ISSN 1977-0901

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 261

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Ανακοινώσεις και Πληροφορίες

61ό έτος
25 Ιουλίου 2018


Περιεχόμενα

Σελίδα

 

III   Προπαρασκευαστικές πράξεις

 

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

2018/C 261/01 CON/2018/25

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 11ης Μαΐου 2018, αναφορικά με πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ευθύνης και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη (CON/2018/25)

1


 

IV   Πληροφορίες

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2018/C 261/02

Ισοτιμίες του ευρώ

5

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

2018/C 261/03

Ενημέρωση του καταλόγου των συνοριακών σημείων διέλευσης στα οποία αναφέρεται το άρθρο 2 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περί κώδικα της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν)

6


 

V   Γνωστοποιήσεις

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2018/C 261/04

Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης (Υπόθεση M.8984 — Hg/Vista/Allocate) — Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία ( 1 )

16


 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

 


III Προπαρασκευαστικές πράξεις

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

25.7.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 261/1


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 11ης Μαΐου 2018

αναφορικά με πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ευθύνης και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη

(CON/2018/25)

(2018/C 261/01)

Εισαγωγή και νομική βάση

Την 1η Φεβρουαρίου 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατύπωση γνώμης αναφορικά με πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ευθύνης και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη (1) (εφεξής η «προτεινόμενη οδηγία»).

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης βασίζεται στα άρθρα 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), καθώς η προτεινόμενη οδηγία αφορά τον πρωταρχικό στόχο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών κατά τις αναφορές των άρθρων 127 παράγραφος 1 και 282 παράγραφος 2 ΣΛΕΕ και του άρθρου 2 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής το «καταστατικό του ΕΣΚΤ»). Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με την προτεινόμενη οδηγία βασίζεται επίσης στο άρθρο 126 παράγραφος 14 ΣΛΕΕ, το οποίο αποτελεί τη νομική βάση της συγκεκριμένης οδηγίας και το οποίο ορίζει ότι το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΚΤ, θεσπίζει τις κατάλληλες διατάξεις που θα αντικαταστήσουν το Πρωτόκολλο (αριθ. 12) σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

1.   Γενικές παρατηρήσεις

1.1.

Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει καταδείξει με σαφήνεια ότι η φιλόδοξη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης υπαγορεύεται από το απώτερο και επιτακτικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών και ιδίως της ζώνης του ευρώ (2). Το σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), το οποίο εφαρμόζεται και ενισχύεται μέσω του παράγωγου δικαίου, και δη μέσω των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1466/97 (3) και (ΕΚ) αριθ. 1467/97 (4) του Συμβουλίου, δημιούργησε ένα ισχυρότερο ενωσιακό πλαίσιο συντονισμού και εποπτείας των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών (5).

1.2.

Ευθυγραμμιζόμενη με τις θέσεις που διατύπωσε στο πλαίσιο της έκδοσης των ως άνω νομικών πράξεων η ΕΚΤ χαιρετίζει την προτεινόμενη οδηγία, η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση στο ενωσιακό νομικό πλαίσιο των ουσιαστικών ρυθμίσεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην οικονομική και νομισματική ένωση (ΣΣΣΔ). Η προτεινόμενη οδηγία ανταποκρίνεται στην πρόταση του άρθρου 16 ΣΣΣΔ για ενσωμάτωση των ουσιαστικών ρυθμίσεων της ΣΣΣΔ στο ενωσιακό νομικό πλαίσιο εντός πενταετίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΣΣΣΔ, δηλαδή έως την 1η Ιανουαρίου 2018 (6). Επί της ουσίας της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερμήνευσε τη ΣΣΣΔ ως ισοδύναμη του γνωστού ως «δημοσιονομικού συμφώνου» (7). Η ΕΚΤ θεωρεί αναγκαία την τροποποίηση σειράς διατάξεων της προτεινόμενης οδηγίας ενόψει της περαιτέρω ενίσχυσης της δημοσιονομικής ευθύνης στα κράτη μέλη, της απλοποίησης του νομικού πλαισίου και της αποτελεσματικότερης εφαρμογής και εκτέλεσης των δημοσιονομικών κανόνων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο.

2.   Ειδικές παρατηρήσεις

2.1.   Απλοποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου

2.1.1.

Η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί στην απλοποίηση του νομικού πλαισίου και στη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης και συστηματικότερης παρακολούθησης της εφαρμογής και εκτέλεσης των δημοσιονομικών κανόνων τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ως μέρος του γενικότερου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης. Αποσκοπεί επίσης στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου πιθανών επικαλύψεων και αντιφατικών δράσεων που ενυπάρχει στην παράλληλη εφαρμογή διακυβερνητικών ρυθμίσεων και ανάλογων μηχανισμών του ενωσιακού δικαίου. Αν και χαιρετίζει τους στόχους της προτεινόμενης οδηγίας στην ως άνω παράγραφο 1.2, η ΕΚΤ διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το αν αυτοί επιτυγχάνονται με τις διατάξεις της.

2.1.2.

Όσον αφορά τη ΣΣΣΔ η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση του δημοσιονομικού συμφώνου στο δίκαιο της Ένωσης. Ωστόσο, οι διατάξεις της προτεινόμενης οδηγίας αποκλίνουν σημαντικά από εκείνες του δημοσιονομικού συμφώνου, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των κανόνων του και να εντείνει την αβεβαιότητα που απορρέει από τη συρροή πλειόνων δημοσιονομικών πλαισίων. Ειδικότερα, οι κανόνες του δημοσιονομικού συμφώνου αποδυναμώνονται λόγω του ότι η προτεινόμενη οδηγία δεν περιέχει καμία αναφορά στην υποχρέωση που υπέχουν τα κράτη μέλη βάσει του εν λόγω συμφώνου να διατηρούν ισοσκελισμένη ή πλεονασματική δημοσιονομική θέση ή ανώτατο όριο διαρθρωτικού ελλείμματος 0,5 % του ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε 1,0 % του ΑΕΠ στην περίπτωση κρατών μελών με επίπεδο χρέους σημαντικά χαμηλότερο του 60 % του ΑΕΠ και με χαμηλά επίπεδα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους. Στο ίδιο πνεύμα το δημοσιονομικό σύμφωνο περιλαμβάνει την υποχρέωση διασφάλισης ταχείας σύγκλισης προσανατολισμένης στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου, η οποία ευθυγραμμίζεται με τη ΣΣΣΔ. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις αυτές πρέπει να αποτυπωθούν ρητά στην προτεινόμενη οδηγία.

2.1.3.

Εξάλλου, η προτεινόμενη οδηγία δεν θα αντικαταστήσει τη ΣΣΣΔ, δεδομένου ότι η δεύτερη περιέχει διατάξεις που βαίνουν πέραν του πεδίου εφαρμογής της πρώτης. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ΣΣΣΔ θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, πλην της Τσεχικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η προτεινόμενη οδηγία δεν φαίνεται να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επικαλύψεων και αντιφατικών δράσεων που ενυπάρχει στην παράλληλη εφαρμογή διακυβερνητικών ρυθμίσεων και ανάλογων μηχανισμών του ενωσιακού δικαίου. Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την προτεινόμενη οδηγία αναφέρει ότι οι διατάξεις της δεν θα πρέπει να θίγουν τις δεσμεύσεις των συμβαλλομένων της ΣΣΣΔ βάσει των άρθρων 7 και 13 ΣΣΣΔ. Ωστόσο, η προτεινόμενη οδηγία θα επηρεάσει τις δεσμεύσεις των συμβαλλόμενων κρατών μελών της ΣΣΣΔ κατά το άρθρο 3 της ΣΣΣΔ που περιέχει τις διατάξεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο, χωρίς να τις καταργεί ή να τις αντικαθιστά (8). Η ευθυγράμμιση των διατάξεων της προτεινόμενης οδηγίας με το άρθρο 3 ΣΣΣΔ θα διασφαλίσει σαφήνεια στη σχέση μεταξύ ΣΣΣΔ και προτεινόμενης οδηγίας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της τελευταίας.

2.1.4.

Επιπλέον, η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι τα περισσότερα κράτη μέλη που είναι συμβαλλόμενοι της ΣΣΣΔ έχουν ήδη ενσωματώσει τις διατάξεις του δημοσιονομικού συμφώνου στο οικείο εθνικό δίκαιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ενσωμάτωσή τους αποτυπώνεται σε συνταγματικούς ή ισοδύναμους κανόνες δικαίου. Καθώς το δημοσιονομικό σύμφωνο περιέχει διατάξεις αυστηρότερες εκείνων της προτεινόμενης οδηγίας, ιδίως όσον αφορά το ανώτατο όριο 0,5 % του ΑΕΠ για το διαρθρωτικό έλλειμμα, αναμένεται ότι και τα εθνικά αυτά δίκαια θα προβλέπουν αυστηρότερες δημοσιονομικές απαιτήσεις. Επομένως, εάν τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη μεταφέρει πλήρως το δημοσιονομικό σύμφωνο στο εθνικό τους δίκαιο αποφασίσουν υπέρ της επιεικέστερης εφαρμογής των διατάξεών του με βάση την προτεινόμενη οδηγία ή εάν κάποια εξ αυτών επιλέξουν να τροποποιήσουν το οικείο εθνικό δίκαιο προς την επιεικέστερη αυτή κατεύθυνση, ενδέχεται να διαμορφωθούν άνισοι και αποκλίνοντες δημοσιονομικοί κανόνες εντός της Ένωσης. Τούτο ενισχύει την πρόταση της ΕΚΤ κατά την παράγραφο 2.1.2 για σαφή αποτύπωση των υποχρεώσεων του δημοσιονομικού συμφώνου στην προτεινόμενη οδηγία. Η αποτύπωσή τους αυτή θα διασφαλίσει νομική σαφήνεια και ίση μεταχείριση σε επίπεδο Ένωσης.

2.1.5.

Τέλος, όσον αφορά το εν γένει δημοσιονομικό πλαίσιο της Ένωσης φαίνεται ότι η προτεινόμενη οδηγία περιέχει διατάξεις παρόμοιες ή συναφείς με εκείνες του ΣΣΑ, του «εξάπτυχου» ή του «δίπτυχου». Παραδείγματα αποτελούν οι διατάξεις της πρότασης οδηγίας και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013 που αφορούν την ίδρυση ανεξάρτητων φορέων και οι διατάξεις της οδηγίας 2011/85/ΕΕ που αφορούν αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια. Εν προκειμένω η ΕΚΤ θεωρεί ότι η προτεινόμενη οδηγία θα πρέπει να διευκρινίσει πώς οι διατάξεις της θα αλληλεπιδρούν στην πράξη με τις ισχύουσες διατάξεις του ενωσιακού δικαίου και, εάν χρειαστεί, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές νομικές πράξεις χάριν σαφήνειας.

2.2.   Μεσοπρόθεσμος στόχος

2.2.1.

Η προτεινόμενη οδηγία ορίζει ότι κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να θεσπίσει πλαίσιο δεσμευτικών και μόνιμων αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων ειδικά προσαρμοσμένο στη δημοσιονομική του κατάσταση. Το εν λόγω πλαίσιο θα πρέπει να καθορίζει μεσοπρόθεσμο στόχο όσον αφορά το διαρθρωτικό ισοζύγιο, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε τιμές αγοράς δεν θα υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου αριθ. 12 σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (9) ή ότι θα την προσεγγίζει με ικανοποιητικό ρυθμό. Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο μεσοπρόθεσμος στόχος δεν αναφέρεται στον μεσοπρόθεσμο στόχο που ορίζεται βάσει του ΣΣΑ, και συγκεκριμένα βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97, και ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να εισαγάγει υποχρέωση των κρατών μελών να κατοχυρώνουν στα οικεία δημοσιονομικά πλαίσια μεσοπρόθεσμο στόχο που μπορεί να διαφέρει από εκείνον του ΣΣΑ. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η προτεινόμενη οδηγία πρέπει να αποσαφηνίσει με άρτιο τρόπο πώς ορίζεται ο νέος αυτός μεσοπρόθεσμος στόχος όσον αφορά το διαρθρωτικό ισοζύγιο και, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2.1.2, πώς αυτός αποτυπώνει το ανώτατο όριο του 0,5 % του ΑΕΠ που προβλέπεται στο δημοσιονομικό σύμφωνο για το διαρθρωτικό έλλειμμα. Η πρόβλεψη ενός τέτοιου ορισμού θα διασφαλίσει την εκ μέρους των κρατών μελών σαφή αντίληψη των υποχρεώσεών τους και την ύπαρξη ενιαίων και εναρμονισμένων δημοσιονομικών κανόνων σε επίπεδο Ένωσης.

2.2.2.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο περιλαμβάνει επίσης υποχρέωση των συμβαλλομένων να διασφαλίζουν ταχεία σύγκλιση η οποία θα είναι προσανατολισμένη στην επίτευξη του οικείου μεσοπρόθεσμου στόχου, σύμφωνα με το ΣΣΑ, και θα διέπεται από χρονοδιάγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της οικείας χώρας. Η ΕΚΤ σημειώνει ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί στην προτεινόμενη οδηγία υποχρέωση για ταχεία σύγκλιση. Θεωρεί ακόμη ότι πρέπει να οριστεί ειδικότερα η σύγκλιση προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο που αναφέρεται στην προτεινόμενη οδηγία και οι κανόνες του ΣΣΑ να θεωρούνται ως ελάχιστος ρυθμός σύγκλισης.

2.2.3.

Τέλος, η ΕΚΤ επικροτεί τη θέσπιση υποχρέωσης των κρατών μελών να συμπεριλαμβάνουν στον δημοσιονομικό τους σχεδιασμό πορεία μεσοπρόθεσμης αύξησης των κρατικών δαπανών η οποία δεν θα περιλαμβάνει μέτρα διακριτικής ευχέρειας στο σκέλος των εσόδων και θα έχει δεσμευτικό και μόνιμο χαρακτήρα. Σε αντίθεση με τους κανόνες δαπανών του δημοσιονομικού συμφώνου που αναπαράγουν το ΣΣΑ, ο κανόνας δαπανών της προτεινόμενης οδηγίας προβλέπει την εφαρμογή σταθερών πολυετών στόχων για όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου που ακολουθεί την ανάληψη καθηκόντων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι στόχοι πρέπει να τηρούνται από τους ετήσιους προϋπολογισμούς καθ' όλη τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου. Κι ενώ ένας τέτοιος σταθερός κανόνας μπορεί να υποστηρίξει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο σε περιόδους οικονομικής επέκτασης, θα απαιτηθεί περαιτέρω αποσαφήνιση του τρόπου εκτέλεσής του σε μεσοπρόθεσμη βάση. Επιπλέον, η προτεινόμενη οδηγία θα πρέπει να διευκρινίσει εάν τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσαρμόζουν τους ετήσιους στόχους δαπανών τους σε περίπτωση που η πραγματική εξέλιξη της οικονομίας αποκλίνει από την εξέλιξή της βάσει των παραδοχών στις οποίες βασίζονται τα κράτη μέλη όταν καθορίζουν τους πολυετείς στόχους δαπανών τους.

2.3.   Αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός

2.3.1.

Η ΕΚΤ επικροτεί την εισαγωγή του αυτόματου διορθωτικού μηχανισμού ο οποίος συνάδει με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο ε) της ΣΣΣΔ και βαίνει πέραν της διαδικασίας διόρθωσης των αποκλίσεων του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97. Το εργαλείο αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να διορθώνουν αποκλίσεις από τον μεσοπρόθεσμο στόχο και τη σχετική πορεία προσαρμογής και να αντισταθμίζουν τις αποκλίσεις από την πορεία των κρατικών δαπανών που διαλαμβάνεται στην προτεινόμενη οδηγία (10).

2.3.2.

Πάντως η ΕΚΤ έχει εντοπίσει ορισμένα στοιχεία του εν λόγω μηχανισμού που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του από τα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, ενώ η προτεινόμενη οδηγία αναφέρει ότι ο διορθωτικός μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που παρατηρείται «σημαντική απόκλιση», δεν ορίζει τον συγκεκριμένο όρο ούτε περιέχει καθοδήγηση ως προς το πεδίο εφαρμογής του. Η ΕΚΤ προτείνει να οριστεί στην προτεινόμενη οδηγία ο όρος «σημαντική απόκλιση», προκειμένου να καταστεί νομικά σαφής η δυνατότητα εφαρμογής του διορθωτικού μηχανισμού.

2.4.   Ανεξάρτητοι φορείς

2.4.1.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει τις διατάξεις της προτεινόμενης οδηγίας που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων φορέων αναθέτοντάς τους καθήκοντα που βαίνουν πέραν των προβλεπόμενων στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 473/2013. Η ίδια χαιρετίζει ιδίως την παγίωση της αρχής «ή συμμόρφωση ή αιτιολόγηση» στη νομοθεσία της Ένωσης, διότι τούτο θα ενισχύσει τον ρόλο των ανεξάρτητων φορέων στη διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας. Ωστόσο, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2013 προβλέπει ήδη τη σύσταση αυτών των ανεξάρτητων φορέων, στους οποίους και αναθέτει ορισμένα συναφή καθήκοντα. Συνεπώς, η προτεινόμενη οδηγία δεν θα πρέπει να αναπαράγει ισχύουσες διατάξεις του ενωσιακού δικαίου, αλλά να διευρύνει απλώς τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί σε αυτούς τους ανεξάρτητους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητά τους να καλύψουν το πεδίο εφαρμογής της.

Συγκεκριμένες προτάσεις αναδιατύπωσης της προτεινόμενης οδηγίας από την ΕΚΤ παρατίθενται σε ξεχωριστό τεχνικό έγγραφο εργασίας και συνοδεύονται από τη σχετική αιτιολογία. Το τεχνικό έγγραφο εργασίας είναι διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.

Φρανκφούρτη, 11 Μαΐου 2018.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  COM(2017) 824 τελικό.

(2)  Βλέπε γνώμες CON/2011/13 και CON/2012/18. Όλες οι γνώμες της ΕΚΤ δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της (www.ecb.europa.eu).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 6).

(5)  Το ΣΣΑ αποτυπώθηκε στις δέσμες νομοθετικών μέτρων που είναι γνωστές ως «εξάπτυχο» (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1173/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, για την αποτελεσματική επιβολή της δημοσιονομικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 1)· κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1174/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με κατασταλτικά μέτρα για τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ευρωζώνη (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 8)· κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1175/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 12)· κανονισμός (EE) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25)· κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1177/2011 του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2011, που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97 για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 33)·και oδηγία 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 41), νομικές πράξεις που άρχισαν να ισχύουν στις 13 Δεκεμβρίου 2011) και ως «δίπτυχο» (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα (ΕΕ L 140 της 27.5.2013, σ. 1) και κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την εκτίμηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ (ΕΕ L 140 της 27.5.2013, σ. 11), οι οποίοι άρχισαν να ισχύουν στις 30 Μαΐου 2013).

(6)  Το άρθρο 16 της ΣΣΣΔ πρότεινε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων με στόχο την ενσωμάτωση της ουσίας της στο πλαίσιο της Ένωσης εντός πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΣΣΣΔ, δηλαδή έως την 1η Ιανουαρίου 2018, με βάση αξιολόγησης της εμπειρίας από την εφαρμογή της. Τούτο συνάδει και με την έκθεση των πέντε προέδρων της 22ας Ιουνίου 2015 με τίτλο «Η ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης», η οποία εκπονήθηκε από τον Jean-Claude Juncker σε στενή συνεργασία με τους Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi και Martin Schulz, η οποία είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής (www.ec.europa.eu).

(7)  Το «δημοσιονομικό σύμφωνο» προβλέπεται στον τίτλο III της ΣΣΣΔ.

(8)  Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποφασίσουν οι συμβαλλόμενοι της ΣΣΣΔ.

(9)  Προσαρτάται στη ΣΛΕΕ.

(10)  Βλέπε άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο β) της προτεινόμενης οδηγίας.


IV Πληροφορίες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

25.7.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 261/5


Ισοτιμίες του ευρώ (1)

24 Ιουλίου 2018

(2018/C 261/02)

1 ευρώ =


 

Νομισματική μονάδα

Ισοτιμία

USD

δολάριο ΗΠΑ

1,1706

JPY

ιαπωνικό γιεν

130,06

DKK

δανική κορόνα

7,4504

GBP

λίρα στερλίνα

0,89178

SEK

σουηδική κορόνα

10,3278

CHF

ελβετικό φράγκο

1,1626

ISK

ισλανδική κορόνα

124,60

NOK

νορβηγική κορόνα

9,5605

BGN

βουλγαρικό λεβ

1,9558

CZK

τσεχική κορόνα

25,761

HUF

ουγγρικό φιορίνι

326,64

PLN

πολωνικό ζλότι

4,3179

RON

ρουμανικό λέου

4,6398

TRY

τουρκική λίρα

5,7054

AUD

δολάριο Αυστραλίας

1,5797

CAD

δολάριο Καναδά

1,5393

HKD

δολάριο Χονγκ Κονγκ

9,1846

NZD

δολάριο Νέας Ζηλανδίας

1,7192

SGD

δολάριο Σιγκαπούρης

1,5967

KRW

ουόν Νότιας Κορέας

1 320,85

ZAR

νοτιοαφρικανικό ραντ

15,6041

CNY

κινεζικό ρενμινπί γιουάν

7,9561

HRK

κροατική κούνα

7,3975

IDR

ρουπία Ινδονησίας

16 972,88

MYR

μαλαισιανό ρινγκίτ

4,7550

PHP

πέσο Φιλιππινών

62,366

RUB

ρωσικό ρούβλι

73,4444

THB

ταϊλανδικό μπατ

39,051

BRL

ρεάλ Βραζιλίας

4,4184

MXN

πέσο Μεξικού

22,0446

INR

ινδική ρουπία

80,7100


(1)  Πηγή: Ισοτιμίες αναφοράς που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

25.7.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 261/6


Ενημέρωση του καταλόγου των συνοριακών σημείων διέλευσης στα οποία αναφέρεται το άρθρο 2 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περί κώδικα της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν) (1)

(2018/C 261/03)

Η δημοσίευση του καταλόγου των συνοριακών σημείων διέλευσης στα οποία αναφέρεται το άρθρο 2 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, περί κώδικα της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν) (2) βασίζεται στις πληροφορίες που κοινοποίησαν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 39 του κώδικα συνόρων Σένγκεν.

Εκτός από τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα, μηνιαία ενημέρωση δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

ΕΛΛΑΔΑ

Τροποποίηση των πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν στην ΕΕ C 72 της 28.2.2015.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΘΟΡΙΑΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ

Εναέρια σύνορα

Αερολιμένες (Airports)

1.

Αθήνα

Αthina (Athens)

2.

Ηράκλειο

Heraklion

3.

Θεσσαλονίκη

Thessaloniki

4.

Ρόδος

Rodos (Rhodes)

5.

Κέρκυρα

Kerkira (Corfou)

6.

Αντιμάχεια Κω

Antimachia (Kos)

7.

Χανιά

Chania

8.

Πυθαγόρειο Σάμου

Pithagorio, Samos

9.

Μυτιλήνη

Mitilini

10.

Ιωάννινα

Ioannina

11.

Άραξος

Araxos

12.

Σητεία

Sitia

13.

Χίος

Chios (*1)

14.

Αργοστόλι

Argostoli

15.

Καλαμάτα

Kalamata

16.

Καβάλα

Kavala

17.

Άκτιο Βόνιτσας

Aktio-Vonitsas

18.

Ζάκυνθος

Zakinthos

19.

Θήρα

Thira

20.

Σκιάθος

Skiathos

21.

Κάρπαθος

Karpathos (*1)

22.

Μύκονος

Mikonos

23.

Αλεξανδρούπολη

Alexandroupoli

24.

Ελευσίνα

Elefsina

25.

Ανδραβίδα

Andravida

26.

Ατσική Λήμνου

Atsiki - Limnos

27.

Νέα Αγχίαλος

Nea Aghialos

28.

Αργος Ορεστικού (Καστοριά)

Argos


Θαλάσσια σύνορα

Λιμένες (Θαλάσσια σύνορα)

1.

Γύθειο

Ghithio

2.

Σύρος

Siros

3.

Ηγουμενίτσα

Igoymenitsa

4.

Στυλίδα

Stilida

5.

Άγιος Νικόλαος

Agios Nikolaos

6.

Ρέθυμνο

Rethimno

7.

Λευκάδα

Lefkada

8.

Σάμος

Samos

9.

Βόλος

Volos

10.

Κως

Kos

11.

Δάφνη Αγίου Όρους

Dafni - Agiou Orous

12.

Ίβηρα Αγίου Όρους

Ivira - Agiou Orous

13.

Γλυφάδα

Glifada

14.

Πρέβεζα

Preveza

15.

Πάτρα

Patra

16.

Κέρκυρα

Kerkira

17.

Σητεία

Sitia

18.

Χίος

Chios

19.

Αργοστόλι

Argostoli

20.

Θεσσαλονίκη

Thessaloniki

21.

Κόρινθος

Korinthos

22.

Καλαμάτα

Kalamata

23.

Κάλυμνος

Kalymnos (*2)

24.

Καβάλα

Kavala

25.

Ιθάκη

Ithaki

26.

Πύλος

Pilos

27.

Πυθαγόρειο Σάμου

Pithagorio, Samos

28.

Λαύριο

Lavrio

29.

Ηράκλειο

Heraklio

30.

Σάμη Κεφαλληνίας

Sami, Kefalonia

31.

Πειραιάς

Pireas

32.

Μήλος

Milos

33.

Κατάκωλο

Katakolo

34.

Σούδα Χανίων

Souda, Chania

35.

Ιτέα

Itea

36.

Ελευσίνα

Elefsina

37.

Μύκονος

Mikonos

38.

Ναύπλιο

Nafplio

39.

Χαλκίδα

Chalkida

40.

Ρόδος

Rodos

41.

Ζάκυνθος

Zakinthos

42.

Θήρα

Thira

43.

Καλοί Λιμένες Ηρακλείου

Kali Limenes Herakliou

44.

Μύρινα Λήμνου

Myrina, Limnos

45.

Παξοί

Paxi

46.

Σκιάθος

Skiathos

47.

Αλεξανδρούπολη

Alexandroupoli

48.

Αίγιο

Aighio

49.

Πάτμος

Patmos

50.

Σύμη

Simi

51.

Μυτιλήνη

Mitilini

52.

Χανιά

Chania

53.

Αστακός

Astakos

54.

Καρλόβασι Σάμου

Karlovasi Samos (*2)

55.

Πέτρα, Λέσβου

Petra, Lesvos (*2)

56.

Αγία Μαρίνα Λέρου

Agia Marina Leros (*2)

57.

Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής

Nea Moudania

58.

Άγιοι Θεόδωροι

Agioi Theodoroi

59.

Καστελόριζο

Kastellorizo


Χερσαία σύνορα

Land Borders

με την Αλβανία

With Albania

1.

Κακαβιά

Kakavia

2.

Κρυσταλλοπηγή

Cristalopighi

3.

Σαγιάδα

Sagiada

4.

Μερτζάνη

Mertzani

Με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

With the former Yugoslav Republic of Macedonia

1.

Νίκη

Niki

2.

Ειδομένη (σιδηροδρομικό)

Idomeni (RAIL)

3.

Εύζωνοι

Evzoni

4.

Δοϊράνη

Doirani

Με τη Βουλγαρία

With Bulgaria

1.

Προμαχώνας

Promachonas

2.

Προμαχώνας (σιδηροδρομικό)

Promachonas (Rail)

3.

Δίκαια (σιδηροδρομικό)

Dikea Evros (Rail)

4.

Ορμένιο

Ormenio Evros

5.

Εξοχή

Exohi

6.

Άγιος Κωνσταντίνος (Ξάνθη) (Xanthi)

Agios Konstantinos

7.

Κυπρίνος (Έβρου)

Kyprinos (Evros)

8.

Νυμφαία

Nymfaia

Με την Τουρκία

With Turkey

1.

Καστανιές Έβρου

Kastanies

2.

Πύθιο (σιδηροδρομικό)

Pithio (Rail)

3.

Κήποι Έβρου

Kipi

ΓΑΛΛΙΑ

Τροποποίηση των πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν στην ΕΕ C 411 της 2.12.2017.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΘΟΡΙΑΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ

Εναέρια σύνορα

(1)

Ajaccio-Napoléon-Bonaparte

(2)

Albert-Bray

(3)

Angers-Marcé

(4)

Angoulême-Brie-Champniers

(5)

Annecy-Methet

(6)

Auxerre-Branches

(7)

Avignon-Caumont

(8)

Bâle-Mulhouse

(9)

Bastia-Poretta

(10)

Beauvais-Tillé

(11)

Bergerac-Dordogne-Périgord

(12)

Béziers-Vias

(13)

Biarritz-Pays Basque

(14)

Bordeaux-Mérignac

(15)

Brest-Bretagne

(16)

Brive-Souillac

(17)

Caen-Carpiquet

(18)

Calais-Dunkerque

(19)

Calvi-Sainte-Catherine

(20)

Cannes-Mandelieu

(21)

Carcassonne-Salvaza

(22)

Châlons-Vatry

(23)

Chambéry-Aix-les-Bains

(24)

Châteauroux-Déols

(25)

Cherbourg-Mauperthus

(26)

Clermont-Ferrand-Auvergne

(27)

Colmar-Houssen

(28)

Deauville-Normandie

(29)

Dijon-Longvic

(30)

Dinard-Pleurtuit-Saint-Malo

(31)

Dôle-Tavaux

(32)

Epinal-Mirecourt

(33)

Figari-Sud Corse

(34)

Grenoble-Alpes-Isère

(35)

Hyères-le Palivestre

(36)

Paris-Issy-les-Moulineaux

(37)

La Môle – Saint-Tropez, (Λειτουργία από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου)

(38)

La Rochelle-Ile de Ré

(39)

Laval-Entrammes

(40)

Le Castellet (10 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2018)

(41)

Le Havre-Octeville

(42)

Le Mans-Arnage

(43)

Le Touquet-Côte ďOpale

(44)

Lille-Lesquin

(45)

Limoges-Bellegarde

(46)

Lorient-Lann-Bihoué

(47)

Lyon-Bron

(48)

Lyon-Saint-Exupéry

(49)

Marseille-Provence

(50)

Metz-Nancy-Lorraine

(51)

Monaco-Héliport

(52)

Montpellier-Méditérranée

(53)

Nantes-Atlantique

(54)

Nice-Côte d'Azur

(55)

Nîmes-Garons

(56)

Orléans-Bricy

(57)

Orléans-Saint-Denis-de-l'Hôtel

(58)

Paris-Charles de Gaulle

(59)

Paris-le Bourget

(60)

Paris-Orly

(61)

Pau-Pyrénées

(62)

Perpignan-Rivesaltes

(63)

Poitiers-Biard

(64)

Quimper-Pluguffan (Λειτουργία από αρχές Μαΐου έως αρχές Σεπτεμβρίου)

(65)

Rennes Saint-Jacques

(66)

Rodez-Aveyron

(67)

Rouen-Vallée de Seine

(68)

Saint-Brieuc-Armor

(69)

Saint-Etienne Loire

(70)

Saint-Nazaire-Montoir

(71)

Strasbourg-Entzheim

(72)

Tarbes-Lourdes-Pyrénées

(73)

Toulouse-Blagnac

(74)

Tours-Val de Loire

(75)

Troyes-Barberey

Θαλάσσια σύνορα

(1)

Ajaccio

(2)

Bastia

(3)

Bayonne

(4)

Bordeaux

(5)

Boulogne

(6)

Brest

(7)

Caen-Ouistreham

(8)

Calais

(9)

Cannes-Vieux Port

(10)

Carteret

(11)

Cherbourg

(12)

Dieppe

(13)

Douvres

(14)

Dunkerque

(15)

Granville

(16)

Honfleur

(17)

La Rochelle-La Pallice

(18)

Le Havre

(19)

Les Sables-d'Olonne-Port

(20)

Lorient

(21)

Marseille

(22)

Monaco-Port de la Condamine

(23)

Nantes-Saint-Nazaire

(24)

Nice

(25)

Port-de-Bouc-Fos/Port-Saint-Louis

(26)

Port-la-Nouvelle

(27)

Port-Vendres

(28)

Roscoff

(29)

Rouen

(30)

Saint-Brieuc

(31)

Saint-Malo

(32)

Sète

(33)

Toulon

Χερσαία σύνορα

(1)

Σταθμός Bourg Saint Maurice (λειτουργία από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τα μέσα Απριλίου)

(2)

Σταθμός Moutiers (λειτουργία από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τα μέσα Απριλίου)

(3)

Σταθμός Ashford International

(4)

Σταθμός Avignon-Centre

(5)

Cheriton/Coquelles

(6)

Σταθμός Chessy-Marne-la-Vallée

(7)

Σταθμός Fréthun

(8)

Σταθμός Lille-Europe

(9)

Σταθμός Paris-Nord

(10)

Σταθμός Saint-Pancras

(11)

Σταθμός Ebsfleet

(12)

Pas de la Case-Porta

Κατάλογος προηγούμενων εκδόσεων

 

ΕΕ C 316 της 28.12.2007, σ. 1.

 

ΕΕ C 134 της 31.5.2008, σ. 16.

 

ΕΕ C 177 της 12.7.2008, σ. 9.

 

ΕΕ C 200 της 6.8.2008, σ. 10.

 

ΕΕ C 331 της 31.12.2008, σ. 13.

 

ΕΕ C 3 της 8.1.2009, σ. 10.

 

ΕΕ C 37 της 14.2.2009, σ. 10.

 

ΕΕ C 64 της 19.3.2009, σ. 20.

 

ΕΕ C 99 της 30.4.2009, σ. 7.

 

ΕΕ C 229 της 23.9.2009, σ. 28.

 

ΕΕ C 263 της 5.11.2009, σ. 22.

 

ΕΕ C 298 της 8.12.2009, σ. 17.

 

ΕΕ C 74 της 24.3.2010, σ. 13.

 

ΕΕ C 326 της 3.12.2010, σ. 17.

 

ΕΕ C 355 της 29.12.2010, σ. 34.

 

ΕΕ C 22 της 22.1.2011, σ. 22.

 

ΕΕ C 37 της 5.2.2011, σ. 12.

 

ΕΕ C 149 της 20.5.2011, σ. 8.

 

ΕΕ C 190 της 30.6.2011, σ. 17.

 

ΕΕ C 203 της 9.7.2011, σ. 14.

 

ΕΕ C 210 της 16.7.2011, σ. 30.

 

ΕΕ C 271 της 14.9.2011, σ. 18.

 

ΕΕ C 356 της 6.12.2011, σ. 12.

 

ΕΕ C 111 της 18.4.2012, σ. 3.

 

ΕΕ C 183 της 23.6.2012, σ. 7.

 

ΕΕ C 313 της 17.10.2012, σ. 11.

 

ΕΕ C 394 της 20.12.2012, σ. 22.

 

ΕΕ C 51 της 22.2.2013, σ. 9.

 

ΕΕ C 167 της 13.6.2013, σ. 9.

 

ΕΕ C 242 της 23.8.2013, σ. 2.

 

ΕΕ C 275 της 24.9.2013, σ. 7.

 

ΕΕ C 314 της 29.10.2013, σ. 5.

 

ΕΕ C 324 της 9.11.2013, σ. 6.

 

ΕΕ C 57 της 28.2.2014, σ. 4.

 

ΕΕ C 167 της 4.6.2014, σ. 9.

 

ΕΕ C 244 της 26.7.2014, σ. 22.

 

ΕΕ C 332 της 24.9.2014, σ. 12.

 

ΕΕ C 420 της 22.11.2014, σ. 9.

 

ΕΕ C 72 της 28.2.2015, σ. 17.

 

ΕΕ C 126 της 18.4.2015, σ. 10.

 

ΕΕ C 229 της 14.7.2015, σ. 5.

 

ΕΕ C 341 της 16.10.2015, σ. 19.

 

ΕΕ C 84 της 4.3.2016, σ. 2.

 

ΕΕ C 236 της 30.6.2016, σ. 6.

 

ΕΕ C 278 της 30.7.2016, σ. 47.

 

ΕΕ C 331 της 9.9.2016, σ. 2.

 

ΕΕ C 401 της 29.10.2016, σ. 4.

 

ΕΕ C 484 της 24.12.2016, σ. 30.

 

ΕΕ C 32 της 1.2.2017, σ. 4.

 

ΕΕ C 74 της 10.3.2017, σ. 9.

 

ΕΕ C 120 της 13.4.2017, σ. 17.

 

ΕΕ C 152 της 16.5.2017, σ. 5.

 

ΕΕ C 411 της 2.12.2017, σ. 10.

 

ΕΕ C 31 της 27.1.2018, σ. 12.


(1)  Βλέπε τον κατάλογο προηγούμενων εκδόσεων στο τέλος της παρούσας ενημέρωσης.

(2)  ΕΕ L 77 της 23.3.2016, σ. 1.

(*1)  Σημείωση: Λειτουργούν όλως κατ' εξαίρεση μόνο κατά τη θερινή περίοδο.

(*2)  Σημείωση: Λειτουργούν όλως κατ' εξαίρεση μόνο κατά τη θερινή περίοδο.


V Γνωστοποιήσεις

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

25.7.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 261/16


Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης

(Υπόθεση M.8984 — Hg/Vista/Allocate)

Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2018/C 261/04)

1.   

Στις 17 Ιουλίου 2018 η Επιτροπή έλαβε κοινοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1).

Η παρούσα κοινοποίηση αφορά τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

HgCapital LLP («Hg», Ηνωμένο Βασίλειο),

Vista Equity Partners («Vista», ΗΠΑ), και

Allocate Software («Allocate», Ηνωμένο Βασίλειο) που ελέγχεται από την Vista.

Η Hg και η Vista αποκτούν, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού συγκεντρώσεων, κοινό έλεγχο του συνόλου της Allocate. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αγορά μετοχών.

2.   

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων είναι οι εξής:

η Hg είναι εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, η οποία επενδύει κυρίως στην Ευρώπη σε επιχειρήσεις τεχνολογίας και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών βασισμένων στην τεχνολογία. Ορισμένες από τις εταιρείες που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Hg παρέχουν υπηρεσίες πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης της παροχής επιχειρηματικού λογισμικού,

η Vista είναι εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε επιχειρήσεις λογισμικού, δεδομένων και σε επιχειρήσεις βασισμένες στην τεχνολογία, που διευθύνονται από παγκόσμιας κλάσης διοικητικά στελέχη με μακροπρόθεσμη προοπτική,

η Allocate είναι πάροχος λογισμικού διαχείρισης προσωπικού και κινδύνων, κυρίως στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

3.   

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση ως προς το σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση ορισμένων συγκεντρώσεων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (2), σημειώνεται ότι η παρούσα υπόθεση είναι υποψήφια να εξεταστεί βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται στην ανακοίνωση.

4.   

Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη συγκέντρωση.

Οι παρατηρήσεις πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Θα πρέπει πάντοτε να σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία αναφοράς:

M.8984 — Hg/Vista/Allocate

Οι παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με φαξ ή ταχυδρομικώς. Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Φαξ +32 22964301

Ταχυδρομική διεύθυνση:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1 (ο «κανονισμός συγκεντρώσεων»).

(2)  ΕΕ C 366 της 14.12.2013, σ. 5.