ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 108

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

62ό έτος
23 Απριλίου 2019


Περιεχόμενα

 

II   Μη νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/620 της Επιτροπής, της 17ης Απριλίου 2019, για τη χορήγηση στο Πράσινο Ακρωτήριο προσωρινής παρέκκλισης από τους κανόνες προτιμησιακής καταγωγής οι οποίοι προβλέπονται στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2015/2446, όσον αφορά παρασκευάσματα και κονσέρβες φιλέτων από σκουμπρί καθώς και παρασκευάσματα και κονσέρβες φιλέτων από βαρελάκι ή κοπάνι

1

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/621 της Επιτροπής, της 17ης Απριλίου 2019, σχετικά με τις τεχνικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον τεχνικό έλεγχο των σημείων που πρέπει να ελέγχονται, τη χρήση των συνιστώμενων μεθόδων ελέγχου, και για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων όσον αφορά τον μορφότυπο των δεδομένων και τις διαδικασίες πρόσβασης στις σχετικές τεχνικές πληροφορίες ( 1 )

5

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/622 της Επιτροπής, της 17ης Απριλίου 2019, για την 299η τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 881/2002 του Συμβουλίου για την επιβολή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων κατά ορισμένων προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με τις οργανώσεις ISIL (Da'esh) και Αλ Κάιντα

29

 

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

*

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/623 της Επιτροπής, της 16ης Απριλίου 2019, σχετικά με την παράταση του μέτρου που έλαβε η Βελγική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας και Περιβάλλοντος, με το οποίο επιτράπηκε η διάθεση στην αγορά και η χρήση του βιοκτόνου Phostoxin σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2019) 2828]

31

 

 

Διορθωτικά

 

*

Διορθωτικό στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1282 της Επιτροπής, της 14ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την έγκριση της 2-μεθυλο-1,2-βενζισοθειαζολ-3(2Η)-όνης ως δραστικής ουσίας για χρήση σε βιοκτόνα του τύπου προϊόντων 13 ( ΕΕ L 184 της 15.7.2017 )

33

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις των οποίων οι τίτλοι έχουν τυπωθεί με λευκά στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Μη νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

23.4.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 108/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/620 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 17ης Απριλίου 2019

για τη χορήγηση στο Πράσινο Ακρωτήριο προσωρινής παρέκκλισης από τους κανόνες προτιμησιακής καταγωγής οι οποίοι προβλέπονται στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2015/2446, όσον αφορά παρασκευάσματα και κονσέρβες φιλέτων από σκουμπρί καθώς και παρασκευάσματα και κονσέρβες φιλέτων από βαρελάκι ή κοπάνι

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (1), και ιδίως το άρθρο 64 παράγραφος 6 και το άρθρο 66 στοιχείο β),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το Πράσινο Ακρωτήριο είναι μια δικαιούχος χώρα του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων το οποίο αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 978/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) ως το ΣΓΠ. Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 439/2011 της Επιτροπής (3) χορηγήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο παρέκκλιση από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής (4) όσον αφορά τον ορισμό της έννοιας των «καταγόμενων προϊόντων» ή «προϊόντων καταγωγής» που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του ΣΓΠ. Η παρέκκλιση αφορούσε ετήσια ποσότητα 2 500 τόνων παρασκευασμάτων και κονσερβών φιλέτων από σκουμπρί και 875 τόνων παρασκευασμάτων και κονσερβών φιλέτων από βαρελάκι ή κοπάνι. Βάσει της παρέκκλισης και εντός των ανωτέρω ορίων, τα εν λόγω προϊόντα θεωρούνταν ως προϊόντα καταγόμενα από το Πράσινο Ακρωτήριο ακόμη και αν, παρά το γεγονός ότι παράγονταν στο Πράσινο Ακρωτήριο, για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνταν μη καταγόμενα ψάρια. Η παρέκκλιση, αφού παρατάθηκε τρεις φορές, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018. (5)

(2)

Με επιστολή της 22ας Οκτωβρίου 2018, το Πράσινο Ακρωτήριο υπέβαλε αίτημα για παράταση της εν λόγω παρέκκλισης, για τις ίδιες ετήσιες ποσότητες, για συγκεκριμένη περίοδο, εν αναμονή της έναρξης ισχύος της νέας συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης («ΣΟΕΣ») μεταξύ της Ένωσης και της Δυτικής Αφρικής, η οποία μονογραφήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014. Σύμφωνα με τους κανόνες σώρευσης, η ΣΟΕΣ θα επιτρέψει στον κλάδο μεταποίησης ιχθύων του Πράσινου Ακρωτηρίου να συμμορφωθεί με τους κανόνες προτιμησιακής καταγωγής καθώς θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ψάρια καταγόμενα από άλλα κράτη της Δυτικής Αφρικής.

(3)

Από το 2008, οι συνολικές ετήσιες ποσότητες που είχαν χορηγηθεί στο Πράσινο Ακρωτήριο στο πλαίσιο παρέκκλισης συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση της κατάστασης του κλάδου μεταποίησης προϊόντων αλιείας της χώρας. Οι ποσότητες αυτές είχαν επίσης ως αποτέλεσμα, ως έναν βαθμό, την αναζωογόνηση του αλιευτικού στόλου μικρής κλίμακας του Πράσινου Ακρωτηρίου, ο οποίος έχει ζωτική σημασία για τη χώρα.

(4)

Η επιχειρηματολογία που περιλαμβάνεται στο αίτημα καταδεικνύει ότι, χωρίς την παρέκκλιση, η ικανότητα του κλάδου μεταποίησης ιχθύων του Πράσινου Ακρωτηρίου να συνεχίσει τις εξαγωγές προς την Ένωση, στο πλαίσιο του ΣΓΠ, θα επηρεαστεί δυσμενώς σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που ενδέχεται να ανασχέσει την περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου μικρών σκαφών του Πράσινου Ακρωτηρίου για αλιεία ανοιχτής θάλασσας.

(5)

Για να εδραιωθούν τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν ήδη από το Πράσινο Ακρωτήριο στις προσπάθειές του για αναζωογόνηση του τοπικού αλιευτικού στόλου απαιτείται επιπλέον χρόνος. Με την παρέκκλιση θα δοθεί στο Πράσινο Ακρωτήριο επαρκές χρονικό περιθώριο ώστε να συμμορφωθεί με τους κανόνες για την απόκτηση προτιμησιακής καταγωγής.

(6)

Έχοντας υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των παρεκκλίσεων που χορηγήθηκαν όσον αφορά τον ορισμό της έννοιας των προϊόντων καταγωγής ή καταγόμενων προϊόντων, η παρέκκλιση θα πρέπει να χορηγηθεί για περίοδο δύο ετών, ή εν αναμονή της έναρξης ισχύος της ΣΟΕΣ μεταξύ της Ένωσης και της Δυτικής Αφρικής, όσον αφορά τις ετήσιες ποσότητες 2 500 τόνων για παρασκευάσματα και κονσέρβες φιλέτων από σκουμπρί και 875 τόνων για παρασκευάσματα και κονσέρβες από βαρελάκι ή κοπάνι. Η παρέκκλιση, ωστόσο, θα πρέπει να λήξει την αμέσως προηγούμενη ημέρα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΣΟΕΣ με τη Δυτική Αφρική, εάν η συμφωνία συναφθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

(7)

Η διαχείριση των ποσοτήτων που καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 49 έως 54 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής (6), που διέπουν τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων.

(8)

Η παρέκκλιση θα πρέπει να χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι οι τελωνειακές αρχές του Πράσινου Ακρωτηρίου λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη διενέργεια ποσοτικών ελέγχων κατά τις εξαγωγές των προϊόντων που υπόκεινται στην παρέκκλιση και ότι κοινοποιούν στην Επιτροπή δήλωση των ποσοτήτων για τις οποίες έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά καταγωγής Τύπου Α κατ' εφαρμογή του παρόντος κανονισμού καθώς και τους αύξοντες αριθμούς των εν λόγω πιστοποιητικών. Σε περίπτωση που το σύστημα εγγεγραμμένων εξαγωγέων (ΣΕΕ), σύμφωνα με το άρθρο 79 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, τεθεί σε εφαρμογή στο Πράσινο Ακρωτήριο κατά το έτος 2019, ο ίδιος κανόνας θα πρέπει να ισχύει και για τις βεβαιώσεις καταγωγής που έχουν συνταχθεί από εγγεγραμμένους εξαγωγείς.

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να αρχίσουν να ισχύουν την επομένη της δημοσίευσής του ώστε να ληφθεί υπόψη η κατάσταση του Πράσινου Ακρωτηρίου και να επιτραπεί στη συγκεκριμένη χώρα να κάνει χρήση της παρέκκλισης χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

(10)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής Τελωνειακού Κώδικα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 41 στοιχείο β) και το άρθρο 45 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 (7) της Επιτροπής, παρασκευάσματα και κονσέρβες φιλέτων από σκουμπρί καθώς και παρασκευάσματα και κονσέρβες φιλέτων από βαρελάκι ή κοπάνι που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 1604 15 11, ex 1604 19 97 και 1604 20 90 και παράγονται στο Πράσινο Ακρωτήριο από ψάρια μη καταγόμενα θεωρούνται ως καταγωγής Πράσινου Ακρωτηρίου σύμφωνα με τα άρθρα 2, 3 και 4 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

1.   Η παρέκκλιση εφαρμόζεται σε προϊόντα τα οποία έχουν εξαχθεί από το Πράσινο Ακρωτήριο και δηλωθεί για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2019 έως:

α)

31 Δεκεμβρίου 2020· ή

β)

εάν η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ένωσης και της Δυτικής Αφρικής, που μονογραφήθηκε την 30ή Ιουνίου 2014 («ΣΟΕΣ»), τεθεί σε ισχύ την ή πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020, την αμέσως προηγούμενη ημέρα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΣΟΕΣ.

2.   Η παρέκκλιση εφαρμόζεται σε προϊόντα εντός του ορίου της ετήσιας ποσότητας που αναφέρεται στο παράρτημα.

3.   Η εφαρμογή της παρέκκλισης προϋποθέτει την τήρηση των όρων του άρθρου 43 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446.

Άρθρο 3

Η διαχείριση των ποσοτήτων που καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 49 έως 54 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, που διέπουν τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων.

Άρθρο 4

Η παρέκκλιση χορηγείται υπό τους ακόλουθους όρους:

1.

Οι τελωνειακές αρχές του Πράσινου Ακρωτηρίου λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη διενέργεια ποσοτικών ελέγχων κατά τις εξαγωγές των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1.

2.

Στη θέση 4 των πιστοποιητικών καταγωγής Τύπου Α που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές του Πράσινου Ακρωτηρίου κατ' εφαρμογή του παρόντος κανονισμού αναγράφεται η ακόλουθη ένδειξη: «Derogation — Commission Implementing Regulation (EU) xxx/2019». Σε περίπτωση εφαρμογής του συστήματος εγγεγραμμένων εξαγωγέων (ΣΕΕ) στο Πράσινο Ακρωτήριο το 2019, η εν λόγω ένδειξη καταγράφεται στις βεβαιώσεις καταγωγής που συντάσσονται από τους εγγεγραμμένους εξαγωγείς.

3.

Ανά τρίμηνο, οι αρμόδιες αρχές του Πράσινου Ακρωτηρίου κοινοποιούν στην Επιτροπή δήλωση των ποσοτήτων για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή συνταχθεί πιστοποιητικά καταγωγής και/ή βεβαιώσεις καταγωγής κατ' εφαρμογή του παρόντος κανονισμού καθώς και τους αύξοντες αριθμούς των εν λόγω αποδεικτικών.

Άρθρο 5

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2019.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 978/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για την εφαρμογή συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 732/2008 (ΕΕ L 303 της 31.10.2012, σ. 1).

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 439/2011 της Επιτροπής, της 6ης Μαΐου 2011, περί παρεκκλίσεως από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 όσον αφορά τον ορισμό της έννοιας των «καταγόμενων προϊόντων» ή «προϊόντων καταγωγής» που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερη κατάσταση του Πράσινου Ακρωτηρίου όσον αφορά τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων αλιείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ L 119 της 7.5.2011, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής, της 2ας Ιουλίου 1993, για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου για τη θέσπιση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 253 της 11.10.1993, σ. 1).

(5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/968 της Επιτροπής, της 8ης Ιουνίου 2017 (ΕΕ L 146 της 9.6.2017, σ. 13).

(6)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2015, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 558).

(7)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής, της 28ης Ιουλίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Αύξων αριθμός

Κωδικός ΣΟ

 

Περιγραφή των εμπορευμάτων

Περίοδοι

Ετήσια ποσότητα (σε τόνους καθαρού βάρους)

09.1647

1604 15 11

ex 1604 19 97

 

Παρασκευάσματα και κονσέρβες φιλέτων από σκουμπρί (Scomber scombrus, Scomber japonicus, Scomber colias)

Από 1.1.2019 έως την ημερομηνία που καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1

2 500 τόνοι

09.1648

ex 1604 19 97

1604 20 90

 

Παρασκευάσματα και κονσέρβες φιλέτων από βαρελάκι ή κοπάνι (Auxis thazard, Auxis rochei)

Από 1.1.2019 έως την ημερομηνία που καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1

875 τόνοι


23.4.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 108/5


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/621 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 17ης Απριλίου 2019

σχετικά με τις τεχνικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον τεχνικό έλεγχο των σημείων που πρέπει να ελέγχονται, τη χρήση των συνιστώμενων μεθόδων ελέγχου, και για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων όσον αφορά τον μορφότυπο των δεδομένων και τις διαδικασίες πρόσβασης στις σχετικές τεχνικές πληροφορίες

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2014/45/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/40/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με την οδηγία 2014/45/ΕΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, η Επιτροπή θα πρέπει να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό της δέσμης τεχνικών πληροφοριών που είναι αναγκαίες για τον τεχνικό έλεγχο των σημείων που πρέπει να ελέγχονται και τη χρήση των συνιστώμενων μεθόδων ελέγχου.

(2)

Το παράρτημα I της οδηγίας 2014/45/ΕΕ περιλαμβάνει τα σημεία που πρέπει κατ' ελάχιστον να ελέγχονται, τα ελάχιστα πρότυπα που πρέπει να χρησιμοποιούνται και τις συνιστώμενες μεθόδους ελέγχου.

(3)

Για να διευκολυνθεί ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εκδίδει λεπτομερείς κανόνες όσον αφορά τον μορφότυπο των δεδομένων και τις διαδικασίες πρόσβασης στις σχετικές τεχνικές πληροφορίες.

(4)

Τα κράτη μέλη μπορούν να εξαιρούν από τον τεχνικό έλεγχο δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα —κατηγορίες οχημάτων L3e, L4e, L5e και L7e με κυβισμό άνω των 125 cm3— εφόσον εφαρμόζονται αποτελεσματικά εναλλακτικά μέτρα οδικής ασφάλειας. Ωστόσο, με σκοπό τη διευκόλυνση της καθιέρωσης και της εναρμόνισης του τεχνικού ελέγχου των εν λόγω οχημάτων, θα πρέπει επίσης να καθοριστεί μια δέσμη πληροφοριών για καθοδήγηση.

(5)

Οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που ορίζονται στους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 715/2007 (2) και (ΕΚ) αριθ. 595/2009 (3) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

(6)

Θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στους κατασκευαστές να εφαρμόσουν τις επιγραμμικές λύσεις που απαιτούνται για να θέσουν τις τεχνικές πληροφορίες στη διάθεση των κέντρων τεχνικού ελέγχου και των σχετικών αρμόδιων αρχών.

(7)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 19 παράγραφος 1 της οδηγίας 2014/45/ΕΕ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

1.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει για τους περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους:

α)

τη δέσμη τεχνικών πληροφοριών σχετικά με τον εξοπλισμό πέδησης, το σύστημα διεύθυνσης, την ορατότητα, τους φανούς, τους ανακλαστήρες, τον ηλεκτρικό εξοπλισμό, τους άξονες, τους τροχούς, τα ελαστικά, την ανάρτηση, το πλαίσιο, τα εξαρτήματα πλαισίου, τον λοιπό εξοπλισμό και τις οχλήσεις που είναι αναγκαίες για τον τεχνικό έλεγχο των σημείων που πρέπει να ελέγχονται, καθώς και σχετικά με τη χρήση των συνιστώμενων μεθόδων ελέγχου σύμφωνα με το παράρτημα I σημείο 3 της οδηγίας 2014/45/ΕΕ, και

β)

τους λεπτομερείς κανόνες όσον αφορά τον μορφότυπο των δεδομένων και τις διαδικασίες για την πρόσβαση στις σχετικές τεχνικές πληροφορίες.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα οχήματα που υπόκεινται σε τεχνικό έλεγχο σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας 2014/45/ΕΕ, τα οποία ταξινομήθηκαν ή τέθηκαν για πρώτη φορά σε κυκλοφορία σε κράτος μέλος από τις 20 Μαΐου 2018.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

(1)   «κατασκευαστής»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο όπως ορίζεται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 167/2013 (4) και (ΕΕ) αριθ. 168/2013 (5) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την οδηγία 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6)·

(2)   «αντιπρόσωπος του κατασκευαστή»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο όπως ορίζεται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 167/2013 και (ΕΕ) αριθ. 168/2013 και την οδηγία 2007/46/ΕΚ·

(3)   «μηχαναγνώσιμος»: άμεσα χρησιμοποιήσιμος από ηλεκτρονικό υπολογιστή·

(4)   «πληροφορίες επισκευής και συντήρησης»: οι πληροφορίες όπως ορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 167/2013 και (ΕΕ) αριθ. 168/2013 και την οδηγία 2007/46/ΕΚ·

(5)   «ταξινόμηση»: διοικητική άδεια για τη θέση σε οδική κυκλοφορία οχήματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο β) της οδηγίας 1999/37/ΕΚ του Συμβουλίου (7).

Άρθρο 4

Τεχνικές πληροφορίες οχήματος

Οι τεχνικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τη διενέργεια του τεχνικού ελέγχου παρατίθενται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 5

Διαδικασίες για την πρόσβαση στις τεχνικές πληροφορίες οχήματος

1.   Οι τεχνικές πληροφορίες οχήματος που καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού τίθενται στη διάθεση των κέντρων τεχνικού ελέγχου και των σχετικών αρμόδιων αρχών με εύκολα προσβάσιμο, απεριόριστο, έγκαιρο και συνεκτικό τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις.

2.   Οι τεχνικές πληροφορίες καθίστανται διαθέσιμες το αργότερο 6 μήνες μετά την ταξινόμηση ή τη θέση σε κυκλοφορία του οχήματος. Ωστόσο, για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν ή τέθηκαν σε κυκλοφορία μεταξύ 20ής Μαΐου 2018 και 20ής Νοεμβρίου 2019, οι εν λόγω πληροφορίες καθίστανται διαθέσιμες στις 20 Μαΐου 2020.

3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 πρώτη, δεύτερη και πέμπτη περίπτωση της οδηγίας 2014/45/ΕΕ, ο κατασκευαστής παρέχει τις τεχνικές πληροφορίες στο κέντρο τεχνικού ελέγχου και στη σχετική αρμόδια αρχή κατόπιν αιτήματος και χωρίς καθυστέρηση.

4.   Ο κατασκευαστής διαβιβάζει τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις των τεχνικών πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στα κέντρα τεχνικού ελέγχου και στις σχετικές αρμόδιες αρχές ταυτόχρονα με τη διάθεση των τροποποιήσεων και συμπληρώσεων των πληροφοριών επισκευής και συντήρησης οχημάτων.

5.   Οι τεχνικές πληροφορίες διατίθενται στην επίσημη γλώσσα ή στις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους του κέντρου τεχνικού ελέγχου ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα που έχει συμφωνηθεί με την αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους.

6.   Οι κατασκευαστές ορίζουν ένα σημείο επαφής που είναι αρμόδιο για την παροχή πρόσβασης στις τεχνικές πληροφορίες των οχημάτων. Τα στοιχεία επικοινωνίας του σημείου επαφής διατίθενται στον ιστότοπο του κατασκευαστή. Το σημείο επαφής μπορεί επίσης να είναι ο αντιπρόσωπος του κατασκευαστή.

7.   Για να διασφαλιστεί ότι κέντρο τεχνικού ελέγχου που ζητεί πρόσβαση στις τεχνικές πληροφορίες οχήματος έχει αδειοδοτηθεί σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 της οδηγίας 2014/45/ΕΕ, τα κράτη μέλη ή οι οικείες αρμόδιες αρχές συνδράμουν τον κατασκευαστή ανάλογα με την περίπτωση.

Άρθρο 6

Μορφότυπος των δεδομένων

1.   Οι τεχνικές πληροφορίες καθίστανται διαθέσιμες από τον κατασκευαστή με βάση τον αναγνωριστικό αριθμό του οχήματος σε δομημένο μορφότυπο δεδομένων ανοικτής πηγής:

α)

στις αρμόδιες αρχές, κατόπιν αιτήματος, ως συλλογή αρχείων δεδομένων μηχαναγνώσιμων και χρησιμοποιήσιμων εκτός διαδικτύου, και

β)

στα κέντρα τεχνικού ελέγχου και στις αρμόδιες αρχές μέσω επιγραμμικής λύσης. Όταν χρησιμοποιείται επιγραμμική λύση, οι τεχνικές πληροφορίες τις οποίες ο κατασκευαστής πρέπει να αναρτά σε ιστότοπο ταυτόχρονα με μέρος των πληροφοριών επισκευής και συντήρησης διατίθενται στον ίδιο μορφότυπο δεδομένων. Οι άλλες τεχνικές πληροφορίες οχήματος διατίθενται στον μορφότυπο δεδομένων που χρησιμοποιείται για παρόμοιες πληροφορίες.

2.   Ο κατασκευαστής μπορεί να παρεκκλίνει από τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1 όσον αφορά οχήματα που λαμβάνουν επιμέρους έγκριση τύπου, εθνική έγκριση τύπου ή έγκριση τύπου μικρών σειρών όπως αναφέρεται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 167/2013 και (ΕΕ) αριθ. 168/2013 και την οδηγία 2007/46/ΕΚ, ή εάν ο κατασκευαστής δεν οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 715/2007, (ΕΕ) αριθ. 167/2013 ή (ΕΕ) αριθ. 168/2013. Ωστόσο, οι πληροφορίες παρέχονται με εύκολα προσβάσιμο και συνεκτικό τρόπο που καθιστά δυνατή την επεξεργασία τους χωρίς υπερβολικό κόπο.

3.   Στην περίπτωση οχημάτων που λαμβάνουν έγκριση τύπου σε διαδοχικά στάδια, έγκριση τύπου σε ένα στάδιο ή μεικτή έγκριση τύπου όπως αναφέρεται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 167/2013 και (ΕΕ) αριθ. 168/2013 και την οδηγία 2007/46/ΕΚ, ο κατασκευαστής που είναι υπεύθυνος για ένα συγκεκριμένο στάδιο της κατασκευής οφείλει να διαβιβάσει στον τελικό κατασκευαστή τις τεχνικές πληροφορίες οχήματος που αφορούν το συγκεκριμένο σύστημα ή κατασκευαστικό στοιχείο ή τη συγκεκριμένη χωριστή τεχνική μονάδα για το εν λόγω στάδιο. Ο τελικός κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για την παροχή των τεχνικών πληροφοριών σχετικά με το έτοιμο όχημα στις αρμόδιες αρχές και στα κέντρα τεχνικού ελέγχου.

4.   Η παράγραφος 3 δεν εφαρμόζεται στα οχήματα που υπόκεινται σε επιμέρους εγκρίσεις, εθνικές εγκρίσεις ή εγκρίσεις σε μικρές σειρές όπως αναφέρονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 167/2013 και (ΕΕ) αριθ. 168/2013 και την οδηγία 2007/46/ΕΚ.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 20 Μαΐου 2020.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2019.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 127 της 29.4.2014, σ. 51.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2007, που αφορά την έγκριση τύπου μηχανοκινήτων οχημάτων όσον αφορά εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (Euro 5 και Euro 6) και σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων (ΕΕ L 171 της 29.6.2007, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 595/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2009, σχετικά με την έγκριση τύπου των μηχανοκίνητων οχημάτων και κινητήρων όσον αφορά τις εκπομπές των βαρέων-επαγγελματικών οχημάτων (Euro VI) και σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων, καθώς και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007 και της οδηγίας 2007/46/ΕΚ, και για την κατάργηση των οδηγιών 80/1269/ΕΟΚ, 2005/55/ΕΚ και 2005/78/ΕΚ (ΕΕ L 188 της 18.7.2009, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Φεβρουαρίου 2013, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς γεωργικών και δασικών οχημάτων (ΕΕ L 60 της 2.3.2013, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 168/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2013, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς δίκυκλων ή τρίκυκλων οχημάτων και τετράκυκλων (ΕΕ L 60 της 2.3.2013, σ. 52).

(6)  Οδηγία 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Σεπτεμβρίου 2007, για τη θέσπιση πλαισίου για την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά (οδηγία-πλαίσιο) (ΕΕ L 263 της 9.10.2007, σ. 1).

(7)  Οδηγία 1999/37/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 1999, σχετικά με τα έγγραφα κυκλοφορίας οχημάτων (ΕΕ L 138 της 1.6.1999, σ. 57).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.   ΓΕΝΙΚΑ

I.

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, «οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων» είναι οι βασικές διαγνωστικές πληροφορίες και οι πληροφορίες για τον έλεγχο της τοποθέτησης εξοπλισμού, ιδίως:

I.1.

Ειδική για το όχημα περιγραφή της θέσης της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων και της πρόσβασης σε αυτή.

I.2.

Πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον το συγκεκριμένο σύστημα υποστηρίζει τη διαγνωστική διάδραση (Ναι/Όχι). Εάν ναι:

I.2.1.

Ειδική για το όχημα προδιαγραφή τύπων λεωφορείων και πρωτοκόλλων

I.2.2.

Ειδική για το όχημα προδιαγραφή των παραμέτρων επικοινωνίας του υπό επιθεώρηση συστήματος/λειτουργίας

I.3.

Ειδικές για το όχημα πληροφορίες σχετικά με το σύστημα που είχε εγκατασταθεί αρχικά.

II.

Οι τεχνικές πληροφορίες οχημάτων σχετικά με οχήματα της κατηγορίας-L και οχήματα εκτός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας 2014/45/ΕΕ αναφέρονται για σκοπούς καθοδήγησης.

2.   ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Σημείο

Μέθοδος

Απαιτούμενες πληροφορίες

Κατηγορία για την οποία είναι αναγκαίες οι πληροφορίες

 

< 3,5t

> 3,5t

O

L

T

1.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ

 

1.1.

Μηχανική κατάσταση και λειτουργία

 

1.1.1.

Στρεφόμενος άξονας ποδο/χειροπλήκτρου κύριου συστήματος πέδησης

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης.

Σημείωση: Οχήματα με υποβοηθούμενα συστήματα πέδησης πρέπει να ελέγχονται με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

1.1.2.

Κατάσταση και διαδρομή του ποδο/χειροπλήκτρου του μηχανισμού πέδησης

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης

Σημείωση: Οχήματα με υποβοηθούμενα συστήματα πέδησης πρέπει να ελέγχονται με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

1.1.3.

Αντλία κενού ή αεροσυμπιεστής και δοχεία

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων υπό φυσιολογική πίεση λειτουργίας. Ελέγχεται η χρονική διάρκεια που απαιτείται ώστε η υποπίεση ή η πίεση του αέρα να φθάσει σε τιμή ασφαλούς λειτουργίας, καθώς και η λειτουργία της προειδοποιητικής διάταξης, της προστατευτικής βαλβίδας πολλών κυκλωμάτων και της ανακουφιστικής βαλβίδας πίεσης.

Μέγιστη πίεση διακοπής/ελάχιστη πίεση εκκίνησης σε [bar]

Βλέπε κανονισμό ΟΕΕ/ΗΕ αριθ. 13, σημείο 5.1.4.5.2

 

X

 

 

 

Στατική πίεση κλεισίματος της βαλβίδας ασφαλείας πολλαπλού κυκλώματος [bar]

Βλέπε κανονισμό ΟΕΕ/ΗΕ αριθ. 13, σημείο 5.1.4.5.2

 

X

 

 

X

1.1.4.

Δείκτης προειδοποίησης χαμηλής πίεσης ή μανόμετρο

Έλεγχος λειτουργίας

 

 

 

 

 

 

1.1.5.

Χειροκίνητη βαλβίδα ελέγχου της πέδησης

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης.

 

 

 

 

 

 

1.1.6.

Πλήκτρο ενεργοποίησης, μοχλός χειρισμού, επίσχεστρο (καστάνια) πέδης στάθμευσης, ηλεκτρονική πέδη στάθμευσης

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης.

Γενική περιγραφή της ηλεκτρονικής πέδης στάθμευσης

X

X

 

 

X

1.1.7.

Βαλβίδες συστήματος πέδησης (ποδοβαλβίδες, βαλβίδες αποσυμπίεσης, ρυθμιστές πίεσης)

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης.

 

 

 

 

 

 

1.1.8.

Σύνδεσμοι (ρακόρ) για σύστημα πέδησης ρυμουλκούμενου (ηλεκτρική ή πνευματική σύνδεση)

Αποσύνδεση και επανασύνδεση όλων των συνδέσμων (ρακόρ) μεταξύ του έλκοντος οχήματος και του ρυμουλκουμένου.

 

 

 

 

 

 

1.1.9.

Δοχείο πίεσης του συστήματος αποταμίευσης ενέργειας

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

1.1.10.

Σύστημα υποβοήθησης της πέδησης (σερβομηχανισμοί), κεντρικός κύλινδρος (υδραυλικά συστήματα)

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης, αν είναι δυνατόν.

 

 

 

 

 

 

1.1.11.

Άκαμπτοι σωλήνες συστήματος πέδησης

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης, αν είναι δυνατόν.

 

 

 

 

 

 

1.1.12.

Εύκαμπτοι σωλήνες συστήματος πέδησης

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης, αν είναι δυνατόν.

 

 

 

 

 

 

1.1.13.

Παρεμβύσματα φρένων

Οπτική επιθεώρηση.

Μέθοδος αξιολόγησης της φθοράς και όριο φθοράς

Βλέπε κανονισμό ΟΕΕ/ΗΕ αριθ. 13, σημεία 5.2.1.11.2 και 5.2.2.8.2.

X

X

X

X

 

1.1.14.

Τύμπανα (ταμπούρα), δισκόφρενα

Οπτική επιθεώρηση.

Μέθοδος αξιολόγησης της φθοράς και όριο φθοράς

Βλέπε κανονισμό ΟΕΕ/ΗΕ αριθ. 13, σημεία 5.2.1.11.2 και 5.2.2.8.2.

X

X

X

 

 

1.1.15.

Καλώδια (συρματόσχοινα, ράβδοι, μοχλοί, συνδέσεις συστήματος πέδησης

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης, αν είναι δυνατόν.

 

 

 

 

 

 

1.1.16.

Κύλινδροι πέδησης (περιλαμβάνονται τα συστήματα πέδησης με ελατήρια και υδραυλικοί κύλινδροι)

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης, αν είναι δυνατόν.

Τύπος κυλίνδρου της πέδης Πορείας/Στάθμευσης

Μέγιστη διαδρομή εμβόλου [mm]

Μήκος μοχλού [mm]

Βλέπε κανονισμό ΟΕΕ/ΗΕ αριθ. 13, σημείο 5.1.4.5.2

 

X

X

 

 

1.1.17.

Βαλβίδα αυτόματης προσαρμογής της πέδησης στο φορτίο

Οπτική επιθεώρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενόσω λειτουργεί το σύστημα πέδησης, αν είναι δυνατόν.

Πίεση εισόδου [bar]

 

X

X

 

 

Πίεση εξόδου για x % του μέγιστου φορτίου άξονα [bar]

Κανονισμός ΟΕΕ/ΗΕ αριθ. 13, παράρτημα 10 σημείο 7.4 + διάγραμμα 5

 

X

X

 

 

1.1.18.

Αυτόματοι-έκκεντροι μοχλοί ρύθμισης και δείκτες

Οπτική επιθεώρηση.

Μέγιστη διαδρομή εμβόλου [mm]

Βλέπε κανονισμό ΟΕΕ/ΗΕ αριθ. 13, σημείο 5.1.4.5.2

 

X

X

 

 

Αρχή λειτουργίας [αυτόματη/χειροκίνητη ρύθμιση]

 

X

X

 

 

1.1.19.

Σύστημα συνεχούς πέδησης (όταν υπάρχει ή απαιτείται)

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

1.1.20.

Αυτόματη λειτουργία πεδών ρυμουλκούμενου

Αποσύνδεση ζεύξης πέδησης μεταξύ του έλκοντος οχήματος και του ρυμουλκουμένου.

 

 

 

 

 

 

1.1.21.

Ολόκληρο το σύστημα πέδησης

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

1.1.22.

Συνδέσεις διενέργειας δοκιμών (όταν έχουν τοποθετηθεί ή απαιτούνται)

Οπτική επιθεώρηση

Θέση και αναγνώριση των συνδέσεων διενέργειας δοκιμών

Βλέπε κανονισμό ΟΕΕ/ΗΕ αριθ. 13, σημείο 5.1.4.2

 

X

X

 

 

Θέση και αναγνώριση των συνδέσεων διενέργειας δοκιμών

Βλέπε κανονισμό 2015/68 παράρτημα I σημείο 2.1.8.1

 

 

 

 

X

1.1.23.

Πέδη αδρανείας

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας

 

 

 

 

 

 

1.2

Επιδόσεις και απόδοση κύριου συστήματος πέδησης

 

1.2.1.

Επιδόσεις

Κατά τη δοκιμή σε μηχανή στατικής δοκιμής πέδησης ή, σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης, κατά τη δοκιμή σε οδό αυξάνεται σταδιακά η πέδηση μέχρι τη μέγιστη δύναμη.

Ειδικές απαιτήσεις για τη δοκιμή οχήματος σε μηχανή στατικής δοκιμής πέδησης (κατάσταση δοκιμής)

X

X

X

X

X

1.2.2.

Απόδοση

Δοκιμή σε μηχανή στατικής δοκιμής πέδησης ή, εάν δεν είναι δυνατόν για τεχνικούς λόγους, δοκιμή σε οδό με χρήση καταγραφικού επιβραδυνσιομέτρου, ώστε να καθορίζεται ο λόγος πέδησης για τη μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα ή, στην περίπτωση ημιρυμουλκούμενου, για το άθροισμα των επιτρεπομένων φορτίων ανά άξονα.

Όχημα ή ρυμουλκούμενο με μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα μεγαλύτερη των 3,5 τόνων πρέπει να ελέγχεται σύμφωνα με τα πρότυπα κατά το ISO 21069 ή ισοδύναμες μεθόδους.

Οι δοκιμές σε οδό πρέπει να εκτελούνται σε στεγνό οδόστρωμα επίπεδης, ευθείας οδού.

Εκ κατασκευής πίεση συστήματος για το μέγιστο φορτίο [bar]

Βλέπε κανονισμό ΟΕΕ/ΗΕ αριθ. 13, σημείο 5.1.4.5.2

 

X

X

 

 

Δύναμη πέδησης αναφοράς [kN] στην πίεση εισόδου [bar] άξονα 1

 

X

X

 

 

Δύναμη πέδησης αναφοράς [kN] στην πίεση εισόδου [bar] άξονα 2

 

X

X

 

 

Δύναμη πέδησης αναφοράς [kN] στην πίεση εισόδου [bar] άξονα 3

 

X

X

 

 

Δύναμη πέδησης αναφοράς [kN] στην πίεση εισόδου [bar] άξονα 4

Βλέπε κανονισμό ΟΕΕ/ΗΕ αριθ. 13, σημείο 5.1.4.6.2

 

X

X

 

 

Πίεση υπολογισμού για κάθε άξονα

 

X

X

 

 

1.3.

Επιδόσεις και απόδοση της βοηθητικής (έκτακτης ανάγκης) πέδης (εφόσον υπάρχει ως ξεχωριστό σύστημα)

 

1.3.1.

Επιδόσεις

Εάν το βοηθητικό σύστημα πέδησης είναι ξεχωριστό από το κύριο σύστημα πέδησης, χρησιμοποιείται η μέθοδος που προσδιορίζεται στο σημείο 1.2.1.

Γενική περιγραφή του συστήματος συμπεριλαμβανομένων των κυκλωμάτων (σαφής ορισμός της βοηθητικής πέδης)

X

X

 

 

X

1.3.2.

Απόδοση

Εάν το βοηθητικό σύστημα πέδησης είναι ξεχωριστό από το κύριο σύστημα πέδησης, χρησιμοποιείται η μέθοδος που προσδιορίζεται στο σημείο 1.2.2.

 

 

 

 

 

 

1.4.

Επιδόσεις και απόδοση της πέδης στάθμευσης

 

1.4.1.

Επιδόσεις

Ενεργοποίηση της πέδης σε μηχανή στατικής δοκιμής πέδησης.

Γενική περιγραφή του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης διαδικασίας ελέγχου σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης δυναμικής δοκιμής (σε μηχανή στατικής δοκιμής πέδησης ή κατά τη δοκιμή σε οδό)

X

X

X

 

 

1.4.2.

Απόδοση

Δοκιμή σε μηχανή στατικής δοκιμής πέδησης. Αν αυτό είναι ανέφικτο, δοκιμή σε οδό με χρήση μη καταγραφικού ή καταγραφικού επιβραδυνσιομέτρου ή με το όχημα σε κατωφέρεια γνωστής κλίσης.

 

 

 

 

 

 

1.5.

Επιδόσεις του συστήματος συνεχούς πέδησης

Οπτική επιθεώρηση και, εφόσον είναι δυνατόν, δοκιμή κατά πόσον λειτουργεί το σύστημα.

Γενική περιγραφή

 

X

 

 

 

1.6.

Σύστημα αντιεμπλοκής των τροχών κατά την πέδηση (ABS)

Οπτική επιθεώρηση και επιθεώρηση της διάταξης προειδοποίησης και/ή χρήση ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων.

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

X

X

X

1.7

Ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης (EBS)

Οπτική επιθεώρηση και επιθεώρηση της διάταξης προειδοποίησης και/ή χρήση ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων.

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

X

 

X

1.8

Υγρό πέδησης

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

2.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

 

2.1.

Μηχανική κατάσταση

 

2.1.1.

Κατάσταση του συστήματος διεύθυνσης

Ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο επιθεώρησης ή ανυψωμένο και οι τροχοί του δεν ακουμπούν το έδαφος ή επικάθονται σε παλινδρομούσες πλάκες, στρέφεται το τιμόνι απ' άκρο σε άκρο. Οπτική επιθεώρηση της λειτουργίας του συστήματος διεύθυνσης.

 

 

 

 

 

 

2.1.2.

Στερέωση του κιβωτίου του συστήματος διεύθυνσης

Ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο επιθεώρησης ή ανυψωμένο και οι τροχοί του επικάθονται στο έδαφος, στρέφεται δεξιόστροφα και αριστερόστροφα το τιμόνι/η χειρολαβή οδήγησης, ή χρησιμοποιείται ειδικά ρυθμισμένο τζογόμετρο. Οπτική επιθεώρηση της στερέωσης του κιβωτίου του συστήματος διεύθυνσης στο πλαίσιο.

 

 

 

 

 

 

2.1.3.

Κατάσταση των ράβδων διεύθυνσης

Ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο επιθεώρησης ή ανυψωμένο και οι τροχοί του στο έδαφος, στρέφεται δεξιόστροφα και αριστερόστροφα το τιμόνι, ή χρησιμοποιείται ειδικά ρυθμισμένο τζογόμετρο. Οπτική επιθεώρηση της φθοράς, των ρωγμών και της ασφάλειας των κατασκευαστικών στοιχείων του συστήματος διεύθυνσης.

 

 

 

 

 

 

2.1.4.

Λειτουργία των ράβδων διεύθυνσης

Ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο επιθεώρησης ή ανυψωμένο και οι τροχοί του στο έδαφος, στρέφεται δεξιόστροφα και αριστερόστροφα το τιμόνι, ή χρησιμοποιείται ειδικά ρυθμισμένο τζογόμετρο. Οπτική επιθεώρηση της φθοράς, των ρωγμών και της ασφάλειας των κατασκευαστικών στοιχείων του συστήματος διεύθυνσης.

 

 

 

 

 

 

2.1.5.

Υποβοηθούμενη διεύθυνση (σερβομηχανισμός)

Ελέγχεται το σύστημα διεύθυνσης για διαρροές και η στάθμη στο δοχείο υδραυλικού υγρού (εάν είναι ορατή). Ενώ οι τροχοί του οχήματος επικάθονται στο έδαφος και ο κινητήρας λειτουργεί, ελέγχεται κατά πόσον λειτουργεί το σύστημα υποβοήθησης της διεύθυνσης.

 

 

 

 

 

 

2.2.

Τιμόνι, κολόνα διεύθυνσης και τιμόνι οδήγησης δικύκλου

 

2.2.1.

Κατάσταση τιμονιού διεύθυνσης/τιμονιού οδήγησης δικύκλου

Ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο επιθεώρησης ή ανυψωμένο και η μάζα του επικάθεται στο έδαφος, ασκείται πίεση και έλξη στο τιμόνι κατά τη φορά της κολόνας και πιέζεται το τιμόνι διεύθυνσης/το τιμόνι οδήγησης δικύκλου προς διάφορες διευθύνσεις κάθετα στην κολόνα διεύθυνσης/το πιρούνι δικύκλου. Οπτική επιθεώρηση του τζόγου και της κατάστασης των ελαστικών συνδέσμων ή των καρδανικών συνδέσμων.

 

 

 

 

 

 

2.2.2.

Κολόνα διεύθυνσης/πιρούνι και αποσβεστήρες συστήματος διεύθυνσης

Ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο επιθεώρησης ή ανυψωμένο και η μάζα του επικάθεται στο έδαφος, ασκείται πίεση και έλξη στο τιμόνι κατά τη φορά της κολόνας και πιέζεται το τιμόνι διεύθυνσης/το τιμόνι οδήγησης δικύκλου προς διάφορες διευθύνσεις κάθετα στην κολόνα διεύθυνσης/το πιρούνι δικύκλου. Οπτική επιθεώρηση του τζόγου και της κατάστασης των ελαστικών συνδέσμων ή των καρδανικών συνδέσμων.

Τοποθετημένοι αποσβεστήρες συστήματος διεύθυνσης (ΝΑΙ/ΟΧΙ)

 

 

 

X

 

2.3.

Παίξιμο (τζόγος) τιμονιού

Ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο επιθεώρησης ή ανυψωμένο και η μάζα του ασκείται στους τροχούς, με τον κινητήρα, εάν είναι δυνατόν, να λειτουργεί όταν πρόκειται για όχημα με υποβοηθούμενη διεύθυνση και τους τροχούς σε θέση ευθείας πορείας, το τιμόνι στρέφεται ελαφρά δεξιόστροφα και αριστερόστροφα όσο το δυνατόν χωρίς να μετακινηθούν οι τροχοί. Οπτική επιθεώρηση της δυνατότητας ελεύθερης κίνησης.

 

 

 

 

 

 

2.4.

Ευθυγράμμιση τροχών (X)2

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ελέγχεται η ευθυγράμμιση των διευθυντηρίων τροχών.

 

 

 

 

 

 

2.5.

Τροχός δοκού έλξης διευθυνόμενος από το ρυμουλκούμενο

Οπτική επιθεώρηση ή χρήση ειδικά ρυθμισμένου τζογόμετρου

 

 

 

 

 

 

2.6.

Ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη διεύθυνση (EPS)

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος συμβατότητας μεταξύ της γωνίας στροφής του τιμονιού και της γωνίας των τροχών κατά την έναρξη/τη διακοπή της λειτουργίας του κινητήρα και/ή κατά τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων.

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

 

 

3.

ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ

 

3.1.

Οπτικό πεδίο

Οπτική επιθεώρηση από το κάθισμα οδηγού.

 

 

 

 

 

 

3.2.

Κατάσταση υαλοπινάκων

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

3.3.

Κάτοπτρα οδήγησης ή οπισθοσκοπικές διατάξεις

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

3.4.

Υαλοκαθαριστήρες

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

3.5.

Πίδακες καθαρισμού

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

3.6.

Σύστημα αποθάμβωσης (X)2

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.

ΦΑΝΟΙ, ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 

4.1.

Φανοί πορείας

 

4.1.1.

Κατάσταση και λειτουργία

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

Κατηγορία φωτεινής πηγής […,…]

X

X

 

X

X

4.1.2.

Ευθυγράμμιση

Προσδιορίζεται η οριζόντια στόχευση της δέσμης διασταύρωσης κάθε προβολέα με τη χρήση φωτόμετρου σκόπευσης προβολέα ή της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων.

Ευθυγράμμιση της δέσμης διασταύρωσης [επί τοις εκατό] για την κατακόρυφη κλίση και την κατεύθυνση

X

X

 

X

 

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

X

 

Προσδιορισμός της οριζόντιας στόχευσης με τη χρήση των πληροφοριών της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων σχετικά με την ενεργοποίηση της ρύθμισης της δέσμης του προβολέα για την αξιολόγηση της ευθυγράμμισης

X

X

 

X

 

4.1.3.

Διακόπτης

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας ή χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων.

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

X

 

4.1.4.

Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις1.

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.1.5.

Διατάξεις οριζοντίωσης (όταν είναι υποχρεωτικές)

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας, εάν είναι δυνατόν, ή χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

Τρόπος λειτουργίας [χειροκίνητος/αυτόματος]

X

X

 

X

 

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

X

 

4.1.6.

Διάταξη καθαρισμού προβολέων (όταν είναι υποχρεωτική)

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας εάν είναι δυνατό.

Υποχρεωτική διάταξη [Ν/Ο]

X

X

 

 

 

4.2.

Εμπρός και πίσω φανοί θέσης, φανοί πλευρικής σήμανσης, φανοί όγκου και φανοί πορείας ημέρας

 

4.2.1.

Κατάσταση και λειτουργία

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

Τοποθέτηση φανών ημέρας, [Ν/Ο]

X

X

 

X

 

4.2.2

Διακόπτης

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.2.3.

Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις1

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.3.

Φανοί πέδησης

 

4.3.1.

Κατάσταση και λειτουργία

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.3.2.

Διακόπτης

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας ή χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων.

Τοποθέτηση σήματος επείγουσας στάθμευσης, [Ν/Ο]

X

X

X

 

 

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

X

 

 

4.3.3.

Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις1.

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.4.

Φωτεινοί δείκτες κατεύθυνσης και φανοί κινδύνου (συναγερμός)

 

4.4.1.

Κατάσταση και λειτουργία

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.4.2.

Διακόπτης

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.4.3.

Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις1.

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.4.4.

Συχνότητα αναλαμπής

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.5.

Εμπρός και πίσω φανοί ομίχλης

 

4.5.1.

Κατάσταση και λειτουργία

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.5.2

Ευθυγράμμιση (X)2

Έλεγχος κατά τη λειτουργία και με τη χρήση φωτόμετρου σκόπευσης προβολέα.

 

 

 

 

 

 

4.5.3.

Διακόπτης

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.5.4.

Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις1.

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.6.

Φανοί οπισθοπορείας

 

4.6.1.

Κατάσταση και λειτουργία

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.6.2.

Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις1

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.6.3.

Διακόπτης

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.7.

Φανός της πίσω πινακίδας κυκλοφορίας

 

4.7.1.

Κατάσταση και λειτουργία

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.7.2.

Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις1

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.8.

Αντανακλαστήρες, σημάνσεις ευδιακριτότητας και πίσω πινακίδες σήμανσης

 

4.8.1.

Κατάσταση

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

4.8.2.

Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις1

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

4.9.

Υποχρεωτικές ενδεικτικές λυχνίες για τα συστήματα φωτισμού

 

4.9.1.

Κατάσταση και λειτουργία

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.9.2.

Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις1

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.10.

Ηλεκτρολογικές συνδέσεις μεταξύ ρυμουλκού και ρυμουλκουμένου ή ημιρυμουλκουμένου

Οπτική επιθεώρηση: εάν είναι δυνατό, ελέγχεται η συνεχής ροή ρεύματος μέσω της σύνδεσης.

 

 

 

 

 

 

4.11.

Ηλεκτρολογική καλωδίωση

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο επιθεώρησης ή ανυψωμένο, και εντός του διαμερίσματος του κινητήρα (εάν ενδείκνυται).

Καλωδίωση/ταυτοποίηση καλωδίων (π.χ. χρώμα, θωράκιση, διατομή, μέγεθος), παρακολούθηση μόνωσης (υψηλή τάση)

X

X

 

X

 

Θέση κάθε καλωδίωσης υψηλής τάσης

X

X

 

X

 

4.12.

Μη υποχρεωτικοί φανοί και οπισθανακλαστήρες (X)2

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

4.13.

Συσσωρευτής/-ές (μπαταρία)

Οπτική επιθεώρηση.

Θέση του/των συσσωρευτή/-ών

X

X

 

X

X

Αριθμός συσσωρευτών

X

X

 

X

X

Ειδικές ρυθμίσεις για συσσωρευτές υψηλής τάσης

X

X

 

X

 

Ειδικές για το όχημα (VIN) πληροφορίες σχετικά με τον διακόπτη συσσωρευτή [Ν/Ο]

X

X

 

X

 

Ειδικές για το όχημα (VIN) πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια συσσωρευτή [Ναι/Όχι]

X

X

 

X

 

Ειδικές για το όχημα (VIN) πληροφορίες σχετικά με τον εξαερισμό συσσωρευτή [Ναι/Όχι]

X

X

 

X

 

Ειδικές για το όχημα (VIN) πληροφορίες σχετικά με την αρχή λειτουργίας

X

X

 

X

 

5.

ΑΞΟΝΕΣ, ΤΡΟΧΟΙ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

 

5.1.

Άξονες

 

5.1.1.

Άξονες

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ανιχνευτές τζόγου τροχών, οι οποίοι συνιστώνται σε περίπτωση οχημάτων με μεγίστη μάζα άνω των 3,5 τόνων.

Γενική περιγραφή, αριθμός αξόνων

X

X

X

X

X

5.1.2.

Ακραξόνια

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ανιχνευτές τζόγου τροχών, οι οποίοι συνιστώνται σε περίπτωση οχημάτων με μεγίστη μάζα άνω των 3,5 τόνων. Ασκείται κατακόρυφη και πλευρική δύναμη σε κάθε τροχό και καταγράφεται το μέγεθος της μετατόπισης μεταξύ της δοκού του άξονα και του ακραξονίου.

 

 

 

 

 

 

5.1.3.

Ένσφαιροι τριβείς τροχών

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ανιχνευτές τζόγου τροχών, οι οποίοι συνιστώνται σε περίπτωση οχημάτων με μεγίστη μάζα άνω των 3,5 τόνων. Σείεται απότομα ο τροχός ή ασκείται πλευρική δύναμη σε κάθε τροχό και καταγράφεται το μέγεθος της προς τα άνω μετατόπισης του τροχού ως προς το ακραξόνιο.

 

 

 

 

 

 

5.2.

Τροχοί και ελαστικά

 

5.2.1.

Πλήμνη τροχού

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

5.2.2.

Τροχοί

Οπτική επιθεώρηση των δύο πλευρών κάθε τροχού ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο.

Μέγεθος/διαστάσεις/εκκεντρότητα τροχών

X

X

X

X

X

5.2.3.

Ελαστικά

Οπτική επιθεώρηση όλου του τροχού, είτε με περιστροφή του υπεράνω του εδάφους ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο, είτε με εμπρός και πίσω κύλιση του οχήματος πάνω από φρεάτιο.

Μέγεθος ελαστικών,

X

X

X

X

X

ικανότητα φορτίου,

X

X

X

X

X

κατηγορία ταχύτητας

X

X

X

X

X

Σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών [Ν/Ο] άμεσο/έμμεσο

X

X

X

X

X

5.3.

Σύστημα ανάρτησης

 

5.3.1.

Ελατήρια και σταθεροποιητής

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ανιχνευτές τζόγου τροχών, οι οποίοι συνιστώνται σε περίπτωση οχημάτων με μεγίστη μάζα άνω των 3,5 τόνων.

 

 

 

 

 

 

5.3.2.

Αποσβεστήρες κραδασμών (αμορτισέρ)

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο ή με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, εάν υπάρχει.

 

 

 

 

 

 

5.3.2.1

Έλεγχος απόδοσης απόσβεσης κραδασμών (X)2

Χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός και συγκρίνονται διαφορές αριστερής/δεξιάς πλευράς

 

 

 

 

 

 

5.3.3.

Σωλήνες ροπής, στρεπτικές ράβδοι, αναρτήσεις wishbone και βραχίονες ανάρτησης

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ανιχνευτές τζόγου τροχών, οι οποίοι συνιστώνται σε περίπτωση οχημάτων με μεγίστη μάζα άνω των 3,5 τόνων.

 

 

 

 

 

 

5.3.4

Σύνδεσμοι ανάρτησης

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ανιχνευτές τζόγου τροχών, οι οποίοι συνιστώνται σε περίπτωση οχημάτων με μεγίστη μάζα άνω των 3,5 τόνων.

 

 

 

 

 

 

5.3.5.

Αερανάρτηση

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

6.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

 

6.1.

Πλαίσιο και εξαρτήματα πλαισίου

 

6.1.1.

Γενική κατάσταση

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο.

 

 

 

 

 

 

6.1.2.

Εξάτμιση και σιγαστήρας (σιλανσιέ)

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο.

 

 

 

 

 

 

6.1.3.

Δεξαμενές και σωληνώσεις καυσίμου (συμπεριλαμβανομένης δεξαμενής και σωληνώσεων καυσίμου θέρμανσης)

Οπτική επιθεώρηση ενώ το όχημα είναι πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο, χρήση συσκευών ανίχνευσης διαρροής στην περίπτωση συστημάτων καύσης υγραερίου (LPG)/πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG)/υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Γενική περιγραφή και θέση, συμπεριλαμβανομένης της θωράκισης

X

X

 

X

X

6.1.4.

Προφυλακτήρες, διατάξεις πλευρικής προστασίας και οπίσθιες προστατευτικές διατάξεις έναντι ενσφήνωσης

Οπτική επιθεώρηση.

Εξαίρεση πλευρικών προφυλακτήρων και/ή οπίσθιας προστασίας έναντι ενσφήνωσης (Ν/Ο)

 

X

X

 

 

6.1.5.

Υποδοχή εφεδρικού τροχού (εφόσον υπάρχει)

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

6.1.6.

Μηχανικός εξοπλισμός ζεύξης και ρυμούλκησης

Οπτική επιθεώρηση για να διαπιστωθεί φθορά και σωστή λειτουργία, με ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν μηχανισμούς προστασίας, και/ή χρήση πρότυπου μετρητή.

 

 

 

 

 

 

6.1.7.

Μετάδοση κίνησης

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

6.1.8.

Εδράσεις κινητήρα

Οπτική επιθεώρηση, όχι κατ' ανάγκη με το όχημα πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο.

 

 

 

 

 

 

6.1.9

Απόδοση κινητήρα (X)2

Οπτική επιθεώρηση και/ή χρήση ηλεκτρονικής διεπαφής

Έγκυρη διαμόρφωση μονάδας ελέγχου κινητήρα

X

X

 

X

X

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

X

X

Οδηγίες για τον τρόπο ερμηνείας των στοιχείων ταυτοποίησης βαθμονόμησης

X

X

 

X

X

Πληροφορίες σχετικά με έγκυρα στοιχεία ταυτοποίησης βαθμονόμησης

X

X

 

X

X

Αριθμός ταυτοποίησης λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των αθροισμάτων ελέγχου ή παρόμοιων δεδομένων επικύρωσης της ακεραιότητας.

X

X

 

X

X

6.2.

Θάλαμος (καμπίνα) και αμάξωμα

 

6.2.1.

Κατάσταση

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

6.2.2.

Στερέωση

Οπτική επιθεώρηση στο όχημα πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο.

 

 

 

 

 

 

6.2.3.

Πόρτες και μάνδαλα

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

6.2.4.

Δάπεδο

Οπτική επιθεώρηση στο όχημα πάνω από φρεάτιο ή ανυψωμένο.

 

 

 

 

 

 

6.2.5.

Κάθισμα του οδηγού

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

6.2.6.

Άλλα καθίσματα

Οπτική επιθεώρηση.

Μέγιστος αριθμός καθισμάτων συνολικά (εξαιρουμένου του καθίσματος του οδηγού)

X

X

 

 

 

Αριθμός καθισμάτων με μέτωπο προς τα πίσω

X

X

 

 

 

6.2.7.

Χειριστήρια οδήγησης

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

6.2.8.

Βατήρας (μαρσπιέ) θαλάμου

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

6.2.9.

Λοιπά εσωτερικά και εξωτερικά εξαρτήματα και εξοπλισμός

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

6.2.10.

Λασπωτήρες, σύστημα κατά της εκτόξευσης νερού

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

6.2.11

Γρύλος

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

6.2.12

Χερούλια και υποπόδια

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

7.

ΛΟΙΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 

7.1.

Ζώνες ασφαλείας/πόρπες ζωνών ασφαλείας και συστήματα συγκράτησης (όσον αφορά την κατηγορία L: L6/L7)

 

7.1.1.

Ασφάλεια στερέωσης των ζωνών ασφαλείας/πορπών

Οπτική επιθεώρηση.

Αριθμός και θέση των σημείων αγκύρωσης των ζωνών ασφαλείας

X

X

 

X

X

7.1.2.

Κατάσταση των ζωνών ασφαλείας/πορπών

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

Κατηγορία ζώνης ασφαλείας για κάθε θέση καθήμενου

X

X

 

X

X

 

 

 

 

 

 

7.1.3.

Περιοριστής τάνυσης ζώνης ασφαλείας

Οπτική επιθεώρηση και/ή χρήση ηλεκτρονικής διεπαφής

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

X

 

7.1.4.

Προεντατήρες ζώνης ασφαλείας

Οπτική επιθεώρηση και/ή χρήση ηλεκτρονικής διεπαφής

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

X

 

7.1.5.

Αερόσακος

Οπτική επιθεώρηση και/ή χρήση ηλεκτρονικής διεπαφής

Αριθμός αερόσακων και θέση τους

X

X

 

X

 

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

X

 

7.1.6.

Συμπληρωματικά συστήματα συγκράτησης (SRS)

Οπτική επιθεώρηση της ενδεικτικής λυχνίας δυσλειτουργίας, και/ή χρήση ηλεκτρονικής διεπαφής

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

X

 

7.2.

Πυροσβεστήρες (X)2

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

7.3.

Κλειδαριές και αντικλεπτικό

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας

 

 

 

 

 

 

7.4.

Προειδοποιητικό τρίγωνο (εάν απαιτείται) (X)2

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

7.5.

Κουτί πρώτων βοηθειών. (εάν απαιτείται) (X)2

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

7.6.

Σφήνες (τάκοι) για τροχούς (εάν απαιτείται) (X)2

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

7.7.

Συσκευή ακουστικής προειδοποίησης

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας

 

 

 

 

 

 

7.8.

Ταχύμετρο

Οπτική επιθεώρηση ή έλεγχος λειτουργίας κατά την οδήγηση ή με ηλεκτρονικά μέσα.

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

 

X

 

 

 

7.9.

Ταχογράφος (εάν έχει τοποθετηθεί/απαιτείται)

Οπτική επιθεώρηση.

Θέση των αισθητήρων

 

X

 

 

 

Θέση των σφραγίδων

 

X

 

 

X

7.10.

Διάταξη περιορισμού (κόφτης) της ταχύτητας (εάν έχει τοποθετηθεί/απαιτείται)

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας εάν ο εξοπλισμός υπάρχει.

 

 

 

 

 

 

7.11.

Μετρητής χιλιομετρικών αποστάσεων (κοντέρ) αν υπάρχει (X)2

Οπτική επιθεώρηση και/ή χρήση ηλεκτρονικής διεπαφής

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

X

 

7.12.

Ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας (ESC), εάν έχει τοποθετηθεί/απαιτείται

Οπτική επιθεώρηση και/ή χρήση ηλεκτρονικής διεπαφής

Οδηγίες για τη χρήση της ηλεκτρονικής διεπαφής οχημάτων

X

X

 

 

 

8.

ΟΧΛΗΣΕΙΣ

 

8.1.

Θόρυβος

 

8.1.1.

Σύστημα προστασίας από τον θόρυβο

Υποκειμενική εκτίμηση (εκτός εάν ο ελεγκτής θεωρεί ότι η στάθμη θορύβου είναι ενδεχομένως οριακή, οπότε επιτρέπεται να διενεργηθεί μέτρηση του θορύβου «εν στάσει», με τη χρήση ηχομέτρου)

Στάθμη θορύβου του οχήματος εν στάσει [dB(A) σε 1/min].

X

X

 

X

X

8.2.

Εκπομπές καυσαερίων

 

8.2.1.

Εκπομπές κινητήρων επιβαλλόμενης ανάφλεξης

 

8.2.1.1.

Σύστημα ελέγχου εκπομπών καυσαερίων

Οπτική επιθεώρηση

Γενική περιγραφή του συστήματος ελέγχου εκπομπών.

Εγκατεστημένη παγίδα σωματιδίων [Ν/Ο]

X

X

 

 

 

8.2.1.2.

Αέριες εκπομπές

Για οχήματα κατηγοριών εκπομπών Euro 5 και Euro V (1):

μέτρηση με τη χρήση αναλυτή καυσαερίων σύμφωνα με τις απαιτήσεις1 ή ένδειξη του OBD. Ο έλεγχος του αγωγού εξαγωγής είναι η προκαθορισμένη μέθοδος αξιολόγησης των εκπομπών καυσαερίων. Με βάση μια ισοδυναμία αξιολόγησης, και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία έγκρισης τύπου, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη χρήση OBD σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή και τις λοιπές απαιτήσεις.

Για οχήματα κατηγοριών εκπομπών Euro 6 και Euro VI (2):

μέτρηση με τη χρήση αναλυτή αερίων σύμφωνα με τις απαιτήσεις1 ή την ένδειξη OBD σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή και τις λοιπές απαιτήσεις1.

Οι μετρήσεις δεν εφαρμόζονται στους δίχρονους κινητήρες.

Τα επίπεδα αέριων εκπομπών εάν προσδιορίζονται από τον κατασκευαστή

X

X

 

X

 

Πληροφορίες ειδικές για το όχημα (VIN) ή τον κωδικό αριθμό κινητήρα

X

X

 

X

 

Για τον έλεγχο του αγωγού εξαγωγής:

Απαιτήσεις προετοιμασίας του κινητήρα, όπως ελάχιστη θερμοκρασία ελαίου/θερμοκρασία νερού [°C] και διαδικασίες για να τεθεί ο κινητήρας σε κατάσταση δοκιμής τύπου II

X

X

 

X

 

Αποτελέσματα δοκιμής εκπομπών τύπου II

X

X

 

X

 

Κινητήρας σε βραδυπορία CO [%]

X

X

 

X

 

Σε υψηλές στροφές βραδυπορίας CO [%]

X

X

 

X

 

Λάμδα []

X

X

 

X

 

Για τη χρήση συστήματος OBD:

Πρωτόκολλο συνδέσμου & επικοινωνίας (πρότυπο, τάση παροχής ρεύματος, θέση)

X

X

 

 

 

Κατάλογος διαγνωστικών κωδικών βλάβης (DTC) [κατηγορία A, B1 και B2 επί του παρόντος μόνο για βαρέα επαγγελματικά οχήματα (HDV)]

X

X

 

 

 

8.2.2.

Εκπομπές κινητήρων ανάφλεξης με συμπίεση

 

8.2.2.1

Σύστημα ελέγχου εκπομπών καυσαερίων

Οπτική επιθεώρηση

Γενική περιγραφή του συστήματος ελέγχου εκπομπών, όπως:

Σύστημα DeNOx [Ν/Ο]

Εγκατεστημένη παγίδα σωματιδίων [Ν/Ο]

X

X

 

 

 

Θέση του συστήματος ανακυκλοφορίας καυσαερίων (EGR)

X

X

 

 

 

Πληροφορίες ειδικές για [το όχημα (VIN)/] τον τύπο κινητήρα

X

X

8.2.2.2.   Θολότητα

Εξαιρούνται από αυτή την απαίτηση τα οχήματα που ταξινομήθηκαν ή τέθηκαν σε κυκλοφορία για πρώτη φορά πριν από την 1η Ιανουαρίου 1980

Για οχήματα κατηγοριών εκπομπών Euro 5 και Euro V (3):

Μέτρηση της θολότητας των καυσαερίων κατά την ελεύθερη επιτάχυνση του κινητήρα (χωρίς φορτίο από την ταχύτητα βραδυπορίας έως την ταχύτητα στην οποία ανακόπτεται η παροχή καυσίμου) με τον μοχλό ταχυτήτων στο νεκρό σημείο και τον συμπλέκτη συμπλεγμένο ή με ανάγνωση του OBD. Ο έλεγχος του αγωγού εξαγωγής είναι η προκαθορισμένη μέθοδος αξιολόγησης των εκπομπών καυσαερίων. Με βάση μια ισοδυναμία αξιολόγησης, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη χρήση OBD σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή και τις λοιπές απαιτήσεις.

Για οχήματα κατηγοριών εκπομπών Euro 6 και Euro VI (4):

Μέτρηση της θολότητας των καυσαερίων κατά την ελεύθερη επιτάχυνση του κινητήρα (χωρίς φορτίο από την ταχύτητα βραδυπορίας έως την ταχύτητα στην οποία ανακόπτεται η παροχή καυσίμου) με τον μοχλό ταχυτήτων στο νεκρό σημείο και τον συμπλέκτη συμπλεγμένο ή ένδειξη του OBD σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή και τις λοιπές απαιτήσεις1.

Προετοιμασία του οχήματος:

1.

Τα οχήματα επιτρέπεται να υποβάλλονται σε δοκιμή χωρίς προετοιμασία, μολονότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να ελέγχεται εάν έχει θερμανθεί ο κινητήρας και εάν είναι σε εν γένει ικανοποιητική κατάσταση από μηχανολογική άποψη.

2.

Απαιτήσεις προετοιμασίας:

i)

Ο κινητήρας έχει θερμανθεί πλήρως, επί παραδείγματι η θερμοκρασία του ελαίου του κινητήρα, όταν μετράται με αισθητήρα στο σωλήνα στάθμης του ελαίου, είναι τουλάχιστον 80 °C, ή χαμηλότερη εφόσον αυτή είναι η φυσιολογική θερμοκρασία λειτουργίας, ή η θερμοκρασία του συγκροτήματος του κινητήρα, όταν μετράται με τη στάθμη της υπέρυθρης ακτινοβολίας, είναι τουλάχιστον ισοδύναμη. Εάν, λόγω της διαμόρφωσης του οχήματος, είναι πρακτικά αδύνατη αυτή η μέτρηση, η φυσιολογική θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα επιτρέπεται να επιτευχθεί με άλλα μέσα, π.χ. με τη λειτουργία του ανεμιστήρα ψύξης κινητήρα.

ii)

Το σύστημα εξάτμισης πρέπει να έχει καθαρισθεί με τουλάχιστον τρεις κύκλους ελεύθερης επιτάχυνσης ή με άλλη ανάλογη μέθοδο.

Διαδικασία δοκιμής:

1.

Ο κινητήρας και ο τυχόν υπερτροφοδότης είναι σε κατάσταση βραδυπορίας πριν από την έναρξη κάθε κύκλου ελεύθερης επιτάχυνσης. Για τα βαρέα πετρελαιοκίνητα οχήματα, αυτό σημαίνει αναμονή επί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα μετά την απενεργοποίηση του επιταχυντή.

2.

Κατά την έναρξη κάθε κύκλου ελεύθερης επιτάχυνσης, το ποδόπληκτρο του επιταχυντή πρέπει να πιέζεται πλήρως και γρήγορα (σε χρόνο κάτω του 1 δευτερολέπτου), βαθμιαία και όχι απότομα, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη παροχή από την αντλία έγχυσης.

3.

Κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου ελεύθερης επιτάχυνσης, ο κινητήρας φθάνει τις στροφές αποκοπής παροχής καυσίμου ή, στα οχήματα με αυτόματο κιβώτιο, τις στροφές που προδιαγράφει ο κατασκευαστής ή, εφόσον δεν διατίθενται τα δεδομένα αυτά, τα 2/3 των στροφών αποκοπής παροχής καυσίμου, πριν αφεθεί ο επιταχυντής. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί π.χ. με παρακολούθηση των στροφών του κινητήρα ή με την πάροδο ικανού χρόνου μεταξύ αρχικής ενεργοποίησης του επιταχυντή και απενεργοποίησής του, ο οποίος στην περίπτωση των οχημάτων των κατηγοριών M2, M3, N2 και N3 πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 δευτερόλεπτα.

4.

Όχημα απορρίπτεται μόνον εφόσον η μέση αριθμητική τιμή τριών τουλάχιστον κύκλων ελεύθερης επιτάχυνσης υπερβαίνει την οριακή τιμή. Για τον υπολογισμό επιτρέπεται να απορριφθούν μετρήσεις που παρεκκλίνουν σημαντικά από τη μετρηθείσα μέση τιμή ή το αποτέλεσμα οιουδήποτε άλλου στατιστικού υπολογισμού που λαμβάνει υπόψη τη διασπορά των μετρήσεων. Τα κράτη μέλη δύνανται να περιορίζουν τον αριθμό των κύκλων δοκιμής.

5.

Για να αποφεύγονται άσκοπες δοκιμές, τα κράτη μέλη δύνανται να απορρίπτουν τα οχήματα στα οποία μετρήθηκαν τιμές σημαντικά ανώτερες των οριακών τιμών μετά από λιγότερους από τρεις κύκλους ελεύθερης επιτάχυνσης ή μετά τους κύκλους καθαρισμού. Επίσης για να αποφεύγονται άσκοπες δοκιμές, τα κράτη μέλη δύνανται να εγκρίνουν τα οχήματα στα οποία μετρήθηκαν τιμές σημαντικά κατώτερες των οριακών τιμών μετά από λιγότερους από τρεις κύκλους ελεύθερης επιτάχυνσης ή μετά τους κύκλους καθαρισμού.

Πληροφορίες ειδικές για τον τύπο κινητήρα του οχήματος (VIN)

X

X

 

X

 

Για τον έλεγχο του αγωγού εξαγωγής:

Απαιτήσεις προετοιμασίας του κινητήρα, όπως ελάχιστη θερμοκρασία ελαίου/θερμοκρασία νερού [°C] και διαδικασίες για να τεθεί ο κινητήρας σε κατάσταση δοκιμής τύπου II

X

X

 

X

 

Τιμή k που αναγράφεται στην πινακίδα του κατασκευαστή επί του οχήματος (αποτέλεσμα της δοκιμής εκπομπών τύπου ΙΙ)

X

X

 

X

 

Ταχύτητα διακοπής παροχής καυσίμου σε δοκιμές τύπου II

Σύστημα περιορισμού στροφών κινητήρα για επιτάχυνση χωρίς φορτίο [Ν/Ο]

X

X

 

X

 

Περιγραφή για την απενεργοποίηση του συστήματος περιορισμού στροφών κινητήρα για τη διενέργεια της δοκιμής με ελεύθερη επιτάχυνση

X

X

 

X

 

Για τη χρήση συστήματος OBD:

Επιτρεπόμενοι διαγνωστικοί κωδικοί βλάβης (DTC) κατά τη σάρωση OBD {κωδικοί για την ομάδα NOx 3000 για ελαφρά οχήματα}

X

X

 

X

 

Πρωτόκολλο συνδέσμου & επικοινωνίας (πρότυπο, τάση παροχής ρεύματος, θέση)

X

X

 

X

 

Κατάλογος διαγνωστικών κωδικών βλάβης (DTC) [κατηγορία A, B1 και B2 επί του παρόντος μόνο για βαρέα επαγγελματικά οχήματα (HDV)]

X

X

 

X

 

8.3.

Καταστολή ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών

 

Καταστολή των ραδιοπαρασίτων (X)2

 

 

 

 

 

 

 

8.4.

Άλλα ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον

 

8.4.1

Διαρροές υγρών

 

 

 

 

 

 

 

9.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ M2, M3

 

9.1.

Πόρτες

 

9.1.1

Πόρτες εισόδου και εξόδου

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

9.1.2

Έξοδοι κινδύνου

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας (κατά περίπτωση)

 

 

 

 

 

 

9.2.

Σύστημα αποθάμβωσης και αποπάγωσης (X)2

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας

 

 

 

 

 

 

9.3.

Σύστημα εξαερισμού και θέρμανσης (X)2

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας

 

 

 

 

 

 

9.4.

Καθίσματα

 

9.4.1

Καθίσματα επιβατών (συμπεριλαμβανομένων καθισμάτων προσωπικού συνοδείας)

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

9.4.2.

Κάθισμα οδηγού (πρόσθετες απαιτήσεις)

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

9.5.

Διατάξεις εσωτερικού φωτισμού και σήμανσης οδεύσεων (X)2

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας

 

 

 

 

 

 

9.6.

Διάδρομοι, χώροι ορθίων

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

9.7.

Σκάλες και βαθμίδες

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας (κατά περίπτωση)

 

 

 

 

 

 

9.8.

Σύστημα επικοινωνίας επιβατών (X)2

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

9.9.

Πινακίδες ανακοινώσεων (X)2

Οπτική επιθεώρηση.

 

 

 

 

 

 

9.10.

Απαιτήσεις σχετικά με τη μεταφορά παιδιών. (X)2

 

9.10.1.

Πόρτες

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

9.10.2

Σήμανση και ειδικός εξοπλισμός

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

9.11.

Απαιτήσεις σχετικά με τη μεταφορά ατόμων μειωμένης κινητικότητας (X)2

 

9.11.1.

Πόρτες, ράμπες και ανελκυστήρες

Οπτική επιθεώρηση και λειτουργία

 

 

 

 

 

 

9.11.2

Σύστημα συγκράτησης αναπηρικής πολυθρόνας

Οπτική επιθεώρηση και έλεγχος λειτουργίας, εάν είναι σκόπιμο

 

 

 

 

 

 

9.11.3

Σήμανση και ειδικός εξοπλισμός

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

9.12.

Λοιπός ειδικός εξοπλισμός (X)2

 

9.12.1.

Εγκαταστάσεις προετοιμασίας φαγητού

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

9.12.2.

Εγκαταστάσεις υγιεινής

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

9.12.3.

Λοιπές διατάξεις (π.χ. οπτικοακουστικά συστήματα)

Οπτική επιθεώρηση

 

 

 

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1

Οι «απαιτήσεις» καθορίζονται ως έγκριση τύπου κατά την ημερομηνία έγκρισης, την ταξινόμηση ή τη θέση σε κυκλοφορία για πρώτη φορά, καθώς και ως υποχρεώσεις εκ των υστέρων εξοπλισμού ή ως εθνική νομοθεσία στη χώρα ταξινόμησης. Τα εν λόγω αίτια αστοχίας ισχύουν μόνο όταν έχει ελεγχθεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις.

2

Με (Χ) χαρακτηρίζονται τα σημεία που σχετίζονται με την κατάσταση του οχήματος και την καταλληλότητα οδικής χρήσης του αλλά δεν θεωρούνται ουσιώδη για τον περιοδικό έλεγχο.

(1)  Οχήματα με έγκριση τύπου σύμφωνα με την οδηγία 70/220/ΕΟΚ, τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 715/2007 παράρτημα I πίνακας 1 (Euro 5), την οδηγία 88/77/ΕΟΚ και την οδηγία 2005/55/ΕΚ.

(2)  Οχήματα με έγκριση τύπου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 715/2007 παράρτημα I πίνακας 2 (Euro 6) και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 595/2009 (Euro VI).

(3)  Με έγκριση τύπου κατά την οδηγία 70/220/ΕΟΚ, τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 715/2007 παράρτημα I πίνακας 1 (Euro 5), την οδηγία 88/77/ΕΟΚ και την οδηγία 2005/55/ΕΚ.

(4)  Οχήματα με έγκριση τύπου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 715/2007 παράρτημα I πίνακας 2 (Euro 6) και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 595/2009 (Euro VI)


23.4.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 108/29


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/622 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 17ης Απριλίου 2019

για την 299η τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 881/2002 του Συμβουλίου για την επιβολή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων κατά ορισμένων προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με τις οργανώσεις ISIL (Da'esh) και Αλ Κάιντα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 881/2002 του Συμβουλίου, της 27ης Μαΐου 2002, για την επιβολή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων κατά ορισμένων προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με τις οργανώσεις ISIL (Da'esh) και Αλ Κάιντα (1), και ιδίως το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο α) και το άρθρο 7α παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 881/2002 περιλαμβάνει τα πρόσωπα, τις ομάδες και τις οντότητες που αφορά η δέσμευση κεφαλαίων και οικονομικών πόρων βάσει του εν λόγω κανονισμού.

(2)

Στις 13 Απριλίου 2019, η Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να διαγράψει μια καταχώριση από τον κατάλογο προσώπων, ομάδων και οντοτήτων που αφορά η δέσμευση κεφαλαίων και οικονομικών πόρων. Επομένως, το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 881/2002 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 881/2002 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2019.

Για την Επιτροπή,

εξ ονόματος του Προέδρου,

Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Μέσων Εξωτερικής Πολιτικής


(1)  ΕΕ L 139 της 29.5.2002, σ. 9.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 881/2002, υπό τον τίτλο «Νομικά πρόσωπα, ομάδες και οντότητες», διαγράφεται η ακόλουθη καταχώριση:

«Djamat Houmat Daawa Salafia (DHDS) (επίσης γνωστή ως α) DHDS, β) Djamaat Houmah Al-Dawah Al-Salafiat, γ) Katibat el Athouel). Διεύθυνση: Αλγερία. Άλλες πληροφορίες: συνδέεται με τις Armed Islamic Group (GIA) και Organization of Al-Qaida in the Islamic Maghreb. Ημερομηνία κατονομασίας που αναφέρεται στο άρθρο 2α παράγραφος 4 στοιχείο β): 11.11.2003.»


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

23.4.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 108/31


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/623 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 16ης Απριλίου 2019

σχετικά με την παράταση του μέτρου που έλαβε η Βελγική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας και Περιβάλλοντος, με το οποίο επιτράπηκε η διάθεση στην αγορά και η χρήση του βιοκτόνου Phostoxin σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2019) 2828]

(Τα κείμενα στην ολλανδική και γαλλική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2012, σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων (1), και ιδίως το άρθρο 55 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 30 Μαΐου 2018, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας και Περιβάλλοντος (εφεξής «η βελγική αρμόδια αρχή») εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012, ώστε να επιτραπεί έως την 7η Δεκεμβρίου 2018 η διάθεση στην αγορά και η χρήση του βιοκτόνου Phostoxin ως βιοκτόνου του τύπου προϊόντων 20 για τον έλεγχο των κουνελιών (εφεξής «το μέτρο») στον χώρο του αερολιμένα Zaventem. Η βελγική αρμόδια αρχή γνωστοποίησε αμέσως στην Επιτροπή και στις αρμόδιες αρχές των λοιπών κρατών μελών το μέτρο και τους λόγους που το υπαγόρευσαν, σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του ανωτέρω κανονισμού.

(2)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τη βελγική αρμόδια αρχή, το μέτρο ήταν αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι τα κουνέλια στον χώρο του αερολιμένα ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη μεταφορά των επιβατών και, γενικότερα, τις εναέριες μεταφορές. Οι φωλιές των κουνελιών μπορούν να υπονομεύσουν την ασφαλή λειτουργία των διαδρόμων του αερολιμένα. Επιπλέον, τα κουνέλια προσελκύουν αρπακτικά πτηνά που μπορούν να παγιδευτούν στον κινητήρα του αεροσκάφους ή να συγκρουστούν με το αεροσκάφος προκαλώντας βλάβη στον κινητήρα ή σε άλλα συστατικά μέρη του αεροσκάφους.

(3)

Το Phostoxin περιέχει φωσφορούχο αργίλιο που αποδεσμεύει φωσφίνη ως δραστική ουσία, η οποία εγκρίνεται για τη χρήση σε βιοκτόνα του τύπου προϊόντων 14 (τρωκτικοκτόνα), 18 (εντομοκτόνα) και 20 (έλεγχος άλλων σπονδυλωτών), όπως ορίζεται στο παράρτημα V του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012. Στο Βέλγιο το Phostoxin έχει εγκριθεί ως βιοκτόνο του τύπου προϊόντων 18, παρότι η χρήση του κατά των κουνελιών συνεπάγεται και τη χρήση του ως βιοκτόνου του τύπου προϊόντων 20.

(4)

Στις 12 Οκτωβρίου 2018, η Επιτροπή έλαβε από την αρμόδια βελγική αρχή αιτιολογημένη αίτηση για παράταση του μέτρου, σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012. Η αιτιολογημένη αίτηση υποβλήθηκε λόγω ανησυχιών ότι η ασφάλεια των εναέριων μεταφορών ενδέχεται να συνεχίσει να απειλείται από τα κουνέλια και με το επιχείρημα ότι το Phostoxin είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνελιών στον χώρο του αερολιμένα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τη βελγική αρμόδια αρχή, στο Βέλγιο δεν έχει εγκριθεί κανένα βιοκτόνο στον τύπο προϊόντων 20 (έλεγχος άλλων σπονδυλωτών), ενώ οι εναλλακτικές μέθοδοι ελέγχου των κουνελιών στην περιοχή του αερολιμένα, όπως παραδείγματος χάρη η θανάτωση δια πυροβολισμού, δεν είναι κατάλληλες λόγω των ιδιαιτεροτήτων της τοποθεσίας. Η βελγική αρμόδια αρχή κίνησε τη διαδικασία με σκοπό την εξεύρεση μόνιμης λύσης για τη μελλοντική χρήση του Phostoxin, μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης της άδειας κυκλοφορίας που χορηγείται σήμερα σε άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012.

(5)

Δεδομένου ότι τα κουνέλια στον χώρο του αερολιμένα, αν δεν ελεγχθούν δεόντως, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εναέριων μεταφορών και ότι ο κίνδυνος αυτός δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί με τη χρήση άλλου βιοκτόνου ή με άλλα μέσα στον χώρο του αερολιμένα Zaventem, ενδείκνυται να επιτραπεί στη βελγική αρμόδια αρχή να παρατείνει, υπό ορισμένους όρους, το μέτρο για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 550 ημέρες, αρχής γενομένης από την επομένη της ημέρας εκπνοής του αρχικού διαστήματος των 180 ημερών που εγκρίθηκε με την απόφαση της βελγικής αρμόδιας αρχής της 30ής Μαΐου 2018.

(6)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής βιοκτόνων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Το Βέλγιο μπορεί να παρατείνει έως τις 9 Ιουνίου 2020 το μέτρο που επιτρέπει τη διαθεσιμότητα στην αγορά και τη χρήση στον χώρο του αερολιμένα Zaventem του βιοκτόνου Phostoxin ως βιοκτόνου του τύπου προϊόντων 20 για τον έλεγχο των κουνελιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσει ότι το εν λόγω προϊόν χρησιμοποιείται μόνο από πιστοποιημένους φορείς και υπό την επίβλεψη της αρμόδιας αρχής.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Βασίλειο του Βελγίου.

Εφαρμόζεται από τις 8 Δεκεμβρίου 2018.

Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2019.

Για την Επιτροπή

Jyrki KATAINEN

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 167 της 27.6.2012, σ. 1.


Διορθωτικά

23.4.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 108/33


Διορθωτικό στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1282 της Επιτροπής, της 14ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την έγκριση της 2-μεθυλο-1,2-βενζισοθειαζολ-3(2Η)-όνης ως δραστικής ουσίας για χρήση σε βιοκτόνα του τύπου προϊόντων 13

( Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 184 της 15ης Ιουλίου 2017 )

Στη σελίδα 69, στον τίτλο της εκτελεστικής απόφασης:

αντί:

«σχετικά με την έγκριση»

διάβαζε:

«σχετικά με τη μη έγκριση».