European flag

Επίσημη Εφημερίδα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

Σειρά C


C/2023/250

26.10.2023

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Αναθεώρηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων»

(C/2023/250)

Εισηγήτρια:

Åsa Ågren WIKSTRÖM (SE/EPP), περιφερειακή σύμβουλος Βέστερμποτεν

Έγγραφο αναφοράς:

Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (αναδιατύπωση)

COM(2022) 541 final

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Τροπολογία 1

Αιτιολογική σκέψη 2α

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

(2α)

Η παρούσα οδηγία θα πρέπει να στηρίξει την εφαρμογή όσο το δυνατόν πιο κλιματικά ουδέτερης διαχείρισης των λυμάτων σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ιδίως του σχεδίου δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα, και του εδάφους, να ενθαρρύνει την κυκλικότητα των πόρων, να στηρίξει λύσεις που βασίζονται στη φύση, να συμβάλει στη διαχείριση των υδάτινων ροών στις αστικές περιοχές, να ενθαρρύνει την ψηφιοποίηση και να θεσπίσει μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση των λυμάτων. Η οδηγία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το αγροτικό σχέδιο δράσης της ΕΕ, ενισχύοντας τις αγροτικές περιοχές με την προώθηση βιώσιμων συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων.

Αιτιολογία

Περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναφορές στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την κυκλική οικονομία, το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση, το αγροτικό σχέδιο δράσης και την προώθηση λύσεων που βασίζονται στη φύση.

Τροπολογία 2

Αιτιολογική σκέψη 16

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(16)

Η αξιολόγηση έδειξε επίσης ότι ο τομέας της επεξεργασίας λυμάτων παρουσιάζει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά την ιδία κατανάλωση ενέργειας και να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια, για παράδειγμα με καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εκτάσεων των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας ή με την παραγωγή βιοαερίου από ιλύ. […]

(16)

Η αξιολόγηση έδειξε επίσης , σε κάποιον βαθμό, ότι ο τομέας της επεξεργασίας λυμάτων παρουσιάζει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά την ιδία κατανάλωση ενέργειας και να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια, για παράδειγμα με καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εκτάσεων των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας , με την ανάκτηση απορριπτόμενης θερμότητας ή με την παραγωγή βιοαερίου από ιλύ. […]

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αρχή της αναλογικότητας.

Τροπολογία 3

Άρθρο 2 σημείο 4)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4)   «Οικισμοί»: οι περιοχές στις οποίες τα φορτία ρύπων στα αστικά λύματα είναι επαρκώς συγκεντρωμένα ( 10 ι.π. ανά εκτάριο τουλάχιστον) ώστε τα αστικά λύματα να μπορούν να συλλέγονται και να διοχετεύονται σε σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων ή σε τελικό σημείο απόρριψης.

4)   «Οικισμοί»: οι περιοχές στις οποίες τα φορτία ρύπων στα αστικά λύματα είναι επαρκώς συγκεντρωμένα ( ενδεικτικά 30 ι.π. ανά εκτάριο τουλάχιστον) ώστε τα αστικά λύματα να μπορούν να συλλέγονται και να διοχετεύονται σε σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων ή σε τελικό σημείο απόρριψης · η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές και τα κράτη μέλη θεσπίζουν κριτήρια για τον ορισμό της «επαρκούς συγκέντρωσης» με βάση τα περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά και τον ανωτέρω ορισμό .

Αιτιολογία

Τα μεμονωμένα συστήματα σε αραιοκατοικημένες περιοχές, όπου η συλλογή λυμάτων δεν αποτελεί εναλλακτική λύση λόγω υπερβολικού κόστους με μικρά ή μηδενικά περιβαλλοντικά οφέλη, θα πρέπει να ρυθμίζονται εντός των κρατών μελών, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών και των περιφερειακών συνθηκών. Ο προσδιορισμός επαρκούς συγκέντρωσης για έναν οικισμό απαιτεί λεπτομερή μελέτη που θα διεξαχθεί από τα κράτη μέλη με την υποστήριξη πρακτικών κατευθυντήριων γραμμών που θα εκπονηθούν και θα παρασχεθούν από την Επιτροπή.

Τροπολογία 4

Άρθρο 2 σημείο 10)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

10)   «Ισοδύναμο πληθυσμού» ή «ι.π.»: μονάδα που δηλώνει το μέσο δυνητικό φορτίο ρύπανσης των υδάτων από έναν άνθρωπο σε μία ημέρα, με 1 ι.π. να ισούται με το αποικοδομήσιμο οργανικό φορτίο που παρουσιάζει βιοχημικές ανάγκες σε οξυγόνο πέντε ημερών (BOD5) ίσες προς 60 g/ημέρα.

10)   «Ισοδύναμο πληθυσμού» ή «ι.π.»: το αποικοδομήσιμο οργανικό φορτίο που παρουσιάζει βιοχημικές ανάγκες σε οξυγόνο πέντε ημερών (BOD5) ίσες προς 60 g/ημέρα.

Αιτιολογία

Ο νέος ορισμός μπορεί να εκληφθεί ως τεχνικός ορισμός του φορτίου ανά άτομο, ο οποίος ενδέχεται να έρχεται σε σύγκρουση με ορισμένα εθνικά πρότυπα που λαμβάνουν υπόψη τις διακυμάνσεις των μοναδιαίων φορτίων. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα κατά την ερμηνεία των κατώτατων ορίων του άρθρου 5 για την απόρριψη όμβριων υδάτων.

Τροπολογία 5

Άρθρο 2 σημείο 12)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

12)   «Τριτοβάθμια επεξεργασία»: επεξεργασία αστικών λυμάτων μέσω διεργασίας που απομακρύνει το άζωτο και τον φώσφορο από τα αστικά λύματα .

12)   «Τριτοβάθμια επεξεργασία»: επεξεργασία αστικών λυμάτων που παρέχει υψηλότερο επίπεδο απομάκρυνσης αζώτου και φωσφόρου σε σύγκριση με τη βασική δευτεροβάθμια επεξεργασία .

Αιτιολογία

Ο προτεινόμενος ορισμός φαίνεται εσφαλμένος. Οι διεργασίες δευτεροβάθμιας επεξεργασίας (βιολογική επεξεργασία λυμάτων) απομακρύνουν ήδη σε κάποιον βαθμό το άζωτο και τον φώσφορο.

Τροπολογία 6

Άρθρο 2 σημείο 25)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

25)     «Φορέας διαχείρισης»: οντότητα αρμόδια για τη διαχείριση των υπηρεσιών επεξεργασίας και εξυγίανσης των αστικών λυμάτων.

Αιτιολογία

Υπάρχουν συνεχείς αναφορές στους φορείς διαχείρισης και κρίνεται αναγκαίο να οριστεί ο συγκεκριμένος όρος.

Τροπολογία 7

Άρθρο 2 σημείο 26)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

26)     «Κοινό»: ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα καθώς και, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή πρακτική, οι ενώσεις, οι οργανώσεις και οι ομάδες αυτών·

Αιτιολογία

Ορισμός σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6 της οδηγίας 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1). Συνδέεται με το άρθρο 25 της υπό εξέταση πρότασης οδηγίας.

Τροπολογία 8

Άρθρο 2 σημείο 27)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

27)     «Φυσιολογικές τοπικές κλιματικές συνθήκες»: οι κλιματικές συνθήκες που αντιστοιχούν στη μέση 30ετή τιμή της μετεωρολογικής μεταβλητής για συγκεκριμένη περίοδο του έτους σε συγκεκριμένη τοποθεσία, η οποία επικαιροποιείται ανά δεκαετία.

Αιτιολογία

Στο άρθρο 13 γίνεται αναφορά σε «φυσιολογικές τοπικές κλιματικές συνθήκες». Εντούτοις, οι φυσιολογικές συνθήκες μπορούν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και σε περιόδους ταχείας κλιματικής αλλαγής. Ο προτεινόμενος ορισμός παραπέμπει στον ορισμό που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Ωστόσο, θα μπορούσαν να εξεταστούν και άλλοι ορισμοί.

Τροπολογία 9

Άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

β)

όλες οι πηγές οικιακών λυμάτων τους να είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο αποχέτευσης.

β)

όλες οι πηγές αστικών λυμάτων τους να είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο αποχέτευσης , με τις συνδέσεις να παρέχουν περιβαλλοντικό όφελος .

Αιτιολογία

Αυτονόητη.

Τροπολογία 10

Άρθρο 3 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 , τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ι.π. μεταξύ 1 000 και 2 000 να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις: α) να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης· β) όλες οι πηγές οικιακών λυμάτων τους να είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο αποχέτευσης.

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 , τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ι.π. μεταξύ 1 000 και 2 000 να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις: α) να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης· β) όλες οι πηγές αστικών λυμάτων τους να είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο αποχέτευσης.

Αιτιολογία

Κρίνεται καταλληλότερη η αναφορά σε αστικά λύματα βάσει του ορισμού που περιλαμβάνεται στο άρθρο 2. Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

Τροπολογία 11

Άρθρο 4 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα μεμονωμένα συστήματα σχεδιάζονται, λειτουργούν και συντηρούνται κατά τρόπο που εξασφαλίζει τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο επεξεργασίας με τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία που αναφέρεται στα άρθρα 6 και 7 .

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι οικισμοί στους οποίους χρησιμοποιούνται μεμονωμένα συστήματα καταχωρίζονται σε δημόσιο μητρώο και ότι διενεργούνται τακτικές επιθεωρήσεις των συστημάτων αυτών από την αρμόδια αρχή.

2.   Τα κράτη μέλη , λαμβάνοντας υπόψη τι είναι εφικτό από τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική άποψη, εξασφαλίζουν ότι τα μεμονωμένα συστήματα καθώς και άλλες μη συγκεντρωτικές λύσεις σχεδιάζονται, λειτουργούν και συντηρούνται κατά τρόπο που εξασφαλίζει κατάλληλο επίπεδο επεξεργασίας ισοδύναμο τουλάχιστον με το ίδιο επίπεδο επεξεργασίας όπως αυτό της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας που αναφέρεται στο άρθρο 6 . Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι οικισμοί στους οποίους χρησιμοποιούνται μεμονωμένα συστήματα ή άλλες μη συγκεντρωτικές λύσεις καταχωρίζονται σε δημόσιο μητρώο και ότι διενεργούνται τακτικές επιθεωρήσεις των συστημάτων αυτών από την αρμόδια αρχή.

Αιτιολογία

Είναι ασυνεπές να απαιτείται τα μεμονωμένα συστήματα να εξασφαλίζουν το ίδιο επίπεδο επεξεργασίας με την τριτοβάθμια επεξεργασία τη στιγμή που σε οικισμούς με ι.π. 10 000 είναι υποχρεωτική η εφαρμογή μόνο δευτεροβάθμιας επεξεργασίας. Τα μεμονωμένα συστήματα δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε υψηλότερες απαιτήσεις απομάκρυνσης απ’ ό,τι οι οικισμοί. Επιπλέον, πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο πλαίσιο της οδηγίας μπορούν να χρησιμοποιούνται όχι μόνο μεμονωμένα συστήματα για μονοκατοικίες, αλλά και άλλες μη συγκεντρωτικές λύσεις.

Τροπολογία 12

Άρθρο 4 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

3.    Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 27, για να συμπληρώνει την παρούσα οδηγία θεσπίζοντας ελάχιστες απαιτήσεις για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη συντήρηση μεμονωμένων συστημάτων και καθορίζοντας τις απαιτήσεις για τις τακτικές επιθεωρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο.

3.    Η Επιτροπή παρέχει κατευθυντήριες γραμμές και τα κράτη μέλη θεσπίζουν ελάχιστες απαιτήσεις για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη συντήρηση μεμονωμένων συστημάτων και καθορίζουν τις απαιτήσεις για τις τακτικές επιθεωρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο.

Αιτιολογία

Οι λεπτομερείς απαιτήσεις για τα μεμονωμένα κατάλληλα συστήματα (ΜΚΣ) δεν θα πρέπει γενικά να ρυθμίζονται. Προκειμένου να διατηρηθεί μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο, υπάρχει ανάγκη για διαφορετικές λύσεις ανάλογα με τις τοπικές και περιφερειακές συνθήκες και τις τοπικές πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον.

Τροπολογία 13

Άρθρο 5 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι καταρτίζονται ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων για οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω.

1.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 , τα κράτη μέλη , σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές , διασφαλίζουν ότι καταρτίζονται ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων για οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω.

Αιτιολογία

Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Οι αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να συμμετέχουν στην κατάρτιση των ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των αστικών λυμάτων.

Τροπολογία 14

Άρθρο 5 παράγραφος 2 στοιχείο β)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

β)

οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1 % του ετήσιου συλλεγόμενου φορτίου αστικών λυμάτων, υπολογιζόμενου υπό συνθήκες ανομβρίας· […]

β)

οι υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1 % του ετήσιου συλλεγόμενου φορτίου αστικών λυμάτων, υπολογιζόμενου υπό συνθήκες ανομβρίας και όπως εκφράζεται με τον δείκτη BOD5· […]

Αιτιολογία

Η διατύπωση στο στοιχείο β) προκαλεί σύγχυση, καθώς δεν είναι σαφές τι νοείται με το φορτίο λυμάτων (π.χ. υδραυλικό φορτίο ή ρυπογόνο φορτίο;) και ποιες είναι οι συνθήκες αναφοράς.

Τροπολογία 15

Άρθρο 5 παράγραφος 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

7.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων να επανεξετάζονται κάθε 5 έτη μετά την κατάρτισή τους και να επικαιροποιούνται όποτε απαιτείται.

7.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων να επανεξετάζονται κάθε 6 έτη μετά την κατάρτισή τους και να επικαιροποιούνται όποτε απαιτείται , σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα επανεξέτασης των προγραμμάτων μέτρων των σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού που καταρτίστηκαν δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ . Ο σαφής διαχωρισμός αναμένεται να αποτρέψει τυχόν επαναλήψεις και αλληλεπικαλύψεις με άλλους κανόνες.

Αιτιολογία

Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με την οδηγία 2000/60/ΕΚ.

Τροπολογία 16

Άρθρο 6 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Για οικισμούς με ι.π. 2 000 και άνω, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα να υποβάλλονται σε δευτεροβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 3 ή σε ισοδύναμη επεξεργασία πριν από την απόρριψη. Για οικισμούς με ι.π. μεταξύ 2 000 και 10 000 όπου οι απορρίψεις πραγματοποιούνται σε παράκτιες περιοχές, η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου δεν εφαρμόζεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2027 .

1.   Για οικισμούς με ι.π. 2 000 και άνω, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα να υποβάλλονται σε δευτεροβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 3 ή σε ισοδύναμη επεξεργασία πριν από την απόρριψη. Για οικισμούς με ι.π. μεταξύ 2 000 και 10 000 όπου οι απορρίψεις πραγματοποιούνται σε παράκτιες περιοχές, η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου δεν εφαρμόζεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2035 .

Αιτιολογία

Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Τροπολογία 17

Άρθρο 6 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.   Το φορτίο που εκφράζεται με ι.π. υπολογίζεται με βάση το μέγιστο μέσο εβδομαδιαίο φόρτο που εισέρχεται στο σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων στη διάρκεια του έτους, εξαιρουμένων των ασυνήθων καταστάσεων, όπως οι περιπτώσεις καταρρακτώδους βροχής .

4.   Το φορτίο που εκφράζεται με ι.π. υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο φόρτο που εισέρχεται στο σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων.

Αιτιολογία

Η προτεινόμενη διατύπωση θα απλουστεύσει τη μέθοδο υπολογισμού του φόρτου σε ι.π. και θα επιτρέψει την κατάργηση του κριτηρίου αποκλεισμού.

Τροπολογία 18

Άρθρο 7 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι απορρίψεις από το 50 % των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω και δεν εφαρμόζουν τριτοβάθμια επεξεργασία την [ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] υποβάλλονται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4.

1.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το 50 % του συνολικού φορτίου που υφίσταται επεξεργασία από τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω και δεν εφαρμόζουν τριτοβάθμια επεξεργασία την [ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] υποβάλλεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4 προτού απορριφθεί . Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4.

Αιτιολογία

Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Τροπολογία 19

Άρθρο 7 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο των περιοχών της επικράτειάς τους που είναι ευαίσθητες στον ευτροφισμό, και επικαιροποιούν τον εν λόγω κατάλογο ανά πενταετία , αρχής γενομένης από τις 31 Δεκεμβρίου 2030 . Ο κατάλογος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο περιλαμβάνει τις περιοχές που προσδιορίζονται στο παράρτημα II. Η απαίτηση που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται όταν ένα κράτος μέλος εφαρμόζει τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4 σε ολόκληρη την επικράτειά του.

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 , τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο των περιοχών της επικράτειάς τους που είναι ευαίσθητες στον ευτροφισμό, και επικαιροποιούν τον εν λόγω κατάλογο ανά εξαετία , αρχής γενομένης από τις 31 Δεκεμβρίου 2035 . Ο κατάλογος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο περιλαμβάνει τις περιοχές που προσδιορίζονται στο παράρτημα II. Η απαίτηση που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται όταν ένα κράτος μέλος εφαρμόζει τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4 σε ολόκληρη την επικράτειά του.

Αιτιολογία

Οι προθεσμίες εφαρμογής θα πρέπει να πάρουν παράταση για 5 έτη, δεδομένου ότι οι προτεινόμενες προθεσμίες είναι υπερβολικά αυστηρές για τη μεταφορά της οδηγίας και για τα εθνικά χρονοδιαγράμματα για τις εγκρίσεις και την υλοποίηση των έργων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών υποβολής καταγγελιών. Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Η διατύπωση της δεύτερης παραγράφου τροποποιείται για λόγους συνοχής με την πρώτη παράγραφο.

Τροπολογία 20

Άρθρο 7 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

3.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 , τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, για το 50 % των οικισμών με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000 που πραγματοποιούν απορρίψεις σε περιοχές του καταλόγου της παραγράφου 2 και δεν εφαρμόζουν τριτοβάθμια επεξεργασία την [ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], πριν από την απόρριψή τους στις εν λόγω περιοχές, τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα να υποβάλλονται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4 πριν από την απόρριψή τους σε περιοχές του καταλόγου της παραγράφου 2 όσον αφορά όλους τους οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000 .

3.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040 , τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, το 50 % του συνολικού φορτίου των οικισμών με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000 που πραγματοποιούν απορρίψεις σε περιοχές του καταλόγου της παραγράφου 2 και δεν εφαρμόζουν τριτοβάθμια επεξεργασία την [ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], πριν από την απόρριψή του στις εν λόγω περιοχές, να υποβάλλεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2045 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τριτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 4 πριν από την απόρριψή τους σε περιοχές του καταλόγου της παραγράφου 2 όσον αφορά όλους τους οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000 .

Αιτιολογία

Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Η διατύπωση της δεύτερης παραγράφου τροποποιείται για λόγους συνοχής με την πρώτη παράγραφο.

Τροπολογία 21

Άρθρο 7 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.   Τα δείγματα που λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 21 και το μέρος Δ του παραρτήματος I της παρούσας οδηγίας συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές που καθορίζονται στον πίνακα 2 του μέρους Β του παραρτήματος I. Ο μέγιστος αριθμός δειγμάτων που επιτρέπεται να μη συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές του πίνακα 2 του μέρους Β του παραρτήματος I καθορίζεται στον πίνακα 4 του μέρους Δ του παραρτήματος I.

4.   Τα δείγματα που λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 21 και το μέρος Δ του παραρτήματος I της παρούσας οδηγίας συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές που καθορίζονται στον πίνακα 1 του μέρους Β του παραρτήματος I. Ο ετήσιος μέσος όρος των τιμών των δειγμάτων για κάθε παράμετρο συμμορφώνεται με τις σχετικές παραμετρικές τιμές που καθορίζονται στον πίνακα 2 του μέρους Β του παραρτήματος I.

Αιτιολογία

Με την τροπολογία προτείνεται να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς, το οποίο θεωρείται ενδεδειγμένο.

Τροπολογία 22

Άρθρο 7 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

5.   Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 3 και 4, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν ότι ένας ορισμένος σταθμός επεξεργασίας αστικών λυμάτων που βρίσκεται σε περιοχή η οποία περιλαμβάνεται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεν υπόκειται στις απαιτήσεις των παραγράφων 3 και 4 όταν μπορεί να αποδειχθεί ότι το ελάχιστο ποσοστό μείωσης του συνολικού φορτίου από όλους τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή αυτή είναι:

5.   Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 3 και 4, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν ότι ένας ορισμένος σταθμός επεξεργασίας αστικών λυμάτων που βρίσκεται σε περιοχή η οποία περιλαμβάνεται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεν υπόκειται στις απαιτήσεις των παραγράφων 3 και 4 όταν μπορεί να αποδειχθεί ότι το ελάχιστο ποσοστό μείωσης του συνολικού φορτίου από όλους τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή αυτή είναι:

α)

82,5  % του ολικού φωσφόρου και 80 % του ολικού αζώτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035·

α)

80 % του ολικού φωσφόρου και 75 % του ολικού αζώτου σε θερμοκρασία 12 oC έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035·

β)

90 % του ολικού φωσφόρου και 85 % του ολικού αζώτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040.

β)

90 % του ολικού φωσφόρου και 80 % του ολικού αζώτου σε θερμοκρασία 12 oC έως τις 31 Δεκεμβρίου 2045 . Οι ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία των λυμάτων πέφτει κάτω από τους 12 oC δεν χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό της απομάκρυνσης του αζώτου .

Αιτιολογία

Υπάρχει ανάγκη για ένα ισχυρότερο πλαίσιο που να μειώνει την επιβάρυνση για το περιβάλλον, αλλά πρέπει να είναι στοχευμένο, βασισμένο στους κινδύνους και αρκετά ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται στις διαφορετικές φυσικές, γεωγραφικές και δημογραφικές συνθήκες που επικρατούν στα κράτη μέλη. Ειδικότερα, είναι σημαντικό το κόστος που συνδέεται με τα μέτρα να μεγιστοποιεί τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η πρόταση για την απομάκρυνση του αζώτου κατά 85 % δεν είναι εύλογη σε όλα τα κράτη μέλη χωρίς εξαιρέσεις —για παράδειγμα σε περίπτωση ψυχρού κλίματος ή ζωνών στις οποίες αναγνωρίζεται ότι υπάρχει φυσική συγκράτηση. Επιπλέον, οι απαιτήσεις επεξεργασίας του αζώτου συνεπάγονται αυξημένη χρήση ενέργειας και χημικών προϊόντων, καθώς η επεξεργασία είναι δύσκολη σε ζώνες ψυχρού κλίματος. Η απομάκρυνση του φωσφόρου απαιτεί πολύ χαμηλότερες επενδύσεις και είναι λιγότερο περίπλοκη από τεχνική άποψη. Η μικρή παράταση των προθεσμιών είναι επίσης αναγκαία όσον αφορά τις επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων.

Τροπολογία 23

Άρθρο 8 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το 50 % των απορρίψεων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5.

1.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το 50 % του συνολικού φορτίου που υποβάλλεται σε επεξεργασία από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω και πραγματοποιούν απορρίψεις σε περιοχές του καταλόγου της παραγράφου 2 εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού εφαρμόζεται πλήρως σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στα άρθρα 9 και 10 πριν από την έναρξη της φάσης σχεδιασμού της επέκτασης.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω και πραγματοποιούν απορρίψεις σε περιοχές του καταλόγου της παραγράφου 2 εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5 πριν από τις απορρίψεις, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού εφαρμόζεται πλήρως σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στα άρθρα 9 και 10 πριν από την έναρξη της φάσης σχεδιασμού της επέκτασης .

Αιτιολογία

Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Το σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την εκπλήρωση των απαιτήσεων τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας.

Τροπολογία 24

Άρθρο 8 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 , τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο με τις περιοχές της εθνικής τους επικράτειας όπου η συγκέντρωση ή η συσσώρευση μικρορύπων συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη επανεξετάζουν τον εν λόγω κατάλογο ανά πενταετία και τον επικαιροποιούν εφόσον απαιτείται.

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 , τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο με τις περιοχές της εθνικής τους επικράτειας όπου η συγκέντρωση ή η συσσώρευση μικρορύπων συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη επανεξετάζουν τον εν λόγω κατάλογο ανά εξαετία και τον επικαιροποιούν εφόσον απαιτείται.

Αιτιολογία

Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Τροπολογία 25

Άρθρο 8 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

3.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό του μορφοτύπου της εκτίμησης κινδύνου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο και της μεθόδου που πρέπει να χρησιμοποιείται για την εν λόγω εκτίμηση κινδύνου. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2.

3.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις έως [2 έτη μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης] , για τον καθορισμό του μορφοτύπου της εκτίμησης κινδύνου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο και της μεθόδου που πρέπει να χρησιμοποιείται για την εν λόγω εκτίμηση κινδύνου. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2.

Αιτιολογία

Η σταδιακή υλοποίηση σε διαδοχικές φάσεις είναι ευπρόσδεκτη, αλλά οι προβλεπόμενες προθεσμίες είναι υπερβολικά στενές. Οι εκτελεστικές πράξεις πρέπει να εκδίδονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η ανάθεση εξουσιών στην Επιτροπή είναι υπερβολικά ευρεία.

Τροπολογία 26

Άρθρο 8 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 , τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι για το 50 % των οικισμών με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000 , τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5 προτού απορριφθούν σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5 προτού απορριφθούν σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 όσον αφορά όλους τους οικισμούς με ι.π. μεταξύ 10 000 και 100 000 .

4.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040 , τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι το 50 % των απορρίψεων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο μεταξύ 10 000 και 100 000 ι.π. και πραγματοποιούν απορρίψεις σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 , υποβάλλεται σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού εφαρμόζεται πλήρως σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στα άρθρα 9 και 10 πριν από την έναρξη της φάσης σχεδιασμού της επέκτασης. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2045 , τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλοι οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο μεταξύ 10 000 και 100 000 ι.π. και πραγματοποιούν απορρίψεις σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποιον από τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 εφαρμόζουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 5, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού εφαρμόζεται πλήρως σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στα άρθρα 9 και 10 πριν από την έναρξη της φάσης σχεδιασμού της επέκτασης .

Αιτιολογία

Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Η διατύπωση της δεύτερης παραγράφου πρέπει να συνάδει με την πρώτη παράγραφο. Οι απαιτήσεις για τεταρτοβάθμια επεξεργασία δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται έως ότου εφαρμοστεί το σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

Τροπολογία 27

Άρθρο 8 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

5.   Τα δείγματα που λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 21 και το μέρος Δ του παραρτήματος I της παρούσας οδηγίας συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές που καθορίζονται στον πίνακα 3 του μέρους Β του παραρτήματος I. Ο μέγιστος αριθμός δειγμάτων που επιτρέπεται να μη συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές του πίνακα 3 του μέρους Β του παραρτήματος I καθορίζεται στον πίνακα 4 του μέρους Δ του παραρτήματος I.

5.   Τα δείγματα που λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 21 και το μέρος Δ του παραρτήματος I της παρούσας οδηγίας συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές και/ή με την ελάχιστη εκατοστιαία απομάκρυνση που καθορίζονται στον πίνακα 3 του μέρους Β του παραρτήματος I. Ο μέγιστος αριθμός δειγμάτων που επιτρέπεται να μη συμμορφώνονται με τις παραμετρικές τιμές του πίνακα 3 του μέρους Β του παραρτήματος I καθορίζεται στον πίνακα 4 του μέρους Δ του παραρτήματος I.

Αιτιολογία

Ο πίνακας 3 στην τρέχουσα έκδοση δεν περιλαμβάνει παραμετρικές τιμές. Προτείνεται να συμπεριληφθούν στον πίνακα 3 μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης (βλέπε τροπολογία για το άρθρο 8 παράγραφος 6). Επιπλέον, θα πρέπει να συμπεριληφθεί η αναφορά στην ελάχιστη εκατοστιαία απομάκρυνση, η οποία περιλαμβάνεται στον πίνακα 3.

Τροπολογία 28

Άρθρο 8 παράγραφος 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

6.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των μεθόδων παρακολούθησης και δειγματοληψίας που πρέπει να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για να προσδιορίσουν την παρουσία και τις ποσότητες των δεικτών που ορίζονται στον πίνακα 3 του μέρους Β του παραρτήματος I στα αστικά λύματα. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2.

6.   Έως [2 έτη μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης], η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των μεθόδων παρακολούθησης και δειγματοληψίας και καθορίζει παραμετρικές τιμές για τους μικρορύπους που πρέπει να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη , ως εναλλακτική λύση προς την ποσοστιαία μείωση, για να προσδιορίσουν την παρουσία και τις ποσότητες των δεικτών που ορίζονται στον πίνακα 3 του μέρους Δ του παραρτήματος I στα αστικά λύματα. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2.

Αιτιολογία

Οι εκτελεστικές πράξεις πρέπει να εκδίδονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ο πίνακας 3 στην τρέχουσα έκδοση δεν περιλαμβάνει παραμετρικές τιμές. Προτείνεται αυτές να συμπεριληφθούν στον πίνακα 3 μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης.

Τροπολογία 29

Άρθρο 9 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί που διαθέτουν στην αγορά οποιοδήποτε από τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα III υπέχουν διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού.

1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί που διαθέτουν στην αγορά οποιοδήποτε από τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα III υπέχουν διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού.

Τα μέτρα αυτά διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω παραγωγοί καλύπτουν:

Τα μέτρα διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω παραγωγοί καλύπτουν:

α)

το πλήρες κόστος για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 8, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας των αστικών λυμάτων για την απομάκρυνση των μικρορύπων που προέρχονται από τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά και τα κατάλοιπα αυτών, για την παρακολούθηση των μικρορύπων που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο α)· και

α)

το πλήρες κόστος για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 8, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτηση, την εφαρμογή και τη λειτουργία της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας των αστικών λυμάτων για την απομάκρυνση των μικρορύπων που προέρχονται από τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά και τα κατάλοιπα αυτών, για την παρακολούθηση των μικρορύπων που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο α)·

β)

το κόστος συλλογής και επαλήθευσης δεδομένων σχετικά με τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά· και

β)

το κόστος συλλογής και επαλήθευσης δεδομένων σχετικά με τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά·

γ)

άλλες δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

γ)

άλλες δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού · και

 

δ)

άλλες δαπάνες που συνδέονται με τις εκτιμήσεις κινδύνου για τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 2 .

Αιτιολογία

Για να τηρηθούν οι προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 8 σχετικά με την τεταρτοβάθμια επεξεργασία, οι επενδύσεις πρέπει να αρχίσουν να πραγματοποιούνται στο εγγύς μέλλον. Για να υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις, προτείνεται τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να προχρηματοδοτούν τις αναγκαίες επενδύσεις και να αποζημιώνονται όταν τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

Τροπολογία 30

Άρθρο 9 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Τα κράτη μέλη απαλλάσσουν τους παραγωγούς από τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού σύμφωνα με την παράγραφο 1, όταν οι παραγωγοί μπορούν να αποδείξουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: α) η ποσότητα του προϊόντος που διαθέτουν στην αγορά είναι μικρότερη από 2 τόνους ετησίως· β) τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά δεν παράγουν μικρορύπους στα λύματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

2.   Τα κράτη μέλη , υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, απαλλάσσουν τους παραγωγούς από τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού σύμφωνα με την παράγραφο 1, όταν οι παραγωγοί μπορούν να αποδείξουν με σχετική έγγραφη τεκμηρίωση ότι τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά δεν παράγουν μικρορύπους στα λύματα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Αιτιολογία

Το πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για να διασφαλιστεί ότι η τεταρτοβάθμια επεξεργασία μπορεί να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με την πρόταση. Για να παρασχεθεί ασφάλεια προγραμματισμού και χρηματοδότησης στους διαχειριστές, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν τη λειτουργία του συστήματος αυτού. Δεδομένου ότι προκύπτουν διάφορα είδη δαπανών για την εκτέλεση της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ανάκτηση του κόστους από τους συγκεκριμένους βιομηχανικούς τομείς καλύπτει τόσο το κόστος σχεδιασμού και επενδύσεων όσο και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Για τους ίδιους λόγους, το σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού θα πρέπει να εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τον τόπο παραγωγής, την έδρα των παραγωγών ή το εμπόριο μέσω ψηφιακών αγορών. Οι απαλλαγές από το σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού θα πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένες. Η απαλλαγή για ποσότητες προϊόντος μικρότερες από 2 τόνους ετησίως στην εθνική αγορά θα επιφέρει πολύ περιορισμένη εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού σε πολλά κράτη μέλη. Δεδομένου ότι το όριο βάρους είναι επίσης ειδικό για κάθε εταιρεία, πολύ λίγες εταιρείες θα υποχρεούνται να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση και θα είναι δυνατόν να παρακάμπτεται η ευθύνη. Πρέπει κατ’ ελάχιστον να διευκρινιστεί ότι οι απαλλαγές αφορούν ποσότητες βάρους δύο τόνων σε επίπεδο ΕΕ. Επίσης, η απαλλαγή για τις ουσίες που δεν παράγουν μικρορύπους θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να ληφθούν υπόψη οι εκπομπές κατά την παραγωγή και τη χρήση, καθώς και κατά τη διάθεση. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πωλήσεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών καλύπτονται από τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού.

Τροπολογία 31

Άρθρο 9 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

3.    Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό λεπτομερών κριτηρίων σχετικά με την ομοιόμορφη εφαρμογή του όρου που προβλέπεται στην παράγραφο 2 στοιχείο β) σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2.

3.    Έως τις 31 Δεκεμβρίου [2 έτη μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης], η Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό λεπτομερών κριτηρίων σχετικά με την ομοιόμορφη εφαρμογή του όρου που προβλέπεται στην παράγραφο 2 στοιχείο β) σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 27 για την τροποποίηση του παραρτήματος III με σκοπό τη διεύρυνση του καταλόγου των τομέων που καλύπτονται από διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού με βάση την αξιολόγηση που αναφέρεται στο άρθρο 30 παράγραφος 1 .

Αιτιολογία

Απαιτούνται εκτελεστικές πράξεις με λεπτομερή κριτήρια εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά τη δημοσίευση. Για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα μελλοντικής ενδεχόμενης επέκτασης του συστήματος διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, η Επιτροπή πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την επέκταση του παραρτήματος III που απαριθμεί τους καλυπτόμενους τομείς.

Τροπολογία 32

Άρθρο 9 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ασκούν συλλογικά τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, προσχωρώντας σε φορέα διευρυμένης ευθύνης παραγωγού. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι:

4.   Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ασκούν συλλογικά τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, προσχωρώντας σε φορέα διευρυμένης ευθύνης παραγωγού. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού ελέγχονται από δημόσιο φορέα σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο άρθρο 10 παράγραφος 3. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι:

α)

οι παραγωγοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 υποχρεούνται να παρέχουν στους φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού, μία φορά ανά έτος, τα ακόλουθα:

α)

οι παραγωγοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 υποχρεούνται να παρέχουν στους φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού και στον ελεγκτικό δημόσιο οργανισμό , μία φορά ανά έτος, τα ακόλουθα:

 

i)

τις ετήσιες ποσότητες των προϊόντων που απαριθμούνται στο παράρτημα III και τα οποία αυτοί διαθέτουν στην αγορά στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας ·

 

i)

τις ετήσιες ποσότητες των προϊόντων που απαριθμούνται στο παράρτημα III και τα οποία αυτοί διαθέτουν στην αγορά στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους ·

 

ii)

πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα των προϊόντων που αναφέρονται στο σημείο i) στα λύματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους·

 

ii)

πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα των προϊόντων που αναφέρονται στο σημείο i) στα λύματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους·

 

iii)

κατά περίπτωση, κατάλογο των προϊόντων που απαλλάσσονται σύμφωνα με την παράγραφο 2·

 

iii)

κατά περίπτωση, κατάλογο των προϊόντων που απαλλάσσονται σύμφωνα με την παράγραφο 2·

β)

οι παραγωγοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 υποχρεούνται να συνεισφέρουν οικονομικά στους φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού προκειμένου να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού·

β)

οι παραγωγοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 υποχρεούνται να συνεισφέρουν οικονομικά στους φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού προκειμένου να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού , σύμφωνα με την παράγραφο 1 δεύτερο εδάφιο ·

γ)

η συμμετοχή κάθε παραγωγού, όπως αναφέρεται στο στοιχείο β), καθορίζεται με βάση τις ποσότητες των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά και την επικινδυνότητά τους στα λύματα ·

γ)

η συμμετοχή κάθε παραγωγού, όπως αναφέρεται στο στοιχείο β), καθορίζεται σύμφωνα με τις εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχείο β) ·

δ)

οι φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού υπόκεινται σε ετήσιους ανεξάρτητους ελέγχους της οικονομικής διαχείρισής τους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να καλύπτουν τις δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 4, της ποιότητας και της επάρκειας των πληροφοριών που συλλέγονται βάσει του στοιχείου α) και της επάρκειας των εισφορών που εισπράττονται βάσει του στοιχείου β).

δ)

οι φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού υπόκεινται σε ετήσιους ανεξάρτητους ελέγχους της οικονομικής διαχείρισής τους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να καλύπτουν τις δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 4, της ποιότητας και της επάρκειας των πληροφοριών που συλλέγονται βάσει του στοιχείου α) και της επάρκειας των εισφορών που εισπράττονται βάσει του στοιχείου β).

Τροπολογία 33

Άρθρο 9 παράγραφος 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

6.     Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι πληρούνται οι απαιτήσεις για τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού και για τους φορείς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού που ορίζονται στα άρθρα 9 και 10 πριν από την έναρξη της εφαρμογής των απαιτήσεων για την τεταρτοβάθμια επεξεργασία που προβλέπονται στο άρθρο 8 παράγραφοι 1, 4 και 5. Εν αναμονή της πλήρους εφαρμογής των απαιτήσεων για τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10, οι σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων δεν υποχρεούνται να εφαρμόζουν πλήρως την τεταρτοβάθμια επεξεργασία, όπως ορίζεται στο άρθρο 8.

Τροπολογία 34

Άρθρο 11 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να διενεργούνται ανά τετραετία ενεργειακοί έλεγχοι των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων και των αποχετευτικών δικτύων. Οι εν λόγω έλεγχοι διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ και περιλαμβάνουν προσδιορισμό των δυνατοτήτων οικονομικά αποδοτικής χρήσης ή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής βιοαερίου με παράλληλη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Οι πρώτοι έλεγχοι διενεργούνται:

1.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να διενεργούνται ανά τετραετία ενεργειακοί έλεγχοι των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων και των αποχετευτικών δικτύων. Οι εν λόγω έλεγχοι διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ και περιλαμβάνουν προσδιορισμό των δυνατοτήτων οικονομικά αποδοτικής χρήσης ή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής βιοαερίου με παράλληλη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Οι πρώτοι έλεγχοι διενεργούνται:

α)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 για τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω, με τα συνδεδεμένα σε αυτούς αποχετευτικά δίκτυα·

α)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 για τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 100 000 ι.π. και άνω, με τα συνδεδεμένα σε αυτούς αποχετευτικά δίκτυα·

β)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 για τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο μεταξύ 10 000 ι.π. και 100 000 ι.π., με τα συνδεδεμένα σε αυτούς αποχετευτικά δίκτυα.

β)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 για τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο μεταξύ 10 000 ι.π. και 100 000 ι.π., με τα συνδεδεμένα σε αυτούς αποχετευτικά δίκτυα.

Αιτιολογία

Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Τροπολογία 35

Άρθρο 11 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η συνολική ετήσια ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001, η οποία παράγεται σε εθνικό επίπεδο από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 10 000 ι.π. και άνω, ισοδυναμεί τουλάχιστον με:

2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η συνολική ετήσια ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001, η οποία παράγεται σε εθνικό επίπεδο , εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων, με εξωτερικούς πόρους ή με ιδίους πόρους από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 10 000 ι.π. και άνω —και ανεξάρτητα εάν αυτή χρησιμοποιείται εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων του σταθμού επεξεργασίας αστικών λυμάτων ή αγοράζεται από εξωτερικές πηγές— ισοδυναμεί τουλάχιστον με:

α)

το 50 % της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από τους σταθμούς αυτούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 ·

α)

το 50 % της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από τους σταθμούς αυτούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040 ·

β)

το 75 % της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από τους σταθμούς αυτούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035 ·

β)

το 75 % της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από τους σταθμούς αυτούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2045 ·

γ)

το 100 % της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από τους σταθμούς αυτούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040 .

γ)

το 100 % της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από τους σταθμούς αυτούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2050 .

Ο υπολογισμός των ανωτέρω στόχων γίνεται με τρεις τρόπους: α) την ενέργεια που παράγεται και καταναλώνεται από τις δραστηριότητες/εγκαταστάσεις της εταιρείας αποχέτευσης (οικονομία/ρύθμιση)· β) την έμμεση παραγωγή ενέργειας από τρίτους που παράγουν ενέργεια από τους πόρους της εταιρείας αποχέτευσης και γ) την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που έχει αγοραστεί από εξωτερικούς τρίτους.

Αιτιολογία

Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι αξιέπαινος, αλλά η τρέχουσα διατύπωση είναι μη ρεαλιστική και ενέχει τον κίνδυνο να αποδυναμώσει το συνολικό σύστημα. Για να διασφαλιστούν η οικονομική αποδοτικότητα και η σκοπιμότητα, οι σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων θα πρέπει να είναι σε θέση να προσυπολογίζουν την ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται στον σταθμό επεξεργασίας ή σε άλλες μονάδες του συστήματος επεξεργασίας λυμάτων ή του κύκλου των αστικών υδάτων. Για παράδειγμα, σε αυτήν περιλαμβάνεται η θερμική ενέργεια που λαμβάνεται από την αποτέφρωση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων και από συγκρίσιμες διεργασίες. Επιπλέον, οι νέες απαιτήσεις για την επεξεργασία θα οδηγήσουν σε συνολική αύξηση της χρήσης ενέργειας, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου. Ως εκ τούτου, πρέπει επίσης να παραταθούν οι προθεσμίες.

Τροπολογία 36

Άρθρο 14 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.   Οι ειδικές άδειες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 επανεξετάζονται και, ενδεχομένως , αναπροσαρμόζονται τουλάχιστον ανά εξαετία .

4.   Οι ειδικές άδειες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 επανεξετάζονται τουλάχιστον ανά εξαετία και, όπου αρμόζει , αναπροσαρμόζονται.

Αιτιολογία

Η αυξημένη παρακολούθηση των ιδιωτικών εγκαταστάσεων και το γεγονός ότι οι άδειες απόρριψης λυμάτων από σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων πρέπει να επανεξετάζονται ανά εξαετία θα οδηγούσαν σε αύξηση του φόρτου εργασίας για τους δήμους. Οι επιθεωρήσεις δεν θα πρέπει να διενεργούνται αυτομάτως ανά εξαετία, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε φορά που επικαιροποιείται το σχέδιο για τα λύματα.

Τροπολογία 37

Άρθρο 15 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

4.     Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της υποβάθμισης της οικολογικής και χημικής κατάστασης των επηρεαζόμενων υδατικών συστημάτων. Τα κράτη μέλη θεωρείται ότι συμμορφώνονται με τους στόχους που ορίζονται στην οδηγία 2000/60/ΕΚ, εφόσον πληρούνται όλα τα ακόλουθα κριτήρια:

α)

εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της αύξησης των φορτίων οικιακών λυμάτων και των φορτίων απορροών υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης εναλλακτικών σημείων απόρριψης, δεν θα αποφέρουν περισσότερα περιβαλλοντικά οφέλη ή θα συνεπάγονταν υπερβολικό κόστος·

β)

όλα τα τεχνικώς εφικτά μέτρα μετριασμού καθορίζονται στην άδεια του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων που αναφέρεται στα άρθρα 6, 7 και 8 και εφαρμόζονται αποτελεσματικά για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των αστικών λυμάτων στα επηρεαζόμενα υδατικά συστήματα, μεταξύ άλλων στις περιπτώσεις όπου απαιτούνται αυστηρότεροι έλεγχοι εκπομπών με σκοπό την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στην οδηγία 2000/60/ΕΚ και των προτύπων ποιότητας περιβάλλοντος που καθορίζονται σύμφωνα με την οδηγία 2008/105/ΕΚ. Η συμμόρφωση με τα κριτήρια αυτά καταδεικνύεται στα σχετικά σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού που καταρτίζονται δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Αιτιολογία

Οι πόλεις και οι περιφέρειες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνονται ανάλογα με την αύξηση του πληθυσμού. Η απόφαση Weser έχει οδηγήσει σε αυστηρότερη ερμηνεία των διατάξεων αναφορικά με την υποβάθμιση των προτύπων ποιότητας περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, τούτο συνεπάγεται ότι, όταν ένας σταθμός επεξεργασίας λυμάτων υπόκειται σε περιβαλλοντική αξιολόγηση, δεν πρέπει να χορηγείται άδεια εάν η δραστηριότητα ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτούς τους στόχους. Χωρίς άδεια, δεν μπορεί να επιτραπεί η δραστηριότητα. Επί του παρόντος, οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων δεν εξαιρούνται από τους κανονισμούς. Παρόλο που αυτή η τεράστια πρόκληση είναι επί του παρόντος ορατή μόνο σε λίγα κράτη μέλη, μπορεί να αναμένεται ότι το πρόβλημα θα είναι ορατό σε πολύ περισσότερα στο άμεσο μέλλον, καθώς οι σταθμοί επεξεργασίας θα καταστούν ολοένα και πιο αποδοτικοί. Για τους ήδη υψηλής απόδοσης σταθμούς επεξεργασίας δεν υπάρχει τρόπος αντιστάθμισης των αυξημένων φορτίων λυμάτων με υψηλότερη απόδοση μέσω τεχνικών βελτιώσεων. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί τακτικά την οδηγία σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος (ΠΠΠ) με περισσότερα και αυστηρότερα περιβαλλοντικά ποιοτικά πρότυπα για τη χημική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα θα καταστεί σταδιακά σημαντικό σε όλο και περισσότερα κράτη μέλη, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος υπέρβασης των προτύπων ποιότητας. Είναι ζωτικής σημασίας οι ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες να μπορούν να κατασκευάζουν νέους ή να επεκτείνουν υφιστάμενους σταθμούς επεξεργασίας, καθώς ο πληθυσμός τους αυξάνεται. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πόλεις και οι περιφέρειες μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την οικιστική ανάπτυξη, παρεμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συνολική ανάπτυξη της κοινότητας.

Τροπολογία 38

Άρθρο 17 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Τα κράτη μέλη παρακολουθούν την παρουσία των ακόλουθων παραμέτρων δημόσιας υγείας στα αστικά λύματα:

1.   Τα κράτη μέλη παρακολουθούν την παρουσία των ακόλουθων παραμέτρων δημόσιας υγείας στα αστικά λύματα:

α)

ιός SARS-CoV-2 και οι παραλλαγές αυτού·

α)

ιός SARS-CoV-2 και οι παραλλαγές αυτού·

β)

ιός πολιομυελίτιδας·

β)

ιός πολιομυελίτιδας·

γ)

ιός γρίπης·

γ)

ιός γρίπης·

δ)

αναδυόμενοι παθογόνοι παράγοντες·

δ)

αναδυόμενοι παθογόνοι παράγοντες·

ε)

μολύνουσες ουσίες που προκαλούν νέες ανησυχίες·

ε)

μολύνουσες ουσίες που προκαλούν νέες ανησυχίες·

στ)

κάθε άλλη παράμετρος δημόσιας υγείας που θεωρείται άξια παρακολούθησης από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

στ)

ενδοκρινικοί διαταράκτες·

 

ζ )

κάθε άλλη παράμετρος δημόσιας υγείας που θεωρείται άξια παρακολούθησης από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών , συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών .

Αιτιολογία

Για λόγους σαφήνειας, προτείνεται η συμπερίληψη των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών στο τελευταίο εδάφιο.

Τροπολογία 39

Άρθρο 17 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, τα κράτη μέλη θεσπίζουν εθνικό σύστημα μόνιμης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία και των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, όσον αφορά:

2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, τα κράτη μέλη θεσπίζουν εθνικό σύστημα μόνιμης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία και των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, όσον αφορά:

 

αα)

τη σαφή κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων, καθώς και των δαπανών μεταξύ των αρμόδιων αρχών·

α)

τον προσδιορισμό άλλων παραμέτρων δημόσιας υγείας εκτός από εκείνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, οι οποίες πρέπει να παρακολουθούνται στα αστικά λύματα·

α)

τον προσδιορισμό άλλων παραμέτρων δημόσιας υγείας εκτός από εκείνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, οι οποίες πρέπει να παρακολουθούνται στα αστικά λύματα·

β)

τον προσδιορισμό της συχνότητας και των σημείων δειγματοληψίας και ανάλυσης των αστικών λυμάτων για κάθε παράμετρο δημόσιας υγείας που προσδιορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα υγειονομικά δεδομένα και τις ανάγκες σε δεδομένα δημόσιας υγείας και, κατά περίπτωση, την κατά τόπους επιδημιολογική κατάσταση·

β)

τον προσδιορισμό της συχνότητας και των σημείων δειγματοληψίας και ανάλυσης των αστικών λυμάτων για κάθε παράμετρο δημόσιας υγείας που προσδιορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα υγειονομικά δεδομένα και τις ανάγκες σε δεδομένα δημόσιας υγείας και, κατά περίπτωση, την κατά τόπους επιδημιολογική κατάσταση·

γ)

την οργάνωση κατάλληλης και έγκαιρης κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία και στις πλατφόρμες της Ένωσης, όπου αυτές υπάρχουν.

γ)

την οργάνωση κατάλληλης και έγκαιρης κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία και στις πλατφόρμες της Ένωσης, όπου αυτές υπάρχουν.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί η σαφής και δίκαιη κατανομή των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων.

Τροπολογία 40

Άρθρο 18 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Έως τις [τελευταία ημέρα του δεύτερου έτους από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη προσδιορίζουν τους κινδύνους που συνεπάγονται οι απορρίψεις αστικών λυμάτων για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και, επιπλέον, τουλάχιστον τους κινδύνους που συνδέονται με τα ακόλουθα: […]

1.    Σύμφωνα με το άρθρο 191 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη προωθούν τον έλεγχο και τα μέτρα στην πηγή για την πρόληψη της ρύπανσης των αστικών λυμάτων.

Έως τις [τελευταία ημέρα του πέμπτου έτους από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], τα κράτη μέλη προσδιορίζουν τους κινδύνους που συνεπάγονται οι απορρίψεις αστικών λυμάτων για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και, επιπλέον, τουλάχιστον τους κινδύνους που συνδέονται με τα ακόλουθα: […]

Αιτιολογία

Εάν εντοπιστούν συγκεκριμένοι κίνδυνοι, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα στην πηγή, όταν αυτό είναι δυνατόν. Η προτεινόμενη τροπολογία αποσκοπεί στην εφαρμογή μιας προσέγγισης ελέγχου στην πηγή σύμφωνα με το άρθρο 191 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες προθεσμίες.

Τροπολογία 41

Άρθρο 18 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Όταν εντοπίζονται κίνδυνοι σύμφωνα με την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, τα οποία περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα μέτρα:

2.   Όταν εντοπίζονται κίνδυνοι σύμφωνα με την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, τα οποία περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα μέτρα:

α)

την εγκατάσταση αποχετευτικών δικτύων σύμφωνα με το άρθρο 3 για οικισμούς με ι.π. κάτω των 1 000 ·

α)

την εγκατάσταση αποχετευτικών δικτύων σύμφωνα με το άρθρο 3 για οικισμούς με ι.π. άνω των 250 και κάτω των 1 000 ·

β)

την εφαρμογή δευτεροβάθμιας επεξεργασίας σύμφωνα με το άρθρο 6 στις απορρίψεις αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. κάτω των 1 000 ·

β)

την εφαρμογή δευτεροβάθμιας ή ισοδύναμης επεξεργασίας σύμφωνα με το άρθρο 6 στις απορρίψεις αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. άνω των 200 και κάτω των 1 000 ·

γ)

την εφαρμογή τριτοβάθμιας επεξεργασίας σύμφωνα με το άρθρο 7 στις απορρίψεις αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. κάτω των 10 000 ·

γ)

την εφαρμογή τριτοβάθμιας ή ισοδύναμης επεξεργασίας σύμφωνα με το άρθρο 7 στις απορρίψεις αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. άνω των 1 000 και κάτω των 10 000 ·

δ)

την εφαρμογή τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας σύμφωνα με το άρθρο 8 στις απορρίψεις αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. κάτω των 10 000 ·

δ)

την εφαρμογή τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας σύμφωνα με το άρθρο 8 στις απορρίψεις αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. άνω των 1 000 και κάτω των 10 000 ·

Αιτιολογία

Από την άποψη της σχέσης κόστους-οφέλους, δεν δικαιολογείται η αύξηση των απαιτήσεων για μικρές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Ως εκ τούτου, πρέπει να προβλεφθεί ένα χαμηλότερο όριο για τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που καλύπτονται από την επέκταση.

Τροπολογία 42

Άρθρο 18 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

3.   Ο προσδιορισμός των κινδύνων σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου επανεξετάζεται κάθε 5 έτη. Περίληψη των εντοπισθέντων κινδύνων, συνοδευόμενη από περιγραφή των μέτρων που θεσπίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εφαρμογής που αναφέρονται στο άρθρο 23 και κοινοποιείται στην Επιτροπή κατόπιν αιτήματος.

3.   Ο προσδιορισμός των κινδύνων σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου επανεξετάζεται κάθε έξι έτη και ευθυγραμμίζεται με το χρονοδιάγραμμα της επανεξέτασης των σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού που καταρτίζονται δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ . Περίληψη των εντοπισθέντων κινδύνων, συνοδευόμενη από περιγραφή των μέτρων που θεσπίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εφαρμογής που αναφέρονται στο άρθρο 23 και κοινοποιείται στην Επιτροπή κατόπιν αιτήματος.

Αιτιολογία

Για λόγους ευθυγράμμισης με την οδηγία 2000/60/ΕΚ.

Τροπολογία 43

Άρθρο 19 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.    Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αποχέτευση για όλους, ιδίως τις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.

1.    Με την επιφύλαξη των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, και λαμβάνοντας υπόψη το τοπικό και περιφερειακό πλαίσιο και τις συνθήκες υγιεινής, τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αποχέτευση για όλους, ιδίως τις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.

Αιτιολογία

Σύμφωνα με τη διατύπωση της οδηγίας για το πόσιμο νερό.

Τροπολογία 44

Άρθρο 20 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οδοί διαχείρισης της ιλύος συμμορφώνονται με την ιεράρχηση των αποβλήτων που προβλέπεται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ. Οι οδοί αυτές μεγιστοποιούν την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πόρων και ελαχιστοποιούν τις δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον.

1.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οδοί διαχείρισης της ιλύος συμμορφώνονται με την ιεράρχηση των αποβλήτων που προβλέπεται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ. Οι οδοί αυτές μεγιστοποιούν την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση , την ανάκτηση και την ανακύκλωση των πόρων και ελαχιστοποιούν τις δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Αιτιολογία

Η σύνδεση με την οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ο ορισμός και η χρήση του όρου «επαναχρησιμοποίηση» στην οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα δεν ισχύει για την ιλύ από την επεξεργασία αστικών λυμάτων, δεδομένου ότι η ιλύς δεν είναι προϊόν ή συστατικό που επαναχρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Τροπολογία 45

Άρθρο 21 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Για όλους τους οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τη συγκέντρωση και τα φορτία των ρύπων από υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής και αστικές απορροές που απορρίπτονται σε υδατικά συστήματα.

2.   Για όλους τους οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν ή εκτιμούν, με τη χρήση συντελεστών εκπομπών, τη συγκέντρωση και τα φορτία των ρύπων από υπερχειλίσεις λόγω νεροποντής και αστικές απορροές που απορρίπτονται σε υδατικά συστήματα. Τα χαρακτηριστικά αυτής της παρακολούθησης θα καθοριστούν στα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων που περιγράφονται στο παράρτημα 5. Οι αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για τη διενέργεια αυτής της παρακολούθησης. Για τους σκοπούς της παρακολούθησης αυτής, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν συνδυασμό επικυρωμένων μοντέλων και αντιπροσωπευτικών δειγμάτων σημείων απόρριψης από υπερχειλίσεις ομβρίων υδάτων και απορρίψεις αστικών λυμάτων.

Αιτιολογία

Θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής χρηματοδότηση για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές. Επίσης, θα πρέπει να είναι δυνατή η εκτίμηση της συγκέντρωσης φορτίων ρύπανσης με τη χρήση έγκυρων μεθόδων.

Τροπολογία 46

Άρθρο 21 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

3.   Για όλους τους οικισμούς με ι.π. άνω των 10 000 , τα κράτη μέλη παρακολουθούν, στα σημεία εισόδου και εξόδου των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, τη συγκέντρωση και τα φορτία των ακόλουθων στοιχείων στα αστικά λύματα: […]

3.   Για όλους τους οικισμούς με ι.π. άνω των 10 000 , τα κράτη μέλη παρακολουθούν με διαφανή τρόπο , στα σημεία εισόδου και εξόδου των σταθμών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, τη συγκέντρωση και τα φορτία των ακόλουθων στοιχείων στα αστικά λύματα: […]

Αιτιολογία

Η παρακολούθηση θα πρέπει να διενεργείται με διαφανή τρόπο.

Τροπολογία 47

Άρθρο 22 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Τα κράτη μέλη, επικουρούμενα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA):

1.   Τα κράτη μέλη, επικουρούμενα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA):

α)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες που συλλέγονται σύμφωνα με το άρθρο 21, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις παραμέτρους που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο α), και τα αποτελέσματα των δοκιμών ως προς τα κριτήρια επιτυχίας/αποτυχίας που καθορίζονται στο μέρος Δ του παραρτήματος I, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

α)

έως τις 31 Δεκεμβρίου [τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος] , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες που συλλέγονται σύμφωνα με το άρθρο 21, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις παραμέτρους που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο α), και τα αποτελέσματα των δοκιμών ως προς τα κριτήρια επιτυχίας/αποτυχίας που καθορίζονται στο μέρος Δ του παραρτήματος I, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

β)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που αναφέρει το ποσοστό των αστικών λυμάτων που συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία σύμφωνα με το άρθρο 3, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

β)

έως τις 31 Δεκεμβρίου [τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος] , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που αναφέρει το ποσοστό των αστικών λυμάτων που συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία σύμφωνα με το άρθρο 3, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

γ)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 4 και σχετικά με το ποσοστό του φορτίου αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. άνω των 2 000 , το οποίο υφίσταται επεξεργασία σε μεμονωμένα συστήματα, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

γ)

έως τις 31 Δεκεμβρίου [τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος] , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 4 και σχετικά με το ποσοστό του φορτίου αστικών λυμάτων από οικισμούς με ι.π. άνω των 2 000 , το οποίο υφίσταται επεξεργασία σε μεμονωμένα συστήματα, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

δ)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των δειγμάτων που συλλέχθηκαν και τον αριθμό των δειγμάτων που ελήφθησαν σύμφωνα με το μέρος Δ του παραρτήματος I και τα οποία δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις·

δ)

έως τις 31 Δεκεμβρίου [τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος] , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των δειγμάτων που συλλέχθηκαν και τον αριθμό των δειγμάτων που ελήφθησαν σύμφωνα με το μέρος Δ του παραρτήματος I και τα οποία δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση ·

ε)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αναλυμένων κατά αέριο, και σχετικά με τη συνολική ενέργεια που καταναλώνεται και την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται από κάθε σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων με ι.π. 10 000 και άνω, καθώς και υπολογισμό του ποσοστού επίτευξης των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 11 παράγραφος 2, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

ε)

έως τις 31 Δεκεμβρίου [τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος] , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αναλυμένων κατά αέριο, και σχετικά με τη συνολική ενέργεια που καταναλώνεται και την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται από κάθε σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων με ι.π. 10 000 και άνω, καθώς και υπολογισμό του ποσοστού επίτευξης των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 11 παράγραφος 2, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

στ)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με το σημείο 3 του παραρτήματος V, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

στ)

έως τις 31 Δεκεμβρίου [τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος] , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με το σημείο 3 του παραρτήματος V, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

ζ)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει τα αποτελέσματα παρακολούθησης που αναφέρονται στο άρθρο 17 παράγραφοι 1 και 4, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

ζ)

έως τις 31 Δεκεμβρίου [τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος] , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει τα αποτελέσματα παρακολούθησης που αναφέρονται στο άρθρο 17 παράγραφοι 1 και 4, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε ετήσια βάση·

η)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει τον κατάλογο των περιοχών που χαρακτηρίζονται περιοχές όπου η συγκέντρωση ή η συσσώρευση μικρορύπων συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή για το περιβάλλον σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε πενταετή βάση·

η)

έως τις 31 Δεκεμβρίου [τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος] , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει τον κατάλογο των περιοχών που χαρακτηρίζονται ευαίσθητες στον ευτροφισμό σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε πενταετή βάση·

θ)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει τον κατάλογο των περιοχών που χαρακτηρίζονται περιοχές όπου η συγκέντρωση ή η συσσώρευση μικρορύπων συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή για το περιβάλλον σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε πενταετή βάση·

θ)

έως τις 31 Δεκεμβρίου 2033 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει τον κατάλογο των περιοχών που χαρακτηρίζονται περιοχές όπου η συγκέντρωση ή η συσσώρευση μικρορύπων συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή για το περιβάλλον σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε πενταετή βάση·

ι)

έως τις 12 Ιανουαρίου 2029 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αποχέτευση σύμφωνα με το άρθρο 19, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού τους που έχει πρόσβαση σε αποχέτευση, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε εξαετή βάση.

ι)

έως τις 12 Ιανουαρίου 2033 , καταρτίζουν σύνολο δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αποχέτευση σύμφωνα με το άρθρο 19, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού τους που έχει πρόσβαση σε αποχέτευση, και στη συνέχεια επικαιροποιούν το εν λόγω σύνολο δεδομένων σε εξαετή βάση.

 

Τα κράτη μέλη μεριμνούν για την καθιέρωση συστήματος πληροφοριών που διευκολύνει την παροχή των πληροφοριών οι οποίες απαιτούνται στην προηγούμενη παράγραφο.

Αιτιολογία

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες προθεσμίες.

Τροπολογία 48

Άρθρο 23

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Μέχρι τις [τελευταία ημέρα του εικοστού τρίτου μήνα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] , τα κράτη μέλη καταρτίζουν εθνικό πρόγραμμα εφαρμογής της παρούσας οδηγίας.

1.   Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2027 , τα κράτη μέλη καταρτίζουν εθνικό πρόγραμμα εφαρμογής της παρούσας οδηγίας.

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν:

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν:

α)

αξιολόγηση του επιπέδου εφαρμογής των άρθρων 3 έως 8·

α)

αξιολόγηση του επιπέδου εφαρμογής των άρθρων 3 έως 8·

β)

προσδιορισμό και σχεδιασμό των επενδύσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας σε κάθε οικισμό, με ενδεικτική χρηματοοικονομική εκτίμηση και προτεραιότητες για τις επενδύσεις σε σχέση με το μέγεθος του οικισμού και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων·

β)

προσδιορισμό και σχεδιασμό των επενδύσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας σε κάθε οικισμό —καθορίζοντας τον αρμόδιο για την αντίστοιχη επένδυση οργανισμό— , με ενδεικτική χρηματοοικονομική εκτίμηση και προτεραιότητες για τις επενδύσεις σε σχέση με το μέγεθος του οικισμού και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων·

γ)

εκτίμηση των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποχετευτικών δικτύων, ανάλογα με την ηλικία και τον συντελεστή απόσβεσης·

γ)

εκτίμηση των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποχετευτικών δικτύων, ανάλογα με την ηλικία και τον συντελεστή απόσβεσης , καθορίζοντας τον αρμόδιο για την αντίστοιχη επένδυση οργανισμό ·

δ)

προσδιορισμό ή, κατ’ ελάχιστον, ένδειξη των πιθανών πηγών δημόσιας χρηματοδότησης όπου αυτές χρειάζονται για να συμπληρωθούν τα τέλη χρήσης.

δ)

προσδιορισμό ή, κατ’ ελάχιστον, ένδειξη των πιθανών πηγών δημόσιας χρηματοδότησης όπου αυτές χρειάζονται για να συμπληρωθούν τα τέλη χρήσης.

2.   Μέχρι τις … [τελευταία ημέρα του τριακοστού πέμπτου μήνα μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] , τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή τα οικεία εθνικά προγράμματα εφαρμογής, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν, με βάση τα αποτελέσματα της παρακολούθησης που αναφέρεται στο άρθρο 21, ότι συμμορφώνονται με τα άρθρα 3 έως 8. […]

2.   Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2028 , τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή τα οικεία εθνικά προγράμματα εφαρμογής, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν, με βάση τα αποτελέσματα της παρακολούθησης που αναφέρεται στο άρθρο 21, ότι συμμορφώνονται με τα άρθρα 3 έως 8. […]

3.   Τα κράτη μέλη επικαιροποιούν τα οικεία εθνικά προγράμματα εφαρμογής τουλάχιστον ανά πενταετία . Υποβάλλουν τα προγράμματα στην Επιτροπή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τα άρθρα 3 έως 8.

3.   Τα κράτη μέλη επικαιροποιούν τα οικεία εθνικά προγράμματα εφαρμογής τουλάχιστον ανά εξαετία και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της επανεξέτασης των προγραμμάτων μέτρων των σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού που καταρτίζονται δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ . Υποβάλλουν τα προγράμματα στην Επιτροπή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τα άρθρα 3 έως 8.

Αιτιολογία

Ευθυγράμμιση του κειμένου με τις προτεινόμενες προθεσμίες. Η παράταση της προθεσμίας συνάδει με τον υδρολογικό σχεδιασμό για τον τέταρτο κύκλο δυνάμει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Τροπολογία 49

Άρθρο 24 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Επιπλέον, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλα τα πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα σε αποχετευτικά δίκτυα λαμβάνουν τακτικά και τουλάχιστον μία φορά ετησίως, στην καταλληλότερη μορφή, μεταξύ άλλων στο τιμολόγιό τους ή μέσω έξυπνων εφαρμογών, χωρίς να χρειάζεται να τις ζητήσουν, τις ακόλουθες πληροφορίες: […]

2.   Επιπλέον, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλα τα πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα σε αποχετευτικά δίκτυα σε οικισμούς με ι.π. άνω των 1 000 λαμβάνουν τακτικά και τουλάχιστον μία φορά ετησίως, στην καταλληλότερη μορφή, μεταξύ άλλων στο τιμολόγιό τους ή μέσω έξυπνων εφαρμογών, χωρίς να χρειάζεται να τις ζητήσουν, τις ακόλουθες πληροφορίες: […]

Αιτιολογία

Η διάταξη είναι ορθή, αλλά θα πρέπει να υπάρχει χαμηλότερο όριο κάλυψης όσον αφορά τους οικισμούς.

Τροπολογία 50

Άρθρο 29 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους κανόνες για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων των εθνικών διατάξεων που θεσπίζονται δυνάμει της παρούσας οδηγίας και λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, οικονομικές κυρώσεις ανάλογες προς τον κύκλο εργασιών του νομικού προσώπου ή τον μισθό του φυσικού προσώπου που διέπραξε την παράβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

1.   Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους κανόνες για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων των εθνικών διατάξεων που θεσπίζονται δυνάμει της παρούσας οδηγίας , καθορίζουν τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της και λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, οικονομικές κυρώσεις ανάλογες προς τον κύκλο εργασιών του νομικού προσώπου ή τον μισθό του φυσικού προσώπου που διέπραξε την παράβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αιτιολογία

Μη αναγκαία.

Τροπολογία 51

Άρθρο 31

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή υποβάλλει ανά πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, συνοδευόμενη, εάν θεωρηθεί σκόπιμο από την Επιτροπή, από κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις.

Η Επιτροπή υποβάλλει ανά εξαετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, συνοδευόμενη, εάν θεωρηθεί σκόπιμο από την Επιτροπή, από κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις.

Αιτιολογία

Για λόγους ευθυγράμμισης με την οδηγία 2000/60/ΕΚ.

Τροπολογία 52

Άρθρο 32 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

5.     Οι σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων, ανεξάρτητα από το φορτίο που επεξεργάζονται, οι οποίοι κατασκευάστηκαν 10 έτη πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας ή εκείνοι στους οποίους, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας, είχαν ανατεθεί συμβάσεις έργων, πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία εντός πέντε ετών από την προθεσμία που ορίζεται στην παρούσα οδηγία, υπό τον όρο ότι πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας 91/271/ΕΚ.

Αιτιολογία

Το εν λόγω μορατόριουμ θα επιτρέψει τη λειτουργία σταθμών επεξεργασίας λυμάτων με εξοπλισμό εν αναμονή της απόσβεσης, καθώς και εκείνων για τους οποίους έχει αναληφθεί σταθερή και ανέκκλητη δέσμευση έναντι τρίτου.

Τροπολογία 53

Παράρτημα Ι πίνακας 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Απαιτήσεις για απορρίψεις από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που διέπονται από το άρθρο 6 της παρούσας οδηγίας. Εφαρμόζεται η τιμή συγκέντρωσης ή το ποσοστό μείωσης.

Απαιτήσεις για απορρίψεις από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που διέπονται από το άρθρο 6 της παρούσας οδηγίας. Εφαρμόζεται η τιμή συγκέντρωσης ή /και το ποσοστό μείωσης.

Αιτιολογία

Είναι προτιμότερο να διατηρηθεί αυτή η διατύπωση, δεδομένου ότι συνάδει με το παράρτημα I μέρος Δ παράγραφος 4 στοιχείο α). Αυτό θεωρείται καταλληλότερο για την αξιολόγηση της ορθής λειτουργίας ενός σταθμού επεξεργασίας λυμάτων.

Τροπολογία 54

Παράρτημα Ι μέρος Δ σημείο 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ο ελάχιστος ετήσιος αριθμός δειγμάτων καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος του σταθμού επεξεργασίας και συλλέγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους:

1 000  — 9 999 ι.π.: Ένα δείγμα μηνιαίως

10 000  — 49 999 ι.π.: Δύο δείγματα μηνιαίως

Για μικρορύπους, ένα δείγμα μηνιαίως

50 000  — 99 999 ι.π.: Ένα δείγμα εβδομαδιαίως

Για μικρορύπους, δύο δείγματα εβδομαδιαίως

άνω των 100 000 ι.π.: Ένα δείγμα ημερησίως

Για μικρορύπους, δύο δείγματα εβδομαδιαίως

Ο ελάχιστος ετήσιος αριθμός δειγμάτων καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος του σταθμού επεξεργασίας και συλλέγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους:

1 000  — 9 999 ι.π.: Ένα δείγμα μηνιαίως

10 000  — 49 999 ι.π.: Δύο δείγματα μηνιαίως

Για μικρορύπους, ένα δείγμα μηνιαίως

50 000  — 99 999 ι.π.: Ένα δείγμα εβδομαδιαίως

Για μικρορύπους, είκοσι τέσσερα δείγματα ετησίως κατά το πρώτο και το δεύτερο έτος· δώδεκα δείγματα ετησίως κατά τα επόμενα έτη

άνω των 100 000 ι.π.: Ένα δείγμα ημερησίως

Για μικρορύπους, είκοσι τέσσερα δείγματα ετησίως κατά το πρώτο και το δεύτερο έτος· δώδεκα δείγματα ετησίως κατά τα επόμενα έτη

Αιτιολογία

Το κόστος της αύξησης των δειγμάτων που προτείνει η Επιτροπή είναι υπερβολικό (70 φορές υψηλότερο από το τρέχον κόστος).

Τροπολογία 55

Παράρτημα Ι πίνακας 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Απαιτήσεις για την τριτοβάθμια επεξεργασία απορρίψεων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφοι 1 και 3. Αναλόγως των τοπικών συνθηκών, εφαρμόζεται η μία ή και οι δύο παράμετροι. Εφαρμόζεται η τιμή συγκέντρωσης ή το ποσοστό μείωσης.

Απαιτήσεις για την τριτοβάθμια επεξεργασία απορρίψεων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφοι 1 και 3. Αναλόγως των τοπικών συνθηκών, εφαρμόζεται η μία ή και οι δύο παράμετροι. Εφαρμόζεται η τιμή συγκέντρωσης ή /και το ποσοστό μείωσης.

Αιτιολογία

Μη αναγκαία.

Τροπολογία 56

Παράρτημα Ι πίνακας 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Παράμετροι: Ολικός φώσφορος/Συγκέντρωση: 0,5  mg/L/Ελάχιστη εκατοστιαία μείωση (βλέπε σημείωση 1): 90

Παράμετροι: Ολικό άζωτο/Συγκέντρωση: 6 mg/L/Ελάχιστη εκατοστιαία μείωση (βλέπε σημείωση 1): 85

[…]

Παράμετροι: Ολικός φώσφορος άνω των 100 000 ι.π. /Συγκέντρωση: 0,5  mg/L/Ελάχιστη εκατοστιαία μείωση (βλέπε σημειώσεις 1 και 2 ): 90

Παράμετροι: Ολικός φώσφορος 10 000 ι.π. — 100 000 ι.π./Συγκέντρωση: 1 mg/L/Ελάχιστη εκατοστιαία μείωση (βλέπε Σημειώσεις 1 και 2): 80

Παράμετροι: Ολικό άζωτο άνω των 100 000 ι.π. /Συγκέντρωση: 8 mg/L/Ελάχιστη εκατοστιαία μείωση (βλέπε σημειώσεις 1 και 2 ): 80

Παράμετροι: Ολικό άζωτο 10 000 ι.π. — 100 000 ι.π./Συγκέντρωση: 10 mg/L/Ελάχιστη εκατοστιαία μείωση (βλέπε σημειώσεις 1 και 2): 70 […]

Σημείωση 1: Η φυσική κατακράτηση αζώτου δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης εκατοστιαίας μείωσης.

Σημείωση 1: Η φυσική κατακράτηση αζώτου μπορεί να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης εκατοστιαίας μείωσης.

Σημείωση 2: Σε κάθε περίπτωση, ο ημερήσιος μέσος όρος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 mg/l ολικού αζώτου για όλα τα δείγματα. Η ανωτέρω απαίτηση ισχύει όταν η θερμοκρασία των λυμάτων στον βιοαντιδραστήρα του σταθμού επεξεργασίας είναι ανώτερη ή ίση των 12 oC. Η δυνατότητα αυτή εφαρμόζεται όταν έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με το παράρτημα 1 στοιχείο Δ σημείο 1, ότι επιτυγχάνεται το ίδιο επίπεδο προστασίας. Αντί για την προϋπόθεση της θερμοκρασίας, μπορεί να εφαρμοστεί ένας περιορισμένος χρόνος λειτουργίας, ανάλογος με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες.

Αιτιολογία

Οι απαιτήσεις σχετικά με τη μείωση του φωσφόρου και του αζώτου θα πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με την ποσότητα. Η απομάκρυνση του αζώτου αποτελεί πρόκληση. Είναι ενεργοβόρος διαδικασία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία. Απαιτείται μια ελαφρώς λιγότερο αυστηρή απαίτηση για το άζωτο. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η φυσική κατακράτηση αζώτου.

Τροπολογία 57

Παράρτημα V σημείο 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.

Στόχοι για τη μείωση της ρύπανσης από υπερχειλίσεις υδάτων λόγω νεροποντής και από αστικές απορροές, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

2.

Στόχοι για τη μείωση της ρύπανσης από υπερχειλίσεις υδάτων λόγω νεροποντής και από αστικές απορροές —λαμβανομένων υπόψη των τοπικών συνθηκών— , συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

α)

ενδεικτικό στόχο ότι η υπερχείλιση υδάτων λόγω νεροποντής δεν θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1 % του ετήσιου συλλεγόμενου φορτίου αστικών λυμάτων, υπολογιζόμενου σε συνθήκες ανομβρίας. Ο ενδεικτικός αυτός στόχος επιτυγχάνεται μέχρι:

α)

θέσπιση ειδικού στόχου για μείωση της ρύπανσης από τις υπερχειλίσεις υδάτων λόγω νεροποντής , υπολογιζόμενος σε συνθήκες ανομβρίας, και αιτιολόγησή του στο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αστικών λυμάτων, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και τις τοπικές πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται μέχρι:

 

i)

τις 31 Δεκεμβρίου 2035 για όλους τους οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω·

 

i)

τις 31 Δεκεμβρίου 2040 για όλους τους οικισμούς με ι.π. 100 000 και άνω·

 

ii)

τις 31 Δεκεμβρίου 2040 για τους οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω που προσδιορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2·

 

ii)

τις 31 Δεκεμβρίου 2045 για τους οικισμούς με ι.π. 10 000 και άνω που προσδιορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2·

β)

προοδευτική εξάλειψη των μη επεξεργασμένων απορρίψεων αστικών απορροών μέσω χωριστών αποχετευτικών δικτύων , εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι οι απορρίψεις αυτές δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των υδάτινων αποδεκτών.

β)

διαχείριση και προοδευτική μείωση των μη επεξεργασμένων απορρίψεων αστικών απορροών μέσω χωριστών αποχετευτικών δικτύων , εάν βάσει ανάλυσης κινδύνου υπάρχει εμφανής αντίκτυπος στην ποιότητα των υδάτινων αποδεκτών.

Αιτιολογία

Υπάρχει ανάγκη για προγραμματισμένα μέτρα και συνεχείς προσπάθειες όσον αφορά τη ρύπανση από υπερχειλίσεις ομβρίων υδάτων και αστικές απορροές. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για τοπική ευελιξία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το κόστος σε σχέση με τα περιβαλλοντικά οφέλη που επιτυγχάνονται. Υπάρχει κίνδυνος ο προτεινόμενος ενδεικτικός στόχος σε συνδυασμό με καθορισμένες προθεσμίες να ερμηνευτεί ως δεσμευτική απαίτηση. Είναι προτιμότερο να καθοριστεί ένας ειδικός αιτιολογημένος στόχος ο οποίος θα συνοδεύεται από ειδικά προγραμματισμένα μέτρα.

II.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (ΕτΠ)

1.

επικροτεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναδιατύπωση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, δεδομένου ότι είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί η νομοθεσία στις σημερινές προκλήσεις και τεχνικές δυνατότητες· εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι στόχοι της ισχύουσας οδηγίας δεν επιτεύχθηκαν πλήρως, αλλά αναγνωρίζει ότι η τελευταία συνέβαλε στη μείωση της ρύπανσης και στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων στις ευρωπαϊκές λίμνες, τους ποταμούς και τις παράκτιες περιοχές, ωφελώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το περιβάλλον και συμβάλλοντας στη βελτίωση της ευημερίας και της υγείας των πολιτών της ΕΕ·

2.

επισημαίνει ότι η αναθεώρηση θα πρέπει να αποσκοπεί σε συνεκτικές συνέργειες με την Πράσινη Συμφωνία και ιδίως με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα, και του εδάφους, με τον προσανατολισμό της οδηγίας προς την ενεργειακή ουδετερότητα ως συμβολή στην κλιματική ουδετερότητα, και με τη στήριξη της αναγκαίας μετάβασής της προς την κυκλική οικονομία, τη μηδενική ρύπανση, την ψηφιοποίηση και την ενισχυμένη προστασία της βιοποικιλότητας. Η αναθεώρηση θα πρέπει να συνάδει πλήρως με νομοθετικές προτάσεις όπως η αναθεώρηση της οδηγίας για τα πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος, της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης και της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική, και η αξιολόγηση της οδηγίας για την ιλύ καθαρισμού λυμάτων· η οδηγία θα πρέπει επίσης να επιδιώκει την ενίσχυση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»·

3.

τονίζει ότι το πλαίσιο πρέπει να βασίζεται στον κίνδυνο, να είναι προσανατολισμένο προς τους στόχους και να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές και οι περιφερειακές διαφορές εντός και μεταξύ των κρατών μελών. Η ενιαία προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσανάλογο κόστος σε σχέση με τα περιβαλλοντικά οφέλη που επιτυγχάνονται, ιδίως σε σχέση με τις απαιτήσεις για την απομάκρυνση του αζώτου·

4.

υπογραμμίζει ότι οι πόλεις και οι περιφέρειες επεκτείνονται δυναμικά καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός τους· προτρέπει την Επιτροπή να διασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ του συνόλου της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα, ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή και η επέκταση σταθμών επεξεργασίας σε αναπτυσσόμενες περιφέρειες ή πόλεις. Η έλλειψη συνοχής έχει ήδη οδηγήσει σε αντιπαραγωγικές απαγορεύσεις της επέκτασης των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων. Για να καταστεί η οδηγία ανθεκτική στις μελλοντικές εξελίξεις, θα πρέπει να προβλεφθεί εξαίρεση από την απαγόρευση της μη υποβάθμισης όταν τα τεχνικά μέτρα επεξεργασίας δεν μπορούν να αντισταθμίσουν περαιτέρω τον αυξανόμενο πληθυσμό·

5.

καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει διατάξεις κατάλληλες για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί όσον αφορά την επεξεργασία των αστικών λυμάτων·

6.

υποστηρίζει τη θέσπιση του συστήματος διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, το οποίο ευθυγραμμίζεται με την Πράσινη Συμφωνία όσον αφορά τον έλεγχο στην πηγή και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Το σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας των υπηρεσιών ύδρευσης, καθώς και ένα κοινωνικά δίκαιο χρηματοδοτικό μέσο για την αντιμετώπιση της επεξεργασίας μικρορύπων στα λύματα. Θα μπορούσε να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις βιομηχανίες που επηρεάζονται, μειώνοντας τον κίνδυνο περιβαλλοντικού ντάμπινγκ, καθώς και τους συναφείς κινδύνους. Το καθεστώς θα λειτουργήσει επίσης ως κίνητρο για την ανάπτυξη φιλικότερων προς το περιβάλλον προϊόντων, παρέχοντας στις βιομηχανίες ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα·

7.

υπενθυμίζει την πείρα που αποκτήθηκε από την επιλεκτική παρακολούθηση του SARS-CoV-2 και εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σχεδιαζόμενη επέκταση της παρακολούθησης των ιών, άλλων παθογόνων παραγόντων και ρύπων στα αστικά λύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προστασία της υγείας του πληθυσμού·

8.

φρονεί ότι όταν απορρίπτονται σε χωματερές, οι πλαστικές ύλες διαχέουν τοξικά χημικά στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Χωρίς ορθή διαχείριση, οι πλαστικές ύλες ρυπαίνουν τα εδάφη, τα υδατορεύματα και τους ωκεανούς. Τα τοξικά πρόσθετα και τα μικροπλαστικά που περιέχονται στη βροχή, το έδαφος, τα υδατορεύματα, τους ωκεανούς και τις βουνοκορφές δεν μπορούν να εξαλειφθούν μέσω της ανακύκλωσης, της υγειονομικής ταφής ή της καύσης. Μόνο νομικά δεσμευτικά όρια στην παγκόσμια παραγωγή πλαστικών για βασικές χρήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά·

9.

πιστεύει ότι τα σαφή, φιλόδοξα και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα αποτελούν κεντρικό στοιχείο για την επιτυχή εφαρμογή της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων· θεωρεί ότι η παράταση των προτεινόμενων προθεσμιών θα εξασφάλιζε την αποδοτικότητά της, καθώς και τον συντονισμό με άλλες νομοθετικές πράξεις·

10.

εκφράζει τον φόβο ότι το συνολικό κόστος που αναφέρεται στην εκτίμηση επιπτώσεων υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό (3). Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας και η αύξηση των απαιτήσεων θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του επενδυτικού κόστους καθώς και των λειτουργικών δαπανών· Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεσπιστούν χρηματοδοτικοί μηχανισμοί ούτως ώστε οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να καλύψουν αυτό το κόστος·

11.

υποστηρίζει τον προτεινόμενο στόχο για την επίτευξη ενεργειακής ουδετερότητας, αλλά υπογραμμίζει ότι η πρόταση πρέπει να είναι πιο ευέλικτη ώστε να λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες στις διάφορες περιφέρειες και πόλεις. Η ανανεώσιμη ενέργεια συχνά δεν μπορεί από τεχνική άποψη να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί στις εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου, η ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται εντός και εκτός των εγκαταστάσεων θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη για την επίτευξη αυτού του στόχου ουδετερότητας. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας από σταθμούς επεξεργασίας, ανεξάρτητα από την προέλευσή της, για την επίτευξη αυτού του στόχου ουδετερότητας·

12.

επισημαίνει ότι η ρύπανση πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή επιπροσθέτως των λύσεων στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας· υπογραμμίζει ότι ο έλεγχος στην πηγή αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου δράσης για μηδενική ρύπανση, καθώς και σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης της ιλύος και των υδάτων·

13.

είναι της άποψης ότι τα μεμονωμένα συστήματα αποτελούν κατάλληλη λύση για την επεξεργασία των λυμάτων σε απομονωμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, καθώς και στις εξόχως απόκεντρες περιοχές· υπογραμμίζει ότι η συλλογή λυμάτων σε αυτές τις περιοχές είναι δαπανηρή και αναποτελεσματική, και δεν αποφέρει κατ’ ανάγκη σημαντικότερα περιβαλλοντικά οφέλη· ζητεί δε για αυτές τις περιπτώσεις αποκεντρωμένες λύσεις με εύρυθμα λειτουργούντα μεμονωμένα συστήματα, τα οποία ρυθμίζονται εντός των κρατών μελών ή σε περιφερειακό επίπεδο, και οι αντίστοιχες απαιτήσεις τους λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές και τις περιφερειακές συνθήκες ενώ δεν διακυβεύεται η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας·

14.

συμφωνεί να χρησιμοποιούνται κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις για τη συμπλήρωση ή την τροποποίηση διατάξεων με σκοπό την προσαρμογή στην τεχνική ή επιστημονική πρόοδο, αλλά μόνο εάν χρησιμοποιούνται με φειδώ· όλες οι βασικές απαιτήσεις πρέπει να καθορίζονται ήδη στην οδηγία· ζητεί επιτακτικά να καθοριστούν όλες οι σημαντικές απαιτήσεις της οδηγίας ώστε να καταστεί δυνατή η διαφάνεια και να διασφαλιστεί η σχετική συμβολή των κρατών μελών, των περιφερειών και των δήμων·

15.

επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο των επιμέρους συστημάτων, η υποχρεωτική τριτοβάθμια επεξεργασία από μεμονωμένα συστήματα και μικρές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων συνεπάγεται υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας και απαιτεί επίσης ειδικευμένο προσωπικό· αυτό μπορεί να είναι δυσανάλογο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιτρέπονται εναλλακτικές λύσεις όπως η νιτροποίηση ως απόδειξη λειτουργικής απόδοσης καθαρισμού·

16.

θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αναληφθεί ισχυρή δέσμευση για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υδάτων και, ειδικότερα, να συμπεριληφθούν, στα σχέδια ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών λυμάτων, στόχοι για τη βελτίωση των δικτύων συλλογής λυμάτων, ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση των λυμάτων στο υπέδαφος και η διείσδυση υφάλμυρων και/ή γλυκών υδάτων στα δίκτυα, γεγονός που θα επηρέαζε την ικανότητα καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης των αστικών λυμάτων·

17.

τονίζει την ανάγκη να ενισχυθούν οι απαιτήσεις σχετικά με την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων, δεδομένου ότι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επαλήθευση της συμμόρφωσης και της προόδου που επιτυγχάνεται κατά την εφαρμογή· όσον αφορά το σχετικό κόστος, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό η παρακολούθηση και η υποβολή εκθέσεων να πραγματοποιούνται μόνο στον αναγκαίο βαθμό για την επίτευξη του στόχου της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος·

18.

υπογραμμίζει ότι η πρόταση συνάδει κατά βάση με την αρχή της επικουρικότητας· αμφιβάλλει, ωστόσο, ότι το άρθρο 19 — πρόσβαση στην αποχέτευση — και οι σχετικές υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων βάσει του άρθρου 22 μπορούν να δικαιολογηθούν υπό το πρίσμα της αρχής της επικουρικότητας, ελλείψει διακρατικών πτυχών· εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τη συμμόρφωσή της με την αρχή της αναλογικότητας και την προτεινόμενη ενιαία προσέγγιση· ζητεί, ως εκ τούτου, μια προσέγγιση βάσει κινδύνου και μεγαλύτερη ευελιξία εντός του πλαισίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επιβάρυνση των τοπικών και των περιφερειακών αρχών δεν θα είναι υπερβολική σε σχέση με τον στόχο της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

19.

προκειμένου να ασκήσει πλήρως τον ρόλο της, ζητεί πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα (με ιδιαίτερη έμφαση στο έγγραφο τεσσάρων στηλών) που κοινοποιούνται μεταξύ των συννομοθετών στις συνεδριάσεις τριμερούς διαλόγου για την προαναφερθείσα νομοθετική πρόταση.

Βρυξέλλες, 5 Ιουλίου 2023.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Vasco ALVES CORDEIRO


(1)  Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26).

(2)  Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1).

(3)  Eureau (2023). Έγγραφο θέσης, σ. 12.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/250/oj

ISSN 1977-0901 (electronic edition)