European flag

Επίσημη Εφημερίδα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

Σειρά C


C/2024/2476

27.3.2024

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 25ης Μαρτίου 2024

σχετικά με τη συνέχιση των συντονισμένων μέτρων μείωσης της ζήτησης αερίου

(C/2024/2476)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292, σε συνδυασμό με το άρθρο 194 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στόχος της παρούσας σύστασης είναι να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τα υφιστάμενα μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου, τα οποία θεσπίστηκαν δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1369 του Συμβουλίου (1), ώστε να επιτευχθεί μείωση της ζήτησης αερίου κατά 15 % σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς από την 1η Απριλίου 2017 έως τις 31 Μαρτίου 2022. Η παρούσα σύσταση έχει επίσης ως σκοπό να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να συνεχίσουν την υφιστάμενη πρακτική υποβολής εκθέσεων περί μείωσης της ζήτησης στην Eurostat, συμπεριλαμβανομένης ανάλυσης της κατανάλωσης αερίου ανά τομέα.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/1369 εκδόθηκε λόγω της κρίσης εφοδιασμού με αέριο που προκλήθηκε από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σκοπός του είναι να μειωθεί σε εθελοντική βάση και, εφόσον απαιτείται, σε υποχρεωτική βάση η ζήτηση αερίου από την Ένωση, να διευκολυνθεί η πλήρωση της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, να συγκρατηθεί η αστάθεια των τιμών και να εξασφαλιστεί καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση τυχόν περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού. Ο κανονισμός εκδόθηκε λόγω της επείγουσας ανάγκης να αντιδράσει η Ένωση με προσωρινά μέτρα σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

(3)

Δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1369, τα κράτη μέλη έπρεπε να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσουν την κατανάλωση αερίου κατά 15 %, αρχικά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023 και, αφότου ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/706 του Συμβουλίου (2) παρέτεινε την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1369, την περίοδο από την 1η Απριλίου 2023 έως τις 31 Μαρτίου 2024. Σε περίπτωση που τα μέτρα εθελοντικής μείωσης της ζήτησης αποδεικνύονταν ανεπαρκή για την αντιμετώπιση του κινδύνου σοβαρής έλλειψης εφοδιασμού, το Συμβούλιο, ενεργώντας κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, εξουσιοδοτούταν να κηρύξει κατάσταση επιφυλακής στην Ένωση, η οποία θα ενεργοποιούσε την υποχρέωση μείωσης της ζήτησης. Τα κράτη μέλη θέσπισαν μέτρα με στόχο τη μείωση της αντίστοιχης ζήτησης αερίου, σε πνεύμα αλληλεγγύης, τα οποία επέφεραν πραγματικές μειώσεις της ζήτησης αερίου σε ολόκληρη την Ένωση κατά περισσότερο από 15 % μεταξύ του Αυγούστου του 2022 και του Δεκεμβρίου του 2023.

(4)

Δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1369, η Επιτροπή πραγματοποίησε νέα επανεξέταση του εν λόγω κανονισμού έως την 1η Μαρτίου 2024, λαμβάνοντας υπόψη τη γενική κατάσταση σχετικά με τον εφοδιασμό με αέριο της Ένωσης, και υπέβαλε στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με τα κύρια πορίσματά της.

(5)

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που η κατάσταση σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο έχει βελτιωθεί χάρη στις στοχευμένες επενδύσεις και σε ορισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ζήτησης δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1369, η γενική κατάσταση ασφάλειας του εφοδιασμού παραμένει ευαίσθητη. Εξακολουθεί να επικρατεί στενότητα στην παγκόσμια αγορά αερίου, οι δε παγκόσμιες δυναμικότητες υγροποίησης δεν αναμένεται να αυξηθούν ιδιαίτερα πριν από την περίοδο 2025-2027, ενώ συνεχίζουν να υφίστανται κίνδυνοι οι οποίοι ενδέχεται να επιδεινώσουν την υφιστάμενη κατάσταση ασφάλειας του εφοδιασμού. Η Επιτροπή καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ζήτησης συνέβαλε σημαντικά στη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), κατά προσέγγιση, το 2023, κυρίως στους τομείς των νοικοκυριών και της βιομηχανίας. Το 2023 η μείωση της ζήτησης ήταν καθοριστικός παράγοντας για το κλείσιμο του χειμώνα με επαρκή επίπεδα αποθήκευσης και για την παροχή της αναγκαίας ευελιξίας κατά τη θερινή περίοδο, ώστε να τηρηθεί η υποχρέωση αποθήκευσης του 90 % που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1938 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3).

(6)

Τα πρόσφατα επεισόδια σημαντικής αστάθειας των τιμών, μεταξύ άλλων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023 όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά πάνω από 50 % εντός ολίγων εβδομάδων, λόγω γεγονότων όπως η απεργία στις αυστραλιανές εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και η διαταραχή στον αγωγό Balticconnector, καταδεικνύουν ότι οι τιμές της αγοράς παραμένουν ευάλωτες ακόμη και σε σχετικά μικρούς κλυδωνισμούς όσον αφορά τη ζήτηση και την προσφορά. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο φόβος μιας ενδεχόμενης έλλειψης φυσικού αερίου ενδέχεται να προκαλέσει συστημικές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ένωση με σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας. Επιπλέον, λόγω της σημαντικής μείωσης των εισαγωγών ρωσικού αερίου αγωγών κατά το προηγούμενο έτος, η διαθεσιμότητα των συνολικών πηγών εφοδιασμού της Ένωσης με αέριο έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις συνθήκες πριν από την κρίση. Το 2023, η Ένωση έλαβε κατά προσέγγιση 25 bcm ρωσικού αερίου μέσω αγωγών και ο ρωσικός εφοδιασμός αντιπροσώπευε μόλις το 15 % των συνολικών εισαγωγών της Ένωσης (αγωγοί αερίου και ΥΦΑ), έναντι 45 % το 2021.

(7)

Δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι λεπτή η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, οι διαταραχές του ενεργειακού εφοδιασμού μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και να βλάψουν την οικονομία της Ένωσης επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητά της, και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό, συνιστάται η παράταση της συντονισμένης μείωσης της ζήτησης από τα κράτη μέλη σε πνεύμα αλληλεγγύης, μεταξύ άλλων για να καταστεί δυνατή η επαναπλήρωση της δυναμικότητας αποθήκευσης με αποτελεσματικό τρόπο και με ελάχιστες διαταραχές στην αγορά, η οποία με τη σειρά της θα συμβάλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο ενόψει του χειμώνα 2024-2025. Η προορατική και συντονισμένη εξοικονόμηση μειώνει τον κίνδυνο των αρνητικών επιπτώσεων που θα είχαν οι ενδεχόμενες ελλείψεις αερίου στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της Ένωσης.

(8)

Από την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1369, το επίπεδο ετοιμότητας στην αγορά αερίου και η ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης έχουν βελτιωθεί ουσιωδώς. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης, όσο η παγκόσμια κατάσταση στην αγορά αερίου παραμένει εύθραυστη και οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τα προ κρίσης επίπεδα. Η εν λόγω κατάσταση επιδεινώνεται από την αστάθεια της αγοράς που απορρέει, μεταξύ άλλων, από τεταμένες γεωπολιτικές συνθήκες, όπως φαίνεται μεταξύ άλλων από τη σοβούσα κρίση στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα. Λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού αερίου και της στενότητας που γνώρισε τους τελευταίους μήνες η αγορά, δώδεκα κράτη μέλη εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης ή στο επίπεδο επιφυλακής όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1938.

(9)

Οι πιθανές δυσκολίες όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού εντείνονται από ορισμένους πρόσθετους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της λήξης ισχύος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 της ισχύουσας συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, μέσω της οποίας διήλθαν κατά προσέγγιση 14 bcm το 2023. Κινδύνους συνιστούν επίσης η ενδεχόμενη ανάκαμψη της ασιατικής ζήτησης ΥΦΑ που θα μείωνε τη διαθεσιμότητα αερίου στην παγκόσμια αγορά αερίου, ένας ψυχρός χειμώνας το 2024-2025 που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης αερίου στην Ένωση έως και 30 bcm, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να επηρεάσουν την αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας και την πυρηνική παραγωγή λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων και η επακόλουθη αύξηση της ζήτησης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση αερίου. Πρόσθετοι κίνδυνοι προκύπτουν από δυνητικές διαταραχές των κρίσιμων υποδομών, όπως οι πράξεις δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 ή η ζημιά στον αγωγό Balticconnector τον Οκτώβριο του 2023, και από το επιδεινούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, ειδικότερα σε χώρες και περιοχές που έχουν σημασία για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης, όπως η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή.

(10)

Οι παγκόσμιες αγορές αερίου εξακολουθούν να γνωρίζουν μεγάλη στενότητα και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για ορισμένο διάστημα. Όπως επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), στη μεσοπρόθεσμη έκθεση του 2023 για το αέριο, ο παγκόσμιος εφοδιασμός ΥΦΑ αυξήθηκε απλώς μέτρια το 2022 (κατά 4 %) και το 2023 (κατά 3 %). Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Ενεργειακή Προοπτική για το 2023, ο ΔΟΕ σημειώνει ότι τα ισοζύγια της αγοράς αναμένεται να παραμείνουν επισφαλή στο άμεσο μέλλον, έως ότου παραχθούν νέες δυναμικότητες ΥΦΑ, πράγμα το οποίο πρόκειται να συμβεί κατά την περίοδο 2025-2027.

(11)

Οι προσφάτως εκδοθείσες οδηγίες (ΕΕ) 2023/1791 (4) και (ΕΕ) 2023/2413 (5) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης της Ένωσης και στη διαρθρωτική μείωση της ζήτησης στο εγγύς μέλλον, σε ευθυγράμμιση με τον παγκόσμιο απολογισμό της COP28, ο οποίος αναγνωρίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με δίκαιο, ομαλό και ισότιμο τρόπο. Μολονότι τα μέτρα που θα θεσπίσουν τα κράτη μέλη για τη μεταφορά των εν λόγω οδηγιών στις εθνικές έννομες τάξεις δεν θα έχουν, ως επί το πλείστον, τεθεί ακόμη σε ισχύ κατά την περίοδο εφαρμογής της παρούσας σύστασης, τα εν λόγω μέτρα θα συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης αερίου κατά τα έτη μετά τη μεταφορά των εν λόγω οδηγιών στις εθνικές έννομες τάξεις. Δεδομένου ότι ορισμένα σημαντικά μέτρα που ορίζονται στις εν λόγω οδηγίες θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί έως μόλις τον Οκτώβριο του 2025, ενδείκνυται να διατυπωθεί σύσταση για τη μείωση της ζήτησης αερίου κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου έως ότου πραγματοποιηθεί η μεταφορά των εν λόγω οδηγιών στις εθνικές έννομες τάξεις.

(12)

Η μείωση της ζήτησης αερίου από τα κράτη μέλη μπορεί να συμβάλει ιδίως στην πλήρωση των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης, στη διασφάλιση επαρκών επιπέδων ασφάλειας του εφοδιασμού για τον χειμώνα 2024-2025 και στη μη διαιώνιση ελλείψεων στην πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης τον χειμώνα 2025-2026. Η συνέχιση της μείωσης της ζήτησης αερίου θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση της πτωτικής πίεσης στις τιμές, προς όφελος των καταναλωτών της Ένωσης και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.

(13)

Η σύσταση για την εξοικονόμηση αερίου δεν θα πρέπει να επηρεάζει την ανάγκη τήρησης των στόχων απανθρακοποίησης των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, η παρούσα σύσταση δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τα κράτη μέλη από το να συνεχίσουν τη μετάβαση από τον γαιάνθρακα στο αέριο, για παράδειγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν η μετάβαση αυτή βοηθά τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους τους απανθρακοποίησης, όπως ορίζονται στα ενοποιημένα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6).

(14)

Οι διατάξεις της παρούσας σύστασης για τη μείωση της ζήτησης συνεχίζουν να αναγνωρίζουν ειδικές περιστάσεις. Όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με μέτρα μείωσης της ζήτησης για το αέριο, τα κράτη μέλη δύνανται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να λάβουν υπόψη τις εν λόγω ειδικές περιστάσεις, μεταξύ άλλων, μειώνοντας τον συνιστώμενο στόχο μείωσης της ζήτησης αερίου, όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/941 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7). Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να περιλαμβάνει περιορισμό ανάλογο προς τη σημαντικά αυξημένη χρήση αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που απαιτείται για σημαντικά αυξημένη εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικό κράτος μέλος, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, όπως η χαμηλή στάθμη υδροηλεκτρικής ενέργειας ή η περιορισμένη διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ή σε γειτονικό κράτος μέλος στο οποίο εξάγεται σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

1.

Συνιστάται στα κράτη μέλη, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεών τους δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938, όταν προκύπτουν δυσκολίες στον εφοδιασμό με αέριο, να αντιμετωπίζουν την κατάσταση, με σκοπό την κατοχύρωση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ένωσης με αέριο, σε πνεύμα αλληλεγγύης, μέσω βελτιωμένου συντονισμού, παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα μέτρα μείωσης της εθνικής ζήτησης αερίου.

2.

Για τους σκοπούς της παρούσας σύστασης, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«κατανάλωση αερίου»: ο συνολικός εφοδιασμός με φυσικό αέριο για δραστηριότητες στην επικράτεια κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένης της τελικής κατανάλωσης όσον αφορά τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένου όμως, μεταξύ άλλων, του αερίου για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, σύμφωνα με τον ορισμό για τα στοιχεία «εφοδιασμός, μετασχηματισμός και κατανάλωση αερίου» που χρησιμοποιεί η Επιτροπή (Eurostat)·

β)

«περίοδος αναφοράς»: η περίοδος από την 1η Απριλίου 2017 έως την 31η Μαρτίου 2022·

γ)

«κατανάλωση αναφοράς»: ο όγκος της μέσης κατανάλωσης αερίου σε ένα κράτος μέλος κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς· για τα κράτη μέλη στα οποία η κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 8 % την περίοδο από την 1η Απριλίου 2021 έως την 31η Μαρτίου 2022 σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση αερίου κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, ως «κατανάλωση αναφοράς» νοείται μόνο ο όγκος της κατανάλωσης αερίου κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου 2021 έως την 31η Μαρτίου 2022·

δ)

«προϊόν εφοδιασμού»: μη ενεργειακή χρήση του φυσικού αερίου όπως αναφέρεται στους υπολογισμούς ενεργειακών ισοζυγίων της Επιτροπής (Eurostat).

3.

Συνιστάται στα κράτη μέλη να μειώσουν την εθνική τους κατανάλωση αερίου κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου 2024 έως την 31η Μαρτίου 2025 («περίοδος μείωσης») κατά τουλάχιστον 15 % σε σύγκριση με τη μέση εθνική τους κατανάλωση αερίου κατά την περίοδο αναφοράς..

4.

Για τους σκοπούς της μείωσης της κατανάλωσης αερίου σε κάθε κράτος μέλος κατά την περίοδο μείωσης», η ζήτηση αερίου συνιστάται να είναι κατά 15 % χαμηλότερη σε σύγκριση με την οικεία κατανάλωση αναφοράς αερίου.

5.

Η παρούσα σύσταση δεν απευθύνεται σε κράτος μέλος του οποίου το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι συγχρονισμένο μόνο με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας τρίτης χώρας σε περίπτωση αποσυγχρονισμού του συστήματός του από το σύστημα της εν λόγω τρίτης χώρας και για όσο διάστημα απαιτείται η παροχή υπηρεσιών απομονωμένου συστήματος ενέργειας ή άλλων υπηρεσιών προς τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να εξασφαλιστεί η ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος ενέργειας.

6.

Η παρούσα σύσταση δεν απευθύνεται σε κράτος μέλος για όσο διάστημα δεν είναι απευθείας διασυνδεδεμένο με το διασυνδεδεμένο σύστημα αερίου οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους.

7.

Για τους σκοπούς του στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου που αναφέρεται στο σημείο 4, τα κράτη μέλη που αποφασίζουν σχετικά με μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου δύνανται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν υπόψη ειδικές περιστάσεις μέσω των εξής ενεργειών:

α)

να αφαιρούν από την κατανάλωση αναφοράς αερίου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του στόχου μείωσης της ζήτησης τον όγκο αερίου που ισούται με τη διαφορά ανάμεσα, αφενός, στον ενδιάμεσο στόχο τους για την 1η Αυγούστου 2022 όπως ορίζεται στο παράρτημα 1α του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1032 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8) και, αφετέρου, τον πραγματικό όγκο του αποθηκευμένου αερίου την 1η Αυγούστου 2022, όταν έχουν επιτύχει τον ενδιάμεσο στόχο κατά την εν λόγω ημερομηνία·

β)

να αφαιρούν από την κατανάλωση αναφοράς βάσει της οποίας υπολογίζεται ο στόχος της μείωσης της ζήτησης τον όγκο του αερίου που έχει καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ως προϊόν εφοδιασμού·

γ)

να προσαρμόζουν την κατανάλωση αναφοράς που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του στόχου μείωσης της ζήτησης αφαιρώντας τον όγκο της αυξημένης κατανάλωσης αερίου που προκύπτει από την αλλαγή του χρησιμοποιούμενου για τηλεθέρμανση καυσίμου από άνθρακα σε αέριο, όταν η αύξηση αυτή είναι τουλάχιστον 8 % κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2023 έως την 31η Μαρτίου 2024 σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση αερίου κατά την περίοδο αναφοράς και στον βαθμό που η εν λόγω αύξηση οφείλεται άμεσα στην εν λόγω αλλαγή·

δ)

να μειώνουν τον στόχο μείωσης της ζήτησης κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, εάν η διασύνδεσή τους με άλλα κράτη μέλη μετρούμενη σε εξασφαλισμένη τεχνική δυναμικότητα εξαγωγής σε σύγκριση με την ετήσιά τους κατανάλωση αερίου το 2021 είναι μικρότερη από 50 % και εφόσον η δυναμικότητα στις γραμμές διασύνδεσης με άλλα κράτη μέλη έχει χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα για τη μεταφορά αερίου σε ποσοστό τουλάχιστον 90 % για τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την κοινοποίηση της παρέκκλισης, εκτός εάν τα κράτη μέλη μπορούν να καταδείξουν ότι δεν υπήρξε ζήτηση και ότι η δυναμικότητα μεγιστοποιήθηκε, καθώς και ότι οι εγχώριες εγκαταστάσεις τους ΥΦΑ είναι εμπορικά και τεχνικά έτοιμες να ανακατευθύνουν αέριο σε άλλα κράτη μέλη μέχρι τον όγκο που απαιτείται από την αγορά·

ε)

να μειώνουν προσωρινά το στόχο μείωσης της ζήτησης ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος για τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια που δυνητικά θα μπορούσε να καταλήξει σε κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφός τους ή στο έδαφος γειτονικού κράτους μέλους, ειδικά εάν δεν υπάρχουν οικονομικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση του αερίου που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες να μη θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να μειώσει το στόχο μείωσης της ζήτησης, συνιστάται σε αυτό να γνωστοποιεί στην Επιτροπή την απόφασή του και τους σχετικούς λόγους.

8.

Τα μέτρα μείωσης της ζήτησης που επιλέγουν τα κράτη μέλη πρέπει να ορίζονται σαφώς, να είναι διαφανή, αναλογικά, να μην εισάγουν διακρίσεις και να είναι επαληθεύσιμα.

9.

Κατά τη λήψη μέτρων μείωσης της ζήτησης αερίου που επηρεάζουν άλλους πελάτες πλην των προστατευόμενων πελατών, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 5) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938, συνιστάται στα κράτη μέλη να ακολουθούν αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, τα οποία να λαμβάνουν υπόψη την οικονομική τους σημασία, καθώς και, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

τον αντίκτυπο ενδεχόμενης διαταραχής των αλυσίδων εφοδιασμού που είναι κρίσιμης σημασίας για την κοινωνία·

β)

τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη, ιδίως στις αλυσίδες εφοδιασμού κατάντη τομέων που είναι κρίσιμης σημασίας για την κοινωνία·

γ)

το ενδεχόμενο πρόκλησης μακροχρόνιων ζημιών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις·

δ)

τις δυνατότητες μείωσης της κατανάλωσης και υποκατάστασης προϊόντων στην Ένωση.

10.

Όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου, συνιστάται στα κράτη μέλη να εξετάζουν μέτρα για τη μείωση του αερίου που καταναλώνεται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρα για την ενθάρρυνση της μετάβασης σε άλλα είδη καυσίμων στη βιομηχανία, εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης και στοχευμένες υποχρεώσεις μείωσης της θέρμανσης και της ψύξης, για την προώθηση της μετάβασης σε ανανεώσιμα καύσιμα και για τη μείωση της κατανάλωσης από τη βιομηχανία.

11.

Συνιστάται στα κράτη μέλη να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου τα οποία δεν έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/1369.

12.

Συνιστάται στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να παρακολουθούν την εφαρμογή των τυχόν μέτρων μείωσης της ζήτησης αερίου στην επικράτειά τους και να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με την κατανάλωση αερίου (σε terajoule, TJ) στην Επιτροπή μέσω της Eurostat τουλάχιστον κάθε δύο μήνες και το αργότερο έως τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα.

13.

Συνιστάται η έκθεση στην Eurostat να περιλαμβάνει ανάλυση της κατανάλωσης αερίου ανά τομέα, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αερίου για τους ακόλουθους τομείς:

α)

εισροή αερίου για παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας·

β)

κατανάλωση αερίου στη βιομηχανία·

γ)

κατανάλωση αερίου στα νοικοκυριά και τις υπηρεσίες.

14.

Για τους σκοπούς του σημείου 2 στοιχεία α) και δ), του σημείου 12) και του σημείου 13), θα πρέπει να θεωρούνται συναφείς οι ορισμοί και οι στατιστικές συμβάσεις που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1099/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9).

15.

Συνιστάται στην Επιτροπή να υποστηρίξει την εφαρμογή της παρούσας σύστασης, από κοινού με την ομάδα συντονισμού για το αέριο που θεσπίστηκε με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938, παρακολουθώντας τη μείωση της ζήτησης που επιτυγχάνεται ανά τομέα και τα μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου που έχουν ληφθεί.

Βρυξέλλες, 25 Μαρτίου 2024.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

A. MARON


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1369 του Συμβουλίου, της 5ης Αυγούστου 2022, σχετικά με συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου (ΕΕ L 206 της 8.8.2022, σ. 1).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/706 του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 2023, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1369 όσον αφορά την παράταση της περιόδου μείωσης της ζήτησης για μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου και την ενίσχυση των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για την εφαρμογή τους και των διαδικασιών παρακολούθησης της εφαρμογής τους (ΕΕ L 93 της 31.3.2023, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1938 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και με την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 994/2010 (ΕΕ L 280 της 28.10.2017, σ. 1).

(4)  Οδηγία (ΕΕ) 2023/1791 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Σεπτεμβρίου 2023, για την ενεργειακή απόδοση και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/955 ((ΕΕ L 231 της 20.9.2023, σ. 1).

(5)  Οδηγία (ΕΕ) 2023/2413 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Οκτωβρίου 2023, για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001, του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 και της οδηγίας 98/70/ΕΚ όσον αφορά την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και την κατάργηση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/652 του Συμβουλίου (ΕΕ L, 2023/2413 της 31.10.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2023/2413/oj).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 663/2009 και (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών 94/22/ΕΚ, 98/70/ΕΚ, 2009/31/ΕΚ, 2009/73/ΕΚ, 2010/31/ΕΕ, 2012/27/ΕΕ και 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών 2009/119/ΕΚ και (ΕΕ) 2015/652 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 328 της 21.12.2018, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (EE) 2019/941 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019, σχετικά με την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και με την κατάργηση της οδηγίας 2005/89/ΕΚ (ΕΕ L 158 της 14.6.2019, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1032 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Ιουνίου 2022, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 2017/1938 και (ΕΚ) αριθ. 715/2009 σχετικά με την αποθήκευση αερίου (ΕΕ L 173 της 30.6.2022, σ. 17).

(9)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2008, για τις στατιστικές ενέργειας (ΕΕ L 304 της 14.11.2008, σ. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2476/oj

ISSN 1977-0901 (electronic edition)