ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

64ό έτος
20 Αυγούστου 2021


Περιεχόμενα

 

II   Μη νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/1374 της Επιτροπής, της 12ης Απριλίου 2021, για την τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ( 1 )

1

 

*

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/1375 της Επιτροπής, της 11ης Ιουνίου 2021, για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 όσον αφορά την τροποποίηση των παραδοσιακών ενδείξεων στον αμπελοοινικό τομέα

16

 

*

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1376 της Επιτροπής, της 13ης Αυγούστου 2021, σχετικά με τη θέσπιση απαγόρευσης της αλιείας κοκκινόψαρων στη ζώνη NAFO 3M από σκάφη που φέρουν σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

18

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/1377 της Επιτροπής, της 19ης Αυγούστου 2021, για την έγκριση της αλλαγής των προϋποθέσεων χρήσης του νέου τροφίμου ελαιορητίνη πλούσια σε ασταξανθίνη από φύκη Haematococcus pluvialis σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/2470 της Επιτροπής ( 1 )

20

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/1378 της Επιτροπής, της 19ης Αυγούστου 2021, για τη θέσπιση ορισμένων κανόνων σχετικά με το πιστοποιητικό που χορηγείται σε επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων και εξαγωγείς τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές βιολογικών και υπό μετατροπή προϊόντων στην Ένωση και για την κατάρτιση του καταλόγου των αναγνωρισμένων αρχών ελέγχου και φορέων ελέγχου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 1 )

24

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/1379 της Επιτροπής, της 19ης Αυγούστου 2021, για τη μη ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας famoxadone (φαμοξαδόνη), σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής ( 1 )

32

 

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

*

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1380 της Επιτροπής, της 19ης Αυγούστου 2021, για τη θέσπιση της ισοδυναμίας, με σκοπό τη διευκόλυνση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης, των πιστοποιητικών COVID-19 που εκδίδονται από την Ουκρανία με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 1 )

35

 

*

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1381 της Επιτροπής, της 19ης Αυγούστου 2021, για τη θέσπιση της ισοδυναμίας, με σκοπό τη διευκόλυνση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης, των πιστοποιητικών COVID-19 που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 1 )

38

 

*

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1382 της Επιτροπής, της 19ης Αυγούστου 2021, για τη θέσπιση της ισοδυναμίας, με σκοπό τη διευκόλυνση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης, των πιστοποιητικών COVID-19 που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 1 )

41

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις των οποίων οι τίτλοι έχουν τυπωθεί με λευκά στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Μη νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

20.8.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/1


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1374 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 12ης Απριλίου 2021

για την τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (1), και ιδίως το άρθρο 10 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 καθορίζει ειδικούς κανόνες για τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων όσον αφορά την υγιεινή τροφίμων ζωικής προέλευσης

(2)

Η πυτιά είναι ένα μείγμα ενζύμων που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ορισμένων τυριών. Συλλέγεται από τα στομάχια νεαρών μηρυκαστικών. Με βάση την πείρα που έχουν αποκτήσει οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων, οι ειδικές απαιτήσεις υγιεινής όσον αφορά τα στομάχια για την παραγωγή πυτιάς, οι οποίες καθορίζονται στο παράρτημα III τμήμα I κεφάλαιο IV σημείο 18 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004, θα πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η συλλογή πυτιάς από νεαρά αιγοπρόβατα. Ειδικότερα, είναι σκόπιμο να επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τα στομάχια αυτά το σφαγείο χωρίς να εκκενώνονται ή να καθαρίζονται.

(3)

Οι τεχνολογικές εξελίξεις οδήγησαν στην απαίτηση να επιτρέπεται η εκδορά, το ζεμάτισμα και η αποτρίχωση των κεφαλών και των ποδιών κατοικίδιων οπληφόρων εκτός του σφαγείου σε εξειδικευμένες εγκεκριμένες εγκαταστάσεις για περαιτέρω μεταποίηση τροφίμων. Ως πρακτική συνέπεια, θα πρέπει να επιτραπεί η μεταφορά των κεφαλών και των ποδιών κατοικίδιων οπληφόρων στις εν λόγω εγκαταστάσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις που εγγυώνται την ασφάλεια των τροφίμων. Συνεπώς, το παράρτημα III τμήμα I κεφάλαιο IV σημείο 18 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 θα πρέπει να τροποποιηθεί.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/624 της Επιτροπής (2), ο επίσημος κτηνίατρος μπορεί να διενεργεί επιθεώρηση πριν από τη σφαγή εκτός του σφαγείου σε περίπτωση επείγουσας σφαγής κατοικίδιων οπληφόρων. Το παράρτημα III τμήμα I κεφάλαιο VI σημείο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 απαιτεί ο κτηνίατρος να διενεργεί επιθεώρηση πριν από τη σφαγή σε περίπτωση επείγουσας σφαγής. Η απαίτηση αυτή θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να συνάδει με το εν λόγω άρθρο 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/624 και να αναφέρεται, αντ’ αυτού, στον επίσημο κτηνίατρο.

(5)

Η βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων είναι μία από τις δράσεις που προτείνονται στη στρατηγική της Επιτροπής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (3) για ένα δίκαιο, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ειδικότερα, μεταβάλλεται ο τρόπος κατανάλωσης κρέατος, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές να απαιτούν ολοένα και περισσότερο να επιτρέπεται η σφαγή ορισμένων κατοικίδιων οπληφόρων στην εκμετάλλευση προέλευσης, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές ανησυχίες σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη συλλογή και τη μεταφορά τους.

(6)

Εκτός από την επείγουσα σφαγή, τα κατοικίδια οπληφόρα πρέπει να σφάζονται σε σφαγείο εγκεκριμένο σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις υγειονομικές απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα III τμήμα I κεφάλαια ΙΙ και IV του εν λόγω κανονισμού. Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών μπορούν να εγκρίνουν κινητά σφαγεία σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο. Οι εν λόγω κινητές εγκαταστάσεις μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις κατάλληλες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπου μπορούν να σφαγούν ομάδες υγιών ζώων. Σε άλλες περιστάσεις, η μεταφορά ορισμένων ζώων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον χειριστή ή την καλή μεταχείριση των ζώων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιτρέπεται η σφαγή και αφαίμαξη στην εκμετάλλευση προέλευσης για περιορισμένο αριθμό κατοικίδιων βοοειδών και χοιροειδών και κατοικίδιων μονόπλων. Η πρακτική αυτή θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς όρους για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας των τροφίμων όσον αφορά το κρέας που προέρχεται από το εν λόγω ζώο.

(7)

Τα κατοικίδια βοοειδή και χοιροειδή και τα κατοικίδια μόνοπλα που σφάζονται στην εκμετάλλευση προέλευσης θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημο πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι έχουν τηρηθεί οι απαιτήσεις υγιεινής για τη σφαγή. Το εν λόγω επίσημο πιστοποιητικό προβλέπεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2020/2235 της Επιτροπής (4).

(8)

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε δεύτερη επιστημονική γνώμη σχετικά με τις προσεγγίσεις ανάλυσης κινδύνου για ορισμένα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης και δωρεές τροφίμων (5). Η εν λόγω γνώμη συνιστά την κατάψυξη σε επίπεδο λιανικής πώλησης ως πρόσθετο εργαλείο για τη διασφάλιση της ασφαλούς αναδιανομής τροφίμων σε όσους τη χρειάζονται. Η διευκόλυνση των πρακτικών ασφαλούς δωρεάς τροφίμων, αφενός, προλαμβάνει τη σπατάλη τροφίμων και, αφετέρου, συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» της Επιτροπής και τον γενικό στόχο της για την καθιέρωση ενός δίκαιου, υγιούς και φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος τροφίμων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η κατάψυξη των τροφίμων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο για τη διασφάλιση της ασφαλούς αναδιανομής τους από τράπεζες τροφίμων και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Στην περίπτωση του λιανικού εμπορίου, επί του παρόντος δεν επιτρέπεται η κατάψυξη του κρέατος, δεδομένου ότι το κρέας που προορίζεται για κατάψυξη πρέπει να καταψύχεται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση μετά τη σφαγή ή τον τεμαχισμό σύμφωνα με το παράρτημα III τμήμα I κεφάλαιο VII σημείο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004, όσον αφορά τα κατοικίδια οπληφόρα, και το τμήμα II κεφάλαιο V σημείο 5 του ιδίου παραρτήματος όσον αφορά τα πουλερικά και τα λαγόμορφα. Ως εκ τούτου, η κατάψυξη του κρέατος θα πρέπει να επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις στην περίπτωση του λιανικού εμπορίου, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής διανομή για δωρεές τροφίμων.

(9)

Στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 854/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) ορίζεται ο «εγκεκριμένος κτηνίατρος». Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) κατήργησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και όρισε τον «επίσημο κτηνίατρο». Δεδομένου ότι ο ορισμός του «επίσημου κτηνιάτρου» στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/625 περιλαμβάνει τον όρο «εγκεκριμένος κτηνίατρος», οι αναφορές σε «εγκεκριμένο κτηνίατρο» στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να αναφέρονται αντ’ αυτού στον «επίσημο κτηνίατρο».

(10)

Οι ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά κρέατος από αρτιοδάκτυλα εκτρεφόμενα θηλαστικά που καθορίζονται στο παράρτημα III τμήμα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 ισχύουν μόνο για κρέας από Cervidae ή Suidae. Παρόμοιες απαιτήσεις θα πρέπει να ισχύουν και για το κρέας από άλλα αρτιοδάκτυλα εκτρεφόμενα θηλαστικά, όπως τα λάμα, ώστε να αποφεύγεται ενδεχόμενος κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων από αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης λόγω αυξημένης κατανάλωσης του εν λόγω κρέατος.

(11)

Τα πτώματα και τα σπλάχνα θηραμάτων άγριων θηραμάτων μπορούν να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται σε κέντρο συλλογής πριν από τη μεταφορά τους σε εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων. Θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικοί κανόνες υγιεινής για τον χειρισμό και την αποθήκευση αυτών των πτωμάτων και σπλάχνων στα εν λόγω κέντρα συλλογής, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων του εν λόγω κρέατος μέσω της τροποποίησης των απαιτήσεων υγιεινής για τα άγρια θηράματα που ορίζονται στο παράρτημα III τμήμα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

(12)

Τα άγρια θηράματα πρέπει να μεταφέρονται το συντομότερο δυνατό σε εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων, αφού εξεταστούν από εκπαιδευμένο άτομο, σύμφωνα με το παράρτημα III τμήμα IV κεφάλαιο II σημείο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 όσον αφορά τα μεγάλα άγρια θηράματα και το κεφάλαιο III σημείο 3 του ιδίου τμήματος όσον αφορά τα μικρά άγρια θηράματα, ώστε να είναι δυνατή η ψύξη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά τη θανάτωση. Η απαίτηση αυτή θα πρέπει να ισχύει και για τα άγρια θηράματα στα οποία δεν πραγματοποιήθηκε εξέταση.

(13)

Το παράρτημα III τμήμα VII κεφάλαιο I σημείο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 προβλέπει ότι, όταν ένας υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων διακινεί παρτίδα ζώντων δίθυρων μαλακίων μεταξύ εγκαταστάσεων, η εν λόγω παρτίδα πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφο καταγραφής. Για να εναρμονιστούν οι πληροφορίες που απαιτούνται βάσει του παραρτήματος III τμήμα VII κεφάλαιο I σημείο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004, θα πρέπει να θεσπιστεί κοινό υπόδειγμα του εγγράφου καταγραφής για τη διακίνηση ζώντων δίθυρων μαλακίων μεταξύ εγκαταστάσεων. Επιπλέον, αποτελεί κοινή πρακτική οι παρτίδες δίθυρων μαλακίων να μπορούν να αποστέλλονται και σε ενδιάμεσους φορείς εκμετάλλευσης· ως εκ τούτου, το έγγραφο καταγραφής θα πρέπει να περιλαμβάνει και αυτή τη δυνατότητα.

(14)

Σύμφωνα με το παράρτημα III τμήμα VII κεφάλαιο IV μέρος Α σημείο 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004, τα ζώντα δίθυρα μαλάκια πρέπει να πλένονται από τη λάσπη και από τις συσσωρευμένες ξένες ουσίες με καθαρό νερό, πριν από την έναρξη του καθαρισμού. Ωστόσο, για να εξοικονομηθεί νερό, δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό το πλύσιμο καθαρών δίθυρων μαλακίων. Το τμήμα VII κεφάλαιο IV μέρος Α σημείο 1 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(15)

Τα ζώντα δίθυρα μαλάκια που διατίθενται στην αγορά δεν επιτρέπεται να περιέχουν θαλάσσιες βιοτοξίνες που υπερβαίνουν τα όρια που καθορίζονται στο παράρτημα III τμήμα VII κεφάλαιο V σημείο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004. Η EFSA, στη γνώμη της σχετικά με τις θαλάσσιες βιοτοξίνες στα οστρακοειδή —ομάδα των πηκτενοτοξινών (8), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αναφορές για δυσμενείς επιδράσεις στους ανθρώπους που συνδέονται με τις τοξίνες της ομάδας των πηκτενοτοξινών (PTX). Επιπλέον, οι PTX στα οστρακοειδή συνοδεύονται πάντοτε από τοξίνες της ομάδας του οκαδαϊκού οξέος. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να διαγραφεί η αναφορά στις PTX από το παράρτημα III τμήμα VII κεφάλαιο V σημείο 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

(16)

Το άρθρο 11 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού 2019/624 προβλέπει ότι η ταξινόμηση των περιοχών παραγωγής και μετεγκατάστασης δεν απαιτείται όσον αφορά τη συλλογή ολοθουροειδών όταν οι αρμόδιες αρχές διενεργούν επίσημους ελέγχους στα εν λόγω ζώα σε ιχθυόσκαλες, κέντρα αποστολής και εγκαταστάσεις μεταποίησης. Το παράρτημα III τμήμα VII κεφάλαιο IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκομιδή των ολοθουροειδών εκτός των κατηγοριοποιημένων περιοχών παραγωγής και μετεγκατάστασης.

(17)

Τα σκάφη θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με τρόπο που να μην προκαλούν μόλυνση των προϊόντων αλιείας με ακάθαρτα ύδατα του υδροσυλλέκτη, λύματα, καπνό, καύσιμα, έλαια, λιπαντικά ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Επίσης, τα κύτη, οι δεξαμενές ή οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, την ψύξη ή την κατάψυξη αλιευτικών προϊόντων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς εκτός από την αποθήκευση αλιευτικών προϊόντων. Τα πλοία-καταψύκτες και τα πλοία-ψυγεία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξοπλισμό κατάψυξης επαρκούς χωρητικότητας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάψυξη σε συνεχή διαδικασία και με όσο το δυνατόν συντομότερη θερμική περίοδο αναστολής, ώστε να επιτυγχάνεται θερμοκρασία πυρήνα που δεν υπερβαίνει τους -18 °C. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κύτη αποθήκευσης για την κατάψυξη προϊόντων. Οι ίδιες απαιτήσεις για τον εξοπλισμό κατάψυξης και αποθήκευσης θα πρέπει να ισχύουν και για τις χερσαίες ψυκτικές αποθήκες. Συνεπώς, το παράρτημα III τμήμα VIII κεφάλαιο I μέρος I και κεφάλαιο III μέρος Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 θα πρέπει να τροποποιηθούν.

(18)

Μετά από πρόσφατες απάτες σχετικά με τόνο που καταψύχεται αρχικά σε άλμη σε θερμοκρασία -9 °C και προορίζεται για κονσερβοποιία αλλά εκτρέπεται για να καταναλωθεί ως νωπό αλιευτικό προϊόν, είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί στο παράρτημα III τμήμα VIII κεφάλαιο I μέρος II σημείο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 ότι ολόκληρα αλιευτικά προϊόντα που αρχικά καταψύχθηκαν σε άλμη στους -9 °C και προορίζονται για τη βιομηχανία κονσερβοποίησης, ακόμη και αν καταψυχθούν περαιτέρω σε θερμοκρασία -18 °C, δεν πρέπει να έχουν προορισμό διαφορετικό από τη βιομηχανία κονσερβοποίησης.

(19)

Τα συκώτια και τα αυγά των αλιευτικών προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση πρέπει να διατηρούνται μέσα σε πάγο, σε θερμοκρασία παραπλήσια με τη θερμοκρασία τήξης του πάγου, ή να καταψύχονται. Είναι σκόπιμο επίσης να επιτρέπεται η ψύξη των συκωτιών και των αυγών υπό συνθήκες διαφορετικές εκτός από πάγο, σε θερμοκρασία που προσεγγίζει εκείνη της τήξης του πάγου. Κατά συνέπεια, το παράρτημα III τμήμα VIII κεφάλαιο I μέρος II σημείο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να καταστεί δυνατό τα συκώτια και τα αυγά αλιευτικών προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση να μπορούν επίσης να ψύχονται όχι μόνο μέσα σε πάγο αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες ψύξης.

(20)

Είναι σκόπιμο, σε περιέκτες που χρησιμοποιούνται για την αποστολή ή την αποθήκευση ασυσκεύαστων παρασκευασμένων νωπών αλιευτικών προϊόντων αποθηκευμένων μέσα σε πάγο, το νερό που προέρχεται από την τήξη του πάγου να μην παραμένει σε επαφή με αλιευτικά προϊόντα. Είναι σημαντικό, για λόγους υγιεινής, να διευκρινιστεί ότι το νερό που προέρχεται από την τήξη του πάγου όχι μόνο δεν πρέπει να παραμένει σε επαφή με τα αλιευτικά προϊόντα, αλλά και να αποστραγγίζεται. Κατά συνέπεια, το παράρτημα III τμήμα VIII κεφάλαιο III μέρος Α σημείο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να διευκρινιστεί ότι το νερό που προέρχεται από την τήξη του πάγου όχι μόνο δεν θα πρέπει να παραμένει σε επαφή με τα αλιευτικά προϊόντα, αλλά θα πρέπει να αποστραγγίζεται.

(21)

Οι ειδικοί κανόνες υγιεινής για τα βατραχοπόδαρα που καθορίζονται στο παράρτημα III τμήμα XI του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 εφαρμόζονται μόνο στα βατραχοπόδαρα του είδους RNA (οικογένεια Ranidae) σύμφωνα με τον ορισμό των βατραχοπόδαρων που παρατίθεται στο παράρτημα I σημείο 6.1 του εν λόγω κανονισμού. Οι ειδικοί κανόνες υγιεινής για τα σαλιγκάρια στο εν λόγω τμήμα εφαρμόζονται μόνο στα χερσαία γαστερόποδα των ειδών Helix pomatia Linné, Helix aspersa Muller, Helix lucorum και είδη της οικογένειας Achatinidae, σύμφωνα με τον ορισμό των σαλιγκαριών που παρατίθεται στο παράρτημα I σημείο 6.2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004. Λόγω αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, παράγονται επίσης και διατίθενται στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση βατραχοπόδαρα και σαλιγκάρια άλλων ειδών. Συνεπώς, οι ειδικοί κανόνες υγιεινής θα πρέπει να επεκταθούν ώστε να καλύπτουν τα εν λόγω είδη, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων που προέρχονται από αυτά τα είδη.

(22)

Το παράρτημα III τμήμα XII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 καθορίζει ειδικές απαιτήσεις θερμοκρασίας για την αποθήκευση καταλοίπων ζωικού λίπου που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν ορισμένες τεχνικές συσκευασίας, όπως οι συσκευασίες σε κενό αέρος για τις οποίες δεν απαιτούνται ειδικές απαιτήσεις θερμοκρασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων που προέρχονται από κατάλοιπα ζωικού λίπους. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω συνθήκες θερμοκρασίας θα πρέπει να διαγραφούν, ενώ ο υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων θα πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων που προέρχονται από τα κατάλοιπα ζωικού λίπους με ορθές πρακτικές υγιεινής και διαδικασίες που βασίζονται στις αρχές της ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9).

(23)

Κατά συνέπεια, πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 12 Απριλίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 55.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/624 της Επιτροπής, της 8ης Φεβρουαρίου 2019, σχετικά με ειδικούς κανόνες για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην παραγωγή κρέατος και για τις περιοχές παραγωγής και μετεγκατάστασης ζώντων δίθυρων μαλακίων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 131 της 17.5.2019, σ. 1).

(3)  https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf

(4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/2235 της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2017/625 όσον αφορά τα υποδείγματα πιστοποιητικών υγείας των ζώων, τα υποδείγματα επίσημων πιστοποιητικών και τα υποδείγματα πιστοποιητικών υγείας των ζώων/επίσημων πιστοποιητικών για την είσοδο στην Ένωση και για τις ενδοενωσιακές μετακινήσεις φορτίων ορισμένων κατηγοριών ζώων και αγαθών και σχετικά με την επίσημη πιστοποίηση με τέτοια πιστοποιητικά, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 599/2004, των εκτελεστικών κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 636/2014 και (ΕΕ) 2019/628, της οδηγίας 98/68/ΕΚ και των αποφάσεων 2000/572/ΕΚ, 2003/779/ΕΚ και 2007/240/ΕΚ (ΕΕ L 442 της 30.12.2020, σ. 1).

(5)  EFSA Journal 2018· 16(11):5432

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 854/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών διατάξεων για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο (ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 206).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (EE) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου (κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους) (ΕΕ L 95 της 7.4.2017, σ. 1).

(8)  https://doi.org/10.2903/j.efsa.2009.1109

(9)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων (ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το τμήμα I τροποποιείται ως εξής:

α)

το κεφάλαιο IV τροποποιείται ως εξής:

i)

το σημείο 2 στοιχείο β) σημείο ii) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ii)

ζώα που έχουν σφαγεί στην εκμετάλλευση προέλευσης σύμφωνα με το κεφάλαιο VIα του παρόντος τμήματος ή σύμφωνα με το σημείο 3 του τμήματος III·»

ii)

το σημείο 18 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«18.

Εκτός εάν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως ζωικό υποπροϊόν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*):

α)

τα στομάχια πρέπει να έχουν ζεματιστεί ή καθαριστεί· ωστόσο, όταν προορίζονται για παραγωγή πυτιάς, τα στομάχια:

i)

απαιτείται να έχουν κενωθεί μόνο στην περίπτωση νεαρών βοοειδών

ii)

δεν απαιτείται να έχουν κενωθεί, ζεματιστεί ή καθαριστεί στην περίπτωση νεαρών αιγοπροβάτων·

β)

τα έντερα πρέπει να έχουν κενωθεί και καθαριστεί·

γ)

οι κεφαλές και τα πόδια πρέπει να έχουν εκδαρεί ή ζεματιστεί και αποτριχωθεί· ωστόσο, όταν επιτρέπεται από την αρμόδια αρχή, οι εμφανώς καθαρές κεφαλές, οι οποίες δεν περιέχουν ειδικά υλικά κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (**), και τα εμφανώς καθαρά πόδια, που προορίζονται για μεταποίηση σε τρόφιμα, μπορούν να μεταφέρονται και να εκδέρονται ή να ζεματίζονται και να αποτριχώνονται σε εγκεκριμένη εγκατάσταση.

(*)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 (κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα) (ΕΕ L 300 της 14.11.2009, σ. 1)."

(**)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1).»"

β)

Το κεφάλαιο IV τροποποιείται ως εξής:

i)

τα σημεία 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

Ο επίσημος κτηνίατρος προβαίνει σε προ της σφαγής επιθεώρηση του ζώου.

3.

Μετά τη σφαγή και την αφαίμαξη, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί στο σφαγείο υπό κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και χωρίς άσκοπη καθυστέρηση. Η αφαίρεση του στομάχου και των εντέρων, αλλά όχι περαιτέρω καθαρισμός, μπορεί να πραγματοποιείται επιτόπου, υπό την επίβλεψη του επίσημου κτηνιάτρου. Τα αφαιρεθέντα σπλάχνα πρέπει να συνοδεύουν το σφαγέν ζώο στο σφαγείο και να αναγνωρίζονται ως ανήκοντα στο ζώο αυτό.»

ii)

το σημείο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το επίσημο πιστοποιητικό που ορίζεται στο παράρτημα IV κεφάλαιο 5 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2235 της Επιτροπής (*) συνοδεύει το σφαγμένο ζώο στο σφαγείο ή αποστέλλεται εκ των προτέρων σε οποιονδήποτε μορφότυπο.

(*)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/2235 της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2017/625 όσον αφορά τα υποδείγματα πιστοποιητικών υγείας των ζώων, τα υποδείγματα επίσημων πιστοποιητικών και τα υποδείγματα πιστοποιητικών υγείας των ζώων/επίσημων πιστοποιητικών για την είσοδο στην Ένωση και για τις ενδοενωσιακές μετακινήσεις φορτίων ορισμένων κατηγοριών ζώων και αγαθών και σχετικά με την επίσημη πιστοποίηση με τέτοια πιστοποιητικά, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 599/2004, των εκτελεστικών κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 636/2014 και (ΕΕ) 2019/628, της οδηγίας 98/68/ΕΚ και των αποφάσεων 2000/572/ΕΚ, 2003/779/ΕΚ και 2007/240/ΕΚ (ΕΕ L 442 της 30.12.2020, σ. 1).»"

γ)

Μετά το κεφάλαιο VI, παρεμβάλλεται το ακόλουθο κεφάλαιο VIα:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIα: ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ, ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΒΙΣΩΝΩΝ, ΚΑΙ ΧΟΙΡΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΜΟΝΟΠΛΩΝ, ΕΚΤΌΣ ΑΠΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΦΑΓΗ

Κατ’ ανώτατο όριο τρία κατοικίδια βοοειδή, πλην των βισώνων, ή έως έξι κατοικίδια χοιροειδή ή έως τρία κατοικίδια μόνοπλα μπορούν να σφαγούν την ίδια ημέρα στην εκμετάλλευση προέλευσης, εφόσον εγκριθεί από την αρμόδια αρχή σύμφωνα με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

τα ζώα δεν μπορούν να μεταφερθούν στο σφαγείο, με στόχο να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για τον χειριστή και να προληφθούν τυχόν τραυματισμοί των ζώων κατά τη μεταφορά·

β)

υπάρχει συμφωνία μεταξύ του σφαγείου και του ιδιοκτήτη του ζώου που προορίζεται για σφαγή· ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια αρχή για την εν λόγω συμφωνία·

γ)

το σφαγείο ή ο ιδιοκτήτης των ζώων που προορίζονται για σφαγή πρέπει να ενημερώνει τον επίσημο κτηνίατρο τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία και ώρα της προβλεπόμενης σφαγής των ζώων·

δ)

ο επίσημος κτηνίατρος που διενεργεί τον έλεγχο προ σφαγής του ζώου που προορίζεται για σφαγή πρέπει να είναι παρών κατά τη σφαγή·

ε)

η κινητή μονάδα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την αφαίμαξη και τη μεταφορά των σφαγέντων ζώων στο σφαγείο πρέπει να επιτρέπει τον υγειονομικό χειρισμό και την αφαίμαξή τους, καθώς και την ορθή διάθεση του αίματός τους, και πρέπει να αποτελεί μέρος σφαγείου εγκεκριμένου από την αρμόδια αρχή σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2· ωστόσο, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέψει την αφαίμαξη εκτός της κινητής μονάδας, εάν το αίμα δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και η σφαγή δεν πραγματοποιείται σε απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 41 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*), ή σε εγκαταστάσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιορισμοί για την υγεία των ζώων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και τυχόν πράξεις που εκδίδονται βάσει αυτού·

στ)

μετά τη σφαγή και την αφαίμαξη, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί απευθείας στο σφαγείο υπό κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και χωρίς άσκοπη καθυστέρηση· η αφαίρεση του στομάχου και των εντέρων, αλλά όχι περαιτέρω καθαρισμός, μπορεί να πραγματοποιείται επιτόπου, υπό την επίβλεψη του επίσημου κτηνιάτρου· τα αφαιρεθέντα σπλάχνα πρέπει να συνοδεύουν το σφαγέν ζώο στο σφαγείο και να αναγνωρίζονται ως ανήκοντα στο συγκεκριμένο ζώο·

ζ)

εάν μεσολαβούν περισσότερες από δύο ώρες μεταξύ του χρόνου σφαγής του πρώτου ζώου και της άφιξης των σφαγέντων ζώων στο σφαγείο, τα σφαγέντα ζώα πρέπει να ψύχονται· εάν οι κλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν, η τεχνητή ψύξη δεν είναι αναγκαία·

η)

ο ιδιοκτήτης του ζώου πρέπει να ενημερώνει εκ των προτέρων το σφαγείο σχετικά με την προβλεπόμενη ώρα άφιξης των σφαγέντων ζώων, ο χειρισμός των οποίων πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση μετά την άφιξη στο σφαγείο·

θ)

εκτός από τις πληροφορίες για την τροφική αλυσίδα που πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με το παράρτημα II τμήμα III του παρόντος κανονισμού, το επίσημο πιστοποιητικό που ορίζεται στο παράρτημα IV κεφάλαιο 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2235 πρέπει να συνοδεύει τα σφαγέντα ζώα στο σφαγείο ή να αποστέλλεται εκ των προτέρων σε οποιονδήποτε μορφότυπο.

(*)  Κανονισμός (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων (“νόμος για την υγεία των ζώων”) (ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1).»"

δ)

Στο κεφάλαιο VII, το σημείο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.

Το κρέας που προορίζεται για κατάψυξη πρέπει να καταψύχεται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη, όταν χρειάζεται, μια περίοδο σταθεροποίησης πριν από την κατάψυξη.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων που ασκούν δραστηριότητα λιανικής πώλησης μπορούν να καταψύξουν το κρέας με σκοπό την αναδιανομή του για δωρεές τροφίμων σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

i)

στην περίπτωση τροφίμων για τα οποία εφαρμόζεται τελική ημερομηνία ανάλωσης σύμφωνα με το άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*), πριν από τη λήξη της εν λόγω ημερομηνίας·

ii)

χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε θερμοκρασία -18 °C ή χαμηλότερη·

iii)

διασφαλίζοντας ότι η ημερομηνία κατάψυξης τεκμηριώνεται και αναγράφεται είτε στην ετικέτα είτε με άλλα μέσα·

iv)

εξαιρουμένου του κρέατος που έχει καταψυχθεί προηγουμένως (αποψυγμένο κρέας)· και

v)

σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές για την κατάψυξη και περαιτέρω χρήση ως τροφίμου.

(*)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2011, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 και (ΕΚ) αριθ. 1925/2006 και την κατάργηση της οδηγίας 87/250/ΕΟΚ της Επιτροπής, της οδηγίας 90/496/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της οδηγίας 1999/10/ΕΚ της Επιτροπής, της οδηγίας 2000/13/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών της Επιτροπής 2002/67/ΕΚ και 2008/5/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 608/2004 της Επιτροπής (ΕΕ L 304 της 22.11.2011, σ. 18).»"

2)

Το τμήμα II τροποποιείται ως εξής:

α)

Στο κεφάλαιο V, το σημείο 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.

Το κρέας που προορίζεται για κατάψυξη πρέπει να καταψύχεται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων που ασκούν δραστηριότητα λιανικής πώλησης μπορούν να καταψύξουν το κρέας με σκοπό την αναδιανομή του για δωρεές τροφίμων σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

i)

στην περίπτωση τροφίμων για τα οποία εφαρμόζεται τελική ημερομηνία ανάλωσης σύμφωνα με το άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, πριν από τη λήξη της εν λόγω ημερομηνίας·

ii)

χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε θερμοκρασία -18 °C ή χαμηλότερη·

iii)

διασφαλίζοντας ότι η ημερομηνία κατάψυξης τεκμηριώνεται και αναγράφεται είτε στην ετικέτα είτε με άλλα μέσα·

iv)

εξαιρουμένου του κρέατος που έχει καταψυχθεί προηγουμένως (αποψυγμένο κρέας)· και

v)

σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές για την κατάψυξη και περαιτέρω χρήση ως τροφίμου.»

β)

Το κεφάλαιο VI τροποποιείται ως εξής:

i)

το σημείο 6 απαλείφεται·

ii)

το σημείο 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«7.

Εκτός από τις πληροφορίες για την τροφική αλυσίδα που πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με το παράρτημα II τμήμα III του παρόντος κανονισμού, το επίσημο πιστοποιητικό που ορίζεται στο παράρτημα IV κεφάλαιο 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2235 πρέπει να συνοδεύει το σφαγέν ζώο στο σφαγείο ή το εργαστήριο τεμαχισμού ή να αποστέλλεται εκ των προτέρων σε οποιονδήποτε μορφότυπο.»

3)

Το τμήμα III τροποποιείται ως εξής:

α)

το σημείο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

Οι διατάξεις του τμήματος I εφαρμόζονται στην παραγωγή και στη διάθεση στην αγορά κρέατος αρτιοδάκτυλων θηλαστικών εκτρεφόμενων θηραμάτων, εκτός εάν η αρμόδια αρχή τα κρίνει ακατάλληλα.»

β)

το σημείο 3 στοιχείο ι) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ι)

το επίσημο πιστοποιητικό που παρατίθεται στο παράρτημα IV κεφάλαιο 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2235 το οποίο εκδίδεται και υπογράφεται από τον επίσημο κτηνίατρο και βεβαιώνει το ευνοϊκό αποτέλεσμα της προ της σφαγής επιθεώρησης, τη σωστή σφαγή και αφαίμαξη και την ημερομηνία και ώρα της σφαγής, συνοδεύει το σφαγέν ζώο στο σφαγείο ή έχει αποσταλεί εκ των προτέρων σε οποιοδήποτε μορφότυπο.»

4)

Το τμήμα IV τροποποιείται ως εξής:

α)

προστίθεται η ακόλουθη εισαγωγική πρόταση:

«Για τους σκοπούς του παρόντος τμήματος, ως “κέντρο συλλογής” νοείται η εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των πτωμάτων και των σπλάχνων άγριων θηραμάτων πριν από τη μεταφορά τους σε εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων.»

β)

Το κεφάλαιο II τροποποιείται ως εξής:

i)

στο σημείο 4 το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

Εάν δεν υπάρχει εκπαιδευμένο άτομο για τη διενέργεια της εξέτασης που αναφέρεται στο σημείο 2 σε συγκεκριμένη περίπτωση, η κεφαλή, εκτός από τους χαυλιόδοντες και τα κέρατα, και όλα τα σπλάχνα, εξαιρουμένων του στομάχου και των εντέρων, πρέπει να συνοδεύουν το σώμα, το οποίο πρέπει να μεταφερθεί σε εγκατάσταση χειρισμού όσον το δυνατόν συντομότερα μετά τη θανάτωσή του.»

ii)

στο σημείο 8 στοιχείο β), το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

μπορούν να αποστέλλονται σε εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων σε άλλο κράτος μέλος μόνο εφόσον, κατά τη μεταφορά τους στην εν λόγω εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων, συνοδεύονται από επίσημο πιστοποιητικό που ορίζεται στο παράρτημα II κεφάλαιο 2 του εκτελεστικού κανονισμού (EE) 2020/2235, που έχει εκδοθεί και υπογραφεί από επίσημο κτηνίατρο, στο οποίο βεβαιώνεται ότι έχουν τηρηθεί οι απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 4 του παρόντος κεφαλαίου όσον αφορά τη διαθεσιμότητα σχετικής δήλωσης, κατά περίπτωση, και την ύπαρξη των σχετικών μερών του σώματος.»

iii)

προστίθεται το ακόλουθο σημείο 10:

«10.

Τα πτώματα και τα σπλάχνα μεγάλων άγριων θηραμάτων μπορούν να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται σε κέντρο συλλογής πριν αποσταλούν σε εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι:

α)

το κέντρο συλλογής είτε:

1)

είναι καταχωρισμένο από την αρμόδια αρχή ως επιχείρηση τροφίμων που πραγματοποιεί πρωτογενή παραγωγή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α), μόνον όταν παραλαμβάνει πτώματα ως πρώτο κέντρο συλλογής, είτε

2)

είναι εγκεκριμένο από την αρμόδια αρχή ως επιχείρηση τροφίμων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 όταν παραλαμβάνει πτώματα από άλλα κέντρα συλλογής·

α)

εάν τα ζώα έχουν εκσπλαχνιστεί, απαγορεύεται το στοίβαγμά τους κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση στο κέντρο συλλογής·

β)

τα θανατωθέντα ζώα μεταφέρονται στο κέντρο συλλογής σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και χωρίς καθυστέρηση·

γ)

τηρούνται οι συνθήκες θερμοκρασίας που καθορίζονται στο σημείο 5·

δ)

ο χρόνος αποθήκευσης διατηρείται στο ελάχιστο δυνατό·

ε)

δεν πραγματοποιείται άλλος χειρισμός στα πτώματα και τα σπλάχνα μεγάλων άγριων θηραμάτων· ωστόσο, η εξέταση από εκπαιδευμένο άτομο και η αφαίρεση των σπλάχνων μπορούν να πραγματοποιούνται υπό τους όρους που καθορίζονται στα σημεία 2, 3 και 4.»

γ)

Το κεφάλαιο III τροποποιείται ως εξής:

i)

το σημείο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.

Το κρέας μικρών άγριων θηραμάτων μπορεί να διατεθεί στην αγορά μόνον εάν το σώμα έχει μεταφερθεί σε εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων το συντομότερο δυνατό μετά την εξέταση η οποία αναφέρεται στο σημείο 1 ή, εάν δεν υπάρχει εκπαιδευμένο άτομο για τη διεξαγωγή της εν λόγω εξέτασης σε συγκεκριμένη περίπτωση, το συντομότερο δυνατό μετά τη θανάτωση».

ii)

προστίθεται το ακόλουθο σημείο 8:

«8.

Τα πτώματα, συμπεριλαμβανομένων των σπλάχνων, μικρών άγριων θηραμάτων μπορούν να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται σε κέντρο συλλογής πριν αποσταλούν σε εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι:

α)

το κέντρο συλλογής είτε:

1)

είναι καταχωρισμένο από την αρμόδια αρχή ως επιχείρηση τροφίμων που πραγματοποιεί πρωτογενή παραγωγή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α), μόνον όταν παραλαμβάνει πτώματα ως πρώτο κέντρο συλλογής, είτε

2)

είναι εγκεκριμένο από την αρμόδια αρχή ως επιχείρηση τροφίμων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 όταν παραλαμβάνει πτώματα από άλλα κέντρα συλλογής·

β)

εάν τα ζώα έχουν εκσπλαχνιστεί, απαγορεύεται το στοίβαγμά τους κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση στο κέντρο συλλογής·

γ)

τα θανατωθέντα ζώα μεταφέρονται στο κέντρο συλλογής σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και χωρίς καθυστέρηση·

δ)

τηρούνται οι συνθήκες θερμοκρασίας που καθορίζονται στο σημείο 4·

ε)

ο χρόνος αποθήκευσης πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός·

στ)

δεν πραγματοποιείται άλλος χειρισμός στα πτώματα, συμπεριλαμβανομένων των σπλάχνων, μικρών άγριων θηραμάτων· ωστόσο, η εξέταση από εκπαιδευμένο άτομο και η αφαίρεση των σπλάχνων μπορούν να πραγματοποιούνται υπό τους όρους που καθορίζονται στα σημεία 1 και 2.»

5)

Το τμήμα VII τροποποιείται ως εξής:

α)

Στο εισαγωγικό μέρος, παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο 1α:

«1α.

Για τους σκοπούς του παρόντος τμήματος, ως “ενδιάμεσος υπεύθυνος επιχείρησης” νοείται ο υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων, εκτός από τον πρώτο προμηθευτή, με ή χωρίς εγκαταστάσεις, ο οποίος ασκεί τις δραστηριότητές του μεταξύ περιοχών παραγωγής, περιοχών μετεγκατάστασης ή οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων.»

β)

Το κεφάλαιο I τροποποιείται ως εξής:

i)

το σημείο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.

Όταν ένας υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων μετακινεί παρτίδα ζώντων δίθυρων μαλακίων μεταξύ περιοχών παραγωγής, περιοχών μετεγκατάστασης ή οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων, η παρτίδα πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφο καταγραφής.»

ii)

στο σημείο 4, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο δ):

«δ)

Όταν μια παρτίδα ζώντων δίθυρων μαλακίων αποστέλλεται από ενδιάμεσο υπεύθυνο επιχείρησης, η παρτίδα πρέπει να συνοδεύεται από νέο έγγραφο καταγραφής συμπληρωμένο από τον ενδιάμεσο υπεύθυνο επιχείρησης. Το έγγραφο καταγραφής πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τις πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) και γ), καθώς και τις ακόλουθες πληροφορίες:

i)

το όνομα και τη διεύθυνση του ενδιάμεσου υπευθύνου επιχείρησης·

ii)

σε περίπτωση φινιρίσματος ή εκ νέου εμβάπτισης με σκοπό την αποθήκευση: την ημερομηνία έναρξης, την ημερομηνία λήξης και τον τόπο του φινιρίσματος ή της εκ νέου εμβάπτισης·

iii)

εάν πραγματοποιήθηκε φινίρισμα σε φυσικό τόπο, ο ενδιάμεσος υπεύθυνος επιχείρησης πρέπει να επιβεβαιώσει ότι ο φυσικός τόπος όπου πραγματοποιήθηκε το φινίρισμα είχε ταξινομηθεί κατά τον χρόνο του φινιρίσματος σε περιοχή παραγωγής της κατηγορίας Α ανοικτή για συγκομιδή·

iv)

εάν πραγματοποιήθηκε εκ νέου εμβάπτιση σε φυσικό τόπο, ο ενδιάμεσος υπεύθυνος επιχείρησηςπρέπει να επιβεβαιώσει ότι ο φυσικός τόπος όπου πραγματοποιήθηκε η εκ νέου εμβάπτιση είχε ταξινομηθεί κατά τον χρόνο της εκ νέου εμβάπτισης με την ίδια ταξινόμηση της περιοχής παραγωγής όπου συλλέχθηκαν τα ζώντα δίθυρα μαλάκια.

v)

εάν πραγματοποιήθηκε εκ νέου εμβάπτιση σε εγκατάσταση, ο ενδιάμεσος υπεύθυνος επιχείρησηςπρέπει να επιβεβαιώσει ότι η εγκατάσταση ήταν εγκεκριμένη κατά τον χρόνο της εκ νέου εμβάπτισης. Η εκ νέου εμβάπτιση δεν προκαλεί πρόσθετη μόλυνση στα ζώντα δίθυρα μαλάκια.

vi)

σε περίπτωση ομάδας: το είδος, την ημερομηνία δημιουργίας της ομάδας, την ημερομηνία λήξης της ομάδας, το καθεστώς της περιοχής όπου συλλέχθηκαν τα ζώντα δίθυρα μαλάκια και την παρτίδα της ομάδας, η οποία αποτελείται πάντοτε από το ίδιο είδος, έχει αλιευθεί την ίδια ημερομηνία και στην ίδια περιοχή παραγωγής.»

iii)

Προστίθενται τα ακόλουθα σημεία 8 και 9:

«8.

Οι ενδιάμεσοι υπεύθυνοι επιχείρησης πρέπει:

α)

να έχουν καταχωριστεί στην αρμόδια αρχή ως επιχείρηση τροφίμων που πραγματοποιεί πρωτογενή παραγωγή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α), εάν δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις ή εάν διαθέτουν εγκαταστάσεις όπου εκτελούν αποκλειστικά τις εργασίες του χειρισμού, πλύσης και αποθήκευσης σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ζώντων δίθυρων μαλακίων, μη ομαδοποιημένων ούτε φινιρισμένων, ή

β)

να έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή ως υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 εάν, εκτός από την εκτέλεση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο στοιχείο α), διαθέτουν ψυκτική αποθήκη ή ομαδοποιούν ή διαιρούν παρτίδες ζώντων δίθυρων μαλακίων ή προβαίνουν σε φινίρισμα ή εκ νέου εμβάπτιση.

9.

Οι ενδιάμεσοι υπεύθυνοι επιχείρησης μπορούν να παραλαμβάνουν ζώντα δίθυρα μαλάκια από περιοχές παραγωγής που ταξινομούνται ως Α, Β ή Γ, από περιοχές μετεγκατάστασης ή από άλλους ενδιάμεσους υπευθύνους επιχείρησης. Οι ενδιάμεσοι υπεύθυνοι επιχείρησης μπορούν να αποστέλλουν ζώντα δίθυρα μαλάκια:

α)

από περιοχές παραγωγής κατηγορίας Α σε κέντρα αποστολής ή άλλον ενδιάμεσο υπεύθυνο επιχείρησης·

β)

από περιοχές παραγωγής κατηγορίας Β μόνο σε κέντρα καθαρισμού, εγκαταστάσεις μεταποίησης ή σε άλλον ενδιάμεσο υπεύθυνο επιχείρησης ·

γ)

από περιοχές παραγωγής κατηγορίας Γ σε εγκαταστάσεις μεταποίησης ή σε άλλον ενδιάμεσο υπεύθυνο επιχείρησης με εγκαταστάσεις.»

γ)

Στο κεφάλαιο IV, το σημείο 1 του μέρους Α αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

Πριν αρχίσει ο καθαρισμός, τα ζώντα δίθυρα μαλάκια πρέπει να είναι απαλλαγμένα από λάσπη και συσσωρευμένες ξένες ουσίες και, εφόσον χρειάζεται, να καθαρίζονται με καθαρό νερό·»

δ)

Στο κεφάλαιο V, σημείο 2:

α)

το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «α) για την παραλυτική τοξίνη των μαλακίων (PSP), 800 μικρογραμμάρια ισοδυνάμων σαξιτοξίνης diHCl ανά χιλιόγραμμο·»

β)

το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «γ) για το οκαδαϊκό οξύ και τις δινοφυσιστοξίνες μαζί, 160 μικρογραμμάρια ισοδυνάμων οκαδαϊκού οξέος ανά χιλιόγραμμο·»

ε)

Το κεφάλαιο IX αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX: ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΤΕΝΙΑ, ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΓΑΣΤΕΡΟΠΟΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΛΟΘΟΥΡΟΕΙΔΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΗΘΗΜΑΤΟΦΑΓΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων που συλλέγουν χτένια, θαλάσσια γαστερόποδα και ολοθουροειδή που δεν είναι διηθηματοφάγα, εκτός ταξινομημένων περιοχών παραγωγής ή που χειρίζονται τέτοια χτένια και/ή θαλάσσια γαστερόποδα και/ή ολοθουροειδή πρέπει να συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

1.

Τα χτένια, τα θαλάσσια γαστερόποδα και τα ολοθουροειδή που δεν είναι διηθηματοφάγα δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά παρά μόνον αν έχουν συλλεγεί και υποβληθεί σε περαιτέρω χειρισμούς σύμφωνα με το κεφάλαιο II μέρος Β και πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στο κεφάλαιο V, όπως αποδεικνύεται από σύστημα αυτοελέγχων των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων που διαχειρίζονται ιχθυόσκαλα, κέντρο αποστολής ή εγκατάσταση μεταποίησης·

2.

Επιπλέον του σημείου 1, στις περιπτώσεις που υπάρχουν στοιχεία από επίσημα προγράμματα παρακολούθησης, τα οποία επιτρέπουν στην αρμόδια αρχή να ταξινομεί τους τόπους αλίευσης —ενδεχομένως, σε συνεργασία με τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων— οι διατάξεις του κεφαλαίου ΙΙ μέρος Α ισχύουν κατ’ αναλογία και για τα χτένια·

3.

Τα χτένια, τα θαλάσσια γαστερόποδα και τα ολοθουροειδή που δεν είναι διηθηματοφάγα πρέπει να διατίθενται στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση μόνο μέσω αγοράς χονδρικής πώλησης, κέντρου αποστολής ή εγκατάστασης μεταποίησης· Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων που εκμεταλλεύονται τέτοιες μονάδες, όταν εκτελούν εργασίες με χτένια και/ή θαλάσσια γαστερόποδα και/ή ολοθουροειδή, ενημερώνουν σχετικά την αρμόδια αρχή και, όσον αφορά τα κέντρα αποστολής, συμμορφώνονται με τις σχετικές απαιτήσεις των κεφαλαίων ΙΙΙ και IV·

4.

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων, που εκτελούν εργασίες με χτένια, θαλάσσια γαστερόποδα και ολοθουροειδή που δεν είναι διηθηματοφάγα, πρέπει να τηρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης που προβλέπονται στα σημεία 3 έως 7 του κεφαλαίου Ι, κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή, στο έγγραφο καταγραφής πρέπει να αναφέρεται σαφώς η γεωγραφική θέση της περιοχής, με αναφορά στο σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για την περιγραφή των συντεταγμένων, όπου έχουν συλλεχθεί τα χτένια και/ή τα θαλάσσια γαστερόποδα και/ή ολοθουροειδή· ή ή

β)

τις απαιτήσεις του κεφαλαίου VI σημείο 2 σχετικά με τη σφράγιση όλων των συσκευασιών ζώντων χτενιών, ζώντων θαλάσσιων γαστεροπόδων και ζώντων ολοθουροειδών που προορίζονται για λιανική πώληση και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου VΙΙ σχετικά με την αναγνωριστική σήμανση και επισήμανση.»

στ)

Προστίθεται το ακόλουθο κεφάλαιο X:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ X ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΖΩΝΤΩΝ ΔΙΘΥΡΩΝ ΜΑΛΑΚΙΩΝ, ΖΩΝΤΩΝ ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΩΝ, ΖΩΝΤΩΝ ΧΙΤΩΝΟΖΩΩΝ ΚΑΙ ΖΩΝΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΓΑΣΤΕΡΟΠΟΔΩΝ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΖΩΝΤΩΝ ΔΙΘΥΡΩΝ ΜΑΛΑΚΙΩΝ, ΖΩΝΤΩΝ ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΩΝ, ΖΩΝΤΩΝ ΧΙΤΩΝΟΖΩΩΝ ΚΑΙ ΖΩΝΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΓΑΣΤΕΡΟΠΟΔΩΝ

Μέρος I – Προμηθευτής

I.1

Αριθμός αναφοράς IMSOC

Ι.2

Εσωτερικός αριθμός μητρώου

I.3

Προμηθευτής

Επωνυμία

Διεύθυνση

Αριθμός καταχώρισης ή έγκρισης

Χώρα Κωδικός ISO της χώρας

Δραστηριότητα

I.4

Υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων που παραλαμβάνει τρόφιμα

Επωνυμία

Διεύθυνση

Αριθμός καταχώρισης ή έγκρισης

Χώρα Κωδικός ISO της χώρας

Δραστηριότητα

I.5

Περιγραφή των εμπορευμάτων

Υδατοκαλλιέργεια φυσικές όχθες

• Κωδικός CN ή κωδικός FAO 3-Alpha | είδος | ποσότητα | συσκευασία | παρτίδα | ημερομηνία συλλογής·| ημερομηνία έναρξης του φινιρίσματος | ημερομηνία λήξης του φινιρίσματος | τόπος φινιρίσματος | ημερομηνία έναρξης της εκ νέου εμβάπτισης | ημερομηνία λήξης της εκ νέου εμβάπτισης |τόπος της εκ νέου εμβάπτισης| ημερομηνία δημιουργίας της ομαδοποίησης | ημερομηνία λήξης της ομαδοποίησης | περιοχή παραγωγής | υγειονομικό καθεστώς συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της δήλωσης “η συλλογή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 2 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/627”

I.6

Από περιοχή μετεγκατάστασης: Ναι ☐ Όχι ☐

Β. Περιοχή Μετεγκατάστασης

Διάρκεια μετεγκατάστασης

Ημερομηνία έναρξης

Ημερομηνία λήξης

I.7

Από κέντρο καθαρισμού/αποστολής

Ιχθυόσκαλα Ναι ☐ Όχι ☐

Αριθμός έγκρισης του κέντρου καθαρισμού/αποστολής/ιχθυόσκαλας

Ημερομηνία εισαγωγής

Ημερομηνία εξόδου

Διάρκεια του καθαρισμού

Ι.8

Από ενδιάμεσο υπεύθυνο επιχείρησης

Ναι ☐ Όχι ☐

Επωνυμία

Διεύθυνση

Αριθμός καταχώρισης ή έγκρισης

Χώρα

Κωδικός ISO της χώρας

Δραστηριότητα

Ημερομηνία άφιξης

Ημερομηνία εξόδου

 

I.9

Δήλωση του προμηθευτή

Ο υπογεγραμμένος υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων, υπεύθυνος για την αποστολή του φορτίου, δηλώνω ότι, εξ όσων γνωρίζω και πιστεύω, οι πληροφορίες που παρέχονται στο μέρος I του παρόντος εγγράφου είναι αληθείς και πλήρεις.

 

Ημερομηνία

Ονοματεπώνυμο υπογράφοντος

Υπογραφή

Μέρος II — Φορέας παραλαβής

Ι.2

Εσωτερικός αριθμός μητρώου (παραλαβής)

II.2

Δήλωση του υπεύθυνου επιχείρησης τροφίμων που παραλαμβάνει τρόφιμα

Ο υπογεγραμμένος υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων, υπεύθυνος για την παραλαβή του φορτίου, δηλώνω ότι το φορτίο έφθασε στις [ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ] στις εγκαταστάσεις μου.

 

Ονοματεπώνυμο υπογράφοντος

Υπογραφή

Επεξηγηματικές σημειώσεις

Πλαίσιο

Περιγραφή

Μέρος I – Προμηθευτής

Το μέρος αυτό του εγγράφου συμπληρώνεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης τροφίμων που αποστέλλει παρτίδα ζώντων δίθυρων μαλακίων.

I.1

Αριθμός αναφοράς IMSOC

Είναι ο μοναδικός αλφαριθμητικός κωδικός που χορηγείται από το σύστημα IMSOC.

I.2

Εσωτερικός αριθμός μητρώου

Το πλαίσιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον υπεύθυνο της επιχείρησης τροφίμων αποστολής για να δηλώσει εσωτερικό αριθμό αναφοράς.

I.3

Προμηθευτής

Αναφέρατε το όνομα και τη διεύθυνση (οδός, πόλη και περιφέρεια/επαρχία/πολιτεία, κατά περίπτωση), τη χώρα και τον κωδικό ISO της εγκατάστασης καταγωγής. Στην περίπτωση περιοχών παραγωγής, να αναφερθεί η περιοχή που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές (ΑΑ). Εάν πρόκειται για ζώντα χτένια, θαλάσσια γαστερόποδα ή ολοθουροειδή, αναφέρατε τη θέση της περιοχής συλλογής.

Όπου χρειάζεται, αναγράψτε τον αριθμό καταχώρισης ή έγκρισης της εγκατάστασης προορισμού. Αναφέρατε τη δραστηριότητα (ιχθυοτροφείο, κέντρο καθαρισμού, κέντρο αποστολής, ιχθυόσκαλα ή δραστηριότητες ενδιάμεσου υπευθύνου επιχείρησης).

Όταν η παρτίδα ζώντων δίθυρων μαλακίων αποστέλλεται από κέντρο καθαρισμού/κέντρο αποστολής ή, στην περίπτωση χτενιών, θαλάσσιων γαστερόποδων και ολοθουροειδών που δεν είναι διηθηματοφάγα και συλλέγονται εκτός των κατηγοριοποιημένων ζωνών παραγωγής, από ιχθυόσκαλα, αναφέρατε τον αριθμό έγκρισης και τη διεύθυνση του κέντρου καθαρισμού/κέντρου αποστολής ή ιχθυόσκαλας.

I.4

Υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων που παραλαμβάνει τρόφιμα

Αναφέρατε το όνομα και τη διεύθυνση (οδός, πόλη και περιφέρεια/επαρχία/πολιτεία, κατά περίπτωση), τη χώρα και τον κωδικό ISO της εγκατάστασης προορισμού. Στην περίπτωση περιοχών παραγωγής ή μετεγκατάστασης, να αναφερθεί η περιοχή που έχει εγκριθεί από τις ΑΑ.

Κατά περίπτωση, αναφέρατε τον αριθμό καταχώρισης ή έγκρισης της εγκατάστασης Αναφέρατε τη δραστηριότητα (ιχθυοτροφείο, κέντρο καθαρισμού, κέντρο αποστολής, εγκατάσταση μεταποίησης ή δραστηριότητες ενδιαμέσου).

I.5

Περιγραφή εμπορευμάτων

Αναφέρατε, ανάλογα με την περίπτωση, τον κωδικό συνδυασμένης ονοματολογίας ή τον κωδικό FAO 3-Alpha, το είδος, την ποσότητα, τον τύπο συσκευασίας (σάκους, χύδην κ.λπ.), την παρτίδα, την ημερομηνία συγκομιδής, την ημερομηνία έναρξης και λήξης του φινιρίσματος (κατά περίπτωση), τον τόπο φινιρίσματος (αναφέρατε την ταξινόμηση της περιοχής παραγωγής και την τοποθεσία της ή τον αριθμό έγκρισης της εγκατάστασης, κατά περίπτωση), την ημερομηνία έναρξης και λήξης της περιόδου εκ νέου εμβάπτισης (κατά περίπτωση), τον τόπο της εκ νέου εμβάπτισης (αναφέρατε την ταξινόμηση της περιοχής παραγωγής και τον αριθμό της περιοχής παραγωγής, κατά περίπτωση), την ημερομηνία έναρξης και λήξης της ομαδοποίησης (ανάλογα με την περίπτωση), τον τόπο παραγωγής και του υγειονομικού του καθεστώτος (ταξινόμηση της περιοχής παραγωγής κατά περίπτωση). Όταν τα ΖΔΜ έχουν συγκομιστεί σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 2 του εκτελεστικού κανονισμού 2019/627, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται ρητά.

Κατά την ομαδοποίηση των ζώντων δίθυρων μαλακίων, η παρτίδα πρέπει να αναφέρεται σε δίθυρα του ίδιου είδους, τα οποία συλλέγονται την ίδια ημέρα και προέρχονται από την ίδια περιοχή παραγωγής.

Διαγράφεται η περιττή ένδειξη

I.6

Από περιοχή μετεγκατάστασης

Όταν η παρτίδα ζώντων δίθυρων μαλακίων αποστέλλεται από περιοχή μετεγκατάστασης, να αναφέρεται η περιοχή μετεγκατάστασης, όπως έχει εγκριθεί από τις ΑΑ, και η διάρκεια της μετεγκατάστασης (ημερομηνία έναρξης και λήξης).

I.7

Από κέντρο καθαρισμού/κέντρο αποστολής ή ιχθυόσκαλα

Όταν η παρτίδα ζώντων δίθυρων μαλακίων αποστέλλεται από κέντρο καθαρισμού/κέντρο αποστολής ή, στην περίπτωση χτενιών, θαλάσσιων γαστερόποδων και ολοθουροειδών που δεν είναι διηθηματοφάγα και συλλέγονται εκτός των κατηγοριοποιημένων ζωνών παραγωγής, από ιχθυόσκαλα, αναφέρατε τον αριθμό έγκρισης και τη διεύθυνση του κέντρου καθαρισμού/κέντρου αποστολής ή ιχθυόσκαλας.

Εάν αποστέλλονται από κέντρο καθαρισμού, αναφέρατε τη διάρκεια του καθαρισμού και τις ημερομηνίες κατά τις οποίες η παρτίδα εισήλθε και εξήλθε από το κέντρο καθαρισμού. Διαγράφεται η περιττή ένδειξη

I.8

Από ενδιάμεσο υπεύθυνο επιχείρησης

Αναφέρατε το όνομα και τη διεύθυνση (οδός, πόλη και περιφέρεια/επαρχία/πολιτεία, κατά περίπτωση), τη χώρα και τον κωδικό ISO του ενδιάμεσου υπευθύνου επιχείρησης.

Όπου χρειάζεται, αναγράψτε τον αριθμό καταχώρισης ή έγκρισης και τη δραστηριότητα.

Ι.9

Δήλωση του προμηθευτή

Περιλαμβάνει την ημερομηνία, το ονοματεπώνυμο του υπογράφοντος και την υπογραφή.

Μέρος II - Υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων που παραλαμβάνει τρόφιμα

Το μέρος αυτό του εγγράφου συμπληρώνεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης τροφίμων που παραλαμβάνει παρτίδα ζώντων δίθυρων μαλακίων.

II.1

Εσωτερικός αριθμός μητρώου (παραλαβής)

Το πλαίσιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον υπεύθυνο της επιχείρησης τροφίμων που παραλαμβάνει την παρτίδα για να δηλώσει εσωτερικό αριθμό αναφοράς.

II.2

Δήλωση του υπεύθυνου επιχείρησης τροφίμων που παραλαμβάνει τρόφιμα

Αναγράφεται η ημερομηνία άφιξης της παρτίδας ζώντων δίθυρων μαλακίων στις εγκαταστάσεις του υπεύθυνου της επιχείρησης τροφίμων υποδοχής. Στην περίπτωση ενδιάμεσου υπευθύνου επιχείρησης χωρίς εγκαταστάσεις, αναφέρατε την ημερομηνία αγοράς της παρτίδας.

Περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του υπογράφοντος και την υπογραφή.»

6)

Το τμήμα VIII τροποποιείται ως εξής:

α)

Το κεφάλαιο I τροποποιείται ως εξής:

i)

Το σημείο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αλιευτικών προϊόντων από το φυσικό τους περιβάλλον ή για την εν γένει επεξεργασία τους μετά τη συλλογή, και τα πλοία-ψυγεία συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις κατασκευής και εξοπλισμού που ορίζονται στο μέρος I· και»

ii)

Στο μέρος I.Α προστίθεται το ακόλουθο σημείο 5):

«5.

Τα σκάφη πρέπει να είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με τρόπο που να μην προκαλούν μόλυνση των αλιευτικών προϊόντων με ακάθαρτα ύδατα του υδροσυλλέκτη, λύματα, καπνό, καύσιμα, έλαια, λιπαντικά ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Τα αμπάρια, οι δεξαμενές ή οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, την ψύξη ή την κατάψυξη μη προστατευόμενων αλιευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών, δεν χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς εκτός από την αποθήκευση, την ψύξη ή την κατάψυξη των εν λόγω προϊόντων, όπως και ο πάγος ή η άλμη που χρησιμοποιούνται για τέτοιους σκοπούς. Στην περίπτωση των πλοίων-ψυγείων, οι διατάξεις που ισχύουν για τα μη προστατευόμενα αλιευτικά προϊόντα εφαρμόζονται σε όλα τα μεταφερόμενα προϊόντα.»

iii)

Στο μέρος I.Γ, τα σημεία 1 και 2 αντικαθίστανται από τα ακόλουθα:

«1.

να διαθέτουν εξοπλισμό κατάψυξης με επαρκή χωρητικότητα ώστε να καταψύχονται το ταχύτερο δυνατόν σε συνεχή διαδικασία και με θερμική περίοδο αναστολής όσο το δυνατόν συντομότερη, ώστε να επιτυγχάνεται θερμοκρασία πυρήνα που δεν υπερβαίνει τους -18 °C·

2.

να διαθέτουν ψυκτικό εξοπλισμό με επαρκή χωρητικότητα για τη διατήρηση των αλιευτικών προϊόντων στα κύτη αποθήκευσης σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους -18 °C. Τα κύτη αποθήκευσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κατάψυξη, εκτός εάν πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο σημείο 1, και πρέπει να είναι εφοδιασμένα με διάταξη καταγραφής της θερμοκρασίας σε σημείο που να είναι ευανάγνωστο. Ο αισθητήρας θερμοκρασίας του θερμομέτρου πρέπει να είναι τοποθετημένος στο σημείο του κύτους με την υψηλότερη θερμοκρασία·»

iv)

Στο μέρος I προστίθεται το ακόλουθο σημείο Ε:

«Ε.

Απαιτήσεις για τα πλοία-ψυγεία

Τα πλοία-ψυγεία που μεταφέρουν και/ή αποθηκεύουν χύδην κατεψυγμένα αλιευτικά προϊόντα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό που να πληροί τις απαιτήσεις για τα πλοία-καταψύκτες που καθορίζονται στο σημείο 2 του μέρους Γ σχετικά με την ικανότητά τους να διατηρούν τη θερμοκρασία.»

v)

Στο μέρος II, το σημείο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«6.

Όταν τα ψάρια αποκεφαλίζονται και/ή εκσπλαχνίζονται επί του σκάφους, οι εργασίες αυτές πρέπει να διενεργούνται σύμφωνα με τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής, το συντομότερο δυνατό μετά την αλίευση, και τα αλιευτικά προϊόντα πρέπει να πλένονται αμέσως. Τα σπλάχνα και τα μέρη εκείνα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία πρέπει να αφαιρούνται το συντομότερο δυνατό και να διατηρούνται χωριστά από τα αλιευτικά προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα συκώτια και τα αυγά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση πρέπει να καταψύχονται ή να διατηρούνται μέσα σε πάγο, σε θερμοκρασία παραπλήσια με το σημείο τήξης του πάγου ή να καταψύχονται».

vi)

Στο μέρος II, το σημείο 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«7.

Όταν γίνεται κατάψυξη σε άλμη ολόκληρου ψαριού που προορίζεται για κονσερβοποίηση, πρέπει να επιτυγχάνεται για το αλιευτικό προϊόν θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους -9 °C. Ακόμη και αν στη συνέχεια καταψυχθεί σε θερμοκρασία -18 °C, το ολόκληρο ψάρι που καταψύχεται αρχικά σε άλμη σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους -9 °C πρέπει να προορίζεται για κονσερβοποίηση. Η άλμη δεν δύναται να αποτελεί πηγή μόλυνσης για τα ψάρια.»

β)

Το κεφάλαιο III τροποποιείται ως εξής:

i)

στο μέρος Α, το σημείο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.

Οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για την αποστολή ή την αποθήκευση ασυσκεύαστων παρασκευασμένων νωπών αλιευτικών προϊόντων, αποθηκευμένων μέσα σε πάγο, πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το νερό που προέρχεται από την τήξη του πάγου στραγγίζεται και δεν παραμένει σε επαφή με τυχόν αλιευτικά προϊόντα.»

ii)

Το μέρος Β αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Β.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Οι εγκαταστάσεις στην ξηρά που καταψύχουν ή αποθηκεύουν κατεψυγμένα αλιευτικά προϊόντα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό προσαρμοσμένο στην ασκούμενη δραστηριότητα, ο οποίος πληροί τις απαιτήσεις για τα πλοία-καταψύκτες που ορίζονται στο τμήμα VIII κεφάλαιο I μέρος I.Γ σημεία 1 και 2 και».

7)

Στο τμήμα XI, προστίθενται τα ακόλουθα σημεία 7 και 8:

«7.

Οι απαιτήσεις που καθορίζονται στα σημεία 1, 3, 4 και 6 ισχύουν επίσης για οποιαδήποτε άλλα σαλιγκάρια της οικογένειας Helicidae, Hygromiidae ή Sphincterochilidae, όταν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

8.

Οι απαιτήσεις που καθορίζονται στα σημεία 1 έως 5 ισχύουν επίσης για τα βατραχοπόδαρα του γένους Pelophylax από την οικογένεια των Ranidae, και των γενών Fejervarya, Limnonectes και Hoplobatrachus από την οικογένεια Dicroglossidae, όταν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.»

8)

Στο τμήμα XII, στο κεφάλαιο II, το σημείο 5 απαλείφεται.


(*)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 (κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα) (ΕΕ L 300 της 14.11.2009, σ. 1).

(**)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1).»

(*)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/2235 της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2017/625 όσον αφορά τα υποδείγματα πιστοποιητικών υγείας των ζώων, τα υποδείγματα επίσημων πιστοποιητικών και τα υποδείγματα πιστοποιητικών υγείας των ζώων/επίσημων πιστοποιητικών για την είσοδο στην Ένωση και για τις ενδοενωσιακές μετακινήσεις φορτίων ορισμένων κατηγοριών ζώων και αγαθών και σχετικά με την επίσημη πιστοποίηση με τέτοια πιστοποιητικά, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 599/2004, των εκτελεστικών κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 636/2014 και (ΕΕ) 2019/628, της οδηγίας 98/68/ΕΚ και των αποφάσεων 2000/572/ΕΚ, 2003/779/ΕΚ και 2007/240/ΕΚ (ΕΕ L 442 της 30.12.2020, σ. 1).»

(*)  Κανονισμός (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων (“νόμος για την υγεία των ζώων”) (ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1).»

(*)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2011, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 και (ΕΚ) αριθ. 1925/2006 και την κατάργηση της οδηγίας 87/250/ΕΟΚ της Επιτροπής, της οδηγίας 90/496/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της οδηγίας 1999/10/ΕΚ της Επιτροπής, της οδηγίας 2000/13/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών της Επιτροπής 2002/67/ΕΚ και 2008/5/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 608/2004 της Επιτροπής (ΕΕ L 304 της 22.11.2011, σ. 18).»»


20.8.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/16


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1375 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 11ης Ιουνίου 2021

για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 όσον αφορά την τροποποίηση των παραδοσιακών ενδείξεων στον αμπελοοινικό τομέα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 114,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής (2), ο οποίος αντικατέστησε και κατάργησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 607/2009 της Επιτροπής (3), θεσπίζει κανόνες για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά την προστασία, την ανάκληση και την τροποποίηση παραδοσιακών ενδείξεων.

(2)

Το άρθρο 34 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 ορίζει ότι η τροποποίηση μιας καταχωρισμένης παραδοσιακής ένδειξης μπορεί να αφορά μόνο τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχεία β), γ) και δ) του εν λόγω κανονισμού, ήτοι αντίστοιχα τον τύπο της παραδοσιακής ένδειξης, τη γλώσσα της παραδοσιακής ένδειξης και την κατηγορία αμπελοοινικού προϊόντος την οποία αφορά η χρήση της.

(3)

Ωστόσο, το άρθρο 42α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 607/2009 προέβλεπε μεγαλύτερο κατάλογο δυνατών τροποποιήσεων. Ειδικότερα, περιλάμβανε τη δυνατότητα τροποποίησης της ίδιας της παραδοσιακής ένδειξης, της γλώσσας στην οποία αναγράφεται η παραδοσιακή ένδειξη, του σχετικού οίνου ή οίνων και της περίληψης του ορισμού ή των προϋποθέσεων χρήσης της παραδοσιακής ένδειξης. Επομένως, οι δυνατότητες τροποποίησης βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 607/2009 ήταν ευρύτερες και επέτρεπαν στους οινοπαραγωγούς να επεκτείνουν ή να περιορίζουν, για παράδειγμα, τον κατάλογο των οίνων με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης ή προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν παραδοσιακή ένδειξη ή να τροποποιούν τις προϋποθέσεις χρήσης μιας παραδοσιακής ένδειξης, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων παραγωγής των σχετικών οίνων.

(4)

Οι διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 που αφορούν τις παραδοσιακές ενδείξεις συντάχθηκαν με σκοπό να εξασφαλιστεί η συνέχεια του κοινού πλαισίου για τις παραδοσιακές ενδείξεις που είχε θεσπιστεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 607/2009, με παράλληλη συμπλήρωση και αποσαφήνιση των υφιστάμενων διαδικασιών, όποτε αυτό ήταν αναγκαίο. Το άρθρο 34 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 αναφέρεται ευθέως στα στοιχεία δεόντως συμπληρωμένου εντύπου αίτησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 του ίδιου κανονισμού. Ωστόσο, λόγω ακούσιας παράλειψης, το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α), το οποίο αναφέρεται στην ονομασία της σχετικής παραδοσιακής ένδειξης, το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο ε), το οποίο αναφέρεται στη περίληψη του ορισμού και των προϋποθέσεων χρήσης, και το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο στ), το οποίο αναφέρεται στις σχετικές προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης ή προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, δεν αναφέρονταν στον κατάλογο του άρθρου 34, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονταν στο άρθρο 42α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 607/2009. Ακούσια συνέπεια αυτού είναι ότι οι δυνατότητες τροποποίησης μιας παραδοσιακής ένδειξης περιορίζονται στην τροποποίηση του τύπου της παραδοσιακής ένδειξης, της γλώσσας και της σχετικής κατηγορίας αμπελοοινικών προϊόντων.

(5)

Στην πράξη, η τρέχουσα διατύπωση του άρθρου 34 πρώτο εδάφιο εμποδίζει τη δυνατότητα επέκτασης της χρήσης μιας παραδοσιακής ένδειξης σε νέες προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης ή γεωγραφικές ενδείξεις ή τη δυνατότητα εξαίρεσης από τον κατάλογο των οίνων που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν παραδοσιακή ένδειξη εκείνων που δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις χρήσης της. Επιπλέον, δεν επιτρέπει, για παράδειγμα, την προσαρμογή των μεθόδων παραγωγής που αναφέρονται στις προδιαγραφές μιας παραδοσιακής ένδειξης, σε περίπτωση που οι εν λόγω μέθοδοι εξελίσσονται λόγω των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών ή κλιματικών συνθηκών.

(6)

Για να διορθωθεί αυτή η ακούσια παράλειψη και να αποκατασταθεί η ευελιξία που είχε παρασχεθεί στους κατόχους παραδοσιακών ενδείξεων δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 607/2009, ο κατάλογος των δυνατών τροποποιήσεων μιας καταχωρισμένης παραδοσιακής ένδειξης που αναφέρεται στο άρθρο 34 πρώτο εδάφιο θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχεία α), ε) και στ) του εν λόγω κανονισμού.

(7)

Ως εκ τούτου, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/33 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(8)

Για λόγους νομικής σαφήνειας και για να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των αιτήσεων τροποποίησης καταχωρισμένης παραδοσιακής ένδειξης, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά από την 14η Ιανουαρίου 2019,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το άρθρο 34 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 34

Τροποποίηση παραδοσιακής ένδειξης

Οι αιτούντες που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 μπορούν να αιτηθούν έγκριση τροποποίησης μιας καταχωρισμένης παραδοσιακής ένδειξης σχετικά με τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως στ).

Στις αιτήσεις τροποποίησης εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 26 έως 31.»

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 14η Ιανουαρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 11 Ιουνίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής, της 17ης Οκτωβρίου 2018, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις αιτήσεις προστασίας ονομασιών προέλευσης, γεωγραφικών ενδείξεων και παραδοσιακών ενδείξεων στον αμπελοοινικό τομέα, τη διαδικασία ένστασης, τους περιορισμούς στη χρήση, τις τροποποιήσεις των προδιαγραφών προϊόντος, την ανάκληση της προστασίας, καθώς και την επισήμανση και την παρουσίαση (ΕΕ L 9 της 11.1.2019, σ. 2).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 607/2009 της Επιτροπής, της 14ης Ιουλίου 2009, για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, τις παραδοσιακές ενδείξεις, την επισήμανση και την παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα (ΕΕ L 193 της 24.7.2009, σ. 60).


20.8.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/18


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1376 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 13ης Αυγούστου 2021

σχετικά με τη θέσπιση απαγόρευσης της αλιείας κοκκινόψαρων στη ζώνη NAFO 3M από σκάφη που φέρουν σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως ενωσιακού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής (1), και ιδίως το άρθρο 36 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/92 του Συμβουλίου (2) καθορίζει ποσοστώσεις για το 2021.

(2)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η Επιτροπή, τα αλιεύματα του αποθέματος κοκκινόψαρων στη ζώνη NAFO 3M που αλιεύονται από σκάφη τα οποία φέρουν σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή είναι νηολογημένα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εξαντλήσει την ποσόστωση που έχει κατανεμηθεί για το 2021.

(3)

Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η απαγόρευση των δραστηριοτήτων κατευθυνόμενης αλιείας για το εν λόγω απόθεμα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Εξάντληση ποσόστωσης

Η αλιευτική ποσόστωση που κατανεμήθηκε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το απόθεμα κοκκινόψαρων στη ζώνη NAFO 3M για το 2021, που αναφέρεται στο παράρτημα, θεωρείται ότι έχει εξαντληθεί από την ημερομηνία που καθορίζεται στο εν λόγω παράρτημα.

Άρθρο 2

Απαγορεύσεις

Οι δραστηριότητες κατευθυνόμενης αλιείας για το απόθεμα που αναφέρεται στο άρθρο 1 από σκάφη τα οποία φέρουν σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή είναι νηολογημένα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύονται από την ημερομηνία που καθορίζεται στο παράρτημα.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 13 Αυγούστου 2021.

Για την Επιτροπή

Εξ ονόματος της Προέδρου

John DALLI

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/92 του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2021, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα (ΕΕ L 31 της 29.1.2021, σ. 31).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Αριθ.

14/TQ92

ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση (όλα τα κράτη μέλη)

ΑΠΟΘΕΜΑ

RED/N3M.

ΕΙΔΟΣ

Κοκκινόψαρα (Sebastes spp.)

ΖΩΝΗ

NAFO 3M

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

24 Ιουλίου 2021 στις 24:00 UTC


20.8.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/20


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1377 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 19ης Αυγούστου 2021

για την έγκριση της αλλαγής των προϋποθέσεων χρήσης του νέου τροφίμου «ελαιορητίνη πλούσια σε ασταξανθίνη από φύκη Haematococcus pluvialis» σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/2470 της Επιτροπής

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2015, σχετικά με τα νέα τρόφιμα, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 258/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1852/2001 της Επιτροπής (1), και ιδίως το άρθρο 12,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/2283 προβλέπει ότι μόνο τα νέα τρόφιμα που έχουν εγκριθεί και περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο μπορούν να διατίθενται στην αγορά της Ένωσης.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283, εκδόθηκε ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/2470 της Επιτροπής (2) για την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου εγκεκριμένων νέων τροφίμων.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283, η Επιτροπή αποφασίζει για την έγκριση και τη διάθεση νέου τροφίμου στην αγορά της Ένωσης και για την επικαιροποίηση του ενωσιακού καταλόγου.

(4)

Το νέο τρόφιμο «ελαιορητίνη πλούσια σε ασταξανθίνη από φύκη Haematococcus pluvialis» εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 258/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) για χρήση σε συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4). Τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα ελαιορητίνης πλούσιας σε ασταξανθίνη από φύκη Haematococcus pluvialis για τον γενικό πληθυσμό είναι επί του παρόντος 40-80 mg/ημέρα ελαιορητίνης, έτσι ώστε να λαμβάνονται ≤ 8 mg ασταξανθίνης ανά ημέρα.

(5)

Κατά τον χρόνο κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου εγκεκριμένων νέων τροφίμων το 2017, η Επιτροπή έκρινε ότι, με βάση τις προηγούμενες δύο γνώμες (5) , (6) του 2014 της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (στο εξής: Αρχή) —μία γνώμη σχετικά με τη χρήση ασταξανθίνης σε πρόσθετες ύλες ζωοτροφών, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) για τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών για τη διατροφή των ζώων, που καθόρισε όριο αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (στο εξής: AΗΠ) 0,034 mg/kg σωματικού βάρους για την ασταξανθίνη, και μία γνώμη για την ασφάλεια της ασταξανθίνης ως νέου συστατικού τροφίμων—, η πρόσληψη ασταξανθίνης από συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα χρήσης έως και 8 mg ανά ημέρα, ενδέχεται να υπερβαίνει την ΑΗΠ και ενδέχεται να μην είναι σύμφωνη με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283. Η Επιτροπή έκρινε ότι ο ενωσιακός κατάλογος θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να προσαρμοστούν τα επιτρεπόμενα επίπεδα ασταξανθίνης βάσει των γνωμοδοτήσεων που εξέδωσε η Αρχή το 2014.

(6)

Το 2017 η Επιτροπή έλαβε επίσης γνώση νέων επιστημονικών στοιχείων, τα οποία υποβλήθηκαν από υπευθύνους επιχειρήσεων κατά τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο εκτελεστικού κανονισμού για την κατάρτιση του ενωσιακού καταλόγου εγκεκριμένων νέων τροφίμων, τα οποία υποδεικνύουν σημαντικά υψηλότερη ΑΗΠ για την ασταξανθίνη από εκείνη που είχε καθοριστεί προηγουμένως από την Αρχή. Επιπλέον, τα στοιχεία που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ίδιας δημόσιας διαβούλευσης κατέδειξαν ότι υπήρχε ήδη σημαντική πρόσληψη ασταξανθίνης από τη συνήθη διατροφή, καθώς η ουσία υπάρχει φυσικά σε ορισμένα ψάρια και καρκινοειδή.

(7)

Στις 27 Φεβρουαρίου 2018 η Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8), ζήτησε από την Αρχή να εκδώσει γνώμη σχετικά με την ασφάλεια της ασταξανθίνης όταν χρησιμοποιείται ως νέο τρόφιμο σε συμπληρώματα διατροφής σε επίπεδα έως 8 mg/ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική σωρευτική πρόσληψη ασταξανθίνης από όλες τις πηγές τροφίμων.

(8)

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 η Αρχή εξέδωσε επιστημονική γνώμη με τίτλο «Ασφάλεια της ασταξανθίνης για τη χρήση της ως νέου τροφίμου σε συμπληρώματα διατροφής» (9).

(9)

Στην επιστημονική γνώμη της, η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα νέα στοιχεία, η ΑΗΠ για την ασταξανθίνη είναι 0,2 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Η Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη την ΑΗΠ ασταξανθίνης και την πρόσληψη ασταξανθίνης από τη συνήθη διατροφή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη των επί του παρόντος μέγιστων επιτρεπόμενων επιπέδων ασταξανθίνης έως και 8 mg/ημέρα από συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ελαιορητίνη πλούσια σε ασταξανθίνη από φύκη Haematococcus pluvialis είναι ασφαλής για ενήλικες και εφήβους ηλικίας άνω των 14 ετών.

(10)

Θα πρέπει να θεσπιστεί σαφής ονομασία του νέου τροφίμου και απαίτηση επισήμανσης για τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ελαιορητίνη πλούσια σε ασταξανθίνη από φύκη Haematococcus pluvialis, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα εν λόγω συμπληρώματα διατροφής δεν καταναλώνονται από παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 14 ετών.

(11)

Συνεπώς, το παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/2470 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(12)

Τα αποδεικτικά στοιχεία από την αγορά φαίνεται να δείχνουν ότι, παρόλο που τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ≤ 8 mg ασταξανθίνης είναι επί του παρόντος εγκεκριμένα για τον γενικό πληθυσμό, στην πράξη δεν χρησιμοποιούνται από παιδιά και εφήβους, αλλά σχεδόν αποκλειστικά από τον ενήλικο πληθυσμό. Προκειμένου να περιοριστεί ο διοικητικός φόρτος και να δοθεί στους υπευθύνους επιχειρήσεων επαρκής χρόνος για να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους ώστε να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να καθοριστούν μεταβατικές περίοδοι για να καλυφθούν τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ≤ 8 mg ασταξανθίνης, τα οποία έχουν διατεθεί στην αγορά ή αποσταλεί από τρίτες χώρες για την Ένωση και προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό, πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Τα εν λόγω μεταβατικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια των καταναλωτών, παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικά με την κατάλληλη χρήση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

(13)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Η καταχώριση στον ενωσιακό κατάλογο εγκεκριμένων νέων τροφίμων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283 και περιλαμβάνεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/2470, σχετικά με το νέο τρόφιμο «ελαιορητίνη πλούσια σε ασταξανθίνη από φύκη Haematococcus pluvialis», τροποποιείται όπως ορίζεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

2.   Η καταχώριση στον ενωσιακό κατάλογο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις χρήσης και τις απαιτήσεις επισήμανσης που καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

1.   Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ≤ 8 mg ασταξανθίνης και προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό, τα οποία διατέθηκαν νόμιμα στην αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την ημερομηνία λήξης τους.

2.   Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ≤ 8 mg ασταξανθίνης και προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό, τα οποία εισάγονται στην Ένωση, μπορούν να διατίθενται στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την ημερομηνία λήξης τους, εάν ο εισαγωγέας των εν λόγω τροφίμων μπορεί να αποδείξει ότι τα εν λόγω φορτία είχαν αποσταλεί από τη σχετική τρίτη χώρα και ήταν καθ’ οδόν προς την Ένωση πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

3.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να παρέχουν ειδοποίηση που θα αναρτάται στον τόπο πώλησης των συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο 1, στην οποία θα αναφέρεται ότι τα εν λόγω συμπληρώματα διατροφής δεν θα πρέπει να καταναλώνονται από βρέφη, παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 19 Αυγούστου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 327 της 11.12.2015, σ. 1.

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/2470 της Επιτροπής, της 20ής Δεκεμβρίου 2017, για την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου νέων τροφίμων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα νέα τρόφιμα (ΕΕ L 351 της 30.12.2017, σ. 72).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 258/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιανουαρίου 1997, σχετικά με τα νέα τρόφιμα και τα νέα συστατικά τροφίμων (ΕΕ L 43 της 14.2.1997, σ. 1).

(4)  Οδηγία 2002/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Ιουνίου 2002, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των συμπληρωμάτων διατροφής (ΕΕ L 183 της 12.7.2002, σ. 51).

(5)  EFSA Journal 2014· 12(6):3724.

(6)  EFSA Journal 2014· 12(7):3757.

(7)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, για τις πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων (ΕΕ L 268 της 18.10.2003, σ. 29).

(8)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1).

(9)  Ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων, επιστημονική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια της ασταξανθίνης ως νέου τροφίμου σε συμπληρώματα διατροφής. EFSA Journal 2020·18(2):5993.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/2470, η καταχώριση για την ουσία «ελαιορητίνη πλούσια σε ασταξανθίνη από Haematococcus pluvialis» στον πίνακα 1 (Εγκεκριμένα νέα τρόφιμα) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Εγκεκριμένο νέο τρόφιμο

Προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νέο τρόφιμο

Επιπρόσθετες ειδικές απαιτήσεις επισήμανσης

Άλλες απαιτήσεις

“Ελαιορητίνη πλούσια σε ασταξανθίνη από φύκη Haematococcus pluvialis

Συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων

Ανώτατα επίπεδα

Η ονομασία του νέου τροφίμου στην επισήμανση των τροφίμων στα οποία περιέχεται είναι “ελαιορητίνη πλούσια σε ασταξανθίνη από φύκη Haematococcus pluvialis

Η επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν ελαιορητίνη πλούσια σε ασταξανθίνη από φύκη Haematococcus pluvialis φέρει δήλωση που αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνονται από βρέφη, παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 14 ετών.»

 

Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, με εξαίρεση τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας κάτω των 14 ετών

40-80 mg/ημέρα ελαιορητίνης, έτσι ώστε να λαμβάνονται ≤ 8 mg ασταξανθίνης ανά ημέρα


20.8.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/24


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1378 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 19ης Αυγούστου 2021

για τη θέσπιση ορισμένων κανόνων σχετικά με το πιστοποιητικό που χορηγείται σε επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων και εξαγωγείς τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές βιολογικών και υπό μετατροπή προϊόντων στην Ένωση και για την κατάρτιση του καταλόγου των αναγνωρισμένων αρχών ελέγχου και φορέων ελέγχου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 45 παράγραφος 4 και το άρθρο 46 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο i) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, ένα προϊόν μπορεί να εισαχθεί από τρίτη χώρα προκειμένου να διατεθεί στην αγορά της Ένωσης ως βιολογικό ή ως προϊόν υπό μετατροπή εάν οι επιχειρήσεις και οι ομάδες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγέων στη συγκεκριμένη τρίτη χώρα, έχουν υποβληθεί σε ελέγχους από αρχές ελέγχου ή φορείς ελέγχου που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 46 του εν λόγω κανονισμού και οι εν λόγω αρχές ή φορείς έχουν χορηγήσει σε όλες τις εν λόγω επιχειρήσεις και ομάδες επιχειρήσεων και σε όλους τους εν λόγω εισαγωγείς πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι συμμορφώνονται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848.

(2)

Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 45 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο i) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, θα πρέπει να προσδιοριστούν το περιεχόμενο του πιστοποιητικού που αναφέρεται στην εν λόγω διάταξη και τα τεχνικά μέσα με τα οποία πρέπει να εκδίδεται.

(3)

Επιπλέον, για τους σκοπούς του άρθρου 45 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο i) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, είναι σκόπιμο να καθοριστεί στον παρόντα κανονισμό ο κατάλογος των αναγνωρισμένων αρχών ελέγχου και φορέων ελέγχου που έχουν την αρμοδιότητα να διενεργούν τους σχετικούς ελέγχους και να εκδίδουν το εν λόγω πιστοποιητικό σε τρίτες χώρες.

(4)

Για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848.

(5)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής βιολογικής παραγωγής,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πιστοποιητικό για επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων και εξαγωγείς τρίτων χωρών

Οι αρχές ελέγχου και οι φορείς ελέγχου που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 χορηγούν στις επιχειρήσεις, στις ομάδες επιχειρήσεων και στους εξαγωγείς τρίτων χωρών που έχουν υποβληθεί στους ελέγχους οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 45 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο i) του εν λόγω κανονισμού πιστοποιητικό το οποίο βεβαιώνει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων και εξαγωγείς συμμορφώνονται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 (στο εξής: πιστοποιητικό).

Το πιστοποιητικό:

α)

εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού, και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος TRACES (Trade Control and Expert System) που αναφέρεται στο άρθρο 2 σημείο 36) του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1715 της Επιτροπής (2)

β)

επιτρέπει την ταυτοποίηση:

i)

της επιχείρησης, της ομάδας επιχειρήσεων ή του εξαγωγέα που καλύπτει το πιστοποιητικό, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των μελών της ομάδας επιχειρήσεων

ii)

της κατηγορίας των προϊόντων που καλύπτει το πιστοποιητικό, τα οποία κατηγοριοποιούνται με τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται στο άρθρο 35 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 και

iii)

της περιόδου ισχύος

γ)

πιστοποιεί ότι η δραστηριότητα της επιχείρησης, της ομάδας επιχειρήσεων ή του εξαγωγέα συμμορφώνεται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 και

δ)

επικαιροποιείται οσάκις επέρχονται αλλαγές στα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Άρθρο 2

Κατάλογος αναγνωρισμένων αρχών ελέγχου και φορέων ελέγχου

1.   Ο κατάλογος των αρχών ελέγχου και των φορέων ελέγχου που αναγνωρίζονται δυνάμει του άρθρου 46 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 παρατίθεται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες για κάθε αναγνωρισμένη αρχή ελέγχου ή φορέα ελέγχου:

α)

το όνομα και τον κωδικό αριθμό της αρχής ελέγχου και του φορέα ελέγχου

β)

τις κατηγορίες προϊόντων, όπως ορίζονται στο άρθρο 35 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, για κάθε τρίτη χώρα

γ)

τις τρίτες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι κατηγορίες προϊόντων, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω τρίτες χώρες δεν καλύπτονται ήδη για την εκάστοτε κατηγορία προϊόντων ή το εκάστοτε προϊόν από συμφωνία για το εμπόριο βιολογικών προϊόντων σύμφωνα με το άρθρο 47 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 ή μέσω αναγνώρισης ισοδυναμίας σύμφωνα με το άρθρο 48 του εν λόγω κανονισμού

δ)

τη διάρκεια της αναγνώρισης και

ε)

τις εξαιρέσεις από την αναγνώριση, κατά περίπτωση.

2.   Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την ταχυδρομική διεύθυνση, τη διεύθυνση ιστοτόπου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αρχής ελέγχου ή του φορέα ελέγχου, καθώς και η ονομασία του οργανισμού διαπίστευσης που χορηγεί τη διαπίστευση σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, διατίθενται στο κοινό μέσω του ιστοτόπου της Επιτροπής για τη βιολογική γεωργία.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 19 Αυγούστου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1.

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/1715 της Επιτροπής, της 30ής Σεπτεμβρίου 2019, για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης πληροφοριών για τους επίσημους ελέγχους και των συστατικών μερών του συστήματος αυτού (κανονισμός IMSOC) (ΕΕ L 261 της 14.10.2019, σ. 37).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ή ΩΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΠΟ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ

Μέρος I: Υποχρεωτικά στοιχεία

1.

Αριθμός εγγράφου

2.

(επιλέξτε ανάλογα με την περίπτωση)

Επιχείρηση

Ομάδα επιχειρήσεων – βλέπε σημείο 10

Εξαγωγέας

3.

Ονομασία και διεύθυνση της επιχείρησης, της ομάδας επιχειρήσεων ή του εξαγωγέα:

4.

Ονομασία, διεύθυνση και κωδικός αριθμός της αρχής ελέγχου ή του φορέα ελέγχου της επιχείρησης, της ομάδας επιχειρήσεων ή του εξαγωγέα:

5.

Δραστηριότητα ή δραστηριότητες της επιχείρησης, της ομάδας επιχειρήσεων ή του εξαγωγέα (επιλέξτε ανάλογα με την περίπτωση):

Παραγωγή

Παρασκευή

Διανομή

Αποθήκευση

Εισαγωγή

Εξαγωγή

6.

Κατηγορία ή κατηγορίες προϊόντων όπως αναφέρονται στο άρθρο 35 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) και μέθοδοι παραγωγής (επιλέξτε ανάλογα με την περίπτωση):

α)

αμεταποίητα φυτά και φυτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και άλλου φυτικού αναπαραγωγικού υλικού

Μέθοδος παραγωγής:

βιολογική παραγωγή εκτός της περιόδου μετατροπής

παραγωγή στη διάρκεια της περιόδου μετατροπής

βιολογική παραγωγή με μη βιολογική παραγωγή

β)

ζώα και αμεταποίητα ζωικά προϊόντα

Μέθοδος παραγωγής:

βιολογική παραγωγή εκτός της περιόδου μετατροπής

παραγωγή στη διάρκεια της περιόδου μετατροπής

βιολογική παραγωγή με μη βιολογική παραγωγή

γ)

φύκη και αμεταποίητα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας

Μέθοδος παραγωγής:

βιολογική παραγωγή εκτός της περιόδου μετατροπής

παραγωγή στη διάρκεια της περιόδου μετατροπής

βιολογική παραγωγή με μη βιολογική παραγωγή

δ)

μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, για χρήση ως τρόφιμα

Μέθοδος παραγωγής:

παραγωγή βιολογικών προϊόντων

παραγωγή προϊόντων υπό μετατροπή

βιολογική παραγωγή με μη βιολογική παραγωγή

ε)

ζωοτροφές

Μέθοδος παραγωγής:

παραγωγή βιολογικών προϊόντων

παραγωγή προϊόντων υπό μετατροπή

βιολογική παραγωγή με μη βιολογική παραγωγή

στ)

οίνος

Μέθοδος παραγωγής:

παραγωγή βιολογικών προϊόντων

παραγωγή προϊόντων υπό μετατροπή

βιολογική παραγωγή με μη βιολογική παραγωγή

ζ)

άλλα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 ή που δεν καλύπτονται από τις προηγούμενες κατηγορίες

Μέθοδος παραγωγής:

παραγωγή βιολογικών προϊόντων

παραγωγή προϊόντων υπό μετατροπή

βιολογική παραγωγή με μη βιολογική παραγωγή

7.

Κατάλογος προϊόντων:

Ονομασία του προϊόντος και/ή κωδικός συνδυασμένης ονοματολογίας (ΣΟ) όπως αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 (2) του Συμβουλίου για τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848

Βιολογικό

Υπό μετατροπή

 

 

 

 

 

 

Με το παρόν έγγραφο, που χορηγείται σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/1378 (3) της Επιτροπής, πιστοποιείται ότι η επιχείρηση, η ομάδα επιχειρήσεων ή o εξαγωγέας (επιλέξτε ανάλογα με την περίπτωση) πληροί τις προϋποθέσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848.

8.

Ημερομηνία, τόπος:

Όνομα και υπογραφή εξ ονόματος της εκδότριας αρχής ελέγχου/του εκδίδοντος φορέα ελέγχου:

9.

Περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού από………. [να αναγραφεί η ημερομηνία] έως..………[να αναγραφεί η ημερομηνία]

10.

Κατάλογος των μελών της ομάδας επιχειρήσεων όπως ορίζεται στο άρθρο 36 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848

Ονομασία μέλους

Διεύθυνση ή άλλα στοιχεία ταυτοποίησης του μέλους

 

 

 

 

 

 

Μέρος II: Ειδικά προαιρετικά στοιχεία

Συμπληρώνεται με ένα ή περισσότερα στοιχεία εάν το αποφασίσει η αρχή ελέγχου ή ο φορέας ελέγχου που χορηγεί το πιστοποιητικό στην επιχείρηση, στην ομάδα επιχειρήσεων ή στον εξαγωγέα σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/1378

1.

Ποσότητα προϊόντων

Ονομασία του προϊόντος και/ή κωδικός ΣΟ όπως αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 για τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848.

☐ Βιολογικό

☐ Υπό μετατροπή

Εκτιμώμενη ποσότητα σε χιλιόγραμμα, λίτρα ή, κατά περίπτωση, σε αριθμό μονάδων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Πληροφορίες για τη γη

Ονομασία του προϊόντος

☐ Βιολογικό

☐ Υπό μετατροπή

☐ Μη βιολογικό

Έκταση σε εκτάρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Κατάλογος εγκαταστάσεων ή μονάδων όπου η επιχείρηση ή η ομάδα επιχειρήσεων ασκεί τη δραστηριότητα

Διεύθυνση ή στοιχεία γεωεντοπισμού

Περιγραφή της δραστηριότητας ή των δραστηριοτήτων που αναφέρεται/-ονται στο σημείο 5 του μέρους I

 

 

 

 

 

 

4.

Πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα ή τις δραστηριότητες που ασκείται/-ούνται από την επιχείρηση ή την ομάδα επιχειρήσεων και κατά πόσον η δραστηριότητα ή οι δραστηριότητες ασκείται/-ούνται για ίδιο σκοπό ή στο πλαίσιο υπεργολαβίας για λογαριασμό άλλης επιχείρησης, ενώ ο υπεργολάβος παραμένει υπεύθυνος για τη δραστηριότητα ή τις δραστηριότητες που ασκείται/-ούνται

Περιγραφή της δραστηριότητας ή των δραστηριοτήτων που αναφέρεται/-ονται στο σημείο 5 του μέρους I

☐ Άσκηση δραστηριότητας/δραστηριοτήτων για ίδιο σκοπό

☐ Άσκηση δραστηριότητας/δραστηριοτήτων ως υπεργολάβος για λογαριασμό άλλης επιχείρησης, ενώ ο υπεργολάβος παραμένει υπεύθυνος για τη δραστηριότητα ή τις δραστηριότητες που ασκείται/-ούνται

 

 

 

 

 

 

5.

Πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα ή τις δραστηριότητες που ασκεί τρίτο μέρος με υπεργολαβία

Περιγραφή της δραστηριότητας ή των δραστηριοτήτων που αναφέρεται/-ονται στο σημείο 5 του μέρους I

☐ Η επιχείρηση ή η ομάδα επιχειρήσεων παραμένει υπεύθυνη

☐ Υπεύθυνο είναι το τρίτο μέρος, ως υπεργολάβος

 

 

 

 

 

 

6.

Κατάλογος υπεργολάβων που ασκούν δραστηριότητα ή δραστηριότητες για την επιχείρηση ή την ομάδα επιχειρήσεων, για την οποία/τις οποίες η επιχείρηση ή η ομάδα επιχειρήσεων παραμένει υπεύθυνη όσον αφορά τη βιολογική παραγωγή και για την οποία/τις οποίες δεν έχει μεταβιβάσει την εν λόγω ευθύνη στον υπεργολάβο

Ονομασία και διεύθυνση

Περιγραφή της δραστηριότητας ή των δραστηριοτήτων που αναφέρεται/-ονται στο σημείο 5 του μέρους I

 

 

 

 

 

 

7.

Πληροφορίες σχετικά με τη διαπίστευση του φορέα ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848

α)

ονομασία του οργανισμού διαπίστευσης·

β)

υπερσύνδεσμος προς το πιστοποιητικό διαπίστευσης.

8.

Άλλες πληροφορίες

 


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1).

(2)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1).

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/1378 της Επιτροπής της 19ης Αυγούστου 2021, για τη θέσπιση ορισμένων κανόνων σχετικά με το πιστοποιητικό που χορηγείται σε επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων και εξαγωγείς τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων στην Ένωση και για την κατάρτιση του καταλόγου των αναγνωρισμένων αρχών ελέγχου και φορέων ελέγχου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 297 της 20.8.2021, σ. 24).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Κατάλογος των αρχών ελέγχου και των φορέων ελέγχου που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 46 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, οι κατηγορίες προϊόντων προσδιορίζονται με τους ακόλουθους κωδικούς:

Α

:

αμεταποίητα φυτά και φυτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και άλλου φυτικού αναπαραγωγικού υλικού·

Β

:

ζώα και αμεταποίητα ζωικά προϊόντα·

Γ

:

φύκη και αμεταποίητα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας·

Δ

:

μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, για χρήση ως τρόφιμα·

Ε

:

ζωοτροφές·

ΣΤ

:

οίνος·

Ζ

:

άλλα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 ή που δεν καλύπτονται από τις προηγούμενες κατηγορίες.

Πληροφορίες σχετικά με την ταχυδρομική διεύθυνση, τη διεύθυνση ιστοτόπου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αρχής ελέγχου ή του φορέα ελέγχου, καθώς και η ονομασία του οργανισμού διαπίστευσης που χορηγεί τη διαπίστευσή του διατίθενται στο κοινό μέσω του ιστοτόπου της Επιτροπής για τη βιολογική γεωργία.

Ονομασία της αρχής ελέγχου ή του φορέα ελέγχου:

1)

Κωδικοί αριθμοί, τρίτες χώρες και σχετικές κατηγορίες προϊόντων

Κωδικός

Τρίτη χώρα

Κατηγορία προϊόντων

XX-BIO-XXX

 

Α

Β

Γ

Δ

Ε

ΣΤ

Ζ

2)

Διάρκεια της αναγνώρισης:

3)

Εξαιρέσεις:


20.8.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/32


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1379 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 19ης Αυγούστου 2021

για τη μη ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας famoxadone (φαμοξαδόνη), σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά και την κατάργηση των οδηγιών 79/117/ΕΟΚ και 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 20 παράγραφος 1 και το άρθρο 78 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 2002/64/ΕΚ της Επιτροπής (2) συμπεριέλαβε την ουσία famoxadone (φαμοξαδόνη) ως δραστική ουσία στο παράρτημα I της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (3).

(2)

Οι δραστικές ουσίες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ θεωρείται ότι έχουν εγκριθεί δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 και απαριθμούνται στο μέρος A του παραρτήματος του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής (4).

(3)

Η έγκριση της δραστικής ουσίας famoxadone, όπως ορίζεται στο μέρος Α του παραρτήματος του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011, λήγει στις 30 Ιουνίου 2022.

(4)

Υποβλήθηκε αίτηση για την ανανέωση της έγκρισης της ουσίας famoxadone, σύμφωνα με το άρθρο 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1141/2010 της Επιτροπής (5), εντός της χρονικής περιόδου που ορίζεται στο εν λόγω άρθρο.

(5)

Ο αιτών υπέβαλε τους συμπληρωματικούς φακέλους που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 9 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1141/2010. Το κράτος μέλος-εισηγητής διαπίστωσε ότι η αίτηση ήταν πλήρης.

(6)

Το κράτος μέλος-εισηγητής εκπόνησε έκθεση για την αξιολόγηση της ανανέωσης, σε συνεννόηση με το κράτος μέλος-συνεισηγητή, και την υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (στο εξής: Αρχή) και στην Επιτροπή στις 15 Ιουλίου 2014.

(7)

Η Αρχή κοινοποίησε την έκθεση αξιολόγησης της ανανέωσης στον αιτούντα και στα κράτη μέλη για υποβολή παρατηρήσεων και διαβίβασε στην Επιτροπή τις παρατηρήσεις που έλαβε. Η Αρχή έθεσε επίσης τον συμπληρωματικό συνοπτικό φάκελο στη διάθεση του κοινού.

(8)

Στις 3 Ιουλίου 2015 η Αρχή κοινοποίησε στην Επιτροπή το συμπέρασμά της (6) σχετικά με το αν η ουσία famoxadone αναμένεται να πληροί τα κριτήρια έγκρισης που προβλέπονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009. Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, για όλες τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις που αξιολογήθηκαν, να γίνεται υπέρβαση του αποδεκτού επιπέδου έκθεσης του χρήστη (ΑΕΕΧ) για τους εργαζομένους κατά τη χειρωνακτική συγκομιδή των καλλιεργειών, ακόμη και με τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Η Αρχή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπάρχει υψηλός μακροπρόθεσμος κίνδυνος για τα θηλαστικά και υψηλός κίνδυνος για τους υδρόβιους οργανισμούς από τη χρήση της ουσίας famoxadone. Επιπλέον, η Αρχή δήλωσε ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επαρκούν για να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με τις εκτιμήσεις μακροπρόθεσμου κινδύνου για τα πτηνά.

(9)

Η Επιτροπή κάλεσε τον αιτούντα να υποβάλει τις παρατηρήσεις του σχετικά με το συμπέρασμα της Αρχής και, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1141/2010, σχετικά με το σχέδιο της έκθεσης επανεξέτασης. Ο αιτών υπέβαλε τις παρατηρήσεις του, οι οποίες εξετάστηκαν προσεκτικά.

(10)

Ωστόσο, παρά τα επιχειρήματα που προέβαλε ο αιτών, οι λόγοι ανησυχίας σχετικά με την ουσία δεν εξαλείφθηκαν.

(11)

Κατά συνέπεια, δεν έχει αποδειχθεί, όσον αφορά μία ή περισσότερες αντιπροσωπευτικές χρήσεις ενός τουλάχιστον φυτοπροστατευτικού προϊόντος, ότι πληρούνται τα κριτήρια έγκρισης που προβλέπονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να μην ανανεωθεί η έγκριση της δραστικής ουσίας famoxadone σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 1 στοιχείο β) του εν λόγω κανονισμού.

(12)

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 540/2011 θα πρέπει, συνεπώς, να τροποποιηθεί αναλόγως.

(13)

Θα πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη επαρκής χρόνος για την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν την ουσία famoxadone.

(14)

Για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν την ουσία famoxadone, στις περιπτώσεις που τα κράτη μέλη παραχωρούν περίοδο χάριτος σύμφωνα με το άρθρο 46 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, η εν λόγω περίοδος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(15)

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/745 (7) παρέτεινε την περίοδο έγκρισης της ουσίας famoxadone έως τις 30 Ιουνίου 2022, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης πριν από τη λήξη της περιόδου έγκρισης της εν λόγω δραστικής ουσίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι ελήφθη απόφαση σχετικά με την ανανέωση πριν από την ημερομηνία της εν λόγω παραταθείσας λήξης της έγκρισης, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα από την εν λόγω ημερομηνία.

(16)

Ο παρών κανονισμός δεν αποκλείει την υποβολή νέας αίτησης για την έγκριση της ουσίας famoxadone, σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009.

(17)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Μη ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας

Η έγκριση της δραστικής ουσίας famoxadone (φαμοξαδόνη) δεν ανανεώνεται.

Άρθρο 2

Τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011

Στο μέρος Α του παραρτήματος του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011, η σειρά 35 για την ουσία famoxadone απαλείφεται.

Άρθρο 3

Μεταβατικά μέτρα

Τα κράτη μέλη ανακαλούν τις άδειες κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν την ουσία famoxadone ως δραστική ουσία το αργότερο έως τις 16 Μαρτίου 2022.

Άρθρο 4

Περίοδος χάριτος

Κάθε περίοδος χάριτος που χορηγείται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 46 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 εκπνέει το αργότερο στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 19 Αυγούστου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 309 της 24.11.2009, σ. 1.

(2)  Οδηγία 2002/64/ΕΚ της Επιτροπής, της 15ης Ιουλίου 2002, για τροποποίηση της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου ώστε να καταχωρηθούν οι cinidon ethyl, cyhalofop butyl, famoxadone, florasulam, metalaxyl-m και picolinafen ως δραστικές ουσίες (ΕΕ L 189 της 18.7.2002, σ. 31).

(3)  Οδηγία 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 1991, σχετικά με τη διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΕΕ L 230 της 19.8.1991, σ. 1).

(4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής, της 25ης Μαΐου 2011, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον κατάλογο των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών (ΕΕ L 153 της 11.6.2011, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1141/2010 της Επιτροπής, της 7ης Δεκεμβρίου 2010, για τη θέσπιση της διαδικασίας ανανέωσης της καταχώρισης μιας δεύτερης ομάδας δραστικών ουσιών στο παράρτημα I της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου και για την κατάρτιση του καταλόγου των ουσιών αυτών (ΕΕ L 322 της 8.12.2010, σ. 10).

(6)  Συμπέρασμα σχετικά με την αξιολόγηση από ομοτίμους της εκτίμησης επικινδυνότητας φυτοφαρμάκων για τη δραστική ουσία famoxadone. EFSA Journal 2015· 13(7):4194, σ. 116, doi:10.2903/j.efsa.2015.4194.

(7)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/745 της Επιτροπής, της 6ης Μαΐου 2021, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 όσον αφορά την παράταση των περιόδων έγκρισης των δραστικών ουσιών θειικό αργιλιοαμμώνιο, πυριτικό αργίλιο, beflubutamid, benthiavalicarb, bifenazate, boscalid, ανθρακικό ασβέστιο, καπτάν, διοξείδιο του άνθρακα, cymoxanil, dimethomorph, ethephon, εκχύλισμα τεϊόδεντρου, famoxadone, υπολείμματα απόσταξης λίπους, λιπαρά οξέα C7 έως C20, flumioxazine, fluoxastrobin, flurochloridone, φολπέτ, φορμετανάτη, γιββερελλικό οξύ, γιβερελίνες, heptamaloxyloglucan, υδρολυμένες πρωτεΐνες, θειικός σίδηρος, metazachlor, metribuzin, milbemectin, Paecilomyces lilacinus στέλεχος 251, phemmedipham, phosmet, pirimiphos-methyl, φυτικά έλαια/κραμβέλαιο, όξινο ανθρακικό κάλιο, propamocarb, prothioconazole, χαλαζιακή άμμος, ιχθυέλαιο, απωθητικά (λόγω οσμής) ζωικής ή φυτικής προέλευσης/λίπος προβάτου, S-metolachlor, φερομόνες λεπιδοπτέρων ευθείας αλύσου, tebuconazole και ουρία (ΕΕ L 160 της 7.5.2021, σ. 89).


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

20.8.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/35


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2021/1380 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 19ης Αυγούστου 2021

για τη θέσπιση της ισοδυναμίας, με σκοπό τη διευκόλυνση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης, των πιστοποιητικών COVID-19 που εκδίδονται από την Ουκρανία με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 θεσπίζει πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (στο εξής: ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ), για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των κατόχων των εν λόγω πιστοποιητικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Συμβάλλει επίσης στη διευκόλυνση της σταδιακής και με συντονισμένο τρόπο άρσης των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης, για την ανάσχεση της διασποράς του SARS-CoV-2.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 επιτρέπει την αποδοχή πιστοποιητικών COVID-19 που εκδίδονται από τρίτες χώρες σε πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους, όταν η Επιτροπή διαπιστώνει ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά COVID-19 εκδίδονται σύμφωνα με πρότυπα που πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμα με εκείνα που θεσπίζονται δυνάμει του εν λόγω κανονισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/954 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 στους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού, αλλά παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτειά τους και δικαιούνται να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης. Ως εκ τούτου, τυχόν συμπεράσματα ισοδυναμίας που διατυπώνονται στην παρούσα απόφαση θα πρέπει να ισχύουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 που εκδίδονται από την Ουκρανία σε πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους. Ομοίως, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954, τα εν λόγω συμπεράσματα ισοδυναμίας ισχύουν επίσης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 που εκδίδονται από την Ουκρανία σε υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια των κρατών μελών, υπό τους όρους που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.

(3)

Στις 16 Ιουλίου 2021 η Ουκρανία διαβίβασε στην Επιτροπή λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την έκδοση διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή σύμφωνα με το σύστημα που φέρει τον τίτλο «Ενιαία κρατική πύλη ηλεκτρονικών υπηρεσιών» (Diia — δικτυακή πύλη και εφαρμογή για φορητές συσκευές) και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θεωρεί ότι τα πιστοποιητικά της COVID-19 εκδίδονται σύμφωνα με ένα πρότυπο και ένα τεχνολογικό σύστημα που είναι διαλειτουργικά με το πλαίσιο εμπιστοσύνης που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 και επιτρέπουν την επαλήθευση της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας των πιστοποιητικών. Ως προς αυτό, η Ουκρανία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τα πιστοποιητικά COVID-19 που εκδίδονται από την Ουκρανία σύμφωνα με το σύστημα «Ενιαία κρατική πύλη ηλεκτρονικών υπηρεσιών» (Diia — δικτυακή πύλη και εφαρμογή για φορητές συσκευές) περιέχουν τα δεδομένα που ορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(4)

Στις 4 Αυγούστου 2021, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, η Επιτροπή διενήργησε τεχνικές δοκιμές που απέδειξαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή εκδίδονται από την Ουκρανία σύμφωνα με ένα σύστημα —την «Ενιαία κρατική πύλη ηλεκτρονικών υπηρεσιών» (Diia — δικτυακή πύλη και εφαρμογή για φορητές συσκευές)— το οποίο είναι διαλειτουργικό με το πλαίσιο εμπιστοσύνης που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 και επιτρέπει την επαλήθευση της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητάς των εν λόγω πιστοποιητικών. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από την Ουκρανία σύμφωνα με το σύστημα «Ενιαία κρατική πύλη ηλεκτρονικών υπηρεσιών» (Diia — δικτυακή πύλη και εφαρμογή για φορητές συσκευές) περιέχουν τα αναγκαία δεδομένα.

(5)

Επιπλέον, η Ουκρανία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα εκδίδει διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Επί του παρόντος, στα εμβόλια αυτά περιλαμβάνονται τα Vaxzevria, Comirnaty, Spikevax, COVID-19 Vaccine Janssen, CoronaVac-COVID-19 Vaccine (Vero Cell) Inactivated, Covishield, και NVX-CoV2373.

(6)

Η Ουκρανία ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι θα εκδίδει διαλειτουργικά πιστοποιητικά διαγνωστικού ελέγχου μόνο για τις δοκιμασίες ενίσχυσης νουκλεϊκών οξέων ή για τις ταχείες δοκιμασίες αντιγόνων που παρατίθενται στον κοινό και επικαιροποιημένο κατάλογο ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων για τη νόσο COVID-19 ο οποίος συμφωνήθηκε από την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, που συστάθηκε με το άρθρο 17 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), με βάση τη σύσταση του Συμβουλίου της 21ης Ιανουαρίου 2021 (4).

(7)

Επιπλέον, η Ουκρανία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εκδίδει διαλειτουργικά πιστοποιητικά ανάρρωσης το νωρίτερο 14 ημέρες έπειτα από θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου. Τα πιστοποιητικά αυτά ισχύουν έως και 180 ημέρες μετά την ημερομηνία του πρώτου θετικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου.

(8)

Η Ουκρανία ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι αποδέχεται πιστοποιητικά εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου και ανάρρωσης που εκδίδονται από τα κράτη μέλη, τις χώρες του ΕΟΧ και άλλες χώρες για τα οποία έχει εκδοθεί εκτελεστική απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953. Η Ουκρανία ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι τα άτομα που διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έπειτα από αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου NAAT ή ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έπειτα από αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου RAT επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ουκρανία, αλλά όπως και για τους Ουκρανούς πολίτες, απαιτείται να πραγματοποιούν πρόσθετό διαγνωστικό έλεγχο NAAT\ RAT εντός 72 ωρών.

(9)

Επιπλέον, η Ουκρανία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι, όταν οι φορείς ελέγχου στην Ουκρανία επαληθεύουν πιστοποιητικά, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται σε αυτά θα υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο προκειμένου να επαληθευτεί και να επιβεβαιωθεί ο εμβολιασμός, το αποτέλεσμα των διαγνωστικών ελέγχων ή η ανάρρωση του κατόχου, και δεν θα διατηρούνται στη συνέχεια.

(10)

Ως εκ τούτου, πληρούνται τα αναγκαία στοιχεία για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα πιστοποιητικά COVID-19 που εκδίδονται από την Ουκρανία σύμφωνα με το σύστημα «Ενιαία κρατική πύλη ηλεκτρονικών υπηρεσιών» (Diia — δικτυακή πύλη και εφαρμογή για φορητές συσκευές) πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμα με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

(11)

Κατά συνέπεια, τα πιστοποιητικά COVID-19 που εκδίδονται από την Ουκρανία σύμφωνα με το σύστημα «Ενιαία κρατική πύλη ηλεκτρονικών υπηρεσιών» (Diia — δικτυακή πύλη και εφαρμογή για φορητές συσκευές) θα πρέπει να γίνονται δεκτά υπό τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 5, στο άρθρο 6 παράγραφος 5 και στο άρθρο 7 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(12)

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί η παρούσα απόφαση, η Ουκρανία θα πρέπει να συνδεθεί με το πλαίσιο εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

(13)

Για την προστασία των συμφερόντων της Ένωσης, ιδίως στον τομέα της δημόσιας υγείας, η Επιτροπή μπορεί να κάνει χρήση των εξουσιών της προκειμένου να αναστείλει ή να καταγγείλει την παρούσα απόφαση, εάν δεν πληρούνται πλέον οι όροι του άρθρου 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(14)

Δεδομένης της ανάγκης να συνδεθεί η Ουκρανία, το συντομότερο δυνατόν, με το πλαίσιο εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(15)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συστάθηκε βάσει του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από την Ουκρανία σύμφωνα με το σύστημα «Ενιαία κρατική πύλη ηλεκτρονικών υπηρεσιών» (Diia — δικτυακή πύλη και εφαρμογή για φορητές συσκευές) αντιμετωπίζονται, για τον σκοπό της διευκόλυνσης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης, ως ισοδύναμα με εκείνα που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

Άρθρο 2

Η Ουκρανία συνδέεται με το πλαίσιο εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 19 Αυγούστου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/954 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) όσον αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στις επικράτειες κρατών μελών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 24).

(3)  Απόφαση αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 2119/98/ΕΚ (ΕΕ L 293 της 5.11.2013, σ. 1).

(4)  Σύσταση του Συμβουλίου, της 21ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με κοινό πλαίσιο για τη χρήση και την επικύρωση ταχέων διαγνωστικών ελέγχων αντιγόνων και την αμοιβαία αναγνώριση αποτελεσμάτων διαγνωστικών ελέγχων για τη νόσο COVID-19 στην ΕΕ (ΕΕ C 24 της 22.1.2021, σ. 1).


20.8.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/38


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2021/1381 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 19ης Αυγούστου 2021

για τη θέσπιση της ισοδυναμίας, με σκοπό τη διευκόλυνση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης, των πιστοποιητικών COVID-19 που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 θεσπίζει πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (στο εξής: ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ), για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των κατόχων των εν λόγω πιστοποιητικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Συμβάλλει επίσης στη διευκόλυνση της σταδιακής και με συντονισμένο τρόπο άρσης των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης, για την ανάσχεση της διασποράς του SARS-CoV-2.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 επιτρέπει την αποδοχή πιστοποιητικών COVID-19 που εκδίδονται από τρίτες χώρες σε πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους, όταν η Επιτροπή διαπιστώνει ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά COVID-19 εκδίδονται σύμφωνα με πρότυπα που πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμα με εκείνα που θεσπίζονται δυνάμει του εν λόγω κανονισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/954 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 στους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού, αλλά παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτειά τους και δικαιούνται να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης. Ως εκ τούτου, τυχόν συμπεράσματα ισοδυναμίας που διατυπώνονται στην παρούσα απόφαση θα πρέπει να ισχύουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 που εκδίδονται από τη Βόρεια Μακεδονία σε πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους. Ομοίως, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954, τα εν λόγω συμπεράσματα ισοδυναμίας ισχύουν επίσης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από τη Βόρεια Μακεδονία σε υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια των κρατών μελών, υπό τους όρους που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.

(3)

Στις 8 Ιουλίου 2021 η Βόρεια Μακεδονία διαβίβασε στην Επιτροπή λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την έκδοση διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή σύμφωνα με το εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα υγείας. Η Βόρεια Μακεδονία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θεωρεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή εκδίδονται σύμφωνα με ένα πρότυπο και ένα τεχνολογικό σύστημα που είναι διαλειτουργικά με το πλαίσιο εμπιστοσύνης που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 και επιτρέπουν την επαλήθευση της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας των πιστοποιητικών. Ως προς αυτό, η Βόρεια Μακεδονία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από τη Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με το εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα υγείας περιέχουν τα δεδομένα που ορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(4)

Στις 26 Ιουλίου 2021, κατόπιν αιτήματος της Βόρειας Μακεδονίας, η Επιτροπή διενήργησε τεχνικές δοκιμές που απέδειξαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή εκδίδονται από τη Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με ένα σύστημα —το εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα υγείας— το οποίο είναι διαλειτουργικό με το πλαίσιο εμπιστοσύνης που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 και επιτρέπει την επαλήθευση της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητάς των εν λόγω πιστοποιητικών. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από τη Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με το εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα υγείας περιέχουν τα αναγκαία δεδομένα.

(5)

Επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα εκδίδει διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα εξής εμβόλια κατά της νόσου COVID-19: Vaxzevria, Comirnaty, Sputnik V, Sinopharm και Sinovac.

(6)

Η Βόρεια Μακεδονία ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι θα εκδίδει διαλειτουργικά πιστοποιητικά διαγνωστικού ελέγχου μόνο για τις δοκιμασίες ενίσχυσης νουκλεϊκών οξέων ή για τις ταχείες δοκιμασίες αντιγόνων που παρατίθενται στον κοινό και επικαιροποιημένο κατάλογο ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων για τη νόσο COVID-19 ο οποίος συμφωνήθηκε από την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, που συστάθηκε με το άρθρο 17 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), με βάση τη σύσταση του Συμβουλίου της 21ης Ιανουαρίου 2021 (4).

(7)

Η Βόρεια Μακεδονία ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι αποδέχεται πιστοποιητικά εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου και ανάρρωσης που εκδίδονται από τα κράτη μέλη, τις χώρες του ΕΟΧ και άλλες χώρες για τα οποία έχει εκδοθεί εκτελεστική απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(8)

Επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι, όταν οι φορείς ελέγχου στη Βόρεια Μακεδονία επαληθεύουν πιστοποιητικά, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται σε αυτά θα υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο προκειμένου να επαληθευτεί και να επιβεβαιωθεί ο εμβολιασμός, το αποτέλεσμα των διαγνωστικών ελέγχων ή η ανάρρωση του κατόχου, και δεν θα διατηρούνται στη συνέχεια.

(9)

Ως εκ τούτου, πληρούνται τα αναγκαία στοιχεία για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα πιστοποιητικά COVID-19 που εκδίδονται από τη Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με το εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα υγείας πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμα με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

(10)

Κατά συνέπεια, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από τη Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με το εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα υγείας θα πρέπει να γίνονται δεκτά υπό τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 5, στο άρθρο 6 παράγραφος 5 και στο άρθρο 7 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(11)

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί η παρούσα απόφαση, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να συνδεθεί με το πλαίσιο εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

(12)

Για την προστασία των συμφερόντων της Ένωσης, ιδίως στον τομέα της δημόσιας υγείας, η Επιτροπή μπορεί να κάνει χρήση των εξουσιών της προκειμένου να αναστείλει ή να καταγγείλει την παρούσα απόφαση, εάν δεν πληρούνται πλέον οι όροι του άρθρου 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(13)

Δεδομένης της ανάγκης να συνδεθεί η Βόρεια Μακεδονία, το συντομότερο δυνατόν, με το πλαίσιο εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(14)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συστάθηκε βάσει του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από τη Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με το εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζονται, για τον σκοπό της διευκόλυνσης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης, ως ισοδύναμα με εκείνα που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

Άρθρο 2

Η Βόρεια Μακεδονία συνδέεται με το πλαίσιο εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 19 Αυγούστου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/954 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) όσον αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στις επικράτειες κρατών μελών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 24).

(3)  Απόφαση αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 2119/98/ΕΚ (ΕΕ L 293 της 5.11.2013, σ. 1).

(4)  Σύσταση του Συμβουλίου, της 21ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με κοινό πλαίσιο για τη χρήση και την επικύρωση ταχέων διαγνωστικών ελέγχων αντιγόνων και την αμοιβαία αναγνώριση αποτελεσμάτων διαγνωστικών ελέγχων για τη νόσο COVID-19 στην ΕΕ (ΕΕ C 24 της 22.1.2021, σ. 1).


20.8.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/41


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2021/1382 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 19ης Αυγούστου 2021

για τη θέσπιση της ισοδυναμίας, με σκοπό τη διευκόλυνση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης, των πιστοποιητικών COVID-19 που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 θεσπίζει πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (στο εξής: ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ), για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των κατόχων των εν λόγω πιστοποιητικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Συμβάλλει επίσης στη διευκόλυνση της σταδιακής και με συντονισμένο τρόπο άρσης των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης, για την ανάσχεση της διασποράς του SARS-CoV-2.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 επιτρέπει την αποδοχή πιστοποιητικών COVID-19 που εκδίδονται από τρίτες χώρες σε πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους, όταν η Επιτροπή διαπιστώνει ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά COVID-19 εκδίδονται σύμφωνα με πρότυπα που πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμα με εκείνα που θεσπίζονται δυνάμει του εν λόγω κανονισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/954 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 στους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού, αλλά παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτειά τους και δικαιούνται να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης. Ως εκ τούτου, τυχόν συμπεράσματα ισοδυναμίας που διατυπώνονται στην παρούσα απόφαση θα πρέπει να ισχύουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους. Ομοίως, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954, τα εν λόγω συμπεράσματα ισοδυναμίας ισχύουν επίσης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια των κρατών μελών, υπό τους όρους που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.

(3)

Στις 9 Ιουλίου 2021 η Δημοκρατία της Τουρκίας διαβίβασε στην Επιτροπή λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την έκδοση διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή σύμφωνα με το σύστημα που φέρει τον τίτλο «Health Pass» (υγειονομικό δελτίο). Η Δημοκρατία της Τουρκίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θεωρεί ότι τα πιστοποιητικά της COVID-19 εκδίδονται σύμφωνα με ένα πρότυπο και ένα τεχνολογικό σύστημα που είναι διαλειτουργικά με το πλαίσιο εμπιστοσύνης που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 και επιτρέπουν την επαλήθευση της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας των πιστοποιητικών. Ως προς αυτό, η Δημοκρατία της Τουρκίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τα πιστοποιητικά COVID-19 που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας σύμφωνα με το σύστημα «Health Pass» περιέχουν τα δεδομένα που ορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(4)

Στις 26 Ιουλίου 2021, κατόπιν αιτήματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η Επιτροπή διενήργησε τεχνικές δοκιμές που απέδειξαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας σύμφωνα με ένα σύστημα —το «Health Pass»— το οποίο είναι διαλειτουργικό με το πλαίσιο εμπιστοσύνης που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 και επιτρέπει την επαλήθευση της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητάς των εν λόγω πιστοποιητικών. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας σύμφωνα με το σύστημα «Health Pass» περιέχουν τα αναγκαία δεδομένα.

(5)

Επιπλέον, η Δημοκρατία της Τουρκίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα εκδίδει διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Επί του παρόντος, στα εμβόλια αυτά περιλαμβάνονται τα Sinovac, Comirnaty και Sputnik V.

(6)

Η Δημοκρατία της Τουρκίας ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι θα εκδίδει διαλειτουργικά πιστοποιητικά διαγνωστικού ελέγχου μόνο για τις δοκιμασίες ενίσχυσης νουκλεϊκών οξέων ή για τις ταχείες δοκιμασίες αντιγόνων που παρατίθενται στον κοινό και επικαιροποιημένο κατάλογο ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων για τη νόσο COVID-19 ο οποίος συμφωνήθηκε από την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, που συστάθηκε με το άρθρο 17 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), με βάση τη σύσταση του Συμβουλίου της 21ης Ιανουαρίου 2021 (4).

(7)

Επιπλέον, η Δημοκρατία της Τουρκίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εκδίδει διαλειτουργικά πιστοποιητικά ανάρρωσης το νωρίτερο 21 ημέρες έπειτα από θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου. Τα πιστοποιητικά αυτά ισχύουν έως και 180 ημέρες μετά την ημερομηνία του πρώτου θετικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου.

(8)

Η Δημοκρατία της Τουρκίας ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι αποδέχεται πιστοποιητικά εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου και ανάρρωσης που εκδίδονται από τα κράτη μέλη, τις χώρες του ΕΟΧ και άλλες χώρες για τα οποία έχει εκδοθεί εκτελεστική απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(9)

Επιπλέον, η Δημοκρατία της Τουρκίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι, όταν οι φορείς ελέγχου στη Δημοκρατία της Τουρκίας επαληθεύουν πιστοποιητικά, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται σε αυτά θα υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο προκειμένου να επαληθευτεί και να επιβεβαιωθεί ο εμβολιασμός, το αποτέλεσμα των διαγνωστικών ελέγχων ή η ανάρρωση του κατόχου, και δεν θα διατηρούνται στη συνέχεια.

(10)

Ως εκ τούτου, πληρούνται τα αναγκαία στοιχεία για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα πιστοποιητικά COVID-19 που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας σύμφωνα με το σύστημα «Health Pass» πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμα με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

(11)

Κατά συνέπεια, τα πιστοποιητικά COVID-19 που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας σύμφωνα με το σύστημα «Health Pass» θα πρέπει να γίνονται δεκτά υπό τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 5, στο άρθρο 6 παράγραφος 5 και στο άρθρο 7 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(12)

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί η παρούσα απόφαση, η Δημοκρατία της Τουρκίας θα πρέπει να συνδεθεί με το πλαίσιο εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

(13)

Για την προστασία των συμφερόντων της Ένωσης, ιδίως στον τομέα της δημόσιας υγείας, η Επιτροπή μπορεί να κάνει χρήση των εξουσιών της προκειμένου να αναστείλει ή να καταγγείλει την παρούσα απόφαση, εάν δεν πληρούνται πλέον οι όροι του άρθρου 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.

(14)

Δεδομένης της ανάγκης να συνδεθεί η Δημοκρατία της Τουρκίας, το συντομότερο δυνατόν, με το πλαίσιο εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(15)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συστάθηκε βάσει του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας σύμφωνα με το σύστημα «Health Pass» αντιμετωπίζονται, για τον σκοπό της διευκόλυνσης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης, ως ισοδύναμα με εκείνα που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

Άρθρο 2

Η Δημοκρατία της Τουρκίας συνδέεται με το πλαίσιο εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 19 Αυγούστου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/954 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) όσον αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στις επικράτειες κρατών μελών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 24).

(3)  Απόφαση αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 2119/98/ΕΚ (ΕΕ L 293 της 5.11.2013, σ. 1).

(4)  Σύσταση του Συμβουλίου, της 21ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με κοινό πλαίσιο για τη χρήση και την επικύρωση ταχέων διαγνωστικών ελέγχων αντιγόνων και την αμοιβαία αναγνώριση αποτελεσμάτων διαγνωστικών ελέγχων για τη νόσο COVID-19 στην ΕΕ (ΕΕ C 24 της 22.1.2021, σ. 1).