ISSN 1725-2547

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 115

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

48ό έτος
4 Μαΐου 2005


Περιεχόμενα

 

II   Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση

Σελίδα

 

 

Επιτροπή

 

*

Απόφαση της Επιτροπής της 11ης Απριλίου 2005 περί καθορισμού οικολογικών κριτηρίων και των σχετικών απαιτήσεων αξιολόγησης και εξακρίβωσης για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε προσωπικούς υπολογιστές [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 1024]  ( 1 )

1

 

*

Απόφαση της Επιτροπής της 23ης Μαρτίου 2005 σχετικά με τον καθορισμό αναθεωρημένων οικολογικών κριτηρίων για την απονομή του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε απορρυπαντικά πιάτων [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 1026]  ( 1 )

9

 

*

Απόφαση της Επιτροπής της 11ης Απριλίου 2005 για τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων και των σχετικών απαιτήσεων αξιολόγησης και εξακρίβωσης για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε φορητούς υπολογιστές [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 1027]  ( 1 )

35

 

*

Απόφαση της Επιτροπής της 23ης Μαρτίου 2005 για τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 1028]  ( 1 )

42

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ.

EL

Οι πράξεις οι τίτλοι οποίων έχουν τυπωθεί με ημίμαυρα στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση

Επιτροπή

4.5.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 115/1


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 11ης Απριλίου 2005

περί καθορισμού οικολογικών κριτηρίων και των σχετικών απαιτήσεων αξιολόγησης και εξακρίβωσης για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε προσωπικούς υπολογιστές

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 1024]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2005/341/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, περί αναθεωρημένου κοινοτικού συστήματος απονομής οικολογικού σήματος (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο,

Ύστερα από διαβούλευση με το συμβούλιο οικολογικής σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 1980/2000 προβλέπει ότι ένα προϊόν, για να λάβει κοινοτικό οικολογικό σήμα, πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά τέτοια που του επιτρέπουν να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση οικολογικών παραμέτρων καθοριστικής σημασίας.

(2)

Ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 1980/2000 προβλέπει ότι καθορίζονται ειδικά κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος ανά κατηγορία προϊόντων, τα οποία συντάσσονται με βάση τα κριτήρια που εκπονεί το συμβούλιο οικολογικής σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(3)

Προβλέπει επίσης ότι η επανεξέταση των κριτηρίων οικολογικής σήμανσης καθώς και των απαιτήσεων εκτίμησης και εξακρίβωσης διενεργείται εγκαίρως προτού λήξει η περίοδος ισχύος των κριτηρίων που έχουν καθοριστεί για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.

(4)

Ενδείκνυται, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στην αγορά, να αναθεωρηθούν τα οικολογικά κριτήρια τα οποία καθορίστηκαν με την απόφαση 2001/686/EΚ της Επιτροπής, της 22ας Αυγούστου 2001, περί καθορισμού οικολογικών κριτηρίων για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε προσωπικούς υπολογιστές (2).

(5)

Επιπλέον, προκειμένου να προσδιοριστεί ότι εξαιρούνται οι εξυπηρετητές, είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί ο ορισμός της κατηγορίας προϊόντων που προβλέπεται στην ανωτέρω απόφαση.

(6)

Για λόγους σαφήνειας, η απόφαση 2001/686/ΕΚ πρέπει επομένως να αντικατασταθεί.

(7)

Τα αναθεωρημένα οικολογικά κριτήρια και οι σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης πρέπει να ισχύσουν για περίοδο τεσσάρων ετών.

(8)

Ενδείκνυται να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος, όχι μεγαλύτερη των δώδεκα μηνών, για παραγωγούς προϊόντων στα οποία έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα πριν από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης και για παραγωγούς που έχουν υποβάλει αίτηση να τους απονεμηθεί το οικολογικό σήμα πριν από την ημερομηνία αυτή, προκειμένου να διαθέτουν επαρκή χρόνο για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους ώστε να συμμορφώνονται προς τα αναθεωρημένα κριτήρια και τις απαιτήσεις.

(9)

Τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση μέτρα είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συγκροτήθηκε δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1980/2000,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η κατηγορία προϊόντων «προσωπικοί υπολογιστές» περιλαμβάνει τους υπολογιστές που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε σταθερή θέση, όπως σε ένα γραφείο, αποτελούνται από κεντρική μονάδα επεξεργασίας και οθόνη, είτε συνδυασμένα σε ένα ενιαίο περίβλημα είτε όχι, καθώς και πληκτρολόγιο.

Αυτή η κατηγορία προϊόντων καλύπτει επίσης τις κεντρικές μονάδες, τα πληκτρολόγια και τις οθόνες που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μαζί με τους προσωπικούς υπολογιστές.

Η κατηγορία αυτή προϊόντων δεν καλύπτει τους εξυπηρετητές.

Άρθρο 2

Προκειμένου να απονεμηθεί το κοινοτικό οικολογικό σήμα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 σε προσωπικούς υπολογιστές, αυτοί πρέπει να εμπίπτουν στην κατηγορία προϊόντων «προσωπικοί υπολογιστές» και να πληρούν τα οικολογικά κριτήρια που καθορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 3

Τα οικολογικά κριτήρια για την κατηγορία προϊόντων «προσωπικοί υπολογιστές», καθώς και τα σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης ισχύουν έως τις 30 Απριλίου 2009.

Άρθρο 4

Για διοικητικούς σκοπούς, η εν λόγω κατηγορία προϊόντων χαρακτηρίζεται με τον κωδικό αριθμό «013».

Άρθρο 5

Η απόφαση 2001/686/ΕΚ καταργείται.

Άρθρο 6

Τα οικολογικά σήματα που απονέμονται πριν από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης για προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία προϊόντων «προσωπικοί υπολογιστές» μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται έως τις 31 Μαρτίου 2006.

Στις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί αιτήσεις απονομής του οικολογικού σήματος για προϊόντα τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία προϊόντων «προσωπικοί υπολογιστές» πριν από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης, στα προϊόντα αυτά μπορεί να απονεμηθεί το οικολογικό σήμα υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην απόφαση 2001/686/ΕΚ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το οικολογικό σήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου 2006.

Άρθρο 7

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 11 Απριλίου 2005.

Για την Επιτροπή

Σταύρος ΔΗΜΑΣ

Mέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 237 της 21.9.2000, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 242 της 12.9.2001, σ. 4.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Κεντρική μονάδα επεξεργασίας

Οθόνη

Πληκτρολόγιο

Προσωπικός υπολογιστής

Εξοικονόμηση ενέργειας: κεντρική μονάδα επεξεργασίας

X

 

 

X

Εξοικονόμηση ενέργειας: οθόνη

 

X

 

X

Παράταση ζωής: κεντρική μονάδα επεξεργασίας

X

 

 

X

Παράταση ζωής: οθόνη

 

X

 

X

Περιεκτικότητα σε υδράργυρο της οθόνης υγρών κρυστάλλων

 

X

(όπου έχει εφαρμογή)

 

X

(όπου έχει εφαρμογή)

Θόρυβος

X

 

 

X

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

 

X

 

X

Απόσυρση και ανακύκλωση

X

X

(κατά περίπτωση)

X

(κατά περίπτωση)

X

(κατά περίπτωση)

Οδηγίες χρήσης

X

X

X

(κατά περίπτωση)

X

(κατά περίπτωση)

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται κατ’ αίτηση όπως υποδεικνύεται στα κριτήρια, σε εργαστήρια που ανταποκρίνονται στις γενικές απαιτήσεις του προτύπου EN ISO 17025. Κατά περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι δοκιμών, εφόσον κριθούν ισοδύναμες από τους αρμόδιους φορείς εφόσον κριθούν ισοδύναμες από τους αρμόδιους φορείς. Όταν δεν αναφέρονται δοκιμές, ή όταν αναφέρονται ως χρησιμοποιούμενες για εξακρίβωση ή παρακολούθηση, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει, κατά περίπτωση, να στηρίζονται σε δηλώσεις και παραστατικά από πλευράς του αιτούντος ή/και σε ανεξάρτητες επαληθεύσεις.

Συνιστάται στους αρμόδιους φορείς να λαμβάνουν υπόψη την εφαρμογή αναγνωρισμένων προγραμμάτων διαχείρισης του περιβάλλοντος, όπως το EMAS ή το πρότυπο ISO 14001, κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων σήμανσης και την παρακολούθηση της τήρησης των κριτηρίων του παρόντος παραρτήματος. (Σημείωση: η εφαρμογή τέτοιων συστημάτων διαχείρισης δεν είναι υποχρεωτική.)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1.   Εξοικονόμηση ενέργειας

Κεντρική μονάδα επεξεργασίας

α)

Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας πρέπει να διαθέτει εύκολα προσπελάσιμο διακόπτη έναρξης/παύσης λειτουργίας.

β)

Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας του υπολογιστή ικανοποιεί τις απαιτήσεις διαμόρφωσης που προβλέπονται στο πρόγραμμα Energy Star (1) οι οποίες επιτρέπουν ενεργειακά αποδοτικούς τρόπους λειτουργίας.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα δήλωση με την οποία πιστοποιεί ότι η κεντρική μονάδα του προσωπικού υπολογιστή πληροί τις απαιτήσεις διαμόρφωσης («Οδηγίες») που προβλέπονται στο πρόγραμμα Energy Star.

γ)

Ο υπολογιστής έχει τη δυνατότητα αναστολής ACPI (2) S3 της μνήμης RAM ώστε η ελάχιστη ισχύς που καταναλώνεται να μην υπερβαίνει τα 4 Watts. Η επαναφορά του υπολογιστή από την κατάσταση αναστολής είναι δυνατή με εντολή μέσω:

μόντεμ,

σύνδεσης με το διαδίκτυο,

του πληκτρολογίου ή του ποντικιού.

Ο προεπιλεγμένος χρόνος αδράνειας μετά τον οποίο γίνεται αυτόματα η μετάβαση από την κατάσταση λειτουργίας στην κατάσταση αναστολής ACPI S3 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά. Ο κατασκευαστής πρέπει να ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία, αλλά ο χρήστης μπορεί να την απενεργοποιήσει.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα έκθεση όπου πιστοποιείται ότι η ισχύς που καταναλώνεται σε κατάσταση αναστολής ACPI S3 έχει μετρηθεί με τη διαδικασία η οποία προβλέπεται στο ισχύον συναινετικό μνημόνιο περί υπολογιστών Energy Star. Η έκθεση αναφέρει το αποτέλεσμα της μέτρησης.

δ)

Η κατανάλωση ισχύος σε κατάσταση εκτός λειτουργίας (off-mode) δεν υπερβαίνει τα 2 Watts. Εκτός λειτουργίας, σε αυτή την περίπτωση, είναι η κατάσταση που επιτυγχάνεται με την εντολή τερματισμού της λειτουργίας του υπολογιστή.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα έκθεση όπου πιστοποιείται ότι η ισχύς που καταναλώνεται σε κατάσταση εκτός λειτουργίας έχει μετρηθεί με τη διαδικασία η οποία προβλέπεται στο ισχύον συναινετικό μνημόνιο περί υπολογιστών Energy Star. Η έκθεση αναφέρει το αποτέλεσμα της μέτρησης.

Οθόνη

α)

Η οθόνη πρέπει να διαθέτει εύκολα προσπελάσιμο διακόπτη έναρξης/παύσης λειτουργίας.

β)

Σε κατάσταση αναστολής (3) η κατανάλωση ισχύος της οθόνης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 Watts. Ο προεπιλεγμένος χρόνος αδράνειας μετά τον οποίο γίνεται αυτόματα η μετάβαση από την κατάσταση λειτουργίας στην κατάσταση αναστολής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά. Ο κατασκευαστής πρέπει να ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία, αλλά ο χρήστης μπορεί να την απενεργοποιήσει.

γ)

Η κατανάλωση ενέργειας της οθόνης σε κατάσταση εκτός λειτουργίας (4) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 Watt. Εκτός λειτουργίας σε αυτήν την περίπτωση είναι η κατάσταση που επιτυγχάνεται με την εντολή τερματισμού της λειτουργίας της οθόνης.

δ)

Οι οθόνες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της έκδοσης 4 του Energy Star για επίπεδο 2, μέγιστης κατανάλωση ενέργειας σε ενεργό κατάσταση. Οι οθόνες πρέπει να συμμορφώνονται προς τον κατάλληλο τύπο από τους ακόλουθους:

i)

όταν X < 1, τότε Y = 23

ii)

όταν X ≥ 1 τότε Y = 28X

(όπου X είναι ο αριθμός mega-pixels και Y η κατανάλωση ενέργειας σε Watts).

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα έκθεση όπου πιστοποιείται ότι η ισχύς που καταναλώνεται στις δυο καταστάσεις αδράνειας (off-, sleep-) και στην κατάσταση λειτουργίας (on-) έχουν μετρηθεί με τη διαδικασία που προβλέπεται στις απαιτήσεις του προγράμματος Energy Star για τις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών (έκδοση 4.0). Η έκθεση αναφέρει τη μετρηθείσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στους τρεις αυτούς τρόπους λειτουργίας.

2.   Παράταση διάρκειας ζωής

α)

Ο σχεδιασμός του υπολογιστή επιτρέπει εύκολη προσπέλαση και αλλαγή της μνήμης.

β)

Ο σχεδιασμός του υπολογιστή επιτρέπει αντικατάσταση του σκληρού δίσκου, και εφόσον υπάρχουν, της μονάδας δίσκου ή της μονάδας ψηφιακού βιντεοδίσκου.

γ)

Ο υπολογιστής σχεδιάζεται με τρόπο ώστε οι κάρτες γραφικών να είναι εύκολα προσπελάσιμες και να μπορούν να αλλαχτούν.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος με τις εν λόγω απαιτήσεις.

3.   Περιεκτικότητα μιας οθόνης υγρών κρυστάλλων σε υδράργυρο

Ο φωτισμός της οθόνης υγρών κρυστάλλων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 mg υδραργύρου ανά λυχνία (κατά μέσο όρο).

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος με τις εν λόγω απαιτήσεις.

4.   Θόρυβος

Η «δηλούμενη στάθμη ηχητικής ισχύος στάθμισης Α» (re lpW) της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας του προσωπικού υπολογιστή, σύμφωνα με την παράγραφο 3.2.5 του ISO 9296, δεν υπερβαίνει:

τα 4,0 B(A) σε κατάσταση αδράνειας [ισοδυναμούν με 40 dB(A)]

τα 4,5 B(A) κατά την πρόσβαση σε μονάδα δίσκου [ισοδυναμούν με 45 dB(A)].

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα έκθεση, την οποία έχει εκπονήσει ένα ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών πιστοποιημένο κατά ISO 17025, που πιστοποιείται ότι οι ηχητικές εκπομπές έχουν μετρηθεί σύμφωνα με το πρότυπο ISO 7779 και έχουν δηλωθεί σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9296. Η έκθεση αναφέρει τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε κατάσταση αδράνειας και κατά την πρόσβαση σε μονάδα δίσκου, τα οποία και δηλώνονται σύμφωνα με την παράγραφο 3.2.5 του προτύπου ISO 9296.

5.   Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Η οθόνη του προσωπικού υπολογιστή πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που προβλέπονται στο πρότυπο EN50279, κατηγορία A.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα έκθεση που αποδεικνύει ότι οι εκπομπές της οθόνης συμμορφώνονται με την απαίτηση.

6.   Απόσυρση, ανακύκλωση και επικίνδυνες ουσίες

Ο κατασκευαστής αναλαμβάνει χωρίς επιβάρυνση την απόσυρση του προϊόντος για επισκευή ή ανακύκλωση, και κάθε μέρους που αντικαθίσταται, εκτός από τεμάχια που έχουν μολυνθεί από τους χρήστες (π.χ. σε ιατρικές ή πυρηνικές εφαρμογές). Επιπλέον, το προϊόν ανταποκρίνεται στα ακόλουθα κριτήρια:

α)

ένα ειδικευμένο άτομο είναι από μόνο του σε θέση να αποσυναρμολογήσει το προϊόν·

β)

ο κατασκευαστής ελέγχει την αποσυναρμολόγηση του προϊόντος και συντάσσει σχετική έκθεση, η οποία τίθεται στη διάθεση τρίτων κατόπιν αιτήσεως. Μεταξύ άλλων, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι:

οι συνδέσεις είναι ευδιάκριτες και προσπελάσιμες,

οι συνδέσεις είναι κατά το δυνατόν τυποποιημένες,

οι συνδέσεις είναι προσπελάσιμες με κοινά εργαλεία,

οι λυχνίες φωτισμού της οθόνης υγρών κρυστάλλων αφαιρούνται εύκολα·

γ)

τα επικίνδυνα υλικά αφαιρούνται εύκολα·

δ)

90 % (κατά βάρος) των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του περιβλήματος και του σκελετού/πλαισίου είναι τεχνικώς ανακυκλώσιμα·

ε)

τυχόν απαιτούμενες ετικέτες αφαιρούνται εύκολα ή είναι εγχάρακτες·

στ)

τα πλαστικά μέρη:

δεν περιέχουν μόλυβδο ή κάδμιο που έχουν προστεθεί εκούσια,

αποτελούνται από ένα πολυμερές ή από συμβατά πολυμερή, εκτός από το κάλυμμα το οποίο αποτελείται από δύο το πολύ είδη πολυμερών που διαχωρίζονται και δεν φέρουν επικάλυψη, όπως βαφή,

δεν περιέχουν μεταλλικά ποικίλματα μη αφαιρετά από ένα μόνο άτομο, με χρήση απλών εργαλείων·

ζ)

τα πλαστικά μέρη δεν περιέχουν ως επιβραδυντικά φλόγας πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB) ή πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE) όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2002/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5). Η απαίτηση αυτή λαμβάνει υπόψη τις μετέπειτα προσαρμογές και τροποποιήσεις της οδηγίας όσον αφορά τη χρήση δεκαβρωμοδιφαινυλίου.

Τα πλαστικά μέρη δεν περιέχουν επιβραδυντές φλόγας από χλωροπαραφίνη με μήκος αλυσίδας 10-17 άτομα άνθρακα και περιεκτικότητα σε χλώριο μεγαλύτερη του 50 % κατά βάρος (αριθ. CAS 85535-84-8 και αριθ. CAS 85535-85-9).

Ο αιτών καταθέτει δήλωση συμμόρφωσης με αυτή την απαίτηση·

η)

τα πλαστικά μέρη με βάρος μεγαλύτερο των 25 γραμμαρίων δεν περιέχουν ουσίες ή παρασκευάσματα που είναι επιβραδυντικά φλόγας στα οποία, κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης για την απονομή του οικολογικού σήματος, έχουν ταξινομηθεί ως:

Επικίνδυνο για την υγεία:

 

R45 (ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο)

 

R46 (ενδέχεται να προκαλεί κληρονομικές γενετικές βλάβες)

 

R60 (ενδέχεται να διαταράσσει τη γονιμότητα)

 

R61 (ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στο έμβρυο)

Επικίνδυνο για το περιβάλλον:

 

R50 (πολύ τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς)

 

R50-53 (πολύ τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς, ενδέχεται να προκαλεί χρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον)

 

R51/R53 (τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς, ενδέχεται να προκαλεί χρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον),

όπως ορίζονται στην οδηγία 67/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου (6)·

θ)

τα πλαστικά μέρη φέρουν μόνιμη σήμανση που ταυτοποιεί το υλικό, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 11469: 2000. Εξαιρούνται από αυτό το κριτήριο πλαστικά υλικά που λαμβάνονται με εξώθηση και ο οπτικός κυματοδηγός στις επίπεδες οθόνες·

ι)

οι μπαταρίες δεν περιέχουν πάνω από 0,0001 % υδράργυρο, 0,001 % κάδμιο ή 0,01 % μόλυβδο κατά βάρος.

Ο αιτών καταθέτει δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος προς τις εν λόγω απαιτήσεις και αντίγραφο της έκθεσης αποσυναρμολόγησης στον αρμόδιο φορέα που αξιολογεί την αίτηση.

Όσον αφορά το κριτήριο 6 η), όταν χρησιμοποιούνται επιβραδυντικά φλόγας, δεν πρέπει να έχουν ταξινομηθεί σε καμία από τις ανωτέρω κατηγορίες επικινδυνότητας και δεν πρέπει να αναφέρονται στο παράρτημα 1 της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ, ή στις ακόλουθες τροποποιήσεις της, σχετικά με την ταξινόμηση, τη συσκευασία και την επισήμανση των επικίνδυνων ουσιών. Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για επιβραδυντικά φλόγας τα οποία κατά τη χρησιμοποίησή τους υφίστανται χημική μετατροπή τέτοιου είδους ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η ταξινόμησή τους σε καμία από τις προαναφερόμενες κατηγορίες επικινδυνότητας και εφόσον λιγότερο από 0,1 % του επιβραδυντικού φλόγας παραμένει στο κατεργασμένο τμήμα υπό τη μορφή που είχε πριν από τη χρησιμοποίησή του. Κάθε επιβραδυντικό φλόγας το οποίο χρησιμοποιείται σε πλαστικά μέρη > 25 g πρέπει να προσδιορίζεται στο έγγραφο της αίτησης με το όνομά του και τον αριθμό CAS.

7.   Οδηγίες χρήσης

Το προϊόν πωλείται συνοδευόμενο από οδηγίες χρήσης, όπου μεταξύ άλλων παρέχονται υποδείξεις σχετικά με την ορθή οικολογική χρήση του, και πιο συγκεκριμένα:

α)

συστάσεις σχετικά με την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών διαχείρισης ισχύος, και η επισήμανση ότι τυχόν απενεργοποίηση αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων·

β)

ενημέρωση ότι η ενέργεια που διέρχεται από τους αγωγούς μπορεί να μηδενιστεί εάν το τροφοδοτικό αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό δίκτυο·

γ)

πληροφορίες για τη δυνατότητα εξεύρεσης ανταλλακτικών στην αγορά. Για περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδείκνυται η αναβάθμιση ή αντικατάσταση μερών από τον καταναλωτή, παρέχονται οδηγίες για την ορθή διαδικασία·

δ)

ενημέρωση ότι ο σχεδιασμός του προϊόντος επιτρέπει την ορθή επαναχρησιμοποίηση των μερών και την ανακύκλωση αυτών, και επομένως ότι δεν πρέπει να απορρίπτονται·

ε)

οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες απόσυρσης που προσφέρει ο κατασκευαστής·

στ)

ενημέρωση για τον κατάλληλο τρόπο χρήσης των καρτών WLAN, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανοί κίνδυνοι όσον αφορά την ασφάλεια·

ζ)

η πληροφορία ότι στο προϊόν έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της Κοινότητας, με μια σύντομη συνοδευτική εξήγηση της σημασίας του, και η επισήμανση ότι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οικολογικό σήμα υπάρχουν στη διεύθυνση (http://europa.eu.int/ecolabel).

Ο αιτών καταθέτει δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος με τις εν λόγω απαιτήσεις και αντίγραφο των οδηγιών χρήσης στον αρμόδιο φορέα που αξιολογεί την αίτηση.

8.   Συσκευασία

Η συσκευασία πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

όλα τα τμήματα της συσκευασίας πρέπει να διαχωρίζονται εύκολα με το χέρι σε χωριστά υλικά για να διευκολύνεται η ανακύκλωση·

β)

στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται συσκευασία από χαρτόνι, αυτή πρέπει να αποτελείται από ανακυκλωμένο υλικό σε ποσοστό 80 % τουλάχιστον.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: ο αιτών καταθέτει δήλωση της συμμόρφωσης του προϊόντος προς την εν λόγω απαίτηση και δείγμα (ή δείγματα) της συσκευασίας στον αρμόδιο φορέα απονομής του σήματος, ως τμήμα της αίτησης.

9.   Πληροφορίες που περιέχει το οικολογικό σήμα

Το τετραγωνίδιο 2 του οικολογικού σήματος περιέχει το ακόλουθο κείμενο:

χαμηλή κατανάλωση ενέργειας,

προσφέρεται για ανακύκλωση

χαμηλή ηχητική στάθμη.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα δήλωση της συμμόρφωσης του προϊόντος προς την εν λόγω απαίτηση και αντίγραφο του οικολογικού σήματος όπως εμφανίζεται στη συσκευασία ή/και στο προϊόν ή/και στην τεκμηρίωση που συνοδεύει το προϊόν.


(1)  Όπως έχουν οριστεί από την υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και εφαρμόζονται από το Σεπτέμβριο του 2004. Βλέπε την ιστοσελίδα: http://www.energystar.gov/index.cfm?c=computers.pr_crit_computers

(2)  Advanced configuration and power interface (ACPI).

(3)  Όπως έχει οριστεί για τις οθόνες στην έκδοση 4 του Energy Star,

http://www.energystar.gov/index.cfm?c=computers.pr_crit_computers

(4)  Όπως έχει οριστεί για τις οθόνες στην έκδοση 4 του Energy Star, http://www.energystar.gov/index.cfm?c=computers.pr_crit_computers

(5)  ΕΕ L 37 της 13.2.2003, σ. 19.

(6)  ΕΕ L 196 της 16.8.1967, σ. 1.


4.5.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 115/9


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 23ης Μαρτίου 2005

σχετικά με τον καθορισμό αναθεωρημένων οικολογικών κριτηρίων για την απονομή του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε απορρυπαντικά πιάτων

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 1026]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2005/342/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, περί αναθεωρημένου κοινοτικού συστήματος απονομής οικολογικού σήματος (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο,

Μετά από διαβούλευση με το συμβούλιο οικολογικής σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 για την απονομή του κοινοτικού οικολογικού σήματος απαιτείται το προϊόν να διαθέτει χαρακτηριστικά που να καθιστούν δυνατή την ουσιαστική συμβολή του στη βελτίωση καθοριστικών οικολογικών παραμέτρων.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 προβλέπει την καθιέρωση ειδικών κριτηρίων οικολογικού σήματος για τις επιμέρους ομάδες προϊόντων τα οποία συντάσσονται με βάση τα κριτήρια που προτείνει το συμβούλιο οικολογικής σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(3)

Προβλέπει επίσης την έγκαιρη αναθεώρηση των κριτηρίων οικολογικής σήμανσης, καθώς και των αντίστοιχων απαιτήσεων αξιολόγησης και εξακρίβωσης, πριν το τέλος της περιόδου ισχύος των κριτηρίων για κάθε κατηγορία προϊόντων.

(4)

Κρίνεται σκόπιμο, για να ληφθούν δεόντως υπόψη οι εξελίξεις στην αγορά, να αναθεωρηθούν τα οικολογικά κριτήρια που είχαν καθιερωθεί με την απόφαση 2001/607/ΕΚ της Επιτροπής, της 19ης Ιουλίου 2001, για καθορισμό των οικολογικών κριτηρίων απονομής του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε απορρυπαντικά πιάτων (2).

(5)

Επιπλέον, για να διευκρινισθεί ότι καλύπτεται τόσο η ιδιωτική όσο και η επαγγελματική χρήση των προϊόντων, απαιτείται να τροποποιηθεί στην εν λόγω απόφαση ο ορισμός της ομάδας προϊόντων.

(6)

Για λόγους σαφήνειας, η απόφαση 2001/607/ΕΚ πρέπει συνεπώς να καταργηθεί.

(7)

Τα αναθεωρημένα οικολογικά κριτήρια θα πρέπει να ισχύουν για περίοδο τεσσάρων ετών.

(8)

Ενδείκνυται να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος που να μην υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες για τους αιτούντες στα προϊόντα των οποίων έχει απονεμηθεί οικολογικό σήμα πριν από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης ή οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση πριν από την ως άνω ημερομηνία, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στα αναθεωρημένα κριτήρια και απαιτήσεις.

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συγκροτήθηκε με βάση το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η ομάδα προϊόντων «απορρυπαντικά πιάτων» περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

«κάθε απορρυπαντικό που χρησιμεύει για να πλένονται με τα χέρια πιάτα, σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, κατσαρόλες, σκεύη μαγειρείου και παρόμοια».

Η ομάδα προϊόντων καλύπτει προϊόντα για ιδιωτική και επαγγελματική χρήση.

Άρθρο 2

Για να λάβει το κοινοτικό οικολογικό σήμα για απορρυπαντικά πιάτων με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000, το απορρυπαντικό πρέπει να εντάσσεται στην ομάδα προϊόντων «απορρυπαντικά πιάτων» και πρέπει να συμμορφώνεται με τα οικολογικά κριτήρια που καθορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 3

Τα οικολογικά κριτήρια για την ομάδα προϊόντων «απορρυπαντικά πιάτων» καθώς και τα συναφή κριτήρια αξιολόγησης και εξακρίβωσης ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008.

Άρθρο 4

Για διοικητικούς σκοπούς, η κατηγορία προϊόντων «απορρυπαντικά πιάτων» λαμβάνει τον κωδικό 019.

Άρθρο 5

Η απόφαση 2001/607/ΕΚ καταργείται.

Άρθρο 6

Έως τις 31 Μαρτίου 2006 επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των οικολογικών σημάτων που απονεμήθηκαν πριν από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης για προϊόντα που εμπίπτουν στην ομάδα προϊόντων «απορρυπαντικά πιάτων».

Στην περίπτωση υποβολής αιτήσεων πριν από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης, για την απονομή οικολογικού σήματος σε προϊόντα που εμπίπτουν στην ομάδα προϊόντων «απορρυπαντικά πιάτων» είναι δυνατή η απονομή του οικολογικού σήματος στα προϊόντα αυτά υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην απόφαση 2001/607/ΕΚ. Στις περιπτώσεις αυτές το σήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου 2006.

Άρθρο 7

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 23 Μαρτίου 2005.

Για την Επιτροπή

Σταύρος ΔΗΜΑΣ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 237 της 21.9.2000, σ. 1.

(2)  EE L 214 της 8.8.2001, σ. 30.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για να λάβει το οικολογικό σήμα, το απορρυπαντικό πιάτων (στο εξής «το προϊόν») πρέπει να ανήκει στην κατηγορία προϊόντων που ορίζεται στο άρθρο 1 και να συμμορφώνεται με τα κριτήρια του παρόντος παραρτήματος,

Στόχος των κριτηρίων

Με τα κριτήρια αυτά επιδιώκεται να προωθηθούν ιδίως:

η μείωση των απορρίψεων τοξικών ή κατ' άλλο τρόπο ρυπογόνων ουσιών στο υδατικό περιβάλλον,

η μείωση ή πρόληψη κινδύνων για την υγεία ή το περιβάλλον, που σχετίζονται με τη χρήση επικίνδυνων ουσιών,

η ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων συσκευασίας,

η πληροφόρηση, που θα παρέχει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το προϊόν με τρόπο αποδοτικό και ο οποίος θα ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τα κριτήρια καθορίζονται σε επίπεδα τα οποία προάγουν την σήμανση των απορρυπαντικών πιάτων με περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Απαιτήσεις αξιολόγησης και εξακρίβωσης

Για κάθε κριτήριο αναφέρονται οι συγκεκριμένες απαιτήσεις αξιολόγησης και εξακρίβωσης.

Όπου κρίνεται σκόπιμο, γίνονται δεκτές διαφορετικές μέθοδοι δοκιμών από αυτές που αναφέρονται σε κάθε κριτήριο εφόσον θεωρηθούν ως ισοδύναμες από τον αρμόδιο φορέα αξιολόγησης της αίτησης.

Όπου δεν μνημονεύονται δοκιμές, ή μνημονεύονται για να εξασφαλισθεί η επαλήθευση ή η παρακολούθηση, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να βασίζονται κατ' αναλογία σε δηλώσεις και παραστατικά που υποβάλλει ο αιτών ή/και ανεξάρτητες επαληθεύσεις.

Κατά περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς δύνανται να απαιτούν δικαιολογητικά και να διενεργούν ανεξάρτητες εξακριβώσεις.

Όταν ο αιτών καλείται να παράσχει βεβαιώσεις, παραστατικά, αναλύσεις, πρακτικά δοκιμών, ή άλλα τεκμήρια από τα οποία να προκύπτει η συμμόρφωση προς τα κριτήρια, εξυπακούεται ότι αυτά επιτρέπεται να προέρχονται από τον αιτούντα ή/και τον (τους) προμηθευτή(-ές) του ή/και τους προμηθευτές τους κ.λπ., κατά περίπτωση.

Όπου γίνεται αναφορά σε συστατικά, αυτά περιλαμβάνουν ουσίες και παρασκευάσματα.

Στο προσάρτημα Ι παρατίθεται η νέα αναθεωρημένη βάση δεδομένων για τα συστατικά απορρυπαντικών (κατάλογος DID), έκδοση 30ής Ιουνίου 2004, που περιλαμβάνει τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα συστατικά της χημικής σύστασης των απορρυπαντικών. Το μέρος Α του καταλόγου DID χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των δεδομένων για τους υπολογισμούς της CDVtox και για την εκτίμηση της βιοαποικοδομησιμότητας των επιφανειοδραστικών (τασιενεργών) ουσιών.

Όπου απαιτείται, ο αιτών μπορεί να χρησιμοποιεί μεταγενέστερες αναθεωρήσεις της βάσης δεδομένων για συστατικά απορρυπαντικών (DID) μόλις είναι διαθέσιμα.

Για τα συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στο μέρος Α του καταλόγου DID, ο αιτών εφαρμόζει υπ' ευθύνη του την διαδικασία που περιλαμβάνεται στο μέρος Β του προσαρτήματος Ι.

Για συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID, ο αιτών μπορεί, για να σχηματισθεί η απαραίτητη τεκμηρίωση σχετικά με την αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα, να χρησιμοποιήσει μια προσέγγιση που περιγράφεται στο προσάρτημα ΙΙ.

Συνιστάται στους αρμόδιους φορείς να λαμβάνουν υπόψη την εφαρμογή αναγνωρισμένων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης όπως το ΕΜΑS ή το ISO 14001, κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων και την εξέταση της συμμόρφωσης προς τα κριτήρια του παρόντος παραρτήματος (Σημείωση: δεν απαιτείται εφαρμογή τέτοιων συστημάτων διαχείρισης).

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1.   Τοξικότητα στους υδρόβιους οργανισμούς

Η τοξικότητα κρίσιμου όγκου αραίωσης (CDVtox) υπολογίζεται για κάθε συστατικό (i) με βάση την ακόλουθη εξίσωση:

Image

όπου βάρος (i) είναι το βάρος του συστατικού (σε γραμμάρια) ανά συνιστώμενη δόση για 1 λίτρο νερού πλυσίματος, DF (i) είναι ο συντελεστής αποδόμησης και TF χρόνια (i) είναι ο συντελεστής τοξικότητας του συστατικού (σε milligram/litre).

Οι τιμές των παραμέτρων DF και TF χρόνια είναι οι αναγραφόμενες στον κατάλογο της βάσης δεδομένων για συστατικά απορρυπαντικών-μέρος A (κατάλογος DID-μέρος Α) (προσάρτημα I). Αν το υπό εξέταση συστατικό δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο DID-μέρος Α, ο αιτών εκτιμά τις τιμές με βάση την προσέγγιση που περιγράφεται στον κατάλογο DID-μέρος Β (προσάρτημα I). H CDVtox αθροίζεται για κάθε συστατικό για τον υπολογισμό της συνολικής CDVtox του προϊόντος.

Η CDVtox της συνιστώμενης δόσεως εκφρασμένη για 1 λίτρο νερού πλυσίματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 200 λίτρα.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: η ακριβής σύσταση του προϊόντος κατατίθεται στον αρμόδιο φορέα, μαζί με τους αναλυτικούς υπολογισμούς της CDVtox από τους οποίους προκύπτει συμμόρφωση προς το εν λόγω κριτήριο.

2.   Βιοαποικοδομησιμότητα των επιφανειοδραστικών ουσιών

α)   Άμεση βιοαποικοδομησιμότητα (αερόβιος)

Κάθε επιφανειοδραστική ουσία που χρησιμοποιείται στο προϊόν πρέπει να είναι εύκολα βιοαποικοδομήσιμη.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: η ακριβής σύσταση του προϊόντος καθώς και η λειτουργία κάθε συστατικού υποβάλλονται στον αρμόδιο φορέα. Στον κατάλογο DID-μέρος Α (προσάρτημα I) αναφέρεται κατά πόσο κάποια συγκεκριμένη επιφανειοδραστική ουσία είναι βιοαποικοδομήσιμη (οι επιφανειοδραστικές ουσίες με την ένδειξη «R» στη στήλη της αερόβιας βιοαποικοδομησιμότητας είναι ευκόλως βιοαποικοδομήσιμες). Για επιφανειοδραστικές ουσίες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID μέρος Α, πρέπει να παρέχονται οι σχετικές πληροφορίες από τη βιβλιογραφία ή από άλλες πηγές, ή αποτελέσματα από κατάλληλες δοκιμές, που να δείχνουν ότι οι επιφανειοδραστικές ουσίες είναι βιοαποικοδομήσιμες υπό αερόβιες συνθήκες. Οι δοκιμές για εύκολη βιοαποικοδομησιμότητα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 648/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, σχετικά με τα απορρυπαντικά (1). Οι επιφανειοδραστικές ουσίες θεωρούνται εύκολα βιοαποικοδομήσιμες όταν το επίπεδο βιοαποικοδομησιμότητας (ανοργανοποίηση) που μετράται σύμφωνα με μια από τις παρακάτω δοκιμές είναι τουλάχιστον 60 % εντός 28 ημερών: δοκιμασία CO2 με ειδικό δειγματολήπτη (OECD 310), τροποποιημένη δοκιμή Sturm εξέλιξης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) (OECD 301B· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-C), δοκιμή κλειστής φιάλης (OECD 301D· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-E), μανομετρική αναπνευσιομετρία (OECD 301F· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-D), ή δοκιμή MITI (I) (OECD 301C· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-F), ή τις ισοδύναμες δοκιμές ISO. Ανάλογα με τα φυσικά χαρακτηριστικά της επιφανειοδραστικής ουσίας, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η εύκολη βιοαποικοδομησιμότητα, αν το επίπεδο της βιοαποικοδομησιμότητας είναι τουλάχιστον 70 % εντός 28 ημερών: ελάττωση διαλυμένου οργανικού άνθρακα (DOC)· (OECD 301A· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-A) ή τροποποιημένη μέθοδος OECD ελάττωσης διαλυμένου οργανικού άνθρακα (DOC) (OECD 301E· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-Β), ή τις ισοδύναμες δοκιμές ISO. Η εφαρμοσιμότητα των μεθόδων δοκιμής με βάση μετρήσεις του διαλυμένου οργανικού άνθρακα πρέπει να αιτιολογηθεί δεόντως καθώς οι μέθοδοι αυτές είναι δυνατόν να δώσουν αποτελέσματα σχετικά με την απομάκρυνση και όχι με την βιοαποικοδομησιμότητα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκ των προτέρων προσαρμογή σε δοκιμές για εύκολη αερόβιο βιοαποικοδομησιμότητα. Δεν ισχύει η αρχή του παραθύρου των δέκα ημερών.

β)   Αναερόβιος βιοαποικοδομησιμότητα

Κάθε επιφανειοδραστική ουσία που χρησιμοποιείται στο προϊόν πρέπει να είναι βιοαποικοδομήσιμη υπό αναερόβιες συνθήκες.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: η ακριβής σύσταση του προϊόντος καθώς και η λειτουργία κάθε συστατικού υποβάλλονται στον αρμόδιο φορέα. Στον κατάλογο DID-μέρος Α (προσάρτημα I) αναφέρεται κατά πόσο κάποια συγκεκριμένη επιφανειοδραστική ουσία είναι βιοαποικοδομήσιμη αναερόβια ή όχι (οι επιφανειοδραστικές ουσίες με την ένδειξη «Υ» στη στήλη της αναερόβιας βιοαποικοδομησιμότητας είναι εύκολα βιοαποικοδομήσιμες υπό αναερόβιες συνθήκες). Για επιφανειοδραστικές ουσίες που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID μέρος Α, πρέπει να υποβάλλονται οι σχετικές πληροφορίες από την βιβλιογραφία ή άλλες πηγές ή τα αποτελέσματα κατάλληλων δοκιμών, από όπου να προκύπτει ότι είναι βιοαποικοδομήσιμες σε αναερόβιες συνθήκες. Η δοκιμή αναφοράς για την αναερόβιο βιοαποικοδομησιμότητα είναι η OECD 311, ISO 11734, ECETOC Νo 28 (Ιούνιος 1988) ή ισοδύναμη μέθοδος δοκιμής, με απαίτηση τουλάχιστον 60 % βιοαποικοδομησιμότητας υπό αναερόβιες συνθήκες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι δοκιμών που προσομοιώνουν τις συνθήκες σχετικού αναερόβιου περιβάλλοντος για να τεκμηριωθεί ότι έχει επιτευχθεί τελική βιοαποικοδομησιμότητα 60 % σε αναερόβιες συνθήκες (βλέπε προσάρτημα IΙ).

3.   Επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες ή παρασκευάσματα

α)

Τα ακόλουθα συστατικά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στο προϊόν, είτε ως μέρος της σύστασης είτε ως μέρος οποιουδήποτε παρασκευάσματος που περιλαμβάνεται στη σύσταση:

αλκυλοφαινολαιθοξυλικές ενώσεις (APEO) ή άλλα παράγωγα αυτών,

EDTA (αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ) και τα άλατά του,

ΝΤΑ (νιτριλοτριοξικό οξύ)

νιτρομόσχοι και πολυκυκλικοί μόσχοι, μεταξύ των οποίων π.χ.

ξυλολικός μόσχος: 5-τριτ-βουτυλ-2,4,6-τρινιτρο-m-ξυλόλιο

μόσχος αμβροειδούς: 4-τρι-βουτυλ-3-μεθοξυ-2,6-δινιτροτολουόλιο

μοσκένιο: 1,1,3,3,5-πενταμεθυλ-4,6-δινιτροϊνδάνιο

τιβετινικός μόσχος: 1-τριτ-βουτυλ-3,4,5-τριμεθυλ-2,6-δινιτροβενζόλιο

κετονικός μόσχος: 4'-τριτ-βουτυλ-2',6'-διμεθυλ-3',5'-δινιτροακετοφαινόνη

HHCB (1,3,4,6,7,8-εξαϋδρο-4,6,6,7,8,8-εξαμεθυλοκυκλοπεντα(g)-2-βενζοπυράνιο)

AHTN (6-ακετυλ-1,1,2,4,4,7-εξαμεθυλοτετραλίνη)

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: ο αιτών υποβάλλει δήλωση με την οποία βεβαιώνει πως οι αναφερόμενες ουσίες δεν περιλαμβάνονται στο προϊόν, συνοδευόμενη από τις ενδεχομένως απαιτούμενες δηλώσεις των παραγωγών.

β)

Δεν χρησιμοποιούνται τεταρτοταγείς ενώσεις του αμμωνίου οι οποίες δεν είναι εύκολα βιοαποικοδομήσιμες, ούτε ως μέρος της σύστασης ούτε ως μέρος σκευάσματος που αποτελεί μέρος της σύστασης.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: ο αιτών υποβάλλει τεκμηρίωση με την οποία αποδεικνύεται η βιοαποικοδομησιμότητα εκάστης των χρησιμοποιούμενων τεταρτοταγών ενώσεων του αμμωνίου.

γ)

Δεν περιλαμβάνεται στο προϊόν συστατικό (ουσία ή σκεύασμα) το οποίο έχει καταγραφεί με κάποια από τις ακόλουθες ενδείξεις κινδύνου, ή με οποιονδήποτε συνδυασμό τους, σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 1967, περί προσεγγίσεως των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν στην ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικινδύνων ουσιών (2) και τις τροποποιήσεις της ή την οδηγία 1999/45/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαΐου 1999, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών που αφορούν την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων παρασκευασμάτων (3) και τις τροποποιήσεις της:

 

R40 (περιορισμένες ενδείξεις καρκινογόνου δράσης),

 

R45 (μπορεί να προκαλέσει καρκίνο),

 

R46 (μπορεί να προκαλέσει κληρονομικές γενετικές βλάβες),

 

R49 (μπορεί να προκαλέσει καρκίνο από εισπνοή),

 

R68 (πιθανοί κίνδυνοι ανέκκλητων αποτελεσμάτων),

 

R50-53 (πολύ τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς και ενδέχεται να προκαλεί χρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον),

 

R51-53 (τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς και ενδέχεται να προκαλεί χρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον),

 

R59 (επικίνδυνο για τη στιβάδα του όζοντος),

 

R60 (μπορεί να επιδράσει δυσμενώς στη γονιμότητα),

 

R61 (ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στο έμβρυο),

 

R62 (πιθανός κίνδυνος δυσμενούς επίδρασης στη γονιμότητα),

 

R63 (πιθανός κίνδυνος βλάβης στο έμβρυο),

 

R64 (μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε βρέφη που θηλάζουν).

Προβλέπονται ειδικές απαιτήσεις για τα βιοκτόνα, είτε μέρος της σύστασης είτε ως συστατικά παρασκευάσματος που περιέχεται στη σύσταση (βλέπε κριτήριο για τα βιοκτόνα παρακάτω).

Οι παραπάνω απαιτήσεις ισχύουν για κάθε συστατικό (ουσία ή παρασκεύασμα) που υπερβαίνει το 0,01 % κατά βάρος τελικού προϊόντος. Αυτό περιλαμβάνει επίσης κάθε συστατικό παρασκευάσματος που χρησιμοποιείται στη σύνθεση εφόσον υπερβαίνει το 0,01 % κατά βάρος του τελικού προϊόντος.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: υποβάλλονται αντίγραφα των δελτίων δεδομένων ασφάλειας υλικών για κάθε συστατικό (τόσο για ουσίες όσο και για παρασκευάσματα). Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του παραγωγού των συστατικών που αποδεικνύει συμμόρφωση με αυτό το κριτήριο.

4.   Βιοκτόνα

α)

Το προϊόν επιτρέπεται να περιλαμβάνει βιοκτόνα μόνο για τη συντήρηση του προϊόντος και στην κατάλληλη δοσολογία, αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Η παρούσα διάταξη δεν αφορά επιφανειοδραστικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να έχουν και βιοκτόνες ιδιότητες.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: υποβάλλονται αντίγραφα των δελτίων δεδομένων ασφάλειας των προστιθέμενων συντηρητικών, καθώς και πληροφορίες για την επακριβή συγκέντρωσή τους στο τελικό προϊόν. Ο παραγωγός ή ο προμηθευτής των συντηρητικών υποβάλλει πληροφορίες σχετικά με την δοσολογία που απαιτείται για τη συντήρηση του προϊόντος.

β)

Απαγορεύεται οποιοσδήποτε ισχυρισμός ή υπαινιγμός πάνω στη συσκευασία ή με κάποιο άλλο μέσο επικοινωνίας ότι το απορρυπαντικό προϊόν έχει αντιμικροβιακή δράση.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: κατατίθενται στον αρμόδιο φορέα τα κείμενα και η διάταξή τους πάνω σε κάθε τύπο συσκευασίας ή/και δείγμα κάθε τύπου συσκευασίας.

γ)

Επιτρέπονται τα βιοκτόνα, τα οποία αποτελούν μέρος της σύστασης ή μέρος παρασκευάσματος που περιλαμβάνεται στη σύσταση, τα οποία χρησιμοποιούνται για την συντήρηση του προϊόντος και τα οποία χαρακτηρίζονται με τις ενδείξεις κινδύνου R50-53 ή R51-53 σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ (4) και τις τροποποιήσεις της ή την οδηγία 1999/45/ΕΚ (5) και τις τροποποιήσεις της, μόνον όμως εφόσον δεν είναι δυνάμει βιοσυσσωρεύσιμα. Με την έννοια αυτή, βιοκτόνο θεωρείται ότι είναι δυνάμει βιοσυσσωρεύσιμο εάν ο log Pow (λογάριθμος του συντελεστή κατανομής οκτανόλης/νερού) ≥ 3,0 (εκτός εάν ο συντελεστής βιοσυσσώρευσης BCF που έχει προσδιοριστεί πειραματικά είναι ≤ 100).

Η συγκέντρωση βιοκτόνων στο τελικό προϊόν δεν υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 1976, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στα καλλυντικά προϊόντα (4) και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: υποβάλλονται αντίγραφα των δελτίων δεδομένων ασφάλειας των βιοκτόνων καθώς και τεκμηρίωση για την συγκέντρωση των βιοκτόνων στο τελικό προϊόν.

5.   Βαφές ή χρωστικές

Οι βαφές ή χρωστικές ουσίες που τυχόν χρησιμοποιούνται στο προϊόν πρέπει να επιτρέπονται από την οδηγία 76/768/ΕΟΚ και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της ή πρέπει να επιτρέπονται από την οδηγία 94/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Ιουνίου 1994, για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (5) και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της ή πρέπει να έχουν περιβαλλοντικές ιδιότητες που να μην συνεπάγονται χαρακτηρισμό με τις ενδείξεις κινδύνου R50-53 ή R51-53 σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ (4) και τις τροποποιήσεις της.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: στον αρμόδιο φορέα πρέπει να υποβάλλεται δήλωση συμμόρφωσης με αυτό το κριτήριο, μαζί με πλήρη κατάλογο όλων των χρησιμοποιουμένων βαφών και χρωστικών.

6.   Αρωματικές ουσίες

α)

Το προϊόν δεν πρέπει να περιέχει αρώματα με νιτρομόσχους ή πολυκυκλικούς μόσχους (όπως καθορίζονται στο κριτήριο 3α).

β)

Η παρασκευή ή/και ο χειρισμός συστατικών που προστίθενται στο προϊόν ως αρωματικές ουσίες πρέπει να ακολουθούν τον κώδικα πρακτικής της Διεθνούς Ένωσης Αρωματικών ουσιών (International Fragrance Association).

γ)

Δεν χρησιμοποιούνται αρωματικές ουσίες στα απορρυπαντικά πιάτων για επαγγελματική χρήση.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: στον αρμόδιο φορέα υποβάλλεται δήλωση συμμόρφωσης προς καθένα από τα μέρη αυτού του κριτηρίου.

7.   Ευαισθητοποιητικές ουσίες

Το προϊόν δεν θα πρέπει να έχει ταξινομηθεί ως R42 (εισπνεόμενο, ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθητοποίηση) ή/και R43 (ερχόμενο σε επαφή με το δέρμα, ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθητοποίηση) σύμφωνα με την οδηγία 1999/45/ΕΚ και τις τροποποιήσεις της.

Η συγκέντρωση ουσίας ή συστατικού που έχει ταξινομηθεί ως R42 (εισπνεόμενο, ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθητοποίηση) ή/και R43 (ερχόμενο σε επαφή με το δέρμα, ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθητοποίηση) σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ (4) και τις τροποποιήσεις της ή την οδηγία 1999/45/EΚ και τις τροποποιήσεις της, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,1 % κατά βάρος του τελικού προϊόντος.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: στον αρμόδιο φορέα υποβάλλονται οι ακριβείς συγκεντρώσεις όλων των συστατικών που έχουν ταξινομηθεί ως R42 ή/και R43, μαζί με αντίγραφα των δελτίων δεδομένων ασφάλειας υλικών.

8.   Επικίνδυνες ή διαβρωτικές ιδιότητες

Το προϊόν δεν πρέπει να έχει χαρακτηρισθεί ως «επικίνδυνο» (Xn) ή «διαβρωτικό» (C) σύμφωνα με την οδηγία 1999/45/EΚ.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: στον αρμόδιο φορέα υποβάλλονται οι ακριβείς συγκεντρώσεις όλων των ουσιών που περιλαμβάνονται στο προϊόν είτε ως μέρος της σύστασης είτε ως μέρος οποιουδήποτε παρασκευάσματος που περιλαμβάνεται στη σύσταση, εφόσον έχουν χαρακτηρισθεί «επικίνδυνη» (Xn) ή «διαβρωτική» (C) μαζί με αντίγραφα των δελτίων δεδομένων ασφάλειας υλικών.

9.   Απαιτήσεις συσκευασίας

α)

Η πρωτογενής συσκευασία πρέπει να έχει ογκομετρικό συντελεστή συσκευασίας (VCP - volumetric coefficient of packaging) μικρότερο ή ίσο με 1,9. Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση που η πρωτογενής συσκευασία αποτελείται κατά 50 % ή περισσότερο από ανακυκλωμένο υλικό.

Ο VCP ισούται με το πηλίκο του όγκου του μικρότερου ορθογώνιου στερεού (ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου) που μπορεί να περιέχει τη συσκευασία διά του όγκου του προϊόντος που περιέχεται στη συσκευασία.

β)

Εάν η πρωτογενής συσκευασία αποτελείται από ανακυκλωμένο υλικό, κάθε σχετική ένδειξη πάνω στη συσκευασία πρέπει να συμμορφώνεται προς το πρότυπο ISO 14021 «Οικολογικές ετικέτες και ενδείξεις - Πληροφορίες κατά δήλωση (οικολογική σήμανση τύπου ΙΙ)».

γ)

Τα μέρη της πρωτογενούς συσκευασίας πρέπει να διαχωρίζονται εύκολα σε μέρη εξ ενός υλικού.

δ)

Η σήμανση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται για την πρωτογενή συσκευασία πρέπει να γίνεται σύμφωνα προς την οδηγία 94/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ης Δεκεμβρίου 1994, για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (6), ή σύμφωνα προς το πρότυπο DIN 6120 μέρη 1 και 2 σε συνδυασμό με το πρότυπο DIN 7728 μέρος 1.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: στον αρμόδιο φορέα πρέπει να υποβάλλονται στοιχεία για τη συσκευασία, ή/και ένα δείγμα αυτής εφόσον απαιτείται, μαζί με δήλωση συμμόρφωσης προς κάθε μέρος αυτού του κριτηρίου.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ

10.   Καταλληλότητα προς χρήση

Το προϊόν πρέπει να είναι κατάλληλο προς χρήση και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Η ικανότητα καθαρισμού πρέπει να είναι ισοδύναμη προς ή καλύτερη από εκείνη προϊόντος αναφοράς με ηγετική θέση στην αγορά ή με γενική ονομασία (βλέπε προσάρτημα ΙΙΙ) που έχει εγκριθεί από αρμόδιο φορέα, και καλύτερο από εκείνη του καθαρού νερού.

Η δυναμικότητα καθαρισμού πρέπει να είναι ισοδύναμη προς ή καλύτερη από εκείνη προϊόντος αναφοράς με ηγετική θέση στην αγορά ή με γενική ονομασία που έχει εγκριθεί από αρμόδιο φορέα.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: η ικανότητα και η δυναμικότητα καθαρισμού πρέπει να δοκιμάζονται σύμφωνα με επαρκή και αιτιολογημένη εργαστηριακή δοκιμή επιδόσεων που πραγματοποιείται βάσει προκαθορισμένων παραμέτρων όπως ορίζεται στο πλαίσιο που περιγράφεται στο προσάρτημα ΙΙΙ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

11.   Οδηγίες χρήσεως

Στη συσκευασία του προϊόντος πρέπει να αναγράφονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

α)

«Για να πλύνετε τα πιάτα σας με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, για να εξοικονομήσετε νερό και ενέργεια και για να προστατεύσετε το περιβάλλον, μη χρησιμοποιείτε τρεχούμενο νερό αλλά βυθίζετε τα πιάτα μέσα σε αυτό χρησιμοποιώντας τη συνιστώμενη δοσολογία. Μπορείτε να πλύνετε αποδοτικότατα χωρίς πολύ αφρό» (ή κάποιο ισοδύναμο κείμενο).

β)

Πάνω στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται οι ακόλουθες πληροφορίες με λογικό μέγεθος χαρακτήρων και πάνω σε ευδιάκριτο φόντο. Η χρήση των σχηματικών εικόνων είναι προαιρετική.

Image

όπου x, y, z και w πρέπει να ορίζονται από τον αιτούντα ή/και τον παραγωγό.

Οι χρησιμοποιούμενες μονάδες στις ανωτέρω σχηματικές εικόνες είναι χιλιοστόλιτρα. Σε παρένθεση (όπως εμφαίνεται στις ανωτέρω σχηματικές εικόνες), πρέπει να δίνεται και μια δεύτερη πολύ γνωστή μονάδα, π.χ. κουταλάκια του γλυκού. Ωστόσο, εάν η συσκευασία διαθέτει αποτελεσματικό και βολικό σύστημα δοσομέτρησης, το οποίο μπορεί να προσφέρει εξίσου αξιόπιστη δοσολογία, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και κάποια άλλη εναλλακτική μονάδα (π.χ. μεζούρες, σύριγγες ή άλλη).

γ)

Η αναφορά ένδειξης του κατά προσέγγιση αριθμού πλύσεων που μπορεί να κάνει ο καταναλωτής με μια φιάλη, συστήνεται αλλά είναι προαιρετική.

Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται διαιρώντας τον όγκο του προϊόντος με τη δόση που απαιτείται για 5 λίτρα νερού πλυσίματος για βρώμικα πιάτα (όπως εμφαίνεται στην ανωτέρω σχηματική εικόνα).

δ)

Εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 648/2004.

ε)

«Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες της ΕΕ για το οικολογικό σήμα: http://europa.eu.int/ecolabel» (ή κάποιο ισοδύναμο κείμενο).

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: κατατίθεται στον αρμόδιο φορέα ένα δείγμα της συσκευασίας του προϊόντος μαζί με την ετικέτα, καθώς και δήλωση συμμόρφωσης προς κάθε τμήμα αυτού του κριτηρίου.

12.   Πληροφορίες που αναγράφονται στο οικολογικό σήμα

Το τετραγωνίδιο 2 του οικολογικού σήματος περιλαμβάνει το ακόλουθο κείμενο:

περιορισμένες επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή,

περιορισμένη χρήση επικίνδυνων ουσιών,

σαφείς οδηγίες χρήσης.


(1)  ΕΕ L 104 της 8.4.2004, σ. 1.

(2)  ΕΕ 196 της 16.8.1967, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 200 της 30.7.1999, σ. 1.

(4)  EE L 262 της 27.9.1976, σ. 169.

(5)  ΕΕ L 237 της 10.9.1994, σ. 13.

(6)  ΕΕ L 365 της 31.12.1994, σ. 10.


Προσάρτημα Ι

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ (DID)

Για συστατικά που περιλαμβάνονται στο μέρος Α του καταλόγου DID, πρέπει να χρησιμοποιούνται οι τιμές για την τοξικότητα και την βιοαποικοδομησιμότητα του καταλόγου για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς τα οικολογικά κριτήρια.

Για συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στο μέρος Α του καταλόγου DID, πρέπει να χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των τιμών τοξικότητας και βιοαποικοδομησιμότητας η διαδικασία που περιγράφεται στο μέρος Β.

Βάση δεδομένων για συστατικά απορρυπαντικών (DID)

έκδοση 30/6/2004

Μέρος Α - Κατάλογος συστατικών

 

Οξεία τοξικότητα

Χρόνια τοξικότητα

Βιοαποικοδομησιμότητα

Αριθ. DID

Ονομασία συστατικού

LC50/EC50

SF(οξεία)

TF(οξεία)

NOEC (1)

SF (χρόνια) (1)

TF (χρόνια)

DF

Αερόβια

Αναερόβια

 

Ανιοντικές επιφανειοδραστικές ουσίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Αλκυλο- βενζολο- σουλφονικά άλατα 11,5 - 11,8 (LAS) ευθείας αλυσίδας

4,1

1 000

0,0041

0,69

10

0,069

0,05

R

N

2

Άλας της LAS (αλκυλο C 10-13) τριαιθανολαμίνης

4,2

1 000

0,0042

3,4

100

0,034

0,05

R

O

3

Αλκυλοσουλφονικά C 14/17 άλατα

6,7

5 000

0,00134

0,44

10

0,044

0,05

R

N

4

Θειικά αλκύλια C 8/10

132

5 000

0,0264

 

 

0,0264

0,05

R

Y

5

Θειικά αλκύλια C 12/14 (AS)

2,8

1 000

0,0028

2

100

0,02

0,05

R

Y

6

Θειικά αλκύλια C 12/18 (AS) (3)

 

 

0,0149

 

 

0,027

0,05

R

Y

7

Θειικοί εστέρες λιπαρών αλκοολών C 16/18 (FAS)

27

1 000

0,027

1,7

50

0,034

0,05

R

Y

8

C 12/15 A 1-3 αιθόξυ (ΕΟ) θειικά

4,6

1 000

0,0046

0,1

10

0,01

0,05

R

Y

9

C 16/18 A 3-4 ΕΟ θειικά

0,57

10 000

0,000057

 

 

0,000057

0,05

R

Y

10

Σουλφο- ηλεκτρικό διαλκύλιο

15,7

1 000

0,0157

 

 

0,0157

0,5

I

N

11

Μεθυλεστέρες σουλφο- λιπαρών οξέων C 12/14

9

10 000

0,0009

0,23

50

0,0046

0,05

R

N

12

Μεθυλεστέρες σουλφο- λιπαρών οξέων C 16/18

0,51

5 000

0,000102

0,2

50

0,004

0,05

R

N

13

Σουλφονικές α-ολεφίνες C 14/16

3,3

10 000

0,00033

 

 

0,00033

0,05

R

N

14

Σουλφονικές α-ολεφίνες C 14/18

0,5

5 000

0,0001

 

 

0,0001

0,05

R

N

15

Σάπων C >12-22

22

1 000

0,022

10

100

0,1

0,05

R

Y

16

Σαρκοσινικό λαυροΰλιο

56

10 000

0,0056

 

 

0,0056

0,05

R

Y

17

Καρβοξυμεθυλιωμένο C 9/11 2-10 EO, άλας με νάτριο ή οξύ

100

10 000

0,01

 

 

0,01

0,05

R

O

18

Καρβοξυμεθυλιωμένο C 12/18 2-10 EO, άλας με νάτριο ή οξύ

8,8

1 000

0,0088

5

100

0,05

0,05

R

O

19

Αλκυλο- C 12/18 φωσφορικοί εστέρες

38

1 000

0,038

 

 

0,038

0,05

R

N

 

Μη ιονικές επιφανειοδραστικές ουσίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

C 8 A 1-5 EO

7,8

1 000

0,0078

 

 

0,0078

0,05

R

Y

21

C 9/11 A, >3-6 EO κυρίως ευθείας αλυσίδας

5,6

1 000

0,0056

 

 

0,0056

0,05

R

Y

22

C 9/11 A, >6-10 EO κυρίως ευθείας αλυσίδας

5

1 000

0,005

 

 

0,005

0,05

R

Y

23

C 9/11 A, 5-11 EO με διακλαδισμένη αλυσίδα

1

1 000

0,001

 

 

0,001

0,05

R

O

24

C 10 A, 5-11 EO με διακλαδισμένη αλυσίδα. (Τριμερής προπονεξοαλκυλική αλκοόλη)

1

1 000

0,001

 

 

0,001

0,05

R

Y

25

C 12/15 A, >2-6 EO κυρίως ευθείας αλυσίδας

0,43

1 000

0,00043

0,18

50

0,0036

0,05

R

Y

26

C 12/14 5-8 EO 1 t-BuO (τελική προστατευτική ομάδα)

0,23

1 000

0,00023

0,18

100

0,0018

0,05

R

O

27

C 12/15 A, 3-12 EO με διακλαδισμένη αλυσίδα

1

1 000

0,001

3,2

100

0,032

0,05

R

O

28

C 12/15 (μέση τιμή C<14) A, >6-9 EO

0,63

1 000

0,00063

0,24

10

0,024

0,05

R

Y

29

C 12/15 (μέση τιμή C>14) A, >6-9 EO

0,4

1 000

0,0004

0,17

10

0,017

0,05

R

Y

30

C 12/15 A, >9-12 EO

1,1

1 000

0,0011

 

 

0,017

0,05

R

Y

31

C 12/15 A > 12-20 EO

0,7

1 000

0,0007

 

 

0,0007

0,05

R

O

32

C 12/15 A > 20-30 EO

13

1 000

0,013

10

100

0,1

0,05

R

O

33

C 12/15 A, >30 EO

130

1 000

0,13

 

 

0,13

0,5

I

O

34

C 12/18 A, 0-3 EO

0,3

1 000

0,0003

 

 

0,0003

0,05

R

Y

35

C 12/18 A, 5-10 EO

1

1 000

0,001

0,35

100

0,0035

0,05

R

O

36

C 12/18 A, >10-20 EO

1

1 000

0,001

 

 

0,0035

0,05

R

O

37

C 16/18 A, 2-8 EO

3,2

1 000

0,0032

0,4

100

0,004

0,05

R

Y

38

C 16/18 A, >9-18 EO

0,72

1 000

0,00072

0,32

10

0,032

0,05

R

Y

39

C 16/18 A, 20-30 EO

4,1

1 000

0,0041

 

 

0,0041

0,05

R

Y

40

C 16/18 A, >30 EO

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,5

I

Y

41

C 12-15 A 2-6 EO 2-6 PO

0,78

1 000

0,00078

0,36

100

0,0036

0,05

R

O

42

C 10-16 A 0-3 PO 6-7 EO

3,2

5 000

0,00064

1

100

0,01

0,05

R

O

43

Κοκοϊκή γλυκερίνη (1-5 EO)

16

1 000

0,016

6,3

100

0,063

0,05

R

Y

44

Κοκοϊκή γλυκερίνη (6-17 EO)

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

Y

45

Γλυκοζαμίδιο C 12/14

13

1 000

0,013

4,3

50

0,086

0,05

R

Y

46

Γλυκοζαμίδιο C 16/18

1

1 000

0,001

0,33

50

0,0066

0,05

R

Y

47

Αλκυλο C 8/10 πολυγλυκοζίτες

28

1 000

0,028

5,7

100

0,057

0,05

R

Y

48

Αλκυλο C 8/12 πολυγλυκοζίτες, με διακλαδισμένη αλυσίδα

480

1 000

0,48

100

100

1

0,05

R

N

49

Αλκυλο C 8/16 ή C12-14 πολυγλυκοζίτες

5,3

1 000

0,0053

1

10

0,1

0,05

R

Y

50

Μονοαιθανολαμίδιο του λιπαρού οξέος καρύδας

9,5

1 000

0,0095

1

100

0,01

0,05

R

Y

51

Μονοαιθανολαμίδιο του λιπαρού οξέος καρύδας 4-5 EO

17

10 000

0,0017

 

 

0,0017

0,05

R

Y

52

Διαιθανολαμίδιο του λιπαρού οξέος καρύδας

2

1 000

0,002

0,3

100

0,003

0,05

O

R

53

Αμίδιο PEG-4 κραμβελαίου

7

5 000

0,0014

 

 

0,0014

0,05

R

Y

 

Επαμφοτερίζουσες επιφανειοδραστικές ουσίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60

Αλκυλο C 12/15 διμεθυλοβεταΐνη

1,7

1 000

0,0017

0,1

100

0,001

0,05

R

O

61

Αλκυλ C 12-18 αμιδοπροπυλοβεταΐνη

1,8

1 000

0,0018

0,09

100

0,0009

0,05

R

Y

62

Οξείδιο αλκυλαμίνης C 12/18

0,3

1 000

0,0003

 

 

0,0003

0,05

R

Y

 

Κατιοντικές επιφανειοδραστικές ουσίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70

Άλατα αλκυλο τριμεθυλαμμωνίου

0,1

1 000

0,0001

0,046

100

0,00046

0,5

I

O

71

Αμμωνιακά άλατα αλκυλεστέρων

2,9

1 000

0,0029

1

10

0,1

0,05

R

Y

 

Συντηρητικά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80

1,2-Βενζισοδιαζολο-όνη-3

0,15

1 000

0,00015

 

 

0,00015

0,5

I

N

81

Βενζυλική αλκοόλη

360

1 000

0,36

 

 

0,36

0,05

R

Y

82

5-βρωμο-5-νιτρο-1,3-διοξάνιο

0,4

5 000

0,00008

 

 

0,00008

1

P

O

83

2-βρωμο-2-νιτροπροπάνιο-διόλη-1,3

0,78

1 000

0,00078

0,2

100

0,002

0,5

I

O

84

Χλωροακεταμίδιο

55,6

10 000

0,00556

 

 

0,00556

1

O

O

85

Διαζωλινιδιουρία

35

5 000

0,007

 

 

0,007

1

P

O

86

Φορμαλδεΰδη

2

1 000

0,002

 

 

0,002

0,05

R

O

87

Γλουταραλδεΰδη

0,31

1 000

0,00031

 

 

0,00031

0,05

R

O

88

Εξαμεθυλονο- γονανιδίνη, ομοπολυμερές

0,18

1 000

0,00018

0,024

100

0,00024

1

P

O

89

Μίγμα CMI + MIT σε αναλογία 3:1 (4)

0,0067

1 000

0,0000067

0,0057

50

0,000114

0,5

I

O

90

2-Μεθυλ-2H-ισοδιαζολ-όνη - 3 (MIT)

0,06

1 000

0,00006

 

 

0,00006

0,5

I

O

91

Μεθυλδιβρωμογλουταρονιτρίλιο

0,15

1 000

0,00015

 

 

0,00015

0,05

R

O

92

e-φθαλοημιδοϋπεροξυεξανικό οξύ

0,59

5 000

0,000118

 

 

0,000118

1

P

O

93

Μεθυλο-, Αιθυλο-, και Προπυλο-paraben

15,4

5 000

0,00308

 

 

0,00308

0,05

R

N

94

o-Φαινυλοφαινόλη

0,92

1 000

0,00092

 

 

0,00092

0,05

R

O

95

Βενζοϊκό νάτριο

128

1 000

0,128

 

 

0,128

0,05

R

Y

96

Υδροξυ μεθυλο γλυκινικό νάτριο

36,5

5 000

0,0073

 

 

0,0073

1

O

O

97

Νιτρώδες νάτριο

87

10 000

0,0087

 

 

0,0087

1

NA

NA

98

Triclosan

0,0014

1 000

0,0000014

 

 

0,0000014

0,5

I

O

 

Άλλα συστατικά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

Πυρίτιο

250

1 000

0,25

 

 

0,25

1

P

N

111

Παραφίνη

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

O

112

Γλυκερίνη

4 400

5 000

0,88

 

 

0,88

0,05

R

Y

113

Φωσφορικές ενώσεις (ως STPP)

1 000

1 000

1

 

 

1

0,15

NA

NA

114

Ζεόλιθος (αδιάλυτος, ανόργανος)

1 000

1 000

1

175

50

3,5

1

NA

NA

115

Κιτρικό οξύ και ενώσεις του

825

1 000

0,825

80

50

1,6

0,05

R

Y

116

Πολυκαρβονικά

200

1 000

0,2

106

10

10,6

1

P

N

117

Τριοξικό νιτρίλιο (ΝΤΑ)

494

1 000

0,494

64

50

1,28

0,5

I

O

118

EDTA

121

1 000

0,121

22

50

0,44

0,5

I

N

119

Φωσφονικές ενώσεις

650

1 000

0,65

25

50

0,5

1

P

N

120

EDDS

320

1 000

0,32

32

50

0,64

0,05

R

N

121

Άργιλος (αδιάλυτος, ανόργανος)

1 000

1 000

1

 

 

1

1

NA

NA

122

Ανθρακικές ενώσεις

250

1 000

0,25

 

 

0,25

0,15

NA

NA

123

Λιπαρά οξέα C ≥ 14

3,7

5 000

0,00074

 

 

0,00074

0,05

R

Y

124

Πυριτικές ενώσεις

250

1 000

0,25

 

 

0,25

1

NA

NA

125

Πολυασπαραγινικό οξύ, το μετά νατρίου άλας

410

1 000

0,41

 

 

0,41

0,05

R

N

126

Υπερβορικές ενώσεις (ως βόριο)

14

1 000

0,014

 

 

0,014

1

NA

NA

127

Υπερανθρακικές ενώσεις (βλέπε ανθρακικές ενώσεις)

250

1 000

0,25

 

 

0,25

0,15

NA

NA

128

Τετραακετυλαιθυλενοδιαμίνη (TAED)

250

1 000

0,25

500

100

5

0,05

R

O

129

Αλκοόλες C 1 - C 4

1 000

1 000

1

 

 

1

0,05

R

Y

130

Μόνο- δι- και τριαιθανολαμίνη

90

1 000

0,09

0,78

100

0,0078

0,05

R

Y

131

Πολυβινυλοπυρολιδόνη (PVP)

1 000

1 000

1

 

 

1

0,5

I

N

132

Καρβοξυμεθυλοκυταρίνη (CMC)

250

5 000

0,05

 

 

0,05

0,5

I

N

133

Θειικό νάτριο/μαγνήσιο

1 000

1 000

1

100

100

1

1

NA

NA

134

Χλωριούχο ασβέστιο-νάτριο

1 000

1 000

1

100

100

1

1

NA

NA

135

Ουρία

1 000

5 000

0,2

 

 

0,2

1

NA

NA

136

Διοξείδιο του πυριτίου, χαλαζίας (αδιάλυτο, ανόργανο)

1 000

1 000

1

 

 

1

1

NA

NA

137

Πολυαιθυλενογλυκόλη, MW>4000

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

N

138

Πολυαιθυλενογλυκόλη, MW<4000

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

O

139

Κουμολο- ξυλολο- τολουολο- σουλφωνικά άλατα

66

10 000

0,0066

 

 

0,0066

0,5

I

N

140

NaOH/MgOH/KOH

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,05

NA

NA

141

Ένζυμα/πρωτεΐνες

25

5 000

0,005

 

 

0,005

0,05

R

Y

142

Άρωμα, αν δεν έχει προσδιοριστεί διαφορετικά (2)

2

1 000

0,002

 

 

0,002

0,5

I

N

143

Χρωστικές, αν δεν έχουν προσδιοριστεί διαφορετικά (2)

10

1 000

0,01

 

 

0,01

1

P

N

144

Άμυλο

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

Y

145

Ανιονικοί πολυεστέρες

655

1 000

0,655

 

 

0,655

1

P

N

146

PVNO/PVPI

530

1 000

0,53

 

 

0,53

1

P

N

147

Φθαλοκυανικοσουλφωνιακός ψευδάργυρος

0,2

1 000

0,0002

0,16

100

0,0016

1

P

N

148

Διηλεκτρική ιμίνη

81

1 000

0,081

17

100

0,17

0,05

R

N

149

FWA 1

11

1 000

0,011

10

100

0,1

1

P

N

150

FWA 5

10

1 000

0,01

1

10

0,1

1

P

N

151

Δεκανόλη-1

2,3

5 000

0,00046

 

 

0,00046

0,05

R

O

152

Λαυρικό μεθύλιο

1 360

10 000

0,136

 

 

0,136

0,05

R

O

153

Μυρμηγκικό οξύ (το μετά ασβεστίου άλας)

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

Y

154

Αδιπικό οξύ

31

1 000

0,031

 

 

0,031

0,05

R

O

155

Μηλεϊνικό οξύ

106

1 000

0,106

 

 

0,106

0,05

R

Y

156

Μηλικό οξύ

106

1 000

0,106

 

 

0,106

0,05

R

O

157

Τρυγικό οξύ

200

10 000

0,02

 

 

0,02

0,05

R

O

158

Φωσφορικό οξύ

138

1 000

0,138

 

 

0,138

0,15

NA

NA

159

Οξαλικό οξύ

128

5 000

0,0256

 

 

0,0256

0,05

R

O

160

Οξικό οξύ

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,05

R

Y

161

Γαλακτικό οξύ

130

1 000

0,13

 

 

0,13

0,05

R

Y

162

Σουλφαμικό οξύ

75

1 000

0,075

 

 

0,075

1

NA

NA

163

Σαλικυλικό οξύ

46

1 000

0,046

 

 

0,046

0,15

R

O

164

Γλυκολικό οξύ

141

5 000

0,0282

 

 

0,0282

0,05

R

O

165

Γλουταρικό οξύ

208

5 000

0,0416

 

 

0,0416

0,05

R

O

166

Μηλονικό οξύ

95

5 000

0,019

 

 

0,019

0,05

R

O

167

Αιθυλενογλυκόλη

6 500

1 000

6,5

 

 

6,5

0,05

R

Y

168

Βουτυλικός αιθέρας αιθυλενογλυκόλης

747

5 000

0,1494

 

 

0,1494

0,05

R

O

169

Διαιθυλενογλυκόλη

4 400

10 000

0,44

 

 

0,44

0,15

I

Y

170

Μεθυλικός αιθέρας διαιθυλενογλυκόλης

500

1 000

0,5

 

 

0,5

0,5

I

O

171

Αιθυλικός αιθέρας διαιθυλενογλυκόλης

3 940

5 000

0,788

 

 

0,788

0,05

R

O

172

Βουτυλικός αιθέρας διαιθυλενογλυκόλης

1 254

1 000

1,254

 

 

1,254

0,05

R

O

173

Διμεθυλικός αιθέρας διαιθυλενογλυκόλης

2 000

10 000

0,2

 

 

0,2

0,5

I

O

174

Προπυλενογλυκόλη

32 000

1 000

32

 

 

32

0,15

R

Y

175

Μεθυλικός αιθέρας προπυλενογλυκόλης

12 700

5 000

2,54

 

 

2,54

0,05

R

O

176

Βουτυλικός αιθέρας προπυλενογλυκόλης

748

5 000

0,1496

 

 

0,1496

0,05

R

O

177

Διπροπυλενογλυκόλη

1 625

10 000

0,1625

 

 

0,1625

0,05

R

O

178

Μεθυλικός αιθέρας διπροπυλενογλυκόλης

1 919

5 000

0,3838

 

 

0,3838

0,05

R

O

179

Βουτυλικός αιθέρας διπροπυλενογλυκόλης

841

5 000

0,1682

 

 

0,1682

0,05

R

O

180

Διμεθυλικός αιθέρας διπροπυλενογλυκόλης

1 000

5 000

0,2

 

 

0,2

0,5

I

O

181

Τριαιθυλενογλυκόλη

4 400

1 000

4,4

 

 

4,4

0,5

I

O

182

Ταλέλαιο

1,8

1 000

0,0018

 

 

0,0018

0,5

I

O

183

Αιθυλενοδιστεαταμίδια

140

5 000

0,028

 

 

0,028

0,5

I

O

184

Γλυκονικό νάτριο

10 000

10 000

1

 

 

1

0,05

R

O

185

Διστεατική γλυκόλη

100

5 000

0,02

 

 

0,02

0,5

I

O

186

Υδροξυλ αιθυλο κυτταρίνη

209

5 000

0,0418

 

 

0,0418

1

P

O

187

Υδροξυλ προπυλο μεθυλο κυτταρίνη

188

5 000

0,0376

 

 

0,0376

1

P

O

188

1-μεθυλο-2-πυρολιδόνη

500

1 000

0,5

 

 

0,5

0,05

R

O

189

Ξανθανικό κόμμι

490

1 000

0,49

 

 

0,49

0,05

R

O

190

Ισοβουτυρική τριμεθυλο πεντανοδιόλη

18

1 000

0,018

3,3

100

0,033

0,05

R

O

191

Βενζοτριαζόλιο

29

1 000

0,029

 

 

0,029

1

P

O

192

Προπανοτρικαρβονικό άλας πιπεριδινόλης

100

1 000

0,1

120

100

1,2

0,5

I

O

193

Διαιθυλαμινοπροπυλο-DAS

120

1 000

0,12

120

100

1,2

1

P

O

194

Μεθυλοβενζαμιδο-DAS

120

1 000

0,12

120

100

1,2

0,5

I

O

195

Τετράκις-φαινυλο-προπιονική-πενταερυθριτόλη

38

1 000

0,038

 

 

0,038

1

P

O

196

Πολυμερή κατά τεμάχια

100

5 000

0,02

 

 

0,02

1

P

N

197

Βενζοϊκό δεκατόνιο

13

5 000

0,0026

 

 

0,0026

1

O

O

198

Ενώσεις ηλεκτρικού οξέος

374

10 000

0,0374

 

 

0,0374

0,05

R

O

199

Πολυασπαρτικό οξύ

528

1 000

0,528

 

 

0,528

0,05

R

N

Αδιάλυτες ανόργανες ουσίες Ανόργανα συστατικά με ελάχιστη ή μηδενική διαλυτότητα στο νερό.

Μέρος B Κρίσιμος όγκος αραίωσης

Ο κρίσιμος όγκος αραίωσης (CDV) υπολογίζεται με βάση την ακόλουθη εξίσωση:

 

CDV= 1000 * Σδόση(i)*DF(i)/TF(i)

 

Δόση(i)=Δόση του συστατικού i, εκπεφρασμένη σε g/πλύσιμο, και ενίοτε σε g/100 g προϊόντος.

 

DF(i)= Συντελεστής βιοαποικοδομησιμότητας για το συστατικό i.

 

TF(i)= Συντελεστής τοξικότητας για το συστατικό i.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ DID

Κατά γενικό κανόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι αναγραφόμενες τιμές των παραμέτρων για όλα τα συστατικά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID. Εξαιρούνται τα αρώματα και οι χρωστικές για τις οποίες γίνονται δεκτά πρόσθετα αποτελέσματα δοκιμών (βλέπε υποσημείωση στο μέρος Α).

Για τα προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID ισχύει η ακόλουθη προσέγγιση.

Τοξικότητα στους υδρόβιους οργανισμούς

Στο πλαίσιο του προγράμματος για το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα, ο CDV υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές χρόνιας τοξικότητας και χρόνιας ασφάλειας. Αν δεν διατίθενται αποτελέσματα δοκιμών της χρόνιας τοξικότητας πρέπει να χρησιμοποιούνται οι συντελεστές οξείας τοξικότητας και ασφάλειας.

Ο συντελεστής χρόνιας τοξικότητας (TFχρόνια)

Υπολογίσατε τη μέση τιμή για κάθε τροφικό επίπεδο (ιχθείς, οστρακόδερμα ή φύκια) με βάση επαληθευμένα αποτελέσματα δοκιμών για χρόνια τοξικότητα. Αν διατίθενται πολυάριθμα αποτελέσματα δοκιμών για ένα είδος στο πλαίσιο ενός τροφικού επιπέδου, υπολογίζεται πρώτα ο μέσος όρος για το είδος, και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται αυτές οι μέσες τιμές για τον υπολογισμό της μέσης τιμής για το τροφικό επίπεδο.

Ο συντελεστής χρόνιας τοξικότητας (TFχρόνια) είναι η μικρότερη υπολογισθείσα μέση τιμή των τροφικών επιπέδων.

Ο TFχρόνια χρησιμοποιείται κατά τον υπολογισμό του κριτηρίου κρίσιμου όγκου αραίωσης.

Ο συντελεστής οξείας τοξικότητας (TFοξεία)

Υπολογίσατε τη μέση τιμή για κάθε τροφικό επίπεδο (ιχθείς, οστρακόδερμα ή φύκια) με βάση επαληθευμένα αποτελέσματα δοκιμών για οξεία τοξικότητα. Αν διατίθενται πολυάριθμα αποτελέσματα δοκιμών για ένα είδος στο πλαίσιο ενός τροφικού επιπέδου, υπολογίζεται πρώτα ο μέσος όρος για το είδος, και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται αυτές οι μέσες τιμές για τον υπολογισμό της μέσης τιμής για το τροφικό επίπεδο.

Ο συντελεστής οξείας τοξικότητας (TFοξεία) είναι η μικρότερη μέση τιμή των τροφικών επιπέδων.

Ο TFοξεία χρησιμοποιείται κατά τον υπολογισμό του κριτηρίου κρίσιμου όγκου αραίωσης.

Συντελεστής ασφάλειας

Ο συντελεστής ασφάλειας (SF) εξαρτάται από τον αριθμό των τροφικών επιπέδων που υπέστησαν δοκιμή και από το κατά πόσο διατίθενται αποτελέσματα χρόνιων δοκιμών ή όχι. O SF υπολογίζεται ως ακολούθως:

Δεδομένα

Συντελεστής ασφάλειας (SF)

TΣυντελεστής τοξικότητας tor (TF)

1 L(E)C50 βραχείας διάρκειας

10 000

Τοξικότητα/10 000

2 L(E)C50 βραχείας διάρκειας από είδη που αντιπροσωπεύουν δύο τροφικά επίπεδα (ιχθείς ή/και οστρακόδερμα ή/και φύκια)

5 000

Τοξικότητα/5 000

Τουλάχιστον 1 L(E)C50 βραχείας διάρκειας από κάθε ένα από τα τρία τροφικά επίπεδα του βασικού συνόλου 1

1 000

Τοξικότητα/1 000

Ένα NOEC μακράς διάρκειας (ιχθείς ή οστρακόδερμα)

100

Τοξικότητα/100

Δύο NOEC μακράς βραχείας διάρκειας από είδη που αντιπροσωπεύουν δύο τροφικά επίπεδα (ιχθείς ή/και οστρακόδερμα ή/και φύκια)

50

Τοξικότητα/50

NOEC μακράς διάρκειας από τουλάχιστον τρία είδη (συνήθως ιχθείς, οστρακόδερμα και δύκια) που αντιπροσωπεύουν τρία τροφικά επίπεδα

10

Τοξικότητα/10

Το βασικό σύνολο για τη δοκιμή της τοξικότητας ουσιών σε υδρόβιους οργανισμούς αποτελείται από οξείες δοκιμές με ιχθείς, δαφνία και φύκια.

Συντελεστές βιοαποικοδομησιμότητας

Ο συντελεστής βιοαποικοδομησιμότητας υπολογίζεται ως ακολούθως:

Πίνακας 1 - Συντελεστής βιοαποικοδομησιμότητας (DF)

 

DF

Εύκολα βιοαποικοδομήσιμο (5)

0,05

Εύκολα βιοαποικοδομήσιμο (6)

0,15

Ενδογενώς βιοαποικοδομήσιμο

0,5

Μόνιμο

1

Αναερόβιος βιοαποικοδομησιμότητα

Το συστατικό πρέπει να ενταχθεί σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες ενώσεων:

Κατηγορία

Χαρακτηρισμός

Αναερόβια μη βιοαποικοδομήσιμη, δηλαδή υπέστη δοκιμή και διαπιστώθηκε ότι δεν βιοαποικοδομείται

N

Αναερόβια βιοαποικοδομήσιμη, δηλαδή υπέστη δοκιμή και διαπιστώθηκε ότι βιοαποικοδομείται ή δεν υπέστη δοκιμή αλλά απεδείχθη με βάση ανάλογες παραδοχές κ.λπ..

Y

Δεν υπέστη δοκιμή για αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα

O

Αερόβια βιοαποικοδομησιμότητα

Το συστατικό πρέπει να ενταχθεί σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες ενώσεων:

Κατηγορία

Χαρακτηρισμός

Εύκολα βιοαποικοδομήσιμη

R

Ενδογενώς βιοαποικοδομήσιμη, αλλά όχι εύκολα βιοαποικοδομήσιμη

I

Μόνιμη

P

Δεν υπέστη δοκιμή για αερόβια βιοαποικοδομησιμότητα

O

Αδιάλυτα ανόργανα συστατικά

Κάθε ανόργανο συστατικό που είναι ιδιαζόντως δυσδιάλυτο ή αδιάλυτο στο νερό, πρέπει να αναφέρεται στον υποβαλλόμενο φάκελο.


(1)  Οι στήλες αυτές παραμένουν κενές αν δεν βρεθούν αποδεκτά δεδομένα για τη χρόνια τοξικότητα. Στην περίπτωση αυτή η TF(χρόνια) ορίζεται ως ίση με την TF(οξεία).

(2)  Κατά γενικό κανόνα οι αιτούντες που διαθέτουν άδεια πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του καταλόγου. Εξαιρούνται τα αρώματα και οι χρωστικές. Αν τα δεδομένα τοξικότητας υποβάλλονται από τον αιτούντα με άδεια, τα υποβαλλόμενα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της TF και τον προσδιορισμό της βιοαποικοδομησιμότητας. Σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του καταλόγου.

(3)  

(#)

Λόγω έλλειψης αποτελεσμάτων τοξικότητας, ο υπολογισμός της TF έγινε ως μέσος όρος των τιμών θειικών αλκυλίων C 12/14 (AS) και θειικών αλκυλίων C 16/18 (AS).

(4)  

(§)

5-χλωρο-2-μεθυλο-4-ισοδιαζολινόνη-3 και 2-μεθυλο-4-ισοδιαζολινόνη-3 σε μείγμα 3:1.

(5)  Όλες οι επιφανειοδραστικές ουσίες ή άλλα συστατικά που αποτελούνται από σειρά ομολόγων και πληρούν την απαίτηση τελικής βιοαποικοδομησιμότητας της δοκιμής, εντάσσονται στην κατηγορία αυτή ανεξάρτητα του αν πληρούν το κριτήριο του παραθύρου των 10 ημερών.

(6)  Δεν πληρούν το κριτήριο του παραθύρου των 10 ημερών.

Για ανόργανα συστατικά ο DF προσδιορίζεται με βάση τον παρατηρούμενο ρυθμό βιοαποικοδομησιμότητας. Αν το συστατικό αποικοδομείται εντός 5 ημερών DF=0,05, εντός 15 ημερών: DF=0,15 ή εντός 50 ημερών: DF=0,5.


Προσάρτημα ΙΙ

Τεκμηρίωση της αναερόβιας βιοαποδομησιμότητας

Για συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακόλουθη προσέγγιση για να σχηματισθεί η απαραίτητη τεκμηρίωση σχετικά με την αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα.

Εύλογες παρεκτάσεις. Χρησιμοποιείστε τα αποτελέσματα δοκιμών που διενεργήθηκαν για ένα ακατέργαστο υλικό ώστε να υπολογιστεί με παρέκταση η τελική αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα για επιφανειοδραστικές ουσίες ανάλογης δομής. Εφόσον η αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα επιφανειοδραστικής ουσίας (ή ομάδας ομολόγων ενώσεων) έχει επιβεβαιωθεί σύμφωνα με τον κατάλογο DID (προσάρτημα Ι), μπορεί να θεωρηθεί ότι κάθε επιφανειοδραστική ουσία παρόμοιου τύπου είναι επίσης βιοαποικοδομήσιμη σε αναερόβιες συνθήκες [π.χ., τα C 12/15 A 1-3 αιθόξυ (ΕΟ) θειικά (αριθ. 8 στον κατάλογο DID) είναι βιοαποικοδομήσιμα σε αναερόβιες συνθήκες και ως εκ τούτου ανάλογης βιοαποικοδομησιμότητας σε αναερόβιες συνθήκες είναι δυνατόν να θεωρηθούν και τα C 12/15 A 6 αιθόξυ (ΕΟ) θειικά]. Στην περίπτωση που η αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα επιφανειοδραστικής ουσίας έχει επιβεβαιωθεί χρησιμοποιώντας κατάλληλη μέθοδο δοκιμής, μπορεί να θεωρηθεί ότι κάθε επιφανειοδραστική ουσία παρόμοιου τύπου είναι επίσης βιοαποικοδομήσιμη σε αναερόβιες συνθήκες (π.χ., τα στοιχεία από τη βιβλιογραφία που επιβεβαιώνουν την αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα επιφανειοδραστικών ουσιών που ανήκουν στην ομάδα των αμμωνιακών αλάτων αλκυλεστέρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τεκμηριωθεί η ανάλογη αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα άλλων τεταρτοταγών ενώσεων του αμμωνίου που περιέχουν εστερικούς δεσμούς στην αλκυλοαλυσίδα ή τις αλκυλοαλυσίδες τους).

Προκαταρκτική δοκιμή αναερόβιας βιοαποικοδομησιμότητας. Όπου είναι απαραίτητη η εκτέλεση νέων δοκιμών, διεξάγονται προκαταρκτικές δοκιμές χρησιμοποιώντας τις μεθόδους OECD 311, ISO 11734, ECETOC αριθ. 28 (Ιούνιος 1988) ή ισοδύναμη μέθοδο.

Δοκιμή βιοαποικοδομησιμότητας σε χαμηλή δόση. Όπου απαιτούνται νέες δοκιμές, και στην περίπτωση πειραματικών προβλημάτων στην προκαταρκτική δοκιμή (π.χ. αναστολή λόγω τοξικότητας της ουσίας δοκιμής), επαναλαμβάνονται οι δοκιμές χρησιμοποιώντας χαμηλές δόσεις επιφανειοδραστικής ουσίας και παρακολουθείται η αποικοδόμηση με μετρήσεις 14C ή με χημικές αναλύσεις. Οι δοκιμές σε χαμηλές δόσεις είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν με βάση τη μέθοδο OECD 308 (24 Απριλίου 2002) ή ισοδύναμη μέθοδο εφόσον εφαρμοσθούν αυστηρές αναερόβιες συνθήκες. Οι δοκιμές και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δοκιμών πρέπει να πραγματοποιούνται από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.


Προσάρτημα ΙΙΙ

Πλαίσιο για δοκιμή επιδόσεων

Σκοπός της δοκιμής επιδόσεων είναι η σύγκριση της ικανότητας και της δυναμικότητας ενός προϊόντος δοκιμής με εκείνες προϊόντος αναφοράς. Το πλαίσιο αυτό επιτρέπει μεγάλο εύρος διαδικασιών δοκιμής εφόσον οι παρακάτω απαιτήσεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας δοκιμής. Κατά τη δοκιμή το πλύσιμο είναι δυνατόν να γίνει στο χέρι, ή εναλλακτικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί μηχανή για τη μηχανική εργασία. Η δοκιμή είναι δυνατόν να περιλαμβάνει είτε το πλύσιμο σερβίτσιου π.χ. πιάτα ή πιατέλες, ή δοκιμές που δεν περιλαμβάνουν την χρήση σερβίτσιου.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΟΚΙΜΩΝ

Πρέπει να πραγματοποιηθούν πέντε σειρές δοκιμών στις οποίες τα προϊόντα δοκιμής και αναφοράς συγκρίνονται μεταξύ τους σε κάθε σειρά. Κάθε σειρά αποτελείται κατά συνέπεια από δύο υποδοκιμές: μία για το προϊόν δοκιμής και μία για το προϊόν αναφοράς. Εκτός από τις δέκα υποδοκιμές πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μία δοκιμή στην οποία δεν χρησιμοποιείται καθόλου απορρυπαντικό πιάτων (δοκιμή νερού). Η δοκιμή αυτή πρέπει να αποδείξει ότι τα αποτελέσματα της επιλεγείσας μεθόδου δοκιμής επιβεβαιώνουν ότι το προϊόν δοκιμής παρουσιάζει καλύτερη επίδοση καθαρισμού από το καθαρό νερό.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Σε όλες τις υποδοκιμές πρέπει να χρησιμοποιείται ο ίδιος όγκος νερού. Ο όγκος πρέπει να καθορίζεται σε λίτρα με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου.

Πρέπει να είναι γνωστή η σκληρότητα του νερού που μετράται σε OdH καθώς και ο λόγος ασβεστίου-μαγνησίου.

Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι η ίδια για όλες τις υποδοκιμές. Μετράται στην αρχή και διατηρείται σταθερή σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής. Ωστόσο, είναι αποδεκτή η μείωση της θερμοκρασίας του νερού κατά τη διάρκεια της δοκιμής εφόσον τεκμηριωθεί η ίδια μείωση της θερμοκρασίας για όλες τις υποδοκιμές.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Το προϊόν αναφοράς είναι δυνατόν να είναι είτε προϊόν με ηγετική θέση στην αγορά είτε προϊόν με γενική σύνθεση.

Όταν χρησιμοποιείται ως προϊόν αναφοράς προϊόν με ηγετική θέση στην αγορά, πρέπει να είναι ένα από τα 3 ή 4 προϊόντα με τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων στην αγορά της περιοχής στην οποία πρόκειται να διατεθεί το προϊόν με το οικολογικό σήμα. Επιπλέον το προϊόν αναφοράς με την ηγετική θέση στην αγορά πρέπει να εγκριθεί από τον αρμόδιο φορέα, και η εμπορική ονομασία πρέπει να είναι γνωστή στο κοινό.

Όταν χρησιμοποιείται ως προϊόν αναφοράς προϊόν με γενική σύνθεση, πρέπει να έχει σύνθεση αντιπροσωπευτική των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Επιπλέον το προϊόν αναφοράς με την γενική σύνθεση πρέπει να εγκριθεί από τον αρμόδιο φορέα, και ακριβής του σύνθεση πρέπει να διατίθεται εύκολα και δωρεάν.

Οι δόσεις του προϊόντος δοκιμής και αναφοράς είναι οι συνιστώμενες δόσεις σε όλες τις δοκιμές, υπολογισμένες για τον δεδομένο όγκο νερού και εκπεφρασμένες σε γραμμάρια με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου. Όπου δεν αναφέρεται συνιστώμενη δόση για το προϊόν αναφοράς, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή ίδια δόση για το προϊόν δοκιμής και για το προϊόν αναφοράς.

Όπου αναφέρεται ανώτατο και κατώτατο όριο δόσης, για την δοκιμή πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κατώτατη συνιστώμενη δόση.

Το απορρυπαντικό πρέπει να έχει αναμιχθεί και να έχει πλήρως διαλυθεί στο νερό.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΡΥΠΩΝ

Πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον ένας τύπος ρύπου, που αποτελείται κυρίως από φρέσκο ζωικό λίπος και από φυτικό λίπος.

Πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ρύπος σε όλες τις υποδοκιμές.

Πρέπει να περιγραφεί λεπτομερώς η προέλευση ή η χημική σύσταση του ρύπου π.χ. ελαιόλαδο, βόειο λίπος κ.λπ..

Ο ρύπος πρέπει να είναι ομοιογενής και ενιαίας σύστασης.

Πρέπει να προετοιμαστεί μία παρτίδα ρύπου επαρκής για ολόκληρη τη δοκιμή.

Η ποσότητα του ρύπου που εφαρμόζεται στο υπόστρωμα, π.χ. πιατέλες ή πιάτα, ή στο νερό του πλυσίματος πρέπει να είναι η ίδια για όλες τις υποδοκιμές και πρέπει να εκφράζεται σε γραμμάρια με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

Τα προϊόντα δοκιμής και αναφοράς δοκιμάζονται υπό συνθήκες ανωνυμίας για τον δοκιμαστή (τους δοκιμαστές).

Τα στοιχεία και τα στάδια κάθε υποδοκιμής πρέπει να αποφασίζονται εκ των προτέρων και πρέπει να είναι ταυτόσημα για κάθε υποδοκιμή.

Η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία του δωματίου πρέπει να μετρώνται και να διατηρούνται σταθερές σε όλες τις υποδοκιμές.

Πρέπει να καθοριστεί εκ των προτέρων σταθερή διαδικασία εφαρμογής του ρύπου που να επιτρέπει επαρκή χρόνο στεγνώματος.

Πρέπει να περιγραφεί εκ των προτέρων σταθερή διαδικασία πλυσίματος με το χέρι ή αφαίρεσης του ρύπου με μηχανή.

Πρέπει να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον πέντε υποδοκιμές τόσο με το προϊόν δοκιμής, όσο και με το προϊόν αναφοράς ενώ τουλάχιστον μία δοκιμή πρέπει να πραγματοποιηθεί με νερό χωρίς την προσθήκη απορρυπαντικού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Από τη δοκιμή πρέπει να είναι δυνατή η εξαγωγή αποτελεσμάτων που να παρέχουν μέτρο της δυναμικότητας. Η δυναμικότητα πρέπει να εκφράζεται σε γραμμάρια ρύπου που απομακρύνονται ανά 5 λίτρα νερού πριν να επιτευχθεί προκαθορισμένο σημείο κορεσμού. Το σημείο κορεσμού είναι δυνατόν για παράδειγμα να αντιστοιχεί στην κατάσταση κατά την οποία δεν παρατηρείται πλέον καθαριστικό αποτέλεσμα, όταν ο ρύπος επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, όταν το στρώμα του αφρού δεν καλύπτει πλήρως την επιφάνεια, ή όταν δεν υπάρχει πλέον ορατός αφρός.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ

Από τη δοκιμή πρέπει να είναι δυνατή η εξαγωγή αποτελεσμάτων που να παρέχουν μέτρο της καθαρότητας. Η καθαρότητα είναι δυνατόν να μετράται οπτικά ή με κάποια άλλη σχετική μέθοδο. Η μέθοδος μέτρησης, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου συστήματος βαθμολόγησης, πρέπει να αποφασίζονται εκ των προτέρων.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Επιτυγχάνεται θετικό αποτέλεσμα από μια σειρά δοκιμών όταν η ικανότητα καθαρότητας είναι ίδια ή καλύτερη για το προϊόν δοκιμής σε σύγκριση με το προϊόν αναφοράς.

Το προϊόν δοκιμής θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις απόδοσης όταν επιτυγχάνονται θετικά αποτελέσματα για τουλάχιστον 80 % των σειρών δοκιμών. Εναλλακτικά ο αιτών είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει στατιστικές μεθόδους και να αποδείξει με μονομερές εύρος αξιοπιστίας 95 % ότι το προϊόν δοκιμής είναι το ίδιο καλό ή καλύτερο από το προϊόν αναφοράς σε τουλάχιστον 80 % των σειρών δοκιμών.

Πρέπει επίσης να αποδειχθεί ότι το προϊόν δοκιμής έχει καλύτερη δυνατότητα καθαρισμού από το καθαρό νερό.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Για όλες τις δοκιμές πρέπει να συντάσσεται έκθεση με βάση τις παρακάτω προδιαγραφές. Η έκθεση περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία:

Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα προϊόντα δοκιμής και αναφοράς κατέστησαν ανώνυμα για τον δοκιμαστή (τους δοκιμαστές).

Προσδιορισμός της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο δωμάτιο δοκιμών και λεπτομέρειες που περιγράφουν πως ο δοκιμαστής (οι δοκιμαστές) εξασφάλισαν ότι οι συνθήκες αυτές διατηρήθηκαν σταθερές σε όλες τις υποδοκιμές.

Περιγραφή της σύστασης του ρύπου και της διαδικασίας που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ο ρύπος ήταν ομοιογενής και ενιαίας σύστασης.

Προσδιορισμός της σκληρότητας του νερού και πως επιτεύχθηκε, καθώς και προσδιορισμός το λόγου ασβεστίου-μαγνησίου.

Προσδιορισμός της ποσότητας του νερού που χρησιμοποιείται στις υποδοκιμές και προσδιορισμός του τρόπου εκπλήρωσης της απαίτησης σχετικά με την θερμοκρασία του νερού.

Προσδιορισμός των αποτελεσμάτων της ζύγισης του απορρυπαντικού πιάτων σε κάθε υποδοκιμή και περιγραφή της διαδικασίας διάλυσης του προϊόντος στο νερό.

Περιγραφή της διαδικασίας προσθήκης του ρύπου είτε στο υπόστρωμα (π.χ. πιατέλες ή πιάτα) ή στο νερό του πλυσίματος.

Προσδιορισμός των αποτελεσμάτων της ζύγισης του ρύπου σε κάθε υποδοκιμή.

Περιγραφή των άλλων στοιχείων και σταδίων σε κάθε μεμονωμένη υποδοκιμή.

Περιγραφή του τρόπου μέτρησης της δυναμικότητας και της καθαρότητας.

Ανεπεξέργαστα δεδομένα όλων των σειρών δοκιμών για την δυναμικότητα και την καθαρότητα.

Τελικά αποτελέσματα συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής νερού (στην οποία δεν χρησιμοποιείται απορρυπαντικό) και, ανάλογα με της περίπτωση, στατιστική αξιολόγηση των δεδομένων.

Σημείωση για τις διαθέσιμες δοκιμές

Η δοκιμή επιδόσεων IKW «Recommendation for the Quality Assessment of the Cleaning Performance of Hand Dishwashing Detergents» (Nitsch, C. & Hüttmann, G. SÖFW-Journal, 128, Jahrgang 5, 2002) και η δοκιμή CHELAB «Washing up liquid detergents: Assessment of comparative soil removal performance» (εσωτερική μέθοδος CHELAB αριθ. 0357) πληρούν τις απαιτήσεις του παρόντος πλαισίου εφόσον συμπεριλαμβάνεται δοκιμή καθαρότητος.

Η δοκιμή επιδόσεων του οργανισμού πληροφόρησης καταναλωτών Δανίας («Δοκιμή απορρυπαντικών πιάτων» τίτλος στη δανική «Undersøgelse af håndopvaskemidler med FI smuds», 2003) πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος πλαισίου εφόσον συμπεριλαμβάνεται δοκιμή της ικανότητας καθαρισμού.

Η δοκιμή επιδόσεων από τον οργανισμό CTTN-IREN, «Washing efficiency and foaming power with soils/Dish Washing Test» (CTTN-IREN — BP41 —69131 Ecully CEDEX, France) πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος πλαισίου εφόσον πραγματοποιηθεί ο αριθμός των δοκιμών που προβλέπεται από το πλαίσιο.


4.5.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 115/35


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 11ης Απριλίου 2005

για τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων και των σχετικών απαιτήσεων αξιολόγησης και εξακρίβωσης για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε φορητούς υπολογιστές

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005)1027]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2005/343/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, για ένα αναθεωρημένο κοινοτικό σύστημα απονομής οικολογικού σήματος (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο,

Μετά από διαβούλευση με το συμβούλιο οικολογικής σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 1980/2000 προβλέπει ότι ένα προϊόν, για να λάβει κοινοτικό οικολογικό σήμα, πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά τέτοια που του επιτρέπουν να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση οικολογικών παραμέτρων καθοριστικής σημασίας.

(2)

Ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 1980/2000 προβλέπει ότι καθορίζονται ειδικά κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος ανά κατηγορία προϊόντων, τα οποία συντάσσονται με βάση τα κριτήρια που εκπονεί το συμβούλιο οικολογικής σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(3)

Προβλέπει επίσης ότι η επανεξέταση των κριτηρίων οικολογικής σήμανσης καθώς και των απαιτήσεων εκτίμησης και εξακρίβωσης διενεργείται εγκαίρως προτού λήξει η περίοδος ισχύος των κριτηρίων που έχουν καθοριστεί για την συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.

(4)

Ενδείκνυται, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στην αγορά, να αναθεωρηθούν τα οικολογικά κριτήρια τα οποία καθορίστηκαν με την απόφαση 2001/687/EΚ της Επιτροπής, της 28ης Αυγούστου 2001, περί καθορισμού οικολογικών κριτηρίων για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε φορητούς υπολογιστές (2).

(5)

Επιπλέον, προκειμένου να διευκρινιστεί ότι τα μηχανήματα που διαθέτουν πληκτρολόγιο αμφίδρομης επικοινωνίας πρέπει να συμπεριληφθούν στην κατηγορία προϊόντων ενώ τα προϊόντα των οποίων η κύρια χρήση δεν είναι να λειτουργούν ως υπολογιστές εξαιρούνται από την κατηγορία αυτή, είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί ο ορισμός της κατηγορίας προϊόντων που προβλέπεται στην ανωτέρω απόφαση.

(6)

Για λόγους σαφήνειας, η απόφαση 2001/687/ΕΚ πρέπει επομένως να αντικατασταθεί.

(7)

Τα αναθεωρημένα οικολογικά κριτήρια και οι σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης πρέπει να ισχύσουν για περίοδο τεσσάρων ετών.

(8)

Ενδείκνυται να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος, όχι μεγαλύτερη των δώδεκα μηνών, για παραγωγούς προϊόντων στα οποία έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα πριν την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης και για παραγωγούς που έχουν υποβάλει αίτηση να τους απονεμηθεί το οικολογικό σήμα πριν από την ημερομηνία αυτή, προκειμένου να διαθέτουν επαρκή χρόνο για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους ώστε να συμμορφώνονται προς τα αναθεωρημένα κριτήρια και τις απαιτήσεις.

(9)

Τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση μέτρα είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συγκροτήθηκε δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1980/2000,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η κατηγορία προϊόντων «φορητοί υπολογιστές» περιλαμβάνει όλους τους υπολογιστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες τοποθεσίες, αποτελούνται από κεντρική μονάδα επεξεργασίας, οθόνη και πληκτρολόγιο σε ενιαίο περίβλημα, μεταφέρονται εύκολα και μπορούν να τροφοδοτηθούν με εσωτερική μπαταρία.

Τα μηχανήματα που διαθέτουν πληκτρολόγιο αμφίδρομης επικοινωνίας περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Τα προϊόντα των οποίων η κύρια χρήση δεν είναι να λειτουργούν ως υπολογιστές εξαιρούνται από την κατηγορία αυτή.

Άρθρο 2

Προκειμένου να απονεμηθεί το κοινοτικό οικολογικό σήμα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 σε φορητούς υπολογιστές, αυτοί πρέπει να εμπίπτουν στην κατηγορία προϊόντων «φορητοί υπολογιστές» και να πληρούν τα οικολογικά κριτήρια που καθορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 3

Τα οικολογικά κριτήρια για την κατηγορία προϊόντων «φορητοί υπολογιστές», καθώς και οι σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης ισχύουν έως τις 30 Απριλίου 2009.

Άρθρο 4

Για διοικητικούς σκοπούς, η κατηγορία προϊόντων «φορητοί υπολογιστές» χαρακτηρίζεται με τον κωδικό αριθμό «018».

Άρθρο 5

Η απόφαση 2001/687/ΕΚ καταργείται.

Άρθρο 6

Τα οικολογικά σήματα που απονέμονται πριν την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης για προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία προϊόντων «φορητοί υπολογιστές» μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται έως τις 31 Μαρτίου 2006.

Στις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί αιτήσεις απονομής του οικολογικού σήματος για προϊόντα τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία προϊόντων «φορητοί υπολογιστές» πριν την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης, στα προϊόντα αυτά μπορεί να απονεμηθεί το οικολογικό σήμα υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην απόφαση 2001/687/ΕΚ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το οικολογικό σήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2006.

Άρθρο 7

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 11 Απριλίου 2005.

Για την Επιτροπή

Σταύρος ΔΗΜΑΣ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 237 της 21.9.2000, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 242 της 12.9.2001, σ. 11.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Προκειμένου να κριθεί κατάλληλος για απονομή του οικολογικού σήματος ένας φορητός υπολογιστής (εφεξής «το προϊόν») πρέπει να περιλαμβάνεται στην κατηγορία προϊόντων που ορίζονται στο άρθρο 1 και να συμμορφώνεται προς τα ακόλουθα κριτήρια του παρόντος παραρτήματος και τις δοκιμές που πραγματοποιούνται κατ' αίτηση, όπως υποδεικνύεται στα κριτήρια. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε εργαστήρια τα οποία ανταποκρίνονται στις γενικές απαιτήσεις του προτύπου EN ISO 17025. Κατά περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι δοκιμών εφόσον κριθούν ισοδύναμες από τους αρμόδιους φορείς. Όταν δεν αναφέρονται δοκιμές, ή όταν αναφέρονται ως χρησιμοποιούμενες για επαλήθευση ή παρακολούθηση, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει, κατά περίπτωση, να στηρίζονται σε δηλώσεις και παραστατικά από πλευράς του αιτούντος ή/και σε ανεξάρτητες επαληθεύσεις.

Συνιστάται στους αρμόδιους φορείς να λαμβάνουν υπόψη την εφαρμογή αναγνωρισμένων προγραμμάτων διαχείρισης του περιβάλλοντος, όπως το EMAS ή το πρότυπο ISO 14001, κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων σήμανσης και την παρακολούθηση της τήρησης των κριτηρίων του παρόντος παραρτήματος. (Σημείωση: η εφαρμογή τέτοιων συστημάτων διαχείρισης δεν είναι υποχρεωτική.)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1.   Εξοικονόμηση ενέργειας

Ο φορητός υπολογιστής είναι εξοπλισμένος με εύκολα προσπελάσιμο διακόπτη έναρξης/παύσης λειτουργίας.

Ο υπολογιστής έχει τη δυνατότητα αναστολής ACPI (1) S3 της μνήμης RAM ώστε η ελάχιστη ισχύς που καταναλώνεται να μην υπερβαίνει τα 3 W. Η επαναφορά του υπολογιστή από την κατάσταση αναστολής είναι δυνατή με εντολή μέσω:

μόντεμ,

σύνδεσης με το Διαδίκτυο,

του πληκτρολογίου ή του ποντικιού.

Ο προεπιλεγμένος χρόνος αδράνειας μετά τον οποίο γίνεται αυτόματα η μετάβαση από την κατάσταση λειτουργίας στην κατάσταση αναστολής ACPI S3 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Ο κατασκευαστής πρέπει να ενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό αυτό.

Το ανώτατο όριο κατανάλωσης ισχύος του φορητού υπολογιστή σε κατάσταση εκτός λειτουργίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 W όταν η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη και το τροφοδοτικό συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Εκτός λειτουργίας σε αυτήν την περίπτωση είναι η κατάσταση που επιτυγχάνεται με την εντολή τερματισμού της λειτουργίας του υπολογιστή.

Το τροφοδοτικό του φορητού υπολογιστή καταναλώνει μέγιστη ισχύ 0,75 W εφόσον είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο αλλά όχι με τον υπολογιστή.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα έκθεση όπου πιστοποιείται ότι η ισχύς που καταναλώνεται στην κατάσταση αναστολής ACPI S3 και σε κατάσταση εκτός λειτουργίας έχει μετρηθεί με τη διαδικασία η οποία προβλέπεται στο ισχύον συναινετικό μνημόνιο περί υπολογιστών Energy Star  (2) . Η έκθεση αναφέρει το αποτέλεσμα των μετρήσεων και στις δύο καταστάσεις.

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης προς την απαίτηση που αφορά το τροφοδοτικό.

2.   Παράταση ζωής

Η δυνατότητα εξεύρεσης συμβατών μπαταριών και τροφοδοτικών, καθώς και πληκτρολογίου και των μερών αυτού, είναι εγγυημένη για τρία έτη μετά την παύση της παραγωγής. Επιπλέον, ο φορητός υπολογιστής ανταποκρίνεται στα ακόλουθα κριτήρια:

ο σχεδιασμός του υπολογιστή επιτρέπει ευχερή πρόσβαση στη μνήμη και αλλαγή της,

ο σχεδιασμός του υπολογιστή επιτρέπει αντικατάσταση του σκληρού δίσκου, και εφόσον υπάρχουν, της μονάδας δίσκου ή της μονάδας ψηφιακού βιντεοδίσκου.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος προς τις εν λόγω απαιτήσεις.

3.   Περιεκτικότητα της οθόνης σε υδράργυρο

Ο φωτισμός της επίπεδης οθόνης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 mg υδραργύρου κατά μέσο όρο ανά λυχνία. Η οθόνη ενός βοηθού τήρησης προσωπικών στοιχείων (PDA) δεν πρέπει να περιέχει υδράργυρο.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος προς τις εν λόγω απαιτήσεις.

4.   Θόρυβος

Το «η δηλούμενη στάθμη ηχητικής ισχύος στάθμισης Α» (re lpW) του φορητού υπολογιστή, σύμφωνα με την παράγραφο 3.2.5 του προτύπου ISO 9296, δεν υπερβαίνει:

τα 3,5 B(A) σε κατάσταση αδράνειας [ισοδυναμούν με 35 dB(A)],

τα 4,0 B(A) κατά την πρόσβαση σε μονάδα δίσκου [ισοδυναμούν με 40 dB(A)].

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα έκθεση, την οποία έχει εκπονήσει ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών πιστοποιημένο κατά ISO 17025, όπου πιστοποιείται ότι οι ηχητικές εκπομπές έχουν μετρηθεί σύμφωνα με το πρότυπο ISO 7779 και έχουν δηλωθεί σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9296. Η έκθεση αναφέρει τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε κατάσταση αδράνειας και κατά την πρόσβαση σε μονάδα δίσκου, τα οποία και δηλώνονται σύμφωνα με την παράγραφο 3.2.5 του προτύπου ISO 9296.

5.   Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Η οθόνη του φορητού υπολογιστή πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο πρότυπο EN50279, κατηγορία A.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα έκθεση που αποδεικνύει ότι οι εκπομπές του προϊόντος συμμορφώνονται προς την απαίτηση.

6.   Απόσυρση, ανακύκλωση και επικίνδυνες ουσίες

Ο κατασκευαστής αναλαμβάνει χωρίς επιβάρυνση την απόσυρση του προϊόντος για επισκευή ή ανακύκλωση, και κάθε μέρους που αντικαθίσταται, εκτός από τεμάχια που έχουν μολυνθεί από τους χρήστες (π.χ. σε ιατρικές ή πυρηνικές εφαρμογές). Επιπλέον, το προϊόν ανταποκρίνεται στα ακόλουθα κριτήρια:

α)

ένα ειδικευμένο άτομο είναι από μόνο του σε θέση να αποσυναρμολογήσει το προϊόν·

β)

ο κατασκευαστής ελέγχει την αποσυναρμολόγηση της μονάδας και συντάσσει σχετική έκθεση, η οποία τίθεται στη διάθεση τρίτων κατόπιν αιτήσεως. Μεταξύ άλλων, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι:

οι συνδέσεις είναι ευδιάκριτες και προσπελάσιμες,

οι συνδέσεις είναι κατά το δυνατόν τυποποιημένες,

οι συνδέσεις είναι προσπελάσιμες με κοινά εργαλεία,

οι λυχνίες φωτισμού της οθόνης υγρών κρυστάλλων αφαιρούνται εύκολα·

γ)

τα επικίνδυνα υλικά πρέπει να αφαιρούνται εύκολα·

δ)

90 % κατά βάρος των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του περιβλήματος και του σκελετού/πλαισίου είναι τεχνικώς ανακυκλώσιμα·

ε)

τυχόν απαιτούμενες ετικέτες αφαιρούνται εύκολα ή είναι εγχάρακτες·

στ)

Τα πλαστικά μέρη:

δεν περιέχουν μόλυβδο ή κάδμιο που έχουν προστεθεί εκούσια,

αποτελούνται από ένα πολυμερές ή από συμβατά πολυμερή, εκτός από το κάλυμμα το οποίο αποτελείται από δυο το πολύ είδη πολυμερών που διαχωρίζονται,

δεν περιέχουν μεταλλικά ποικίλματα μη αφαιρετά από ένα μόνο άτομο, με χρήση απλών εργαλείων·

ζ)

τα πλαστικά μέρη δεν περιέχουν ως επιβραδυντικά φλόγας πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB) ή πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE) όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2002/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3). Η απαίτηση αυτή λαμβάνει υπόψη τις μετέπειτα προσαρμογές και τροποποιήσεις της εν λόγω οδηγίας όσον αφορά τη χρήση δεκαβρωμοδιφαινυλίου.

Τα πλαστικά μέρη δεν περιέχουν επιβραδυντικά φλόγας από χλωροπαραφίνη με μήκος αλυσίδας 10-17 άτομα άνθρακα και περιεκτικότητα σε χλώριο μεγαλύτερη του 50 % κατά βάρος (αριθ. CAS 85535-84-8 και αριθ. CAS 85535-85-9). Ο αιτών δηλώνει στον αρμόδιο φορέα συμμόρφωση προς την εν λόγω απαίτηση·

η)

τα πλαστικά μέρη με βάρος μεγαλύτερο των 25 γραμμαρίων δεν περιέχουν ουσίες ή παρασκευάσματα που είναι επιβραδυντικά φλόγας στα οποία, κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης για την απονομή του οικολογικού σήματος, έχουν ταξινομηθεί ως:

 

Επικίνδυνο για την υγεία

 

R45 (ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο)

 

R46 (ενδέχεται να προκαλεί κληρονομικές γενετικές βλάβες)

 

R60 (ενδέχεται να διαταράσσει τη γονιμότητα)

 

R61 (ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στο έμβρυο)

 

Επικίνδυνο για το περιβάλλον:

 

R50 (πολύ τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς)

 

R50-53 (πολύ τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς, ενδέχεται να προκαλεί χρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον)

 

R51/R53 (τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς, ενδέχεται να προκαλεί χρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον)

 

όπως ορίζονται στην οδηγία 67/548/EΟΚ του Συμβουλίου (4)·

θ)

τα πλαστικά μέρη φέρουν μόνιμη σήμανση που ταυτoπoιεί το υλικό, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 11469: 2000. Εξαιρούνται από αυτό το κριτήριο πλαστικά υλικά που λαμβάνονται με εξώθηση και ο οπτικός κυματοδηγός στις επίπεδες οθόνες·

ι)

οι μπαταρίες δεν περιέχουν πάνω από 0,0001 % υδράργυρο, 0,001 % κάδμιο ή 0,01 % μόλυβδο κατά βάρος.

Ο αιτών καταθέτει δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος προς τις εν λόγω απαιτήσεις και αντίγραφο της έκθεσης αποσυναρμολόγησης στον αρμόδιο φορέα που αξιολογεί την αίτηση.

Όσον αφορά το κριτήριο 6 στοιχείο η), όταν τυχόν χρησιμοποιούνται επιβραδυντικά φλόγας, δεν πρέπει να έχουν ταξινομηθεί σε καμία από τις ανωτέρω κατηγορίες επικινδυνότητας και δεν πρέπει να αναφέρονται στο παράρτημα 1 της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ, ή στις ακόλουθες τροποποιήσεις της, σχετικά με την ταξινόμηση, τη συσκευασία και την επισήμανση των επικίνδυνων ουσιών. Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για επιβραδυντικά φλόγας τα οποία κατά τη χρησιμοποίησή τους υφίστανται χημική μετατροπή τέτοιου είδους ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η ταξινόμησή τους σε καμία από τις προαναφερόμενες κατηγορίες επικινδυνότητας και εφόσον λιγότερο από 0,1 % του επιβραδυντικού φλόγας παραμένει στο κατεργασμένο τμήμα υπό τη μορφή που είχε πριν από τη χρησιμοποίησή του. Κάθε επιβραδυντικό φλόγας το οποίο χρησιμοποιείται σε πλαστικά μέρη > 25 g πρέπει να προσδιορίζεται στο έγγραφο της αίτησης με το όνομά του και τον αριθμό CAS.

7.   Οδηγίες χρήσης

Το προϊόν πωλείται συνοδευόμενο από οδηγίες χρήσης, όπου μεταξύ άλλων παρέχονται υποδείξεις σχετικά με την ορθή οικολογική χρήση του, και πιο συγκεκριμένα:

α)

σχετικά με την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών διαχείρισης ισχύος, και η επισήμανση ότι τυχόν απενεργοποίηση αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων·

β)

ενημέρωση ότι η ενέργεια που διέρχεται από τους αγωγούς μπορεί να μηδενιστεί εάν το τροφοδοτικό αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό δίκτυο·

γ)

πληροφορίες για την εγγύηση και τη δυνατότητα εξεύρεσης ανταλλακτικών στην αγορά. Για περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδείκνυται η αναβάθμιση ή αντικατάσταση μερών από τον καταναλωτή, παρέχονται οδηγίες για την ορθή διαδικασία·

δ)

ενημέρωση ότι ο σχεδιασμός του προϊόντος επιτρέπει την ορθή επαναχρησιμοποίηση των μερών και την ανακύκλωση αυτών, και επομένως ότι δεν πρέπει να απορρίπτονται·

ε)

οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες απόσυρσης που προσφέρει ο κατασκευαστής·

στ)

ενημέρωση για τον κατάλληλο τρόπο χρήσης των καρτών WLAN, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανοί κίνδυνοι όσον αφορά την ασφάλεια·

ζ)

η πληροφορία ότι στο προϊόν έχει απονεμηθεί το κοινοτικό οικολογικό σήμα, με μια σύντομη συνοδευτική εξήγηση της σημασίας του, και η επισήμανση ότι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οικολογικό σήμα υπάρχουν στη διεύθυνση (http://europa.eu.int/ecolabel).

Ο αιτών καταθέτει δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος προς τις εν λόγω απαιτήσεις και αντίγραφο των οδηγιών χρήσεως στον αρμόδιο φορέα που αξιολογεί την αίτηση.

8.   Συσκευασία

Η συσκευασία πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

όλα τα τμήματα της συσκευασίας πρέπει να διαχωρίζονται εύκολα με το χέρι σε χωριστά υλικά για να διευκολύνεται η ανακύκλωση·

β)

στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται συσκευασία από χαρτόνι, αυτή πρέπει να αποτελείται από ανακυκλωμένο υλικό σε ποσοστό 80 % τουλάχιστον.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: ο αιτών καταθέτει δήλωση της συμμόρφωσης του προϊόντος προς την εν λόγω απαίτηση και δείγμα (ή δείγματα) της συσκευασίας στον αρμόδιο φορέα απονομής του σήματος, ως τμήμα της αίτησης.

9.   Πληροφορίες που περιέχει το οικολογικό σήμα

Το τετραγωνίδιο 2 του οικολογικού σήματος περιέχει το ακόλουθο κείμενο:

χαμηλή κατανάλωση ενέργειας,

προσφέρεται για ανακύκλωση,

χαμηλή ηχητική στάθμη.

Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα δήλωση της συμμόρφωσης του προϊόντος προς την εν λόγω απαίτηση και αντίγραφο του οικολογικού σήματος όπως εμφανίζεται στη συσκευασία ή/και στο προϊόν ή/και στην τεκμηρίωση που συνοδεύει το προϊόν.


(1)  Advanced configuration and power interface (ACPI).

(2)  Όπως ορίζεται από την υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, http://www.energystar.gov/index.cfm?c=computers.pr_crit_computers

(3)  ΕΕ L 37 της 13.2.2003, σ. 19.

(4)  ΕΕ L 196 της 16.8.1967, σ. 1.


4.5.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 115/42


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 23ης Μαρτίου 2005

για τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 1028]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2005/344/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, περί αναθεωρημένου κοινοτικού συστήματος απονομής οικολογικού σήματος (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο,

Μετά από διαβούλευση με το συμβούλιο οικολογικής σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 για την απονομή του κοινοτικού οικολογικού σήματος απαιτείται το προϊόν να διαθέτει χαρακτηριστικά που να καθιστούν δυνατή την ουσιαστική συμβολή του στη βελτίωση καθοριστικών οικολογικών παραμέτρων.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 προβλέπει την καθιέρωση ειδικών κριτηρίων οικολογικού σήματος για τις επιμέρους ομάδες προϊόντων τα οποία συντάσσονται με βάση τα κριτήρια που προτείνει το συμβούλιο οικολογικής σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(3)

Προβλέπει επίσης την έγκαιρη αναθεώρηση των κριτηρίων οικολογικής σήμανσης, καθώς και των αντίστοιχων απαιτήσεων αξιολόγησης και εξακρίβωσης, πριν το τέλος της περιόδου ισχύος των κριτηρίων για κάθε κατηγορία προϊόντων.

(4)

Κρίνεται σκόπιμο, για να ληφθούν δεόντως υπόψη η επιστημονική πρόοδος και οι εξελίξεις στην αγορά, να αναθεωρηθούν τα οικολογικά κριτήρια που είχαν καθιερωθεί με την απόφαση 2001/523/ΕΚ της Επιτροπής, της 27ης Ιουνίου 2001, για τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής (2).

(5)

Επιπλέον, για να διευκρινισθεί ότι τα απορρυπαντικά προϊόντα για τον συνήθη καθαρισμό παραθύρων θεωρούνται ως προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως παρά ως ειδικά προϊόντα καθαρισμού, απαιτείται να τροποποιηθεί στην εν λόγω απόφαση ο ορισμός της ομάδας προϊόντων.

(6)

Για λόγους σαφήνειας, η απόφαση 2001/523/ΕΚ πρέπει συνεπώς να καταργηθεί.

(7)

Τα αναθεωρημένα οικολογικά κριτήρια θα πρέπει να ισχύουν για περίοδο τεσσάρων ετών.

(8)

Ενδείκνυται να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος που να μην υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες για τους αιτούντες στα προϊόντα των οποίων έχει απονεμηθεί οικολογικό σήμα πριν από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης ή οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση πριν από την ως άνω ημερομηνία, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στα αναθεωρημένα κριτήρια και απαιτήσεις.

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συγκροτήθηκε με βάση το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η κατηγορία προϊόντων «προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής» υποδιαιρείται στις ακόλουθες δύο υποομάδες:

α)

προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως που περιλαμβάνουν απορρυπαντικά τα οποία προορίζονται για τη συνήθη καθαριότητα πατωμάτων, τοίχων, οροφών, παραθύρων και άλλων σταθερών επιφανειών, και τα οποία για να χρησιμοποιηθούν διαλύονται ή αραιώνονται σε νερό. Τα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσης πρέπει να περιλαμβάνουν νερό σε ποσοστό ανά βάρος ≤ 90 %·

β)

προϊόντα καθαρισμού παραθύρων, που περιλαμβάνουν προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως τα οποία προορίζονται για τη συνήθη καθαριότητα παραθύρων και τα οποία για να χρησιμοποιηθούν είτε αραιώνονται σε νερό είτε χρησιμοποιούνται αδιάλυτα. Τα προϊόντα καθαρισμού παραθύρων πρέπει να περιλαμβάνουν νερό σε ποσοστό ανά βάρος ≤ 95 %·

γ)

προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής, που περιλαμβάνουν απορρυπαντικά τα οποία προορίζονται για τη συνήθη απομάκρυνση (ακόμη και με τρίψιμο) ρύπων ή/και εναποθέσεων σε εγκαταστάσεις υγιεινής, όπως πλυσταριά, λουτρά, καταιονιστήρες (ντους), τουαλέτες και κουζίνες. Τα προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής πρέπει να περιλαμβάνουν νερό σε ποσοστό ανά βάρος ≤ 90 %.

Η υποομάδα που προσδιορίζεται στο στοιχείο γ) του πρώτου εδαφίου δεν περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α)

προϊόντα που χρησιμοποιούνται αυτόματα κατά την απόπλυση της τουαλέτας, όπως τα «προϊόντα αυτόματης δοσολογίας» συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που τοποθετούνται στη λεκάνη τουαλέτας·

β)

προϊόντα που τοποθετούνται στο καζανάκι της τουαλέτας·

γ)

προϊόντα που δεν προορίζονται για καθαρισμό παρά μόνο για την απομάκρυνση του ανθρακικού ασβεστίου (πουρί)·

δ)

απολυμαντικά.

Η ομάδα προϊόντων δεν περιλαμβάνει προϊόντα για ειδικότερες χρήσεις καθαρισμού, όπως για τον καθαρισμό φούρνων, για το ξύσιμο και το γυάλισμα δαπέδων, για την απόφραξη σωλήνων αποχέτευσης κ.λπ..

Η ομάδα προϊόντων καλύπτει προϊόντα για ιδιωτική και για επαγγελματική χρήση.

Άρθρο 2

Για να λάβει το κοινοτικό οικολογικό σήμα για προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000, το προϊόν καθαρισμού πρέπει να εντάσσεται στην ομάδα προϊόντων «προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής» και πρέπει να συμμορφώνεται με τα οικολογικά κριτήρια που καθορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 3

Τα οικολογικά κριτήρια για την ομάδα προϊόντων «προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής», καθώς και τα συναφή κριτήρια αξιολόγησης και εξακρίβωσης ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008.

Άρθρο 4

Για διοικητικούς σκοπούς η κατηγορία προϊόντων «προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής» λαμβάνει τον κωδικό «020».

Άρθρο 5

Η απόφαση 2001/523/ΕΚ καταργείται.

Άρθρο 6

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2006 επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των οικολογικών σημάτων που απονεμήθηκαν πριν από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης για προϊόντα που εμπίπτουν στην ομάδα προϊόντων «προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής».

Στην περίπτωση υποβολής αιτήσεων πριν από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης, για την απονομή οικολογικού σήματος σε προϊόντα που εμπίπτουν στην ομάδα προϊόντων «προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής» είναι δυνατή η απονομή του οικολογικού σήματος στα προϊόντα αυτά υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην απόφαση 2001/523/ΕΚ. Στις περιπτώσεις αυτές το σήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου 2006.

Άρθρο 7

Η παρούσα απόφαση αυτή απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 23 Μαρτίου 2005.

Για την Επιτροπή

Σταύρος ΔΗΜΑΣ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  EE L 237 της 21.9.2000, σ. 1.

(2)  EE L 189 της 11.7.2001, σ. 25.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Για να λάβει το οικολογικό σήμα, το προϊόν καθαρισμού γενικής χρήσεως και προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής (στο εξής «το προϊόν») πρέπει να ανήκει στην κατηγορία προϊόντων που ορίζεται στο άρθρο 1 και να συμμορφώνεται με τα κριτήρια του παρόντος παραρτήματος.

Σκοποί των κριτηρίων

Τα κριτήρια αποσκοπούν:

σε μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με περιορισμό των ποσοτήτων επιβλαβών συστατικών, απορρυπαντικών και αποβλήτων από υλικά συσκευασίας,

σε μείωση ή πρόληψη των κινδύνων για το περιβάλλον και για την υγεία του ανθρώπου, οι οποίοι συνδέονται με τη χρήση επικίνδυνων ουσιών,

σε πληροφόρηση, που θα παρέχει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το προϊόν με τρόπο αποδοτικό και ο οποίος θα ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τα κριτήρια καθορίζονται σε επίπεδα τα οποία προάγουν τη σήμανση των προϊόντων καθαρισμού γενικής χρήσεως και των προϊόντων καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής με περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Απαιτήσεις αξιολόγησης και εξακρίβωσης

Για κάθε κριτήριο αναφέρονται οι συγκεκριμένες απαιτήσεις αξιολόγησης και εξακρίβωσης.

Όπου κρίνεται σκόπιμο, γίνονται δεκτές διαφορετικές μέθοδοι δοκιμών από αυτές που αναφέρονται σε κάθε κριτήριο εφόσον θεωρηθούν ως ισοδύναμες από τον αρμόδιο φορέα αξιολόγησης της αίτησης.

Όπου είναι δυνατό, οι δοκιμές διεξάγονται σε εργαστήρια που πληρούν τις γενικές απαιτήσεις των προτύπων ΕΝ ISO 17025 ή ισοδυνάμων.

Όπου δεν μνημονεύονται δοκιμές, ή μνημονεύονται για να εξασφαλισθεί η επαλήθευση ή η παρακολούθηση, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να βασίζονται κατ' αναλογία σε δηλώσεις και παραστατικά που υποβάλλει ο αιτών ή/και ανεξάρτητες επαληθεύσεις.

Κατά περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς δύνανται να απαιτούν δικαιολογητικά και να διενεργούν ανεξάρτητες εξακριβώσεις.

Όταν ο αιτών καλείται να παράσχει βεβαιώσεις, παραστατικά, αναλύσεις, πρακτικά δοκιμών, ή άλλα τεκμήρια από τα οποία να προκύπτει η συμμόρφωση προς τα κριτήρια, εξυπακούεται ότι αυτά επιτρέπεται να προέρχονται από τον αιτούντα ή/και τον (τους) προμηθευτή(-ές) του ή/και τους προμηθευτές τους κ.λπ., κατά περίπτωση.

Όπου γίνεται αναφορά σε συστατικά, αυτά περιλαμβάνουν ουσίες και παρασκευάσματα.

Στο προσάρτημα Ι παρατίθεται η νέα αναθεωρημένη βάση δεδομένων για τα συστατικά απορρυπαντικών (κατάλογος DID), έκδοση της 30ής Ιουνίου 2004, που περιλαμβάνει τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα συστατικά της χημικής σύστασης των απορρυπαντικών. Το μέρος Α του καταλόγου DID χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των δεδομένων για τους υπολογισμούς της CDVtox και για την εκτίμηση της βιοαποικοδομησιμότητας των επιφανειοδραστικών (τασιενεργών) ουσιών.

Όπου απαιτείται, ο αιτών μπορεί να χρησιμοποιεί μεταγενέστερες αναθεωρήσεις της βάσης δεδομένων για συστατικά απορρυπαντικών (DID) μόλις είναι διαθέσιμα.

Για τα συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στο μέρος Α του καταλόγου DID, ο αιτών εφαρμόζει υπ' ευθύνη του την διαδικασία που περιλαμβάνεται στο μέρος Β του προσαρτήματος Ι.

Για συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID, ο αιτών μπορεί, για να σχηματισθεί η απαραίτητη τεκμηρίωση σχετικά με την αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα, να χρησιμοποιήσει μια προσέγγιση που περιγράφεται στο προσάρτημα ΙΙ.

Συνιστάται στους αρμόδιους φορείς να λαμβάνουν υπόψη την εφαρμογή αναγνωρισμένων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης όπως το ΕΜΑS ή το ISO 14001, κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων και την εξέταση της συμμόρφωσης προς τα κριτήρια του παρόντος παραρτήματος (Σημείωση: δεν απαιτείται εφαρμογή τέτοιων συστημάτων διαχείρισης).

ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Για προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως, η μονάδα αναφοράς (έτσι όπως νοείται στα κριτήρια που ακολουθούν) είναι μια δόση του προϊόντος εκφρασμένη σε γραμμάρια την οποία συνιστά ο παραγωγός για ένα λίτρο διάλυσης (νερό πλύσης).

Για προϊόντα καθαρισμού παραθύρων και εγκαταστάσεων υγιεινής, δεν καθορίζεται μονάδα αναφοράς (τα συναφή κριτήρια υπολογίζονται σε σχέση με 100 g του προϊόντος).

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1.   Τοξικότητα στους υδρόβιους οργανισμούς

Η τοξικότητα κρίσιμου όγκου αραίωσης (CDVtox) υπολογίζεται για κάθε συστατικό (i) με βάση την ακόλουθη εξίσωση:

Image

όπου βάρος (i) είναι το βάρος του συστατικού (σε γραμμάρια) ανά μονάδα αναφοράς (για προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως) ή ανά 100 g προϊόντος (για προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής)· DF (i) είναι ο συντελεστής αποικοδόμησης και TF χρόνια (i) είναι ο συντελεστής τοξικότητας του συστατικού (σε χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο).

Οι τιμές των παραμέτρων DF και TF χρόνια είναι οι αναγραφόμενες στον κατάλογο της βάσης δεδομένων για συστατικά απορρυπαντικών-μέρος A (κατάλογος DID-μέρος Α) (προσάρτημα I). Αν το υπό εξέταση συστατικό δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο DID-μέρος Α, ο αιτών εκτιμά τις τιμές με βάση την προσέγγιση που περιγράφεται στον κατάλογο DID-μέρος Β (προσάρτημα I). H CDVtox αθροίζεται για κάθε συστατικό για τον υπολογισμό της συνολικής CDVtox του προϊόντος.

Για προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως, η CDVtox του προϊόντος δεν υπερβαίνει τα 20 000 l/μονάδα αναφοράς.

Για προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής, η CDVtox του προϊόντος δεν υπερβαίνει τα 100 000 l/100 g προϊόντος.

Για προϊόντα καθαρισμού παραθύρων, η CDVtox του προϊόντος δεν υπερβαίνει τα 5 000 l/100 g προϊόντος.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: η ακριβής σύσταση του προϊόντος κατατίθεται στον αρμόδιο φορέα, μαζί με τους αναλυτικούς υπολογισμούς της CDVtox από τους οποίους προκύπτει συμμόρφωση προς αυτό το κριτήριο.

2.   Βιοαποικοδομησιμότητα των επιφανειοδραστικών ουσιών

α)   Άμεση βιοαποικοδομησιμότητα (αερόβιος)

Κάθε επιφανειοδραστική ουσία (τασιενεργό) που χρησιμοποιείται στο προϊόν πρέπει να είναι ευκόλως βιοαποικοδομήσιμη.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: η ακριβής σύσταση του προϊόντος, καθώς και η λειτουργία κάθε συστατικού υποβάλλονται στον αρμόδιο φορέα. Στον κατάλογο DID-μέρος Α (προσάρτημα I) αναφέρεται κατά πόσο κάποια συγκεκριμένη επιφανειοδραστική ουσία είναι βιοαποικοδομήσιμη (οι επιφανειοδραστικές ουσίες με την ένδειξη «R» στη στήλη της αερόβιας βιοαποικοδομησιμότητας είναι ευκόλως βιοαποικοδομήσιμες). Για επιφανειοδραστικές ουσίες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID μέρος Α, πρέπει να παρέχονται οι σχετικές πληροφορίες από τη βιβλιογραφία ή από άλλες πηγές, ή αποτελέσματα από κατάλληλες δοκιμές, που να δείχνουν ότι οι επιφανειοδραστικές ουσίες είναι βιοαποικοδομήσιμες υπό αερόβιες συνθήκες. Οι δοκιμές για εύκολη βιοαποικοδομησιμότητα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 648/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, σχετικά με τα απορρυπαντικά (1). Οι επιφανειοδραστικές ουσίες θεωρούνται εύκολα βιοαποικοδομήσιμες όταν το επίπεδο βιοαποικοδομησιμότητας (ανοργανοποίηση) που μετράται σύμφωνα με μια από τις παρακάτω δοκιμές είναι τουλάχιστον 60 % εντός 28 ημερών: δοκιμασία CO2 με ειδικό δειγματολήπτη (OECD 310), τροποποιημένη δοκιμή Sturm εξέλιξης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) [OECD 301B· οδηγία 67/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου (2) παράρτημα V.C.4-C], δοκιμή κλειστής φιάλης (OECD 301D· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-E), μανομετρική αναπνευσιομετρία (OECD 301F· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-D), ή δοκιμή MITI (I) (OECD 301C· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-F), ή τις ισοδύναμες δοκιμές ISO. Ανάλογα με τα φυσικά χαρακτηριστικά της επιφανειοδραστικής ουσίας, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η εύκολη βιοαποικοδομησιμότητα, αν το επίπεδο της βιοαποικοδομησιμότητας είναι τουλάχιστον 70 % εντός 28 ημερών: ελάττωση διαλυμένου οργανικού άνθρακα (DOC)· (OECD 301A· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-A) ή τροποποιημένη μέθοδος OECD ελάττωσης διαλυμένου οργανικού άνθρακα (DOC) (OECD 301E· οδηγία 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.C.4-Β), ή τις ισοδύναμες δοκιμές ISO. Η εφαρμοσιμότητα των μεθόδων δοκιμής με βάση μετρήσεις του διαλυμένου οργανικού άνθρακα πρέπει να αιτιολογηθεί δεόντως καθώς οι μέθοδοι αυτές είναι δυνατόν να δώσουν αποτελέσματα σχετικά με την απομάκρυνση και όχι με την βιοαποικοδομησιμότητα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκ των προτέρων προσαρμογή σε δοκιμές για εύκολη αερόβιο βιοαποικοδομησιμότητα. Δεν ισχύει η αρχή του παραθύρου των δέκα ημερών.

β)   Αναερόβιος βιοαποικοδομησιμότητα

Κάθε επιφανειοδραστική ουσία που χρησιμοποιείται στο προϊόν πρέπει να είναι βιοαποικοδομήσιμη υπό αναερόβιες συνθήκες.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: η ακριβής σύσταση του προϊόντος καθώς και η λειτουργία κάθε συστατικού υποβάλλονται στον αρμόδιο φορέα. Στον κατάλογο DID-μέρος Α (προσάρτημα I) αναφέρεται κατά πόσο κάποια συγκεκριμένη επιφανειοδραστική ουσία είναι βιοαποικοδομήσιμη αναερόβια ή όχι (οι επιφανειοδραστικές ουσίες με την ένδειξη «Υ» στη στήλη της αναερόβιας βιοαποικοδομησιμότητας είναι εύκολα βιοαποικοδομήσιμες υπό αναερόβιες συνθήκες). Για επιφανειοδραστικές ουσίες που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID μέρος Α, πρέπει να υποβάλλονται οι σχετικές πληροφορίες από τη βιβλιογραφία ή άλλες πηγές ή τα αποτελέσματα κατάλληλων δοκιμών, από όπου να προκύπτει ότι είναι βιοαποικοδομήσιμες σε αναερόβιες συνθήκες. Η δοκιμή αναφοράς για την αναερόβιο βιοαποικοδομησιμότητα είναι η OECD 311, ISO 11734, ECETOC Νo 28 (Ιούνιος 1988) ή ισοδύναμη μέθοδος δοκιμής, με απαίτηση τουλάχιστον 60 % βιοαποικοδομησιμότητας υπό αναερόβιες συνθήκες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι δοκιμών που προσομοιώνουν τις συνθήκες σχετικού αναερόβιου περιβάλλοντος για να τεκμηριωθεί ότι έχει επιτευχθεί τελική βιοαποικοδομησιμότητα 60 % σε αναερόβιες συνθήκες (βλέπε προσάρτημα IΙ).

3.   Επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες ή παρασκευάσματα

α)   Τα παρακάτω προϊόντα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο προϊόν, είτε ως συστατικά αυτού είτε ως συστατικά παρασκευάσματος που περιέχεται στη σύνθεση:

αλκυλοφαινολαιθοξυλικές ενώσεις (APEO) ή άλλα παράγωγα αυτών

EDTA (αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ) και τα άλατά του

ΝΤΑ (νιτριλοτριοξικό οξύ)

Νιτρομόσχοι και πολυκυκλικοί μόσχοι, μεταξύ των οποίων π.χ.

Ξυλολικός μόσχος: 5-τριτ-βουτυλ-2,4,6-τρινιτρο-m-ξυλόλιο

Μόσχος αμβροειδούς: 4-τρι-βουτυλ-3-μεθοξυ-2,6-δινιτροτολουόλιο

Μοσκένιο: 1,1,3,3,5-πενταμεθυλ-4,6-δινιτροϊνδάνιο

Τιβετινικός μόσχος: 1-τριτ-βουτυλ-3,4,5-τριμεθυλ-2,6-δινιτροβενζόλιο

Κετονικός μόσχος: 4'-τριτ-βουτυλ-2',6'-διμεθυλ-3',5'-δινιτροακετοφαινόνη

HHCB (1,3,4,6,7,8-εξαϋδρο-4,6,6,7,8,8-εξαμεθυλοκυκλοπεντα(g)-2-βενζοπυράνιο)

AHTN (6-ακετυλ-1,1,2,4,4,7-εξαμεθυλοτετραλίνη)

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: ο αιτών υποβάλλει δήλωση με την οποία βεβαιώνει πως οι αναφερόμενες ουσίες δεν περιλαμβάνονται στο προϊόν, συνοδευόμενη από τις ενδεχομένως απαιτούμενες δηλώσεις των παραγωγών.

β)   Δεν χρησιμοποιούνται τεταρτοταγείς ενώσεις του αμμωνίου οι οποίες δεν είναι εύκολα βιοαποικοδομήσιμες, ούτε ως μέρος της σύστασης ούτε ως μέρος σκευάσματος που αποτελεί μέρος της σύστασης.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: ο αιτών υποβάλλει τεκμηρίωση με την οποία αποδεικνύεται η βιοαποικοδομησιμότητα εκάστης των χρησιμοποιούμενων τεταρτοταγών ενώσεων του αμμωνίου.

γ)   Δεν περιλαμβάνεται στο προϊόν συστατικό (ουσία ή σκεύασμα) το οποίο έχει καταγραφεί με κάποια από τις ακόλουθες ενδείξεις κινδύνου, ή με οποιονδήποτε συνδυασμό τους, σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ και τις τροποποιήσεις της ή την οδηγία 1999/45/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  (3) και τις τροποποιήσεις της:

 

R31 (σε επαφή με οξύ, εκλύει τοξικό αέριο)

 

R40 (περιορισμένες ενδείξεις καρκινογόνου δράσης)

 

R45 (μπορεί να προκαλέσει καρκίνο)

 

R46 (μπορεί να προκαλέσει κληρονομικές γενετικές βλάβες)

 

R49 (μπορεί να προκαλέσει καρκίνο από εισπνοή)

 

R68 (πιθανοί κίνδυνοι μη αντιστρεπτών επιπτώσεων)

 

R50-53 (πολύ τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς και ενδέχεται να προκαλεί χρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον)

 

R51-53 (τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς και ενδέχεται να προκαλεί χρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον)

 

R59 (επικίνδυνο για τη στιβάδα του όζοντος)

 

R60 (μπορεί να επιδράσει δυσμενώς στη γονιμότητα)

 

R61 (ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στο έμβρυο)

 

R62 (πιθανός κίνδυνος δυσμενούς επίδρασης στη γονιμότητα)

 

R63 (πιθανός κίνδυνος βλάβης στο έμβρυο)

 

R64 (ενδέχεται να προκαλεί βλάβες σε βρέφη που θηλάζουν).

Προβλέπονται ειδικές απαιτήσεις για τα βιοκτόνα, είτε μέρος της σύστασης είτε ως συστατικά παρασκευάσματος που περιέχεται στη σύσταση (βλέπε κριτήριο για τα βιοκτόνα παρακάτω).

Οι παραπάνω απαιτήσεις ισχύουν για κάθε συστατικό (ουσία ή παρασκεύασμα) που υπερβαίνει το 0,01 % κατά βάρος τελικού προϊόντος. Αυτό περιλαμβάνει επίσης κάθε συστατικό παρασκευάσματος που χρησιμοποιείται στη σύνθεση εφόσον υπερβαίνει το 0,01 % κατά βάρος του τελικού προϊόντος.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: υποβάλλονται αντίγραφα των δελτίων δεδομένων ασφάλειας υλικών για κάθε συστατικό (τόσο για ουσίες όσο και για παρασκευάσματα). Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του παραγωγού των συστατικών που αποδεικνύει συμμόρφωση με αυτό το κριτήριο.

4.   Βιοκτόνα

α)

Το προϊόν επιτρέπεται να περιλαμβάνει βιοκτόνα μόνο για τη συντήρηση του προϊόντος και στην κατάλληλη δοσολογία, αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Η παρούσα διάταξη δεν αφορά επιφανειοδραστικές ουσίες οι οποίες μπορεί να έχουν και βιοκτόνες ιδιότητες.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: υποβάλλονται αντίγραφα των δελτίων δεδομένων ασφάλειας των προστιθέμενων συντηρητικών, καθώς και πληροφορίες για την επακριβή συγκέντρωσή τους στο τελικό προϊόν. Ο παραγωγός ή ο προμηθευτής των συντηρητικών υποβάλλει πληροφορίες σχετικά με την δοσολογία που απαιτείται για την συντήρηση του προϊόντος.

β)

Απαγορεύεται να βεβαιώνεται ή να υπονοείται πάνω στη συσκευασία ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ότι το προϊόν έχει αντιμικροβιακή δράση.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: κατατίθενται στον αρμόδιο φορέα τα κείμενα και η διάταξή τους πάνω σε κάθε τύπο συσκευασίας ή/και δείγμα κάθε τύπου συσκευασίας.

Επιτρέπονται τα βιοκτόνα, τα οποία αποτελούν μέρος της σύστασης ή μέρος παρασκευάσματος που περιλαμβάνεται στη σύσταση, τα οποία χρησιμοποιούνται για την συντήρηση του προϊόντος και τα οποία χαρακτηρίζονται με τις ενδείξεις κινδύνου R50-53 ή R51-53 σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ και τις τροποποιήσεις της ή την οδηγία 1999/45/ΕΚ και τις τροποποιήσεις της, μόνον όμως εφόσον δεν είναι δυνάμει βιοσυσσωρεύσιμα. Με την έννοια αυτή, βιοκτόνο θεωρείται ότι είναι δυνάμει βιοσυσσωρεύσιμο εάν ο log Pow (λογάριθμος του συντελεστή κατανομής οκτανόλης/νερού) ≥ 3,0 (εκτός εάν ο συντελεστής βιοσυσσώρευσης BCF που έχει προσδιοριστεί πειραματικά είναι ≤ 100).

Η συγκέντρωση βιοκτόνων στο τελικό προϊόν δεν υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 1976, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στα καλλυντικά προϊόντα (4) και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: υποβάλλονται αντίγραφα των δελτίων δεδομένων ασφάλειας των βιοκτόνων, καθώς και τεκμηρίωση για την συγκέντρωση των βιοκτόνων στο τελικό προϊόν.

5.   Βαφές ή χρωστικές

Οι βαφές ή χρωστικές ουσίες που τυχόν χρησιμοποιούνται στο προϊόν πρέπει να επιτρέπονται από την οδηγία 76/768/ΕΟΚ και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της ή πρέπει να επιτρέπονται από την οδηγία 94/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30 Ιουνίου 1994, για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (5) και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της, ή πρέπει να έχουν περιβαλλοντικές ιδιότητες που να μην συνεπάγονται χαρακτηρισμό με τις ενδείξεις κινδύνου R50-53 ή R51-53 σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ και τις τροποποιήσεις της.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: στον αρμόδιο φορέα υποβάλλεται δήλωση συμμόρφωσης με αυτό το κριτήριο, μαζί με πλήρη κατάλογο όλων των χρησιμοποιουμένων βαφών και χρωστικών.

6.   Αρωματικές ουσίες

α)

Το προϊόν δεν πρέπει να περιέχει αρώματα με νιτρομόσχους ή πολυκυκλικούς μόσχους (όπως καθορίζονται στο κριτήριο 3α).

β)

Η παρασκευή ή/και ο χειρισμός συστατικών που προστίθενται στο προϊόν ως αρωματικές ουσίες πρέπει να ακολουθούν τον κώδικα πρακτικής της Διεθνούς Ένωσης Αρωματικών Ουσιών (International Fragrance Association).

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: στον αρμόδιο φορέα υποβάλλεται δήλωση συμμόρφωσης προς καθένα από τα μέρη αυτού του κριτηρίου.

7.   Ευαισθητοποιητικές ουσίες

Το προϊόν δεν θα πρέπει να έχει ταξινομηθεί ως R42 (εισπνεόμενο, ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθητοποίηση) ή/και R43 (ερχόμενο σε επαφή με το δέρμα, ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθητοποίηση) σύμφωνα με την οδηγία 1999/45/ΕΚ και τις τροποποιήσεις της.

Η συγκέντρωση ουσίας ή συστατικού που έχει ταξινομηθεί ως R42 (εισπνεόμενο, ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθητοποίηση) ή/και R43 (ερχόμενο σε επαφή με το δέρμα, ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθητοποίηση) σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ και τις τροποποιήσεις της ή την οδηγία 1999/45/ΕΚ και τις τροποποιήσεις της, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,1 % κατά βάρος του τελικού προϊόντος.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: στον αρμόδιο φορέα υποβάλλονται οι ακριβείς συγκεντρώσεις όλων των συστατικών που έχουν ταξινομηθεί ως R42 ή/και R43, μαζί με αντίγραφα των δελτίων δεδομένων ασφάλειας υλικών.

8.   Πτητικές οργανικές ενώσεις

Η περιεκτικότητα του προϊόντος σε πτητικές οργανικές ενώσεις σημείου ζέσεως κάτω των 150 oC δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 10 % κατά βάρος.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: ο αιτών υποβάλλει αντίγραφα των δελτίων δεδομένων ασφάλειας για κάθε οργανικό διαλύτη μαζί με τους αναλυτικούς υπολογισμούς του συνόλου των πτητικών οργανικών ενώσεων με σημείο ζέσεως κάτω των 150 oC, των τιμών των φωσφορικών και της σχετικής βαθμολογίας.

9.   Φώσφορος

Η συνολική ποσότητα στοιχειακού φωσφόρου στο προϊόν υπολογίζεται ανά μονάδα αναφοράς (για προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως) ή ανά 100 g προϊόντος (για προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής) με συνεκτίμηση όλων των συστατικών που περιέχουν φωσφόρο (π.χ. φωσφορικές και φωσφονικές ενώσεις).

Για προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως, η ολική περιεκτικότητα σε φωσφόρο (P) δεν υπερβαίνει τα 0,02 g ανά μονάδα αναφοράς.

Για προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής, η ολική περιεκτικότητα σε φωσφόρο (Ρ) δεν υπερβαίνει τα 1,0 g ανά 100 g προϊόντος.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα καθαρισμού παραθύρων, δεν πρέπει να περιέχουν φωσφόρο.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: η ακριβής σύσταση του προϊόντος κατατίθεται στον αρμόδιο φορέα, μαζί με τους αναλυτικούς υπολογισμούς από τους οποίους προκύπτει συμμόρφωση προς αυτό το κριτήριο.

10.   Απαιτήσεις συσκευασίας

α)

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται δοχεία αερολυμάτων με προωθητικά αέρια.

β)

Η σήμανση των πλαστικών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την οδηγία 94/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 1994, για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (6), ή σύμφωνα με το πρότυπο DIN 6120 μέρη 1 και 2 σε συνδυασμό με το πρότυπο DIN 7728 μέρος 1.

γ)

Εάν η πρωτογενής συσκευασία αποτελείται από ανακυκλωμένο υλικό, κάθε σχετική ένδειξη πάνω στη συσκευασία πρέπει να συμμορφώνεται προς το πρότυπο ISO 14021 «Οικολογικές ετικέτες και ενδείξεις - Πληροφορίες κατά δήλωση (οικολογική σήμανση τύπου ΙΙ)».

δ)

Τα μέρη της πρωτογενούς συσκευασίας πρέπει να διαχωρίζονται εύκολα σε μέρη εξ ενός υλικού.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: στον αρμόδιο φορέα πρέπει να υποβάλλονται στοιχεία για τη συσκευασία, ή/και ένα δείγμα αυτής εφόσον απαιτείται, μαζί με δήλωση συμμόρφωσης προς κάθε μέρος αυτού του κριτηρίου.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ

11.   Καταλληλότητα προς χρήση

Το προϊόν είναι κατάλληλο για χρήση και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Η ικανότητα καθαρισμού πρέπει να είναι ισοδύναμη προς ή καλύτερη από εκείνη προϊόντος αναφοράς με ηγετική θέση στην αγορά ή με γενική ονομασία (βλέπε προσάρτημα ΙΙΙ) που έχει εγκριθεί από αρμόδιο φορέα, καθώς και καλύτερη από εκείνη του καθαρού νερού.

Για τα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και τα προϊόντα καθαρισμού για κουζίνες πρέπει να τεκμηριώνονται μόνον τα χαρακτηριστικά αφαίρεσης λιπών. Για προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής και παραθύρων, πρέπει να τεκμηριώνονται τα χαρακτηριστικά αφαίρεσης λιπών και ασβεστίου.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: οι επιδόσεις του προϊόντος πρέπει να δοκιμασθούν εναλλακτικά είτε με:

επαρκή και αιτιολογημένη εργαστηριακή δοκιμή, είτε με

επαρκή και αιτιολογημένη δοκιμή καταναλωτών.

Και οι δύο δοκιμές πρέπει να πραγματοποιηθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο έκθεσης βάσει προκαθορισμένων παραμέτρων όπως αναφέρεται στο πλαίσιο που περιγράφεται στο προσάρτημα ΙΙΙ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

12.   Οδηγίες χρήσεως

α)   Οδηγίες σχετικά με τη δόση

Για τα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται η ακριβής συνιστώμενη δόση με λογικό μέγεθος χαρακτήρων και πάνω σε ευδιάκριτο φόντο. Η χρήση σχηματικής εικόνας (π.χ. δοχείο 5 λίτρων και αριθμός δόσεων σε χιλιοστά του λίτρου), συστήνεται αλλά είναι προαιρετική.

Σε περίπτωση συμπυκνωμένου προϊόντος καθαρισμού για εγκαταστάσεις υγιεινής, στη συσκευασία αναγράφεται ευκρινώς ότι αρκεί μικρή μόνο ποσότητα του προϊόντος σε σύγκριση με τα συνήθη, (δηλαδή αραιούμενα) προϊόντα.

Το ακόλουθο (ή ισοδύναμο) κείμενο αναγράφεται στην συσκευασία:

«Η σωστή δόση συνεπάγεται οικονομία και ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση του περιβάλλοντος».

β)   Συστάσεις ασφάλειας

Οι ακόλουθες συστάσεις ασφαλείας (ή ισοδύναμες) αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος (τόσο με τη μορφή κειμένου όσο και με ισοδύναμη σχηματική εικόνα):

«Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά»

«Μην αναμειγνύετε διαφορετικά προϊόντα καθαρισμού»

«Αποφύγετε την εισπνοή του ψεκαζόμενου προϊόντος» (μόνο για προϊόντα σε δοχεία αερολυμάτων).

γ)   Πληροφοριακά στοιχεία και επισήμανση των συστατικών

Εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 648/2004 σχετικά με τα απορρυπαντικά.

δ)   Πληροφορίες για το οικολογικό σήμα

Το ακόλουθο (ή ισοδύναμο) κείμενο αναγράφεται στην συσκευασία:

«Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οικολογικό σήμα υπάρχουν στον δικτυακό τόπο http://europa.eu.int/ecolabel».

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: στον αρμόδιο φορέα κατατίθεται ένα δείγμα της συσκευασίας του προϊόντος μαζί με την ετικέτα, καθώς και δήλωση συμμόρφωσης προς κάθε τμήμα αυτού του κριτηρίου.

13.   Πληροφορίες που αναγράφονται στο οικολογικό σήμα

Το τετραγωνίδιο 2 του οικολογικού σήματος περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

περιορισμένες επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή,

περιορισμένη χρήση επικίνδυνων ουσιών,

σαφείς οδηγίες χρήσης.

14.   Επαγγελματική κατάρτιση

Για απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες, ο παραγωγός, ο διανομέας ή τρίτος μεριμνά για την κατάρτιση του προσωπικού καθαριότητας ή παρέχει σχετικό εκπαιδευτικό υλικό. Η κατάρτιση αυτή συνίσταται στην παροχή οδηγιών σχετικά με τη χρήση του προϊόντος βήμα προς βήμα: αραίωση, χρήση, διάθεση και τρόπο χρήσεως του αντίστοιχου εξοπλισμού.

Αξιολόγηση και εξακρίβωση: υποβάλλονται στον αρμόδιο φορέα δείγμα του εκπαιδευτικού υλικού που περιέχει οδηγίες χρήσεως του προϊόντος βήμα προς βήμα για την σωστή αραίωση, χρήση, διάθεση και τρόπο χρήσεως του αντίστοιχου εξοπλισμού, καθώς και περιγραφή των μαθημάτων κατάρτισης.


(1)  ΕΕ L 104 της 8.4.2004, σ. 13.

(2)  Οδηγία 67/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 27 Ιουνίου 1967, περί προσεγγίσεως των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν στην ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικινδύνων ουσιών (ΕΕ L 196 της 16.8.1967, σ. 1).

(3)  Οδηγία 1999/45/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ής Μαΐου 1999, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών που αφορούν την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων παρασκευασμάτων (ΕΕ L 200 της 30.7.1999, σ. 1).

(4)  ΕΕ L 262 της 27.9.1976, σ. 169.

(5)  EE L 237 της 10.9.1994, σ. 13.

(6)  EE L 365 της 31.12.1994, σ. 10.


Προσαρτήμα Ι

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ (DID)

Για συστατικά που περιλαμβάνονται στο μέρος Α του καταλόγου DID, πρέπει να χρησιμοποιούνται οι τιμές για την τοξικότητα και την βιοαποικοδομησιμότητα του καταλόγου για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς τα οικολογικά κριτήρια.

Για συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στο μέρος Α του καταλόγου DID, πρέπει να χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των τιμών τοξικότητας και βιοαποικοδομησιμότητας η διαδικασία που περιγράφεται στο μέρος Β.

Βάση δεδομένων για συστατικά απορρυπαντικών (DID)

έκδοση 30 Ιουνίου 2004

Μέρος Α. Κατάλογος συστατικών

 

 

Οξεία τοξικότητα

 

Χρόνια τοξικότητα

 

Βιοαποικοδομησιμότητα

Αριθ. DID

Ονομασία συστατικού

LC50/EC50

SF(οξεία

TF(οξεία)

NOEC (1)

SF(χρόνια) (1)

TF(χρόνια)

DF

Αερόβια

Αναερόβια

 

Ανιοντικές επιφανειοδραστικές ουσίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

αλκυλο- βενζολο- σουλφονικά άλατα 11,5 - 11,8 (LAS) ευθείας αλυσίδας

4,1

1 000

0,0041

0,69

10

0,069

0,05

R

N

2

άλας της LAS (αλκυλο C 10-13) τριαιθανολαμίνης

4,2

1 000

0,0042

3,4

100

0,034

0,05

R

O

3

αλκυλοσουλφονικά C 14/17 άλατα

6,7

5 000

0,00134

0,44

10

0,044

0,05

R

N

4

θειικά αλκύλια C 8/10

132

5 000

0,0264

 

 

0,0264

0,05

R

Y

5

Θειικά αλκύλια C 12/14 (AS)

2,8

1 000

0,0028

2

100

0,02

0,05

R

Y

6

Θειικά αλκύλια C 12/18 (AS) (3)

 

 

0,0149

 

 

0,027

0,05

R

Y

7

Θειικοί εστέρες λιπαρών αλκοολών C 16/18 (FAS)

27

1 000

0,027

1,7

50

0,034

0,05

R

Y

8

C 12/15 A 1-3 αιθόξυ (ΕΟ) θειικά

4,6

1 000

0,0046

0,1

10

0,01

0,05

R

Y

9

C 16/18 A 3-4 αιθόξυ (ΕΟ) θειικά

0,57

10 000

0,000057

 

 

0,000057

0,05

R

Y

10

Σουλφο- ηλεκτρικό διαλκύλιο

15,7

1 000

0,0157

 

 

0,0157

0,5

I

N

11

Μεθυλεστέρες σουλφο- λιπαρών οξέων C 12/14

9

10 000

0,0009

0,23

50

0,0046

0,05

R

N

12

Μεθυλεστέρες σουλφο- λιπαρών οξέων C 16/18

0,51

5 000

0,000102

0,2

50

0,004

0,05

R

N

13

Σουλφονικές α-ολεφίνες C 14/16

3,3

10 000

0,00033

 

 

0,00033

0,05

R

N

14

Σουλφονικές α-ολεφίνες C 14/18

0,5

5 000

0,0001

 

 

0,0001

0,05

R

N

15

Σάπων C > 12-22

22

1 000

0,022

10

100

0,1

0,05

R

Y

16

Σαρκοσινικό λαυροΰλιο

56

10 000

0,0056

 

 

0,0056

0,05

R

Y

17

Καρβοξυμεθυλιωμένο C 9/11 2-10 EO, άλας με νάτριο ή οξύ

100

10 000

0,01

 

 

0,01

0,05

R

O

18

Καρβοξυμεθυλιωμένο C 12/18 2-10 EO, άλας με νάτριο ή οξύ

8,8

1 000

0,0088

5

100

0,05

0,05

R

O

19

Αλκυλο- C 12/18 φωσφορικοί εστέρες

38

1 000

0,038

 

 

0,038

0,05

R

N

 

Μη ιονικές επιφανειοδραστικές ουσίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

C 8 A 1-5 EO

7,8

1 000

0,0078

 

 

0,0078

0,05

R

Y

21

C 9/11 A, >3-6 EO κυρίως ευθείας αλυσίδας

5,6

1 000

0,0056

 

 

0,0056

0,05

R

Y

22

C 9/11 A, >6-10 EO κυρίως ευθείας αλυσίδας

5

1 000

0,005

 

 

0,005

0,05

R

Y

23

C 9/11 A, 5-11 EO με διακλαδισμένη αλυσίδα

1

1 000

0,001

 

 

0,001

0,05

R

O

24

C 10 A, 5-11 EO με διακλαδισμένη αλυσίδα (Τριμερής προπονεξοαλκυλική αλκοόλη)

1

1 000

0,001

 

 

0,001

0,05

R

Y

25

C 12/15 A, >2-6 EO κυρίως ευθείας αλυσίδας

0,43

1 000

0,00043

0,18

50

0,0036

0,05

R

Y

26

C 12/14 5-8 EO 1 t-BuO (τελική προστατευτική ομάδα)

0,23

1 000

0,00023

0,18

100

0,0018

0,05

R

O

27

C 12/15 A, 3-12 EO με διακλαδισμένη αλυσίδα

1

1 000

0,001

3,2

100

0,032

0,05

R

O

28

C 12/15 (μέση τιμή C <14) A, > 6-9 EO

0,63

1 000

0,00063

0,24

10

0,024

0,05

R

Y

29

C 12/15 (μέση τιμή C >14) A, > 6-9 EO

0,4

1 000

0,0004

0,17

10

0,017

0,05

R

Y

30

C 12/15 A, > 9-12 EO

1,1

1 000

0,0011

 

 

0,017

0,05

R

Y

31

C 12/15 A > 12-20 EO

0,7

1 000

0,0007

 

 

0,0007

0,05

R

O

32

C 12/15 A > 20-30 EO

13

1 000

0,013

10

100

0,1

0,05

R

O

33

C 12/15 A, > 30 EO

130

1 000

0,13

 

 

0,13

0,5

I

O

34

C 12/18 A, 0-3 EO

0,3

1 000

0,0003

 

 

0,0003

0,05

R

Y

35

C 12/18 A, 5-10 EO

1

1 000

0,001

0,35

100

0,0035

0,05

R

O

36

C 12/18 A, >10-20 EO

1

1 000

0,001

 

 

0,0035

0,05

R

O

37

C 16/18 A, 2-8 EO

3,2

1 000

0,0032

0,4

100

0,004

0,05

R

Y

38

C 16/18 A, >9-18 EO

0,72

1 000

0,00072

0,32

10

0,032

0,05

R

Y

39

C 16/18 A, 20-30 EO

4,1

1 000

0,0041

 

 

0,0041

0,05

R

Y

40

C 16/18 A, >30 EO

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,5

I

Y

41

C12-15 A 2-6 EO 2-6 PO

0,78

1 000

0,00078

0,36

100

0,0036

0,05

R

O

42

C10-16 A 0-3 PO 6-7 EO

3,2

5 000

0,00064

1

100

0,01

0,05

R

O

43

Κοκοϊκή γλυκερίνη (1-5 EO)

16

1 000

0,016

6,3

100

0,063

0,05

R

Y

44

Κοκοϊκή γλυκερίνη (6-17 EO)

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

Y

45

C 12/14 γλυκοζαμίδιο

13

1 000

0,013

4,3

50

0,086

0,05

R

Y

46

C 16/18 γλυκοζαμίδιο

1

1 000

0,001

0,33

50

0,0066

0,05

R

Y

47

Αλκυλο C 8/10 πολυγλυκοζίτες

28

1 000

0,028

5,7

100

0,057

0,05

R

Y

48

Αλκυλο C 8/12 πολυγλυκοζίτες, με διακλαδισμένη αλυσίδα

480

1 000

0,48

100

100

1

0,05

R

N

49

Αλκυλο C 8/16 ή C 12-14 πολυγλυκοζίτες

5,3

1 000

0,0053

1

10

0,1

0,05

R

Y

50

Μονοαιθανολαμίδιο του λιπαρού οξέος καρύδας

9,5

1 000

0,0095

1

100

0,01

0,05

R

Y

51

Μονοαιθανολαμίδιο του λιπαρού οξέος καρύδας 4-5 EO

17

10 000

0,0017

 

 

0,0017

0,05

R

Y

52

Διαιθανολαμίδιο του λιπαρού οξέος καρύδας

2

1 000

0,002

0,3

100

0,003

0,05

R

O

53

Αμίδιο PEG-4 κραμβελαίου

7

5 000

0,0014

 

 

0,0014

0,05

R

Y

 

Επαμφοτερίζουσες επιφανειοδραστικές ουσίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60

Αλκυλο C 12/15 διμεθυλοβεταΐνη

1,7

1 000

0,0017

0,1

100

0,001

0,05

R

O

61

Αλκυλ C 12-18 αμιδοπροπυλοβεταΐνη

1,8

1 000

0,0018

0,09

100

0,0009

0,05

R

Y

62

Οξείδιο αλκυλαμίνης C 12/18

0,3

1 000

0,0003

 

 

0,0003

0,05

R

Y

 

Κατιοντικές επιφανειοδραστικές ουσίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70

Άλατα αλκυλο τριμεθυλαμμωνίου

0,1

1 000

0,0001

0,046

100

0,00046

0,5

I

O

71

Αμμωνιακά άλατα αλκυλεστέρων

2,9

1 000

0,0029

1

10

0,1

0,05

R

Y

 

Συντηρητικά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80

1,2-Βενζισοδιαζολο-όνη-3

0,15

1 000

0,00015

 

 

0,00015

0,5

I

N

81

Βενζυλαλκοόλη

360

1 000

0,36

 

 

0,36

0,05

R

Y

82

5-βρωμο-5-νιτρο-1,3-διοξάνιο

0,4

5 000

0,00008

 

 

0,00008

1

P

O

83

2-βρωμο-2-νιτροπροπάνιο-διόλη-1,3

0,78

1 000

0,00078

0,2

100

0,002

0,5

I

O

84

Χλωροακεταμίδιο

55,6

10 000

0,00556

 

 

0,00556

1

O

O

85

Διαζωλιδινιουρία

35

5 000

0,007

 

 

0,007

1

P

O

86

Φορμαλδεΰδη

2

1 000

0,002

 

 

0,002

0,05

R

O

87

Γλουταραλδεΰδη

0,31

1 000

0,00031

 

 

0,00031

0,05

R

O

88

Εξαμεθυλονο γονανιδίνη, ομοπολυμερές

0,18

1 000

0,00018

0,024

100

0,00024

1

P

O

89

Μίγμα CMI + MIT σε αναλογία 3:1 (4)

0,0067

1 000

0,0000067

0,0057

50

0,000114

0,5

I

O

90

2-Μεθυλ-2H-ισοδιαζολ-όνη - 3 (MIT)

0,06

1 000

0,00006

 

 

0,00006

0,5

I

O

91

Μεθυλδιβρωμογλουταρονιτρίλιο

0,15

1 000

0,00015

 

 

0,00015

0,05

R

O

92

e-φθαλοημιδοϋπεροξυεξανικό οξύ

0,59

5 000

0,000118

 

 

0,000118

1

P

O

93

Μεθυλο-, αιθυλο-, και προπυλο-paraben

15,4

5 000

0,00308

 

 

0,00308

0,05

R

N

94

o-Φαινυλοφαινόλη

0,92

1 000

0,00092

 

 

0,00092

0,05

R

O

95

Βενζοϊκό νάτριο

128

1 000

0,128

 

 

0,128

0,05

R

Y

96

Υδροξυ μεθυλο γλυκινικό νάτριο

36,5

5 000

0,0073

 

 

0,0073

1

O

O

97

Νιτρώδες νάτριο

87

10 000

0,0087

 

 

0,0087

1

NA

NA

98

Triclosan

0,0014

1 000

0,0000014

 

 

0,0000014

0,5

I

O

 

Άλλα συστατικά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

Πυρίτιο

250

1 000

0,25

 

 

0,25

1

P

N

111

Παραφίνη

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

O

112

Γλυκερίνη

4 400

5 000

0,88

 

 

0,88

0,05

R

Y

113

Φωσφορικές ενώσεις (ως STPP)

1 000

1 000

1

 

 

1

0,15

NA

NA

114

Ζεόλιθος (αδιάλυτος, ανόργανος)

1 000

1 000

1

175

50

3,5

1

NA

NA

115

Κιτρικό οξύ και ενώσεις του

825

1 000

0,825

80

50

1,6

0,05

R

Y

116

Πολυκαρβονικά

200

1 000

0,2

106

10

10,6

1

P

N

117

Τριοξικό νιτρίλιο (ΝΤΑ)

494

1 000

0,494

64

50

1,28

0,5

I

O

118

EDTA

121

1 000

0,121

22

50

0,44

0,5

I

N

119

Φωσφονικά

650

1 000

0,65

25

50

0,5

1

P

N

120

EDDS

320

1 000

0,32

32

50

0,64

0,05

R

N

121

Άργιλος (αδιάλυτος, ανόργανος)

1 000

1 000

1

 

 

1

 

NA

NA

122

Ανθρακικές ενώσεις

250

1 000

0,25

 

 

0,25

0,15

NA

NA

123

Λιπαρά οξέα C>=14

3,7

5 000

0,00074

 

 

0,00074

0,05

R

Y

124

Πυριτικές ενώσεις

250

1 000

0,25

 

 

0,25

1

NA

NA

125

Πολυασπαραγινικό οξύ, το μετά νατρίου άλας

410

1 000

0,41

 

 

0,41

0,05

R

N

126

Υπερβορικές ενώσεις (ως βόριο)

14

1 000

0,014

 

 

0,014

1

NA

NA

127

Υπερανθρακικές ενώσεις (βλέπε ανθρακικές ενώσεις)

250

1 000

0,25

 

 

0,25

0,15

NA

NA

128

Τετραακετυλαιθυλενοδιαμίνη (TAED)

250

1 000

0,25

500

100

5

0,05

R

O

129

Αλκοόλες C 1-C4

1 000

1 000

1

 

 

1

0,05

R

Y

130

Μόνο- δι- και τριαιθανολαμίνη

90

1 000

0,09

0,78

100

0,0078

0,05

R

Y

131

Πολυβινυλοπυρολιδόνη (PVP)

1 000

1 000

1

 

 

1

0,5

I

N

132

Καρβοξυμεθυλοκυταρίνη (CMC)

250

5 000

0,05

 

 

0,05

0,5

I

N

133

Θειικό νάτριο/μαγνήσιο

1 000

1 000

1

100

100

1

1

NA

NA

134

Χλωριούχο ασβέστιο-νάτριο

1 000

1 000

1

100

100

1

1

NA

NA

135

Ουρία

1 000

5 000

0,2

 

 

0,2

1

NA

NA

136

Διοξείδιο του πυριτίου, χαλαζίας (αδιάλυτο, ανόργανο)

1 000

1 000

1

 

 

1

1

NA

NA

137

Πολυαιθυλενογλυκόλη, MW>4000

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

N

138

Πολυαιθυλενογλυκόλη, MW<4 000

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

O

139

Κουμολο- ξυλολο- τολουολο- σουλφωνικά άλατα

66

10 000

0,0066

 

 

0,0066

0,5

I

N

140

NaOH/MgOH/KOH

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,05

NA

NA

141

Ένζυμα/πρωτεΐνες

25

5 000

0,005

 

 

0,005

0,05

R

Y

142

Άρωμα, αν δεν έχει προσδιοριστεί διαφορετικά (2)

2

1 000

0,002

 

 

0,002

0,5

I

N

143

Χρωστικές, αν δεν έχουν προσδιοριστεί διαφορετικά (2)

10

1 000

0,01

 

 

0,01

1

P

N

144

Άμυλο

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

Y

145

Ανιονικοί πολυεστέρες

655

1 000

0,655

 

 

0,655

1

P

N

146

PVNO/PVPI

530

1 000

0,53

 

 

0,53

1

P

N

147

Φθαλοκυανικοσουλφωνιακός ψευδάργυρος

0,2

1 000

0,0002

0,16

100

0,0016

1

P

N

148

Διηλεκτρική ιμίνη

81

1 000

0,081

17

100

0,17

0,05

R

N

149

FWA 1

11

1 000

0,011

10

100

0,1

1

P

N

150

FWA 5

10

1 000

0,01

1

10

0,1

1

P

N

151

Δεκανόλη-1

2,3

5 000

0,00046

 

 

0,00046

0,05

R

O

152

Λαυρικό μεθύλιο

1 360

10 000

0,136

 

 

0,136

0,05

R

O

153

Μυρμηγκικό οξύ (το μετά ασβεστίου άλας)

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

Y

154

Αδιπικό οξύ

31

1 000

0,031

 

 

0,031

0,05

R

O

155

Μηλεϊνικό οξύ

106

1 000

0,106

 

 

0,106

0,05

R

Y

156

Μηλικό οξύ

106

1 000

0,106

 

 

0,106

0,05

R

O

157

Τρυγικό οξύ

200

10 000

0,02

 

 

0,02

0,05

R

O

158

Φωσφορικό οξύ

138

1 000

0,138

 

 

0,138

0,15

NA

NA

159

Οξαλικό οξύ

128

5 000

0,0256

 

 

0,0256

0,05

R

O

160

Οξικό οξύ

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,05

R

Y

161

Γαλακτικό οξύ

130

1 000

0,13

 

 

0,13

0,05

R

Y

162

Σουλφαμικό οξύ

75

1 000

0,075

 

 

0,075

1

NA

NA

163

Σαλικυλικό οξύ

46

1 000

0,046

 

 

0,046

0,15

R

O

164

Γλυκολικό οξύ

141

5 000

0,0282

 

 

0,0282

0,05

R

O

165

Γλουταρικό οξύ

208

5 000

0,0416

 

 

0,0416

0,05

R

O

166

Μηλονικό οξύ

95

5 000

0,019

 

 

0,019

0,05

R

O

167

Αιθυλενογλυκόλη

6 500

1 000

6,5

 

 

6,5

0,05

R

Y

168

Βουτυλικός αιθέρας αιθυλενογλυκόλης

747

5 000

0,1494

 

 

0,1494

0,05

R

O

169

Διαιθυλενογλυκόλη

4 400

10 000

0,44

 

 

0,44

0,15

I

Y

170

Μεθυλικός αιθέρας διαιθυλενογλυκόλης

500

1 000

0,5

 

 

0,5

0,5

I

O

171

Αιθυλικός αιθέρας διαιθυλενογλυκόλης

3 940

5 000

0,788

 

 

0,788

0,05

R

O

172

Βουτυλικός αιθέρας διαιθυλενογλυκόλης

1 254

1 000

1,254

 

 

1,254

0,05

R

O

173

Διμεθυλικός αιθέρας διαιθυλενογλυκόλης

2 000

10 000

0,2

 

 

0,2

0,5

I

O

174

Προπυλενογλυκόλη

32 000

1 000

32

 

 

32

0,15

R

Y

175

Μεθυλικός αιθέρας προπυλενογλυκόλης

12 700

5 000

2,54

 

 

2,54

0,05

R

O

176

Βουτυλικός αιθέρας προπυλενογλυκόλης

748

5 000

0,1496

 

 

0,1496

0,05

R

O

177

Διπροπυλενογλυκόλη

1 625

10 000

0,1625

 

 

0,1625

0,05

R

O

178

Μεθυλικός αιθέρας διπροπυλενογλυκόλης

1 919

5 000

0,3838

 

 

0,3838

0,05

R

O

179

Βουτυλικός αιθέρας διπροπυλενογλυκόλης

841

5 000

0,1682

 

 

0,1682

0,05

R

O

180

Διμεθυλικός αιθέρας διπροπυλενογλυκόλης

1 000

5 000

0,2

 

 

0,2

0,5

I

O

181

Τριαιθυλενογλυκόλη

4 400

1 000

4,4

 

 

4,4

0,5

I

O

182

Ταλέλαιο

1,8

1 000

0,0018

 

 

0,0018

0,5

I

O

183

Αιθυλενοδιστεαταμίδια

140

5 000

0,028

 

 

0,028

0,5

I

O

184

Γλυκονικό νάτριο

10 000

10 000

1

 

 

1

0,05

R

O

185

Διστεατική γλυκόλη

100

5 000

0,02

 

 

0,02

0,5

I

O

186

Υδροξυλ αιθυλο κυτταρίνη

209

5 000

0,0418

 

 

0,0418

1

P

O

187

Υδροξυλ προπυλο μεθυλο κυτταρίνη

188

5 000

0,0376

 

 

0,0376

1

P

O

188

1-μεθυλο-2-πυρολιδόνη

500

1 000

0,5

 

 

0,5

0,05

R

O

189

Ξανθανικό κόμμι

490

1 000

0,49

 

 

0,49

0,05

R

O

190

Ισοβουτυρική τριμεθυλο πεντανοδιόλη

18

1 000

0,018

3,3

100

0,033

0,05

R

O

191

Βενζοτριαζόλιο

29

1 000

0,029

 

 

0,029

1

P

O

192

Προπανοτρικαρβονικό άλας πιπεριδινόλης

100

1 000

0,1

120

100

1,2

0,5

I

O

193

Διαιθυλαμινοπροπυλο-DAS

120

1 000

0,12

120

100

1,2

1

P

O

194

Μεθυλοβενζαμιδο-DAS

120

1 000

0,12

120

100

1,2

0,5

I

O

195

Τετράκις-φαινυλο-προπιονική-πενταερυθριτόλη

38

1 000

0,038

 

 

0,038

1

P

O

196

Πολυμερή κατά τεμάχια

100

5 000

0,02

 

 

0,02

1

P

N

197

Βενζοϊκό δεκατόνιο

13

5 000

0,0026

 

 

0,0026

1

O

O

198

Ενώσεις ηλεκτρικού οξέος

374

10 000

0,0374

 

 

0,0374

0,05

R

O

199

Πολυασπαρτικό οξύ

528

1 000

0,528

 

 

0,528

0,05

R

N

Αδιάλυτες ανόργανες ουσίες Ανόργανα συστατικά με ελάχιστη ή μηδενική διαλυτότητα στο νερό.

Μέρος B Κρίσιμος όγκος αραίωσης

Ο κρίσιμος όγκος αραίωσης (CDV) υπολογίζεται με βάση την ακόλουθη εξίσωση:

CDV= 1000 * Σδόση(i)*DF(i)/TF(i)

Δόση(i)=Δόση του συστατικού i, εκπεφρασμένη σε g/πλύσιμο, και ενίοτε σε g/100 g προϊόντος.

DF(i)= Συντελεστής βιοαποικοδομησιμότητας για το συστατικό i.

TF(i)= Συντελεστής τοξικότητας για το συστατικό i.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ DID

Κατά γενικό κανόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι αναγραφόμενες τιμές των παραμέτρων για όλα τα συστατικά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID. Εξαιρούνται τα αρώματα και οι χρωστικές για τις οποίες γίνονται δεκτά πρόσθετα αποτελέσματα δοκιμών (βλέπε υποσημείωση στο μέρος Α).

Για τα προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID ισχύει η ακόλουθη προσέγγιση.

Τοξικότητα στους υδρόβιους οργανισμούς

Στα πλαίσια του προγράμματος για το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα, ο CDV υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές χρόνιας τοξικότητας και χρόνιας ασφάλειας. Αν δεν διατίθενται αποτελέσματα δοκιμών της χρόνιας τοξικότητας πρέπει να χρησιμοποιούνται οι συντελεστές οξείας τοξικότητας και ασφάλειας.

Ο συντελεστής χρόνιας τοξικότητας (TFχρόνια)

Υπολογίσατε τη μέση τιμή για κάθε τροφικό επίπεδο (ιχθείς, οστρακόδερμα ή φύκια) με βάση επαληθευμένα αποτελέσματα δοκιμών για χρόνια τοξικότητα. Αν διατίθενται πολυάριθμα αποτελέσματα δοκιμών για ένα είδος στα πλαίσια ενός τροφικού επιπέδου, υπολογίζεται πρώτα ο μέσος όρος για το είδος, και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται αυτές οι μέσες τιμές για τον υπολογισμό της μέσης τιμής για το τροφικό επίπεδο.

Ο συντελεστής χρόνιας τοξικότητας (TFχρόνια) είναι η μικρότερη υπολογισθείσα μέση τιμή των τροφικών επιπέδων.

Ο TFχρόνια χρησιμοποιείται κατά τον υπολογισμό του κριτηρίου κρίσιμου όγκου αραίωσης.

Ο συντελεστής οξείας τοξικότητας (TFοξεία)

Υπολογίσατε τη μέση τιμή για κάθε τροφικό επίπεδο (ιχθείς, οστρακόδερμα ή φύκια) με βάση επαληθευμένα αποτελέσματα δοκιμών για οξεία τοξικότητα. Αν διατίθενται πολυάριθμα αποτελέσματα δοκιμών για ένα είδος στα πλαίσια ενός τροφικού επιπέδου, υπολογίζεται πρώτα ο μέσος όρος για το είδος, και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται αυτές οι μέσες τιμές για τον υπολογισμό της μέσης τιμής για το τροφικό επίπεδο.

Ο συντελεστής οξείας τοξικότητας (TFοξεία) είναι η μικρότερη μέση τιμή των τροφικών επιπέδων.

Ο TFοξεία χρησιμοποιείται κατά τον υπολογισμό του κριτηρίου κρίσιμου όγκου αραίωσης.

Συντελεστής ασφάλειας:

Ο συντελεστής ασφάλειας (SF) εξαρτάται από τον αριθμό των τροφικών επιπέδων που υπέστησαν δοκιμή και από το κατά πόσο διατίθενται αποτελέσματα χρόνιων δοκιμών ή όχι. O SF υπολογίζεται ως ακολούθως:

Δεδομένα

Συντελεστής ασφάλειας (SF)

Συντελεστής τοξικότητας (TF)

1 L(E)C50 βραχείας διάρκειας

10 000

Τοξικότητα/10000

2 L(E)C50 βραχείας διάρκειας από είδη που αντιπροσωπεύουν δύο τροφικά επίπεδα (ιχθείς ή/και οστρακόδερμα ή/και φύκια)

5 000

Τοξικότητα/5000

Τουλάχιστον 1 L(E)C50 βραχείας διάρκειας από κάθε ένα από τα τρία τροφικά επίπεδα του βασικού συνόλου

1 000

Τοξικότητα/1000

Ένα NOEC μακράς διάρκειας (ιχθείς ή οστρακόδερμα)

100

Τοξικότητα/100

Δύο NOEC μακράς βραχείας διάρκειας από είδη που αντιπροσωπεύουν δύο τροφικά επίπεδα (ιχθείς ή/και οστρακόδερμα ή/και φύκια)

50

Τοξικότητα/50

NOEC μακράς διάρκειας από τουλάχιστον τρία είδη (συνήθως ιχθείς, οστρακόδερμα και δύκια) που αντιπροσωπεύουν τρία τροφικά επίπεδα

10

Τοξικότητα/10

Το βασικό σύνολο για τη δοκιμή της τοξικότητας ουσιών σε υδρόβιους οργανισμούς αποτελείται από οξείες δοκιμές με ιχθείς, δαφνία και φύκια.

Συντελεστές βιοαποικοδομησιμότητας

Ο συντελεστής βιοαποικοδομησιμότητας υπολογίζεται ως ακολούθως:

Πίνακας 1

Συντελεστής βιοαποικοδομησιμότητας (DF)

 

DF

Εύκολα βιοαποικοδομήσιμο (5)

0,05

Εύκολα βιοαποικοδομήσιμο (6)

0,15

Ενδογενώς βιοαποικοδομήσιμο

0,5

Μόνιμη

1

Αναερόβιος βιοαποικοδομησιμότητα

Το συστατικό πρέπει να ενταχθεί σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες ενώσεων:

Κατηγορία

Χαρακτηρισμός

Αναερόβια μη βιοαποικοδομήσιμη, δηλαδή υπέστη δοκιμή και διαπιστώθηκε ότι δεν βιοαποικοδομείται

N

Αναερόβια βιοαποικοδομήσιμη, δηλαδή υπέστη δοκιμή και διαπιστώθηκε ότι βιοαποικοδομείται ή δεν υπέστη δοκιμή αλλά απεδείχθη με βάση ανάλογες παραδοχές κ.λπ.

Y

Δεν υπέστη δοκιμή για αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα

0

Αερόβια βιοαποικοδομησιμότητα

Το συστατικό πρέπει να ενταχθεί σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες ενώσεων:

Κατηγορία

Χαρακτηρισμός

Εύκολα βιοαποικοδομήσιμη

R

Ενδογενώς βιοαποικοδομήσιμη, αλλά όχι εύκολα βιοαποικοδομήσιμη

I

Μόνιμη

P

Δεν υπέστη δοκιμή για αερόβια βιοαποικοδομησιμότητα

O

Αδιάλυτα ανόργανα συστατικά

Κάθε ανόργανο συστατικό που είναι ιδιαζόντως δυσδιάλυτο ή αδιάλυτο στο νερό, πρέπει να αναφέρεται στον υποβαλλόμενο φάκελο.


(1)  Οι στήλες αυτές παραμένουν κενές αν δεν βρεθούν αποδεκτά δεδομένα για τη χρόνια τοξικότητα. Στην περίπτωση αυτή η TF (χρόνια) ορίζεται ως ίση με την TF (οξεία).

(2)  Κατά γενικό κανόνα οι αιτούντες που διαθέτουν άδεια πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του καταλόγου. Εξαιρούνται τα αρώματα και οι χρωστικές. Αν τα δεδομένα τοξικότητας υποβάλλονται από τον αιτούντα με άδεια, τα υποβαλλόμενα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της TF και τον προσδιορισμό της βιοαποικοδομησιμότητας. Σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του καταλόγου.

(3)  

(#)

Λόγω έλλειψης αποτελεσμάτων τοξικότητας, ο υπολογισμός της TF έγινε ως μέσος όρος των τιμών θειικών αλκυλίων C 12/14 (AS) και θειικών αλκυλίων C 16/18 (AS).

(4)  

(§)

5-χλωρο-2-μεθυλο-4-ισοδιαζολινόνη-3 και 2-μεθυλο-4-ισοδιαζολινόνη-3 σε μείγμα 3: 1.

(5)  Όλες οι επιφανειοδραστικές ουσίες ή άλλα συστατικά που αποτελούνται από σειρά ομολόγων και πληρούν την απαίτηση τελικής βιοαποικοδομησιμότητας της δοκιμής, εντάσσονται στην κατηγορία αυτή ανεξάρτητα του αν πληρούν το κριτήριο του παραθύρου των 10 ημερών.

(6)  Δεν πληρούν το κριτήριο του παραθύρου των 10 ημερών.

Για ανόργανα συστατικά ο DF προσδιορίζεται με βάση τον παρατηρούμενο ρυθμό βιοαποικοδομησιμότητας. Αν το συστατικό αποικοδομείται εντός 5 ημερών DF=0,05, εντός 15 ημερών: DF=0,15 ή εντός 50 ημερών: DF=0,5.


Προσαρτήμα ΙΙ

ΤΕΚΜΗΡΊΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΕΡΌΒΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΌΤΗΤΑΣ

Για συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο DID μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακόλουθη προσέγγιση για να σχηματισθεί η απαραίτητη τεκμηρίωση σχετικά με την αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα.

Εύλογες παρεκτάσεις. Χρησιμοποιείστε τα αποτελέσματα δοκιμών που διενεργήθηκαν για ένα ακατέργαστο υλικό ώστε να υπολογιστεί με παρέκταση η τελική αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα για επιφανειοδραστικές ουσίες ανάλογης δομής. Εφόσον η αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα επιφανειοδραστικής ουσίας (ή ομάδας ομολόγων ενώσεων) έχει επιβεβαιωθεί σύμφωνα με τον κατάλογο DID (προσάρτημα Ι), μπορεί να θεωρηθεί ότι κάθε επιφανειοδραστική ουσία παρόμοιου τύπου είναι επίσης βιοαποικοδομήσιμη σε αναερόβιες συνθήκες [π.χ., τα C 12/15 A 1-3 αιθόξυ (ΕΟ) θειικά (αριθ. 8 στον κατάλογο DID) είναι βιοαποικοδομήσιμα σε αναερόβιες συνθήκες και ως εκ τούτου ανάλογης βιοαποικοδομησιμότητας σε αναερόβιες συνθήκες είναι δυνατόν να θεωρηθούν και τα C 12/15 A 6 αιθόξυ (ΕΟ) θειικά]. Στην περίπτωση που η αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα επιφανειοδραστικής ουσίας έχει επιβεβαιωθεί χρησιμοποιώντας κατάλληλη μέθοδο δοκιμής, μπορεί να θεωρηθεί ότι κάθε επιφανειοδραστική ουσία παρόμοιου τύπου είναι επίσης βιοαποικοδομήσιμη σε αναερόβιες συνθήκες (π.χ., τα στοιχεία από τη βιβλιογραφία που επιβεβαιώνουν την αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα επιφανειοδραστικών ουσιών που ανήκουν στην ομάδα των αμμωνιακών αλάτων αλκυλεστέρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τεκμηριωθεί η ανάλογη αναερόβια βιοαποικοδομησιμότητα άλλων τεταρτοταγών ενώσεων του αμμωνίου που περιέχουν εστερικούς δεσμούς στην αλκυλοαλυσίδα ή τις αλκυλοαλυσίδες τους).

Προκαταρκτική δοκιμή αναερόβιας βιοαποικοδομησιμότητας. Όπου είναι απαραίτητη η εκτέλεση νέων δοκιμών, διεξάγονται προκαταρκτικές δοκιμές χρησιμοποιώντας τις μεθόδους OECD 311, ISO 11734, ECETOC αριθ. 28 (Ιούνιος 1988) ή ισοδύναμη μέθοδο.

Δοκιμή βιοαποικοδομησιμότητας σε χαμηλή δόση. Όπου απαιτούνται νέες δοκιμές, και στην περίπτωση πειραματικών προβλημάτων στην προκαταρκτική δοκιμή (π.χ. αναστολή λόγω τοξικότητας της ουσίας δοκιμής), επαναλαμβάνονται οι δοκιμές χρησιμοποιώντας χαμηλές δόσεις επιφανειοδραστικής ουσίας και παρακολουθείται η αποικοδόμηση με μετρήσεις 14C ή με χημικές αναλύσεις. Οι δοκιμές σε χαμηλές δόσεις είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν με βάση τη μέθοδο OECD 308 (24 Απριλίου 2002) ή ισοδύναμη μέθοδο εφόσον εφαρμοσθούν αυστηρές αναερόβιες συνθήκες. Οι δοκιμές και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δοκιμών πρέπει να πραγματοποιούνται από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.


Προσαρτήμα ΙΙΙ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ

Η δοκιμή επιδόσεων είναι δυνατόν να είναι είτε εργαστηριακή είτε δοκιμή με καταναλωτές. Στις ακόλουθες παραγράφους περιγράφονται οι συνθήκες για τα δύο είδη δοκιμών.

1.   Εργαστηριακές δοκιμές

Στόχος της εργαστηριακής δοκιμής είναι να επιβεβαιώσει ότι το προϊόν δοκιμής καθαρίζει το ίδιο καλά ή και καλύτερα με συγκρίσιμο προϊόν αναφοράς και καλύτερα από το καθαρό νερό, και να επιβεβαιώσει ότι το προϊόν δοκιμής δεν προκαλεί βλάβη στις επιφάνειες για τις οποίες προορίζεται.

Απαιτήσεις γενικού πλαισίου

Το προϊόν δοκιμής και το προϊόν αναφοράς ανήκουν στην ίδια κατηγορία προϊόντων.

Το προϊόν αναφοράς είναι δυνατόν να είναι είτε προϊόν με ηγετική θέση στην αγορά είτε προϊόν με γενική σύνθεση.

Όταν χρησιμοποιείται ως προϊόν αναφοράς προϊόν με ηγετική θέση στην αγορά, πρέπει να είναι ένα από τα 3 ή 4 προϊόντα με τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων στην αγορά της περιοχής στην οποία πρόκειται να διατεθεί το προϊόν με το οικολογικό σήμα. Επιπλέον το προϊόν αναφοράς με την ηγετική θέση στην αγορά πρέπει να εγκριθεί από τον αρμόδιο φορέα, και η εμπορική ονομασία πρέπει να είναι γνωστή στο κοινό.

Όταν χρησιμοποιείται ως προϊόν αναφοράς προϊόν με γενική σύνθεση, πρέπει να έχει σύνθεση αντιπροσωπευτική των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Επιπλέον το προϊόν αναφοράς με τη γενική σύνθεση πρέπει να εγκριθεί από τον αρμόδιο φορέα, και ακριβής του σύνθεση πρέπει να διατίθεται εύκολα και δωρεάν.

Οι χρησιμοποιούμενες δόσεις είναι οι συνιστώμενες δόσεις για κανονικό ρύπο ή για κανονική χρήση. Όπου δεν αναφέρεται συνιστώμενη δόση για το προϊόν αναφοράς, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή ίδια δόση για το προϊόν δοκιμής και για το προϊόν αναφοράς.

Όπου αναφέρεται ανώτατο και κατώτατο όριο δόσης, για την δοκιμή πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κατώτατη συνιστώμενη δόση.

Το μείγμα του ρύπου πρέπει να σχετίζεται με την χρήση του προϊόντος, να είναι ομοιογενές και αν έχει παρασκευασθεί τεχνικά, να στηρίζεται σε καλά περιγραφόμενες ουσίες.

Πρέπει να προετοιμαστεί μία παρτίδα ρύπου επαρκής για ολόκληρη τη δοκιμή.

Για τα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως και τα προϊόντα καθαρισμού για κουζίνες πρέπει να τεκμηριώνονται μόνον τα χαρακτηριστικά αφαίρεσης λιπών. Για προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής και παραθύρων, πρέπει να τεκμηριώνονται τα χαρακτηριστικά αφαίρεσης λιπών και ασβεστίου.

Η διαδικασία καθαρισμού πρέπει να ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης και είναι δυνατόν να γίνεται με το χέρι ή με βοήθεια μηχανής.

Απαιτήσεις δοκιμών

Η αξιολόγηση της καθαρότητας πρέπει να περιλαμβάνει δοκιμή και σύγκριση του προϊόντος δοκιμής και του προϊόντος αναφοράς.

Κάθε προϊόν πρέπει να δοκιμάζεται σε 5 παράλληλες δοκιμές (βλέπε απαιτήσεις τεκμηρίωσης). Επιπλέον πρέπει να γίνει μία δοκιμή μόνον με νερό δηλαδή χωρίς τη χρήση καθαριστικού.

Η ποσότητα του ρύπου που εφαρμόζεται σε πλάκες ή σε άλλο υπόστρωμα πρέπει να είναι η ίδια για όλες τις πλάκες ή το επιμέρους υπόστρωμα και πρέπει να εκφράζεται σε γραμμάρια με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου.

Η σειρά δοκιμής των δύο προϊόντων πρέπει να είναι τυχαία.

Από τη δοκιμή πρέπει να είναι δυνατή η εξαγωγή αποτελεσμάτων που να παρέχουν μέτρο της καθαρότητας (χαρακτηριστικά αφαίρεσης λιπών και ασβεστίου) ανάλογα με το προϊόν που υποβάλλεται στη δοκιμή. Η καθαρότητα είναι δυνατόν να μετράται οπτικά, φωτομετρικά (π.χ. με μέτρηση της ανακλαστικότητας), βαρυτομετρικά, ή με κάποια άλλη σχετική μέθοδο. Η μέθοδος μέτρησης, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου συστήματος βαθμολόγησης, πρέπει να αποφασίζονται εκ των προτέρων.

Η δοκιμή των χαρακτηριστικών αφαίρεσης λιπών και ασβεστίου είναι δυνατόν να γίνουν είτε ξεχωριστά είτε από κοινού.

Απαιτήσεις για τεκμηρίωση

Στον αρμόδιο φορέα υποβάλλεται λεπτομερής έκθεση της δοκιμής που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα ακόλουθα:

Τις χρησιμοποιηθείσες δόσεις για το προϊόν δοκιμής και το προϊόν αναφοράς.

Κοινές επιφάνειες εφαρμογής του προϊόντος δοκιμής και του προϊόντος αναφοράς.

Αιτιολόγηση της επιλογής του προϊόντος αναφοράς όσον αφορά την θέση που κατέχει στην αγορά και τα χαρακτηριστικά του.

Τύπο (τύπους) επιφάνειας που χρησιμοποιείται στη δοκιμή, λόγους που χρησιμοποιήθηκαν και κατά πόσον τα προϊόντα δεν καταστρέφουν την επιλεγείσα επιφάνεια (επιφάνειες).

Περιγραφή του μείγματος του ρύπου που χρησιμοποιείται στη δοκιμή, καθώς και τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε σχετικό όσον αφορά την δοκιμή της καταλληλότητας χρήσης.

Περιγραφή των διαδικασιών επίθεσης του ρύπου, καθαρισμού και μέτρησης των επιδόσεων καθαρισμού.

Διαδικασίες υπολογισμού και στατιστικών συγκρίσεων.

Όλα τα ανεπεξέργαστα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή και στους υπολογισμούς.

Προκειμένου το προϊόν δοκιμής να θεωρηθεί ότι εκπλήρωσε τις απαιτήσεις επιδόσεων θα πρέπει να έχει θετικά αποτελέσματα στο 100 % των σειρών δοκιμής. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι 100 % θετικό, πρέπει να πραγματοποιηθούν άλλες 5 παράλληλες δοκιμές. Από αυτές τις δέκα παράλληλες δοκιμές το 80 % πρέπει να είναι θετικό.

Εναλλακτικά ο αιτών είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει στατιστικές μεθόδους και να αποδείξει με μονομερές εύρος αξιοπιστίας 95 % ότι το προϊόν δοκιμής είναι το ίδιο καλό ή καλύτερο από το προϊόν αναφοράς σε τουλάχιστον 80 % των σειρών δοκιμών, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από δέκα παράλληλες δοκιμές.

Τρόπος που αποδεικνύει ότι το δοκιμαζόμενο προϊόν έχει καλύτερες επιδόσεις από εκείνες του καθαρού νερού.

Σημείωση για τις δοκιμές

Η δοκιμή CTTN-IREN με τίτλο «Washing of tiled floor and grease removal on kitchen surface» πληροί τις απαιτήσεις για προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως εφόσον αυξηθεί ο αριθμός δοκιμών, χρησιμοποιηθεί το ίδιο ποσό ρύπου σε όλες τις υποδοκιμές και συμπεριληφθεί αξιολόγηση της βλάβης που επιφέρουν τα προϊόντα στις επιφάνειες. Η μέθοδος που περιγράφεται από τον οργανισμό πληροφόρησης καταναλωτών Δανίας πληροί τις απαιτήσεις για προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως εφόσον αυξηθεί ο αριθμός των δοκιμών για κάθε προϊόν (Δοκιμή προϊόντων καθαρισμού γενικής χρήσεως, 2004, τίτλος στη δανική «Sådan er universalrengøringsmidlerne testet»

(www.forbrug.dk/test/testbasen/rengoering/universalrengoerings/saadan-er-de-testet/).

Η δοκιμή IKW «Empfehlung zur Qualitätsbewertung für Badezimmerreiniger» (SÖFW-Journal, 129, Jahrgang 3, 2003) πληροί τις απαιτήσεις για προϊόντα καθαρισμού λουτρών. Η δοκιμή IKW «Recommendations for the quality assessment of acidic toilet cleaners» (SÖFW-Journal, 126, 11-2000) πληροί τις απαιτήσεις για προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής. Η μέθοδος που περιγράφεται από τον οργανισμό πληροφόρησης καταναλωτών Δανίας πληροί τις απαιτήσεις για προϊόντα καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής (Δοκιμή προϊόντων καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής, 2004, τίτλος στη δανική «Sådan er toiletrensemidlerne testet»

(www.forbrug.dk/test/testbasen/rengoering/toiletrensemidler/saadan-er-de-testet/).

Η δοκιμή CHELAB «Detergents for hard surfaces: washing efficiency» (Εσωτερική μέθοδος CHELAB αριθ. 0578) πληροί τις απαιτήσεις για προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως εφόσον στη διαδικασία προστεθεί δοκιμή με καθαρό νερό (χωρίς προσθήκη απορρυπαντικού) (www.chelab.it/).

2.   Δοκιμές καταναλωτών

Στόχος της δοκιμής καταναλωτών είναι να δείξει κατά πόσον το προϊόν της δοκιμής καθαρίζει το ίδιο καλά ή και καλύτερα από συγκρίσιμο προϊόν αναφοράς και ότι το προϊόν δοκιμής δεν προκαλεί βλάβη στις επιφάνειες για τις οποίες προορίζεται.

Απαιτήσεις γενικού πλαισίου

Για την δοκιμή καταναλωτικών προϊόντων πρέπει να ληφθούν απαντήσεις από ελάχιστο αριθμό 20 ατόμων που επιλέγονται τυχαία στην περιοχή πωλήσεων και χρησιμοποιούν τακτικά το προϊόν αναφοράς.

Για την δοκιμή επαγγελματικών προϊόντων πρέπει να ληφθούν απαντήσεις από ελάχιστο αριθμό πέντε επαγγελματιών χρηστών που επιλέγονται τυχαία στην περιοχή πωλήσεων και χρησιμοποιούν τακτικά το προϊόν αναφοράς.

Το προϊόν δοκιμής και το προϊόν αναφοράς ανήκουν στην ίδια κατηγορία προϊόντων. Τα προϊόντα αναφοράς είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τακτικά οι δοκιμαστές.

Οι δόσεις πρέπει να είναι οι συνιστώμενες δόσεις των κατασκευαστών.

Η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιηθεί πάνω σε τύπο (τύπους) επιφάνειας που να αντιστοιχούν στις συστάσεις της ετικέτας.

Η περίοδος της δοκιμής πρέπει να επιτρέπει τουλάχιστον πέντε χρήσεις του προϊόντος δοκιμής.

Απαιτήσεις δοκιμών

Η αποτελεσματικότητα των προϊόντων καθαρισμού γενικής χρήσεως πρέπει να αξιολογείται με βάση τις ακόλουθες ιδιότητες:

ικανότητα των προϊόντων να αφαιρέσουν τον ρύπο,

βλάβη που επιφέρουν τα προϊόντα στην επιφάνεια (στις επιφάνειες) πάνω στις οποίες χρησιμοποιούνται.

Η αποτελεσματικότητα των προϊόντων καθαρισμού εγκαταστάσεων υγιεινής πρέπει να αξιολογείται με βάση τις παρακάτω ιδιότητες:

ικανότητα αφαίρεσης ρύπου λιπαρής φύσης,

ικανότητα αφαίρεσης εναποθέσεων ασβεστίου (δεν ισχύει για προϊόντα καθαρισμού κουζίνας),

βλάβη που επιφέρουν τα προϊόντα στην επιφάνεια (στις επιφάνειες) πάνω στις οποίες χρησιμοποιούνται.

Οι δοκιμαστές πρέπει να απαντήσουν στην ερώτηση «Πόσο αποτελεσματικό θεωρείτε ότι είναι το προϊόν δοκιμής σε σύγκριση με το προϊόν που χρησιμοποιείτε τακτικά;» - ή ισοδύναμη ερώτηση. Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα απάντησης με τρεις τουλάχιστον τρόπους, π.χ. «χειρότερα», «το ίδιο» και «καλύτερα».

Τουλάχιστον το 80 % των δοκιμαστών πρέπει να αξιολογήσουν το προϊόν ως «το ίδιο» ή «καλύτερο» από το προϊόν αναφοράς.

Απαιτήσεις για τεκμηρίωση

Στον αρμόδιο φορέα υποβάλλεται λεπτομερής έκθεση της δοκιμής που περιέχει πληροφορίες/τεκμηρίωση σχετικά με τα ακόλουθα:

Την επιλογή των δοκιμαστών

Τις πληροφορίες που παρέχουν οι δοκιμαστές και συνοπτική περιγραφή του τρόπου πραγματοποίησης της δοκιμής

Τύπος επιφάνειας (επιφανειών) στις οποίες δοκιμάστηκε το προϊόν

Για κάθε δοκιμαστή πρέπει να διατίθενται οι ακόλουθες πληροφορίες, π.χ. υπό μορφή απαντήσεων σε ερωτηματολόγιο:

δόση που χρησιμοποίησε ο δοκιμαστής,

ονομασία του προϊόντος αναφοράς,

δήλωση ότι το προϊόν δοκιμάστηκε τουλάχιστον πέντε φορές,

αποτέλεσμα της σύγκρισης του προϊόντος δοκιμής και του προϊόντος αναφοράς.

Υπολογισμοί και τεκμηρίωση που να αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον το 80 % των δοκιμαστών αξιολογούν το προϊόν ως το ίδιο με ή καλύτερο από το προϊόν αναφοράς.