European flag

Επίσημη Εφημερίδα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

Σειρά C


C/2024/3543

31.5.2024

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με την παρακαταθήκη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022

(C/2024/3543)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΛΘΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,

ΔΗΛΩΝΟΥΝ ότι για να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο μέλλον με ευημερία, συμπεριληπτικότητα και ασφάλεια, είναι απαραίτητη η δημιουργικότητα, η ενέργεια και τα ποικίλα ταλέντα όλων των πολιτών, ιδίως των νέων, ώστε να στηριχθεί η δημοκρατία, να διασφαλισθεί η ειρήνη, να εδραιωθούν οι ευρωπαϊκές αξίες και να αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας («το Έτος») (1) υπενθύμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται όλους τους νέους της και τόνισε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσθέτει αξία στις ζωές των νέων, στηρίζει την προσωπική τους εξέλιξη και τους εξοπλίζει με τους βασικούς πόρους και δεξιότητες ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες και φορείς αλληλεγγύης και θετικής αλλαγής. Το Έτος κατέδειξε επίσης ότι οι νέοι προσμένουν να ενταχθεί στους τομείς πολιτικής της Ένωσης προοπτική για τη νεολαία όπου αυτό είναι δυνατό, ιδίως μέσω της ενσωμάτωσης της διάστασης της νεολαίας (2).

ΤΟΝΙΖΟΥΝ ότι το Έτος αποτέλεσε το αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ότι η παρακαταθήκη του θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος κόσμος για τις επόμενες γενιές. Κάθε δράση που αναλαμβάνει η ΕΕ θα πρέπει να εμπνέεται από την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Προκειμένου να παραμείνει ενεργή η δέσμευση που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στους νέους της Ευρώπης, ιδίως δε τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Νεολαία, όπως ενσωματώνεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027, πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις και στις ανάγκες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του Έτους. Πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προόδου για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων για τους νέους και μαζί με τους νέους.

ΤΟΝΙΖΟΥΝ τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα συμβούλια νεολαίας, οι οργανώσεις νέων και οι οργανώσεις δράσεων για τη νεολαία και οι εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οι εθνικές αρχές, μεταξύ άλλων, στην κινητοποίηση και την υποστήριξη των νέων, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του Έτους.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ότι η ενσωμάτωση της διάστασης της νεολαίας και η εδραίωση μιας ισχυρής προοπτικής για τη νεολαία σε όλες τις σχετικές πολιτικές της Ένωσης αποτελούν σημαντικούς τομείς εργασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ τις ποικίλες πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να επεξεργαστούν την παρακαταθήκη του Έτους (3), καθώς και τη φιλοδοξία της ανακοίνωσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας (4) να προωθήσει δράσεις σε δύο βασικούς τομείς: την ενίσχυση της φωνής των νέων κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ και την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους νέους σε όλους τους τομείς πολιτικών.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ τις βασικές δράσεις που προτείνονται στην ανακοίνωση για την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους νέους σε πέντε βασικούς τομείς πολιτικής που τους αφορούν: υγεία και ευεξία, περιβάλλον και κλίμα, εκπαίδευση και κατάρτιση, διεθνής συνεργασία και ευρωπαϊκές αξίες, απασχόληση και ένταξη.

ΚΑΛΟΥΝ την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, να συνεργαστεί με τους νέους και για τους νέους με σκοπό:

1.

Να προωθήσει και να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της διάστασης της νεολαίας σε όλους τους τομείς πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, να στηρίξει και να προωθήσει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανάπτυξη ικανοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών –συμπεριλαμβανομένων των εθνικών συντονιστών, όπου υπάρχουν– για την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους νέους σε όλους τους τομείς.

2.

Να αξιοποιήσει την παραχθείσα δυναμική, να συνεχίσει τη συνδημιουργία και να διαμορφώσει και διαθέσει δραστηριότητες αμοιβαίας μάθησης (5), όπως ομάδες εμπειρογνωμόνων, αλληλοδιδακτικές δραστηριότητες ή την νέα πλατφόρμα ενδιαφερόμενων μερών για τη νεολαία, προκειμένου να διερευνηθούν συγκεκριμένα μέσα ενσωμάτωσης –όπως δοκιμασίες ή έλεγχοι για τη νεολαία ή παρόμοιο εργαλείο που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε επίπεδο ΕΕ– μαζί με νέους αλλά και με άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, οργανώσεις εκπροσώπησης νέων ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Τα μέσα ενσωμάτωσης θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας, των τεκμηριωμένων εκτιμήσεων και της αντικειμενικότητας, ιδίως όσον αφορά την αξιολόγηση και την επιλεκτικότητα.

3.

Να ενισχύσει την ποιότητα, την προβολή και την εμβέλεια του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία σύμφωνα με τις σχετικές στρατηγικές ένταξης και να δημιουργήσει συνδέσμους με το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ιδιαιτερότητα του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία και το πλαίσιο εντός του οποίου οργανώνεται. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, αφενός, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 και της αναθεώρησης του ψηφίσματος του Συμβουλίου για τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη διακυβέρνηση του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία — Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027, με σκοπό τα ψηφίσματα αυτά να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις και ανάγκες και, αφετέρου, με τη θέσπιση επικοινωνιακής στρατηγικής (6) για τον διάλογο της ΕΕ για τη νεολαία, μεταξύ άλλων.

4.

Με μια συντονισμένη προσπάθεια, να μελετήσει ενδελεχέστερα και να διαμορφώσει τον ρόλο, την εντολή, τον σκοπό και τη σύνθεση της νέας πλατφόρμας ενδιαφερόμενων μερών για τη νεολαία, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις σχετικές αρμοδιότητες.

5.

Να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες ώστε να γνωστοποιούνται στους νέους πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας, σε γλώσσα φιλική προς αυτούς, με εύκολα προσβάσιμο τρόπο και σε μορφές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ιδίως στις ανάγκες όσων έχουν λιγότερες ευκαιρίες, κυρίως δε στους τομείς της δημοκρατικής συμμετοχής και των συμπεριληπτικών κοινωνιών, καθώς και στην αξιοποίηση των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από την ενωσιακή τους ιθαγένεια.

6.

Να συγκεκριμενοποιήσει περισσότερο τις προαναφερθείσες προτεινόμενες βασικές δράσεις, σε συνεργασία με τα εθνικά συμβούλια νεολαίας των κρατών μελών και, κατά περίπτωση, σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, παρέχοντας παράλληλα ευκαιρίες για τη συμπερίληψη νέων με διαφορετικό υπόβαθρο, νέων με λιγότερες ευκαιρίες και προερχόμενων από αγροτικές, απομακρυσμένες, περιφερειακές, λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και εξόχως απόκεντρες περιοχές, καθώς και νέων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.

7.

Υπενθυμίζοντας τη σημασία των προγραμμάτων της ΕΕ για τη νεολαία, όπως το Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, να συνεχίσει να παρέχει ευκαιρίες μέσω αυτών των προγραμμάτων και να τα καταστήσει ευκολότερα προσβάσιμα και πιο συμπεριληπτικά, ιδίως μέσω της εισαγωγής μικροεπιχορηγήσεων και μέσω της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ εθνικών και ενωσιακών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για την κινητικότητα των νέων.

8.

Να διασφαλίσει ότι η παρακαταθήκη του Έτους έχει ενσωματωθεί στην αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027, ώστε να διατηρηθεί η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στους νέους της Ευρώπης.

9.

Να χρησιμοποιήσει τα σχέδια εργασιών της ΕΕ για τη νεολαία για την προώθηση των κοινών τομέων εργασίας που αποτυπώνονται στα παρόντα συμπεράσματα.

10.

Να ενημερώσει το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη του για τη συνέχεια που θα δοθεί στην παρακολούθηση της εφαρμογής των ανωτέρω μέτρων στην έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία, όπως ορίζεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία.


(1)  Όπως προβλέπεται στην απόφαση (ΕΕ) 2021/2316 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με το ευρωπαϊκό έτος Νεολαίας (2022) (ΕΕ L 462 της 28.12.2021).

(2)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με την προώθηση της ενσωμάτωσης της διάστασης της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (C/2023/1342), ιδίως δε παράγραφοι 30 και 32.

(3)  Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν τη διάσκεψη «Διεκδίκησε το μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2022 και αποτέλεσε την εκδήλωση με την οποία έκλεισε το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, την εκδήλωση πολιτικής που διοργανώθηκε στις 26 Απριλίου 2023 σχετικά με δοκιμασία/έλεγχο για τη νεολαία της ΕΕ, καθώς και την εκδήλωση για την ενσωμάτωση της πολιτικής για τη νεολαία με θέμα την επεξεργασία της παρακαταθήκης του Έτους, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 19 Ιουνίου 2023.

(4)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, COM(2024) 1.

(5)   «Η αμοιβαία μάθηση μεταξύ των κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ενδιαφερόμενων μερών θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την μετεξέλιξη της πολιτικής για τη νεολαία όσον αφορά τόσο τις βασικές της παραμέτρους όσο και διατομεακά ζητήματα. Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσουν πολιτικές κατευθύνσεις και πρακτικά εργαλεία και να ανταλλάσσουν ορθές πρακτικές· η στρατηγική αυτή θα προσφέρει νέα εργαλεία για την αμοιβαία μάθηση, όπως οι αξιολογήσεις και η παροχή συμβουλών από ομοτίμους, φόρουμ υψηλού επιπέδου, αναλύσεις και μελέτες, σε εναρμόνιση με τις προτεραιότητες της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία, και στο πλαίσιο των τριετών προγραμμάτων εργασίας. Θα επιδιώξει να εφαρμόσει συστηματικότερη προσέγγιση όσον αφορά την ποιοτική πληροφόρηση για τη νεολαία, την προσέγγιση και τη διάδοση, αξιοποιώντας τα υφιστάμενα δίκτυά της». Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου σχετικά με πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027, (2018/C 456/01).

(6)  Βλ. παράγραφο 35 του ψηφίσματος του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με τα αποτελέσματα του 9ου κύκλου του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία (2023/C 185/04), παράγραφο 34 του ψηφίσματος του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ως προς τα αποτελέσματα του 8ου κύκλου διαβουλεύσεων του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία (2021/C 504/01) και παράγραφο 14 του ψηφίσματος του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου σχετικά με την επισκόπηση της διαδικασίας του διαρθρωμένου διαλόγου όπου συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική ενσωμάτωση των νέων (2014/C 183/01).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3543/oj

ISSN 1977-0901 (electronic edition)