ISSN 1977-0669

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 14

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

58ό έτος
21 Ιανουαρίου 2015


Περιεχόμενα

 

II   Μη νομοθετικές πράξεις

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/79 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2014, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 680/2014 της Επιτροπής, της 16ης Απριλίου 2014, για τη θέσπιση εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά την υποβολή εποπτικών αναφορών από τα ιδρύματα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη σύσταση βαρών, το ενιαίο μοντέλο σημείων δεδομένων και τους κανόνες επικύρωσης ( 1 )

1

 

 

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/80 της Επιτροπής, της 20ής Ιανουαρίου 2015, για καθορισμό των κατ' αποκοπή τιμών εισαγωγής για τον προσδιορισμό της τιμής εισόδου ορισμένων οπωροκηπευτικών

45

 

 

Διορθωτικά

 

*

Διορθωτικό στην οδηγία 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων καθώς και τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά ( ΕΕ L 84 της 20.3.2014 )

48

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις οι τίτλοι οποίων έχουν τυπωθεί με ημίμαυρα στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Μη νομοθετικές πράξεις

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

21.1.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 14/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/79 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 18ης Δεκεμβρίου 2014

για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 680/2014 της Επιτροπής, της 16ης Απριλίου 2014, για τη θέσπιση εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά την υποβολή εποπτικών αναφορών από τα ιδρύματα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη σύσταση βαρών, το ενιαίο μοντέλο σημείων δεδομένων και τους κανόνες επικύρωσης

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (1), και ιδίως το άρθρο 99 παράγραφος 5 πρώτο και τέταρτο εδάφιο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η αναφορά συνεκτικών, επακριβών και συγκρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων του ενεργητικού, σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 680/2014 της Επιτροπής (2), αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την απόκτηση εικόνας όσον αφορά τη χρηματοδοτική θέση των ιδρυμάτων.

(2)

Η υποβολή αναφορών σχετικά με τη σύσταση βαρών επί στοιχείων του ενεργητικού θα πρέπει να βασίζεται, όσο το δυνατόν, στις υφιστάμενες έννοιες των αναφορών, στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας και της λογιστικής, σχετικά με τα στοιχεία του ισολογισμού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το βάρος της εφαρμογής και της παροχής στοιχείων από τα ιδρύματα.

(3)

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, τα μικρότερα ιδρύματα που δεν παρουσιάζουν σημαντικά βάρη επί των στοιχείων του ενεργητικού δεν θα πρέπει να υπόκεινται στις λεπτομερείς απαιτήσεις που εφαρμόζονται σε μεγαλύτερα ιδρύματα σχετικά με την υποβολή αναφορών.

(4)

Οι απαιτήσεις για την υποβολή αναφορών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλες τις μορφές σύστασης βαρών επί των στοιχείων του ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης σύστασης βαρών, δεδομένου ότι αυτά συνιστούν ουσιαστικό κίνδυνο για την εικόνα της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των ιδρυμάτων, ιδίως των ιδρυμάτων με σημαντικά βάρη επί των στοιχείων του ενεργητικού.

(5)

Τα ιδρύματα που εκδίδουν καλυμμένες ομολογίες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 52 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση βαρών επί αυτών των στοιχείων του ενεργητικού.

(6)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι γίνεται ομοιόμορφα η υποβολή εποπτικών αναφορών σχετικά με τα ίδια κεφάλαια και τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων, τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, τις ζημίες που προέρχονται από δάνεια εξασφαλισμένα με ακίνητα, τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα, τον δείκτη μόχλευσης, τη ρευστότητα και τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων του ενεργητικού, και για να διασφαλιστεί η υποβολή κοινών εποπτικών στοιχείων υψηλής ποιότητας και ακρίβειας, τα στοιχεία δεδομένων που καθορίζονται στους υποχρεωτικούς πίνακες αναφοράς, που προβλέπονται στα παραρτήματα I, III, IV, VI, VIII, X, XI, XII και XVI του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 680/2014 θα πρέπει να μετατραπούν σε ένα ενιαίο μοντέλο σημείων δεδομένων.

(7)

Το ενιαίο μοντέλο σημείων δεδομένων θα πρέπει να αποτελείται από μια δομημένη παρουσίαση των στοιχείων δεδομένων, και να προσδιορίζει όλες τις σχετικές επιχειρηματικές έννοιες για τους σκοπούς της ενιαίας υποβολής εποπτικών αναφορών, θα πρέπει δε να περιέχει όλες τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές που είναι αναγκαίες για την περαιτέρω ανάπτυξη ενιαίων λύσεων πληροφορικής για την υποβολή αναφορών.

(8)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα, η συνεκτικότητα και η ακρίβεια των στοιχείων δεδομένων που υποβάλλονται από τα ιδρύματα προς τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τα ίδια κεφάλαια και τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων, τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, τις ζημίες που προέρχονται από δάνεια εξασφαλισμένα με ακίνητα, τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα, τον δείκτη μόχλευσης, τη ρευστότητα και τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων του ενεργητικού, τα στοιχεία δεδομένων θα πρέπει να διέπονται από κοινούς κανόνες επικύρωσης.

(9)

Λόγω της ίδιας της φύσης τους, οι κανόνες επικύρωσης και οι ορισμοί των σημείων δεδομένων επικαιροποιούνται τακτικά, ώστε να εξασφαλίζεται ότι είναι σύμφωνοι, ανά πάσα στιγμή, με τις ισχύουσες απαιτήσεις στο πλαίσιο των κανονιστικών ρυθμίσεων, της ανάλυσης και της πληροφορικής. Ωστόσο, λόγω του χρόνου που απαιτείται τώρα για να εγκριθεί και να δημοσιευθεί το λεπτομερές ενιαίο μοντέλο σημείων δεδομένων, καθώς και οι κανόνες επικύρωσης, δεν είναι δυνατόν να γίνουν τροποποιήσεις αρκετά ταχέως και εγκαίρως, ώστε να εξασφαλιστεί διαρκής ενιαία υποβολή εποπτικών αναφορών στην Ένωση. Ως εκ τούτου, το λεπτομερές μοντέλο σημείων δεδομένων, που προβλέπεται στο παράρτημα XIV του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 680/2014, και οι λεπτομερείς κανόνες επαλήθευσης, που προβλέπονται στο παράρτημα XV του εν λόγω κανονισμού, θα πρέπει να αντικατασταθούν από αυστηρά ποιοτικά κριτήρια για το ενιαίο μοντέλο σημείων δεδομένων και κανόνες επικύρωσης που θα δημοσιεύονται ηλεκτρονικά από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στον δικτυακό της τόπο.

(10)

Ο παρών κανονισμός βασίζεται στα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στην Επιτροπή.

(11)

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διεξήγαγε ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις όσον αφορά τα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στα οποία βασίζεται ο παρών κανονισμός, ανέλυσε τα ενδεχόμενα συναφή κόστη και τις ωφέλειες και ζήτησε τη γνώμη της ομάδας τραπεζικών συμφεροντούχων, που συστάθηκε σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4).

(12)

Προκειμένου να δοθεί στα ιδρύματα και στις αρμόδιες αρχές επαρκής χρόνος για την εφαρμογή των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού, κατά τρόπο που θα παράγει δεδομένα υψηλής ποιότητας, η πρώτη ημερομηνία αναφοράς θα πρέπει να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2014 για όλα τα ιδρύματα.

(13)

Θα πρέπει, επομένως, να τροποποιηθεί αναλόγως ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 680/2014,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 680/2014 τροποποιείται ως εξής:

1.

Στο άρθρο 1, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο στ):

«στ):

σύσταση βαρών επί των στοιχείων του ενεργητικού σύμφωνα με το άρθρο 100 του κανονισμού (EΕ) αριθ. 575/2013.»

·

2.

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο κεφάλαιο 7α:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7α

ΜΟΡΦΟΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΡΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΑΣΗ

Άρθρο 16α

Μορφότυπος και συχνότητα υποβολής αναφορών σχετικά με τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων του ενεργητικού σε ατομική και σε ενοποιημένη βάση

1.   Προκειμένου να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων του ενεργητικού σύμφωνα με το άρθρο 100 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, σε ατομική και σε ενοποιημένη βάση, τα ιδρύματα υποβάλλουν τις πληροφορίες που προβλέπονται στο παράρτημα XVI του παρόντος κανονισμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του παραρτήματος XVII του παρόντος κανονισμού.

2.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 υποβάλλονται ως εξής:

α)

οι πληροφορίες που προβλέπονται στα μέρη Α, Β και Δ του παραρτήματος XVI, ανά τρίμηνο·

β)

οι πληροφορίες που προβλέπονται στο μέρος Γ του παραρτήματος XVI, ετησίως·

γ)

οι πληροφορίες που προβλέπονται στο μέρος Ε του παραρτήματος XVI, ανά εξάμηνο.

3.   Τα ιδρύματα δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν τις πληροφορίες που προβλέπονται στα μέρη Β, Γ ή Ε του παραρτήματος XVI, εφόσον πληρούνται όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

το σύνολο του ενεργητικού του ιδρύματος, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το παράρτημα XVII σημείο 1.6 παράγραφος 10, έχει αξία μικρότερη των 30 δισ. Ευρώ

β)

το επίπεδο σύστασης βαρών επί των στοιχείων του ενεργητικού του ιδρύματος, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το παράρτημα XVII σημείο 1.6 παράγραφος 9, είναι κατώτερο του 15 %.

4.   Τα ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλλουν τις πληροφορίες που προβλέπονται στο μέρος Δ του παραρτήματος XVI, μόνον εφόσον εκδίδουν τις ομολογίες που αναφέρονται στο άρθρο 52 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5).

·

3.

Στο άρθρο 17, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Τα ιδρύματα υποβάλλουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό με τους μορφοτύπους ανταλλαγής δεδομένων και τις παρουσιάσεις που ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τους ορισμούς των σημείων δεδομένων, που περιλαμβάνονται στο ενιαίο μοντέλο σημείων δεδομένων του παραρτήματος XIV, και τους κανόνες επικύρωσης του παραρτήματος XV, καθώς επίσης και σύμφωνα με τις ακόλουθες προδιαγραφές:

α)

δεν περιλαμβάνονται στα υποβαλλόμενα δεδομένα οι μη απαιτούμενες ή μη εφαρμοστέες πληροφορίες·

β)

οι αριθμητικές τιμές υποβάλλονται ως πραγματικά δεδομένα σύμφωνα με τα εξής:

i)

τα σημεία δεδομένων με τον τύπο δεδομένων “Νομισματικά” υποβάλλονται με τη χρήση ελάχιστης ακρίβειας που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χιλιάδες μονάδες·

ii)

τα σημεία δεδομένων με τον τύπο δεδομένων “Ποσοστά” εκφράζονται ανά μονάδα, με ελάχιστη ακρίβεια που αντιστοιχεί σε τέσσερα δεκαδικά ψηφία

iii)

τα σημεία δεδομένων με τον τύπο δεδομένων “Ακέραιοι” υποβάλλονται χωρίς τη χρήση δεκαδικών ψηφίων και με ακρίβεια που αντιστοιχεί σε μονάδες.»

·

4.

Στο άρθρο 18, προστίθεται το ακόλουθο τέταρτο εδάφιο:

«Όσον αφορά τις πληροφορίες που πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 16α, η πρώτη ημερομηνία υποβολής αναφορών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2014.»

·

5.

Στο άρθρο 19, προστίθεται το ακόλουθο πέμπτο εδάφιο:

«Το άρθρο 16α εφαρμόζεται από την 1η Δεκεμβρίου 2014.»

·

6.

Τα παραρτήματα XIV και XV αντικαθίστανται από το κείμενο του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού.

7.

Προστίθενται τα παραρτήματα XVI και XVII, όπως παρατίθενται, αντιστοίχως, στα παραρτήματα II και III του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1.

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 680/2014 της Επιτροπής για τη θέσπιση εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά την υποβολή εποπτικών αναφορών από τα ιδρύματα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 (ΕΕ L 191 της 28.6.2014, σ. 1).

(3)  Οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/78/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 12).

(5)  Οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32).»


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

«

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XIV

Ενιαίο μοντέλο σημείων δεδομένων

Όλα τα στοιχεία δεδομένων που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα I, III, IV, VI, VIII, X, XII και XVI μετατρέπονται σε ένα ενιαίο μοντέλο σημείων δεδομένων, που είναι η βάση για ενιαία συστήματα πληροφορικής των θεσμικών οργάνων και των αρμοδίων αρχών.

Το ενιαίο μοντέλο σημείων δεδομένων πληροί τα κατωτέρω κριτήρια:

α)

προβλέπει μια δομημένη απεικόνιση όλων των στοιχείων δεδομένων που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα I, III, IV, VI, VIII, X, XII και XVI·

β)

προσδιορίζει όλες τις επιχειρηματικές έννοιες που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα I έως XIII, XVI και XVII·

γ)

προβλέπει ένα λεξικό δεδομένων, που προσδιορίζει τις ετικέτες πινάκων, τις ετικέτες τεταγμένων, τις ετικέτες αξόνων, τις ετικέτες τομέων, τις ετικέτες διαστάσεων και τις ετικέτες μελών·

δ)

προβλέπει παραμέτρους, που προσδιορίζουν την ιδιότητα ή το ποσό των σημείων δεδομένων·

ε)

παρέχει ορισμούς των στοιχείων δεδομένων, που εκφράζονται ως σύνθεση των χαρακτηριστικών τα οποία προσδιορίζουν μονοσήμαντα τη χρηματοοικονομική έννοια·

στ)

περιέχει όλες τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη λύσεων πληροφορικής για την υποβολή αναφορών με ενιαία εποπτικά στοιχεία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XV

Κανόνες επικύρωσης

Τα στοιχεία δεδομένων που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα I, III, IV, VI, VIII, X, XI, XII και XVI υπόκεινται σε κανόνες επικύρωσης, που διασφαλίζουν την ποιότητα και τη συνεκτικότητα των δεδομένων.

Οι κανόνες επικύρωσης πληρούν τα κατωτέρω κριτήρια:

α)

προσδιορίζουν τη λογική σχέση μεταξύ των σχετικών σημείων δεδομένων·

β)

περιλαμβάνουν φίλτρα και προϋποθέσεις που καθορίζουν ένα σύνολο δεδομένων για το οποίο εφαρμόζεται ο κανόνας επικύρωσης·

γ)

ελέγχουν τη συνεκτικότητα των υποβαλλόμενων δεδομένων·

δ)

ελέγχουν την ακρίβεια των υποβαλλόμενων δεδομένων·

ε)

προβλέπουν προκαθορισμένες τιμές, που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις όπου δεν έχουν αναφερθεί οι σχετικές πληροφορίες.

»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XVI

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΡΩΝ ΕΠΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΕΠΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

Αριθμός υποδείγματος

Κωδικός υποδείγματος

Ονομασία του υποδείγματος/της ομάδας υποδειγμάτων

Σύντομη ονομασία

ΜΕΡΟΣ Α — ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΡΩΝ

32,1

F 32.01

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ

AE-ASS

32,2

F 32.02

ΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ

AE-COL

32,3

F 32.03

ΙΔΙΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΧΥΡΙΑΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ

AE-NPL

32,4

F 32.04

ΠΗΓΕΣ ΒΑΡΩΝ

AE-SOU

ΜΕΡΟΣ Β — ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΛΗΚΤΟΤΗΤΑΣ

33

F 33.00

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΛΗΚΤΟΤΗΤΑΣ

AE-MAT

ΜΕΡΟΣ Γ — ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΡΩΝ

34

F 34.00

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΡΩΝ

AE-CONT

ΜΕΡΟΣ Δ — ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

35

F 35.00

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΛΥΜΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

AE-CB

ΜΕΡΟΣ Ε — ΣΥΝΘΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

36,1

F 36.01

ΣΥΝΘΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ I

AE-ADV1

36,2

F 36.02

ΣΥΝΘΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ II

AE-ADV2


F 32.01 — ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ (AE-ASS)

 

Λογιστική αξία βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού

Εύλογη αξία βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού

Λογιστική αξία μη βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού

Εύλογη αξία μη βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού

 

εκ των οποίων: εκδοθέντα από άλλες οντότητες του ομίλου

εκ των οποίων: επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

 

εκ των οποίων: επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

 

εκ των οποίων: εκδοθέντα από άλλες οντότητες του ομίλου

εκ των οποίων: επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

 

εκ των οποίων: επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

010

Στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Δάνεια σε πρώτη ζήτηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Μέσα μετοχικού κεφαλαίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Χρεωστικοί τίτλοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

050

εκ των οποίων: καλυμμένα ομόλογα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

060

εκ των οποίων: τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

070

εκ των οποίων: εκδοθέντες από τη γενική κυβέρνηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

080

εκ των οποίων: εκδοθέντες από χρηματοδοτικές εταιρείες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

090

εκ των οποίων: εκδοθέντες από μη χρηματοδοτικές εταιρείες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Δάνεια και προκαταβολές, εκτός από τα δάνεια πληρωτέα σε πρώτη ζήτηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

εκ των οποίων: ενυπόθηκα δάνεια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

Άλλα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 32.02 — ΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ (AE-COL)

 

Εύλογη αξία των βεβαρημένων εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων

Μη βεβαρημένες/οι

Εύλογη αξία των εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων διαθέσιμων για τη σύσταση βαρών

Ονομαστική αξία των εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων μη διαθέσιμων για τη σύσταση βαρών

 

εκ των οποίων: που εκδόθηκαν από άλλες οντότητες του ομίλου

εκ των οποίων: επιλέξιμες/οι από την κεντρική τράπεζα

 

εκ των οποίων: που εκδόθηκαν από άλλες οντότητες του ομίλου

εκ των οποίων: επιλέξιμες/οι από την κεντρική τράπεζα

010

020

030

040

050

060

070

130

Ληφθείσες εξασφαλίσεις από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά

 

 

 

 

 

 

 

140

Δάνεια σε πρώτη ζήτηση

 

 

 

 

 

 

 

150

Μέσα μετοχικού κεφαλαίου

 

 

 

 

 

 

 

160

Χρεωστικοί τίτλοι

 

 

 

 

 

 

 

170

εκ των οποίων: καλυμμένα ομόλογα

 

 

 

 

 

 

 

180

εκ των οποίων: τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση

 

 

 

 

 

 

 

190

εκ των οποίων: εκδοθέντες από τη γενική κυβέρνηση

 

 

 

 

 

 

 

200

εκ των οποίων: εκδοθέντες από χρηματοδοτικές εταιρείες

 

 

 

 

 

 

 

210

εκ των οποίων: εκδοθέντες από μη χρηματοδοτικές εταιρείες

 

 

 

 

 

 

 

220

Δάνεια και προκαταβολές, εκτός από τα δάνεια πληρωτέα σε πρώτη ζήτηση

 

 

 

 

 

 

 

230

Άλλες ληφθείσες εξασφαλίσεις

 

 

 

 

 

 

 

240

Ίδιοι εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι πλην των ιδίων καλυμμένων ομολόγων ή τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση

 

 

 

 

 

 

 

250

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ, ΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΙ ΕΚΔΟΘΕΝΤΕΣ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

 

 

 

 

 

 

 


F 32.03 — ΙΔΙΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΧΥΡΙΑΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ (AE-NPL)

 

Μη βεβαρημένα/οι

Λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων

Εύλογη αξία των εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων διαθέσιμων για σύσταση βαρών

Ονομαστική αξία των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων μη διαθέσιμων για σύσταση βαρών

 

εκ των οποίων: επιλέξιμοι από την κεντρική τράπεζα

010

020

030

040

010

Ίδια καλυμμένα ομόλογα και τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση που εκδόθηκαν και δεν έχουν ενεχυριαστεί ακόμη

 

 

 

 

020

Παρακρατηθέντα εκδοθέντα καλυμμένα ομόλογα

 

 

 

 

030

Παρακρατηθέντες εκδοθέντες τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση

 

 

 

 

040

Τμήματα υψηλότερης εξασφάλισης

 

 

 

 

050

Τμήματα μεσαίας εξασφάλισης

 

 

 

 

060

Πρωτεύουσα ζημία

 

 

 

 


F 32.04 — ΠΗΓΕΣ ΒΑΡΩΝ (AE-SOU)

 

Αντίστοιχες υποχρεώσεις, ενδεχόμενες υποχρεώσεις ή δανεισμένοι τίτλοι

Στοιχεία ενεργητικού, ληφθείσες εξασφαλίσεις και ίδιοι εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι πλην των βεβαρημένων καλυμμένων ομολόγων και τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση

 

εκ των οποίων: από άλλες οντότητες του ομίλου

 

εκ των οποίων: ληφθείσες εξασφαλίσεις που επαναχρησιμο ποιούνται

εκ των οποίων: ίδιοι βεβαρημένοι χρεωστικοί τίτλοι

010

020

030

040

050

010

Λογιστική αξία επιλεγμένων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων

 

 

 

 

 

020

Παράγωγα

 

 

 

 

 

030

εκ των οποίων: εξωχρηματιστηριακά

 

 

 

 

 

040

Καταθέσεις

 

 

 

 

 

050

Συμφωνίες επαναγοράς

 

 

 

 

 

060

εκ των οποίων: κεντρικές τράπεζες

 

 

 

 

 

070

Εξασφαλισμένες καταθέσεις πλην των συμφωνιών επαναγοράς

 

 

 

 

 

080

εκ των οποίων: κεντρικές τράπεζες

 

 

 

 

 

090

Εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι

 

 

 

 

 

100

εκ των οποίων: εκδοθέντα καλυμμένα ομόλογα

 

 

 

 

 

110

εκ των οποίων: εκδοθέντες τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση

 

 

 

 

 

120

Άλλες πηγές βαρών

 

 

 

 

 

130

Ονομαστική αξία των δανειακών δεσμεύσεων που ελήφθησαν

 

 

 

 

 

140

Ονομαστική αξία των χρηματοοικονομικών εγγυήσεων που ελήφθησαν

 

 

 

 

 

150

Εύλογη αξία των δανειζόμενων τίτλων χωρίς χρηματική εξασφάλιση

 

 

 

 

 

160

Άλλες

 

 

 

 

 

170

ΣΥΝΟΛΟ ΠΗΓΩΝ ΒΑΡΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

Να μη συμπληρωθεί σε ενοποιημένη βάση

 

Να μη συμπληρωθεί σε καμία περίπτωση


F 33.00 — ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΛΗΚΤΟΤΗΤΑΣ (AE-MAT)

 

Ανοικτή ληκτότητα

Μίας ημέρας

> 1 ημέρας <= 1 εβδομάδας

> 1 εβδομάδας <= 2 εβδομάδων

> 2 εβδομάδων <= 1 μηνός

> 1 μηνός <= 3 μηνών

> 3 μηνών <= 6 μηνών

> 6 μηνών <= 1 έτους

> 1 έτους <= 2 ετών

> 2 ετών <= 3 ετών

3 ετών <= 5 ετών

5 ετών <= 10 ετών

> 10 ετών

 

Εναπομένουσα ληκτότητα των υποχρεώσεων

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

010

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Ληφθείσες εξασφαλίσεις που επαναχρησιμοποιούνται (λήψη χρηματορροής)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Ληφθείσες εξασφαλίσεις που επαναχρησιμοποιούνται (εκ νέου χρήση της χρηματορροής)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 34.00 — ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΡΩΝ (AE-CONT)

 

Αντίστοιχες υποχρεώσεις, ενδεχόμενες υποχρεώσεις ή δανεισμένοι τίτλοι

Έκτακτη σύσταση βαρών

Α. Μείωση κατά 30 % της εύλογης αξίας των βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού

Β. Καθαρές επιπτώσεις της υποτίμησης των σημαντικών νομισμάτων κατά 10 %

Πρόσθετη αξία βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού

Πρόσθετη αξία βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού

Σημαντικό νόμισμα 1

Σημαντικό νόμισμα 2

Σημαντικό νόμισμα n

010

020

030

040

050

 

010

Λογιστική αξία επιλεγμένων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων

 

 

 

 

 

 

020

Παράγωγα

 

 

 

 

 

 

030

εκ των οποίων: εξωχρηματιστηριακά

 

 

 

 

 

 

040

Καταθέσεις

 

 

 

 

 

 

050

Συμφωνίες επαναγοράς

 

 

 

 

 

 

060

εκ των οποίων: κεντρικές τράπεζες

 

 

 

 

 

 

070

Εξασφαλισμένες καταθέσεις πλην των συμφωνιών επαναγοράς

 

 

 

 

 

 

080

εκ των οποίων: κεντρικές τράπεζες

 

 

 

 

 

 

090

Εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι

 

 

 

 

 

 

100

εκ των οποίων: εκδοθέντα καλυμμένα ομόλογα

 

 

 

 

 

 

110

εκ των οποίων: εκδοθέντες τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση

 

 

 

 

 

 

120

Άλλες πηγές βαρών

 

 

 

 

 

 

170

ΣΥΝΟΛΟ ΠΗΓΩΝ ΒΑΡΩΝ

 

 

 

 

 

 


F 35.00 — ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΛΥΜΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ (AE-CB)

άξονας-z

Αναγνωριστικός κωδικός χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων (ανοικτός)

 

Συμμόρφωση με το άρθρο 129 του ΚΚΑ;

Υποχρεώσεις καλυμμένων ομολόγων

Χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων

Ημερο-μηνία αναφοράς

+ 6 μήνες

+ 12 μήνες

+ 2 έτη

+ 5 έτη

+ 10 έτη

Θέσεις χρηματοοικονομικών παραγώγων στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων με καθαρή αρνητική αγοραία αξία

Εξωτερική πιστοληπτική αξιολόγηση καλυμμένων ομολόγων

Ημερομηνία αναφοράς

+ 6 μήνες

+ 12 μήνες

+ 2 έτη

+ 5 έτη

+ 10 έτη

Θέσεις χρηματοοικονομικών παραγώγων στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων με καθαρή θετική αγοραία αξία

Ποσό στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων άνω των απαιτήσεων ελάχιστης κάλυψης

[ΝΑΙ/ΟΧΙ]

Αν ΝΑΙ, αναφέρατε την κύρια κατηγορία στοιχείων ενεργητικού του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων

σύμφωνα με το σχετικό εκ του νόμου καθεστώς για τα καλυμ-μένα ομόλογα

σύμφωνα με τη μεθοδολογία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προκειμένου να διατηρήσουν την τρέχουσα εξωτερική πιστοληπτική αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων

Ημερομηνία αναφοράς

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 1

Αξιολόγηση 1

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 2

Αξιολόγηση 2

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 3

Αξιολόγηση 3

Ημερομηνία αναφοράς

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 1

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 2

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 3

010

012

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

140

150

160

170

180

190

200

210

220

230

240

250

010

Ονομαστικό ποσό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Τρέχουσα αξία (swap)/Αγοραία αξία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Αξία των στοιχείων ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Λογιστική αξία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 36.01 — ΣΥΝΘΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ I (AE-ADV-1)

 

Πηγές βαρών

Στοιχεία ενεργητικού/παθητικού

Είδος εξασφάλισης — Ταξινόμηση σύμφωνα με το είδος του στοιχείου ενεργητικού

Σύνολο

Δάνεια σε πρώτη ζήτηση

Μέσα μετοχικού κεφαλαίου

Χρεωστικοί τίτλοι

Δάνεια και προκαταβολές, εκτός από τα δάνεια πληρωτέα σε πρώτη ζήτηση

Άλλα στοιχεία ενεργητικού

Σύνολο

εκ των οποίων: καλυμμένα ομόλογα

εκ των οποίων: τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση

εκ των οποίων: εκδοθέντες από τη γενική κυβέρνηση

εκ των οποίων: εκδοθέντες από χρηματοδοτικές εταιρείες

εκ των οποίων: εκδοθέντες από μη χρηματοδοτικές εταιρείες

Κεντρικές τράπεζες και γενικές κυβερνήσεις

Χρηματοδοτικές εταιρείες

Μη χρηματοδοτικές εταιρείες

Νοικοκυριά

 

εκ των οποίων: εκδοθέντα από άλλες οντότητες του ομίλου

 

εκ των οποίων: εκδοθέντες από άλλες οντότητες του ομίλου

 

εκ των οποίων: ενυπόθηκα δάνεια

 

εκ των οποίων: ενυπόθηκα δάνεια

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

140

150

160

170

180

010

Χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα (όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων π.χ. των συμφωνιών επαναγοράς)

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Χρηματιστηριακά παράγωγα

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

050

Εξωχρηματιστηριακά παράγωγα

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

060

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

070

Συμφωνίες επαναγοράς

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

080

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

090

Εξασφαλισμένες καταθέσεις πλην των συμφωνιών επαναγοράς

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

Εκδοθέντες τίτλοι καλυμμένων ομολόγων

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

130

Εκδοθέντες τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

140

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150

Εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι πλην των καλυμμένων ομολόγων και τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

170

Άλλες πηγές βαρών

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180

Ενδεχόμενες υποχρεώσεις ή δανεισμένοι τίτλοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

190

Σύνολο βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200

 

εκ των οποίων επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

210

Σύνολο μη βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

220

 

εκ των οποίων επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

230

Βεβαρημένα και μη βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού''

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 36.02 - ΣΥΝΘΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ II (AE-ADV-2)

 

Πηγές βαρών

Στοιχεία ενεργητικού/παθητικού

Είδος εξασφάλισης - Ταξινόμηση σύμφωνα με το είδος του στοιχείου ενεργητικού

Σύνολο

Δάνεια σε πρώτη ζήτηση

Μέσα μετοχικού κεφαλαίου

Χρεωστικοί τίτλοι

Δάνεια και προκαταβολές, εκτός από τα δάνεια πληρωτέα σε πρώτη ζήτηση

Άλλες ληφθείσες εξασφαλίσεις

Ίδιοι εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι πλην των ιδίων καλυμμένων ομολόγων ή τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση

Σύνολο

εκ των οποίων: καλυμμένα ομόλογα

εκ των οποίων: τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση

εκ των οποίων: εκδοθέντες από τη γενική κυβέρνηση

εκ των οποίων: εκδοθέντες από χρηματοδοτικές εταιρείες

εκ των οποίων: εκδοθέντες από μη χρηματοδοτικές εταιρείες

Κεντρικές τράπεζες και γενικές κυβερνήσεις

Χρηματοδοτικές εταιρείες

Μη χρηματοδοτικές εταιρείες

Νοικοκυριά

 

εκ των οποίων: εκδοθέντα από άλλες οντότητες του ομίλου

 

εκ των οποίων: εκδοθέντες από άλλες οντότητες του ομίλου

 

εκ των οποίων: ενυπόθηκα δάνεια

 

εκ των οποίων: ενυπόθηκα δάνεια

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

140

150

160

170

180

190

010

Χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα (όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων π.χ. των συμφωνιών επαναγοράς)

Βεβαρημένες ληφθείσες εξασφαλίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Χρηματιστηριακά παράγωγα

Βεβαρημένες ληφθείσες εξασφαλίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

050

Εξωχρηματιστηριακά παράγωγα

Βεβαρημένες ληφθείσες εξασφαλίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

060

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

070

Συμφωνίες επαναγοράς

Βεβαρημένες ληφθείσες εξασφαλίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

080

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

090

Εξασφαλισμένες καταθέσεις πλην των συμφωνιών επαναγοράς

Βεβαρημένες ληφθείσες εξασφαλίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

Εκδοθέντες τίτλοι καλυμμένων ομολόγων

Βεβαρημένες ληφθείσες εξασφαλίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

130

Εκδοθέντες τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση

Βεβαρημένες ληφθείσες εξασφαλίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

140

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150

Εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι πλην των καλυμμένων ομολόγων και τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση

Βεβαρημένες ληφθείσες εξασφαλίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160

Αντίστοιχες υποχρεώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

170

Άλλες πηγές βαρών

Βεβαρημένες ληφθείσες εξασφαλίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180

Ενδεχόμενες υποχρεώσεις ή δανεισμένοι τίτλοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

190

Σύνολο βεβαρημένων ληφθεισών εξασφαλίσεων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200

 

εκ των οποίων επιλέξιμες από την κεντρική τράπεζα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

210

Σύνολο μη βεβαρημένων ληφθεισών εξασφαλίσεων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

220

 

εκ των οποίων επιλέξιμες από την κεντρική τράπεζα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

230

Βεβαρημένες και μη βεβαρημένες ληφθείσες εξασφαλίσεις»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XVII

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΡΩΝ ΕΠΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

Πίνακας περιεχομένων

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 19

1.

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 19

1.1.

ΔΟΜΗ 19

1.2.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 20

1.3.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ 20

1.4.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΗΜΟΥ 20

1.5.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 20

1.6.

ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ 20

1.7.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΒΑΡΩΝ 20
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ 21

2.

ΜΕΡΟΣ Α: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΡΩΝ 21

2.1.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ: AE-ASS. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ 21

2.1.1.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 21

2.1.2.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 24

2.1.3.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ 25

2.2.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ: AE-COL. ΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ 26

2.2.1.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 26

2.2.2.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 27

2.2.3.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ 28

2.3.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ: AE-NPL. ΊΔΙΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΧΥΡΙΑΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ 29

2.3.1.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 29

2.3.2.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 29

2.3.3.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ 30

2.4.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ: AE-SOU. ΠΗΓΕΣ ΒΑΡΩΝ 30

2.4.1.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 30

2.4.2.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 31

2.4.3.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ 32

3.

ΜΕΡΟΣ Β: ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΛΗΚΤΟΤΗΤΑΣ 33

3.1.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 33

3.2.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ: AE-MAT. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΛΗΚΤΟΤΗΤΑΣ 33

3.2.1.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 33

3.2.2.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ 34

4.

ΜΕΡΟΣ Γ: ΈΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΡΩΝ 35

4.1.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 35

4.1.1.

ΕΚΔΟΧΗ A: ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 30 % ΤΩΝ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ 35

4.1.2.

ΕΚΔΟΧΗ B: ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ 10 % 35

4.2.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ: AE-CONT. ΈΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΡΩΝ 36

4.2.1.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 36

4.2.2.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ 36

5.

ΜΕΡΟΣ Δ: ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ 36

5.1.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 36

5.2.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ: AE-CB. ΈΚΔΟΣΗ ΚΑΛΥΜΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 37

5.2.1.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ-Z 37

5.2.2.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 37

5.2.3.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ 38

6.

ΜΕΡΟΣ E: ΣΥΝΘΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 40

6.1.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 40

6.2.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ: AE-ADV1. ΣΥΝΘΕΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ 40

6.2.1.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 40

6.2.2.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ 42

6.3.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ: AE-ADV2. ΣΥΝΘΕΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ 43

6.3.1.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 43

6.3.2.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ 43

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.   ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

1.1.   Δομή

1.

Το πλαίσιο αποτελείται από πέντε σύνολα υποδειγμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν συνολικά εννέα υποδείγματα σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

α)

Μέρος Α: Επισκόπηση βαρών:

Υπόδειγμα AE-ASS. Στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά

Υπόδειγμα AE-COL. Ληφθείσες εξασφαλίσεις από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά

AE-NPL. Ίδια καλυμμένα ομόλογα και τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση που εκδόθηκαν και δεν έχουν ενεχυριαστεί ακόμη

AE-SOU. Πηγές βαρών

β)

Μέρος Β: Δεδομένα ληκτότητας:

Υπόδειγμα AE-MAT. Δεδομένα ληκτότητας

γ)

Μέρος Γ: Έκτακτη σύσταση βαρών

Υπόδειγμα AE-CONT. Έκτακτη σύσταση βαρών

δ)

Μέρος Δ: Καλυμμένα ομόλογα

Υπόδειγμα AE-CB. Έκδοση καλυμμένων ομολόγων

ε)

Μέρος E: Σύνθετα δεδομένα:

Υπόδειγμα AE-ADV-1. Σύνθετο υπόδειγμα για τα στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά

Υπόδειγμα AE-ADV-2. Σύνθετο υπόδειγμα για τις ληφθείσες εξασφαλίσεις από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά

2.

Για κάθε υπόδειγμα παρέχονται νομικά κείμενα αναφοράς, καθώς και περαιτέρω λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με γενικότερα ζητήματα που αφορούν την υποβολή αναφορών.

1.2.   Λογιστικό πρότυπο

3.

Τα ιδρύματα αναφέρουν τις λογιστικές αξίες του λογιστικού πλαισίου που χρησιμοποιούν για την υποβολή χρηματοοικονομικών πληροφοριών, σύμφωνα με τα άρθρα 9 έως 11. Τα ιδρύματα που δεν υποχρεούνται να αναφέρουν χρηματοοικονομικές πληροφορίες χρησιμοποιούν το αντίστοιχο λογιστικό πλαίσιο.

4.

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, τα ακρωνύμια “ΔΛΠ” και “ΔΠΧΠ” αναφέρονται στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002. Για τα ιδρύματα που παρέχουν στοιχεία σύμφωνα με τα πρότυπα ΔΠΧΠ, έχουν εισαχθεί παραπομπές στα σχετικά πρότυπα ΔΠΧΠ.

1.3.   Κανόνες αρίθμησης

5.

Τα ακόλουθα γενικά σύμβολα χρησιμοποιούνται στις οδηγίες αυτές προκειμένου να παραπέμψουν στις στήλες, στις γραμμές και στα κελλιά ενός υποδείγματος: {Υπόδειγμα, Γραμμή, Στήλη}. Ο αστερίσκος χρησιμοποιείται για να εκφράσει την επικύρωση μιας ολόκληρης γραμμής ή στήλης. Για παράδειγμα, ο τύπος {AE-ASS, *, 2} αναφέρεται στο σημείο δεδομένων κάθε γραμμής της στήλης 2 του υποδείγματος AE-ASS.

6.

Στην περίπτωση επικυρώσεων εντός ενός υποδείγματος, χρησιμοποιείται το ακόλουθο σύμβολο για την αναφορά σε σημεία δεδομένων του εν λόγω υποδείγματος: {Γραμμή, Στήλη}.

1.4.   Κανόνες χρήσης προσήμου

7.

Τα υποδείγματα στο παράρτημα XVI ακολουθούν τους κανόνες χρήσης προσήμου που περιγράφονται στις παραγράφους 9 και 10 του παραρτήματος V μέρος Ι.

1.5.   Επίπεδο εφαρμογής

8.

Το επίπεδο εφαρμογής της υποχρέωσης υποβολής αναφοράς σχετικά με τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού έπεται αυτού των απαιτήσεων υποβολής αναφοράς σχετικά με τα ίδια κεφάλαια, σύμφωνα με το άρθρο 99 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013. Κατά συνέπεια, τα ιδρύματα που δεν υπόκεινται σε απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας, σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, δεν υποχρεούνται να αναφέρουν στοιχεία σχετικά με τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού.

1.6.   Αναλογικότητα

9.

Για τους σκοπούς του άρθρου 16α παράγραφος 2 στοιχείο β), το επίπεδο της σύστασης βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού υπολογίζεται ως εξής:

Λογιστική αξία βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού και εξασφαλίσεων = {AE-ASS, 010, 010} + {AE-COL, 130, 010}.

Σύνολο ενεργητικού και εξασφαλίσεων = {AE-ASS, 010, 010} + {AE-ASS, 010, 060} + {AE-COL, 130, 010} + {AE-COL, 130, 040}.

Λόγος σύστασης βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού = (Λογιστική αξία βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού και εξασφαλίσεων)/(Σύνολο ενεργητικού και εξασφαλίσεων)

10.

Για τους σκοπούς του άρθρου 16α παράγραφος 2 στοιχείο α), το άθροισμα του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού υπολογίζεται ως εξής:

Σύνολο ενεργητικού = {AE-ASS, 010, 010} + {AE-ASS, 010, 060}

1.7.   Ορισμός της σύστασης βαρών

11.

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος και του παραρτήματος XVI, ένα στοιχείο ενεργητικού θεωρείται βεβαρημένο εάν έχει ενεχυριαστεί ή υπόκειται σε ρύθμιση για την εξασφάλιση, εγγύηση ή πιστωτική αναβάθμιση συναλλαγής, από την οποία δεν μπορεί να ανακληθεί ελεύθερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν ενεχυριαστεί και τα οποία υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά την ανάκληση, όπως για παράδειγμα τα στοιχεία ενεργητικού για τα οποία απαιτείται προηγούμενη έγκριση πριν από την ανάκληση ή την αντικατάσταση με άλλα στοιχεία ενεργητικού, θα πρέπει να λογίζονται ως βεβαρημένα. Ο ορισμός δεν στηρίζεται σε ρητή νομική έννοια, όπως η μεταβίβαση τίτλου, αλλά σε οικονομικές αρχές, καθώς το νομικό πλαίσιο μπορεί να διαφέρει ως προς το ζήτημα αυτό από χώρα σε χώρα. Ο ορισμός, ωστόσο, συνδέεται στενά με τους συμβατικούς όρους. Η ΕΑΤ θεωρεί ότι τα ακόλουθα είδη συμβάσεων καλύπτονται επαρκώς από τον ορισμό (ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός):

εξασφαλισμένες συναλλαγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων και συμφωνιών επαναγοράς, πράξεων δανεισμού τίτλων και άλλων μορφών εξασφαλισμένων πιστοδοτήσεων·

διάφορες συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής εξασφάλισης, για παράδειγμα εξασφαλίσεις που διατίθενται για την αγοραία αξία των συναλλαγών παραγώγων·

χρηματοοικονομικές εγγυήσεις που καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εάν δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο για την ανάκληση των εξασφαλίσεων, όπως προηγούμενη έγκριση, για το αχρησιμοποίητο τμήμα της εγγύησης, τότε θα πρέπει να καταλογίζεται μόνο η χρησιμοποιούμενη ποσότητα (αναλογική κατανομή)·

εξασφαλίσεις που κατατίθενται σε συστήματα εκκαθάρισης, κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και άλλα θεσμικά ιδρύματα υποδομής ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στην υπηρεσία. Περιλαμβάνονται κεφάλαια εκκαθάρισης και αρχικά περιθώρια·

διευκολύνσεις που παρέχονται από τις κεντρικές τράπεζες. Τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν κατατεθεί εκ των προτέρων δεν θα πρέπει να θεωρούνται βεβαρημένα, εκτός εάν η κεντρική τράπεζα δεν επιτρέπει την ανάκληση στοιχείων ενεργητικού που διατίθενται χωρίς προηγούμενη έγκριση. Όσον αφορά τις αχρησιμοποίητες χρηματοοικονομικές εγγυήσεις, το μη χρησιμοποιηθέν τμήμα, δηλαδή πάνω από το ελάχιστο ποσό που απαιτείται από την κεντρική τράπεζα, θα πρέπει να κατανεμηθεί κατ' αναλογία μεταξύ των στοιχείων ενεργητικού που κατατίθενται στην κεντρική τράπεζα·

υποκείμενα στοιχεία ενεργητικού από δομές τιτλοποίησης, όπου τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού δεν έχουν παύσει να αναγνωρίζονται στα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος. Τα στοιχεία ενεργητικού που αποτελούν υποκείμενους παρακρατηθέντες τίτλους δεν λογίζονται ως βεβαρημένα, εκτός εάν οι τίτλοι αυτοί έχουν δοθεί ως εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να διασφαλίσουν μια συναλλαγή·

στοιχεία ενεργητικού σε δέσμες κάλυψης για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων. Τα στοιχεία ενεργητικού που είναι υποκείμενες καλυμμένες ομολογίες λογίζονται ως βεβαρημένα, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου το ίδρυμα κατέχει τις αντίστοιχες καλυμμένες ομολογίες (“ίδιες ομολογίες”)·

ως γενική αρχή, τα στοιχεία ενεργητικού τα οποία διατίθενται για διευκολύνσεις που δεν χρησιμοποιούνται και μπορούν να ανακληθούν ελεύθερα, δεν θα πρέπει να λογίζονται ως βεβαρημένα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ

2.   ΜΕΡΟΣ Α: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΡΩΝ

12.

Τα υποδείγματα επισκόπησης βαρών διακρίνουν τα στοιχεία ενεργητικού που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της χρηματοδότησης ή των αναγκών της εξασφάλισης κατά την ημερομηνία του ισολογισμού (“σύσταση βαρών σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή”) από εκείνα τα στοιχεία ενεργητικού τα οποία είναι διαθέσιμα για τις ενδεχόμενες ανάγκες χρηματοδότησης.

13.

Το υπόδειγμα επισκόπησης δείχνει το ποσό των βεβαρημένων και μη βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, σε μορφή πίνακα προϊόντων. Η ίδια κατανομή ισχύει και για ληφθείσες εξασφαλίσεις και ίδιους χρεωστικούς τίτλους που έχουν εκδοθεί, πλην των καλυμμένων ομολόγων και των τιτλοποιήσεων.

2.1.   Υπόδειγμα: AE-ASS. Στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά

2.1.1.   Γενικές παρατηρήσεις

14.

Στην παρούσα παράγραφο παρέχονται οδηγίες για τη συμπλήρωση των υποδειγμάτων ΑΕ όσον αφορά τα κύρια είδη των σχετικών συναλλαγών:

Όλες οι συναλλαγές που αυξάνουν το επίπεδο βαρών ενός ιδρύματος έχουν δύο πτυχές, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται χωριστά σε όλα τα υποδείγματα ΑΕ. Οι συναλλαγές αυτές αναφέρονται τόσο ως πηγή βαρών όσο και ως βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού ή εξασφαλίσεων.

Τα ακόλουθα παραδείγματα περιγράφουν τον τρόπο καταχώρισης του είδους της συναλλαγής στο παρόν μέρος, ωστόσο, οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα άλλα υποδείγματα AE.

α)   Εξασφαλισμένες καταθέσεις

Η εξασφαλισμένη κατάθεση αναφέρεται ως εξής:

i)

η λογιστική αξία της κατάθεσης καταχωρίζεται ως πηγή επιβάρυνσης στο {AE-SOU, r070, c010}·

ii)

εάν η εξασφάλιση αποτελεί στοιχείο ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά: η λογιστική αξία της αναφέρεται στο {AE-ASS, *, c010} και στο {AE-SOU, r070, c030}· η εύλογη αξία της αναφέρεται στο {AE-ASS, *, C040}·

iii)

εάν η εξασφάλιση έχει ληφθεί από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, η εύλογη αξία της αναφέρεται στο {AE-COL, *, c010}, στο {AE-SOU, r070, c030} και στο {AE-SOU, r070, c040}.

β)   Συμφωνίες πώλησης και επαναγοράς/συμφωνίες αγοράς και επαναπώλησης

Η συμφωνία πώλησης και επαναγοράς (repo) καταχωρίζεται ως εξής:

i)

η λογιστική αξία της συμφωνίας πώλησης και επαναγοράς καταχωρίζεται ως πηγή βαρών στο {AE-SOU, r050, c010}·

ii)

η εξασφάλιση της συμφωνίας πώλησης και επαναγοράς θα πρέπει να δεικνύεται:

iii)

εάν η εξασφάλιση αποτελεί στοιχείο ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά: η λογιστική αξία της αναφέρεται στο {AE-ASS, *, c010} και στο {AE-SOU, r050, c030}· η εύλογη αξία της αναφέρεται στο {AE-ASS, *, C040}·

iv)

εάν το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά έχει λάβει εξασφάλιση μέσω προηγούμενης συμφωνίας αγοράς και επαναπώλησης, αναφέρει την εύλογη αξία της στο {AE-COL, *, C010}, στο {AE-SOU, r050, c030} και στο {AE-SOU, r050, c040}.

γ)   Χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα

Δεδομένου ότι οι εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από την κεντρική τράπεζα αποτελούν μια ειδική μόνο περίπτωση εξασφαλισμένης κατάθεσης ή μιας συμφωνίας επαναγοράς στην οποία αντισυμβαλλόμενος είναι η κεντρική τράπεζα, ισχύουν οι κανόνες i) και ii) ανωτέρω.

Για πράξεις στις οποίες δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες εξασφαλίσεις για κάθε μεμονωμένη πράξη, καθώς οι εξασφαλίσεις εμφαίνονται συγκεντρωτικά, στο σύνολό τους, η κατανομή των εξασφαλίσεων πρέπει να γίνεται σε αναλογική βάση, ανάλογα με τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων.

Τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν κατατεθεί εκ των προτέρων στις κεντρικές τράπεζες δεν λογίζονται ως βεβαρημένα, εκτός εάν η κεντρική τράπεζα δεν επιτρέπει την ανάκληση στοιχείων ενεργητικού που διατίθενται χωρίς προηγούμενη έγκριση. Όσον αφορά τις αχρησιμοποίητες χρηματοοικονομικές εγγυήσεις, το μη χρησιμοποιηθέν τμήμα, δηλαδή το ποσό πάνω από το ελάχιστο που απαιτείται από την κεντρική τράπεζα, κατανέμεται κατ' αναλογία μεταξύ των στοιχείων ενεργητικού που κατατίθενται στην κεντρική τράπεζα.

δ)   Δανεισμός τίτλων

Για δανεισμό τίτλων με χρηματικά διαθέσιμα ως εξασφάλιση ισχύουν οι κανόνες για τις συμφωνίες επαναγοράς/συμφωνίες επαναπώλησης.

Ο δανεισμός τίτλων χωρίς χρηματικά διαθέσιμα ως εξασφάλιση καταχωρίζεται ως εξής:

i)

η εύλογη αξία των δανειζομένων τίτλων καταχωρίζεται ως πηγή βαρών στο {AE-SOU, r150, c010}. Όταν ο δανειστής δεν λαμβάνει τίτλους σε αντάλλαγμα των δανειζομένων τίτλων, αλλά εισπράττει αμοιβή, το {AE-SOU, r150, c010} αναφέρεται ως μηδενικό·

ii)

εάν οι δανειζόμενοι τίτλοι ως εξασφάλιση αποτελούν στοιχείο ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά: η λογιστική τους αξία αναφέρεται στο {AE-ASS, *, c010} και στο {AE-SOU, r150, c030}· η εύλογη αξία τους αναφέρεται στο {AE-ASS, *, c040}·

iii)

εάν οι δανειζόμενοι τίτλοι ως εξασφάλιση λαμβάνονται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, η εύλογη αξία τους αναφέρεται στο {AE-COL, *, c010}, στο {AE-SOU, r150, c030} και στο {AE-SOU, r150, c040}.

ε)   Παράγωγα (στοιχεία του παθητικού)

Τα εξασφαλισμένα παράγωγα με αρνητική εύλογη αξία αναφέρονται ως εξής:

i)

η λογιστική αξία του παραγώγου καταχωρίζεται ως πηγή βαρών στο {AE-SOU, r020, c010}·

ii)

η εξασφάλιση (αρχικά περιθώρια που απαιτούνται για το άνοιγμα της θέσης και οποιαδήποτε επιβοηθητική εγγύηση που διατίθεται για την αγοραία αξία των συναλλαγών παραγώγων) αναφέρεται ως εξής:

i)

εάν πρόκειται για στοιχείο ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά: η λογιστική αξία της αναφέρεται στο {AE-ASS, *, c010} και στο {AE-SOU, r020, c030}· η εύλογη αξία της αναφέρεται στο {AE-ASS, *, C040}·

ii)

εάν πρόκειται για εξασφάλιση την οποία έχει λάβει το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, η εύλογη αξία της αναφέρεται στο {AE-COL, *, c010}, στο {AE-SOU, r020, c030} και στο {AE-SOU, r020, c040}.

στ)   Καλυμμένα ομόλογα

Καλυμμένα ομόλογα για το σύνολο της υποβολής αναφοράς σχετικά με τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού είναι τα μέσα που αναφέρονται στο άρθρο 52 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2009/65/ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν τα μέσα αυτά λαμβάνουν τη νομική μορφή της εγγύησης ή όχι.

Δεν υφίστανται ειδικοί κανόνες για τα καλυμμένα ομόλογα, όπου δεν υπάρχει παρακράτηση μέρους των τίτλων που εκδίδει το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά.

Σε περίπτωση παρακράτησης μέρους των τίτλων και προκειμένου να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση, προτείνονται τα ακόλουθα:

i)

εάν τα ίδια καλυμμένα ομόλογα δεν έχουν ενεχυριαστεί, το ποσό του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων που στηρίζει αυτούς τους τίτλους που παρακρατούνται και δεν έχουν ακόμη ενεχυριαστεί καταχωρίζεται στα υποδείγματα AE-ASS ως μη βεβαρημένο στοιχείο του ενεργητικού. Οι πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα παρακρατηθέντα καλυμμένα ομόλογα που δεν έχουν ακόμη ενεχυριαστεί (υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία, εύλογη αξία και επιλεξιμότητα εκείνων που είναι διαθέσιμα για σύσταση βαρών και ονομαστική αξία εκείνων που δεν είναι διαθέσιμα για σύσταση βαρών) καταχωρίζονται στο υπόδειγμα AE-NPL·

ii)

εάν τα καλυμμένα ομόλογα έχουν ενεχυριαστεί, τότε το ποσό του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων που στηρίζει αυτούς τους τίτλους που παρακρατούνται και έχουν ενεχυριαστεί περιλαμβάνεται στο υπόδειγμα AE-ASS ως βεβαρημένο στοιχείο του ενεργητικού.

Ο ακόλουθος πίνακας παρουσιάζει τον τρόπο καταχώρισης της έκδοσης καλυμμένων ομολόγων ύψους 100 ευρώ, εκ των οποίων το 15 % παρακρατείται και δεν έχει ενεχυριαστεί και το 10 % παρακρατείται και ενεχυριάστηκε ως εξασφάλιση σε μια συμφωνία επαναγοράς 11 ευρώ με μια κεντρική τράπεζα, όπου το χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων περιλαμβάνει ακάλυπτα δάνεια και η λογιστική αξία των δανείων ανέρχεται σε 150 ευρώ.

ΠΗΓΕΣ ΒΑΡΩΝ

Είδος

Αξία

Κελιά

Βεβαρημένα δάνεια

Κελιά

Καλυμμένα ομόλογα

75 % (100) = 75

{AE-Πηγές, r110, c010}

75 % (150) = 112,5

{AE-Στοιχεία ενεργητικού, r100, c10}

{AE-Στοιχεία ενεργητικού, r110, c030}

Χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα

11

{AE-Πηγές, r060, c010}

10 % (150) = 15

{AE-Στοιχεία ενεργητικού, r100, c10}

{AE-Πηγές, r060, c030}

ΜΗ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΑ

Είδος

Αξία

Κελιά

Μη βεβαρημένα δάνεια

Κελιά

Παρακρατηθέντα καλυμμένα ομόλογα

15 % 100 = 15

{AE-Μη ενεχυριασμένα, r010, c040}

15 % (150) = 22,5

{AE-Στοιχεία ενεργητικού, r100, c60}

{AE-Μη ενεχυριασμένα, r020, c010}

ζ)   Τιτλοποιήσεις

Τιτλοποιήσεις είναι οι χρεωστικοί τίτλοι του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, οι οποίοι προέρχονται από συναλλαγή τιτλοποίησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 61) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

Για τιτλοποιήσεις που παραμένουν στον ισολογισμό (μη αποαναγνωρισμένες), εφαρμόζονται οι κανόνες για τα καλυμμένα ομόλογα.

Για αποαναγνωρισμένες τιτλοποιήσεις, δεν υφίσταται σύσταση βαρών, όταν το ίδρυμα κατέχει ορισμένους τίτλους. Οι εν λόγω τίτλοι θα εμφανιστούν στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών ή στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο των ιδρυμάτων που υποβάλλουν αναφορά, όπως και κάθε άλλος τίτλος που εκδίδεται από τρίτους.

2.1.2.   Οδηγίες για συγκεκριμένες γραμμές

Γραμμές

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά

ΔΛΠ 1.9 (α), Implementation Guidance (IG) 6

Σύνολο των στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, όπως καταχωρίζεται στον ισολογισμό του.

020

Δάνεια σε πρώτη ζήτηση

ΔΛΠ 1.54 (i)

Περιλαμβάνει τα υπόλοιπα εισπρακτέα σε πρώτη ζήτηση σε κεντρικές τράπεζες και άλλα ιδρύματα. Τα “Μετρητά”, δηλαδή, τα εθνικά και ξένα χαρτονομίσματα και κέρματα σε κυκλοφορία, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την πραγματοποίηση πληρωμών, περιλαμβάνονται στη γραμμή “άλλα στοιχεία ενεργητικού”.

030

Μέσα μετοχικού κεφαλαίου

Μέσα μετοχικού κεφαλαίου του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, όπως ορίζονται στο ΔΛΠ 32.1.

040

Χρεωστικοί τίτλοι

Παράρτημα V μέρος 1 παράγραφος 26

Χρεωστικοί τίτλοι του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, οι οποίοι έχουν εκδοθεί ως τίτλοι που δεν είναι δάνεια, σύμφωνα με τον κανονισμό BSI της ΕΚΤ.

050

εκ των οποίων: καλυμμένα ομόλογα

Χρεωστικοί τίτλοι του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά που είναι ομόλογα, σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2009/65/EΚ.

060

εκ των οποίων: τιτλοποιήσεις

Χρεωστικοί τίτλοι του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά που είναι τιτλοποιήσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 σημείο 61) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

070

εκ των οποίων: εκδοθέντες από τη γενική κυβέρνηση

Χρεωστικοί τίτλοι του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά εκδοθέντες από τις γενικές κυβερνήσεις

080

εκ των οποίων: εκδοθέντες από χρηματοδοτικές εταιρείες

Χρεωστικοί τίτλοι του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, εκδοθέντες από χρηματοδοτικές εταιρείες, όπως ορίζεται στο παράρτημα V μέρος Ι παράγραφος 35 στοιχεία γ) και δ).

090

εκ των οποίων: εκδοθέντες από μη χρηματοδοτικές εταιρείες

Χρεωστικοί τίτλοι του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, εκδοθέντες από μη χρηματοδοτικές εταιρείες, όπως ορίζεται στο παράρτημα V μέρος Ι παράγραφος 35 στοιχείο ε).

100

Δάνεια και προκαταβολές, εκτός από τα δάνεια πληρωτέα σε πρώτη ζήτηση

Δάνεια και προκαταβολές, δηλαδή, χρεωστικά μέσα των ιδρυμάτων που υποβάλλουν αναφορά που δεν είναι τίτλοι, εκτός των υπολοίπων που είναι εισπρακτέα σε πρώτη ζήτηση.

110

εκ των οποίων: ενυπόθηκα δάνεια

Δάνεια και προκαταβολές, εκτός από τα δάνεια σε πρώτη ζήτηση που αποτελούν ενυπόθηκα δάνεια, σύμφωνα με το παράρτημα V μέρος 2 παράγραφος 41 στοιχείο η).

120

Άλλα στοιχεία ενεργητικού

Λοιπά στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία καταχωρίζονται στον ισολογισμό, πλην εκείνων που αναφέρονται στις παραπάνω γραμμές και των ιδίων χρεωστικών τίτλων και των ιδίων χρεωστικών και μέσων μετοχικού κεφαλαίου που δεν μπορούν να αποαναγνωριστούν από τον ισολογισμό από ίδρυμα εκτός των ΔΠΧΠ. Στην περίπτωση αυτή, τα ίδια χρεωστικά μέσα καταχωρίζονται στη γραμμή 240 του υποδείγματος AE-COL και τα ίδια μέσα μετοχικού κεφαλαίου εξαιρούνται από την αναφορά της σύστασης βαρών επί στοιχείων του ενεργητικού.

2.1.3.   Οδηγίες για συγκεκριμένες στήλες

Στήλες

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Λογιστική αξία βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού

Λογιστική αξία των βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, σύμφωνα με τον ορισμό για τη σύσταση βαρών επί στοιχείων του ενεργητικού. Ως λογιστική αξία νοείται το ποσό που καταχωρίζεται στο τμήμα των στοιχείων ενεργητικού του ισολογισμού.

020

εκ των οποίων: εκδοθέντα από άλλες οντότητες του ομίλου

Λογιστική αξία των βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία εκδίδονται από οποιαδήποτε οικονομική οντότητα εντός του πεδίου εφαρμογής της εποπτικής ενοποίησης.

030

εκ των οποίων: επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

Λογιστική αξία των βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία είναι επιλέξιμα για συναλλαγές με τις κεντρικές τράπεζες στις οποίες έχει πρόσβαση το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά. Τα ιδρύματα που υποβάλλουν αναφορές τα οποία δεν μπορούν να εδραιώσουν επιλεξιμότητα κεντρικής τράπεζας για ένα στοιχείο, για παράδειγμα, χώρες που λειτουργούν χωρίς να υπάρχει σαφής ορισμός επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα για συμφωνίες επαναγοράς ή δεν έχουν πρόσβαση σε διαρκή λειτουργία της αγοράς συμφωνιών επαναγοράς της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να απόσχουν από την καταχώριση του σχετικού ποσού για αυτό το στοιχείο, δηλαδή να αφήσουν το πεδίο αναφοράς κενό.

040

Εύλογη αξία βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού

ΔΠΧΠ 13 και άρθρο 8 της οδηγίας 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) για ιδρύματα εκτός των ΔΠΧΠ.

Εύλογη αξία των βεβαρημένων χρεωστικών τίτλων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, σύμφωνα με τον ορισμό για τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού. Εύλογη αξία ενός χρηματοοικονομικού μέσου είναι η τιμή που θα λάμβανε μια οντότητα για την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου ή που θα κατέβαλε μια οντότητα για τη μεταβίβαση μιας υποχρέωσης σε μια κανονική συναλλαγή μεταξύ συμμετεχόντων στην αγορά κατά την ημερομηνία επιμέτρησης. (Βλέπε ΔΠΧΠ 13 Επιμέτρηση εύλογης αξίας.)

050

εκ των οποίων: επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

Λογιστική αξία των βεβαρημένων χρεωστικών τίτλων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για συναλλαγές με τις κεντρικές τράπεζες στις οποίες έχει πρόσβαση το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά. Τα ιδρύματα που υποβάλλουν αναφορές τα οποία δεν μπορούν να εδραιώσουν επιλεξιμότητα κεντρικής τράπεζας για ένα στοιχείο, για παράδειγμα, χώρες που λειτουργούν χωρίς να υπάρχει σαφής ορισμός επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα για συμφωνίες επαναγοράς ή δεν έχουν πρόσβαση σε διαρκή λειτουργία της αγοράς συμφωνιών επαναγοράς της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να απόσχουν από την καταχώριση του σχετικού ποσού για αυτό το στοιχείο, δηλαδή να αφήσουν το πεδίο αναφοράς κενό.

060

Λογιστική αξία μη βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού

Λογιστική αξία των μη βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, σύμφωνα με τον ορισμό για τη σύσταση βαρών επί στοιχείων του ενεργητικού. Ως λογιστική αξία νοείται το ποσό που καταχωρίζεται στο τμήμα των στοιχείων ενεργητικού του ισολογισμού.

070

εκ των οποίων: εκδοθέντα από άλλες οντότητες του ομίλου

Λογιστική αξία των μη βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία εκδίδονται από οποιαδήποτε οικονομική οντότητα εντός του πεδίου εφαρμογής της εποπτικής ενοποίησης.

080

εκ των οποίων: επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

Λογιστική αξία των μη βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία είναι επιλέξιμα για συναλλαγές με τις κεντρικές τράπεζες στις οποίες έχει πρόσβαση το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά. Τα ιδρύματα που υποβάλλουν αναφορές τα οποία δεν μπορούν να εδραιώσουν επιλεξιμότητα κεντρικής τράπεζας για ένα στοιχείο, για παράδειγμα, χώρες που λειτουργούν χωρίς να υπάρχει σαφής ορισμός επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα για συμφωνίες επαναγοράς ή δεν έχουν πρόσβαση σε διαρκή λειτουργία της αγοράς συμφωνιών επαναγοράς της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να απόσχουν από την καταχώριση του σχετικού ποσού για αυτό το στοιχείο, δηλαδή να αφήσουν το πεδίο αναφοράς κενό.

090

Εύλογη αξία μη βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού

ΔΠΧΠ 13 και άρθρο 8 της οδηγίας 2013/34/ΕΕ για ιδρύματα εκτός των ΔΠΧΠ.

Εύλογη αξία των μη βεβαρημένων χρεωστικών τίτλων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, σύμφωνα με τον ορισμό για τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού. Εύλογη αξία ενός χρηματοοικονομικού μέσου είναι η τιμή που θα λάμβανε μια οντότητα για την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου ή που θα κατέβαλε μια οντότητα για τη μεταβίβαση μιας υποχρέωσης σε μια κανονική συναλλαγή μεταξύ συμμετεχόντων στην αγορά κατά την ημερομηνία επιμέτρησης. (Βλέπε ΔΠΧΠ 13 Επιμέτρηση εύλογης αξίας.)

100

εκ των οποίων: επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

Λογιστική αξία των μη βεβαρημένων χρεωστικών τίτλων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για συναλλαγές με τις κεντρικές τράπεζες στις οποίες έχει πρόσβαση το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά. Τα ιδρύματα που υποβάλλουν αναφορές τα οποία δεν μπορούν να εδραιώσουν επιλεξιμότητα κεντρικής τράπεζας για ένα στοιχείο, για παράδειγμα, χώρες που λειτουργούν χωρίς να υπάρχει σαφής ορισμός επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα για συμφωνίες επαναγοράς ή δεν έχουν πρόσβαση σε διαρκή λειτουργία της αγοράς συμφωνιών επαναγοράς της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να απόσχουν από την καταχώριση του σχετικού ποσού για αυτό το στοιχείο, δηλαδή να αφήσουν το πεδίο αναφοράς κενό.

2.2.   Υπόδειγμα: AE-COL. Ληφθείσες εξασφαλίσεις από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά

2.2.1.   Γενικές παρατηρήσεις

15.

Για τις εξασφαλίσεις που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά και τους ιδίους χρεωστικούς τίτλους που εκδίδονται, πλην των ιδίων καλυμμένων ομολόγων ή τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση, η κατηγορία των “μη βεβαρημένων” στοιχείων του ενεργητικού διακρίνεται μεταξύ αυτών που είναι “διαθέσιμα για σύσταση βαρών” ή δυνάμει επιλέξιμα να επιβαρυνθούν και αυτών που “δεν είναι διαθέσιμα για σύσταση βαρών”.

16.

Τα στοιχεία ενεργητικού “δεν είναι διαθέσιμα για σύσταση βαρών”, όταν έχουν δοθεί ως εξασφάλιση και το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά δεν επιτρέπεται να πωλήσει ή να ενεχυριάσει εκ νέου την εξασφάλιση, εκτός εάν υπάρξει αθέτηση της εξασφάλισης από τον ιδιοκτήτη. Οι ίδιοι χρεωστικοί τίτλοι που εκδίδονται, πλην των ιδίων καλυμμένων ομολόγων ή τιτλοποιήσεων, δεν είναι διαθέσιμοι για σύσταση βαρών, όταν υφίσταται οποιοσδήποτε περιορισμός στους όρους της έκδοσης όσον αφορά την πώληση ή την εκ νέου ενεχυρίαση των τίτλων.

17.

Για τους σκοπούς της υποβολής αναφορών σχετικά με τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού, οι τίτλοι που δόθηκαν με δανεισμό ως αντάλλαγμα για μια εισφορά, χωρίς την παροχή χρηματικών ή άλλων εξασφαλίσεων, καταχωρίζονται ως ληφθείσες εξασφαλίσεις.

2.2.2.   Οδηγίες για συγκεκριμένες γραμμές

Γραμμές

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

130

Ληφθείσες εξασφαλίσεις από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά

Όλες οι κατηγορίες εξασφαλίσεων τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά

140

Δάνεια σε πρώτη ζήτηση

Εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν δάνεια πληρωτέα σε πρώτη ζήτηση. (Βλέπε νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες όσον αφορά τη γραμμή 020 του υποδείγματος AE-ASS.)

150

Μέσα μετοχικού κεφαλαίου

Εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν μέσα μετοχικού κεφαλαίου. (Βλέπε νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες όσον αφορά τη γραμμή 030 του υποδείγματος AE-ASS.)

160

Χρεωστικοί τίτλοι

Εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν χρεωστικούς τίτλους. (Βλέπε νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες όσον αφορά τη γραμμή 040 του υποδείγματος AE-ASS.)

170

εκ των οποίων: καλυμμένα ομόλογα

Εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν καλυμμένα ομόλογα. (Βλέπε νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες όσον αφορά τη γραμμή 050 του υποδείγματος AE-ASS.)

180

εκ των οποίων: τιτλοποιήσεις

Εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν τιτλοποιήσεις. (Βλέπε νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες όσον αφορά τη γραμμή 060 του υποδείγματος AE-ASS.)

190

εκ των οποίων: εκδοθέντες από τη γενική κυβέρνηση

Εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν χρεωστικούς τίτλους εκδοθέντες από τη γενική κυβέρνηση. (Βλέπε νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες όσον αφορά τη γραμμή 070 του υποδείγματος AE-ASS.)

200

εκ των οποίων: εκδοθέντες από χρηματοδοτικές εταιρείες

Εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν χρεωστικούς τίτλους εκδοθέντες από χρηματοδοτικές εταιρείες. (Βλέπε νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες όσον αφορά τη γραμμή 080 του υποδείγματος AE-ASS.)

210

εκ των οποίων: εκδοθέντες από μη χρηματοδοτικές εταιρείες

Εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν χρεωστικούς τίτλους εκδοθέντες από μη χρηματοδοτικές εταιρείες. (Βλέπε νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες όσον αφορά τη γραμμή 090 του υποδείγματος AE-ASS.)

220

Δάνεια και προκαταβολές, εκτός από τα δάνεια πληρωτέα σε πρώτη ζήτηση

Εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν δάνεια και προκαταβολές, εκτός των δανείων πληρωτέων σε πρώτη ζήτηση. (Βλέπε νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες όσον αφορά τη γραμμή 100 του υποδείγματος AE-ASS.)

230

Άλλες ληφθείσες εξασφαλίσεις

Εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν άλλα στοιχεία του ενεργητικού. (Βλέπε νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες όσον αφορά τη γραμμή 120 του υποδείγματος AE-ASS.)

240

Ίδιοι εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι πλην των ιδίων καλυμμένων ομολόγων ή τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση

Ίδιοι εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι που παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίοι δεν αποτελούν ίδια καλυμμένα ομόλογα ή ίδιες τιτλοποιήσεις. Έχοντας υπόψη ότι τα παρακρατηθέντα ή επαναγορασθέντα ίδια ομόλογα, σύμφωνα με το ΔΛΠ 39.42, μειώνουν τις σχετικές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις, οι τίτλοι αυτοί δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία των στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά (γραμμή 010 του υποδείγματος AE-ASS). Οι ίδιοι χρεωστικοί τίτλοι, οι οποίοι δεν μπορούν να αποαναγνωριστούν από τον ισολογισμό από ίδρυμα εκτός των ΔΠΧΠ, περιλαμβάνονται στην εν λόγω γραμμή.

Τα ίδια εκδοθέντα καλυμμένα ομόλογα ή οι ίδιες εκδοθείσες τιτλοποιήσεις δεν καταχωρίζονται σε αυτή την κατηγορία, διότι ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τις περιπτώσεις αυτές, για την αποφυγή της διπλής καταμέτρησης:

α)

εάν οι χρεωστικοί τίτλοι έχουν ενεχυριαστεί, τότε το ποσό του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων/υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού που στηρίζει αυτούς τους τίτλους που παρακρατούνται και έχουν ενεχυριαστεί καταχωρίζεται στο υπόδειγμα AE-ASS ως βεβαρημένο στοιχείο του ενεργητικού·

β)

εάν οι ίδιοι χρεωστικοί τίτλοι δεν έχουν ενεχυριαστεί ακόμη, τότε το ποσό του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων/υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού που στηρίζει αυτούς τους τίτλους που παρακρατούνται και δεν έχουν ενεχυριαστεί ακόμη καταχωρίζεται στα υποδείγματα AE-ASS ως μη βεβαρημένο στοιχείο του ενεργητικού. Οι πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με αυτό το δεύτερο είδος ιδίων χρεωστικών τίτλων που δεν έχουν ακόμη ενεχυριαστεί (υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία, εύλογη αξία και επιλεξιμότητα εκείνων που είναι διαθέσιμοι για σύσταση βαρών και ονομαστική αξία εκείνων που δεν είναι διαθέσιμοι για σύσταση βαρών) καταχωρίζονται στο υπόδειγμα AE-NPL.

250

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ, ΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΙ ΕΚΔΟΘΕΝΤΕΣ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Όλα τα στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία καταχωρίζονται στον ισολογισμό του, όλες οι κατηγορίες των εξασφαλίσεων που λαμβάνει και οι ίδιοι εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι που παρακρατεί, που δεν είναι ίδια καλυμμένα ομόλογα ή ίδιες τιτλοποιήσεις.

2.2.3.   Οδηγίες για συγκεκριμένες στήλες

Στήλες

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Εύλογη αξία των βεβαρημένων εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων

Εύλογη αξία των εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων που παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, σύμφωνα με τον ορισμό για τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού.

Εύλογη αξία ενός χρηματοοικονομικού μέσου είναι η τιμή που θα λάμβανε μια οντότητα για την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου ή που θα κατέβαλε μια οντότητα για τη μεταβίβαση μιας υποχρέωσης σε μια κανονική συναλλαγή μεταξύ συμμετεχόντων στην αγορά κατά την ημερομηνία επιμέτρησης. (Βλέπε ΔΠΧΠ 13 Επιμέτρηση εύλογης αξίας.)

020

εκ των οποίων: που εκδόθηκαν από άλλες οντότητες του ομίλου

Εύλογη αξία των βεβαρημένων εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων που παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, που εκδίδονται από οποιαδήποτε οικονομική οντότητα εντός του πεδίου εφαρμογής της εποπτικής ενοποίησης.

030

εκ των οποίων: επιλέξιμες/οι από την κεντρική τράπεζα

Εύλογη αξία των βεβαρημένων εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων που παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, που είναι επιλέξιμες/οι για τις συναλλαγές με τις κεντρικές τράπεζες στις οποίες έχει πρόσβαση το ίδρυμα. Τα ιδρύματα που υποβάλλουν αναφορές τα οποία δεν μπορούν να εδραιώσουν επιλεξιμότητα κεντρικής τράπεζας για ένα στοιχείο, για παράδειγμα, χώρες που λειτουργούν χωρίς να υπάρχει σαφής ορισμός επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα για συμφωνίες επαναγοράς ή δεν έχουν πρόσβαση σε διαρκή λειτουργία της αγοράς συμφωνιών επαναγοράς της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να απόσχουν από την καταχώριση του σχετικού ποσού για αυτό το στοιχείο, δηλαδή να αφήσουν το πεδίο αναφοράς κενό.

040

Εύλογη αξία των εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων διαθέσιμων για τη σύσταση βαρών

Εύλογη αξία των εξασφαλίσεων που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες δεν είναι βεβαρημένες, αλλά είναι διαθέσιμες για σύσταση βαρών, καθώς το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά επιτρέπεται να τις πωλήσει ή να τις επανενεχυριάσει, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αθέτηση υποχρεώσεων από τον ιδιοκτήτη της εξασφάλισης. Περιλαμβάνει επίσης την εύλογη αξία των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων, πλην των ιδίων καλυμμένων ομολόγων ή τιτλοποιήσεων που δεν είναι βεβαρημένα/ες, αλλά είναι διαθέσιμοι για σύσταση βαρών.

050

εκ των οποίων: που εκδόθηκαν από άλλες οντότητες του ομίλου

Εύλογη αξία των εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων, πλην των ιδίων καλυμμένων ομολόγων ή τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύσταση βαρών, που εκδόθηκαν από οποιαδήποτε οικονομική οντότητα εντός του πεδίου εφαρμογής της εποπτικής ενοποίησης.

060

εκ των οποίων: επιλέξιμες/οι από την κεντρική τράπεζα

Εύλογη αξία των εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων, πλην των ιδίων καλυμμένων ομολόγων ή τιτλοποιήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύσταση βαρών, και που είναι επιλέξιμες/οι για τις συναλλαγές με τις κεντρικές τράπεζες στις οποίες έχει πρόσβαση το ίδρυμα. Τα ιδρύματα που υποβάλλουν αναφορές τα οποία δεν μπορούν να εδραιώσουν επιλεξιμότητα κεντρικής τράπεζας για ένα στοιχείο, για παράδειγμα, χώρες που λειτουργούν χωρίς να υπάρχει σαφής ορισμός επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα για συμφωνίες επαναγοράς ή δεν έχουν πρόσβαση σε διαρκή λειτουργία της αγοράς συμφωνιών επαναγοράς της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να απόσχουν από την καταχώριση του σχετικού ποσού για αυτό το στοιχείο, δηλαδή να αφήσουν το πεδίο αναφοράς κενό.

070

Ονομαστική αξία των εξασφαλίσεων που ελήφθησαν ή των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων μη διαθέσιμων για τη σύσταση βαρών

Ονομαστική αξία των εξασφαλίσεων που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, οι οποίες δεν είναι βεβαρημένες ούτε διαθέσιμες για σύσταση βαρών. Περιλαμβάνει επίσης την ονομαστική αξία των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων πλην των ιδίων καλυμμένων ομολόγων ή τιτλοποιήσεων που παρακρατεί το ίδρυμα και οι οποίοι δεν είναι βεβαρημένοι ούτε διαθέσιμοι για σύσταση βαρών.

2.3.   Υπόδειγμα: AE-NPL. Ίδια καλυμμένα ομόλογα και τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση που εκδόθηκαν και δεν έχουν ενεχυριαστεί ακόμη

2.3.1.   Γενικές παρατηρήσεις

18.

Για να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση, ισχύει ο ακόλουθος κανόνας όσον αφορά τα ίδια καλυμμένα ομόλογα και τις τιτλοποιήσεις που εκδίδονται και παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά:

α)

εάν οι εν λόγω τίτλοι έχουν ενεχυριαστεί, τότε το ποσό του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων/υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού που τους στηρίζει καταχωρίζεται στο υπόδειγμα AE-ASS ως βεβαρημένο στοιχείο ενεργητικού. Η πηγή χρηματοδότησης σε περίπτωση ενεχυρίασης ιδίων καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιήσεων είναι η νέα συναλλαγή ενεχυρίασης τίτλων (χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα ή άλλου είδους εξασφαλισμένη χρηματοδότηση) και όχι η αρχική έκδοση καλυμμένων ομολόγων ή τιτλοποιήσεων·

β)

εάν οι εν λόγω τίτλοι δεν έχουν ενεχυριαστεί ακόμη, τότε το ποσό του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων/υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού που στηρίζει αυτούς τους τίτλους καταχωρίζεται στο υπόδειγμα AE-ASS ως μη βεβαρημένο στοιχείο ενεργητικού.

2.3.2.   Οδηγίες για συγκεκριμένες γραμμές

Γραμμές

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Ίδια καλυμμένα ομόλογα και τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση που εκδόθηκαν και δεν έχουν ενεχυριαστεί ακόμη

Ίδια καλυμμένα ομόλογα και τιτλοποιήσεις που εκδόθηκαν και παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά και δεν είναι βεβαρημένα.

020

Παρακρατηθέντα εκδοθέντα καλυμμένα ομόλογα

Ίδια εκδοθέντα καλυμμένα ομόλογα που παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά και δεν είναι βεβαρημένα.

030

Παρακρατηθείσες τιτλοποιήσεις

Ίδιες εκδοθείσες τιτλοποιήσεις που παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά και δεν είναι βεβαρημένες.

040

Τμήματα υψηλότερης εξασφάλισης

Τμήματα υψηλότερης εξασφάλισης των ιδίων τιτλοποιήσεων που εκδόθηκαν, οι οποίες παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά και δεν είναι βεβαρημένες. Βλέπε άρθρο 4 σημείο 67) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

050

Τμήματα μεσαίας εξασφάλισης

Τμήματα μεσαίας εξασφάλισης των ιδίων τιτλοποιήσεων που εκδόθηκαν, οι οποίες παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά και δεν είναι βεβαρημένες. Όλα τα τμήματα που δεν είναι τμήματα υψηλότερης εξασφάλισης, δηλαδή αυτά που απορροφούν τελευταία τη ζημία ή τα τμήματα πρωτεύουσας ζημίας, λογίζονται ως τμήματα μεσαίας εξασφάλισης. Βλέπε άρθρο 4 σημείο 67) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

060

Πρωτεύουσα ζημία

Τμήματα πρωτεύουσας ζημίας των ιδίων τιτλοποιήσεων που εκδόθηκαν, οι οποίες παρακρατούνται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά και δεν είναι βεβαρημένες. Βλέπε άρθρο 4 σημείο 67) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

2.3.3.   Οδηγίες για συγκεκριμένες στήλες

Στήλες

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων

Λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων/υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων που στηρίζουν τα ίδια καλυμμένα ομόλογα και τις ίδιες τιτλοποιήσεις που παρακρατούνται και δεν έχουν ενεχυριαστεί ακόμη.

020

Εύλογη αξία των εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων διαθέσιμων για σύσταση βαρών

Εύλογη αξία των ιδίων καλυμμένων ομολόγων και ιδίων τιτλοποιήσεων που παρακρατούνται, που δεν είναι βεβαρημένα, αλλά είναι διαθέσιμα για σύσταση βαρών.

030

εκ των οποίων: επιλέξιμοι από την κεντρική τράπεζα

Εύλογη αξία των ιδίων καλυμμένων ομολόγων και ιδίων τιτλοποιήσεων που παρακρατούνται και πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i)

δεν είναι βεβαρημένα·

ii)

είναι διαθέσιμα για σύσταση βαρών·

iii)

είναι επιλέξιμα για συναλλαγές με τις κεντρικές τράπεζες στις οποίες έχει πρόσβαση το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά.

Τα ιδρύματα που υποβάλλουν αναφορές τα οποία δεν μπορούν να εδραιώσουν επιλεξιμότητα κεντρικής τράπεζας για ένα στοιχείο, για παράδειγμα, χώρες που λειτουργούν χωρίς να υπάρχει σαφής ορισμός επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα για συμφωνίες επαναγοράς ή δεν έχουν πρόσβαση σε διαρκή λειτουργία της αγοράς συμφωνιών επαναγοράς της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να απόσχουν από την καταχώριση του σχετικού ποσού για αυτό το στοιχείο, δηλαδή να αφήσουν το πεδίο αναφοράς κενό.

040

Ονομαστική αξία των ιδίων εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων μη διαθέσιμων για σύσταση βαρών

Ονομαστική αξία των ιδίων καλυμμένων ομολόγων και ιδίων τιτλοποιήσεων που παρακρατούνται, που δεν είναι βεβαρημένα, ούτε είναι διαθέσιμα για σύσταση βαρών.

2.4.   Υπόδειγμα: AE-SOU. Πηγές βαρών

2.4.1.   Γενικές παρατηρήσεις

19.

Το παρόν υπόδειγμα παρέχει πληροφορίες όσον αφορά τη σημασία των διαφόρων πηγών βαρών για το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν συνδέονται με καμία χρηματοδότηση, όπως οι ληφθείσες δανειακές δεσμεύσεις ή οικονομικές εγγυήσεις και ο δανεισμός τίτλων με μη χρηματικές εξασφαλίσεις.

20.

Τα συνολικά ποσά των περιουσιακών στοιχείων και των εξασφαλίσεων στα υποδείγματα AE-ASS και AE-COL πληρούν τον ακόλουθο κανόνα επικύρωσης: {AE-SOU, r170, c030} = {AE-ASS, r010, c010} + {AE-COL, r130, c010} + {AE-COL, R240, C010}.

2.4.2.   Οδηγίες για συγκεκριμένες γραμμές

Γραμμές

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Λογιστική αξία επιλεγμένων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων

Λογιστική αξία επιλεγμένων εξασφαλισμένων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, εφόσον οι υποχρεώσεις αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

020

Παράγωγα

Λογιστική αξία των εξασφαλισμένων παραγώγων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία αποτελούν χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις, δηλαδή, με αρνητική εύλογη αξία, εφόσον τα παράγωγα αυτά συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

030

εκ των οποίων: εξωχρηματιστηριακά

Λογιστική αξία των εξασφαλισμένων παραγώγων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία αποτελούν χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις, η διαπραγμάτευση των οποίων γίνεται εξωχρηματιστηριακά, εφόσον τα παράγωγα αυτά συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού.

040

Καταθέσεις

Λογιστική αξία των εξασφαλισμένων καταθέσεων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, εφόσον οι καταθέσεις αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

050

Συμφωνίες επαναγοράς

Λογιστική αξία των συμφωνιών επαναγοράς του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, εφόσον οι συναλλαγές αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

Οι συμφωνίες επαναγοράς (repos) είναι συναλλαγές στις οποίες το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά λαμβάνει μετρητά με αντάλλαγμα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού που πωλούνται σε δεδομένη τιμή, υπό τη δέσμευση για την επαναγορά των ιδίων (ή ταυτόσημων) στοιχείων ενεργητικού σε μια προκαθορισμένη τιμή και σε μια καθορισμένη μελλοντική ημερομηνία. Οι ακόλουθες παραλλαγές πράξεων τύπου συμφωνιών επαναγοράς απαιτείται να καταχωρίζονται ως συμφωνίες επαναγοράς: — ποσά που λαμβάνονται με αντάλλαγμα τίτλους που εκχωρούνται προσωρινά σε τρίτους με τη μορφή του δανεισμού τίτλων έναντι χρηματικής εξασφάλισης και — ποσά που λαμβάνονται με αντάλλαγμα τίτλους που εκχωρούνται προσωρινά σε τρίτους με τη μορφή συμφωνίας πώλησης/επαναγοράς.

060

εκ των οποίων: κεντρικές τράπεζες

Λογιστική αξία των συμφωνιών επαναγοράς του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά με κεντρικές τράπεζες, εφόσον οι συναλλαγές αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού.

070

Εξασφαλισμένες καταθέσεις εκτός των συμφωνιών επαναγοράς

Λογιστική αξία των εξασφαλισμένων καταθέσεων, πλην των συμφωνιών επαναγοράς, του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, εφόσον οι καταθέσεις αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

080

εκ των οποίων: κεντρικές τράπεζες

Λογιστική αξία των εξασφαλισμένων καταθέσεων, πλην των συμφωνιών επαναγοράς, του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά με τις κεντρικές τράπεζες, εφόσον οι καταθέσεις αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

090

Εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι

Λογιστική αξία των εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, εφόσον αυτοί οι χρεωστικοί τίτλοι συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

Για το παρακρατηθέν τμήμα κάθε έκδοσης ακολουθείται η ειδική μεταχείριση που προβλέπεται στο μέρος Α παράγραφος 15 σημείο iv), έτσι ώστε μόνο το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων που διατίθεται για πράξεις έξω από τις οντότητες του ομίλου να περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία.

100

εκ των οποίων: εκδοθέντα καλυμμένα ομόλογα

Λογιστική αξία των καλυμμένων ομολόγων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία προέρχονται από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, εφόσον αυτοί οι χρεωστικοί τίτλοι συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

110

εκ των οποίων: εκδοθείσες τιτλοποιήσεις

Λογιστική αξία των τιτλοποιήσεων που εκδόθηκαν από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, εφόσον οι τιτλοποιήσεις αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

120

Άλλες πηγές βαρών

Αξία των εξασφαλισμένων συναλλαγών του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, πλην των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, εφόσον οι συναλλαγές αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

130

Ονομαστική αξία των δανειακών δεσμεύσεων που ελήφθησαν

Ονομαστική αξία των δανειακών δεσμεύσεων που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, εφόσον οι δανειακές αυτές δεσμεύσεις συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

140

Ονομαστική αξία των χρηματοοικονομικών εγγυήσεων που ελήφθησαν

Ονομαστική αξία των χρηματοοικονομικών εγγυήσεων που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, εφόσον οι εγγυήσεις αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

150

Εύλογη αξία των δανειζόμενων τίτλων χωρίς χρηματική εξασφάλιση

Εύλογη αξία των τίτλων που δανείστηκε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά χωρίς χρηματική εξασφάλιση, εφόσον οι συναλλαγές αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

160

Άλλες

Αξία των εξασφαλισμένων συναλλαγών του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, που δεν περιλαμβάνονται ανωτέρω, πλην των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, εφόσον οι συναλλαγές αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

170

ΣΥΝΟΛΟ ΠΗΓΩΝ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

Αξία όλων των εξασφαλισμένων συναλλαγών του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, εφόσον οι συναλλαγές αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

2.4.3.   Οδηγίες για συγκεκριμένες στήλες

Στήλες

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Αντίστοιχες υποχρεώσεις, ενδεχόμενες υποχρεώσεις ή δανεισμένοι τίτλοι

Αξία των αντίστοιχων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, των ενδεχόμενων υποχρεώσεων (ληφθείσες δανειακές δεσμεύσεις και χρηματοοικονομικές εγγυήσεις) και των δανεισμένων τίτλων με μη χρηματικές εξασφαλίσεις, εφόσον οι πράξεις αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

Οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις αναφέρονται με τη λογιστική τους αξία, οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις με την ονομαστική τους αξία, και οι δανεισμένοι τίτλοι με μη χρηματικές εξασφαλίσεις με την εύλογη αξία τους.

020

εκ των οποίων: από άλλες οντότητες του ομίλου

Αξία των αντίστοιχων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, των ενδεχόμενων υποχρεώσεων (ληφθείσες δανειακές δεσμεύσεις και χρηματοοικονομικές εγγυήσεις) και των δανεισμένων τίτλων με μη χρηματικές εξασφαλίσεις, εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος είναι οποιαδήποτε άλλη οντότητα εντός του πεδίου εφαρμογής της εποπτικής ενοποίησης και η συναλλαγή συνεπάγεται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

Για τους κανόνες που ισχύουν για τα είδη των αξιών, βλέπε τις οδηγίες για τη στήλη 010.

030

Στοιχεία ενεργητικού, ληφθείσες εξασφαλίσεις και ίδιοι εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι πλην των βεβαρημένων καλυμμένων ομολόγων και τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση

Αξία των στοιχείων ενεργητικού, των εξασφαλίσεων που ελήφθησαν και των ιδίων εκδοθέντων τίτλων, πλην των βεβαρημένων καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιήσεων ως αποτέλεσμα του διαφορετικού είδους συναλλαγών που ορίζονται στις γραμμές.

Για να διασφαλιστεί η συνοχή με τα κριτήρια στα υποδείγματα AE-ASS και AE-COL, τα στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία είναι καταχωρισμένα στον ισολογισμό, αναφέρονται με τη λογιστική τους αξία, ενώ οι ληφθείσες εξασφαλίσεις που επαναχρησιμοποιούνται και οι βεβαρημένοι ίδιοι τίτλοι, πλην των καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιήσεων, αναφέρονται με την εύλογη αξία τους.

040

εκ των οποίων: ληφθείσες εξασφαλίσεις που επαναχρησιμοποιούνται

Εύλογη αξία των εξασφαλίσεων που ελήφθησαν, οι οποίες επαναχρησιμοποιούνται/βαρύνονται ως αποτέλεσμα του διαφορετικού είδους συναλλαγών που ορίζονται στις γραμμές.

050

εκ των οποίων: ίδιοι βεβαρημένοι χρεωστικοί τίτλοι

Εύλογη αξία των ιδίων εκδοθέντων τίτλων, πλην των καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιήσεων, που βαρύνονται ως αποτέλεσμα του διαφορετικού είδους συναλλαγών που ορίζονται στις γραμμές.

3.   ΜΕΡΟΣ Β: ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΛΗΚΤΟΤΗΤΑΣ

3.1.   Γενικές παρατηρήσεις

21.

Το υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στο μέρος Β παρουσιάζει μια γενική επισκόπηση της αξίας των βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού και των ληφθεισών εξασφαλίσεων που επαναχρησιμοποιούνται, που εμπίπτουν στα καθορισμένα χρονικά διαστήματα της εναπομένουσας ληκτότητας των αντίστοιχων υποχρεώσεων.

3.2.   Υπόδειγμα: AE-MAT. Δεδομένα ληκτότητας

3.2.1.   Οδηγίες για συγκεκριμένες γραμμές

Γραμμές

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

Για τους σκοπούς του παρόντος υποδείγματος, τα βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν όλα τα κατωτέρω:

α)

τα στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά (βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 010 του υποδείγματος AE-ASS), τα οποία αναφέρονται με τη λογιστική τους αξία·

β)

τους ιδίους εκδοθέντες χρεωστικούς τίτλους, πλην των καλυμμένων ομολόγων ή τιτλοποιήσεων (βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 240 του υποδείγματος AE-COL), οι οποίοι αναφέρονται με την εύλογη αξία τους.

Τα ποσά αυτά κατανέμονται μεταξύ του συνόλου των υπολειπόμενων κλιμακίων ληκτότητας που καθορίζονται στις στήλες, ανάλογα με την εναπομένουσα ληκτότητα της πηγής βάρους (αντίστοιχη υποχρέωση, ενδεχόμενη υποχρέωση ή δανεισμός τίτλων).

020

Ληφθείσες εξασφαλίσεις που επαναχρησιμοποιούνται (λήψη χρηματορροής)

Βλέπε τις οδηγίες για τη γραμμή 130 του υποδείγματος AE-COL και για τη στήλη 040 του υποδείγματος AE-SOU.

Τα ποσά καταχωρίζονται με την εύλογη αξία τους και κατανέμονται μεταξύ του συνόλου των υπολειπόμενων κλιμακίων ληκτότητας που καθορίζονται στις στήλες, ανάλογα με την εναπομένουσα ληκτότητα της συναλλαγής που ξεκίνησε με την παραλαβή, από μέρους της οικονομικής οντότητας, της εξασφάλισης που επαναχρησιμοποιείται (λήψη χρηματορροής).

030

Ληφθείσες εξασφαλίσεις που επαναχρησιμοποιούνται (εκ νέου χρήση της χρηματορροής)

Βλέπε τις οδηγίες για τη γραμμή 130 του υποδείγματος AE-COL και για τη στήλη 040 του υποδείγματος AE-SOU.

Τα ποσά καταχωρίζονται με την εύλογη αξία τους και κατανέμονται μεταξύ του συνόλου των υπολειπόμενων κλιμακίων ληκτότητας που καθορίζονται στις στήλες, ανάλογα με την εναπομένουσα ληκτότητα της πηγής βάρους (εκ νέου χρήση της χρηματορροής): αντίστοιχη υποχρέωση, ενδεχόμενη υποχρέωση ή δανεισμός τίτλων.

3.2.2.   Οδηγίες για συγκεκριμένες στήλες

Στήλες

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Ανοικτή ημερομηνία λήξης

Σε πρώτη ζήτηση, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης

020

Μίας ημέρας

Ημερομηνία λήξης μικρότερη ή ίση της μίας ημέρας

030

>1 ημέρας <= 1 εβδομάδας

Ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη της μίας ημέρας και μικρότερη ή ίση της μίας εβδομάδας

040

>1 εβδομάδας <= 2 εβδομάδων

Ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη της μίας εβδομάδας και μικρότερη ή ίση των δύο εβδομάδων

050

>2 εβδομάδων <= 1 μηνός

Ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων και μικρότερη ή ίση του ενός μηνός

060

>1 μηνός <= 3 μηνών

Ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη του ενός μηνός και μικρότερη ή ίση των τριών μηνών

070

>3 μηνών <= 6 μηνών

Ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη των τριών μηνών και μικρότερη ή ίση των έξι μηνών

080

>6 μηνών <= 1 έτους

Ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη των έξι μηνών και μικρότερη ή ίση του ενός έτους

090

>1 έτους <= 2 ετών

Ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη του ενός έτους και μικρότερη ή ίση των δύο ετών

100

>2 ετών <= 3 ετών

Ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη των δύο ετών και μικρότερη ή ίση των τριών ετών

110

>3 ετών <= 5 ετών

Ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη των τριών ετών και μικρότερη ή ίση των πέντε ετών

120

>5 ετών <= 10 ετών

Ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη των πέντε ετών και μικρότερη ή ίση των δέκα ετών

130

>10 ετών

Ημερομηνία λήξης μεταγενέστερη των 10 ετών

4.   ΜΕΡΟΣ Γ: ΈΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΡΩΝ

4.1.   Γενικές παρατηρήσεις

22.

Βάσει του υποδείγματος αυτού, απαιτείται από τα ιδρύματα να υπολογίζουν το ύψος της σύστασης βαρών επί των στοιχείων του ενεργητικού σε διάφορες εκδοχές ακραίων καταστάσεων.

23.

Η έκτακτη σύσταση βαρών αναφέρεται στα πρόσθετα στοιχεία ενεργητικού που ενδέχεται να χρειαστεί να επιβαρυνθούν, όταν τα ιδρύματα που υποβάλλουν αναφορά αντιμετωπίζουν δυσμενείς εξελίξεις που προκλήθηκαν από ένα εξωτερικό συμβάν, επί του οποίου το ίδρυμα δεν έχει κανέναν έλεγχο (συμπεριλαμβανομένων υποβαθμίσεων, μειώσεων της εύλογης αξίας των βεβαρημένων περιουσιακών στοιχείων ή γενικής απώλειας της εμπιστοσύνης). Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά θα χρειαστεί να βαρύνει πρόσθετα στοιχεία του ενεργητικού, ως συνέπεια των ήδη υπαρχουσών συναλλαγών. Το συμπληρωματικό ποσό των βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τον αντίκτυπο των πράξεων αντιστάθμισης κινδύνου του ιδρύματος έναντι των έκτακτων γεγονότων που περιγράφονται στις προαναφερθείσες εκδοχές ακραίων καταστάσεων.

24.

Το υπόδειγμα αυτό περιλαμβάνει τις ακόλουθες δύο εκδοχές για την αναφορά των έκτακτων βαρών, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικότερα στα σημεία 4.1.1. και 4.1.2. Οι πληροφορίες που παρέχονται αποτελούν την εύλογη εκτίμηση του ιδρύματος, με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες.

α)

Μείωση της εύλογης αξίας των βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού κατά 30 %. Η εκδοχή αυτή καλύπτει μόνο μια αλλαγή στην υποκείμενη εύλογη αξία των στοιχείων ενεργητικού, και καμία άλλη μεταβολή η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λογιστική αξία της, όπως τα συναλλαγματικά κέρδη ή ζημίες ή τυχόν απομείωση. Το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά μπορεί στη συνέχεια να αναγκαστεί να προσφέρει περισσότερες εξασφαλίσεις, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή την αξία της εξασφάλισης.

β)

Υποτίμηση κατά 10 % σε κάθε νόμισμα στο οποίο το ίδρυμα έχει συνολικές υποχρεώσεις που ανέρχονται στο 5 % του συνόλου των υποχρεώσεων του ιδρύματος ή το υπερβαίνουν.

25.

Οι εκδοχές αναφέρονται χωριστά μεταξύ τους, και οι σημαντικές νομισματικές υποτιμήσεις επίσης αναφέρονται χωριστά από τις υποτιμήσεις άλλων σημαντικών νομισμάτων. Κατά συνέπεια, τα ιδρύματα δεν λαμβάνουν υπόψη τις συσχετίσεις μεταξύ των διαφόρων εκδοχών.

4.1.1.   Εκδοχή A: Μείωση κατά 30 % των βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού

26.

Θεωρείται ότι η αξία όλων των βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού μειώνεται κατά 30 %. Η ανάγκη πρόσθετης εξασφάλισης που προκύπτει από μια τέτοια μείωση λαμβάνει υπόψη τα υφιστάμενα επίπεδα υπερεξασφάλισης, έτσι ώστε να διατηρείται μόνο το ελάχιστο επίπεδο εξασφάλισης. Η ανάγκη πρόσθετης εξασφάλισης λαμβάνει επίσης υπόψη τις συμβατικές απαιτήσεις των συμβάσεων και των συμφωνιών που επηρεάζονται, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστών κατώτατων και ανώτατων ορίων.

27.

Περιλαμβάνονται μόνο συμβάσεις και συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν νομική υποχρέωση για την παροχή πρόσθετης εξασφάλισης. Αυτό περιλαμβάνει την έκδοση καλυμμένων ομολόγων, όπου υπάρχει νομική υποχρέωση για τη διατήρηση των ελάχιστων επιπέδων υπερεξασφάλισης, χωρίς να απαιτείται η διατήρηση των υφιστάμενων επιπέδων πιστοληπτικής αξιολόγησης των καλυμμένων ομολόγων.

4.1.2.   Εκδοχή B: Υποτίμηση σημαντικών νομισμάτων κατά 10 %

28.

Ένα νόμισμα θεωρείται σημαντικό, όταν το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά έχει συνολικές υποχρεώσεις στο νόμισμα αυτό που ανέρχονται στο 5 % του συνόλου των υποχρεώσεων του ιδρύματος ή το υπερβαίνουν.

29.

Ο υπολογισμός της υποτίμησης κατά 10 % λαμβάνει υπόψη τόσο τις μεταβολές του ενεργητικού όσο και του παθητικού, δηλαδή επικεντρώνεται στις αναντιστοιχίες ενεργητικού-παθητικού. Για παράδειγμα, συναλλαγές συμφωνιών επαναγοράς (repo) σε δολάρια ΗΠΑ που βασίζονται σε στοιχεία ενεργητικού σε δολάρια ΗΠΑ δεν προκαλούν πρόσθετη σύσταση βάρους, ενώ μια συναλλαγή συμφωνίας επαναγοράς σε δολάρια ΗΠΑ που βασίζεται σε ένα στοιχείο ενεργητικού σε ευρώ προκαλεί πρόσθετη σύσταση βάρους.

30.

Κάθε συναλλαγή που εμπεριέχει τη χρήση διαφορετικών νομισμάτων εντάσσεται στον εν λόγω υπολογισμό.

4.2.   Υπόδειγμα: AE-CONT. Έκτακτη σύσταση βαρών

4.2.1.   Οδηγίες για συγκεκριμένες γραμμές

31.

Βλέπε τις οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες στήλες του υποδείγματος AE-SOU στο σημείο 1.5.1. Το περιεχόμενο των στηλών στο υπόδειγμα AE-CONT δεν διαφέρει από το υπόδειγμα AE-SOU.

4.2.2.   Οδηγίες για συγκεκριμένες στήλες

Στήλες

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Αντίστοιχες υποχρεώσεις, ενδεχόμενες υποχρεώσεις ή δανεισμένοι τίτλοι

Ίδιες οδηγίες και δεδομένα όπως για τη στήλη 010 του υποδείγματος AE-SOU.

Αξία των αντίστοιχων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, των ενδεχόμενων υποχρεώσεων (ληφθείσες δανειακές δεσμεύσεις και χρηματοοικονομικές εγγυήσεις) και των δανεισμένων τίτλων με μη χρηματικές εξασφαλίσεις, εφόσον οι πράξεις αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

Όπως αναφέρεται για κάθε γραμμή του υποδείγματος, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις αναφέρονται με τη λογιστική τους αξία, οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις με την ονομαστική τους αξία και οι δανεισμένοι τίτλοι με μη χρηματικές εξασφαλίσεις με την εύλογη αξία τους.

020

Α.   Πρόσθετη αξία βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού

Πρόσθετο ποσό των στοιχείων ενεργητικού που θα επιβαρύνονταν λόγω νομικής, κανονιστικής ή συμβατικής διάταξης, η οποία θα ενεργοποιούνταν σε περίπτωση που συνέβαινε η εκδοχή A.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται στο μέρος Α του παρόντος παραρτήματος, τα ποσά αυτά αναφέρονται με τη λογιστική τους αξία, εάν το ποσό σχετίζεται με τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, ή με την εύλογη αξία τους, εάν σχετίζεται με ληφθείσες εξασφαλίσεις. Τα ποσά που υπερβαίνουν τα μη βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού και τις εξασφαλίσεις του ιδρύματος αναφέρονται με την εύλογη αξία.

030

Β.   Πρόσθετη αξία βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού. Σημαντικό νόμισμα 1

Πρόσθετο ποσό των στοιχείων ενεργητικού που θα επιβαρύνονταν λόγω νομικής, κανονιστικής ή συμβατικής διάταξης, η οποία θα ενεργοποιούνταν σε περίπτωση υποτίμησης σημαντικού νομίσματος 1, σύμφωνα με την εκδοχή Β.

Βλέπε τους κανόνες για τους τύπους των αξιών στη γραμμή 020.

040

Β.   Πρόσθετη αξία βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού. Σημαντικό νόμισμα 2

Πρόσθετο ποσό των στοιχείων ενεργητικού που θα επιβαρύνονταν λόγω νομικής, κανονιστικής ή συμβατικής διάταξης, η οποία θα ενεργοποιούνταν σε περίπτωση υποτίμησης σημαντικού νομίσματος 2, σύμφωνα με την εκδοχή Β.

Βλέπε τους κανόνες για τους τύπους των αξιών στη γραμμή 020.

5.   ΜΕΡΟΣ Δ: ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

5.1.   Γενικές παρατηρήσεις

32.

Οι πληροφορίες σε αυτό το υπόδειγμα αφορούν όλα τα καλυμμένα ομόλογα τα οποία εκδίδει το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά και τα οποία πληρούν τα κριτήρια της οδηγίας ΟΣΕΚΑ. Τα καλυμμένα ομόλογα που πληρούν τα κριτήρια της οδηγίας ΟΣΕΚΑ είναι τα ομόλογα που αναφέρονται στο άρθρο 52 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2009/65/ΕΚ. Πρόκειται για καλυμμένα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, εφόσον υπόκειται εκ του νόμου σε ειδική δημόσια εποπτεία για την προστασία των ομολογιούχων. Συγκεκριμένα, απαιτείται ώστε τα ποσά που προκύπτουν από την έκδοση αυτών των ομολόγων να επενδύονται σύμφωνα με τον νόμο περί στοιχείων ενεργητικού, τα οποία, καθ' όλο το διάστημα ισχύος των ομολόγων, είναι σε θέση να καλύψουν τις απαιτήσεις που απορρέουν από τα ομόλογα και τα οποία, σε περίπτωση χρεοκοπίας του εκδότη, θα χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα για την εξόφληση του αρχικού κεφαλαίου και την καταβολή των δεδουλευμένων τόκων.

33.

Τα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από το ίδρυμα ή για λογαριασμό του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια της οδηγίας ΟΣΕΚΑ, δεν αναφέρονται στα υποδείγματα AE-CB.

34.

Η υποβολή αναφορών βασίζεται στο εκ του νόμου καθεστώς των καλυμμένων ομολόγων, δηλαδή, το νομικό πλαίσιο που ισχύει για το πρόγραμμα των καλυμμένων ομολόγων.

5.2.   Υπόδειγμα: AE-CB. Έκδοση καλυμμένων ομολόγων

5.2.1.   Οδηγίες σχετικά με τον άξονα-z

άξονας-z

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Αναγνωριστικός κωδικός χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων (ανοικτός)

Ο αναγνωριστικός κωδικός του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων αποτελείται από το όνομα ή τη σαφή συντομογραφία της εκδότριας οντότητας του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων και τον χαρακτηρισμό του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων που υπόκειται μεμονωμένα στα σχετικά προστατευτικά μέτρα καλυμμένων ομολόγων.

5.2.2.   Οδηγίες για συγκεκριμένες γραμμές

Στήλες

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Ονομαστικό ποσό

Ονομαστικό ποσό είναι το άθροισμα των απαιτήσεων για την καταβολή του κεφαλαίου, το οποίο καθορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες του αντίστοιχου νόμου των καλυμμένων ομολόγων, που ισχύουν για τον καθορισμό επαρκούς κάλυψης.

020

Τρέχουσα αξία (swap)

Τρέχουσα αξία (swap) είναι το άθροισμα των απαιτήσεων για την καταβολή κεφαλαίου και τόκων, όπως εκπίπτει από την άνευ κινδύνου καμπύλη απόδοσης ειδικού συναλλάγματος, που καθορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες του αντίστοιχου νόμου των καλυμμένων ομολόγων, που ισχύουν για τον καθορισμό επαρκούς κάλυψης.

Για τις στήλες 080 και 210, που αναφέρονται στις θέσεις παραγώγων στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων, το ποσό που πρέπει να αναφερθεί είναι η αγοραία αξία του.

030

Αξία των στοιχείων ενεργητικού

Η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου είναι η οικονομική αξία των στοιχείων ενεργητικού του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων, όπως δύναται να περιγραφεί από μια εύλογη αξία σύμφωνα με το ΔΛΠ 13, μια αγοραία αξία που παρατηρείται από εκτελεσμένες συναλλαγές σε αγορές με υψηλή ρευστότητα, ή μια τρέχουσα αξία που θα προεξοφλούσε μελλοντικές ταμειακές ροές ενός περιουσιακού στοιχείου από μια καμπύλη επιτοκίων ενός περιουσιακού στοιχείου.

040

Λογιστική αξία

Λογιστική αξία μιας υποχρέωσης καλυμμένων ομολόγων ή ενός περιουσιακού στοιχείου του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων είναι η λογιστική αξία στον εκδότη του καλυμμένου ομολόγου.

5.2.3.   Οδηγίες για συγκεκριμένες στήλες

010

Συμμόρφωση με το άρθρο 129 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013; [ΝΑΙ/ΟΧΙ]

Τα ιδρύματα οφείλουν να προσδιορίζουν αν το χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 129 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, προκειμένου να είναι επιλέξιμο για την προνομιακή αντιμετώπιση που προβλέπεται στο άρθρο 129 παράγραφοι 4 και 5 του εν λόγω κανονισμού.

012

Αν ΝΑΙ, αναφέρατε την κύρια κατηγορία στοιχείων ενεργητικού του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων

Αν το χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων είναι επιλέξιμο για την προνομιακή αντιμετώπιση που προβλέπεται στο άρθρο 129 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 (απάντηση ΝΑΙ στη στήλη 011), τότε η κύρια κατηγορία στοιχείων ενεργητικού στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων θα πρέπει να καταχωρίζεται σε αυτό το κελλί. Για τον σκοπό αυτόν, χρησιμοποιείται η ταξινόμηση του άρθρου 129 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού και εφαρμόζονται αναλόγως οι κωδικοί “α”, “β”, “γ”, “δ”, “ε”, “στ” και “ζ”. Ο κωδικός “η” θα χρησιμοποιείται στην περίπτωση που η κύρια κατηγορία στοιχείων ενεργητικού του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων δεν εμπίπτει σε καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες.

020-140

Υποχρεώσεις καλυμμένων ομολόγων

Υποχρεώσεις καλυμμένων ομολόγων αποτελούν οι υποχρεώσεις της εκδότριας οντότητας που προκύπτουν από την έκδοση καλυμμένων ομολόγων και επεκτείνονται σε όλες τις θέσεις, όπως ορίζεται από το αντίστοιχο νομικό καθεστώς των καλυμμένων ομολόγων που υπόκεινται σε αντίστοιχα προστατευτικά μέτρα (αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει τίτλους σε κυκλοφορία, καθώς και τη θέση αντισυμβαλλομένων του εκδότη καλυμμένων ομολόγων σε θέσεις παραγώγων με αρνητική αγοραία αξία στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων, από τη σκοπιά του εκδότη καλυμμένων ομολόγων, και αντιμετωπίζονται ως υποχρεώσεις καλυμμένων ομολόγων, σύμφωνα με το αντίστοιχο νομικό καθεστώς των καλυμμένων ομολόγων).

020

Ημερομηνία υποβολής αναφοράς

Αξίες υποχρεώσεων καλυμμένων ομολόγων, με εξαίρεση τις θέσεις παραγώγων του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων, σε διαφορετικά μελλοντικά χρονικά διαστήματα.

030

+ 6 μήνες

Η ημερομηνία “+ 6 μήνες” αποτελεί το χρονικό σημείο 6 μηνών μετά την ημερομηνία υποβολής αναφοράς. Οι αξίες αναφέρονται με την παραδοχή καμίας αλλαγής στις υποχρεώσεις καλυμμένων ομολόγων, σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής αναφοράς, εκτός από τις αποσβέσεις. Σε περίπτωση απουσίας καθορισμένου χρονοδιαγράμματος πληρωμής, για ανεξόφλητα υπόλοιπα σε μελλοντικές ημερομηνίες, η αναμενόμενη ληκτότητα πρέπει να χρησιμοποιείται με συνεπή τρόπο.

040-070

+ 12 μήνες — + 10 έτη

Όπως και με την ένδειξη “+ 6 μήνες” (στήλη 030), πρόκειται για την αντίστοιχη χρονική στιγμή από την ημερομηνία υποβολής αναφοράς.

080

Θέσεις χρηματοοικονομικών παραγώγων στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων με καθαρή αρνητική αγοραία αξία

Η καθαρή αρνητική αγοραία αξία των θέσεων παραγώγων στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων που, από τη σκοπιά του εκδότη καλυμμένων ομολόγων, έχουν καθαρή αρνητική αγοραία αξία. Οι θέσεις παραγώγων στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων είναι οι καθαρές θέσεις παραγώγων που, σύμφωνα με το σχετικό νομικό καθεστώς των καλυμμένων ομολόγων, έχουν συμπεριληφθεί στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων και υπόκεινται στα αντίστοιχα μέτρα προστασίας καλυμμένων ομολόγων, δεδομένου ότι τέτοιες θέσεις παραγώγων με αρνητική αγοραία αξία απαιτούν κάλυψη από επιλέξιμα στοιχεία ενεργητικού του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων.

Η καθαρή αρνητική αγοραία αξία πρέπει να αναφέρεται μόνο για την ημερομηνία υποβολής αναφοράς.

090-140

Εξωτερική πιστοληπτική αξιολόγηση καλυμμένων ομολόγων

Πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις εξωτερικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις των αντίστοιχων καλυμμένων ομολόγων, όπως ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής αναφοράς.

090

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 1

Εάν, κατά την ημερομηνία υποβολής αναφοράς, υφίσταται πιστοληπτική αξιολόγηση τουλάχιστον ενός οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καταχωρίζεται εδώ το όνομα ενός από αυτούς τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Εάν, κατά την ημερομηνία υποβολής αναφοράς, υφίστανται πιστοληπτικές αξιολογήσεις από περισσότερους από τρεις οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, επιλέγονται οι τρεις εξ αυτών στους οποίους παρέχονται πληροφορίες, με βάση την αντίστοιχη ισχύ τους στην αγορά.

100

Πιστοληπτική αξιολόγηση 1

Η πιστοληπτική αξιολόγηση που εκδίδεται από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και αναφέρεται στη στήλη 090 των καλυμμένων ομολόγων, κατά την ημερομηνία υποβολής αναφοράς. Εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες πιστοληπτικές αξιολογήσεις από τον ίδιο οργανισμό αξιολόγησης, αναφέρεται η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση. Η πιστοληπτική αξιολόγηση που πρέπει να αναφέρεται περιλαμβάνει και τις βαθμίδες αξιολόγησης.

110, 130

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 2 και οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 3

Ομοίως με τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 1 (στήλη 090), περαιτέρω οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εκδώσει πιστοληπτικές αξιολογήσεις των καλυμμένων ομολόγων, κατά την ημερομηνία υποβολής αναφοράς.

120, 140

Πιστοληπτική αξιολόγηση 2 και πιστοληπτική αξιολόγηση 3

Ομοίως με την πιστοληπτική αξιολόγηση 1 (στήλη 100), για περαιτέρω πιστοληπτικές αξιολογήσεις των καλυμμένων ομολόγων, που έχουν εκδώσει οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 2 και 3, κατά την ημερομηνία υποβολής αναφοράς.

150-250

Χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων

Το χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων αποτελείται από όλες τις θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων παραγώγων του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων με καθαρή θετική αγοραία αξία, από τη σκοπιά του εκδότη των καλυμμένων ομολόγων, που υπόκεινται στα αντίστοιχα προστατευτικά μέτρα των καλυμμένων ομολόγων.

150

Ημερομηνία υποβολής αναφοράς

Αξίες των στοιχείων ενεργητικού στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων, με εξαίρεση τις θέσεις παραγώγων του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τις ελάχιστες απαιτήσεις υπερεξασφάλισης συν οποιαδήποτε πρόσθετη υπερεξασφάλιση πέραν του ελάχιστου, με την επιφύλαξη των αντίστοιχων προστατευτικών μέτρων των καλυμμένων ομολόγων.

160

+ 6 μήνες

Η ημερομηνία αναφοράς “+ 6 μήνες” αποτελεί το χρονικό σημείο 6 μηνών μετά την ημερομηνία υποβολής αναφοράς. Οι αξίες αναφέρονται με την παραδοχή καμίας αλλαγής στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων, σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής αναφοράς, εκτός από τις αποσβέσεις. Σε περίπτωση απουσίας καθορισμένου χρονοδιαγράμματος πληρωμής, για ανεξόφλητα υπόλοιπα σε μελλοντικές ημερομηνίες, η αναμενόμενη ληκτότητα πρέπει να χρησιμοποιείται με συνεπή τρόπο.

170-200

+ 12 μήνες — + 10 έτη

Όπως και με την ένδειξη “+ 6 μήνες” (στήλη 160), πρόκειται για την αντίστοιχη χρονική στιγμή από την ημερομηνία υποβολής αναφοράς.

210

Θέσεις χρηματοοικονομικών παραγώγων στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων με καθαρή θετική αγοραία αξία

Η καθαρή θετική αγοραία αξία των θέσεων παραγώγων στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων που, από τη σκοπιά του εκδότη καλυμμένων ομολόγων, έχουν καθαρή θετική αγοραία αξία. Οι θέσεις παραγώγων στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων είναι οι καθαρές θέσεις παραγώγων που, σύμφωνα με το σχετικό νομικό καθεστώς των καλυμμένων ομολόγων, έχουν συμπεριληφθεί στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων και υπόκεινται στα αντίστοιχα μέτρα προστασίας καλυμμένων ομολόγων, δεδομένου ότι τέτοιες θέσεις παραγώγων με θετική αγοραία αξία δεν θα αποτελούσαν μέρος της γενικής πτωχευτικής περιουσίας του εκδότη των καλυμμένων ομολόγων.

Η καθαρή θετική αγοραία αξία πρέπει να αναφέρεται μόνο για την ημερομηνία υποβολής αναφοράς.

220-250

Ποσό στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων άνω των απαιτήσεων ελάχιστης κάλυψης

Ποσό στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων παραγώγων στο χαρτοφυλάκιο εξασφαλίσεων, με καθαρές θετικές αγοραίες αξίες, άνω των απαιτήσεων ελάχιστης κάλυψης (υπερεξασφάλιση).

220

σύμφωνα με το σχετικό εκ του νόμου καθεστώς για τα καλυμμένα ομόλογα

Ποσά υπερεξασφάλισης σε σχέση με την ελάχιστη κάλυψη που απαιτείται από το σχετικό νομικό καθεστώς καλυμμένων ομολόγων.

230-250

σύμφωνα με τη μεθοδολογία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προκειμένου να διατηρήσουν την τρέχουσα εξωτερική πιστοληπτική αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων

Αξίες υπερεξασφάλισης σε σχέση με το επίπεδο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει ο εκδότης καλυμμένων ομολόγων σχετικά με τη μεθοδολογία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, θα απαιτούνταν κατ' ελάχιστο για τη στήριξη της υπάρχουσας πιστοληπτικής αξιολόγησης που εκδόθηκε από τον αντίστοιχο οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

230

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 1

Αξίες υπερεξασφάλισης σε σχέση με το επίπεδο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει ο εκδότης καλυμμένων ομολόγων σχετικά με τη μεθοδολογία του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 1 (στήλη 090), θα απαιτούνταν κατ' ελάχιστο για τη στήριξη της πιστοληπτικής αξιολόγησης 1 (στήλη 100).

240-250

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 2 και οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 3

Οι οδηγίες για τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 1 (στήλη 230), ισχύουν επίσης και για τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 2 (στήλη 110) και τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας 3 (στήλη 130).

6.   ΜΕΡΟΣ E: ΣΥΝΘΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

6.1.   Γενικές παρατηρήσεις

35.

Το μέρος Ε ακολουθεί την ίδια δομή με τα υποδείγματα επισκόπησης βαρών στο μέρος Α, με διαφορετικά υποδείγματα για τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά και για τις ληφθείσες εξασφαλίσεις: AE-ADV1 και AE-ADV2, αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, οι αντίστοιχες υποχρεώσεις αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις που εξασφαλίζονται από τα βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού και δεν υφίσταται σχέση ένα προς ένα.

6.2.   Υπόδειγμα: AE-ADV1. Σύνθετο υπόδειγμα για τα στοιχεία ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά

6.2.1.   Οδηγίες για συγκεκριμένες γραμμές

Γραμμές

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010-020

Χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα (όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών επαναγοράς)

Όλα τα είδη υποχρεώσεων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, όπου ο αντισυμβαλλόμενος της συναλλαγής είναι μια κεντρική τράπεζα.

Τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν κατατεθεί εκ των προτέρων στις κεντρικές τράπεζες δεν λογίζονται ως βεβαρημένα, εκτός εάν η κεντρική τράπεζα δεν επιτρέπει την ανάκληση στοιχείων ενεργητικού που διατίθενται χωρίς προηγούμενη έγκριση. Όσον αφορά τις αχρησιμοποίητες χρηματοοικονομικές εγγυήσεις, το μη χρησιμοποιηθέν τμήμα, δηλαδή το ποσό πάνω από το ελάχιστο που απαιτείται από την κεντρική τράπεζα, κατανέμεται κατ' αναλογία μεταξύ των στοιχείων ενεργητικού που κατατίθενται στην κεντρική τράπεζα.

030-040

Χρηματιστηριακά παράγωγα

Λογιστική αξία των εξασφαλισμένων παραγώγων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία αποτελούν χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις, εφόσον τα παράγωγα αυτά είναι εισηγμένα ή αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε αναγνωρισμένο ή συγκεκριμένο επενδυτικό χρηματιστήριο και συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

050-060

Εξωχρηματιστηριακά παράγωγα

Λογιστική αξία των εξασφαλισμένων παραγώγων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία αποτελούν χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις, εφόσον τα παράγωγα αυτά αποτελούν αντικείμενο εξωχρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης και συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα. (Ίδιες οδηγίες όπως και στη γραμμή 030 του υποδείγματος AE-SOU)

070-080

Συμφωνίες επαναγοράς

Λογιστική αξία των συμφωνιών επαναγοράς του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, στις οποίες ο αντισυμβαλλόμενος της συναλλαγής δεν είναι κεντρική τράπεζα, εφόσον οι συναλλαγές αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα. Για τριμερείς συμφωνίες επαναγοράς, ισχύει ό,τι και για τις συμφωνίες επαναγοράς, εφόσον οι πράξεις αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά.

090-100

Εξασφαλισμένες καταθέσεις πλην των συμφωνιών επαναγοράς

Λογιστική αξία των εξασφαλισμένων καταθέσεων, πλην των συμφωνιών επαναγοράς, του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, στις οποίες ο αντισυμβαλλόμενος της συναλλαγής δεν είναι κεντρική τράπεζα, εφόσον οι καταθέσεις αυτές συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

110-120

Εκδοθέντες τίτλοι καλυμμένων ομολόγων

Βλέπε οδηγίες στη γραμμή 100 του υποδείγματος AE-SOU.

130-140

Εκδοθείσες τιτλοποιήσεις

Βλέπε οδηγίες στη γραμμή 110 του υποδείγματος AE-SOU.

150-160

Εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι πλην των καλυμμένων ομολόγων και τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση

Λογιστική αξία των εκδοθέντων χρεωστικών τίτλων του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, πλην των καλυμμένων ομολόγων και των τιτλοποιήσεων, εφόσον οι χρεωστικοί αυτοί τίτλοι συνεπάγονται τη σύσταση βαρών επί των στοιχείων ενεργητικού για το εν λόγω ίδρυμα.

Σε περίπτωση που το ίδρυμα είχε παρακρατήσει ορισμένους από τους εκδοθέντες χρεωστικούς τίτλους, είτε από την ημερομηνία έκδοσης είτε μεταγενέστερα, ως αποτέλεσμα επαναγοράς, οι εν λόγω παρακρατηθέντες τίτλοι δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο στοιχείο αυτό. Επιπλέον, η εξασφάλιση των εν λόγω τίτλων θα πρέπει να λογίζεται ως μη βεβαρημένη για τους σκοπούς του παρόντος υποδείγματος.

170-180

Άλλες πηγές βαρών

Βλέπε οδηγίες στη γραμμή 120 του υποδείγματος AE-SOU.

190

Σύνολο βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού

Για κάθε είδος στοιχείου ενεργητικού που ορίζεται στις γραμμές του υποδείγματος AE-ADV1, η λογιστική αξία των βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά.

200

εκ των οποίων: επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

Για κάθε είδος στοιχείου ενεργητικού που ορίζεται στις γραμμές του υποδείγματος AE-ADV1, η λογιστική αξία των βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία είναι επιλέξιμα για συναλλαγές με τις κεντρικές τράπεζες στις οποίες έχει πρόσβαση το ίδρυμα. Τα ιδρύματα που υποβάλλουν αναφορές τα οποία δεν μπορούν να εδραιώσουν επιλεξιμότητα κεντρικής τράπεζας για ένα στοιχείο, για παράδειγμα, χώρες που λειτουργούν χωρίς να υπάρχει σαφής ορισμός επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα για συμφωνίες επαναγοράς ή δεν έχουν πρόσβαση σε διαρκή λειτουργία της αγοράς συμφωνιών επαναγοράς της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να απόσχουν από την καταχώριση του σχετικού ποσού για αυτό το στοιχείο, δηλαδή να αφήσουν το πεδίο αναφοράς κενό.

210

Σύνολο μη βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού

Για κάθε είδος στοιχείου ενεργητικού που ορίζεται στις γραμμές του υποδείγματος AE-ADV1, η λογιστική αξία των μη βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά. Ως λογιστική αξία νοείται το ποσό που καταχωρίζεται στο τμήμα των στοιχείων ενεργητικού του ισολογισμού.

220

εκ των οποίων: επιλέξιμα από την κεντρική τράπεζα

Για κάθε είδος στοιχείου ενεργητικού που ορίζεται στις γραμμές του υποδείγματος AE-ADV1, η λογιστική αξία των μη βεβαρημένων στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά, τα οποία είναι επιλέξιμα για συναλλαγές με τις κεντρικές τράπεζες στις οποίες έχει πρόσβαση το ίδρυμα. Τα ιδρύματα που υποβάλλουν αναφορές τα οποία δεν μπορούν να εδραιώσουν επιλεξιμότητα κεντρικής τράπεζας για ένα στοιχείο, για παράδειγμα, χώρες που λειτουργούν χωρίς να υπάρχει σαφής ορισμός επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα για συμφωνίες επαναγοράς ή δεν έχουν πρόσβαση σε διαρκή λειτουργία της αγοράς συμφωνιών επαναγοράς της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να απόσχουν από την καταχώριση του σχετικού ποσού για αυτό το στοιχείο, δηλαδή να αφήσουν το πεδίο αναφοράς κενό.

230

Βεβαρημένα και μη βεβαρημένα στοιχεία ενεργητικού

Για κάθε είδος στοιχείου ενεργητικού που ορίζεται στις γραμμές του υποδείγματος AE-ADV1, η λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού του ιδρύματος που υποβάλλει αναφορά.

6.2.2.   Οδηγίες για συγκεκριμένες στήλες

Στήλες

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Δάνεια σε πρώτη ζήτηση

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 020 του υποδείγματος AE-ASS.

020

Μέσα μετοχικού κεφαλαίου

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 030 του υποδείγματος AE-ASS.

030

Σύνολο

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 040 του υποδείγματος AE-ASS.

040

εκ των οποίων: καλυμμένα ομόλογα

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 050 του υποδείγματος AE-ASS.

050

εκ των οποίων: εκδοθέντα από άλλες οντότητες του ομίλου

Καλυμμένα ομόλογα, όπως περιγράφονται στις οδηγίες για τη γραμμή 050 του υποδείγματος AE-ASS, που εκδίδονται από οποιαδήποτε οικονομική οντότητα εντός του πεδίου εφαρμογής της εποπτικής ενοποίησης.

060

εκ των οποίων: τιτλοποιήσεις

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 060 του υποδείγματος AE-ASS.

070

εκ των οποίων: εκδοθείσες από άλλες οντότητες του ομίλου

Τιτλοποιήσεις, όπως περιγράφονται στις οδηγίες για τη γραμμή 060 του υποδείγματος AE-ASS, που εκδίδονται από οποιαδήποτε οικονομική οντότητα εντός του πεδίου εφαρμογής της εποπτικής ενοποίησης.

080

εκ των οποίων: εκδοθέντες από τη γενική κυβέρνηση

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 070 του υποδείγματος AE-ASS.

090

εκ των οποίων: εκδοθέντες από χρηματοδοτικές εταιρείες

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 080 του υποδείγματος AE-ASS.

100

εκ των οποίων: εκδοθέντες από μη χρηματοδοτικές εταιρείες

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 090 του υποδείγματος AE-ASS.

110

Κεντρικές τράπεζες και γενικές κυβερνήσεις

Δάνεια και προκαταβολές εκτός των δανείων σε πρώτη ζήτηση που χορηγούνται σε κεντρική τράπεζα ή γενική κυβέρνηση.

120

Χρηματοδοτικές εταιρείες

Δάνεια και προκαταβολές, εκτός από τα δάνεια σε πρώτη ζήτηση σε χρηματοδοτικές εταιρείες.

130

Μη χρηματοδοτικές εταιρείες

Δάνεια και προκαταβολές, εκτός από τα δάνεια σε πρώτη ζήτηση σε μη χρηματοδοτικές εταιρείες.

140

εκ των οποίων: ενυπόθηκα δάνεια

Δάνεια και προκαταβολές εκτός των ενυπόθηκων δανείων σε πρώτη ζήτηση που χορηγούνται σε μη χρηματοδοτικές εταιρείες.

150

Νοικοκυριά

Δάνεια και προκαταβολές, εκτός από τα δάνεια σε πρώτη ζήτηση που χορηγούνται σε νοικοκυριά.

160

εκ των οποίων: ενυπόθηκα δάνεια

Δάνεια και προκαταβολές εκτός των ενυπόθηκων δανείων σε πρώτη ζήτηση που χορηγούνται σε νοικοκυριά.

170

Άλλα στοιχεία ενεργητικού

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 120 του υποδείγματος AE-ASS.

180

Σύνολο

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 010 του υποδείγματος AE-ASS.

6.3.   Υπόδειγμα: AE-ADV2. Σύνθετο υπόδειγμα για τις ληφθείσες εξασφαλίσεις από το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά

6.3.1.   Οδηγίες για συγκεκριμένες γραμμές

36.

Βλέπε το σημείο 6.2.1, καθώς οι οδηγίες είναι παρόμοιες και για τα δύο υποδείγματα.

6.3.2.   Οδηγίες για συγκεκριμένες στήλες

Στήλες

Νομικά κείμενα αναφοράς και οδηγίες

010

Δάνεια σε πρώτη ζήτηση

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 140 του υποδείγματος AE-COL.

020

Μέσα μετοχικού κεφαλαίου

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 150 του υποδείγματος AE-COL.

030

Σύνολο

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 160 του υποδείγματος AE-COL.

040

εκ των οποίων: καλυμμένα ομόλογα

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 170 του υποδείγματος AE-COL.

050

εκ των οποίων: εκδοθέντα από άλλες οντότητες του ομίλου

Εξασφαλίσεις που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, που συνίστανται σε καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από οποιαδήποτε οικονομική οντότητα εντός του πεδίου εφαρμογής της εποπτικής ενοποίησης.

060

εκ των οποίων: τιτλοποιήσεις

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 180 του υποδείγματος AE-COL.

070

εκ των οποίων: εκδοθείσες από άλλες οντότητες του ομίλου

Εξασφαλίσεις που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, που συνίστανται σε τιτλοποιήσεις που εκδίδονται από οποιαδήποτε οικονομική οντότητα εντός του πεδίου εφαρμογής της εποπτικής ενοποίησης.

080

εκ των οποίων: εκδοθέντες από τη γενική κυβέρνηση

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 190 του υποδείγματος AE-COL.

090

εκ των οποίων: εκδοθέντες από χρηματοδοτικές εταιρείες

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 200 του υποδείγματος AE-COL.

100

εκ των οποίων: εκδοθέντες από μη χρηματοδοτικές εταιρείες

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 210 του υποδείγματος AE-COL.

110

Κεντρικές τράπεζες και γενικές κυβερνήσεις

Εξασφαλίσεις που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, που συνίστανται σε δάνεια και προκαταβολές εκτός των δανείων σε πρώτη ζήτηση σε κεντρικές τράπεζες και γενικές κυβερνήσεις.

120

Χρηματοδοτικές εταιρείες

Εξασφαλίσεις που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, που συνίστανται σε δάνεια και προκαταβολές εκτός των δανείων σε πρώτη ζήτηση σε χρηματοδοτικές εταιρείες.

130

Μη χρηματοδοτικές εταιρείες

Εξασφαλίσεις που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, που συνίστανται σε δάνεια και προκαταβολές εκτός των δανείων σε πρώτη ζήτηση σε μη χρηματοδοτικές εταιρείες.

140

εκ των οποίων: ενυπόθηκα δάνεια

Εξασφαλίσεις που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, που συνίστανται σε δάνεια και προκαταβολές εκτός των ενυπόθηκων δανείων σε πρώτη ζήτηση που έχουν χορηγηθεί σε μη χρηματοδοτικές εταιρείες.

150

Νοικοκυριά

Εξασφαλίσεις που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, που συνίστανται σε δάνεια και προκαταβολές εκτός των δανείων σε πρώτη ζήτηση που έχουν χορηγηθεί σε νοικοκυριά.

160

εκ των οποίων: ενυπόθηκα δάνεια

Εξασφαλίσεις που έλαβε το ίδρυμα που υποβάλλει αναφορά, που συνίστανται σε δάνεια και προκαταβολές εκτός των ενυπόθηκων δανείων σε πρώτη ζήτηση που έχουν χορηγηθεί σε νοικοκυριά.

170

Άλλα στοιχεία ενεργητικού

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 230 του υποδείγματος AE-COL.

180

Ίδιοι εκδοθέντες χρεωστικοί τίτλοι πλην των ιδίων καλυμμένων ομολόγων ή τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση

Βλέπε οδηγίες για τη γραμμή 240 του υποδείγματος AE-COL.

190

Σύνολο

Βλέπε οδηγίες για τις γραμμές 130 και 140 του υποδείγματος AE-COL.»


(1)  Οδηγία 2013/34/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/EOK και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 182 της 29.6.2013, σ. 19).


21.1.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 14/45


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/80 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 20ής Ιανουαρίου 2015

για καθορισμό των κατ' αποκοπή τιμών εισαγωγής για τον προσδιορισμό της τιμής εισόδου ορισμένων οπωροκηπευτικών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1),

Έχοντας υπόψη τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2011, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (2), και ιδίως το άρθρο 136 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 543/2011 προβλέπει, κατ' εφαρμογή των αποτελεσμάτων των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ουρουγουάης, τα κριτήρια για τον καθορισμό από την Επιτροπή των κατ' αποκοπή τιμών εισαγωγής από τρίτες χώρες, για τα προϊόντα και τις περιόδους που ορίζονται στο παράρτημα XVI μέρος A του εν λόγω κανονισμού.

(2)

Η κατ' αποκοπή τιμή εισαγωγής υπολογίζεται κάθε εργάσιμη ημέρα, σύμφωνα με το άρθρο 136 παράγραφος 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, λαμβανομένων υπόψη των ημερήσιων μεταβλητών στοιχείων. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Οι κατ' αποκοπή τιμές εισαγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 136 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011 καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 20 Ιανουαρίου 2015.

Για την Επιτροπή,

εξ ονόματος του Προέδρου,

Jerzy PLEWA

Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  ΕΕ L 157 της 15.6.2011, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οι κατ' αποκοπή τιμές εισαγωγής για τον προσδιορισμό της τιμής εισόδου ορισμένων οπωροκηπευτικών

(ευρώ/100 kg)

Κωδικός ΣΟ

Κωδικός τρίτων χωρών (1)

Κατ' αποκοπή τιμή εισαγωγής

0702 00 00

AL

62,0

EG

285,0

IL

160,5

MA

121,2

TR

155,0

ZZ

156,7

0707 00 05

JO

241,9

MA

66,8

TR

180,1

ZZ

162,9

0709 91 00

EG

119,3

ZZ

119,3

0709 93 10

MA

231,9

TR

171,0

ZZ

201,5

0805 10 20

EG

63,0

MA

62,6

TN

52,9

TR

64,2

ZA

97,5

ZZ

68,0

0805 20 10

IL

179,2

MA

84,7

ZZ

132,0

0805 20 30, 0805 20 50, 0805 20 70, 0805 20 90

IL

126,0

JM

118,0

KR

153,2

MA

81,7

TR

121,7

ZZ

120,1

0805 50 10

TR

71,8

ZZ

71,8

0808 10 80

BR

65,4

CL

89,8

MK

24,4

US

154,2

ZZ

83,5

0808 30 90

CL

265,9

CN

92,1

US

138,7

ZZ

165,6


(1)  Ονοματολογία των χωρών που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1106/2012 της Επιτροπής, της 27ης Νοεμβρίου 2012, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 471/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις κοινοτικές στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου με τις τρίτες χώρες, όσον αφορά την επικαιροποίηση της ονοματολογίας των χωρών και εδαφών (ΕΕ L 328 της 28.11.2012, σ. 7). Ο κωδικός «ZZ» αντιπροσωπεύει «άλλες χώρες καταγωγής».


Διορθωτικά

21.1.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 14/48


Διορθωτικό στην οδηγία 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων καθώς και τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά

( Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 84 της 20ής Μαρτίου 2014 )

Στη σελίδα 72, αιτιολογική σκέψη 2:

αντί:

«(2)

Η διάδοση του περιεχομένου που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων, των οπτικοακουστικών παραγωγών και της ηχογραφημένης μουσικής και των συνδεδεμένων με το περιεχόμενο αυτό υπηρεσιών, απαιτεί την αδειοδότηση των δικαιωμάτων από τους διάφορους κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, όπως συγγραφείς, ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες, παραγωγούς και εκδότες. Συνήθως εναπόκειται στον δικαιούχο να επιλέξει μεταξύ της ατομικής ή συλλογικής διαχείρισης των χρηστών του, εκτός εάν τα κράτη μέλη προβλέπουν διαφορετικά, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης και των κρατών μελών της. Η διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων περιλαμβάνει τη χορήγηση αδειών στους χρήστες, τον λογιστικό έλεγχο των αδειούχων, την παρακολούθηση της χρήσης των δικαιωμάτων, την πραγμάτωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, την είσπραξη των εσόδων από τα δικαιώματα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων και τη διανομή των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης επιτρέπουν στους δικαιούχους να αμείβονται για χρήσεις δικαιωμάτων τις οποίες δεν θα ήταν σε θέση να ελέγχουν ή να επιβάλλουν οι ίδιοι, συμπεριλαμβανομένων των χρήσεων σε μη εγχώριες αγορές.»

διάβαζε:

«(2)

Η διάδοση του περιεχομένου που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων, των οπτικοακουστικών παραγωγών και της ηχογραφημένης μουσικής και των συνδεδεμένων με το περιεχόμενο αυτό υπηρεσιών, απαιτεί την αδειοδότηση των δικαιωμάτων από τους διάφορους κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, όπως συγγραφείς, ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες, παραγωγούς και εκδότες. Συνήθως εναπόκειται στον δικαιούχο να επιλέξει μεταξύ της ατομικής ή συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων του, εκτός εάν τα κράτη μέλη προβλέπουν διαφορετικά, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης και των κρατών μελών της. Η διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων περιλαμβάνει τη χορήγηση αδειών στους χρήστες, τον λογιστικό έλεγχο των χρηστών, την παρακολούθηση της χρήσης των δικαιωμάτων, την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, την είσπραξη των εσόδων από τα δικαιώματα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων και τη διανομή των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης επιτρέπουν στους δικαιούχους να αμείβονται για χρήσεις δικαιωμάτων τις οποίες δεν θα ήταν σε θέση να ελέγχουν ή να επιβάλλουν οι ίδιοι, συμπεριλαμβανομένων των χρήσεων σε μη εγχώριες αγορές.»

Στη σελίδα 73, αιτιολογική σκέψη 11:

αντί:

«(11)

Η παρούσα οδηγία ουδόλως εμποδίζει τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να συνάπτουν συμφωνίες εκπροσώπησης με άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης —σύμφωνα με τους κανόνες περί ανταγωνισμού των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ— στον τομέα της διαχείρισης των δικαιωμάτων, προκειμένου να διευκολύνουν, να βελτιώνουν και να απλουστεύουν τις διαδικασίες χορήγησης άδειας στους χρήστες, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής ενιαίου τιμολογίου, υπό ισότιμες, αμερόληπτες και διαφανείς συνθήκες, και να προσφέρουν πολυεδαφικές άδειες και σε τομείς άλλους από αυτούς που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία, τίτλος III.»

διάβαζε:

«(11)

Η παρούσα οδηγία ουδόλως εμποδίζει τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να συνάπτουν συμβάσεις αμοιβαιότητας με άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης —σύμφωνα με τους κανόνες περί ανταγωνισμού των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ— στον τομέα της διαχείρισης των δικαιωμάτων, προκειμένου να διευκολύνουν, να βελτιώνουν και να απλουστεύουν τις διαδικασίες χορήγησης άδειας στους χρήστες, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής ενιαίου τιμολογίου, υπό ισότιμες, αμερόληπτες και διαφανείς συνθήκες, και να προσφέρουν πολυεδαφικές άδειες και σε τομείς άλλους από αυτούς που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία, τίτλος III.»

Στη σελίδα 73, αιτιολογική σκέψη 12:

αντί:

«(12)

Η παρούσα οδηγία, αν και εφαρμόζεται σε όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, με εξαίρεση τον τίτλο III που εφαρμόζεται μόνο στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης που διαχειρίζονται τα επιγραμμικά δικαιώματα δημιουργών επί μουσικών έργων σε διακρατική βάση, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στις ρυθμίσεις που αφορούν στη διαχείριση των δικαιωμάτων στα κράτη μέλη όπως η ατομική διαχείριση, το επεκτατικό αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ ενός αντιπροσωπευτικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης και ενός χρήστη, δηλαδή διευρυμένη συλλογική χορήγηση αδειών, υποχρεωτική συλλογική διαχείριση, τεκμήρια εκπροσώπησης και μεταβίβαση δικαιωμάτων σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.»

διάβαζε:

«(12)

Η παρούσα οδηγία, αν και εφαρμόζεται σε όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, με εξαίρεση τον τίτλο III, που εφαρμόζεται μόνο στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης οι οποίοι διαχειρίζονται τα επιγραμμικά δικαιώματα δημιουργών επί μουσικών έργων σε πολυεδαφική βάση, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στις ρυθμίσεις που αφορούν τη διαχείριση των δικαιωμάτων στα κράτη μέλη, όπως η ατομική διαχείριση, το επεκτατικό αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ ενός αντιπροσωπευτικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης και ενός χρήστη, δηλαδή διευρυμένη συλλογική χορήγηση αδειών, την υποχρεωτική συλλογική διαχείριση, τα τεκμήρια εκπροσώπησης και τη μεταβίβαση δικαιωμάτων σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.»

Στη σελίδα 73, αιτιολογική σκέψη 14:

αντί:

«(14)

Η παρούσα οδηγία δεν υποχρεώνει τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να αποκτήσουν μια συγκεκριμένη νομική μορφή. Στην πράξη, οι οργανισμοί αυτοί λειτουργούν υπό διάφορες νομικές μορφές όπως σωματεία, συνεταιρισμοί ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, που ελέγχονται από ή ανήκουν σε δικαιούχους πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων ή οντότητες που αντιπροσωπεύουν τους δικαιούχους αυτούς, που προβλέπονται από την παρούσα οδηγία μέσω της επιλογής νομικής μορφής. Ωστόσο, σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω της νομικής μορφής ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, το στοιχείο της κυριότητας ή του ελέγχου απουσιάζει. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, στην περίπτωση των ιδρυμάτων στα οποία δεν υπάρχουν μέλη. Εντούτοις, οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να εφαρμόζονται και στους οργανισμούς αυτούς. Ομοίως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να προλαμβάνουν την καταστρατήγηση των υποχρεώσεων. Σημειωτέον ότι οι οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους, και είναι μέλη οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, μπορούν να είναι άλλοι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, σωματεία δικαιούχων, ενώσεις ή άλλοι οργανισμοί.»

διάβαζε:

«(14)

Η παρούσα οδηγία δεν υποχρεώνει τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να αποκτήσουν μια συγκεκριμένη νομική μορφή. Στην πράξη, οι οργανισμοί αυτοί λειτουργούν υπό διάφορες νομικές μορφές όπως σωματεία, συνεταιρισμοί ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, που ελέγχονται από ή ανήκουν σε δικαιούχους πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων ή οντότητες που αντιπροσωπεύουν τους δικαιούχους αυτούς. Ωστόσο, σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω της νομικής μορφής ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, το στοιχείο της κυριότητας ή του ελέγχου απουσιάζει. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, στην περίπτωση των ιδρυμάτων, στα οποία δεν υπάρχουν μέλη. Εντούτοις, οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να εφαρμόζονται και στους οργανισμούς αυτούς. Ομοίως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να προλαμβάνουν την καταστρατήγηση των υποχρεώσεων που προβλέπονται από την παρούσα οδηγία μέσω της επιλογής νομικής μορφής. Σημειωτέον ότι οι οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους και είναι μέλη οργανισμών συλλογικής διαχείρισης μπορούν να είναι άλλοι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, σωματεία δικαιούχων, ενώσεις ή άλλοι οργανισμοί.»

Στη σελίδα 74, αιτιολογική σκέψη 18:

αντί:

«(18)

Για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοχοι των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από την εσωτερική αγορά κατά τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων τους και ότι η ελευθερία άσκησης των δικαιωμάτων τους δεν θίγεται αδικαιολόγητα, πρέπει να τίθενται κατάλληλες εγγυήσεις στα καταστατικά έγγραφα των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης. Επιπλέον, ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν θα πρέπει, όταν παρέχει διαχειριστικές υπηρεσίες, να εισάγει άμεσα ή έμμεσα διακρίσεις μεταξύ των δικαιούχων βάσει της ιθαγένειάς τους, του τόπου κατοικίας ή εγκατάστασής τους.»

διάβαζε:

«(18)

Για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοχοι των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από την εσωτερική αγορά κατά τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων τους και ότι η ελευθερία άσκησης των δικαιωμάτων τους δεν θίγεται αδικαιολόγητα, είναι ανάγκη να τεθούν κατάλληλες εγγυήσεις στο καταστατικό των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης. Επιπλέον, ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν θα πρέπει, όταν παρέχει διαχειριστικές υπηρεσίες, να εισάγει άμεσα ή έμμεσα διακρίσεις μεταξύ των δικαιούχων βάσει της ιθαγένειάς τους, του τόπου κατοικίας ή εγκατάστασής τους.»

Στη σελίδα 75, αιτιολογική σκέψη 23, προτελευταία περίοδος:

αντί:

«Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβλέπουν περιορισμούς όσον αφορά στην ψήφο μέσω πληρεξουσίου μόνο εφόσον αυτό δεν θίγει την κατάλληλη και ουσιαστική συμμετοχή των μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.»

διάβαζε:

«Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβλέπουν περιορισμούς στους πληρεξούσιους μόνο εφόσον αυτό δεν θίγει την κατάλληλη και ουσιαστική συμμετοχή των μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.».

Στη σελίδα 76, αιτιολογική σκέψη 26:

αντί:

«(26)

Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης εισπράττουν, διαχειρίζονται και διανέμουν τα έσοδα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων που τους ανατίθενται από τους δικαιούχους. Τα έσοδα αυτά οφείλονται τελικώς στους δικαιούχους, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν άμεση νομική σχέση με τον οργανισμό, ή να εκπροσωπούνται μέσω μιας οντότητας που αποτελεί το μέλος του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή μέσω συμφωνίας εκπροσώπησης. Ως εκ τούτου, έχει σημασία οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης να επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια κατά την είσπραξη, διαχείριση και διανομή των εν λόγω εσόδων. Η ακριβής διανομή είναι δυνατή μόνο όταν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης διατηρούν κατάλληλα μητρώα μελών, αδειών και χρήσεων των έργων και άλλων προστατευόμενων αντικειμένων. Τα σχετικά στοιχεία που απαιτούνται για την αποτελεσματική συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων θα πρέπει επίσης να παρέχονται από τους δικαιούχους και τους χρήστες και να επαληθεύονται από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης.»

διάβαζε:

«(26)

Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης εισπράττουν, διαχειρίζονται και διανέμουν τα έσοδα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων που τους ανατίθενται από τους δικαιούχους. Τα έσοδα αυτά οφείλονται τελικώς στους δικαιούχους, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν άμεση νομική σχέση με τον οργανισμό ή να εκπροσωπούνται μέσω μιας οντότητας που αποτελεί το μέλος του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή μέσω σύμβασης αμοιβαιότητας. Ως εκ τούτου, έχει σημασία οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης να επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια κατά την είσπραξη, διαχείριση και διανομή των εν λόγω εσόδων. Η ακριβής διανομή είναι δυνατή μόνο όταν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης διατηρούν κατάλληλα μητρώα μελών, αδειών και χρήσεων των έργων και άλλων προστατευόμενων αντικειμένων. Τα σχετικά στοιχεία που απαιτούνται για την αποτελεσματική συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων θα πρέπει επίσης να παρέχονται από τους δικαιούχους και τους χρήστες και να επαληθεύονται από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης.»

Στη σελίδα 77, αιτιολογική σκέψη 30:

αντί:

«(30)

Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται δικαιώματα και να εισπράττουν έσοδα από την εκμετάλλευση αυτών δυνάμει συμβάσεων αμοιβαιότητας με άλλους οργανισμούς. Για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών του άλλου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν θα πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ των δικαιωμάτων που διαχειρίζεται δυνάμει συμφωνιών εκπροσώπησης και εκείνων που διαχειρίζεται απευθείας για τους δικαιούχους της. Επίσης, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης να επιβάλει κρατήσεις σε εισπραχθέντα έσοδα από δικαιώματα για λογαριασμό ενός άλλου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, εκτός από έξοδα διαχείρισης, χωρίς τη ρητή συναίνεση του άλλου οργανισμού. Είναι επίσης σκόπιμο να απαιτείται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να διανέμουν και να καταβάλλουν πληρωμές σε άλλους οργανισμούς δυνάμει αυτών των συμβάσεων αμοιβαιότητας το αργότερο έως τη διανομή και καταβολή των σχετικών ποσών στα δικά τους μέλη και στους δικαιούχους που εκπροσωπούν και που δεν είναι μέλη. Εξάλλου, ο οργανισμός-αποδέκτης θα πρέπει με τη σειρά του να διανέμει χωρίς καθυστέρηση τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους που εκπροσωπεί.»

διάβαζε:

«(30)

Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται δικαιώματα και να εισπράττουν έσοδα από την εκμετάλλευση αυτών δυνάμει συμβάσεων αμοιβαιότητας με άλλους οργανισμούς. Για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών του άλλου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν θα πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ των δικαιωμάτων που διαχειρίζεται δυνάμει συμβάσεων αμοιβαιότητας και εκείνων που διαχειρίζεται απευθείας για τους δικαιούχους της. Επίσης, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης να επιβάλει κρατήσεις σε εισπραχθέντα έσοδα από δικαιώματα για λογαριασμό ενός άλλου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, εκτός από έξοδα διαχείρισης, χωρίς τη ρητή συναίνεση του άλλου οργανισμού. Είναι επίσης σκόπιμο να απαιτείται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να διανέμουν και να καταβάλλουν πληρωμές σε άλλους οργανισμούς δυνάμει αυτών των συμβάσεων αμοιβαιότητας το αργότερο έως τη διανομή και καταβολή των σχετικών ποσών στα δικά τους μέλη και στους δικαιούχους που εκπροσωπούν και που δεν είναι μέλη. Εξάλλου, ο οργανισμός-αποδέκτης θα πρέπει με τη σειρά του να διανέμει χωρίς καθυστέρηση τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους που εκπροσωπεί.»

Στη σελίδα 77, αιτιολογική σκέψη 31:

αντί:

«(31)

Η σημασία της ύπαρξης δίκαιων και μη μεροληπτικών εμπορικών όρων αδειοδότησης είναι ιδιαιτέρως μεγάλη για να διασφαλίζεται ότι οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν άδειες για δικαιώματα επί έργων και άλλων αντικειμένων για τα οποία ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης εκπροσωπεί τα δικαιώματα και για να διασφαλίζεται η κατάλληλη αμοιβή των δικαιούχων. Κατά συνέπεια, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και οι χρήστες θα πρέπει να διενεργούν διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση αδειών με καλή πίστη και να εφαρμόζουν χρεώσεις που θα πρέπει να καθορίζονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που δεν εισάγουν διακρίσεις. Είναι σκόπιμο να απαιτείται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να καθορίζουν τέλος αδειοδότησης ή αμοιβή που να είναι εύλογη σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την οικονομική αξία της χρήσης των δικαιωμάτων σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Τέλος, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να απαντούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις αιτήσεις των χρηστών για τη χορήγηση άδειας.»

διάβαζε:

«(31)

Η σημασία της ύπαρξης δίκαιων και μη μεροληπτικών εμπορικών όρων αδειοδότησης είναι ιδιαιτέρως μεγάλη για να διασφαλίζεται ότι οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν άδειες για δικαιώματα επί έργων και άλλων αντικειμένων για τα οποία ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης εκπροσωπεί τα δικαιώματα και για να διασφαλίζεται η κατάλληλη αμοιβή των δικαιούχων. Κατά συνέπεια, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και οι χρήστες θα πρέπει να διενεργούν διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση αδειών με καλή πίστη και να εφαρμόζουν χρεώσεις που θα πρέπει να καθορίζονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που δεν εισάγουν διακρίσεις. Είναι σκόπιμο να απαιτείται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να καθορίζουν αμοιβή για την αδειοδότηση ή αμοιβή που να είναι εύλογες σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την οικονομική αξία της χρήσης των δικαιωμάτων σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Τέλος, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να απαντούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις αιτήσεις των χρηστών για τη χορήγηση άδειας.»

Στη σελίδα 77, αιτιολογική σκέψη 33, πρώτη περίοδος:

αντί:

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα μπορούν να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην παρούσα οδηγία, οι χρήστες θα πρέπει να παρέχουν στους οργανισμούς αυτούς σχετικές πληροφορίες με τη χρήση των δικαιωμάτων που εκπροσωπούν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης.»

διάβαζε:

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα μπορούν να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην παρούσα οδηγία, οι χρήστες θα πρέπει να παρέχουν στους οργανισμούς αυτούς σχετικές πληροφορίες για τη χρήση των δικαιωμάτων που εκπροσωπούν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης.».

Στη σελίδα 77, αιτιολογική σκέψη 34, τελευταία περίοδος:

αντί:

«Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει επίσης να υποχρεούνται να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών, στους άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης των οποίων τα δικαιώματα διαχειρίζονται βάσει συμφωνιών εκπροσώπησης.»

διάβαζε:

«Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει επίσης να υποχρεούνται να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών, στους άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης των οποίων τα δικαιώματα διαχειρίζονται βάσει συμβάσεων αμοιβαιότητας.».

Στη σελίδα 77, αιτιολογική σκέψη 35:

αντί:

«(35)

Προκειμένου οι δικαιούχοι, άλλοι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το πεδίο δραστηριοτήτων του οργανισμού και τα δικαιώματα ή άλλα αντικείμενα που εκπροσωπεί, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα θέματα αυτά μετά από δεόντως αιτιολογημένη αίτηση. Το ζήτημα του εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούν να χρεώνονται εύλογα τέλη για την υπηρεσία αυτή θα πρέπει να ρυθμίζεται από το εθνικό δίκαιο. Επίσης κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πρέπει να δημοσιοποιεί πληροφορίες σχετικά με τη διάρθρωσή του και τον τρόπο ενεργείας του, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα του καταστατικού του και των γενικών πολιτικών του για τα έξοδα διαχείρισης, τις κρατήσεις και τις αμοιβές.»

διάβαζε:

«(35)

Προκειμένου οι δικαιούχοι, άλλοι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το πεδίο δραστηριοτήτων του οργανισμού και τα δικαιώματα ή άλλα αντικείμενα που εκπροσωπεί, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα θέματα αυτά μετά από δεόντως αιτιολογημένη αίτηση. Το ζήτημα του εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούν να χρεώνονται εύλογα έξοδα για την υπηρεσία αυτή θα πρέπει να ρυθμίζεται από το εθνικό δίκαιο. Επίσης κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να δημοσιοποιεί πληροφορίες σχετικά με τη διάρθρωσή του και τον τρόπο που δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα του καταστατικού του και των γενικών πολιτικών του για τα έξοδα διαχείρισης, τις κρατήσεις και τις αμοιβές.»

Στη σελίδα 78, αιτιολογική σκέψη 39:

αντί:

«(39)

Η σύσταση 2005/737/ΕΚ προώθησε ένα νέο κανονιστικό περιβάλλον καλύτερα προσαρμοσμένο στη διαχείριση, σε ενωσιακό επίπεδο, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων για την παροχή νόμιμων επιγραμμικών μουσικών υπηρεσιών. Αναγνώρισε ότι στην εποχή της επιγραμμικής εκμετάλλευσης των μουσικών έργων, οι εμπορικοί χρήστες χρειάζονται μια πολιτική χορήγησης πολυεδαφικών αδειών η οποία να αρμόζει σε ένα επιγραμμικό περιβάλλον που είναι πανταχού παρόν και έχει διακρατικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η σύσταση δεν αποδείχθηκε επαρκής για την ενθάρρυνση μιας ευρέως διαδεδομένης χορήγησης πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικά δικαιώματα επί μουσικών έργων ούτε για την αντιμετώπιση των ειδικών απαιτήσεων της χορήγησης πολυεδαφικών αδειών.»

διάβαζε:

«(39)

Η σύσταση 2005/737/ΕΚ της Επιτροπής προώθησε ένα νέο κανονιστικό περιβάλλον καλύτερα προσαρμοσμένο στη διαχείριση, σε ενωσιακό επίπεδο, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων για την παροχή νόμιμων επιγραμμικών μουσικών υπηρεσιών. Αναγνώρισε ότι στην εποχή της επιγραμμικής εκμετάλλευσης των μουσικών έργων, οι εμπορικοί χρήστες χρειάζονται μια πολιτική χορήγησης αδειών η οποία να αρμόζει σε ένα επιγραμμικό περιβάλλον που είναι πανταχού παρόν και έχει πολυεδαφικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η σύσταση δεν αποδείχθηκε επαρκής για την ενθάρρυνση μιας ευρέως διαδεδομένης χορήγησης πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικά δικαιώματα επί μουσικών έργων ούτε για την αντιμετώπιση των ειδικών απαιτήσεων της χορήγησης πολυεδαφικών αδειών.»

Στη σελίδα 78, αιτιολογική σκέψη 40, τρίτη περίοδος από το τέλος:

αντί:

«Οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να παρέχουν σε έναν οργανισμό συλλογικής διαχείρισης τη δυνατότητα να ζητεί από άλλον οργανισμό την εκπροσώπηση του ρεπερτορίου του σε διακρατική βάση, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να πληροί ο ίδιος τις προϋποθέσεις.»

διάβαζε:

«Οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να παρέχουν σε έναν οργανισμό συλλογικής διαχείρισης τη δυνατότητα να ζητεί από άλλον οργανισμό την εκπροσώπηση του ρεπερτορίου του σε πολυεδαφική βάση, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να πληροί ο ίδιος τις προϋποθέσεις.».

Στη σελίδα 79, αιτιολογική σκέψη 43:

αντί:

«(43)

Τα βιομηχανικά πρότυπα για τη χρήση της μουσικής, την αναφορά των πωλήσεων και την τιμολόγηση συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας κατά την ανταλλαγή των δεδομένων μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των χρηστών. Η παρακολούθηση της χρήσης των αδειών θα πρέπει να σέβεται θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και το δικαίωμα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη που απορρέουν από την αποδοτικότητα οδηγούν σε ταχύτερη χρηματοοικονομική επεξεργασία και τελικώς σε πιο έγκαιρες πληρωμές στους δικαιούχους, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να εκδίδουν τιμολόγια στους παρόχους υπηρεσιών και να διανέμουν τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους χωρίς καθυστέρηση. Προκειμένου η απαίτηση αυτή να είναι αποτελεσματική, είναι απαραίτητο οι χρήστες να παρέχουν στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ακριβείς και έγκαιρες αναφορές σχετικά με τη χρήση των έργων τους. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να αποδέχονται τις αναφορές που υποβάλλουν οι χρήστες σε κλειστούς μορφότυπους, εφόσον είναι διαθέσιμα ευρέως χρησιμοποιούμενα βιομηχανικά πρότυπα. Δεν θα πρέπει να απαγορεύεται στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να αναθέτουν σε τρίτους υπηρεσίες σχετικά με τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικά δικαιώματα επί μουσικών έργων. Ο καταμερισμός ή η συνένωση των δυνατοτήτων των υπηρεσιών υποστήριξης αναμένεται ότι θα βοηθήσει τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης στη βελτίωση των υπηρεσιών διαχείρισης και στον εξορθολογισμό των επενδύσεων σε εργαλεία διαχείρισης δεδομένων.»

διάβαζε:

«(43)

Τα βιομηχανικά πρότυπα για τη χρήση της μουσικής, την αναφορά των πωλήσεων και την τιμολόγηση συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας κατά την ανταλλαγή των δεδομένων μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των χρηστών. Η παρακολούθηση της χρήσης των αδειών θα πρέπει να σέβεται θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και το δικαίωμα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη από την αποτελεσματικότερη διαχείριση οδηγούν σε ταχύτερη χρηματοοικονομική επεξεργασία και τελικώς σε πιο έγκαιρες πληρωμές στους δικαιούχους, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να εκδίδουν τιμολόγια στους παρόχους υπηρεσιών και να διανέμουν τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους χωρίς καθυστέρηση. Προκειμένου η απαίτηση αυτή να είναι αποτελεσματική, είναι απαραίτητο οι χρήστες να παρέχουν στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ακριβείς και έγκαιρες αναφορές σχετικά με τη χρήση των έργων τους. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να αποδέχονται τις αναφορές που υποβάλλουν οι χρήστες σε κλειστούς μορφότυπους, εφόσον είναι διαθέσιμα ευρέως χρησιμοποιούμενα βιομηχανικά πρότυπα. Δεν θα πρέπει να απαγορεύεται στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να αναθέτουν σε τρίτους υπηρεσίες σχετικά με τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικά δικαιώματα επί μουσικών έργων. Ο καταμερισμός ή η συνένωση των δυνατοτήτων των υπηρεσιών υποστήριξης αναμένεται ότι θα βοηθήσει τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης στη βελτίωση των υπηρεσιών διαχείρισης και στον εξορθολογισμό των επενδύσεων σε εργαλεία διαχείρισης δεδομένων.»

Στη σελίδα 79, αιτιολογική σκέψη 44, προτελευταία περίοδος:

αντί:

«Η αποκλειστικότητα στις συμφωνίες για χορήγηση πολυεδαφικών αδειών θα περιόριζε τις επιλογές που διατίθενται στους χρήστες που αναζητούν διακρατικές άδειες, καθώς και τις επιλογές που διατίθενται σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης που αναζητούν υπηρεσίες διαχείρισης του ρεπερτορίου τους σε διακρατική βάση.»

διάβαζε:

«Η αποκλειστικότητα στις συμφωνίες για χορήγηση πολυεδαφικών αδειών θα περιόριζε τις επιλογές που διατίθενται στους χρήστες που αναζητούν πολυεδαφικές άδειες, καθώς και τις επιλογές που διατίθενται σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης που αναζητούν υπηρεσίες διαχείρισης του ρεπερτορίου τους σε πολυεδαφική βάση.».

Στη σελίδα 80, αιτιολογική σκέψη 46, τελευταία περίοδος:

αντί:

«Κάθε συμφωνία με την οποία ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης αναθέτει σε άλλον οργανισμό ή οργανισμούς τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών στο ιδιόκτητο μουσικό ρεπερτόριό του για επιγραμμική χρήση δεν πρέπει να αποτρέπει τον πρώτο εξ αυτών οργανισμό συλλογικής διαχείρισης από τη συνέχιση χορήγησης αδειών αποκλειστικά στην επικράτεια του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο οργανισμός αυτός, στο δικό της ρεπερτόριο και σε κάθε άλλο ρεπερτόριο το οποίο ενδέχεται να έχει εξουσιοδοτηθεί να εκπροσωπεί στην εν λόγω επικράτεια.»

διάβαζε:

«Κάθε συμφωνία με την οποία ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης αναθέτει σε άλλον οργανισμό ή οργανισμούς τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών στο δικό του μουσικό ρεπερτόριο για επιγραμμική χρήση δεν πρέπει να αποτρέπει τον πρώτο εξ αυτών οργανισμό συλλογικής διαχείρισης από τη συνέχιση χορήγησης αδειών αποκλειστικά στην επικράτεια του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο οργανισμός αυτός, στο δικό του ρεπερτόριο και σε κάθε άλλο ρεπερτόριο το οποίο ενδέχεται να έχει εξουσιοδοτηθεί να εκπροσωπεί στην εν λόγω επικράτεια.».

Στη σελίδα 80, αιτιολογική σκέψη 49, τρίτη περίοδος:

αντί:

«Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμες και σε άλλους δικαιούχους που εκπροσωπούνται απευθείας από τον οργανισμό, καθώς και σε άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης για λογαριασμό των οποίων αναλαμβάνει τη διαχείριση δικαιωμάτων στο πλαίσιο συμφωνίας εκπροσώπησης.»

διάβαζε:

«Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμες και σε άλλους δικαιούχους που εκπροσωπούνται απευθείας από τον οργανισμό, καθώς και σε άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης για λογαριασμό των οποίων αναλαμβάνει τη διαχείριση δικαιωμάτων στο πλαίσιο σύμβασης αμοιβαιότητας.».

Στη σελίδα 82, άρθρο 2 παράγραφος 2:

αντί:

«2.   Ο τίτλος III και το άρθρο 34 παράγραφος 2 και το άρθρο 38 εφαρμόζονται στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης που είναι εγκατεστημένοι στην Ένωση και διαχειρίζονται τα δικαιώματα δημιουργών επί μουσικών έργων που προορίζονται για επιγραμμική χρήση σε διακρατική βάση.»

διάβαζε:

«2.   Ο τίτλος III και το άρθρο 34 παράγραφος 2 και το άρθρο 38 εφαρμόζονται στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης που είναι εγκατεστημένοι στην Ένωση και διαχειρίζονται τα δικαιώματα δημιουργών επί μουσικών έργων που προορίζονται για επιγραμμική χρήση σε πολυεδαφική βάση.»

Στη σελίδα 87, άρθρο 12 παράγραφος 1:

αντί:

«1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, σε περίπτωση που δικαιούχος εξουσιοδοτεί οργανισμό συλλογικής διαχείρισης να διαχειρίζεται τα δικαιώματά του, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης παρέχει στον δικαιούχο πληροφορίες σχετικά με τα τέλη διαχείρισης και τις λοιπές κρατήσεις επί των εσόδων από τα δικαιώματα και επί των τυχόν εσόδων από την επένδυση των εσόδων από τα δικαιώματα, πριν λάβει τη συναίνεσή του για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του.»

διάβαζε:

«1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, σε περίπτωση που δικαιούχος εξουσιοδοτεί οργανισμό συλλογικής διαχείρισης να διαχειρίζεται τα δικαιώματά του, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης παρέχει στον δικαιούχο πληροφορίες σχετικά με τα έξοδα διαχείρισης και τις λοιπές κρατήσεις επί των εσόδων από τα δικαιώματα και επί των τυχόν εσόδων από την επένδυση των εσόδων από τα δικαιώματα, πριν λάβει τη συναίνεσή του για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του.»

Στη σελίδα 88, άρθρο 15 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο:

αντί:

«Ο άλλος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ή, σε περίπτωση που έχουν ως μέλη οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους, τα μέλη αυτά διανέμουν και καταβάλλουν τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έξι μήνες από την είσπραξη των ποσών αυτών, εκτός εάν αντικειμενικοί λόγοι που σχετίζονται ιδίως με την υποβολή αναφορών εκ μέρους των χρηστών, τον προσδιορισμό των δικαιωμάτων, την ταυτοποίηση των δικαιούχων ή την αντιστοίχιση των πληροφοριών για τα έργα και άλλα αντικείμενα με τους δικαιούχους δεν επιτρέπουν στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, στα μέλη του να τηρήσουν την προθεσμία αυτή.»

διάβαζε:

«Ο άλλος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ή, σε περίπτωση που έχει ως μέλη οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους, τα μέλη αυτά διανέμουν και καταβάλλουν τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έξι μήνες από την είσπραξη των ποσών αυτών, εκτός εάν αντικειμενικοί λόγοι που σχετίζονται ιδίως με την υποβολή αναφορών εκ μέρους των χρηστών, τον προσδιορισμό των δικαιωμάτων, την ταυτοποίηση των δικαιούχων ή την αντιστοίχιση των πληροφοριών για τα έργα και άλλα αντικείμενα με τους δικαιούχους δεν επιτρέπουν στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, στα μέλη του να τηρήσουν την προθεσμία αυτή.»

Στη σελίδα 88, άρθρο 16:

αντί:

«1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και οι χρήστες διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την αδειοδότηση των δικαιωμάτων με καλή πίστη. Οι οργανισμοί αυτοί ανταλλάσσουν κάθε αναγκαία πληροφορία.

2.   Οι όροι αδειοδότησης θα πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια που δεν εισάγουν διακρίσεις. Κατά την αδειοδότηση δικαιωμάτων οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ως προηγούμενο για άλλες επιγραμμικές υπηρεσίες τους όρους αδειοδότησης που έχουν συμφωνηθεί με έναν χρήστη, όταν ο χρήστης αυτός παρέχει ένα νέο είδος επιγραμμικής υπηρεσίας το οποίο είναι διαθέσιμο στο κοινό της Ένωσης για λιγότερο από τρία έτη.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη αμοιβή για τη χρήση των δικαιωμάτων. Οι χρεώσεις για τα αποκλειστικά δικαιώματα και τα δικαιώματα αμοιβής είναι εύλογα, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την οικονομική αξία της χρήσης των δικαιωμάτων στο εμπόριο, λαμβανομένων υπόψη της φύσης και του πεδίου χρήσης των έργων και άλλων αντικειμένων, καθώς και σε σχέση με την οικονομική αξία των υπηρεσιών που παρέχονται από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο χρήστη για τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των χρεώσεων αυτών.

3.   Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να απαντούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις αιτήσεις των χρηστών, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης προκειμένου να υποβάλει πρόταση χορήγησης αδείας.

Μετά την παραλαβή όλων των σχετικών πληροφοριών, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, είτε προτείνει τη χορήγηση άδειας ή παρέχει στον χρήστη αιτιολογημένη δήλωση στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθεται να αδειοδοτήσει την παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας.

4.   Ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να επικοινωνούν με αυτόν με ηλεκτρονικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης, όπου κριθεί απαραίτητο, της υποβολής αναφορών επί τη χρήση αδείας.»

διάβαζε:

«1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και οι χρήστες διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την αδειοδότηση των δικαιωμάτων με καλή πίστη. Οι οργανισμοί αυτοί ανταλλάσσουν κάθε αναγκαία πληροφορία.

2.   Οι όροι αδειοδότησης βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια που δεν εισάγουν διακρίσεις. Κατά την αδειοδότηση δικαιωμάτων οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ως προηγούμενο για άλλες επιγραμμικές υπηρεσίες τους όρους αδειοδότησης που έχουν συμφωνηθεί με έναν χρήστη, όταν ο χρήστης αυτός παρέχει ένα νέο είδος επιγραμμικής υπηρεσίας το οποίο είναι διαθέσιμο στο κοινό της Ένωσης για λιγότερο από τρία έτη.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν κατάλληλη αμοιβή για τη χρήση των δικαιωμάτων. Οι χρεώσεις για τα αποκλειστικά δικαιώματα και τα δικαιώματα αμοιβής είναι εύλογες, σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την οικονομική αξία της χρήσης των δικαιωμάτων στο εμπόριο, λαμβανομένων υπόψη της φύσης και του πεδίου χρήσης των έργων και άλλων αντικειμένων, καθώς και σε σχέση με την οικονομική αξία της υπηρεσίας που παρέχεται από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο χρήστη για τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των χρεώσεων αυτών.

3.   Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης απαντούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις αιτήσεις των χρηστών, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης προκειμένου να παρέχει άδεια.

Μετά την παραλαβή όλων των σχετικών πληροφοριών, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, είτε παρέχει άδεια ή παρέχει στον χρήστη αιτιολογημένη δήλωση στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθεται να αδειοδοτήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

4.   Ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να επικοινωνούν με αυτόν με ηλεκτρονικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης, όπου κριθεί απαραίτητο, της υποβολής αναφορών σε σχέση με τη χρήση αδείας.»

Στη σελίδα 89, άρθρο 18 παράγραφος 1 στοιχείο στ):

αντί:

«στ)

τις κρατήσεις που γίνονται για κάθε σκοπό εκτός των δαπανών διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ενδέχεται να απαιτούνται από την εθνική νομοθεσία για την παροχή τυχόν κοινωνικών, πολιτιστικών ή εκπαιδευτικών υπηρεσιών·»

διάβαζε:

«στ)

τις κρατήσεις που γίνονται για κάθε σκοπό εκτός των εξόδων διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ενδέχεται να απαιτούνται από την εθνική νομοθεσία για την παροχή τυχόν κοινωνικών, πολιτιστικών ή εκπαιδευτικών υπηρεσιών·»

Στη σελίδα 89, άρθρο 19, τίτλος:

αντί:

«Άρθρο 19

Παροχή πληροφοριών προς άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης σχετικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων δυνάμει συμφωνιών εκπροσώπησης»

διάβαζε:

«Άρθρο 19

Παροχή πληροφοριών προς άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης σχετικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων δυνάμει συμβάσεων αμοιβαιότητας»

Στη σελίδα 93, άρθρο 29 παράγραφος 3:

αντί:

«3.   Ο εξουσιοδοτούμενος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ενημερώνει τον εξουσιοδοτούντα οργανισμό συλλογικής διαχείρισης σχετικά με τους κύριους όρους βάσει των οποίων θα χορηγηθεί άδεια για τα επιγραμμικά δικαιώματα του τελευταίου, καθώς και για τη φύση της εκμετάλλευσης, όλες τις διατάξεις που αφορούν ή επηρεάζουν τα τέλη άδειας χρήσης, τη διάρκεια της άδειας, τις λογιστικές περιόδους και τις επικράτειες που καλύπτονται.»

διάβαζε:

«3.   Ο εξουσιοδοτούμενος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ενημερώνει τον εξουσιοδοτούντα οργανισμό συλλογικής διαχείρισης που του έχει παράσχει την εξουσιοδότηση σχετικά με τους κύριους όρους βάσει των οποίων θα χορηγηθεί άδεια για τα επιγραμμικά δικαιώματα του τελευταίου, συμπεριλαμβανομένης της φύσης της εκμετάλλευσης, όλων των όρων που αφορούν ή επηρεάζουν την αμοιβή για την αδειοδότηση, τη διάρκεια της άδειας, τις λογιστικές περιόδους και τις επικράτειες που καλύπτονται.»

Στη σελίδα 95, άρθρο 38 παράγραφος 4 στοιχείο γ):

αντί:

«γ)

το ποσοστό του ρεπερτορίου στα κράτη μέλη που είναι διαθέσιμο για έκδοση αδειών σε διακρατική βάση.»

διάβαζε:

«γ)

το ποσοστό του ρεπερτορίου στα κράτη μέλη που είναι διαθέσιμο για χορήγηση αδειών σε πολυεδαφική βάση.»