ISSN 1977-0901

doi:10.3000/19770901.C_2013.105.ell

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 105

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Ανακοινώσεις και Πληροφορίες

56ό έτος
11 Απριλίου 2013


Ανακοίνωση αριθ

Περιεχόμενα

Σελίδα

 

II   Ανακοινώσεις

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2013/C 105/01

Κατευθυντήριες γραμμές για την κατάταξη στη Συνδυασμένη Ονοματολογία εμπορευμάτων που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση

1

2013/C 105/02

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σχετικά με κοινοποιηθείσα συγκέντρωση (Υπόθεση COMP/M.6714 — U-SHIN/Valeo Cam) ( 1 )

7

 

IV   Πληροφορίες

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2013/C 105/03

Ισοτιμίες του ευρώ

8

 

Ελεγκτικό Συνέδριο

2013/C 105/04

Ειδική έκθεση αριθ. 1/2013 Υπήρξε η στήριξη της ΕΕ προς τη βιομηχανία τροφίμων αποτελεσματική και αποδοτική όσον αφορά την αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων;

9

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

2013/C 105/05

Πληροφορίες που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη όσον αφορά την απαγόρευση αλιείας

10

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

 


II Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

11.4.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 105/1


Κατευθυντήριες γραμμές για την κατάταξη στη Συνδυασμένη Ονοματολογία εμπορευμάτων που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση

2013/C 105/01

Ο Γενικός Ερμηνευτικός Κανόνας 3 β) προβλέπει επίσης για την κατάταξη εμπορευμάτων που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

Για τους σκοπούς του εν λόγω κανόνα, η φράση «εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση» πρέπει να θεωρηθεί ότι αφορά εμπορεύματα τα οποία:

α)

αποτελούνται από δύο τουλάχιστον διαφορετικά είδη τα οποία, εκ πρώτης όψεως, πρέπει να καταταγούν σε διαφορετικές κλάσεις·

β)

αποτελούνται από προϊόντα ή είδη που είναι συσκευασμένα μαζί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης ανάγκης ή την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας· και

γ)

συσκευάζονται κατά τρόπο που παρέχει τη δυνατότητα απευθείας πώλησης στους χρήστες χωρίς επανασυσκευασία (π.χ., σε κουτιά ή σε θήκες ή επάνω σε υποθέματα από χαρτόνι).

[Βλέπε επίσης τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ αναφορικά με τους κανόνες 3 β) και 6]

Όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται.

Οι προαναφερόμενοι κανόνες δεν εφαρμόζονται σε «σύνολα», τα οποία πρέπει να καταταγούν βάσει των κανόνων 1 και 6, όταν ο όρος «σύνολο» περιέχεται στο κείμενο του κωδικού ΣΟ, για παράδειγμα:

6308 00 00 — Σύνολα που αποτελούνται από τεμάχια υφασμάτων και νήματα … σε συσκευασίες για τη λιανική πώληση …

8206 00 00 — Εργαλεία, τουλάχιστον δύο, κλάσεων … συσκευασμένα σε σύνολα για τη λιανική πώληση

9503 00 70 — Άλλα παιχνίδια για παιδιά, που παρουσιάζονται σε σύνολα ή σε εξαρτύσεις (outfits)

ή λόγω συγκεκριμένων διατάξεων, για παράδειγμα:

Σημείωση 3 του τμήματος VI,

Σημείωση 1 του τμήματος VII,

Σημείωση 14 του τμήματος XI,

Σημειώσεις 3 και 7 του κεφαλαίου 61,

Σημειώσεις 3 και 6 του κεφαλαίου 62.

ΜΕΡΟΣ Α

… «εκ πρώτης όψεως, πρέπει να καταταγούν σε διαφορετικές κλάσεις» …

(1)

Σύμφωνα με τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ για τον κανόνα 3 β), η πρώτη προϋπόθεση για δύο ή περισσότερα διαφορετικά είδη που πρέπει να θεωρούνται ως «εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση» είναι ότι πρέπει να κατατάσσονται σε διαφορετικές κλάσεις.

(2)

Ωστόσο, σύμφωνα με Γενικό Κανόνα 6 και τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ για τον συγκεκριμένο κανόνα που ορίζουν ότι «Οι κανόνες 1 έως 5 ανωτέρω διέπουν, τηρουμένων των αναλογιών, την κατάταξη σε επίπεδα διάκρισης στην ίδια κλάση», δύο ή περισσότερα διαφορετικά είδη που κατατάσσονται στην ίδια κλάση αλλά σε διαφορετικές διακρίσεις μπορούν να θεωρηθούν ως ένα σύνολο, κατά την έννοια του κανόνα 3 β), διότι πληρούν τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις.

Παράδειγμα:

Εμπορεύματα που παρουσιάζονται μαζί για τη λιανική πώληση και αποτελούνται από ένα μπουκάλι σαμπουάν για το λούσιμο του κεφαλιού (3305 10 00) και ένα μπουκάλι λοσιόν για τα μαλλιά (3305 90 00) που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την περιποίηση των μαλλιών, θεωρούνται ως ένα σύνολο που εμπίπτει στην κλάση 3305.

(3)

Ωστόσο, δύο ή περισσότερα διαφορετικά προϊόντα που κατατάσσονται στην ίδια κλάση καθώς και στην ίδια διάκριση δεν μπορεί να θεωρηθούν ως ένα σύνολο, κατά την έννοια του κανόνα 3 β), δεδομένου ότι δεν πληρούν τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις.

Παράδειγμα:

Εμπορεύματα που παρουσιάζονται μαζί για τη λιανική πώληση και αποτελούνται από ένα γαλάκτωμα καθαρισμού, μια τονωτική λοσιόν και μια ενυδατική κρέμα. Στην περίπτωση αυτή όλα τα προϊόντα κατατάσσονται στη διάκριση 3304 99 00, και ως εκ τούτου, δεν συνιστούν σύνολο.

ΜΕΡΟΣ Β (I)

… «που παρουσιάζονται συσκευασμένα μαζί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης ανάγκης ή την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας» …

(1)

Για τους σκοπούς της κατάταξης συνόλων, τα επιμέρους είδη του συνόλου σχετίζονται μεταξύ τους και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από κοινού ή σε συνδυασμό μεταξύ τους για την εξυπηρέτηση μιας συγκεκριμένης ανάγκης ή την άσκηση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας.

(2)

Ο όρος συγκεκριμένη ανάγκη μπορεί να ερμηνευθεί ευρέως, δεδομένου ότι για την εξυπηρέτηση μιας συγκεκριμένης ανάγκης τα είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε ακολουθία (για παράδειγμα, ένα σύνολο καλλυντικών περιποίησης του δέρματος που αποτελείται από διάφορα προϊόντα) ή τυχαία {για παράδειγμα, ένα σετ αποτελούμενο από τρυπάνι και «ούπα» [βλ. επίσης σημείο Β (Ι) (5) δ]}.

(3)

Ο όρος συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να περιγραφεί ως μία ενέργεια που επιτελείται σε μια ορισμένη/ειδική περίσταση και για την οποία είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται τα είδη του συνόλου.

(4)

Καταστάσεις κατά τις οποίες τα εμπορεύματα θεωρούνται/δεν θεωρούνται ότι παρουσιάζονται συσκευασμένα σε σύνολα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης ανάγκης ή την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας:

α)

Το γεγονός ότι τα είδη παρουσιάζονται από κοινού ως δώρο/σε παρουσίαση δώρου (για παράδειγμα, για τα Χριστούγεννα, την ημέρα της μητέρας, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, κλπ) δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι συσκευασμένα μαζί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης ανάγκης ή την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας. Αυτό πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση. Επίσης, είδη που παρουσιάζονται μαζί και έχουν το ίδιο σχέδιο/τις ίδιες διακοσμήσεις (για παράδειγμα, καθένα από αυτά είναι διακοσμημένο με ροζ λουλούδια) δεν πρέπει να κατατάσσονται ως εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, εκτός αν παρουσιάζονται συσκευασμένα μαζί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης ανάγκης ή την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας. Για παράδειγμα, μια συλλογή ειδών που αποτελείται από ρολόι χειρός, ηλεκτρονικό υπολογιστή τσέπης και στυλογράφο με σφαιρίδιο, τα οποία έχουν όλα τις ίδιες διακοσμήσεις, που είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση στο ίδιο κουτί, δεν αποτελούν ένα σύνολο κατά την έννοια του κανόνα 3 β), διότι τα εν λόγω είδη δεν είναι συσκευασμένα μαζί για την εξυπηρέτηση μιας συγκεκριμένης ανάγκης ή την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας.

β)

Είδη που χρησιμοποιούνται στον ίδιο χώρο/περιβάλλον δεν θεωρούνται ότι προορίζονται κατ’ ανάγκη για την ικανοποίηση μιας συγκεκριμένης ανάγκης ή την άσκηση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ένα «σετ θαλάσσης», το οποίο περιλαμβάνει μια τσάντα θαλάσσης, μια πετσέτα θαλάσσης και ένα frisbee δεν αποτελεί ένα σύνολο κατά την έννοια του κανόνα 3 β). Αν και τα είδη χρησιμοποιούνται στην παραλία, προορίζονται για εντελώς διαφορετικές δραστηριότητες (μπάνιο και παιχνίδι) και δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

γ)

Το γεγονός ότι τα είδη χρησιμοποιούνται από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή από μια ομάδα προσώπων (παιδιά, πρόσωπα που έχουν το ίδιο επάγγελμα ή χόμπι, κ.λπ.), δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θεωρούνται εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση. Πρέπει ακόμη να εξεταστεί αν παρουσιάζονται μαζί για την ικανοποίηση μιας συγκεκριμένης ανάγκης ή την άσκηση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας.

δ)

Συνδυασμός τροφίμων και ποτών δεν επιτρέπεται, εκτός εάν προορίζονται για την παρασκευή ενός ενιαίου πιάτου.

i)

«Σύνολα» τροφίμων/ποτών, τα συστατικά στοιχεία των οποίων προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από κοινού στην παρασκευή έτοιμου πιάτου, γεύματος ή ποτού πρέπει να κατατάσσονται βάσει του κανόνα 3 β).

ii)

Ο κανόνας δεν καλύπτει, ωστόσο, τις ποικιλίες των προϊόντων που παρουσιάζονται συσκευασμένα μαζί και αποτελούνται από διάφορα τρόφιμα, αλκοολούχα υγρά ή ποτά τα οποία δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μαζί στην παρασκευή έτοιμου πιάτου, γεύματος ή ποτού. Εάν τα είδη δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ώστε να αποτελέσουν ένα έτοιμο πιάτο, γεύμα ή ποτό, δεν θεωρείται ότι αποτελούν σύνολο και κάθε είδος πρέπει να κατατάσσεται χωριστά στην δική του κλάση. Για παράδειγμα, τα αποκαλούμενα «καλάθια Χριστουγέννων/καλάθια δώρων» που αποτελούνται από διάφορα αγαθά, όπως: τυρί, κρασί, σαμπάνια ή λικέρ, τσάι, μαρμελάδα, ελαιόλαδο, μέλι, πατέ, μπαχαρικά, φρούτα, κ.λπ., πρέπει να κατατάσσονται χωριστά.

Εντούτοις, ένας συνδυασμός τροφίμων και ποτών, που προορίζεται για την παρασκευή ενός ενιαίου πιάτου ή γεύματος (για παράδειγμα, ένα «σετ Τιραμισού» που περιέχει μία σχετική αναλογία οίνου Marsala, ο οποίος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του Τιραμισού), πρέπει να κατατάσσεται δυνάμει του κανόνα 3 β) ως σύνολο.

Αφετέρου, εάν ένας συνδυασμός προορίζεται τόσο για «βρώση όσο και για πόση», ακόμα κι αν τα είδη παρουσιάζονται συσκευασμένα μαζί για τη λιανική πώληση, δεν θεωρείται ότι αποτελούν σύνολο κατά την έννοια του κανόνα 3 β), διότι δεν εξυπηρετούν συγκεκριμένη ανάγκη ή δεν χρησιμοποιούνται για την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας.

iii)

Διαφορετικά είδη ποτών/τροφίμων και σκεύη οικιακής χρήσης — πρέπει να κατατάσσονται χωριστά, για παράδειγμα, ένα «σύνολο καφέ» που παρουσιάζεται συσκευασμένο για τη λιανική πώληση σε πλαστική συσκευασία και περιλαμβάνει:

αρωματισμένο (αρωματικό) στιγμιαίο καφέ σε σκόνη

ράβδους κανέλας

μικρό μεταλλικό τρίφτη από ανοξείδωτο χάλυβα

μεταλλικό δοχείο με καπάκι (που περιέχει καφέ σε σκόνη)

κεραμική κούπα

πρέπει να κατατάσσεται ανάλογα με τα διάφορα προϊόντα στις κλάσεις 2101 [αρωματισμένος (αρωματικός) στιγμιαίος καφές σε σκόνη], 0906 (ράβδοι κανέλας), 8205 (μικρός μεταλλικός τρίφτης), 7323 (μεταλλικό δοχείο με καπάκι), 6912 (κεραμική κούπα).

Τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν «εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση», κατά την έννοια του κανόνα 3 β), επειδή τα είδη δεν πληρούν μια συγκεκριμένη ανάγκη ούτε χρησιμεύουν για την άσκηση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας (δήλωση στα πρακτικά της Επιτροπής Τελωνειακού Κώδικα του Ιουνίου 2008).

Ωστόσο, ένα πλαστικό κύπελλο μιας χρήσης/μη επαναχρησιμοποιούμενο αμελητέας αξίας [βλ. επίσης μέρος Β (III) «σύνολα που περιλαμβάνουν είδος ελάχιστης/αμελητέας αξίας»] με ένα σακουλάκι που περιέχει καφέ και ένα σακουλάκι που περιέχει ζάχαρη τα οποία παρουσιάζονται συσκευασμένα μαζί, για την παρασκευή ενός φλιτζανιού καφέ θα καταταγεί ως σύνολο.

(5)

Παραδείγματα προϊόντων ή ειδών που μπορούν να κατατάσσονται ως σύνολο με αναφορά στον κανόνα 3 β):

α)

Σύνολα λουτρού/περιποίησης αποτελούμενα από διάφορα είδη, όπως αφρόλουτρο σε μορφή γέλης για το ντους, αφρόλουτρο, σαπούνι για πλύσιμο, λοσιόν σώματος ή από συνδυασμό σαμπουάν, κρέμας προσώπου και κρέμας χεριών, κλπ. καθώς επίσης και από είδη που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μαζί με αυτά, όπως ένα σφουγγάρι ή ένα γάντι λουτρού — τα είδη αυτά χρησιμοποιούνται ταυτοχρόνως, σε ακολουθία ή τυχαία και είναι συμπληρωματικά. [Ωστόσο, βλ. κατωτέρω το σημείο B (I) (6) α) σύνολα που αποτελούνται από προϊόντα καθαρισμού και άλλα είδη — ξεχωριστή κατάταξη. Βλ. επίσης μέρος Β (III) «σύνολα που περιλαμβάνουν είδος ελάχιστης/αμελητέας αξίας», παράδειγμα ii)].

Εάν τα ανωτέρω είδη παρουσιάζονται από κοινού συσκευασμένα μαζί για τη λιανική πώληση σε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ, η πλαστική σακούλα πρέπει να καταταγεί δυνάμει του κανόνα 5 β), δεδομένου ότι αντιστοιχεί στη συσκευασία του τύπου που χρησιμοποιείται κανονικά για το είδος των εμπορευμάτων αυτών.

β)

Κουτί επιβίωσης που περιέχει είδη χαμηλής μόνο αξίας, όπως για παράδειγμα: 2 παραμάνες από ατσάλι, 2 αγκίστρια από ατσάλι, 1 πετονιά από υφαντικές ύλες (31 μ.), 1 μικρή πυξίδα, 1 βελόνα ραψίματος από ατσάλι, 2 προσανάμματα (ράβδοι για το άναμμα της φωτιάς), 1 χάλκινο σύρμα (91 cm), 1 καλώδιο πολλαπλών χρήσεων (3 m), 4 αδιάβροχα σπίρτα, 1 κουτί σπίρτα, 1 πλαστική σφυρίχτρα, 1 λωρίδα αυτοκόλλητης ταινίας (30 cm), 1 λεπίδα ξυραφιού, 2 τολύπια με οινόπνευμα (για απολύμανση πληγών), 2 αυτοκόλλητα τσιρότα, μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα, 2 ατσαλόκαρφα, 1 ανακλαστικό φύλλο αλουμινίου με αυτοκόλλητο υπόθεμα, 1 μολύβι, 1 πακέτο αποξηραμένης σούπας, 1 τσίχλα. Όλα τα στοιχεία του συνόλου περιέχονται σε ένα κουτί με σχιζόμενες λωρίδες ανοίγματος από αλουμίνιο μήκους 11 cm, πλάτους 7,7 cm και βάθους 2,3 cm, και πωλούνται σε διαφανή συσκευασία με εκτύπωση. Τα στοιχεία έχουν σχεδιαστεί για εφάπαξ χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, μια απροσδόκητη στάση σε μία απομακρυσμένη περιοχή. Εξυπηρετούν μια συγκεκριμένη ανάγκη: την επιβίωση.

γ)

Συσκευασία που προορίζεται για ασθενείς που μεταβαίνουν σε νοσοκομείο/συσκευασία υγιεινής ταξιδιού, η οποία περιλαμβάνει ορισμένα είδη μικρής αξίας, για παράδειγμα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού επιφανειών, πένα μίας χρήσης, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, σαμπουάν, υγρά μαντηλάκια προσώπου και σώματος, απολυμαντικό χεριών, ψεκαστήρα υφασμάτων, βάλσαμο για τα χείλη, σαπούνι, βουρτσάκι νυχιών και ένα φυλλάδιο σχετικά με την υγιεινή, ή

σύνολα υγιεινής αποτελούμενα για παράδειγμα από μία πλάκα σαπουνιού, τυλιγμένη σε πλαστικό φύλλο, μια αρωματική χαρτοπετσέτα, ορισμένα χαρτομάντηλα και 2 χάρτινα καλύμματα τουαλέτας μιας χρήσεως που παρουσιάζονται μαζί σε ένα πλαστικό περίβλημα το οποίο είναι αναδιπλούμενο.

Ωστόσο, παρόμοια σύνολα — σύνολα ειδών ταξιδιού/σύνολα αεροπορικής εταιρείας τα οποία, εκτός από τα είδη καλλωπισμού, περιλαμβάνουν επίσης παντόφλες, πιτζάμες, κλπ. — δεν πρέπει να κατατάσσονται ως σύνολα, δυνάμει του κανόνα 3 β), δεδομένου ότι οι παντόφλες, πιτζάμες, κλπ. δεν είναι προϊόντα ατομικού καλλωπισμού. (Βλ. επίσης τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2855/2000 και την 22η σύνοδο της Επιτροπής του Ε.Σ.)

δ)

Σύνολο τρυπανιού και «ούπα» αποτελούμενο, για παράδειγμα, από ελικοειδές τρυπάνι υψηλής ταχύτητας από χάλυβα, ελικοειδή τρυπάνια για ξύλο, τρυπάνια για την τοιχοποιία από σκληρό μέταλλο, άκρα κατσαβιδιών με μαγνητικό στήριγμα και «ούπα». Όλα τα στοιχεία περιέχονται σε μια πλαστική θήκη η οποία υποδιαιρείται σε πλαστικά τμήματα - ακόμη κι αν τα είδη δεν χρησιμοποιούνται συνήθως από κοινού για την άσκηση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας και μόνον ορισμένα από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια συγκεκριμένη περίσταση, μπορεί να θεωρηθεί ότι παρουσιάζονται συσκευασμένα από κοινού για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης ανάγκης, για παράδειγμα, την ανακαίνιση, τις μικροεπισκευές ή τη βελτίωση του σπιτιού.

ε)

Σύνολο ανακαίνισης ή μαστορέματος (Do it yourself) που αποτελείται, για παράδειγμα, από είδη για την αφαίρεση της ταπετσαρίας και για το βάψιμο, όπως πινέλα, μολύβια ξυλουργού, ρολά βαφής, ειδικά μαχαίρια, αποξεστήρες, σπάτουλες, μετροταινία, ανιχνευτή τάσης, δοχείο χρωμάτων κλπ. Τα εμπορεύματα εξυπηρετούν μια κοινή ανάγκη, αυτή της «ανακαίνισης τοιχοποιίας».

στ)

Σύνολο αποτελούμενο από ένα βιβλίο και ένα CD σχετικό με το βιβλίο το οποίο εσωκλείεται ως ένθετο στο εξώφυλλό του (για παράδειγμα, το CD περιέχει γλωσσικές ασκήσεις που σχετίζονται με το βιβλίο) πρέπει να κατατάσσεται δυνάμει του κανόνα 3 β), δεδομένου ότι και τα δύο είδη είναι συσκευασμένα μαζί για την ικανοποίηση μιας συγκεκριμένης ανάγκης (για παράδειγμα, τη μελέτη μιας ξένης γλώσσας).

(6)

Παραδείγματα προϊόντων ή ειδών που δεν μπορούν να καταταγούν ως σύνολο με αναφορά στον κανόνα 3 β):

α)

Σύνολο λουτρού/σύνολο περιποίησης που αποτελείται από διάφορα προϊόντα καθαρισμού σώματος, (όπως αφρόλουτρο σε μορφή γέλης για το ντους, σαπούνι) και συμπληρωματικά είδη που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χωριστά, όπως παντόφλες, καθρέφτες χεριού, βούρτσες μαλλιών, διακοσμητικά κεριά, κλπ. Τα διάφορα είδη δεν χρησιμοποιούνται από κοινού ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Μολονότι μπορούν να χρησιμοποιούνται στο ίδιο μέρος (λουτρό), έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικές ανάγκες. Τα προϊόντα καθαρισμού σώματος χρησιμοποιούνται για «τον καθαρισμό/την περιποίηση του σώματος», ενώ τα άλλα είδη χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για «την ένδυση/υπόδηση/την περιποίηση μαλλιών». [Ωστόσο, βλ. επίσης στο σημείο Β) Ι) 5) α) το παράδειγμα του συνόλου λουτρού που κατατάσσεται ως σύνολο, και στο μέρος Β) III) «σύνολα που περιλαμβάνουν είδος ελάχιστης/αμελητέας αξίας», το παράδειγμα ii)].

β)

Συλλογή σε κουτί πολλαπλών θηκών (γνωστό επίσης ως «σετ για αρχάριους») που αποτελείται για παράδειγμα από διάφορα καρφιά από χάλυβα, διάφορα κοχλιωτά άγκιστρα και κόπιτσες από χάλυβα εν μέρει επικαλυμμένα, διάφορα άγκιστρα (συμπεριλαμβανομένων άγκιστρων για την ανάρτηση πινάκων) από χάλυβα, με επικάλυψη, πινέζες από χάλυβα, με επικάλυψη, ελαστικές ταινίες κατασκευασμένες από καουτσούκ, πλαστικά υποστηρίγματα για ράφια με πινέζες από χάλυβα, δακτύλιους από καουτσούκ, πινέζες από χάλυβα και πλαστικό, μπρελόκ με δαχτυλίδι από χάλυβα, και πλαστικό μενταγιόν, συνδετήρες από χάλυβα, ούπα, διάφορες βίδες από χάλυβα, ροδέλες από καουτσούκ ή χαρτί. Τα στοιχεία του συνόλου περιέχονται σε πέντε πλαστικά δοχεία, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα φορητό πλαστικό πλαίσιο. Σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το σύνολο ανακαίνισης που αναφέρεται στο σημείο Β (Ι) (5) ε), η συλλογή σε κουτί πολλαπλών θηκών δεν πληροί μια συγκεκριμένη ανάγκη, αλλά αντ’ αυτού έχει μια ποικιλία εφαρμογών ευρύτερη από την ανακαίνιση, τις μικροεπισκευές ή τη βελτίωση του σπιτιού. Περιέχει είδη, όπως ελαστικές ζώνες, μπρελόκ και συνδετήρες … που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.

ΜΕΡΟΣ Β (ΙΙ)

… «σύνολα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια» …

(1)

Εάν ένα ή περισσότερα είδη του «συνόλου» δεν εξυπηρετούν την ίδια συγκεκριμένη ανάγκη ή δεν έχουν σχεδιαστεί για την άσκηση της ίδιας συγκεκριμένης δραστηριότητας, όπως τα άλλα είδη του «συνόλου» που είναι συσκευασμένα από κοινού για τη λιανική πώληση, ΚΑΘΕΝΑ από αυτά πρέπει να κατατάσσεται χωριστά. Δεν είναι δυνατόν να σχηματίζεται ένα σύνολο από ένα «σύνολο το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια» με τον διαχωρισμό απλώς ορισμένων ειδών [βλ. επίσης τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ για τον κανόνα 3 β), (Χ)].

(2)

Τα είδη μπορούν να κατατάσσονται ως σύνολο μόνον εφόσον ΟΛΑ σχετίζονται μεταξύ τους και χρησιμοποιούνται από κοινού. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (δηλαδή, όταν μόνο ορισμένα είδη σχετίζονται μεταξύ τους και χρησιμοποιούνται από κοινού), ΚΑΘΕ είδος πρέπει να κατατάσσεται χωριστά.

(3)

Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός συνόλου λουτρού [βλ. σημείο (Β) (I) (6) α)] που αποτελείται από ένα αφρόλουτρο σε μορφή γέλης για το ντους, ένα σαπούνι, μια λοσιόν σώματος και παντόφλες, ΚΑΘΕ είδος πρέπει να κατατάσσεται χωριστά, δεδομένου ότι οι παντόφλες δεν εξυπηρετούν την ίδια συγκεκριμένη ανάγκη.

ΜΕΡΟΣ Β (ΙΙΙ)

… «σύνολα που περιλαμβάνουν είδος ελάχιστης/αμελητέας αξίας» …

(1)

Εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση μπορούν να συνδυάζονται με ένα είδος ελάχιστης/αμελητέας αξίας (σε ορισμένες περιπτώσεις με περισσότερα από ένα είδος) που δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα είδη του συνόλου (δηλαδή δεν προορίζεται για την ίδια συγκεκριμένη ανάγκη ή συγκεκριμένη δραστηριότητα) και θα έπρεπε κανονικά να κατατάσσεται χωριστά.

(2)

Η παρουσία είδους ελάχιστης/αμελητέας αξίας μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη όταν πρόκειται να καθοριστεί αν μια ομάδα ειδών αποτελεί ένα σύνολο («κανόνας de minimis») και όλα τα είδη πρέπει να κατατάσσονται από κοινού, εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

το είδος αποτελεί απλώς ένα τυχαίο/άνευ σημασίας στοιχείο σε ολόκληρο το σύνολο, για παράδειγμα, αναφέρεται απλώς ως «είδος έκπληξη»·

β)

δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα του συνόλου·

γ)

η αξία του είδους είναι αμελητέα σε σύγκριση με τη συνολική αξία των εμπορευμάτων που παρουσιάζονται στο σύνολο·

και

δ)

το ίδιο το είδος έχει συνήθως ελάχιστη/ασήμαντη πρακτική χρήση από μόνο του ή έχει περιορισμένη χρήση (για παράδειγμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη ή η διάρκεια ζωής του είναι περιορισμένη).

Παραδείγματα:

i)

«Σύνολο δημιουργικότητας» που αποτελείται από διάφορα είδη για την άσκηση δημιουργικής δραστηριότητας (μικρή τριγωνική μαντίλα από ύφασμα ντένιμ, σειρήτι, τεχνητά στρας και κόλλα για τη διακόσμηση της μαντίλας) και ένα μικρό είδος έκπληξη — γομολάστιχα —, χωρίς καμία σχέση με τη δραστηριότητα, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση σε ένα κουτί από χαρτόνι. Τα εμπορεύματα αυτά θα πρέπει να κατατάσσονται ως ένα σύνολο, δηλαδή η γόμα θα πρέπει να κατατάσσεται από κοινού με τα άλλα είδη του συνόλου.

ii)

«Σύνολο λουτρού» — που περιέχει διάφορα παρασκευάσματα καλλωπισμού (για παράδειγμα, αφρόλουτρο σε μορφή γέλης για το ντους, σαπούνι, άλας λουτρού και λοσιόν σώματος) και ένα κερί ρεσώ αμελητέας αξίας, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση σε ένα χάρτινο κουτί. Το κερί ρεσώ θα καταταγεί από κοινού με τα άλλα είδη του συνόλου. Ωστόσο, είδη ενός παρόμοιου «συνόλου λουτρού» που περιέχει ένα διακοσμητικό κερί το οποίο δεν είναι αμελητέας αξίας θα καταταγούν χωριστά, διότι το κερί αυξάνει την αξία του συνόλου, η διάρκεια ζωής του μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ειδών καλλωπισμού και έχει μεγαλύτερη αξία [βλ. σημείο (Β) (Ι) (6) α)].

iii)

Σύνολο σχεδίου που περιλαμβάνει έναν χάρακα, έναν διαβήτη, ένα μολύβι και μια ξύστρα, που παρουσιάζονται από κοινού με μικρά αυτοκόλλητα — τα αυτοκόλλητα πρέπει να κατατάσσονται από κοινού με το σύνολο, δεδομένου ότι αποτελούν στοιχείο άνευ σημασίας, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, έχει αμελητέα αξία, κ.λπ.

iv)

Σύνολο υφαντουργικών ειδών αποτελούμενο από σάρπα της κλάσης 6117 και ασορτί γάντια της κλάσης 6116 που παρουσιάζονται από κοινού με σκουλαρίκια από κοινά μέταλλα της κλάσης 7117. Όλα τα είδη πρέπει να κατατάσσονται χωριστά, δεδομένου ότι τα σκουλαρίκια δεν αποτελούν στοιχείο άνευ σημασίας, έχουν πρακτική χρήση και η αξία τους δεν είναι αμελητέα.

(3)

Ο ανωτέρω κανόνας μπορεί επίσης να εφαρμόζεται — κατά περίπτωση — όταν ένα «κύριο είδος» παρουσιάζεται μαζί με ένα είδος ελάχιστης/αμελητέας αξίας.

Για παράδειγμα, ένα κουτί με δημητριακά που περιέχει ένα μικρό είδος έκπληξη αμελητέας αξίας, όπως μια πλαστική φιγούρα/ένα παιχνίδι ή αυτοκόλλητα δεν θα πρέπει να κατατάσσεται χωριστά. Ωστόσο, αν το κουτί των δημητριακών περιέχει ένα CD με μουσική, λογισμικό ή παιχνίδια Η/Υ, τα είδη πρέπει να κατατάσσονται χωριστά, δεδομένου ότι το CD δεν αποτελεί στοιχείο άνευ σημασίας και αμελητέας αξίας· διαθέτει μια μη συναφή σημαντική λειτουργία.

ΜΕΡΟΣ Γ

… «συσκευάζονται κατά τρόπο που παρέχει τη δυνατότητα απευθείας πώλησής τους στους χρήστες χωρίς επανασυσκευασία» …

(1)

Σύμφωνα με τη σημείωση αυτή και, προκειμένου να θεωρούνται «σύνολο», τα εμπορεύματα είναι αναγκαίο να πληρούν ΟΛΕΣ τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

όλα τα στοιχεία του «συνόλου» παρουσιάζονται ταυτόχρονα και στην ίδια διασάφηση·

β)

όλα τα στοιχεία παρουσιάζονται στην ίδια συσκευασία, όπως σε μια θήκη μεταφοράς, μια πλαστική σακούλα, ένα κουτί, ένα δίχτυ, ή (συσκευασμένα ή μη) είναι δεμένα μεταξύ τους, για παράδειγμα, με τη χρήση ταινίας ενισχυμένης με νήμα, κλπ.·

γ)

όλα τα στοιχεία συσκευάζονται κατά τρόπο που παρέχει τη δυνατότητα απευθείας πώλησής τους στους χρήστες χωρίς επανασυσκευασία.

(2)

Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση ως προς το σημείο (1) β), τα εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση μπορεί να παρουσιάζονται σε χωριστές συσκευασίες, όταν αυτό δικαιολογείται, για παράδειγμα, λόγω της σύνθεσης των ειδών (για παράδειγμα, μέγεθος, βάρος, σχήμα, χημική σύνθεση), για λόγους μεταφοράς ή για λόγους ασφάλειας, με την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλα για πώληση απευθείας σε χρήστες χωρίς επανασυσκευασία.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο αν:

α)

Τα προϊόντα παρουσιάζονται σε «σχετικές αναλογίες», για παράδειγμα, 1 τραπέζι φαγητού (διαστάσεις κατάλληλες για 4 άτομα), και 4 καρέκλες τραπεζαρίας· σε αντίθεση με την περίπτωση «μη-σχετικών αναλογιών» όπως 3 τραπέζια φαγητού (διαστάσεις κατάλληλες για 4 άτομα), και 1 καρέκλα τραπεζαρίας,

και

β)

Τα εμπορεύματα παρουσιάζονται σε μορφή που καταδεικνύει σαφώς ότι συσχετίζονται, για παράδειγμα:

i)

οι συσκευασίες πρέπει σαφώς να παραπέμπουν η μία στην άλλη (με αρίθμηση, εικόνες, εμπορική ονομασία, κλπ.)· ή

ii)

στα έγγραφα αναφέρεται ότι τα υπό αναφορά προϊόντα παρουσιάζονται σε χωριστές συσκευασίες, αλλά συσχετίζονται μεταξύ τους.


11.4.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 105/7


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σχετικά με κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση COMP/M.6714 — U-SHIN/Valeo Cam)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

2013/C 105/02

Στις 6 Φεβρουαρίου 2013, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την κοινή αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου. Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνον στα αγγλική και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου για τον ανταγωνισμό της Επιτροπής (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Ο δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων, και ημερομηνιών και τομεακά ευρετήρια·

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/en/index.htm) με αριθμό εγγράφου 32013M6714. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


IV Πληροφορίες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

11.4.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 105/8


Ισοτιμίες του ευρώ (1)

10 Απριλίου 2013

2013/C 105/03

1 ευρώ =


 

Νομισματική μονάδα

Ισοτιμία

USD

δολάριο ΗΠΑ

1,3086

JPY

ιαπωνικό γιεν

129,69

DKK

δανική κορόνα

7,4563

GBP

λίρα στερλίνα

0,85480

SEK

σουηδική κορόνα

8,3353

CHF

ελβετικό φράγκο

1,2183

ISK

ισλανδική κορόνα

 

NOK

νορβηγική κορόνα

7,5060

BGN

βουλγαρικό λεβ

1,9558

CZK

τσεχική κορόνα

25,865

HUF

ουγγρικό φιορίνι

298,11

LTL

λιθουανικό λίτας

3,4528

LVL

λετονικό λατς

0,7007

PLN

πολωνικό ζλότι

4,1160

RON

ρουμανικό λέου

4,3890

TRY

τουρκική λίρα

2,3370

AUD

δολάριο Αυστραλίας

1,2429

CAD

δολάριο Καναδά

1,3290

HKD

δολάριο Χονγκ Κονγκ

10,1587

NZD

δολάριο Νέας Ζηλανδίας

1,5300

SGD

δολάριο Σιγκαπούρης

1,6200

KRW

ουόν Νότιας Κορέας

1 480,61

ZAR

νοτιοαφρικανικό ραντ

11,6900

CNY

κινεζικό ρενμινπί γιουάν

8,1053

HRK

κροατική κούνα

7,6125

IDR

ρουπία Ινδονησίας

12 678,54

MYR

μαλαισιανό ρινγκίτ

3,9648

PHP

πέσο Φιλιππινών

53,673

RUB

ρωσικό ρούβλι

40,4050

THB

ταϊλανδικό μπατ

37,976

BRL

ρεάλ Βραζιλίας

2,5968

MXN

πέσο Μεξικού

15,8943

INR

ινδική ρουπία

71,3510


(1)  Πηγή: Ισοτιμίες αναφοράς που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Ελεγκτικό Συνέδριο

11.4.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 105/9


Ειδική έκθεση αριθ. 1/2013 «Υπήρξε η στήριξη της ΕΕ προς τη βιομηχανία τροφίμων αποτελεσματική και αποδοτική όσον αφορά την αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων;»

2013/C 105/04

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σας πληροφορεί ότι μόλις δημοσιεύθηκε η ειδική έκθεσή του αριθ. 1/2013 με τίτλο «Υπήρξε η στήριξη της ΕΕ προς τη βιομηχανία τροφίμων αποτελεσματική και αποδοτική όσον αφορά την αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων;».

Η έκθεση είναι διαθέσιμη, είτε για ανάγνωση είτε για τηλεφόρτωση, στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου: http://eca.europa.eu

Η έκθεση, σε έντυπη μορφή, διατίθεται δωρεάν κατόπιν αίτησης προς το Ελεγκτικό Συνέδριο:

European Court of Auditors

Unit ‘Audit: Production of Reports’

12, rue Alcide de Gasperi

1615 Luxembourg

LUXEMBOURG

Τηλ. +352 4398-1

E-mail: eca-info@eca.europa.eu

ή με τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εντύπου παραγγελίας στο EU-Bookshop.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

11.4.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 105/10


Πληροφορίες που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη όσον αφορά την απαγόρευση αλιείας

2013/C 105/05

Σύμφωνα με το άρθρο 35 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής (1), αποφασίστηκε η απαγόρευση της αλιείας όπως εμφαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Ημερομηνία και ώρα απαγόρευσης

8.3.2013

Διάρκεια

8.3.2013-31.12.2013

Κράτος μέλος

Ηνωμένο Βασίλειο

Απόθεμα ή ομάδα αποθεμάτων

HER/1/2-

Είδος

Ρέγγα (Clupea harengus)

Ζώνη

Ενωσιακά και διεθνή ύδατα των I και II

Τύπος(-οι) αλιευτικών σκαφών

Αριθμός αναφοράς

FS01TQ40


(1)  EE L 343 της 22.12.2009, σ. 1.