52001PC0564(01)R(01)

Πρόταση κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού /* COM/2001/0564 τελικό/2 - COD 2001/0235 */

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 103 E της 30/04/2002 σ. 0026 - 0034


Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

2001/0235 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 80 παράγραφος 2,

την πρόταση της Επιτροπής [1],

[1] ΕΕ C

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [2],

[2] ΕΕ C

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών [3],

[3] ΕΕ C

αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης [4],

[4] ΕΕ C

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Τα κράτη μέλη προέβησαν σε ανασυγκρότηση, σε διάφορους βαθμούς, των εθνικών φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας αυξάνοντας το επίπεδο αυτονομίας και ελευθερίας τους για την παροχή υπηρεσιών. Η ανάγκη να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των ελάχιστων απαιτήσεων δημόσιου συμφέροντος στο πλαίσιο του νέου αυτού περιβάλλοντος καθίσταται όλο και πιο επιτακτική.

(2) Η έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τον ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό επιβεβαίωσε την ανάγκη για θέσπιση κανόνων σε κοινοτικό επίπεδο με στόχο τη διάκριση μεταξύ κανονιστικής δράσης και παροχής υπηρεσιών, καθώς και για την καθιέρωση συστήματος χορήγησης αδειών και μηχανισμού τελών για βελτίωση της αποδοτικότητας ως προς το κόστος.

(3) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. ΧΧΧ/ΧΧ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [5] [για τον καθορισμό του πλαισίου για την υλοποίηση του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού] θεσπίζει το πλαίσιο για τη δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού.

[5] ΕΕ L

(4) Για να υλοποιηθεί ο ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός, πρέπει να εκδοθούν μέτρα για τη διασφάλιση της ασφαλούς και αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, σύμφωνα με την οργάνωση και χρήση του εναέριου χώρου όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. ΧΧΧ/ΧΧ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ...[για την οργάνωση και χρήση του εναέριου χώρου στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού] [6]. Η επίτευξη της εναρμόνισης στην οργάνωση των υπηρεσιών αυτών είναι σημαντική για την επαρκή ικανοποίηση του αιτήματος των χρηστών του εναέριου χώρου και για την ασφαλή και αποτελεσματική εκμετάλλευση της εναέριας κυκλοφορίας.

[6] EE L

(5) Ο έλεγχος συμμόρφωσης των φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας και των άλλων ενδιαφερόμενων αερομεταφορέων με τις κοινοτικές απαιτήσεις, αποτελεί κατά κύριο λόγο καθήκον των κρατών μελών, προϋποθέτει δε επαρκή ανεξαρτησία των αρχών που ασκούν τον έλεγχο από τους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

(6) Πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αναθέτουν σε αναγνωρισμένους οργανισμούς τον έλεγχο και την πιστοποίηση συμμόρφωσης των φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας και των άλλων ενδιαφερόμενων αερομεταφορέων με τις κοινοτικές απαιτήσεις.

(7) Η ομαλή λειτουργία του συστήματος αερομεταφορών προϋποθέτει επίσης ενιαία πρότυπα υψηλής ασφάλειας για τους φορείς παροχής φορείς παροχήςυπηρεσιών αεροναυτιλίας.

(8) Πρέπει να προταθούν λύσεις για να αντιμετωπισθεί η έλλειψη ελεγκτών μέσω της βελτίωσης της εναρμόνισης αυτών των διαδικασιών σε κοινοτικό επίπεδο.

(9) Παράλληλα με την εγγύηση της συνεχούς παροχής υπηρεσιών, πρέπει να καθιερωθεί κοινό σύστημα για τη χορήγηση άδειας σευπηρεσίες αεροναυτιλίας στο πλαίσιο του οποίου θα περιγράφονται διεξοδικά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

(10) Το σύστημα χορήγησης αδειών πρέπει να παρέχει μέσα για έλεγχο της πρόσβασης στη δραστηριότητα. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να διευκολύνεται η εισαγωγή νέων υπηρεσιών καθώς και νέων διαδικασιών παροχής υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, οι χορηγήσεις αδειών πρέπει να προβλέπουν τις πλέον κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου που είναι συμβατές με την ικανοποίηση των ισχυουσών απαιτήσεων. Είναι επίσης σημαντικό να οριστούν απαιτήσεις που δεν εισάγουν διακρίσεις όσον αφορά στην έδρα και την παρακολούθηση των φορέων παροχής υπηρεσιών, κυρίως δε υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χορήγησης άδειας.

(11) Οι χορηγήσεις αδειών είναι αναγκαίο να περιλαμβάνουν όρους για την επίτευξη των στόχων που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος προς όφελος των χρηστών του εναέριου χώρου και των επιβατών στον τομέα των αερομεταφορών. Οι όροι αυτοί πρέπει να αιτιολογούνται αντικειμενικά, να μην εισάγουν διακρίσεις και να χαρακτηρίζονται από αναλογικότητα και διαφάνεια.

(12) Η εναρμόνιση των όρων που επισυνάπτονται στις χορηγήσεις αδειών και των διαδικασιών που σχετίζονται με τη χορήγηση αδειών προσδοκάται ότι θα διευκολύνει σημαντικά την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας στην Κοινότητα.

(13) Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους υφιστάμενους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας να προσαρμοστούν, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, με τις απαιτήσεις του νέου συστήματος χορήγησης αδειών.

(14) Οι άδειες που χορηγούνται πρέπει να αναγνωρίζονται αμοιβαία από το σύνολο των κρατών μελών ώστε να επιτρέπεται στους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας να παρέχουν υπηρεσίες σε κράτη μέλη άλλα από το κράτος από το οποίο έλαβαν την άδεια, εντός των απαιτήσεων που επιβάλλει η ασφάλεια.

(15) Προκειμένου να διευκολύνεται η ασφαλής διέλευση της εναέριας κυκλοφορίας στα σύνορα των κρατών μελών, προς το συμφέρον των χρηστών του εναέριου χώρου και των επιβατών τους, το σύστημα χορήγησης αδειών πρέπει να προβλέπει πλαίσιο για την ανάθεση, από τα κράτη μέλη, της παροχής υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας σε φορείς παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως της προέλευσης της άδειάς τους.

(16) Η παροχή βοηθητικών υπηρεσιών, μετεωρολογικών υπηρεσιών και υπηρεσιών αεροναυτικών πληροφοριών μπορεί να οργανωθεί βάσει των όρων της αγοράς λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών αυτών.

(17) Η συνεργασία μεταξύ φορέων παροχής υπηρεσιών, χρηστών του εναέριου χώρου και άλλων αερομεταφορέων πρέπει να ενισχύεται με τη σύναψη συμβάσεων.

(18) Οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας πρέπει να αναπτύσσουν και να διατηρούν στενή συνεργασία με τις στρατιωτικές αρχές που είναι αρμόδιες για δραστηριότητες που ενδέχεται να επηρεάσουν την εναέρια κυκλοφορία, μέσω των κατάλληλων ρυθμίσεων.

(19) Οι λογαριασμοί όλων των φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαφανείς. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να υπάρχουν χωριστοί λογαριασμοί για κάθε υπηρεσία και κέντρο ελέγχου.

(20) Η εισαγωγή εναρμονισμένων αρχών και όρων πρόσβασης στα επιχειρησιακά δεδομένα θα διευκολύνει την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας και τις δραστηριότητες των χρηστών του εναέριου χώρου και των αερολιμένων στο νέο πλαίσιο.

(21) Οι όροι επιβολής τελών στους χρήστες του εναέριου χώρου πρέπει να είναι δίκαιοι, και διαφανείς.

(22) Τα τέλη χρήσης πρέπει να λειτουργούν ως αμοιβή για τις διευκολύνσεις και υπηρεσίες που παρέχονται από φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Οι εν λόγω διευκολύνσεις και υπηρεσίες δεν είναι δυνατόν, λόγω της φύσης τους, να παρέχονται παρά μόνον από τους ίδιους τους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Υπό το πρίσμα της μονοπωλιακής αυτής κατάστασης, το επίπεδο των τελών χρήσης πρέπει να συνδέεται με τις δαπάνες που συνεπάγονται οι εν λόγω διευκολύνσεις και υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη το στόχο της οικονομικής αποδοτικότητας.

(23) Δεν πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ των χρηστών του εναέριου χώρου που παρέχουν ισοδύναμες υπηρεσίες αεροναυτιλίας.

(24) Οι υπηρεσίες αεροναυτιλίας προσφέρουν ορισμένο αριθμό διευκολύνσεων και υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την εκμετάλλευση των αεροσκαφών, το κόστος των οποίων πρέπει να επανέρχεται σε αυτές με βάση την αρχή «ο χρήστης πληρώνει», που σημαίνει ότι ο χρήστης του εναέριου χώρου πρέπει να καταβάλει τα επιβαλλόμενα τέλη όσο γίνεται εγγύτερα, ή και ακριβώς, στο σημείο χρήσης.

(25) Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η διαφάνεια των δαπανών που συνεπάγονται οι εν λόγω υπηρεσίες ή διευκολύνσεις. Ως εκ τούτου, πρέπει να δίδονται εξηγήσεις στους χρήστες του εναέριου χώρου για κάθε μεταβολή του συστήματος ή του ύψους των τελών. Οι αλλαγές ή οι επενδύσεις που προτείνονται από τους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας πρέπει να αιτιολογούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διοικητικών φορέων και των χρηστών του εναέριου χώρου.

(26) Πρέπει να υπάρχει περιθώριο προσαρμογής των τελών που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της μεταφορικής ικανότητας του συστήματος. Η παροχή οικονομικών κινήτρων αποτελεί χρήσιμο μέσο για την επίσπευση της εισαγωγής εξοπλισμού εδάφους ή αερομεταφερόμενου εξοπλισμού που αυξάνει τη μεταφορική ικανότητα, για την επιβράβευση των υψηλών επιδόσεων ή για την αντιστάθμιση της επιλογής λιγότερο επιθυμητών δρομολογίων.

(27) Η Επιτροπή πρέπει να εξετάζει αν κρίνεται σκόπιμη η επιβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας συνολικά.

(28) Η θέσπιση και επιβολή τελών στους χρήστες του εναέριου χώρου πρέπει να υποβάλλεται σε διαρκή και αποτελεσματικό έλεγχο από την Επιτροπή, σε συνεργασία με τον οργανισμό για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) και σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές και τους χρήστες του εναέριου χώρου.

(29) Οι επιδόσεις του συστήματος υπηρεσιών αεροναυτιλίας συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υποβάλλονται σε διαρκείς ελέγχους ώστε να διαπιστώνεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και να προτείνονται νέα μέτρα.

(30) Λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας των πληροφοριών που αφορούν τους φορείς παροχής υπηρεσιών, οι εθνικές εποπτικές αρχές οφείλουν να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο, με την επιφύλαξη της οργάνωσης του συστήματος παρακολούθησης και δημοσίευσης των επιδόσεων των φορέων παροχής υπηρεσιών.

(31) Δεδομένου ότι οι στόχοι της εξεταζόμενης δράσης, δηλαδή η προώθηση της ασφαλούς και αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, δεν μπορούν να υλοποιηθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και συνεπώς, δεδομένης της διακρατικής διάστασης της εν λόγω δράσης, μπορούν να υλοποιηθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο με παράλληλη διασφάλιση των τρόπων εφαρμογής που λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, η Κοινότητα δύναται να εκδίδει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας όπως αυτή διατυπώνεται στο άρθρο 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως αυτή διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει ό,τι είναι απαραίτητο για τον σκοπό αυτό.

(32) Δεδομένου ότι η πλειονότητα των μέτρων που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού είναι γενικά μέτρα κατά την έννοια του άρθρου 2 της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [7], πρέπει τα μέτρα αυτά να θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 5 της εν λόγω απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 2, στοιχείο (γ), της εν λόγω απόφασης, ορισμένα μέτρα πρέπει να θεσπίζονται με τη διαδικασία της συμβουλευτικής επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 3 της ίδιας απόφασης,

[7] ΕΕ L 184, 17.7.1999, σ. 23.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Κεφάλαιο I Γενικές διατάξεις

Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός καλύπτει την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας για την πολιτική αεροπορία, στις οποίες περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, οι βοηθητικές υπηρεσίες παροχής υποδομών επικοινωνίας, πλοήγησης και επιτήρησης και οι υπηρεσίες αεροναυτικών πληροφοριών, όπως ορίζονται στο παράρτημα Ι, σύμφωνα τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. XXX/XX [για τον καθορισμό του πλαισίου για την υλοποίηση του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού] και εντός του πεδίου εφαρμογής του.

Άρθρο 2 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται οι ορισμοί που παρατίθενται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.ΧΧΧ/ΧΧ [Για τον καθορισμό του πλαισίου για την υλοποίηση του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού].

Εφαρμόζονται επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί, σύμωνα με τους οποίους νοούνται ως:

(α) «εθνική εποπτική αρχή»: κάθε φορέας τον οποίο διορίζει κράτος μέλος για να εποπτεύει τους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

(β) «αναγνωρισμένος οργανισμός»: ιδιωτικός ή δημόσιος φορέας, αναγνωρισμένος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4, ο οποίος διενεργεί αξιολογήσεις εξ ονόματος εθνικής εποπτικής αρχής.

(γ) «χορήγηση άδειας»: έγκριση που χορηγείται από κράτος μέλος με την οποία πιστοποιείται η καταλληλότητα φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας να παρέχει συγκεκριμένη υπηρεσία.

(δ) «δέσμη υπηρεσιών»: δύο ή περισσότερες υπηρεσίες αεροναυτιλίας όπως παρατίθενται στο παράρτημα Ι.

(ε) «υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας»: όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών πτήσης, οι υπηρεσίες συναγερμού, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της εναέριας κυκλοφορίας και οι υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ελέγχου περιοχής, των υπηρεσιών ελέγχου προσέγγισης και των υπηρεσιών ελέγχου αεροδρομίου όπως ορίζονται στο παράρτημα Ι.

(στ) «ανάθεση εκμετάλλευσης»: εντολή από κράτος ή κράτη μέλη σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό με την οποία ανατίθεται σε φορέα παροχής υπηρεσιών η ευθύνη της παροχής υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας σε αποκλειστική βάση.

(ζ) «βοηθητικές υπηρεσίες»: οι υπηρεσίες επικοινωνιών, πλοήγησης και επιτήρησης όπως ορίζονται περαιτέρω στο παράρτημα Ι.

(η) «τμήμα εναέριου χώρου»: εναέριος χώρος καθορισμένων διαστάσεων, υπεράνω ξηράς ή υδάτων, εντός του οποίου παρέχονται υπηρεσίες αεροναυτιλίας.

(θ) «λειτουργικό τμήμα εναέριου χώρου»: τμήμα εναέριου χώρου με διαστάσεις όσον το δυνατόν καλύτερα καθορισμένες.

(ι) «επιχειρησιακά δεδομένα»: πληροφορίες ή και δεδομένα χρησιμοποιούμενα από φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας και χρήστες εναέριου χώρου κατά την εκτέλεση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους.

(ια) «τέλη»: η τιμή που αντιστοιχεί στο κόστος εκμετάλλευσης και στο επενδυτικό κόστος των υπηρεσιών αεροναυτιλίας και των σχετικών διευκολύνσεων.

Άρθρο 3 Εθνικές εποπτικές αρχές

1. Κάθε κράτος μέλος ορίζει μία εθνική εποπτική αρχή η οποία επιφορτίζεται με τις σχετικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις βάσει των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού. Οι εθνικές εποπτικές αρχές είναι ανεξάρτητες από τους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Η ανεξαρτησία αυτή επιτυγχάνεται με τον επαρκή διαχωρισμό, σε λειτουργικό τουλάχιστον επίπεδο, μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών και των εν λόγω φορέων.

2. Η εθνική εποπτική αρχή εγγυάται την ενδεδειγμένη εποπτεία και εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού, κυρίως όσον αφορά στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της εκμετάλλευσης των φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Προς τούτο, η εθνική εποπτική αρχή προβαίνει στη διεξαγωγή κατάλληλων επιθεωρήσεων και ερευνών προκειμένου να ελέγξει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

3 Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τις ονομασίες και διευθύνσεις των εθνικών εποπτικών αρχών και την ενημερώνουν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις διατάξεις της παραγράφου 1. Τα κράτη μέλη δύνανται να συνάπτουν συμφωνία με αντικείμενο τον εποπτικό ρόλο που προβλέπεται στο παρόν άρθρο όσον αφορά τους περιφερειακούς φορείς παροχής υπηρεσιών.

4. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν για οποιαδήποτε μεταβολή των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 3, εντός μηνός από την εισαγωγή τους.

Άρθρο 4 Αναγνωρισμένοι οργανισμοί

1. Οι εθνικές εποπτικές αρχές δύνανται να αποφασίζουν, για τους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας που λειτουργούν υπό τη δικαιοδοσία τους, να αναθέσουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε αναγνωρισμένους οργανισμούς τις επιθεωρήσεις και την παρακολούθηση.

2. Τα κράτη μέλη επιτρέπεται να αναγνωρίζουν μόνον τους οργανισμούς που πληρούν τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4 και οι οποίοι έχουν υποβάλει στις εθνικές εποπτικές αρχές αίτηση αναγνώρισής τους.

3. Η αναγνώριση που χορηγείται από τις εθνικές εποπτικές αρχές ισχύει εντός της Κοινότητας. Οι εθνικές εποπτικές αρχές δύνανται να επιφορτίζουν οποιονδήποτε αναγνωρισμένο οργανισμό με έδρα την Κοινότητα με την εκτέλεση των επιθεωρήσεων και ερευνών που προβλέπονται στο άρθρο 3, παράγραφος 2.

4. Οι αναγνωρισμένοι οργανισμοί πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙ, καθώς και οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα ορίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 19 παράγραφος 2, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών χορήγησης αδειών, των διαδικασιών παρακολούθησής τους, της σχέσης εργασίας και του ζητήματος της ευθύνης μεταξύ των οργανισμών αυτών και των εθνικών εποπτικών αρχών.

Άρθρο 5 Απαιτήσεις ασφάλειας

1. Οι ρυθμιστικές απαιτήσεις ασφαλείας (ESARRs, Safety Regulatory Requirements) του Eurocontrol και οι ακόλουθες τροποποιήσεις των απαιτήσεων αυτών προσδιορίζονται και εγκρίνονται με τη διαδικασία του άρθρου 19, παράγραφος 2. Η δημοσίευση πραγματοποιείται με τη μορφή παραπομπών στα ESARR στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

2. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 εφαρμόζονται υπό την επιφύλαξη του άρθρου 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. ΧΧΧ/ΧΧ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [8] [σχετικά με τον καθορισμό κοινών κανόνων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και τη σύσταση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών].

[8] EE L

Άρθρο 6 Χορήγηση άδειας και εκπαίδευση ελεγκτών

Η κινητικότητα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης βελτιώνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει πρότασης της Επιτροπής.

Κεφάλαιο II Κανόνες σχετικά με την παροχή υπηρεσιών

Άρθρο 7 Σύστημα χορήγησης άδειας

1. Η παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας υπόκειται σε σύστημα χορήγησης αδειών με το οποίο πιστοποιείται η καταλληλότητα των φορέων παροχής υπηρεσιών ως προς την παροχή των υπηρεσιών αυτών.

2. Τα κράτη μέλη εκδίδουν και εποπτεύουν τις άδειες για την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Άδειες είναι δυνατό να χορηγούνται για τις μεμονωμένες υπηρεσίες αεροναυτιλίας που παρατίθενται στο παράρτημα Ι ή για δέσμη τέτοιων υπηρεσιών.

3. Τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν όλες τις άδειες που χορηγούνται στην Κοινότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος άρθρου. Με την επιφύλαξη των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων στις οποίες η Κοινότητα μετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος, οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας υπάγονται και εξακολουθούν να υπάγονται στην άμεση, ή κατά πλειοψηφία, ιδιοκτησία των κρατών μελών ή και υπηκόων των κρατών μελών Ανά πάσα στιγμή υπόκεινται στον ουσιαστικό έλεγχο των κρατών μελών ή των υπηκόων τους

4. Οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας που πληρούν τους όρους του συστήματος χορήγησης αδειών δικαιούνται άδειαπαροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Προς τούτο, οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας υποβάλλουν αίτηση στην εθνική εποπτική αρχή του κράτους μέλους στο οποίο λαμβάνει χώρα ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων τους και, εφόσον υπάρχει, της επίσημης έδρας τους.

5. Οι άδειες καθορίζουν τους όρους όσον αφορά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας που κρίνονται αντικειμενικά αιτιολογημένοι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του παρόντος κανονισμού. Οι όροι που επισυνάπτονται στις άδειες και οι διαδικασίες χορήγησής τους:

(α) συμμορφώνονται με τους γενικούς προσανατολισμούς που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙΙ .

(β) δεν εισάγουν διακρίσεις και χαρακτηρίζονται από αναλογικότητα και διαφάνεια.

(γ) αποτρέπουν ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων στη διαχείριση ή εκμετάλλευση των φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας και διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτές για όλους τους χρήστες του εναέριου χώρου.

(δ) αντανακλούν τον κοινωφελή χαρακτήρα των υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

6. Το σύστημα χορήγησης αδειών, συμπεριλαμβανομένων των εναρμονισμένων όρων για τις διάφορες υπηρεσίες αεροναυτιλίας και των σχετικών όρων και διαδικασιών χορήγησης αδειών, ορίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 19 παράγραφος 2.

7. Οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού διατηρούν τα δικαιώματά τους, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται προς τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 5 εντός έξη μηνών από την έγκριση των κανόνων εφαρμογής για τις χορηγήσεις αδειών σύμφωνα με την παράγραφο 5.

8. Φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας εγκατεστημένοι στην Κοινότητα επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται εντός της Κοινότητας μόνον εφόσον τους έχει χορηγηθεί η κατάλληλη άδεια.

Άρθρο 8 Διορισμός φορέων παροχής υπηρεσιών

1. Η παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας υπόκειται σε διορισμό με τον οποίο ανατίθεται στον φορέα παροχής υπηρεσιών το αποκλειστικό δικαίωμα να ασκεί δραστηριότητα εντός συγκεκριμένων τμημάτων εναέριου χώρου και καθορίζονται οι υποχρεώσεις και απαιτήσεις της εκμετάλλευσης αυτής. Τα κράτη μέλη διορίζουν φορείς παροχής υπηρεσιών για την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο της επικράτειάς τους. Προς τούτο, τα κράτη μέλη δύνανται να διορίζουν οποιουσδήποτε φορείς παροχής υπηρεσιών είναι κάτοχοι έγκυρης άδειας εντός της Κοινότητας.

2. Εάν, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού, φορέας παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας προσφέρει υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα εναέριου χώρου, θεμελιώνεται δικαίωμα του εν λόγω φορέα παροχής υπηρεσιών να του ανατεθεί εκ νέου η παροχή των ίδιων υπηρεσιών στα ίδια τμήματα εναέριου χώρου για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών ετών, με την επιφύλαξη της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. ΧΧΧ/ΧΧ [για την οργάνωση και χρήση του εναέριου χώρου στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού].

3. Όσον αφορά στις βοηθητικές υπηρεσίες, τις μετεωρολογικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες αεροναυτικών πληροφοριών, η χορήγηση αδειών παρέχει στους φορείς παροχής υπηρεσιών το δικαίωμα παροχής των υπηρεσιών αυτών εντός της Κοινότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι κοινοποιούν στις οικείες εθνικές εποπτικές αρχές και στην Επιτροπή τα τμήματα εναέριου χώρου στα οποία θα παρέχονται οι υπηρεσίες αυτές.

4. Οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με ανοιχτό και διαφανή τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σύμφωνα με τους όρους των σχετικών αδειών και, όπου χρειάζεται, των σχετικών διορισμών.

5. Όσον αφορά στα λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου όπως ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. XXX/XX [για την οργάνωση και χρήση του εναέριου χώρου στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού] και εφόσον η διάρθρωση αυτών των λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου διαφέρει από εκείνη των τμημάτων εναέριου χώρου που ανατίθενται βάσει των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, τα κράτη μέλη αναθέτουν σε φορείς παροχής υπηρεσιών την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας στα λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου. Σε περίπτωση που τα λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου εκτείνονται στην επικράτεια περισσότερων του ενός κρατών μελών, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη διορίζουν από κοινού τους φορείς παροχής υπηρεσιών.

Οι φορείς αυτοί κοινοποιούνται αμέσως στην Επιτροπή.

Άρθρο 9 Σχέσεις μεταξύ φορέων παροχής υπηρεσιών

Οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών άλλων φορέων παροχής υπηρεσιών, κυρίως για τις βοηθητικές υπηρεσίες, τις μετεωρολογικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες αεροναυτικών πληροφοριών. Στις περιπτώσεις αυτές οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας δίνουν επίσημο χαρακτήρα στις σχέσεις συνεργασίας τους, με γραπτές συμφωνίες ή ανάλογες νομικές ρυθμίσεις για τον καθορισμό των συγκεκριμένων καθηκόντων και λειτουργιών που αναλαμβάνουν οι φορείς παροχής. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι σύμφωνες με τις σχετικές διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 10 Σχέσεις με τις στρατιωτικές αρχές

1. Οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη σύναψη γραπτών συμφωνιών ή ανάλογων νομικών ρυθμίσεων με τις στρατιωτικές αρχές για τα τμήματα εναέριου χώρου που τους έχουν ανατεθεί. Οι ρυθμίσεις αυτές καθορίζουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κάθε συμβαλλόμενου μέρους, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου εφαρμογής και των διαδικασιών για την ανταλλαγή δεδομένων και τη μεταβίβαση του ελέγχου ύστερα από την έγκριση των μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. XXX/XX [Για τον καθορισμό του πλαισίου για την υλοποίηση του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού]. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι σύμφωνες με τις σχετικές διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

2. Τα κράτη μέλη στα οποία υπάρχουν διαφορετικοί φορείς για την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας στον πολιτικό και στον στρατιωτικό τομέα αντίστοιχα, οφείλουν να ενημερώνουν την Επιτροπή για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η συνεργασία μεταξύ των φορέων αυτών.

Άρθρο 11 Διαχωρισμός ισολογισμών

1. Οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, ανεξαρτήτως του καθεστώτος ιδιοκτησίας ή της νομικής μορφής τους, συντάσσουν, υποβάλλουν προς έλεγχο και δημοσιεύουν τους ετήσιους ισολογισμούς τους σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα που έχουν εγκριθεί από την Κοινότητα.

2. Στις περιπτώσεις παροχής δέσμης υπηρεσιών, οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας διατηρούν, στην εσωτερική λογιστική τους, χωριστούς λογαριασμού για κάθε υπηρεσία που αναφέρεται στο παράρτημα Ι και, όπου χρειάζεται, ενοποιημένους ισολογισμούς για άλλες υπηρεσίες εκτός της αεροναυτιλίας, όπως θα ήταν υποχρεωμένοι να πράττουν αν οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονταν μεμονωμένα. Οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας λειτουργούν σε λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου, διατηρούν, στην εσωτερική τους λογιστική, χωριστούς λογαριασμούς για κάθε κέντρο ελέγχου που είναι αρμόδιο για συγκεκριμένο τμήμα.

3. Οι φορείς παροχής υπηρεσιών ενημερώνουν την Επιτροπή για τους κανόνες επιμερισμού στοιχείων ενεργητικού, στοιχείων παθητικού, δαπανών και εσόδων που ακολουθούν οι φορείς παροχής υπηρεσιών για την κατάρτιση των χωριστών λογαριασμών που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

4. Τα κράτη μέλη ή οι αρμόδιες αρχές που διορίζουν, καθώς και η Επιτροπή, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορέων παροχής υπηρεσιών.

Άρθρο 12 Πρόσβαση και προστασία δεδομένων

1. Τα επιχειρησιακά δεδομένα ανταλλάσσονται σε συνθήκες πραγματικού χρόνου μεταξύ των φορέων παροχής υπηρεσιών και μεταξύ φορέων παροχής υπηρεσιών και χρηστών του εναέριου χώρου για τη διευκόλυνση των επιχειρησιακών αναγκών αμφοτέρων.

2. Πρόσβαση στα επιχειρησιακά δεδομένα χορηγείται σε όλους τους εξουσιοδοτημένους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, στους χρήστες εναέριου χώρου και στους άλλους ενδιαφερόμενους αερομεταφορείς χωρίς διακρίσεις.

3. Κάθε πάροχος υπηρεσιών θεσπίζει τυποποιημένους όρους για την πρόσβαση στα επιχειρησιακά δεδομένα του από τους άλλους φορείς παροχής υπηρεσιών και χρήστες του εναέριου χώρου. Οι εθνικές εποπτικές αρχές εγκρίνουν τους τυποποιημένους αυτούς όρους. Λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τους όρους αυτούς θεσπίζονται, όπου χρειάζεται, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 19, παράγραφος 2.

Κεφάλαιο III Καθεστωτα τελων

Άρθρο 13 Το καθεστώς τελών

Θεσπίζεται καθεστώς τελών για τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των άρθρων 14 και 15, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας στον καθορισμό, την επιβολή και εφαρμογή τελών σε χρήστες του εναέριου χώρου. Αυτό το καθεστώς τελών είναι επίσης σύμφωνο με τις διατάξεις του άρθρου 15 της Σύμβασης για τη διεθνή πολιτική αεροπορία που υπεγράφη στο Σικάγο το 1944.

Άρθρο 14 Γενικές αρχές

1. Το καθεστώς τελών συγκροτείται από τον καταλογισμό του κόστους των υπηρεσιών αεροναυτιλίας το οποίο υφίστανται οι φορείς παροχής υπηρεσιών για λογαριασμό των χρηστών του εναέριου χώρου.

Επιμερίζει το κόστος των υπηρεσιών αεροναυτιλίας στις κατηγορίες των χρηστών και αναπτύσσει πολιτική χρέωσης τελών.

2. Κατά τον καθορισμό της βάσης κόστους για τα τέλη εφαρμόζονται οι ακόλουθες αρχές:

(α) Το κόστος που επιμερίζεται μεταξύ των χρηστών του εναέριου χώρου πρέπει να είναι το πλήρες κόστος της παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων τόκων για τις επενδύσεις κεφαλαίου και τις αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των δαπανών συντήρησης, εκμετάλλευσης, διαχείρισης και διοίκησης.

(β) Το κόστος που λαμβάνεται υπόψη είναι αυτό που υπολογίζεται με βάση τις διευκολύνσεις και υπηρεσίες, όπως προβλέπεται και υλοποιείται δυνάμει της 24ης έκδοσης του περιφερειακού σχεδίου αεροναυτιλίας της ΔΟΠΑ (1998), έγγραφο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας αριθ. 7754.

(γ) Το κόστος των διαφόρων υπηρεσιών αεροναυτιλίας προσδιορίζεται ξεχωριστά όπως προβλέπεται στο άρθρο 11.

(δ) Αναφέρεται με σαφήνεια η σταυροειδής επιδότηση διαφορετικών υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

(ε) Οι εξωτερικές δαπάνες της παροχής διευκολύνσεων και υπηρεσιών στους χρήστες του εναέριου χώρου, όπως οι περιβαλλοντικές δαπάνες, εντάσσονται στα τέλη χρήσης με τον καταλληλότερο τρόπο.

(στ) Οι υπηρεσίες αεροναυτιλίας επιτρέπεται να πραγματοποιούν επαρκή έσοδα ώστε να καλύπτονται όλες οι άμεσες και έμμεσες δαπάνες λειτουργίας και να εξασφαλίζεται εύλογη απόδοση επί των στοιχείων του ενεργητικού ώστε να καθίσταται δυνατή η απαραίτητη βελτίωση του κεφαλαίου.

3. Όσον αφορά τα τέλη εφαρμόζονται ιδίως οι ακόλουθες αρχές:

(α) Τα τέλη για τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών αεροναυτιλίας πρέπει να επιβάλλονται χωρίς διακρίσεις. Δεν πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ των τελών που επιβάλλονται στους διάφορους χρήστες του εναέριου χώρου για τη χρήση της ίδιας υπηρεσίας ανάλογα με την εθνικότητα ή την κατηγορία του χρήστη εναέριου χώρου.

(β) Τα τέλη αντικατοπτρίζουν το κόστος των υπηρεσιών και διευκολύνσεων αεροναυτιλίας που χρησιμοποιούνται από τους χρήστες εναέριου χώρου οι οποίοι το δημιουργούν.

(γ) Διασφαλίζεται η διαφάνεια της βάσης κόστους για τα τέλη. Θεσπίζονται πρότυπα για την παροχή πληροφοριών, από τους φορείς παροχής υπηρεσιών ενόψει της διεξαγωγής ελέγχων όσον αφορά στις προβλέψεις του φορέα παροχής υπηρεσιών, τις πραγματικές δαπάνες και έσοδα. Ανταλλάσσονται συστηματικά πληροφορίες μεταξύ εθνικών εποπτικών αρχών, φορέων παροχής υπηρεσιών, χρηστών του εναέριου χώρου, της Επιτροπής και του Eurocontrol.

(δ) Τα τέλη ενθαρρύνουν την ασφαλή, αποτελεσματική και αποδοτική παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας με το μικρότερο δυνατό κόστος και δίνουν ώθηση στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Είναι δυνατόν να παρέχουν κίνητρα ή αντικίνητρα συνιστώμενα σε οικονομικά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα τα οποία ισχύουν για τους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας ή και τους χρήστες του εναέριου χώρου. Είναι δυνατόν επίσης να εξασφαλίζουν έσοδα σε έργα που είναι σχεδιασμένα για την αρωγή συγκεκριμένων κατηγοριών χρηστών ή και φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας με στόχο τη βελτίωση συλλογικών υποδομών αεροναυτιλίας, την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας και τη χρήση του εναέριου χώρου.

4. Καθορίζονται οι αναγκαίοι κανόνες εφαρμογής στους τομείς που καλύπτονται από τις παραγράφους 1, 2 και 3 σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 19 παράγραφος 2.

Άρθρο 15 Έλεγχος τελών

1. Η Επιτροπή μεριμνά για το συνεχή έλεγχο της συμμόρφωσης των τελών με τις αρχές και τους κανόνες που αναφέρονται στα άρθρα 13 και 14 σε συνεργασία, κυρίως, με τις εθνικές εποπτικές αρχές. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να προβεί στην καθιέρωση κατάλληλων μηχανισμών για την αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης του Eurocontrol.

2. Κατόπιν αιτήματος κράτους(-ών) μέλους(-ών), το οποίο κρίνει ότι δεν έχουν εφαρμοστεί δεόντως οι αρχές και κανόνες, ή με δική της πρωτοβουλία, η Επιτροπή ερευνά κάθε υπόνοια μη συμμόρφωσης ή μη εφαρμογής των αρχών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών. Εντός δύο μηνών από την παραλαβή του αιτήματος και κατόπιν διαβούλευσης με την επιτροπή ενιαίου ουρανού, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 19 παράγραφος 3, η Επιτροπή αποφαίνεται σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 13 και 14 και αποφασίζει αν ο φορέας παροχής υπηρεσιών μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης αρχής ή κανόνα.

3. Η Επιτροπή ενημερώνει τα κράτη μέλη και τον ενδιαφερόμενο φορέα παροχής υπηρεσιών για την απόφασή της. Οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να παραπέμψει την απόφαση της Επιτροπής στο Συμβούλιο εντός ενός μηνός. Το Συμβούλιο είναι δυνατό να εκδώσει, εντός μηνός, διαφορετική απόφαση με ειδική πλειοψηφία.

ΚεφάλαιοIV Τελικεσ διαταξεισ

Άρθρο 16 Καθεστώς επιδόσεων

Θεσπίζονται αναλυτικοί κανόνες για την υποβολή των απαιτούμενων πληροφοριών βάσει του άρθρου 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. ΧΧΧ/ΧΧ [Για τον καθορισμό του πλαισίου για την υλοποίηση του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού] σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 19 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, με στόχο τη δυνατότητα σύγκρισης και βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού. Η υποβολή των πληροφοριών αυτών:

(α) Προάγει την εκτεταμένη λειτουργία ενός δικτύου φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας εντος της Κοινότητας.

(β) Δίνει μια εικόνα της ικανότητας των φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας να παρέχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες.

(γ) Βελτιώνει τη διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ χρηστών του εναέριου χώρου και φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

(δ) Συμβάλλει στον προσδιορισμό και στην προώθηση ορθών πρακτικών.

Άρθρο 17 Προσαρμογή στις τεχνικές εξελίξεις

1. Με στόχο την προσαρμογή στις τεχνικές εξελίξεις, είναι δυνατό να επέλθουν τροποποιήσεις σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 19, παράγραφος 2.

(α) στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού,

(β) στις αναφορές στο περιφερειακό σχέδιο αεροναυτιλίας της ΔΟΠΑ, όπως περιέχεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

2. Η Επιτροπή δημοσιεύει τους κανόνες εφαρμογής που εκδίδονται βάσει του παρόντος κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Άρθρο 18 Απόρρητο

Οι εθνικές εποπτικές αρχές δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο, κυρίως πληροφορίες σχετικά με τους φορείς παροχής υπηρεσιών, τις επιχειρηματικές τους σχέσεις ή τις πτυχές που αφορούν τις δαπάνες τους.

Η παράγραφος 1 εφαρμόζεται με την επιφύλαξη του δικαιώματος των εθνικών εποπτικών αρχών να διατάξουν τη δημοσιοποίηση πληροφοριών όταν αυτό κρίνεται ουσιώδες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στην περίπτωση αυτή η δημοσιοποίηση χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και λαμβάνει υπόψη τα θεμιτά συμφέροντα των φορέων παροχής υπηρεσιών όσον αφορά στην προστασία των επαγγελματικών μυστικών τους.

Εξάλλου, η παράγραφος 1 δεν αποκλείει τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τους όρους και τις επιδόσεις της παροχής υπηρεσιών, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα όπως απαιτείται από το άρθρο.

Άρθρο 19 Διαδικασίες επιτροπή

1. Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή ενιαίου ουρανού, που συστάθηκε βάσει του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. ΧΧΧ/ΧΧ [Για τον καθορισμό του πλαισίου για την υλοποίηση του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού].

2. Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται η διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 5 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 7 και 8 της εν λόγω απόφασης.

3. Η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ καθορίζεται σε ένα μήνα.

4. Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται η διαδικασία της συμβουλευτικής επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 3 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 7 και 8 της εν λόγω απόφασης.

Άρθρο 20 Εναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο παρών κανονισμός είναι υποχρεωτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας

(1) Υπηρεσίες ελέγχου περιοχής: έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας για υποκείμενες σε έλεγχο πτήσεις σε περιοχές ελέγχου. Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας αποτελεί μια υπηρεσία η οποία παρ'έχεται με στόχο την πρόληψη των συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών και των συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών και εμποδίων στην περιοχή ελιγμών, καθώς και τη διεκπεραίωση και διατήρηση τακτικής ροής εναέριας κυκλοφορίας.

(2) Υπηρεσίες ελέγχου προσέγγισης: υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για τις αφίξεις και αναχωρήσεις ελεγχόμενων πτήσεων.

(3) Υπηρεσίες ελέγχου αεροδρομίου: υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για την κυκλοφορία στα αεροδρόμια.

Άλλες υπηρεσίες

(4) Υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης: υπηρεσία παροχής βοήθειας σε αεροσκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο και σε διασωθέντες αεροπορικών ατυχημάτων.

(5) Μετεωρολογικές υπηρεσίες: υπηρεσία με την οποία παρέχονται σε αερομεταφορείς, μέλη πληρωμάτων αεροσκαφών, μονάδες υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, μονάδες υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, αερολιμένες και σε όποιον ενδιαφέρεται για τη λειτουργία ή ανάπτυξη της αεροναυτιλίας οι μετεωρολογικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την επιτέλεση των καθηκόντων τους.

(6) Υπηρεσίες αεροναυτικών πληροφοριών: υπηρεσία παρεχόμενη με σκοπό να διασφαλιστεί η ροή πληροφοριών που είναι αναγκαία για την ασφάλεια, τακτικότητα και αποτελεσματικότητα της διεθνούς αεροναυτιλίας.

Βοηθητικές υπηρεσίες

(7) Υπηρεσίες επικοινωνίας: υπηρεσία επικοινωνίας στον αεροναυτικό τομέα.

(8) Υπηρεσίες πλοήγησης: υπηρεσία πλοήγησης στον αεροναυτικό τομέα.

(9) Υπηρεσίες επιτήρησης: υπηρεσία επιτήρησης στον αεροναυτικό τομέα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Οι αναγνωρισμένοι οργανισμοί οφείλουν να:

- να μπορούν να επιδείξουν εκτεταμένη εμπειρία στην αξιολόγηση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στους κλάδους των αερομεταφορών, κατά κύριο λόγο φορέων παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, και σε άλλους συναφείς κλάδους σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς που καλύπτει ο παρών κανονισμός.

- να διαθέτουν ολοκληρωμένους κανόνες και κανονισμούς για την περιοδική επιθεώρηση των ανωτέρω φορέων, οι οποίοι να είναι δημοσιευμένοι, να αναβαθμίζονται και να βελτιώνονται διαρκώς μέσω ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

- να μην ελέγχονται από φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας ή άλλους φορείς που δρουν εμπορικά στην παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας ή στις υπηρεσίες αερομεταφορών.

- να διαθέτουν σημαντικό τεχνικό, διευθυντικό, βοηθητικό και ερευνητικό προσωπικό ανάλογο των καθηκόντων που έχουν αναλάβει.

- να διευθύνονται και να διοικούνται κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που απαιτεί η διοίκηση.

- να είναι πρόθυμοι να παρέχουν συναφείς πληροφορίες στην εθνική εποπτική αρχή και στην Επιτροπή.

- να έχουν καθορίσει και τεκμηριώσει την πολιτική και τους στόχους ποιότητας, καθώς και τη δέσμευσή τους για την επίτευξή της, και να έχουν διασφαλίσει ότι η πολιτική αυτή είναι εμπεδωμένη, υλοποιείται και διατηρείται σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης.

- να έχουν αναπτύξει, υλοποιήσει και να διατηρούν ένα αποτελεσματικό εσωτερικό σύστημα ποιότητας με βάση τα κατάλληλα μέρη των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων ποιότητας και σύμφωνα με τα EN 45004 (οργανισμοί επιθεώρησης) και EN 29001, όπως ερμηνεύονται από τις απαιτήσεις του προγράμματος πιστοποίησης συστημάτων ποιότητας της IACS.

- να υπόκεινται σε πιστοποίηση του συστήματος ποιότητάς τους από ανεξάρτητο σώμα ελεγκτών αναγνωρισμένο από την κυβέρνηση του κράτους μέλους στο οποίο εδρεύουν.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙI

ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

1. Γενικές πληροφορίες που αφορούν

- το δικαιούχο της άδειας,

- τη γενική περιγραφή του σκοπού της χορηγούμενης άδειας,

- την πιστοποίηση αρμοδιότητας της αρχής έκδοσης να εκδίδει άδειες,

- πλήρεις παραπομπές στην ισχύουσα νομοθεσία δυνάμει της οποίας εκδίδεται η άδεια και στο πλαίσιο της οποίας θα λειτουργεί,

- τη σαφή περιγραφή της περιόδου ισχύος της άδειας,

- την περίοδο ειδοποίησης που απαιτείται για την παράδοση μιας άδειας από τον εξουσιοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών ή για την ανάκλησή της από την εθνική εποπτική αρχή,

- τον καθορισμό των όρων που αναφέρονται στην άδεια.

2. Όροι που αφορούν:

- την οργανωτική δομή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παρόχου υπηρεσιών, καθώς και τον τρόπο αποφυγής του ενδεχομένου της σύγκρουσης συμφερόντων,

- την οικονομική ευρωστία του παρόχου υπηρεσιών και την ασφάλιση έναντι των κινδύνων ευθύνης,

- την καταλληλότητα των κατόχων των αδειών, κυρίως όσον αφορά την προηγούμενη εμπειρία και αξιοπιστία τους, τα συστήματα και τις διαδικασίες διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας, τις πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού,

- την παροχή πληροφοριών που απαιτούνται μέσα σε εύλογα πλαίσια για τον έλεγχο της συμμόρφωσης προς τις ισχύουσες διατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής δημοσίευσης επιχειρηματικών σχεδίων, οικονομικών και επιχειρησιακών δεδομένων και της αναφοράς περιστατικών που σχετίζονται με την ασφάλεια από τους φορείς παροχής υπηρεσιών,

- τη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού που αφορούν την παροχή της εξουσιοδοτημένης υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού,

- την άνευ διακρίσεων πρόσβαση των χρηστών του εναέριου χώρου στις υπηρεσίες και το απαιτούμενο επίπεδο επιδόσεων των υπηρεσιών αυτών, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ασφάλειας και διαλειτουργικότητας,

- την οριοθέτηση ή τον περιορισμό της εμπορικής εκμετάλλευσης εκτός των όρων που αφορούν την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας,

- άλλοι νομικοί όροι που δεν διέπουν συγκεκριμένα τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας,

- μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη με βάση τις απαιτήσεις περί δημοσίου συμφέροντος που αναγνωρίζει η συνθήκη ειδικά σε σχέση με τα δημόσια ήθη, τη δημόσια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης εγκληματικών ενεργειών, και την κρατική πολιτική.