ISSN 1977-0901

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Ανακοινώσεις και Πληροφορίες

63ό έτος
1 Δεκεμβρίου 2020


Περιεχόμενα

Σελίδα

 

I   Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις

 

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

 

Συμβούλιο

2020/C 415/01

Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το πλαίσιο καθιέρωσης ευρωπαϊκού θεματολογίου για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους

1


 

II   Ανακοινώσεις

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2020/C 415/02

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, (Υπόθεση M.10023 — H&F/Carlyle/Vantage) ( 1 )

9

2020/C 415/03

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, (Υπόθεση M.9369 — PAI Partners/Wessanen) ( 1 )

10

2020/C 415/04

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, (Υπόθεση M.10012 — Hg/KKR/Citation) ( 1 )

11

2020/C 415/05

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, (Υπόθεση M.9930 — LGP/TPG/WellSky) ( 1 )

12

2020/C 415/06

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, (Υπόθεση M.9950 — Clearlake Capital Group/TA Associates Management/Ivanti Software) ( 1 )

13

2020/C 415/07

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, (Υπόθεση M.9864 — CPPIB/KKR/Axel Springer) ( 1 )

14

2020/C 415/08

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, (Υπόθεση M.9922 — GHO/MIC/Envision) ( 1 )

15


 

IV   Πληροφορίες

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Συμβούλιο

2020/C 415/09

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με την ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης και της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων στην Ευρώπη

16

2020/C 415/10

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ψηφιακή εκπαίδευση στις κοινωνίες γνώσης της Ευρώπης

22

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2020/C 415/11

Ισοτιμίες του ευρώ — 30 Νοεμβρίου 2020

31

2020/C 415/12

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τα τρέχοντα επιτόκια ανάκτησης και τα επιτόκια αναφοράς/προεξόφλησης κρατικών ενισχύσεων που ισχύουν από την 1 Δεκεμβρίου 2020, (Δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 794/2004 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2004( ΕΕ L 140 της 30.4.2004, σ. 1 ))

32


 

V   Γνωστοποιήσεις

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2020/C 415/13

Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης, (Υπόθεση M.10042 — Vista Equity Partners/Francisco Partners Management/SmartBear Software), Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία ( 1 )

33

2020/C 415/14

Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης, (Υπόθεση M.10062 — SDK/Freja Transport&Logistics), Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία ( 1 )

35

2020/C 415/15

Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης, (Υπόθεση M.10029 — ABN AMRO BANK/ODDO BHF/JV), Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία ( 1 )

36


 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

 


I Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Συμβούλιο

1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/1


Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το πλαίσιο καθιέρωσης ευρωπαϊκού θεματολογίου για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους

(2020/C 415/01)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΛΘΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ:

1.

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους είναι ένας ευρύς όρος που καλύπτει διάφορες δραστηριότητες κοινωνικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού και/ή πολιτικού χαρακτήρα από, με και για τους νέους, σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο. Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους παρέχονται από αμειβόμενους και εθελοντές εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας και βασίζονται σε διαδικασίες μη τυπικής και άτυπης μάθησης που επικεντρώνονται στους νέους και στην εθελοντική συμμετοχή. Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους αποτελούν κατ’ εξοχήν κοινωνική πρακτική συνεργασίας με τους νέους και τις κοινωνίες στις οποίες ζουν και διευκολύνουν την ενεργό συμμετοχή και ένταξη των νέων στις κοινότητές τους και στη λήψη αποφάσεων (1).

2.

Αν και υπάρχει κοινή κατανόηση για την πρωταρχική λειτουργία των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, οι δραστηριότητες αυτές λαμβάνουν πολύ διαφορετικές μορφές στα κράτη μέλη της ΕΕ, ορίζονται ή περιγράφονται με διαφορετικό τρόπο και συνδέονται με διαφορετικές αντιλήψεις, παραδόσεις, ενδιαφερόμενους φορείς και πρακτικές. Πραγματοποιούνται δε σε διάφορες μορφές και πλαίσια (2). Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους συμβάλλουν σημαντικά στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων, στη συμμετοχή τους στην κοινωνία και στις μεταβάσεις από μια κατάσταση σε άλλη. Απευθύνονται σε όλους τους νέους, μεταξύ άλλων εκείνους που συμμετέχουν λιγότερο στο κοινωνικό γίγνεσθαι και/ή διαθέτουν λιγότερες ευκαιρίες και/ή τους νέους των οποίων η πλήρης πολιτική και κοινωνική συμμετοχή κινδυνεύει λόγω ατομικών ή διαρθρωτικών μειονεκτημάτων (3) ή διακρίσεων.

3.

Οι νέοι συμμετέχουν σε εθελοντική βάση, οργανωμένα ή αυτόνομα, σε οργανώσεις νεολαίας, ενώσεις, πρωτοβουλίες νέων ή άλλες ανοικτές μορφές, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην υποστήριξη αυτής της συμμετοχής. Είναι ένας τρόπος προσέγγισης των μικρών και απομακρυσμένων κοινοτήτων και προώθησης του διαλόγου με τους νέους σε μορφή ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους.

4.

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους τους δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να βιώσουν οικουμενικές αξίες όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων, η δημοκρατία, η ειρήνη, ο πλουραλισμός, η ποικιλομορφία, η ένταξη, η αλληλεγγύη, η ανοχή και η δικαιοσύνη.

5.

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους αποτελούν αυτοτελές πεδίο και σημαντικό μη τυπικό και άτυπο περιβάλλον κοινωνικοποίησης. Πραγματοποιούνται από μια ευρεία κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους (4). Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους είναι προσανατολισμένες στις ατομικές ανάγκες και απαιτήσεις των νέων και αντιμετωπίζουν άμεσα τις προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά τους στη σημερινή κοινωνία. Βασική συνιστώσα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους είναι η δημιουργία ασφαλών, προσβάσιμων, ανοικτών και αυτόνομων χώρων στην κοινωνία, καθώς και υποστηρικτικών και εμπειρικών μαθησιακών περιβαλλόντων για τους νέους. Η συμμετοχή των νέων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους είναι απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι οργανώσεις, τα προγράμματα και οι δραστηριότητες ανταποκρίνονται και συνάδουν με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των νέων.

6.

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους διευκολύνουν τη μάθηση και τη συμμετοχή των νέων και, ως εκ τούτου, προάγουν τη δημοκρατική ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά.

7.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2015, οι ενδιαφερόμενοι φορείς κατέβαλαν προσπάθειες για την επίτευξη κοινής ευρωπαϊκής αντίληψης των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και για την περιγραφή των βασικών λειτουργιών τους όσον αφορά τους νέους: δημιουργία χώρων για τους νέους και παροχή διεξόδων στη ζωή τους.

ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

8.

Στις τελευταίες δεκαετίες, οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους μετεξελίχθηκαν σε έναν διακριτό τομέα εργασίας, ο οποίος αναπτύσσεται με τους νέους και για τους νέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ορισμένα κράτη μέλη, οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους αποτελούν ήδη καθιερωμένο τομέα. Ωστόσο, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι δυνατότητές τους, πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ικανότητες.

9.

Η κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους αποτελεί την πηγή πολλών πρόσφατων εξελίξεων στον συγκεκριμένο τομέα. Οι προσπάθειες αυτές καθοδηγούνται από ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων φορέων, οι οποίοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ειδικών αναγκών στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους. Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζουν την ευρεία ποικιλομορφία των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και τις διαφορετικές παραδόσεις τους στα επιμέρους κράτη μέλη.

10.

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους στην Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις:

α)

Εννοιολογικό πλαίσιο: Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους πρέπει να εξακολουθήσουν να ανταποκρίνονται στις αλλαγές στην κοινωνία και στην καθημερινή ζωή των νέων, στις νέες γνώσεις και στο πολιτικό πλαίσιο, και παράλληλα να είναι ενεργά συμμετοχικές και να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναπτυχθούν μια κοινή βασική αντίληψη και κοινές αρχές. Πρέπει επίσης να υπάρχουν ασφαλείς, προσβάσιμοι, ανοικτοί και αυτόνομοι χώροι για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, να υπάρχει συνεχής προβληματισμός σχετικά με τις μεθόδους και την καινοτομία στις πρακτικές, να αναλύονται οι τάσεις και οι νέες εξελίξεις και να προσαρμόζονται εννοιολογικά πλαίσια, στρατηγικές και πρακτικές, κατά περίπτωση, με εταίρους από άλλους τομείς. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται παγκόσμιες τάσεις, όπως οι δημογραφικές προκλήσεις, οι κλιματικές αλλαγές και η ψηφιοποίηση, και να υποστηρίζεται η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, έξυπνων και ψηφιακών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.

β)

Ικανότητες: Είναι σημαντικό να παρέχονται επαρκείς πόροι για τη συνεχή ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους. Η ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση και η πρακτική υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελούν προϋπόθεση για την προώθηση της αναγνώρισης και της επικύρωσης των ικανοτήτων των εν λόγω εργαζόμενων στα κράτη μέλη.

γ)

Αξιοπιστία: Οι πρακτικές στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους πρέπει να προωθούνται στην κοινωνία και η ποιότητά τους πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του τομέα και της κοινωνίας και να συνάδει με τη φύση, την ιδία αντίληψη και τις επαγγελματικές πρακτικές του τομέα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι ο ρόλος και η σημασία των εν λόγω δραστηριοτήτων, καθώς και τα αποτελέσματα που αποφέρουν, αναγνωρίζονται πέραν του συγκεκριμένου τομέα. Για να τηρούνται αυτές οι απαιτήσεις, πρέπει επίσης να βελτιώνεται, να παρακολουθείται και να αξιολογείται η ποιότητα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους. Θα πρέπει να διενεργείται έρευνα στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, χωρίς όμως να δημιουργείται περιττή γραφειοκρατική επιβάρυνση.

δ)

Διασυνδέσεις: Προκειμένου η κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους να αναπτύξει περαιτέρω τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους ως πεδίο προσανατολισμένο στις ανάγκες αυτών, θα πρέπει να καλλιεργηθεί η εσωτερική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων μεταξύ παρόχων κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους και φορέων χάραξης πολιτικής για τη νεολαία, καθώς και η συνεργασία με άλλους τομείς και τομείς πολιτικής. Επιπλέον, η αναγνώριση στην κοινωνία, η συμμετοχή στην πολιτική για τη νεολαία, τα κατάλληλα νομικά πλαίσια, οι χρηματοδοτικοί πόροι, τα θεσμικά πλαίσια και οι κατάλληλες και βιώσιμες δομές αποτελούν όλα σημαντικούς παράγοντες.

ε)

Κρίσεις και ευκαιρίες: Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους αντιμετωπίζουν συνεχώς θεμελιώδεις προκλήσεις και πρέπει να προσαρμόζονται προκειμένου να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες. Η ίδια η ύπαρξη και η βιωσιμότητα πολλών ενώσεων νέων, οργανώσεων κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους και υπηρεσιών νεολαίας απειλούνται ως αποτέλεσμα κρίσεων, όπως η πανδημία COVID-19. Οι περιορισμοί στην κοινωνική επαφή έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και, ως εκ τούτου, στους νέους, ιδίως σε εκείνους που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Οι εν λόγω δραστηριότητες έχουν αποδείξει, ωστόσο, την ικανότητά τους να αντιδρούν γρήγορα σε μια τέτοια κρίση και να εξασφαλίζουν ότι οι απόψεις των νέων λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου τους για το μέλλον της Ευρώπης μετά την κρίση.

11.

Τόσο η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία (2019-2027) όσο και η στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τομέα της νεολαίας 2030 ζητούν την εκπόνηση ευρωπαϊκού θεματολογίου για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους. Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία υποστήριξε την αναζήτηση περαιτέρω συνεργειών με τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας και τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την περαιτέρω ανάπτυξη πρακτικών και πολιτικών στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΩΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ:

12.

Το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους (εφεξής «το θεματολόγιο») αποτελεί στρατηγικό πλαίσιο για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της ποιότητας, της καινοτομίας και της αναγνώρισης των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους. Υιοθετεί στοχευμένη προσέγγιση για την περαιτέρω ανάπτυξη των βασιζόμενων στη γνώση κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην Ευρώπη και τη σύνδεση των πολιτικών αποφάσεων με την πρακτική εφαρμογή τους. Το θεματολόγιο χαρακτηρίζεται από συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορους τομείς των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση των εν λόγω δραστηριοτήτων ως διακριτού τομέα εργασίας που μπορεί να λειτουργήσει ως ισότιμος εταίρος με άλλους τομείς πολιτικής.

13.

Το θεματολόγιο περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

α)

Πολιτική βάση

Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία (2019-2027), το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους θα πρέπει να επιδιώκει την ποιότητα, την καινοτομία και την αναγνώριση των δραστηριοτήτων αυτών. Όσον αφορά την υλοποίηση, οι δραστηριότητες της ΕΕ στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη των γενικών στόχων της στρατηγικής και να αξιοποιούν τα μέσα και τη διακυβέρνηση που έχουν συμφωνηθεί για τη στρατηγική αυτή.

Η σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους και η στρατηγική για τον τομέα της νεολαίας 2030 παρέχουν την ώθηση για την ενίσχυση, την αναγνώριση και την περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών για τις εν λόγω δραστηριότητες, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του θεματολογίου.

Με τα προαναφερόμενα έγγραφα ζητείται η δημιουργία συνεργειών ή στενής συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών τους.

β)

Συνεργασία στην κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους

Η συνεργασία στο πλαίσιο της κοινότητας πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους στα κράτη μέλη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποτελεσματικότητα του θεματολογίου και θα διαμορφώσει τόσο το περιεχόμενο του θεματολογίου όσο και τη μελλοντική του εξέλιξη.

γ)

Εφαρμογή του θεματολογίου στην πράξη: «η Διαδικασία της Βόννης»

Η διαδικασία εφαρμογής του θεματολογίου, που ονομάζεται «Διαδικασία της Βόννης» (5), θα πρέπει να διαμορφωθεί από την κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και των διαφόρων οικείων εντολών, ρόλων και ικανοτήτων. Συνίσταται στην ανάπτυξη και την υποβολή προτάσεων στρατηγικών, μέτρων και προτεραιοτήτων εφαρμογής σε όλα τα επίπεδα που πρέπει να υλοποιηθούν μέσω δραστηριοτήτων από το τοπικό έως το ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ολόκληρο το φάσμα των πλαισίων των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και εντός των σχετικών τομέων αρμοδιότητας.

δ)

Χρηματοδοτικά προγράμματα στον τομέα της νεολαίας

Τα εφαρμοζόμενα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ στον τομέα της νεολαίας (ιδίως το Erasmus+ Youth και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης) μπορούν να προσφέρουν στήριξη και χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση της διαδικασίας εφαρμογής του θεματολογίου σύμφωνα με τους στόχους των προγραμμάτων.

ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΣΤΟΧΟΥΣ:

14.

Να προωθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της ποιότητας, της καινοτομίας και της αναγνώρισης των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και, σε συνεργασία με την κοινότητα πρακτικής για ενασχόλησης με τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, να βελτιώσουν το πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγονται, σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση της διατομεακής συνεργασίας και τεκμηριωμένων προσεγγίσεων.

15.

Να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του θεματολογίου στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία και, όπου είναι δυνατόν, να ενσωματώσουν πλήρως τις πολιτικές για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής για τη νεολαία και στις συναφείς στρατηγικές (εθνικές, περιφερειακές και τοπικές) στα κράτη μέλη.

16.

Να εξασφαλίσουν την ύπαρξη βιώσιμων δομών και τη διαθεσιμότητα κατάλληλων πόρων για ποιοτικές κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, έτσι ώστε όλοι οι νέοι να μπορούν να έχουν θετική εμπειρία από τα μέτρα που εφαρμόζονται στον τομέα αυτό, ή να διαμορφώνουν οι ίδιοι τα μέτρα αυτά, με ιδιαίτερη έμφαση στη δράση σε τοπικό επίπεδο και σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους.

17.

Να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τις κοινές αρχές των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους εντός της κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, αυξάνοντας τις γνώσεις και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην Ευρώπη, προάγοντας την τακτική συνεργασία, τις ανταλλαγές και τις κοινές πρακτικές, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων επιπέδων και τομέων των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.

18.

Να βελτιώσουν την κατανόηση των εννοιών, των μεθόδων και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και την κατάρτιση στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, να αναπτύξουν περαιτέρω πλαίσια βάσει ικανοτήτων για την τυπική και μη τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα της νεολαίας, κατά περίπτωση, και να παράσχουν στους διάφορους φορείς που συμμετέχουν σε κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους επαρκή ποιοτική εκπαίδευση, κατάρτιση, καθοδήγηση και υποστήριξη.

19.

Να παρακολουθούν και να αξιολογούν τακτικά την κατάσταση των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και τις σχετικές εξελίξεις και προκλήσεις, να αναλύουν τις ανάγκες των νέων και των τάσεων που σχετίζονται με τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των νέων κατά την ανάπτυξη στρατηγικών και να ενθαρρύνουν την κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους σε συνεργασία με άλλους σχετικούς τομείς, ώστε να ανταποκρίνονται στις εξελίξεις αυτές και να συνεχίσουν να αναπτύσσουν ανάλογα τους τρόπους εργασίας τους.

20.

Κατά περίπτωση, να αναπτύξουν περαιτέρω στρατηγικές και δράσεις που επιτρέπουν την αναγνώριση και την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, καθώς και την αναγνώριση της συμβολής των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στη χειραφέτηση των νέων.

21.

Να ενισχύσουν την ικανότητα των εν λόγω δραστηριοτήτων να ενδυναμώσουν τους νέους ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων, δημοκρατικών, πλουραλιστικών και ειρηνικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

22.

Να αυξήσουν τις ευκαιρίες διασυνοριακών αλληλεπιδράσεων και ανταλλαγών μεταξύ νέων από διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και διαπολιτισμικών ανταλλαγών εντός των κρατών μελών, καθιερώνοντας αυτή την πρακτική στις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, και να διευκολύνουν τη δημιουργία πιο στρατηγικών έργων συνεργασίας στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

23.

Με βάση την πείρα που αποκτήθηκε από την πανδημία COVID-19 και ενόψει πιθανών μελλοντικών κρίσεων, να διασφαλίσουν, σε όλα τα επίπεδα, ότι υπάρχουν και λειτουργούν αδιαλείπτως οι διάφορες εγκαταστάσεις και δομές που χρησιμοποιούνται στις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, αναπτύσσοντας μηχανισμούς και πόρους ανθεκτικούς στις κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών τεχνολογιών, και να εξασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις και οι δομές μπορούν να προσαρμοστούν στην τρέχουσα κατάσταση και σε παρόμοιες καταστάσεις που ενδέχεται να ανακύψουν στο μέλλον.

24.

Να ενισχύσουν τη συνεργασία τόσο μεταξύ των κρατών μελών και του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και μεταξύ των αντίστοιχων θεσμικών οργάνων, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη ποιοτικών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΕΟΝΤΩΣ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ:

25.

Να ενσωματώσουν τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους στις υφιστάμενες και μελλοντικές στρατηγικές πολιτικής για τη νεολαία και την υλοποίησή τους σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, προκειμένου να διευκολυνθεί η βελτίωση της καινοτομίας, να ενισχυθεί η ποιότητα και να αυξηθεί η αναγνώριση του τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στη δράση σε τοπικό επίπεδο για τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη του θεματολογίου.

26.

Να προσδιορίσουν θέματα και τομείς δράσης για την περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τους κοινούς στόχους του θεματολογίου, οι οποίοι θα πρέπει να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία και σε συνεργασία με την κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη και να ενσωματώνεται, κατά περίπτωση, στις υφιστάμενες στρατηγικές.

27.

Να ενημερώνουν όλους τους σχετικούς παράγοντες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο εντός της κοινότητας πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους σχετικά με το θεματολόγιο και την εφαρμογή του και να εξασφαλίζουν τη διεξαγωγή του κατάλληλου διαλόγου με αυτούς και μεταξύ αυτών.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΔΕΟΝΤΩΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ:

28.

Να προωθήσουν την ευρωπαϊκή διάσταση των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους μέσω διασυνοριακών και διακρατικών ανταλλαγών, συνεργασίας, διαπολιτισμικής μάθησης και μάθησης από ομοτίμους.

29.

Να διευκολύνουν την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη του θεματολογίου με τη χρήση των υφιστάμενων δομών και μέσων ή με τον προσδιορισμό ή την καθιέρωση, ενδεχομένως, νέων δομών υποστήριξης, εργαλείων, συμπράξεων ή άλλων κατάλληλων μεθόδων συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα.

30.

Να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι το θεματολόγιο διαμορφώνεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό από την κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους και να θέτουν στη διάθεσή της πληροφορίες, ευκαιρίες και χώρους για τη διευκόλυνση της συμμετοχής της. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους νέους και τους εργαζομένους στον τομέα της νεολαίας.

31.

Να προβλέψουν τη διεξαγωγή Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους κατ’ αρχήν ανά πενταετία, η οποία θα χρησιμεύει ως φόρουμ για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεματολογίου, να εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόσκλησης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ και να διερευνήσουν τους πιθανούς τρόπους υποστήριξης για την προετοιμασία και την εφαρμογή του θεματολογίου μέσω του προγράμματος Erasmus+ Youth και του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

32.

Να δημιουργήσουν ένα ανοικτό και συμβουλευτικό «Δίκτυο για την ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην Ευρώπη» μεταξύ των σχετικών δομών το οποίο θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους με την προώθηση καινοτόμων προσεγγίσεων, τη στήριξη της ανάπτυξης και της συνεργασίας με διάφορους παράγοντες εντός και εκτός της κοινότητας πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους και μεταξύ αυτών, την παροχή στήριξης και τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις διάφορες θεματικές προτεραιότητες, προσεγγίσεις, δίκτυα και ομάδες-στόχους. Εν προκειμένω, το δίκτυο θα πρέπει να υποστηρίζεται από γνωμοδότηση και εμπειρογνωμοσύνη και από άλλους τομείς. Το δίκτυο θα πρέπει να επιδιώκει τη συμμετοχή νέων φορέων στο αναπτυξιακό του έργο.

33.

Να διερευνήσουν τις δυνατότητες υπό τις οποίες τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το Erasmus+ Youth και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, θα μπορούσαν να συμβάλουν ενεργά, κατά περίπτωση, στην εφαρμογή του θεματολογίου, χρησιμοποιώντας τα διάφορα χρηματοδοτικά μέσα των προγραμμάτων.

34.

Να προάγουν την ενεργό, κριτική συμμετοχή στα κοινά και τη δημοκρατική ευαισθητοποίηση και την εκτίμηση της ποικιλομορφίας μεταξύ όλων των νέων ως μόνιμα και θεμελιώδη στοιχεία των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, μεταξύ άλλων με την προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας. Να παρέχουν σε όλους τους νέους, χωρίς διακρίσεις, την ευκαιρία να δρουν με δική τους πρωτοβουλία, να αναπτύσσουν την αυτοτέλειά τους και να ασκούν θετική επιρροή.

35.

Να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εφαρμογή του θεματολογίου. Για τον σκοπό αυτό, η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη δομών για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, εργαλείων στήριξης, συμπράξεων ή άλλων κατάλληλων μεθόδων συνεργασίας στα κράτη μέλη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

36.

Να διασφαλίσει ότι το θεματολόγιο κατοχυρώνεται στην εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών στόχων για τη νεολαία, και να αυξήσει την προβολή του με τη χρήση των μέσων και εργαλείων διακυβέρνησης που προβλέπονται στη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία για την εφαρμογή του θεματολογίου και την παρακολούθηση, αξιολόγηση, διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του.

37.

Να εξασφαλίσει συνέργειες με άλλους διεθνείς οργανισμούς και να ενισχύσει την υφιστάμενη σύμπραξη με το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά την εφαρμογή του θεματολογίου μέσω συμπληρωματικής και συντονισμένης δράσης. Η σύμπραξη ΕΕ-Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της νεολαίας θα μπορούσε να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση συνεργειών και στη διευκόλυνση του διαλόγου για τους εργαζομένους στον τομέα της νεολαίας.

38.

Να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπτύξει μια ανοικτή και πολύγλωσση ειδική ευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους σε στενή συνεργασία με την κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και ορθών πρακτικών, τη συνεργασία και τη μάθηση από ομοτίμους. Με τον τρόπο αυτό, να διευκολύνει την ανάπτυξη και την εφαρμογή του θεματολογίου, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής του διάστασης, κατά περίπτωση. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα εκπροσωπεί την κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους θα μπορούσε να συνοδεύει και να συνδράμει τη διαδικασία δημιουργίας και υλοποίησης της πλατφόρμας.

39.

Να ενισχύσει την ανάπτυξη γνώσεων και τεκμηριωμένων προσεγγίσεων στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην Ευρώπη, διευκολύνοντας τις ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων και την επιστημονική και πρακτική έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των αρχών, των εξελίξεων, των εννοιών, των δραστηριοτήτων και των πρακτικών που εφαρμόζονται στον τομέα αυτό, ιδίως με τη συμμετοχή ερευνητών του τομέα και τη δημιουργία ενός αποθετηρίου εμπειρογνωμοσύνης στο πλαίσιο οργανώσεων κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.


(1)  Περιγραφή από τη σύσταση CM/Rec (2017)4 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη σχετικά με τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους.

(2)  Για παράδειγμα, σε κέντρα νεολαίας, έργα για τη νεολαία, δραστηριότητες προβολής/αποκεντρωμένες δραστηριότητες για νέους, άτυπες ομάδες νέων, κατασκηνώσεις, πληροφορίες για τους νέους, οργανώσεις νεολαίας και κινήματα νέων, όπως ορίζονται στην τελική έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων με τίτλο «Η συμβολή των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι, ιδίως όσον αφορά τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση».

(3)  Διαρθρωτικά μειονεκτήματα αποτελούν, σε αντίθεση με τα ατομικά, τα μειονεκτήματα που δεν αφορούν το ίδιο το πρόσωπο αλλά τα κανονιστικά πλαίσια στα οποία υπόκεινται και τις βασικές συνθήκες διαβίωσής τους.

(4)  Βλέπε ορισμό στο παράρτημα II.

(5)  Η τρίτη Ευρωπαϊκή Συνέλευση για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, μια ψηφιακή εκδήλωση που μεταδίδεται από τη Βόννη, αποτελεί την έναρξη της διαδικασίας για την εφαρμογή του θεματολογίου.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Παραπομπές

Κατά την έγκριση του παρόντος ψηφίσματος, το Συμβούλιο και οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντες στο πλαίσιο του Συμβουλίου, παραπέμπουν στα ακόλουθα έγγραφα:

Έγγραφα του Συμβουλίου

Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 (ΕΕ C 456 της 18.12.2018, σ. 1)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ψηφιακή εργασία στον τομέα της νεολαίας (ΕΕ C 414 της 10.12.2019, σ. 2)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις έξυπνες κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους (ΕΕ C 418 της 7.12.2017, σ. 2)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας (ΕΕ C 412 της 9.12.2019, σ. 12)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με περισσότερες ευκαιρίες για νέους σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές (ΕΕ C 193 της 9.6.2020, σ. 3)

Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους (ΕΕ C 327 της 4.12.2010, σ. 1)

Σύσταση του Συμβουλίου για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης (ΕΕ C 398 της 22.12.2012, σ. 1)

Σύσταση του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2018, για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας (ΕΕ C 195 της 7.6.2018, σ. 1)

Έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μελέτη για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους και την επιχειρηματική μάθηση (2017)

Μελέτη σχετικά με την αξία των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην ΕΕ: γενική έκθεση - περιπτωσιακές μελέτες - εκθέσεις ανά χώρα (2014)

Μελέτη αντίκτυπου του Youthpass. Προσωπική εξέλιξη και απασχολησιμότητα των νέων και αναγνώριση των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους (2013)

Εκθέσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων από τη συνεργασία του Συμβουλίου στον τομέα της νεολαίας

Έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων: Ανάπτυξη ψηφιακών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους - συστάσεις πολιτικής, ανάγκες κατάρτισης και παραδείγματα ορθών πρακτικών (2018)

Έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων: Η συμβολή των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην πρόληψη της περιθωριοποίησης και της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης (2017)

Έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων: Η συμβολή των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της νεολαίας, ιδίως όσον αφορά τη μετάβαση από την εκπαίδευση και την απασχόληση (2015)

Έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων: Ποιοτικές κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους - Ένα κοινό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους (2015)

Έγγραφα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σύσταση CM/Rec (2017)4 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη σχετικά με τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους

Ψήφισμα CM/Res (2020) 2 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τομέα της νεολαίας 2030

Διάφορα

Δήλωση της 2ης Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους (1)

Ευρωπαϊκή Στρατηγική Κατάρτισης στον τομέα της νεολαίας. Υποστήριξη της ανάπτυξης ποιοτικών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην Ευρώπη μέσω της δημιουργίας ικανοτήτων (2015) (2)


(1)  https://pjp-eu.coe.int/documents/42128013/47262187/The+2nd+European+Youth+Work+Declaration_FINAL.pdf/cc602b1d-6efc-46d9-80ec-5ca57c35eb85

(2)  https://ec.europa.eu/youth/sites/youth/files/eu-training-strategy-youth_en.pdf


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Για τους σκοπούς του παρόντος ψηφίσματος, ισχύει ο ακόλουθος ορισμός:

Κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους (1)

Στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, η κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους θα πρέπει να νοείται ως μια ομάδα ατόμων, επαγγελματιών ή μη επαγγελματιών, που έχουν τα ίδια συμφέροντα για την επίλυση ενός ζητήματος, τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους και τη μάθηση από την πείρα αλλήλων.

Η κοινότητα πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους περιλαμβάνει ενδιαφερόμενους φορείς σε όλα τα επίπεδα, από το τοπικό έως το ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως:

εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας και υπεύθυνοι νεολαίας·

ανώτερα στελέχη στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους·

φορείς υλοποίησης έργων·

διαπιστευμένες και ανεξάρτητες οργανώσεις κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους·

εκπαιδευτές·

ερευνητές·

εκπαιδευτές εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας·

τοπικές κοινότητες και δήμοι·

εθνικοί οργανισμοί για το Erasmus+ Youth και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης·

αντιπροσωπίες της νεολαίας και νέοι και

υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη νεολαία.

Όλοι οι φορείς της κοινότητας πρακτικής για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους έχουν, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, διαφορετικές εντολές, ρόλους και ικανότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.


(1)  Ο όρος «κοινότητα πρακτικής» είναι ένας θεωρητικός όρος που αναπτύχθηκε από τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους Jean Lave και Étienne Wenger.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Ενημερωτικό γράφημα σχετικά με το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους

Image 1


II Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/9


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση M.10023 — H&F/Carlyle/Vantage)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2020/C 415/02)

Στις 24 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την εσωτερική αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1). Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνο στα αγγλικά και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). O δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις, όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων και ημερομηνιών, καθώς και τομεακά ευρετήρια,

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el) με αριθμό εγγράφου 32020M10023. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1.


1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/10


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση M.9369 — PAI Partners/Wessanen)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2020/C 415/03)

Στις 28 Αυγούστου 2019, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την εσωτερική αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1). Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνο στα αγγλικά και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). O δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις, όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων και ημερομηνιών, καθώς και τομεακά ευρετήρια,

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el) με αριθμό εγγράφου 32019M9369. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1.


1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/11


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση M.10012 — Hg/KKR/Citation)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2020/C 415/04)

Στις 24 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την εσωτερική αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1). Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνο στα αγγλικά και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). O δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις, όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων και ημερομηνιών, καθώς και τομεακά ευρετήρια,

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el) με αριθμό εγγράφου 32020M10012. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1.


1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/12


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση M.9930 — LGP/TPG/WellSky)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2020/C 415/05)

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την εσωτερική αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1). Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνο στα αγγλικά και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). O δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις, όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων και ημερομηνιών, καθώς και τομεακά ευρετήρια,

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el) με αριθμό εγγράφου 32020M9930. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1.


1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/13


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση M.9950 — Clearlake Capital Group/TA Associates Management/Ivanti Software)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2020/C 415/06)

Στις 6 Οκτωβρίου 2020, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την εσωτερική αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1). Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνο στα αγγλικά και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). O δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις, όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων και ημερομηνιών, καθώς και τομεακά ευρετήρια,

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el) με αριθμό εγγράφου 32020M9950. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1.


1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/14


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση M.9864 — CPPIB/KKR/Axel Springer)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2020/C 415/07)

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την εσωτερική αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1). Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνο στα αγγλικά και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). O δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις, όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων και ημερομηνιών, καθώς και τομεακά ευρετήρια,

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el) με αριθμό εγγράφου 32020M9864. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1.


1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/15


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση M.9922 — GHO/MIC/Envision)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2020/C 415/08)

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την εσωτερική αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1). Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνο στα αγγλικά και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). O δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις, όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων και ημερομηνιών, καθώς και τομεακά ευρετήρια,

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el) με αριθμό εγγράφου 32020M9922. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1.


IV Πληροφορίες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Συμβούλιο

1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/16


Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με την ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης και της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων στην Ευρώπη

(2020/C 415/09)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΛΘΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ:

1.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε αξίες όπως η δημοκρατία, ο πλουραλισμός, η ισότητα και το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία, η απαγόρευση των διακρίσεων και η προστασία των μειονοτήτων αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής ιδέας, οι οποίοι συνδέονται αναπόσπαστα με αυτήν (1).

2.

Η Δημοκρατία και μια κοινωνία στην οποία επικρατούν ο πλουραλισμός, η απαγόρευση των διακρίσεων, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και η αλληλεγγύη δεν πρέπει να θεωρούνται ποτέ δεδομένες· πρέπει να προστατεύονται, να ενισχύονται και να προωθούνται από πολιτικούς παράγοντες, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο τυπικής και μη τυπικής μάθησης και κατάρτισης, καθώς και από καθέναν από εμάς.

3.

Οι νέοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων επί όλων των θεμάτων που τους αφορούν. Έχουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, στην πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην προστασία έναντι των διακρίσεων. Έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση και στις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους, οι οποίες τους επιτρέπουν να εξοικειώνονται, μεταξύ άλλων, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, και τους προετοιμάζουν για μια υπεύθυνη ζωή σε μια ελεύθερη κοινωνία.

4.

Η δημιουργικότητα των νέων είναι καίριας σημασίας για μια ζωντανή δημοκρατία στην Ευρώπη. Η κουλτούρα των νέων, τα κινήματα, οι ομάδες, οι οργανώσεις και οι πρωτοβουλίες μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές. Οι πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, για την καταπολέμηση του ρατσισμού και για την κοινωνική πολυμορφία αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα ζητημάτων για τα οποία κινητοποιούνται συχνά οι νέοι στην Ευρώπη.

5.

Η νεότητα αποτελεί καθοριστικό στάδιο της ζωής που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από πολιτική σκοπιά. Οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη διαφέρουν σημαντικά ως προς το υπόβαθρο, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους και αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η δημιουργία μελλοντικών προοπτικών για τους ανθρώπους, ιδίως για τους νέους που έχουν λιγότερες ευκαιρίες, και η ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης των νέων, αποτελούν καθήκοντα που απαιτούν ευρεία υποστήριξη από την κοινωνία και κατάλληλα μέτρα πολιτικής.

6.

Τα μέσα ενημέρωσης και η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, παρέχοντας στους νέους σημαντικές ευκαιρίες πρόσβασης στην πληροφόρηση που απαιτείται για τη συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς και ευκαιρίες να αλληλεπιδρούν με άλλους σε μεγάλες αποστάσεις, να εκφράζουν τις απόψεις τους, να ασκούν τα δικαιώματά τους και να έχουν ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Την ίδια στιγμή, η ψηφιοποίηση συνεπάγεται ορισμένες αρνητικές συνέπειες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πρόκληση για τη δημοκρατία, όπως η παραπληροφόρηση, η πόλωση, η προπαγάνδα και η ρητορική μίσους.

7.

Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στο δημοκρατικό βίο της Ευρώπης αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2).

8.

Η προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας αποτελεί μία από τις κατευθυντήριες αρχές της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία (2019-2027). H στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία αποσκοπεί στη στήριξη της συμμετοχής των νέων της Ευρώπης στη διαμόρφωση της κοινωνίας και της πολιτικής. Υπό το πρίσμα αυτό, οι απόψεις των νέων λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο, για παράδειγμα, του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία και των 11 ευρωπαϊκών στόχων για τη νεολαία (3). Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη νεολαία αριθ. 1 (σύνδεση της ΕΕ με τη νεολαία) και αριθ. 9 (χώρος και συμμετοχή για όλους) είναι ιδιαίτερα σημαντικοί από την άποψη της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων.

ΣΗΜΕΙΩΝOYN:

9.

Οι ιδέες και οι απόψεις των νέων που ανταλλάχθηκαν κατά τη διάσκεψη της ΕΕ για τη νεολαία που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2020 επικεντρώθηκαν στο ζήτημα του χώρου και της συμμετοχής για όλους, αποτελούν δε πολύτιμη πηγή έμπνευσης για δράση με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης και της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων στην Ευρώπη. Οι εν λόγω ιδέες και απόψεις των νέων αφορούν τα ακόλουθα στοιχεία:

συμπερίληψη της ανάπτυξης κριτικής σκέψης στα σχολικά προγράμματα σπουδών ως υποχρεωτικό μέρος τους·

συμμετοχή των νέων και των οργανώσεων νεολαίας στις διαδικασίες συναπόφασης σε όλα τα επίπεδα, μέσω μιας προσέγγισης βασιζόμενης στα δικαιώματα·

μείωση της ηλικίας του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στα 16 έτη για όλες τις εκλογές, με παράλληλη άρση όλων των εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και διασφάλιση της ενθάρρυνσης της συμμετοχής στις εκλογές·

θέση σε εφαρμογή ειδικών διαδικασιών που ενισχύουν τις φωνές των μειονοτικών νέων και διασφαλίζουν την άμεση συμμετοχή τους·

χρηματοδότηση μόνιμων δομών συμμετοχής·

αξιοποίηση νέων ευκαιριών ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη δημιουργία και την υποστήριξη χώρων για τη νεολαία·

παροχή προτεραιότητας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο πλαίσιο διατομεακής προσέγγισης, στη δημιουργία ασφαλών ψηφιακών χώρων για τους νέους και στην προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού.

ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ:

10.

Οι νέοι πρέπει να είναι σε θέση να επιδεικνύουν αυτοαποτελεσματικότητα, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να συνδημιουργούν προκειμένου να αναπτύξουν δημοκρατική συνείδηση. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν εμπειρίες δημοκρατικών διαδικασιών και ικανότητες που αποτελούν το θεμέλιο της ζωντανής δημοκρατίας. Η νοοτροπία ανοιχτού διαλόγου, η αυξημένη ανοχή στις διαφορετικές απόψεις και τρόπους ζωής, καθώς και η ανάπτυξη της ικανότητας συμβιβασμού, η αποδοχή των αποφάσεων της πλειοψηφίας και η προστασία των μειονοτήτων αποτελούν ουσιώδη στοιχεία αυτής της χωρίς αποκλεισμούς διαδικασίας.

11.

Ενθάρρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής σημαίνει ώθηση των νέων να σκέφτονται με τρόπο αυτόνομο, κριτικό και πολυδιάστατο, να είναι ενεργοί πολίτες, καθώς και να ενθαρρύνονται να αξιολογούν κατά πόσον το περιβάλλον τους διαφυλάσσει τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και προασπίζει τα δικαιώματά τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η αυτονομία των νέων, η ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα, καθώς και το πολιτικό τους σθένος, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα να διαμορφώσουν όχι μόνο τη ζωή τους αλλά και την πολιτική και την κοινωνία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές και με πνεύμα αλληλεγγύης.

12.

Η Ευρωπαϊκή συνεργασία βασίζεται στην πολυμορφία, την κατανόηση και τον ανοικτό διάλογο. Αυτή η θεμελιώδης συναίνεση συμβάλλει τόσο στη δημοκρατική νοοτροπία όσο και στη συνοχή στην Ευρώπη, αποτελεί δε στέρεη βάση για τη συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αντιδημοκρατικών, απάνθρωπων, σεξιστικών και ρατσιστικών τάσεων, καθώς και των τάσεων διακριτικής μεταχείρισης και αποκλεισμού στην κοινωνία μας, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού.

13.

Όλοι οι νέοι έχουν ανάγκη από σημεία πρόσβασης, υποστήριξη και ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους, να εκφραστούν, να επιδείξουν αυτοαποτελεσματικότητα και να συμβάλουν ελεύθερα στη δημοκρατική ζωή στην Ευρώπη. Οι ψηφιακοί και φυσικοί χώροι για τους νέους θα πρέπει να σχεδιάζονται από κοινού με τους ίδιους τους νέους, να τίθενται στη διάθεση των νέων από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, και να προάγονται σε όλες τις μορφές τυπικής και μη τυπικής μάθησης και κατάρτισης. Τούτο προϋποθέτει επίσης ισχυρή και ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι μορφές αυτοοργάνωσης και αυτοσυνηγορίας, όπως οι οργανώσεις νεολαίας και τα συμβούλια νεολαίας, στα οποία οι νέοι μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εαυτό τους και για τους άλλους.

14.

Για να μπορέσουν όλοι οι νέοι να βιώσουν τη δημοκρατία, απαιτείται μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς, η οποία λαμβάνει υπόψη την πολυμορφία τους από πολλές απόψεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους νέους που διαθέτουν περιορισμένη μόνο πρόσβαση σε συμμετοχικές διαδικασίες και στις ευκαιρίες που παρέχουν οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση σε αλληλεπιδράσεις με άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών λόγω ατομικών ή διαρθρωτικών μειονεκτημάτων, λαμβανομένου παράλληλα υπόψη του κινδύνου των διατομεακών διακρίσεων.

ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

15.

Οι αρχές της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης, ιδίως δε οι αξίες και οι πρακτικές των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για την ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης και της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων. Τούτο είναι εφικτό κυρίως επειδή οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους προσανατολίζονται στις διεργασίες και έχουν συμμετοχικό χαρακτήρα, απευθύνονται τόσο σε νέους που ανήκουν σε οργανώσεις όσο και σε νέους που δεν ανήκουν σε αυτές, και είναι στενά ευθυγραμμισμένες με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των νέων. Η εμπειρογνωμοσύνη και οι μέθοδοι που εφαρμόζονται στις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλους τομείς. Κατά συνέπεια, οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν ρόλο σύνθεσης και συντονισμού για την προώθηση της δημοκρατίας και της πολιτικής συμμετοχής μεταξύ των νέων, από το τοπικό έως το ευρωπαϊκό επίπεδο.

16.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους θα πρέπει να αναπτυχθούν καινοτόμες έννοιες και πρακτικές που θα βασίζονται σε μια κριτική προσέγγιση χειραφέτησης, με επίκεντρο την αυτονομία των νέων, το αίσθημα πρωτοβουλίας και τις ευκαιρίες για συνδημιουργία. Σημείο αφετηρίας προς τούτο δύνανται να αποτελέσουν υφιστάμενες έννοιες όπως η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαπολιτισμική και οικουμενική μάθηση, ο ψηφιακός γραμματισμός και ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας, καθώς και η αγωγή του πολίτη. Οι αμειβόμενοι και οι εθελοντές διοργανωτές κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους θα πρέπει να θεωρείται ότι παρέχουν καθοδήγηση στους νέους σχετικά με αυτές τις εμπειρίες και θα πρέπει να λαμβάνουν στήριξη για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και την απόκτηση προσωπικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

17.

Διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα προάγουν τη δημοκρατική συνείδηση και τη συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες. Το πρόγραμμα Erasmus+ και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης αποτελούν ιδιαίτερα κατάλληλα πλαίσια για την προώθηση της συμμετοχής των νέων μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου και της μάθησης από ομοτίμους, ιδίως όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κοινές αξίες και ζητήματα.

18.

Η δημοκρατική συνείδηση των νέων και η συμμετοχή τους σε δημοκρατικές διαδικασίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας. Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα εμφανές σε καταστάσεις όπου οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και τα δικαιώματα υφίστανται περιορισμούς λόγω έκτακτων περιστάσεων (για παράδειγμα λόγω της πανδημίας COVID-19). Οι νέοι που κατανοούν σε βάθος τη δημοκρατία είναι άλλωστε σε θέση να διακρίνουν καλύτερα μεταξύ των στρατηγικών για την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων που είναι συμβατές με τη δημοκρατία και εκείνων που δεν είναι. Εξάλλου, είναι σημαντικό να διαφυλάσσονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των νέων κατά τη διάρκεια προσωρινών περιορισμών και να αποκαθίστανται πλήρως και αμέσως μετά την άρση των εν λόγω περιορισμών. Τούτο ισχύει κατά μείζονα λόγο δεδομένου ότι οι νέοι, ιδίως εκείνοι με λιγότερες ευκαιρίες, συγκαταλέγονται συχνά στις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τις κρίσεις.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ:

19.

Όπου ενδείκνυται, να θεσπίσουν ή να συνεχίσουν, σε σταθερή βάση, τόσο ειδικά για κάθε τομέα όσο και διατομεακά προγράμματα και πρωτοβουλίες χρηματοδότησης σε όλα τα επίπεδα εντός των κρατών μελών, με στόχο την ενίσχυση της κατανόησης και της εκτίμησης της δημοκρατίας και της πολυμορφίας από τους νέους. Θα πρέπει να παρέχουν χώρο και ευκαιρίες για μάθηση σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες και για την εμπειρία αυτών των διαδικασιών, τόσο στο πλαίσιο μιας ομάδας όσο και μεμονωμένα, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση σε αυτές όλων των νέων, ιδίως εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες. Ειδικότερα, οι οργανώσεις και οι πρωτοβουλίες νέων, ως έκφραση της ικανότητας αυτοοργάνωσης των νέων, θα πρέπει να ενισχυθούν όσον αφορά την ικανότητά τους να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες.

20.

Να προωθήσουν την εκπαίδευση στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους τομείς και τις βαθμίδες εκπαίδευσης, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση, καθώς και να προωθήσουν τη στενή και σταθερή συνεργασία σε αυτά τα θέματα σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση για την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και στην εκπαίδευση για τη δημοκρατία, με την εξέταση ευρέος φάσματος πρακτικών και περιβαλλόντων μάθησης και την προώθηση της ανάπτυξης των βασικών ικανοτήτων που συνδέονται με την ιδιότητα του πολίτη, όπως ορίζεται στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης (4) και στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας (5).

21.

Να ενδυναμώσουν τους νέους προκειμένου να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και να συμμετέχουν στην επιγραμμική επικοινωνία με ενεργό και αναστοχαστικό τρόπο (6). Για τον σκοπό αυτό, ειδικά ο ψηφιακός γραμματισμός και ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας πρέπει να ενισχυθούν μεταξύ των νέων και των προσώπων που τους υποστηρίζουν (π.χ. εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας, εκπαιδευτικοί), ιδίως δε η ικανότητα διαχείρισης του υπερβολικού φόρτου πληροφοριών, της παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και άλλων μορφών επιβλαβούς περιεχομένου. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην παροχή κατάλληλων υποστηρικτικών εργαλείων, καθώς και στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας για τις λύσεις στον τομέα των έξυπνων κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων και στις ψηφιακές συμμετοχικές διαδικασίες. Πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των νέων, ιδίως εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες, στα ψηφιακά μέσα.

22.

Να αναγνωρίσουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά σε θέματα όπως η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα μεταξύ των γενεών, η ισότητα των φύλων και ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησης, και να τους στηρίξουν ενεργά στις προσπάθειές τους να διαμορφώσουν σχετικές πολιτικές και κοινωνικές διαδικασίες. Θα πρέπει ειδικότερα να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των νέων σε τοπικό επίπεδο, όπως σε φοιτητικά συμβούλια, τοπικές οργανώσεις νεολαίας ή πρωτοβουλίες νέων.

23.

Να προωθήσουν και να υποστηρίξουν επαρκώς τις προσβάσιμες υλικές και ψηφιακές δομές και τις έξυπνες λύσεις στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους, ιδίως μετά τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας COVID-19, προκειμένου να δοθούν στους νέους ελεύθεροι, ανοικτοί και ασφαλείς χώροι, καθώς και ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΔΕΟΝΤΩΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ:

24.

Να προωθήσουν περαιτέρω τη συμμετοχή των νέων στις πολιτικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης (7), και συνεπώς να ενισχύσουν περαιτέρω την ουσιαστική και βιώσιμη συμμετοχή όλων των νέων στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.

25.

Όπου ενδείκνυται, να φροντίσουν ώστε οι πολιτικές διαδικασίες και οι αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα να είναι προσβάσιμες, διαφανείς και κατανοητές, με τη χρήση κατανοητών από τους νέους πληροφοριών και φιλικής προς αυτούς επικοινωνίας. Ειδικότερα, θα πρέπει να παρέχεται ανατροφοδότηση στους νέους σχετικά με τα αποτελέσματα των διαδικασιών συμμετοχής των νέων. Η διάδοση των πληροφοριών πρέπει να γίνεται με στοχευμένο τρόπο, έτσι ώστε οι πληροφορίες να φτάνουν σε όλους τους νέους ανεξαρτήτως του περιβάλλοντός τους. Θα πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλες στρατηγικές σε συνεργασία με δίκτυα πληροφόρησης για τους νέους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του τομέα της νεολαίας, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής προς τους νέους και το δίκτυο Eurodesk, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

26.

Να παρουσιάσουν και να προωθήσουν στους νέους τις έννοιες της δημοκρατικής συνείδησης και της συμμετοχής σε δημοκρατικές διαδικασίες ως μόνιμο και κρίσιμο στοιχείο των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους, και να αναγνωρίσουν τον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους ως έναν χώρο που ευνοεί την παροχή σε αυτούς ευκαιριών να αναπτυχθούν και να συμβάλουν στη δημοκρατική κοινωνία. Στα ανωτέρω εντάσσεται η παροχή, εντός των υφιστάμενων δομών, κατάλληλου πλαισίου συνθηκών και επαρκών οικονομικών πόρων σε όλα τα επίπεδα, καθώς και αυξημένη θεματική κατάρτιση, δεξιότητες και προσόντα για τους εργαζομένους στον τομέα της νεολαίας.

27.

Να στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση των προσεγγίσεων για την ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης των νέων και τη συμμετοχή τους σε δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτές μπορούν να βασιστούν στις υφιστάμενες έννοιες τις παιδαγωγικής (8) και της δημοκρατίας, της ενεργού συμμετοχής στα κοινά και της εκπαίδευσης/κατάρτισης στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στο έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στον τομέα αυτό. Οι προσεγγίσεις αυτές θα πρέπει να καταστούν κτήμα των επαγγελματιών μέσω τακτικών προγραμμάτων κατάρτισης, μπορούν δε να χρησιμεύσουν ως πηγή έμπνευσης για την πρακτική των προγραμμάτων της ΕΕ για τη νεολαία ή για την ανάπτυξη ενός πλαισίου βασιζόμενου στις ικανότητες για την τυπική και μη τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση στις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους (9). Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν ευκαιρίες για δραστηριότητες αμοιβαίας μάθησης στον τομέα των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους, τόσο μεταξύ επαγγελματιών, πανεπιστημιακών, φορέων χάραξης πολιτικής και νέων όσο και μεταξύ τομέων.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

28.

Να λάβει υπόψη τα συμφέροντα των νέων και τη συμμετοχής τους σε δημοκρατικές διαδικασίες ως οριζόντιο ζήτημα στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και προγράμματα, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση ή ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης, και κατά την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων της ΕΕ που βρίσκονται σε ισχύ, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και της Ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και στο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

29.

Να δώσει έμφαση στις ερευνητικές δραστηριότητες και στα εργαλεία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων που αναλύουν τον αντίκτυπο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ στην προώθηση της δημοκρατικής συνείδησης των νέων και της συμμετοχής τους σε δημοκρατικές διαδικασίες.

30.

Να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες με χώρες εταίρους που χρηματοδοτούνται από προγράμματα της ΕΕ για την περαιτέρω προώθηση της δημοκρατικής συνείδησης των νέων και της συμμετοχής τους στις δημοκρατικές διαδικασίες, και να συνεχίσει την ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους μέσω της συνεργασίας και των ανταλλαγών.

ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ:

31.

Να δοθεί έμφαση σε ζητήματα όπως οι ευρωπαϊκές αξίες και ταυτότητα, η δημοκρατία, η αποδοχή της πολυμορφίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων, η προστασία των μειονοτήτων, η κριτική σκέψη, οι νέες μορφές συμμετοχής και δράσης των πολιτών στην υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Θα πρέπει να διασφαλιστεί μια ανοικτή και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση, απλές διαδικασίες και επαρκείς πόροι για έργα που μπορούν να προσφέρουν στους νέους την ευκαιρία να λάβουν πρωτοβουλίες, να συνεισφέρουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους. Τούτο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ιδίως για ειδικές δράσεις σχετικά με τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη.

32.

Να διασφαλίσουν ότι τα προγράμματα της ΕΕ για τη νεολαία λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και την πολυμορφία των νέων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω φιλικών προς τους νέους και εύκολα προσβάσιμων πληροφοριών χρηματοδότησης, υποστήριξη των πρωτοβουλιών έργων των ίδιων των νέων και συνεκτίμηση των διοργανωτών των προγραμμάτων και των αναγκών τους. Κατά περίπτωση, τα προγράμματα θα πρέπει να είναι σε θέση να επιφέρουν βελτιώσεις που δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην πρωτοβουλία των νέων και, συνεπώς, στη δημοκρατική συμμετοχή και στις δημοκρατικές εμπειρίες.

(1)  Άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(2)  Άρθρο 165 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(3)  Παράρτημα 3 του ψηφίσματος του Συμβουλίου σχετικά με πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 (2018/C 456/01).

(4)  Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης (ΕΕ C 189 της 4.6.2018, σ. 1)

(5)  Σύσταση του Συμβουλίου για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας (ΕΕ C 195 της 7.6.2018, σ. 1)

(6)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις έξυπνες κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους (ΕΕ C 418 της 7.12.2017, σ. 2) και συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις ψηφιακές κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες (ΕΕ C 414, 10.12.2019, σ. 2).

(7)  Ψήφισμα του Συμβουλίου για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης (ΕΕ C 417 της 15.12.2015, σ. 10).

(8)  Ιδίως οι έννοιες της κριτικής παιδαγωγικής και της παιδαγωγικής χειραφέτησης.

(9)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας (ΕΕ C 412 της 9.12.2019, σ. 12).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Παραπομπές

Κατά την έγκριση των παρόντων συμπερασμάτων, το Συμβούλιο και οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντες στο πλαίσιο του Συμβουλίου, λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα έγγραφα:

Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 (ΕΕ C 456 της 18.12.2018, σ. 1)

Ψήφισμα του Συμβουλίου για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης (ΕΕ C 417 της 15.12.2015, σ. 10)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη νεολαία στην εξωτερική δράση (8629/20)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο (ΕΕ C 193 της 9.6.2020, σ. 23)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας (ΕΕ C 412 της 9.12.2019, σ. 12)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ψηφιακή εργασία στον τομέα της νεολαίας (ΕΕ C 414 της 10.12.2019, σ. 2)

Σύσταση του Συμβουλίου για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας (ΕΕ C 195 της 7.6.2018, σ. 1)

Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης (ΕΕ C 189 της 4.6.2018, σ. 1)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις έξυπνες κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους (ΕΕ C 418 της 7.12.2017, σ. 2)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το ρόλο του τομέα της νεολαίας σε μια ολοκληρωμένη και διατομεακή προσέγγιση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης των νέων (ΕΕ C 213 της 14.6.2016, σ. 1)

Δήλωση των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι, της 17ης Μαρτίου 2015, για την προαγωγή της ιδιότητας του πολίτη και των κοινών αξιών της ελευθερίας, της ανοχής και της αποφυγής των διακρίσεων μέσω της εκπαίδευσης

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού της 20ής Νοεμβρίου 1989

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 478 – Πώς θα οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη; Οι απόψεις των νέων, Μάρτιος 2019 (1)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μελέτη – Η απάντηση της ΕΕ στη συρρίκνωση του πεδίου δράσης της κοινωνίας των πολιτών, 2017 (2)

Σύσταση CM/Rec(2010)7 η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη σχετικά με τον Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παιδεία της Δημοκρατίας και την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Συμβούλιο της Ευρώπης: Πλαίσιο αναφοράς ικανοτήτων για δημοκρατική συνείδηση: Τόμος 1 – Πλαίσιο, έννοιες και πρότυπο, 2018 (3)


(1)  https://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/ResultDoc/download/DocumentKy/86162

(2)  https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/578039/EXPO_STU(2017)578039_EN.pdf

(3)  https://rm.coe.int/prems-008318-gbr-2508-reference-framework-of-competences-vol-1-8573-co/16807bc66c


1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/22


Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ψηφιακή εκπαίδευση στις κοινωνίες γνώσης της Ευρώπης

(2020/C 415/10)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ:

1.

Το πολιτικό πλαίσιο ως έχει στο παράρτημα,

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

2.

Η υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί ισχυρό στοιχείο της Ευρώπης που βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες και στην ιδέα του διαφωτισμού. Η ευρεία διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών και η πρόσβαση στο διαδίκτυο ανοίγουν νέες δυνατότητες και προκλήσεις.

3.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των βασισμένων στη γνώση κοινωνιών μας επιταχύνεται ενώ αυξάνεται η διαθεσιμότητα ψηφιακών υπηρεσιών και δεδομένων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο η μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, όσο και θέσεις εργασίας με νέα χαρακτηριστικά και η ζήτηση ψηφιακών ικανοτήτων (1) στο πλαίσιο των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Η ολοένα μεγαλύτερη επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης (2) θα ενισχύσει τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού των βασιζόμενων στη γνώση κοινωνιών μας μακροπρόθεσμα και μπορεί να προσφέρει ελπιδοφόρες νέες ευκαιρίες μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης στο μέλλον. Η υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση έχει καίρια σημασία για την ενδυνάμωση κάθε ανθρώπου και πολίτη ώστε να κατανοεί αυτές τις εξελίξεις και να έχει συμμετοχή και ρόλο στη διαμόρφωσή τους.

4.

Η πανδημία COVID-19 και ο συνεχιζόμενος αντίκτυπός της στα συστήματα και τα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη τονίζει την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη κατανόηση και συνεχή αξιολόγηση των χρήσεων, των οφελών και των προκλήσεων των ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών (3), καθώς και των επιπέδων ψηφιακών ικανοτήτων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης.

5.

Η πανδημία COVID-19 τόνισε περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη για ολιστική προσέγγιση της ψηφιακής εκπαίδευσης. Προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες απαιτήσεις, η υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση συνεπάγεται ψηφιακές και μη ψηφιακές μορφές μάθησης και διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένων προσεγγίσεων όπως η συνδυαστική μάθηση (4) και η εξ αποστάσεως μάθηση (5). Αυτό προσφέρει την ευκαιρία να ενισχυθεί η εκπαίδευση και η κατάρτιση με επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο, ανάλογα με τις ειδικές ατομικές ανάγκες.

6.

Η ψηφιακή εκπαίδευση (6) αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμβολή στη διαμόρφωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, για την επιδίωξη της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη διά βίου μάθηση και για τη δυνατότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Είναι συνεπώς σημαντικό να ληφθεί υπόψη η κοινωνική της διάσταση και να γίνει κατανοητή ως τμήμα ενός εις βάθος πολιτισμικού μετασχηματισμού. Ο πολιτισμικός αυτός μετασχηματισμός θέτει τα θεμέλια για να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο και πολίτη να χρησιμοποιούν τα δεδομένα, τις ψηφιακές τεχνολογίες και υποδομές με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, με παράλληλο σεβασμό των κανόνων προστασίας των δεδομένων, καθώς και για να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις πολιτικές αποφάσεις, στις κοινωνικές εξελίξεις και στην αγορά εργασίας.

7.

Η ψηφιακή εκπαίδευση θα πρέπει να έχει επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο και να στηρίζει κάθε άνθρωπο και πολίτη ώστε να αναπτύσσει την προσωπικότητα και τις δεξιότητές του με αυτοπεποίθηση, ελευθερία και υπευθυνότητα. Όντας αναπόσπαστο τμήμα της υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, η ψηφιακή εκπαίδευση θα πρέπει να είναι προσηλωμένη στην αρχή της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας της ποιότητάς της. Θα πρέπει επίσης να συμβάλλει στην καλύτερη προσβασιμότητα του εκπαιδευτικού περιεχομένου και των παιδαγωγικών μεθόδων, στη μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη, καθώς και στην καλύτερη απόκτηση ικανοτήτων, προωθώντας την εκπαιδευτική επιτυχία για όλους. Η ψηφιακή εκπαίδευση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και την ασφαλή, παιδαγωγικά ορθή και δεοντολογική εφαρμογή τους.

8.

Η ψηφιακή εκπαίδευση θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την ευημερία των εκπαιδευομένων, των εκπαιδευτικών, των εκπαιδευτών και των παιδαγωγών, καθώς και των γονέων και των φροντιστών, για παράδειγμα όσον αφορά τα ασφαλή μαθησιακά περιβάλλοντα. Θα πρέπει επίσης να συμβάλλει στη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των πολιτών στην ενημέρωση και στην προώθηση της ενεργού πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής συμμετοχής στις κοινωνίες γνώσης της Ευρώπης.

9.

Η ψηφιακή εκπαίδευση θα πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής ιδιότητας του πολίτη (7), ενισχύοντας τις ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα αυτήν. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η κριτική προσέγγιση της ενημέρωσης, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να περιηγούνται στον ψηφιακό κόσμο και να μπορούν να κατανοούν τις βασικές αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

10.

Κάθε Ευρωπαίος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και να επωφελείται από κατάλληλα, προσβάσιμα και ασφαλή μαθησιακά περιβάλλοντα. Το ανθρώπινο δικαίωμα σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση, όπως καθορίζεται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και προστατεύεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή.

11.

Προκειμένου να γεφυρωθεί το έμφυλο ψηφιακό χάσμα σε τομείς που σχετίζονται με τις ΤΠΕ και τις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM), έχει ζωτική σημασία να εφαρμόζεται προσέγγιση η οποία συνεκτιμά τη διάσταση του φύλου σε όλους τους τύπους και τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

12.

Θεμελιώδη σημασία έχει η πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς με ψηφιακή υποστήριξη. Παρά την κρίσιμη λειτουργία και τα οφέλη των διά ζώσης μορφών μάθησης και διδασκαλίας, η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση με ψηφιακές εκπαιδευτικές τεχνολογίες και μέσω αυτών αποτελεί προϋπόθεση για τη μελλοντική βιωσιμότητα των κοινωνιών γνώσης της Ευρώπης, καθώς και για ένα ευρωπαϊκό σύστημα καινοτομίας το οποίο καθιστά δυνατό τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, παρέχει βιώσιμη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ευκαιρίες και προάγει την προσωπική ανάπτυξη.

13.

Για να είναι ισχυρή η Ευρώπη βασίζεται σε μια νοοτροπία κοινών αξιών, κοινοχρησίας, ανανέωσης και ανοίγματος σε νέες μορφές ανταλλαγών, καθώς και στη συμμετοχή και τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, του ιδιωτικού τομέα και των διαφόρων εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων. Οι διαδικτυακές κοινότητες (8) ανταλλαγής πρακτικών (σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο) έχουν μεγαλύτερη ορατότητα και πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον.

ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΟΤΙ:

14.

Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, την ευθύνη για το διδακτικό περιεχόμενο και την οργάνωση των εκπαιδευτικών συστημάτων φέρουν τα κράτη μέλη.

15.

Ο βαθμός εφαρμογής της ψηφιακής εκπαίδευσης ποικίλλει στα διάφορα είδη και επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης εντός των κρατών μελών και σε ολόκληρη την Ένωση. Η εμπειρία από τις ψηφιακές εκπαιδευτικές τεχνολογίες παρουσιάζει ποικιλία ανά την Ένωση και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα πλαίσια πολιτικής και διακυβέρνησης, τις υποδομές και τις τεχνικές εγκαταστάσεις, καθώς και τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ιδίως το καλά προετοιμασμένο διδακτικό, εκπαιδευτικό και λοιπό παιδαγωγικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και οι επικεφαλής ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

16.

Η πανδημία COVID-19 πυροδότησε ταχεία αντίδραση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα κράτη μέλη έκλεισαν τους περισσότερους χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης και ζήτησαν από τα ιδρύματα να εξασφαλίσουν συνέχεια στη διδασκαλία, την κατάρτιση, τη μάθηση και την αξιολόγηση, κυρίως μέσω προσεγγίσεων εξ αποστάσεως.

17.

Τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη και τα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, σύμφωνα με τις εθνικές περιστάσεις, ανέδειξαν τη σημασία που έχει η κατανόηση της ψηφιακής εκπαίδευσης, συνέβαλαν στην ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και έδωσαν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στο διδακτικό, εκπαιδευτικό και λοιπό παιδαγωγικό προσωπικό.

18.

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν όλα τα κράτη μέλη, οι αποκρίσεις έκτακτης ανάγκης που δόθηκαν για τη διευκόλυνση των εξ αποστάσεως προσεγγίσεων αποκάλυψαν κοινές δυσχέρειες και αδυναμίες των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ολόκληρη την Ένωση:

α)

Κατά την πανδημία COVID-19 κατέστη συχνά προφανές ότι ορισμένοι εκπαιδευόμενοι, σε διαφορετικό βαθμό ανά κράτος μέλος, δεν μπόρεσαν να ασκήσουν πλήρως το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την κατάρτιση λόγω έλλειψης κατάλληλης υλικής και τεχνολογικής πρόσβασης (9).

β)

Η άνευ προηγουμένου πρόκληση της πανδημίας COVID-19 αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη παροχή ψηφιακών ικανοτήτων προς όλους, με στόχο να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση κάθε ανθρώπου και πολίτη στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η εκπαίδευση και η κατάρτιση παρέχονται εξ αποστάσεως. Οι εκπαιδευόμενοι με ειδικές ανάγκες είχαν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσχέρειες.

γ)

Αν και η μετάβαση στην ψηφιακή εκπαίδευση επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η ανάπτυξη και η χρήση νέων μορφών διάδοσης της γνώσης μπορεί, όταν γίνεται χωρίς επίγνωση και πρόθεση, να αναπαραγάγει πιο παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας και μάθησης.

δ)

Η πανδημία COVID-19 δυσχέρανε τη συνέχιση των διακρατικών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτό αφορά τη διασυνοριακή εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και την κινητικότητα του Erasmus+, ιδίως για την κινητικότητα σπουδαστών και προσωπικού στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ).

ε)

Το κλείσιμο ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης λόγω της νόσου COVID-19 έχει μεταβάλει τον ρόλο του διδακτικού, εκπαιδευτικού και λοιπού παιδαγωγικού προσωπικού, το οποίο χρειάστηκε να βρει νέους τρόπους για να διατηρεί επαφή με τους εκπαιδευόμενους και να τους στηρίζει ώστε να εργάζονται ανεξάρτητα, είτε σε συνεργατικά μαθησιακά περιβάλλοντα είτε αλλιώς. Έχει επίσης καταδείξει την ανάγκη για συνεργασία, ανάπτυξη ικανοτήτων, ειδική επαγγελματική κατάρτιση για την ψηφιακή διδασκαλία, καθώς και για μέτρα στήριξης μεταξύ εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών και δικτύων εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, καθώς και μεταξύ ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ:

19.

Το ψηφιακό χάσμα εντός των κρατών μελών και ανά την Ένωση εξακολουθεί να συνιστά πρόκληση, δεδομένου ότι μπορεί να ενισχύσει άλλες προϋπάρχουσες διαρθρωτικές ανισότητες, όπως οι κοινωνικοοικονομικές και οι έμφυλες ανισότητες.

20.

Η προστασία των δεδομένων και η ψηφιακή κυριαρχία των κρατών μελών και των πολιτών τους πρέπει να διασφαλίζονται στο πλαίσιο των ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών, ανεξάρτητα από το επείγον της κατάστασης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αυξημένης δημιουργίας και διάδοσης εκπαιδευτικού ψηφιακού περιεχομένου, πρέπει να αναγνωριστούν οι νομικές και δεοντολογικές αρχές που διέπουν τη διανοητική ιδιοκτησία.

21.

Νέες μορφές μεταφοράς γνώσεων και μαθησιακών πλαισίων, μεταξύ άλλων με τη μορφή της συνδημιουργίας, προωθούν μια ευρύτερη σύνδεση μεταξύ της τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Η ανταλλαγή ορθών πρακτικών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο παρέχει ευκαιρίες για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών σε όλες τις μορφές μάθησης και για την προώθηση της υψηλής ποιότητας και την αποφυγή των αποκλεισμών στη διδασκαλία και τη μάθηση.

22.

Οι ψηφιακές εκπαιδευτικές τεχνολογίες ανοίγουν νέες δυνατότητες μάθησης και διδασκαλίας και αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης και κατάρτισης. Μπορούν να συμπληρώνουν την απευθείας αλληλεπίδραση μέσω της διά ζώσης διδασκαλίας και κατάρτισης, καθώς και των μη ψηφιακών βέλτιστων πρακτικών και μέσων διδασκαλίας και μάθησης, τα οποία διατηρούν τη σημασία τους και δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως με εικονικές προσεγγίσεις.

23.

Προκειμένου να μπορέσει η τεχνολογία να προωθήσει την ποιότητα και την αποφυγή αποκλεισμών στην εκπαίδευση, πρέπει να συμβαδίζει με ασφαλή μαθησιακά περιβάλλοντα και παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Οι εταιρείες εκπαιδευτικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη καινοτόμων και προσβάσιμων ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών, προωθώντας έτσι τόσο την ψηφιακή εκπαίδευση όσο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών. Για να ευδοκιμήσουν οι εταιρείες αυτές, είναι σημαντικό να υπάρχουν ευνοϊκές για την καινοτομία συνθήκες και κατάλληλες ευκαιρίες χρηματοδότησης.

24.

Η ψηφιακή εκπαίδευση πρέπει να δώσει έμφαση στη σημασία των παιδαγωγικών αντιλήψεων, εργαλείων και μεθόδων μάθησης και διδασκαλίας. Η εκπαιδευτική έρευνα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων αντιλήψεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και μπορεί να καταστήσει δυνατή την ευρύτερη κατανόηση του αντικτύπου του ψηφιακού μετασχηματισμού στη μάθηση και τη διδασκαλία, καθώς και στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

25.

Η παροχή ψηφιακών ικανοτήτων σε όλα τα είδη και επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης θα πρέπει πάντα να συμβαδίζει με ένα συναφές μείγμα σχετικών βασικών ικανοτήτων, όπως οι δεξιότητες ζωής, και θα πρέπει να υποστηρίζεται από εξελιγμένες και προσβάσιμες υποδομές, εξοπλισμό και τεχνολογία. Ιδίως τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, απαιτούν κατάλληλο συνδυασμό ψηφιακών, επαγγελματικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων που μπορεί να συμβάλλει στην απασχολησιμότητα.

26.

Για ένα διεθνώς ανταγωνιστικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό σύστημα καινοτομίας απαιτούνται υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Βασίζεται επίσης σε ένα άριστο ερευνητικό σύστημα, το οποίο, ιδανικά, συνδέεται στενά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη μεταφορά των πορισμάτων της έρευνας και της καινοτομίας, π.χ. της εκπαιδευτικής έρευνας, καθώς και η συνδημιουργία και η δοκιμή καινοτόμων ψηφιακών εκπαιδευτικών λύσεων θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, π.χ. σε τομείς όπως η χάραξη πολιτικής ή οι παιδαγωγικές εφαρμογές.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ:

27.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανανεωμένο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 2021-2027 «επαναπροσδιορίζοντας την εκπαίδευση και την κατάρτιση για την ψηφιακή εποχή» (10), το οποίο θα πρέπει να έχει συνέχεια στο πλαίσιο μιας συνδημιουργικής διαδικασίας με τα κράτη μέλη, όπου κρίνεται κατάλληλο και σκόπιμο.

28.

Οι κύριοι στόχοι του, που είναι η προώθηση της ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών επιδόσεων και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μπορούν να συμβάλουν σε μια πιο στρατηγική προσέγγιση της ψηφιακής εκπαίδευσης σε επίπεδο Ένωσης.

29.

Ένα οικοσύστημα ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών επιδόσεων (11)θα πρέπει να καθιστά δυνατή την υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω των σχετικών υποδομών, της συνδεσιμότητας, του σχεδιασμού της ψηφιακής δυναμικότητας και των οργανωτικών δυνατοτήτων που μπορούν να διευκολύνουν μια πιο ευέλικτη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για τους πάντες παντού. Αποτελεί τη βάση για την επιτυχή υλοποίηση της ψηφιακής εκπαίδευσης και προϋπόθεση για τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

30.

Ψηφιακές ικανότητες και κατάλληλες παιδαγωγικές προσεγγίσεις απαιτούνται για τους εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευτές, τους παιδαγωγούς και το λοιπό παιδαγωγικό προσωπικό και τους εκπαιδευόμενους κάθε ηλικίας σε όλα τα είδη και επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης, προκειμένου να γίνεται ουσιαστική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Οι ψηφιακές ικανότητες θα πρέπει να παρέχονται με ευαισθητοποίηση ως προς την ηλικιακή και την έμφυλη διάσταση και η παροχή τους θα πρέπει επίσης να καλύπτει την παιδεία σχετικά με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τον ψηφιακό γραμματισμό και τον γραμματισμό στα δεδομένα, την κριτική σκέψη και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, είτε ακούσιας είτε εσκεμμένης, της ρητορείας που εκφράζει μίσος ή αποσκοπεί σε βλάβη, καθώς και τον εκφοβισμό και τον εθισμό στον κυβερνοχώρο, και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα ασφάλειας όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η προστασία των δεδομένων και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

31.

Η μη τυπική και η άτυπη μάθηση θα πρέπει να προαχθούν ως σημαντικά μέσα που παρέχουν το απαιτούμενο επίπεδο ψηφιακών ικανοτήτων στα άτομα όλων των ηλικιών που βρίσκονται εκτός του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος, προκειμένου να υποστηριχθεί η επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη, μεταξύ άλλων όσον αφορά παράγοντες όπως οι κοινωνικές σχέσεις και η σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και η ψηφιακή ευημερία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν σημασία τα ψηφιακά περιβάλλοντα και η νοοτροπία ουσιαστικής και δεοντολογικής χρήσης των ψηφιακών εργαλείων. Οι ευκαιρίες ψηφιακής μη τυπικής και άτυπης μάθησης έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους νέους, αλλά και για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν πληγεί σφοδρότερα από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ:

32.

Να προωθήσουν την ενσωμάτωση των ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών και την απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων προκειμένου να ενισχυθεί η διδασκαλία, η κατάρτιση και η μάθηση σε όλους τους τύπους και τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και με προοπτική διά βίου μάθησης.

33.

Να ενθαρρύνουν την αξιολόγηση, τη διασφάλιση της ποιότητας και την επικύρωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων καινοτόμων τρόπων μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών συνιστωσών.

34.

Να εξετάσουν τα παιδαγωγικά μοντέλα και την εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών, των εκπαιδευτών, των παιδαγωγών και του λοιπού παιδαγωγικού προσωπικού, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διαφόρων ευκαιριών που προσφέρουν οι ψηφιακές εκπαιδευτικές τεχνολογίες.

35.

Να παράσχουν δυνατότητες και κίνητρα στους εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, παιδαγωγούς και στο λοιπό παιδαγωγικό προσωπικό, όπως εκπαιδευτές εκπαιδευτικών, για να ενταχθούν σε αρχική και συνεχή επαγγελματική εξέλιξη με σκοπό την ανάπτυξη και τη βελτίωση των δικών τους ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων και βασικών γνώσεων στον τομέα των ΤΠΕ έως ένα επίπεδο που να τους επιτρέπει να εργάζονται με αυτοπεποίθηση στις ψηφιακές εκπαιδευτικές τεχνολογίες και να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση. Με τον τρόπο αυτόν, θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημιουργία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και κατάρτισης και εφαρμοσμένης διδακτικής με επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο, οι οποίες θα προάγουν την κριτική και δημιουργική σκέψη και θα δημιουργούν ασφαλή μαθησιακά περιβάλλοντα και περιεχόμενα υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς. Οι καλά καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί που μπορούν να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες με ουσιαστικό παιδαγωγικό τρόπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την ηλικιακή και την έμφυλη διάσταση, αποτελούν βασικό παράγοντα προς την καθιέρωση υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακής εκπαίδευσης για όλους.

36.

Να προαγάγουν τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευομένων, γεφυρώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και το ψηφιακό χάσμα και παρέχοντας ίση πρόσβαση σε κατάλληλες ευκαιρίες και περιβάλλοντα ψηφιακής μάθησης για όλους.

37.

Να εξετάσουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στην ψηφιακή εκπαίδευση αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νέου Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ιδίως των εμβληματικών πρωτοβουλιών «Σύνδεση» και «Επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων», προκειμένου να συμβάλουν στην ανάκαμψη μέσω του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης της υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης και κατάρτισης. Να εξετάσουν επίσης τη χρήση άλλων ευκαιριών ενωσιακής χρηματοδότησης, όπως το Erasmus+, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη », τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη II», το InvestEU, το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ+.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΜΒΆΝΟΝΤΑΣ ΔΕΌΝΤΩΣ ΥΠΌΨΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΈΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ:

38.

Να διασφαλίσει συντονισμένη προσέγγιση για την ψηφιακή εκπαίδευση στο πλαίσιο της Επιτροπής και να δρομολογήσει, από κοινού με τα κράτη μέλη και τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, διαδικασία στρατηγικού αναστοχασμού όσον αφορά τους ευνοϊκούς παράγοντες της επιτυχούς ψηφιακής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της συνδεσιμότητας και των ψηφιακών παιδαγωγικών μεθόδων, των υποδομών, του ψηφιακού εξοπλισμού, των ψηφιακών δεξιοτήτων εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων, της διαλειτουργικότητας και των προτύπων στις βάσεις δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογική κυριαρχία, την ιδιωτικότητα, την προστασία των δεδομένων και τη δεοντολογία και στοχεύοντας, παράλληλα, σε υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, να δώσει συνέχεια, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και βάσει τεκμηρίωσης, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19 στην εκπαίδευση, με στόχο την κοινή αντίληψη των προσεγγίσεων, σε ενωσιακό επίπεδο, για αποτελεσματικές, χωρίς αποκλεισμούς και συμμετοχικές διαδικασίες εξ αποστάσεως μάθησης.

39.

Να διερευνήσει τρόπους για την προώθηση μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ανάπτυξη της ψηφιακής εκπαιδευτικής πολιτικής μέσω της πιθανής δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τα υφιστάμενα δίκτυα και άλλες συναφείς δράσεις, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί καλύτερα στην ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και σε συνέργεια και συμπληρωματικότητα με άλλες σχετικές πολιτικές.

40.

Να στηρίξει την ανάπτυξη της ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη και να αναδείξει τον ρόλο της μέσω του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων, του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και του νέου στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία που θα αντικαταστήσει το πλαίσιο «ΕΚ 2020».

41.

Να παράσχει πληροφόρηση σχετικά με την ανάπτυξη μεθόδων ψηφιακής εκπαίδευσης και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών, ιδίως μέσω της μάθησης από ομοτίμους μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και πληροφόρηση σχετικά με τη διεθνή συνεργασία και τη συγκριτική αξιολόγηση, π.χ. με το Συμβούλιο της Ευρώπης, την UNESCO και τον ΟΟΣΑ.

42.

Να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ιδίως μέσω διατομεακής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων εθνικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών ψηφιακής εκπαίδευσης και να φέρει σε επαφή αρχές, εμπειρογνώμονες, ερευνητές της εκπαίδευσης, παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης, την κοινωνία των πολιτών (ενώσεις εκπαιδευτικών, ενώσεις εκπαιδευομένων και γονέων) και τον ιδιωτικό τομέα.

43.

Να συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη και τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την αξιοποίηση των υφιστάμενων εθνικών και ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων ψηφιακής εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ένα οικοσύστημα ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών επιδόσεων απαιτεί εκπαιδευτικό περιεχόμενο, πλατφόρμες, υπηρεσίες και εργαλεία που πρέπει να είναι επικεντρωμένα στον εκπαιδευόμενο, αξιόπιστα, ασφαλή, παιδαγωγικά ορθά, προσβάσιμα και, κατά περίπτωση, πολυγλωσσικά, καθώς επίσης να έχουν αναπτυχθεί με ανοικτή μέθοδο και να είναι υψηλής ποιότητας. Αυτό σημαίνει την εξέταση των δεοντολογικών πτυχών, μεταξύ άλλων και όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, και την προώθηση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εκπαιδευομένων και των χρηστών, καθώς και την κατοχύρωση ασφαλών διεθνών ανταλλαγών μέσω της διαλειτουργικότητας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΕΟΝΤΩΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ:

44.

Να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την ψηφιακή διάσταση του Erasmus+ και, κατά περίπτωση, τις συνέργειες με άλλα συναφή προγράμματα της Ένωσης, με στόχο τη στήριξη των σχεδίων ψηφιακού μετασχηματισμού των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Να στηρίξουν περαιτέρω, μέσω έργων του Erasmus+, την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, καθώς και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, ικανοτήτων και δυναμικοτήτων, την αποτελεσματική εφαρμογή ψηφιακών μεθόδων και εργαλείων εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και την ανάπτυξη ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης και κατάρτισης με στόχο τη διά βίου μάθηση. Να διερευνήσουν τη δυνητική συμβολή του Erasmus+ στην καλύτερη προσβασιμότητα του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, στη μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη και στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής επιτυχίας όλων των εκπαιδευόμενων.

45.

Να εξετάσουν την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων, πρωτοβουλιών και έργων για τη στήριξη της κοινωνικής ένταξης· να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες για εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές και παιδαγωγούς, ιδίως για άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων των απόρων· να ενισχύσουν την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων μάθησης και διδασκαλίας και να παρέχουν σε όλους τους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να επωφελούνται από υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση.

46.

Να εξακολουθήσουν να στηρίζουν την πρωτοβουλία σχετικά με τα δίκτυα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μέσω του Erasmus+ και του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», καθώς και των κέντρων επαγγελματικής αριστείας, και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους για την ανάπτυξη της ψηφιακής εκπαίδευσης· να προαγάγουν τη διάδοση, τη αξιοποίηση και τη δυνατότητα επέκτασης των αποτελεσμάτων σχετικών έργων του Erasmus+, ώστε να ενημερώνονται τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και οι επαγγελματίες της εκπαίδευσης.

47.

Να διερευνήσουν τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για την παροχή ευρύτερου φάσματος συνδυασμένων και εικονικών ευκαιριών κινητικότητας, καθώς και περαιτέρω ευέλικτων ευκαιριών μάθησης στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης· να στηρίξουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση της μάθησης και της διδασκαλίας, να προωθήσουν τις υπηρεσίες υποστήριξης και τις ψηφιακές διοικητικές διαδικασίες, π.χ. όσες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ευρωπαϊκή φοιτητική ταυτότητα ή του Europass.

48.

Να ενισχύσουν περαιτέρω και να μεγιστοποιήσουν τις συνέργειες μεταξύ εργαλείων αυτοαξιολόγησης (π.χ. SELFIE, HEInnovate), πλαισίων (ευρωπαϊκό πλαίσιο ψηφιακών ικανοτήτων), συμμετοχικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων προώθησης (π.χ. ο μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών ψηφιακής παιδείας, ευρωπαϊκή εβδομάδα προγραμματισμού) και υφιστάμενων πλατφορμών (π.χ. eTwinning, Πύλη Σχολικής Εκπαίδευσης και EPALE)· να συνεχίσουν τη συνεργασία τους μέσω δικτύων όπως ο συνασπισμός για τις ψηφιακές δεξιότητες και τις ψηφιακές θέσεις εργασίας και να εξακολουθήσουν να στηρίζουν το δίκτυο διανοητικής ιδιοκτησίας στην εκπαίδευση, το οποίο είναι υπό τη διαχείριση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

49.

Να αξιοποιήσουν την έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών έργων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Erasmus+ και των προγραμμάτων «Ορίζων Ευρώπη» και «Ψηφιακή Ευρώπη», προκειμένου να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, προς επίτευξη των φιλοδοξιών για την ψηφιακή εκπαίδευση με σκοπό τη στήριξη και την αξιοποίηση της έρευνας για την προώθηση καινοτόμων παιδαγωγικών λύσεων και την ενημέρωση της χάραξης, της εφαρμογής και της αξιολόγησης της εκάστοτε πολιτικής.

50.

Να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα των συναφών δημοσιεύσεων και μελετών των κρατών μελών και διεθνών οργανισμών σχετικά με την ψηφιακή εκπαίδευση, κυρίως του ΟΟΣΑ, της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

(1)  Όπως αναφέρεται στο παράρτημα της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης (2018/C 189/01), η ψηφιακή ικανότητα εμπεριέχει την υπεύθυνη χρήση και ενασχόληση με τις ψηφιακές τεχνολογίες, με αυτοπεποίθηση και κριτικό πνεύμα, για τη μάθηση, την εργασία και τη συμμετοχή στην κοινωνία. Περιλαμβάνει την παιδεία στις πληροφορίες και τα δεδομένα, την επικοινωνία και τη συνεργασία, την παιδεία στα μέσα επικοινωνίας, τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου (συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμού), την ασφάλεια (συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής ευημερίας και των ικανοτήτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια), ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την επίλυση προβλημάτων και την κριτική σκέψη.

(2)  Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναφέρεται σε συστήματα ΤΠ που χαρακτηρίζονται από ευφυή συμπεριφορά, αναλύοντας το περιβάλλον τους και ενεργώντας —με κάποιο βαθμό αυτονομίας— για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

(3)  Για τους σκοπούς των παρόντων συμπερασμάτων, ως ψηφιακές εκπαιδευτικές τεχνολογίες ορίζονται οι τεχνολογίες που επιτρέπουν την πρακτική της διευκόλυνσης, της μάθησης και της βελτίωσης των επιδόσεων των εκπαιδευομένων με τη δημιουργία, τη χρήση και τη διαχείριση κατάλληλων τεχνολογικών διαδικασιών και πόρων.

(4)  Στο πλαίσιο αυτό, ως συνδυαστική μάθηση νοείται παιδαγωγική προσέγγιση που συνδυάζει τη διά ζώσης και τη διαδικτυακή μάθηση, με ορισμένο βαθμό ελέγχου του εκπαιδευόμενου όσον αφορά τον χρόνο, τον τόπο, την πορεία και τον ρυθμό.

(5)  Για τους σκοπούς των παρόντων συμπερασμάτων, η εξ αποστάσεως μάθηση περιγράφει έναν τρόπο μάθησης που επιτρέπει τη διοργάνωση και την εξ αποστάσεως παροχή δραστηριοτήτων διδασκαλίας και μάθησης (π.χ. με τη χρήση ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών, διαδικτυακών ή ηλεκτρονικών πόρων).

(6)  Η ψηφιακή εκπαίδευση περιλαμβάνει δύο διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές προοπτικές: την παιδαγωγική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για την υποστήριξη και την ενίσχυση της διδασκαλίας, της μάθησης και της αξιολόγησης και την ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων από τους εκπαιδευόμενους και το προσωπικό εκπαίδευσης και κατάρτισης.

(7)  Η ψηφιακή ιδιότητα του πολίτη είναι ένα σύνολο αξιών, δεξιοτήτων, συμπεριφορών, γνώσεων και κριτικής κατανόησης που χρειάζονται οι πολίτες στην ψηφιακή εποχή. Ο ψηφιακός πολίτης γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες και είναι σε θέση να εργάζεται με αυτές με τρόπο αποτελεσματικό και θετικό.

(8)  Οι εκπαιδευτές, οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό παιδαγωγικό προσωπικό συμμετέχει συχνά σε διάφορες ηλεκτρονικές πύλες και διαδικτυακές κοινότητες, π.χ. ευρωπαϊκές ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η EPALE, η πύλη σχολικής εκπαίδευσης, η ηλεκτρονική αδελφοποίηση (eTwinning) κ.λπ. Μπορεί επίσης να συμμετέχει σε ευρύτερες διεθνείς ηλεκτρονικές κοινότητες, π.χ. μέσω διεθνών οργανισμών και πολυεθνικών επιχειρήσεων.

(9)  ΕΥΡΥΔΙΚΗ (2020). Επιπτώσεις της νόσου COVID-19: αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη.

(10)  COM(2020) 624 final.

(11)  Για τους σκοπούς των παρόντων συμπερασμάτων, τα οικοσυστήματα ψηφιακής εκπαίδευσης μπορούν να θεωρηθούν ως το περιβάλλον και οι συνθήκες που απαιτούνται για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας ψηφιακής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς. Αφορά κυρίως υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, εύχρηστα εργαλεία, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και ασφαλείς πλατφόρμες.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πολιτικό πλαίσιο

1.   

Σύσταση του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2012, για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης

2.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση - απάντηση στον Ανασχεδιασμό της Εκπαίδευσης: Επένδυση σε δεξιότητες για καλύτερα αποτελέσματα στον κοινωνικοοικονομικό τομέα και Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης για το 2013 (1)

3.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τον ρόλο της προσχολικής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της ψηφιακής ικανότητας (2)

4.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ψηφιακή εργασία στον τομέα της νεολαίας (3)

5.   

Κοινή έκθεση για το 2015 του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020) — Νέες προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (4)

6.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ανάπτυξη της παιδείας στα μέσα και της κριτικής σκέψης μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (5)

7.   

Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με ένα νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων για μια ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς (6)

8.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για την ένταξη με σεβασμό στην πολυμορφία για την επίτευξη υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης για όλους (7)

9.   

Σύσταση του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2017, σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων για τη διά βίου μάθηση και με την κατάργηση της σύστασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008, σχετικά με τη θέσπιση του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη διά βίου μάθηση (8)

10.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με ενισχυμένα μέτρα για να μειωθεί ο οριζόντιος διαχωρισμός με βάση το φύλο στην εκπαίδευση και την απασχόληση (7 Δεκεμβρίου 2017)

11.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ανάπτυξη των σχολείων και την άριστη διδασκαλία (9)

12.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (10)

13.   

Σύσταση του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2018, σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης (11)

14.   

Σύσταση του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2019, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών (12)

15.   

Σύσταση του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2016, όσον αφορά τις Διαδρομές Αναβάθμισης των Δεξιοτήτων: Νέες Ευκαιρίες για Ενηλίκους (13)· και Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 2019 σχετικά με την υλοποίηση της σύστασης (14)

16.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου με θέμα την προσέγγιση του οράματος για έναν ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης (15)

17.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 9ης Απριλίου 2019«Προς μια ολοένα και πιο βιώσιμη Ένωση έως το 2030» (16)

18.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 7ης Ιουνίου 2019 σχετικά με το μέλλον μιας Ευρώπης ψηφιοποιημένης σε μεγάλο βαθμό μετά το 2020: «Τόνωση της ψηφιακής και οικονομικής ανταγωνιστικότητας σε ολόκληρη την Ένωση και της ψηφιακής συνοχής» (17)

19.   

Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης για τη στήριξη συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με προσανατολισμό στο μέλλον (18)

20.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου ως προς τον βασικό ρόλο των πολιτικών για τη διά βίου μάθηση στην ενδυνάμωση των κοινωνιών για τη διαχείριση της τεχνολογικής και της πράσινης μετάβασης προς όφελος της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης (19)

21.   

Ψήφισμα του Συμβουλίου για την εκπαίδευση και την κατάρτιση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: εξασφάλιση εμπεριστατωμένων συζητήσεων για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις (20)

22.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές για το μέλλον (21)

23.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης της νόσου COVID-19 στην εκπαίδευση και την κατάρτιση (22)

24.   

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης-2ας Οκτωβρίου 2020 (23)

25.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης (24)

26.   

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την επανειδίκευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ως βάσεις για την αύξηση της βιωσιμότητας και της απασχολησιμότητας, στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής συνοχής 8. juuni 2020


(1)  ΕΕ C 64 της 5.3.2013, σ. 5.

(2)  ΕΕ C 172 της 27.5.2015, σ. 17.

(3)  ΕΕ C 414 της 10.12.2019, σ. 2.

(4)  ΕΕ C 417 της 15.12.2015, σ. 25.

(5)  ΕΕ C 212 της 14.6.2016, σ. 5.

(6)  ΕΕ C 467 της 15.12.2016, σ. 1.

(7)  ΕΕ C 62 της 25.2.2017, σ. 3.

(8)  ΕΕ C 189 της 15.6.2017, σ. 15.

(9)  ΕΕ C 421 της 8.12.2017, σ. 2.

(10)  ΕΕ C 429 της 14.12.2017, σ. 3.

(11)  ΕΕ C 189 της 4.6.2018, σ. 1.

(12)  ΕΕ C 189 της 5.6.2019, σ. 15.

(13)  ΕΕ C 484 της 24.12.2016, σ. 1.

(14)  ΕΕ C 189 της 5.6.2019, σ. 23.

(15)  ΕΕ C 195 της 7.6.2018, σ. 7.

(16)  8286/19.

(17)  10102/19

(18)  ΕΕ C 389 της 18.11.2019, σ. 1.

(19)  ΕΕ C 389 της 18.11.2019, σ. 12.

(20)  ΕΕ C 64 της 27.2.2020, σ. 1.

(21)  ΕΕ C 193 της 9.6.2020, σ. 11.

(22)  ΕΕ C 212 I της 26.6.2020, σ. 9.

(23)  EUCO 13/20.

(24)  ΕΕ C 202 I της 16.6.2020, σ. 1.


Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/31


Ισοτιμίες του ευρώ (1)

30 Νοεμβρίου 2020

(2020/C 415/11)

1 ευρώ =


 

Νομισματική μονάδα

Ισοτιμία

USD

δολάριο ΗΠΑ

1,1980

JPY

ιαπωνικό γιεν

124,79

DKK

δανική κορόνα

7,4412

GBP

λίρα στερλίνα

0,89845

SEK

σουηδική κορόνα

10,1778

CHF

ελβετικό φράγκο

1,0839

ISK

ισλανδική κορόνα

159,06

NOK

νορβηγική κορόνα

10,5610

BGN

βουλγαρικό λεβ

1,9558

CZK

τσεχική κορόνα

26,192

HUF

ουγγρικό φιορίνι

359,59

PLN

πολωνικό ζλότι

4,4710

RON

ρουμανικό λέου

4,8732

TRY

τουρκική λίρα

9,3155

AUD

δολάριο Αυστραλίας

1,6246

CAD

δολάριο Καναδά

1,5516

HKD

δολάριο Χονγκ Κονγκ

9,2862

NZD

δολάριο Νέας Ζηλανδίας

1,7027

SGD

δολάριο Σιγκαπούρης

1,6029

KRW

ουόν Νότιας Κορέας

1 326,08

ZAR

νοτιοαφρικανικό ραντ

18,4251

CNY

κινεζικό ρενμινπί γιουάν

7,8798

HRK

κροατική κούνα

7,5538

IDR

ρουπία Ινδονησίας

16 966,44

MYR

μαλαισιανό ρινγκίτ

4,8807

PHP

πέσο Φιλιππινών

57,690

RUB

ρωσικό ρούβλι

91,1439

THB

ταϊλανδικό μπατ

36,257

BRL

ρεάλ Βραζιλίας

6,3519

MXN

πέσο Μεξικού

24,0499

INR

ινδική ρουπία

88,7322


(1)  Πηγή: Ισοτιμίες αναφοράς που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/32


Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τα τρέχοντα επιτόκια ανάκτησης και τα επιτόκια αναφοράς/προεξόφλησης κρατικών ενισχύσεων που ισχύουν από την 1 Δεκεμβρίου 2020

(Δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 794/2004 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2004(ΕΕ L 140 της 30.4.2004, σ. 1))

(2020/C 415/12)

Βασικά επιτόκια υπολογιζόμενα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση της μεθόδου καθορισμού των επιτοκίων αναφοράς και προεξόφλησης (ΕΕ C 14 της 19.1.2008, σ. 6). Ανάλογα με τη χρήση του επιτοκίου αναφοράς, πρέπει να προστεθούν τα κατάλληλα περιθώρια όπως ορίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση. Όσον αφορά το επιτόκιο προεξόφλησης, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστεθεί περιθώριο 100 μονάδων βάσης. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 271/2008 της Επιτροπής, της 30ής Ιανουαρίου 2008, για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 794/2004, προβλέπει ότι, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά με ειδική απόφαση, το επιτόκιο ανάκτησης υπολογίζεται επίσης προσθέτοντας 100 μονάδες βάσης στο βασικό επιτόκιο.

Τα τροποποιημένα ποσοστά αναγράφονται με έντονους χαρακτήρες.

Ο προηγούμενος πίνακας δημοσιεύθηκε στην ΕΕ C 347 της 19.10.2020, σ. 10.

Από

Έως

AT

BE

BG

CY

CZ

DE

DK

EE

EL

ES

FI

FR

HR

HU

IE

IT

LT

LU

LV

MT

NL

PL

PT

RO

SE

SI

SK

UK

1.12.2020

31.12.2020

-0,43

-0,43

0,00

-0,43

0,46

-0,43

0,08

-0,43

-0,43

-0,43

-0,43

-0,43

0,22

0,72

-0,43

-0,43

-0,43

-0,43

-0,43

-0,43

-0,43

0,29

-0,43

2,12

0,00

-0,43

-0,43

0,16

1.11.2020

30.11.2020

-0,35

-0,35

0,00

-0,35

0,46

-0,35

0,13

-0,35

-0,35

-0,35

-0,35

-0,35

0,22

0,72

-0,35

-0,35

-0,35

-0,35

-0,35

-0,35

-0,35

0,29

-0,35

2,54

0,05

-0,35

-0,35

0,27

1.10.2020

31.10.2020

-0,26

-0,26

0,00

-0,26

0,46

-0,26

0,18

-0,26

-0,26

-0,26

-0,26

-0,26

0,22

0,72

-0,26

-0,26

-0,26

-0,26

-0,26

-0,26

-0,26

0,29

-0,26

2,54

0,12

-0,26

-0,26

0,38

1.9.2020

30.9.2020

-0,17

-0,17

0,00

-0,17

0,46

-0,17

0,22

-0,17

-0,17

-0,17

-0,17

-0,17

0,22

0,93

-0,17

-0,17

-0,17

-0,17

-0,17

-0,17

-0,17

0,44

-0,17

2,54

0,20

-0,17

-0,17

0,51

1.8.2020

31.8.2020

-0,11

-0,11

0,00

-0,11

0,62

-0,11

0,22

-0,11

-0,11

-0,11

-0,11

-0,11

0,22

0,93

-0,11

-0,11

-0,11

-0,11

-0,11

-0,11

-0,11

0,61

-0,11

2,54

0,32

-0,11

-0,11

0,75

1.7.2020

31.7.2020

-0,15

-0,15

0,00

-0,15

1,13

-0,15

0,14

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

0,26

0,93

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

0,98

-0,15

3,21

0,32

-0,15

-0,15

0,75

1.6.2020

30.6.2020

-0,22

-0,22

0,00

-0,22

1,77

-0,22

0,05

-0,22

-0,22

-0,22

-0,22

-0,22

0,26

0,78

-0,22

-0,22

-0,22

-0,22

-0,22

-0,22

-0,22

1,35

-0,22

3,21

0,32

-0,22

-0,22

0,94

1.5.2020

31.5.2020

-0,31

-0,31

0,00

-0,31

2,25

-0,31

-0,05

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

0,26

0,52

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

1,84

-0,31

3,21

0,26

-0,31

-0,31

0,94

1.4.2020

30.4.2020

-0,31

-0,31

0,00

-0,31

2,25

-0,31

-0,05

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

0,26

0,40

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

1,84

-0,31

3,21

0,26

-0,31

-0,31

0,94

1.3.2020

31.3.2020

-0,31

-0,31

0,00

-0,31

2,25

-0,31

-0,05

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

0,26

0,30

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

1,84

-0,31

3,21

0,26

-0,31

-0,31

0,94

1.2.2020

29.2.2020

-0,31

-0,31

0,00

-0,31

2,25

-0,31

-0,07

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

0,26

0,30

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

1,84

-0,31

3,21

0,18

-0,31

-0,31

0,94

1.1.2020

31.1.2020

-0,31

-0,31

0,00

-0,31

2,25

-0,31

-0,12

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

0,26

0,30

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

1,84

-0,31

3,21

0,11

-0,31

-0,31

0,94


V Γνωστοποιήσεις

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/33


Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης

(Υπόθεση M.10042 — Vista Equity Partners/Francisco Partners Management/SmartBear Software)

Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2020/C 415/13)

1.   

Στις 24 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή έλαβε κοινοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1).

Η κοινοποίηση αφορά τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

Vista Equity Partners Management, LLC («Vista», ΗΠΑ),

Francisco Partners Management LP («Francisco Partners», ΗΠΑ),

SmartBear Software, Inc. («SmartBear», ΗΠΑ), που τελεί υπό τον έλεγχο της Francisco Partners.

Η Vista και η Francisco Partners αποκτούν, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) και του άρθρου 3 παράγραφος 4 του κανονισμού συγκεντρώσεων, τον κοινό έλεγχο της SmartBear. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αγορά μετοχών.

2.   

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων είναι οι εξής:

Vista: εταιρεία επενδύσεων που επικεντρώνεται στην ενίσχυση και την ανάπτυξη εταιρειών λογισμικού επιχειρήσεων και εταιρειών που βασίζονται στα δεδομένα και στην τεχνολογία. Η Vista ελέγχει διάφορες εταιρείες χαρτοφυλακίου που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών ΤΠ, όπως η παροχή λογισμικού επιχειρήσεων,

Francisco Partners: εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε επενδύσεις σε τεχνολογικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις βασιζόμενες στην τεχνολογία. Επί του παρόντος η Francisco Partners ασκεί τον αποκλειστικό έλεγχο της SmartBear,

SmartBear: δραστηριοποιείται στην παροχή λύσεων λογισμικού με επίκεντρο τη δοκιμή, παρακολούθηση και ανάπτυξη εφαρμογών. Η SmartBear παρέχει εργαλεία για ολόκληρο τον κύκλο ανάπτυξης λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων για την αυτοματοποίηση δοκιμών, τον κύκλο ζωής API, τη συνεργασία, τις δοκιμές επιδόσεων και τη διαχείριση δοκιμών.

3.   

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση ως προς το σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση ορισμένων συγκεντρώσεων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (2), σημειώνεται ότι η παρούσα υπόθεση είναι υποψήφια να εξεταστεί βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται στην ανακοίνωση.

4.   

Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη συγκέντρωση.

Οι παρατηρήσεις πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Θα πρέπει πάντοτε να σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία αναφοράς:

M.10042 — Vista Equity Partners/Francisco Partners Management/Smartbear Software

Οι παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με φαξ ή ταχυδρομικώς. Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Φαξ +32 22964301

Ταχυδρομική διεύθυνση:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1 («κανονισμός συγκεντρώσεων»).

(2)  ΕΕ C 366 της 14.12.2013, σ. 5.


1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/35


Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης

(Υπόθεση M.10062 — SDK/Freja Transport&Logistics)

Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2020/C 415/14)

1.   

Στις 23 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή έλαβε κοινοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1).

Η κοινοποίηση αφορά τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

SDK A/S («SDK», Δανία), που ανήκει στον όμιλο A/S United Shipping & Trading Company («USTC») και ελέγχεται τελικά από τους Δανούς πολίτες κ. Torben Østergaard Nielsen, κ. Mia Østergaard Nielsen και κ. Nina Østergaard Borris,

FREJA Transport & Logistics Holding A/S («FTL», Δανία), που ανήκει στις JJH Invest ApS και AH Skive ApS και ελέγχεται τελικά από τον Δανό πολίτη κ. Jørgen Jørgensen Hansen.

Η SDK αποκτά, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού συγκεντρώσεων, τον αποκλειστικό έλεγχο της FTL. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αγορά μετοχών.

2.   

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων είναι οι εξής:

SDK: ναυτιλία, εφοδιαστική, ναύλωση, καθώς και παροχή άλλων υπηρεσιών προς τον κλάδο της κρουαζιέρας στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της στοιβασίας, του πρακτορείου λιμένος, του εκτελωνισμού, της εμπορικής ναύλωσης, των υπηρεσιών διαμεταφοράς εμπορευμάτων οδικώς, διά θαλάσσης και, σε περιορισμένο βαθμό, αεροπορικώς,

FTL: εγχώρια και διασυνοριακή διαμεταφορά εμπορευμάτων διά ξηράς και, σε περιορισμένο βαθμό, αεροπορικώς και διά θαλάσσης.

3.   

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση ως προς το σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση ορισμένων συγκεντρώσεων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (2), σημειώνεται ότι η παρούσα υπόθεση είναι υποψήφια να εξεταστεί βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται στην ανακοίνωση.

4.   

Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη συγκέντρωση.

Οι παρατηρήσεις πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Θα πρέπει πάντοτε να σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία αναφοράς:

M.10062— SDK/Freja Transport & Logistics

Οι παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με φαξ ή ταχυδρομικώς. Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Φαξ +32 22964301

Ταχυδρομική διεύθυνση:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1 («κανονισμός συγκεντρώσεων»).

(2)  ΕΕ C 366 της 14.12.2013, σ. 5.


1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/36


Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης

(Υπόθεση M.10029 — ABN AMRO BANK/ODDO BHF/JV)

Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2020/C 415/15)

1.   

Στις 24 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή έλαβε κοινοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1).

Η κοινοποίηση αφορά τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

ABN AMRO Bank N.V. («ABN AMRO», Κάτω Χώρες), και,

ODDO BHF SCA («ODDO BHF», Γαλλία).

Η ABN AMRO και η ODDO BHF αποκτούν, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) και του άρθρου 3 παράγραφος 4 του κανονισμού συγκεντρώσεων, τον κοινό έλεγχο της ABN AMRO-ODDO BHF B.V.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αγορά μετοχών σε νεοσυσταθείσα εταιρεία που αποτελεί κοινή επιχείρηση.

2.   

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων είναι οι εξής:

ABN AMRO: ολλανδική τράπεζα που δραστηριοποιείται στους τομείς της λιανικής τραπεζικής (συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής τραπεζικής), της εταιρικής τραπεζικής, της επενδυτικής τραπεζικής, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών μεσιτείας, εκκαθάρισης και φύλαξης,

ODDO BHF: γαλλογερμανικός όμιλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που δραστηριοποιείται στους τομείς της ιδιωτικής τραπεζικής, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, της εταιρικής τραπεζικής, της επενδυτικής τραπεζικής, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών έρευνας και μεσιτείας και υπηρεσιών μετάλλων και συναλλάγματος.

3.   

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση ως προς το σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση ορισμένων συγκεντρώσεων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (2), σημειώνεται ότι η παρούσα υπόθεση είναι υποψήφια να εξεταστεί βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται στην ανακοίνωση.

4.   

Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη συγκέντρωση.

Οι παρατηρήσεις πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Θα πρέπει πάντοτε να σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία αναφοράς:

M.10029 — ABN AMRO Bank/Oddo BHF/JV

Οι παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με φαξ ή ταχυδρομικώς. Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Φαξ +32 22964301

Ταχυδρομική διεύθυνση:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1 («κανονισμός συγκεντρώσεων»).

(2)  ΕΕ C 366 της 14.12.2013, σ. 5.