ISSN 1977-0901

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Ανακοινώσεις και Πληροφορίες

65ό έτος
21 Νοεμβρίου 2022


Περιεχόμενα

Σελίδα

 

II   Ανακοινώσεις

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2022/C 440/01

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση (Υπόθεση M.10640 — SAFRAN / MBDA / COMPAGNIE INDUSTRIELLE DES LASERS CILAS) ( 1 )

1

2022/C 440/02

Ανακοίνωση της Επιτροπής — Κατευθυντήριες γραμμές για τη μορφή και το περιεχόμενο των αιτήσεων χαρακτηρισμού φαρμάκων ως ορφανών και για τη μεταβίβαση του χαρακτηρισμού σε άλλον υποστηρικτή

2


 

IV   Πληροφορίες

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Συμβούλιο

2022/C 440/03

Ανακοίνωση υπόψη προσώπου έναντι του οποίου εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπονται στην απόφαση 2014/119/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 208/2014 του Συμβουλίου σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά ορισμένων προσώπων, οντοτήτων και φορέων ενόψει της κατάστασης στην Ουκρανία

13

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2022/C 440/04

Ισοτιμίες του ευρώ — 18 Νοεμβρίου 2022

14

2022/C 440/05

Αποφαση της Επιτροπης, της 17ής Νοεμβρίου 2022, σχετικά με τις αργίες του έτους 2024 για τους μονίμους και λοιπούς υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετούν στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο

15

 

Eυρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων

2022/C 440/06

Περίληψη της γνωμοδότησης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την πρόταση κανονισμού όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

17

2022/C 440/07

Περίληψη της γνωμοδότησης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την υπογραφή, την προσωρινή εφαρμογή και τη σύναψη του πρωτοκόλλου εφαρμογής της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Μαυρικίου

20


 

V   Γνωστοποιήσεις

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2022/C 440/08

Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης (Υπόθεση M.10580 — SE AG / SEC / SEPG) — Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία ( 1 )

22

2022/C 440/09

Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης (Υπόθεση M.10853 — ISG / EEP / BSG) — Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία ( 1 )

24

2022/C 440/10

Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης (Υπόθεση M.10930 – POST / BGL / BCEE / BIL / BDL / i-HUB) — Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία ( 1 )

26

2022/C 440/11

Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης (Υπόθεση M.10955 — KIRK / LFI / ATP / FERROSAN MEDICAL DEVICES) — Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία ( 1 )

28


 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

 


II Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/1


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση M.10640 — SAFRAN / MBDA / COMPAGNIE INDUSTRIELLE DES LASERS CILAS)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2022/C 440/01)

Στις 14 Οκτωβρίου 2022, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να τη χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την εσωτερική αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1). Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνον στα γαλλικά και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του ιστότοπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). O ιστότοπος αυτός παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις, όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων και ημερομηνιών, καθώς και τομεακά ευρετήρια,

σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el) με αριθμό εγγράφου 32022M10640. Ο ιστότοπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1.


21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/2


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Κατευθυντήριες γραμμές για τη μορφή και το περιεχόμενο των αιτήσεων χαρακτηρισμού φαρμάκων ως ορφανών και για τη μεταβίβαση του χαρακτηρισμού σε άλλον υποστηρικτή

(2022/C 440/02)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν συμπληρωματικές συμβουλές σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν οι υποστηρικτές όταν υποβάλλουν αίτηση χαρακτηρισμού ενός φαρμάκου ως ορφανού. Καλύπτουν τόσο τη μορφή όσο και το περιεχόμενο της αίτησης και θα πρέπει να τηρούνται, εκτός εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι απόκλισης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να ερμηνεύονται σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη μορφή των αιτήσεων, οι οποίες διατίθενται στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) (1). Οι διαδικτυακές οδηγίες του EMA εξηγούν λεπτομερώς τα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω της πλατφόρμας IRIS (2) του EMA.

Κάθε αίτηση χαρακτηρισμού ενός φαρμάκου ως ορφανού πρέπει να υποβάλλεται στον EMA και πρέπει να περιέχει τις πληροφορίες που καθορίζονται στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές.

Η ενότητα G των κατευθυντήριων γραμμών παρέχει συμβουλές σχετικά με τη μεταβίβαση του χαρακτηρισμού ενός ορφανού φαρμάκου σε άλλον υποστηρικτή και την αλλαγή του ονόματος ή της διεύθυνσης ενός υποστηρικτή.

Η ενότητα H παρέχει συμβουλές σχετικά με την τροποποίηση του υφιστάμενου χαρακτηρισμού ενός ορφανού φαρμάκου.

ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000 (3) για τα ορφανά φάρμακα, η Επιτροπή, σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη, τον ΕΜΑ και τα ενδιαφερόμενα μέρη, οφείλει να καταρτίζει λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα εξής:

τη μορφή και το περιεχόμενο που πρέπει να έχουν οι αιτήσεις για τον χαρακτηρισμό φαρμάκων ως ορφανών (άρθρο 5 παράγραφος 3) και

τη μορφή και το περιεχόμενο των αιτήσεων για τη μεταβίβαση ενός χαρακτηρισμού σε άλλον υποστηρικτή (άρθρο 5 παράγραφος 11).

Στο άρθρο 4 του ίδιου κανονισμού αναφέρεται ότι ένα από τα καθήκοντα της επιτροπής για τα ορφανά φάρμακα (COMP) είναι να επικουρεί την Επιτροπή στην εκπόνηση λεπτομερών κατευθυντηρίων γραμμών. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 847/2000 της Επιτροπής, της 27ης Απριλίου 2000 (4), καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εφαρμόζονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των ορφανών φαρμάκων και παραπέμπει σε περαιτέρω οδηγίες που εκπονήθηκαν δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000. Η ανακοίνωση της Επιτροπής (2016/C 424/03), της 18ης Νοεμβρίου 2016 (5), παραθέτει τις ερμηνείες της Επιτροπής επί ορισμένων θεμάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή των διατάξεων περί χαρακτηρισμού και εμπορικής αποκλειστικότητας.

ΟΡΙΣΜΟΙ

Ισχύουν οι ορισμοί που διατυπώνονται στην οδηγία 2001/83/ΕΚ, στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 141/2000 και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 847/2000 της Επιτροπής.

Για τους σκοπούς αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, ισχύουν επιπλέον οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«Πάθηση»: οποιαδήποτε απόκλιση από τη φυσιολογική δομή ή λειτουργία του σώματος, όπως εκδηλώνεται με ένα χαρακτηριστικό σύνολο σημείων και συμπτωμάτων (συνήθως μια αναγνωρισμένη διακριτή ασθένεια ή ένα σύνδρομο).

β)

«Ορφανή πάθηση»: πάθηση όπως ορίζεται ανωτέρω, η οποία πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000. Πρέπει επίσης να διευκρινίζεται αν το φάρμακο για το οποίο υποβάλλεται αίτηση χαρακτηρισμού προορίζεται για διάγνωση, πρόληψη ή θεραπεία της πάθησης.

γ)

«Θεραπευτική ένδειξη»: η προτεινόμενη ένδειξη ή ενδείξεις για τη μελλοντική άδεια κυκλοφορίας, με βάση τις προσδοκίες του υποστηρικτή κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης χαρακτηρισμού φαρμάκου ως ορφανού. Κάθε μελλοντική θεραπευτική ένδειξη πρέπει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της χαρακτηρισθείσας «ορφανής πάθησης». Η θεραπευτική ένδειξη που χορηγείται με την άδεια κυκλοφορίας ή η επέκταση της ένδειξης που χορηγείται στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα αξιολόγησης των δεδομένων ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που υποβάλλονται με την αίτηση για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας. Ενδέχεται να διαφέρει από την ένδειξη που προτείνεται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης χαρακτηρισμού φαρμάκου ως ορφανού.

ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Ένας υποστηρικτής μπορεί να υποβάλει αίτηση για τον χαρακτηρισμό ενός προϊόντος ως ορφανού φαρμάκου σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης του προϊόντος πριν από την υποβολή της αίτησης για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας. Ωστόσο, εάν ο ίδιος υποστηρικτής έχει ήδη υποβάλει αίτηση άδειας κυκλοφορίας για το ίδιο φάρμακο σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ (6) ή κεντρικά μέσω του EMA, τότε το προϊόν δεν είναι πλέον επιλέξιμο για χαρακτηρισμό ως φάρμακο για ορφανή πάθηση που περιλαμβάνει τη θεραπευτική ένδειξη που προτείνεται στην αίτηση άδειας κυκλοφορίας, ακόμη κι αν η άδεια κυκλοφορίας δεν έχει χορηγηθεί ακόμη.

Συνιστάται θερμά στους υποστηρικτές να ζητούν μια δωρεάν συνάντηση με τον EMA πριν υποβάλουν την αίτηση χαρακτηρισμού ενός φαρμάκου ως ορφανού, ιδίως εάν πρόκειται για την πρώτη τέτοια αίτηση που υποβάλλουν.

Προκειμένου να συγχρονιστεί η αξιολόγηση των αιτήσεων χαρακτηρισμού φαρμάκων ως ορφανών με τις συνεδριάσεις της COMP, έχουν καθοριστεί προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων, δημοσιευμένες στον ιστότοπο του ΕΜΑ.

Ένας υποστηρικτής μπορεί να υποβάλει αίτηση για τον χαρακτηρισμό ενός ήδη εγκεκριμένου φαρμάκου ως ορφανού, υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση αφορά μια ορφανή πάθηση διαφορετική από την πάθηση που αναφέρεται στην εγκεκριμένη θεραπευτική ένδειξη. Εάν το προϊόν διαθέτει ήδη άδεια κυκλοφορίας ως μη ορφανό φάρμακο, ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας πρέπει να υποβάλει αίτηση για χωριστή άδεια κυκλοφορίας (με διαφορετική επινοηθείσα ονομασία), η οποία θα καλύπτει μόνο την ορφανή πάθηση.

Περισσότεροι από ένας υποστηρικτές μπορούν να υποβάλουν αίτηση χαρακτηρισμού για το ίδιο προϊόν, με σκοπό τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία της ίδιας ή διαφορετικής πάθησης. Κάθε υποστηρικτής πρέπει να συμπληρώσει χωριστή αίτηση.

ΓΛΩΣΣΑ

Ολόκληρη η αίτηση πρέπει να είναι γραμμένη στα αγγλικά. Για βιβλιογραφικές παραπομπές σε άλλες γλώσσες, πρέπει να περιλαμβάνεται περίληψη στα αγγλικά, όπου είναι δυνατόν.

Κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να παρέχονται επίσης οι ακόλουθες πληροφορίες σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθώς και στα ισλανδικά και τα νορβηγικά:

η ονομασία της δραστικής ουσίας [διεθνής κοινόχρηστη ονομασία (INN), εάν υπάρχει, ή κοινή ονομασία]·

η προτεινόμενη ορφανή πάθηση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΈΧΟΝΤΑΙ

Ο υποστηρικτής θα πρέπει να υπογράφει ηλεκτρονικά την αίτηση αναφέροντας ότι η παρεχόμενη τεκμηρίωση είναι πλήρης και ακριβής. Το επιστημονικό έγγραφο που παρέχεται με την αίτηση (μέρη Α-Ε) θα πρέπει, γενικώς, να είναι σχετικά σύντομο και περιεκτικό (το πολύ 30 σελίδες).

Εάν επιζητείται χαρακτηρισμός του ίδιου προϊόντος για περισσότερες από μία ορφανές παθήσεις, θα πρέπει να υποβάλλεται χωριστή αίτηση για κάθε ορφανή πάθηση. Για τους σκοπούς αυτούς, κάθε διαφορετική «διάγνωση», «θεραπεία» και «πρόληψη» για την ίδια πάθηση αντιμετωπίζεται ως χωριστή ορφανή πάθηση και θα πρέπει να υποβάλλονται χωριστές αιτήσεις χαρακτηρισμού.

Κάθε αίτηση χαρακτηρισμού πρέπει να περιλαμβάνει πλήρεις βιβλιογραφικές παραπομπές, σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις και τις διαδικαστικές συμβουλές που δημοσιεύονται στον ιστότοπο του EMA.

Οι επίδοξοι υποστηρικτές θα πρέπει να συμβουλεύονται τις συμβουλές επί της διαδικασίας που είναι διαθέσιμες στον δημόσιο ιστότοπο του EMA και να επικοινωνούν με τον EMA για τυχόν αναπάντητες ερωτήσεις ή διευκρινίσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

1.    Ονομασία της ή των δραστικών ουσιών

Πριν από την υποβολή της αίτησης, κάθε δραστική ουσία πρέπει να καταχωρίζεται ως ελεγχόμενος όρος στην κατάλληλη υπηρεσία διαχείρισης δεδομένων ουσιών του EMA, με τη συνιστώμενη διεθνή κοινόχρηστη ονομασία της (INN) και με αναφορά της μορφής άλατος ή της ένυδρης μορφής της, ανάλογα με την περίπτωση. Εάν δεν υπάρχει συνιστώμενη INN, πρέπει να χρησιμοποιείται η ονομασία της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας ή, εάν η ουσία δεν περιλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία, η συνήθης κοινή ονομασία. Απουσία κοινής ονομασίας, πρέπει να παρέχεται ο ακριβής επιστημονικός χαρακτηρισμός. Οι ουσίες που δεν διαθέτουν ακριβή επιστημονικό χαρακτηρισμό πρέπει να περιγράφονται με μια δήλωση στην οποία αναφέρονται ο τρόπος παρασκευής και οι ύλες από τις οποίες παρασκευάστηκαν, μαζί με τυχόν συναφείς λεπτομέρειες. Όταν η δραστική ουσία έχει βιολογική προέλευση, να διευκρινίζεται η κυτταρική σειρά ή το σύστημα έκφρασης που χρησιμοποιείται.

Όταν το δραστικό συστατικό είναι φυτικής προέλευσης, η δήλωση της δραστικής ουσίας πρέπει να συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ποιότητα των φαρμάκων φυτικής προέλευσης.

2.    Προτεινόμενη ορφανή πάθηση

Ο υποστηρικτής πρέπει να υποβάλει λεπτομέρειες για την προτεινόμενη ορφανή πάθηση για την οποία επιζητά χαρακτηρισμό, διευκρινίζοντας αν το φάρμακο προορίζεται για διάγνωση, πρόληψη ή θεραπεία της πάθησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη ορφανή πάθηση μπορεί να είναι ευρύτερη από την προτεινόμενη θεραπευτική ένδειξη (βλ. ορισμούς παραπάνω).

Εάν ζητείται χαρακτηρισμός για περισσότερες από μία ορφανές παθήσεις για το ίδιο προϊόν, πρέπει να υποβάλλεται χωριστή αίτηση για κάθε πάθηση.

3.    Επινοηθείσα ονομασία, περιεκτικότητα, φαρμακοτεχνική μορφή και οδός χορήγησης

Πρέπει να παρέχονται λεπτομέρειες για την προτεινόμενη επινοηθείσα ονομασία, την περιεκτικότητα (ποσοτικά στοιχεία του δραστικού συστατικού), τη φαρμακοτεχνική μορφή και την οδό χορήγησης του ορφανού φαρμάκου, όπου είναι δυνατόν. Για προϊόντα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, αυτό μπορεί να μην είναι δυνατόν.

4.    Υποστηρικτής / υπεύθυνος επικοινωνίας

Το όνομα ή η εταιρική επωνυμία και η καταχωρισμένη διεύθυνση του υποστηρικτή πρέπει να παρέχονται ως ελεγχόμενος όρος στην υπηρεσία διαχείρισης δεδομένων οργανισμού του EMA πριν από την υποβολή της αίτησης. Οι αιτούντες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο εταιρειών λογίζονται ως ένας μοναδικός υποστηρικτής.

Ο υποστηρικτής πρέπει να είναι εγκατεστημένος στην ΕΕ και πρέπει να παρέχει τεκμηρίωση που να αναφέρει τη μόνιμη διεύθυνσή του στην ΕΕ.

Υποστηρικτής ενός ορφανού φαρμάκου μπορεί να είναι ένας συμβεβλημένος ερευνητικός οργανισμός, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγκατεστημένος στην ΕΕ, όπως απαιτείται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 141/2000.

Ο υποστηρικτής πρέπει να υποδείξει ένα πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να επικοινωνεί με τον EMA εκ μέρους του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χαρακτηρισμού. Ο υποστηρικτής θα πρέπει να παρέχει στοιχεία επικοινωνίας (αριθμό τηλεφώνου στην ΕΕ και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για τυχόν απορίες που εγείρονται από ασθενείς, επαγγελματίες του τομέα της υγείας ή άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μετά τον χαρακτηρισμό. Για την εν λόγω επικοινωνία μετά τον χαρακτηρισμό, συνιστάται να δίνεται μια μη ατομική/γενική εταιρική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι μια διεύθυνση που συνδέεται με συγκεκριμένο πρόσωπο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Σε κάθε αίτηση πρέπει να παρέχεται κατάλογος συντομογραφιών. Θα πρέπει να περιλαμβάνεται μια ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας, που να υποστηρίζεται και να αντιπαραβάλλεται με δημοσιευμένες πηγές. Θα πρέπει να παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

A.   Περιγραφή της πάθησης

1.    Λεπτομέρειες της ορφανής πάθησης

Θα πρέπει να παρέχεται σαφής περιγραφή της ασθένειας ή της πάθησης, για τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία της οποίας προορίζεται το φάρμακο. Αυτή η περιγραφή πρέπει να βασίζεται σε δημοσιευμένες πηγές. Θα πρέπει να παρέχονται λεπτομέρειες για τα αίτια και τα συμπτώματα.

Η ορφανή πάθηση μπορεί να αφορά πληθυσμό ευρύτερο από τον πληθυσμό που ορίζεται με την προτεινόμενη θεραπευτική ένδειξη. Αυτός ο ευρύτερος πληθυσμός θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για την εκτίμηση του επιπολασμού.

Κατά τη διαδικασία χαρακτηρισμού, η COMP ενδέχεται να τροποποιήσει την ορφανή πάθηση για την οποία υποβάλλεται αίτηση. Επιπλέον, τυχόν χαρακτηρισμός μιας πάθησης ως ορφανής δεν περιορίζει την τελική θεραπευτική ένδειξη ή ενδείξεις που θα συμφωνηθούν στους όρους της άδειας κυκλοφορίας.

2.    Ιατρική αληθοφάνεια

Αυτή η ενότητα, που πρέπει να συμπληρώνεται για όλες τις αιτήσεις, θα πρέπει να παρέχει λεπτομερές σκεπτικό για τη χρήση του φαρμάκου στην προτεινόμενη ορφανή πάθηση. Θα πρέπει να περιλαμβάνει περιγραφή του φαρμάκου και εξέταση του μηχανισμού δράσης του, στον βαθμό που αυτός είναι γνωστός. Προς υποστήριξη του σκεπτικού για την ανάπτυξη του προϊόντος στην προτεινόμενη πάθηση, κατά κανόνα απαιτούνται μη κλινικά ή προκαταρκτικά κλινικά δεδομένα. Είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί, στο μέτρο του δυνατού, μια εξέταση των αποτελεσμάτων μη κλινικών μελετών που αφορούν το συγκεκριμένο προϊόν σε μοντέλα της συγκεκριμένης πάθησης που αναφέρονται στην αίτηση και/ή μια εξέταση προκαταρκτικών κλινικών δεδομένων σε ασθενείς που πάσχουν από την πάθηση. Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει, εφόσον διατίθενται, εκθέσεις μελετών από τον υποστηρικτή που δικαιολογούν τη χρήση του προϊόντος στην πάθηση που αφορά η αίτηση. Κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να δηλώνεται ο στόχος, η μεθοδολογία, τα αποτελέσματα όλων των σχετικών μελετών κ.λπ.

Όταν η προτεινόμενη ορφανή πάθηση αφορά ένα υποσύνολο μιας συγκεκριμένης πάθησης, στην ενότητα αυτή θα πρέπει να αιτιολογείται γιατί ο περιορισμός της χρήσης του φαρμάκου στο συγκεκριμένο υποσύνολο είναι ιατρικά αληθοφανής. Θα πρέπει επίσης να περιγραφούν οι μέθοδοι ή τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την οριοθέτηση αυτού του πληθυσμιακού υποσυνόλου.

Όταν εξετάζεται ο τρόπος ορισμού της πάθησης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία. Τα σημεία αυτά αφορούν, ιδιαίτερα, το τι αποτελεί έγκυρη πάθηση, τι θα μπορούσε να θεωρηθεί μη έγκυρο υποσύνολο εντός μιας πάθησης και πώς τα στοιχεία αυτά συνδέονται με τις υπάρχουσες θεραπείες, το σημαντικό όφελος των νέων θεραπειών και την προτεινόμενη θεραπευτική ένδειξη.

Γενικές απαιτήσεις

Οι αναγνωρισμένες, διακριτές ιατρικές καταστάσεις μπορούν γενικά να θεωρηθούν έγκυρες παθήσεις. Οι εν λόγω καταστάσεις ορίζονται γενικά βάσει των ειδικών χαρακτηριστικών τους, π.χ. φυσιοπαθολογικά, ιστοπαθολογικά, γενετικού υποτύπου/γονιδιωματικά και κλινικά χαρακτηριστικά. Από μόνη της, η ύπαρξη απλώς ενός υποσυνόλου ασθενών που αναμένεται να ωφεληθούν από το προϊόν (όπως ορίζεται στην προτεινόμενη θεραπευτική ένδειξη) δεν αποτελεί κατά κανόνα αποδεκτό καθοριστικό κριτήριο για μια χωριστή πάθηση.

Τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν μια χωριστή πάθηση πρέπει να προσδιορίζουν μια ομάδα ασθενών στους οποίους η ανάπτυξη ενός φαρμάκου είναι εύλογη, με βάση την παθογένεση της πάθησης και τα φαρμακοδυναμικά στοιχεία και παραδοχές. Οι διαφορετικοί βαθμοί βαρύτητας ή τα διαφορετικά στάδια μιας ασθένειας δεν θα πρέπει, κατά κανόνα, να θεωρούνται χωριστές παθήσεις. Η ευρύτερη πάθηση είναι αυτή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την εκπλήρωση των κριτηρίων χαρακτηρισμού.

Σημεία ειδικής προσοχής

α)

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω γενικές απαιτήσεις, θα πρέπει να παρουσιαστούν πειστικά επιχειρήματα για να αποδειχθεί η ιατρική αληθοφάνεια κάθε προτεινόμενου υποσυνόλου, καθώς και το σκεπτικό για τον αποκλεισμό του ευρύτερου πληθυσμού. Ένα υποσύνολο μιας πάθησης που, όταν εξετάζεται συνολικά, έχει επιπολασμό μεγαλύτερο από 5 ανά 10 000 άτομα θα μπορούσε κατ’ εξαίρεση να θεωρηθεί έγκυρη πάθηση εάν οι ασθενείς του εν λόγω υποσυνόλου παρουσιάζουν διακριτά και μοναδικά αξιολογήσιμα χαρακτηριστικά με αληθοφανή σύνδεση με την πάθηση και τα χαρακτηριστικά αυτά είναι απαραίτητα για τη δράση του φαρμάκου. Ειδικότερα, ο γενετικός υποτύπος/προφίλ και/ή τα φυσιοπαθολογικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με αυτό το υποσύνολο θα πρέπει να συνδέονται στενά με τη διαγνωστική και/ή προληπτική και/ή θεραπευτική δράση του φαρμάκου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε η απουσία των χαρακτηριστικών αυτών να καθιστά το φάρμακο αναποτελεσματικό για τον υπόλοιπο πληθυσμό που πάσχει από την πάθηση.

β)

Οι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από περισσότερες από μία παθήσεις. Γενικά, η συνύπαρξη δύο (ή περισσότερων) συνοδών παθήσεων δεν θεωρείται έγκυρη πάθηση. Ωστόσο, μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι αποδεκτή εάν αποτελεί νέο και αξιολογήσιμο χαρακτηριστικό που είναι απαραίτητο για τη φαρμακολογική δράση και το ιατρικό αποτέλεσμα.

γ)

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να θεωρηθεί ότι μια συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος συνιστά χωριστή πάθηση. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για προϊόντα που είναι απαραίτητα σε ιατρικές επεμβάσεις, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη υποκείμενη πάθηση.

3.    Τεκμηρίωση του γεγονότος ότι η φύση της πάθησης συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή ή αναπηρία

α)

Στις αιτήσεις που υποβάλλονται δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000, θα πρέπει να παρέχεται δήλωση που να εξηγεί ότι η φύση της πάθησης συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή ή χρόνια αναπηρία, υποστηριζόμενη από επιστημονικές ή ιατρικές παραπομπές.

β)

Στις αιτήσεις που υποβάλλονται δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000, θα πρέπει να παρέχεται δήλωση που να αποδεικνύει ότι η φύση της πάθησης συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή ή σοβαρή αναπηρία ή είναι σοβαρή και χρόνια, υποστηριζόμενη από επιστημονικές ή ιατρικές παραπομπές.

B.   Επιπολασμός της πάθησης (7)

Όταν επιδιώκεται χαρακτηρισμός σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000, θα πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον επιπολασμό της πάθησης ή της νόσου στην ΕΕ σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 847/2000 της Επιτροπής. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρεται ο επιπολασμός της πάθησης (ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από μια πάθηση σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε έναν δεδομένο πληθυσμό) στην ΕΕ (8) κατά τον χρόνο της αίτησης χαρακτηρισμού, ο οποίος θα πρέπει να υπολογίζεται για την πάθηση όπως αναφέρεται στην αίτηση χαρακτηρισμού. Η μεθοδολογία για τον υπολογισμό πρέπει να περιγράφεται με σαφήνεια.

Πριν από τη συμπλήρωση αυτής της ενότητας της αίτησης, συνιστάται στους υποστηρικτές να συμβουλεύονται το έγγραφο οδηγιών της COMP με τίτλο «Σημεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον επιπολασμό μιας πάθησης με σκοπό τον χαρακτηρισμό της ως ορφανής» (9).

1.    Επιπολασμός της ορφανής νόσου ή πάθησης στην ΕΕ

1.1.   Στοιχεία αναφοράς

Οι πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνουν μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση έγκυρων πηγών (όπως έγκριτα επιδημιολογικά και ιατρικά άρθρα, βάσεις δεδομένων και μητρώα) που αποδεικνύουν ότι η ασθένεια ή η πάθηση για την οποία θα χορηγηθεί το φάρμακο δεν προσβάλλει περισσότερα από πέντε ανά 10 000 άτομα στην ΕΕ κατά τον χρόνο της αίτησης. Αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να παρουσιάζουν με σαφήνεια τον επιπολασμό της πάθησης στην ΕΕ (σε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη) και θα πρέπει να περιλαμβάνουν συμπέρασμα σχετικά με τον εκτιμώμενο επιπολασμό ανά 10 000 άτομα στην ΕΕ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης χαρακτηρισμού.

Όσον αφορά τα φάρμακα που προορίζονται για τη διάγνωση ή την πρόληψη μιας πάθησης, ο υπολογισμός του επιπολασμού πρέπει να πραγματοποιείται με βάση τον πληθυσμό στον οποίο αναμένεται να χορηγείται το προϊόν σε ετήσια βάση.

Ο υποστηρικτής πρέπει να εξηγεί με σαφήνεια τον τρόπο υπολογισμού του εκτιμώμενου επιπολασμού, υποδεικνύοντας τις μεθόδους και τα αποτελέσματα τόσο για τον προσδιορισμό των πηγών δεδομένων/πληροφοριών (έγκριτα άρθρα, βάσεις δεδομένων και μητρώα) όσο και για τον υπολογισμό του επιπολασμού (βλ. «Σημεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον επιπολασμό μιας πάθησης με σκοπό τον χαρακτηρισμό της ως ορφανής (10)»).

Οι παραπομπές σε ιατρική και επιδημιολογική βιβλιογραφία, βάσεις δεδομένων, μητρώα και άλλες πηγές πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση του επιπολασμού πρέπει να συνοψίζονται σε μορφή πίνακα, με τις πιο σχετικές πληροφορίες και αποτελέσματα κάθε μελέτης, όπως τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος του πληθυσμού της μελέτης, ο ορισμός των περιστατικών κ.λπ. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες σύγχρονες τεκμηριωμένες πηγές, ο υποστηρικτής πρέπει να παρέχει σαφές σκεπτικό που να δικαιολογεί την παραδοχή ότι η ασθένεια ή η πάθηση θα πληροί τα κριτήρια επιπολασμού ορφανών παθήσεων κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Προς τούτο, ο υποστηρικτής πρέπει να παρουσιάζει και να εξετάζει τις τάσεις μεταβολής με την πάροδο του χρόνου όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης ή την αύξηση της διάρκειας της πάθησης λόγω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων της θεραπείας.

1.2.   Πληροφορίες από βάσεις δεδομένων για σπάνιες ασθένειες

Πρέπει να παρέχονται πληροφορίες από σχετικές πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων βάσεων δεδομένων και μητρώων στην ΕΕ, εάν είναι διαθέσιμες. Όταν μια υφιστάμενη βάση δεδομένων αναφέρεται στον επιπολασμό της νόσου ή της πάθησης σε ένα κράτος μέλος, πρέπει να παρέχεται εξήγηση ως προς το γιατί είναι εύλογη η παρεκβολή αυτών των δεδομένων σε άλλα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές εθνοτικές και πολιτισμικές διαφορές.

Όταν, ελλείψει επιδημιολογικών δεδομένων ή βάσεων δεδομένων και μητρώων, υπάρχουν διαθέσιμες μόνο περιπτωσιολογικές αναφορές για την ασθένεια στην ΕΕ, μπορεί να γίνεται παραπομπή σε επιδημιολογικά δεδομένα και βάσεις δεδομένων που είναι διαθέσιμες σε χώρες εκτός ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχεται εξήγηση της παρεκβολής στον πληθυσμό της ΕΕ.

2.    Επιπολάσομε και συχνότητα εμφάνισης της πάθησης στην ΕΕ

Όταν ζητείται χαρακτηρισμός σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) δεύτερο εδάφιο, ο υποστηρικτής πρέπει να παρέχει δεδομένα σχετικά με τον επιπολασμό και τη συχνότητα εμφάνισης της πάθησης στην ΕΕ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης χαρακτηρισμού, για σκοπούς πληροφόρησης.

C.   Δυνατότητα απόδοσης της επένδυσης

Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται με βάση το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000, δηλαδή στις περιπτώσεις όπου η θέση σε κυκλοφορία του φαρμάκου στην ΕΕ χωρίς την παροχή κινήτρων είναι ελάχιστα πιθανό να αποφέρει επαρκή έσοδα ώστε να δικαιολογείται η απαιτούμενη επένδυση, οι παρεχόμενες πληροφορίες πρέπει να συνάδουν με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/2000 της Επιτροπής.

Το κόστος και τα έσοδα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά στις υποκατηγορίες που παρατίθενται παρακάτω.

1.

Επιχορηγήσεις και φορολογικά κίνητρα — επιχορηγήσεις, φορολογικά κίνητρα ή άλλες μορφές ανάκτησης κόστους που λαμβάνονται στην ΕΕ ή σε τρίτες χώρες.

2.

Παρελθούσες και μελλοντικές δαπάνες ανάπτυξης — λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος που έχει ήδη αναληφθεί για την ανάπτυξη του φαρμάκου, καθώς και δήλωση και εξήγηση όλων των δαπανών ανάπτυξης με τις οποίες αναμένεται να επιβαρυνθεί ο υποστηρικτής μετά την υποβολή της αίτησης.

Οι λεπτομέρειες των παρελθουσών δαπανών πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: προκλινικές μελέτες, κλινικές μελέτες, φαρμακοτεχνικές μελέτες, μελέτες σταθερότητας, βιβλιογραφικές έρευνες, συναντήσεις με ρυθμιστικές αρχές, κόστος προμήθειας του φαρμάκου και σύνταξη της αίτησης. Οι παρεχόμενες πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνουν τον αριθμό των μελετών ή ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε περίπτωση, τη διάρκεια και το χρονοδιάγραμμα κάθε μελέτης ή δραστηριότητας, τον αριθμό των ασθενών ή των ζώων που συμμετείχαν σε κάθε μελέτη ή δραστηριότητα και τον αριθμό των ωρών εργασίας που απαιτήθηκαν.

Σε περίπτωση που το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί για μια ένδειξη ή εξετάζεται για μία ή περισσότερες άλλες ενδείξεις, η δήλωση κόστους πρέπει να παρέχει σαφή δήλωση και εξήγηση της μεθόδου που χρησιμοποιείται για την κατανομή του κόστους ανάπτυξης μεταξύ των διαφόρων ενδείξεων.

3.

Κόστος παραγωγής και κυκλοφορίας — δήλωση και εξήγηση του συνολικού κόστους παραγωγής και κυκλοφορίας, με το οποίο έχει επιβαρυνθεί κατά το παρελθόν ο υποστηρικτής και το οποίο αναμένει να προκύψει κατά τα δέκα πρώτα έτη μετά την έγκριση.

4.

Αναμενόμενα έσοδα — εκτίμηση και εξήγηση των αναμενόμενων εσόδων από τις πωλήσεις του φαρμάκου στην ΕΕ κατά τα δέκα πρώτα έτη μετά την έγκρισή του.

5.

Πιστοποίηση από εγγεγραμμένο ορκωτό λογιστή — υπογεγραμμένη δήλωση ότι όλα τα στοιχεία κόστους και εσόδων έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με τη γενικώς αποδεκτή λογιστική πρακτική και έχουν πιστοποιηθεί από ορκωτό λογιστή εγγεγραμμένο στην ΕΕ.

D.   Άλλες μέθοδοι για τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία της πάθησης

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000 και το άρθρο 2 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/2000 της Επιτροπής, ο υποστηρικτής έχει την ευθύνη να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική μέθοδος διάγνωσης, πρόληψης ή θεραπείας της συγκεκριμένης πάθησης ή, εάν υπάρχει τέτοια μέθοδος, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα ωφελήσει σημαντικά τα πρόσωπα που πάσχουν από την πάθηση.

Η ενότητα D.1 («Λεπτομέρειες για οιεσδήποτε υφιστάμενες μεθόδους διάγνωσης, πρόληψης ή θεραπείας») πρέπει να συμπληρώνεται για όλες τις αιτήσεις. Η ενότητα D.2 («Τεκμηρίωση των λόγων για τους οποίους οι μέθοδοι δεν κρίνονται ικανοποιητικές») και η ενότητα D.3 («Τεκμηρίωση σημαντικού οφέλους») αλληλοαναιρούνται και μόνο μία από αυτές πρέπει να συμπληρώνεται.

1.    Λεπτομέρειες για οιεσδήποτε υφιστάμενες μεθόδους διάγνωσης, πρόληψης ή θεραπείας

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/2000 της Επιτροπής, εάν υπάρχουν ήδη οιαδήποτε φάρμακα για τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία μιας ορφανής πάθησης, πρέπει να παρέχεται τεκμηρίωση που να εκθέτει τους λόγους για τους οποίους οι υφιστάμενες μέθοδοι δεν κρίνονται ικανοποιητικές ή τους λόγους για τους οποίους το νέο φάρμακο θα ωφελήσει σημαντικά τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση.

Σε αυτό το μέρος της αίτησης, ο υποστηρικτής πρέπει να προβαίνει σε επισκόπηση των διαθέσιμων μεθόδων διάγνωσης, πρόληψης ή θεραπείας στην ΕΕ, με αναφορά στην επιστημονική και ιατρική βιβλιογραφία ή σε άλλες σχετικές πληροφορίες.

Εάν δεν υπάρχουν άλλες μέθοδοι επί του παρόντος, αυτό θα πρέπει να δηλώνεται.

Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες μέθοδοι διάγνωσης, πρόληψης ή θεραπείας (π.χ. χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή ιατροτεχνολογικά προϊόντα) χωρίς άδεια κυκλοφορίας μπορούν να θεωρούνται ικανοποιητικές εάν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κλινικών ιατρών του κλάδου ως προς την αξία της συγκεκριμένης θεραπείας ή θεραπειών ή εάν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αξία των μεθόδων αυτών. Όταν εξετάζεται το κατά πόσο μια συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πείρα από τη χρήση της μεθόδου, τα τεκμηριωμένα αποτελέσματα και άλλοι παράγοντες, όπως το εάν η μέθοδος είναι επεμβατική ή όχι ή εάν απαιτεί νοσηλεία.

Η αξιολόγηση πρέπει να περιλαμβάνει, κατά περίπτωση:

ιατροτεχνολογικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των ενεργών εμφυτεύσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων) που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ, σύμφωνα με το σχετικό νομικό πλαίσιο (11)·

γαληνικά σκευάσματα εντός ή εκτός φαρμακοποιίας, εφόσον είναι γνωστά και ασφαλή και η χρήση τους συνιστά γενική πρακτική στην ΕΕ (12)·

όπου είναι δυνατόν, άλλες προσεγγίσεις για τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας ή πάθησης, όπως δίαιτα ή μηχανικά μέσα, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στην ΕΕ.

Η αξιολόγηση πρέπει να αναφέρει την επιστημονική και ιατρική βιβλιογραφία ή κάθε άλλη σχετική πληροφορία, π.χ. κλινικές κατευθυντήριες γραμμές από ευρωπαϊκές ιατρικές ενώσεις, εάν υπάρχουν.

Για τα εγκεκριμένα φάρμακα, η αξιολόγηση πρέπει να περιλαμβάνει εκείνα που έχουν εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο σε τουλάχιστον ένα κράτος μέλος (αποκεντρωμένη διαδικασία ή διαδικασία αμοιβαίας αναγνώρισης) ή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κεντρική διαδικασία), για την πάθηση αυτή καθαυτή, για μια ευρύτερη πάθηση που περιλαμβάνει την πάθηση με την οποία σχετίζεται η αίτηση ή για το ίδιο σύνολο συμπτωμάτων. Πρέπει να παρέχεται ένας πίνακας επισκόπησης όλων των σχετικών εγκεκριμένων φαρμάκων, ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής:

επινοηθείσα ονομασία·

κράτη μέλη όπου έχει δοθεί άδεια·

κάτοχο της άδειας· και

επιτρεπόμενες ενδείξεις.

Για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, πρέπει να παρέχονται η ονομασία και οι εγκεκριμένες χρήσεις.

2.    Τεκμηρίωση των λόγων για τους οποίους οι μέθοδοι δεν κρίνονται ικανοποιητικές

Ο υποστηρικτής πρέπει να παρέχει τεκμηρίωση που να εκθέτει τους λόγους για τους οποίους οι εξεταζόμενες μέθοδοι δεν κρίνονται ικανοποιητικές. Η τεκμηρίωση αυτή μπορεί να βασίζεται σε κλινικές πληροφορίες ή σε επιστημονική βιβλιογραφία.

Τα φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για την προτεινόμενη ορφανή πάθηση θα θεωρούνται «ικανοποιητικές μέθοδοι» και ο υποστηρικτής θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει για το «σημαντικό όφελος». Όταν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν γνωστά και ασφαλή γαληνικά σκευάσματα των οποίων η χρήση στη θεραπεία είναι γενική πρακτική στην ΕΕ, ο υποστηρικτής οφείλει να εξετάσει αυτές τις μεθόδους σε αυτήν την ενότητα και να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν θεωρούνται «ικανοποιητικές μέθοδοι». Εάν συμπληρωθεί αυτή η ενότητα, δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί η ενότητα D.3 («Τεκμηρίωση σημαντικού οφέλους»).

3.    Τεκμηρίωση σημαντικού οφέλους

Όταν υπάρχουν ήδη μέθοδοι για τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης, ο υποστηρικτής πρέπει να παρέχει τεκμηρίωση η οποία θα εκθέτει τους λόγους για τους οποίους εκτιμάται ότι το φάρμακο για το οποίο ζητείται χαρακτηρισμός θα ωφελήσει σημαντικά τα άτομα που πάσχουν από τη σχετική πάθηση. Η εν λόγω τεκμηρίωση πρέπει να παραπέμπει σε κατάλληλη επιστημονική βιβλιογραφία ή στα αποτελέσματα οριστικών και προκαταρκτικών συγκριτικών μελετών. Εάν συμπληρωθεί αυτή η ενότητα, δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί η ενότητα D.2 («Τεκμηρίωση των λόγων για τους οποίους οι μέθοδοι δεν κρίνονται ικανοποιητικές»).

Κατά τον χρόνο του χαρακτηρισμού, η εκτίμηση για την ύπαρξη σημαντικού οφέλους θα μπορούσε να βασίζεται σε μη κλινικά ή σε προκαταρκτικά κλινικά δεδομένα στο συγκεκριμένο πλαίσιο της πάθησης. Οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη ενδεχόμενου οφέλους θα πρέπει να είναι αληθοφανείς και, όπου είναι δυνατόν, να βασίζονται σε ορθές φαρμακολογικές αρχές. Μη κλινικά δεδομένα και προκαταρκτικά κλινικά δεδομένα πρέπει να προστίθενται ως αποδεικτικά στοιχεία. Κατά κανόνα, η επίδειξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και/ή βελτιωμένου προφίλ ασφάλειας (δηλαδή κλινικώς σημαντικού πλεονεκτήματος) μπορεί να θεωρηθεί ότι υποστηρίζει την έννοια του σημαντικού οφέλους. Όταν η επιχειρηματολογία για το σημαντικό όφελος αφορά τη σημαντική συμβολή στην περίθαλψη των ασθενών που οφείλεται σε σημαντικά βελτιωμένη συμμόρφωση με τη θεραπεία χάρη σε αλλαγή της φαρμακοτεχνικής μορφής, αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από εξέταση των σοβαρών και τεκμηριωμένων δυσκολιών που αντιμετωπίζονται με την υφιστάμενη σύνθεση και από δεδομένα που καταδεικνύουν ότι το προτεινόμενο προϊόν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εν λόγω δυσκολίες. Σε όλες τις περιπτώσεις, η COMP θα κρίνει αν αυτές οι εκτιμήσεις είναι αληθοφανείς ή όχι και αν υποστηρίζονται στην αίτηση με κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία.

Δεδομένου ότι πολλοί υποστηρικτές θα υποβάλουν αίτηση για χαρακτηρισμό ενός φαρμάκου ως ορφανού σε πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής του, όταν συχνά δεν υπάρχουν συγκριτικά δεδομένα, θα πρέπει να παρέχεται μια κριτική επισκόπηση που να συγκρίνει ικανοποιητικές μεθόδους, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντικό όφελος. Αυτή η επισκόπηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς και τους κινδύνους των διαθέσιμων μεθόδων και να επικεντρώνεται στο αναμενόμενο όφελος από το προτεινόμενο προϊόν.

Εξετάζονται όλοι οι χαρακτηρισμοί ορφανών φαρμάκων ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τα κριτήρια πριν από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας κατά τον χρόνο της έγκρισης από την επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA. Σε αυτό το στάδιο, οι υποστηρικτές φαρμάκων που έχουν χαρακτηριστεί ορφανά πρέπει να αποδείξουν ότι επιτυγχάνεται σημαντικό όφελος σε σύγκριση με υφιστάμενες ικανοποιητικές μεθόδους, προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς του ορφανού φαρμάκου. Για τον σκοπό αυτό, η COMP θα απαιτεί υψηλότερο επίπεδο δεδομένων/αποδεικτικών στοιχείων για τη διατήρηση του καθεστώτος ορφανού φαρμάκου απ’ ό,τι για τον αρχικό χαρακτηρισμό.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα η παροχή συνδρομής στην κατάρτιση πρωτοκόλλων για να εξασφαλίζεται η κατάλληλη κλινική ανάπτυξη του ορφανού φαρμάκου. Η παροχή συνδρομής στην κατάρτιση πρωτοκόλλων πρέπει επίσης να περιλαμβάνει καθοδήγηση για την απόδειξη σημαντικού οφέλους σε σύγκριση με ικανοποιητικές μεθόδους διάγνωσης, πρόληψης ή θεραπείας.

Περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα διατίθενται στην ανακοίνωση της Επιτροπής (2016/C 424/03).

E.   Περιγραφή του σταδίου ανάπτυξης

1.    Συνοπτική περιγραφή της ανάπτυξης του προϊόντος

Ο αιτών πρέπει να περιγράφει συνοπτικά την υφιστάμενη κατάσταση ανάπτυξης του ορφανού φαρμάκου εντός της ΕΕ, π.χ. προκαταρκτική έρευνα, σύντομες λεπτομέρειες της φαρμακοτεχνικής ανάπτυξης, προκλινική έρευνα σε μορφή πίνακα, κλινική έρευνα, τελική κατάρτιση φακέλου άδειας κυκλοφορίας. Πρέπει να παρέχονται λεπτομέρειες των προτεινόμενων σχεδίων ανάπτυξης για την ορφανή πάθηση. Πρέπει να παρέχονται πληροφορίες για τυχόν προτεινόμενα σχέδια ανάπτυξης για άλλες ενδείξεις. Αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται με τη μορφή περίληψης, τύπου «ενημερωτικού φυλλαδίου ερευνητή». Δεν χρειάζεται να παρέχονται πλήρεις εκθέσεις μη κλινικών και κλινικών μελετών, εκτός εάν ζητηθεί.

Αυτή η ενότητα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το εάν ο υποστηρικτής σκοπεύει να υποβάλει αίτηση στον EMA για παροχή συνδρομής στην κατάρτιση πρωτοκόλλων. Οι αναμενόμενες ημερομηνίες της αίτησης για παροχή συνδρομής στην κατάρτιση πρωτοκόλλων και της υποβολής της αίτησης άδειας κυκλοφορίας πρέπει να παρέχονται, εφόσον είναι γνωστές.

2.    Λεπτομέρειες σχετικά με το υφιστάμενο ρυθμιστικό καθεστώς και το ιστορικό θέσης σε κυκλοφορία στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες

Πρέπει να παρέχεται σύνοψη του ρυθμιστικού καθεστώτος παγκοσμίως και του ιστορικού θέσης του φαρμάκου σε κυκλοφορία στην αγορά. Η εν λόγω σύνοψη πρέπει να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις κλινικές δοκιμές και την κατάσταση της αίτησης άδειας κυκλοφορίας, λεπτομέρειες σχετικά με τις ενδείξεις για τις οποίες το φάρμακο έχει εγκριθεί σε τρίτες χώρες, προηγούμενες αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας και τυχόν δυσμενή ρυθμιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του φαρμάκου σε οποιαδήποτε χώρα.

Αυτή η ενότητα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το εάν έχει υποβληθεί αίτηση ή εάν έχει χορηγηθεί καθεστώς ορφανού φαρμάκου για το προϊόν σε άλλες χώρες. Εάν έχει χορηγηθεί αλλού καθεστώς ορφανού φαρμάκου, είναι χρήσιμο να επισυναφθεί στην αίτηση αντίγραφο της απόφασης για τον χαρακτηρισμό του φαρμάκου ως ορφανού.

F.   Βιβλιογραφία

Όλες οι δημοσιευμένες πηγές στις οποίες γίνεται παραπομπή πρέπει να υποβάλλονται μαζί με την αίτηση. Σε περίπτωση τηλεφόρτωσης ή εξαγωγής πληροφοριών από έναν ιστότοπο, πρέπει να επισημαίνεται η ημερομηνία πρόσβασης στον ιστότοπο.

Η προτιμώμενη μορφή για τις παραπομπές σε δημοσιευμένη βιβλιογραφία στην αίτηση είναι ανά κύριο συγγραφέα και έτος π.χ. (Smith et al. 2002).

G.   Μεταβίβαση του χαρακτηρισμού ενός ορφανού φαρμάκου σε άλλον υποστηρικτή και αλλαγή του ονόματος ή της διεύθυνσης του υποστηρικτή

1.    Μεταβίβαση του χαρακτηρισμού ενός ορφανού φαρμάκου σε άλλον υποστηρικτή

Ο χαρακτηρισμός ενός ορφανού φαρμάκου μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλον υποστηρικτή σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000.

Κατά την υποβολή της άδειας κυκλοφορίας, ο αιτών την άδεια κυκλοφορίας και ο υποστηρικτής του ορφανού φαρμάκου πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο προκειμένου αυτό να δικαιούται το κίνητρο μειωμένων τελών για τα ορφανά φάρμακα. Για τον λόγο αυτό, όπου χρειάζεται, ο υποστηρικτής μπορεί να ζητήσει μεταβίβαση πριν από την υποβολή της αίτησης για άδεια κυκλοφορίας. Τόσο ο αιτών όσο και ο υποστηρικτής πρέπει να είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ.

Κατά την υποβολή αίτησης μεταβίβασης, ο υφιστάμενος υποστηρικτής οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες επί της διαδικασίας στον ιστότοπο του EMA. Ο EMA δεν θα είναι σε θέση να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη μεταβίβαση εάν η αίτηση είναι ελλιπής ή έχει συμπληρωθεί λανθασμένα.

Εντός 30 ημερών από την υποβολή του αιτήματος, ο EMA διαβιβάζει τη γνωμοδότησή του στον υφιστάμενο υποστηρικτή και στην Επιτροπή.

Εάν συμφωνεί με τη μεταβίβαση, η Επιτροπή τροποποιεί την απόφαση χαρακτηρισμού ως ορφανού φαρμάκου. Η μεταβίβαση ισχύει από την ημερομηνία κατά την οποία η Επιτροπή κοινοποιεί την τροποποιημένη απόφαση. Η Επιτροπή δημοσιεύει επίσης την απόφαση στο κοινοτικό μητρώο ορφανών φαρμάκων (13).

2.    Αλλαγή του ονόματος ή της διεύθυνσης του υποστηρικτή

Η αλλαγή του ονόματος ή της διεύθυνσης ενός υφιστάμενου υποστηρικτή δεν απαιτεί νέα νομική πράξη, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποστηρικτής εξακολουθεί να είναι το ίδιο πρόσωπο ή νομική οντότητα.

Ο υποστηρικτής πρέπει να υποβάλει το αίτημα σύμφωνα με τις οδηγίες επί της διαδικασίας στον ιστότοπο του EMA. Ο υποστηρικτής πρέπει ιδίως να τροποποιήσει πρώτα τα σχετικά δεδομένα στον κατάλογο ελεγχόμενων όρων στην υπηρεσία διαχείρισης δεδομένων οργανισμού του EMA.

Αυτά τα στοιχεία τηρούνται από τον EMA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αλλαγές ονομάτων καταγράφονται στο κοινοτικό μητρώο για τα ορφανά φάρμακα.

H.   Τροποποίηση υφιστάμενου χαρακτηρισμού

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η χαρακτηρισθείσα πάθηση μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής (2016/C 424/03). Κατά την ανάπτυξη του προϊόντος, η ταξινόμηση μιας ασθένειας μπορεί να αλλάξει και η χαρακτηρισθείσα πάθηση μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ένδειξη για την οποία σκοπεύει να υποβάλει αίτηση ο υποστηρικτής κατά τον χρόνο της χορήγησης άδειας κυκλοφορίας. Η διαδικασία τροποποίησης χρησιμοποιείται μόνο για αλλαγές στην ταξινόμηση μιας ασθένειας. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεύρυνση ή τον περιορισμό της ορφανής πάθησης κατόπιν αιτήματος του υποστηρικτή. Προς τούτο, ο υποστηρικτής πρέπει να υποβάλει αναθεωρημένη αίτηση χαρακτηρισμού ενός φαρμάκου ως ορφανού προτού υποβάλει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας. Αντιστοίχως, ο υποστηρικτής πρέπει να επικαιροποιήσει κατάλληλα τυχόν σχετικές ενότητες, π.χ. για τον επιπολασμό. Ο υποστηρικτής πρέπει να προσδιορίσει την παραπομπή για τον υφιστάμενο χαρακτηρισμό στην ενότητα I.1.3.

Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές (π.χ. νέα μορφή άλατος ή νέα ονομασία INN) οι οποίες δεν επηρεάζουν την πάθηση. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση.

Τα αιτήματα τροποποίησης μιας ήδη χαρακτηρισθείσας πάθησης ακολουθούν την ίδια διαδικασία αξιολόγησης με τα αιτήματα νέου χαρακτηρισμού. Ο αιτών θα πρέπει να αποδείξει ότι εξακολουθούν να πληρούνται όλα τα κριτήρια χαρακτηρισμού. Εάν η COMP συμφωνήσει με το αίτημα τροποποίησης, η Επιτροπή θα εκδώσει νέα απόφαση και η αρχική απόφαση θα καταργηθεί αυτοδίκαια.


(1)  https://www.ema.europa.eu/en

(2)  https://iris.ema.europa.eu/

(3)  ΕΕ L 18 της 22.1.2000, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 103 της 28.4.2000, σ. 5.

(5)  ΕΕ C 424 της 16.11.2016, σ. 3.

(6)  Οι αναφορές στην ΕΕ θα πρέπει να θεωρείται ότι περιλαμβάνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

(7)  Η λέξη «πάθηση» χρησιμοποιείται στον κανονισμό.

(8)  Για τον χαρακτηρισμό ορφανών παθήσεων, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν στην ΕΕ πρέπει να υπολογίζεται με βάση τον πληθυσμό των κρατών μελών της ΕΕ συν τον πληθυσμό της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας.

(9)  Points to consider on the estimation and reporting on the prevalence of a condition for the purpose of orphan designation. 20 Ιουνίου 2019 EMA/COMP/436/01 αναθ. 1.

(10)  Βλ. υποσημείωση 7.

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/745 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2017, για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 και για την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 90/385/ΕΟΚ και 93/42/ΕΟΚ (ΕΕ L 117 της 5.5.2017, σ. 1).

(12)  Βλ. ανακοίνωση της Επιτροπής (2016/C 424/03), της 18ης Νοεμβρίου 2016.

(13)  https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/html/index_en.htm


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ενότητα I

Ιστορικό του εγγράφου

Έκδοση

Παρατήρηση

Ημερομηνία

Πρώτη πρόταση της Επιτροπής

 

7 Απριλίου 2000

Επικαιροποίηση 1

Συμπερίληψη σημείων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σχετικά με την αληθοφάνεια των παθήσεων και τις πληροφορίες σχετικά με τη μεταβίβαση χαρακτηρισμών

19 Δεκεμβρίου 2000

Επικαιροποίηση 2

Προσθήκη της αναφοράς στη συμμετοχή της Ισλανδίας και της Νορβηγίας στη διαδικασία χαρακτηρισμού, της διεύρυνσης της ΕΕ και παραπομπή στην ανακοίνωση της Επιτροπής (2003/C 178/02)

24 Φεβρουαρίου 2004

 

Επικαιροποίηση του παραρτήματος ενόψει της διεύρυνσης

Οκτώβριος 2006

Επικαιροποίηση 3

Χαλάρωση της υποχρέωσης παροχής έντυπων αντιγράφων της αίτησης· πρόσθετο ηλεκτρονικό αντίγραφο (CD-ROM)

Ιούλιος 2007

Επικαιροποίηση 4

Διευκρίνιση του τρόπου με τον οποίο οι υποστηρικτές θα πρέπει να ορίζουν την ιατρική αληθοφάνεια και το σημαντικό όφελος των προϊόντων τους, δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, κοινής αίτησης στους οργανισμούς FDA και EMA ή τροποποίησης σε υφιστάμενο χαρακτηρισμό

Μάρτιος 2014

Επικαιροποίηση 5

Αναφορά στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του EMA για την υποβολή αιτήσεων χαρακτηρισμού φαρμάκων ως ορφανών, καθώς και στις διευκρινίσεις που εισήγαγε η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 3, 5 και 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000 για τα ορφανά φάρμακα (2016/C 424/03)

Δεκέμβριος 2021


IV Πληροφορίες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Συμβούλιο

21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/13


Ανακοίνωση υπόψη προσώπου έναντι του οποίου εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπονται στην απόφαση 2014/119/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 208/2014 του Συμβουλίου σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά ορισμένων προσώπων, οντοτήτων και φορέων ενόψει της κατάστασης στην Ουκρανία

(2022/C 440/03)

Οι ακόλουθες πληροφορίες τίθενται υπόψη του κ. Viktor Ivanovych Ratushniak, ο οποίος περιλαμβάνεται στο παράρτημα της απόφασης 2014/119/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (1) και στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 208/2014 του Συμβουλίου (2) σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά ορισμένων προσώπων, οντοτήτων και φορέων ενόψει της κατάστασης στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο έλαβε πληροφορίες από τις αρχές της Ουκρανίας, που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της ετήσιας επανεξέτασης των περιοριστικών μέτρων. Το εν λόγω πρόσωπο πληροφορείται ότι δύναται να υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο προκειμένου να του αποσταλούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του Συμβούλιο και αφορούν την καταχώρισή του, πριν από τις 28 Νοεμβρίου 2022, στην ακόλουθη διεύθυνση:

Council of the European Union (Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

General Secretariat (Γενική Γραμματεία)

RELEX.1

Rue de la Loi / Wet Straat 175

1048 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Email: sanctions@consilium.europa.eu

Στο πλαίσιο αυτό, εφιστάται η προσοχή του εν λόγω προσώπου στην τακτική επανεξέταση, από το Συμβούλιο, του καταλόγου των καταχωρισμένων προσώπων ως έχει στην απόφαση 2014/119/ΚΕΠΠΑ και του κανονισμού (ΕΕ) 208/2014.


(1)  ΕΕ L 66 της 6.3.2014, σ. 26.

(2)  ΕΕ L 66 της 6.3.2014, σ. 1.


Ευρωπαϊκή Επιτροπή

21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/14


Ισοτιμίες του ευρώ (1)

18 Νοεμβρίου 2022

(2022/C 440/04)

1 ευρώ =


 

Νομισματική μονάδα

Ισοτιμία

USD

δολάριο ΗΠΑ

1,0366

JPY

ιαπωνικό γιεν

145,12

DKK

δανική κορόνα

7,4385

GBP

λίρα στερλίνα

0,87063

SEK

σουηδική κορόνα

10,9805

CHF

ελβετικό φράγκο

0,9881

ISK

ισλανδική κορόνα

148,90

NOK

νορβηγική κορόνα

10,4860

BGN

βουλγαρικό λεβ

1,9558

CZK

τσεχική κορόνα

24,351

HUF

ουγγρικό φιορίνι

407,41

PLN

πολωνικό ζλότι

4,7033

RON

ρουμανικό λέου

4,9413

TRY

τουρκική λίρα

19,3009

AUD

δολάριο Αυστραλίας

1,5433

CAD

δολάριο Καναδά

1,3841

HKD

δολάριο Χονγκ Κονγκ

8,1092

NZD

δολάριο Νέας Ζηλανδίας

1,6757

SGD

δολάριο Σιγκαπούρης

1,4229

KRW

ουόν Νότιας Κορέας

1 389,02

ZAR

νοτιοαφρικανικό ραντ

17,9080

CNY

κινεζικό ρενμινμπί γιουάν

7,3790

HRK

κροατική κούνα

7,5415

IDR

ρουπία Ινδονησίας

16 224,36

MYR

μαλαισιανό ρινγκίτ

4,7202

PHP

πέσο Φιλιππινών

59,410

RUB

ρωσικό ρούβλι

 

THB

ταϊλανδικό μπατ

37,069

BRL

ρεάλ Βραζιλίας

5,5470

MXN

πέσο Μεξικού

20,1620

INR

ινδική ρουπία

84,6875


(1)  Πηγή: Ισοτιμίες αναφοράς που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/15


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 17ής Νοεμβρίου 2022

σχετικά με τις αργίες του έτους 2024 για τους μονίμους και λοιπούς υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετούν στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο

(2022/C 440/05)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΛΠ), όπως καθορίζονται από τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 61 του εν λόγω κανονισμού, καθώς και τα άρθρα 16 και 91 του ΚΛΠ,

Έχοντας υπόψη την κοινή ρύθμιση που καθορίζει τον κατάλογο των αργιών των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2), και ιδίως το άρθρο 1 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1)

Σύμφωνα με το άρθρο 61 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα άρθρα 16 και 91 του ΚΛΠ, θα πρέπει να εγκριθεί ο κατάλογος των αργιών του έτους 2024 για τους μονίμους και λοιπούς υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετούν στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.

2)

Το 2024 η Κυριακή του Πάσχα είναι η 31η Μαρτίου.

3)

Το 2024 η 24η Δεκεμβρίου είναι Τρίτη.

4)

Το Σώμα των Προϊσταμένων Διοίκησης γνωμοδότησε σχετικά με τον κατάλογο των αργιών του έτους 2024 στις 12 Οκτωβρίου 2022,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο μόνο

Οι αργίες του έτους 2024 για τους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό που υπηρετούν στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο καθορίζονται ως εξής:

1 Ιανουαρίου

Πρωτοχρονιά

2 Ιανουαρίου

Επομένη της Πρωτοχρονιάς

28 Μαρτίου

Μεγάλη Πέμπτη

29 Μαρτίου

Μεγάλη Παρασκευή

1 Απριλίου

Δευτέρα του Πάσχα

1 Μαΐου

Εργατική Πρωτομαγιά

9 Μαΐου

Πέμπτη, επέτειος της διακήρυξης του Robert Schuman το 1950 / της Αναλήψεως

10 Μαΐου

Επομένη της Αναλήψεως

20 Μαΐου

Δευτέρα της Πεντηκοστής

15 Αυγούστου

της Κοίμησης της Θεοτόκου

1 Νοεμβρίου

των Αγίων Πάντων

23 Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου

7 ημέρες του τέλους του έτους

ΣΥΝΟΛΟ 2024

18 ημέρες

Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2022.

Για την Επιτροπή

Το μέλος της Επιτροπής

Johannes HAHN


(1)  ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1.

(2)  Ενοποιημένη έκδοση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, η οποία δημοσιεύτηκε από τις υπηρεσίες της Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2003, σ. IV.


Eυρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων

21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/17


Περίληψη της γνωμοδότησης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την πρόταση κανονισμού όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

(2022/C 440/06)

(Το πλήρες κείμενο της παρούσας γνωμοδότησης είναι διαθέσιμο στην αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα στον διαδικτυακό τόπο του ΕΕΠΔ https://edps.europa.eu)

Στις 22 Ιουνίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (1).

Σκοπός της πρότασης είναι να ρυθμίσει την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της συλλογής οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης καθώς και η περαιτέρω διαχείριση και η χρήση των δεδομένων αυτών στο δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (στο εξής: «ΔΔΒΓΕ»). Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΕΠΔ εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ρητές αναφορές στην ανάγκη συμμόρφωσης τόσο προς τον ΓΚΠΔ (2) όσο και προς τον κανονισμό EUDPR (3). Ο ΕΕΠΔ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για το ότι η πρόταση περιέχει παραπομπές στον ΓΚΠΔ και στον κανονισμό EUDPR όταν παρέχει ορισμούς σημαντικών όρων όπως «δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα» και «επεξεργασία». Ωστόσο, για λόγους ασφάλειας δικαίου, ο ΕΕΠΔ συνιστά ενθέρμως την επανεξέταση των προτεινόμενων ορισμών προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τόσο ο ΓΚΠΔ όσο και ο κανονισμός EUDPR αντανακλώνται με συστηματικό και συνεπή τρόπο και να αποφευχθεί η θέσπιση ορισμών ή εννοιών που ήδη καλύπτονται από τις εν λόγω νομικές πράξεις.

Ο ΕΕΠΔ επισημαίνει ως θετική πρόνοια το ότι, σε περίπτωση που ατομικά δεδομένα αποτελούν αντικείμενο κοινοχρησίας από την Επιτροπή ή τα όργανα-συνδέσμους, τα δεδομένα των γεωργών και όλα τα άλλα ατομικά στοιχεία που λαμβάνονται σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού θα είναι ανωνυμοποιημένα ή ψευδωνυμοποιημένα. Τόσο η ανωνυμοποίηση όσο και η ψευδωνυμοποίηση αποτελούν σημαντικές τεχνικές για τον μετριασμό των κινδύνων για την προστασία των δεδομένων. Τούτου λεχθέντος, ο ΕΕΠΔ θεωρεί σημαντική τη διατήρηση μιας σαφούς διάκρισης μεταξύ των εννοιών αυτών, καθώς παραμένει δυνατή η συσχέτιση των ψευδώνυμων δεδομένων με πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα μπορεί να εξακριβωθεί και, κατά συνέπεια, θεωρούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των δεδομένων του ΔΔΒΓΕ, ο ΕΕΠΔ υπενθυμίζει ότι κάθε αίτημα δημοσιοποίησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει, εκτός από το να είναι σύννομο, να πληροί όλες τις απαιτήσεις που προκύπτουν από το άρθρο 52 παράγραφος 1 του Χάρτη και από το άρθρο 6 παράγραφος 3 του ΓΚΠΔ. Ο ΕΕΠΔ φρονεί ότι η πρόταση, στην παρούσα μορφή της, δεν προβλέπει κάποιον συγκεκριμένο λόγο δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί τη δημοσιοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αναγνωρίσιμη μορφή, ακόμα και εάν τα δεδομένα πρόκειται να ψευδωνυμοποιηθούν πριν από τη δημοσιοποίηση. Ως εκ τούτου, ο ΕΕΠΔ συνιστά να ορισθεί ότι μόνον τα δεόντως ανωνυμοποιημένα δεδομένα του ΔΔΒΓΕ είναι δυνατόν να τεθούν στη διάθεση του κοινού.

Ο ΕΕΠΔ φρονεί ότι η ρύθμιση των συγκεκριμένων προδιαγραφών για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να γίνεται από την ίδια την πρόταση και όχι από κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις. Ειδικότερα, ο ΕΕΠΔ θεωρεί ότι οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και οι συγκεκριμένοι σκοποί για τους οποίους είναι δυνατή η επεξεργασία τους, πρέπει να καθορίζονται απευθείας στην πρόταση κανονισμού. Επιπλέον, ο ΕΕΠΔ συνιστά να ορισθούν κριτήρια για τον καθορισμό της περιόδου διατήρησης των σχετικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων. Τέλος, στο μέτρο που η πρόταση επιδιώκει τη θέσπιση ενός συστήματος ΤΠ για τους σκοπούς της σύνδεσης των βάσεων δεδομένων, ο ΕΕΠΔ συνιστά να συμπεριληφθεί στην πρόταση υψηλού επιπέδου περιγραφή του εργαλείου ΤΠ, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και των αρμοδιοτήτων προστασίας των δεδομένων και των συναφών εφαρμοστέων διασφαλίσεων.

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Στις 22 Ιουνίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (στο εξής: «η πρόταση»).

2.

Ο κύριος στόχος της πρότασης κανονισμού είναι η τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 (4)του Συμβουλιου όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (στο εξής: «ΔΓΛΠ») σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (στο εξής: «ΔΔΒΓΕ»), με σκοπό τη συλλογή δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης σχετικά με τη βιωσιμότητα. Η μετατροπή αναμένεται να συμβάλει επίσης στη βελτίωση των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους γεωργούς και στη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

3.

Επί του παρόντος συλλέγονται δεδομένα κυρίως για την αξιολόγηση των οικονομικών πτυχών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ είναι αναγκαίο να αξιολογηθεί η συνολική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών δεδομένων που συνδέονται με το έδαφος, τον αέρα, το νερό και τη βιοποικιλότητα, καθώς και δεδομένων που καλύπτουν την κοινωνική διάσταση της γεωργίας. Η μετατροπή σε ΔΔΒΓΕ θα καταστήσει δυνατή τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με βάση τους περιφερειακούς, εθνικούς και τομεακούς μέσους όρους. Όσον αφορά τα λογιστικά δεδομένα, τα λογιστικά βιβλία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αποτελούν τη βασική πηγή για οποιαδήποτε εκτίμηση των εισοδημάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή για μελέτη της επιχειρηματικής λειτουργίας τους. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και ανατροφοδότησης στους γεωργούς με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (5).

4.

Η πρόταση κανονισμού αναμένεται επίσης να αλλάξει τον τρόπο συλλογής των δεδομένων, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, τη διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα που περιέχουν δεδομένα γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθιστώντας δυνατό τον συνδυασμό δεδομένων τα οποία κατ’ αρχάς συλλέγονται για διαφορετικούς σκοπούς. Για τον σκοπό αυτόν, προβλέπεται να καθιερωθεί μοναδικός αριθμός αναγνώρισης εκμετάλλευσης. Επιπλέον, η πρόταση κανονισμού παρέχει εντολή για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων ΔΔΒΓΕ.

5.

Η παρούσα γνωμοδότηση του ΕΕΠΔ εκδίδεται κατόπιν αιτήματος διαβούλευσης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού EUDPR. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΕΠΔ καλεί τους συννομοθέτες να συμπεριλάβουν ρητή αναφορά στην εν λόγω διαβούλευση σε μία από τις αιτιολογικές σκέψεις της πρότασης.

4.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

32.

Δεδομένων των ανωτέρω, ο ΕΕΠΔ συνιστά:

α)

την επανεξέταση των προτεινόμενων ορισμών προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τόσο ο ΓΚΠΔ όσο και ο κανονισμός EUDPR αντανακλώνται με συστηματικό και συνεπή τρόπο και να αποφευχθεί η θέσπιση ορισμών ή εννοιών που ήδη καλύπτονται από τις εν λόγω νομικές πράξεις·

β)

την τροποποίηση του άρθρου 16 παράγραφος 2 και της αιτιολογικής σκέψης 8 της πρότασης κανονισμού προκειμένου να απαλειφθεί κάθε πρόταση που υποδηλώνει ότι η ψευδωνυμοποίηση αποτρέπει την πιθανότητα αναγνώρισης·

γ)

να ορισθεί στο άρθρο 16 της πρότασης κανονισμού ότι μόνον τα δεόντως ανωνυμοποιημένα δεδομένα ΔΔΒΓΕ είναι δυνατόν να τεθούν στη διάθεση του κοινού·

δ)

να καθορισθούν οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ώστε να διασφαλισθεί ότι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα περιορίζεται στον βαθμό που αυτή είναι άμεσα σημαντική και αναγκαία για την επίτευξη των συγκεκριμένων σκοπών της πρότασης κανονισμού·

ε)

να καθορισθούν όλοι οι σκοποί για τους οποίους είναι δυνατή η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στους όρους εφαρμογής της πρότασης κανονισμού·

στ)

να καθορισθεί περίοδος διατήρησης για όλες τις σχετικές κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορά τη πρόταση κανονισμού ή, τουλάχιστον, να θεσπισθούν κριτήρια για τον καθορισμό των εν λόγω περιόδων, λαμβανομένων υπόψη των σκοπών της επεξεργασίας·

ζ)

να ανατίθενται με σαφήνεια οι ρόλοι των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων: του υπεύθυνου επεξεργασίας, του από κοινού υπεύθυνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία·

η)

στο μέτρο που η πρόταση επιδιώκει τη θέσπιση ενός συστήματος ΤΠ για τους σκοπούς της σύνδεσης των βάσεων δεδομένων, να συμπεριληφθεί στην πρόταση υψηλού επιπέδου περιγραφή του εργαλείου ΤΠ, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και των αρμοδιοτήτων προστασίας των δεδομένων και των συναφών εφαρμοστέων διασφαλίσεων.

Βρυξέλλες, 11 Αυγούστου 2022

Wojciech Rafał WIEWIÓROWSKI


(1)  COM(2022) 296 final.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(4)  Κανονισμος (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλιου της 30ής Νοεμβρίου 2009 για τη δημιουργία δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης όσον αφορά τα εισοδήματα και την οικονομική λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΕ L 328 της 15.12.2009, σ. 27)

(5)  Αιτιολογική σκέψη 4 της πρότασης.


21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/20


Περίληψη της γνωμοδότησης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την υπογραφή, την προσωρινή εφαρμογή και τη σύναψη του πρωτοκόλλου εφαρμογής της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Μαυρικίου

(2022/C 440/07)

(Το πλήρες κείμενο της παρούσας γνωμοδότησης είναι διαθέσιμο στην αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα στον διαδικτυακό τόπο του ΕΕΠΔ https://edps.europa.eu)

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία του Μαυρικίου για τη σύναψη νέου πρωτοκόλλου εφαρμογής της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης η οποία συνήφθη μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας του Μαυρικίου το 2014. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και στις 7 Μαΐου 2022 μονογραφήθηκε νέο πρωτόκολλο εφαρμογής της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης για περίοδο 4 ετών.

Τώρα ζητείται η γνώμη του ΕΕΠΔ σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την υπογραφή και τη σύναψη του πρωτοκόλλου. Ο ΕΕΠΔ επικροτεί τη συμπερίληψη του άρθρου 15 σχετικά με την προστασία των δεδομένων στο σχέδιο πρωτοκόλλου, γεγονός που ενισχύει τον βαθμό ασφαλείας για τα υποκείμενα των δεδομένων. Συγκεκριμένα, ο ΕΕΠΔ επικροτεί τη διευκρίνιση ότι τα δεδομένα θα υποβάλλονται σε επεξεργασία αποκλειστικά για την εφαρμογή του σχεδίου πρωτοκόλλου και ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν θα φυλάσσονται πέραν του αναγκαίου διαστήματος για το οποίο πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή. Ωστόσο, ο ΕΕΠΔ συστήνει να γίνει χρήση της μεικτής επιτροπής (η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΕΕ και της Δημοκρατίας του Μαυρικίου), η οποία θα διευκρινίσει περαιτέρω αυτές τις δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων και θα θεσπίσει κατάλληλες εγγυήσεις, εκτελεστά δικαιώματα για τα υποκείμενα των δεδομένων και αποτελεσματικά μέσα έννομης προστασίας, ώστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα να διαβιβάζονται σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ (1)/EUDPR (2).

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στο εξής: Επιτροπή) εξέδωσε:

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή, εξ ονόματος της Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή πρωτοκόλλου εφαρμογής της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου (2022-2026) (στο εξής «πρόταση υπογραφής»)·

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου εφαρμογής της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου (2022-2026) (στο εξής «πρόταση σύναψης»)· και

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων βάσει του πρωτοκόλλου εφαρμογής της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Μαυρικίου (2022-2026) (στο εξής «πρόταση κανονισμού»).

2.

Ο στόχος της πρότασης υπογραφής είναι να εγκριθεί, εξ ονόματος της Ένωσης, η υπογραφή του πρωτοκόλλου εφαρμογής της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου (2022-2026) (στο εξής «σχέδιο πρωτοκόλλου»), σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 5 της ΣΛΕΕ (3).

3.

Ο στόχος της πρότασης σύναψης είναι να εγκριθεί το σχέδιο πρωτοκόλλου, σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 6 στοιχείο α) σημείο v) και παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ (4).

4.

Ο στόχος (5) του σχεδίου πρωτοκόλλου είναι η εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής «συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης») (6).

5.

Ο στόχος της πρότασης κανονισμού είναι να κατανεμηθούν μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ οι αλιευτικές δυνατότητες που έχουν καθοριστεί βάσει του σχεδίου πρωτοκόλλου (7).

6.

Η παρούσα γνωμοδότηση του ΕΕΠΔ εκδίδεται κατόπιν του αιτήματος διαβούλευσης που υπέβαλε η Επιτροπή στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού EUDPR, και αφορά την πρόταση υπογραφής και την πρόταση σύναψης. Η πρόταση κανονισμού κοινοποιήθηκε στον ΕΕΠΔ μόνο προς ενημέρωση. Ο ΕΕΠΔ επικροτεί την αναφορά που γίνεται στην παρούσα διαβούλευση στην αιτιολογική σκέψη 11 της πρότασης υπογραφής και στην αιτιολογική σκέψη 5 της πρότασης σύναψης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΕΠΔ σημειώνει επίσης θετικά ότι είχε προηγουμένως ζητηθεί ανεπίσημα η γνώμη του για το σχέδιο πρωτοκόλλου σύμφωνα με την αιτιολογική σκέψη 60 του EUDPR (8).

5.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

22.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο ΕΕΠΔ διατυπώνει τις ακόλουθες συστάσεις:

(1)

να γίνει χρήση της μεικτής επιτροπής για να διευκρινιστούν περαιτέρω οι απαιτήσεις προστασίας των δεδομένων που αναφέρονται στο άρθρο 15 του σχεδίου πρωτοκόλλου. Σκοπός είναι, ειδικότερα, να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα υποβάλλονται σε επεξεργασία και να καθοριστεί συγκεκριμένη περίοδος αποθήκευσης και διατήρησης, καθώς και να θεσπιστεί υποχρέωση ανωνυμοποίησης των υπόλοιπων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μετά το πέρας ορισμένης περιόδου·

(2)

να γίνει χρήση της μεικτής επιτροπής για να θεσπιστούν κατάλληλες εγγυήσεις, εκτελεστά δικαιώματα για τα υποκείμενα των δεδομένων και αποτελεσματικά μέσα έννομης προστασίας, ώστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα να διαβιβάζονται σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ/EUDPR. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΕΠΔ συστήνει στην Επιτροπή να λάβει δεόντως υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές 2/2020 του ΕΣΠΔ σχετικά με το άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο α) και το άρθρο 46 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κανονισμού 2016/679 για τις διαβιβάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ δημόσιων αρχών και φορέων του ΕΟΧ και δημόσιων αρχών και φορέων εκτός ΕΟΧ.

Βρυξέλλες, 24 Οκτωβρίου 2022.

Wojciech Rafał WIEWIÓROWSKI


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(3)  Άρθρο 1 της πρότασης υπογραφής.

(4)  Άρθρο 1 της πρότασης σύναψης.

(5)  Άρθρο 2 παράγραφος 1 του σχεδίου πρωτοκόλλου.

(6)  Συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Μαυρικίου (ΕΕ L 79 της 18.3.2014, σ. 3), https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2014.079.01.0003,01.ENG

(7)  Άρθρο 1 της πρότασης κανονισμού.

(8)  Ο ΕΕΠΔ επισημαίνει ότι η αιτιολογική σκέψη 11 της πρότασης υπογραφής αναφέρεται στη «συμβουλή» του ΕΕΠΔ ενώ η αιτιολογική σκέψη 5 της πρότασης σύναψης αναφέρεται στη «γνωμοδότηση» του ΕΕΠΔ. Η σωστή διατύπωση είναι «γνωμοδότηση».


V Γνωστοποιήσεις

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/22


Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης

(Υπόθεση M.10580 — SE AG / SEC / SEPG)

Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2022/C 440/08)

1.   

Στις 14 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή έλαβε κοινοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1).

Η κοινοποίηση αφορά τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

Siemens Energy AG («SE AG», Γερμανία),

Shanghai Electric Group Company Limited («SEC», Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας),

Shanghai Electric Power Generation Equipment Co. Ltd («SEPG», Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας).

Η SE AG και η SEC θα αποκτήσουν, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) και του άρθρου 3 παράγραφος 4 του κανονισμού συγκεντρώσεων, τον κοινό έλεγχο της SEPG.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αγορά μετοχών.

2.   

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων είναι οι εξής:

η SE AG είναι τελική ελέγχουσα μητρική εταιρεία του ομίλου Siemens Energy Group η οποία αναπτύσσει, κατασκευάζει και προμηθεύει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες σε ολόκληρη την ενεργειακή αξιακή αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής, της μεταφοράς και της αποθήκευσης, καθώς και των βιομηχανικών εφαρμογών, με ευρύ χαρτοφυλάκιο συμβατικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

η SEC δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών κατασκευής και ολοκλήρωσης ενεργειακού και βιομηχανικού εξοπλισμού μεγάλου μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων των θερμικών ηλεκτρογεννητριών, των πυρηνικών μονάδων, του εξοπλισμού αιολικής ενέργειας, του εξοπλισμού μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, του εξοπλισμού για την προστασία του περιβάλλοντος, του εξοπλισμού αυτοματισμού, των ανελκυστήρων, της σιδηροδρομικής διαμετακόμισης και των βιομηχανικών λύσεων του διαδικτύου των πραγμάτων,

η SEPG είναι κοινή επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξοπλισμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παράγει κυρίως ατμοστρόβιλους μεγάλου μεγέθους για πυρηνικές μονάδες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα ή άνθρακα στην Κίνα.

3.   

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση ως προς το σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση ορισμένων συγκεντρώσεων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (2), σημειώνεται ότι η παρούσα υπόθεση είναι υποψήφια να εξεταστεί βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται στην ανακοίνωση.

4.   

Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη συγκέντρωση.

Οι παρατηρήσεις πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Θα πρέπει πάντοτε να σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία αναφοράς:

M.10580 — SE AG / SEC / SEPG

Οι παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με φαξ ή ταχυδρομικώς. Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Φαξ +32 22964301

Ταχυδρομική διεύθυνση:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1 («κανονισμός συγκεντρώσεων»).

(2)  ΕΕ C 366 της 14.12.2013, σ. 5.


21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/24


Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης

(Υπόθεση M.10853 — ISG / EEP / BSG)

Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2022/C 440/09)

1.   

Στις 10 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή έλαβε κοινοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1).

Η κοινοποίηση αφορά τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

InfraServ GmbH & Co. Gendorf KG («ISG», Γερμανία), που τελεί υπό τον έλεγχο των Clariant Produkte (Deutschland) GmbH, Celanese Services Germany GmbH και Westlake Vinnolit GmbH & Co. KG,

E.ON Energy Projects GmbH («EEP», Γερμανία),

Bio Steam Gendorf GmbH («BSG», Γερμανία).

Η ISG και η EΕΡ αποκτούν, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) και του άρθρου 3 παράγραφος 4 του κανονισμού συγκεντρώσεων, τον κοινό έλεγχο της BSG.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αγορά μετοχών.

2.   

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων είναι οι εξής:

ISG: Εκμετάλλευση χημικού πάρκου στη νότια Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υποδομών και άλλων υπηρεσιών εγκατάστασης.

EEP: Σχεδιασμός, κατασκευή και εκμετάλλευση αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας για βιομηχανικούς πελάτες.

3.   

Η BSG θα δραστηριοποιείται στους ακόλουθους επιχειρηματικούς τομείς: Σχεδιασμός, κατασκευή και εκμετάλλευση εγκατάστασης βιομάζας για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4.   

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση ως προς το σημείο αυτό.

5.   

Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη συγκέντρωση.

Οι παρατηρήσεις πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Θα πρέπει πάντοτε να σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία αναφοράς:

M.10853 — ISG / EEP / BSG

Οι παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με φαξ ή ταχυδρομικώς. Στοιχεία επικοινωνίας:

Ηλεκτρονική διεύθυνση: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Φαξ +32 22964301

Ταχυδρομική διεύθυνση:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1 («κανονισμός συγκεντρώσεων»).


21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/26


Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης

(Υπόθεση M.10930 – POST / BGL / BCEE / BIL / BDL / i-HUB)

Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2022/C 440/10)

1.   

Στις 11 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή έλαβε κοινοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1).

Η κοινοποίηση αφορά τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

POST Luxembourg (στο εξής: POST, Λουξεμβούργο),

BGL BNP Paribas (στο εξής: BGL, Λουξεμβούργο), που ανήκει στον όμιλο BNP Paribas (Γαλλία),

Banque et Caisse d’Epargne de l’Etat, Luxembourg (στο εξής: BCEE, Λουξεμβούργο),

Banque Internationale à Luxembourg S.A. (στο εξής: BIL, Λουξεμβούργο), που ανήκει στη Legend Holdings (Κίνα),

Banque de Luxembourg (στο εξής: BDL, Λουξεμβούργο), που ανήκει στην Crédit Industriel et Commercial (Γαλλία),

i-Hub S.A. (στο εξής: i-Hub, Λουξεμβούργο), που ελέγχεται από κοινού από την POST και τη BGL.

Η POST, η BGL, η BCEE, η BIL και η BDL θα αποκτήσουν, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) και του άρθρου 3 παράγραφος 4 του κανονισμού συγκεντρώσεων, τον κοινό έλεγχο της i-Hub.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αγορά μετοχών.

2.   

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων είναι οι εξής:

POST: πάροχος ταχυδρομικών υπηρεσιών, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υπηρεσιών ΤΠΕ, και τραπεζικών υπηρεσιών στο Λουξεμβούργο. Η POST ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος του Λουξεμβούργου·

BGL: πιστωτικό ίδρυμα που παρέχει σειρά τραπεζικών υπηρεσιών στο Λουξεμβούργο, συμπεριλαμβανομένης της λιανικής τραπεζικής, των διεθνών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της εταιρικής και θεσμικής τραπεζικής·

BCEE: πιστωτικό ίδρυμα που παρέχει σειρά τραπεζικών υπηρεσιών στο Λουξεμβούργο, συμπεριλαμβανομένης της λιανικής τραπεζικής, των διεθνών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της εταιρικής και θεσμικής τραπεζικής. Η BCEE ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος του Λουξεμβούργου·

BIL: ιδιωτικός τραπεζικός όμιλος που αναπτύσσει δραστηριότητες λιανικής, ιδιωτικής και εταιρικής τραπεζικής, με κύρια γεωγραφική εστίαση στο Λουξεμβούργο·

BDL: πιστωτικό ίδρυμα που παρέχει σειρά τραπεζικών υπηρεσιών στο Λουξεμβούργο, συμπεριλαμβανομένης της λιανικής τραπεζικής, των διεθνών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της εταιρικής και θεσμικής τραπεζικής·

i-Hub: πάροχος υπηρεσιών υποστήριξης της συμμόρφωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν —μέσω πλατφόρμας αποθετηρίου δεδομένων— την παροχή συνδρομής προς επιχειρήσεις κατά τη διενέργεια ελέγχων εξακρίβωσης της ταυτότητας των πελατών τους («Know Your Customer»), για τη συμμόρφωσή τους με υποχρεώσεις καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

3.   

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση ως προς το σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση ορισμένων συγκεντρώσεων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (2), σημειώνεται ότι η παρούσα υπόθεση είναι υποψήφια να εξεταστεί βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται στην ανακοίνωση.

4.   

Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη συγκέντρωση.

Οι παρατηρήσεις πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Θα πρέπει πάντοτε να σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία αναφοράς:

M.10930 – POST / BGL / BCEE / BIL / BDL / i-HUB

Οι παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με φαξ ή ταχυδρομικώς. Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Φαξ +32 22964301

Ταχυδρομική διεύθυνση:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1 («κανονισμός συγκεντρώσεων»).

(2)  ΕΕ C 366 της 14.12.2013, σ. 5.


21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/28


Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης

(Υπόθεση M.10955 — KIRK / LFI / ATP / FERROSAN MEDICAL DEVICES)

Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2022/C 440/11)

1.   

Στις 11 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή έλαβε κοινοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1).

Η κοινοποίηση αφορά τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

Kirk Kapital Strategic Investments A/S (Δανία), που τελεί υπό τον έλεγχο της Kirk Kapital A/S («Kirk», Δανία),

Lundbeckfond Invest A/S (Δανία), που τελεί υπό τον έλεγχο της Lundbeckfonden (Δανία),

Arbejdsmarkedets Tillægspension («ATP», Δανία),

Ferrosan Medical Devices Group A/S («Ferrosan», Δανία).

Οι Kirk, Lundbeckfonden και ATP θα αποκτήσουν, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) και του άρθρου 3 παράγραφος 4 του κανονισμού συγκεντρώσεων, τον κοινό έλεγχο του συνόλου της Ferrosan Medical Devices Group A/S.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αγορά μετοχών.

2.   

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων είναι οι εξής:

Η Kirk επενδύει σε σκανδιναβικές μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις με ηγετική θέση στην αγορά σε κλάδους μακροπρόθεσμης ανάπτυξης (όπως οι κλάδοι των υπηρεσιών και της ελαφράς βιομηχανίας). Η Kirk πραγματοποιεί επίσης χρηματοοικονομικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων σε σταθερά εισοδήματα, εισηγμένες μετοχές και εναλλακτικές λύσεις.

Η Lundbeckfonden είναι δανικό εμπορικό ίδρυμα που χρηματοδοτεί την έρευνα στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών, με ιδιαίτερη έμφαση στη νευροεπιστήμη.

Η ATP είναι ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός που έχει συσταθεί με νόμο για τη διαχείριση του δανικού συλλογικού συστήματος υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, ATP Livslang Pension (ισόβια σύνταξη).

Η Ferrosan παράγει βιοϋλικά αιμοστατικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως μήτρες με βάση τη ζελατίνη, σπόγγους και σκόνες για τον έλεγχο κρίσιμων αιμορραγιών στη χειρουργική, καθώς και ένα σύστημα βιοψίας του μαστού για τη διενέργεια βιοψιών σε σχέση με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η Ferrosan εμπορεύεται τα προϊόντα της παγκοσμίως.

3.   

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση ως προς το σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση ορισμένων συγκεντρώσεων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (2), σημειώνεται ότι η παρούσα υπόθεση είναι υποψήφια να εξεταστεί βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται στην ανακοίνωση.

4.   

Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη συγκέντρωση.

Οι παρατηρήσεις πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Θα πρέπει πάντοτε να σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία αναφοράς:

M.10955 — KIRK / LFI / ATP / FERROSAN MEDICAL DEVICES

Οι παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με φαξ ή ταχυδρομικώς. Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Φαξ +32 22964301

Ταχυδρομική διεύθυνση:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1 («κανονισμός συγκεντρώσεων»).

(2)  ΕΕ C 366 της 14.12.2013, σ. 5.