ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 116

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

58ο έτος
7 Μαΐου 2015


Περιεχόμενα

 

II   Μη νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κανονισμός (ΕΕ) 2015/728 της Επιτροπής, της 6ης Μαΐου 2015, για την τροποποίηση του ορισμού των ειδικών υλικών κινδύνου στο παράρτημα V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών ( 1 )

1

 

 

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/729 της Επιτροπής, της 6ης Μαΐου 2015, για καθορισμό των κατ' αποκοπή τιμών εισαγωγής για τον προσδιορισμό της τιμής εισόδου ορισμένων οπωροκηπευτικών

3

 

*

Κανονισμός (ΕΕ) 2015/730 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 16ης Απριλίου 2015, που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων (ΕΚΤ/2012/24) (ΕΚΤ/2015/18)

5

 

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

*

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/731 της Επιτροπής, της 6ης Μαΐου 2015, για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) στη δέκατη έβδομη και δέκατη όγδοη περιφέρεια

20

 

 

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

 

*

Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/732 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 16ης Απριλίου 2015, για την τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2014/60) (ΕΚΤ/2015/20)

22

 

 

Διορθωτικά

 

*

Διορθωτικό στην οδηγία 2009/30/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, με την οποία τροποποιείται η οδηγία 98/70/ΕΚ όσον αφορά τις προδιαγραφές για τη βενζίνη, το ντίζελ και το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και την καθιέρωση μηχανισμού για την παρακολούθηση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τροποποιείται η οδηγία 1999/32/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την προδιαγραφή των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στα πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας και καταργείται η οδηγία 93/12/ΕΟΚ ( ΕΕ L 140 της 5.6.2009 )

25

 

*

Διορθωτικό στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/604 της Επιτροπής, της 16ης Απριλίου 2015, για την τροποποίηση των παραρτημάτων I και ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 206/2010 όσον αφορά τις απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τη φυματίωση των βοοειδών στα υποδείγματα κτηνιατρικών πιστοποιητικών BOV-X και BOV-Y και τις καταχωρίσεις για το Ισραήλ, τη Νέα Ζηλανδία και την Παραγουάη στους καταλόγους τρίτων χωρών, περιοχών ή τμημάτων τους από τα οποία επιτρέπεται η εισαγωγή ζώντων ζώων και νωπού κρέατος στην Ένωση ( ΕΕ L 100 της 17.4.2015 )

25

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις των οποίων οι τίτλοι έχουν τυπωθεί με λευκά στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Μη νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

7.5.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 116/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/728 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 6ης Μαΐου 2015

για την τροποποίηση του ορισμού των ειδικών υλικών κινδύνου στο παράρτημα V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (1), και ιδίως το άρθρο 23 πρώτο εδάφιο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 καθορίζει τους κανόνες για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα ζώα. Εφαρμόζεται στην παραγωγή και στη διάθεση στην αγορά ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης και, σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις εξαγωγές τους.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 προβλέπει ότι τα ειδικά υλικά κινδύνου (ΕΥΚ) πρέπει να αφαιρούνται και να καταστρέφονται σύμφωνα με το παράρτημα V του εν λόγω κανονισμού. Σύμφωνα με το εν λόγω παράρτημα, τα ΕΥΚ περιλαμβάνουν τα έντερα από το δωδεκαδάκτυλο έως το ορθό και το μεσεντέριο των βοοειδών όλων των ηλικιών.

(3)

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο — Οδικός χάρτης ΜΣΕ 2 — έγγραφο στρατηγικής για τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες για την περίοδο 2010-2015, της 16ης Ιουλίου 2010 (2), προβλέπεται ότι οποιαδήποτε τροποποίηση του σημερινού καταλόγου ειδικών υλικών κινδύνου που αναφέρονται στο παράρτημα V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 [«κατάλογος των ειδικών υλικών κινδύνου (ΕΥΚ)»] θα πρέπει να βασίζεται σε νέες εξελισσόμενες επιστημονικές γνώσεις, ενώ θα διατηρείται ταυτόχρονα το υφιστάμενο υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(4)

Στις 13 Φεβρουαρίου 2014, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης ΣΕΒ στα έντερα και στο μεσεντέριο βοοειδών (3) (στο εξής: γνωμοδότηση EFSA), η οποία παρέχει ένα ποσοτικό προσδιορισμό του ύψους της μολυσματικότητας στα διάφορα μέρη των εντέρων και στο μεσεντέριο βοοειδών. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της EFSA, στα βοοειδή που έχουν μολυνθεί με ΣΕΒ, i) έως την ηλικία των 36 μηνών, περισσότερο από το 90 % της μολυσματικότητας της ΣΕΒ συνδέεται με τα τελευταία 4 μέτρα του λεπτού εντέρου και με το τυφλό έντερο· ii) μεταξύ 36 και 60 μηνών, υπάρχει σημαντική διακύμανση από ζώο σε ζώο όσον αφορά τη σχετική συμβολή των εντερικών και μεσεντερικών δομών στο σύνολο της μολυσματικότητας· iii) από 60 μηνών, περισσότερο από το 90 % της μολυσματικότητας της ΣΕΒ συνδέεται με τα μεσεντερικά νεύρα και το σύνολο των κοιλιακών και μεσεντερικών γαγγλίων· iv) το δωδεκαδάκτυλο, το ορθό και οι μεσεντερικοί λεμφαδένες συμβάλλουν λιγότερο από το 0,1 % στο σύνολο της μολυσματικότητας σε ένα μολυσμένο ζώο ανεξαρτήτως ηλικίας κατά τη στιγμή της σφαγής. Η γνωμοδότηση της EFSA αναφέρει επίσης ότι η συνολική μολυσματικότητα που συνδέεται με τους εν λόγω ιστούς κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία του μολυσμένου ζώου, και φθάνει στο μεγαλύτερο ύψος της σε ζώα ηλικίας κάτω των 18 μηνών, ενώ μειώνεται σταδιακά σε ζώα ηλικίας άνω των 60 μηνών.

(5)

Τα μεσεντερικά νεύρα και το σύνολο των κοιλιακών και μεσεντερικών γαγγλίων είναι ιστοί που συνδέονται με το μεσεντέριο και το μεσεντερικό λίπος και, επομένως, πρακτικά δεν μπορούν να διαχωριστούν τα μεν από τα δε.

(6)

Στον κατάλογο των ισχυόντων ΕΥΚ πρέπει να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι διαφορές βάσει της ηλικίας του σφαγέντος ζώου, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι κανόνες για την αφαίρεση των ΕΥΚ είναι λειτουργικοί χωρίς να είναι αδικαιολόγητα περίπλοκοι. Επομένως, προκειμένου να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας, θα πρέπει τα τελευταία τέσσερα μέτρα του λεπτού εντέρου, το τυφλό και το μεσεντέριο (που δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα μεσεντερικά νεύρα, το σύνολο των κοιλιακών και μεσεντερικών γαγγλίων και από το μεσεντερικό λίπος) να παραμείνουν στον κατάλογο των ΕΥΚ για τα ζώα όλων των ηλικιών.

(7)

Στην επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με την αναθεώρηση της ποσοτικής αξιολόγησης των κινδύνων (ΠΑΚ) όσον αφορά τον κίνδυνο ΣΕΒ που ενέχουν οι μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες (ΜΖΠ) που δημοσιεύθηκε το 2011 (4), αναφέρεται ότι το 90 % του συνολικού ποσού της μολυσματικότητας σε μια κλινική περίπτωση ΣΕΒ συνδέεται με ιστούς του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος, και περίπου το 10 % με τον περιφερικό ειλεό. Η υπολειπόμενη μολυσματικότητα στα τμήματα των εντέρων, εκτός από τα τελευταία τέσσερα μέτρα του λεπτού εντέρου και το τυφλό έντερο μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Η πλήρης εξάλειψη του κινδύνου δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για οποιαδήποτε απόφαση διαχείρισης κινδύνου.

(8)

Ο αποκλεισμός από τον κατάλογο των ΕΥΚ του δωδεκαδάκτυλου, του παχέος και του λεπτού εντέρου, εκτός από τα τελευταία τέσσερα μέτρα, θα οδηγήσει στην καλύτερη εναρμόνιση του καταλόγου των ΕΥΚ της ΕΕ με τα διεθνή πρότυπα. Πράγματι, όσον αφορά τα έντερα ή το μεσεντέριο βοοειδών, το άρθρο 11.4.14 του κώδικα υγείας χερσαίων ζώων του OIE συνιστά να μην διατίθεται στο εμπόριο ο περιφερικός ειλεός (το τελευταίο μέρος του λεπτού εντέρου) των βοοειδών όλων των ηλικιών που προέρχονται από χώρες με ελεγχόμενο κίνδυνο ΣΕΒ και απροσδιόριστο κίνδυνο ΣΕΒ. Επομένως, δεν υπάρχει σύσταση του OIE για μη διάθεση στο εμπόριο των υπόλοιπων τμημάτων των εντέρων ή του μεσεντέριου των βοοειδών.

(9)

Βάσει της γνωμοδότησης της EFSA και των συστάσεων του κώδικα υγείας χερσαίων ζώων του OIE, ο κατάλογος των ΕΥΚ για τα βοοειδή θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να συμπεριληφθούν τα τέσσερα τελευταία μέτρα του λεπτού εντέρου, το τυφλό και το μεσεντέριο (που δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα μεσεντερικά νεύρα, το σύνολο των κοιλιακών και μεσεντερικών γαγγλίων και το μεσεντερικό λίπος), αλλά να αποκλειστούν τα υπόλοιπα μέρη των εντέρων των βοοειδών, δηλαδή το δωδεκαδάκτυλο, το παχύ και το λεπτό έντερο, εκτός από τα τελευταία τέσσερα μέτρα.

(10)

Επομένως, το παράρτημα V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(11)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Στο παράρτημα V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001, το σημείο 1 στοιχείο α) περίπτωση iii) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«iii)

οι αμυγδαλές, τα τελευταία τέσσερα μέτρα του λεπτού εντέρου, το τυφλό και το μεσεντέριο ζώων ανεξαρτήτως ηλικίας»

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 6 Μαΐου 2015.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1.

(2)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Οδικός χάρτης ΜΣΕ 2 Έγγραφο στρατηγικής για τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες για την περίοδο 2010-2015· COM(2010)384 τελικό.

(3)  ΕFSA Journal 2014· 12 (2): 3554.

(4)  EFSA Journal 2011·9(1):1947.


7.5.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 116/3


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/729 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 6ης Μαΐου 2015

για καθορισμό των κατ' αποκοπή τιμών εισαγωγής για τον προσδιορισμό της τιμής εισόδου ορισμένων οπωροκηπευτικών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1),

Έχοντας υπόψη τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2011, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (2), και ιδίως το άρθρο 136 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 543/2011 προβλέπει, κατ' εφαρμογή των αποτελεσμάτων των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ουρουγουάης, τα κριτήρια για τον καθορισμό από την Επιτροπή των κατ' αποκοπή τιμών εισαγωγής από τρίτες χώρες, για τα προϊόντα και τις περιόδους που ορίζονται στο παράρτημα XVI μέρος A του εν λόγω κανονισμού.

(2)

Η κατ' αποκοπή τιμή εισαγωγής υπολογίζεται κάθε εργάσιμη ημέρα, σύμφωνα με το άρθρο 136 παράγραφος 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, λαμβανομένων υπόψη των ημερήσιων μεταβλητών στοιχείων. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Οι κατ' αποκοπή τιμές εισαγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 136 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011 καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 6 Μαΐου 2015.

Για την Επιτροπή,

εξ ονόματος του Προέδρου,

Jerzy PLEWA

Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  ΕΕ L 157 της 15.6.2011, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οι κατ' αποκοπή τιμές εισαγωγής για τον προσδιορισμό της τιμής εισόδου ορισμένων οπωροκηπευτικών

(ευρώ/100 kg)

Κωδικός ΣΟ

Κωδικός τρίτων χωρών (1)

Κατ' αποκοπή τιμή εισαγωγής

0702 00 00

MA

84,3

TN

392,6

TR

94,0

ZZ

190,3

0707 00 05

AL

49,4

TR

109,0

ZZ

79,2

0709 93 10

MA

112,6

TR

136,7

ZZ

124,7

0805 10 20

EG

51,0

IL

76,8

MA

45,1

MO

59,6

ZZ

58,1

0805 50 10

BR

107,1

MA

69,8

TR

56,0

ZZ

77,6

0808 10 80

AR

101,6

BR

93,3

CL

119,5

MK

32,8

NZ

138,8

US

161,3

ZA

117,7

ZZ

109,3


(1)  Ονοματολογία των χωρών που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1106/2012 της Επιτροπής, της 27ης Νοεμβρίου 2012, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 471/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις κοινοτικές στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου με τις τρίτες χώρες, όσον αφορά την επικαιροποίηση της ονοματολογίας των χωρών και εδαφών (ΕΕ L 328 της 28.11.2012, σ. 7). Ο κωδικός «ZZ» αντιπροσωπεύει «άλλες χώρες καταγωγής».


7.5.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 116/5


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/730 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 16ης Απριλίου 2015

που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων (ΕΚΤ/2012/24) (ΕΚΤ/2015/18)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

'Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 5,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2533/98 του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 1998, σχετικά με τη συλλογή στατιστικών πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (1), και ιδίως τα άρθρα 5 παράγραφος 1 και 6 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαθέτει επαρκή στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες του υποτομέα των ασφαλιστικών εταιρειών στα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ (εφεξής «τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ»), ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1374/2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2014/50) (3) θέσπισε νέες υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών. Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (EE) αριθ. 1011/2012 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT/2012/24) (4) θα πρέπει να τροποποιηθεί, προκειμένου να θεσπιστούν υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων για τις διακρατήσεις τίτλων των ασφαλιστικών εταιρειών. Για να ελαχιστοποιηθεί η σχετική επιβάρυνση, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) θα πρέπει να διαθέτουν την εξουσία συνδυαστικής εκπλήρωσης των υποχρεώσων παροχής στοιχείων που υπέχουν βάσει των κανονισμών (EE) αριθ. 1011/2012 (EKT/2012/24) και (ΕΕ) αριθ. 1374/2014.

(2)

Τα στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία συλλέγουν οι ΕθνΚΤ για στατιστικούς σκοπούς βάσει του κανονισμού (EE) αριθ. 1011/2012 (EKT/2012/24), είναι αλληλένδετα με εκείνα τα οποία συλλέγουν οι εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ) για σκοπούς εποπτείας βάσει της οδηγίας 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5). Το άρθρο 70 της οδηγίας 2009/138/ΕΚ προβλέπει τη δυνατότητα των ΕΑΑ να διαβιβάζουν πληροφορίες προοριζόμενες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους βάσει της εν λόγω οδηγίας προς τις ΕθνΚΤ και άλλες οντότητες με παρόμοια αποστολή, όταν αυτές ενεργούν με την ιδιότητα νομισματικής αρχής. Ενόψει της γενικής εντολής προς την ΕΚΤ να συνεργάζεται με άλλους φορείς στον τομέα της στατιστικής κατά το άρθρο 5.1 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής το «καταστατικό του ΕΣΚΤ»), και προκειμένου να περιορίζεται η όποια επιβάρυνση σε διοικητικό επίπεδο και να αποφεύγονται οι επικαλύψεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, οι ΕθνΚΤ μπορούν, στο βαθμό που είναι δυνατόν, να εξάγουν τα στοιχεία τα οποία οφείλουν να παρέχουν βάσει του κανονισμού (EE) αριθ. 1011/2012 (EKT/2012/24) από στοιχεία συλλεγόμενα βάσει της οδηγίας 2009/138/ΕΚ και του εθνικού δικαίου που την ενσωματώνει, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους όρους τυχόν συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των ιδίων και των οικείων ΕΑΑ.

(3)

Το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών που θεσπίζει ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) (εφεξής «ΕΣΛ 2010») απαιτεί τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού θεσμικών μονάδων να παρέχονται στη χώρα της μόνιμης κατοικίας. Προς ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης κατά την παροχή στοιχείων, όταν οι ΕθνΚΤ εξάγουν τα στοιχεία τα οποία πρέπει να παρέχουν ασφαλιστικές εταιρίες (AE) από στοιχεία συλλεγόμενα βάσει της οδηγίας 2009/138/ΕΚ, οι διακρατήσεις τίτλων των υποκαταστημάτων ΑΕ με κεντρικά καταστήματα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) μπορούν να παρέχονται σε συγκεντρωτική βάση με τα αντίστοιχα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού των κεντρικών καταστημάτων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συλλέγεται περιορισμένος όγκος πληροφοριών για τα υποκαταστήματα των ασφαλιστικών εταιρειών με σκοπό την παρακολούθηση του μεγέθους τους και τυχόν παρεκκλίσεων από την αρχή της μόνιμης κατοικίας του ΕΣΛ 2010.

(4)

Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 (ΕΚΤ/2012/24) θα πρέπει να τροποποιηθεί,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 (ΕΚΤ/2012/24) τροποποιείται ως εξής:

1.

στο άρθρο 1 παρεμβάλλεται ο ακόλουθος ορισμός:

«8α.   “ασφαλιστική εταιρεία” (ΑΕ): ο όρος αυτός έχει την ίδια έννοια με αυτή που του αποδίδεται στο άρθρο 1 του κανονισμού (ΕΕ) 1374/2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2014/50) (*)

(*)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1374/2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 28ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με τις υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών (ΕΚΤ/2014/50) (ΕΕ L 366 της 20.12.2014, σ. 36).»"

·

2.

το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:

α)

οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Ο πραγματικός πληθυσμός παροχής στοιχείων αποτελείται από κατοίκους ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ, θεματοφύλακες και επικεφαλής τραπεζικών ομίλων που προσδιορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο ως όμιλοι παροχής στοιχείων σύμφωνα με την παράγραφο 4 και λαμβάνουν κοινοποίηση σχετικά με τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων που υπέχουν σύμφωνα με την παράγραφο 5 (εφεξής συλλογικά “πραγματικές μονάδες παροχής στοιχείων” και ατομικά “πραγματική μονάδα παροχής στοιχείων”).

2.   Εάν ένα ΑΚΧΑ, μία ΕΕΧ, μία ΧΡΕΣ ή μια ΑΕ στερείται νομικής προσωπικότητας βάσει του οικείου εθνικού δικαίου, υπεύθυνοι για την παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους ή, ελλείψει νομότυπης εκπροσώπησής τους, τα πρόσωπα που ευθύνονται για τις πράξεις τους βάσει του εφαρμοστέου εθνικού δικαίου.»

·

β)

παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 2α.:

«2α.   Στην περίπτωση που οι ΕθνΚΤ εξάγουν τα στοιχεία που παρέχουν οι ΑΕ βάσει του παρόντος κανονισμού από στοιχεία συλλεγόμενα βάσει της οδηγίας 2009/138/ΕΚ, ο πραγματικός πληθυσμός παροχής στοιχείων των ΑΕ αποτελείται από:

α)

ΑΕ που έχουν συσταθεί και έχουν την ιδιότητα κατοίκου στην επικράτεια του οικείου κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών των οποίων οι μητρικές οντότητες είναι εγκατεστημένες εκτός της εν λόγω επικράτειας·

β)

υποκαταστήματα ΑΕ του στοιχείου α), τα οποία είναι κάτοικοι εκτός της επικράτειας του οικείου κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ·

γ)

υποκαταστήματα ΑΕ, τα οποία είναι κάτοικοι της επικράτειας του οικείου κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ, έχουν όμως τα κεντρικά τους καταστήματα εκτός του ΕΟΧ.

Προς αποσόβηση οποιασδήποτε αμφιβολίας, υποκαταστήματα ΑΕ εγκατεστημένα στην επικράτεια κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ, τα οποία έχουν τα κεντρικά τους καταστήματα εντός του ΕΟΧ, δεν αποτελούν μέρος του πραγματικού πληθυσμού παροχής στοιχείων.»

·

3.

το άρθρο 3 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ και θεματοφύλακες παρέχουν στην οικεία ΕθνΚΤ στοιχεία ανά τίτλο για τις θέσεις στο τέλος του τριμήνου ή στο τέλος του μήνα και, σύμφωνα με την παράγραφο 5, για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στη διάρκεια του μήνα ή τριμήνου αναφοράς ή τα στατιστικά στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό αυτών των συναλλαγών, για τις δικές τους διακρατήσεις τίτλων με κωδικό ISIN, σύμφωνα με το μέρος 2 του παραρτήματος Ι. Τα εν λόγω στοιχεία πρέπει να παρέχονται σε τριμηνιαία ή μηνιαία βάση, σύμφωνα με τις οδηγίες υποβολής στοιχείων που καθορίζονται από τις οικείες ΕθνΚΤ.»

·

β)

παρεμβάλλονται οι ακόλουθες παράγραφοι 2α και 2β:

«2α.   Η οικεία ΕθνΚΤ ζητεί από τους θεματοφύλακες να παρέχουν σε τριμηνιαία ή μηνιαία βάση, σύμφωνα με τις οδηγίες υποβολής στοιχείων που καθορίζονται από τις οικείες ΕθνΚΤ, στοιχεία ανά τίτλο και πληροφορίες για τους επενδυτές για τις θέσεις στο τέλος του τριμήνου ή στο τέλος του μήνα και, σύμφωνα με την παράγραφο 5, για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στη διάρκεια του τριμήνου ή μήνα αναφοράς, για τους τίτλους με κωδικό ISIN που φυλάσσουν για λογαριασμό των ΑΕ.

2β.   Όταν οι ΕθνΚΤ εξάγουν στοιχεία τα οποία παρέχουν ΑΕ βάσει του παρόντος κανονισμού από στοιχεία συλλεγόμενα βάσει της οδηγίας 2009/138/ΕΚ, οι ΑΕ παρέχουν στην οικεία ΕθνΚΤ, σε ετήσια βάση, στοιχεία είτε συγκεντρωτικά είτε ανά τίτλο για τις θέσεις στο τέλος του έτους των τίτλων με κωδικό ISIN, αναλυόμενα περαιτέρω ανά συνολικές εγχώριες διακρατήσεις της ΑΕ και συνολικές διακρατήσεις των υποκαταστημάτων της ΑΕ σε κάθε χώρα ΕΟΧ και εκτός ΕΟΧ, σύμφωνα με το μέρος 8 του παραρτήματος Ι. Εν προκειμένω, οι ΑΕ που συμβάλλουν στην ετήσια παροχή στοιχείων αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 95 % του συνόλου των διακρατήσεων των ΑΕ τίτλων με κωδικό ISIN, στο οικείο κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ.»

·

γ)

η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Οι υποχρεώσεις παροχής στοιχείων βάσει του παρόντος κανονισμού, και οι σχετικές παρεκκλίσεις, δεν θίγουν τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων που περιλαμβάνονται α) στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 25/2009 (ΕΚΤ/2008/32), β) στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 958/2007 (ΕΚΤ/2007/8), γ) στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 24/2009 (ΕΚΤ/2008/30), δ) στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1374/2014 (ΕΚΤ/2014/50).»

·

δ)

προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 8 έως 11:

«8.   Η οικεία ΕθνΚΤ ζητεί από τους επικεφαλής των ομίλων παροχής στοιχείων σε τριμηνιαία βάση τις απαιτούμενες στο μέρος 6 του παραρτήματος Ι πληροφορίες υπό την ένδειξη “ο εκδότης είναι μέλος του ομίλου παροχής στοιχείων” (ανά τίτλο) για τους τίτλους με κωδικό ISIN που κατέχει ο όμιλός τους σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 και για τους τίτλους χωρίς κωδικό ISIN που κατέχει ο όμιλός τους σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 6.

9.   Οι ΕθνΚΤ μπορούν να αντλούν τα στοιχεία που πρέπει να παρέχονται για τις διακρατήσεις τίτλων βάσει του παρόντος κανονισμού από τα ακόλουθα στοιχεία που συλλέγονται στο πλαίσιο της οδηγίας 2009/138/ΕΚ:

α)

στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έντυπα υποβολής ποσοτικών στοιχείων για εποπτικούς σκοπούς, τα οποία διαβιβάζουν οι ΕΑΑ προς τις ΕθνΚΤ, ανεξάρτητα του αν η ΕθνΚΤ και η ΕΑΑ είναι διακριτές οντότητες ή αποτελούν μέρος της ίδιας οντότητας, με βάση τους όρους τυχόν μεταξύ τους συμφωνιών συνεργασίας· ή

β)

στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έντυπα υποβολής ποσοτικών στοιχείων για εποπτικούς σκοπούς, όπως τα διαβιβάζουν οι μονάδες παροχής στοιχείων απευθείας και ταυτόχρονα σε μία ΕθνΚΤ και μία ΕΑΑ.

10.   Όταν ένα έντυπο υποβολής ποσοτικών στοιχείων για εποπτικούς σκοπούς περιλαμβάνει στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων των ΑΕ βάσει του παρόντος κανονισμού, οι ΕθνΚΤ έχουν πρόσβαση στο συνολικό έντυπο προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα των στοιχείων.

11.   Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν ρυθμίσεις συνεργασίας με σκοπό την πρόβλεψη της δυνατότητας κεντρικής συλλογής πληροφοριών από την οικεία ΕΑΑ, η οποία θα καταλαμβάνει τόσο τις υποχρεώσεις συλλογής στοιχείων βάσει του πλαισίου της οδηγίας 2009/138/ΕΚ όσο και τις πρόσθετες υποχρεώσεις συλλογής στοιχείων βάσει του παρόντος κανονισμού, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τους εναρμονισμένους όρους αναφοράς που δύναται να καθορίζει εκάστοτε η ΕΚΤ.»

·

4.

το άρθρο 4 τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 1 στοιχείο α), η πρώτη πρόταση του σημείου i) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν σε ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ και θεματοφύλακες παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων του άρθρου 3 παράγραφος 1, υπό την προϋπόθεση ότι, όσον αφορά τις θέσεις, η συνδυασμένη συμβολή ανά τομέα ή υποτομέα των εξαιρουμένων ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ και θεματοφυλάκων στις εθνικές διακρατήσεις των ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ και θεματοφυλάκων, αντίστοιχα, δεν ξεπερνά το 40 %.»·

β)

στην παράγραφο 1 στοιχείο β), το σημείο i) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«i)

Οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν σε ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ και θεματοφύλακες παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων του άρθρου 3 παράγραφος 1, υπό την προϋπόθεση ότι, όσον αφορά τις θέσεις, η συνδυασμένη συμβολή ανά τομέα ή υποτομέα των εξαιρουμένων ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ και θεματοφυλάκων στις εθνικές διακρατήσεις των ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ και θεματοφυλάκων, αντίστοιχα, δεν ξεπερνά το 5 %·»

·

γ)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Οι ΕθνΚΤ μπορούν να εξαιρούν πλήρως ή εν μέρει ΠΙ από τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνδυασμένη συμβολή στο συνολικό ποσό τίτλων που κατέχουν τα εξαιρούμενα ΠΙ στο οικείο κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ, όσον αφορά τις θέσεις, δεν ξεπερνά το 5 %. το όριο αυτό μπορεί ωστόσο να αυξηθεί σε 15 % για τα δύο πρώτα χρόνια μετά την έναρξη παροχής στοιχείων βάσει του παρόντος κανονισμού.»

·

δ)

παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 2α:

«2α.   Οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν σε ΑΕ παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων του άρθρου 3 παράγραφος 1 ως εξής:

α)

με βάση το σύνολο των διακρατήσεων τίτλων με κωδικό ISIN που κατέχουν οι ΑΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η συνδυασμένη συμβολή της εξαιρούμενες ΑΕ στο συνολικό ποσό των τίτλων στο οικείο κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ, όσον αφορά τις θέσεις, δεν ξεπερνά το 5 %· ή

β)

με βάση το σύνολο των διακρατήσεων τίτλων με κωδικό ISIN που κατέχουν οι ΑΕ, υπό την προϋπόθεση ότι:

i)

η συνδυασμένη συμβολή των εξαιρούμενων ΑΕ στο συνολικό ποσό των τίτλων στο οικείο κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ, όσον αφορά τις θέσεις, δεν ξεπερνά το 20 %· και

ii)

τα στοιχεία που παρέχουν απευθείας οι ΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 και εκείνα που παρέχουν οι θεματοφύλακες αναφορικά με τις διακρατήσεις των ΑΕ που δεν υπόκεινται σε απευθείας παροχή στοιχείων, καλύπτουν συνδυαστικά, ανά τίτλο, το 95 % ή περισσότερο του συνόλου των διακρατήσεων των ΑΕ τίτλων με κωδικό ISIN σε κάθε κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ.»

·

ε)

Οι παράγραφοι 3 και 4 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν σε όλα τα ΑΚΧΑ παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων του άρθρου 3 παράγραφος 1, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των διακρατήσεων τίτλων με κωδικό ISIN είναι μικρότερο του 2 % των τίτλων που κατέχουν τα ΑΚΧΑ της ζώνης του ευρώ.

4.   Οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν σε όλες τις ΧΡΕΣ παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων του άρθρου 3 παράγραφος 1, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των διακρατήσεων τίτλων με κωδικό ISIN είναι μικρότερο του 2 % των τίτλων που κατέχουν οι ΧΡΕΣ της ζώνης του ευρώ.»

·

στ)

στην παράγραφο 5 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο γ):

«γ)

Οι ΕθνΚΤ μπορούν να εξαιρούν πλήρως ή εν μέρει θεματοφύλακες από τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων του άρθρου 3 παράγραφος 2α, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που παρέχoυν απευθείας οι ΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 και τα στοιχεία που παρέχουν οι θεματοφύλακες αναφορικά με τις διακρατήσεις των ΑΕ που δεν υπόκεινται σε απευθείας παροχή στοιχείων καλύπτουν από κοινού, ανά τίτλο, το 95 % ή περισσότερο του συνόλου των διακρατήσεων τίτλων με κωδικό ISIN των ΑΕ, σε κάθε κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ.»

·

ζ)

παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 6α:

«6α.   Οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν στους επικεφαλής των ομίλων παροχής στοιχείων παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων του άρθρου 3 παράγραφος 8 υπό την προϋπόθεση ότι οι ίδιες εξάγουν τα στοιχεία που πρέπει να παρέχουν οι ως άνω επικεφαλής ομίλων από στοιχεία συλλεγόμενα από άλλες πηγές.»

·

η)

η παράγραφος 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«7.   Οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων του παρόντος κανονισμού εάν οι πραγματικές μονάδες παροχής στοιχείων παρέχουν τα ίδια στοιχεία με βάση τους κανονισμούς (EΚ) αριθ. 25/2009 (EΚΤ/2008/32), (EΚ) αριθ. 958/2007 (ΕΚΤ/2007/8), (EΚ) αριθ. 24/2009 (ΕΚΤ/2008/30) ή (EΕ) αριθ. 1374/2014 (ΕΚΤ/2014/50) ή, εφόσον μπορούν εξάγουν τα ίδια στοιχεία από άλλες πηγές, σύμφωνα με τα ελάχιστα στατιστικά πρότυπα του παραρτήματος III.»

5.

παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 7α:

«Άρθρο 7α

Συγχώνευση, διάσπαση και εξυγίανση

Σε περίπτωση συγχώνευσης, διάσπασης ή εξυγίανσης που ενδέχεται να επηρεάσει την εκπλήρωση των στατιστικών υποχρεώσεων ορισμένης μονάδας παροχής στοιχείων, η τελευταία ενημερώνει την οικεία ΕθνΚΤ, απευθείας ή μέσω της οικείας ΕΑΑ με βάση τις συμφωνίες συνεργασίας, για τις διαδικασίες βάσει των οποίων σχεδιάζεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής στατιστικών στοιχείων σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, αφού δημοσιοποιηθεί η πρόθεση εφαρμογής της ως άνω συγχώνευσης, διάσπασης ή εξυγίανσης και σε εύλογο χρόνο πριν αυτή αρχίσει να παράγει αποτελέσματα.»

·

6.

παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 10α:

«Άρθρο 10α

Πρώτη παροχή στοιχείων μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2015/730 (ΕΚΤ/2015/18) (**)

1.   Εκτός αν άλλως ορίζεται στο παρόν άρθρο, η πρώτη παροχή στοιχείων μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2015/730 (EΚΤ/2015/18) αρχίζει με τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο αναφοράς Μαρτίου 2015.

2.   Η πρώτη παροχή στοιχείων από ΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 αρχίζει με τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο αναφοράς Μαρτίου 2016.

3.   Η πρώτη παροχή στοιχείων από θεματοφύλακες σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2α αρχίζει με τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο αναφοράς Μαρτίου 2016.

4.   Η πρώτη παροχή στοιχείων από ΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2β αρχίζει με τα ετήσια στοιχεία που αφορούν το έτος αναφοράς 2016.

(**)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/730 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 16ης Απριλίου 2015, που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων (ΕΚΤ/2012/24) (ΕΚΤ/2015/18) (ΕΕ L 116 της 7.5.2015, σ. 5).»"

Άρθρο 2

Τροποποίηση παραρτημάτων Ι και ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 (EΚΤ/2012/24)

Τα παραρτήματα Ι και ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 (ΕΚΤ/2012/24) τροποποιούνται σύμφωνα με τα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Τελική διάταξη

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Φρανκφούρτη, 16 Απριλίου 2015.

Για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  ΕΕ L 318 της 27.11.1998, σ. 8

(2)  ΕΕ C 72 της 28.2.2015, σ. 3

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1374/2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 28ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών (ΕΚΤ/2014/50) (ΕΕ L 366 της 20.12.2014, σ. 36).

(4)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1011/2012 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 17ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων (EKT/2012/24) (ΕΕ L 305 της 1.11.2012, σ. 6).

(5)  Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα ΙΙ) (ΕΕ L 335 της 17.12.2009, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 174 της 26.6.2013, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1011//2012 (ΕΚΤ/2012/24) τροποποιείται ως εξής:

1.

το μέρος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)

η πρώτη πρόταση της παραγράφου 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΝΧΙ, ΕΕΧ και θεματοφύλακες που παρέχουν στοιχεία για δικές τους διακρατήσεις τίτλων ή για τίτλους που φυλάσσουν ως θεματοφύλακες για λογαριασμό κατοίκων επενδυτών πρέπει να παρέχουν στατιστικές πληροφορίες σύμφωνα με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:» και

β)

η πρώτη πρόταση της παραγράφου 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι ΧΡΕΣ και οι ΑΕ παρέχουν στατιστικές πληροφορίες σύμφωνα με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:»

·

2.

το μέρος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΜΕΡΟΣ 2

Στοιχεία για ίδια διακράτηση τίτλων με κωδικό ISIN από ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ και θεματοφύλακες

Για κάθε τίτλο στον οποίο έχει αποδοθεί κωδικός ISIN και ο οποίος έχει ταξινομηθεί στην κατηγορία “χρεόγραφα” (F.3), “εισηγμένες μετοχές” (F.511) ή “μετοχές ή μερίδια εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου” (F.52), τα στοιχεία για τα πεδία του κατωτέρω πίνακα παρέχονται από επενδυτές που είναι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ανήκουν στα ΝΧΙ, τους ΕΕΧ, τις ΧΡΕΣ ή τις ΑΕ και από θεματοφύλακες σε σχέση με τις δικές τους διακρατήσεις τίτλων. Παρέχονται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες και τους ορισμούς του παραρτήματος II:

α)

παρέχονται στοιχεία για τα πεδία 1 και 2·

β)

τα στοιχεία παρέχονται σύμφωνα με το σημείο i) ή το σημείο ii) ως εξής:

i)

εάν τα ΝΧΙ, οι ΕΕΧ, οι ΧΡΕΣ, οι ΑΕ και οι θεματοφύλακες παρέχουν ανά τίτλο χρηματοοικονομικές συναλλαγές, παρέχονται τα στοιχεία για το πεδίο 5 και, εφόσον το ζητήσει η οικεία ΕθνΚΤ, για το πεδίο 6 · ή

ii)

εάν τα ΝΧΙ, οι ΕΕΧ, οι ΧΡΕΣ, οι ΑΕ και οι θεματοφύλακες δεν παρέχουν ανά τίτλο χρηματοοικονομικές συναλλαγές, παρέχονται τα στοιχεία για το πεδίο 6, εφόσον το ζητήσει η οικεία ΕθνΚΤ.

Η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί να απαιτεί από επενδυτές που είναι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ανήκουν σε ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ και από θεματοφύλακες να παρέχουν στοιχεία για τα πεδία 1 και 3, αντί εκείνων του ως άνω στοιχείου α). Στην περίπτωση αυτή, αντί της παροχής στοιχείων κατά το στοιχείο β), παρέχονται στοιχεία και για το πεδίο 5 και, εφόσον το ζητήσει η οικεία ΕθνΚΤ, για το πεδίο 7.

Η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί επίσης να απαιτεί από επενδυτές που είναι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ανήκουν σε ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ, ΑΕ και από θεματοφύλακες να παρέχουν στοιχεία για τα πεδία 2β, 3 και 4.

Πεδίο

Περιγραφή

1

Κωδικός ISIN

2

Αριθμός μονάδων ή συγκεντρωτική ονομαστική αξία

Βάση διατίμησης

3

Αγοραία αξία

4

Επένδυση χαρτοφυλακίου ή άμεση επένδυση

5

Χρηματοοικονομικές συναλλαγές

6

Λοιπές μεταβολές στον όγκο στην ονομαστική αξία

7

Λοιπές μεταβολές στον όγκο στην αγοραία αξία»

3.

το μέρος 3 τροποποιείται ως εξής:

α)

πριν από τον πίνακα προστίθεται η ακόλουθη πρόταση:

«Θεματοφύλακες που παρέχουν στοιχεία για τις διακρατήσεις των ΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2α παρέχουν επίσης στοιχεία για το πεδίο 9 ή το πεδίο 10.»

·

β)

ο πίνακας αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πεδίο

Περιγραφή

1

Κωδικός ISIN

2

Αριθμός μονάδων ή συγκεντρωτική ονομαστική αξία

Βάση διατίμησης

3

Τομέας κατόχου:

Ασφαλιστικές εταιρείες (S.128)

Συνταξιοδοτικά ταμεία (S.129)

Λοιποί ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί (S.125) εκτός από χρηματοοικονομικές εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης, επικουρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και φορείς (S.126), θυγατρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και δανειστές χρημάτων (S.127)

Χρηματοοικονομικές εταιρίες ειδικού σκοπού οι οποίες μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης (υποτομέας του S.125)

Μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (S.11)

Γενική κυβέρνηση (S.13) (1)

Νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά (S.14+S.15) (2)

4

Αγοραία αξία

5

Επένδυση χαρτοφυλακίου ή άμεση επένδυση

6

Χρηματοοικονομικές συναλλαγές

7

Λοιπές μεταβολές στον όγκο στην ονομαστική αξία

8

Λοιπές μεταβολές στον όγκο στην αγοραία αξία

9

Ίδρυμα κάτοχος

10

Το ίδρυμα κάτοχος υπόκειται σε απευθείας παροχή στοιχείων

4.

το μέρος 6 τροποποιείται ως εξής:

α)

η τελευταία πρόταση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί να απαιτεί από τους επικεφαλής των ομίλων παροχής στοιχείων να παρέχουν στοιχεία για τα πεδία 2β, 3 και 6.»

·

β)

ο πίνακας αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πεδίο

Περιγραφή

Εναλλακτικές επιλογές παροχής στοιχείων

1

Κωδικός ISIN

i)

Επίπεδο ομίλου

ii)

Οντότητες κάτοικοι και οντότητες μη κάτοικοι ξεχωριστά

iii)

Από οντότητα»

2

Αριθμός μονάδων ή συγκεντρωτική ονομαστική αξία

Βάση διατίμησης

3

Αγοραία αξία

4

Οντότητες κάτοικοι/οντότητες μη κάτοικοι

 

5

Οντότητα του ομίλου

 

6

Ο εκδότης είναι μέλος του ομίλου παροχής στοιχείων

 

 

 

5.

το μέρος 7 τροποποιείται ως εξής:

α)

η πρώτη παράγραφος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Για κάθε τίτλο που δεν διαθέτει κωδικό ISIN και ανήκει στην κατηγορία “βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα” (F.31), “μακροπρόθεσμα χρεόγραφα” (F.32), “εισηγμένες μετοχές” (F.511) ή “μετοχές ή μερίδια εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου” (F.52), τα στοιχεία για τα πεδία του παρακάτω πίνακα μπορούν να παρέχονται από επενδυτές που είναι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ανήκουν σε ΝΧΙ, ΕΕΧ, ΧΡΕΣ ή ΑΕ και από θεματοφύλακες. Η παροχή των στοιχείων γίνεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες και τους ορισμούς στο παράρτημα II:»

·

β)

τα σημεία i) και ii) του στοιχείου α) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«i)

στοιχεία για τα πεδία 1 έως 4 (μπορούν να παρέχονται στοιχεία για το πεδίο 5, αντί των πεδίων 2 και 4), για τα πεδία 6, 7 και 9 έως 15 και είτε για το πεδίο 16 είτε για τα πεδία 17 και 18, για όλο το τρίμηνο ή το μήνα αναφοράς, ανά τίτλο, με χρήση αριθμού αναγνώρισης, όπως CUSIP, SEDOL, αριθμού αναγνώρισης της ΕθνΚΤ, κλπ., ή

ii)

συγκεντρωτικά στοιχεία για τα πεδία 2 έως 4 (μπορούν να παρέχονται στοιχεία για το πεδίο 5 αντί των πεδίων 2 και 4), για τα πεδία 6, 7 και 9 έως 15 και είτε στοιχεία για το πεδίο 16 είτε για τα πεδία 17 και 18, για όλο το τρίμηνο ή το μήνα αναφοράς.»

·

γ)

το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

Όσον αφορά θεματοφύλακες που παρέχουν στοιχεία σχετικά με τίτλους που κατέχουν για λογαριασμό, αφενός, επενδυτών που είναι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, έχουν την ιδιότητα κατοίκου και δεν υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία για τις διακρατήσεις των τίτλων τους και, αφετέρου, επενδυτών που δεν είναι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, τριμηνιαία ή μηνιαία στοιχεία μπορούν να παρέχονται ως εξής:

i)

στοιχεία για τα πεδία 1 έως 4 (μπορούν να παρέχονται στοιχεία για το πεδίο 5, αντί των πεδίων 2 και 4), για τα πεδία 6 και 8 έως 15 και είτε για το πεδίο 16 είτε για τα πεδία 17 και 18, για όλο το τρίμηνο ή το μήνα αναφοράς, ανά τίτλο, με χρήση αριθμού αναγνώρισης, όπως CUSIP, SEDOL, αριθμού αναγνώρισης ΕθνΚΤ, κλπ., ή

ii)

συγκεντρωτικά στοιχεία για τα πεδία 2 έως 4 (μπορούν να παρέχονται στοιχεία για το πεδίο 5, αντί των πεδίων 2 και 4), για τα πεδία 6 και 8 έως 15 και είτε τα στοιχεία για το πεδίο 16 είτε για τα πεδία 17 και 18, για όλο το τρίμηνο ή το μήνα αναφοράς.

Θεματοφύλακες που παρέχουν στοιχεία για τις διακρατήσεις των ΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2α παρέχουν επίσης στοιχεία για τα πεδία 22 ή 23.»

·

δ)

προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο γ):

«γ)

Για τους επικεφαλής των τραπεζικών ομίλων που παρέχουν στοιχεία για τίτλους που διακρατεί ο όμιλός τους, συμπεριλαμβανομένων των οντοτήτων μη κατοίκων, τα τριμηνιαία στοιχεία μπορούν να παρέχονται ως εξής:

i)

στοιχεία για τα πεδία 1 έως 4 (μπορούν να παρέχονται στοιχεία για το πεδίο 5, αντί των πεδίων 2 και 4), για τα πεδία 6 και 9 έως 15, για όλο το τρίμηνο αναφοράς, ανά τίτλο, με χρήση αριθμού αναγνώρισης, όπως CUSIP, SEDOL, αριθμού αναγνώρισης ΕθνΚΤ, κλπ., ή

ii)

συγκεντρωτικά στοιχεία για τα πεδία 2 έως 4 (μπορούν να παρέχονται στοιχεία για το πεδίο 5, αντί των πεδίων 2 και 4) και για τα πεδία 6 και 9 έως 15, για όλο το τρίμηνο αναφοράς.

Στοιχεία υπό τα i) και ii) παρέχονται σύμφωνα με μία από τις ακόλουθες επιλογές:

i)

συγκεντρωτικά για ολόκληρο τον όμιλο· ή

ii)

ξεχωριστά για οντότητες κατοίκους και μη κατοίκους του ομίλου. Στην περίπτωση αυτή παρέχονται και στοιχεία για το πεδίο 19· ή

iii)

ξεχωριστά από κάθε οντότητα του ομίλου. Στην περίπτωση αυτή παρέχονται και στοιχεία για το πεδίο 20.

Η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί να απαιτεί από τους επικεφαλής των ομίλων παροχής στοιχείων να παρέχουν και στοιχεία για το πεδίο 21.»

·

(ε)

ο πίνακας αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πεδίο

Περιγραφή

1

Κωδικός αναγνώρισης τίτλου (αριθμός αναγνώρισης της ΕθνΚΤ, CUSIP, SEDOL, λοιπά)

2

Αριθμός μονάδων ή συγκεντρωτική ονομαστική αξία (3)

3

Βάση διατίμησης

4

Αξία τιμής

5

Αγοραία αξία

6

Μέσο:

Βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα (F.31)

Μακροπρόθεσμα χρεόγραφα (F.32)

Εισηγμένες μετοχές (F.511)

Μετοχές ή μερίδια εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (F.52)

7

Τομέας ή υποτομέας επενδυτών που παρέχουν στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων τους:

Κεντρική τράπεζα (S.121)

Εταιρείες που δέχονται καταθέσεις εκτός από την κεντρική τράπεζα (S.122)

Αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (S.123)

Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου πλην των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων (S.124)

Χρηματοοικονομικές εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης (υποδιαίρεση του τομέα S.125)

Ασφαλιστικές εταιρείες (S.128)

8

Τομέας ή υποτομέας των επενδυτών που παρέχεται από τους θεματοφύλακες:

Λοιποί ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί εκτός από νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, χρηματοοικονομικές εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία (S.125 + S.126 + S.127)

ασφαλιστικές εταιρείες (S.128)

Συνταξιοδοτικά ταμεία (S.129)

Μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (S.11)

Γενική κυβέρνηση (S.13) (4)

Νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά (S.14+S.15) (5)

9

Τομέας ή υποτομέας του εκδότη:

Κεντρική τράπεζα (S.121)

Εταιρείες που δέχονται καταθέσεις, εκτός από την κεντρική τράπεζα (S.122)

Αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (S.123)

Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου πλην των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων (S.124)

Λοιποί ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί εκτός από νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, χρηματοοικονομικές εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία (S.125 +S.126+S.127)

Χρηματοοικονομικές εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης (υποδιαίρεση του τομέα S.125)

Ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία (S.128+S.129) (6)

Μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (S.11)

Γενική κυβέρνηση (S.13)

Νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά (S.14+S.15) (7)

10

Επένδυση χαρτοφυλακίου ή άμεση επένδυση

11

Ανάλυση χώρας επενδυτή

12

Ανάλυση χώρας εκδότη

13

Νόμισμα έκφρασης τίτλου

14

Ημερομηνία έκδοσης

15

Ημερομηνία λήξης

16

Χρηματοοικονομικές συναλλαγές

17

Διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας

18

Λοιπές μεταβολές στον όγκο

19

Οντότητες κάτοικοι/οντότητες μη κάτοικοι

20

Οντότητα του ομίλου

21

Ο εκδότης είναι μέλος του ομίλου παροχής στοιχείων

22

Ίδρυμα κάτοχος

23

Το ίδρυμα κάτοχος υπόκειται σε απευθείας παροχή στοιχείων

6.

προστίθεται το ακόλουθο μέρος 8:

«ΜΕΡΟΣ 8

Ετήσια παροχή στοιχείων από ΑΕ για ίδια διακράτηση τίτλων με κωδικό ISIN

Για κάθε τίτλο στον οποίο έχει αποδοθεί κωδικός ISIN και ο οποίος έχει ταξινομηθεί στην κατηγορία “χρεόγραφα” (F.3), “εισηγμένες μετοχές” (F.511) ή “μετοχές ή μερίδια εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου” (F.52) οι ΑΕ παρέχουν σε ετήσια βάση στοιχεία για τα πεδία του κατωτέρω πίνακα αναφορικά με τις διακρατήσεις τίτλων τους. Τα στοιχεία παρέχονται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες και τους ορισμούς του παραρτήματος II:

α)

εάν οι ΑΕ παρέχουν στοιχεία ανά τίτλο, παρέχονται τα στοιχεία για τα πεδία 1, 2 και 4·

β)

η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί να απαιτεί από επενδυτές που είναι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ανήκουν σε ΑΕ να παρέχουν και στοιχεία για τα πεδία 2β και 3·

γ)

εάν οι ΑΕ παρέχουν συγκεντρωτικά στοιχεία, παρέχονται τα στοιχεία για τα πεδία 3 και 4 έως 8.

Πεδίο

Περιγραφή

1

Κωδικός ISIN

2

Αριθμός μονάδων ή συγκεντρωτική ονομαστική αξία

Βάση διατίμησης

3

Αγοραία αξία

4

Γεωγραφική ανάλυση του κατόχου (ξεχωριστά ανά χώρες ΕΟΧ, χώρες εκτός ΕΟΧ)

5

Μέσο:

Βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα (F.31)

Μακροπρόθεσμα χρεόγραφα (F.32)

Εισηγμένες μετοχές (F.511)

Μετοχές ή μερίδια εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (F.52)

6

Τομέας ή υποτομέας του εκδότη:

Κεντρική τράπεζα (S.121)

Εταιρείες που δέχονται καταθέσεις, εκτός από την κεντρική τράπεζα (S.122)

Αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (S.123)

Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου πλην των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων (S.124)

Λοιποί ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί εκτός από νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, χρηματοοικονομικές εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία (S.125 + S.126 + S.127)

Χρηματοοικονομικές εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης (υποτομέας του S.125)

Νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά (S.128+S.129) (8)

Μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (S.11)

Γενική κυβέρνηση (S.13)

Νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά (S.14+S.15) (9)

7

Ανάλυση χώρας εκδότη

8

Νόμισμα έκφρασης τίτλου

.

(1)  Εφόσον είναι διαθέσιμα, τα στοιχεία για τους υποτομείς “γενική κυβέρνηση” (S.1311), “κυβέρνηση ομόσπονδου κράτους” (S.1312), “τοπική αυτοδιοίκηση” (S.1313) και “οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης” (S.1314) παρέχονται χωριστά.

(2)  Η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί να απαιτεί από τις πραγματικές μονάδες παροχής στοιχείων να παρέχουν χωριστά στοιχεία για τους υποτομείς “νοικοκυριά” (S.14) και “μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά” (S.15).»

(3)  Για συγκεντρωτικά στοιχεία: ο αριθμός μονάδων ή η συγκεντρωτική ονομαστική αξία έχουν την ίδια αξία τιμής (βλ. πεδίο 4).

(4)  Εφόσον είναι διαθέσιμα, τα στοιχεία για τους υποτομείς “κεντρική κυβέρνηση” (S.1311), “κυβέρνηση ομόσπονδου κράτους” (S.1312), “τοπική αυτοδιοίκηση” (S.1313) και “οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης” (S.1314) παρέχονται χωριστά.

(5)  Εφόσον είναι διαθέσιμα, τα στοιχεία για τους υποτομείς “νοικοκυριά” (S.14) και “μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά” (S.15) παρέχονται χωριστά.

(6)  Εφόσον είναι διαθέσιμα, τα στοιχεία για τους τομείς “ασφαλιστικές εταιρείες” (S.128) και “συνταξιοδοτικά ταμεία” (S.129) παρέχονται χωριστά.

(7)  Η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί να απαιτεί από τις πραγματικές μονάδες παροχής στοιχείων να παρέχουν χωριστά στοιχεία για τους υποτομείς “νοικοκυριά” (S.14) και “μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά” (S.15).»

(8)  Εφόσον είναι διαθέσιμα, τα στοιχεία για τους τομείς “ασφαλιστικές εταιρείες” (S.128) και “συνταξιοδοτικά ταμεία” (S.129) παρέχονται χωριστά.

(9)  Η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί να απαιτεί από τις πραγματικές μονάδες παροχής στοιχείων να παρέχουν χωριστά στοιχεία για τους υποτομείς “νοικοκυριά” (S.14) και “μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά” (S.15).»


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 (ΕΚΤ/2012/24) τροποποιείται ως εξής:

1.

ο πίνακας στο μέρος 1 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Κατηγορία

Περιγραφή των κύριων χαρακτηριστικών

1.

Χρεόγραφα (F.3)

Τα χρεόγραφα είναι διαπραγματεύσιμα χρηματοπιστωτικά μέσα που λειτουργούν ως απόδειξη χρέους. Τα χρεόγραφα εμφανίζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α)

ημερομηνία έκδοσης κατά την οποία εκδίδεται το χρεόγραφο·

β)

τιμή έκδοσης στην οποία οι επενδυτές αγοράζουν τα χρεόγραφα μόλις εκδοθούν·

γ)

ημερομηνία εξαγοράς ή λήξης, η οποία είναι η τελική συμβατικά ορισμένη ημερομηνία αποπληρωμής του κεφαλαίου·

δ)

τιμή εξαγοράς ή ονομαστική αξία, η οποία αντιστοιχεί στο ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο εκδότης στον κομιστή κατά τη λήξη·

ε)

αρχική διάρκεια, η οποία αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης μέχρι την τελική συμβατικά ορισμένη πληρωμή·

στ)

εναπομένουσα διάρκεια, η οποία αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία αναφοράς μέχρι την τελική συμβατικά ορισμένη πληρωμή·

ζ)

τοκομερίδιο που ο εκδότης καταβάλλει στους κομιστές των χρεογράφων· το τοκομερίδιο μπορεί να παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια ζωής του χρεογράφου ή να κυμαίνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, ή τις τιμές περιουσιακών στοιχείων. Τα γραμμάτια και τα χρεόγραφα μηδενικού τοκομεριδίου δεν προσφέρουν τοκομερίδιο·

η)

ημερομηνίες τοκομεριδίου, κατά τις οποίες ο εκδότης καταβάλλει το τοκομερίδιο στους κομιστές·

θ)

η τιμή έκδοσης, η τιμή εξαγοράς, και το τοκομερίδιο μπορούν να εκφραστούν (ή να διακανονιστούν) είτε στο εθνικό νόμισμα είτε σε ξένα νομίσματα.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση των χρεογράφων, η οποία αντιπροσωπεύει την πιστοληπτική ικανότητα των επιμέρους εκδόσεων χρεογράφων, αποδίδεται από αναγνωρισμένους οργανισμούς με βάση τις κατηγορίες αξιολόγησης.

Όσον αφορά το στοιχείο γ), η ημερομηνία λήξης μπορεί να συμπίπτει με τη μετατροπή ενός χρεογράφου σε μετοχή. Στο πλαίσιο αυτό η δυνατότητα μετατροπής σημαίνει ότι ο κομιστής μπορεί να ανταλλάξει ένα χρεόγραφο με κοινή μετοχή ενός εκδότη. Ανταλλαξιμότητα σημαίνει ότι ο κομιστής μπορεί να ανταλλάξει το χρεόγραφο με μετοχές εταιρείας άλλης από αυτή του εκδότη. Τίτλοι αόριστης διάρκειας, που δεν έχουν ορισμένη ημερομηνία λήξης, ταξινομούνται στα χρεόγραφα.

1α.

Βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα (F.31)

Χρεόγραφα των οποίων η αρχική διάρκεια είναι μικρότερη ή ίση του έτους, καθώς και χρεόγραφα που αποπληρώνονται όταν το ζητήσει ο πιστωτής.

1β.

Μακροπρόθεσμα χρεόγραφα (F.32)

Χρεόγραφα των οποίων η αρχική διάρκεια είναι μεγαλύτερη του έτους, ή δεν έχουν ορισμένη διάρκεια.

2.

Συμμετοχικοί τίτλοι (F.51)

Οι συμμετοχικοί τίτλοι είναι χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν απαιτήσεις επί της υπολειμματικής αξίας μιας εταιρείας, αφού ικανοποιηθούν όλες οι άλλες απαιτήσεις. Η κυριότητα τίτλων συμμετοχής σε νομικές οντότητες τεκμηριώνεται συνήθως από μετοχές, πιστοποιητικά κατάθεσης αξιογράφων, συμμετοχές ή παρόμοια έγγραφα.

Οι συμμετοχικοί τίτλοι διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: εισηγμένες μετοχές (F.511), μη εισηγμένες μετοχές (F.152) και λοιπές συμμετοχές σε κεφάλαιο (F.519).

2α.

Εισηγμένες μετοχές (F.511)

Οι εισηγμένες μετοχές είναι συμμετοχικοί τίτλοι που έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο αυτό μπορεί να είναι αναγνωρισμένο χρηματιστήριο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή δευτερογενούς αγοράς. Η ύπαρξη δημοσιευμένων τιμών για τις μετοχές που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο σημαίνει ότι οι τρέχουσες αγοραίες τιμές είναι συνήθως άμεσα διαθέσιμες.

3.

Μετοχές ή μερίδια εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (F.52)

Οι μετοχές εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου είναι μετοχές εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου αν ο επενδυτικός οργανισμός έχει εταιρική δομή. Αν ο επενδυτικός οργανισμός έχει καταπιστευματική δομή, είναι γνωστές ως μερίδια. Οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου είναι επιχειρήσεις συλλογικών επενδύσεων μέσω των οποίων οι επενδυτές συγκεντρώνουν κεφάλαια για επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά και/ή μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι μετοχές εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου διακρίνονται περαιτέρω σε: μετοχές ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων (F.521) και μετοχές ή μερίδια εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου πλην των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων (F.522).»

2.

ο πίνακας στο μέρος 2 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Τομέας

Ορισμός

1.

Μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (S.11)

Ο τομέας “μη χρηματοοικονομικές εταιρείες” (S.11) περιλαμβάνει θεσμικές μονάδες που είναι ανεξάρτητες νομικές οντότητες και παραγωγοί εμπορεύσιμου προϊόντος, ασχολούνται δε κυρίως με την παραγωγή αγαθών και μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο εν λόγω τομέας περιλαμβάνει και τις μη χρηματοοικονομικές οιονεί εταιρείες.

2.

Κεντρική τράπεζα (S.121)

Ο υποτομέας “κεντρική τράπεζα” (S.121) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και οιονεί εταιρείες, κύρια λειτουργία των οποίων είναι η έκδοση νομίσματος, η διατήρηση της εσωτερικής και εξωτερικής αξίας του νομίσματος και η τήρηση του συνόλου ή μέρους των διεθνών (συναλλαγματικών) αποθεμάτων της χώρας.

3.

Εταιρείες που δέχονται καταθέσεις εκτός από την κεντρική τράπεζα (S.122)

Ο υποτομέας “εταιρείες που δέχονται καταθέσεις εκτός από την κεντρική τράπεζα” (S.122) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και οιονεί εταιρείες, εκτός από εκείνες που ανήκουν στους υποτομείς “κεντρική τράπεζα” και “αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων”, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση με κύριο αντικείμενο την αποδοχή καταθέσεων και/ή συγγενών υποκατάστατων των καταθέσεων από θεσμικές μονάδες, δηλαδή όχι μόνο από ΝΧΙ, και τη χορήγηση, για δικό τους λογαριασμό, δανείων και/ή τη διενέργεια επενδύσεων σε χρεόγραφα.

4.

Αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (S.123)

Ο υποτομέας “αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων” (S.123) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και οιονεί εταιρείες, εκτός από εκείνες που ταξινομούνται στον υποτομέα της κεντρικής τράπεζας και στον υποτομέα των πιστωτικών ιδρυμάτων, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση. Η δραστηριότητά τους έγκειται στο να εκδίδουν μετοχές ή μερίδια εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου ως παραπλήσια υποκατάστατα των καταθέσεων από θεσμικές μονάδες και στο να πραγματοποιούν, για δικό τους λογαριασμό, επενδύσεις κυρίως σε μετοχές/μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, χρεόγραφα βραχυπρόθεσμης λήξης και/ή καταθέσεις.

Τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων περιλαμβάνουν επενδυτικές ενώσεις (investment trusts), οργανισμούς συλλογικών μετοχικών επενδύσεων (unit trusts) και άλλα συλλογικά επενδυτικά σχήματα των οποίων οι μετοχές ή τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων θεωρούνται παραπλήσια υποκατάστατα των καταθέσεων.

5.

Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου πλην των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων (S.124)

Ο υποτομέας “εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου πλην των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων” (S.124) αποτελείται από όλα τα συλλογικά επενδυτικά σχήματα, εκτός από εκείνα που ταξινομούνται στον υποτομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση. Η δραστηριότητά τους έγκειται στο να εκδίδουν μετοχές ή μερίδια εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου που δεν είναι παραπλήσια υποκατάστατα των καταθέσεων και να κάνουν, για δικό τους λογαριασμό, επενδύσεις κυρίως σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία εκτός από τα βραχυπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία και σε μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (συνήθως ακίνητη περιουσία). Οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου πλην των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων περιλαμβάνουν επενδυτικές ενώσεις (investment trusts), οργανισμούς συλλογικών μετοχικών επενδύσεων (unit trusts) και άλλα συλλογικά επενδυτικά σχήματα των οποίων οι μετοχές ή τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν θεωρούνται παραπλήσια υποκατάστατα των καταθέσεων.

6.

Λοιποί ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, εκτός από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία (S.125)

Ο υποτομέας “λοιποί ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, εκτός από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία” (S.125) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και οιονεί εταιρείες οι οποίες έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση μέσω της σύναψης υποχρεώσεων υπό μορφή διαφορετική από το νόμισμα, τις καταθέσεις, ή τις μετοχές εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου ή σε σχέση με τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και τυποποιημένα εγγυοδοτικά συστήματα θεσμικών μονάδων.

7.

Χρηματοοικονομικές εταιρείες ειδικού σκοπού που μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης (ΧΡΕΣ)

Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες ειδικού σκοπού που μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης (ΧΡΕΣ) είναι εταιρείες που διενεργούν συναλλαγές τιτλοποίησης. Οι ΧΡΕΣ που πληρούν τα κριτήρια της θεσμικής μονάδας ταξινομούνται στον τομέα S.125, διαφορετικά αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστο τμήμα της μητρικής εταιρείας.

8.

Επικουρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και φορείς (S.126)

Ο υποτομέας “επικουρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και φορείς” (S.126) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες ή οιονεί εταιρείες οι οποίες ασχολούνται κατά κύριο λόγο με δραστηριότητες που συνδέονται στενά με τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση, χωρίς όμως να είναι ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί.

9.

Θυγατρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και δανειστές χρημάτων (S.127)

Ο υποτομέας “θυγατρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και δανειστές χρημάτων” (S.127) περιλαμβάνει το σύνολο των χρηματοοικονομικών εταιρειών και οιονεί εταιρειών που δεν ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση ούτε με την παροχή επικουρικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων ή των υποχρεώσεων δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής στις ανοικτές αγορές.

10.

Ασφαλιστικές εταιρείες (S.128)

Ο υποτομέας “ασφαλιστικές εταιρείες” (S.128) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και οιονεί εταιρείες που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση ως συνέπεια της συγκέντρωσης των κινδύνων κυρίως με τη μορφή της άμεσης ασφάλισης ή της αντασφάλισης.

11.

Συνταξιοδοτικά ταμεία (S.129)

Ο υποτομέας “συνταξιοδοτικά ταμεία” (S.129) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και οιονεί εταιρείες που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση ως συνέπεια της συγκέντρωσης των κινδύνων και των αναγκών των ασφαλισμένων (κοινωνική ασφάλιση). Τα συνταξιοδοτικά ταμεία ως συστήματα κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση και, πολλές φορές, επιδόματα θανάτου και αναπηρίας.

12.

Γενική κυβέρνηση (S.13)

Ο τομέας “γενική κυβέρνηση” (S.13) περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές μονάδες που είναι παραγωγοί λοιπού μη εμπορεύσιμου προϊόντος των οποίων η παραγωγή προορίζεται για ατομική και συλλογική κατανάλωση και που χρηματοδοτούνται κυρίως από υποχρεωτικές πληρωμές εκ μέρους μονάδων που ανήκουν σε άλλους τομείς, καθώς και τις θεσμικές μονάδες που ασχολούνται κυρίως με την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος και πλούτου.

Ο τομέας της γενικής κυβέρνησης διακρίνεται περαιτέρω σε τέσσερις υποτομείς: κεντρική κυβέρνηση (S.1311), κυβέρνηση ομόσπονδου κράτους (S.1312), τοπική αυτοδιοίκηση (S.1313) οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης (S.1314).

13.

Νοικοκυριά (S.14)

Ο τομέας “νοικοκυριά” (S.14) περιλαμβάνει φυσικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων με την ιδιότητά τους ως καταναλωτών και ως επιχειρηματιών που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και χρηματοοικονομικές ή μη υπηρεσίες (παραγωγοί εμπορεύσιμου προϊόντος), υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών δεν είναι δραστηριότητες χωριστών μονάδων που κατατάσσονται στις οιονεί εταιρείες. Περιλαμβάνει επίσης τα φυσικά πρόσωπα ή τις ομάδες φυσικών προσώπων με την ιδιότητά τους ως παραγωγών αγαθών και μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποκλειστικά για δική τους τελική χρήση.

14.

Μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά (S.15)

Ο τομέας “μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά” (S.15) αποτελείται από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τα οποία είναι χωριστές νομικές οντότητες, εξυπηρετούν νοικοκυριά και είναι ιδιωτικοί παραγωγοί μη εμπορεύσιμου προϊόντος. Οι κύριοι πόροι τους προέρχονται από προαιρετικές εισφορές —σε χρήμα ή σε είδος— νοικοκυριών με την ιδιότητά τους ως καταναλωτών, από πληρωμές εκ μέρους της γενικής κυβέρνησης, καθώς και από εισόδημα περιουσίας.»

3.

το μέρος 3 τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 2 προστίθεται η ακόλουθη πρόταση:

«Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές περιλαμβάνουν ιδίως τη διαγραφή χρέους με αμοιβαία συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και πιστωτή (διαγραφή χρέους ή άφεση χρέους).»

·

β)

η πρώτη περίπτωση της παραγράφου 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«—

Οι αναπροσαρμογές τιμών περιλαμβάνουν μεταβολές στην αξία των θέσεων στο τέλος της περιόδου που συμβαίνουν κατά την περίοδο αναφοράς λόγω μεταβολών στην αξία αναφοράς στην οποία καταγράφονται, δηλαδή κέρδη ή ζημίες κτήσης. Περιλαμβάνουν επίσης μεταβολές στις χρηματοοικονομικές απαιτήσεις που προκύπτουν από μειώσεις που αφορούν τις πραγματικές αγοραίες αξίες των εμπορεύσιμων χρηματοοικονομικών απαιτήσεων.»

·

γ)

η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.

Οι λοιπές μεταβολές του όγκου αναφέρονται σε μεταβολές του όγκου των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να προκύψουν από την πλευρά των επενδυτών, λόγω οποιουδήποτε από τα ακόλουθα: α) μεταβολής της στατιστικής κάλυψης του πληθυσμού (π.χ. αναταξινόμηση και αναδιάρθρωση θεσμικών μονάδων (*))· β) επανακατηγοριοποίησης των περιουσιακών στοιχείων· γ) υποβολής εκθέσεων με λάθη που έχουν διορθωθεί σε στοιχεία που αναφέρονται μόνο σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα· δ) διαγραφής ή μείωσης των επισφαλών απαιτήσεων, όταν αυτές έχουν τη μορφή τίτλων, από τους πιστωτές· ε) αλλαγής κατοικίας επενδυτή.

(*)  Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών, μεταβίβαση στην απορροφούσα εταιρεία χρηματοοικονομικών στοιχείων του ενεργητικού και υποχρεώσεων της απορροφούμενης εταιρείας έναντι τρίτων.»"

.


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

7.5.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 116/20


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/731 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 6ης Μαΐου 2015

για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) στη δέκατη έβδομη και δέκατη όγδοη περιφέρεια

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 767/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ κρατών μελών για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας (κανονισμός VIS) (1), και ιδίως το άρθρο 48 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με την εκτελεστική απόφαση 2013/493/ΕΕ της Επιτροπής (2), η δέκατη έβδομη περιφέρεια στην οποία θα πρέπει να αρχίσει η συγκέντρωση και διαβίβαση δεδομένων στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) για όλες τις αιτήσεις περιλαμβάνει την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ουκρανία, ενώ η δέκατη όγδοη περιφέρεια στην οποία θα πρέπει να αρχίσει η συγκέντρωση και διαβίβαση δεδομένων στο VIS για όλες τις αιτήσεις περιλαμβάνει τη Ρωσία.

(2)

Κράτη μέλη κοινοποίησαν στην Επιτροπή ότι έχουν προβεί στις απαραίτητες τεχνικές και νομικές διευθετήσεις προκειμένου να συγκεντρώσουν και να διαβιβάσουν στο VIS τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 767/2008 για όλες τις αιτήσεις στις περιφέρειες αυτές, συμπεριλαμβανομένων των διευθετήσεων για τη συγκέντρωση και/ή τη διαβίβαση δεδομένων εξ ονόματος άλλου κράτους μέλους.

(3)

Δεδομένου ότι πληρούνται οι όροι που καθορίζονται στην πρώτη φράση του άρθρου 48 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2008, είναι αναγκαίο να καθοριστεί η ημερομηνία από την οποία το VIS θα αρχίσει να λειτουργεί στη δέκατη έβδομη και τη δέκατη όγδοη περιφέρεια.

(4)

Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 767/2008 αναπτύσσει περαιτέρω το κεκτημένο του Σένγκεν, η Δανία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του πρωτοκόλλου για τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αποφάσισε να εφαρμόσει τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 767/2008 στο εθνικό της δίκαιο. Συνεπώς, η Δανία οφείλει, βάσει του διεθνούς δικαίου, να εφαρμόσει την παρούσα απόφαση.

(5)

Η παρούσα απόφαση συνιστά ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, στο οποίο δεν συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την απόφαση 2000/365/ΕΚ του Συμβουλίου (3). Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δεσμεύεται από την παρούσα απόφαση ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της.

(6)

Η παρούσα απόφαση αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, στο οποίο δεν συμμετέχει η Ιρλανδία, σύμφωνα με την απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου (4). Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία δεν δεσμεύεται από την παρούσα απόφαση ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της.

(7)

Όσον αφορά την Ισλανδία και τη Νορβηγία, η παρούσα απόφαση συνιστά ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια της συμφωνίας που έχει συναφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των εν λόγω χωρών, με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (5), διατάξεις οι οποίες εμπίπτουν στον τομέα που αναφέρεται στο άρθρο 1 σημείο Β της απόφασης 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου (6).

(8)

Όσον αφορά την Ελβετία, η παρούσα απόφαση αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (7), διατάξεις οι οποίες εμπίπτουν στον τομέα που αναφέρεται στο άρθρο 1 σημείο Β της απόφασης 1999/437/ΕΚ, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2008/146/ΕΚ του Συμβουλίου (8).

(9)

Όσον αφορά το Λιχτενστάιν, η παρούσα απόφαση αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (9), διατάξεις οι οποίες εμπίπτουν στον τομέα που αναφέρεται στο άρθρο 1 σημείο Β της απόφασης 1999/437/ΕΚ, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2011/350/ΕΕ του Συμβουλίου (10).

(10)

Η παρούσα απόφαση συνιστά πράξη που βασίζεται στο κεκτημένο του Σένγκεν ή συνδέεται άλλως με αυτό, κατά την έννοια, αντιστοίχως, του άρθρου 3 παράγραφος 2 της πράξης προσχώρησης του 2003, του άρθρου 4 παράγραφος 2 της πράξης προσχώρησης του 2005 και του άρθρου 4 παράγραφος 2 της πράξης προσχώρησης του 2011.

(11)

Λόγω της ανάγκης καθορισμού της ημερομηνίας για την έναρξη λειτουργίας του VIS στη δέκατη έβδομη και δέκατη όγδοη περιφέρεια στο προσεχές μέλλον, η παρούσα απόφαση πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις αρχίζει να λειτουργεί στη δέκατη έβδομη περιφέρεια που καθορίζεται με την απόφαση 2013/493/ΕΕ στις 23 Ιουνίου 2015, και στη δέκατη όγδοη περιφέρεια που καθορίζεται με την απόφαση 2013/493/ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου 2015.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Βρυξέλλες, 6 Μαΐου 2015.

Για την Επιτροπή

Δημήτρης ΑΒΡΑΜΌΠΟΥΛΟΣ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 218 της 13.8.2008, σ. 60.

(2)  Εκτελεστική απόφαση 2013/493/ΕΕ της Επιτροπής, της 30ής Σεπτεμβρίου 2013, για τον καθορισμό του τρίτου και τελευταίου συνόλου περιφερειών στις οποίες θα αρχίσει να λειτουργεί το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) (ΕΕ L 268 της 10.10.2013, σ. 13).

(3)  Απόφαση 2000/365/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 2000, σχετικά με το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 131 της 1.6.2000, σ. 43).

(4)  Απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 64 της 7.3.2002, σ. 20).

(5)  ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 36.

(6)  Απόφαση 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1999, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας που έχει συναφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των δύο αυτών κρατών με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 31).

(7)  ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 52.

(8)  Απόφαση 2008/146/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2008, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 1).

(9)  ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 21.

(10)  Απόφαση 2011/350/ΕΕ του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2011, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, όσον αφορά την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και την κυκλοφορία των προσώπων (ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 19).


ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

7.5.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 116/22


ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΉΡΙΑ ΓΡΑΜΜΉ (ΕΕ) 2015/732 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 16ης Απριλίου 2015

για την τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2014/60) (ΕΚΤ/2015/20)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 127 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 3.1 πρώτη περίπτωση, τα άρθρα 9.2, 12.1, 14.3, 18.2 και το άρθρο 20 πρώτη παράγραφος,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η επίτευξη ενιαίας νομισματικής πολιτικής συνεπάγεται την ανάγκη καθορισμού των εργαλείων, μέσων και διαδικασιών για την ομοιόμορφη εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ από το Ευρωσύστημα, το οποίο αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ (εφεξής οι «ΕθνΚΤ»).

(2)

Βάσει του άρθρου 12.1 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής το «καταστατικό του ΕΣΚΤ»), η ΕΚΤ έχει την εξουσία να διαμορφώνει την ενιαία νομισματική πολιτική της Ένωσης και να εκδίδει τις αναγκαίες κατευθυντήριες γραμμές προς διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της. Κατά το άρθρο 14.3 του καταστατικού του ΕΣΚΤ οι ΕθνΚΤ έχουν την υποχρέωση να ενεργούν σύμφωνα με τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές. Ως εκ τούτου, η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή απευθύνεται στο Ευρωσύστημα. Οι κανόνες που αυτή προβλέπει θα ενσωματωθούν από τις ΕθνΚΤ σε συμβατικές ή κανονιστικές ρυθμίσεις, οι δε αντισυμβαλλόμενοι θα υποχρεούνται να συμμορφώνονται με αυτούς, όπως θα ενσωματώνονται εκάστοτε στις ως άνω ρυθμίσεις από τις ΕθνΚΤ.

(3)

Το άρθρο 18.1 πρώτη περίπτωση του καταστατικού του ΕΣΚΤ επιτρέπει στο Ευρωσύστημα να συναλλάσσεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αγοράζοντας και πωλώντας με οριστικές πράξεις (άμεσης και προθεσμιακής εκτέλεσης) ή με σύμφωνα επαναγοράς ή δανείζοντας και δανειζόμενο απαιτήσεις και διαπραγματεύσιμους τίτλους εκφρασμένους σε ευρώ ή άλλα νομίσματα, καθώς και πολύτιμα μέταλλα. Το άρθρο 18.1 δεύτερη περίπτωση επιτρέπει στο Ευρωσύστημα να διενεργεί πιστοδοτικές και πιστοληπτικές πράξεις με πιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς της αγοράς.

(4)

Το άρθρο 18.1 δεύτερη περίπτωση του καταστατικού του ΕΣΚΤ προβλέπει ότι το Ευρωσύστημα θα πρέπει να λαμβάνει επαρκή ασφάλεια όταν διενεργεί πιστοδοτικές πράξεις με πιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς της αγοράς, προκειμένου να προστατεύεται έναντι του κινδύνου αντισυμβαλλομένου.

(5)

Προς διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των αντισυμβαλλομένων και ενίσχυση της αποτελεσματικής λειτουργίας και της διαφάνειας, τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να πληρούν ορισμένα ενιαία κριτήρια σε όλα τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ, ώστε να είναι αποδεκτά ως ασφάλεια στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

(6)

Το Ευρωσύστημα έχει καταρτίσει ένα ενιαίο πλαίσιο το οποίο διέπει τα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται αποδεκτά ως ασφάλεια, προκειμένου όλες οι πιστοδοτικές πράξεις του να διενεργούνται εναρμονισμένα σε όλα τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ μέσω της εφαρμογής της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής.

(7)

Η κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2014/60) (1) θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ληφθούν υπόψη αλλαγές στο πλαίσιο ασφαλειών του Ευρωσυστήματος οι οποίες αφορούν τα αποδεκτά χαρακτηριστικά τοκομεριδίων για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία.

(8)

Ως εκ τούτου, η κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60) θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ:

Άρθρο 1

Το άρθρο 63 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 63

Αποδεκτά χαρακτηριστικά τοκομεριδίων για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία

1.   Προκειμένου τα χρεόγραφα να είναι αποδεκτά, τα τοκομερίδιά τους πρέπει να διαθέτουν ένα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά έως και τον χρόνο της οριστικής εξόφλησής τους:

α)

να είναι σταθερού, μηδενικού ή κλιμακούμενου (multi-step) επιτοκίου, με προκαθορισμένο πρόγραμμα πληρωμής τοκομεριδίου και προκαθορισμένη αξία τοκομεριδίου, το οποίο δεν συνεπάγεται αρνητική εισοδηματική ροή· ή

β)

να είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, το οποίο δεν συνεπάγεται αρνητική εισοδηματική ροή και έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: τοκομερίδιο = (επιτόκιο αναφοράς * l) ± x, με f ≤ επιτοκίου τοκομεριδίου ≤ c, όπου:

i)

το επιτόκιο αναφοράς σε δεδομένη χρονική στιγμή είναι μόνον ένα από τα ακόλουθα:

επιτόκιο χρηματαγοράς του ευρώ, π.χ. Euribor, LIBOR ή παρόμοιοι δείκτες,

απόδοση αναφοράς επί συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίου σταθερής ληκτότητας (constant maturity swap rate), π.χ. CMS, EIISDA, EUSA,

απόδοση ενός κρατικού ομολόγου της ζώνης του ευρώ ή δείκτης ομάδας τέτοιων ομολόγων διάρκειας έως ενός έτους,

δείκτης πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, και

ii)

το f (κατώτατο επιτρεπόμενο όριο), το c (ανώτατο επιτρεπόμενο όριο), το l (συντελεστής μόχλευσης/απομόχλευσης) και το x (περιθώριο), εφόσον υφίστανται, αποτελούν αριθμητικές τιμές προκαθορισμένες κατά την έκδοση ή μεταβαλλόμενες διαχρονικά μόνον βάσει πορείας προκαθορισμένης κατά την έκδοση, όπου το f και το c είναι ίσα ή μεγαλύτερα του μηδενός και το l μεγαλύτερο του μηδενός καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του περιουσιακού στοιχείου. Για τα τοκομερίδια κυμαινόμενου επιτοκίου με δείκτη πληθωρισμού ως επιτόκιο αναφοράς, το l ισούται με τη μονάδα.

2.   Χαρακτηριστικά τοκομεριδίων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 έστω και ως προς τμήμα αυτών, π.χ. ως προς τη διαφορά υπέρ το άρτιο, δεν είναι αποδεκτά.

3.   Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, εάν το τοκομερίδιο είναι κλιμακούμενου επιτοκίου, σταθερού ή κυμαινόμενου, η αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του διενεργείται με βάση τη συνολική διάρκεια ζωής του περιουσιακού στοιχείου, διανυθείσα και εναπομένουσα.

4.   Τα αποδεκτά χαρακτηριστικά τοκομεριδίων δεν παρέχουν δικαιώματα επιλογής στον εκδότη, δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του περιουσιακού στοιχείου, διανυθείσα και εναπομένουσα, δεν επιτρέπονται αλλαγές στα χαρακτηριστικά του τοκομεριδίου εξαρτώμενες από απόφαση του εκδότη»

Άρθρο 2

Έναρξη παραγωγής έννομων αποτελεσμάτων και εφαρμογή

1.   Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή αρχίζει να παράγει έννομα αποτελέσματα από την ημέρα κοινοποίησής της στις ΕθνΚΤ.

2.   Οι ΕθνΚΤ λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με την παρούσα κατευθυντήρια γραμμή και τα εφαρμόζουν από την 1η Μαΐου 2015. Κοινοποιούν στην ΕΚΤ το αργότερο στις 24 Απριλίου 2015 τα κείμενα και τα μέσα που αφορούν τα εν λόγω μέτρα.

Άρθρο 3

Αποδέκτες

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή απευθύνεται σε όλες τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Φρανκφούρτη, 16 Απριλίου 2015.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 19ης Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2014/60) (ΕΕ L 91 της 2.4.2015, σ. 3).


Διορθωτικά

7.5.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 116/25


Διορθωτικό στην οδηγία 2009/30/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, με την οποία τροποποιείται η οδηγία 98/70/ΕΚ όσον αφορά τις προδιαγραφές για τη βενζίνη, το ντίζελ και το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και την καθιέρωση μηχανισμού για την παρακολούθηση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τροποποιείται η οδηγία 1999/32/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την προδιαγραφή των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στα πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας και καταργείται η οδηγία 93/12/ΕΟΚ

( Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 140 της 5ης Ιουνίου 2009 )

Στη σελίδα 93, άρθρο 1 σημείο 1), τροποποιημένο άρθρο 1 στοιχείο α) της οδηγίας 98/70/ΕΚ

αντί:

«α)

τεχνικές προδιαγραφές για λόγους υγείας και περιβάλλοντος για τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στα οχήματα με κινητήρα επιβαλλόμενης ανάφλεξης και στα οχήματα με κινητήρες ανάφλεξης με συμπίεση, λαμβανομένων υπόψη των τεχνικών απαιτήσεων των κινητήρων αυτών και»

διάβαζε:

«α)

για λόγους προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος, τεχνικές προδιαγραφές για τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για κινητήρες επιβαλλόμενης ανάφλεξης και για κινητήρες ανάφλεξης με συμπίεση, λαμβανομένων υπόψη των τεχνικών απαιτήσεων των κινητήρων αυτών, και»


7.5.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 116/25


Διορθωτικό στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/604 της Επιτροπής, της 16ης Απριλίου 2015, για την τροποποίηση των παραρτημάτων I και ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 206/2010 όσον αφορά τις απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τη φυματίωση των βοοειδών στα υποδείγματα κτηνιατρικών πιστοποιητικών BOV-X και BOV-Y και τις καταχωρίσεις για το Ισραήλ, τη Νέα Ζηλανδία και την Παραγουάη στους καταλόγους τρίτων χωρών, περιοχών ή τμημάτων τους από τα οποία επιτρέπεται η εισαγωγή ζώντων ζώων και νωπού κρέατος στην Ένωση

( Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 100 της 17ης Απριλίου 2015 )

Στη σελίδα 12, στο παράρτημα, υπόδειγμα BOV-Y, μέρος ΙΙ: «Πιστοποίηση», σημείο ΙΙ.2.1:

αντί:

«II.2.1.

προέρχονται από την περιοχή με κωδικό: …(5) η οποία, κατά την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος πιστοποιητικού:

(1) είτε

[α)

ήταν απαλλαγμένη επί 24 μήνες από τον αφθώδη πυρετό]

(1) είτε

[α)

θεωρείται απαλλαγμένη από τον αφθώδη πυρετό από την …»

διάβαζε:

«II.2.1.

προέρχονται από την περιοχή με κωδικό: …(5) η οποία, κατά την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος πιστοποιητικού:

(1) είτε

[α)

ήταν απαλλαγμένη επί 24 μήνες από τον αφθώδη πυρετό]

(1) είτε

[α)

θεωρείται απαλλαγμένη από τον αφθώδη πυρετό από την … (ηη/μμ/εεεε), χωρίς να έχουν εκδηλωθεί κρούσματα/εστίες στη συνέχεια, και η εξαγωγή των ζώων αυτών επιτρέπεται βάσει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) …/… της Επιτροπής της … (ηη/μμ/εεεε),]»