52002PC0488(04)

Πρόταση απόφαση του Συμβουλίου για την κατάργηση της απόφασης 68/416/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί συνάψεως και εκτελέσεως των ειδικών συμφωνιών των σχετικών με την υποχρέωση διατηρήσεως ενός ελαχίστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου εκ μέρους των κρατών μελών, καθώς και της απόφασης 77/706/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινοτικού στόχου μειώσεως της καταναλώσεως πρωτογενούς ενεργείας σε περίπτωση δυσχερειών εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου /* COM/2002/0488 τελικό */

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 331 E της 31/12/2002 σ. 0280 - 0280


Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 68/416/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί συνάψεως και εκτελέσεως των ειδικών συμφωνιών των σχετικών με την υποχρέωση διατηρήσεως ενός ελαχίστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου εκ μέρους των κρατών μελών, καθώς και της απόφασης 77/706/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινοτικού στόχου μειώσεως της καταναλώσεως πρωτογενούς ενεργείας σε περίπτωση δυσχερειών εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου

(υποβάλλεται από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Επιτροπή πρότεινε μία νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την προσέγγιση των μέτρων που αφορούν την ασφάλεια του εφοδιασμού με προϊόντα πετρελαίου. Ειδικότερα, η πρόταση οδηγίας προβλέπει την προσέγγιση των διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και τα μέτρα σε περίπτωση κρίσης καθώς και το συντονισμό της δράσης των κρατών μελών σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού.

Η εν λόγω πρόταση οδηγίας περιλαμβάνει δύο πτυχές:

- Η πρώτη πτυχή καθορίζει τις υποχρεώσεις αποθεματοποίησης και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα συστήματα αποθεμάτων ασφαλείας.

- Η δεύτερη πτυχή αφορά ζητήματα που σχετίζονται με τη λήψη μέτρων σε κατάσταση κρίσης, και ειδικότερα το θεσμικό μηχανισμό που καθιστά δυνατή, σε περίπτωση κρίσης, τη συντονισμένη απάντηση των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα υφιστάμενα νομοθετικά κείμενα που πραγματεύονται τις πτυχές αυτές κατέστησαν άνευ αντικειμένου. Στόχος της παρούσας πρότασης απόφασης είναι, συνεπώς, η κατάργηση ορισμένων από τα κείμενα αυτά.

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 68/416/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί συνάψεως και εκτελέσεως των ειδικών συμφωνιών των σχετικών με την υποχρέωση διατηρήσεως ενός ελαχίστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου εκ μέρους των κρατών μελών, καθώς και της απόφασης 77/706/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινοτικού στόχου μειώσεως της καταναλώσεως πρωτογενούς ενεργείας σε περίπτωση δυσχερειών εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής [1],

[1] ΕΕ C [...] της [...], σ. [...].

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Η οδηγία ..../..../ΕΚ προβλέπει την προσέγγιση των μέτρων που αφορούν την ασφάλεια των εφοδιασμών με προϊόντα πετρελαίου.

(2) Ειδικότερα, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η οδηγία ..../..../ΕΚ προσεγγίζει τις διατάξεις των κρατών μελών σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και τα μέτρα σε περίπτωση κρίσης και προβλέπει το συντονισμό της δράσης των κρατών μελών σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού.

(3) Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης, σε ένα νέο συνεκτικό σύνολο, όλες τις χρήσιμες πτυχές που αποτέλεσαν αντικείμενο ειδικότερα, αφενός, της απόφασης του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 1968 περί συνάψεως και εκτελέσεως των ειδικών συμφωνιών των σχετικών με την υποχρέωση διατηρήσεως ενός ελαχίστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου εκ μέρους των Κρατών μελών [2], και αφετέρου της απόφασης 77/706/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 7ης Νοεμβρίου 1977 περί καθορισμού κοινοτικού στόχου μειώσεως της καταναλώσεως πρωτογενούς ενεργείας σε περίπτωση δυσχερειών εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου [3].

[2] ΕΕ L 308 της 23.12.1968, σ. 19.

[3] ΕΕ L 292 της 16.11.1977, σ. 9.

(4) Ως εκ τούτου, τα εν λόγω κείμενα κατέστησαν άνευ αντικείμενου.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η απόφαση 68/416/ΕΟΚ του Συμβουλίου καταργείται.

Άρθρο 2

Η απόφαση 77/706/ΕΟΚ του Συμβουλίου καταργείται.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, [...]

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

[...]

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τομέας(-είς) πολιτικής: Ενέργεια

Δραστηριότητα(-ες): Στήριξη της ασφάλειας του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ονομασια τησ δρασησ: Δημιουργια ενός Ευρωπαϊκου Παρατηρητηρίου Παρακολουθησης του εφοδιασμου με Πετρέλαιο και Φυσικο Αεριο

1. ΓΡΑΜΜΗ(-ΕΣ) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Γραμμή του προϋπολογισμού που θα δημιουργηθεί: Β 5 -710 Α «Δημοσιονομική στήριξη των ενεργειακών υποδομών - Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης»

2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

2.1 Συνολικό κονδύλιο της δράσης (Μέρος B): εκατ. EUR σε ΠΑΥ: 4,478 εκατ. EUR

2.2 Περίοδος υλοποίησης:

2004 - 2009 και επόμενα έτη (υπό την επιφύλαξη ανανέωσης της σχετικής γραμμής του προϋπολογισμού)

2.3 Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών: 14,022 εκατ. EUR

Για τα έτη 2007 και εφεξής, οι αναλήψεις υποχρεώσεων και οι πληρωμές υπόκεινται στην ανανέωση του κανονισμού για τα ΔΕΔ.

α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων/των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

β) Τεχνική και Διοικητική Συνδρομή (ΤΔΣ) και Δαπάνες Στήριξης (ΔΣ) (πρβλ. σημείο 6.1.2)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(αριθμοί στρογγυλοποιημένοι)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4 Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις δημοσιονομικές προοπτικές

|X| Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό

| | Η πρόταση αυτή απαιτεί επαναπρογραμματισμό του αντίστοιχου τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών

| | συμπεριλαμβανόμενης, εφόσον συντρέχει περίπτωση, προσφυγής στις διατάξεις της διοργανικής συμφωνίας.

2.5 Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων [4]:

[4] Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων

|X| Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

Ή

| | Δημοσιονομική επίπτωση - Η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

Σημείωση: Όλες οι διευκρινίσεις και παρατηρήσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της επίδρασης επί των εσόδων πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό φύλλο, επισυναπτόμενο στο παρόν δημοσιονομικό δελτίο.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(Να περιγραφεί κάθε εμπλεκόμενη γραμμή του προϋπολογισμού, με προσθήκη του ενδεδειγμένου αριθμού γραμμών στον πίνακα, εφόσον η δράση επιδρά σε πλείονες γραμμές του προϋπολογισμού)

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Άρθρο 95 Συνθήκης ΕΕ.

Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την προσέγγιση των μέτρων στον τομέα της ασφάλειας του εφοδιασμού με προϊόντα πετρελαίου [COM(2002)488]

Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα διασφάλισης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο [COM(2002)488]

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

5.1 Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης [5]

[5] Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων

5.1.1 Επιδιωκόμενοι στόχοι

Η Πράσινη Βίβλος «Προς μία ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού» αποκάλυψε τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ενεργειακού εφοδιασμού της Κοινότητας. Η αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας από προμηθευτές του εξωτερικού και οι φυσικοί και οικονομικοί κίνδυνοι που συνεπάγεται αυτή η εξάρτηση, καθώς και η επικείμενη ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας αναδεικνύουν σαφώς την ανάγκη προσδιορισμού ενός κοινοτικού πλαισίου για τη λήψη μέτρων, όσο το δυνατόν λιγότερο περιοριστικών για τον ανταγωνισμό, που θα εγγυώνται την ασφάλεια του εξωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού. Το νέο κοινοτικό πλαίσιο για την ασφάλεια του εφοδιασμού με υδρογονάνθρακες απαιτεί την ανάληψη και την εκτέλεση πολύπλοκων και τεχνικών καθηκόντων. Επιπλέον, καθίσταται αναγκαίος ο στενός συντονισμός με τις προμηθεύτριες χώρες εταίρους και τις χώρες διαμετακόμισης στη διευρυμένη Ένωση. Θα είναι αναγκαία, μεταξύ άλλων, η παρακολούθηση των τάσεων στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και η αξιολόγηση του αντικτύπου τους στην ασφάλεια και την προστασία του εφοδιασμού με υδρογονάνθρακες και στρατηγικές υποδομές. Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων πρέπει να είναι συνεχής. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εποπτεύεται το επίπεδο των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες που διατηρούν τα κράτη μέλη. Για την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων, απαιτούνται αντικειμενικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα. .

Σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης, όταν οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες αποφασίσουν ή συστήσουν τη λήψη μέτρων σχετικά με τα αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών στην αγορά ενέργειας αλλά και στο σύνολο της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποδεικνύεται όλο και πιο απαραίτητη η ανάπτυξη δεικτών των τιμών που να είναι περισσότερο αξιόπιστοι και να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς από τους ήδη υπάρχοντες. Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της τής 4ης Οκτωβρίου 2000 σχετικά με τον πετρελαϊκό εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε ήδη ότι θα ήταν σκόπιμο να παροτρυνθούν οι χώρες παραγωγής, όπως και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά και στη βιομηχανία, να βελτιώσουν τους δείκτες διαμόρφωσης των τιμών, που συγκεκριμένα πρέπει να στρέφονται γύρω από έναν γενικό δείκτη ο οποίος θα αντικατοπτρίζει το σύνολο της αγοράς.

Επομένως, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί, εντός των υπηρεσιών της Επιτροπής, ένα ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης του εφοδιασμού σε υδρογονάνθρακες. Το σύστημα αυτό θα:

* συμβάλλει στην εκπόνηση και την εφαρμογή κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα του εφοδιασμού με υδρογονάνθρακες

* παρακολουθεί την εφαρμογή της και θα συμβάλλει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ισχυόντων μέτρων και του αντικτύπου τους στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς προϊόντων πετρελαίου, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

5.1.2 Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση

α) Πώς και πότε πραγματοποιήθηκε η εκ των προτέρων αξιολόγηση ή πώς συνελέγησαν οι συναφείς πληροφορίες.

Το Νοέμβριο του 2000, η Επιτροπή δημοσίευσε μία Πράσινη Βίβλο «Προς μία ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού». Η Πράσινη Βίβλος βασίστηκε σε μία ενδελεχή ανάλυση των προκλήσεων, των κινδύνων και των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από άποψη ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Προσδιορίστηκαν οι διαρθρωτικές αδυναμίες καθώς και οι γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αδυναμίες του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Η δημοσίευσή της οδήγησε σε ευρύ δημόσιο διάλογο σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και με τρόπους διασφάλισής του μελλοντικά. Στην τελική της έκθεση σχετικά με την Πράσινη Βίβλο, η Επιτροπή δήλωσε ότι οι εισαγωγές ενέργειας θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε μία τριακονταετία και θα καλύπτουν ποσοστό 70% του συνόλου των αναγκών. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη ανάπτυξης της έννοιας της ασφάλειας του εφοδιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή ανέπτυξε ένα κοινοτικό πλαίσιο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με υδρογονάνθρακες στην ΕΕ.

Κατά τα άλλα, συμπληρωματικές συνεισφορές συγκεντρώθηκαν από το ευρωπαϊκό φόρουμ για την ρύθμιση του κλάδου του φυσικού αερίου (Μαδρίτη), από την ομάδα πετρελαϊκού εφοδιασμού αλλά καθώς και από άλλες ανεπίσημες πηγές, στα κράτη μέλη και στον κλάδο.

β) Σύντομη περιγραφή των αποτελεσμάτων και των πορισμάτων της εκ των προτέρων αξιολόγησης:

Τον Οκτώβριο του 2000, η Επιτροπή ενέκρινε ανακοίνωση σχετικά με τον πετρελαϊκό εφοδιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Νοέμβριο του 2000, ενέκρινε την Πράσινη Βίβλο "Προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού". Τον Φεβρουάριο του 2002, το ρυθμιστικό φόρουμ της Μαδρίτης συγκέντρωσε τα συμπεράσματα και παρουσίασε ευρύ φάσμα εγγράφων εργασίας και συνεισφορών [6]. Στα έγγραφα αυτά, αναγνωρίστηκαν και εκτέθηκαν ιδίως τα ακόλουθα στοιχεία:

[6] βλ. http://europa.eu.int/comm/energy/en/gas_single_market/madrid3/madrid5.html

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει σημαντική αύξηση της εξάρτησής της από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τις επόμενες δεκαετίες. βάσει των πλέον πρόσφατων δεδομένων που διαθέτει η Επιτροπή, η εξάρτηση αυτή όσον αφορά το πετρέλαιο θα σημειώσει αύξηση από 75% σε 85%, ενώ για το φυσικό αέριο το σημερινό ποσοστό (40%) θα φθάσει το 70%.

2. Η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, με τις οποίες είναι ακόμα συνδεδεμένες οι τιμές του φυσικού αερίου, δεν αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις εξελίξεις στην αγορά. Εξαρτάται επίσης και από πολιτικά συμφέροντα (ΟΠΕΚ), καθώς και από μεγάλης έκτασης κερδοσκοπία στην διεθνή αγορά πετρελαίου. Η αύξηση των τιμών πέρα από κάθε εύλογο όριο, ως αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας, προκάλεσαν κατά το παρελθόν αύξηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία [7].

[7] Στην ανακοίνωση του Οκτωβρίου 2000, η Επιτροπή επεσήμανε: "Εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν γύρω στα 30 δολλάρια ανά βαρέλι για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, η αύξηση των τιμών θα έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη ύψους 0,3% για το 2000 και 0,5% για το 2001. Η αύξηση των τιμών θα συνέβαλε στον πληθωρισμό με 1 ποσοστιαία μονάδα."

3. Η δημιουργία εσωτερικής αγοράς ενέργειας είναι εγχείρημα ιδιαίτερα σύνθετο, ιδίως εξαιτίας της εφαρμογής τεχνικών κανόνων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του ανοίγματος στον ανταγωνισμό της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου. Η δημιουργία και η διατήρηση ισότιμων συνθηκών, καθώς και τα μέτρα που αναφέρονται στην ασφάλεια του εφοδιασμού έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την εφαρμογή σύνθετων τεχνικών κανόνων.

4. Οι διαφορές τιμών που υφίστανται στον πετρελαϊκό κλάδο εντός των κρατών μελών ενδέχεται να οφείλονται σε έλλειψη ανταγωνισμού.

5. Το τρέχον σύστημα αποθεμάτων ασφαλείας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποσπασματικό και δεν έχει ενιαίο χαρακτήρα. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν δημιουργήσει ad hoc όργανα, επιφορτισμένα με την διατήρηση του συνόλου ή μέρους των αποθεμάτων ασφαλείας. σε άλλα κράτη δεν υπάρχουν αντίστοιχα όργανα. Εξάλλου, σημαντικές αποκλίσεις παρουσιάζουν και οι κανόνες χρησιμοποίησης των αποθεμάτων ασφαλείας. Κατά συνέπεια παρατηρείται ανεπαρκής εναρμόνιση των μηχανισμών που εγγυώνται την ασφάλεια του εφοδιασμού.

6. Ανάλογα συμπεράσματα αντλούνται και από τα ισχύοντα επί του παρόντος μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως στα κράτη μέλη.

5.1.3 Μέτρα μετά την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγηση

Οι δραστηριότητες του συστήματος παρατήρησης θα υπόκεινται σε τακτικές ενδιάμεσες ανασκοπήσεις προκειμένου να γίνονται συστάσεις για τη βελτίωση των επιδόσεων του συστήματος παρατήρησης.

5.2 Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

Κάθε δράση που αναφέρεται κατωτέρω, προσδιορίζεται βάσει των εξής στοιχείων:

A. Πληθυσμός στόχος (προσδιορίστε αριθμό δικαιούχων, ει δυνατόν).

B. Οι ειδικοί στόχοι της περιόδου προγραμματισμού (σε μετρήσιμους όρους).

Γ. Τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για την υλοποίησης της δράσης.

Δ. Τα άμεσα αποτελέσματα της δράσης και η συμβολή τους.

E. Αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την κάλυψη αναγκών ή την επίλυση προβλημάτων.

Δράσεις:

1. Παρακολούθηση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και της διεθνούς αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου:

A. Πληθυσμός στόχος (προσδιορίστε αριθμό δικαιούχων, ει δυνατόν)

Επιτροπή, κράτη μέλη, συναφείς κλάδοι και χώρες εταίροι (παραγωγοί, διαμετακόμιση)

B. Οι ειδικοί στόχοι της περιόδου προγραμματισμού (σε μετρήσιμους όρους)

1. Διασφάλιση ότι τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και οι φορείς λήψης αποφάσεων στους συναφείς κλάδους και στις χώρες εταίρους είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις αξιολογήσεις κινδύνων στην εσωτερική και στη διεθνή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

2. Συμφωνίες με χώρες εταίρους.

Γ. Τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για την υλοποίησης της δράσης

1. Ανάλυση των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν την εσωτερική και τη διεθνή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου (ετήσιο σεμινάριο)

2. Ανάλυση του αντικτύπου της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας μέσω της αξιολόγησης δημόσιων και άλλων πηγών (ετήσιο σεμινάριο με τη συμμετοχή των κρατών μελών και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ενδεδειγμένο)

3. Θεσμοθέτηση διαλόγου με τις χώρες εταίρους (στρογγυλή τράπεζα ανά διετία, συμπληρωνόμενη από διμερείς συναντήσεις)

Δ. Τα άμεσα αποτελέσματα της δράσης και η συμβολή τους

Δημοσίευση ετήσιας έκθεσης, συνοδευόμενης ενδεχομένως από συστάσεις, στην οποία αφενός θα καταγράφονται οι εξελίξεις όσον αφορά τις βασικές πολιτικές, οικονομικές και τεχνικές προκλήσεις, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που θα αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα ο εφοδιασμός της ΕΕ με υδρογονάνθρακες και αφετέρου θα αξιολογείται η λειτουργία της εσωτερικής και, στο βαθμό που είναι συναφής, της διεθνούς αγοράς υδρογονανθράκων.

E. Αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την κάλυψη αναγκών ή την επίλυση προβλημάτων

Έγκριση μέτρων πολιτικής βάσει των απαιτήσεων της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διασφάλισης του εφοδιασμού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

2. Συμβολή στην υλοποίηση ενός συστήματος φυσικής παρακολούθησης των εσωτερικών και εξωτερικών υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού σε πετρέλαιο:

A. Πληθυσμός στόχος (προσδιορίστε αριθμό δικαιούχων, ει δυνατόν)

Επιτροπή, κράτη μέλη, συναφείς κλάδοι και χώρες εταίροι

B. Οι ειδικοί στόχοι της περιόδου προγραμματισμού (σε μετρήσιμους όρους)

Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης για την πρόληψη ατυχημάτων και, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, παρέμβασης σε υποδομές στρατηγικές για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα προϊόντα πετρελαίου. Το σύστημα αυτό, μεταξύ άλλων, θα βασίζεται σε σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών (Galileo)

Γ. Τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για την υλοποίησης της δράσης

1. Συλλογή, ενημέρωση και ανάλυση των διαθέσιμων πληροφοριών για τις υποδομές φυσικού αερίου και πετρελαίου.

2. Δρομολόγηση μίας μελέτης τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας του σχεδιασμού ενός πανευρωπαϊκού προτύπου εφοδιασμού με υδρογονάνθρακες το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σύστημα επικοινωνιών μέσω δορυφόρου (Galileo) και, επίσης, ανάπτυξη ενός πληροφορικού πανευρωπαϊκού προτύπου αποστολής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

4. Ανάλυση και, κατά το δυνατό, υλοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης.

5. Έναρξη διαπραγματεύσεων με χώρες εταίρους σχετικά με τη συμμετοχή τους στο σύστημα παρακολούθησης (στρογγυλή τράπεζα το 2006, διμερείς συναντήσεις βάσει του μέτρου 1C31)

6. Εκπόνηση σχεδίου για την τεχνική και φυσική υλοποίηση του συστήματος παρακολούθησης (εμπειρογνώμονες).

Δ. Τα άμεσα αποτελέσματα της δράσης και η συμβολή τους

1. Εξαντλητική ανάλυση των συναφών υποδομών, εντός και εκτός της ΕΕ.

2. Αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών και του οικονομικού κόστους του συστήματος παρακολούθησης.

3. Συμφωνία με τις χώρες εταίρους όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο σύστημα παρακολούθησης.

4. Διάθεση σχεδίου τεχνικής και φυσικής υλοποίησης του συστήματος παρακολούθησης.

E. Αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την κάλυψη αναγκών ή την επίλυση προβλημάτων

Συμβολή στην υλοποίηση του συστήματος παρακολούθησης

3. Παρακολούθηση του εφοδιασμού της ΕΕ με υδρογονάνθρακες και των διαδικασιών που αποσκοπούν στην εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

A. Πληθυσμός στόχος (προσδιορίστε αριθμό δικαιούχων, ει δυνατόν)

Επιτροπή, κράτη μέλη, συναφείς κλάδοι και χώρες εταίροι

B. Οι ειδικοί στόχοι της περιόδου προγραμματισμού (σε μετρήσιμους όρους)

1. Προσδιορισμός των ενδεχόμενων προκλήσεων και ανάπτυξη των κατάλληλων μέτρων πολιτικής.

2. Ελαχιστοποίηση του αντικτύπου των μέτρων έκτακτης ανάγκης στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Γ. Τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για την υλοποίησης της δράσης

1. Παρακολούθηση των εξελίξεων όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση σε υδρογονάνθρακες μέσω της ανάλυσης των σχετικών πληροφοριών (συνδρομές, τακτικά σεμινάρια με τα κράτη μέλη, εκπροσώπους του κλάδου και χώρες εταίρους).

2. Παρακολούθηση της μεταφοράς και της εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με υδρογονάνθρακες (μελέτη, συνεδρίαση παρακολούθησης το 2007).

3. Διερεύνηση και αξιολόγηση των πολιτικών των κρατών μελών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ανάλυση του αντικτύπου τους στην εσωτερική αγορά (μελέτη το 2004, προηγούμενες συναντήσεις με κράτη μέλη, στη συνέχεια ετήσιες συνεδριάσεις).

4. Ετοιμασία υλικού για την Επιτροπή με στόχο την ενημέρωση και την τροποποίηση προς την κατάλληλη κατεύθυνση της νομοθεσίας περί ασφάλειας του εφοδιασμού βάσει των πορισμάτων των ανωτέρω συνεδριάσεων.

5. Ανάπτυξη προτύπων για την ασφάλεια του εφοδιασμού, τα οποία να ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη (μελέτη).

Δ. Τα άμεσα αποτελέσματα της δράσης και η συμβολή τους

Διασφάλιση της ύπαρξης ενημερωμένων μέτρων και πολιτικών που να ανταποκρίνονται στην υφιστάμενη κατάσταση του εφοδιασμού.

E. Αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την κάλυψη αναγκών ή την επίλυση προβλημάτων

Προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας του εφοδιασμού με υδρογονάνθρακες

4. Παρακολούθηση των επιπέδων των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και των αποθεμάτων προϊόντων πετρελαίου και των διαδικασιών για τη χρησιμοποίησή τους, της εφαρμογής των μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου καθώς και των διαδικασιών για την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά όσον αφορά στην πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης

A. Πληθυσμός στόχος (προσδιορίστε αριθμό δικαιούχων, ει δυνατόν)

Επιτροπή, κράτη μέλη, συναφείς κλάδοι και χώρες εταίροι

B. Οι ειδικοί στόχοι της περιόδου προγραμματισμού (σε μετρήσιμους όρους)

1. Διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων αποθεμάτων και εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

2. Συστάσεις για τη χρήση αποθεμάτων.

3. Προσδιορισμός μέσων για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

4. Διατύπωση συστάσεων για κώδικα δεοντολογίας για τη διασφάλιση της ισότιμης, διαφανούς και οικονομικά αποδοτικής πρόσβασης σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Γ. Τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για την υλοποίησης της δράσης

1. Παρακολούθηση και ανάλυση των εξελίξεων σχετικά με τα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού μηχανισμού για τη συλλογή συναφών δεδομένων (σεμινάρια, μελέτη, σεμινάρια παρακολούθησης).

2. Ανάλυση και προσδιορισμός κατάλληλων επιπέδων αποθεμάτων βάσει συγκεκριμένων συνθηκών εφοδιασμού.

3. Έναρξη μελέτης σχετικά με τους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου λαμβανομένων υπόψη των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα των μεταφορών.

4. Διερεύνηση των όρων πρόσβασης τρίτων μερών στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και προσδιορισμός βέλτιστων πρακτικών προσαρμοσμένων στις αντίστοιχες καταστάσεις (μελέτη, δημοσίευση).

Δ. Τα άμεσα αποτελέσματα της δράσης και η συμβολή τους

1. Δημοσίευση τριμηνιαίων εκθέσεων σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τους όρους πρόσβασης σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης (περιλαμβανομένων των τιμολογίων).

2. Προτάσεις μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

E. Αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την κάλυψη αναγκών ή την επίλυση προβλημάτων

1. Διατήρηση κατάλληλων επιπέδων αποθεμάτων.

2. Βελτιωμένη πρόσβαση τρίτων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων και για να αποφευχθεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά συγκεκριμένων φορέων.

3. Συμβολή στη μείωση των επιπέδων κατανάλωσης πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

5. Δημιουργία μίας βάσης αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων που θα αποτελέσει το υπόβαθρο για την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων

A. Πληθυσμός στόχος (προσδιορίστε αριθμό δικαιούχων, ει δυνατόν)

Επιτροπή, κράτη μέλη, συναφείς κλάδοι και χώρες εταίροι

B. Οι ειδικοί στόχοι της περιόδου προγραμματισμού (σε μετρήσιμους όρους)

Δημιουργία κοινοτικής βάσης δεδομένων για να διευκολυνθεί και να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων.

Γ. Τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για την υλοποίησης της δράσης

1. Δρομολόγηση μελέτης για τον προσδιορισμό του καταλληλότερου τρόπου σχεδιασμού της βάσης δεδομένων.

2. Ανάπτυξη μηχανισμού για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων, τη συλλογή και την ενημέρωση των σχετικών δεδομένων.

3. Οργάνωση εργαστηρίων προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι μεθοδολογικές αλλαγές όσον αφορά τη συγκέντρωση και την ερμηνεία των δεδομένων.

Δ. Τα άμεσα αποτελέσματα της δράσης και η συμβολή τους

Προσδιορισμός της καταλληλότερης μορφής της βάσης δεδομένων και ενός μηχανισμού για τη συλλογή και την ενημέρωση των συναφών δεδομένων.

E. Αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την κάλυψη αναγκών ή την επίλυση προβλημάτων

Η σχετική βάση δεδομένων θα είναι διαθέσιμη στο σύστημα παρατήρησης για τη διευκόλυνση του έργου του.

5.3 Λεπτομέρειες υλοποίησης

Τη διαχείριση του ευρωπαϊκού συστήματος παρατήρησης υδρογονανθράκων, που εδρεύει στις εγκαταστάσεις της Επιτροπής, έχει αναλάβει η Επιτροπή. Οι ανθρώπινοι πόροι του συστήματος θα αναπτυχθούν σταδιακά, αρχίζοντας από το 2004 με 8 άτομα. Εκτιμάται ότι στην κανονική λειτουργία του, περίπου το 2006, θα απασχολούνται 13 άτομα. Εκτιμάται ότι πέντε υπάλληλοι της Επιτροπής, ένας εκ των οποίων θα τεθεί επικεφαλής του συστήματος, πέντε εθνικοί εμπειρογνώμονες αποσπασμένοι από τις κυβερνήσεις τους και τρεις έκτακτοι υπάλληλοι θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του συστήματος παρατήρησης.

Προβλέπεται επίσης ότι θα επωφεληθεί από την εμπειρογνωμοσύνη ειδικών από τρίτες χώρες, τους οποίους θα αποζημιώνουν οι δικές τους κυβερνήσεις, χωρίς δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό της Κοινότητας.

6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

6.1 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

(Ο τρόπος υπολογισμού των συνολικών ποσών που εμφαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί πρέπει να επεξηγηθεί με την κατανομή που γίνεται στον πίνακα 6.2. )

6.1.1 Δημοσιονομική παρέμβαση

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6.2 Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο Μέρος B (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού) [8]

[8] Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων

(Στην περίπτωση πλειόνων δράσεων, πρέπει να δίδονται, για τα συγκεκριμένα μέτρα κάθε δράσης, οι διευκρινίσεις που είναι αναγκαίες για την εκτίμηση του όγκου και του κόστους των αποτελεσμάτων).

Για τον πίνακα αυτό, παρακαλούμε ανατρέξτε στο παράρτημα 1.

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Εάν απαιτείται, να επεξηγηθεί ο τρόπος υπολογισμού.

7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους θα καλυφθούν από την πίστωση που χορηγείται στην αρμόδια ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας κατανομής πιστώσεων.

7.1 Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

Οι υπολογισμοί βασίζονται σε κατάσταση ομαλής λειτουργίας

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.2 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

7.3 Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

(1) Να προσδιορισθεί το είδος κάθε επιτροπής καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

8.1 Επακολουθα μετρα

Το πρόγραμμα εργασίας του παρατηρητηρίου θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος εργασίας της ΓΔ Ενέργειας και Μεταφορών.

8.2 Λεπτομέρειες πραγματοποίησης και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

Βλέπε ανωτέρω.

9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Το σύστημα της παρατήρησης θα εφαρμόσει μία σειρά σημαντικών κανόνων σχετικά με τον δημοσιονομικό και τον διοικητικό έλεγχο, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της σχετικής δράσης. Οι εν λόγω κανόνες και οι διαδικασίες θα ισχύουν καθ' όλη την περίοδο υλοποίησης των δράσεων και αφορούν συγκεκριμένα τα εξής:

- πριν την υπογραφή συμβάσεων: ποιοτική και οικονομική ανάλυση των προσφορών ή των προτάσεων και, κατά περίπτωση, συμμετοχή άλλων υπηρεσιών της Επιτροπής με στόχο την αποφυγή της επανάληψης εργασιών.

- μετά την υπογραφή των συμβάσεων: εξέταση του καταλόγου των δαπανών πριν την πληρωμή σε διάφορα επίπεδα (οικονομικό και τεχνικό), πληρωμές ανάλογα με την πορεία των εργασιών, εσωτερικός έλεγχος.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τομέας(-είς) πολιτικής: Ενέργεια

Δραστηριότητα(-ες): Στήριξη της διασφάλισης του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ονομασια τησ δρασησ: Συγκροτηση επιτροπης που θα επικουρει την Επιτροπη σε περιπτωσεις κρισης του εφοδιασμου (Πετρελαιο)

1. ΓΡΑΜΜΗ(-ΕΣ) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Γραμμή του προϋπολογισμού: A07031, ονομασία: Συνεδριάσεις και συγκρότηση γενικά

2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

2.1 Συνολικό κονδύλιο της δράσης (Μέρος B): εκατ. EUR σε ΠΑΥ: μηδέν

2.2 Περίοδος υλοποίησης:

2004 έως 2009 και επόμενα έτη

2.3 Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών: 0,24 εκατ. EUR

α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων/των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

β) Τεχνική και Διοικητική Συνδρομή (ΤΔΣ) και Δαπάνες Στήριξης (ΔΣ) (πρβλ. σημείο 6.1.2)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4 Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις δημοσιονομικές προοπτικές

|X| Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό

| | Η πρόταση αυτή απαιτεί επαναπρογραμματισμό του αντίστοιχου τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών

| | συμπεριλαμβανόμενης, εφόσον συντρέχει περίπτωση, προσφυγής στις διατάξεις της διοργανικής συμφωνίας.

2.5 Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων [9]:

[9] Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων

|X| Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

Ή

| | Δημοσιονομική επίπτωση - Η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

Σημείωση: Όλες οι διευκρινίσεις και παρατηρήσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της επίδρασης επί των εσόδων πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό φύλλο, επισυναπτόμενο στο παρόν δημοσιονομικό δελτίο.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(Να περιγραφεί κάθε εμπλεκόμενη γραμμή του προϋπολογισμού, με προσθήκη του ενδεδειγμένου αριθμού γραμμών στον πίνακα, εφόσον η δράση επιδρά σε πλείονες γραμμές του προϋπολογισμού)

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Άρθρο 95 Συνθήκη ΕΕ

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

5.1 Ανάγκη κοινοτικής παρέμβασης [10]

[10] Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων

5.1.1 Επιδιωκόμενοι στόχοι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αυξανόμενης εξάρτησης από τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο από εξωτερικές πηγές, που συνεπάγεται φυσικούς και οικονομικούς κινδύνους, καθώς οι περισσότερες από τις παραγωγούς χώρες βρίσκονται σε πολιτικά ασταθείς περιοχές. Λόγω της τεράστιας σημασίας της ασφάλειας του εφοδιασμού σε πετρέλαιο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες, η Επιτροπή πρότεινε, σε συνέχεια του διαλόγου σχετικά με την Πράσινη Βίβλο, «Προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού» ένα κοινοτικό πλαίσιο σχεδιασμένο για να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού σε πετρέλαιο και μελλοντικά.

Ωστόσο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή/και κρίσης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού σε πετρέλαιο, λόγω των φυσικών διακοπών ή/και της δραματικής αύξησης των τιμών. Για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ενδεχόμενο, και με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός γνήσιου μηχανισμού λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να καθορίζει άμεσα και αποτελεσματικά την καταλληλότερη αντίδραση σε μία πραγματική ή ενδεχόμενη απειλή.

Στην εν λόγω διαδικασία λήψης αποφάσεων συμμετέχουν τα κράτη μέλη που θα κληθούν να βοηθήσουν την Επιτροπή να καθορίσει τον καταλληλότερο τρόπο δράσης σε μία δεδομένη κατάσταση κρίσης ή έκτακτης ανάγκης.

5.1.2 Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση

Στο πλαίσιο της πετρελαϊκής κρίσης του 2000 και κατά την εποχή της εκπόνησης της Πράσινης Βίβλου, η Επιτροπή διεξήγαγε μία σειρά ενδελεχών αναλύσεων των υφιστάμενων μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων (όπως ο μηχανισμός της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω μηχανισμοί είναι ακατάλληλοι σε περιπτώσεις κρίσης. Τα συμπεράσματα αυτά αντανακλώνται στην Πράσινη Βίβλο και στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο [11]. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο κοινοτικό πλαίσιο για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε υδρογονάνθρακες, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η νέα προαναφερθείσα διαδικασία λήψης αποφάσεων.

[11] COM(2000)769

5.1.3 Μέτρα μετά την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγηση

(Στην περίπτωση της ανανέωσης ενός προγράμματος, πρέπει να γίνει και σύντομη περιγραφή των διδαγμάτων που συνάγονται από ενδιάμεση ή εκ των υστέρων αξιολόγηση.)

5.2 Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

μη σχετικό

5.3 Λεπτομέρειες υλοποίησης

Η επιτροπή, της οποίας θα προΐσταται εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών.

6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

6.1 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

μη σχετικό

6.1.1 Δημοσιονομική παρέμβαση

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6.2 Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο Μέρος B (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού) [12]

[12] Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων

μη σχετικό

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Εάν απαιτείται, να επεξηγηθεί ο τρόπος υπολογισμού

7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους θα καλυφθούν εσωτερικά από τους πόρους της αρμόδιας ΓΔ, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής των πόρων.

7.1 Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

μη σχετικό

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.2 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων

μη σχετικό

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

7.3 Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

(1) Να προσδιορισθεί το είδος κάθε επιτροπής καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

8.1 Επακόλουθα μέτρα

Η Επιτροπή θα μεριμνήσει για την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων της επιτροπής. Ιδιαίτερα, θα διασφαλίσει τη δέουσα και αυστηρή εφαρμογή από τα μέλη της επιτροπής του εσωτερικού κανονισμού.

8.2 Λεπτομέρειες πραγματοποίησης και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

Εφόσον κριθεί αναγκαίο, η Επιτροπή θα κάνει συστάσεις ή/και θα υποβάλλει προτάσεις για τον εξορθολογισμό του έργου της επιτροπής.

9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

μη σχετικό

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τομέας(-είς) πολιτικής: Ενέργεια

Δραστηριότητα(-ες): Στήριξη της διασφάλισης του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ονομασια τησ δρασησ: Συγκροτηση επιτροπης που θα επικουρει την Επιτροπή σε περιπτώσεις κρίσης του εφοδιασμού (Φυσικό Αέριο)

1. ΓΡΑΜΜΗ(-ΕΣ) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Γραμμή του προϋπολογισμού: A07031, ονομασία: Συνεδριάσεις και συγκρότηση γενικά

2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

2.1 Συνολικό κονδύλιο της δράσης (Μέρος B): εκατ. EUR σε ΠΑΥ: μηδέν

2.2 Περίοδος υλοποίησης:

2004 έως 2009 και επόμενα έτη

2.3 Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών: 0,24 εκατ. EUR

α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων/των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

β) Τεχνική και Διοικητική Συνδρομή (ΤΔΣ) και Δαπάνες Στήριξης (ΔΣ) (πρβλ. σημείο 6.1.2)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4 Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις δημοσιονομικές προοπτικές

|X| Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό

| | Η πρόταση αυτή απαιτεί επαναπρογραμματισμό του αντίστοιχου τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών

| | συμπεριλαμβανόμενης, εφόσον συντρέχει περίπτωση, προσφυγής στις διατάξεις της διοργανικής συμφωνίας.

2.5 Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων [13]:

[13] Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων

|X| Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

Ή

| | Δημοσιονομική επίπτωση - Η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

Σημείωση: Όλες οι διευκρινίσεις και παρατηρήσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της επίδρασης επί των εσόδων πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό φύλλο, επισυναπτόμενο στο παρόν δημοσιονομικό δελτίο.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(Να περιγραφεί κάθε εμπλεκόμενη γραμμή του προϋπολογισμού, με προσθήκη του ενδεδειγμένου αριθμού γραμμών στον πίνακα, εφόσον η δράση επιδρά σε πλείονες γραμμές του προϋπολογισμού)

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Άρθρο 95 Συνθήκη ΕΕ

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

5.1 Ανάγκη κοινοτικής παρέμβασης [14]

[14] Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων

5.1.1 Επιδιωκόμενοι στόχοι

Παρά τις σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου στον ανταγωνισμό, η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο. Η Επιτροπή πρέπει να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις προκειμένου να συμβάλει στη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητος ο συντονισμός των δράσεων της Επιτροπής και των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης και ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή κρίσης θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκονται στην ίδια χώρα. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο συνεχής εφοδιασμός σε φυσικό αέριο ορισμένων καταναλωτών και σε καταστάσεις κρίσης, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μία τέτοια κατάσταση δεν θα έχει παρά τις ελάχιστες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός συντονιστικού μηχανισμού σε κοινοτικό επίπεδο.

Για τους λόγους αυτούς, το νέο κοινοτικό πλαίσιο για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε υδρογονάνθρακες απαιτεί τη συγκρότηση μίας επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους των κρατών μελών, της οποίας θα προΐσταται εκπρόσωπος της Επιτροπής.

5.1.2 Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση

Από την ανάλυση που διεξήχθη στο πλαίσιο της Πράσινης Βίβλου «Προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», προκύπτει σαφώς ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα αυξηθούν, ενώ θα προέρχονται από πιο απομακρυσμένες περιοχές. Το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιούργησε η απελευθέρωση της αγοράς δεν οδήγησε στην πλήρη διαφάνεια όσον αφορά στις πολιτικές για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο κοινοτικό πλαίσιο για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε υδρογονάνθρακες, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η νέα προαναφερθείσα διαδικασία λήψης αποφάσεων.

5.1.3 Μέτρα μετά την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγηση

(Στην περίπτωση της ανανέωσης ενός προγράμματος, πρέπει να γίνει και σύντομη περιγραφή των διδαγμάτων που συνάγονται από ενδιάμεση ή εκ των υστέρων αξιολόγηση.)

5.2 Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

μη σχετικό

5.3 Λεπτομέρειες υλοποίησης

Η επιτροπή, της οποίας θα προΐσταται εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών.

6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

6.1 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

μη σχετικό

6.1.1 Δημοσιονομική παρέμβαση

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6.1 Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο Μέρος B (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού) [15]

[15] Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων

μη σχετικό

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Εάν απαιτείται, να επεξηγηθεί ο τρόπος υπολογισμού

7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους θα καλυφθούν εσωτερικά από τους πόρους της αρμόδιας ΓΔ, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής των πόρων.

7.1 Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

μη σχετικό

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.2 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων

μη σχετικό

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

7.3 Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

(1) Να προσδιορισθεί το είδος κάθε επιτροπής καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

8.1 Επακόλουθα μέτρα

Η Επιτροπή θα μεριμνήσει για την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων της επιτροπής. Ιδιαίτερα, θα διασφαλίσει τη δέουσα και αυστηρή εφαρμογή από τα μέλη της επιτροπής του εσωτερικού κανονισμού.

8.2 Λεπτομέρειες πραγματοποίησης και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

Εφόσον κριθεί αναγκαίο, η Επιτροπή θα κάνει συστάσεις ή/και θα υποβάλλει προτάσεις για τον εξορθολογισμό του έργου της επιτροπής.

9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

μη σχετικό