|
Επίσημη Εφημερίδα |
EL Σειρά C |
|
C/2026/2202 |
27.4.2026 |
Αίτηση προδικαστικής αποφάσεως την οποία υπέβαλε το Esztergomi Járásbíróság (Ουγγαρία) στις 5 Ιανουαρίου 2026 – AJ κατά ERSTE Bank Hungary Zrt., Intrum Zrt.
(Υπόθεση C-1/26, ERSTE Bank Hungary και Intrum)
(C/2026/2202)
Γλώσσα διαδικασίας: η ουγγρική
Αιτούν δικαστήριο
Esztergomi Járásbíróság
Διάδικοι στην υπόθεση της κύριας δίκης
Ενάγουσα: AJ
Εναγόμενες: ERSTE Bank Hungary Zrt., Intrum Zrt.
Προδικαστικό ερώτημα
Κατόπιν ενημέρωσης του καταναλωτή από το δικαστήριο ότι:
«Σύμφωνα με τις σκέψεις 46, 94 και 97, της απόφασης του Δικαστηρίου της 29ης Απριλίου 2021, Bank BPH (C-19/20, EU:C:2021:341), προκειμένου ο καταναλωτής να μπορεί να δώσει ελεύθερη και εν επιγνώσει συναίνεση, στο εθνικό δικαστήριο εναπόκειται να υποδείξει κατά τρόπο αντικειμενικό και εξαντλητικό στους διαδίκους, ανεξαρτήτως του εάν οι εν λόγω διάδικοι εκπροσωπούνται από επαγγελματία δικαστικό πληρεξούσιο ή όχι, τις έννομες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η απάλειψη της καταχρηστικής ρήτρας, ειδικότερα όταν η μη εφαρμογή της καταχρηστικής ρήτρας μπορεί να έχει ως συνέπεια την κήρυξη της σύμβασης ως άκυρης στο σύνολό της.
Σύμφωνα με το δεύτερο σκέλος της σκέψης 94 της προαναφερθείσας αποφάσεως, ο καταναλωτής πρέπει κατά μείζονα λόγο να έχει το δικαίωμα να αντιτάσσεται στην προστασία την οποία του εξασφαλίζει το ίδιο αυτό σύστημα από τις επιζήμιες συνέπειες που προκαλούνται από την κήρυξη της σύμβασης ως άκυρης στο σύνολό της, όταν δεν επιθυμεί να επικαλεσθεί την προστασία αυτή.
Το δικαστήριο εκτιμά ότι, βάσει των ανωτέρω, ο καταναλωτής μπορεί να δηλώσει εάν επιθυμεί ή όχι την εφαρμογή της νομοθεσίας περί συμβάσεων δανείων που έχουν συνομολογηθεί σε ξένο νόμισμα [στο εξής: νόμοι DH]. Η υποχρέωση ενημέρωσης που υπέχει το δικαστήριο είναι ιδιαιτέρως σημαντική όταν η δήλωση του καταναλωτή ότι επιθυμεί να παραιτηθεί από την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπονται στους νόμους DH σχετικά με την προστασία των καταναλωτών συνεπάγεται την ακυρότητα της σύμβασης στο σύνολό της εκ της οποίας μπορούν να προκληθούν ιδιαιτέρως επιζήμιες συνέπειες για τον ίδιο.
Το δικαστήριο ενημερώνει τους διαδίκους ότι, εάν η ενάγουσα ζητήσει τη μη εφαρμογή των νόμων DH και παραιτηθεί κατά τον τρόπο αυτό από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, η απάλειψη των καταχρηστικών και άκυρων ρητρών, οι οποίες προβλέπουν μηχανισμό υπολογισμού της αξίας σε άλλο νόμισμα βάσει του περιθωρίου συναλλαγματικής ισοτιμίας, μπορεί να έχει ως έννομη συνέπεια την ακυρότητα της σύμβασης, μολονότι πρόκειται για νομικό ζήτημα επί του οποίου θα αποφανθεί το δικαστήριο με την περατώνουσα τη διαδικασία απόφασή του.
Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, η έννομη συνέπεια της ακυρότητας καταχρηστικής συμβατικής ρήτρας εξαρτάται από την εξέταση του εν λόγω νομικού ζητήματος. Εάν το δικαστήριο κηρύξει άκυρη τη σύμβαση στο σύνολό της, ενημερώνει την ενάγουσα, ως καταναλώτρια, ότι, συνεπεία αυτού, τα μέρη θα πρέπει να προβούν σε εκκαθάριση των μεταξύ τους λογαριασμών κατά την ημερομηνία της αποφάσεως, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες για τον καταναλωτή, στον βαθμό που μπορεί να δημιουργήσει υποχρέωση εφάπαξ καταβολής ενός υψηλού ποσού».
Ο καταναλωτής ενέμεινε στη δήλωσή του ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή των νόμων DH, αλλά αντιθέτως ζητεί τη μη εφαρμογή τους –γεγονός που δεν του προκαλεί ιδιαιτέρως επιζήμιες συνέπειες– και ζήτησε την κήρυξη της ακυρότητας της σύμβασης και την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση κατ’ εφαρμογήν της οδηγίας της Ένωσης σχετικά με την προστασία των καταναλωτών. Παραβιάζει το δικαστήριο, με την απόφασή του, τις διατάξεις του άρθρου 6, παράγραφος 1, της οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου, σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές (1), εάν, παρά τη ρητή βούληση του καταναλωτή, όπως προαναφέρθηκε, εφαρμόζει στην απόφασή του τους νόμους DH και, δυνάμει αυτών, κρίνει έγκυρη τη σύμβαση και απορρίπτει τα αιτήματα του καταναλωτή περί κήρυξης της ακυρότητας της σύμβασης, επαναφοράς των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση και εκκαθάρισης λογαριασμών μεταξύ των μερών, ή, αντιθέτως, συνάδει με το ενωσιακό δίκαιο το γεγονός ότι, λαμβανομένης υπόψη της δήλωσης του καταναλωτή, το δικαστήριο κηρύσσει την ακυρότητα της σύμβασης και εφαρμόζει τις έννομες συνέπειες που προβλέπονται στην απόφαση C-630/23 του Δικαστηρίου;
(1) EL 1993, L 95, σ. 29.
ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2026/2202/oj
ISSN 1977-0901 (electronic edition)