ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 107

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

63ό έτος
6 Απριλίου 2020


Περιεχόμενα

 

I   Νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κανονισμός (ΕΕ) 2020/493 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 2020, σχετικά με το σύστημα του επιγραμμικού μητρώου γνήσιων και πλαστών εγγράφων (FADO) και την κατάργηση της κοινής δράσης 98/700/ΔΕΥ του Συμβουλίου

1

EL

Οι πράξεις των οποίων οι τίτλοι έχουν τυπωθεί με λευκά στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


I Νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

6.4.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 107/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/493 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 30ής Μαρτίου 2020

σχετικά με το σύστημα του επιγραμμικού μητρώου γνήσιων και πλαστών εγγράφων («FADO») και την κατάργηση της κοινής δράσης 98/700/ΔΕΥ του Συμβουλίου

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 87 παράγραφος 2 στοιχείο α),

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (3),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το ευρωπαϊκό σύστημα αρχειοθέτησης εικόνων που αφορά το επιγραμμικό μητρώο γνήσιων και πλαστών εγγράφων (FADO) δημιουργήθηκε με την κοινή δράση 98/700/ΔΕΥ του Συμβουλίου (4) εντός της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου. Το σύστημα FADO συστάθηκε για να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα γνήσια έγγραφα και τις γνωστές μεθόδους παραποίησης μεταξύ των αρχών των κρατών μελών. Το σύστημα FADO παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποθήκευσης, ταχείας ανταλλαγής και επικύρωσης πληροφοριών για γνήσια και πλαστά έγγραφα. Δεδομένου ότι ο εντοπισμός πλαστών εγγράφων είναι επίσης σημαντικός για τους πολίτες, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου έχει επίσης δημοσιοποιήσει αυθεντικά έγγραφα και σε ένα επιγραμμικό δημόσιο μητρώο γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων και εγγράφων ταυτότητας, γνωστό ως PRADO.

(2)

Λόγω του ότι η διαχείριση του συστήματος FADO είναι παρωχημένη και θα πρέπει να προσαρμοστεί στο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η κοινή δράση 98/700/ΔΕΥ θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα νέο επικαιροποιημένο μέσο.

(3)

Ο παρών κανονισμός αποτελεί την αναγκαία νέα νομική βάση του συστήματος FADO.

(4)

Η απάτη σχετικά με τα έγγραφα μπορεί τελικά να υπονομεύσει την εσωτερική ασφάλεια της Ένωσης. Η χρήση του συστήματος FADO ως ηλεκτρονικού συστήματος αποθήκευσης που περιγράφει τα πιθανά σημεία ανίχνευσης, τόσο στα αυθεντικά όσο και στα πλαστά έγγραφα, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της απάτης σχετικά με τα έγγραφα, ιδίως στα εξωτερικά σύνορα. Δεδομένου ότι συμβάλλει στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας εντός της Ένωσης υποστηρίζοντας την αστυνομία, τους συνοριοφύλακες, και άλλες αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών στην καταπολέμηση της απάτης σχετικά με τα έγγραφα, το σύστημα FADO αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή του κεκτημένου Σένγκεν.

(5)

Μολονότι τα πλαστά έγγραφα και οι περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας εντοπίζονται συχνά στα εξωτερικά σύνορα, η καταπολέμηση της πλαστογραφίας είναι τομέας που καλύπτεται από την αστυνομική συνεργασία. Στην κατηγορία των πλαστών εγγράφων εντάσσονται τα εξολοκλήρου πλαστά έγγραφα, τα πλαστογραφημένα και τα ψευδοέγγραφα. Η χρήση πλαστών εγγράφων στην Ένωση έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη. Η απάτη σχετικά με τα έγγραφα και η πλαστοπροσωπία συνεπάγονται την παραγωγή και χρήση πλαστών εγγράφων και τη χρήση γνήσιων εγγράφων που αποκτώνται με δόλιο τρόπο. Τα πλαστά έγγραφα είναι ένα πολυχρηστικό εργαλείο για εγκληματικούς σκοπούς, διότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν επανειλημμένα για την υποστήριξη διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η τρομοκρατία. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστών εγγράφων είναι όλο και πιο εξελιγμένες και επομένως απαιτούν υψηλής ποιότητας πληροφορίες ως προς πιθανά σημεία ανίχνευσης, ιδίως χαρακτηριστικά ασφάλειας και χαρακτηριστικά πλαστογραφίας, και συχνή επικαιροποίηση των εν λόγω πληροφοριών.

(6)

Το σύστημα FADO θα πρέπει να περιέχει πληροφορίες για όλα τα είδη γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων, εγγράφων ταυτότητας, διαμονής και προσωπικής κατάστασης, αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων που εκδίδονται από τα κράτη μέλη, την άδεια διέλευσης (laissez-passer) που εκδίδεται από την Ένωση, καθώς και για τις πλαστές εκδόσεις των εν λόγω εγγράφων που έχουν στην κατοχή τους. Θα πρέπει να είναι δυνατό το σύστημα FADO να περιέχει πληροφορίες για άλλα συναφή επίσημα έγγραφα, ιδίως εκείνα που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση αιτήσεων για επίσημα έγγραφα που εκδίδονται από τα κράτη μέλη, και για πλαστές μορφές αυτών. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατό το σύστημα FADO να περιέχει πληροφορίες για όλα τα είδη γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων, εγγράφων ταυτότητας, διαμονής και προσωπικής κατάστασης, αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και για άλλα συναφή επίσημα έγγραφα, ιδίως αυτά που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση αιτήσεων για επίσημα έγγραφα που εκδίδονται από τρίτους, όπως τρίτες χώρες, εδαφικές οντότητες, διεθνείς οργανισμούς και άλλες οντότητες που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και για τις πλαστές εκδόσεις αυτών.

(7)

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του συστήματος FADO θα πρέπει να επεξεργάζονται μόνο στο βαθμό που είναι αυστηρά αναγκαίο για τον σκοπό της λειτουργίας του. Ως άμεση συνέπεια του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκε το σύστημα FADO, θα πρέπει να αποθηκεύονται στο σύστημα FADO περιορισμένες μόνο πληροφορίες σχετικά με πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί. Το σύστημα FADO θα πρέπει να περιέχει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα υπό μορφή εικόνων προσώπου ή αλφαριθμητικών πληροφοριών μόνο στον βαθμό που αυτά σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά ασφάλειας ή τη μέθοδο παραποίησης ενός εγγράφου. Θα πρέπει να είναι δυνατό να αποθηκεύονται τα εν λόγω περιορισμένα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είτε υπό μορφή διαφόρων στοιχείων που περιλαμβάνονται στο υπόδειγμα γνήσιων εγγράφων ή με τη μορφή ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων σε γνήσια ή πλαστά έγγραφα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (ο «Οργανισμός»), που διέπεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1896 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) θα πρέπει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ψευδωνυμοποίηση όλων των στοιχείων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που δεν είναι απαραίτητα σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων. Δεν θα πρέπει να είναι δυνατή η αναζήτηση στοιχείων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο σύστημα FADO ούτε θα πρέπει να είναι δυνατή ταυτοποίηση οποιουδήποτε φυσικού προσώπου μέσω του συστήματος FADO, χωρίς τη χρήση πρόσθετων δεδομένων. Το σύστημα FADO δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση ενός φυσικού προσώπου.

(8)

Τυχόν επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να τηρεί τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) ή την οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), ανάλογα με την περίπτωση.

(9)

Αν και τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ή να αναπτύσσουν τα εθνικά τους συστήματα που περιέχουν πληροφορίες για γνήσια και πλαστά έγγραφα, θα πρέπει να υποχρεούνται να παρέχουν στον Οργανισμό πληροφορίες για τα γνήσια έγγραφα που εκδίδουν καθώς και τα χαρακτηριστικά ασφάλειας αυτών και για τις πλαστές εκδόσεις των εν λόγω εγγράφων που έχουν στην κατοχή τους. Ο Οργανισμός θα πρέπει να εισάγει τις εν λόγω πληροφορίες στο σύστημα FADO και να διασφαλίζει την ομοιομορφία και την ποιότητα αυτών.

(10)

Η Ένωση εκδίδει άδειες διέλευσης (laissez-passer) στα μέλη των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, που πρέπει να χρησιμοποιούνται για υπηρεσιακούς σκοπούς σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1417/2013 του Συμβουλίου (8). Η Ένωση θα πρέπει να υποχρεούται να παρέχει στον Οργανισμό πληροφορίες για τα εν λόγω γνήσια έγγραφα και τα χαρακτηριστικά ασφάλειάς τους.

(11)

Στους διάφορους ενδιαφερομένους, συμπεριλαμβανομένου του ευρέος κοινού, θα πρέπει να παρέχονται διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στο σύστημα FADO, έγγραφα ανάλογα με την ανάγκη πρόσβασής τους στο σύστημα και την ευαισθησία των δεδομένων προς πρόσβαση.

(12)

Για να εξασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη έχουν υψηλό επίπεδο ελέγχου της απάτης σχετικά με τα έγγραφα, θα πρέπει να παρέχεται πρόσβαση στο σύστημα FADO στις αρχές του κράτους μέλους που ασχολούνται με την απάτη σχετικά με τα έγγραφα, όπως η αστυνομία, η συνοριακή φρουρά, και λοιπές αρχές επιβολής του νόμου καθώς και άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές, με βάση την ανάγκη γνώσης, με διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στο σύστημα FADO, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίζουν σε ποιες αρμόδιες αρχές θα παρέχεται πρόσβαση και το επίπεδο πρόσβασης το οποίο θα τους παρέχεται. Η Επιτροπή και ο Οργανισμός θα πρέπει επίσης να ορίζουν ποιες από τις διοικητικές μονάδες τους είναι αρμόδιες για την πρόσβαση στο σύστημα FADO. Το σύστημα FADO θα πρέπει να παρέχει στους χρήστες πληροφορίες για νέες μεθόδους παραποίησης που εντοπίζονται καθώς και για νέα γνήσια έγγραφα που κυκλοφορούν, ανάλογα με τα δικαιώματα πρόσβασής τους.

(13)

Κατά τα τελευταία έτη, ο Οργανισμός έχει αναπτύξει τεχνογνωσία στον τομέα της απάτης σχετικά με τα έγγραφα. Θα πρέπει επομένως να ενισχυθούν οι συνέργειες μέσω της αξιοποίησης της εμπειρογνωμοσύνης του Οργανισμού προς όφελος των κρατών μελών στον εν λόγω τομέα. Ο Οργανισμός θα πρέπει να αναλάβει και να διαχειρίζεται το σύστημα FADO όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1896. Η ανάληψη της εν λόγω αρμοδιότητας δεν θα πρέπει να επηρεάζει τους φορείς που έχουν ήδη πρόσβαση στο σύστημα FADO, συγκεκριμένα την Επιτροπή, τον Οργανισμό, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου, που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9), τα κράτη μέλη και το ευρύ κοινό. Αφού ο Οργανισμός αναλάβει το σύστημα FADO, θα πρέπει να παρέχει στα κράτη μέλη υποστήριξη στον εντοπισμό πλαστών εγγράφων. Επιπλέον και όπου αρμόζει, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1726 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10) δύναται να παρέχει τεχνική υποστήριξη στον Οργανισμό σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1896.

(14)

Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το σύστημα FADO θα παραμείνει πλήρως λειτουργικό μέχρι την ουσιαστική πραγματοποίηση της μεταβίβασης και τη μεταφορά των υφιστάμενων πληροφοριών στο νέο σύστημα. Η κυριότητα των υφιστάμενων δεδομένων θα πρέπει στη συνέχεια να μεταβιβαστεί στον Οργανισμό.

(15)

Ο παρών κανονισμός δεν θίγει την αρμοδιότητα των κρατών μελών σε σχέση με την αναγνώριση διαβατηρίων, ταξιδιωτικών εγγράφων, θεωρήσεων ή άλλων εγγράφων ταυτότητας.

(16)

Για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε πληροφορίες FADO από θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης, άλλους από την Επιτροπή και τον Οργανισμό, τρίτα μέρη, όπως τρίτες χώρες, εδαφικές οντότητες, διεθνείς οργανισμούς και λοιπούς φορείς διεθνούς δικαίου, ή ιδιωτικούς φορείς, όπως αεροπορικές εταιρείες και άλλους μεταφορείς, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 ΣΛΕΕ όσον αφορά τη θέσπιση μέτρων για την περιορισμένη πρόσβαση του συστήματος FADO στα εν λόγω θεσμικά και λοιπά όργανα, οργανισμούς και υπηρεσίες της Ένωσης, σε τρίτους, καθώς και σε ιδιωτικούς φορείς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξαγάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (11). Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(17)

Για να εξασφαλιστούν ενιαίες συνθήκες για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή όσον αφορά την τεχνική αρχιτεκτονική του συστήματος FADO, τη θέσπιση των τεχνικών προδιαγραφών των διαδικασιών ελέγχου και εξακρίβωσης πληροφοριών και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας θέσης σε εφαρμογή του συστήματος FADO από τον Οργανισμό. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12).

(18)

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, που προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και στη ΣΛΕΕ, η Δανία δεν συμμετέχει στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και, συνεπώς, δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στη εφαρμογή του. Δεδομένου ότι ο παρών κανονισμός βασίζεται στο κεκτημένο Σένγκεν, η Δανία πρέπει να αποφασίσει, σύμφωνα με το άρθρο 4 του εν λόγω πρωτοκόλλου, εντός έξι μηνών αφότου το Συμβούλιο αποφασίσει επί του παρόντος κανονισμού, σχετικά με τη μεταφορά του στο εθνικό της δίκαιο.

(19)

Η Ιρλανδία συμμετέχει στον παρόντα κανονισμό, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 19 σχετικά με το κεκτημένο Σένγκεν το οποίο έχει ενσωματωθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ, και με το άρθρο 6 παράγραφος 2 της απόφασης 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου (13).

(20)

Σε ό,τι αφορά την Ισλανδία και τη Νορβηγία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου Σένγκεν, κατά την έννοια της συμφωνίας η οποία συνήφθη από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας σχετικά με τη σύνδεση των εν λόγω χωρών προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη του κεκτημένου Σένγκεν (14), οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 1 σημείο Η της απόφασης 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου (15).

(21)

Σε ό,τι αφορά την Ελβετία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου Σένγκεν, κατά την έννοια της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου Σένγκεν (16), οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 1 σημείο Η της απόφασης 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2008/149/ΔΕΥ του Συμβουλίου (17).

(22)

Σε ό,τι αφορά το Λιχτενστάιν, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου Σένγκεν, κατά την έννοια του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου Σένγκεν (18), οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 1 σημείο Η της απόφασης 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2011/349/ΕΕ του Συμβουλίου (19).

(23)

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σύμφωνα με το άρθρο 46 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (20) και εξέδωσε τη γνωμοδότησή του στις 3 Δεκεμβρίου 2018,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο και σκοπός του συστήματος

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει το Επιγραμμικό σύστημα γνήσιων και πλαστών εγγράφων (FADO), το οποίο περιέχει πληροφορίες για τα γνήσια έγγραφα που εκδίδονται από τα κράτη μέλη, την Ένωση και τρίτα μέρη, όπως τρίτες χώρες, εδαφικές οντότητες, διεθνείς οργανισμούς και άλλες οντότητες που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και για τις πλαστές εκδόσεις αυτών.

Σκοπός του συστήματος FADO είναι να συμβάλει στην καταπολέμηση της απάτης σχετικά με τα έγγραφα και της πλαστοπροσωπίας μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά ασφάλειας και τα πιθανά χαρακτηριστικά πλαστογραφίας στα γνήσια και στα πλαστά έγγραφα μεταξύ των εθνικών αρχών των κρατών μελών που είναι αρμόδιες στον τομέα της απάτης σχετικά με έγγραφα.

Το FADO επιδιώκει επίσης και την καταπολέμηση της απάτης περί τα έγγραφα και της πλαστοπροσωπίας διά της ανταλλαγής πληροφοριών με άλλους ενδιαφερομένους, περιλαμβανομένου και του ευρέος κοινού.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής και περιεχόμενο του συστήματος FADO

1.   Το σύστημα FADO περιέχει πληροφορίες για τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα έγγραφα ταυτότητας, διαμονής και προσωπικής κατάστασης, τις άδειες οδήγησης και τις άδειες οχημάτων που εκδίδουν τα κράτη μέλη ή η Ένωση, καθώς και για τις πλαστές εκδόσεις αυτών.

Το σύστημα FADO μπορεί να περιέχει πληροφορίες για τα έγγραφα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο και τα οποία εκδίδονται από τρίτα μέρη, όπως τρίτες χώρες, εδαφικές οντότητες, διεθνείς οργανισμούς και άλλες οντότητες που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο, και για τις πλαστές εκδόσεις αυτών.

Το σύστημα FADO μπορεί να περιέχει πληροφορίες για άλλα συναφή επίσημα έγγραφα, ιδίως αυτά που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση αιτήσεων για επίσημα έγγραφα που εκδίδονται από τα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, από τρίτα μέρη, όπως τρίτες χώρες, εδαφικές οντότητες, διεθνείς οργανισμούς και άλλες οντότητες που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο, και για τις πλαστές εκδόσεις αυτών.

2.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 είναι οι ακόλουθες:

α)

πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, για γνήσια έγγραφα, και υποδείγματά τους, και τα χαρακτηριστικά ασφάλειάς τους·

β)

πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, για πλαστά έγγραφα, είτε εξολοκλήρου πλαστά είτε παραποιημένα ή ψευδοέγγραφα, καθώς και για τα χαρακτηριστικά πλαστογραφίας τους·

γ)

περιλήψεις για τις τεχνικές παραποίησης·

δ)

περιλήψεις για τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των γνήσιων εγγράφων· και

ε)

στατιστικά στοιχεία για εντοπισμένα πλαστά έγγραφα.

Το σύστημα FADO μπορεί επίσης να περιέχει εγχειρίδια, καταλόγους επαφών, πληροφορίες για έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα και την αναγνώρισή τους από τα κράτη μέλη, συστάσεις για αποτελεσματικούς τρόπους εντοπισμού συγκεκριμένων μεθόδων παραποίησης και άλλες συναφείς χρήσιμες πληροφορίες.

3.   Τα κράτη μέλη και η Ένωση διαβιβάζουν χωρίς καθυστέρηση στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (ο «Οργανισμός») τις πληροφορίες για τα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο.

Τα κράτη μέλη μπορούν να διαβιβάζουν στον Οργανισμό τις πληροφορίες για τα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεύτερο και τρίτο εδάφιο.

Τρίτα μέρη, όπως τρίτες χώρες, εδαφικές οντότητες, διεθνείς οργανισμοί και άλλες οντότητες που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο, μπορούν να διαβιβάζουν στον Οργανισμό τις πληροφορίες για τα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεύτερο και τρίτο εδάφιο.

Άρθρο 3

Αρμοδιότητες του Οργανισμού

1.   Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του σύμφωνα με το άρθρο 79 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1896, ο Οργανισμός εξασφαλίζει την ορθή και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος FADO και παρέχει υποστήριξη στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων.

2.   Ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για την εισαγωγή στο FADO, κατά τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό, των πληροφοριών που λαμβάνει και εγγυάται την ομοιομορφία και την ποιότητα αυτών.

Άρθρο 4

Αρχιτεκτονική του συστήματος FADO και πρόσβαση στο σύστημα

1.   Η αρχιτεκτονική του συστήματος FADO παρέχει στους χρήστες διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης σε πληροφορίες.

2.   Η Επιτροπή και ο Οργανισμός στο βαθμό που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και οι αρχές του κράτους μέλους που είναι αρμόδιες στον τομέα της απάτης σχετικά με έγγραφα, όπως η αστυνομία, η συνοριοφυλακή, και λοιπές αρχές επιβολής του νόμου και άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές, έχουν ασφαλή πρόσβαση στο σύστημα FADO με βάση την ανάγκη γνώσης.

3.   Η αρχιτεκτονική του συστήματος FADO παρέχει πρόσβαση στο κοινό σε υποδείγματα γνήσιων εγγράφων ή γνήσιων εγγράφων με ψευδωνυμοποιημένα δεδομένα.

4.   Μπορούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις πληροφορίες που αποθηκεύονται στο σύστημα FADO οι εξής φορείς:

α)

θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της Ένωσης, άλλοι από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 2·

β)

τρίτα μέρη, όπως τρίτες χώρες, εδαφικές οντότητες, διεθνείς οργανισμοί και άλλες οντότητες που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο·

γ)

ιδιωτικοί φορείς, όπως αεροπορικές εταιρείες και άλλοι μεταφορείς.

5.   Η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 8 για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού θεσπίζοντας μέτρα για την πρόσβαση των φορέων που απαριθμούνται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου σε πληροφορίες που αποθηκεύονται στο σύστημα FADO. Οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις καθορίζουν για τους φορείς που απαριθμούνται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου το τμήμα του συστήματος FADO στο οποίο πρόκειται να χορηγηθεί πρόσβαση και τυχόν ειδικές διαδικασίες και προϋποθέσεις που ενδεχομένως απαιτούνται, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Οργανισμού και τρίτου μέρους ή ιδιωτικού φορέα όπως αναφέρονται στην παράγραφο 4 στοιχεία β) και γ) του παρόντος άρθρου.

6.   Τα κράτη μέλη καθορίζουν ποιες αρχές αρμόδιες στον τομέα της απάτης σχετικά με έγγραφα και άλλες σχετικές εθνικές αρχές έχουν πρόσβαση στο σύστημα FADO, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου πρόσβασης το οποίο θα τους παρασχεθεί και ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή και τον Οργανισμό.

Κατόπιν αίτησης, η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άρθρο 5

Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τον Οργανισμό

1.   Ο Οργανισμός εφαρμόζει τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (21) κατά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει του παρόντος κανονισμού. Ο Οργανισμός επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μόνον εφόσον η επεξεργασία αυτή είναι αναγκαία για την εκτέλεση των καθηκόντων του για τη λειτουργία του συστήματος FADO.

Σε ό,τι αφορά τα γνήσια έγγραφα, το σύστημα FADO περιέχει μόνο δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στο υπόδειγμα των εν λόγω εγγράφων, ή ψευδωνυμοποιημένα δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τα πλαστά έγγραφα, το σύστημα FADO περιλαμβάνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μόνον εφόσον είναι αναγκαία για την περιγραφή ή την επεξήγηση των χαρακτηριστικών πλαστογραφίας ή της μεθόδου πλαστογράφησης τέτοιου είδους εγγράφων.

2.   Ο Οργανισμός μεριμνά ώστε να εφαρμόζονται τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, όπως η ψευδωνυμοποίηση προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του συστήματος FADO σύμφωνα με την αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων κατά τρόπο που δεν επιτρέπει την ταυτοποίηση οποιουδήποτε φυσικού προσώπου μέσω του συστήματος FADO, χωρίς πρόσθετα δεδομένα.

Άρθρο 6

Εκτελεστικές πράξεις

1.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις ώστε να καθορίσει:

α)

την τεχνική αρχιτεκτονική του συστήματος FADO·

β)

τις τεχνικές προδιαγραφές για την καταχώριση και την αποθήκευση πληροφοριών στο σύστημα FADO με βάση υψηλά πρότυπα·

γ)

τις διαδικασίες ελέγχου και επαλήθευσης των πληροφοριών που περιέχονται στο σύστημα FADO·

δ)

την ημερομηνία θέσης σε εφαρμογή του συστήματος FADO από τον Οργανισμό.

Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2.

2.   Η Επιτροπή εκδίδει την εκτελεστική πράξη που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο δ), αφού επαληθευτεί ότι πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

α)

οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), β) και γ) έχουν εκδοθεί·

β)

ο Οργανισμός έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή την επιτυχή υλοποίηση της αρχιτεκτονικής του FADO·

γ)

ο Οργανισμός έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβίβαση πληροφοριών από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου στον Οργανισμό.

Άρθρο 7

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή που συστάθηκε με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1683/95 του Συμβουλίου (22). Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.   Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 8

Άσκηση των κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιοτήτων

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.   Η προβλεπόμενη στο άρθρο 4 παράγραφος 5 εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για αόριστο χρονικό διάστημα από τις 26 Απριλίου 2020.

3.   Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 5 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτή. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.   Πριν από την έκδοση μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.   Μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.   Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 5 τίθεται σε ισχύ εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, προτού λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 9

Τελικές και μεταβατικές διατάξεις

1.   Η κοινή δράση 98/700/ΔΕΥ καταργείται από την ημερομηνία θέσης σε εφαρμογή του συστήματος FADO από τον Οργανισμό, η οποία θα καθοριστεί μέσω εκτελεστικής πράξης αναφερομένης στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του παρόντος κανονισμού.

2.   Η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου διαβιβάζει στον Οργανισμό τις πληροφορίες που περιέχονται στο σύστημα FADO που θεσπίστηκε βάσει της κοινής δράσης 98/700/ΔΕΥ.

3.   Τα κράτη μέλη συμφωνούν να διαβιβάσει η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου τις πληροφορίες ιδιοκτησίας τους τις αποθηκευμένες στο σύστημα FADO, που θεσπίστηκε βάσει της κοινής δράσης 98/700/ΔΕΥ, στο σύστημα FADO του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Βρυξέλλες, 30 Μαρτίου 2020.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

D.M. SASSOLI

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

G. GRLIĆ RADMAN


(1)  ΕΕ C 110 της 22.3.2019, σ. 62.

(2)  ΕΕ C 168 της 16.5.2019, σ. 74.

(3)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Φεβρουαρίου 2020 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 20ής Μαρτίου 2020.

(4)  Κοινή δράση 98/700/ΔΕΥ, της 3ης Δεκεμβρίου 1998, που θεσπίζεται από το Συμβούλιο βάσει του άρθρου Κ.3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος αρχειοθέτησης εικόνων (FADO) (ΕΕ L 333 της 9.12.1998, σ. 4).

(5)  Κανονισμός (EE) 2019/1896 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2019, για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1052/2013 και (ΕΕ) 2016/1624 (ΕΕ L 295 της 14.11.2019, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(7)  Οδηγία (EE) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 89).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1417/2013 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό της μορφής των αδειών διέλευσης που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ L 353 της 28.12.2013, σ. 26).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) και την αντικατάσταση και κατάργηση των αποφάσεων του Συμβουλίου 2009/371/ΔΕΥ, 2009/934/ΔΕΥ, 2009/935/ΔΕΥ, 2009/936/ΔΕΥ και 2009/968/ΔΕΥ (ΕΕ L 135 της 24.5.2016, σ. 53).

(10)  Κανονισμός (EE) 2018/1726 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (eu-LISA), και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 και της απόφασης 2007/533/ΔΕΥ του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 99).

(11)  ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.

(12)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

(13)  Απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου Σένγκεν (ΕΕ L 64 της 7.3.2002, σ. 20).

(14)  ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 36.

(15)  Απόφαση 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1999, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας που έχει συναφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των δύο αυτών κρατών, με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου Σένγκεν (ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 31).

(16)  ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 52.

(17)  Απόφαση 2008/149/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2008, για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 50).

(18)  ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 3.

(19)  Απόφαση 2011/349/ΕΕ του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2011, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου Σένγκεν όσον αφορά ιδίως τη δικαστική συνεργασία σε ποινικά θέματα και την αστυνομική συνεργασία (ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 1).

(20)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1).

(21)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(22)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1683/95 τον Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 1995, για την καθιέρωση θεώρησης ενιαίου τύπου (ΕΕ L 164 της 14.7.1995, σ. 1).