

8

0

0

0

0

0

Πετονιές χειρός

0

1

47

12

0

0

0

0

Μηχανότρατες

0

0

57

0

0

0

0

0

Μικρής κλίμακας

38

850

140

0

0

0

0

76

Άλλα μη βιομηχανικού τύπου (6)

65

0

0

0

60

0

236

0

»

β)

το σημείο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«6.

Μέγιστη ικανότητα εκτροφής και πάχυνσης τόνου για κάθε κράτος μέλος και ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων τόνου αλιευθέντος σε άγρια κατάσταση που μπορεί να κατανείμει κάθε κράτος μέλος στα ιχθυοτροφεία του στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο

Πίνακας A

Μέγιστη ικανότητα εκτροφής και πάχυνσης τόνου

 

Αριθμός ιχθυοτροφείων

Ικανότητα (σε τόνους)

Ελλάδα

2

2 100

Ισπανία

10

11 852

Κροατία

4

7 880

Ιταλία

13

10 220

Κύπρος

3

1 034

Μάλτα

7

14 679

Πορτογαλία

2

500

Πίνακας B

Ανώτατο όριο εισερχόμενων ποσοτήτων τόνου αλιευθέντος σε άγρια κατάσταση (σε τόνους)

Ελλάδα

785,0

Ισπανία

7 738,9

Κροατία

2 947,0

Ιταλία

2 064,0

Κύπρος

756,6

Μάλτα

10 486,0

Πορτογαλία

350,0

»

(1)  Οι αριθμοί στον παρόντα πίνακα ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, εφόσον εκπληρούνται οι διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης.

(2)  Ένα γρι-γρι μεσαίου μεγέθους αντικαταστάθηκε από έως και 10 παραγαδιάρικα ή από ένα γρι-γρι μικρού μεγέθους και τρία άλλα σκάφη μη βιομηχανικού τύπου.

(3)  Ένα γρι-γρι μεσαίου μεγέθους μπορεί να αντικατασταθεί από έως και 10 παραγαδιάρικα ή από ένα γρι-γρι μικρού μεγέθους και έως και τρία παραγαδιάρικα.

(4)  Ένα γρι-γρι μεσαίου μεγέθους μπορεί να αντικατασταθεί από έως και 10 παραγαδιάρικα.

(5)  Οι μεμονωμένοι αριθμοί γρι-γρι στον παρόντα πίνακα είναι αποτέλεσμα μεταφορών μεταξύ κρατών μελών και δεν δημιουργούν ιστορικά δικαιώματα για το μέλλον.

(6)  Σκάφη πολλαπλών χρήσεων, που χρησιμοποιούν πολλά αλιευτικά εργαλεία (παραγάδια, πετονιές χειρός, συρτή).


4.4.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 95/28


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/731 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 3ης Απριλίου 2023

για ένα συντονισμένο πολυετές πρόγραμμα ελέγχου της Ένωσης για τα έτη 2024, 2025 και 2026 ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων και να εκτιμηθεί η έκθεση του καταναλωτή στα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων μέσα και πάνω στα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης και για την κατάργηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2022/741

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Φεβρουαρίου 2005, για τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης και για την τροποποίηση της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 29 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1213/2008 της Επιτροπής (2) θεσπίστηκε το πρώτο συντονισμένο πολυετές κοινοτικό πρόγραμμα ελέγχου για τα έτη 2009, 2010 και 2011. Το εν λόγω πρόγραμμα συνεχίστηκε δυνάμει διαδοχικών κανονισμών, εκ των οποίων ο τελευταίος είναι ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/741 της Επιτροπής (3).

(2)

Τριάντα έως σαράντα προϊόντα αποτελούν τα κύρια συστατικά του διαιτολογίου των κατοίκων της Ένωσης. Δεδομένου ότι οι χρήσεις των φυτοφαρμάκων παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές σε περίοδο τριών ετών, τα προϊόντα αυτά πρέπει να ελέγχονται ανά τριετία για φυτοφάρμακα, με σκοπό να αξιολογείται η έκθεση των καταναλωτών και η εφαρμογή της νομοθεσίας της Ένωσης.

(3)

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (στο εξής: Αρχή) υπέβαλε επιστημονική έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση του σχεδιασμού του προγράμματος παρακολούθησης των φυτοφαρμάκων (4). Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν δυνατόν να υπολογιστεί υπέρβαση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (ΑΟΚ) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1 % με περιθώριο σφάλματος της τάξης του 0,75 %, εάν επιλεγούν 683 μονάδες δείγματος για τουλάχιστον 32 διαφορετικά προϊόντα. Η συλλογή των εν λόγω δειγμάτων θα πρέπει να κατανέμεται αναλογικά μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με τα πληθυσμιακά στοιχεία, με ελάχιστο όριο 12 δείγματα ανά προϊόν και ανά έτος.

(4)

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα προηγούμενα επίσημα προγράμματα ελέγχου της Ένωσης έχουν συνεκτιμηθεί έτσι ώστε το φάσμα των φυτοφαρμάκων που καλύπτονται από το πρόγραμμα ελέγχου να είναι αντιπροσωπευτικό των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

(5)

Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις «Αναλυτικές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου και επικύρωσης για την ανάλυση των καταλοίπων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές» (5) δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Επιτροπής.

(6)

Όταν ο ορισμός των καταλοίπων φυτοφαρμάκων περιλαμβάνει άλλες δραστικές ουσίες, μεταβολίτες και/ή προϊόντα αποδόμησης ή αντίδρασης, οι ενώσεις αυτές θα πρέπει να αναφέρονται ξεχωριστά, υπό την προϋπόθεση ότι μετρούνται ξεχωριστά (6).

(7)

Τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και η Αρχή έχουν συμφωνήσει σε μέσα εφαρμογής, όπως η δεύτερη έκδοση της τυπικής περιγραφής δείγματος και η κατευθυντήρια γραμμή για τις αναφορές παρακολούθησης των χημικών ουσιών, για την υποβολή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων καταλοίπων φυτοφαρμάκων σχετικά με την υποβολή πληροφοριών από τα κράτη μέλη.

(8)

Για τις διαδικασίες δειγματοληψίας θα πρέπει να εφαρμόζεται η οδηγία 2002/63/ΕΚ της Επιτροπής (7), η οποία ενσωματώνει τις μεθόδους και τις διαδικασίες δειγματοληψίας που συνιστά η επιτροπή του Codex Alimentarius.

(9)

Είναι αναγκαίο να εκτιμηθεί κατά πόσον τηρούνται τα ανώτατα όρια καταλοίπων για τις τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά, που προβλέπονται στο άρθρο 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/127 της Επιτροπής (8), στο άρθρο 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/128 της Επιτροπής (9) και στο άρθρο 7 της οδηγίας 2006/125/ΕΚ της Επιτροπής (10), λαμβανομένων υπόψη μόνο των ορισμών των καταλοίπων όπως παρατίθενται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005.

(10)

Όσον αφορά τις μεθόδους μοναδικού καταλοίπου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις ανάλυσης απευθυνόμενα σε επίσημα εργαστήρια που διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες επικυρωμένες μεθόδους.

(11)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν έως τις 31 Αυγούστου κάθε έτους τις πληροφορίες για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

(12)

Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση λόγω της επικάλυψης των διαδοχικών πολυετών προγραμμάτων, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/741 θα πρέπει να καταργηθεί. Ωστόσο, θα πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει για τα δείγματα που ελέγχθηκαν το 2023.

(13)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τα κράτη μέλη (11), κατά τα έτη 2024, 2025 και 2026, λαμβάνουν και αναλύουν δείγματα για τους συνδυασμούς φυτοφαρμάκων/προϊόντων, όπως ορίζεται στο παράρτημα I.

Ο αριθμός των δειγμάτων κάθε προϊόντος που πρέπει να λαμβάνεται και να αναλύεται καθορίζεται στο παράρτημα II.

Άρθρο 2

1.   Η παρτίδα προς δειγματοληψία επιλέγεται τυχαία.

Η διαδικασία δειγματοληψίας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των μονάδων, είναι σύμφωνη με την οδηγία 2002/63/ΕΚ.

2.   Όλα τα δείγματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά και των προϊόντων που προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια, αναλύονται για τα φυτοφάρμακα που ορίζονται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού, σύμφωνα με τους ορισμούς καταλοίπων που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005.

3.   Όσον αφορά τις τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά, τα δείγματα αξιολογούνται για τα προϊόντα όπως προτείνονται έτοιμα για κατανάλωση ή όπως ανασυστήνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή, λαμβάνοντας υπόψη τα ΑΟΚ που καθορίζονται στην οδηγία 2006/125/ΕΚ και στους κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμούς (ΕΕ) 2016/127 και (ΕΕ) 2016/128. Εάν τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλωθούν και όπως πωλούνται και όπως ανασυστήνονται, τα αποτελέσματα αναφέρονται στο προϊόν όπως πωλείται.

Άρθρο 3

Τα κράτη μέλη καταθέτουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελέγχθηκαν το 2024, το 2025 και το 2026 έως τις 31 Αυγούστου 2025, 2026 και 2027 αντίστοιχα, στον μορφότυπο ηλεκτρονικής υποβολής όπως ορίζει η Αρχή.

Όταν ο ορισμός των καταλοίπων φυτοφαρμάκου περιλαμβάνει περισσότερες από μία ενώσεις (δραστική ουσία και/ή μεταβολίτης ή προϊόν αποδόμησης ή αντίδρασης), τα κράτη μέλη αναφέρουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων σύμφωνα με τον πλήρη ορισμό του καταλοίπου. Τα αποτελέσματα όλων των αναλυόμενων ουσιών που αποτελούν μέρος του ορισμού του καταλοίπου υποβάλλονται ξεχωριστά, υπό την προϋπόθεση ότι μετρούνται ξεχωριστά.

Άρθρο 4

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/741 καταργείται.

Ωστόσο, για τα δείγματα που ελέγχθηκαν το 2023, εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Άρθρο 5

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 3 Απριλίου 2023.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 70 της 16.3.2005, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1213/2008 της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2008, για ένα συντονισμένο πολυετές κοινοτικό πρόγραμμα ελέγχου για τα έτη 2009, 2010 και 2011 ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με τα ανώτατα όρια και να εκτιμηθεί η έκθεση του καταναλωτή στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων μέσα και πάνω στα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης (ΕΕ L 328 της 6.12.2008, σ. 9).

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/741 της Επιτροπής, της 13ης Μαΐου 2022, για ένα συντονισμένο πολυετές πρόγραμμα ελέγχου της Ένωσης για τα έτη 2023, 2024 και 2025 ώστε να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων και να εκτιμηθεί η έκθεση του καταναλωτή στα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων μέσα και πάνω στα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης (ΕΕ L 137 της 16.5.2022, σ. 12).

(4)  Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, πρόγραμμα παρακολούθησης των φυτοφαρμάκων: αξιολόγηση του σχεδιασμού. EFSA Journal 2015·13(2):4005.

(5)  Έγγραφο SANTE/11312/2021.

(6)  SANCO/12574/2014, Έγγραφο εργασίας για τη σύνοψη των LOQ στην περίπτωση σύνθετων ορισμών των καταλοίπων.

(7)  Οδηγία 2002/63/ΕΚ της Επιτροπής, της 11ης Ιουλίου 2002, για την καθιέρωση κοινοτικών μεθόδων δειγματοληψίας για τον επίσημο έλεγχο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσα και πάνω σε προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης και την κατάργηση της οδηγίας 79/700/ΕΟΚ (ΕΕ L 187 της 16.7.2002, σ. 30).

(8)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/127 της Επιτροπής, της 25ης Σεπτεμβρίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 609/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις ως προς τη σύνθεση και τις πληροφορίες για τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, καθώς και όσον αφορά τις απαιτήσεις πληροφόρησης σχετικά με τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών (ΕΕ L 25 της 2.2.2016, σ. 1).

(9)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/128 της Επιτροπής, της 25ης Σεπτεμβρίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 609/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις ως προς τη σύνθεση και τις πληροφορίες για τα τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (ΕΕ L 25 της 2.2.2016, σ. 30).

(10)  Οδηγία 2006/125/ΕΚ της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2006, για τις μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και τις παιδικές τροφές για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας (ΕΕ L 339 της 6.12.2006, σ. 16).

(11)  Σύμφωνα με τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 4 του πρωτοκόλλου για τις Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία σε συνδυασμό με το παράρτημα 2 τμήμα 24 του εν λόγω πρωτοκόλλου, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, οι αναφορές στα κράτη μέλη περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΜΕΡΟΣ A

Προϊόντα (1) φυτικής προέλευσης (2) που θα υποβληθούν σε δειγματοληψία το 2024, το 2025 και το 2026

2024

2025

2026

β)

γ)

α)

(0151010) Επιτραπέζια σταφύλια (3)

(0130010) Μήλα (3)

(0110020) Πορτοκάλια (3)

(0163020) Μπανάνες (3)

(0152000) Φράουλες (3)

(0130020) Αχλάδια (3)

(0110010) Γκρέιπφρουτ (3)

(0140030) Ροδάκινα, συμπεριλαμβανομένων των νεκταρινιών και παρόμοιων υβριδίων (3)

(0162010) Ακτινίδια (3)

(0231030) Μελιτζάνες (3)

Κρασί (κόκκινο ή λευκό) από (0151020) οινοποιήσιμα σταφύλια (αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι συντελεστές μεταποίησης για το κρασί, τα κράτη μέλη οφείλουν να αναφέρουν τους χρησιμοποιηθέντες συντελεστές μεταποίησης για το κρασί).

(0241020) Κουνουπίδια (3)

(0241010) Μπρόκολα (3)

(0251020) Μαρούλια (3)

(0220020) Κρεμμύδια (3)

(0233010) Πεπόνια (3)

(0242020) Λάχανα (3)

(0213020) Καρότα (3)

(0280010) Καλλιεργούμενα μανιτάρια (3)

(0231010) Ντομάτες (3)

(0211000) Πατάτες (3)

(0231020) Γλυκοπιπεριές/Πιπεριές (3)

(0252010) Σπανάκι (3)

(0300010) Φασόλια (ξηρά) (3)

(0500090) Σπόροι σίτου (4)

(0500050) Σπόροι βρώμης (4), (5)

(0500070) Σπόροι σίκαλης (4)

Παρθένο ελαιόλαδο από (0402010) Ελιές για παραγωγή λαδιού (αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι συντελεστές μεταποίησης για το λάδι, τα κράτη μέλη οφείλουν να αναφέρουν τους χρησιμοποιηθέντες συντελεστές μεταποίησης).

(0500010) Σπόροι κριθαριού (4), (6)

(0500060) Καστανό ρύζι (αποφλοιωμένο ρύζι), που ορίζεται ως ρύζι μετά την αφαίρεση του φλοιού από το αναποφλοίωτο ρύζι (7)

ΜΕΡΟΣ B

Προϊόντα (1) ζωικής προέλευσης (2) που θα υποβληθούν σε δειγματοληψία το 2024, το 2025 και το 2026

2024

2025

2026

δ)

ε)

στ)

(1012020)Λίπος βοοειδών (3), (8)

(1020010) Αγελαδινό γάλα (9)

(1016020) Λίπος πουλερικών (3), (8)

(1030010) Αβγά κότας (3), (10)

(1011020) Λίπος χοιροειδών (3), (8)

(1012030) Συκώτι βοοειδών (3)

ΜΕΡΟΣ Γ

Συνδυασμοί καταλοίπων/προϊόντων προς ανάλυση μέσα/πάνω σε προϊόντα φυτικής προέλευσης

 

2024

2025

2026

Παρατηρήσεις

2,4-D

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στα γκρέιπφρουτ, τα επιτραπέζια σταφύλια, τις μελιτζάνες και τα μπρόκολα το 2024· μέσα και πάνω στα μαρούλια, το σπανάκι και τις ντομάτες το 2025· μέσα και πάνω στα πορτοκάλια, τα κουνουπίδια, το καστανό ρύζι και τα ξηρά φασόλια το 2026.

2-Φαινυλοφαινόλη

β)

γ)

α)

 

Abamectin (αβαμεκτίνη)

β)

γ)

α)

 

Acephate (ακεφάτη)

β)

γ)

α)

 

Acetamiprid (ακεταμιπρίδη)

β)

γ)

α)

 

Aclonifen (ακλονιφένη)

 

 

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στα καρότα το 2026.

Acrinathrin (ακριναθρίνη)

β)

γ)

α)

 

Aldicarb (αλδικάρβη)

β)

γ)

α)

 

Aldrin (αλδρίνη) και dieldrin (διελδρίνη)

β)

γ)

α)

 

Ametoctradin (αμετοκτραδίνη)

β)

γ)

α)

 

Azinphos-methyl (μεθυλικό αζινφός)

β)

γ)

α)

 

Azoxystrobin (αζωξυστροβίνη)

β)

γ)

α)

 

Bifenthrin (διφαινθρίνη)

β)

γ)

α)

 

Διφαινύλιο

β)

γ)

α)

 

Bitertanol (διτερτανόλη)

β)

γ)

α)

 

Boscalid (βοσκαλίδη)

β)

γ)

α)

 

Ιόν βρωμιδίου

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στις γλυκοπιπεριές/πιπεριές το 2024· μέσα και πάνω στα μαρούλια και τις ντομάτες το 2025· μέσα και πάνω στο καστανό ρύζι το 2026.

Βρωμοπροπυλικό

β)

γ)

α)

 

Bupirimate (βουπιριμάτη)

β)

γ)

α)

 

Buprofezin (βουπροφεζίνη)

β)

γ)

α)

 

Captan (καπτάνη)

β)

γ)

α)

 

Carbaryl (καρβαρύλη)

β)

γ)

α)

 

Carbendazim (καρβενδαζίμη) και benomyl (μπενομύλη)

β)

γ)

α)

 

Carbofuran (καρβοφουράνιο)

β)

γ)

α)

 

Chlorantraniliprole (χλωρανθρανιλιπρόλη)

β)

γ)

α)

 

Chlorfenapyr (χλωροφαιναπύρ)

β)

γ)

α)

 

Chlormequat (χλωρμεκουάτ)

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στις μελιτζάνες, τα επιτραπέζια σταφύλια, τα καλλιεργούμενα μανιτάρια και το σιτάρι το 2024· μέσα και πάνω στις ντομάτες, τη βρώμη και το κριθάρι το 2025· μέσα και πάνω στα καρότα, τα αχλάδια, τη σίκαλη και το καστανό ρύζι το 2026.

Chlorothalonil (χλωροθαλονίλη)

β)

γ)

α)

 

Chlorpropham (χλωροπροφάμη)

β)

γ)

α)

 

Chlorpyrifos (χλωροπυριφός)

β)

γ)

α)

 

Chlorpyrifos-methyl (μεθυλικό χλωροπυριφός)

β)

γ)

α)

 

Clofentezine (κλοφεντεζίνη)

β)

γ)

α)

 

Clopyralid (κλοπυραλίδη)

β)

γ)

α)

 

Clothianidin (κλοθειανιδίνη)

β)

γ)

α)

 

Ενώσεις χαλκού

β)

γ)

α)

 

Cyantraniliprole (κυαντρανιλιπρόλη)

β)

γ)

α)

 

Cyazofamid (κυαζωφαμίδη)

β)

γ)

α)

 

Cyflufenamid (κυφλουφεναμίδη)

β)

γ)

α)

 

Cyfluthrin (κυφλουθρίνη)

β)

γ)

α)

 

Cymoxanil (κυμοξανίλη)

β)

γ)

α)

 

Cypermethrin (κυπερμεθρίνη)

β)

γ)

α)

 

Cyproconazole (κυπροκοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Cyprodinil (κυπροδινίλη)

β)

γ)

α)

 

Cyromazine (κυρομαζίνη)

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στις μελιτζάνες, τις γλυκοπιπεριές/πιπεριές, τα πεπόνια και τα καλλιεργούμενα μανιτάρια το 2024· μέσα και πάνω στα μαρούλια και τις ντομάτες το 2025· μέσα και πάνω στις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα το 2026.

Deltamethrin (δελταμεθρίνη)

β)

γ)

α)

 

Diazinon (διαζινόνη)

β)

γ)

α)

 

Dichlorvos (διχλωρβός)

β)

γ)

α)

 

Dicloran (διχλωράνη)

β)

γ)

α)

 

Dicofol (δικοφόλη)

β)

γ)

α)

 

Diethofencarb (διαιθοφαινοκάρβη)

β)

γ)

α)

 

Difenoconazole (διφαινοκοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Diflubenzuron (διφλουβενζουρόνη)

β)

γ)

α)

 

Dimethoate (διμεθοάτη)

β)

γ)

α)

 

Dimethomorph (διμεθομόρφη)

β)

γ)

α)

 

Diniconazole (δινικοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Διφαινυλαμίνη

β)

γ)

α)

 

Dithianon (διθειανόνη)

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στα επιτραπέζια σταφύλια το 2024· μέσα και πάνω στα μήλα και τα ροδάκινα το 2025· μέσα και πάνω στα αχλάδια και το καστανό ρύζι το 2026.

Διθειοκαρβαμικά

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μέσα και πάνω σε όλα τα προϊόντα του καταλόγου, εκτός από τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα λάχανα, το ελαιόλαδο, το κρασί και τα κρεμμύδια.

Dodine (δωδίνη)

β)

γ)

α)

 

Emamectin benzoate B1a (βενζοϊκή εμαμεκτίνη), που αναφέρεται ως emamectin (εμαμεκτίνη)

β)

γ)

α)

 

Endosulfan (ενδοσουλφάνη)

β)

γ)

α)

 

Epoxiconazole (εποξυκοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Ethephon (αιθεφόνη)

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στις γλυκοπιπεριές/πιπεριές, το σιτάρι και τα επιτραπέζια σταφύλια το 2024· μέσα και πάνω στα μήλα, τα ροδάκινα, τις ντομάτες και το κρασί το 2025· μέσα και πάνω στα πορτοκάλια και τα αχλάδια το 2026.

Εthion (αιθείο)

β)

γ)

α)

 

Ethirimol (αιθιριμόλη)

β)

γ)

α)

 

Etofenprox (ετοφαινπρόξη)

β)

γ)

α)

 

Etoxazole (ετοξαζόλη)

β)

γ)

α)

 

Αιθυλενοξείδιο

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στο σιτάρι το 2024· μέσα και πάνω στο κριθάρι και τη βρώμη το 2025· μέσα και πάνω στα φασόλια (ξηρά), τη σίκαλη και το καστανό ρύζι το 2026.

Famoxadone (φαμοξαδόνη)

β)

γ)

α)

 

Fenamidone (φαιναμιδόνη)

β)

γ)

α)

 

Fenamiphos (φαιναμιφός)

β)

γ)

α)

 

Fenarimol (φεναριμόλη)

β)

γ)

α)

 

Fenazaquin (φαιναζακίνη)

β)

γ)

α)

 

Fenbuconazole (φαινβουκοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Fenbutatin oxide (οξείδιο φαινβουτατίνης)

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στις μελιτζάνες, τα γκρέιπφρουτ, τις γλυκοπιπεριές/πιπεριές και τα επιτραπέζια σταφύλια το 2024· μέσα και πάνω στα μήλα, τις φράουλες, τα ροδάκινα, τις ντομάτες και το κρασί το 2025· μέσα και πάνω στα πορτοκάλια και τα αχλάδια το 2026.

Fenhexamid (φαινεξαμίδη)

β)

γ)

α)

 

Fenitrothion (φαινιτροθείο)

β)

γ)

α)

 

Fenoxycarb (φαινοξυκάρβη)

β)

γ)

α)

 

Fenpropathrin (φενπροπαθρίνη)

β)

γ)

α)

 

Fenpropidin (φαινπροπιδίνη)

β)

γ)

α)

 

Fenpropimorph (φαινοπροπιμόρφη)

β)

γ)

α)

 

Fenpyrazamine (φενπυραζαμίνη)

β)

γ)

α)

 

Fenpyroximate (φαινοπυροξιμάτη)

β)

γ)

α)

 

Fenthion (φενθείο)

β)

γ)

α)

 

Fenvalerate (φενβαλεράτη)

β)

γ)

α)

 

Fipronil (φιπρονίλη)

β)

γ)

α)

 

Flonicamid (φλονικαμίδη)

β)

γ)

α)

 

Fluazifop-P (Ρ-φλουαζιφόπιο)

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στις μελιτζάνες, τα μπρόκολα, τις γλυκοπιπεριές/πιπεριές και το σιτάρι το 2024· μέσα και πάνω στις φράουλες, τα λάχανα, τα μαρούλια, το σπανάκι και τις ντομάτες το 2025· μέσα και πάνω στα κουνουπίδια, τα ξηρά φασόλια, τις πατάτες και τα καρότα το 2026.

Flubendiamide (φλουβενοδιαμίδη)

β)

γ)

α)

 

Fludioxonil (φλουδιοξονίλη)

β)

γ)

α)

 

Flufenoxuron (φλουφενοξουρόνη)

β)

γ)

α)

 

Fluopicolide (φθοροπικολίδη)

β)

γ)

α)

 

Fluopyram (φθοροπυράμη)

β)

γ)

α)

 

Flupyradifurone (φλουπυραδιφουρόνη)

β)

γ)

α)

 

Fluquinconazole (φλουκινκοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Flusilazole (φλουσιλαζόλη)

β)

γ)

α)

 

Flutriafol (φλουτριαφόλη)

β)

γ)

α)

 

Fluxapyroxad (φλουξαπυροξάδη)

β)

γ)

α)

 

Folpet (φολπέτ)

β)

γ)

α)

 

Formetanate (φορμετανάτη)

β)

γ)

α)

 

Fosetyl-Al (αργιλούχο φοσετύλιο)

β)

γ)

α)

 

Fosthiazate (φωσθειαζάτη)

β)

γ)

α)

 

Glufosinate ammonium (γλουφοσινικό αμμώνιο)

β)

γ)

α)

 

Glyphosate (γλυφοσάτη)

β)

γ)

α)

 

Haloxyfop (αλοξυφόπιο) συμπεριλαμβανομένου του haloxyfop-R (R-αλοξυφόπιο)

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στα μπρόκολα, τα γκρέιπφρουτ, τις γλυκοπιπεριές/πιπεριές και το σιτάρι το 2024· μέσα και πάνω στις φράουλες και τα λάχανα το 2025· μέσα και πάνω στα ξηρά φασόλια το 2026.

Hexaconazole (εξακοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Hexythiazox (εξυθειαζόξη)

β)

γ)

α)

 

Imazalil (ιμαζαλίλη)

β)

γ)

α)

 

Imidacloprid (ιμιδακλοπρίδη)

β)

γ)

α)

 

Indoxacarb (ινδοξακάρβη)

β)

γ)

α)

 

Iprodione (ιπροδιόνη)

β)

γ)

α)

 

Iprovalicarb (ιπροβαλικάρβη)

β)

γ)

α)

 

Isocarbophos (ισοκαρβοφός)

β)

γ)

α)

 

Isoprothiolane (ισοπροθειολάνη)

 

 

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στο καστανό ρύζι το 2026. Δεν πρόκειται να αναλυθεί μέσα ή πάνω σε κανένα προϊόν το 2024 και το 2025.

Kresoxim-methyl (μεθυλική κρεσοξίμη)

β)

γ)

α)

 

Lambda-cyhalothrin (λ-κυαλοθρίνη)

β)

γ)

α)

 

Linuron (λινουρόνη)

β)

γ)

α)

 

Lufenuron (λουφενουρόνη)

β)

γ)

α)

 

Malathion (μαλαθείο)

β)

γ)

α)

 

Μηλεϊνικό υδραζίδιο

 

 

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στα κρεμμύδια και στις πατάτες το 2026.

Mandipropamid (μανδιπροπαμίδη)

β)

γ)

α)

 

Mepanipyrim (μεπανιπυρίμη)

β)

γ)

α)

 

Mepiquat (μεπικουάτ)

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στα καλλιεργούμενα μανιτάρια και το σιτάρι το 2024· μέσα και πάνω στο κριθάρι και τη βρώμη το 2025· μέσα και πάνω στα αχλάδια, τη σίκαλη και το καστανό ρύζι το 2026.

Metaflumizone (μεταφλουμιζόνη)

β)

γ)

α)

 

Metalaxyl (μεταλαξύλιο) και metalaxyl-M (μεταλαξύλιο-Μ)

β)

γ)

α)

 

Methamidophos (μεθαμιδοφός)

β)

γ)

α)

 

Methidathion (μεθιδαθείο)

β)

γ)

α)

 

Methiocarb (μεθειοκάρβη)

β)

γ)

α)

 

Methomyl (μεθομύλη)

β)

γ)

α)

 

Methoxyfenozide (μεθοξυφαινοζίδη)

β)

γ)

α)

 

Metrafenone (μετραφαινόνη)

β)

γ)

α)

 

Monocrotophos (μονοκροτοφός)

β)

γ)

α)

 

Myclobutanil (μικλοβουτανίλη)

β)

γ)

α)

 

Νικοτίνη

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στα επιτραπέζια σταφύλια το 2024· μέσα και πάνω στα μήλα, τα μαρούλια και τις ντομάτες το 2025· μέσα και πάνω στα κρεμμύδια και τις ντομάτες το 2026.

Omethoate (ομεθοάτη)

β)

γ)

α)

 

Oxadixyl (οξαδιξύλη)

β)

γ)

α)

 

Oxamyl (οξαμύλη)

β)

γ)

α)

 

Οxydemeton-methyl (μεθυλική οξυδεμετόνη)

β)

γ)

α)

 

Paclobutrazole (πακλοβουτραζόλη)

β)

γ)

α)

 

Parathion methyl (μεθυλικό παραθείο)

β)

γ)

α)

 

Penconazole (πενκοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Pencycuron (πενκυκουρόνη)

β)

γ)

α)

 

Pendimethalin (πενδιμεθαλίνη)

β)

γ)

α)

 

Permethrin (περμεθρίνη)

β)

γ)

α)

 

Phosmet (φοσμέτ)

β)

γ)

α)

 

Pirimicarb (πιριμικάρβη)

β)

γ)

α)

 

Pirimiphos-methyl (μεθυλικό πιριμιφός)

β)

γ)

α)

 

Prochloraz (προχλωράζη)

β)

γ)

α)

 

Procymidone (προκυμιδόνη)

β)

γ)

α)

 

Profenofos (προφενοφός)

β)

γ)

α)

 

Propamocarb (προπαμοκάρβη)

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στα επιτραπέζια σταφύλια, τα πεπόνια, τις μελιτζάνες, τα μπρόκολα, τις γλυκοπιπεριές/πιπεριές και το σιτάρι το 2024· μέσα και πάνω στις φράουλες, τα λάχανα, το σπανάκι, τα μαρούλια, τις ντομάτες και το κριθάρι το 2025· μέσα και πάνω στα καρότα, τα κουνουπίδια, τα κρεμμύδια και τις πατάτες το 2026.

Propargite (προπαργίτης)

β)

γ)

α)

 

Propiconazole (προπικοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Propyzamide (προπυζαμίδη)

β)

γ)

α)

 

Proquinazid (προκιναζίδη)

β)

γ)

α)

 

Prosulfocarb (προσουλφοκάρβη)

β)

γ)

α)

 

Prothioconazole (προθειοκοναζόλη)

β)

γ)

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στις γλυκοπιπεριές/πιπεριές και το σιτάρι το 2024· μέσα και πάνω στα λάχανα, τα μαρούλια, τις ντομάτες, τη βρώμη και το κριθάρι το 2025· μέσα και πάνω στα καρότα, τα κρεμμύδια, τη σίκαλη και το καστανό ρύζι το 2026.

Pymetrozine (πυμετροζίνη)

β)

γ)

 

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στις μελιτζάνες, τα πεπόνια και τις γλυκοπιπεριές/πιπεριές το 2024· μέσα και πάνω στα λάχανα, τα μαρούλια, τις φράουλες, το σπανάκι και τις ντομάτες το 2025. Δεν πρόκειται να αναλυθεί μέσα ή πάνω σε κανένα προϊόν το 2026.

Pyraclostrobin (πυρακλοστροβίνη)

β)

γ)

α)

 

Pyridaben (πυριδαβένη)

β)

γ)

α)

 

Pyridalyl (πυριδαλύλη)

β)

γ)

α)

 

Pyrimethanil (πυριμεθανίλη)

β)

γ)

α)

 

Pyriproxyfen (πυριπροξυφαίνη)

β)

γ)

α)

 

Quinoxyfen (κινοξυφαίνη)

β)

γ)

α)

 

Spinetoram (σπινετοράμη)

β)

γ)

α)

 

Spinosad (σπινοσάδη)

β)

γ)

α)

 

Spirodiclofen (σπιροδικλοφαίνη)

β)

γ)

α)

 

Spiromesifen (σπιρομεσιφαίνη)

β)

γ)

α)

 

Spiroxamine (σπιροξαμίνη)

β)

γ)

α)

 

Spirotetramat (σπειροτετραμάτη)

β)

γ)

α)

 

Sulfoxaflor (σουλφοξαφθόριο)

β)

γ)

α)

 

Tau-Fluvalinate (τ-φλουβαλινάτη)

β)

γ)

α)

 

Tebuconazole (τεβουκοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Tebufenozide (τεβουφενοζίδη)

β)

γ)

α)

 

Tebufenpyrad (τεβουφαινοπυράδη)

β)

γ)

α)

 

Teflubenzuron (τεφλουβενζουρόνη)

β)

γ)

α)

 

Tefluthrin (τεφλουθρίνη)

β)

γ)

α)

 

Terbuthylazine (τερβουτυλαζίνη)

β)

γ)

α)

 

Tetraconazole (τετρακοναζόλη)

β)

γ)

α)

 

Tetradifon (τετραδιφόνη)

β)

γ)

α)

 

Thiabendazole (θειαβενδαζόλη)

β)

γ)

α)

 

Τhiacloprid (θειακλοπρίδη)

β)

γ)

α)

 

Thiamethoxam (θειαμεθοξάμη)

β)

γ)

α)

 

Thiodicarb (θειοδικάρβη)

β)

γ)

α)

 

Thiophanate-methyl (θειοφανικό μεθύλιο)

β)

γ)

α)

 

Tolclofos-methyl (μεθυλικό τολκλοφός)

β)

γ)

α)

 

Triadimefon (τριαδιμεφόνη)

β)

γ)

α)

 

Triadimenol (τριαδιμενόλη)

β)

γ)

α)

 

Triazophos (τριαζωφός)

β)

γ)

α)

 

Τricyclazole (τρικυκλαζόλη)

 

 

α)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στο καστανό ρύζι το 2026.

Trifloxystrobin (τριφλοξυστροβίνη)

β)

γ)

α)

 

Triflumizole (τριφλουμιζόλη)

β)

γ)

α)

 

Triflumuron (τριφλουμουρόνη)

β)

γ)

α)

 

Vinclozolin (βινκλοζολίνη)

β)

γ)

α)

 

Zoxamide (ζοξαμίδη)

β)

γ)

α)

 

ΜΕΡΟΣ Δ

Συνδυασμοί καταλοίπων/προϊόντων προς ανάλυση μέσα/πάνω σε προϊόντα ζωικής προέλευσης

 

2024

2025

2026

Παρατηρήσεις

Aldrin (αλδρίνη) και dieldrin (διελδρίνη)

δ)

ε)

στ)

 

Bifenthrin (διφαινθρίνη)

δ)

ε)

στ)

 

Chlordane (χλωρδάνιο)

δ)

ε)

στ)

 

Chlormequat (χλωρμεκουάτ)

 

ε)

στ)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στο αγελαδινό γάλα το 2025· μέσα και πάνω στο συκώτι βοοειδών το 2026.

Chlorpyrifos (χλωροπυριφός)

δ)

ε)

στ)

 

Chlorpyrifos-methyl (μεθυλικό χλωροπυριφός)

δ)

ε)

στ)

 

Ενώσεις χαλκού

δ)

ε)

στ)

 

Cypermethrin (κυπερμεθρίνη)

δ)

ε)

στ)

 

DDT (διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθάνιο)

δ)

ε)

στ)

 

Deltamethrin (δελταμεθρίνη)

δ)

ε)

στ)

 

Diazinon (διαζινόνη)

δ)

ε)

στ)

 

Endosulfan (ενδοσουλφάνη)

δ)

ε)

στ)

 

Famoxadone (φαμοξαδόνη)

δ)

ε)

στ)

 

Fenvalerate (φενβαλεράτη)

δ)

ε)

στ)

 

Fipronil (φιπρονίλη)

δ)

ε)

στ)

 

Glufosinate ammonium (γλουφοσινικό αμμώνιο)

δ)

ε)

στ)

 

Glyphosate (γλυφοσάτη)

δ)

ε)

στ)

 

Heptachlor (επταχλώριο)

δ)

ε)

στ)

 

Εξαχλωροβενζόλιο

δ)

ε)

στ)

 

Εξαχλωροκυκλοεξάνιο (ΗCΗ, ισομερές α)

δ)

ε)

στ)

 

Εξαχλωροκυκλοεξάνιο (ΗCΗ, ισομερές β)

δ)

ε)

στ)

 

Indoxacarb (ινδοξακάρβη)

 

ε)

 

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στο αγελαδινό γάλα το 2025.

Lindane (λινδάνιο)

δ)

ε)

στ)

 

Mepiquat (μεπικουάτ)

 

ε)

στ)

Θα αναλύεται μόνο μέσα και πάνω στο αγελαδινό γάλα το 2025· μέσα και πάνω στο συκώτι βοοειδών το 2026.

Methoxychlor (μεθοξυχλώριο)

δ)

ε)

στ)

 

Parathion (παραθείο)

δ)

ε)

στ)

 

Pendimethalin (πενδιμεθαλίνη)

δ)

ε)

στ)

 

Permethrin (περμεθρίνη)

δ)

ε)

στ)

 

Pirimiphos-methyl (μεθυλικό πιριμιφός)

δ)

ε)

στ)

 


(1)  Κωδικοί προϊόντων σύμφωνα με το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 της Επιτροπής (ΕΕ L 70 της 16.3.2005, σ. 1).

(2)  Τα μέρη των νωπών προϊόντων στα οποία εφαρμόζονται τα ΑΟΚ θα αναλυθούν για το κύριο προϊόν της ομάδας ή της υποομάδας, όπως αναφέρονται στο μέρος Α του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 της Επιτροπής, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά.

(3)  Αναλύονται μη μεταποιημένα προϊόντα. Σε περίπτωση δειγματοληψίας κατεψυγμένων προϊόντων, να αναφέρεται ένας συντελεστής μεταποίησης, κατά περίπτωση.

(4)  Εάν δεν υπάρχουν επαρκή δείγματα σπόρων σίκαλης, σίτου, βρώμης ή κριθαριού, μπορούν να αναλυθούν επίσης άλευρα ολικής άλεσης σίκαλης, σίτου, βρώμης ή κριθαριού και να αναφέρεται ο συντελεστής μεταποίησης.

(5)  Εάν δεν υπάρχουν επαρκή δείγματα σπόρων βρώμης, το μέρος του απαιτούμενου αριθμού δειγμάτων σπόρων βρώμης που δεν ήταν δυνατό να ληφθεί μπορεί να προστεθεί στον αριθμό δειγμάτων σπόρων κριθαριού, πράγμα που θα οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό δειγμάτων σπόρων βρώμης και αναλογικά σε αυξημένο αριθμό δειγμάτων σπόρων κριθαριού.

(6)  Εάν δεν υπάρχουν επαρκή δείγματα σπόρων κριθαριού, το μέρος του απαιτούμενου αριθμού δειγμάτων σπόρων κριθαριού που δεν ήταν δυνατό να ληφθεί μπορεί να προστεθεί στον αριθμό δειγμάτων σπόρων βρώμης, πράγμα που θα οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό δειγμάτων σπόρων κριθαριού και αναλογικά σε αυξημένο αριθμό δειγμάτων σπόρων βρώμης.

(7)  Όπου είναι σκόπιμο, μπορεί επίσης να αναλυθεί καθαρισμένο ρύζι σε κόκκους. Αναφέρεται αν αναλύθηκε καθαρισμένο ή αποφλοιωμένο ρύζι. Εάν αναλύθηκε καθαρισμένο ρύζι, πρέπει να αναφέρεται ο συντελεστής μεταποίησης.

(8)  Είναι επίσης δυνατόν να λαμβάνονται δείγματα από κρέας σύμφωνα με τον πίνακα 3 του παραρτήματος της οδηγίας 2002/63/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 187 της 16.7.2002, σ. 30).

(9)  Θα αναλύεται νωπό (μη μεταποιημένο) γάλα, καθώς και κατεψυγμένο, παστεριωμένο, γάλα που έχει υποστεί θέρμανση, αποστειρωμένο γάλα ή γάλα που έχει υποστεί διήθηση.

(10)  Πρέπει να αναλύονται ολόκληρα αβγά χωρίς το κέλυφος.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Αριθμός των δειγμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 1

1)   

Ο ελάχιστος αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται για κάθε προϊόν και αναλύονται για τα φυτοφάρμακα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I ορίζεται στο σημείο 5.

2)   

Εκτός από τα δείγματα που απαιτούνται σύμφωνα με το σημείο 5:

το 2024 κάθε κράτος μέλος λαμβάνει και αναλύει δέκα δείγματα μεταποιημένων παιδικών τροφών με βάση τα δημητριακά·

το 2025 κάθε κράτος μέλος λαμβάνει και αναλύει δέκα δείγματα τροφών για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας εκτός από παρασκευάσματα για βρέφη, παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας και μεταποιημένες παιδικές τροφές με βάση τα δημητριακά.

το 2026 κάθε κράτος μέλος λαμβάνει και αναλύει πέντε δείγματα παρασκευασμάτων για βρέφη και πέντε δείγματα παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας·

3)   

Δείγματα από προϊόντα που προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια λαμβάνονται, όταν είναι διαθέσιμα, σε αναλογία με το μερίδιο αγοράς των εν λόγω προϊόντων σε κάθε κράτος μέλος, με ελάχιστο όριο το 1.

4)   

Τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν μέθοδο πολλαπλών καταλοίπων μπορούν να χρησιμοποιούν ποιοτικές μεθόδους διαλογής μέχρι και για το 15 % των δειγμάτων που πρέπει να λαμβάνονται και να αναλύονται σύμφωνα με το σημείο 5. Όταν χρησιμοποιούνται ποιοτικές μέθοδοι διαλογής, ο εναπομένων αριθμός δειγμάτων αναλύεται με ποσοτικές μεθόδους πολλαπλών καταλοίπων.

Όταν τα αποτελέσματα των ποιοτικών μεθόδων διαλογής είναι θετικά, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν μια συνήθη μέθοδο για τον ποσοτικό προσδιορισμό των ευρημάτων.

5)   

Ελάχιστος αριθμός δειγμάτων ανά έτος ανά προϊόν:

ΒΕ

15

 

LT

12

 

 

BG

15

LU

12

 

 

CZ

15

HU

15

 

 

DK

12

MT

12

 

 

DE

106

NL

20

 

 

EST

12

AT

15

 

IE

12

PL

51

 

 

EL

15

PT

15

 

 

ES

55

RO

22

 

 

FR

78

SI

12

 

 

HR

12

SK

12

 

 

IT

75

FI

12

 

 

CY

12

SE

15

LV

12

UK (NI)  (1)

12

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ: 683


(1)  Σύμφωνα με τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 4 του πρωτοκόλλου για τις Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία σε συνδυασμό με το παράρτημα 2 του εν λόγω πρωτοκόλλου, ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.


4.4.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 95/41


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/732 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 28ης Μαρτίου 2023

για την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων [«Aceite de Madrid»] (ΠΟΠ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 52 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, η αίτηση που υπέβαλε η Ισπανία για την καταχώριση της ονομασίας «Aceite de Madrid» δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2).

(2)

Δεδομένου ότι δεν έχει κοινοποιηθεί καμία δήλωση ένστασης στην Επιτροπή, βάσει του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, η ονομασία «Aceite de Madrid» πρέπει να καταχωριστεί,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Καταχωρίζεται η ονομασία «Aceite de Madrid» (ΠΟΠ).

Η ονομασία που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο αφορά προϊόν της κλάσης 1.5. Έλαια και λίπη του παραρτήματος XI του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 668/2014 της Επιτροπής (3).

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Μαρτίου 2023.

Για την Επιτροπή,

εξ ονόματος της Προέδρου,

Janusz WOJCIECHOWSKI

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.

(2)  ΕΕ C 478 της 16.12.2022, σ. 24.

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 668/2014 της Επιτροπής, της 13ης Ιουνίου 2014, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (ΕΕ L 179 της 19.6.2014, σ. 36).


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

4.4.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 95/42


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2023/733 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 3ης Απριλίου 2023

για τον ορισμό ενωσιακών εγκαταστάσεων δοκιμών ραδιοεξοπλισμού και παιχνιδιών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για την εποπτεία της αγοράς και τη συμμόρφωση των προϊόντων και για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/42/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 765/2008 και (ΕΕ) αριθ. 305/2011 (1), και ιδίως το άρθρο 21 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/1267 της Επιτροπής (2) προβλέπει ότι οι δημόσιες εγκαταστάσεις δοκιμών των κρατών μελών ορίζονται ως ενωσιακές εγκαταστάσεις δοκιμών κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

(2)

Η Επιτροπή δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος 325/G/GRO/IMA/22/2711/12562 για ραδιοεξοπλισμό και παιχνίδια. Πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των αιτήσεων που ελήφθησαν, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και με βάση τα κριτήρια που ορίζονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

(3)

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, η Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών της Δημοκρατίας της Λιθουανίας θα πρέπει να οριστεί ως ενωσιακή εγκατάσταση δοκιμών ραδιοεξοπλισμού και η υπηρεσία Service Commun des Laboratoires θα πρέπει να οριστεί ως ενωσιακή εγκατάσταση δοκιμών παιχνιδιών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Ενωσιακή εγκατάσταση δοκιμών ραδιοεξοπλισμού

Η Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών της Δημοκρατίας της Λιθουανίας (Mortos str. 14, LT-03219 Βίλνιους, Λιθουανία) ορίζεται ως ενωσιακή εγκατάσταση δοκιμών ραδιοεξοπλισμού.

Άρθρο 2

Ενωσιακή εγκατάσταση δοκιμών παιχνιδιών

Η υπηρεσία Service Commun des Laboratoires (369 rue Jules Guesde, 59651 Villeneuve d’Ascq, Γαλλία) ορίζεται ως ενωσιακή εγκατάσταση δοκιμών παιχνιδιών.

Άρθρο 3

Επανεξέταση του ορισμού

Ο ορισμός της ενωσιακής εγκατάστασης δοκιμών που προβλέπεται στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας απόφασης επανεξετάζεται σύμφωνα με το άρθρο 2 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2022/1267 έως τις 24 Απριλίου 2028 και στη συνέχεια ανά πενταετία.

Άρθρο 4

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 3 Απριλίου 2023.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 169 της 25.6.2019, σ. 1.

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/1267 της Επιτροπής, της 20ής Ιουλίου 2022, για τον καθορισμό των διαδικασιών για τον ορισμό ενωσιακών εγκαταστάσεων δοκιμών για τους σκοπούς της εποπτείας της αγοράς και της επαλήθευσης συμμόρφωσης των προϊόντων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 192 της 21.7.2022, σ. 21).